Životinje

Životinjski lav: gdje živi, ​​hrana i potomstvo

Pin
Send
Share
Send
Send


Danas postoje mnoge priče i legende o načinu života kralja zvijeri. Ali kako bi se razlikovala istina od fikcije o tome kako i gdje lavovi žive, potrebno je temeljito razumjeti pitanje. Doista, među brojnim životinjama našeg planeta, ovi grabežljivci se odlikuju izuzetnom snagom i snagom. Veličanstvena griva i zaglušujuća buka daju lavu doista kraljevski izgled. Čak iu ponašanju ove životinje postoje jedinstveni kraljevski maniri.

Ozbiljni grabežljivac

Bez obzira gdje lavovi žive - u divljini ili u zatočeništvu - uvijek ostaju sami. To su ogromni snažni grabežljivci, koji savršeno posjeduju svoje pokretno, fleksibilno i mišićavo tijelo. Vrlo brzo i spretno trče. Ove grabežljive mačke posjeduju snažne čeljusti i velike zube, koji omogućuju držanje čak i takvih prilično velikih predstavnika životinjskog svijeta kao divlja zvijer. A uz pomoć kandži, plijen na komade za lavove uopće nije problem. Međutim, to nije sve! Ispada da je jezik zvijeri okovan trnjem, što mu omogućuje da se dobro brine o svojoj koži, hvata buhe i uklanja krpelje.

Naravno, mnogo ovisi o tome na kojem kontinentu živi lav: svoj način života, raznolikost hrane koju proizvodi, pa čak i izgled. Danas se u divljini ova životinja može naći u Africi i Aziji. Međutim, na planeti postoji i slikovni predvodnik zemlje - morski lav. I premda su im imena slična, životinje su vrlo, vrlo različite jedna od druge i apsolutno ih je nemoguće zbuniti.

Način života

Lav je predstavnik mačje, koji je sposoban gledati sunce bez treptanja. Zbog toga ga nazivaju kraljem životinja. Kako lavovi žive, kako preživljavaju u prirodnim uvjetima iu borbi protiv čovjeka zaslužuje poštovanje i pozornost zbog njih.

Ti grabežljivci žive u obiteljima, tzv. Sastoje se, u pravilu, od jednog ili dva mužjaka, nekoliko lavica i mladunčadi. Odrasli lavovi se bave zaštitom ponosnog staništa, jer se vrlo često javljaju slučajevi posrtanja samaca. Lavica se bavi lovom i uzgojem potomstva. Lavlji mladunci igraju se i prevrtaju cijeli dan, razvijajući spretnost i brzinu koje će im trebati u budućnosti. Prosječan broj ponosa je oko dvadeset pojedinaca.

Vlasništvo nad lavovima proširilo se na desetke kvadratnih kilometara otvorenih prostora, kao i područja prekrivena šikarama.

Vrlo je važno da u vlasništvu lavova ima mnogo kopitara. Uostalom, obilje hrane od grabežljivog mačka ovisi o njihovom broju.

Preživljavanje indijskih lavova

Danas indijski lavovi moraju dijeliti svoje teritorije ne samo s ljudima, nego is drugim divljim mačkama - indijskim leopardima i bengalskim tigrovima. Ali prije nekoliko stoljeća dominirali su sve do same obale Grčke. Bilo je slučajeva susreta pojedinaca čak i uz rijeku Don. Prema drevnim legendama, na području Rusije posljednji bengalski lav uništio je sam knez Igor u desetom stoljeću.

Još 1907. godine od tih je životinja ostalo samo trinaest vrsta. Ali nevjerojatnim naporima čovjek je uspio spasiti svoj život u zatočeništvu. U zaštićenom rezervatu gdje danas žive lavovi, stručnjaci se neprestano bore za život tih životinja.

Afrički lavovi

Afrički lavovi žive u središnjoj Africi. Njihovi posjedi obuhvaćaju područja savane u kojima se smještaju ogromna mjesta za napajanje. Glavni ukras mužjaka ovih savršenih životinja je griva koja pokriva glavu, prsa i vrat. Duljina njihova tijela dostiže 240 cm, a težina - 230 kg. Visina i težina lavica malo je manja. Vuna ovih divljih mačaka je kratka i gusta. Za razliku od njihovih azijskih rođaka, boja njihove kože varira od svijetlo žute do bogate pijeske. Griva mužjaka je nešto tamnija od glavne boje.

Bez obzira na kontinent na kojem lav živi, ​​u Euroaziji ili Africi, problem njihovog uništenja je isti. Uostalom, prije dvadesetak godina ovi su afrički grabežljivci brojali više od 230 tisuća. Danas se njihov broj smanjio deset puta. Razlog tome je ljudsko neprijateljstvo. Zbog čestih napada lavova na stoku, stanovništvo u borbi protiv njih koristi otrovne mamce ili oružje. To je bio razlog za katastrofalno smanjenje stoke tih životinja.

Život kralja zvijeri

Govoreći o očuvanju života divljih mačaka, čovjek ne može pomoći nego razmišljati o tome koliko lavova živi u divljini. Međutim, ako usporedimo te grabežljivce s drugim životinjama, njihov životni vijek je vrlo kratak. Za razliku od lavova u zarobljeništvu, u divljini lavovi rijetko žive do trideset godina. Uostalom, do svoje petnaeste godine postaju vrlo slabi, što im ne dopušta da zadrže svoju moć nad obitelji. Osim toga, mnogi pojedinci ne žive do te dobi zbog borbi s drugim muškarcima. Trajanje života lavice je nešto duže.

Nije neuobičajeno da lavovi umru u bitkama s krokodilima, koji su im jedini prirodni i smrtonosni neprijatelji. Između njih je vječna borba. Ako lav može uništiti krokodila na kopnu, krokodil će mu se osvetiti u vodenom okolišu.

Ponos hrane

Lavova omiljena poslastica je meso. Međutim, ona služi kao glavna hrana koju ova životinja troši. Sam lav godinu dana jede oko petnaest velikih životinja, čija prosječna težina dostiže sto kilograma. Zanimljivo je da su glavni dobavljači hrane lavice. Ali kada počne obrok, vođa ponosa prvo dođe do hrane. On je taj koji bira najviše za sebe, a ostatak jede žene i mladi. Jede obitelj lavova svaka tri dana. Svaki član može pojesti oko osamnaest kilograma mesa. Nakon obroka, ponos ide na mjesto za zalijevanje. Nakon dobrog ručka obitelj počinje spavati, što može trajati oko dvadeset sati.

Važno je napomenuti da u staništima i lovu na divlje mačke uvijek postoje paketići hijena ili šakala. I često se lav velikodušno podijeli s njima hranu koju dobiju.

Lovni lov

Najčešće lavovi love jelene, zebre, antilope, a ponekad i žirafe. Ne postoje iznimke i druge slične životinje. Tijekom dana, Lion Pride se pokušava opustiti u hladu, a kad se smrači tama, ide u lov. Po pravilu, četveročlana obitelj zarađuje veliku životinju za sebe najmanje jednom tjedno. Leo, koji ima posebnu ulogu tijekom lova, plaši i odvlači pozornost žrtve. Njegovi su rođaci u zasjedi, skrivaju se u travi i polako se puzu. Posebne krvave radove obično izvode mladi lavovi, a stari muškarac upravlja cjelokupnim procesom.

Međutim, najčešće je to lavica koja je dobitnik ponosa. Oni okružuju životinju koju vole i polako joj prilaze. Nakon što je odabrao trenutak, jedna od lavica snažnim udarcem velikih šapa sruši žrtvu i stisne zube u grlo. Jedan napad od četiri kraja za lovce uspješno. Čim su lavice napale plijen, muški se lav pojavljuje u svoj svojoj slavi, koja, vješto skakavši, može dosegnuti brzine do 60 km / h.

Razmnožavanje i potomstvo

Lavovi su vrlo ljubavne životinje. Možda se zbog toga množe u bilo koje doba godine. Za parenje, mužjak odvodi svoju djevojku s mjesta gdje žive lavovi. U Africi, za razliku od azijskih rođaka, vođa može imati od četiri do šest lavica. Kada je trudnoća ženke tri i pol mjeseca, ona napušta obitelj kako bi proizvela potomstvo. Da biste to učinili, lavica bira skroviti kutak usred grmlja.

Mladunci lavova rođeni su slijepi i bespomoćni. Njihova koža je pokrivena mrljama koje nestaju kako rastu. Prosječan broj rođenih beba kreće se u rasponu od tri do pet osoba, ali ne više od polovice života do odrasle dobi. Mladunci se hrane majčinim mlijekom, ali u dobi od sedam mjeseci počnu jesti meso. Po ponosu djeca se pridružuju performansu od dva mjeseca. Odrasli lavovi se smatraju samo u dobi od pet godina.

Morski lavovi

Govoreći o lavovima, ne može se zaboraviti na vodene imenjake - morske lavove. Ove plavokosne životinje, bez sličnosti s divljim mačkama, imaju mnogo zajedničkog s mačkama. Jedina razlika je u tome što ne pokušavaju migrirati na velike udaljenosti i zimu provode na svojim obalama. Tamo gdje žive morski lavovi, ne postoje velika područja s bujnim zelenilom, a vrućih dana kao u savanama nema. Gotovo sve ove životinje žive u hladnim vodama sjevernog Pacifika, kao iu južnim dijelovima Pacifika i Atlantskog oceana. Njihova mjesta boravka uključuju obalu Sjeverne Amerike na Kalifornijskom poluotoku, otoke Galapagos i jugoistočni dio Japanskog mora.

Morski lavovi se hrane ribom. Ponekad, da bi ga uhvatili, moraju roniti na dubini od devedeset metara. Također, mekušci i rakovi mogu biti uključeni u prehranu ovih plavutonoša.

Opis lava, izgled, osobine, fotografije životinje.

Od sada postojećih divljih mačaka, lav je inferiorna samo po veličini tigra. Odrasli muški lav teži prosječno do 250 kg s duljinom tijela 2,5 m. Fleksibilno, pokretno tijelo lava ima dobro razvijenu muskulaturu vrata i prednjih nogu. Kandže lava dostižu 7 cm.

Masivna glava lava s izduženom njuškom obdarena je jakim čeljustima. Lav ima 30 zuba, očnjaci veličine do 8 cm dopuštaju mu da lovi velike životinje: jelene, divlje svinje, zebre i antilope. Jezik, prekriven tuberkulozima, pomaže u brzom uklanjanju insekata koji se sišu krvlju i njezi kose.

Na licu ima nekoliko redova brkova s ​​tamnim mrljama u podnožju, koji tvore jedinstveni uzorak za svakog pojedinca. Novorođenčad lavovi su mrljavi, poput leoparda, ali u pubertetu mjesta nestaju. Boja lavljeg krzna može biti pješčana, smeđa ili crvena. Rep završava spektakularnom crnom kićankom. Pojedinci u kićanke imaju "poticaj" - stopljeni kičmeni završetak.

Posebna razlika između lavova je izuzetan seksualni dimorfizam. Lavovi mužjaci su mnogo veći od ženki i obdareni su raskošnom grivom koja se već pojavljuje u šestomjesečnim mladuncima. Do tri godine hrpa lava raste na 35-40 cm, a boja, dužina i pomp ovise o genetici, površini i količini testosterona. Stariji, iskusni lavovi imaju najgušću i najgušku grivu.

Možda izgleda iznenađujuće, ali lavovi su životinje koje imaju najmanje srce među velikim grabežljivcima. Zbog toga se ne razlikuju u posebnoj izdržljivosti, iako lavovi na kratkim udaljenostima mogu doseći brzine do 80 km / h. U prirodnim uvjetima lavovi žive 12-15 godina, u zatočeništvu se životni vijek povećava za 5-7 godina.

Vrste i klasifikacija lavova.

Klasifikacija lavova ima 8 podvrsta:

  • azijski(Perzijski, Indijski) lav (Lat. Panthera leo persica): ima čučanjsko tijelo i glatku, ne pregustu grivu. Težina lava je 150-220 kg, za mužjake od 160 do 190 kg, za ženke od 90 kg do 120 kg. Visina azijskog lava na grebenu doseže 1.05 metara. Rekordna duljina lava iznosila je 2,92 metara. Nešto više od 500 predstavnika ove vrste lavova nastanjuje Indijski Gir Reserve. Najveći azijski lav imao je dužinu od 2,92 metara,

Azijski (perzijski, indijski) lav

  • barbarski lav (barbarski) (Lat. Panthera leo leo): najmasivniji grabežljivac s tamnom gustom grivom. Svugdje su nastanjivali afrički kontinent. Nažalost, čovjek ga je konačno istrijebio početkom 20. stoljeća. Danas, potomci berberijskog lava žive u zatočeništvu, ali ne možemo govoriti o čistoj krvi vrste. Težina muškog lava iznosi 160-270 kg, težina ženke je 100-170 kg. Bio je to najveći predator svih vrsta lavova,

Lav koji vjerojatno potječe od barbarskog lava (barbarskog lava)

  • Senegala(Zapadna Afrika) lav (lat. Panthera leo senegalensis). Mužjaci se razlikuju po laganoj, kratkoj grivi (ili bez nje), svijetloj vuni i malim veličinama. Ponos ovog grabežljivca je manji, a oblik lubanje se razlikuje od ostalih vrsta lavova. Stanište se nalazi južno od Sahare od Senegala na zapadu i istoku do Srednjoafričke Republike. Oko tisuću predstavnika živi u savanama Gvineje, Nigerije i Senegala. Ovaj tip lava je ugrožen,

  • Sjevernokorejski NKL (lat. Panthera leo azandica): po izgledu je sličan drugim afričkim rođacima. Živi u savanama sjeveroistočnog Konga. Populacija ove vrste lavova se postupno smanjuje

  • istočnoafrički(masai) lav (Lat. Panthera leo nubica) - podvrsta afričkog lava. Mužjaci se odlikuju izduženim udovima i "češljanim" leđima. Muški lavovi dosežu duljinu od 2,5 do 3 metra, uključujući i rep. Duljina lavica s repom od 2,3 - 2,6 metara. Težina muškog lava je 150 - 230 kg, ženke 100 - 165 kg. Lavovi i lavice imaju visine od 90 do 115 cm, a stanište ove vrste lavova - Zambija, Uganda, Mozambik i druge države istočne Afrike, također nastanjuju Kenijsku rezervat Masai Mara,

Istočnoafrički (Masai) Lion

  • jugozapadni afrički(katanga) lav (Lat. Panthera leo bleyenberghi): različite boje svjetla. Živi u jugozapadnoj Africi od Angole do Zimbabvea. Duljina muškog lava zajedno s repom iznosi 2,5 - 3,1 m, duljina lavice iznosi 2,3 - 2,65 metara. Masa muškog lava je 140-240 kg, težina ženki 105-170 kg. Ugrožene vrste lavova su na rubu izumiranja,

  • jugoistočno afrički(transvaal) lav (Lat. Panthera leo krugeri): veliki pojedinci, mužjaci su vlasnici duge tamne grive. Neki predstavnici imaju leukizam, mutaciju povezanu s odsustvom melanocita. Takve egzotike imaju bijelu kosu i ružičastu kožu. Duljina tijela transvalskog lava s repom iznosi 2,6 - 3,2 metra, a veličina lavice je skromnija 2,35 - 2,75 metara. Muška težina doseže 150-250 kg, ženke 110-180 kg. Više od 2 tisuće lavova živi u Nacionalnom parku Kruger, kao iu južnom dijelu afričkog kontinenta iu pustinji Kalahari,

  • Cape Lion (lat. Panthera leo melanochaita). Podvrsta koja je nestala u 19. stoljeću. Posljednji Cape lav oboren je 1858. Ti su lavovi živjeli u rtu Cape Cape Hope, koji se nalazi u južnoj Africi. Ova vrsta lavova bila je prepoznatljiva po crnim vrhovima ušiju, a griva lava prekrivala je trbuh i ramena sisavca.

Izumrli Cape Lion

Zajedno s tigrom, leopardom i jaguarom, lav oblikuje rod Panthera, čiji se predstavnici mogu križati kako bi formirali održive hibride: ligere (tigrove), leopons (leopard + lavovi) i yagulvas (jaguars + lions).

Bijeli lavovi nisu podvrsta, već genetska bolest koja se naziva leukizam, kada je kaput bijel. Bijeli pojedinci žive u Nacionalnom parku Kruger iu rezervatu Timbavati, koji se nalazi na istoku Južne Afrike. U osnovi, takve se životinje drže u zatočeništvu.

Postoje li u prirodi crni lavovi?

Crni lavovi ne postoje, u zatočeništvu ova vrsta može preživjeti, ali u divljini to je nemoguće. U Okovangu su vidjeli ponos tamno smeđih lavova, koje su znanstvenici nazvali rezultatom usko povezanog križanja. Općenito, dokazi o postojanju crnog lava ne postoje.

Gdje i kako lavovi žive?

Lavovi žive na dva kontinenta: u Africi i Aziji. Područje distribucije lavova u Africi nalazi se u južnom dijelu pustinje Sahara. U Aziji divlji lav živi u Indiji, u Gyr šumi indijske države Gujarat.

Zapravo, u doba ranog srednjeg vijeka stanište lavova bilo je mnogo šire: životinje su živjele u Africi i Indiji, na Bliskom istoku, u Iranu, pa čak iu južnoj Europi i Rusiji. Ali uništavanje staništa grabežljivaca i potraga za ljudima doveli su do smanjenja staništa lava.

U prirodi, lavovi žive u savanama, ponekad u šumama ili grmlju. Predatori žive u malim jatima - prides se sastoji od 5-6 povezanih ženki, njihovih mladih i 1-2 zrelih mužjaka (2 mužjaka mogu biti u ponosu samo ako su braća). Mladi lavovi, izbačeni iz ponosa, očekuju jedan život, priliku da se pridruže drugom ponosu ili stvore svoj vlastiti.

Što lav jede?

Noćni lov omogućuje lavovima da se ušunjaju što bliže svojim žrtvama. Lavice su lijepi lovci, okretni i okretni, što nije slučaj s mužjacima prekrivenim teškom grivom. Ženke okružuju krdo kopitara i odmah napadaju zjapeću životinju. U Indiji, plijen lavova su bradavice i jeleni. Afrički lavovi se hrane divljim gnjurama, bizonima i zebrama. Veliki transvaalni lavovi često lovu na žirafe.

Povremeno lavovi napadaju nilske konje i male slonove, ne zaobilaze stoku. Leopardi, gepardi, hijene, živi, ​​bolesni ili ubijeni od drugih, slabijih predatora, postaju hrana lavovima. Lav jede oko 7-8 kg mesa dnevno, potreba za ženkom je manja - za to je dovoljno pet kilograma mesa.

Uzgoj lava u divljini.

Lavovi se razmnožavaju bez obzira na godišnje doba. Mužjaci postaju spolno zreli u dobi od 6 godina, ženke za 4 godine. Lavovi organiziraju žestoke bitke za žene, što često dovodi do smrti natjecatelja. Trudnoća lavica traje 110 dana. Prije poroda, lavica napušta ponos i skriva se na sigurnom mjestu. Rođeni su 1-4 bespomoćni i slijepi mladunci težine do 2 kilograma. Oči mladunaca otvaraju se za 7 dana.

Kako ne bi privukle druge grabežljivce, lavica majka nekoliko puta prenosi potomstvo na drugo mjesto i lovi se blizu skrivene djece. Hranjenje mlijekom traje 6-7 mjeseci. U jednom i pol mjeseci, mladuncima je dopušteno loviti i početi s dodacima mesa.Tada se majka s mladuncima vraća ponosu.

Značajke i detaljan opis lava

Muški lavovi su jedina mačja griva, Griva daje lavu kraljevski pogled koji mu je donio titulu "kralja zvijeri". Griva muškog lava je jedna od najkarakterističnijih karakteristika vrste. Ona vizualno čini lavlju glavu, savršeno pokazuje strašan izgled. Pomaže lavu u susretima s drugim lavovima i glavnim konkurentom lava u Africi, uočenoj hijeni.

Muški lavovi su težine od 150 do 225 kg (330-500 funti), ženke u rasponu od 120 do 150 kg (260-330 funti). Duljina repa lavova je 70-100 centimetara (2 stope 3 inča - 3 stope 3 inča). Stražnji kraj repa završava se kosom pramenovima. Ovaj snop skriva vrh kralježnice duljine oko 5 mm, koji se sastoji od kostiju posljednjeg dijela repa koje su spojene zajedno. Lav je jedini mačić koji ima rep na repu, a funkcije tog čuperca rese nisu poznate. Na rođenju je odsutan, počinje se razvijati tek u dobi od 5 mjeseci, a nakon 7 mjeseci postaje dobro vidljiv. U divljini lavovi žive oko 10-14 godina, au zatočeništvu mogu živjeti više od 20 godina.

Što jesti lavove i tko lovi

Lavovi su mesožderi, što znači da se hrane mesom. U prirodnim uvjetima lavovi najčešće love divlja zvijeri, zebre i razne kopitare (žirafe, bivoli i gazele). Ponekad lavovi love čak i mlade slonove, nosoroge i nilske konje. Lavovi također mogu uzeti plijen od hijena i drugih predatora. Lavovi su poznati po izboru i jedu glodavce, male ptice, zečeve i gmazove.

Lavovi, u potjeri za svojim plijenom, mogu za samo šest sekundi preći udaljenost od nogometnog igrališta. Oči lava imaju reflektirajuće stanice koje uvećavaju sliku nekoliko puta i omogućuju vam da pažljivo pratite svoj plijen čak iu mraku.

U zoološkom vrtu, prehrana lavova sastoji se od posebno pripremljene hrane za mačke, koja se sastoji od pilića (zanimljiva priča o piliću), zečeva (kao na ovoj fotografiji), janjetine i konjskog mesa.

Kako lavovi žive u ponosu i što rade

Lavovi uglavnom postaju aktivni u sumrak i noću. Lavovi provode većinu vremena odmarajući se, često i do 20 sati dnevno. To se događa iz više različitih razloga, uključujući u svrhu uštede energije, preživljavanja vrućine i razdoblja nedostatka proizvodnje.

U razdobljima odmora, lavovi imaju dovoljno mogućnosti za komunikaciju. Okupljaju se i spavaju u grupama, skupljaju glave, igraju se zajedno. Sve je to korisno za jačanje njihovih društvenih veza.

Grupni život dopušta lavovima da love zajedno. Lavice iz istog ponosa mogu okružiti potencijalni plijen da ga napadnu sa svih strana. općenito, za lov lavovi biraju taktiku praćenja, jer za dugo traganje oni nisu tako izdržljivi.

Tijekom lova lavovi obično odustaju od potjere za 45-100 metara (50-110 metara). Lavovi guše žrtve, dok se veći plijen pritišće na tlo vratom kako bi se blokiralo disanje. Ovaj grabežljivac također može staviti šapu na nos, usta ili grlo plijena. Lav lako hvata mali plijen jednim potezom jednog od svojih masivnih šapa.

Usprkos svojoj golemoj snazi ​​i učinkovitosti, lavovi nisu uvijek u stanju uspjeti u napadima na plijen. Ako nestala žrtva pobjegne, čekaju novu. U životinjskom svijetu postoje učinkovitiji lovci koji hvataju svoj plijen gracioznije - to su vretenca.

Uzgoj lavova i njihovih mladunaca

Lavice mogu proizvesti potomstvo nekoliko puta godišnje. Međutim, odrasla ženka lav ne proizvodi sljedeće leglo, dok joj mladunci nisu stari oko 2 godine. Ali ako sve leglo umre, opet će se pariti ubrzo nakon smrti posljednjeg mladunca lava.

Razdoblje trudnoće lavica kreće se od 110 do 119 dana., U leglu prosječno od 3 do 6 mladunaca. Mladunci se obično rađaju na osamljenom mjestu, a kada dostignu 4-6 tjedana, određuju se u vrtiću, upisuju se u ponose.

Mladunci lava vrlo su mali pri rođenju, teže oko 950 grama (2-3 funte). Lavlje mladunce doje oko 6 mjeseci, a meso počinje jesti oko tri mjeseca. Lavice odgajaju svoju djecu sve zajedno i, osim svojih, mogu hraniti i druge telad. Kao primjer malo zrelog mladog kralja životinja, možete pogledati slike mladunca lava.

Kada novi muškarac dođe do ponosa, može ubiti mladunčad, pa se ženke pare s njim kako bi proizvele vlastite mlade. Mlade telad počinju sudjelovati u lovu na ponos nakon 11 mjeseci, iako ne mogu samostalno preživjeti do otprilike 30 mjeseci starosti.

Smrtnost novorođenčadi među lavovima je vrlo visoka, postotak teladi koje preživljavaju nakon prve godine života je manji od 50%. U paketu lavova, hijerarhija se strogo provodi., Prvo se hrane mužjacima lava, zatim lavica i konačno mladunci. U ponosu se često događa da se plijen ubije svakih 3-5 dana, tako da mnoge bebe umiru od gladi. Ipak, jer će mladunčad vjerojatno preživjeti rođenjem u ponosunego lavica s mladuncem.

Status očuvanja

Kao i obično, kada na našim stranicama o životinjama govorimo o određenoj zvijeri, završavamo članak s odjeljkom "Status očuvanja prirode". Broj lavova se brzo smanjuje, prema različitim procjenama, broj pojedinaca koji žive u divljini varira od 16.000 do 30.000, u usporedbi s oko 100.000 u ranim 1990-ima. Opasnost za vrstu je i činjenica da su populacije lavova često geografski izolirane jedna od druge, što dovodi do takvog fenomena kao što je inbreeding (usko povezano križanje).

Opis afričkog lava

Od djetinjstva svi znamo kako lav izgleda, jer po jednoj grivi malo dijete može prepoznati kralja životinja. Stoga smo odlučili dati kratak opis ove moćne zvijeri. Lav je moćna životinja, međutim, duga je malo više od dva metra. Na primjer, Ussurijski tigar je mnogo dulji od lava, njegova duljina doseže 3,8 metara. Uobičajena težina mužjaka je sto osamdeset kilograma, a rijetko kada ih ima dvije stotine.

Ovo je zanimljivo!
Lavovi koji žive u zoološkim vrtovima ili u posebno određenoj prirodoslovnoj zoni uvijek teže od svoje braće koja žive u divljini. Malo se kreću, previše jedu, a njihova je griva uvijek deblja i veća od divljih lavova. U prirodoslovnim područjima lavovi su zbrinuti, dok divlje mačke u prirodi izgledaju zapušteno, s razbarušenim grivama.

Glava i tijelo lavova su gusti i snažni. Boja kože je različita, ovisno o podvrsti. Međutim, glavna boja za kraljeve životinja je krema, oker ili žuti pijesak. Azijski lavovi su svi bijeli i sivi.

Stari lavovi imaju tvrdu glavu, pokrivaju glavu, ramena i spuštaju se do donjeg trbuha. Odrasli imaju crnu, gustu grivu ili grivu tamne, smeđe nijanse. Ali jedna od podvrsta afričkog lava, Masai, nema tako bujnu grivu. Na ramenima kose ne pada, a na njenom čelu nije.

Svi lavovi imaju zaobljene uši, sa žutom mrljom u sredini. Uočeni uzorak ostaje na koži mladih lavova dok lavice ne rađaju mladunce, a mužjaci ne dosežu pubertet. Svi predstavnici lavova imaju četkicu na vrhu repa. Upravo tamo završava njihova podjela kralješaka.

stanište

Nekada davno, lavovi su živjeli na potpuno različitim teritorijima nego u suvremenom svijetu. Podvrste afričkog lava, Azijata, živjele su uglavnom na jugu Europe, u Indiji ili su se nastanile u bliskoistočnim zemljama. Drevni lav živio je svugdje u Africi, ali se nikada nije nastanio u Sahari. Američka podvrsta lava je stoga nazvana Amerikanac jer je živjela u sjevernoameričkim zemljama. Azijski lavovi su postupno počeli umirati ili ih je čovjek istrijebio, zbog čega su uvršteni u Crvenu knjigu. I afrički lavovi su ostali u malim jatima samo u afričkim tropima.

Danas se afrički lav i njegove podvrste nalaze samo na dva kontinenta - azijskom i afričkom. Azijski kraljevi životinja tiho žive u Gujaratu u Indiji, gdje je suha, pješčana klima, šume savane i šikare. Prema najnovijim podacima, danas je registrirano svih petsto dvadeset tri azijska lava.

Pravi, afrički lavovi će biti veći u zapadnim zemljama afričkog kontinenta. U zemlji u kojoj je najbolja klima za lavove, Burkina Faso, lavovi preko tisuću. Osim toga, mnogi od njih žive u Kongu, ima ih više od osam stotina.

Divljina više nema onoliko lavova koliko ih je bilo u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Danas njihova ostalo je samo trideset tisućaa to je prema neslužbenim podacima. Afrički lavovi izabrali su savanu svog omiljenog kontinenta, ali čak i tamo ih je nemoguće zaštititi od lovaca koji posvuda trče u potrazi za lakim novcem.

Lov i hrana afričkog lava

Lavovi ne vole tišinu i život u tišini. Oni preferiraju otvorene prostore savana, obilje vode i naseljavati se uglavnom tamo gdje im je omiljena hrana naseljena - artiodaktilni sisavci. Nije ni čudo što zasluženo nose naslov “kralja savana”, gdje se ova životinja osjeća dobro i slobodno, jer i sam razumije da je on gospodar. Da. Mužjaci lavovi rade upravo to, oni samo vladaju, odmaraju većinu života u sjeni grmlja, dok ženke dobivaju hranu za sebe, za njega i za mladunce lavove.

Lavovi, baš kao i naši ljudi, čekaju da lavica kraljica uhvati večeru za njega i sama skuha, donese je na srebrni pladanj. Kralj životinja trebao bi prvi pokušati s plijenom koju je donijela ženka, dok sama lavica strpljivo čeka da njezin mužjak pojede i ostavi ostatke "kraljevskog stola" njoj i mladuncima lavovima. Usprkos tome, lavovi nikada neće povrijediti svoje lavice i mladunce ako im netko drugi lavovi zadiru.

Glavna hrana lava su kopitare - lame, divlja zvijer, zebra. Ako su lavovi vrlo gladni, onda oni neće prezirati ni rhinosa i nilskih konja, ako ih mogu nadvladati u vodi. Također ne ograničiti na igru ​​i male glodavaca, miševa i ne-otrovnih zmija. Da bi preživio, lav se mora pojesti dnevno. preko sedam kilograma bilo koje meso. Ako se, na primjer, 4 lava ujedine, onda će jedan uspješan lov za njima sve donijeti željeni rezultat. Problem je u tome što su među zdravim lavovima bolesni koji ne mogu loviti. Onda čak mogu napasti osobu, jer, kako je dobro poznato, za njih “glad nije teta!”.

Uzgoj lavova

Za razliku od mnogih sisavaca, lavovi su pakirani grabežljivci i partneri u bilo koje doba godine, zbog čega često možete vidjeti sliku kad stara lavica uživa u suncu s mladuncima lavova različitih dobnih kategorija. Unatoč činjenici da žene nemaju razloga za brigu, mogu mirno uzgajati lavove i čak hodati rame uz rame s drugim ženkama, muškarci, naprotiv, mogu se boriti za ženke, sve do njihove smrti. Najjači preživljava, a samo najjači lav ima pravo posjedovati ženku.

Ženka nosi 100-110 dana štenaca, a rađaju se uglavnom tri ili pet štenaca. Mladunci lavova žive u velikim pukotinama ili pećinama koje se nalaze na mjestima do kojih je teško doći. Mladunci lavova rođeni su tridesetak centimetara. Imaju lijepu, uočenu boju koja traje sve do početka puberteta, koja se uglavnom događa u šestoj godini života životinje.

U divljini lavovi ne žive dugo, prosječno 16 godina, dok u zoološkim vrtovima lavovi može živjeti i svih trideset godina.

Vrste afričkog lava

Danas postoji osam varijanti afričkog lava, koje se razlikuju po boji, boji griva, dužini, težini i mnogim drugim značajkama. Postoje podvrste lavova koje su vrlo slične jedna drugoj, osim što postoje neke pojedinosti, poznate samo znanstvenicima koji su mnogo godina proučavali život i razvoj lavova iz mačje obitelji.

Klasifikacija lavova

  • Cape Lion Ovaj lav više nije u prirodi. Ubijen je 1860. godine. Lav se razlikovao od svojih bližnjih po tome što je imao crniju i predebelu griva, a crne rese bile su na ušima. Cape Lions živjeli su u južnoafričkoj regiji, mnogi od njih su izabrali Cape Good Hope.
  • Atlas lion, Smatrao se najvećim i najmoćnijim lavom s masivnom stasom i previše tamnom kožom. Živio je u Africi, živio je u Atlasu. Ti su lavovi voljeli čuvati u svojstvu čuvara rimskih careva. Šteta je što su najnoviji atlas lavovi pucali u Maroku početkom 20. stoljeća. Smatra se da potomci ove podvrste lava žive u našim danima, ali znanstvenici se još uvijek svađaju o njihovoj autentičnosti.
  • Indijski lav (azijski). Ima nešto čvršće tijelo, vuna nije toliko raširena, a njihova griva je gladija. Ti lavovi teže dvjesto kilograma, ženki, a još manje - samo devedeset. U cijeloj povijesti azijskog lava, jedan indijski lav uveden je u Guinnessovu knjigu rekorda, čija je duljina tijela bila 2 metra 92 centimetra. Postoje azijski lavovi u Gujarayetu u Indiji, gdje im je rezervirana posebna rezerva.
  • Katanga lav iz Angole. Tako su ga zvali, jer živi u pokrajini Katanga. Ima svjetliju boju od ostalih podvrsta. Odrasli Katanga lav je dug tri metra, a lavica je dva i pol. Ova podvrsta afričkog lava odavno se naziva ugrožena, jer je u njihovom svijetu ostalo vrlo malo.
  • Zapadnoafrički lav iz Senegala. Također dugo na rubu izumiranja. Mužjaci imaju lijepu grivu, prilično kratku. Neki muškarci možda nemaju grivu. Gradnja grabežljivaca nije velika, također oblik njuške, nešto drugačiji, manje snažan od običnog lava. Živi južno od Senegala, u Gvineji, uglavnom u središnjoj Africi.
  • Masai lav. Ove se životinje razlikuju od drugih po tome što imaju dulje udove, a griva nije razbarušena, kao kod azijskog lava, već "uredno" počešljana unatrag. Masay lavovi su vrlo veliki, mužjaci mogu biti preko dva metra duga i devedeset centimetara. Visina grebena obaju spolova je 100 cm, a težina iznosi 150 kilograma i više. Stanište masajskog lava - afričke južne zemlje, također žive u Keniji, u rezervama.
  • Kongovski lav. Vrlo podsjeća na njihove afričke kolege. Živi uglavnom u Kongu. Kao i azijski lav, ugrožena je vrsta.
  • Transvaal lav. Ranije se pripisivao Kalaharskom lavu, jer je prema svim vanjskim podacima bio poznat kao vrlo velika životinja i posjedovala najdužu i najmračniju grivu. Zanimljivo je da su za neke podvrste transvaalskog ili južnoafričkog lava dugo promatrane značajne promjene zbog činjenice da lavovima ove podvrste nedostaje melanocita, koji izlučuju poseban pigment melanin. Njihova je vuna bijela, a boja kože je ružičasta. U duljini, odrasli dostižu 3,0 metara, a lavicu 2,5. Oni žive u pustinji Kalahara. Nekoliko lavova ove vrste postavljeno je u rezervatu Krugersky.
  • Bijeli lavovi - znanstvenici vjeruju da ti lavovi nisu podvrsta, već genetska abnormalnost. Životinje koje pate od leukemije imaju lagani, bijeli kaput. Vrlo je malo takvih životinja, a žive u zatočeništvu, u istočnom rezervatu Južne Afrike.

Također želimo spomenuti "lavove Berberia" (Atlas lav), držane u zatočeništvu, čiji su preci živjeli u divljini, i nisu bili tako veliki i moćni kao moderni "berberijanci". Međutim, u svim drugim aspektima, te su životinje vrlo slične suvremenim, imaju iste oblike i parametre kao i njihovi rođaci.

Ovo je zanimljivo!
Uopće nema crnih lavova. U divljini takvi lavovi ne bi preživjeli. Možda negdje i vidjele su crne lavove (to su napisali ljudi koji su putovali rijekom Okavango). Čini se da su tamo vidjeli vlastite oči. Znanstvenici vjeruju da su takvi lavovi rezultat prelaska lavova različitih boja ili između rođaka. Općenito, još uvijek nema dokaza o postojanju crnog lava.

Kako izgleda lav?

Lavovi su velike životinje koje nalikuju mački. Njihova vuna ima nekoliko nijansi crvene i smeđe. U pravilu, leđa su obojena smeđe boje, stranice su crvene, a šape gotovo žute (ili bijele).

Vrlo rijetko, bijeli lav može se roditi ženskom lavu, to jest albinu. Ova pojava je vrlo rijetka. Međutim, u prirodi uopće nema crnih ili sivih lavova.

Nisu svi svjesni da su se lavovi susreli na jugu Europe, Bliskog istoka i Kavkaza, ali ih je čovjek uništio. Veliki vojvoda u Kijevu Vladimir Monomakh govorio je o svom susretu s lavom u XII stoljeću.

Nije teško razlikovati lava od lavice u griva, koja može pokriti ramena, prsa i dio leđa životinje. Smatra se da uz njegovu pomoć lav plaši neprijatelje i privlači lavicu - što je bujnija i tamnija griva, to je više prilika da udovolji svome izabranom. Osim toga, boja gljive razlikuje različite podvrste lava. Ženka je mnogo manja od muške u veličini tijela. Muškarac teži oko 190-230 kg (rekordna težina je oko 270 kg), a ženka ne više od 150 (rekordna težina 180 kg). U ovom slučaju mužjak ima duljinu tijela više od tri metra, a ženka ne raste više od dva i pol metra.

Pogledajte videozapis: Beloglavi sup novi stanar Zoološkog vrta na Paliću (Lipanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org