Životinje

Big Panda ili Bamboo Bear (životinja)

O velikoj i maloj pandi svijet je postao poznat tek krajem devetnaestog stoljeća, unatoč činjenici da su to vrlo stare i rijetke životinje. Otkako je otkriće započelo proučavanje ovih zanimljivih i neobičnih životinja. Ali nakon dva stoljeća neprestanih istraživanja, mnogo o tim sisavcima i dalje ostaje misterija. Znanstvenici ne mogu doći do zajedničkog mišljenja o klasi tih životinja. Taj se problem dodatno pogoršava činjenicom da ove dvije vrste među sobom imaju mnogo razlika. Stoga se u ovom trenutku može čuti veliki broj rasprava na temu: "Je li panda medvjed ili rakun?"

Opis velikog "medvjeda od bambusa"

Ova vrsta životinja obično se odnosi na klasu sisavaca, red predatora, obitelj rakuna i podporodica panda. Ali ne tako davno, australski istraživač E. Tennius proveo je niz morfoloških, kardioloških, etoloških i biokemijskih analiza. Prema rezultatima, znanstvenik je otkrio da je od šesnaest obilježja pet velikih panda rakun, a preostalih dvanaest je svojstveno samo njoj.

Ako pogledate izgled ove životinje, onda je velika panda nesumnjivo više poput medvjeda, jer se s razlogom naziva i “bambus medvjed”. Ima masivno tijelo koje je potpuno prekriveno debelim krznom. Njegova duljina varira od 1,1 do 1,9 metara, a težina - od 75 do 140 kilograma. Guste i kratke noge ovog životinjskog kraja s masivnim šapama s velikim kandžama.

Ako pažljivo pogledate đon, možete vidjeti da na njemu i blizu svakog prsta postoje neobični jastučići koji služe životinji kako bi zadržali glatke i skliske bambusove stabljike.

Za razliku od medvjeda, ova životinja ima rep, čija duljina doseže 13 cm, i zube koji imaju drugačiju strukturu. Na premolarima pande možete vidjeti izbočine i izbočine koje se ne nalaze ni u jednoj drugoj vrsti medvjeda, a glava mu je masivna i glupa, s velikim uspravnim ušima.

Opis pande ove vrste kaže da ima bijelu boju s crnim točkama, crnim nogama i repom iste boje koje su karakteristične za oči. Čak i ako svojim izgledom izgleda kao medvjed, ipak su neke značajke njegove anatomije navele znanstvenike na sumnju. Prema njima, panda je predstavnik obitelji rakuna, a neki su je čak izdvojili u posebnu klasu sisavaca.

Kako izgleda mali izgled ovih zanimljivih životinja?

Ova sorta, prema znanstvenicima, odnosi se na rakuna, jer ima isti rep s prugastom bojom, sličnu njušku, kao i oblik lubanje i strukturu zuba. Iako su njegovi otkrivači bili skloni vjerovati da je mala panda općenito mačka s vatreno crvenom bojom. Ova životinja također ima dvije podvrste - zapadnu i kinesku.

Ova životinja, za razliku od svojih velikih rođaka, ima tijelo, čija duljina doseže najviše 67 cm, s repom do 47 cm i masom koja ne prelazi 6 kg. Stoga, ako odgovorite na pitanje: "Je li panda medvjed ili ne?", Onda možemo sa sigurnošću reći da se male vrste ovih životinja s crvenom bojom više odnose na rakune, a ne na medvjede.

širenje

Velike pande žive u visoravnima u srcu Kine. Njihov dom je područje Sichuana i Tibeta. Njihov cijeli život prolazi u šumama, gdje raste uglavnom bambus, nalaze se na nadmorskoj visini od 1500-4600 m. Na ovom području postoje relativno blagi klimatski uvjeti i izražena su sva godišnja doba. Osim toga, ove životinje žive u mnogim centrima i zoološkim vrtovima, gdje nastavljaju istraživati ​​i istraživati. U uvjetima zatočeništva, njihov životni vijek doseže 27 godina, au divljini čak i kraći.

Crvena panda živi u Kini, Nepalu, Butanu i Mianmaru. Živi, kao i njezin veliki rođak, u planinskom području na nadmorskoj visini od 4800 m. Ova mala životinja obitava u šumama države Assam, kao iu provincijama Sichuan i Yunnan. Ova životinja živi u 86 zooloških vrtova svijeta.

Unatoč činjenici da se velike i male vrste značajno razlikuju po izgledu i znanstvenici vjeruju da je jedna panda medvjed, a druga rakun, oni vode isti način života.

Ove životinje uglavnom žive same. Jedina iznimka je razdoblje braka i vrijeme podizanja njihovih mladunaca. Zrele osobe žive na području od oko pet četvornih metara, što je znatno manje od medvjeda. Kako bi ukazali na njihovu prisutnost, mogu koristiti oznake specifičnog mirisa.

Velika panda, za razliku od male, aktivna je u bilo koje doba dana ili noći. Crvenokosa njezina kongenera noćna je, a danju spava u krošnjama drveća, sklupčana u kuglu i odmara glavu na velikom prugastom repu.

Brojne i guste gomile bambusa - to je hrana za velike i male pande. Tridesetak vrsta ove biljke čine oko 99 posto njihove prehrane. Oni također voljno jedu sve vrste plodova, voća, sjemena i žira. Ponekad mogu čak loviti male ptice, gmazove i glodavce.

U zatočeništvu se hrani istim bambusom, kao i kolačima spužvi i ličinkama insekata. Panda je životinja koja je jedna od rijetkih koja može jesti hranu u bilo kojem položaju svog tijela, pa čak i ležeći.

reprodukcija

Pojedinci dviju vrsta dosežu svoju spolnu zrelost bliže pet godina i počinju se pariti tek u sedam. Ženke u razdoblju parenja, koje se kreću od dva dana do tjedan dana, proizvode glasne zvukove i aktivno emitiraju specifičan miris.

Nakon toga počinje trudnoća, koja u prosjeku traje pet mjeseci kod ovih životinja. Obično se rađaju jedno ili dva gola mladunca tjelesne težine ne veće od 200 grama i duljine od 14 do 16 cm, kao u smeđim medvjedima. Iako znanstvenici još uvijek nisu došli do nedvosmislenog zaključka o tome je li panda medvjed ili ne, proces uzgoja ove dvije životinje je slične prirode.

Na rođenju su njihova mladunca, kao i svi medvjedi, bespomoćna i slijepa. Ženka sama uzgaja male štence i tretira ih vrlo pažljivo i s posebnom pažnjom. Nekoliko dana nakon rođenja, ona ne ostavlja rupu na minutu, čak ni jesti ili piti. Majka stavlja svoje mladunce u dojku petnaest puta dnevno, a jedno hranjenje može trajati oko pola sata.

Panda se često pojavljuje pri rođenju s blizancima, ali nakon nekog vremena ženka bira najjaču bebu od njih i nastavlja se brinuti o njemu, a druga, dakle, umire bez nadzora. Razdoblje laktacije kod tih životinja traje oko 45 tjedana, a mladi ostaju kod majki sve do tri godine.

Zanimljivosti

Ispada da je prvi put, kada su znanstvenici proveli istraživanje na velikim vrstama tih životinja, oni nisu mogli razumjeti za dugo vremena, panda je tko, kakvu vrstu zvijeri. Malo kasnije, došli su do zaključka da je ona rakun, ali samo ogromne veličine.

Nakon nekog vremena, drugi stručnjaci su osporili to mišljenje, jer je uz pomoć genetskog testa bilo moguće utvrditi da ova vrsta životinja ima više veze s medvjedima.

Što se tiče crvenih pandi, mnogi znanstvenici su ih općenito zapisali na borovu vrstu, koja se sastoji od obitelji lasica, kao i rakuna i lubanja.

Iako, prema mišljenju većine istraživača, ove dvije podvrste pripadaju različitim klasama, one još uvijek imaju određenu međusobnu sličnost. Na primjer, obje pande imaju šesti "pseudo-prst" koji se nalazi na njihovim prednjim šapama. To je znatno više od pet drugih. Zapravo, ovaj dio tijela je koštana koža prekrivena kožom. Takva struktura pomaže životinjama da bolje drže biljke bambusa.

Status očuvanja

Nažalost, pande su na rubu izumiranja i stoga su na popisu Međunarodne crvene knjige. To se događa iz više razloga. Crvena živa panda ne predstavlja za ljude tako velikog interesa kao njezino krzno. Zbog toga je stalno lovila, osobito u Nepalu. No, u posljednje vrijeme, broj ove vrste počeo se postupno oporavljati.

Velike pande su također zaštićene zakonom, prema kojima će istrebljenje ove životinje biti kažnjivo smrću ili životom u zatvoru.

Iako je ova zvijer otkrivena prije nekoliko stoljeća, a 1912. čak je postala nacionalno blago Narodne Republike Kine (prema zakonima ove Republike), znanstvenici još uvijek ne mogu doći do nedvosmislenog zaključka da je panda medvjed ili rakun. Stoga se istraživanja na ovoj životinji nastavljaju do danas.

REPRODUKCIJA

Mužjaci i ženke velikih pandi nalaze se samo kratko vrijeme tijekom razdoblja parenja. Trudnoća ženke traje pet mjeseci. Mladunci se rađaju najčešće u siječnju. Svaki put ženka rađa jedno mladunče. Mladunče se rađa u gnijezdu od bambusa. Ako ženka rodi blizance, onda preživi samo jedna beba. Panda za bebe je mala: dužina mu je 15 cm, a masa mu je oko 15,6 g. Novorođenče je slijepo i bespomoćno. U početku je čisto bijela, ali mjesec dana kasnije dobiva boju odraslog medvjeda.

Unatoč činjenici da velika panda spada u red predatora, ova se životinja uglavnom hrani biljnom hranom. Sastav prehrane velike pande uključuje tanke izbojke i djelomično bambusove korijene, kao i druge biljke i gomolje. Ako je bambus jedini dostupan izvor hrane, panda može potrošiti pola dana na hranu. Bambus sadrži malo hranjivih tvari, tako da životinja pojede oko 20 kg zelene mase dnevno kako bi je dobila dovoljno. Stoga se velika panda naziva i bambus medvjed. Velike pande uništavaju ptičja gnijezda, jedu njihova jaja, hvataju insekte, glodavce.

LIFESTYLE

Kinezi zovu veliku pandu "i Xion Mao", što znači "veliki medvjed-mačka". Carevi su držali pande u palačama, jer su vjerovali da su sposobni zaštititi se od nesreće. Velike pande su pojedinačne životinje. Većinu dana posvećuju jelu i ostatak vremena. Sakriti se od vremena i neprijatelja, za razliku od smeđih medvjeda, leoparda ili drugih životinja, pande se penju na drveće. Odmaranje, velike pande su smještene na tlu, a ne skrivaju se. Bambusove su šikare guste, tako da je panda pouzdano zaštićena od opasnosti na tlu. Velika panda živi u područjima s hladnom klimom, u planinskom terenu. Od hladnoće je zaštićena debelom vunom.

VELIKA PANDA I ČOVJEK

Velika panda postala je poznata u zapadnom svijetu tek 1869. Po prvi put, prirodnjaci su u prirodi promatrali pandu tek 1913. Prije toga, čovjek je bio najozbiljniji neprijatelj velike pande. Ljudi su odgovorni za katastrofalan pad broja tih životinja. Ljudi uništavaju njihova mjesta boravka: gdje su nekada bile bambusove šume, brojna naselja danas su narasla, ili se uzgajaju polja ili se formiraju pašnjaci. Kao posljedica nepromišljenih postupaka nakon odumiranja bambusovih šuma, velike pande bile su osuđene na glad jer nisu bile u stanju proći kroz polja i sela koja su na putu prema mladim bambusovim šumarcima. Velika Panda - simbol Svjetskog fonda za očuvanje prirode - pod strogom je zaštitom. Lov na velike pande praktički se ne provodi. Ali ponekad ove životinje padaju u zamke postavljene na drugim životinjama. Ljudi sadnjaju drveće tako da pande mogu prelaziti iz šume u šumu kroz šumske koridore. Da bi se spasile te rijetke životinje, stvaraju se rezervacije.

OSOBINE UREĐAJA

Velika panda razlikuje se od rođaka u prehrambenim preferencijama. Predatori koriste sjekire kako bi razderali i usitnuli meso, dok velika panda koristi sjekire za bambusove izbojke. Nije čudno, ali veliku pandu, koja se hrani gotovo isključivo biljkama, teško je probaviti bambus. Stoga, većina apsorbirane biljne mase brzo prolazi kroz tijelo, a panda mora jesti ogroman broj izdanaka ove biljke kako bi dobio potrebne hranjive tvari.

OPĆE ODREDBE. INFORMACIJE

Veliki panda ili medvjed od bambusa je na rubu izumiranja. U prirodi ima oko 700 pandi, oko 120 - u zoološkim vrtovima. Slika velike pande krasi amblem Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Ovaj medvjed poput rakuna (duljine tijela 120-180 cm, težine 75-160 kg) živi u planinskim bambusovim šumama Kine na nadmorskoj visini od 2600 do 3500 m. Hrani se uglavnom voćem i bambusovim korijenjem, drugim biljkama i malim životinjama. Svake dvije godine ženka rađa 1-2 mladunca, koji su rođeni slijepi i teže oko 2 kg.

JESTE LI ZNALI?

  • Često se velika panda posvećuje uzimanju hrane od 12 do 16 sati dnevno. Većina zelene mase koju apsorbira brzo prolazi kroz probavni trakt.
  • Panda se razlikuje od medvjeda prilično dugim (12-16 cm) repom. Uz to, ona označava područje s tajnom analnih žlijezda.
  • Velike pande ne prezimljuju. U lošem vremenu životinje se skrivaju u šupljinama drveća ili u stjenovitim pukotinama.
  • Velika panda je simbol Svjetskog fonda za očuvanje prirode (WWF).
  • Pande je prvi put opisao otac Armand David 1869. kada ih je otkrio u Kini. U to vrijeme ništa se nije znalo o ovoj životinji u zapadnom svijetu.
  • Pande imaju jake kutnjake.

CIKLUS ŽIVOTA BAMBOO ŠUMA

Otprilike svakih 50 godina, bambusove šume u određenom području cvatu, proizvode sjeme i umiru. Ovaj fenomen je posljednji put zabilježen 1983. godine. U isto vrijeme, velike pande često umiru od gladi, jer ne mogu prijeći područja i polja koja nastanjuju ljudi da bi došli do mladih bambusovih šuma.


- Stanište velika panda

GDJE JE VELIKA PANDA

Velika panda živi u planinskim šumama južne Kine. Nalazi se u sjevernim i središnjim dijelovima provincije Sichuan, u planinama koje okružuju južni dio Gansua, te u planinama na južnoj granici provincije Shaanxi.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Velika Panda pripada najrjeđim i vrlo malo proučavanih velikih životinja. Ukupan broj pandi, prema različitim izvorima, kreće se od 200 do 900 pojedinaca.

Panda jede, zabavlja se, šeta, Panda, zabavne šetnje. Videozapis (00:01:50)

Kinesko ime (?? xiongmao shunmao) znači "medvjed-mačka".
Pande u zoološkom vrtu u San Diegu Pande u zoološkom vrtu u San Diegu.
Veliki panda, ili bambus medvjed. Pande nastanjuju planinska područja središnje Kine: Sichuan i Tibet.
Panda doseže duljinu od 1,2 do 1,5 m i ima masu od 30 do 160 kg. Za razliku od ostalih medvjeda, ima dugačak rep od 10-15 cm, tijelo je masivno, prekriveno gustim bijelim krznom s crnim točkicama oko očiju ("čaše"), crnim ušima i crnim šapama. Kratke, debele stražnje noge imaju oštre kandže. Pande su grabežljive životinje, ali njihova prehrana je pretežno vegetarijanska. Zapravo, jedu samo bambus. Na dan odrasle panda jede do 30 kg bambusa i puca. Najam velikih pandi zoološkim vrtovima u SAD-u i Japanu bio je važan dio kineske diplomacije u 1970-ima. Od 1984. godine, Kina nudi pande drugim zemljama za najam u trajanju od 10 godina. Standardni uvjeti najma uključuju najam od 1 milijun dolara godišnje i jamči da su svi mladunci rođeni tijekom razdoblja najma vlasništvo PRC-a.

Velika Panda prihvaća vodene procedure. Videozapis (00:01:15)

Edinburgh Zoo, velika panda po imenu Tian Tian, ​​u bazenu s hladnom vodom potpuno se opušta. Velika hrabra panda, ne govori ništa.

Velika panda je medvjed, grabežljivac, ali se hrani uglavnom bambusom. Uključena u Međunarodnu crvenu knjigu kao ugrožena životinjska vrsta.

PANDA je odlučio pobjeći! Videozapis (00:01:27)

Medvjed panda ili bambus više ne želi biti zatvoren i odlučuje pobjeći. Mala panda s velikim naporom nadvladava sve poteškoće na svom putu, ali u posljednjem trenutku sve se raspada. Želite znati više? Onda gledajte novi, cool video o avanturi ovih smiješnih životinja!

Kineska rezerva velikih pandi Chengdu. Video (00:02:31)

Izumiranje nakon tri generacije prijeti divljem pandom, neslužbenom simbolu Kine i simbolu Svjetskog fonda za prirodu (WWF), zbog krčenja šuma i izgradnje infrastrukture, piše Global Times u ponedjeljak navodeći stručnjaka WWF-a Fan Zhiyonga. Prema stručnjacima, stanište pande, također poznato kao "bambus medvjed", stalno se smanjuje zbog sječenja bambusovih šuma i izgradnje infrastrukturnih objekata kao što su autoceste i hidroelektrane. Dakle, od 1975. do 1985. godine, područje staništa pandi u NRK-u "smanjilo se" s 29,5 tisuća na 13 tisuća četvornih kilometara. "Osim toga, putevi otežavaju migraciju pandi, što sprječava parenje između životinja iz različitih skupina i normalno ažuriranje genskog fonda", rekao je Fan. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. Na kraju, mužjaci divovske pande (oni su veći i teži od ženki) mogu doseći 1,8 metara.
Zato odlučite za sebe, je li vrijedno rizika?! Poznati slučajevi napada pande na ljude. Najvjerojatnije, u ovim slučajevima
izazvao samoga čovjeka. Velika panda se smatra vrlo mirnom životinjom i ako je sami ne pitate, malo je vjerojatno da će pokazati svoju agresivnost.

Stanište i stanište

Područje naseljeno pandama je malo. Nalaze se u planinskim predjelima kineskih provincija Sichuan, Gansu i Tibet. Iako su ranije živjeli u Indokini i na Fr. Kalimantan. Kao dom, velike su pande izabrale svoje guste bambusove šume.

Stanište velikih pandi bambusovih šuma

Oni žive u planinskim područjima, na nadmorskoj visini od oko 1.200 do 4.500 metara nadmorske visine. S početkom zime, spuštaju se na visinu od oko 800 metara nadmorske visine, gdje je klima u hladnoj sezoni povoljnija.

Ti dobrodušni "medvjedi" medvjedi

Veličina odrasle pande je prilično impresivna. Mužjaci su nešto veći od ženki. Njihova težina dostiže 85-125 kg, a ženke 70-100 kg. Duljina tijela pande je 1,5-1,8 m.

Panda, za razliku od drugih medvjeda, ima dugačak rep. Duljina mu je 12 cm, a cijelo je tijelo prekriveno gustom i mekom krznom. Na svijetloj, gotovo bijeloj pozadini, postoje tamna područja: oko očiju u obliku "čaša", na stražnjim i prednjim šapama, na ramenima i ušima. Vrh repa je također crn.

Crne uši, čaše i šape

Unatoč dobroćudnoj "plišanoj" vrsti šapa, pande su naoružane oštrim kandžama, i kao i svi medvjedi, velika panda u slučajevima napada može ozbiljno ozlijediti osobu.

Veliki rep

Njegovo drugo ime - "bambus medvjed" - velika panda primljena zahvaljujući svojoj prehrani, koja je 99%, sastoji se od izdanaka i bambusovih stabljika. Iako se hrana za životinje, kao što su jaja i kukci, povremeno pojavljuje u panda meniju. Upravo je ta hrana glavni izvor proteina. Osim bambusa, medvjedi neće odbiti žarulje od šafrana i karamele. U zoološkim vrtovima, oni su pampered s šećerna trska, jabuke, mrkva, riža kaša i drugih proizvoda.

Kako bi dobili dovoljno hrane, pande moraju pojesti do 18 kg bambusa dnevno. Iz istog razloga, oni su vrlo spori i pokušavaju se kretati samo po potrebi. Pande idu na cestu samo ako se zalihe hrane na ovom području već privodi kraju.

Svojom hranom ovaj medvjed kontrolira izvanredna spretnost. Ponekad se pitate kako se takve debele šape mogu tako majstorski obraditi tankim stabljikama od bambusa. Da bi zadržao stabljiku pomaže mu neka vrsta šestog "prsta", koji je modificirana kost zgloba.

Paeda se malo pije, jer se većina vlage dobiva zajedno sa sočnim izdancima od bambusa, koji su gotovo polovica vode. Ali kad god je to moguće, oni još uvijek pokušavaju ugasiti žeđ u maloj rijeci ili drugom vodenom tijelu.

Panda opis

Veliku pandu - vrstu sisavca obitelji medvjeda, grabežljivog reda - prvi je opisao Armand David tek 1869., U Kini je lokalno stanovništvo znalo za neobičnog pjegavog medvjeda iz antičkih vremena i nazvalo ga „Bei-Shuang“, što na kineskom znači „polarni medvjed“. Ovaj crno-bijeli medvjed ima još jedno kinesko ime - "medvjed-mačka".

No, ako lokalno stanovništvo nije sumnjalo da je panda medvjed, znanstvenici nisu bili tako jednoglasni. Bilo im je neugodno zbog atipične strukture zuba za medvjeda i predugog repa. Tako je, gotovo cijelo stoljeće, panda zamijenjena rakunom, vrlo velikim, ali ipak rakunom.

Ovo je zanimljivo! Na Zemlji postoje dvije poznate vrste pande - velike i male. Veliki je medvjed, a mali je predstavnik pseće obitelji.

Tek u 2008. godini, usporednom genetskom analizom, znanstvenici su došli do zaključka da je velika panda medvjed i da je njezin najbliži srodnik medvjed u Južnoj Americi.

Australski paleontolog E. Tenius, pažljivo proučavajući biokemijske, morfološke, kardiološke i druge pokazatelje velike pande, dokazao je da je medvjed na 16 osnova, na 5 znakova je rakun, a na 12. potpuno je individualna i ne kao bilo koja, samo na sebi Velika panda je bambus medvjed. Kasnije su američki znanstvenici napravili još jedan zanimljiv zaključak: grana velike pande odvojila se od linije medvjeda u procesu evolucije - prije više od 18 milijuna godina.

izgled

Velika panda ima tipičnu strukturu medvjeda i proporcije - zdepasto tijelo (dužina - do 1,8 m, težina - do 160 kg), masivna okrugla glava i kratak rep. Ali ova “tipičnost” pande je ograničena i “individualnosti” počinju.

Neobična boja velike pande. Izvana izgleda da polarni medvjed odlazi na životinjski karneval: obući crne naočale, prsluk, rukavice, čarape i obući još jednu crnu slušalicu. Lijep!

Stručnjaci još uvijek ne mogu točno reći što je uzrokovalo ovu "maskenbal". Jedna od verzija se svodi na činjenicu da je neobična boja kamuflaža u prirodi, jer je u početku bambusov medvjed živio visoko u snježnim planinama. I crno-bijele točke su njegova kamuflaža koja se uklapa u sjene pokrivenih snijegom stijena.

Čudan baculus. Bakulum - penisna kost, formirana od vezivnog tkiva, nije samo velika panda, već i drugi sisavci. Ali medvjed bambus je usmjeren unatrag, a ne prema naprijed, kao i drugi medvjedi, i ima, štoviše, S-oblik.


Ležerno ići. Masivna ramena i povećano područje vrata, zajedno s smanjenim stražnjim nogama, daju koraku bambusa neugodnu osobitost.

Neobične čeljusti. Vrlo snažan, opremljen širokim i ravnim kutnjacima (širi i ravniji od običnih medvjedova), takve čeljusti omogućuju velikoj pandi da bez problema brusi tvrde stabljike od bambusa.

Ovo je zanimljivo! Zidovi želuca velike pande vrlo su mišićavi, a crijeva su prekrivena debelim slojem sluzi - neophodne osobine koje se mogu nositi s grubom drvenastom hranom.

Neobične prednje šape, Velika panda ima šest prstiju na prednjim šapama. Pet njih se drži zajedno, a jedan se drži u stranu i poznat je kao "pandin palac". Zapravo, ovo nije prst, nego određena kožna izbočina, točnije - modificirana kost, izumljena po prirodi da pomogne medvjedu, kako bi bolje držala bambusove izbojke za vrijeme obroka.

Način života, ponašanje

Velika Panda ima veliku tajnu. Ne žuri se pojavljivati ​​ljudima u oku, preferirajući usamljeni način života u divljini. Već dugo vremena nije uspjela ništa reći o sebi. A čovjek nije imao što znati o njoj. Pukotine su se počele ispunjavati kada su gotovo izumrle vrste medvjeda ozbiljno uznemiravale i počele stvarati sigurnosne rezerve za to. Promatrajući navike bambusovog medvjeda, koji je sada u njegovom vidnom polju, čovjek je mnogo naučio o njemu.

Velika panda je smirena i plemenita. Važno se ponaša, čak i nadmoćno, hoda ležerno. Iza ove mirne raskošnosti krije se razumna i mirna priroda. Ali čak i panda ima ljubav prema miru. I testirati svoje strpljenje nije vrijedan bilo tko - ni rodbina, ni čovjek.

Ovo je zanimljivo! Osjećaj "čvrstoće" bambusovog medvjeda daje njegov karakterističan položaj. Često ga se može vidjeti kako sjedi "kao u stolici" - naslanjajući se leđima na predmet i naslanjajući svoju prednju vilicu na platformu. Ne medvjed, nego pravi bambusov kralj!

Divovska panda je lijena, Čini se da se ležerni ritam velike pande graniči s lijenošću. Postoji šala na tu temu - kažu, panda je lijen do te mjere da je previše lijen da bi se čak i umnožila. Zapravo, panda ima strogu opskrbu energijom, zbog svoje nisko-kalorijske biljne prehrane.

Da bi dobio dovoljno hrane, panda mora jesti, praktički, stalno - 10-12 sati dnevno. Ostatak vremena spava. Štoviše, panda je aktivna u zoru i noću, i spava u popodnevnim satima, protežući se negdje u hladu. Sva energija koju velika panda dobiva od hrane, troši na vlastiti plijen. Primijećeno je da se u zatočeništvu, gdje nema problema s jedenjem bambusovog medvjeda, ponaša aktivnije i zaigrano. Može stajati na glavi, prevrtati se, penjati se na rešetke i ljestve. Štoviše, on to čini s očiglednim zadovoljstvom, općim oduševljenjem i emocijama.

Bambusovi medvjedi ne prezimljuju, Zimi se jednostavno presele na mjesta gdje je temperatura zraka nekoliko stupnjeva viša.

Velike pande - usamljenici, Izuzetak je razdoblje razmnožavanja koje je vrlo kratko i događa se svake dvije godine. Ostatak vremena pande štite privatnost, štiteći stanište od župljana - drugih bambusovih medvjeda.

Znanstvenici vjeruju da je takvo ponašanje uzrokovano činjenicom da se dvije pande ne mogu hraniti na jednom mjestu. Divovske pande nisu graditelji, ne prave trajne rupe, preferiraju prirodna skloništa - špilje, drveće. Pande mogu plivati, ali ne vole vodu - skrivaju se od kiše, ne ulaze u rijeku bez potrebe i odbijaju plivati ​​u bazenu. Ali u isto vrijeme velike pande su vrlo čiste životinje.

Također će biti zanimljivo:

Majke pande su nježne i brižne, Oni se vide u igri sa svojim mladuncima za zabavu. Ponekad probude svoje bebe samo zato da se igraju s njima.

Velike pande nisu pričljive. Rijetko se čuje njihov glas. Ponekad zvuče poput bleating. I ništa ne pokazuje da je u uzbuđenom stanju ovaj medvjed sposoban zaglušiti "vokale". Može "puhati" tako da se staklo trese po prozorima. Također može plakati kao krava, pa čak i cviliti.

Pande nisu neprijateljski raspoložene, Oni tretiraju ljude bez ikakve agresije, brzo se sjećaju svog nadimka i mladi su dobro ukroćeni.

Vrste velike pande

Postoje dvije podvrste velike pande:

  • Ailuropoda melanoleuca - Nalazi se samo u kineskoj pokrajini Sichuan, a karakterizira ga tipična crna i bijela boja.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - raspoređena je u samostalnoj podvrsti tek 2005. godine. Živi u planinama Qinling, u zapadnom dijelu Kine. Razlikuje se u manjim veličinama i smeđe s bijelom bojom krzna umjesto crne s bijelom. Znanstvenici vjeruju da je takva boja posljedica genetske mutacije i osobitosti prehrane u ovom staništu.

Staništa, staništa

U divljini se velika panda nalazi samo u Kini i samo u tri njezine provincije - Gansu, Sichuan i Shaanxi, i to samo u njihovim planinskim područjima. Ranije su velike pande živjele ne samo u planinama, nego iu ravnicama. Ali ljudske aktivnosti i krčenje šuma uzrokovale su da se ove životinje, koje cijene samoću, popnu na planine.

Važno je! Danas ukupna paleta velikih pandi ne doseže čak 30 tisuća km².

Kao staništa, velike pande biraju brdske šume na strmim padinama uz obaveznu prisutnost bambusa.

Panda dijeta

Velike pande su grabežljivi vegetarijanci. Unatoč činjenici da pripadaju redoslijedu predatora, njihova prehrana sastoji se od biljne hrane za 90%. Uglavnom, to je bambus. Oni ga jedu u velikim količinama. Jednoj odrasloj osobi potrebno je barem 30 kg bambusa dnevno za jelo.

Dobiva nedostajuće kalorije velike pande drugih biljaka i voća. Proteinska hrana dobiva se zbog insekata, ptičjih jaja, ribe i malih sisavaca. Ne klonite se i strvine.

Stanovništvo i status vrsta

Velika Panda - ugrožena vrsta navedena u Međunarodnoj crvenoj knjizi, U divljini su jedva 2.000.

Danas su svi preračunati. A bilo je vremena, pogotovo za vrijeme Kulturne revolucije, kada su svi programi za očuvanje ove rijetke životinje isključeni i velike pande nekontrolirano snimane za vrijedno krzno.

Čovječanstvo se osjetilo tek početkom 21. stoljeća i aktivno se bavilo spašavanjem bambusovog medvjeda. U Kini je zbog ubojstva uvedena smrtna kazna, stvaraju se rezerve. No, problem je u tome što je velika panda poznata po niskoj seksualnoj aktivnosti i činjenici da se slabo reproducira u zatočeništvu. Svako mladunče velike pande, rođeno u zoološkom vrtu, postaje zvijezda.

Ovo je zanimljivo! U Kini je bambus medvjed proglašen nacionalnim blagom. I zato što je lokalni farmer, koji je pucao u veliku pandu 1995., dobio doživotnu kaznu.

Trenutno se velike pande nalaze u zoološkim vrtovima u Šangaju, Taipeiju, San Diegu, Atlanti, Memphisu, Beču, Južnoj Koreji i američkom nacionalnom zoološkom vrtu.

Panda i čovjek

Zbog svog ekstremno malog broja, velike pande nisu samo navedene na Crvenom popisu IUCN-a, već su i zaštićene najrazličitijim zakonima (osobito u Kini).

Ranije su pande bile uništene zbog njihovog vrijednog krzna, ali sada o tome ne biste trebali ni razmišljati. U prirodi imaju malo prirodnih neprijatelja - samo leoparde i crvene vukove, ali su u tim krajevima i rijetki. Glavni razlog za postupno smanjenje njihovog broja jest nestanak njihovog prirodnog staništa, tj. lugovi od bambusa i šume. To je ili zbog ljudske intervencije ili zbog prirodnih razloga.

Bambus raste oko 20-25 godina, nakon cvatnje i pojave sjemena, umire. Dakle, cijele šume odjednom izumiru. Novi izdanci iz sjemena će se početi pojavljivati ​​tek nakon 2-3 godine. Stoga, za mnoge životinje koje u potpunosti ovise o bambusu, takva su razdoblja katastrofalna.

Velika Panda je vrlo popularna. Ona je protagonistica raznih animiranih filmova, oslikanih na amblemima i simbolima raznih organizacija, što je najočitiji primjer Svjetski fond za prirodu (WWF).

Pogledajte videozapis: Male Velike Pande 2 (Siječanj 2020).

Загрузка...
zoo-club-org