Životinje

Dabrovi u prirodi

Pin
Send
Share
Send
Send


Dabrovi - stanovnici malih šumskih rijeka i potoka, duge i močvare. Ponekad se nasele u napuštenim kamenolomima, poljoprivrednim kanalima. Može se reći da život tih životinja ovisi o vodi, jer se ovdje osjećaju slobodno i zaštićeno. Za polu-vodenu životinju, najvažnije je da odabrana rijeka ne zamrzne previše duboko zimi i ne isuši se u toplini, a struja ne bi trebala biti jaka da ne bi nagrizala stan. I naravno, dostupnost dovoljne količine biljne hrane od najveće je važnosti za životinju - to je ono što dabrovi jedu.

Dabrovi su savršeni graditelji

Čim se dabrovi odrede prema mjestu prebivališta, odmah počinju graditi. Budući da je voda sve za njih: kuća i izvor onoga što dabrovi jedu u prirodi, obiteljska gnijezda grade se uz obalu.

Na strmoj obali, radnici kopaju rupe, na krošnjama grade kolibe od grana i grančica, pažljivo ih cementirajući riječnim muljem. Ulaz je uvijek konstruiran pod vodom kako bi bio nedostupan neprijateljima. Graditelji vode odabiru odgovarajući grm, stari panj ili veliki humak na rubu vode kao osnovu, a zatim bacaju hrpu štapića i grančica na vrh. Unutra, dabrovi oslobađaju prostranu nišu, koju drže glina ili mulj.

Druga struktura, ne manje važna za životinju - brana. Zbog toga se u rijeci održava visoka razina vode koja blokira pristup ulazu u gnijezdo i time osigurava prikrivanje i sigurnost. U svakom slučaju, brana stvara dubok i prostran ribnjak, proširuje prostor i pruža veliku raznolikost svježih biljnih namirnica.

Hranjenje dabrova u različito doba godine.

Da bi razumjeli što dabrovi jedu, dovoljno je znati da su oni tipični biljojedi glodavci. Stoga su trava, drvo, lišće, mladi mladice drveća, voda i polu-vodene biljke idealni kao krma. Životinje idu na duge šetnje za hranom samo u jesen, kada proizvode zalihe hrane za zimu. Uglavnom se hrane na teritoriju uz njihova naselja.

U različita doba godine, prehrana tih životinja je nešto drugačija iz prirodnih razloga. U ljeto, dabrovi daju prednost svježim travnatim biljkama, sretno jedući riječne trave, lišće i mladice iz drveća, a zatim - stabljike i čak korijenje.

U jesen, odgovor na pitanje "na što se hrani dabar?" Donekle mijenja. Konkretno, za one obitelji koje žive u blizini sela, sela i prigradskih područja. Tada se dabrovi pretvaraju u male pljačkaše, kradući povrće iz vrtova. A ako je zimska prehrana uglavnom kora i drvo ubrano od pada palih stabala, u proljeće se širi zbog konzumiranja mladih izbojaka koji rastu duž obale.

Dabrovi omiljena hrana

Kao što je već spomenuto, dabrovi su biljojedi glodavci. Dakle, kako su znanstvenici otkrili, hrana za njih je više od tri stotine različitih vrsta biljaka. Tu je i omiljena hrana za ove divlje životinje: mesnate i sočne stabljike vodenog ljiljana, mahune (ljiljani) žute, močvarne karamele.

Još jedna poslastica dabrova su mladice iz vrbe, grančice jasena i stabla ptičje trešnje. Glodavci ih grizu oko 20-25 centimetara u duljinu od baze i vuku ih u velikim hrpama u svoje domove. Tamo uronuju miniranu gredicu u vodu i izrežu ih svojim urezanim vrhovima u meko tlo rijeke. Radnici prave prilično velike "kante", čiji volumen doseže 2 kubika. To je težak posao, ali u hladnoj zimi, kada je rezervoar prekriven koricom leda, životinje neće morati napustiti svoje udobno sklonište: samo trebate povući pravu količinu ukusnih grančica u kolibu.

Znajući što dabrovi jedu, bit će zanimljivo zapamtiti da su izvrsni ronioci. Ova nevjerojatna stvorenja mogu biti pod vodom 15 minuta, jedući stabljike i lišće vodenih biljaka! Prirodno, priroda im je dala mesnate, vrlo pokretne usne, dopuštajući im da grizu i ne guše se. Kada zvijer gnaws zelenila - ono što dabrovi jedu pod vodom, usne čvrsto zatvorene iza snažnih incisors.

Svake jeseni dabrovi sijeku debla i žanje ne samo kore, već i velike grane, privlačeći ih bliže vlastitom skloništu. Usput, pucanje kore - ono što beaver jede u offseason - životinja istodobno potkopava svoje ogromne prednje zube, koji rastu tijekom života.

Na prvom mjestu, polu-vodeni glodavci koriste hranu koja se nalazi u blizini rupa i koliba, a kad istrče, žetvu hrane dalje uzvodno. Na licu mjesta se jedu najosjetljivije i tanke grane, veće se šalju u selo dabrova, a mesnate kore grickaju iz debelih stabljika. Zanimljivo je da velika stabla ne plaše ove neumorne i proždrljive životinje.

Prijevoz i priprema hrane za zimu

O pripremi hrane za budućnost je malo rekao, i dabar obitelji radi na ovom slučaju od malih do velikih. No prijevoz hrane proizvedene u kolibama odvija se na različite načine. Ako je rijeka blizu, glodavci spajaju granu sa zubima iza debelog kraja i vraćaju se u ribnjak. Ako se mjesto vađenja drva nalazi na velikoj udaljenosti, dabrovi prekomjerno povlače grane, vukući ih na stranu sebe.

Tijekom pripreme za zimovanje životinje sakupljaju oko 30 kubičnih metara drva, ali ako je akumulacija bogata vodenom vegetacijom tijekom cijele godine, tada se rezerve ne mogu proizvoditi. Grizući drvo, dabrovi se postupno kreću oko debelog debla, grizući dublje i dublje. Nakon kratkog odmora, glodavac nastavlja raditi sve dok se drvo ne raspukne i ne sruši iz vlastite gravitacije. Životinja nježno reže posječeno drvo: odvojene drvene blokove, odvojene grane i kore. Što se ne jede odmah na mjestu - ostaje u posudama.

Proljetna aktivnost dabrova u potrazi za hranom

Što dabrovi jedu zimi je razumljivo. Ne spavaju zimski san, ali kako se ponašaju u proljeće u potrazi za hranom? Dabrovi počinju vršiti prve letove iz svojih skloništa već krajem veljače - početkom ožujka. Naravno, to dovodi do gladi, jer su zimske zalihe iscrpljene. Isprva su slijetanja rijetka i kratkotrajna, ali kako se vrijeme toplije, dabrovi pokazuju aktivnost: duže se zadržavaju na zemlji, sve vrijeme provode u potrazi za hranom. U to vrijeme, dabrovi rijetko sijeku velike drveće, uglavnom traže i odmah jedu grančice vrbe, a ako im se posreći, grizu izbojke vode i obalne trave koje su se pojavile.

Beavers ljetni stil života

Ljetni način života dabrova izravno je povezan s onim što beaver jede tijekom ljeta. Najčešće, pojedinci u ovom razdoblju žive sami u privremenom boravištu, tako da svatko u svojoj hranilištu izdvaja hranu. Već je kasnije, s približavanjem jeseni, obitelj se ujedinjuje kako bi zajedno pripremila zimske zalihe. Ljeti dabrovi, kao i druge biljojedi, uživaju u obilju zelenila na području uz kuću.

Najveći glodavac

Danas u prirodi postoje dvije vrste dabrova: kanadska i europska. Razlike između njih su male, osim što je Europljanin nešto manji od kanadskog. Davno, prije otprilike 5 milijuna godina, dabrovi su se mogli čak mjeriti i protiv vlasnika šume, medvjeda. Veliki preci sadašnjih glodavaca izumrli su, a danas su graditelji brana mnogo manji po veličini od svojih pradjedova.

Odrasli muški dabar teži otprilike 20-25 kg, neki ratnici dostižu težinu od 45 kg, duljina doseže 1,2 metra. 15-20 cm ima divan rep, njegova širina je gotovo jednaka duljini. Čak je i ovom repu dana važna uloga kobilice - uz pomoć čupavog plivača prilagođava dubinu uranjanja u vodu. Sposobnost da se sve vidi pod vodom i savršena navigacija daje dabru potpuno prozirne kapke.

Tu je još nešto zanimljivo u izgledu glodavaca: pandža na palcu je podijeljena na dvije polovice - to je dar prirode, tako da životinje imaju priliku da češljaju svoju vunu. Nastavljajući razgovor o udovima, volio bih napomenuti da oni pomažu dabrovima da dobro plivaju. Stražnje noge - s membranama, patke imaju iste membrane. Zahvaljujući njima, plivači mogu dostići brzine do 10 km / h. Prednje noge su relativno male, bez membrana, opremljene impresivnim snažnim kandžama, koje se lako mogu kopati po tlu. Čak i prednje šape igraju ulogu ruku - u njima životinje nose glinu, grane.

Fina debela kosa i debeli sloj masti pod kožom štite bobre od hladnoće. Životinje pažljivo brinu o svojim krznenim kaputima i češljaju ih prirodnim češljem. Zahvaljujući masnoj tekućini koja izlučuje posebne žlijezde, ovo divno krzno se ne smoči.

Zubi životinja rastu sve svoje živote, a ako se redovito ne mrve na drvu, postizat će neviđene veličine.

Život dabrova u prirodi pun je opasnosti. Trajanje mu je u prosjeku 13-15 godina. U zarobljeništvu žive 2-3 puta duže.

Život dabra u prirodi

Sve one životinje koje koegzistiraju s dabrovima, nameću im misiju očuvanja i, ako je potrebno, uštede vode i susjednog šumskog zemljišta. Ispada da s njihovim radom, dlakavi graditelji brinu ne samo o njihovom blagostanju, - mir njihovih susjeda također ovisi o njima.

Zvuk tekuće vode budi u bravama strast za gradnjom i oni počinju djelovati. Mogu se graditi danima i noću, ali se ne mogu naći radniji radnici. Dabrovi počinju razvijati novi vodeni prostor prema planu koji je razrađen tijekom godina:

  1. Gradi se brana koja će potok pretvoriti u ugodno i tiho ribnjak.
  2. Stvara se sustav kanala za proširenje vlasništva.
  3. Izgrađuje se velika skladišna prostorija.
  4. Gradi se ogromna višesobna zgrada visine više od 1 metra. Zidovi kuće podignuti su na pola metra.

Tek nakon tjedan dana kuća je spremna, ulazi su pod vodom kako bi zaštitili dom od neprijatelja. Kada dabar radi u pilani, žanje drvo, to je u opasnosti. Stablo može pasti i prikovati dabra, tako da je samo jedan poslan za građevni materijal, as njim i za hranu, ostatak obitelji je zauzet drugim poslovima. Dobro za ove drvosječe! Što jede dabar? Da, one od kojih gradi svoje brane. Građevinski materijal je važan za moje, ali zalihe hrane za obitelj glodavaca moraju biti vrlo velike.

Vjerni supružnici i brižni roditelji

U obitelji krznenih glodavaca vlada lojalnost i odanost. Oni rade sve zajedno tijekom svog života, razumno dijeleći posao među svim članovima obitelji. Mladi mogu živjeti sa svojim roditeljima do dvije godine, nakon čega bi djeca trebala ići na izgradnju vlastite kuće, pokušavajući pronaći partnera tijekom njihovih lutanja.

Mama-dabar vodi u leglo od 3 do 4 teladi od po 0,5 kg. Maloljetnici se rađaju u punom broju svojih roditelja, samo mali. Već su u krznenim kaputima s velikim zubima i divnim repovima. Nakon dva tjedna, buduće drvosječe već grickaju čvrstu hranu. Što jede dabar jede, onda jede i mlađi. Obiteljska idila u vodenim kućama može samo zavidjeti!

Što dabrovi jedu u prirodi?

Glavni izbornik ovih radišnih glodavaca su zeljaste biljke. Što beaver jede, često prikazan u crtićima. U većini slučajeva s ekrana vidimo kako te životinje jedu ribu. To nije točno - vodene životinje ne konzumiraju takvu hranu. Sile u logiranju troše puno, moraju nekako napuniti kako bi izdržale takav teret. A to sigurno nije riba koja im pomaže!

Što dabrovi jedu u prirodi, koje su im najdraže namirnice? Jasno je da je ovo drvo. Omiljene delicije - grančice johe, trešnje, vrbe. Tijekom dana, dabar pojede do 1 kg drva. Kora, drvena pulpa ispod kore - to je najbolja hrana čačkalice. Male grančice grizu u cijelosti, poput slatkiša.

Takvu čvrstu hranu teško je žvakati, a još je teže probaviti. Sustav prehrane dabrova je spreman za ovaj posao.

Zimi

Kako se radnici u vodama ponašaju u hladnom razdoblju, jer se rezervoari zamrzavaju, sve je u snijegu? Teško im je, ali ako se dobro pripremite za zimu, onda mraz neće biti strašan. Većinu vremena dabar spava zimi. No, kako bi dobro spavali i na puni želudac, jedna obitelj mora pripremiti više od tone grana za zimu.

U dabarskoj kolibi, izoliranoj za zimu, vrlo je ugodna. To je tek kad hrana završi, glava obitelji mora ići u ribolov. Tijelo dabrova prilagođeno je plivanju, a ne oranju snijega, pa im je to vrlo teško u hladnom iu snježnim nanosima. Stoga se svi trude osigurati da zalihe imaju dovoljno za zagrijavanje.

Zanimljive činjenice

Život dabrova je vrlo zanimljiv, mnogi su znatiželjni u svom načinu života:

  1. Udaljenost ispod vode u 700 metara plitkog mora plivati ​​u 10-15 minuta.
  2. Za samo jednu noć, dabar se može srušiti i očistiti drvo promjera 30-40 cm od kore.
  3. Površina od 3 četvorna metra. km može naseliti samo jedna obitelj dabrova.
  4. Najveća izgrađena brana - 700 m duljine, što je svjetski rekord. Iako se u državi New Hampshire nalazi veća brana - 1,2 km.
  5. U gradu Bobruiska postoje dva spomenika dabrovima, što ne čudi ako obratite pozornost na ime grada.

Dabrovi u prirodi

Dabrovi su skriveni, sumrak i noćni život. Ove životinje su osobito poznate po svojim građevinskim aktivnostima. Dabrove, brane, podzemni prolazi, kanali i druge strukture ponekad zadivljuju ne samo veličinom, već i nekim posebnim značenjem. Promatrajući život dabrova, nehotice se dolazi do zaključka da oni nesumnjivo posjeduju složene i izvorne reflekse koji su na granici razumnog. Osim toga, dabrovi su donekle pretvarači prirode, jer se pod utjecajem njihove građevinske aktivnosti sitni potoci ponekad pretvaraju u dobre vodene površine pogodne za naseljavanje krznenih životinja, ptica močvarica (o vrstama pataka), riba i drugih predstavnika životinjskog svijeta. ,
natrag na sadržaj ↑

Beaver vrste

Postoje 2 vrste dabrova - Europski i kanadski, Kanadski dabar je malo veći od europskog dabra, posjeduje razvijenije građevinske instinkte i plodniji je. Na primjer,

u leglima kanadskih dabrova, broj mladunaca je u prosjeku 4, au europskim 2–3. Maksimalni broj mladunaca u leglu, poznat po kanadskoj vrsti, je 7-8, a prema nekim podacima čak 9. Za europske vrste ova vrijednost ne prelazi 5.

U boji krzna kanadskih dabrova, u odnosu na opće tamno-smeđu pozadinu prevladavaju zamjetne narančaste tonove. U svim drugim aspektima, obje vrste su vrlo slične i poznavanje jedne od njih omogućuje vam da ostavite dojam o izgledu i načinu života druge osobe.

Početkom ovog stoljeća, kao posljedica neumjerenog intenzivnog ribolova, broj dabrova posvuda je bio ozbiljno narušen, a mjestimice drastično smanjen. Zalihe europskih vrsta posebno su teško pogođene. Naknadne višegodišnje zabrane vađenja dabrova, njihova masovna migracija u nenastanjene rezervoare i druge aktivnosti koje se provode u mnogim zemljama, imale su pozitivan utjecaj na broj tih životinja.
A tu je i uloga europskog dabra u lovnom gospodarstvu zemalja Europe i Azije, koji je još mnogo skromniji.
natrag na sadržaj ↑

Kako izgledaju dabrovi

Zanimljivo za dabrove

Izgled dabra osobito je karakterističan za njegov neobičan rep, koji nalikuje veslačkom dijelu vesla koji leži u horizontalnoj ravnini. Za razliku od glave i torza, prekrivene gustom podlakom i prilično rijetkom zaštitnom dlakom, dabrov rep prekriven je relativno malim romboidnim rožnatim ljuskama. A ako krzno pouzdano štiti dabra od hladnoće i donekle od mehaničkih ozljeda, rep je u isto vrijeme i kotač dok se zvijer kreće u vodi, a potporanj pri grizu stabala i signalni uređaj koji udara u vodu, upozorava dabar o njihovim opasnostima. Konačno, to je organ koji doprinosi regulaciji tjelesne temperature kroz sužavanje i širenje krvnih žila.
natrag na sadržaj ↑

Udovi dabrova

Prednji i stražnji udovi dabra oštro se razlikuju. Prednji su kratki, uporni, lišeni membrana, dabarima služe ne samo za kretanje, nego i za kopanje jama, grana, komada drva i drugih predmeta koji se koriste za izgradnju brana i koliba. Stražnji udovi - duži, opremljeni kožnim membranama, glavni su organ pokreta dabra u vodi. Na drugom prstu svake stražnje noge nalazi se češljačka kandža, koja se sastoji od 2 debele ploče s rogovima. S tim pandžama s pincetom, dabrovi iskaču vanjske nametnike iz krznenog pokrivača i stavljaju ga u red.
natrag na sadržaj ↑

Bojenje dabrova

Boja krzna europskih dabrova kreće se od svijetlo smeđih do tamnosmeđih i crnih. Više cijenjene životinje tamne boje. Специалистами было также установлено, что

от черных родителей родятся только черные бобрята, от светло бурых – только светло-бурые, родители, окрашенные в темно-бурый цвет или имеющие разную окраску меха, дают потомство, окрашенное во все цветовые варианты родительских пар и их предков.

Dabrova staništa

Dabrovi žive uz obale rijeka, potoka, jezera, bare, u kamenolomima, u močvarama. Uz nisku gustoću naseljenosti, dabrovi imaju mogućnost odabrati mjesto za naseljavanje, pa stoga obično zauzimaju skrovita, mirna, puna vodena tijela, gusto obrasla vrbama i drugim listopadnim drvećem i grmljem, s dovoljnim setom travnatih biljaka koje oni lako pojedu. Nakon postizanja visoke gustoće naseljenosti, dabrovi se naseljavaju na brzorastućim dijelovima rijeka, u jako sušnim ležištima, manje pogodnim za život. Na primjer

u Sjevernoj Americi dabrovi su dugo nastanjivali relativno mirna područja polu-planinskih rijeka i potoka, dižući se do planine na nadmorskoj visini do 3 tisuće metara.

Na mjestima gdje su rezervoari obale dovoljno visoki, dabrovi kopaju rupe. U rezervoarima s niskim obalama životinje se naseljavaju u korijenskim pleksusima koji rastu duž obala stabala ili grade lože za sebe.

Dabrovi imaju jednu ili više jazbina - produžetke podzemnih tunela obloženih drvnom sječkom. Podzemni prolazi su složena mreža tunela, promjera 25-40 centimetara, čiji su otvori obično skriveni pod vodom.

Kolibe dabrova su konusne građevine napravljene od škrga trupaca i grana drveća pričvršćenih muljem. Tipično, kolibe se pojavljuju na tlu srušene jazbine ili urušene kaldrme. Ispod koliba, koje su često nekoliko, također su skriveni pod vodom. Što više godina postoji koliba u kojoj žive dabrovi, to je veća njezina veličina. Stručnjaci su se morali susresti s kolibama visine do 1,5-2 metra, širine 4-5 metara ili više. U takvim kolibama nalazi se nekoliko dabrovih jazbinica koje se nalaze na katovima 2-3. Ako dabrova obitelj dugo živi u rezervoaru, može imati oko 10 rupa ili 2-3 stambene kolibe, često u kombinaciji sa sustavom posjećenih rupa i kaldrme.

U ljetnim mjesecima, temperatura gnijezdećih komora ne prelazi 22 stupnjeva, a zimi rijetko pada ispod -4 stupnja. Znatno manje temperaturne fluktuacije promatrane u stanu dabra nego u vanjskom okruženju omogućuju tim životinjama, vrlo osjetljivima na hladnoću, da žive i izvan Arktičkog kruga.
natrag na sadržaj ↑

Beaver stil života

Dabrovi žive u obiteljima, obično se sastoje od 2 odrasle životinje, bebe tekuće godine rođenja i lanjske mlade. Ukupno, obitelj može biti 6-8 životinja. Dvogodišnjaci, u pravilu, napuštaju roditeljsku obitelj u proljeće, ponekad u jesen, i formiraju novo naselje. U mjestima s ograničenim uvjetima za preseljenje može se naći u obitelji od 2-3 i čak 4-godišnje životinje. U takvoj obitelji može biti i do 16 dabrova. Naprotiv, tamo gdje uvjeti za preseljenje mladih nisu ograničeni, životinje stare godinu dana ponekad se odvajaju od svojih obitelji.

Za vrijeme suše, katastrofalno plitko vodno tijelo, dabrovi nekoliko susjednih obitelji prisiljeni su okupiti se tamo gdje još ima vode. Ponekad na takvim mjestima ima do 16-20 ili više dabrova. Karakteristično je da se životinje u nevolji međusobno kombiniraju razmjerno mirno, dok se u različitim uvjetima okrutne borbe mogu promatrati između dabrova iz stranih obitelji.
natrag na sadržaj ↑

Uzgoj dabrova

Dabar s mladuncima

Dabrovi dosežu spolnu zrelost u dobi od 2-3 godine - europski su češće na 3., a kanadski - na 2. godinu. Umnožavaju se jednom godišnje. Razdoblje parenja dabrova koji žive u srednjoj stazi javlja se krajem prosinca - početkom travnja, visine kolosijeka - u siječnju i veljači. U to vrijeme, životinje često dolaze na površinu, povremeno ostavljajući dabrove potoke na izletima. Sam čin parenja u dabrovima odvija se u vodi ispod leda. Trudnoća ženke traje od 103 do 107, u prosjeku 105 dana. Stoga razdoblje porođaja obično pada na svibanj-lipanj.

Dabrovi su rođeni potpuno oblikovani, opaženi, prekriveni mekim krznom. Tamo gdje se životinje rađaju rano, čak i za vrijeme proljetne poplave, novorođenčad se može vidjeti u privremenim skloništima. Djeca starija od 2 do 4 dana teško se kreću kroz brlog, gotovo ne stojeći na nogama i teturajući se s jedne strane na drugu. Bobryat rođen u trajnim domovima, osobito u jazbinama, nalazi se teško.

Do dobi od 2-3 tjedna životinje gotovo da ne mogu roniti, jer njihova težina ne prelazi težinu vode koju istiskuju.

Oko 1 mjeseca dabrovi se počinju pojavljivati ​​na površini, gdje se jedu mladi grmovi i trava. U 3-4 mjeseca mladi bobari su potpuno neovisne životinje, sa svim navikama odraslih životinja.
natrag na sadržaj ↑

Što jesti dabrove

Dabrovi se hrane isključivo biljnom hranom. Opći popis njihovih krmnih biljaka doseže 300, ali temelj prehrane je ne više od 10-20 vrsta drveća i grmlja, i 20-30 vrsta trave. U osnovi, to su razne vrbe, Aspen, breza, grumen, topola, ljiljan, šaš, rogoza, trska, strijela ... U drveću i grmlju životinje gloduju i jedu zeleni, neobrazovani dio kore, vrhove grana, lišće, travu, stabljike, lišće, trave, stabljike, lišće, trave, stabljike, lišće, cvijeće, a ponekad i rizomi.

Poznata je sposobnost dabrova da stvaraju zimske zalihe hrane. Češće, takve rezerve su jednake 10-25 slobodnih kubičnih metara, ali neke obitelji treniraju do 50 pa čak i do 100 kubičnih metara stabala i grana drveća, stabljika i rizoma vodenih i polu-vodenih biljaka. U isto vrijeme postoje obitelji čije zimske zalihe hrane nisu u potpunosti prisutne.

Prethodno se pretpostavljalo da dabrovi jedu travnate biljke uglavnom u toploj sezoni, a zimi koriste samo koru drveća i grmlja pohranjenu u jesen i jedu se tijekom odmrzavanja na površini. Međutim, nedavna zapažanja pokazuju da to nije slučaj. Voda i obalne trave vrlo su važne u zimskom hranjenju dabrova, a neke obitelji igraju važnu ulogu. Sve to pomaže da se shvati zašto neke obitelji dabrova nemaju krmne zalihe i što jedu zimi. Osim toga, treba imati na umu da se zaliha hrane koja se nalazi ispod leda završava ili propada krajem siječnja-veljače, a od tada životinje potpuno prelaze na pašnjake.
natrag na sadržaj ↑

Dabrovi neprijatelji

Neprijatelji odraslih dabrova su relativno malo - vukovi, risovi, medvjedi, vukovi. Neki zoolozi nazivaju ih vidrom. Dabar i vidra žive u istim uvjetima i često se susreću. Međutim, postoji vrlo malo prijavljenih napada vidre na dabra. Stoga se može smatrati da su oštri, snažni sjekutići odraslih dabrova dovoljno pouzdana zaštita i čuvaju vidru na pristojnoj udaljenosti.

Kod mladih dabrova, osobito u dabarima tekuće godine rođenja, krug neprijatelja je mnogo širi. Osim gore navedenog - to je lisica, rakunski pas, mink, kuna, tvor. Od ptica za dabrove opasna sova i druge velike sove, jastreb, jastreb, crni zmaj, osprey. Postoje slučajevi nalaza dabra u želucima soma i velike štuke.
natrag na sadržaj ↑

Beaver hrana natjecatelji

Dabrovi imaju relativno malo natjecatelja. Do neke mjere, ozbiljno, kao natjecatelji u hrani dabrova, može se govoriti samo o onim životinjama koje žive u obalnom pojasu i jedu drvenasto-grmlje koje su dabrova hrana. Ove životinje uključuju losove, jelene, u kojima potonje, koje obitava u poplavnim područjima, doseže veliku gustoću. Ostatak životinja - miševi, voluharice, mošusni psi i drugi - su hraniteljski natjecatelji dabrova samo za vrijeme masovnih godina uzgoja.
natrag na sadržaj ↑

Tko se naseli u dabrovima

Na bazi zauzetih parcela ili stanova gotovo da i nema bobara. U nekim područjima, isti sustav udubljenja, zajedno s dabrovima, koristi vidre. U srednjim geografskim širinama, gornji tokovi dabrova, s rupama za zrak, ponekad posjećuju lisice, rakunski psi, a rjeđe jazavci. U starim napuštenim dabrovima mogu se naći legla lisica i rakunskih pasa.
natrag na sadržaj ↑

Beaver bolesti

Dabrovi su osjetljivi na razne bolesti - invazivne i zarazne. Češće od drugih, u dabarima rijeka postoje helmintske bolesti. Bez pretjerivanja možemo reći da su u prirodi mjesec dana nakon rođenja svi dabrovi zaraženi crvima. 26 vrsta parazita dabrova su prilično dobro poznate. Najčešće su helmintske bolesti farmu i travasosiozu.
natrag na sadržaj ↑

Pokazivač na dabrovima

Starhorz je jedna od bjelkastih svinja, čija veličina i oblik podsjećaju na natečeno pšenično zrno. Ovaj parazit se ponekad akumulira u velikom broju u cekumu životinje i uzrokuje gubitak težine, anemiju, otrov tijela dabra s izlučevinama parazita. Seoska kuća je široko rasprostranjena među dabarima Voroneža, Batjuckog, Pozerskaya i drugih populacija.
natrag na sadržaj ↑

Travasosioza u dabrovima

Travasosioza uzrokuje malu, smeđu dlakavu nematodu, parazitsku u želucu i kanalima velike želučane žlijezde. Dabrovi zaraženi ovim nematodima obično pate od poremećaja aktivnosti probavnog trakta, koji tijekom progresivnog tijeka mogu uzrokovati smrt životinje.

Tijekom prekomjernog izlaganja, tijekom radova preseljenja, dabrovi često umiru od paratifa i pasteureloze. Postoje i slučajevi smrti dabrova iz tularemije.

Danas smo razgovarali o tako zanimljivoj životinji kao o dabru, učili smo o njegovim navikama io tome što jede, gdje živi. Nadamo se da će vam ova informacija pomoći u lovu na dabrove. Usput, kako voliš loviti ovu životinju? Podijelite s nama svoja iskustva i priče.

Članak je pripremljen na materijalima Y. Dyakova, kandidata bioloških znanosti, preuzetih iz slobodnih izvora.

Čekamo vaše povratne informacije i komentare, pridružite se našoj grupi VKontakte!

Gdje žive dabrovi?

Dabrovi žive u Europi (skandinavske zemlje), u Francuskoj (donji dio rijeke Rhone), u Njemačkoj (sliv rijeke Elbe) iu Poljskoj (sliv rijeke Visle). Također dabrovi se nalaze u šumskim i šumsko-stepskim zonama europskog dijela Rusije, u Bjelorusiji, u Ukrajini.

U Rusiji, dabar živi u sjevernom Trans-Uralu. Dabrovi žive odvojeno u gornjim dijelovima rijeke Yenisei, u Kuzbassu (regija Kemerovo), u Bajkalskoj regiji, na teritoriju Habarovsk, na Kamčatki, u Tomskoj regiji. Osim toga, dabrovi se nalaze u Mongoliji iu sjeverozapadnoj Kini.

Dabrovi žive, uz svu dostupnu opremu, da vode polu-vodeni način života. Otvori ušiju i nosnice su zatvoreni pod vodom. Posebne blink membrane zatvaraju im oči, što im omogućuje da dobro vide u vodi. Usna šupljina je oblikovana tako da voda ne pada u nju dok životinja radi pod vodom. Funkciju upravljanja u vodi izvodi dabrov rep.

Dabrovi žive, radije nastanjuju obale mirnih rijeka i jezera, ribnjaka i akumulacija. Izbjegavaju brze i široke rijeke, kao i rezervoare koji se zimi zamrzavaju do dna. Za ove glodavce važna je prisutnost mekih listopadnih stabala, prisutnost vodene, travnate i grmaste vegetacije u obalnim područjima i uz obale akumulacije.

Dabrovi se dobro rone i plivaju. Zahvaljujući velikom svjetlu mogu ostati pod vodom do 15 minuta i zaplivati ​​do 750 metara za to vrijeme. Dakle, dabrovi se osjećaju sigurniji u vodi nego na kopnu.

Kako žive dabrovi?

Dabrovi žive u obiteljima (do 8 osoba) ili pojedinačno. Obitelj se sastoji od bračnog para i mladih dabrova (legla u posljednje dvije godine). Ista lokacija za mnoge generacije može koristiti obitelj. Mala jezerca zauzimaju mirni dabar ili jednu obitelj. Veća akumulacija sadrži nekoliko obitelji, a duljina svakog pojedinog dijela obitelji uz obalu kreće se od 300 do 3 km. Dabrovi žive u blizini vode i nisu udaljeni više od 200 metara od obale.

Dužina obiteljske parcele ovisi o obilju hrane. Na mjestima gdje je vegetacija bogata, područja tih životinja mogu se međusobno graničiti, pa čak i presijecati. Granice njihovih teritorija obilježavaju bobove. Dabrovi komuniciraju uz pomoć mirisnih oznaka. Dabrovi međusobno komuniciraju uz pomoć poza, udarajući rep u vodu i vrišteći poput zviždaljki. U slučaju opasnosti dabar glasno pljesne rep u vodu i zarona. Takav pljesak daje alarm za sve dabrove u ušima.

Noću i u sumrak dabrovi žive aktivno. Ljeti napuštaju svoje domove u sumrak i rade do zore. U jesen se dabrovi pripremaju za zimu i počinju žetvu hrane. Radni dan se povećava na 10 sati. Zimi, dabrovi žive manje aktivno, njihova radna aktivnost se smanjuje i prelazi na dnevnu svjetlost. Bebrovi prezimljuju, gotovo se ne pojavljuju na površini, ali ne prezimljuju. Na temperaturama ispod -20 ° C, dabar zimi okružen svojom obitelji, ostajući u svom toplom prebivalištu.

Krajem kolovoza dabrovi grade novi dom. Usamljeni dabrovi se ne bave zgradama, ali obitelj vrlo naporno radi. Kako se zove dabrov dom? U jednom naselju dabrova postoje dvije vrste stanova. U prvom slučaju, dabrova kuća se naziva rječicom. Dabrovi žive u jazbinama, kopaju ih u strme obale. Zbog sigurnosti, ulaz u takvog stana je uvijek pod vodom. Dabrovi barovi su vrsta labirinta koji ima 4 ulaza. Zidovi i strop jazbina dabra su pažljivo poravnati.

Dabrova kuća unutar rupe nalazi se na dubini od jednog metra i nešto više od jednog metra široka, na visini od 50 cm. Pod je uvijek iznad razine vode. Ako se voda u rijeci podigne, dabar podiže pod, struganjem tla sa stropa. Cjelokupna građevinska aktivnost dabrova diktirana je njihovom željom za sigurnošću i udobnošću. Gdje je nemoguće kopati rupe, kuće se grade izravno na vodi u plitkom dijelu akumulacije. Takvo prebivalište dabra nazvano je kolibom, a dabrovi grade brodove na principu izgradnje brane.

Kolibe dabra izgledaju poput stožastog otoka koji viri iz vode. Visina takve dabrove kuće doseže 3 metra, a promjer je do 12 metara, ulaz u stan je pod vodom. Dabrova koliba izgrađena je od hrpe šiblja, koje se drži zajedno s muljem i zemljom. Zidovi njihovih domova dabrovi su pažljivo premazani muljem i glinom. Tako se dabrova koliba pretvara u čvrstu utvrdu, a zrak prolazi kroz rupu u stropu.

Unutar dabarske kolibe nalaze se prolazi u vodu i platforma iznad razine vode. Kada dabrovi dođu na mraz, na kolibu dodatno nanose novi sloj gline uz pomoć svojih prednjih šapa. U zimi, dabrove kolibe održavaju temperaturu iznad nule, voda u prolazima nije prekrivena koricom leda, a dabrovi mirno odlaze ispod leda akumulacije. U zimskim mjesecima dolazi do stvaranja pare u naseljivim dabrovima. Dabrovi su pravi čistači, nadziru čistoću svojih domova, nikada ih ne ispuštajući.

U akumulacijama gdje je vodostaj promjenjiv, dabrovi grade brane ili brane. I za što dabrovi grade brane? Dabrovi brane omogućuju im podizanje i održavanje razine vode u rezervoaru, regulaciju tako da ulazi u kolibe ne budu isušeni. Brana osigurava sigurnost i sigurnost dabarske kolibe. Dabrovi grade brane od grana, grmova i debla, držeći ih zajedno s glinom, muljem i drugim materijalima. Ako na dnu ima kamenja, oni se također koriste u građevinarstvu.

Dabrovi grade brane na mjestima gdje drveće raste bliže obali. Izgradnja brane brane započinje činjenicom da dabrovi rone i vertikalno stave trupce u dno, ojačavaju rupe i grane pune šupljinama, glinom i kamenjem. Ako postoji drvo koje je palo u rijeku, onda često služi kao potporni okvir. Dabrovi ga postepeno pokrivaju sa svih strana građevinskim materijalom. Često grane u dabar brane uzeti korijen, što daje dodatnu snagu u strukturi.

Dabrova dabrova obično dostiže do 30 metara, širine do 6 metara, a visina je obično 2 metra, ali ponekad i do 4 metra. Brana je čvrsta konstrukcija, lako može izdržati težinu osobe. U prosjeku, izgradnja brane za obitelj dabra traje oko mjesec dana. Dabrovi pažljivo čuvaju kako bi brana ostala netaknuta i odmah je popravila u slučaju oštećenja.

Za izgradnju brane i branje hrane, dabrovi su obrezivali drveće. Grizu ih u podnožju, grizu grane, a deblo se dijeli na dijelove. Stablo promjera 7 cm dabra srušit će se za 5 minuta. Drvo promjera 40 cm u promjeru i obrađuje noć, tako da u jutarnjim satima ostaje samo šiljat panj i hrpa strugotine.

Deblo stabla, na kojem je dabar već radio, ali se još nije srušio, dobiva svojstven oblik u obliku pješčanog sata. Dablove na licu mjesta pojedu djelomice grane palog stabla. Ostali ruše ili plutaju na vodi do gradilišta brane ili njihove kuće.

Svake godine stabla utabanih stabala postupno se pune vodom, tvoreći kanale dabrova. Na njima su životinje spajale hranu od drva. Duljina takvih kanala može doseći stotine metara. Dabrovi uvijek održavaju kanale čistima.

Područje koje je transformirano kao rezultat aktivnosti dabra nazivaju se dabarskim krajolikom. Njihova sposobnost da promijene prirodni krajolik, drugi su samo prema čovjeku. Dabrovi su jedna od najjedinstvenijih životinja, jer su sposobni učiti i usavršavati svoje vještine cijeli život.

Dabrovi

Dabrovi su monogamni, ujedinjeni jednom, žive zajedno cijeli svoj život i ostaju vjerni jedni drugima. Žena dominira u obitelji. Dabrovi postaju sposobni za uzgoj u dvije godine. Potomci donose 1 put godišnje. Sezona parenja traje od sredine siječnja do kraja veljače. Trajanje trudnoće je 3,5 mjeseca.

В апреле-мае рождается от 2 до 6 бобрят. Beberovi mladunci rođeni su u vidu, dobro prekriveni kosom i teže prosječno 0,5 kg. Nakon 2 dana mladunci dabrova mogu već plivati. Dabrovi brinu o mladima.

U dobi od 1 mjeseca mladunčad prelazi na biljnu hranu, ali majka nastavlja jesti mlijeko do 3 mjeseca. Odrasli dabrovi obično ne napuštaju svoje roditelje još dvije godine, nakon čega se mladi premještaju.

Što je korisno za dabre i što su dabrovi?

Dabrovi su korisni jer njihov izgled u rijekama blagotvorno utječe na ekološki sustav. Dabar je posebno koristan u izgradnji brana. Naseljavaju ih razne životinje i ptice močvarice, koje na šapama donose riblja jaja, au ribnjaku se pojavljuju ribe. Dabrovi su potrebni jer njihove brane pomažu u pročišćavanju vode, hvataju mulj i smanjuju zamućenost.

Dabrovi su miroljubive životinje, ali imaju i neprijatelje u prirodi - to su smeđi medvjedi, vukovi i lisice. Ali glavna opasnost za dabrove je čovjek. Kao rezultat lova, zajednički dabar bio je na rubu izumiranja do početka 20. stoljeća. Dabrovi su uništeni zbog njihova krzna. Osim toga, daju dabrovom potoku, koji se koristi u parfumeriji i medicini.

Kako bi se sačuvala ova vrijedna zvijer, poduzete su učinkovite mjere za zaštitu i obnovu brojeva. Do početka 21. stoljeća, populacija dabrova se oporavila. Zajednički dabar ima status minimalnog rizika u Međunarodnoj crvenoj knjizi. Trenutno je glavna prijetnja zagađenju vode i izgradnji hidroelektrana.

Ako vam se ovaj članak svidio i volite čitati zanimljive članke o životinjama, pretplatite se na ažuriranja naše stranice kako biste bili prvi koji će primiti samo najsvježije i fascinantnije članke o najrazličitijim životinjama našeg planeta.

izgled

Dabrovi su veliki glodavci prilagođeni za polu-vodeni način života. Duljina tijela odrasle osobe dostiže 100-130 cm, s visinom u ramenima do 35,0-35,5 cm i tjelesnom težinom u rasponu od 30-32 kg. Pokazatelji spolnog dimorfizma su blagi, ali odrasle ženke su nešto veće od mužjaka. Tijelo dabra je čučanjskog tipa, uz prisutnost skraćenih petoglavih udova. Razvijeniji i jači su stražnji udovi. Između prstiju postoje dobro razvijene plivačke membrane. Dabar karakterizira prisutnost spljoštenih i jakih kandži na šapama.

Rep običnog dabra je tipa kapuljače, s jakim spljoštenjem od vrha do dna, ne duljim od 30 cm, širine ne veće od 10-13 cm, a dlačice na repu prisutne su isključivo u području baze. Veliki dio repa prekriven je velikim rožnatim pločicama, između kojih su rijetke i čvrste, prilično kratke dlake. U gornjem dijelu, duž srednjeg repa, nalazi se karakteristična rožnata kobilica.

Ovo je zanimljivo! Dabrovi imaju male veličine očiju, široke i kratke, vrlo blago izbočene u ušima iznad krzna.

Ispod vode su zatvoreni otvori ušiju i nosnice, a oči su zatvorene bljeskalicama. Molari u životinji su bez korijena, a pojava slabo izoliranih korijena karakteristična je samo za pojedince i pojedince. Incizivi dabrova nalaze se iza i izolirani iz cijele usne šupljine uz pomoć posebnih izdanaka usana, zbog čega je sisavac sposoban aktivno gricati čak i pod vodom.

Dabrovi - vlasnici vrlo lijepog i izvornog krzna, koji se sastoji od grube stražarske kose uz prisutnost vrlo guste i nevjerojatno svilene podushi, Bojenje krzna može varirati od svijetlog kestena do tamno smeđe, ponekad čak i crne. Rep i udovi - nepromijenjeni crni. Dabrovi prave samo jednom godišnje. Standard prolijevanja počinje u posljednjem desetljeću proljeća, a traje gotovo do početka zime.

Analna regija dabrova karakterizirana je prisutnošću uparenih žlijezda, wena i jetrenog dabra, koji emitiraju jaku i oštru tajnu koja nosi informacije o spolnim i dobnim karakteristikama pojedinca. Miris takvog "potoka dabra" poslužit će kao smjernica za ostale članove obitelji o granicama teritorija naselja. Tajna Wen-a, koja se koristi zajedno s takvim zrakoplovom, odgovorna je za dugoročno očuvanje stvorenog dabrova.

Koliko dabrova živi

Prosječan životni vijek običnog dabra u prirodnim uvjetima je oko petnaest godina, a kada se drži u zatočeništvu - četvrt stoljeća. Ne samo prirodni neprijatelji, već i neke bolesti pridonose smanjenju životnog vijeka u prirodi. Unatoč činjenici da obični dabrovi imaju dovoljno otporan imunitet na neke od najčešćih zaraznih bolesti, uključujući tularemiju, zabilježena je smrt sisavaca od glodavaca od pastereloze, paratifusne groznice, kao i hemoragijske septikemije, kokcidioze i tuberkuloze.

Ovo je zanimljivo! Od mehurića, uobičajeni dabar pokazuje prisutnost perjanice jetre, kao i pochorhis i travassosius. Posljednje dvije bolesti imaju vrlo negativan učinak na rast broja i opće populacije dabra.

Između ostalog, u uvjetima prejake proljetne poplave, mladi dabrovi umiru ili su sve postojeće obitelji potpuno razbijene, a zimske poplave mogu dovesti do smanjenja ukupne stoke za gotovo 50%.

Staništa, staništa

Tu žive obični dabrovi u jazbinama ili tzv. Kolibe, ulaz u koji je uvijek pod vodom., Nora kopa glodavca u strmoj i strmoj obali, prilično je složen labirint, s nekoliko ulaza. Zidovi i strop rupe se izravnavaju i temeljito nabijaju. Šupa je izgrađena u područjima gdje je uređenje jazbine jednostavno nemoguće, - na blagoj i niskoj, močvarnoj obali i na plićaku. Izgradnja ne počinje do kraja ljeta. Gotova koliba ima stožasti izgled i odlikuje se velikom visinom promjera ne više od 10-12 m. Zidovi kolibe pažljivo su prekriveni muljem s glinom, zahvaljujući čemu je zgrada neosvojiva utvrda za većinu grabežljivaca.

Zajednički dabrovi su vrlo čisti sisavci koji nikada ne ispuštaju svoje domove ostacima hrane ili izmetom. Na rezervoarima koji imaju različite razine vode, dabarske obitelji radije grade poznate brane brane, čija je osnova okvir za koji najčešće padaju stabla u rijeci, obložena raznim građevinskim materijalima. Standardna duljina gotove brane može doseći 20-30 m, s osnovnom širinom 4-6 m i visinom od 2,0-4,8 m.

Ovo je zanimljivo! Rekordne veličine pripadaju brani koju su izgradili dabrovi na rijeci Jefferson u Montani, čija je duljina dosegla čak 700 metara.

Za potrebe gradnje i za žetvu stočnog fonda, obični dabar spušta stabla, praveći ih zubima na samoj osnovi. Tada se odvajaju grane, a sam deblo se dijeli na nekoliko dijelova.

Aspen promjera 50-70 mm pada u dabra za oko pet minuta, a drvo promjera manje od pola metra pada i presijeca se za jednu noć. U ovom radu, dabrovi se uzdižu na stražnje noge i odmaraju na repu, a čeljusti djeluju poput pile. Drobnjaci su samooštreni, a sastoje se od prilično tvrdog i izdržljivog dentina.

Neke grane s posječenih stabala aktivno se jedu dabrom izravno na licu mjesta, a drugo ruše i vuku ili plutaju duž vode prema stanu ili mjestu izgradnje brane. Izbačeni u procesu kretanja staza se postupno puni s puno vode i nazivaju se "dabrovi kanali", koje koriste glodavci za spajanje stočne hrane. Područje koje je preobraženo djelovanjem običnih dabrova naziva se "krajolik dabrova".

Obrok običnog dabra

Dabrovi spadaju u kategoriju strogo biljojednih sisavaca polu-akvatičnih životinja koje se hrane isključivo kora drveta ili biljnih izdanaka. Posebna se prednost daje takvim životinjama u Aspenu i vrbi, topolama i brezi, kao iu različitim zeljastim biljkama, uključujući ljiljan i mahune, iris i rogoz, te mladu trsku. Obilje mekog drva preduvjet je pri odabiru običnog staništa dabra.

Biljke koje su od sekundarnog značaja u svakodnevnoj prehrani običnog dabra predstavljaju lješnjak, lipe i brijest, kao i ptičje trešnje. Joha i hrast, u pravilu, sisavci ne koriste za hranu za glodavce, a koriste se samo u izgradnji i izgradnji zgrada.

Ovo je zanimljivo! Žuti su također jako pojeli dabrovi, dok bi dnevna količina konzumirane hrane trebala biti oko 18-20% ukupne težine životinje.

Zbog velikih zuba i snažnog ugriza, obični ili riječni dabrovi vrlo se lako i brzo suočavaju s gotovo svakom krutom povrću, a hrana bogata celulozom probavlja se pomoću mikroflore u probavnom traktu.

U pravilu, sisavac jede samo nekoliko vrsta drva, a za prijelaz na novu vrstu hrane, dabarima je potrebno razdoblje prilagodbe koje omogućuje da se crijevni mikroorganizmi prilagode novoj vrsti prehrane. S početkom proljeća i ljeta, količina travnate stočne baze u hrani dabra se značajno povećava.

U jesen, polu-vodeni glodavac nastavlja sakupljati hranu za zimu., Zalihe se skladište u vodi, što im omogućuje da do veljače u potpunosti zadrže sve svoje prehrambene i okusne kvalitete. Prosječna količina zimske zalihe hrane po obitelji je oko 65-70 kubičnih metara.

Razmnožavanje i potomstvo

Europski ili obični dabrovi postižu spolnu zrelost tek u trećoj godini života, a proces brazde odvija se od kraja veljače do kraja ožujka. Odrasli dabrovi napuštaju svoje zimsko sklonište, plivaju u odmrznutoj poliniji, lutaju po snježnoj kori i vrlo aktivno obilježavaju svoj teritorij dabrovim potokom. Ovaj alat koriste ne samo mužjaci, već i zrele ženke zajedničkog dabra.

Proces parenja, u pravilu, provodi se izravno u vodi, a nakon otprilike 105-107 dana trudnoće ženka se u travnju ili svibnju rađa od jednog do pet mladunaca. Kako praksa pokazuje, broj teladi izravno ovisi o dobi bobrihija. Stara žena najčešće rađa tri ili četiri mladunčeta, a mladi u jednom ili dva dabra.

Ovo je zanimljivo! Već u prvim danima dabrovi se hrane isključivo majčinim mlijekom, ali od tri do četiri tjedna obogaćuju hranu raznim vrstama povrća.

Dojenje se zaustavlja u dobi od jednog i pol do dva mjeseca. Upravo u tom razdoblju mali dabrovi dobro razvijaju ne samo sjekire, nego i kutnjake, tako da mogu pratiti svoje roditelje do mjesta tova. Dabrovi postaju neovisni do kraja druge godine, kada već grade vlastiti stan. Broj dabrova u jednoj obitelji je vrlo različit i može varirati od jedne do devet ili deset osoba različite dobi. Međutim, najčešće u standardnoj obitelji dabrova su par odraslih životinja i legla posljednjih nekoliko godina.

Prirodni neprijatelji

Glavni neprijatelji dabra su vukovi i wolverine, lisice i ris, kao i odrasli medvjedi i paketi pasa lutalica. Također nije isključena mogućnost uništenja najmlađih ili najslabijih pojedinaca velikim šiljcima, sovom i taimenom. Vidre, suprotno pogrešnom mišljenju, nisu u stanju donijeti štetu običnim dabrovima, što potvrđuju i dugoročna vizualna zapažanja. Do danas je glavni neprijatelj za dabrove još uvijek čovjek.

Stanovništvo i status vrsta

Prije nekog vremena, euroazijski ili zajednički dabrovi prilično su gusto nastanjivali gotovo cijeli teritorij Europe i Azije. Međutim, kao posljedica prekomjernog lova, broj takvih životinja sada je znatno smanjen., Do danas je ukupna populacija dovedena do gotovo potpunog izumiranja i iznimno je mala.

U devetnaestom stoljeću, u većini zemalja Azije i Europe, gotovo da nije bilo običnih dabrova. U prošlom stoljeću u divljini nije bilo više od 1,3 tisuće jedinki. Zahvaljujući naporima kontrole, kao i reprodukciji, došlo je do povećanja broja stanovnika u Njemačkoj i Francuskoj, u Poljskoj i na jugu Skandinavije. U središnjem dijelu naše zemlje živi malo stanovništvo.

Ekonomska vrijednost

Dabrovi su odavno ubrani zbog lijepog i vrlo vrijednog krzna, kao i "dabrova potoka", koji se koristi u parfemskoj industriji i medicini. Meso dabrova je često dovoljno za jelo, a za katolike spada u kategoriju mršave hrane., Međutim, sada je poznato da je zajednički dabar prirodni nositelj salmoneloze opasne za ljude, stoga je istrebljenje sisavca u svrhu proizvodnje mesa značajno smanjeno.

Pogledajte videozapis: Dabrovi u Britaniji: Vraćeni u prirodu nakon 500 godina (Prosinac 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org