Životinje

Koliko teži lav - karakteristike predatora

Pin
Send
Share
Send
Send


U obitelji mačaka, lavovi su uvijek zauzimali dominantan položaj. Unatoč činjenici da su tigrovi brži i okretniji, a domaći mačići slatki i ugodni na dodir, lav će uvijek ostati pravi kralj zvijeri. Lavovi su nepopustljivi i sami sa svojom veličinom vode ponos. Lav je jedini član obitelji mačaka koji će pažljivo održavati red u obitelji. Točno zna tko bi trebao pojesti prvi plijen, brzo se prilagoditi svakoj situaciji. Ali glavna prednost i prednost je to što su lavovi najveće mačke na svijetu.

Cape Lion

Također se naziva i češki. To se objašnjava činjenicom da se u ovoj zemlji u jednom od pokrajinskih muzeja nalazi lik najvećeg predstavnika obitelji mačaka na planeti. "Izložba" ima neobičnu povijest. Jednom davno, dok je bio u poslu u Africi, ljubitelj putovanja Emile Golub kupio je malog mladunca od lava. Budući da je rijetko kod kuće, sluge nisu dobro pratile životinje. Loša briga i nepravilno hranjenje doveli su do činjenice da je lav umro u svojoj drugoj godini zatočeništva. Međutim, vlasnik je želio spasiti životinju, tako da je punjena.

Nakon smrti putnika, lavlje lice je prebačeno u jedan od lokalnih muzeja. Godinama nitko nije primijetio da pred njima ima neobično strašilo. Ovo je Cape Lion. Kao što znate, to su najveći lavovi na svijetu. Dokazano je da je Panthera leo melanochaitus živio u gotovo cijeloj Africi, uključujući južne regije. Lovci na rt, zvani Boersi, dobro su znali svoje poslovanje. Kao rezultat toga, lav je potpuno uništen. Smrt posljednjeg predstavnika ove vrste datira iz 1858. godine. Širom svijeta ima 6 plišanih životinja, sedma je bila punjena životinja iz Češke. Procijenjena težina ženke bila je oko 180 kg, mužjak - 240 kg, duljina tijela - više od tri metra.

Barbarski lav

On se, kao i "češki", smatra najvećim lavom na svijetu. Fotografija to dokazuje, da ne spominjemo punjene figure u punoj veličini. Za razliku od rta, Barbary lion preferira živjeti u Sjevernoj Africi. Trenutno više ne živi u divljini. Karakteristične značajke ove podvrste smatra se golemom debelom "kosom", koja ne samo da pokriva ramena životinje, već i visi na trbuhu. Posljednji barbarski lav ubijen je 1922. u afričkim planinama.

Sada o veličini najvećeg lava na svijetu. Zapisnik o težini muškaraca iznosio je 260 kg, a duljina tijela 3,4 m. Ženke su, naravno, bile nešto manje od muškaraca. Duljina samo glave Barbary lava bila je veća od 2 m. Visina u grebenu: mužjaci - 1,3 m, ženke - 1 m.

Indijski lav

Najvećim lavovima na svijetu mogu se pripisati i predstavnici mačje populacije koji žive u Indiji. Točnije, u indijskim zoološkim vrtovima. Dokazano je da lavovi u zatočeništvu rastu veći nego u divljini. Indijski lav nema gustu grivu, već zategnutu i čučavu organizaciju tijela. Životinje se savršeno prilagođavaju zatočeništvu, savršeno podložne treningu. Najveća težina indijskog mužjaka je 220 kg, a ženska težina oko 160 kg.

Naravno, čovjek je uvijek fiksirao, ako je moguće, veličinu kralja životinja. Koliko je najveći lav težio na svijetu? Na ovo pitanje nema nedvosmislenog odgovora jer je za različite podvrste određeno nekoliko maksimalnih veličina. Na primjer, indijski lav, koji živi u londonskom zoološkom vrtu 1970., težio je 375 kg. Duljina tijela Simbe (naime, sluge zoološkog vrta nazvana njihovim mladunčetom lava pri rođenju) iznosila je 3,3 metra. To je maksimalna zabilježena težina lava koji živi u zatočeništvu.

Godine 1936. u Južnoj Africi pravi je čovjek lovio ljude. Najavljen je lov. Kao rezultat toga, ubijen je veliki ubojica. Masa trupa iznosila je 313 kg. Ova težina je rekord za lavove koji žive u divljini. Više od 340 osoba živi u indijskom rezervatu. Radnici ne samo da pažljivo čuvaju i pažljivo prate stanište najvećih lavova u svijetu, već i pokušavaju povećati broj stanovnika.

Trenutno, ove divne životinje žive samo u Aziji i Africi. Dokazano je da su prije nego što su lavovi živjeli u otvorenim prostorima Europe i čak mogli živjeti na teritoriju modernog Kavkaza.

Govoreći o najvećim lavovima na svijetu, ne može se propustiti spomenuti "proizvod" ljubavi tigra i lava. Naravno, u divljini bi takva unija bila jednostavno nemoguća, ali se u zarobljeništvu ispostavilo da je to hibrid. Ligre, to jest takozvani uzgojeni pojedinac, veći su od majke tigrice i lavovskog oca. Najveći hibrid uzgojen je u zoološkom vrtu u Novosibirsku. Djevojka je dobila ime Zita. Roditelji ovog divnog stvorenja su afrički lav i bengalska tigrica.

Možemo reći da su se mačići u ovom neobičnom paru slučajno pojavili. Mladi lav, iz jednog razloga koji mu je bio poznat, odbijao je jesti mnogo dana. Tigrica koja je sjedila u sljedećem kavezu bila je tužna i stalno je zavijala. Radnici zoološkog vrta odlučili su "upoznati" životinje. Kao rezultat toga, rođena su dva prekrasna mačića. Djevojka je ostala u Novosibirsku, a dječak je otišao živjeti u zoološki vrt Kemerovo.

U dobi od sedam godina, mlada lgrika je već premašila veličinu odraslog lava koji živi u susjednoj sobi. Maksimalna zabilježena težina ligre je 450 kg. Najveći je Hercules, koji živi u Miamiju.

Jedini negativni - muški ligeri ne mogu oploditi svoje ženke. Međutim, ligriti su u redu s lavovim mladoženjacima. Oni čak ne smatraju tigrove potencijalnim drugim dijelom, jer su za njih vrlo mali. Usput, Zita već ima potomstvo. Mačići, koji su rođeni iz jedinstva lava i ligritse, nazivaju se ligigry.

Opis lava, izgled, osobine, fotografije životinje.

Od sada postojećih divljih mačaka, lav je inferiorna samo po veličini tigra. Odrasli muški lav teži prosječno do 250 kg s duljinom tijela 2,5 m. Fleksibilno, pokretno tijelo lava ima dobro razvijenu muskulaturu vrata i prednjih nogu. Kandže lava dostižu 7 cm.

Masivna glava lava s izduženom njuškom obdarena je jakim čeljustima. Lav ima 30 zuba, očnjaci veličine do 8 cm dopuštaju mu da lovi velike životinje: jelene, divlje svinje, zebre i antilope. Jezik, prekriven tuberkulozima, pomaže u brzom uklanjanju insekata koji se sišu krvlju i njezi kose.

Na licu ima nekoliko redova brkova s ​​tamnim mrljama u podnožju, koji tvore jedinstveni uzorak za svakog pojedinca. Novorođenčad lavovi su mrljavi, poput leoparda, ali u pubertetu mjesta nestaju. Boja lavljeg krzna može biti pješčana, smeđa ili crvena. Rep završava spektakularnom crnom kićankom. Pojedinci u kićanke imaju "poticaj" - stopljeni kičmeni završetak.

Posebna razlika između lavova je izuzetan seksualni dimorfizam. Lavovi mužjaci su mnogo veći od ženki i obdareni su raskošnom grivom koja se već pojavljuje u šestomjesečnim mladuncima. Do tri godine hrpa lava raste na 35-40 cm, a boja, dužina i pomp ovise o genetici, površini i količini testosterona. Stariji, iskusni lavovi imaju najgušću i najgušku grivu.

Možda izgleda iznenađujuće, ali lavovi su životinje koje imaju najmanje srce među velikim grabežljivcima. Zbog toga se ne razlikuju u posebnoj izdržljivosti, iako lavovi na kratkim udaljenostima mogu doseći brzine do 80 km / h. U prirodnim uvjetima lavovi žive 12-15 godina, u zatočeništvu se životni vijek povećava za 5-7 godina.

Vrste i klasifikacija lavova.

Klasifikacija lavova ima 8 podvrsta:

  • azijski(Perzijski, Indijski) lav (Lat. Panthera leo persica): ima čučanjsko tijelo i glatku, ne pregustu grivu. Težina lava je 150-220 kg, za mužjake od 160 do 190 kg, za ženke od 90 kg do 120 kg. Visina azijskog lava na grebenu doseže 1.05 metara. Rekordna duljina lava iznosila je 2,92 metara. Nešto više od 500 predstavnika ove vrste lavova nastanjuje Indijski Gir Reserve. Najveći azijski lav imao je dužinu od 2,92 metara,

Azijski (perzijski, indijski) lav

  • barbarski lav (barbarski) (Lat. Panthera leo leo): najmasivniji grabežljivac s tamnom gustom grivom. Svugdje su nastanjivali afrički kontinent. Nažalost, čovjek ga je konačno istrijebio početkom 20. stoljeća. Danas, potomci berberijskog lava žive u zatočeništvu, ali ne možemo govoriti o čistoj krvi vrste. Težina muškog lava iznosi 160-270 kg, težina ženke je 100-170 kg. Bio je to najveći predator svih vrsta lavova,

Lav koji vjerojatno potječe od barbarskog lava (barbarskog lava)

  • Senegala(Zapadna Afrika) lav (lat. Panthera leo senegalensis). Mužjaci se razlikuju po laganoj, kratkoj grivi (ili bez nje), svijetloj vuni i malim veličinama. Ponos ovog grabežljivca je manji, a oblik lubanje se razlikuje od ostalih vrsta lavova. Stanište se nalazi južno od Sahare od Senegala na zapadu i istoku do Srednjoafričke Republike. Oko tisuću predstavnika živi u savanama Gvineje, Nigerije i Senegala. Ovaj tip lava je ugrožen,

  • Sjevernokorejski NKL (lat. Panthera leo azandica): po izgledu je sličan drugim afričkim rođacima. Živi u savanama sjeveroistočnog Konga. Populacija ove vrste lavova se postupno smanjuje

  • istočnoafrički(masai) lav (Lat. Panthera leo nubica) - podvrsta afričkog lava. Mužjaci se odlikuju izduženim udovima i "češljanim" leđima. Muški lavovi dosežu duljinu od 2,5 do 3 metra, uključujući i rep. Duljina lavica s repom od 2,3 - 2,6 metara. Težina muškog lava je 150 - 230 kg, ženke 100 - 165 kg. Lavovi i lavice imaju visine od 90 do 115 cm, a stanište ove vrste lavova - Zambija, Uganda, Mozambik i druge države istočne Afrike, također nastanjuju Kenijsku rezervat Masai Mara,

Istočnoafrički (Masai) Lion

  • jugozapadni afrički(katanga) lav (Lat. Panthera leo bleyenberghi): različite boje svjetla. Živi u jugozapadnoj Africi od Angole do Zimbabvea. Duljina muškog lava zajedno s repom iznosi 2,5 - 3,1 m, duljina lavice iznosi 2,3 - 2,65 metara. Masa muškog lava je 140-240 kg, težina ženki 105-170 kg. Ugrožene vrste lavova su na rubu izumiranja,

  • jugoistočno afrički(transvaal) lav (Lat. Panthera leo krugeri): veliki pojedinci, mužjaci su vlasnici duge tamne grive. Neki predstavnici imaju leukizam, mutaciju povezanu s odsustvom melanocita. Takve egzotike imaju bijelu kosu i ružičastu kožu. Duljina tijela transvalskog lava s repom iznosi 2,6 - 3,2 metra, a veličina lavice je skromnija 2,35 - 2,75 metara. Muška težina doseže 150-250 kg, ženke 110-180 kg. Više od 2 tisuće lavova živi u Nacionalnom parku Kruger, kao iu južnom dijelu afričkog kontinenta iu pustinji Kalahari,

  • Cape Lion (lat. Panthera leo melanochaita). Podvrsta koja je nestala u 19. stoljeću. Posljednji Cape lav oboren je 1858. Ti su lavovi živjeli u rtu Cape Cape Hope, koji se nalazi u južnoj Africi. Ova vrsta lavova bila je prepoznatljiva po crnim vrhovima ušiju, a griva lava prekrivala je trbuh i ramena sisavca.

Izumrli Cape Lion

Zajedno s tigrom, leopardom i jaguarom, lav oblikuje rod Panthera, čiji se predstavnici mogu križati kako bi formirali održive hibride: ligere (tigrove), leopons (leopard + lavovi) i yagulvas (jaguars + lions).

Bijeli lavovi nisu podvrsta, već genetska bolest koja se naziva leukizam, kada je kaput bijel. Bijeli pojedinci žive u Nacionalnom parku Kruger iu rezervatu Timbavati, koji se nalazi na istoku Južne Afrike. U osnovi, takve se životinje drže u zatočeništvu.

Postoje li u prirodi crni lavovi?

Crni lavovi ne postoje, u zatočeništvu ova vrsta može preživjeti, ali u divljini to je nemoguće. U Okovangu su vidjeli ponos tamno smeđih lavova, koje su znanstvenici nazvali rezultatom usko povezanog križanja. Općenito, dokazi o postojanju crnog lava ne postoje.

Gdje i kako lavovi žive?

Lavovi žive na dva kontinenta: u Africi i Aziji. Područje distribucije lavova u Africi nalazi se u južnom dijelu pustinje Sahara. U Aziji divlji lav živi u Indiji, u Gyr šumi indijske države Gujarat.

Zapravo, u doba ranog srednjeg vijeka stanište lavova bilo je mnogo šire: životinje su živjele u Africi i Indiji, na Bliskom istoku, u Iranu, pa čak iu južnoj Europi i Rusiji. Ali uništavanje staništa grabežljivaca i potraga za ljudima doveli su do smanjenja staništa lava.

U prirodi, lavovi žive u savanama, ponekad u šumama ili grmlju. Predatori žive u malim jatima - prides se sastoji od 5-6 povezanih ženki, njihovih mladih i 1-2 zrelih mužjaka (2 mužjaka mogu biti u ponosu samo ako su braća). Mladi lavovi, izbačeni iz ponosa, očekuju jedan život, priliku da se pridruže drugom ponosu ili stvore svoj vlastiti.

Što lav jede?

Noćni lov omogućuje lavovima da se ušunjaju što bliže svojim žrtvama. Lavice su lijepi lovci, okretni i okretni, što nije slučaj s mužjacima prekrivenim teškom grivom. Ženke okružuju krdo kopitara i odmah napadaju zjapeću životinju. U Indiji, plijen lavova su bradavice i jeleni. Afrički lavovi se hrane divljim gnjurama, bizonima i zebrama. Veliki transvaalni lavovi često lovu na žirafe.

Povremeno lavovi napadaju nilske konje i male slonove, ne zaobilaze stoku. Leopardi, gepardi, hijene, živi, ​​bolesni ili ubijeni od drugih, slabijih predatora, postaju hrana lavovima. Lav jede oko 7-8 kg mesa dnevno, potreba za ženkom je manja - za to je dovoljno pet kilograma mesa.

Uzgoj lava u divljini.

Lavovi se razmnožavaju bez obzira na godišnje doba. Mužjaci postaju spolno zreli u dobi od 6 godina, ženke za 4 godine. Lavovi organiziraju žestoke bitke za žene, što često dovodi do smrti natjecatelja. Trudnoća lavica traje 110 dana. Prije poroda, lavica napušta ponos i skriva se na sigurnom mjestu. Rođeni su 1-4 bespomoćni i slijepi mladunci težine do 2 kilograma. Oči mladunaca otvaraju se za 7 dana.

Kako ne bi privukle druge grabežljivce, lavica majka nekoliko puta prenosi potomstvo na drugo mjesto i lovi se blizu skrivene djece. Hranjenje mlijekom traje 6-7 mjeseci. U jednom i pol mjeseci, mladuncima je dopušteno loviti i početi s dodacima mesa. Tada se majka s mladuncima vraća ponosu.

Pogledajte videozapis: Lav protiv Tigra borba do SMRTI (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org