Ptice

Sova

Pin
Send
Share
Send
Send


Sova je poznata stanovnicima zapadnoeuropskih zemalja, no u Rusiji se o tome malo zna. To je najstariji ogranak reda sovoobraznyh. Njegov latinski naziv zvuči kao Tyto alba, a engleski - Barn owl. U ljudima su je zvali noćna sova, sablasna i squealing sova. Njegove karakteristične značajke su osebujan glas i oblik glave. Tko je takav sova, i kakav je njezin način života? Razgovarajmo detaljnije u ovom članku o jednoj od najčešćih sova na svijetu.

Sova: Opis

Ime ove ptice grabljivice, očigledno, potječe od osobitosti njezina glasa, nalik na vrstu hrkanja ili supa. Od ostalih predstavnika sove razlikuje se u obliku diska u obliku srca, a čini se da nosi bijelu masku. Ptica male veličine ima svijetlu boju i osebujno lice. Otprilike je iste veličine kao uha ili sirena. Duljina doseže 33-39 cm, njegova tjelesna težina je 300-355 g, a raspon krila je oko 90 cm, inače njegova težina može varirati u širokim granicama i ovisi pojedinačno o pojedincu. Može biti mase od 180 g i 700 g.

U gornjem dijelu boje dobivena je pješčana (crvena) boja s bijelim i tamnim mrljama. Sova je na dnu bijela (rjeđe žuta), a osim toga u perju su tamne mrlje. Disk lica je lagan i ima spljošten izgled, također je dobio oker, ispod očiju je mali dio crvenog perja. Krila - blijedo bijela, sa zlatnim prugastim uzorkom. Šarenica je tamno smeđe ili crna. Oči su joj izražajne i velike. Ima vitko tijelo, a ima i duge šape koje imaju debelu i pahuljastu perje do nožnih prstiju. Ima kratak rep. Kljun je žućkasto bijele boje. Usput, boja donjeg dijela ovisi o staništu sova. Na primjer, u sjevernoj Africi, zapadnoj i južnoj Europi, na Bliskom istoku je bijela, ali u ostatku Europe žuto-narančasta.

Na temelju spola, oni se praktički ne razlikuju jedni od drugih. Ženke su malo tamnije, ali to nije osobito vidljivo. Mladi pilići se također ne razlikuju od odraslih, ponekad su šaroliji.

Kao što smo primijetili, ptica, poput sova, ima vrlo nezaboravan izgled, fotografija nam to jasno pokazuje.

stanište

Zajednička štala sova je 35 podvrsta koje su raspoređene na svim kontinentima, isključujući samo Antarktiku, a nalaze se i na otocima. Ranije se to moglo naći u baltičkim državama i drugim zemljama ZND-a: sada tamo živi u malom iznosu. Na području Rusije nalazi se samo u Kaliningrad regiji. U europskom dijelu nema u sjevernim regijama i planinskim sustavima.

S jedne strane, štala je prilagođena različitim zemljopisnim uvjetima, jer je raspoređena gotovo svugdje, as druge strane nema sposobnost akumuliranja rezervi masti u sebi, te stoga ne tolerira oštru klimu. Zbog toga ne postoji u sjevernim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država iu većem dijelu Kanade, u sjevernoj Europi i praktički na cijelom području Rusije. Ptica ne može živjeti iu afričkim i azijskim pustinjama.

Bilo je slučajeva kada je sova bila umjetno naseljena osobom u onim područjima gdje nikada nije bila. Tako se pojavila na Sejšelima i Havajskim otocima, na Novom Zelandu. Nakon što se štala sova naselila na Sejšelima, populacija kestrel je počela opadati.

Omiljena mjesta za boravak

Sovica se gotovo uvijek naselila u blizini ljudskih stanova. Gnijezdi se iu velikim gradovima iu ruralnim područjima. Voli se naseljavati na tavanima, u udubinama i nišama zidova. Preferira krovove kuća i napuštenih zgrada. Najčešće se sova nalazi na otvorenim ravnicama, gdje je prisutan manji broj stabala. To mogu biti mjesta poput lagane šume, močvare, guste livade, također nastanjene pticama uz pustare, bare, gudure i autoceste.

Često se može naći tamo gdje se nalaze poljoprivredna gospodarstva i ljudski stanovi. Sovica štale pokušava izbjeći guste šume i visoka planinska mjesta. Za ovu pticu potrebni su sljedeći uvjeti distribucije: dostupnost hrane, odsustvo hladnih zima i slaba konkurencija s drugim predatorima. U osnovi, oni ne mijenjaju svoje stanište, iznimke su situacije u kojima je opskrba hranom u staništu iscrpljena.

Što jesti?

Njezina najomiljenija hrana su mišji nalik glodavcima, također se može nositi s pasjukom (velikim sivim štakorima). Može uhvatiti do 15 miševa po noći. Manje se rijetko jede male ptice, osobito vrapci, kao i veliki i vodozemci. Kao hrana mogu se koristiti štakori, voluharice, hrčci, rovke, oposumi. Oni također mogu uhvatiti šišmiše, žabe, gmazove i beskralježnjake. Žrtva sova grabi pravo u letu, stegne je svojom žilavom kandžom i nosi je do mjesta gdje sigurno može uživati.

Položaj slušnog aparata omogućuje ptici da pokupi sve zvukove koje žrtva napravi, što joj puno pomaže pri lovu. Uši su joj asimetrične: jedna od njih je na razini nosnica, a druga u području čela.

Karakteristični glas sova

Ispustila je promuklo šuštavo zveckanje. Sobovi štale prkosno lupaju krilima i lupaju kljunovima. Usput, ova njihova posebnost može nehotice zastrašiti ljude koji su se odlučili odmoriti u šumskoj tišini i upoznati je. Ovu sovu ima mnogo zvukova, ali još uvijek prevladava promukli prodorni trill koji se može čuti tijekom leta. Krik ženskog supova je ispod tona.

Usput, ptica je dobila ruski naziv za niski, hrapavi, promukli krik koji zvuči kao "heya". Objavljuju ga češće od uobičajene sova sova. Njezin čudan promukli glas podsjeća na promukli kašalj.

Noćni život

Ona odlazi u lov u kasnom sumraku i strogo je noćna. U pravilu žive jedan po jedan, ali se mogu pojaviti u malim skupinama na mjestima gdje je igra preopterećena. Budući da su ambarske sove noću aktivne životne navike, tijekom dana spavaju. Za spavanje, oni biraju neku nišu, prirodnu ili umjetnu - to može biti rupa u tlu ili neiskorišteno potkrovlje.

Tijekom lova mijenjaju svoju visinu - onda se popnu, a zatim ponovno padnu, leteći oko svojih posjeda. Također mogu očekivati ​​žrtvu, vrebajući u zasjedi. Njihova krila su tako raspoređena da je njihov let tih i mekan što je više moguće, a imaju i odličan vid i sluh. Usput, u nekim regijama, štali sove lovi tijekom dana, na primjer, u Britaniji, ali u ovo doba dana postoji opasnost za njih u obliku ptica grabljivica, kao što su galebovi.

Sova u štagaljama ubija svoju žrtvu kandžama, a zatim je gazi dugom nogom i kida kljunom. Ima vrlo mobilni vrat, tako da može jesti plijen, gotovo bez savijanja. Tijekom obroka, perje na disku lica se pomiče, a sova izgleda kao da je grimasa.

reprodukcija

Uobičajena sova je obično monogamna, ali slučajevi poligamije također nisu isključeni. U godini postoji jedna, rijetko dvije spojke. Početak sezone razmnožavanja ovisi, u pravilu, o klimatskim uvjetima staništa i količini hrane. U toplijim krajevima i tamo gdje ima puno hrane, mogu se uzgajati u bilo koje doba godine. Na primjer, u umjerenoj zoni Europe ili Sjeverne Amerike, počinje u ožujku i lipnju. Ako dođe do ponovnog naseljavanja, pilići će se izleći tijekom razdoblja ožujak-svibanj i lipanj-kolovoz.

Muškarac bira mjesto gdje će se gnijezdo nalaziti, a zatim počinje pozivati ​​ženku. Kao takvo, gnijezdo nije izgrađeno, u tu svrhu se bira zatvoreno i tamno mjesto. To može biti utor u starom panju, šuplje stablo i druge niše. Ženka se bavi inkubiranjem jaja, a muškarac joj u to vrijeme donosi hranu. Uvjetno se gnijezdo nalazi na visini od 2-20 metara iznad tla, veličina kvačila je obično 4-7 jaja, ali može biti od 2 do 14. Oni su veći, u pravilu, u razdobljima obilježenim obiljem hrane. Veličina jaja, koje su bijele ili krem ​​boje, iznosi u prosjeku 30-35 mm.

Tijekom sezone parenja ptice prave različite zvukove. Oni vrište, hrapavo vrište, cvile i njuškaju, stvarajući prepoznatljiv heeee zvuk. Ostatak vremena, u pravilu, suve šute. Oko mjesec dana ženka inkubira jaja. Maloljetnici odlaze iz gnijezda 50-55 dana života.

Usput, par sova ostane zajedno sve do smrti jednog od partnera. Žene i muškarci žive blizu jedno drugome, ali sami.

Ponašanje opasnosti

Kada sjedi, sova u sjenici drži tijelo ravno, a ako se radi o ptici, ona zauzima prijeteći stav - širi svoje šape, širi svoja krila u horizontalnoj ravnini i čučnja na tlo. Kada upozna uljeza njezinih teritorijalnih posjeda, aktivno lupa krilima, približava se i približava neprijatelju. Glasno šišti i klikne kljunom. Ako to ne pomogne, ona napada neprijatelja, pada na leđa i udara šapama.

Pilići sova

Valjajući pilići u potpunosti ovise o svojim roditeljima koji ih naizmjenično hrane. Na rođenju su prekriveni debelom bijelom bojom. U slučaju da je vrlo hladno, štala ne izlazi iz gnijezda i zagrijava piliće, koji nakon tri mjeseca postaju potpuno neovisni. Odrasli pilići odlaze na nova mjesta i pronalaze drugo područje za svoje stanište i reprodukciju. U štali sova, čak 10 pilića može se pojaviti u isto vrijeme, ako uvjeti to dopuštaju, ali u gladnoj godini, u pravilu, ne očekuje se više od 4 jaja.

Primijećeno je da je ponašanje njihovih pilića atipično za ptice: oni pokazuju altruizam, odbijajući jesti u korist onih koji su gladniji nego što jesu. U usporedbi s većinom drugih ptica, u kojima mladi doslovno otkidaju hranu jedni od drugih kako bi se sami pojeli, ova činjenica izaziva veliko zanimanje za takvom pticom kao što je sova. Fotografija njezinih pilića pokazuje kako izgledaju kad se rađaju.

Roditelji se brinu i nakon što njihovi pilići polete iz gnijezda: nastavljaju se brinuti za njih i hraniti ih sve dok ne postanu potpuno neovisni, odnosno ne dosegnu tri mjeseca života.

Stav ljudi

Sova u ljudima uvijek je bila simbol mudrosti, ali u isto vrijeme su tretirali ovu pticu s praznovjernim strahom. Sada su praznovjerja stvar prošlosti, i čovjek je sve više i više iskreno zainteresiran za nju. Sova u štagaljama bacala je strah na ljude zbog nekih od njihovih osobina: bijelog lica koje podsjeća na masku, zastrašujućih zvukova, i zbog navike ove ptice, tiho lete i pojavljuju se oštro pred malim čovjekom, za koje su je ljudi zvali sabla.

Zajednička štala sova uglavnom se hrani glodavcima i time koristi ljudima. Ljudi su odavno uživali pomoć ovih sova u uništavanju štetočina. Tako se u 17. stoljeću takva praksa proširila, kada su se u kućama, žitnicama, mlinovima i drugim zgradama stvarali posebni prozori kroz koje su hupe mogle prodrijeti i uništiti glodavce. Na taj način, ptice su ostale dobro hranjene i imale su koristi od čovjeka.

Ako primijete broj ljudi, onda se počinju ponašati vrlo zanimljivo: dižu se visoko, njišu se u različitim smjerovima i istovremeno prikazuju različite grimase. Ako joj se jako približiš, onda, u pravilu, odleti.

Koliko živi sova?

U prirodnim uvjetima sova-štala može živjeti i do 18 godina, ali to je maksimalna brojka. Zapravo, ispostavilo se da uglavnom žive vrlo malo - njihov prosječni životni vijek je oko 2 godine. Bilo je slučajeva kada je štala bila u stanju živjeti u prirodnim uvjetima do 17 godina, u Sjevernoj Americi je ptica u zatočeništvu umrla u dobi od 11,5 godina, ali u Engleskoj je zabilježen prekid - ptica je živjela u zatočeništvu 22 godine.

Pričali smo o tako zanimljivoj ptici kao što je sova, o njenim navikama i kako je to korisno za ljude. Nažalost, zbog promjena u okolišu i korištenja pesticida u raznim dijelovima Europe, populacija štale je smanjena. Tu su i česte smrti ptica od sudara s automobilima na cestama. Trenutno, štala je ptica koja je navedena u crvenim knjigama brojnih zemalja u istočnoj Europi, gdje se, iz nekog nepoznatog razloga, njezino stanovništvo ubrzano smanjuje posljednjih desetljeća.

Sova: opis i fotografije. Kako izgleda ptica?

Sova je noćna ptica grabljivica. Ovisno o mjestu prebivališta, može imati različitu boju perja, prikrivajući sovu ispod okolnog područja. Glava sove je okrugla s velikim očima, kandže su duge i oštre, a kljun je grabežljiv i kratak.

Različite vrste sova imaju različite veličine. Najmanja sova je sova. Dimenzije su samo 17-20 cm, a težina 50-80 g. Najveća je sova sova. Njegova duljina je 60-70 cm, a težina je od 2 do 4 kg.

Život sova u prirodi je oko 10 godina, u zatočeništvu ove ptice žive do 40 godina. Vrlo kratak život sova u svom prirodnom okruženju često se objašnjava glađu i lovom na sove drugih ptica grabljivica kao što su jastrebovi i zlatni orlovi.

Šape sova vrlo su jake i brze, mnoge od njih su pernate. Kandže sova oštri i zakrivljeni, pomažu joj da brzo zgrabi žrtvu i zadrži je. Leteće sove gotovo nečujne, to je zbog posebne strukture perja. Prva vanjska pera su zubac pile i nazubljene resice. Treće i četvrto perje sova su dulje od ostalih. Rep je zaobljen i ukrašen, a pera repa su zakrivljena. Raspon krila sova je oko 142-200 centimetara. Ove ptice lete vrlo brzo: brzina sova u letu doseže 80 km / h.

Ptica čini karakterističan klik kad je nadražena ili doživljava uzbuđenje. Ispada da je to ona zahvaljujući kljunu. Kljun sova se od početka do samog temelja savija, završava kvačenjem, rubovi su ujednačeni i bez rezova.

Sove mogu okrenuti glave 180, pa čak i 270 stupnjeva, bez izazivanja neugodnosti ili štete. Ptica sova je grabežljivac i treba pronaći plijen, tako da oči nisu smještene sa strane, već naprijed.

Oči su fiksirane i gledaju samo ravno. Za promjenu smjera pogleda, ptica mora okrenuti glavu. Istodobno, kut gledanja sova je 160 stupnjeva, a vid je binokularan, za razliku od drugih ptica. Svjetske sove vide crno-bijelo. Leća sova nije u očnoj jabuci, već u cijevi s rogovima, pa ptice vrlo dobro vide noću.

Sova je 4 puta bolja od sluha mačke. Čim se plijen pojavi šuštanjem ili zvukom, ptica juri munjevitom brzinom.

Vrste sova, imena i fotografije

U obitelji sova postoje 3 podfamilije, 30 rodova i 214 vrsta, od kojih su najčešći:

  • Uho sova (lat. Asio otus)

Ptica ima dužinu od 31-36 centimetara. Razmak krila iznosi 86-98 cm, au boji ove vrste sova prevladava sivo-smeđa nijansa s raznobojnim mrljama, prsima bijele boje. Na gornjoj strani tijela su tamne mrlje, na donjoj strani su poprečne pruge. Na glavi ušne sove nalaze se velike grede koje se sastoje od šest perja.

Naseljava crnogorične šume, preferira europske zemlje ili sjever Azije kao mjesta za gniježđenje, leti na sjever Afrike za zimovanje. Uhrana sova jede glodavce, miševe, voluharice, insekte i ptice.

  • Bradavica (lat. Strix nebulosa)

Velika ptica, duljine 80 cm i raspona krila od 1,5 metara. Ptica s velikom glavom ima zadimljenu sivu boju. Tamne pruge nalaze se oko žutih očiju sova.

On hrani sove glodavaca i vjeverica. Za gniježđenje bira gnijezda jastrebova i jazavaca, ne gradi sama gnijezda. Crna mrlja ispod ptičjeg kljuna izgleda kao brada, pa otuda i ime ptice. Ptica nema pero uši, oko vrata je bijeli ovratnik. Donja krila skrivaju tamne pruge.

Bradata sovica živi u zoni tajge i planinskih šuma u baltičkim zemljama, u europskom dijelu Rusije, u Sibiru, na Sahalinu, u Mongoliji.

Duljina mu je 60-75 cm, raspon krila 160-190 cm, težina sova doseže 2,1-2,7 kg, težina ženki je 3-3,2 kg. Sova je najveća ptica sova. U perje predatoru dominiraju crvenkaste i oker boje, oči sova u orlu su svijetle narančaste boje, a čuperine izduženog perja iznad očiju.

Sove žive u šumama i stepama Euroazije, lovi glodavce, miševe, gavrane, ježeve, zečeve, ptice i druge kralježnjake.

  • Mali sova (lat. Glaucidium passerinum)

Duljina sova je 15-19 cm, raspon krila 35-40 cm, težina 55-80 g. U isto vrijeme mužjaci su manji od ženki. Sova je sivo-smeđe ili tamno smeđe boje, bijelo perje se jasno razlikuje na perju, veće na leđima i manje na glavi. Dno ptice je bijelo s uzdužnim smeđim prugama. Rep je sivo-smeđe boje, na njemu se nalazi 5 uskih uličica. Glava je mala i okruglog je i blago ravnog oblika, sova nema uši. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. Na bijelom trbuhu sove nalaze se smeđe uzdužne šarene mrlje. Okrugle bijele mrlje nalaze se na perjem ramena.

Mala sova živi na jugu i središtu Europe, na sjeveru Afrike iu južnoazijskim zemljama. U Rusiji, sova se nalazi uglavnom u središtu i na jugu europskog dijela, u Južnom Altaju i Transbaikaliji. Ptice žive u stepskim i pustinjskim krajevima, grade gnijezda u kamenju i jazbinama. Mala sova jede insekte, guštere, glodavce, a ponekad i ptice.

  • Zajednička sova (lat. Tyto alba)

Razlikuje se od ostalih vrsta sova seričnim diskom lica. Duljina sova doseže 34-39 centimetara s rasponom krila 80-95 cm, a težina grabljivice je 190-700 grama. Boja crveno-sivog sove s brojnim poprečnim prugama, prugama i pjegama. Boja ovisi o staništu ptice. Rep ptice je kratak. Uši štakora imaju neobičnu asimetričnu strukturu: ako je lijevo na razini čela, desno se približava području nosnice. Zahvaljujući ovoj značajki, ptica čuje vrlo dobro.

Sova živi na svim kontinentima, osim na hladnom Antarktiku. U Rusiji živi samo na području Kaliningrada.

  • Bijela sova (polarna sova) (lat. Bubo scandiacus, nyctea scandiaca)

Ima duljinu tijela od 55 do 70 cm, težina ptice je 2-3 kg. Razmak krila je 143-166 cm, a boja ptice koja živi u zoni tundre služi kao maska, tako da u njoj prevladavaju bijele boje s tamnim mrljama. Kljun polarne sova je crn, oči su svijetlo žute. Šape predatora su potpuno dlakave.

Polarna sova živi u Euroaziji, Sjevernoj Americi, Grenlandu, na otocima Arktičkog oceana. Bijela sova hrani se glodavcima, leminzima, zečevima, hermelinom, bijelim jarebicama, guskama, patkama, ribama. Bijele sove su uvrštene u Crvenu knjigu.

  • Sova (lat. Surnia ulula)

Živi u šumskim područjima Europe, Sjeverne Amerike i Azije. U Rusiji se nalazi na Kamčatki, u regiji Magadan, na Chukotki, na obali Okhotskoga mora. Hrani se glodavcima (miševima, leminzima, voluharicama), ponekad lovi vjeverice, divlje divljači, crne divljač, jarebice i druge ptice.

Duljina ptice dostiže 45 cm, rep ptice je dugačak, boja smeđe-smeđe s bijelim pjegama, u donjem dijelu tijela su tanke pruge. Oči i kljun sova su žute boje.

Gdje žive sova?

Sove žive svuda po svijetu, ali ih ne pronalaze samo na Antarktiku. U Rusiji postoji 17 vrsta sove. Veliki broj ovih ptica može se naći u šumama, a samo nekoliko njih živi na otvorenim površinama.

U osnovi, sova živi u šupljini i gnijezda. Sova pronalazi dom gotovo svugdje: u šumama, planinama, stepama i pustinjama. Uhrana sova živi na raznim poljima, jer lovi na otvorenim površinama, ali stvara svoja gnijezda samo u šumi. Bijela sova živi u tundri, zimi leti daleko prema jugu, ne voli šumovita mjesta. Brada bujna sova živi samo u gustim šumama. Vrste sova poput sova i sova pronalaze kuću ispod krovova i na tavanima.

Što sova jede?

Pitanje o tome što se ptica sova hrani u prirodi zanima mnoge ljude. Ova ptica, u svom prirodnom staništu iu zatočeništvu, jede glodavce, male ptice, kukce, životinje. Dijeta ovisi o staništu sova. Sove srednjih i velikih veličina hrane se štakorima, miševima, leminzima, ježima, gušterima, rovkama, zečevima, žabama, žabama, šišmišima, krticama, zmijama, pilićima. Male sove uglavnom jedu kukce (kukce, skakavce), a ptice koje žive u priobalju jedu ribu, rakove i školjke. Sove koje žive u tropskim zemljama jedu voće, biljke i bobice. Ptica sova može živjeti bez vode nekoliko mjeseci, gasiti žeđ krvlju svojih žrtava.

Držanje sova kod kuće

Držanje sova kod kuće postalo je vrlo uobičajeno zanimanje. Ali budite sigurni da zapamtite da je sova noćni stanovnik i glavna aktivnost ptice dolazi u večernjim satima, noći i jutra. U ovom vremenskom razdoblju odlaze u lov. Od večeri do jutra, domaća sova stvara buku, vrišti i posluje, što vlasniku otežava spavanje.

Ima i nekih poteškoća s hranjenjem sova, probavni sustav ptice je dizajniran tako da treba pojesti čitav leš miša ili ptice. Logično je da hranjenje mesom nestane, spremite se za kupnju miševa.

Također obratite posebnu pozornost na izbor vrste sova, duga uha ili sovica će biti prikladna za standardni gradski apartman. Malo je mjesta za početnike i sova, čak i ako imate veliki stan ili kuću.

Koja je razlika između sova i sova?

Sova je ptica grabljivica iz reda sova, obitelji sova. Spada u rod sova-orla. Ova ptica se po izgledu razlikuje od ostalih vrsta sova. Prvo, sova ima najveću veličinu u usporedbi s drugim sovama. Glava sova orla je prilično velika i ima karakteristične značajke: u području slušnih otvora nalaze se kratka kruta pera koja nalikuju na ušne školjke. U orla karakteristična boja perja, crvenkasto-žućkaste boje. Na glavi i leđima čiste tamne trake.

Drugo, za razliku od mnogih vrsta sova koje love samo noću, sova je ptica dana i dobro se vidi po danu.

Plijen sove uglavnom su mali glodavci i insekti, a sova lovi fazane, zečeve i srne. Ovaj plijen živi uglavnom u stepskoj zoni. Na takvim mjestima sova je pogodna za lov zbog velikog raspona krila.

Sova na lijevoj strani, sova na desnoj strani. Autori fotografije: snowyowls, Lotse

Opis sova

Prema svojim anatomskim karakteristikama, svi predstavnici sove imaju značajne razlike u odnosu na dnevne pernate predatore, zbog čega pripadaju samostalnom poretku.

Najvažnije značajke kostura sova su:

  • prisutnost karakterističnih procesa na glavnim kostima,
  • prisutnost vrste trostruke artikulacije lubanje s donjom čeljusti,
  • prisutnost vrlo kratkih falanga trećeg prsta,
  • prisutnost izražene pokretljivosti vanjskih prstiju, koji se mogu saviti u smjeru leđa,
  • prisutnost značajnog dijela tipičnih karakterističnih ureza, smještenih na stražnjem rubu prsne kosti.

Glava sova može rotirati za 270 °, Ta se značajka objašnjava prisutnošću vrlo specifičnih dilatacija karotidnih arterija na razini donje kosti čeljusti, što dovodi do stvaranja opskrbe krvlju i povećava broj malih krvnih žila koje odlaze iz velikih arterija. Veze karotidnih arterija imaju anastomozne skakače, što sprječava preveliku kompresiju krvnih žila.

izgled

Pet redova dovoljno krutih i raspršenih perja tvore blistav halo, koji se naziva diskom lica. Perje ptice ptice ima zaokruživanje na krajevima i karakterističan zavoj na strani tijela. Često se na prva tri pera pojavljuju nazubljene obrube ili nazubljenja poput vanjske mreže, zahvaljujući kojima sove lete gotovo tiho. Za treće i četvrto perje karakteristična je izražena duljina. Upravno perje na izrezanom ili vidljivo zaobljenom, često kratkom repu također se razlikuje zakrivljeno prema dnu. Noge imaju gotovo perje do tla.

Ovo je zanimljivo! Značajan dio vrsta iz reda Sovoobraznih skupina ima vrlo mutnu, sivkasto-hrđastu boju s crnkastim ili tamnim mrljama, prugama i šarenim mrljama, što čini perje sove u skladu s okolnom prirodom, osobito nakon sumraka.

Oštre i dugačke kandže sova također se razlikuju po jakoj zakrivljenosti, a kljun takvog pernatog grabežljivca je savijen, počevši od baze, i nema nikakvih isječaka duž rubova. Završava se podrezanom kukom, kroz koju sova može proizvesti vrlo karakterističan klik. Kratko perje prekriva kratku čulu. Oči bilo koje vrste sova su prilično velike, gledajući ravno naprijed, što se objašnjava položajem orbita na licu lubanje, a takav pernat grabežljivac vidi svijet oko sebe samo u crno-bijeloj tehnici.

Suprotno prilično uobičajenom, ali pogrešnom mišljenju, sova se može vidjeti dovoljno dobro danju, jer oči takve ptice nemaju posebnu osjetljivost na dnevnu svjetlost. Učenica sova se odlikuje zamjetnom kontrakcijom i ekspanzijom, ne samo u uvjetima promjene razine osvjetljenja, već iu procesu udisanja ili izdisanja., Sova je saslušana nevjerojatno tanko, mnogo jasnije od bilo kojeg predstavnika obitelji Feline. Relativno veliko vanjsko uho često je prekriveno pokretnom i presavijenom kožom s perjem.

Karakter i način života

Trenutno ne postoji jasan odgovor na pitanje je li sova migratorna ptica, ali uglavnom pernate grabežljivice njihove sovice preferiraju ustaljeni način života, a također se vole smjestiti isključivo u parovima. Glavna, vršna aktivnost sova pada u noćne sate, tako da tijekom dana ove ptice sjede u gnijezdima ili na granama drveća.

Ovo je zanimljivo! U davna vremena, sove su se vrlo bojale i često ih se smatralo vrlo lošim znakom, povezujući ih s nepovoljnim mističnim događajima, i zbog toga su takve ptice gotovo svugdje bile progonjene.

Izuzetak su bijele sove koje su sposobne za gotovo 24-satne aktivnosti u polarnim danima. Mužjaci i ženke sova susreću se u parovima i provode cijeli život u takvom braku, no razdoblje izraženih udvaranja ili igara u parenju koje su svojstvene mnogim vrstama ptica u pernatim predatorima gotovo je potpuno odsutno.

Koliko sova živi

Prosječan životni vijek sova može varirati od pet do petnaest godina i, kako pokazuju zapažanja, izravno ovisi o uvjetima staništa, karakteristikama vrsta i veličini ptice. Rekorder za dugovječnost su sove. Svjetski rekord zabilježen je u Švedskoj, gdje je životni vijek jedne od sova iznosio 24 godine i 9 mjeseci.

Red uključuje par obitelji koje predstavljaju sove, ili prave sove, ali i sove.

Podfamilija Stvarne sove (Striginae) uključuje

  • vrsta lopatice (otus) - radi se o pet vrsta, čiji se zastupnici odlikuju nekompletnim diskom lica, kao i prilično velikim "ušima" od perja, golim ili grubim čekinjama s prstima. Ptice su obilježene crvenkastom, smeđom ili sivkastom bojom s pjegavom,
  • vrsta Megassors - to su dvadeset pet vrsta grabežljivih ptica,
  • vrsta Sovica (Strih) - to je dvadeset i jedna vrsta, čiji predstavnici imaju duljinu tijela u rasponu od 30 do 70 cm, a ovaj rod nema ušiju perja, a disk lica karakterizira dobar izražaj. Perje labav tip, sivkasto ili crvenkasto bojenje uz prisutnost smeđeg pestrina,
  • vrsta sova (Vubo) - to je devetnaest vrsta, čiji su zastupnici noćne ptice crvenkasto-smeđe boje s primjetnim pestrinom. Na stranama glave su pero "uši". Prosječna dužina tijela varira između 36-75 cm,
  • vrsta Neotropske sove (Rulsatrih) - to su tri vrste grabežljivih ptica,
  • vrsta Riblje sove (Ssotorelia) - to su tri vrste grabežljivih ptica,
  • vrsta Riblje sove (Ketura) - to su tri vrste, čiji bi predstavnici trebali biti uključeni u ogromni rod Vubo,
  • vrsta Kuglice bijelog lica (Rtilorsis) - par vrsta, čiji predstavnici ponekad pripadaju rodu kašike (Otus),
  • vrsta Kubanska kašika (Margarobyas) - jedna vrsta koja čini monotipski rod Margabobyas i endemična za Kubu,
  • vrsta Zapadna Amerika (Rsilossors) - pojedinačna vrsta ptica grabljivica,
  • vrsta Sova rogata (Lorhostrih) - monotipski rod koji obitava u šumskim zonama južne i središnje Amerike,
  • vrsta Afrička rogata sova (Jubula) - jedna vrsta koja tvori monotipski rod Jubul i endemična je za Afriku.

Podfamilija Asióninae uključuje

  • vrsta Ušne sove (Asio) - šest vrsta, od kojih predstavnici imaju jasan disk lica, kao i žutu ili narančastu iris. Krila su duga i uska, s vrhom u obliku drugog i trećeg pera. Pogled je karakteriziran velikim otvorima, prekrivenim kožastim asimetričnim naborima. Noge ptice imaju perje do dijela kandže,
  • vrsta Jamajčanska kašikaili Prugasta sova (Rseudossors) - vrsta koja dostiže 28-35 cm i ima crvenkasto perje i žućkasto siv kljun,
  • vrsta Solomonova dugouvna sova (Nesasio) - vrsta koja formira monotipski rod koji je ranije pripadao rodu Eared Owls.

Podfamilija Surniinae uključuje

  • vrsta Iglice s glavama (Ninoh) - trideset tri vrste, od kojih su predstavnici rijetka i perja u obliku čekinja, tvoreći pokrov prstiju. Duljina ptice varira od 20 cm do pola metra. Donji rub mandibule razlikuje se po osebujnom zubu,
  • vrsta Vrabca (Glausidium) - tri desetine vrsta, od kojih predstavnici imaju malu veličinu tijela, kratka krila i dug rep. Za diska lica karakterizira loš razvoj, "uši" su odsutne, oči male veličine,
  • vrsta Sove s nogama (Aegolius) - pet vrsta, čiji predstavnici izgledaju poput sova, ali imaju gusto ukrašene prste, kraći tarzus, relativno labavo perje, veću glavu i dobro definiran disk lica,
  • vrsta sove (Athene) - tri vrste, čiji su predstavnici stanovnici najotvorenijih krajolika, gradova, ruralnih područja, stepskih zona, polu-pustinja i pustinja, kao i svih kamenitih područja,
  • vrsta Šumska sova (Neteroglauh- vrsta čije predstavnike karakterizira vrlo mala veličina i dugačko tijelo unutar četvrt metra. Područje krila prekriveno je bjelkastim prugama. Glavne specifične razlike su vrlo snažni prsti, prekriveni bijelim perjem. Seksualni dimorfizam je blag,
  • vrsta Sova sokolom (SurniA) - vrsta čiji su predstavnici srednje veličine i dugog repa, a također se razlikuju u očima i kljunu žute boje u nedostatku karakterističnih "ušiju". Prosječna duljina ptice je 35-43 cm s rasponom krila 60-80 cm,
  • vrsta Elf sova (Misrathene) - vrsta čiji su predstavnici opisani već 1861., a također se razlikuju po duljini tijela u rasponu od 12-14cm, s težinom od oko 45 grama. Slijetanje tijela u vertikalnom smjeru, s relativno velikom glavom i odsutnošću "ušiju",
  • vrsta Andska sovica (Henoglauh) - jedna vrsta, čiji predstavnici karakterizira formiranje monotipskog roda,
  • vrsta Papuanska sova (Uroglauh) - vrsta čiji su predstavnici monotipski rod i razlikuju se u prosječnim veličinama s duljinom tijela 30-33 cm, malom glavom, te dugim repnim dijelom. Krila su skraćena, sa zaokruživanjem. Prednji disk je bijele boje, ali mladi pojedinci imaju svjetliju boju u usporedbi s odraslim pticama.

Prema tome, uobičajeno je pripisati svinjskoj obitelji samo tri glavne subfamilije koje kombiniraju tri desetke rodova.

Područje distribucije

Vrste kuglica dobile su distribuciju u Europi i Aziji, kao iu Africi i Americi, Predstavnici roda Splyushka postali su osobito popularni u Europi. U našoj zemlji, pored splyushka, na Dalekom istoku, uobičajene su i orijentalne i ovratničke lopatice, au središnjoj Aziji i na području Kazahstana može se promatrati kašika pustinja.

Ovo je zanimljivo! Vrabci su predstavnici raznih biotopa, uključujući tajgu, kao i pustinje i zone tropskih šuma, pa takvi pojedinci naseljavaju gotovo sve kontinente svijeta, osim Australije.

Predstavnici roda Megasorses su stanovnici Sjeverne, Južne i Srednje Amerike, a Neyasyti su rasprostranjeni u Europi, Sjevernoj Africi, kao iu Aziji i Americi. Neotropske sove naseljavaju šume Južne i Srednje Amerike, a riba sova - samo područje Azije. Relativno brojne kuglice bijelog lica prilično su rasprostranjene u današnje vrijeme afričkih stanovnika, a Pseudosi su izuzetni stanovnici otoka Jamajke.

Dijeta sova

Sove naseljavaju gotovo cijelu kuglu, pa je hrana takvih predatorskih ptica uglavnom životinjskog podrijetla, ali ima veliku raznolikost vrsta. Sove, kao najveće predstavnike sova, hrane se isključivo toplokrvnom hranom, a rijetke iglonogije osobe vole jesti insekte.

Bez vode, sova može provesti nekoliko mjeseci, a dovoljna razina tekućine u tijelu grabljivice dobiva svježu krv grabljivice. Sove lovi i, shodno tome, hrane, uglavnom u mraku.

Ekstrakciju najvećih predstavnika grupe sova ne mogu predstavljati vrlo velike lisice, leminzi i glodavci, nego i praktički bilo koje ptice. Primjerice, bijele polarne sove plijenom se uglavnom bave sortama miša-voluharica, zečeva, a ne prevelikim erminima, a kućne ptice vrlo aktivno jedu razne štetočine, uključujući razne glodavce.

Važno je! Treba imati na umu da sove nikada ne jedu lovinu, a zimi se zalihe hrane takvih pernatih grabežljivaca prave izravno u gnijezda.

Sitni sinovi hrane se samo kukcima, a dijeta sova je nevjerojatno raznolika. Сипухи, наряду с сычами, предпочитают селиться вблизи человеческого жилья где и истребляют огромное количество вредных грызунов.

Prirodni neprijatelji

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. U nekim godinama, kada je ukupan broj glodavaca i drugih životinja koje lovi sove beznačajan, oko četvrtine mladih osoba umire. Između ostalog, različite vrste sova često su podvrgnute grabežljivim napadima prilično velikih ptica poput jastreba, orla i zlatnih orlova.

Važno je! Gnijezda polarne sova uništavaju arktičke lisice koje jedu piliće i jaja, a skuas koji imaju snažne kljune i dobro razvijene kandže predstavljaju posebnu prijetnju potomcima ove vrste.

Glavni neprijatelji pilića sova koji rano izlaze ili lete iz svojih gnijezda su razni mesožderi, uključujući rakune, lisice i lisice. No, glavni neprijatelj sova u ovom trenutku je čovjek koji ima destruktivno djelovanje na stanište ptica tako što siječe stabla. Između ostalog, sove su često predmet neovlaštenog lova.

Stanovništvo i status vrsta

Unatoč činjenici da mnoge vrste sova donose značajne koristi ljudima i uništavaju mnogo štetnih kukaca, kao i glodavaca, neki članovi ove obitelji postali su vrlo rijetki, što je uzrokovano ograničenim područjem distribucije i njihovim raseljavanjem s glavnih, prirodnih staništa. Do sada je Arktička sova, kao i neke druge vrste, upisana u Crvenu knjigu i Dodatak II Konvencije SISÉS.

Status očuvanja vrste

Sova štala nije među vrstama čije je postojanje ugroženo, ali smanjenje uobičajenih mjesta gniježđenja predstavlja ozbiljnu opasnost za nju. U istočnoj Europi posljednjih desetljeća, zbog neobjašnjenih razloga, došlo je do katastrofalnog pada populacije štale. Vrsta je gotovo nestala iz baltičkih zemalja i Bjelorusije, postala je rijetka u Ukrajini i Moldaviji. Sada je štala sova uvrštena u Crvene knjige nekoliko zemalja istočne Europe.

Pogled i čovjek

Sova su često u stanu neke osobe, smještena na tavanima, u gospodarskim zgradama, ruševinama, crkvama i zvonicima. Ne radi se ničega što se na engleskom jeziku "štala sova" prevodi kao "sova". U gradovima gdje uvijek ima mnogo štakora i miševa, sova je uvijek lako pronaći za sebe. Osim toga, "urbane" sove su noćne svjetiljke naučile loviti noćne kukce i šišmiše.

Poput drugih vrsta sova, ljudi su uvijek tretirali sove s praznovjernim strahom, pogotovo zato što su se oni najčešće susreli u blizini svojih domova. I baš kao i ostale sove, sova su bila simbol mudrosti. Sada je praznovjerje o sovama, na sreću, nestalo, a ljudi tretiraju te ptice sa očiglednim suosjećanjem. A uloga sova u borbi protiv urbanih glodavaca je očigledna i nitko je ne osporava.

Distribucija i stanište

Sova je jedna od najčešćih ptica na svijetu. Nalazi se na svim kontinentima, osim na Antarktiku, i na mnogim otocima, uključujući i udaljene. Međutim, sova štala ne podnosi hladnu sjevernu klimu, pa se ne nalazi u sjevernim dijelovima Kanade i Sjeverne Europe. Sova sova je uspješno uvedena (naseljena) na mnogim udaljenim otocima: Havajima, Sejšelima, na Novom Zelandu. Međutim, uvođenje štale na Sejšele 1949. godine pokazalo je kako je prirodna ravnoteža krhka i kako je lako razbiti. Činjenica je da je štala na Sejšelima počela loviti ne samo štakore, nego i endemsku sejšelsku kestre, čiji je broj počeo naglo opadati.

Na području širokog raspona razlikuje se više od 30 vrsta štala.

U našoj zemlji, štali sova se nalazi samo u Kaliningrad regiji.

Sova živi u raznim biotopima, izbjegava samo guste šume. To je jedna od rijetkih vrsta ptica koja je koristila ljudske gospodarske aktivnosti za krčenje šuma i razvoj poljoprivrede, jer je proširila opskrbu hranom i omogućila široko širenje. Sova sova se voljno smješta pored ljudskog stana.

Nutricionističko i prehrambeno ponašanje

Osnova prehrane sova štala sastoji se od raznih glodavaca i rovki nalik mišima. Međutim, lovi ptice, uključujući grabljivice, šišmiše, žabe i kukce. Tijekom lova, sova ili leti oko svoje domene, stalno mijenja svoju visinu - gore i dolje, ili čeka žrtvu iz zasjede. Let krčmarice je mekan i tih, budući da su krila raspoređena tako da krajevi pera na avionu gase zvuk leta.

Sova u štaglju ubijena je kandžama, a zatim, koračajući njome dugom nogom, razbija se kljunom. Njihov vrat je toliko pokretan da može jesti gotovo bez savijanja nad svojim plijenom. Tijekom obroka, perje diska lica sova cijelo se vrijeme kreće kada se usta otvore i zatvore, pa se čini da su hupe stalno suočene dok jedu.

vokalizacija

Glas sova - posebna hrapava "heya" - bila je pojava ruskog imena ptice. Općenito, najrazličitije sovke štale tijekom razdoblja gniježđenja. U ovom trenutku, oni promukli ili vrište i vrište. Izvan sezone razmnožavanja, sova su obično tiha. Osim glasovnih zvukova, ponekad pijuckaju kljunovima ili mahnu krilima.

Životni stil i društvena struktura

Sova su usamljena, ali na mjestima bogatim plijenom mogu se držati u malim skupinama. Ovo je jedna od "najsvečanijih" sova. Sobovi u štali spavaju tijekom dana, a za jednu noć odaberu neku prirodnu ili umjetnu nišu: udubinu, rupu ili staro potkrovlje u kući. U pravilu, oni žive sjedeći, ali u slučaju nedostatka plijena ("godine ne miša") mogu migrirati na novo mjesto.

Susrećući uljeza svojih teritorijalnih posjeda, sova širi svoja krila i mahne ih, približavajući se neprijatelju. U to vrijeme, sova glasno zuji i klikne kljunom. Pojava prijetnje, poput one drugih sova, nije prisutna u sovom štali. Umjesto toga, širi svoja krila u horizontalnoj ravnini i leži dolje, prianjajući uz tlo čvrsto prešanim perjem. Ako takva demonstracija ne pomogne, štala može napadati neprijatelja, padati na leđa i udarati nogama.

Kad se osoba približi, sova se obično uzdiže visoko na svojim dugim nogama i nježno se njiše, dok aktivno pomiče perje diska lica, „grimasa“, a zatim odleti.
Oči suve su vrlo dobro razvijene, savršeno se vide iu mraku iu jakom svjetlu.

Glasine, kao i sve druge sove, također su dobro razvijene. Uši su asimetrično smještene na stranama glave, lijevo iznad, dolje desno. Ova struktura slušnog pomagala pomaže pticama da čuju zvukove potencijalnih žrtava iz različitih kutova. Kratka debela pera koja uokviruje prednji disk su dobri zvučni reflektori. Sove su vrlo osjetljive na sve zvučne signale, au slučaju preglasnog zvuka pokrivaju ušne otvore s neobičnim čepovima prekrivenim sitnim perjem.

srednji ljudski vijek

Prema zvonjavama, hupe mogu živjeti u prirodi do 18 godina, ali njihov prosječni životni vijek je znatno manji - oko 2 godine. Međutim, tu su i “prvaci”: u Sjevernoj Americi, štala sova je živjela u zatočeništvu 11 godina 6 mjeseci, u Nizozemskoj je živjela u staji u prirodi do 17 godina, a rekorder je bila štala iz Engleske, koja je živjela u zatočeništvu 22 godine.

Držanje životinja u zoološkom vrtu u Moskvi

U našem zoološkom vrtu, štali suve žive u paviljonu "Noćni svijet", što je, naravno, optimalno za ovu vrstu. Sada sadrži 5 ptica. Na izložbi uvijek možete vidjeti 1 par, ostatak "odmoriti" u sobi bez izloženosti, ptice se mijenjaju svake godine. Većina sova su izvedene iz prirode. Jedan par sova redovno se razmnožava, već imaju 4 legla. Inkubiraju ptiće i hrane piliće.

Dijeta sova u štali se sastoji od 6 miševa dnevno.

Ekonomska vrijednost

Sove u prirodi jednostavno imaju veliku važnost. Takvi pernati grabežljivci mogu ograničiti ukupan broj glodavaca, ali i doprinijeti aktivnom istrebljenju bolesnih ili preslabih ptica, što pozitivno utječe na ukupnu učinkovitost genofonda.

Između ostalog, takve ptice masovno distribuiraju sve vrste voća i razne sjemenke biljaka, olakšavajući njihovo naseljavanje. Predstavnici legla svih vrsta sova pripada kategoriji vrijednog organskog gnojiva. Sova je iznimno lijepa i ponosna ptica, a mnogi članovi obitelji mogu se lako i brzo prilagoditi životu zajedno s ljudima, pa zaslužuju biti u kategoriji popularnih i prilično popularnih, egzotičnih kućnih ljubimaca.

Pogledajte videozapis: SOVA - Jesteś Wolny ft. Basti Prod Ombre (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org