Ptice

Redstart, vrt, liska (ptica)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ruska unija za očuvanje ptica nazvala je crvenu pticu 2015. godine. Najčešći i najčešći redstart u našoj zemlji je (to je i vrtna redstart, crvena čarapa). Riječ je o malom, manjem vrapcu, ptici iz obitelji muhara s jarko crvenim repom, koji se često trza. Kao posljedica toga, crvena točka postaje jasno vidljiva na sivim leđima i smeđim krilima ptice i podsjeća na plamen. Drugi vanjski znakovi ove ptice su: za muškarce, cijelo dno tijela je crveno, stranice glave i grla su crne, a čelo bijelo (otuda i ime liska). Ženke su svijetlosmeđe, tamnije na vrhu, s smeđim krilima. Mladi pojedinci su smeđi s tamnim mrljama. Glavni identifikacijski znak, narančasto-crveni rep, prisutan je kod mužjaka, ženki i mladih ptica.


Zajednička crvenila

Crvenkasti, "gorući" rep ptice postao je izgovor za njegovo rusko ime. Ognjeni rep je zabilježio i Karl Linnaeus, koji je 1758. opisao crvenu zastavu s latinskim imenom Phoenicurus phoenicurus, što se može prevesti kao "feniks rep". Feniks, prisjećamo se, prema drevnoj tradiciji, spalili u vatri i ponovno oživjeli, a grčka riječ znači rep.

Na engleskom jeziku, redstart se zove redstart. Riječ početi u ovom slučaju seže do srednjeg engleskog sterta i starog engleskog pristaništa. Po riječi start, što znači "početi" (od starog engleskog stilta do "skočiti"), nema nikakve veze. Crveni rep ptice uhvatio je oko i druge nacije. Stoga, u mnogim jezicima, naziv redstart znači "crveni rep" (talijanski codirosso, švedski rödstjärt, grčki κοκκινου̇ρης, danski rødstjert, bjeloruski bazar). Na španjolskom, redstart ima ime abanico, što doslovno znači "obožavatelj". Očigledno, pažljivi Španjolci primijetili su kako redstart muški povremeno otvara svoj rep, poput obožavatelja. Finski naziv redstart leppälintu je "joha". Rumunji ga zovu codras, što se može prevesti kao "lesovik", ali također znaju ime coadă-rosie "crveni rep".

Redstart živi u listopadnim šumama, često u vrtovima i parkovima. Raspolaže gnijezda u udubljenjima, panju, ponekad čak i na tlu pod grmljem. Redstart se taloži u nišama ljudskih zgrada, čak iu drvenim trupcima. Obično se crvenkasta zastavica drži niskom, na granama drveća, na grmlju, leti prema tlu, gdje traži hranu. Međutim, pjevajući muškarac može se odvijati na vrhu stabla.

Ivan Shamov, poznavatelj ptičjeg pjevanja, pisao je o redstartu: „U travnju, čim su se vrtovi počeli sušiti nakon proljetnog odmrzavanja, kao što je crvenkapica već ovdje, letio iz udaljenih zemalja na svoja gnijezdilišta, iz godine u godinu tražio svoj kut bez greške, a od rane godine tražio svoj kut bez greške, a od rane godine tražio svoj kut bez pogreške, a od početka ujutro, čim se na istoku pojavi traka svjetla, ptica najavljuje vrt sa svojom skromnom karakterističnom pjesmom, u svibnju se njegova pjesma ne prekida ni noću. Na saslušanju se činilo da izlazi s riječima: fi! re-re-re-re, cvatu-cvatu. ona se uvijek ponavlja u istoj ravnini, ali je nevjerojatno da redstart gotovo nikada neće staviti isti kraj u svoju pjesmu, već svaki put novi. I ova ptica je vrlo zabavna, uvijek slušate sa zadovoljstvom i pokušavate shvatiti što će biti kraj. Obično se sastoji od želja različitih ptica. Uz ovu pjesmu crvendarka, čitatelj je nesumnjivo čuo njezin karakterističan nagon: uit! Whit!, Što ona glasno i dugo vremena ponavlja, osobito pred lošim vremenom, a kad se nešto brine, ona viče: whit-te-tech! ”(“ Naše ptice pjevice ”, 1910.).

U pjevanju i plaču mnogih ptica, ljudi su navikli čuti smislene riječi i fraze. Na primjer, vjerovalo se da lapwing pita: “Čiji si ti? Čiji ste vi? ”, I leća:“ Vidjeli ste Vityu? Jeste li vidjeli Nikitu? Nije izbjegavao tako popularno tumačenje i pjevanje redstarta. Seljaci iz pokrajine Smolensk vjerovali su da se redstart hvalio: "Bio sam u Sankt Peterburgu, bio sam u Sankt Peterburgu ... Peter je vidio, Peter je vidio".

Redstart se hrani insektima. Ptica ih traži na tlu i na granama, može ih uhvatiti u letu. Ornitolog A. N. Promptov je 1940. godine izračunao da je crvenkasto hranjenje pilića donijelo hranu u gnijezdo 469 puta dnevno. Redstart lov za leteće kukce i gusjenice. Promjer lovišta doseže 200-300 metara. U kasnim ljetnim mjesecima, crvenkastoj vrpci dodaje bobice svojoj prehrani.


Česti redstart s plijenom

U svibnju, Redstart polaže 5-9 jaja plave boje. Izleganje traje oko 15 dana, otprilike isti crveni plijen hrani leglu. Kada pilići odlaze s gnijezda, a to se dogodi do sredine lipnja, roditelji se brinu o njima još nekoliko dana, a potom mladi redstartovi počnu živjeti samostalno, a odrasli počinju s drugim kvačilom - u većini područja dopuštaju klimatski uvjeti. Redstartovi počinju letjeti na jug u rujnu, povremeno se zadržavaju do sredine listopada. Zimuju u Africi i Južnoj Arabiji.


Rasprostranjenost i zimovališna zona redstarta

Srodnik crvenog čira je crveni čvor (Phoenicurus ochruros). Na glavi nema bijele mrlje, a grlo i prsa su crna. No, naravno, glavna značajka crvenog čvora, crvenog repa, ostaje.


crna crvenperka

Ova ptica je zanimljiva u svojoj povijesti distribucije. Izvorna staništa seljačina su planine u Europi i Aziji. Njezine azijske podvrste nastavljaju život stanovnika planina: u Altaju, Tien Shanu, Sayan planinama, Dzhungarsky Alatau, u južnom dijelu Tibeta i Himalaji, u planinama Irana, na Ordos platou, na Kavkazu, u Hindu Kušu. Chernushki gnijezde na stijenama i planinskim oblucima. Zimi lete u Indiju, Etiopiju i Somaliju, na južnu polovicu Arapskog poluotoka.

Ista je sudbina bila s redstart-chernushki - ženama Karpata, Alpa i drugih planinskih područja Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. S rastom gradova postupno su se smjestili među kamenim zgradama, koje su im se, čini se, činile poput stijena. Kao rezultat toga, polako, ali sigurno, redstart-nib počeo se širiti izvan svojih rodnih planina.


Raspodjela različitih podvrsta seljačina-chernushki

A. Bram je o njoj pisao: "U početku je crvendarka bila planinska ptica i gnijezdila se na stijenama, ali sada je u Njemačkoj postala domaća ptica i naučila se graditi gnijezda u zgradama, ne pravi razliku između naseljenih gradova i individualnih farmi." Bram primjećuje da je ova ptica viđena u Krim na ruševinama Malakhov Kurgan, gdje je "njegova melanholična pjesma bila vrlo korisna".

Smjestivši se u planinska sela Karpata i Alpe, crveni čvor nastavio se spuštati do ravničarskih gradova. Isprva nije bila posebno udaljena od svojih izvornih staništa, ali se sredinom 20. stoljeća vrlo brzo počela širiti na sjever i jug iz središnje Europe. Neki autori pišu da je preseljenje Chernushka-Chernushke prošlo nakon Drugog svjetskog rata, kada je u gradovima bilo mnogo ruševina, gdje bi ova ptica mogla graditi gnijezda, kao u svojim uobičajenim stijenama. Redneck-nibble izvan planinskih područja i sada živi uglavnom u gradovima, naseljavanje u rupe od betonskih ploča, ventilacijski prolazi, druge niše i udubljenja zgrada.

Ornitolog M. S. Dolbin je 1956. godine prvi put zabilježio pojavu crvenog čipa u bjeloruskom Polesku. L. L. Semago susreo se s njom u Voronežu 1963. godine. Oleg Borodin, autor eseja o redstartovima na internetskoj stranici Saveza ptica Rusije iz Rusije, kaže da je prvi u regiji u Uljanovsku ugledao redstart nidge 1980. godine.

U Rusiji postoji nekoliko predstavnika roda Redstart. Sibirska crvena pruga (Phoenicurus auroreus) živi u istočnom Sibiru. Na planinama Altai, Sayan i Tien Shan pronađena je sivocrvena crvena pista (Phoenicurus caeruleocephala), crvenocrvena redstart (Phoenicurus erythronotus) i crveno-trbušasta crvenka (Phoenicurus erythrogastrus). Posljednja od ovih vrsta nalazi se na Kavkazu.

REPRODUKCIJA

Redstart parovi često su sačuvani nekoliko godina. Mužjaci se vraćaju na mjesta gniježđenja ranije od ženki. Traže mjesto za gnijezdo: obično je to udubina ili hrpa mrtvih stabala. Nakon što su pronašli mjesto, pozivaju na ženke, ne udaljavajući se od mjesta: nakon svega, mjesto može potrajati. Postoji još jedan način kako pozvati ženku - da uđe u šupljinu i razotkrije "plameni" rep. Ženka traži muškarca i dolazi u šupljinu. Nakon pojave partnera, mužjak odmah započinje igru ​​parenja. Kad se ženka približi budućem gnijezdu, mužjak pjeva pjesmu i zaklanja glavu, pokazujući bijelo čelo, okrećući se oko svoje osi. Nakon toga, ptice se pare i usmjeravaju udubine sa suhom travom, kore i mahovinom. U završnoj fazi “dječja soba” je izolirana s dolje i vune. Ženka polaže 6-7 jaja i inkubira ih dva tjedna, s vremena na vrijeme napuštajući gnijezdo kako bi zadovoljila glad. Pilićima koji su se pojavili za dva tjedna, obje ptice donose hranu.

Ptičica je također odgovorna za čuvanje gnijezda prvih dana nakon što se pilići pojave. Muškarac čini dječji izmet u kljunu. 2 tjedna nakon rođenja pilića uče letjeti. Međutim, čak i kada ženka inkubira drugu kvačilo, mužjak nastavlja gnijezditi piliće iz prvog legla. Nakon rođenja pilića iz drugog kvačila, stariji pilići počinju samostalan život.

Gdje živi

U Europi crvena zvijezda živi u svijetlim mješovitim šumama, au Africi i Maloj Aziji također nastanjuje planinske šume. Ostavlja kamenita mjesta i stijene u blizini planinskih livada do bliskog rođaka - crne redstart.

U nekim vrtovima obje vrste ptica koegzistiraju. Među omiljenim mjestima boravka Redstarta nalaze se stari parkovi i aleje, gdje se nalaze mnoga stara šuplja stabla. U Berlinu, redstartovi su naseljavali gradske parkove, vrtove i groblja. Danas su urbane redstarting populacije u izobilju nego u prigradskim šumama. Krajem kolovoza, Redstarting biljke počinju se pripremati za letenje u toplu Afriku. Zima se provodi u zemljama koje se nalaze južno od Sahare.

ŠTO JESTI

Redstart se hrani raznim kukcima i paucima, koje pronalaze na tlu, na deblima, granama i lišću. Ponekad ptice uhvate insekte u zraku, tražeći plijen iz zasjede.

Redstart ne žuri da jede uhvaćeni plijen - najprije ga odvodi na sigurno mjesto. Velike insekte, na primjer, kukce, ona unaprijed omamljuje udarcem u tlo, a ona prekida noge skakavcima. Osim gusjenica, mrava, malih mekušaca i stonoga, ptica jede bobice i voće. Male piliće mogu progutati samo usitnjenu hranu, tako da odrasle ptice prvo zgnječe uhvaćene insekte i tek onda ih predaju pilićima.

Proždrljivi pilići često dovode roditelje do potpune fizičke iscrpljenosti, jer ptice lete do gnijezda do 500 puta dnevno, svaki put donoseći hranu pilićima u kljun.

ZAPAŽANJA crvenperka

Redstart se često gnijezdi u blizini lutalice ili sisa. Ona voljno polaže jaja u posebno pripremljene gnijezdeće kuće. Što se njezina kuća nalazi u vrtu, to su veće šanse za uspješnu reprodukciju ptice, naravno, pod uvjetom da na tom području ima dovoljno hrane. Vrtlari se raduju kada se ove insektorozne ptice pojave na njihovim mjestima. "Prijateljstvo" ljudi s redstartom donosi im velike koristi. Uostalom, ptica spašava vrtove od raznih štetočina kukaca: skakavaca, stjenica, gusjenica, listova i komaraca.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Redstartovi, poput pelena, tresu repove prema dolje i dolje.
  • Uobičajena crvena crtica može napasti svoj odraz ako je vidi, na primjer, u staklenom prozoru.
  • Muškarac lovi plijen u bijegu, dok ženka traži hranu na površini zemlje.
  • Ime ove ptice pokazuje da ima jarko obojen rep. To "gori", jer perje repa ima vatrenu boju.
  • Kukavica najčešće napušta svoja jaja u gnijezdu u redstartu. Redstartovi se brinu o kukavicama kao da su njihovi pilići.

KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE POGONA. OPIS

ženski: u usporedbi s muškim, boja je manje svijetla. Rep je svijetlo crven, ostatak perja je smeđe boje.

muški: leđa su pepeljasto siva, prsa, trbuh, stranice i rep su zapušteno crveni, grlo i obrazi su crni. Jarko crveni rep i bijelo čelo igraju važnu ulogu tijekom izvođenja ritualnog plesa.

jaja: u polaganju 6-7 plavičasto, ponekad prekriveno smeđim točkicama jaja.


- Mjesta za gniježđenje
- Zimske lokacije

Gdje živi

Redstart se gnijezdi u Europi svugdje, s izuzetkom Irske, kao iu Sjevernoj Africi, Sibiru i Maloj Aziji. Zime u zapadnoj i istočnoj Africi.

ZAŠTITA I OČUVANJE

U većini europskih područja broj populacija crvenih pješica se smanjuje. Uzrok može biti produljena suša u zimskim mjestima crvendarka.

Zajednički crvenperka. Brateevo. Marino. Video (00:00:24)

Uobičajena redstart u Moskvi nije brojna. Za zimu leti u Afriku i Južnu Arabiju. U Bratečevu i Marinu je vrlo rijetko i blizu stanovanja.
U ljetnim mjesecima, gnijezda Redstarta zabilježena je u pustinjama blizu Gornjih polja.
Jednom u toploj zimi, u istim se pustinjama vidjelo nekoliko crvenih udaraca.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org