Ptice

Ptica golub ili vitite

Lovištima je dobro poznata povijest divljeg goluba (inače običan golub). Zanimljiv je kao objekt sporta i uobičajeni lov na ptice. Izdvojena ptica je veliko i vrlo ukusno meso. Interes za ove šumske stanovnike pojavio se relativno nedavno: prije ere Interneta za njih su bili zainteresirani samo ornitolozi.

Drveni golub: Opis

Ime divlje divlje noge je Columba palumbus.

Čovjek na ulici bez upozorenja ne može razlikovati divljeg goluba od uobičajenog gradskog goluba. Ali golub je dovoljno velik (čak i za tako velike ptice) golub, njegove dimenzije su impresivne: duljina tijela je do četrdeset pet centimetara, težina je u prosjeku od sedam stotina do devet stotina grama, raspon krila je gotovo sedamdeset centimetara. Mužjaci i ženke teže gotovo jednako, iako muški izgleda mnogo veći.

Kao i svi predstavnici ovog reda (poput golubova), golub je obojen u sivo-plavu (sivu) boju.

Njegove karakteristične značajke jasno su vidljive u letu: na krilima je bijeli široki ševron (traka), vrh repa je taman, zatim slijedi bijeli rub. Za razliku od gradskog brata, divlji golub nema poprečne pruge tamne nijanse na krilima.

Na fotografiji golubinje jasno je vidljiva boja dojke - vino ružičasta, ispred zelenkaste boje.

Na bočnim stranama vrata nalaze se dvije velike bijele (ponekad kremaste) mrlje.

Šape su ružičasto-crvene boje, kljun je žut.

Boja mužjaka je svjetlija, točke na vratu su mnogo veće. Ženke su gladkije od mužjaka, koje izgledaju nešto teže i veće.

U povoljnim uvjetima, golub može živjeti i do šesnaest godina.

Drveni golub: raširi

Vituteni živi u umjerenim geografskim širinama Europe i Azije, a raspoređen je u sjevernom dijelu zapadne Afrike, gdje sjeverni pojedinci dolaze na zimovanje, a mještani stalno žive. U Rusiji nikada nije bio viđen sjeverno od šezdesetdruge paralele, kako u europskom dijelu tako i izvan Urala. Stanište je ograničeno južno od pedeset i druge paralele (do granica s Ukrajinom).

Najčešće se naseljava u crnogoričnim ili mješovitim šumama, preferirajući predgrađe. Za gniježđenje može izabrati i odvojene skupine crnogoričnih stabala i zaštitne šumske pojaseve uz staze, ponekad čak i smještene u mirnim parkovima, farmama i privatnim vrtovima.

U južnim dijelovima europskog dijela Ruske Federacije, flyite golub može stići za zimovanje, ponekad se zadržavajući tamo za daljnje migracije. U južnom dijelu Azije Rusija ne podmiriti.

Vrijeme i način gniježđenja vrata

Krajem ožujka ovi divlji golubovi lete u jatima s juga, a krajem rujna (sredinom listopada) lete za zimovanje.

Mužjaci u dva tjedna nakon dolaska (sredinom travnja) sami biraju zemljište i počinju tražiti prijatelje. Token izgleda ovako: gugutanje tijekom leta, naizmjenično polijetanje i polagano spuštanje planiranja ("slajd"). Nakon nekoliko takvih izmjeničnih letova, golubi flyite se vraćaju u tzv. Smuđ (leksikon lovaca).

Par golubova odmah počinje praviti gnijezdo, stavljajući ga u vilice velikih horizontalnih grana smreke ili bora, malo prema strani debla na visini od dva do pet (rjeđe osam do deset) metara. Nyakhirsko gnijezdo je labava prozirna platforma visoka od pet do dvadeset centimetara i promjera do trideset centimetara sa slabim pladnjem (duboko oko pet do osam centimetara, promjera do četrnaest). Materijal za gradnju su tanke grane breze, johe, smreke i bora. U nekim slučajevima, strukture su tako krhke da jaja jednostavno padaju kroz štapove, postajući plijen svim vrstama grabežljivaca.

Ženka polaže samo dva jaja (njihova veličina je veća od one u običnim gradskim golubovima), težina jaja je devetnaest grama, do tri centimetra u promjeru, duljina je oko četiri., Boja ljuske je čisto bijela sa žutom na lumenu.

Prvo kvačilo je gotovo uvijek krajem travnja (u rano toplo proljeće), češće - sredinom svibnja, drugo - u srpnju.

Na gnijezdu sjedi uglavnom žensko, mužjaci ga mogu zamijeniti za vrijeme hranjenja. Izlegla jaja - od sedamnaest do devetnaest dana.

Mužjaci tijekom inkubacije ženki kandži mogu se kombinirati u jata za kolektivno hranjenje. Lete do polja žita, a zatim se vraćaju jedan po jedan na mjesta gniježđenja.

U kolovozu se ženke, pilići prvog (mladog) i drugog legla ujedinjuju u jata (ponekad i do četiri stotine jedinki) za hranjenje, a zatim za migraciju.

Relativno veliki mladunci u gnijezdu provode do trideset pet do četrdeset dana.

Oba roditelja su zauzeta hranjenjem djece, dovodeći u gušu prva omekšana zrna ("ptičje mlijeko"), a zatim i drugačiju hranu.

Gnijezda se pojavljuju gotovo goli, blagi prema dolje - baza perja ne raste brzo, kljucevi perja se pojavljuju na krilima, zatim mušica perja raste, a slijedi samo ostatak perja. Boja pilića postaje nježno siva.

Osmog dana postoji mogućnost da se vidi.

Do četrdesetog dana pilići su već na krilu i mogu se opskrbiti hranom.

Gotovo polovica svih ženki nakon prvog polaganja spremne su za ovaj trenutak na drugu.

Snaga divlji golub

Puzav divljih golubova je prilično velik, a ponekad lovci s gutanjem izvlače gotovo cijelo jelo sjemenki žitarica.

Temelj prehrane po dolasku (u rano proljeće) su mladi pupoljci, sjeme crnogorice.

Sredinom svibnja, golub vitoo će jesti proklijala proljetna zrna, ponekad (s velikim brojem) može prouzročiti oštećenje.

Početkom i sredinom ljeta zrenje bobica, sjemenki divljeg bilja i plodova stabala kamena postaju predmeti hrane za golubove.

Do jeseni divlji golubovi počinju kljucati mlade grmove, planinski jasen, ribiz, divlju ružu, stabla višnje od grmlja i ne preziru strvinu. Vrlo rijetko jedu crve i gusjenice.

Vrlo volim kljucati zrno. Oni lete cijelim jatima do mjesta sortiranja i pretovara žitarica, kljucaju što je više moguće - koliko se može staviti u gušavost Onda odletite jedan po jedan.

Značajke ponašanja

Golub vituty - iznimno oprezna ptica.

Kao i svi divlji predstavnici ptica, koji imaju izvrsno uho, ne dopuštaju osobi bliže od pedeset, češće - stotinu metara.

Kad se osoba približi gnijezdu, ptica koja guči odmah ušuti.

Može letjeti blizu osobe ako je u maskirnom odijelu, ali njegovo lice mora biti potpuno pokriveno.

Možete snimiti fotografiju goluba i videozapis ako se unaprijed zakrijete u blizini mjesta gniježđenja ili kada ga slijedite, pronađite smuđ i sjedite u blizini.

djelatnost

Bihevioralne ovisnosti golubovi zbog načina i prehrane.

U proljeće, ptica gubi na težini, tako da je njena prehrana loša - klijanje sjemenki žitarica, pupova, prošlogodišnje strvine. Gubitak težine - gotovo tri do četiri posto (do trideset pet grama).

Do sredine ljeta divlji golub ponovno počinje dobivati ​​na težini, jedući voće, sjemenke divljih i poljskih trava (jako voli djetelinu), a zatim leti u jatima, žitaricama i mahunarkama.

Hranjenje vyhirey odvija se ujutro i kasno poslijepodne (neki se događaju u sumrak).

Divlji golub živi gotovo po rasporedu: spavanje, jutarnje hranjenje, navodnjavanje, povratak na mjesto gniježđenja, večernji obroci.

Ženke se ponašaju aktivnije, životni procesi su brži nego u muškaraca. Oni troše manje vremena na hranjenje, navodnjavanje, čišćenje perja. Ali u gnijezdu s pilićima provode gotovo četiri puta više vremena.

Ornitolozi nisu mogli objasniti konstantno jutarnje i večernje gušenje muškaraca. Danas je razlog za ovakvo ponašanje znanstvenici pripisana taktici komunikacije na taj način sa svojim rođacima, koji su letjeli zajedno s jatom od zimovanja. Ptice se naseljavaju na udaljenosti do pedeset metara, iako u uvjetima velike gužve mogu graditi gnijezda na udaljenosti od samo dvadeset metara.

Razdoblje seksualne aktivnosti završava kod ptica krajem ljeta, što pridonosi maksimalnoj težini.

Ljudska intervencija u životu ptica

Golub je red ljubavi prema stvorenju i tišina. Čini se da urbanizacija dovodi do smanjenja broja seoskog stanovništva, što bi šume moglo dovesti do tišine. No razvoj planinarenja i automobilskog turizma na daljinu čini golubove napuštanjem svojih uobičajenih staništa. Prigradske šume, koje posjećuju gljivari gotovo cijelo ljeto (od ranog proljeća do kasne jeseni), gotovo su prestale biti uobičajena staništa divljih golubova.

Broj vyhirey počeo opadati od kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća, razlog je ogromna upotreba pesticida u poljoprivredi.

U ovom trenutku, lov na divlje ptice lovcima na kockanje utječe na ograničavanje povećanja stoke. Golub goluba lako odleti i nakon pada u njega, lovac ne može uvijek pronaći mrtvu pticu, zbog čega ga dalje lovi, ubija sve više i više.

Prirodni štetni čimbenici

Prirodni neprijatelji divljeg goluba su ptice grabljivice - sivi sokol i sokol. Lovi i odrasle i bebe.

Manje ptice - svrake, jays, sive vrane - uništavaju gnijezda golubova tijekom polaganja i valjanja. Proteini se bere na isti način. Prema izračunima ornitologa na ovaj način, do četrdeset posto položenih jaja može se uništiti.

Na broj godišnjih spojki utječu nepovoljni uvjeti temperature i vlažnosti: kasno hladno proljeće prisiljava ptice na prijenos prve spojke na svibanj, što ne ostavlja vremena za sljedeću reprodukciju ove godine.

Opis jarma

Golubovi su sastavni stanovnici malih, srednjih i velikih gradova., U ljudima izazivaju različite emocije. Netko ih grdi zbog prirodne "nečistoće", drugi ih silovito hrani pecivima i mrvicama kruha u parkovima i trgovima. Danas ćemo govoriti o njihovim bliskim rođacima - divljim šumskim golubovima, šumskim golubovima. Od nedavnog vremena, čovječanstvo je naučilo o ptici šumskih ptica. Prije pojave interneta, bio je poznat samo promatračima ptica. Ali sada rijedak lovac nije upoznat s okusom mesa. Ptica vititi, unatoč vlastitoj budnosti i strahu, često postaje plijen osobe.

Ovo je zanimljivo! Možete mu se ušuljati bliže samo skrivajući se ispod kamuflaže u blizini prirodnog staništa divljih golubova. U isto vrijeme, važno je pokriti lice, inače će oprezna ptica primijetiti nesretnika i odmah odletjeti.

Po izgledu i obliku tijela divlji je golub gotovo isti kao i obični gradski golub. Izdajte šumu, osim ako ne vidite impresivne dimenzije. Duljina tijela ptice doseže 45 centimetara s težinom od 700-900 grama. Slučajevi su zabilježeni kada je živa težina goluba dostigla jedan i pol kilograma. Oko 70 centimetara je samo jedan raspon krila, čija snaga omogućuje ptici da prevlada udaljenosti do tisuću kilometara u razdoblju sezonske migracije. Posebno je zanimljivo da mužjak izgleda reda veličine veće od ženke, ali je njihova tjelesna težina često ista.

izgled

Drveni golub - naizgled veliki golub, Ima karakterističnu boju perja ovih ptica. Glavni dio olovke je obojen u sivo, odnosno plavičasto. Ova boja vam omogućuje da se uspješno sakrijete od klevetnika. Krila su ukrašena širokim bjelkastim ševronima, a posebno se mogu vidjeti u letu. Tamni vrh repa nadopunjuje bijeli rub. Jedina stvar koja razlikuje ovu pticu od svojih urbanih kolega jest odsustvo tamnih poprečnih pruga na krilu. Škrinja golubinja je oslikana u nježnom vino-roza nijansi sa zelenim sjajem koji na suncu izgleda posebno atraktivno.

Glava pepeljastog drvenog goluba. Stijenke vrata ukrašene su bjelkastim ili u nekim slučajevima bežicama. Bijela ima žuti zaobljeni kljun i crveno-ružičaste šape. Oči su okrugle, crne boje sa žućkastim rubom oko šarenice. Muški golub izgleda masivno. Ženke su gracioznije. Boja perja nešto je blijeda, prepoznatljiva mjesta su manja, ali u letu žene izgledaju gracioznije i minijaturnije.

Karakter i način života

Ove ptice smatraju se najvećim divljim šumskim srodnicima naših uobičajenih gradskih golubova. Njihovo prirodno stanište su guste šume, mjesta poljoprivrednih kultura, u kojima traže hranu na poljima.

Međutim, možete susresti grančice u predgrađima, pa čak i unutar grada. U takvom susjedstvu ptice mogu gurati nedostatak hrane u glavnom staništu.

Šumski golubovi vode uglavnom sjedeći. Oni vole periferiju listopadnih šuma u blizini polja za hranjenje. Zaobilazeći samo močvarna područja, naseljavanje na njihovim rubnim dijelovima izuzetno je rijetko. Na Škotskom otočju Orkney, koje je poznato po nedostatku drveća, ove ptice žive na tlu. Ne izbjegavajte golub u tako skromnim životnim uvjetima i rascjep između stijena.

Ovo je zanimljivo! Vityutni izuzetno oprezne ptice. To je zbog njihove prirodne bespomoćnosti protiv velikih predatora. Stoga, pokušajte da ne uhvatite njihovo oko - njihovo glavno oružje samoobrane. Također golubovi lete brzo. Prilikom približavanja lovca ili grabežljivca, divlji golub se smrzava i samo u ekstremnim slučajevima oštro leti u nebo, stvarajući glasan zvižduk sa svojim krilima.

Osjećaju se bolje od ljudskog oka, gdje uspješno postoje i uzgajaju potomstvo. Vyahi se okuplja u malim jatima nekoliko desetaka ptica, u timu se ponašaju energično i vrlo društveno.

Staništa, staništa

Obični golub, uglavnom ptica, živi u Europi. Međutim, možete je upoznati na širem području. Privlače ih crnogorične šume Ukrajine, Rusije, Skandinavije i baltičkih zemalja. U ljetnim mjesecima povećava se populacija krimskih puzavaca, jer ih ljeti posebno privlače južne zemlje. Možete se susresti sa šumskim golubom na sjeverozapadu Afrike.

dijeta divlji golub

Osnova prehrane Viole je biljna hrana., To su žir, žitarice. Na jelovniku su i voće, češeri, orašasti plodovi, bobice, ostale biljke i njihovo sjeme. Divlji golubovi imaju jednu posebnost.

Da bi se dobilo teško dostupno bobice ili orašasti plodovi iz grane, oni se kandžama hvataju za granu, visi s nje naopako. Suočene s nestašicom hrane, ove ptice jedu gliste, puževe i gusjenice. Vityutni živi u blizini ljudskog doma, često hranjen ostacima pekarskih proizvoda. Jata djetlića vole se spuštati kako bi se hranili poljima senfa ili djeteline. Južne regije privlače ptice divljim smokvama.

Divlje drvo Golubovi se razlikuju od ostalih ptica u drugačijem obliku pijenja. Na mjestu za zalijevanje lako se razlikuju od svih ostalih, oni jednostavno spuštaju kljun u vodu i uvlače ga kroz posebne rupe. Prije gutanja goluba, ona nakratko podigne glavu.

Razmnožavanje i potomstvo

Za godinu dana, par golubova može se razmnožavati i rasti do tri potomka. Međutim, to bi trebalo pridonijeti vremenskim uvjetima. Većinom legla 2, rjeđe 1 ili 3. Uzgojna sezona počinje u travnju, nakon povratka iz zimske kolibe, i traje do rujna. U dobi od 10-11 mjeseci, s početkom puberteta, mužjaci, kako bi privukli pozornost suprotnog spola, odletjeli su do vrhova drveća i počeli gugutati. Najčešće to rade ujutro. Čim žena obrati pažnju na gospodina, odmah se spusti na nju, nastavljajući gugutati, izbjegavajući je u krugu. Rezultat udvaranja je polaganje jaja.

Ovo je zanimljivo! Nakon parenja se uzima par za izgradnju gnijezda. Kao građevni materijal korištene su male grančice. Prije odobravanja svake grančice, pažljivo je gropati kljunom kako bi se testirala čvrstoća.

Nakon odabira materijala. Nakon 2-3 dana gradi se gnijezdo. Osnova gnijezda je okvir od čvrstih velikih šipki, prostor između kojeg je ispunjen manjim i fleksibilnim grančicama. Rezultat je vrsta zdjele s ravnim dnom i labavim stranama. Šipke su labave, u kojima jaz može pasti od polaganja. Raspored golubova ima stan koji nije veći od 2 metra od tla. Osobito lijen i može oduzeti nekoga drugome.

Ženka polaže par bijelih jaja, izlijeganje koje traje oko 2,5 tjedna. Ženka se bavi inkubacijom, a muškarac je ponekad zamjenjuje radi hranjenja. Oba roditelja se bave hranjenjem rođenog potomstva. Otprilike mjesec dana, gotovo goli, slijepi pilići hrane se "ptičjim mlijekom", masnom grušom od zemlje u kašu žitarica. Nakon 5 tjedana, pilići su spremni za samostalan život.

Prirodni neprijatelji

Takve grabežljive ptice kao sivi sokol i sokol predstavljaju najveću prirodnu opasnost za populaciju golubova. Lovi i mlade ptice i odrasle. Ne zaostajete u istrebljenju divljih golubova i vjeverica, svraka, jaysa i sivih vrana koje aktivno uništavaju gnijezda jajima i jajima. Postoje statistički podaci o tome koliko je godišnji broj prištića smanjen za 40% zbog intervencije tih životinja.

Prirodni klimatski čimbenici također ometaju. Na primjer, prijevremeno hlađenje, visoka vlažnost i druge kataklizme smanjuju trajanje seksualne aktivnosti vyhirey, što onemogućuje uzgoj 2 ili više legla godišnje. Например, поздняя весна заставляет переносить откладывание первых яиц на май месяц, что не дает времени для того, чтобы сформировать вторую кладку.

Также вносит свою лепту и человек. Витютень – птица, обладающая вкуснейшим, мягким мясом. Из-за этого эти птицы часто становятся жертвами охотников. U isto vrijeme, ako pogodite kolijevku, on čak i nakon metka iz njegove posljednje snage odleti, što uzrokuje da umre u najčešće šumama, a lovac traži novu metu.

Upropastiti ove ptice i civilizaciju. Čini se da bi smanjenje ruralnih naselja trebalo omogućiti povećanje broja stanovnika, ali to nije slučaj. Drveni golub je ptica koja je najviše zaljubljena u tišinu. I razvoj automobilskog turizma, redovita prisutnost osobe (berači gljiva, lovaca, turista, turista), čak iu najudaljenijim kutcima šume, čine da ptice napuštaju svoje domove. Također, smanjen je i broj predstavnika vrste distribucije korištenja pesticida na poljima.

Stanovništvo i status vrsta

Divlji golubovi koji žive na Azorima navedeni su u Crvenoj knjizi. Vyahi otoci Madeira bili su istrijebljeni početkom prošlog stoljeća. Iako je broj drugih podvrsta divljih golubova smanjen zbog prekomjernog krčenja šuma, uništavanja prirodnih staništa i nekontroliranog gađanja, ova vrsta nije prepoznata kao ugrožena.

Tko je golub i gdje se može vidjeti

Divlji golubovi dolaze u mnogim oblicima. Jedan od njih je golub. On se također naziva vitite ili šumski golub. On je najveći u svojoj obitelji i stoga je privlačan lovcima. Odrasli mogu doseći i do 2 kg, tijelo je mesnato, a raspon krila više od pola metra. Golub ima neobičnu boju:

  • noge i šiljasti kljun - crveni,
  • trbuh crvenkasto plav,
  • dojka može biti crvena ili tamnocrvena,
  • leđa su sivo-plava,
  • rep tamno siv s tamnim rubovima.

Na vratu postoje dvije karakteristične značajke - bijele mrlje, koje imaju samo odrasli golubovi, a nemaju ih. Vrlo vrijedno pjevanje goluba. U šumi je teško primijetiti goluba, ali uvijek ga izdaje nježno gugutanje: "Kru-kuu-ku-kuk, kru-kuu-ku-kuk", koje se dijeli s grana.

Vijakirska staništa mogu biti ravnice, planine prekrivene listopadnim ili crnogoričnim šumama. Oni tamo žive u velikim jatima, ali često je moguće susresti te golubove na selu. Njihova omiljena mjesta za spavanje na granicama polja, u gustim grmovima, mladim obraslim stablima. Poljoprivrednici ne vole vjevericu zbog činjenice da se hrane sjeme svojih usjeva. A u urbanim vrtovima ljudi su sretni vidjeti neobične golubove.

Na što se hrani golub?

Divlje golubove jede uglavnom biljnom hranom, izbjegavajući gusjenice ili sve vrste ličinki. Ponekad im ne smeta da jedu usjeve, hrle u polja senfa, mahunarki, djeteline ili žitarica. Oni golubovi koji žive u blizini europskih gradova ne boje se ljudi i nikada ne odbijaju kruh i druge proizvode. Međutim, ostatak ptica je prilično sramežljiv i oprezan, ali toliko energičan da pri polijetanju stvara glasan zvižduk. Lov na njih nije tako jednostavan, iako ima mnogo ljubitelja ovog zanimanja. To je čak dovelo do smanjenja populacije golubova, au nekim zemljama do potpunog izumiranja.

Vijeće. Ako se gnijezdo šumskog goluba pojavi u blizini vaše vile, poduprite populaciju ptica - hranite ih kukuruznim ili suncokretovim sjemenkama, bit će vam vrlo zahvalni.

Gdje je golub i kako ga razlikovati

Još jedan tipičan član obitelji golubova je šumski golub. Po veličini, zauzima treće mjesto nakon kolijevke i clintuhe. Vanjski je vrlo sličan običnom gradskom golubu, ali ima nekoliko razlika od njih:

  1. Imaju smećkastu, prošaranu boju i crvenkaste dojke.
  2. Na vratu su sve iste bijele mrlje, ali malo više izdužene, poput ševrona.

Golubovi ove vrste naseljavaju gotovo cijeli teritorij Europe, s izuzetkom najsjevernijih regija. No, južna područja su poželjnija od njih, jer mjesta s dugim hladnim razdobljima moraju letjeti zimi. Kako bi se izbjegli zamorni letovi, golubovi se sve više naseljavaju u blizini ljudskih naselja, u potrazi za toplinom i kruhom.

O životu i prehrani šumskog goluba

Hrana ovih ptica uglavnom se sastoji od biljaka i žitarica poljoprivrednih kultura, pa se često mogu naći u selima u blizini domaćih pilića i običnih golubova. U gradovima se nalaze mnogo rjeđe, pa čak ni ostaci kruha i drugih delicija ne čine njihov odnos prema osobi tolerantnijim.

Predatori često smetaju golubovima, uništavaju gnijezda i love za odrasle. Kako bi izbjegli njihove napade, ptice se nastanjuju na visokim crnogoričnim stablima. Tamo pažljivo grade svoja gnijezda, u kojima, u pravilu, leže 1-2 bijela jaja. Potrebno je samo 17 dana da ženka sjedne na potomstvo divljih golubova, tako da dvije generacije imaju vremena rasti za godinu dana.

Golubovi su poznati po pjevanju i gugutanju, ovi ugodni zvukovi potaknuli su osobu da ukroti pticu. Dosad su ti ljubimci bili dobrodošli. Postoji čak i posebna vrsta domaće golubice - divlje smijane kornjače. Istina, pjevanje ovih golubova je vrlo različito od običnog - podsjeća na smijeh, otuda i ime. Ali ova ptica je prikladna za držanje u kaveznim uvjetima.

Divlji golubovi su vrlo zanimljive i plemenite ptice koje privlače svojim izgledom i gugutanjem. Oni više nego zaslužuju poštovanje prema sebi. Nemojte prolaziti pored tih golubova, diviti se, hraniti, promatrati. Voli prirodu i ona će odgovoriti na isti način.

ŠTO JESTI

Drvo Golubovi se hrane gotovo isključivo biljnom hranom. Izbornik ovih ptica sastoji se od sjemenki, lišća, žitarica, trave, žira i voća. Rijetko greben jede gusjenice, puževe i crve. Ptice koje žive uz ljudska prebivališta također se hrane ostacima pečenih proizvoda.

U nekim područjima, u određenim razdobljima, golubovi šumskog goluba hrane se usjevima. U jesen, prehrana ovih golubova dopunjena je djetelinom, a u proljeće se jata vyhirey spuštaju na polja gdje senf raste. Ljeti mogu dovesti do značajnih gubitaka na žitaricama. Ptice koje žive u južnim zemljama također se hrane divljim smokvama.

Oni koji su imali prilike gledati golubove na mjestu za zalijevanje, primijetili su da ne piju kao druge ptice. Ovi golubovi uranjaju kljun u vodu i usisavaju ga kroz posebne rupe. Prije gutanja vode, golubovi nakratko podignu glavu.

LIFESTYLE

Obični golub živi na ravnom i planinskom terenu. Najviše ptica je poput listopadnih i mješovitih šuma, ali se često naseljavaju u crnogoričnim šumama. Glas goluba je posebno gugutanje, koje prenosi zvuk “kuu-yu, kuu-ruu” ili “gurr-game-gurr”. Po završetku gniježđenja, divlji šumski golubovi drvenog goluba drže se u velikim jatima, koja se navečer okupljaju u zajedničkim noćnim mjestima. Mužjaci vyhirey provode noći tamo čak i kada ženke izlegnu jaja. U ruralnim područjima, poželjno mjesto za spavanje tih golubova su granice između polja, prekrivenih grmljem i drvećem. Poljoprivrednici ne vole vjetar za činjenicu da su često hrane u poljima. U urbanim vrtovima i parkovima, naprotiv, ljudi su zadovoljni svojom prisutnošću i često hrane ptice.

REPRODUKCIJA

S početkom razdoblja gniježđenja, muškarac, koji želi privući pozornost žene, glasno gugutati i pokazati svoje sposobnosti letenja. Ženka, koja je usvojila udvaranje muškarca, zajedno s odabranim, izvodi još jedan ritual. Tijekom toga drveni trupci dodiruju se kljunovima i čiste perje. Najpogodnije mjesto za gnijezdo su vrlo guste krošnje drveća. Gnijezdo ovih ptica je izvijeno iz tankih grana. Vrlo često drveni golubovi koriste stara gnijezda od četrdeset, vrane i vjeverice. Ženka polaže 2 bijela jaja koja roditelji inkubiraju zajedno.

Nakon 15-17 dana pilići se izležu iz jaja. Roditelji ih hrane posebnom supstancom - "golubovim mlijekom", koja se formira u plićaku odraslih ptica. Pilići "piju mlijeko" duboko uranjajući kljun u gušu jednog od roditelja. Nakon nekoliko dana počnu se navikavati na normalnu hranu. Pilići lete za 7 tjedana.

NEPRIJATELJI VYAKHRYA

Glavni neprijatelji divlje ptice goluba su velike ptice grabljivice. Posljednjih godina, zbog ljudske greške, značajno je smanjen broj ptica grabljivica, što je dovelo do povećanja populacije divljih golubova s ​​vješticom. Povremeno, čarobnjaci postaju plijenom kune, koja se spretno penje na drveće. Na tlu ih lovi lisice i jazavci, jer su golubovi prilično veliki i ne mogu odmah otići u zrak. U nekim zemljama golubovi golubova su toliko brojni da se smatraju štetnicima i uništavaju. Svake godine u ovim krajevima ubija se vrlo velik broj vykhreya.

ZAPAŽANJA ZA VYAHREM

U određeno doba godine, kada zrno sazrije, možete se susresti s drvenim craigom u polju - tamo ptica skuplja sjeme. U zapadnoj Europi, rasporedi su prilično brojni u gradovima. Žive u parkovima ili vrtovima. Drveni golub čini svoju prisutnost tipičnim krikom. Golub, koji je bio uplašen, leti s vrha stabla, glasno udarajući krila. Na mnogim mjestima, gdje su ove ptice naviknute na prisutnost ljudi, dopuštaju mu osobu i rado uzimaju hranu iz njegovih ruku - mrvice kruha.

OPĆE ODREDBE


Vihir - vrlo pažljive ptice, pa lov na njih nije tako jednostavan zadatak. Sada se broj divljih šumskih golubova znatno smanjio.

Zajednički golub je najveći od golubova u šumama Euroazije. Duljina tijela - do 44 cm, težina - 620 grama. Gnijezdi se na drveću gdje polaže 2 jaja. Ovaj veliki divlji šumski golub uspješno odvodi čak i gavrane iz gnijezda. U početku, pilići se hrane "mlijekom za golubove", koje se izdvaja od gušavosti roditelja, zatim sjemenom i žitom. Njegova omiljena hrana su žir i bukvice, koje on proguta. Zimi ptice lete na jug. Letjeli su u velikim jatima od 300-500 jedinki.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Drveni golub pažljivo bira građevni materijal za gnijezdo. Ispituje svaku grančicu i detaljno ključa kljunom prije nego što odluči hoće li ih koristiti ili baciti.
  • Unatoč velikoj veličini i masivnom tijelu, golub može u zraku izvoditi akrobatske brojeve koji oduzimaju dah. Ptica može visjeti na grani naopako da posegne za voćem ili orasima.
  • Tijekom godine grančice imaju 2-3 potomka.
  • Na otocima Orkney, sjeverno od Škotske, gdje nema drveća, grančice se gnijezde na tlu ili, češće, u stjenovitim pukotinama.

SVOJSTVA PŠENICE

Odrasla ptica: ptice oba spola obojane su jednako. Njihova glava, vrat i rep su svijetlo sive boje. Trbuh i prsa su ljubičasti. Na bočnim stranama vrata nalaze se zelene i bijele točke. Leđa i krila su siva.

let: u letu bijela mjesta jasno se vide na krilima golubova.

jack: tkani od grančica, tankih korijena, tvrdih trava ili izbojaka. Whipworm pilići ostaju u gnijezdu 28-29 dana.

jaja: najčešće 2 bijela jaja.


- Gdje divlji golub živi u golubu

Gdje živi

Obični golub živi gotovo u cijeloj Europi i na istoku do sjeverne Indije. Osim toga, nastanjuje planinske šume u Sjevernoj Africi.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Zajednički golub je široko rasprostranjen u cijeloj Europi, njegov broj je manji samo od broja divljih domaćih golubova i urbanih potomaka sivo-sivih golubova. I premda se na mnogim mjestima lovi, nestanak ove vrste nije ugrožen.

Drveni golub hrani ribu. Videozapis (00:00:29)

Zajednički golub (ptica iz roda golubova) hrani piliće. Ova ptica je tajnovita, tako da je ne možete vidjeti tako često. Ali imali smo sreće. Par golubova napravio je gnijezdo točno nasuprot prozoru kabineta, doslovno za metar i pol. Tako imamo priliku promatrati vlastite živote i malo pokazati drugima.
Prije nekoliko dana na vyhireyu je rođena ptica, a danas se pokazalo da je snimljena

Strašilo Pigeon SPORT PLAST. Video (00:00:16)

Nosač goluba talijanske tvrtke SPORT PLAST. Zbog svoje realizacije i praktičnosti, ove plišane životinje zauzimaju prvo mjesto među svjetskim proizvođačima. Zbog posebnih boja plišane životinje ne blješte na suncu. Ove plišane životinje mogu se montirati na šešir suncokreta uz pomoć plastičnog štapića koji dolazi u setu s punjenom životinjom. Uključene su i odvojive noge, s kojima možete staviti strašilo na polje ili drugu ravnu površinu.

Forest Dove: njegov izgled, fotografija

Stanovnici gradova navikli su na jednu vrstu golubova - sivu golubicu. O mnogim golubovima koji su u divljini, ljudi nikada nisu čuli.

Drveni golub ili Vitjen je šumska ptica, pripada obitelji golubova. Populacija ovih ptica je mala. Vitutyen je vrlo oprezan i uplašen, tako da je rijetko tko može vidjeti.

Obična golubova ptica je najveća od divljih srodnika. Odrasla osoba dosegne sljedeće veličine:

  • muška duljina iznosi 450 mm, ženke - od 422 do 436 mm,
  • muška težina je od 530 do 625 g, ženke težine od 450 do 500 g,
  • duljina muškog krila - od 237 do 262 mm, a za ženke - od 225 do 257 mm.

Glavna boja tijela golubova je siva, s kojom se sivi i zadimljeni tonovi isprepliću s smeđim impregnacijama. Na stranama vrata, vidljivo je glavno obilježje goluba - bijele točke. Na krilima su također bijele mrlje. Oni postaju jasno vidljivi u letu goluba. Šape i kandže grimizne boje.

Zrno ptice je bogate boje crveno-jorgovana, sjenila na prsima miješana su od ružičaste do crvene. Vrat drvenog crva lijepo je lijevan zelenkasto-crvenim metalnim sjajem. Kljun je blago zakrivljen, dvobojni: baza je crvena, a gornja je žuta. Glava je male veličine, oči su okrugle sa žutim rubom.

Žensko i muško ne razlikuju se po boji. Razlikuju se samo po veličini - golub je nešto manji od goluba. Mlade ptice su također slične starim osobama, međutim, nemaju bijele mrlje na vratu. Fotografija će dati potpuniju sliku lijepe šume.

Teritorij i stanište

Drveni golub nalazi se u mnogim dijelovima svijeta. Živi u zapadnoj i istočnoj Europi, Iranu, Iraku, Himalaji, sjeverozapadnoj Africi, Maloj Aziji i sjevernoj Aziji.

Na području bivšeg SSSR-a, šumski golub je široko rasprostranjen. Može se naći u takvim regijama:

  • Volyn.
  • Suknje.
  • Novgorodska regija.
  • Sankt Peterburg.
  • Zapadni Sibir.
  • Azovsko more.
  • Kavkaz.
  • Krim.

Drveni golub je ptica selica. Zime obično u Krim i na Kavkazu. Stanovnik šume odlazi na zimu, ne prije rujna, a prvi dolasci zabilježeni su već početkom ožujka.

Golubica se može smjestiti u raznim šumama. Na sjeveru voli gnijezdo u crnogoričnim šumama i smrekama. Krećući se prema jugu, šume se miješaju, a ptice se u njima dobro osjećaju. Ako se nađu crnogorice, one se nasele u njima. Nemojte odbiti golubove i hrastove lugove. Nađite njihovo utočište u stepskoj zoni, gdje šuma nije toliko. Voli šume bukve i breze.

Stanovništvo i reprodukcija

Broj jedinki divljih golubova se svake godine brzo smanjuje. To je zbog intenzivnog krčenja šuma, razvoja novih teritorija od strane čovjeka. Lovci na streljanje utječu na smanjenje populacije koliko i na uništavanje šuma.

Golubovi se skupljaju u jatima. Broj ptica u njima može doseći nekoliko desetaka. Tijekom leta u tople zemlje formiraju se najveći. Najviše kompleta vyhyri formiraju tijekom zimovanja na određenom mjestu. Stvaranje golemih koncentracija ptica uzrokuje štetu na usjevima. U takvim područjima dopušteno je pucanje golubova ove vrste.

Golubica i golubica nalaze se u parovima samo za vrijeme gniježđenja. Parenje u golubova počinje početkom proljeća: početkom ožujka, ponekad u travnju. Mužjaci privlače pažnju ženki gukanja, najaktivnije - ujutro. Ples za parenje prati nekoliko pokreta oko odabranog:

  • golub ispravlja rep,
  • ispupčena prsa i gušavost,
  • kružeći u blizini goluba,
  • polijeće i pada.

Ako žena pokazuje naklonost, formira se par. Golubovi su vrlo ljubomorni na svoje drage. Pažljivo čuvaju svoju obitelj od drugih ptica, ponekad se čak i tuče. Nakon što se par formira, golubovi počinju graditi gnijezdo.

Ptice gnijezda grade se nekoliko dana. Ispada krhko, tanko i prozirno. Ladica je ravna. Materijal za gnijezdo su tanke grane s više stabala koja rastu. Njihova prebivališta mogu biti postavljena na samoj visini ili bliže deblu stabla. Gnijezdo je takvih veličina:

  • vanjski promjer - od 30 do 40 centimetara,
  • unutarnji promjer - od 11 do 14 centimetara,
  • dubina - od 3 do 5 centimetara,
  • visina - od 7 do 14 centimetara.

Golub golub, koji živi u sjevernim krajevima, jedanput polaže jaja. Južnjaci mogu inkubirati piliće i dvaput. Polaganje se obično sastoji od dva jaja. Drugo je jaje položeno nekoliko dana kasnije od prvog. Golubica iz šume počinje izlegati kvačilo iz prvog jajeta, tako da su pilići različite dobi. Oba goluba su uključena u inkubaciju 17 do 18 dana. Ženka većinu vremena provodi u gnijezdu, a muškarac ga povremeno zamjenjuje. Prati sigurnost gnijezda.

Hrana za novorođenčad je iscjedak iz guše roditelja, dosljednost skuta. Tada se pilići postupno prebacuju u redovnu hranu, ali prethodno omekšaju u kljunu. Pilići ne napuštaju gnijezdo prije 40 dana. Prvi letovi obavljaju s roditeljima koji ih neko vrijeme podupiru. Tada mlade stoke formiraju nova jata.

Golubica ceste prolazi puni ciklus moltinga jednom godišnje. To je dug proces. U pravilu se perje mijenja u svibnju, a završava u studenom. Смена пера начинается с маховых перьев, постепенно переходя к переднему краю крыла. Заканчивается линька заменой рулевых перьев.

Молодняк линяет в разное время. Это связано с разным временем их появления на свет. Птенцы могут не успеть закончить линьку в зимний период, поэтому продолжают ее весной. Kod odraslih, taj se proces odvija u dogledno vrijeme.

Navike golubova

Vitutyen brzo leti i proizvodi glasne zvukove. Oni zrače iz svojih velikih krila. Na tlu, golubovi hodaju malim, žurnim koracima, tresući glavama naprijed i natrag. Ptica ne može brzo letjeti, pa postaje lak plijen za grabežljivce.

Drveni golub je sramežljiva ptica pa se pokušava ne pojaviti. Za gniježđenje prednost je dana šumama s gustom lišćem, gdje se možete sakriti.

Od naselja leglo ima gnijezdo dalje od dva kilometra. Hranjenje počinje rano ujutro.

Zvukovi koje drveni golub čini vrlo su slični glasovima drugih rođaka. Kao i drugi golubovi - podsjeća na gugutanje. Mogu se čuti samo tijekom razdoblja parenja.

Što jede?

Osnova prehrane Viole je biljna hrana, Samo u vrlo rijetkim slučajevima mogu jesti hranu životinjskog podrijetla. Može biti gusjenice ili gliste, Prednost imaju obične žitarice, mahunarke, divlje žitarice. Međutim, može pojesti sva zrna koja se nalaze na tlu. Prehrambene preferencije ovise o staništu u kojem živi.

U crnogoričnim šumama divlji golub rado jede sjeme crnogoričnog drveća. Promjenom vegetacije mijenjaju se prehrambene preferencije stanovnika šume. Drveni golub koristi hrastov žir, plod bukve, On ne odbija Viburnum, divlja jagoda, bobica, borovnica, Vituty može napraviti zalihe hrane. On ih postavlja u prilično prostranu guzicu, gdje se može smjestiti oko 8 žira.

Njegov šumski golub skuplja na zemljisviđa čupati niske biljke, Ali ako je njegovo stanište guste šume, on ruši plodove sa stabala u letu. Čak i mladi pupoljci mogu kljucati, Tijekom razdoblja duge prezimljavanja ne prezire listovi kupusa i djetelina, Raznolika prehrana dopušta da se golub ukorijeni u gotovo svakom mjestu.

Vrste divljih golubova

Red u obliku goluba ima više od 290 divljih i udomaćenih vrsta. U prirodi postoji nekoliko vrsta divljih golubova, osim drvenih peleta. Mnogi divlji golubovi već su izumrli i ostalo ih je nekoliko njihovih glavnih vrsta.

  • Golubica siva. foto, Ime je dobila po boji perja. Ovaj tip golubova je najpoznatiji, jer su stanovnici gradova. U divljini se ptice naseljavaju na kamenitom terenu. U gradu se gnijezdi u tavanima kuća. Njihove veličine ne prelaze 220 mm. Vrlo su skloni pšenici, ali u hrani su nečitljivi. Počinju se pariti od proljeća pa se nastavljaju sve do jeseni, godišnje odgađajući do 5 kvačila.
  • Grlica. foto, Živi u šumsko-stepskom pojasu Europe, Moldaviji, Ukrajini, ima oko 18 vrsta. Ptica male veličine: dužina - do 270 mm, težina - ne više od 160 grama. Boja perja mliječno je smeđa sa sivkastom nijansom. Znak je jasna crna linija na stražnjem dijelu vrata. Gniježđenje počinje kada su stabla prekrivena lišćem. Zidarstvo se sastoji od dva jaja. Hrani se biljnom hranom. Voli piti vodu. Nakon jutarnjeg obroka, obavezno odletite do ribnjaka na mjesto za zalijevanje. Od XVI. Stoljeća ljudi se bave uzgojem grlica u zatočeništvu.
  • Klintuha. foto, Ptica je rasprostranjena u Sibiru, Kini, Turskoj, Kazahstanu. Radije se naseli u šumama. Clintukha ima vrlo lijepu boju. Glava ptice plave boje koja se postupno pretvara u malahit na vratu. Krila su tamno siva, rep je tamniji s crnim prugama. Gnijezdi se na drveću gdje je šupljina. Tamo od tankih grančica grade gnijezda. Tajne ptice. Tijekom uzgoja mužjak se krije u krošnjama drveća i štiti svoj dom.

Fotogalerija ptica pokazat će svu ljepotu i jedinstvenost divljih šumskih stanovnika.

Pogledajte videozapis: Golubi prevrtači Pigeons rollers i nov kavez (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org