Životinje

Životinjski proteini: vrste, opis, stanište, hrana, uzgoj

Pin
Send
Share
Send
Send


Život vjeverica oduvijek je zanimalo ne samo znanstvenike, već i obične putnike. Uvijek je zanimljivo promatrati ponašanje životinje, njezinu nevjerojatnu aktivnost, znatiželju, slatku lakovjernost, prijelaze munje iz jednog djelovanja u drugo.

To su divlje životinje. Proteini u prirodnim uvjetima u Rusiji nalaze se u šumsko-stepskoj i šumskoj zoni. Od kraja 20. stoljeća ova je životinja počela naseljavati parkove i vrtove u blizini različitih naselja, a ponekad i na njihovom teritoriju. Oni se ne boje velikih gradova.

Vjeverica, čiji se opis može naći u mnogim publikacijama, počevši od školskih udžbenika, a završava posebnim priručnicima, odsjecima u udubinama ili posebnim gnijezdima u obliku lopte - gaynama, koje izrađuje od grubih grana na vanjskoj strani i meke kore iznutra.

U naseljima je često s užitkom zauzeto kućica za ptice i druga gnijezda za ptice.

Vjeverica je vrlo inteligentna životinja. Ona se ne žuri migrirati u toplije zemlje čak iu vrlo tešku zimu, ako nema problema s hranom ili se hrani ljudima.

Vjeverica: opis, vanjske značajke

Obična vjeverica je prilično mala životinja s vitkim, blago izduženim tijelom, repom s "češljem" i glavom pravilnog, zaobljenog oblika. Uši su izdužene, zimi se pojavljuju izražene rese.

Na licu, trbuhu, prednjim šapama nalaze se vibrissae, posebna osjetila koja pomažu životinjama da bolje upravljaju prostorom. Stražnje noge su mnogo dulje od prednjih, a prsti na šapama okrunjeni su oštrim, upornim kandžama. Kosa je dulja na stranama repa nego na cijelom tijelu, pa rep ima lagano spljošten oblik.

Vjeverica zimi dobiva meko, visoko i mekano krzno. Ljeti je to rjeđa, tvrda, kratka. Boja se mijenja sezonski, unutar iste populacije. Životinja se moli dva puta godišnje (osim repa - samo jedanput).

U proljeće molting dolazi u travnju-svibnju, a jesen - u rujnu-studenom.

Jedemo vjeverice

Ovaj slatki glodavac je tipičan stanovnik šume. Vjerojatno je, stoga, osnova njezine prehrane sjeme drveća i grmlja. Vjeverica preferira živjeti u miješanim crnogorično-listopadnim šumama. Ovdje ima najbolje uvjete za hranjenje. Osim toga, životinja voli zrele tamne crnogorične plantaže - smrekove šume, cedrovine, jele, a slijedi ih listopadne plantaže, mješoviti bor, šikara cedrovine. Na Kavkazu i Krimu, zajednička vjeverica osjeća se vrlo ugodno u kulturnim krajolicima - vinogradima i vrtovima.

Način života

Vjeverica je pokretna i živahna životinja. Lako izrađuje ogromne "letove" od stabla do drveća. Ponekad "lete" ravnom linijom do 10-15 m, a majstorski "upravljaju" repom. U vrijeme bez snijega, kao i tijekom razdoblja koljena, dugo vremena provodi na tlu na kojem se kreće u skokovima.

Vjeverica se zimi kreće uglavnom duž "vrhova". Na najmanju opasnost, skrivajući se u drveću, obično skrivajući se u kruni. Aktivno ujutro i navečer. Do 80% vremena provodi u potrazi za hranom.

Usred zime ostavlja svoje gnijezdo samo za vrijeme hranjenja, ne izlazi iz gnijezda za vrijeme jakih mraza, padajući u polu-spavaonicu. Vjeverica nije teritorijalna - pojedina mjesta su izražena slabo.

Proteini se razlikuju u sposobnosti skrivanja i pronalaska skrivenih sjemenki i orašastih plodova, brzo shvaćaju da ljudi mogu biti izvor hrane i naviknuti se na jelo iz njihovih ruku.

Unatoč njihovom šarmantnom izgledu, oni su prilično agresivni, umjereno sumnjičavi, pa se čak i razlikuju po svojoj grudvi. Ove slatke životinje lako mogu biti pripitomljene životinje, ali kućni ljubimci u uobičajenom smislu nisu vjerojatni. Ne mogu se pripisati životinjama, koje se mogu maziti ili "maziti". Čak i uz najtoplija prijateljstva, samo povremeno uspijete udariti životinju krznom.

Vrlo rijetko, protein postaje tako ukrotiv da vam omogućuje da se pokupite. Mlade životinje brže se prilagođavaju novim uvjetima od odraslih.

Vrste vjeverica

Životinje koje se drže u zatočeništvu uključuju običnu vjevericu i teleutku.

Vjeverica obična se odnosi na glodavce, ona je poznata svakoj osobi - odrasloj osobi i djetetu, čak i ako ju je vidio samo na slici. Distribuirano diljem Rusije. Jedine iznimke su pustinjske zone, stepa i polu-pustinje.

Vjeverica teleutka je posebna podvrsta obične vjeverice. Uglavnom se distribuira u istočnom Sibiru, na poluotoku Kamčatka, aklimatiziranom na Krimu i Kavkazu.

Ove vrste proteina međusobno se razlikuju samo po veličini i boji - teleutka veća.

srednji ljudski vijek

Prosječno, životni vijek tih životinja u prirodnim uvjetima nije veći od 3,5 godine. Kod kuće, kada životinja nije ugrožena mrazom, ona je opskrbljena hranom i zaštićena od predatora, vjeverice žive do 10-12 godina. Slučajevi kada vjeverice žive u zatočeništvu do 16 godina, prije, iznimka od pravila.

Održavanje i njega

Kućna vjeverica je stvorenje s nezaustavljivom energijom koja može satima skakati i trčati. Za njegovo održavanje u kući je potrebna prostrana kavez za ptice ili veliki kavez.

Za jednu životinju bit će potreban kavez dimenzija 50x60 cm i visine 150 cm, bolje je da se šipke pociniju, ili da se premaze dobrom praškastom bojom. Razmak između šipki ne bi trebao biti veći od 2 cm, a kavez mora biti opremljen uvlačivim pladnjem za lakše čišćenje. Na paletu stavite sijeno, trsku ili šumsku mahovinu.

Budite sigurni da bi kavez trebao biti posuda za hranjenje, hraniti korito i kuće, gdje vjeverice obično organiziraju gnijezda. Jednoj maloj životinji trebaju dvije kuće, koje treba dobro učvrstiti na dovoljnoj visini. Stavite u kavez komada meke tkanine, komadi vunene pređe, male piljevine, malo vune, koju vjeverica nužno koristi prilikom organiziranja gnijezda.

Vlasnik mora imati pristup kući (za to možete koristiti sklopivi krov ili široki ulaz). Ne zaboravite na mineralne i sol kamenje, koji bi trebao biti instaliran na mjestu prikladno za kućnog ljubimca, bolje je ako je to mjesto pored korita ili hranilica.

Već smo rekli da su vjeverice u strašnoj potrebi kretanja, stoga ne možete bez raznih ljestava, visećih mreža, ljuljačke, velikih grana i kotača.

Kućna vjeverica ugodno će se osjećati u kavezu smještenom daleko od propuha i izravnih sunčevih zraka. Treba je očistiti za jedan dan. To će štititi vašeg ljubimca od zaraznih bolesti.

uzgajanje

U srednjim geografskim širinama, u prirodnim uvjetima, proteini se razmnožavaju dva puta godišnje. U leglu se rađa do 12 mladunaca. Trudnoća vjeverice kod kuće traje 5 tjedana. Odmah nakon rođenja, protein počinje obavljati svoje majčinske dužnosti. Vrlo je dobra majka, okružena brigom i pažnjom. U dobi od dva tjedna mladi su prekriveni krznom, u dobi od 4 tjedna jasno počinju vidjeti. Do 40-og dana, bebe same počinju tražiti hranu, za 2 mjeseca počinju živjeti samostalno. Do punog puberteta dolazi pet mjeseci.

Treba imati na umu da se kod kuće proteini često ne razmnožavaju. Opis stručnjaka sugerira da je ovaj proces u zatočeništvu moguć samo uz dobru brigu o životinji i njenu visokokvalitetnu prehranu.

Kako izgleda vjeverica?

Prema zoološkoj klasifikaciji, životinjski protein pripada klasi sisavaca, po redu glodavaca, obitelji vjeverica. Njegov opis je sljedeći: mala, vrlo okretna i pokretna životinja s izduženim tijelom i prekrasnim bujnim repom. Duljina tijela u vjevericama je oko dvadeset ili trideset centimetara, a duljina repa je za trećinu kraća. Vjeverin rep nije samo ukras. On služi kao kormilo u skoku, traci za ravnotežu dok trči uz grane drveća, pokrivač za vrijeme spavanja. Izgled repa je pokazatelj zdravlja životinje, prema kojoj životinje biraju partnera.

Postoje divovske vjeverice s veličinom tijela od pedesetak centimetara. A najmanja vrsta ne prelazi duljinu od sedam i pol centimetara. Nastavljajući opis vjeverice, treba napomenuti da je njegova glava mala, malo izdužena. Ima sjajne crne oči, zaobljen nos i duge uši, koje često imaju četke.

Šape vjeverice su jake, s oštrim, upornim kandžama. Stražnji udovi dulji od fronte. Na licu, trbuhu i prednjim šapama životinje postoje posebne tvrde dlake - vibrissae, koje obavljaju funkcije osjetilnih organa.

Gdje žive?

Stanište vjeverica je neobično široko. Oko pedeset vrsta ovih životinja "živi" u Europi, Aziji, Africi i Americi, gdje su visoke šume. Vjeverice su nepretenciozne životinje. Osjećaju se dobro, i na sjeveru i na jugu, u planinama i na ravnicama. Oni se također nalaze u urbanim parkovima i trgovima.

Od mjesta boravka životinje ovisi o njegovom izgledu, veličini i boji. Vjeverice - stanovnici planina su veći od njihovih ravnih rođaka. I što je bliže središtu raspona, to je svjetlija boja životinja.

vrsta

U prirodi ima previše vrsta vjeverica koje sve nabrajaju. Najpoznatiji od njih su: vjeverica Aberta, vatra, bijela (perzijska), leteća vjeverica, japanski, miš, indijski div, dvobojni i mnogi drugi.

Jedina vrsta koja živi na području Rusije je crvena vjeverica ili veksha. U ovoj vrsti životinja postoje mnoge podvrste koje se razlikuju po veličini i boji.

Po broju različitih boja, obična vrsta je ispred svih svojih rođaka. Istodobno se sjena mijenja sezonski. Ljeti krzno predstavnika ove vrste ima crvenu, smeđu ili tamno smeđu boju. Zimi postaje siva, ponekad gotovo crna ili smeđa, kao u podmorju Karpata, Dalekog istoka i Mandžurije.

Najveći među običnim vjevericama - teleutki - zimi se vijore u srebrno-sivim i plavičastim kaputima. Istodobno, rep je blijedo siv, s crnim i žućkasto hrđavim tragom. Na temelju toga, Teleut proteini pripadaju Graytailsu.

Ostale sorte zimske repne boje su brvnare, redtails i blacktails. Među vjevericama nalaze se pojedinci s koloritom, kao i melanisti (apsolutno crni) i albini (apsolutno bijeli uzorci).

S obzirom na opis vjeverice, vrijedi napomenuti da dva puta godišnje, kao i mnoge druge životinje, mijenjaju krzno. U proljeće se to događa najčešće, u travnju i svibnju, u jesen - tijekom cijele sezone. Proljetno moljenje u vjevericama, počevši od glave do baze repa. Jesenja moltacija ide u suprotnom smjeru - od korijena repa do glave. Dakle, rep tih životinja molts jednom godišnje.

Proces moltinga, kao i kod drugih sisavaca, ovisi o duljini dnevne svjetlosti. Kada se promijeni, hipofiza životinje proizvodi poseban hormon koji utječe na aktivnost štitne žlijezde. Zbog toga počinje moljenje.

Vrijeme i trajanje ovog procesa nisu konstantni. Oni ovise o vremenskim uvjetima i količini hrane. Ako je puno, promjena kaputa vjeverica počinje ranije i završava se brže. Kvaliteta novog krzna također ovisi o klimatskim uvjetima i opskrbi hranom.

Kućište vjeverica

Vjeverice uvijek opremu svoje domove na drveću, radije koriste šupljine za tu svrhu. Ne pronalazeći prikladno sklonište, životinja gradi sferno gnijezdo, smješteno visoko iznad tla među gustim lišćem. Unutar vjeverice stan je obložen suhom travom, lišćem, izoliranim mahovinom ili lišajevima.

Gnijezdo ima dva ulaza, od kojih se jedan nalazi na strani debla, tako da protein može pobjeći u slučaju opasnosti. U jakoj hladnoći u jednoj takvoj kući odlazi na nekoliko životinja, ulaz je zatvoren mahovinom, a životinje spašavaju od smrzavanja.

Obično vjeverice imaju i do jedan i pol desetaka stanova, koje često moraju mijenjati, vjerojatno, bježeći od parazita. Ako žena ima vjevericu, ona ih prenosi na novo mjesto u zubima.

Što jede vjevericu u šumi? Temelj svoje prehrane je biljna hrana - sjeme crnogoričnog drveća, svježe i sušene gljive, u južnim područjima - orašasti plodovi i žir. Uz nedostatak osnovnih vrsta hrane, proteini mogu jesti bubrege i izdanke drveća, gomolja i rizoma raznih biljaka, bobica, lišaja. U rano proljeće, tijekom sezone parenja, vjeverice počinju jesti hranu za životinje - kukce i njihove ličinke, žabe, jaja ptica i same piliće.

Svi znaju o skladištenju proteina. Uoči zime skupljaju orahe, žireve i čunjeve, skrivajući ih u udubljenjima ili ih zakopavajući pod korijenjem drveća. Zaboravlja svoje proteinske rezerve. Slučajno ih je pogodila sama ili druge šumarke. No, ona može pronaći "smočnice" koje su napravili miševi, veverice ili oraščići ispod 1,5 metarskog snijega.

reprodukcija

Vjeverica obična ili wexa donosi potomstvo, obično dva puta godišnje. Na jugu raspona nalaze se i tri legla. Samo yakutska vjeverica uzgaja telad jednom godišnje. U sezoni parenja, žene traže od tri do šest muškaraca. Ponašaju se agresivno prema svojim suparnicima, prede i lupaju po granama.

Najjači dobiva pravo na parenje sa ženkom, nakon čega gradi gnijezdo. U njemu, nakon 36-37 dana i rođen vjeverica. Broj teladi može biti od tri do deset, obično u drugom leglu ima više od prvog. Vjeverice se rađaju gola i slijepa, svaka od njih teži oko 8 g. Majka ih hrani mlijekom oko mjesec i pol dana. U dobi od oko 9 tjedana, bebe počinju samostalno živjeti.

Uzimajući u obzir opis i način života zanimljivog šumarca, koji je životinjska vjeverica, možemo se bolje upoznati s osobitostima ove vrste.

stanište

Vjeverica obična raspoređena u borealnoj zoni Euroazije od atlantske obale do Kamčatke, Sahalina i Japana (otok Hokkaido). Uspješno se aklimatizirala na Krimu, Kavkazu i Tien Shanu. Opisano je više od 40 podvrsta uobičajenih vjeverica koje se međusobno razlikuju po bojama. Vjeverica obična živi u svim šumama europskog dijela Rusije, Sibira i Dalekog istoka. Oko 1923-24. pojavio se na Kamčatki, gdje je sada uobičajeno. U Rusiji su fosilni proteini poznati iz kasnog pleistocena. Sjeverna granica raspodjele vjeverica podudara se sa sjevernom granicom visoke šume: počinje u sjeverozapadnoj Rusiji u blizini grada Kola, ide uz poluotok Kola, zatim od Mezena preko Ust-Tsilme i Ust-Usu do sjevernog Urala str. Anadyr, a od tamo na jugozapad uz obale Okhotskoga mora i Japanskog mora do Sahalina i Koreje. Južna granica na zapadu približno se podudara s južnom granicom šumsko-stepske, ali na južnom rubu Uralskog raspona oštro skreće na sjever do Shadrinska, zatim prolazi kroz Omsk i sjeverni Kazahstan (Pavlodar, Semipalatinsk) do južnog Altaja. Ostatak južnog područja odnosi se na MNR, sjeveroistočnu Kinu, Koreju i Japan. Od kasnih 1930-ih. vjeverica se više puta naselila u planinama Kavkaza, Krim i Tien Shan, u otočnim šumama središnjeg Kazahstana, kao iu Mogiljovoj, Brjanskoj i Rostovoj regiji.

Znanstvena klasifikacija

To je mala životinja tipičnog izgleda vjeverice, s izduženim vitkim tijelom i pahuljastim repom s "češljem". Njegova je duljina tijela 19,5–28 cm, rep je 13–19 cm (oko 2/3 duljine tijela), težina je 250–340 g. Glava je okrugla, s velikim crnim očima. Uši duge, s resicama, osobito izražene zimi. Osjetljiva vibrissae raste na njušci, prednjim nogama i trbuhu. Stražnji udovi znatno duže od prednjih. Prsti s upornim oštrim kandžama. Dlaka na stranama repa dostiže dužinu od 3-6 cm, zbog čega je rep ravan.

Zimsko krzno vjeverice je visoko, mekano i pahuljasto, ljeto kruto, rijetko i kratko. Što se tiče varijabilnosti u boji proteina, ona je jedno od prvih mjesta među palearktičkim životinjama. Njegova boja varira sezonski, podvrsta, pa čak i unutar iste populacije. Ljeti dominiraju crveni, smeđi ili tamno smeđi tonovi, zimi sivi i crni, ponekad s smeđim nijansama. Trbuh je svijetao ili bijel. Postoje melanistički proteini s potpuno crnim krznom i albinima, kao i pjegave vjeverice, čije je krzno prekriveno bijelim točkicama. Prema zimskoj obojenosti repa, vjeverice se dijele na "crvene repove", "smeđe repove" i "repove". U stepskim šumama zapadnog Sibira nalaze se proteini graytail.

Veličina vjeverica se smanjuje od planinskog do ravničarskog, veličine lubanje od juga prema sjeveru, a boja svijetli prema središtu raspona. Crni i smeđi tonovi zimskog krzna u Karpatskoj, Daleko Istočnoj i Mandžurijskoj podvrsti zamijenjeni su plavičastom i pepeljasto sivom, najizraženijom u proteinskim remenicama. Istodobno se područje bijelog polja abdomena povećava u istom smjeru, a postotak "crvenih repova" se povećava.

Vjeverica se moli 2 puta godišnje, s izuzetkom repa, koji se lišava jednom godišnje. Proljetno mlaćenje javlja se uglavnom u travnju-svibnju, a jesen - od rujna do studenog. Vrijeme moltinga u velikoj mjeri ovisi o hrani i meteorološkim uvjetima određene godine. В урожайные годы линька начинается и заканчивается раньше, в плохие сильно задерживается и растягивается. Весенняя линька идёт c головы до корня хвоста, осенняя — в обратном порядке. Взрослые самцы начинают линять раньше, чем самки и сеголетки. Линька у белок, как и у всех других млекопитающих, вызвана изменением длины светового дня, что влияет на деятельность гипофиза. Выделяемый гипофизом тиреотропный гормон влияет на активность щитовидной железы, под действием гормона которой происходит линька.

Белка — типичный обитатель лесов. S obzirom na to da je temelj njezine prehrane sjeme vrsta drveća, preferira miješane crnogorične i bjelogorične šume koje osiguravaju najbolje uvjete za hranjenje. Ona također voli zrele tamno crnogorične sastojine - cedrove šume, smrekove šume, jele, zatim arišne šume, grmlje cedra i miješane borove šume. Na sjeveru, gdje raste uglavnom borova i arišna šuma, gustoća stoke je niska. U Krim i Kavkaza je savladao kulturne krajolike: vrtove i vinograde.

Životni stil je uglavnom drvenast. Vjeverica je živa, mobilna životinja. S lakoćom pravi skokove od stabla do drveća (3-4 m u ravnoj liniji i 10-15 m silazne krivulje), rep "kormila". U razdoblju bez snijega, kao i tijekom kolosijeka, provodi znatno vrijeme na tlu, gdje se neredovito kreće i do 1 m. U zimskom razdoblju uglavnom se kreće "vrhovima". Kada opasnost vreba u drveću, obično se skriva u kruni. Aktivni u jutarnjim i večernjim satima, od 60% do 80% ovog vremena troše u potrazi za hranom. Usred zime, ostavlja gnijezdo samo za vrijeme hranjenja, au jakim mrazevima i lošim vremenskim uvjetima skriva se u gnijezdu, padajući u polu-uspavano stanje. Nije teritorijalno, pojedina mjesta slabo su izražena, preklapaju se.

Sklonište obična vjeverica organizira se samo na stablima. U listopadnim šumama obično živi u udubljenjima, vuče mekanu travnatu površinu, lišajeve drveća i suho lišće. U crnogorici grade sferna gnijezda suhih grančica (Hayn) koji je obložen mahovinom, lišćem, travom i vunom. Promjer gnijezda je 25-30 cm, nalazi se na račvanju grana ili među gustim granama na visini od 7-15 m. Vjeverica također voljno zauzima kućice za ptice. Mužjaci obično ne grade gnijezda, već zauzimaju prazna gnijezda ženki ili drozdova, četrdeset vrana. U pravilu svaka životinja ima nekoliko gnijezda (do 15), a svaka 2-3 dana vjeverica mijenja svoje sklonište, očito bježeći od parazita. Tele ženka u zubima. U zimi, 3-6 vjeverica može provesti zimu u jednom gnijezdu, iako su to obično pojedinačne životinje.

Velike migracije (migracije) vjeverica spominju se u drevnim ruskim kronikama. Ponekad su uzrokovane sušama i šumskim požarima, ali su češće neuspjesi usjeva glavno krmivo - sjeme crnogoričnog drveća i orašastih plodova. Postoje migracije krajem ljeta i početkom jeseni. Najčešće, vjeverice seliti u blizini druge šume, ali ponekad čine međugradske i dugoročne migracije - do 250-300 km. Nomadska vjeverica ide široko (ponekad 100-300 km) jedan po jedan, ne stvarajući značajna jata i nakupine, osim u prirodnim preprekama. Tijekom migracija ulazi u šumsko-tundru i tundru, pojavljuje se u stepskim krajevima, prelazi rijeke i čak morske zaljeve, prodire do otoka, prelazi goli gorski vrh, čak ulazi u naselja. U ovom slučaju, životinje u različitim utapanje, umire od gladi, hladnoće i predatora.

Osim masovnih migracija, sezonske se migracije povezuju s proteinima, što je povezano s dosljednim sazrijevanjem hrane i prijenosom mladih životinja na samostalan način života. Mladunci se naseljavaju u kolovozu - rujnu, au listopadu - studenom, ponekad se kreću 70 - 350 km od gnijezda. Kada se izgladnjuje, mogu se migrirati sezonske migracije. Istodobno, dio odraslih osoba ostaje na mjestu, uz uobičajenu hranu prebacuje se na hranjenje niskokaloričnom hranom s visokim sadržajem vlakana (pupoljci, lišajevi, iglice, kore mladih mladica). Upravo se kroz tu skupinu vraća lokalno stanovništvo.

Prehrana vjeverica je vrlo raznolika i uključuje više od 130 vrsta stočne hrane, među kojima je većina sjemenki crnogoričnih stabala: smreka, bor, sibirski cedar, jela, ariš. U južnim krajevima, gdje hrastove šume rastu pod šumom lješnjaka, hrani se žirom i lješnjacima. Osim toga, protein konzumira gljive (osobito jelenski tartuf), pupoljke i izdanke drveća, bobica, gomolja i rizoma, lišajeva i zeljastih biljaka. Njihov udio u prehrani značajno se povećava s neuspjehom glavne hrane. Vrlo često, hrana bez proteina intenzivno jede cvjetne pupoljke smreke, oštećujući ove zasade. Tijekom sezone parenja ne oklijevajte hrani za životinje - kukcima i njihovim ličinkama, jajima, pilićima, malim kralježnjacima. Nakon hibernacije, vjeverica spremno grizu kosti mrtvih životinja, posjeti slane liže. Dnevna količina hrane ovisi o godišnjem dobu: u proljeće, tijekom rutine, bjelančevina jede do 80 g dnevno, zimi - samo 35 g.

Za zimu, vjeverica pravi male zalihe žira, orašastih plodova i čunjeva, vuče ih u udubljenja ili ih zakopava među korijene, a također suši gljive, objesi ih na granama. Istina, brzo zaboravlja svoja skladišta i slučajno ih pronalazi zimi, kao i druge životinje - ptice, male glodavce, čak i smeđi medvjed. U isto vrijeme, vjeverica sama koristi rezerve drugih životinja (chipmunk, nutcracker, miševi), koje se lako može naći čak i pod 1,5 m sloj snijega.

Vjeverice su vrlo plodne. U najvećem dijelu asortimana donose 1-2 legla, u južnim krajevima - do 3 legla. Yakut vjeverice obično imaju samo 1 leglu godišnje. Sezona razmnožavanja, ovisno o geografskoj širini, uvjetima prehrane i gustoći naseljenosti, počinje krajem siječnja - početkom ožujka, a završava u srpnju - kolovozu. Za vrijeme traganja u blizini ženke se drži 3–6 mužjaka, koji pokazuju agresivnost prema natjecateljima - glasno prede, lupaju šape po granama, trče jedan za drugim. Nakon parenja s pobjednikom, ženka gradi leglo gnijezdo (ponekad 2-3), urednije je i veće.

Trudnoća traje 35-38 dana, u leglu od 3 do 10 mladunaca, u drugom leglu manje. Novorođenčad su goli i slijepi, težine oko 8 g. Kosa im se pojavljuje na 14. dan, a počinju vidjeti samo 30-32 dan. Od tog trenutka počinju izlaziti iz gnijezda. Mlijeko se hrani do 40-50 dana. U dobi od 8-10 tjedana ostavite majku. Spolna zrelost dostiže 9-12 mjeseci. Nakon što je podigla prvo leglo, ženka se malo nahrani i ponovno spari. Razmak između legala je oko 13 tjedana. U listopadu - studenom, populacija vjeverica za 2/3, a ponekad i za 75-80%, sastoji se od belleville-yearlings.

U zarobljeništvu, vjeverice žive u dobi od 10 do 12 godina, međutim, u prirodi, vjeverica starija od 4 godine već je stara. Udio takvih životinja u najpovoljnijim uvjetima ne prelazi 10%. U područjima s intenzivnim ribolovom vjeverica, stanovništvo se u potpunosti obnavlja za 3-4 godine. Osobito visoka smrtnost mladih životinja - 75-85% vjeverica ne preživljava prvu zimu.

Neprijatelji vjeverica su sove, jastreb, zlatica u europskom dijelu Rusije, sabije u Azijatu i Harzi na Dalekom istoku. Na tlu su uhvaćene od lisica i mačaka. Međutim, predatori nemaju značajan utjecaj na stanje populacija. Mnogo jače na broj proteina pogođenih gladovanjem i epizootijama. Epizootije se obično javljaju u kasnu jesen, a većina se razvija u proljeće. Proteini umiru od kokcidioze, tularemije, hemoragijske septikemije, obično su crvi, krpelji i buhe.

Vjeverica: opis i fotografija

Uobičajena vjeverica ima dugačko tijelo, čupavi rep i duge uši. Uši su velike i izdužene vjeverice, ponekad s resama na kraju. Šape su jake, s jakim i oštrim kandžama. Zahvaljujući jakim šapama, glodavci se tako lako penju na drveće.

Odrasla vjeverica ima veliki rep, koji je 2/3 cijelog tijela i služi kao njegovo "upravljanje" u letu. Uhvati ih zračne struje i ravnoteže. I vjeverice na repu skrivaju se kad spavaju. Kod odabira partnera, jedan od glavnih kriterija je rep. Ove životinje su vrlo pažljive na ovaj dio tijela, a rep vjeverice je pokazatelj njegovog zdravlja.

Veličina prosječnog proteina je 20-31 cm, a gigantski proteini su veličine oko 50 cm, a duljina repa je jednaka duljini tijela. Najmanja vjeverica, miš, ima duljinu tijela od samo 6-7,5 cm.

Kaput vjeverice je različit zimi i ljeti, jer se ova životinja moli dva puta godišnje. Zimi je krzno pahuljasto i gusto, a ljeti kraće i rjeđe. Boja vjeverice nije ista, tamno smeđa, gotovo crna, crvena i siva s bijelim trbuhom. Ljeti su vjeverice uglavnom crvene, a zimi krzneni kaput postaje plavkasto-siv.

Crvene vjeverice imaju smeđe ili maslinovo crveno krzno. Ljeti se na bočnim stranama koje dijele trbuh i leđa pojavljuje crna uzdužna pruga. Svjetlo na trbuhu i oko očiju.

Vjeverice lete duž strana tijela, između zapešća i gležnjeva nalazi se membrana kože koja im omogućuje planiranje.

Patuljasti proteini imaju sivo ili smeđe krzno na leđima i svjetlo na trbuhu.

Gdje živi protein?

Vjeverica je životinja koja živi na svim kontinentima osim Australije, Madagaskara, polarnih područja, juga Južne Amerike i sjeverozapadne Afrike. Proteini žive u Europi od Irske do Skandinavije, u većini zemalja ZND-a, u Maloj Aziji, dijelom u Siriji i Iranu, u sjevernoj Kini. I ove životinje naseljavaju Sjevernu i Južnu Ameriku, Trinidad i Tobago otoke.
Vjeverica živi u raznim šumama: od sjevernog do tropskog. Veći dio svog života provodi u drveću, izvrsno se penje i skače s grane na granu. Tragovi proteina mogu se naći u blizini le išta. Također, ti glodavci žive u blizini čovjeka u blizini obrađenih zemljišta iu parkovima.

Što jede vjeverice?

Uglavnom, vjeverica se hrani orašastim plodovima, žirima, sjemenkama četinjača: smreka, bor, cedar, ariš, jela. Dijeta proteina uključuje gljive i razne žitarice. Osim biljne hrane, može jesti razne bube, žabe, guštere i ptičje ptice. Kada usjeva neuspjeh i rano proljeće vjeverica jede pupoljci na drveću, lišajeve, bobice, kore mladih mladica, rizoma i zeljastih biljaka.

Vjeverica zimi. Kako se vjeverica priprema za zimu?

Kada se vjeverica priprema za zimu, ona pravi mnoga skloništa za svoje zalihe. Skuplja žire, orašaste plodove i gljive, može sakriti hranu u šupljinama, rupama ili sama kopati rupe. Mnoge zimske zalihe vjeverica ukradene su drugim životinjama. A o nekim skrovištima vjeverice jednostavno zaboravljaju. Životinja pomaže obnoviti šumu nakon požara i povećava broj novih stabala. To je zbog zaborava vjeverica koje skrivaju orahe i sjemenke i stvaraju nove zasade. Zimi vjeverica ne spava, jer je pripremala zalihu hrane na jesen. Za vrijeme mraza sjedi u svojoj šupljini, u pola sna. Ako je mraz mali, vjeverica je aktivna: može opljačkati skrovište miševa, veverica i oraha, pronalazeći plijen čak i pod snijegom od 1,5 metara.

Vjeverica u proljeće

Rano proljeće je najnepovoljnije vrijeme za vjeverice, jer u tom razdoblju životinje praktički nemaju što jesti. Pohranjeno sjeme počinje klijati, a nove se još nisu pojavile. Zbog toga vjeverice mogu jesti samo bubrege u drveću i glodati kosti životinja ubijenih tijekom zime. Vjeverice koje žive uz ljude često posjećuju hranilice za ptice u nadi da će tamo pronaći sjemenke i žitarice. U proljeće, vjeverice počinju liti, to se događa sredinom i koncem ožujka, a kraj je krajem svibnja. Također u proljeće, vjeverice započinju svoje igre za parenje.

Koliko vjeverica živi?

Vjeverica živi najviše 12 godina, ali samo u zatočeništvu. U šumi, ovaj glodavac može živjeti do 4 godine, a čak će i ovo biti vrlo rijetko. Neprijatelji vjeverica su kune, sove, štale, lisice i mačke. Proteini koji žive u šumi često umiru od gladi, epizootija, krpelja, buha i drugih parazita, a mogu biti i nositelji raznih bolesti, uključujući bjesnoću. Bolesti proteina znatno skraćuju njihov vijek trajanja.

Sadržaj proteina kod kuće

Vrlo je važno stvoriti prave uvjete za sadržaj proteina. Vjeverica je aktivni glodavac, tako da trebate nabaviti visoki kavez visok oko 1 metar, dugačak oko 0,5 metara i širok. Kuću vjeverica treba smjestiti na mirno mjesto gdje nema skica. U kavez za ptice morate staviti gnijezdo ili kućicu za ptice, nekoliko grana uz koje će vjeverica skočiti, daske ili police na kojima će životinja sjediti.

Za dobrobit domaćeg bjelančevina, treba ga dobro hraniti. Dijeta proteina trebala bi uključivati ​​suhe ili svježe gljive, žire, lješnjake, pinjole, razne insekte. Također, životinjama su potrebni konusi sa sjemenkama, naušnice od vrbe ili jasenke, mladi listovi breze. Ni u kojem slučaju ne možete hraniti ovu životinjsku hranu iz vašeg stola.

Zapamtite da je domaći protein još uvijek isti glodavac, pa mu treba dati kredu ili jajne ljuske kako bi se izbjegao nedostatak minerala.

Vjeverica se može naučiti jesti s njom. Budući da je ova životinja prilagođena da skriva višak hrane, ona će vam oduzeti onoliko koliko ćete ponuditi.

Vjeruje se da se proteini ne mogu dati kikiriki, i sirovi i prženi, kao i slane sjemenke nisu korisne za njih.

Zanimljivosti o proteinima

  • Tijekom tjedna proteina može jesti hranu mase jednake tjelesnoj težini,
  • Mužjak vjeverica troši više vremena na brigu za svoj kaput nego na ženku. Vjeverica se smatra najčišćim glodavcem,
  • Kada padne s visine do 30 metara, protein neće dobiti nikakvu štetu. To je zbog strukture teleta i velikog repa, koji služi kao padobran.

Autor: admin · Objavljeno 07/07/2016 · Zadnja izmjena 11/08/2018

Autor: admin · Objavljeno 06/25/2016 · Zadnja izmjena 13.11.2013

Autor: admin · Objavljeno 12/07/2016 · Zadnja izmjena 21.09.2017

komentari 49

Naučio sam mnogo novih i zanimljivih stvari ovdje, savjetujem vam da ih pročitate.

Napiši ga s engleskim prijevodom.

Ksyusinya, dobra večer. Vrlo je vjerojatno da ćemo u budućnosti na stranicama izraditi nekoliko jezika, uključujući engleski.

Puno vam hvala što ste stvorili tako divnu stranicu! Iz ovih izvora možete naučiti mnogo za sebe! Hvala vam OGROMNO.

Hvala vam puno na stvaranju ove web-lokacije. Vrlo hladno. Samo mi je dobro došao. Hvala Vam.

hvala, ali na engleskom pisati

Jesu li vjeverice jele gljive?

Nisam to pitao

Mučio sam se pričama o književnosti

Dobar dan, Lisa.
Vjeverice jedu gljive.

vrlo dobre informacije

sranje i sranje

Naučio sam toliko zanimljivo

Hvala vam, ali sad sam nahranio mladu čaroban sir.

Imamo vjevericu koja živi u našoj seoskoj kući, trči ravno kroz vrt i kroz drveće. Volimo je gledati. Sada znam hraniti vjevericu. Hvala na članku.

Prošle godine, vjeverica se nastanila u našoj kućici za ptice na našoj stranici. Glodala je na ulazu u kućicu za ptice do veličine koju je trebala. Ove godine, nakon što sam vidio kako vjeverica viri iz kutije za gniježđenje, otišao sam joj se diviti. Odjednom joj je glava počela gurati još jedno privlačno lice. Tada je lijepa mala vjeverica iskočila na olupinu kućice za ptice i uspela se u prtljažnik. Uz majčino lice pojavilo se još jedno lice. Zanimljivo je da do tog trenutka nisam ni pretpostavljao da u kući za ptice ima djece. Kad je vjeverica krenula u šetnju, trava je uvijek stršala iz kućice za ptice i nije se čak ni pomaknula sve dok nije bilo proteina. To jest, djeca su sjedila potpuno tiho i nisu davala nikakve znakove života. Nakon što su izašli iz gnijezda, više ne žive tamo. Samo vjeverica dolazi u hranilicu. Također ne razumijem da li spava u kutiji za gniježđenje, obično bježi od korita u šumu.
Plačući cvijeće pod kućicom za ptice, pronašli smo cijele grozdove neke vrste “vate”. Pretpostavljam da je vjeverica izbačena prošle godine iz gnijezda.
Jednog jutra vidio sam zanimljivu sliku. Na stolu i klupama na dachi trčala je vjeverica i svraka. Tko je pobjegao od koga nisam razumio.
Obično stavljam lješnjake i pinjole u hranilicu. Očišćena i uvučena. Ptice su otišle tamo. Ne samo toliko. tako sićušna. I biraju veći orah. Ovdje mali vrabac poleti iz korita i drži lješnjak u kljunu. Čim se uklopio u kljun, morao sam s tri strane zatvoriti hranilicu prozirnom plastikom.
Pitam se je li moguće objesiti nekoliko kuća za vjeverice u istom području, jer negdje mora postojati vjeverica ... Ili vjeverice imaju određenu površinu?
Najzanimljivije je da je izgled vjeverice na mojoj stranici neka vrsta mističnog. Prije desetak godina vidio sam program na TV-u gdje je jedna žena govorila o vjeverici na njenoj dači. Kao, kupila je par u zoološkom vrtu i neprestano nalazila na svojoj parceli zagušene vjeverice. Pokazalo se da su ih ulovile susjedne mačke. Žena je zakrpala rupe ispod ograde i već se godinu dana pojavila vjeverica u gnijezdu. Bio sam impresioniran ovim programom. Ali u našoj šumi nisam vidio vjeverice. Ali u jednom članku sam pročitao da će se, ako se na licu mjesta pojave oraščići, pojaviti vjeverice. Posadio sam tri grmlja lješnjaka. Tri godine grmlje su malo narasle, ali na njima nema voća. Već sam htjela objaviti u trgovini oglas za kupnju plodonosne lijeske, jer mi je susjed na njegovoj stranici pokazao sliku vjeverice. Zatim su mi drugi susjedi rekli da su vidjeli vjevericu. Samo mi nije naišla na oči. I sada tako iznenađenje. Nazvao sam našu vjevericu Ksyushku. Ovdje razmišljam kako stvoriti zimsko skladište za orahe za nju, jer smo na dachi samo ljeti.

Stvarno mi se svidjelo. Naučio sam mnogo zanimljivih stvari. Htjela bih znati o drugim životinjama.

običan

Najčešći među svim vrstama. Dolazi u umjerenim geografskim širinama Euroazije. Prehrana uključuje orašaste plodove, sjemenske konuse, insekte, bobice. Zimi skladišti hranu i živi u šupljini drveća.

Duljina tijela je od 15 do 26 cm, a masa može doseći 500-700 g. Rep je dugačak 12 do 20 cm, širok i lagan. С его помощью пушистая красавица может прыгать на расстояние до 15 м. Голова круглая, глаза большие, черного цвета, уши длинные, имеюткисточки на конце. Лапки сзади длиннее тех, что спереди. Окрас зависит от места обитания. Европейские белки имеют рыжий мех, а дальневосточные – бурый и черноватый. У всех них белое брюшко. В летнее время зверек линяет.

Обыкновенная

Аплодонтия

Зверек коренастый и более крупный, чем большинство видов семейства. Тело длиной около 30 см, длина хвоста небольшая (2,5 см). Масса от 1 кг до 1,5 кг. Голова массивная и широкая, шея почти незаметна. Глаза небольшие, зрение плохое. Уши маленькие (их едва заметно из-под меха). Шерсть короткая, густая, растет вертикально. Stražnji udovi dulji od fronte. Na prednjoj strani su duge kandže za kopanje tla.

Stanište - US Pacific Coast. Tamo životinja živi u šumama s razvijenim grmovitim slojem. Živi u velikoj rupi duljine više od 10 m, koju kopa. U kišnoj sezoni dobro se nosi s poplavom u svom domu, jer dobro pluta. Jede paprati, kore drveća.

planina dabar

persijski

Drugo ime je kavkaska vjeverica, koja ukazuje na stanište ove vrste u šumovitoj zoni Kavkaza i na Bliskom istoku. Živi na drveću, ali vrlo često na tlu. Još uvijek dobro pliva. Može skakati u duljini od 3-5 m. Snaga je ista kao i kod normalne vjeverice

Razlikuje se od uobičajene manje veličine i kraćeg tijela. Njegova duljina je 20-25 cm, a rep je oko 15 cm, a težina je 300-400 g. Uši su male, nema četkica. Leđa su smeđe ili kestenjaste boje, s crnom ili srebrnom mrljom na njoj. Trbuh je svijetlo narančasta ili bijela. Rep ima kestenjasto-hrđavu ili smeđu boju. U zimi, kaputić vjeverice malo potamni. Rasipanje se događa dva puta godišnje (travanj i listopad).

persijski

Planinski dugi nos

Tijelo životinje doseže 20-27 cm, rep je 10-15 cm, a težak je 250-350 g. Koža je zasićena smeđa, a sa strane blago je svjetlija. Na bijeloj vuni. Rep je tamno i bijelo na kraju. Glava je zaobljena. Karakteristična značajka - izduženo privlačno lice. Razlikuju se duge donje sjekutići. Uši su kratke, okruglog oblika, a stražnje šape su veće od prednjih. Postavljeni su 5 prstiju.

Stanište - Jugoistočna Azija, otoci Sumatra i Kalimantan. Planinska vjeverica hrani se insektima: zrikavcima, žoharima, skakavcima.

Planinski dugi nos

Burundukovaya

Vrsta živi u apalačkim šumama Sjeverne Amerike. Vjeverice su malo veće od veverice. Duljina tijela 28-33 cm, rep - 10-15 cm. Krzno od smeđe do maslinasto-crvene nijanse. Rep je nešto tamniji od debla. Oči su crne, vuna oko njih je svijetla. Na trbuhu životinje također je svjetlo. Ljeti se na stranama pojavljuje tamna traka koja se postavlja uz tijelo. Ona dijeli leđa i trbuh životinje.

Životinje ove pasmine zimi ne zimuju, vjeverica se može vidjeti na tlu ili na drvetu u hladnoj sezoni. I ova životinja je dobar plivač.

Burundukovaya

Bijela traka

Veličina odraslog pojedinca je oko 30 cm, rep je približno jednak tijelu. Masa glodavaca od 250 do 500 g. Karakteristična značajka vrste su bijele uzdužne pruge sa strane. Leđa su crna i crvena, a trbuh je svjetlo krem ​​boje. Rep je pahuljast, tamniji od tijela. Njuška je izdužena, a uši su velike i vidljive.

Regija distribucije je zapadnoafrička obala. Oni mogu živjeti u tropskim džunglama, u šikariju iu vrelim savanama. Živi u malim skupinama.

Bijela traka

Tijelo je 22-28 cm, a rep od 18 do 25 cm. Masa životinje je od 500 g do 1 kg. Vuna je tvrda, nema poddlake, jer životinja živi u vrućoj klimi. Boja leđa je pješčano-smeđa, a trbušni dio je bijelo-žuta. Na obje strane nalazi se kratki svjetlosni pojas. Rep sivosmeđih rasa cvijeća. Glava je izdužena i lagano ravna.

Prugasta vjeverica se nalazi na području Maroka, Ugande i drugih zemalja sjeverozapadne Afrike. Živi u zemljanim rupama, koje kopaju s dugim kandžama ili termitnim humcima, otvorima između stijena.

prugasta

Najmanji član obitelji. Njegova duljina je ista kao kod miša - oko 5-7 cm, a rep je dužine 5 cm, a na njegovom kraju bijela mrlja. Leđa su žuto-zelena, a donji je maslinasto-bijela. Uši su zaobljene s bijelom točkom na kraju. Njuška je blago izdužena.

Stanište - gusta vlažna tropska džungla u blizini rijeke Congo. Vodi povučeni život, živi visoko u drveću, tako malo proučavan.

miš

Indijski div (dvobojni)

Drvena vjeverica, čije tijelo doseže oznaku 35-55 cm, rep - 60 cm, a težina može biti do 2 kg. Gornji dio tijela je smeđe-crven, a trbuh i potkoljenice su bijele i kremaste. Oštar prijelaz dvije nijanse jasno je vidljiv na prednjim šapama životinje. Glava smeđa ili pješčana. Između ušiju nalazi se svijetla točka.

Vrsta je rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji i na indijskom potkontinentu. On živi u tropskim šumama daleko od ljudskih naselja. Većinu vremena provodi visoko u drveću.

Indijski div

Fox (crna)

Životinja doseže dužinu od 45 do 65 cm, a rep iznosi 20-33 cm od ukupnog broja. Težina se kreće od 500 grama do kilograma. Boja može biti smeđe žuta, tamno smeđa ili crna. Neki predstavnici vrste imaju bijeli uzorak na repu ili licu.

Živi na sjevernoameričkom kontinentu. Živi u udubljenjima ili gnijezdima na drveću. Najčešće nastanjuje šume, ali se glodavci prilagođavaju urbanim uvjetima.

lisica

Magreb

Mala vrsta čija je duljina 16-23 cm, a duljina repa jednaka je tijelu. Maksimalna težina oko 350 g. Dlaka na tijelu je kratka i čvrsta. Gornji dio životinje je crveno-smeđe boje s laganim uzdužnim prugama. Boca krema, svijetlo smeđa. Rep se sastoji od crne i sive dlake. To je vrlo pahuljasto u odnosu na tijelo.

Regija prebivališta - sjeverozapadna Sahara. Naseljava grmlje tropa i subtropika. Kopajte jazbine za život i izbjegavajući predatore. Jedite sjemenke, korijenje, insekte, male guštere.

Magreb

Meksički prerijski pas

Često ih nazivaju gopherima. Tijelo doseže 38-45 cm, a masa je oko kilograma. Muškarci su značajno veći od ženki. Boja životinje je žuta i svijetlosmeđa, trbuh je lakši od leđa. Za zimu mijenja krzneni kaput za toplije s podlakom.

Oni žive samo na području Meksika. Glodavci su vrlo društveni. Žive u malim skupinama, povremeno u kolonijama do 200 jedinki. Burrows su iskopali, koji se jednostavno spuštaju ili spuštaju spiralno na udaljenost od 1 m. Nakon toga tunel se horizontalno račva. Brda koja su ostala nakon iskopane jame pametnih glodavaca koriste se kao osmatračnica za predatore. Kada se otkrije neprijatelj, stražar je svima poslao signal da se sakrije.

Meksički prerijski pas

Glodavac doseže dužinu od 15-20 cm, rep - 10-15 cm, a težina je oko 100 g. Vuna je gusta, ali kratka i duga na repu. Boja gornjeg dijela životinje može biti siva ili crna. Na poleđini se nalazi 5 širokih svjetlosnih traka. Trbuh životinje je svjetlo.

Živi u Indiji i na otoku Cejlonu, a podvrsta sjeverne vjeverice u Pakistanu i Nepalu. Najčešće se javlja u tropskim džunglama i palmama, ali u gradovima su česti slučajevi otkrivanja.

Palma

Japanska leteća vjeverica (momonga)

Živi na japanskim otocima. Životinja duljine 15-18 cm i rep od 10-15 cm, gornji dio životinje sivo-smeđe boje, a donji je svijetlo siv. Njuška je tupa, trokutaste uši, zaobljene na krajevima. Oči su vrlo velike, što životinjama omogućuje savršeno gledanje u mraku. Poput ostalih letača, oni imaju membrane između prednjih i stražnjih nogu.

Najčešće se nalaze u zimzelenim gustim šumama. Vodi noćne noći. Većinu vremena sjedim na drveću.

Japanska leteća vjeverica

Zapadno siva

Dužina životinje zajedno s repom je 43-62 cm, a masa iznosi od 400 g do 1 kg. Dlaka je srebro-siva na vrhu i bijela na trbuhu. Rep je vrlo pahuljast, siv, ponekad s crnim točkama. Uši su duge, bez četkica. Oko očiju ima bijeli okvir.

Živi u SAD-u i Meksiku. Najčešće se nalaze u listopadnim i mješovitim šumama, gdje su hrastovi, platane i topole.

Zapadno siva

Cape Earthen

Životinja je dugačka 22-25 cm, rep je od 20 do 25 cm, težina je 400-650 g. Mužjaci su nešto teži od suprotnog spola. Koža životinje je crna sa smeđim kratkim krznom. Poddlaka nije. Na njušci, vratu i trbuhu krzno je lakše. Na bokovima su svjetle pruge. Rep je ravan i sastoji se od bijele i crne dlačice.

Uobičajeno u južnoafričkim zemljama. Nalaze se u sušnim područjima, livadama i savanama. Iskopajte jazbine za zaklon i spas od grabežljivaca.

Cape Earthen

Caroline

Stanište je istočni dio sjevernoameričkog kontinenta, duljina tijela je od 35 do 52 cm, a rep je 15-25 cm, a masa je oko kilograma. Krzno je sivo s smeđom ili crvenom dlakom. Trbuh je bijel. Rep je pahuljast, postoje pojedinci s potpuno crnim krznom.

Životinja živi u miješanim ili crnogoričnim šumama. Hrani se pupoljcima, mladim mladicama, nezrelim i zrelim plodovima, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i jajima ptica.

Caroline

Veliki predstavnik obitelji koji živi na indokinskom poluotoku i indonezijskim otocima. Duljina tijela životinje je od 32 do 35 cm, a rep od 37 do 44 cm, a masa se kreće od kilograma do pola. Boja svijetla i vidljiva. Leđa i glava su tamno smeđe ili sive boje, a trbuh je bijele ili žute boje, a uši su kratke, ali prilično velike.

Životinje žive u vlažnim šumama. Vjeverica većinu vremena provodi u drveću, a spušta se samo na tlo kako bi lovila druge vrste glodavaca. Predstavnici te vrste izbjegavaju ljudska naselja, preferirajući divlju šumu.

krema

Ova vrsta je pravi div među obitelji Belkov, životinja je duga 30-52 cm, a rep je nešto manji. Težina doseže 1-2 kg. Boja je elegantna: leđa su čokoladna ili kestenjasto smeđa, stranice su žute i bijele, a na njima je tamno smeđa traka. Na prednjim šapama su tamne "rukavice", a stražnje noge imaju zasićenu smeđu boju. Trbuh je bijel, a rep tamniji od tijela s mrljom svjetle kose. Ima tako dugo krzno koje vizualno izgleda za trećinu veće od ostatka tijela. Uši su duge s velikim resicama, koje su služile kao ime vrste.

Ova vrsta rasprostranjena je na otoku Borneu, gdje obitava u vlažnim šumama. Dijeta uključuje ne samo sjemenke, biljke i voće, već i male ptice i gmazove.

Kisteuhaya

dugo nosa

Veličina tijela varira od 20 do 28 cm, a rep od 10 do 15 cm, a masa životinje je 250-350 g. Trbuh je bijel. Njuška je rastegnuta, što je služilo kao ime. Ima duge donje sjekutiće i vrlo dug jezik koji savršeno hvata insekte za hranjenje vjevericama. Uši su kratke, okrugle. Oči su crne. Na licu, prednjim šapama i trbuhu nalaze se osjetljive dlake.

Stanište - jugoistočni dio Azije. Živi na tlu i popločava gnijezdo u blizini stijena, kamenja i niskih šupljina.

dugo nosa

Vjeverica Berdmore

Malo manje od jednostavne vjeverice. Duljina tijela je od 15 do 20 cm, a rep je 10-15 cm, težina je oko 200-300 g. Na bokovima je svijetlo smeđa traka. Trbuh žuto-bijeli. Uši su duge, smeđe boje.

Ova životinja je stanovnik gustih šuma Indokineskog poluotoka. Većinu vremena provodi na tlu, ali on se savršeno uspinje na drveće.

Pogledajte videozapis: Životinjski i biljni proteini (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org