Ptice

Plavi golubovi: kako žive i što jedu

Pin
Send
Share
Send
Send


Na ulicama gradova i gradova često se nalaze golubovi sive oči. Oni se također nazivaju sizaryah. To su bile prve ptice koje su ljudi ukrotili. Sizar je postao preteča domaće pasmine. Putnici i trgovci koji su lutali diljem svijeta uzeli su sisare s njima. Sada su uobičajene u Aziji, Europi, Americi i na drugim kontinentima. Kako golubovi žive sivi kamen? Što jedu? Kako umnožiti?

Sizarske skupine

Među uzorcima sive stijene nalaze se neke skupine ptica. Oni su sinantropski i divlji. Ti golubovi se nazivaju sinantropima, koji su vrlo vezani za čovjeka i uvelike ovise o njemu. Ptice žive pod krovovima stambenih zgrada, gospodarskih zgrada, u pukotinama spomenika. Tamo grade gnijezda, rastu pilići.

Da bi dobili hranu, oni napuštaju svoje domove i silaze. Čovjek ih hrani. Djeca u parku moraju bacati mrvice ili žitarice pšenice. Zimi se grade hranilice za ptice. Na selu, u dvorištu, jedu iz istog hranitelja zajedno s poljoprivrednom pticom: kokoši, patke, guske. Plavi golub sinantropske skupine sjedi. Nema potrebe napuštati mjesto gdje je hranjen. Preživjet će mraz pod toplim krovom.

Sinantropski Syzya golubovi

Druga skupina golubova sive boje je divlja. Ptica preferira živjeti u pukotinama velikih nasipa u blizini rijeka ili u udubljenjima, pećinama stijena. Maksimalna visina na koju se može penjati sivi golub iznosi 2,5 tisuća metara, a ptice se hrane sjemenkama biljaka, zelenom travom, mladim grmljem. Često se mogu naći na rubovima polja na livadama. Sakupljaju sjemenje iz zemlje, ali ih ne kljucaju iz ušiju, kao što to čine druge ptice. Sisari ne štete poljoprivrednicima.

Divlje ptice su za svoje stanište odabrale Aziju, Europu i Sjevernu Afriku. One mogu biti migratorne ako su u regiji gdje golubovi grade gnijezda, hladne zime i teško je doći do hrane. Tako iz Sibira odlaze u europski dio kontinenta, u Indiju. Ptice su vrlo izdržljive, mogu ostati u letu do 18:00 sati. Oni su izgubili tu sposobnost, zbog ustaljenog načina života.

Karakteristika pasmine

Udomaćeni golubovi nešto su veći od divljih. Oni žive duže, do 15 godina. Životni vijek ptice u divljini je tek nešto više od 3 godine. Njihova boja perja nije toliko zasićena kao ona u sinantropskoj skupini. Sivi golub ima sljedeće karakteristične značajke:

  • konstitucija je masivna, slijetanje je horizontalno, duljina tijela je oko 36 cm, prosječna težina pojedinaca je 380 g,
  • glava ima zaobljeni oblik, čelo blago izbočeno naprijed, oči su srednje veličine, obrve su izrazito izražene, rožnica je tamne boje, kapci su tanki i svijetli,
  • kljun je dug, jak, ružičaste boje,
  • vrat je srednje veličine, golub ga drži okomito, glava je uvijek podignuta, ženke malo spuštaju glavu,
  • leđa i trbuh su široki, grudi su masivne,
  • udovi su srednje veličine, tarzus nije pernat, ružičaste boje,
  • krila su velika, dobro prianjaju uz tijelo, ali se ne spuštaju prema tlu, raspon krila je 67 cm, divlji mišići su dobro razvijeni u divljim osobama,

Bjeloglavi podvrsta sinantropnih sivih golubova

  • perje je trošno, glavna boja je siva, karakteristična crna pruga na krilima, boja ostatka perja može biti različita, recitira se samo 28 vrsta nijansi,
  • klasična boja sive golubice: svijetla, pepeljasta nijansa glave glatko se pretvara u tamnije sivu boju vrata,
  • na vratu i grudima označen je tamno zelenom bojom i bogatim ružičastim sjajem,
  • lagana nijansa leđa, prsa i trbuha pretvara se u tamniju na repu,
  • krila pepeljive boje s crnim prugama,
  • rep je gotovo crn.

Sisare s klasičnim perjem teško je zadovoljiti. Na promjenu odijela utjecalo je sparivanje divljih, sinantropskih ptica i domaćih golubova, koji nisu pronašli put kući. Kao rezultat mutacija u prirodi, pojedinci su se pojavili s bijelim, crnim i crvenim nijansama perja. Siva boja je još uvijek dominantna, ali na tijelu se može pojaviti mramorni uzorak različite nijanse.

Golubovi imaju vrlo oštar vid. Razlikuju ultraljubičaste boje koje su nedostupne ljudskom oku. Ptičje uho može pokupiti ultrazvuk. Ove značajke pomažu pojedincima da se dobro kreću u prostoru. Golubovi ne viču, ne pjevaju. Gugutaju. Pomoću gugutanja izražavaju međusobni odnos, međusobno komuniciraju.

reprodukcija

Sezona parenja u sivo-plavoj golubici počinje u ožujku. Muškarac traži partnera. On bira ženu i počinje se brinuti o njoj. Muškarac pleše pred njom, vrti se, širi svoja krila, napuhavajući gušu. Boja perja od njega postaje svjetlija, baca sve nijanse plave, zelene, crvene. Ženke imaju skromnije perje.

Obitelji su stvorene za život. Nakon parenja, ženka počinje graditi gnijezdo. Nije uredno: nekoliko grana i perja koje roditelji izvlače iz svojih grudi. Zidarstvo se sastoji od 2 jaja. Izlegla svoju ženku. Muškarac joj donosi hranu. Period inkubacije traje 19 dana. Za sezonu, ženka može napraviti do 5 spojki.

Nestlings se pojavljuju s rijetkim tjelesnim perjem, s velikim kljunom, velikom glavom. Nakon 15 dana dječji kljun nestaje, na mjestu se pojavljuje odrasla osoba. To je više robustan, elegantan. Do 30 dana pilići su u gnijezdu. Roditelji ih hrane golim mlijekom. To je hranjiva tekućina koju proizvode stanice guše. Sadrži sve hranjive tvari koje su potrebne mladima.

Nakon 2 tjedna, roditelji pilićima donose žito i travu. U dobi od mjesec dana pilići već znaju kako letjeti i sami napuštaju gnijezdo. U početku se mladi drže oko svojih roditelja. Zatim se pojedinci skupljaju u jatima. Jato može biti neravnomjerno. Odrasle ptice toleriraju takvo susjedstvo.

Sivi golubovi muškarac aktivno koristi. Oni su obučeni u rasponu leta, u potrazi za objektima. Oni su uključeni u operacije spašavanja. Uz njihovu pomoć provodite snimanje iz zraka. Sisari brzo uči. Uzgajivači odabiru najzdravije, najtrajnije i inteligentnije ptice za uzgoj novog potomstva, koje će dalje služiti humanosti i dobrobiti.

izgled

Golub ima prilično veliku veličinu. Duljina tijela može biti do 40 cm, težina je gotovo 400 g. Boja perja je vrlo različita, razlikuje se do 28 nijansi boje ptica.

Glavna pozadina pepeljasto-sive boje može lijevati i ljubičaste, i ljubičaste, te zelene i žute nijanse. Krila su velika, široka. Cijelo je tijelo gusto prekriveno perjem i dolje različitih veličina. No perje se slabo čuva, tako da u staništima golubova uvijek možete vidjeti veliki broj izgubljenih pera.

U gradu golubovi postaju gotovo pitomi. Oni se sigurno hrane dječjim rukama.

Ženke se razlikuju od mužjaka samo u manjoj nijansi sivo-metalik boje. Maloljetnici su obično nedolični i nemaju tako bogat skup boja.

Svi znaju karakteristične zvukove golubova. Ljudi dolaze u hranilišta golubova namjerno slušajući njihovo nježno gugutanje. Kad se dotjeruje, mužjak stvara više materničnih zvukova, a pilići u gnijezdu mogu jedva zviždati ili kliknuti kljunom.

Nicobar golub (Caloenas nicobarica)

Gdje žive golubovi?

Divlji golubovi naseljavaju se u područjima sa stjenovitim terenima, nedaleko od rijeka. Jata urbanih golubova žive pod krovovima visokih zgrada koje ih podsjećaju na izvorne obalne stijene.

Nedaleko od skloništa osobe golubovi su uvijek puni - možete pronaći otpad od hrane. Također, ljudi su već postali tradicija hranjenja dnevnih jata urbanih golubova.

Zelena golubica (Treron phoenicopterus)

Značajke ponašanja

Golubovi koji žive na stijenama ne znaju sjediti na granama drveća, ali su im to učinili urbani rođaci. U naseljenim mjestima, ptice različitih brzina hodaju po zemlji, neprestano pomiču svoju gracioznu glavu. Uplašeno jato brzo se diže i sjedi visoko, nepristupačno ljudskim mjestima. Golubovi lete brzo, lijepo, stvarajući velike krugove u zraku. U prirodi može dostići brzine do 185 km / h.

Uzgajaju se često, tijekom godine 7–8 puta, polažu 2 jaja. Golubovi zadržavaju svoje parove za cijeli život. Zanimljivo je promatrati proces udvaranja u sezoni parenja - mužjak izvodi svoj ples, raspršuje rep, guguće, šeta oko samočke u krugovima. Nakon parenja, pridružuju se svojim kljunovima, kao da se ljube i peru jedno drugome.

Oba roditelja inkubiraju jaja, zamjenjujući jedni druge. I obojica hraniti mladunce s gutljajem "mlijeko" - hranjivom smjesom nastalom u gušavosti. Kasnije početi hraniti sjeme različitih biljaka.

Mail golub s uređajem za fotografiranje.

Odrasle ptice hrane se uglavnom biljnom hranom, vrlo rijetko na kukcima. Golubovi se lako treniraju. Ako ih hranite u isto vrijeme, čopor će letjeti do tog vremena.

Rano ujutro su gladni, a poslijepodne, bliže sumraku, cijeli čopor odlazi u krevet.

Golubovi imaju mnogo neprijatelja u prirodi. Lovi ih lisice, rakuni, mačke, a pas ih može zgrabiti. Različite grabežljive ptice - sove, sove, zlatni orlovi, sivi sivi napadaju u zrak.

Tijekom rata golubovi su pomogli poraziti fašizam.

U gradovima mnogi golubovi umiru od zaraznih bolesti i mraza u vrlo hladnim danima. U nekim gradovima oni su istrijebljeni posebno zato što i oni zagađuju stanište svojim izmetom.

Čovjek je dugo koristio golubove kao poštara. Izvrsni sluh, vid i pamćenje pomažu golubovima da se vrate svojim kućama, leteći do 1000 km dnevno.

Znate li koja se životinja, iako je velika kao prosječan pas, boji smeđeg medvjeda, vuka i divlje svinje? Želite znati? Onda vi ovdje!

Ako pronađete pogrešku, označite dio teksta i kliknite Ctrl + Enter.

Golubica - opis i fotografije. Bojenje golubova.

Duljina krila goluba iznosi 20-27 cm, a težina se kreće od 200 do 650 g.

Boja golubova može biti potpuno drugačija. Neke vrste i pasmine golubova su raznobojne, poput papagaja ili s repovima poput paunova. Nije ni čudo da su ružičaste boje golubova, žute, breskve ili kave. Golubovi mogu biti jednobojni, raznobojni ili imaju uzorak u svom perju. Postoje vrste s kovrčavim perjem ili velikim brojem perja u blizini glave ili šapa.

Vrste golubova.

Rod golubova obuhvaća 35 vrsta, od kojih su 2 izumrle:

  • Columba albinucha - golub bijeli vrat
  • Columba albitorques - Etiopski golub
  • Columba argentina - srebrna golubica
  • Columba arquatrix - golub masline
  • Columba bollii - Kanarski golub
  • Columba delegorguei - vino crvena golubica
  • Columba elphinstonii - Nilgiri golub
  • Columba eversmanni - smeđa golubica
  • Columba gvineja - prošarani golub
  • Columba hodgsonii - Himalajska golubica
  • Columba iriditorques - šareni (gvinejski) golub
  • Columba janthina - crni golub
  • Columba jouyi - srebrna prugasta golubica (izumrla vrsta)
  • Columba junoniae - uvala golubica
  • Columba larvata (Aplopelia larvata) - limunasti nara
  • Columba leucomela - crna i bijela golubica
  • Columba leuconota - Golub bijelih grudi
  • Columba livia - stijena golubica
  • Columba malherbii - golub Santo Tomean
  • Columba oenas - Clintuch
  • Columba oliviae - somali golubica
  • Columba pallidiceps - golub žute noge
  • Columba palumboides - Andaman golub
  • Columba palumbus - golub ili dr
  • Columba pollenii - Komorski golub
  • Columba pulchricollis - pepeljasti golub
  • Columba Punicea - Ljubičasti golub
  • Columba rupestris - golub stijene
  • Columba sjostedti
  • Columba thomensis - kestenjski golub
  • Columba torringtonii - cejlonski golub
  • Columba trocaz - golubica Madeire
  • Columba unicincta - Kongovski golub
  • Columba versicolor - Bonin Dove (izumrla vrsta)
  • Columba vitiensis - Golub bijelog lica

Ukupno je uzgojeno oko 800 pasmina domaćih golubova, od kojih je 200 uzgajano u Rusiji.

Što jedu golubovi?

Golubovi se hrane sjemenkama, plodovima voćaka, bobicama. Urbane ptice mogu konzumirati otpad iz hrane (pšenica, kukuruz, zob, ječam). Ponekad golubovi jedu insekte. Općenito, ptice se radije nastanjuju u blizini stana osobe, tako da im je lakše pronaći hranu. Golubovi su prilično nepretenciozni u izboru izvora hrane, budući da golub ima vrlo malo receptora okusa u ustima: 37 okusnih pupoljaka u usporedbi s 10.000 okusnih receptora koje osoba ima.

Kada golub pije, on crpi vodu kao kroz slamu, dok druge ptice uglavnom hvataju nekoliko kapi kljunom, a zatim bacaju glave natrag tako da voda ulazi u grlo.

Gdje žive golubovi?

Golubovi žive svugdje, s iznimkom Antarktika i polarne regije. Unatoč tome što je broj putujućih golubova dostigao 5 milijardi, izumrli su zbog krčenja šuma u Sjevernoj Americi.

Dodo ili dodo golubica je ptica koja je izumrla zbog napora čovjeka. Dodo je živio u Mauricijusu, otočju Mascarene i Rodriguesu. Nije imao prirodnih neprijatelja, nije letio, plivao loše i trčao. U visini, dosegnuo je metar, sagradio gnijezda na tlu i položio jedno jaje. S dolaskom Europljana, golubov trun je uništen. Zbog lakovjernosti golubova dodoa, lov na njega nije bio težak i doveo je pse, mačke i svinje koje su progutale jaja golubova.

Golubica je ptica svijeta.

Ptica svijeta je drugo ime za golubove. Izraz je postao popularan nakon završetka Drugog svjetskog rata. Pablo Picasso naslikao je bijelu golubicu mira s maslinovom grančicom u kljunu. Priča o ovoj ptici je ispričana u Bibliji. Bio je to golub koji je donio Noi grančicu maslina kako bi pokazao da se voda spustila nakon poplave i da se netko može izvući. Bijeli golub s grančicom u kljunu - znak Svjetskog kongresa mira.

Golubica: opis

Sivi golubovi vrlo su česti u Sjedinjenim Državama, Europi, Aziji i Sjevernoj Africi. U Ruskoj Federaciji, sizari žive duž čitavog europskog dijela i dalje od Urala do Yeniseia. zelenkastoplav golubovi savršeno prilagođen našim, u nekim mjestima, teškim klimatskim uvjetima. Oni trpe teške mraze i vruće vrućine. Plava golubica izravno je povezana s rodom i obitelji golubova, njezin je osnivač i, možda, najistaknutiji predstavnik. Najbliži rođaci ovog perja su: stjenoviti, šareni, bijelo grudi i etiopski golubovi.

svejed, stabilnost velikoj većini bolesti i plodnosti ptice pridonosi njezino bogato naselje.

Divlji golubovi svrstavaju se u sjedeće teritorijalne ptice koje se dodjeljuju određenim područjima. Divlji sisari ponekad lutaju, ali na kratkim udaljenostima, u potrazi za hranom, a urbani kolege rijetko putuju nekoliko kilometara tijekom dana. Golubovi koji žive u planinskim predjelima, ljetni period se provodi na nadmorskoj visini do 4 km, a s početkom zime se spuštaju do podnožja. Ovo je jedina faza sezone. migracija plavi golub. Unatoč njihovoj niskoj aktivnosti, sisari su izvrsni letači koji mogu doseći brzine do 150 km / h. Imajući nevjerojatno pokretan rep i jaka krila, uspijevaju se popeti na krilo i manevrirati zbog strujanja vjetra.

Sisari vole živjeti u kolonijama, koje broje do tisuću jedinki. Populacija ptica širom svijeta je milijune pojedinaca i redovito se mijenja. S početkom hladnog vremena - stanovništvo se smanjuje, a ljeti se povećava.

Zanimljivo svojstvo Ptice trese glavom dok hodaju. To je zbog strukture pernatog vizualnog aparata. Napravivši korak, pernata se glava brzo kreće naprijed i zamrzava se na djelić sekunde. U ovom trenutku siva je najpoznatija svijetu oko sebe.

Još jedna karakteristična značajka ove vrste ptica je gugutanje. U sezoni parenja, mužjaci emitiraju grleno tutnjava, koja služi kao poziv ženkama i signal drugim mužjacima da je ovo mjesto već zauzeto. Tijekom inkubacije jaja, ženka stvara zvukove koji su slični prestići mačke.

Ornitolozi razlikuju sljedeće vrste cooing:

  • Hranjenje gutanjem
  • pozivi,
  • Dokazi o opasnosti
  • gniježđenje,
  • Guganje svjedočanstva o udvaranju.

Boja i perje sisaris

Jedna od najčešćih boja golubova je sivo-plava. Glava, vrat, perje dojke ima zelenkasto-ljubičastu boju, ljubičastu ili žutu boju s metalnim sjajem. Guzica je ružičaste boje. Postoje podvrste s tamnim i bijelim slabinama. Mnoge podvrste imaju sićušnu bijelu mrlju na leđima. Uz rub krila su dvije crne pruge i jedna crna na rubu repa.

Sinantropska ili urbana ptica ima veliku raznolikost i boju. To je zbog prilično čestih događaja prijelazom ovaj reprezentativac je pernat čistokrvnom peradi, zbog čega promatramo golubove s prikovanim i oker perjem. Divlji predstavnici sisarisa imaju tamniju boju, a ponekad možete pronaći i potpuno crne.

Oči sisareja dolaze u svim vrstama boja: zlatno žute, crvene, zlatno-narančaste ili samo narančaste. Što se tiče nogu, mogu varirati od ružičaste do crne boje.

Odrasla ženka po boji je slična muškom. glavni razlika - nepostojanje metalnog refluksa i izraženog podruma.

Sisaris stil života

Sivi golubovi su aktivni tijekom cijelog dana. Što se tiče urbanih ptica, one se mogu kretati iu mraku, jer su gradske ulice u pravilu dobro osvijetljene. Большую часть своего времени пернатые уделяют на поиски пищи и отдыху, выделяя всего 3% от общего времени, на перелеты. Во время активной фазы размножения и выкармливания птенцов время поиска еды занимает большую половину времени всей продолжительности светового дня.

Ptice spavaju tijekom cijele noći, s kluckom u isto vrijeme, i skrivaju kljunove u perje. Ženka u većini slučajeva živi u gnijezdu, a muškarac živi nedaleko od nje. Ptice zajedno idu zalijevanje ujutro ili navečer.

Gradski golubovi su neaktivni, a topli moteli omogućili su pticama da se uzgajaju tijekom cijele godine. Ako se kolonija naseli u povoljnim uvjetima, mogu prikazati do 9 legla godišnje. Što se tiče divljih golubova, u potomstvu su uzgajivači ograničeni na iznimno tople mjesece u godini i ne čine više od 4 spojke.

Što golub jede?

Važno je napomenuti da su sivi golubovi svejedi, ali glavni dio njihove prehrane je hrana biljnog podrijetla - plodovi drveća, žitarica i bobičastog voća, sjemenke različitih biljaka. Ptice s velikim zadovoljstvo apsorbiraju sve vrste insekata, mekušaca i crva. U hladnim godišnjim dobima, oni ne preziru ništa, čak mogu jesti i mrvice. Kako bi poboljšali vlastitu probavu, blues upija minijaturne školjke, šljunak i pijesak.

Sive pernate ptice hrane se jatima, a ponekad se na mjestu hranjenja često okupi nekoliko desetaka, ako ne i stotine ptica. Konkretno, velika stada mogu se promatrati tijekom žetve žitarica. Ptice vješto kljucaju pale zrna, a uz njih i sjeme korova. Prilično teška tjelesna težina i fiziološka svojstvo Šape ih lišavaju sposobnosti da ključe žito iz ušiju, tako da ove vrste ptica ne predstavljaju prijetnju poljoprivrednim poljima.

U jednom obroku, siva može apsorbirati do 40 grama sjemena, pod uvjetom da je dnevna količina hrane biljnog podrijetla 60 grama.

Ornitolozi su otkrili da su urbane ptice počele prelaziti na drugačiju vrstu hrane, što im nije neobično. Navikli su na vađenje sadnica zobi na poljima, što je tipičnije za topove, kljucajući jabuke, tražeći ostatke hrane u izmetu pasa.

Zanimljivosti o sizaryah:

  • Jedan par golubova može se izleći od 14 do 16 pilića na godinu dana. U prosjeku, svaka gnijezda ove pasmine teži oko 700 grama. Stoga je vrijedno spomenuti da je jedan par u mogućnosti pružiti svom vlasniku od 8 do 10 kilograma mesa izvrsne kvalitete.
  • Golubovi se mogu uzgajati u ukrasne, sportske svrhe, kao i za prvoklasno meso. Postoje hibridne pasmine, na primjer: Strasser, Modensky, King i drugi, koji se koriste u hrani u velikom broju zemalja. Meso mladih predstavnika golubova je nevjerojatno cijenjeno.
  • Plava golubica je nevjerojatno izdržljiva i snažna ptica. Zahvaljujući tim kvalitetama, bili su vrlo cijenjeni u vrijeme korištenja golubove pošte. Golubovi mogu dostići brzine do 140 km / h i moći će letjeti do 3 tisuće km. Zahvaljujući ovim fiziološkim značajkama ptica, stvoren je golubarski sport, odnosno natjecanje poštanskih golubova. Olimpijade i natjecanja za obučene i obučene ptice održavaju se svake dvije godine.
  • Golubovi su ptice svijeta. Drugo ime je postalo popularno i ušlo je u rječnika na kraju Drugog svjetskog rata. Veliki umjetnik Pablo Picasso prikazao je bijelu golubicu koja simbolizira svijet, s maslinovom grančicom u kljunu. Priča o ovoj nevjerojatnoj ptici je ispričana u Bibliji. Bijeli golub s granom u kljunu - simbol Svjetskog mirovnog kongresa.

Pogledajte videozapis: Kako nauciti papagaja da prica? - Tigrica (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org