Životinje

Kratki ušni skakač - maleni sisavac

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - vrlo zanimljivi sisavci s tankim pokretnim nosom i dugim stražnjim nogama. Žive isključivo u Africi. Životinje su prilično drevne, ali su prvi put u znanstvenoj literaturi opisane tek sredinom 19. stoljeća. Nakon još 100 godina, u tisku se pojavilo nekoliko kratkih bilješki o njihovoj biologiji, a tek su posljednjih desetljeća znanje o skakačima postalo obogaćeno, a znanstveni svijet je shvatio da su skakači doista jedinstveni.

Prygunchikovye, ili skakači (Macroscelididae) - obitelj afričkih sisavaca. Isprva su skakači, zajedno s drugim kukcima, dodijeljeni redoslijedu Insectivora, a kasnije su rangirani kao udaljeni rođaci kopitara, a zatim su ih spojili s glupostima u podzemlju Menotyphla. Danas ih većina biologa smatra neovisnim monotipskim odredom Macroscelidea, bliskim glodavcima i lagomorfima. Međutim, zahvaljujući suvremenim istraživačkim metodama, sve više znanstvenika je sklono vjerovati da Macroscelidea, poput slonova, damana, bradavica, zlata smrtnika i tenreka, pripada drevnoj grani afričkih sisavaca - superordu Afroterea. Svi su potjecali od zajedničkog pretka koji je živio u Africi prije oko 60 milijuna godina.

Gdje žive skakači?

Ovi dnevni stanovnici ekstremnih životnih prostora nalaze se samo u Africi (s izuzetkom zapadne Afrike i Sahare), gdje zauzimaju različita staništa. Neke vrste preferiraju pustinje, stepe ili savane, druge - kamene žbunaste ravnice, treće - stjenovite obale, četvrto - guste šume planinskih šuma.

Kako izgledaju skakači?

Vani, skakači podsjećaju na velike jabuke. Duljina tijela životinja zajedno s glavom, ovisno o vrsti, varira od 10 do 30 cm, teže od 45 do 500 grama. Rep životinja je dug, gotovo jednak duljini tijela, prekriven kratkom kosom. Krzno je debelo i meko, različitih nijansi sive i smeđe.

Kažu da je Bog, stvarajući skakača, kao da se igra u transformatorima: uzeo je stražnje udove iz kengura, tijela i repa od štakora, i nosa od slona. Neke vrste također imaju vrećice za obraze, poput hrčaka, sa skakačima koji u njima nose zalihe hrane. Zapravo, takva neobična kombinacija obilježja vrlo je pogodna prilagodba životinja teškim životnim uvjetima.

Ono što najviše začuđuje kod skakača je, možda, dugačak tanak nos. Životinja ga može podići, spustiti i učiniti rotacijskim. Takav neobičan nos pomaže skakaču da savršeno osjeća plijen - mravi, crvi i drugi beskralježnjaci.

Izdužene stražnje noge s relativno visokim petama nalikuju udovima kengura. Iako skakači u skakačicama nisu tako dobro razvijeni kao u jerboasima, mnoge vrste putuju na velike udaljenosti, lagano poskakujući. Stražnji udovi također pomažu životinjama u opasnosti - bježe od neprijatelja dugim skokovima. Zahvaljujući dugim nogama i opsežnom sustavu staza, skakaču nije teško napustiti daleko iza svojih progonitelja - zmije i mesožderke sisavce. Međutim, uobičajena metoda kretanja skakači - hodanje na četiri noge.

Svi skakači imaju dug jezik koji može stršiti izvan vrha nosa i uvući mali plijen u usta.

Hooperi su prilično dobroćudna stvorenja. Kada se uzimaju u ruke, vrlo dobro se koriste vrlo razvijeni zubi.

Značajke životnog stila

Jumpersi su uglavnom dnevne, pokazujući aktivnost čak iu najtoplijim satima. To su samo kopnene životinje.

Prehrana skakača sastoji se od pauka, kukaca, stonoga, mrava, termita, glista, kao i voća i sjemenki.

Životinje imaju dobro razvijene mirisne žlijezde. Kod različitih vrsta mogu se nalaziti u korijenu repa, na prsima ili na tabanima. Tajnu žlijezda od mirisa životinje koriste ne samo za komunikaciju sa svojom rodbinom, već im omogućuje i označavanje puta koji putuju i navigaciju u prostoru.

Većina skakača može komunicirati pomoću zvukova. Neke vrste emitiraju zvučne signale, udarajući stražnje noge na tlo, a drugi bacaju repove na nosilicu. Ako uhvatite skakača, to stvara oštre visoke zvukove.

Rod od proboscis pasa

Rak proboscis (Rhynchocyon), koji uključuje 3 vrste, najveći su članovi obitelji:

  1. Pjegavi pas za nos (Rhynchocyon cirnei),
  2. Pas zlatnog nosa (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters proboscis ili crvenokosi nos (Rhynchocyon petersi).

Proboski psi žive u šikarama dolinskih i planinskih šuma središnje i istočne Afrike. Duljina tijela je u prosjeku 23-31 cm, težina 400–440 g.

Proboscis psi se obično čuvaju u parovima. Svaki par zauzima površinu od 1600 do 6000 m². Iako je monogamija karakteristična za ove vrste, interakcija unutar para je vrlo ograničena. Žene i muškarci provode vrlo malo vremena zajedno. Oni dijele zajednički prostor i štite ga odvojeno: muškarac osigurava da muški stranci ne napadnu teritorij, a ženka izbaci vanzemaljske ženke.

Oni se obično kreću određenim stazama, kako svojim vlastitim, tako i putem koji su položile druge životinje. Aktivan je tijekom dana, a noć provodi u gnijezdu lišća u šumskom tlu.

Dijeta se uglavnom sastoji od mrava i termita, koji voljno jedu druge beskralježnjake. Zlatni trbušnjaci gotovo cijeli dan provode u potrazi za hranom. Poput nosukha, oni to rade uz pomoć svoje duge kotrljajuće sonde. Ostale vrste ovog roda, osim nosa, također koriste prednje udove za traženje hrane, koje imaju tri duge kandže. Kandže pomažu životinjama da iskopaju male konusne rupe u tlu.

Rod Long-eared jumpers

Rod Elephantulus uključuje:

  1. Kratki nosač od slonovače (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edwardov slonovski skakač (E.edwardii),
  3. Rocky Elephant Jumper (E. rupestris),
  4. Džemper od tamne bjelokosti (E. fuscipes),
  5. Bush slonovski izbacivač (E. intufi),
  6. Džemper od zlatnog repa (E. myurus),
  7. Revualov skakač za slona (E. revoili),
  8. Zamzebian skakač od bjelokosti (E. fuscus),
  9. Sjevernoafrički skakač slona (E. rozeti),
  10. Crveni skakač od bjelokosti (E. rufescens).

Predstavnici ovog roda nisu veliki: duljina tijela - 10-14 cm, rep 10-16 cm, masa životinja - 25-50 g.

Ogoljeni i stjenoviti skakači slonova uglavnom žive na stjenovitim oblucima i šljuncima u Južnoj Africi. Sjevernoafrički skakač slonova nalazi se u polusušnim planinskim staništima na krajnjem sjeverozapadu Afrike.

Jedite uglavnom kukce, biljna hrana zauzima mali dio prehrane.

Stjenovite i grmljeve skakavce kopaju za zaklon plitke jazbine u pjeskovitom tlu ili, ako je tlo čvrsto, za to koriste glodavce.

Važnu ulogu u životu skakača sa crvenim slonovima igraju pješačke staze, koje su neprekidno očišćeni tuneli u šumi. Da bi životinje trčale maksimalnom brzinom duž njih, staze se moraju čuvati u savršenoj čistoći. Kada životinja mora pobjeći od predatora, čak i jedna mala grana može postati smetnja i dovesti do tužnih posljedica, tako da životinje ne zaboravljaju redovito čistiti tragove. Otprilike 30% dnevnog svjetla svaki dan na skakačima treba pregledati mrežu njihovih staza i uspostaviti red - otpalo lišće, grane i druge životinje brzo odbacuju prednje šape.

Rodni šumski skakači

Jedina vrsta roda (Petrodromus) je četverokraki šumski skakač (Petrodromus tetradactylus). Vrsta je srednje veličine: duljina tijela 16-22 cm, rep - 13-19 cm, nalazi se u suptropskim i tropskim šumama, u vlažnim područjima planina i savana Kenije, Tanzanije, Zambije, Zimbabvea, Angole itd.

Ova vrsta ne gradi gnijezda, ne skriva i ne živi u jazbinama. Što se tiče skakača sa crvenim slonovima, staze su od velike važnosti za ovu vrstu.

Obitelj je važna

Iako skakači izgledaju drugačije i žive u različitim staništima, njihovo je seksualno ponašanje vrlo slično. Zlatni i baršunasti nosači, četiri prsta, stjenoviti i kratke ušite skakači žive u monogamnim parovima, ali provode malo vremena zajedno. U tropima, skakači donose potomstvo nekoliko puta tijekom godine, a na visokim geografskim širinama uzgoj postaje sezonski i obično pada na mokro razdoblje.

Ovisno o vrsti, trudnoća traje od 42 dana (za zlatne pasare) do 57-65 dana (za crvene slonove). U leglama obično dolazi do 1-2 mladunčadi, a samo Sjevernoafrički skakač i pjegavi pas često nose po 3 mladunca. Bebe su rođene već prekrivene krznom i dobro razvijene. Samo potomci šunki s kratkim ušima provode prvih nekoliko dana života u gnijezdu, a druge vrste gotovo odmah nakon rođenja počinju slijediti majku svugdje. Ženka se brine o potomstvu, a muškarac joj u pravilu pomaže samo malo. Već u dobi od 1,5 mjeseci skakači postižu spolnu zrelost.

U prirodnim uvjetima starost skakača nije dovoljno duga - u prosjeku 2,5-3 godine, u zatočeništvu žive malo duže.

Očuvanje u prirodi

Zlatni pas psa, peterski pas pas, skakač slonova Revual, nalazi se u stanju koje pobuđuje strahove. Pjegavi pas za nos, skakavac s kratkim ušima, skakač za slon Edward i skakač u stjenovitom slonu ranjivi su. Psi zlatnog nosa i četveroglavi šumski skakači na obalama Kenije uhvaćeni su i korišteni kao hrana.

No većini populacija skakača ugrožava krčenje šuma. Bit će strašan gubitak ako nakon 50 milijuna godina njegova postojanja, zbog uništenja njihovih staništa, skakači nestanu s lica zemlje.

Društveno ponašanje

Životinje su pojedinačne, parovi se uvijek formiraju samo za razdoblje parenja. Ako se par ne raspada, uvijek postoji razlog za to - na primjer, mala veličina pojedinih parcela, nedostatak skloništa ili ograničene rezerve hrane. Ali čak iu tim slučajevima, skakači žive na istom području, ne komunicirajući jedni s drugima. Takav se sustav može nazvati sustavom latentnog partnerstva: ne postoji suradnja između pojedinaca, svatko živi sam

Povijest života u zoološkom vrtu

Iskustvo sadržaja izbacivača pokazuje da mora postojati toplinska točka u kavezu za grijanje. Ovo mjesto pod svjetiljkom aktivno koriste životinje. Zrak mora biti suh. Dnevni obrok treba sadržavati različite vrste hrane, jer životinje jedu malo, ali svaki put drugačiju hranu.

Džemperi se mogu vidjeti u izložbenom ograđenom prostoru paviljona "Noćni svijet", gdje se izlijeva pjeskovito tlo i grane u gornjem sloju. Slonovi skakači žive zajedno s afričkim puhom. Budući da životinje koriste različite razine kaveza, dobro se slažu. Prije toga, skakači su se dobro slagali s prugastim miševima, a nije bilo agresije između životinja.

Hranilice u kavezu nalaze se na stelji u posebno opremljenim posudama. Dnevna prehrana skakača uključuje insekte, voće, isjeckanu mrkvu, svježi sir, hladno jaje, zdrobljene orašaste plodove, zelenilo (zelena salata, maslačak, kupus), dječja hrana. Voda se nužno daje u izobilju. Dok malo jedu skakače, uvijek trebaju imati svježu hranu.

Trenutno, zoološki vrt nije zastupljen na izložbi.

Istraživački rad s ovom vrstom u moskovskom zoološkom vrtu

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995. "Kratke ušne skakačice: držanje i uzgoj u zatočeništvu, iskustvo umjetnog hranjenja mladunčadi", Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 5

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Da li mijenjanje uvjeta sadržaja utječe na ponašanje kratkotrajnih skakača slonova (Macroscelides proboscideus)?, Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 5

3. A.S. Popov, 1997 "Neke specifičnosti ponašanja kratkih ušnih skakača slonova (Macroscelides proboscideus) na izložbi Moskovskog zoološkog vrta", Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 9

4. S.P. Sapožnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 “Normalne težine kratkih ušnih skakačica od bjelokosti (Macroscelides proboscideus) u uvjetima ropstva”, Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovich, 1998 „Aktivnost životinja na noćnoj svjetskoj izložbi“, znanstveno istraživanje u zoološkim parkovima, broj 10

6. S.P. Sapožnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998. "Ponašanje kratkih ušnih skakačica od bjelokosti pri formiranju parova", Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 “Dinamika dnevne aktivnosti obiteljske skupine kratkouznih slončica (Macroscelides proboscideus), Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Reprodukcija skakača kratkog sluha (Macroscelides proboscideus) u moskovskom zoološkom vrtu", Znanstvena istraživanja u zoološkim parkovima, broj 16

Vanjski opis kratkog ušnog kratkospojnika

Kratki ušni skakač ima najmanju veličinu među cijelom obitelji skakača. Duljina njegovog tijela nije veća od 12,5 centimetara.

Ali rep ovih životinja je prilično dug. Njegova duljina kreće se od 9,7 do 13,7 centimetara. Općenito možemo reći da je izgled kratkoga ušnog skakača tipičan za članove obitelji u kojoj pripada.

Kratkospojnik (Macroscelides proboscideus).

Karakteristična tanka cijev kratkoga ušnog skakača iznimno je snažno izvučena. U usporedbi s drugim skakačima, uši životinje su zaokružene mnogo jače i nešto kraće nego u ostalih predstavnika ovog roda.

Prvi prst na stražnjim nogama ima kandžu i male je veličine. Dlaka je meka, gusta i prilično duga.

Gornji dio tijela je narančasto-žuta, blijedo siva, blijedo žućkasta, pjeskovito smeđa ili crna. Trbuh je obično bijel ili sivkast.

Kratka ušna skakačica, za razliku od drugih članova obitelji, nema karakteristične svijetle prstenove oko očiju.

Ženka kratkog ušnog skakača ima tri para bradavica, a lubanju odlikuju iznimno velike bubnjeve za sluh. Zubna formula tih izbacivača je 40 godina. Zanimljivo je da je gornji sjekutić ovog glodavca relativno mali. Blještavi prstenovi oko očiju, karakteristični za druge skakače, odsutni su. Rep je vrlo dobro ošišan i na donjoj strani ima prepoznatljivu mirisnu žlijezdu.

Način života kratkog ušnog skakača

Kratki ušuti skakači naseljavaju polu-pustinje i savane jugozapadnog dijela Južne Afrike, nastanjujući zemlje poput Južne Afrike, Južne Bocvane i Namibije. Ukupna površina raspodjele kratkog ušnog skakača iznosi više od pola milijuna četvornih kilometara.

Prygunchik se naselio u grmovitim savanama i polu-pustinjama.

Kratke uši su pretežno dnevne i aktivne su čak iu vrućim satima dana. Štoviše, u ovom trenutku, ove životinje vole uzeti kade za prašinu ili uživati ​​u suncu. Mijenjanje dnevnog režima aktivnosti i traženje hrane u vrijeme sumraka kratkog ušnog skakača može biti samo prijetnja od njegovih prirodnih neprijatelja, među kojima su glavne ptice grabljivice. U ovom slučaju, pokazujući aktivnost u vrijeme sumraka, kratki ušuti skakač će se sakriti u vegetaciji tijekom dana. Kao utočište, oni, u pravilu, biraju prazne jazbine preostale nakon drugih glodavaca.

Životni stil kratkog ušnog dnevnog skakača, životinja je također aktivna u vrućim satima dana, kada se zagrijava od sunca ili uzima kupke za prašinu.

Međutim, ne treba misliti da je kratki ušiti skakač sposoban živjeti samo u tuđim domovima. Ako se ne pronađe odgovarajući slobodan stan, on sam može iskopati rupu. U svakom slučaju, u pjeskovitom tlu to rade vrlo dobro. Oni također vole kopati u blizini grmova, osobito u svojim korijenima.

U pravilu kratke ušite skakači vode usamljeni način života i, živeći u prirodnim uvjetima, radije ostaju sami. I samo u sezoni parenja, oni su kombinirani u parovima. Ukupna površina koju skakač zauzima je obično jedan kvadratni kilometar.

Kao utočište za skakača nalaze se prazne rupe za glodavce ili rupe koje su iskopali sami skakači u pjeskovitom tlu.

Mala pozadina kratkog ušnog skakača

Povijest proučavanja ove vrste pomalo podsjeća na šalu. Samo ne životno-situacijski, već znanstveni.

Springboks konzumira malu količinu biljne hrane - biljke puca, korijenje i bobice.

Kada je ova životinja otkrivena na jugu afričkog kontinenta, biolozi su odmah pokušali utvrditi tko je on, što je bila prirodna želja. Ali kako izgleda? Općenito, nitko drugi, osim drugih takvih skakača. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Kratke ušite skakači drže se uglavnom pojedinačno i samo za vrijeme parenja - u parovima.

Paleontolozi nisu stajali po strani i sugerirali su da skakači nisu primati iz jednostavnog razloga što su bliski rođaci drevnih kopitara. Dakle, za vrlo kratko vrijeme, skakač je uspio posjetiti rođaka i ježeve, majmune i konje. Ta nesigurnost očigledno nije zadovoljila znanstveni svijet, a znanstvenici koji su držali različite poglede odlučili su razdvojiti ove zabavne životinje u zasebni odred koji pripadaju samo njima, koji je dobio latinski naziv Macroscelidae.

Uzgoj kratkoga ušnog skakača

U prirodnim uvjetima života, kratke ušite skakači vode usamljeni način života, usprkos činjenici da u uvjetima ropstva preferiraju par načina života. Sezona razmnožavanja nastavlja se u kolovozu i rujnu. Trajanje trudnoće je približno 56-61 dan. Na kraju tog razdoblja ženka rađa dva mlada ili, rjeđe, jednoga. Ženke nisu zadovoljne gnijezdima za rođenje, a potomci se rađaju u normalnom ritu ili skloništu.

Mladunci se rađaju dobro razvijeni, pokriveni kosom i otvorenim očima. Samo nekoliko sati nakon rođenja mogu bježati.

Po prvi put, ženka hrani mlade s mlijekom odmah nakon rođenja. Štoviše, ako se rode dva mladunca, hranjenje prvog može se odvijati istovremeno s rođenjem drugog. Dijete koje je gorged ide u jedno od skloništa, gdje mirno sjede. Zanimljivo je da u ovom trenutku roditelji nisu previše zainteresirani za svoje potomstvo, prepuštajući se užurbanom ljubavnom odnosu. I nakon toga, oni se i dalje ponašaju na sličan način, žive gotovo isključivo za sebe i kao da zaboravljaju da imaju potomstvo.

Što se tiče djece, oni se odnose na takvu roditeljsku nepažnju koja je savršeno obavljena i sjede jedno pored drugog u kući, samo povremeno napuštajući sklonište, istražujući okolni prostor i kušajući hranu za odrasle. Što se tiče njihovih roditelja, oni koriste ostala skloništa za odmor. A ako se u procesu kretanja kroz prostor spotaknu na svoje mlade, onda ne obraćajte pozornost na njih.

Sezona razmnožavanja kratkog ušnog skakača javlja se u kolovozu-rujnu.

Međutim, bliže kraju dana, majka, kao da se prisjeća da zapravo ima djecu i odlazi u kuću kako bi obavljala dužnosti koje mu je priroda dodijelila, ljubomorno žureći da obrazuju mlade.

Istodobno, može uhvatiti zube bilo kojeg svog djeteta, koje joj je samo prvo došlo, nakon čega ga vuče u sklonište, a često i ne ono koje su sami izabrali mladi.

Kada se mali skakač nađe u nepoznatoj minki, odmah bježi odatle i obično susreće majku, koja već vuče još jedno mladunče. Zatim se situacija ponavlja i djeca mijenjaju mjesta nekoliko puta.

Ženka ne štiti potomstvo, vraća se samo jednom dnevno kako bi se hranila mlijekom.

Zanimljivo je primijetiti da u procesu nošenja takvog potomstva ženka pokazuje rijetki entuzijazam i taj se „vrtuljak“ nastavlja sve dok se mladunci ne umore i ne odustanu.

Nakon toga počinje druga faza u životu mladih, a ako se ženka ranije nije pokazala veliko zanimanje za njih, sada svi pokušaji mladunaca da napuste sklonište koje je majka odabrala za svoje potomstvo oštro su potisnuti od budnog roditelja. Istina, nakon što ženka otkrije da je stvari uredila po ovom pitanju, odmah postaje hladna za ovaj obrazovni aspekt koji njezina djeca odmah koriste.

U prirodi je životni vijek kratkog ušnog skakača mali - 1-2 godine, u zatočeništvu - do 3 godine.

Nakon toga, majka ima sljedeću "ideju popravka" - hranjenje beba. Počinje prilaziti mladuncima i nježno gurati nos u njihova leđa. Mladunče ovo uzima kao signal da počne jesti i traži majčinu bradavicu, koja je pod njezinom rukom. Majka uzima pozu koja je karakteristična za hranjenje - ona sjeda, uzimajući prednju nogu na stranu. Zatim drugi mladunče dolazi do njega i, nakon što je pronašao drugu bradavicu, uzima se i za unos hrane. Sve to vrijeme ženka sjedi s razdvojenim šapama.

Posebnost male lubanje kratkog ušnog skakača je veliki bubanj za sluh kosti.

Ponekad, nakon što su mladi nahranjeni, počinju snažno lizati kutove majčinih usta i masirati ih šapama. Uskoro majka pristaje na ponižavanje potomstva, otvara usta i djeca počinju proždirati hranu koju majka proždire. Nakon što su primili takvu poslasticu, mali kratki ušiti skakači prelaze na popodnevni odmor, a majka se vraća poslu. Dva sata kasnije, hranjenje mladunaca se ponavlja. Tijekom jedne noći, preskočena majka hrani svoje potomstvo četiri do pet puta. Sa izlaskom sunca, ženka ponovno vjeruje da je do večeri potpuno bez majke. Što se tiče ponašanja muškarca, on uopće ne pokazuje nikakav interes za svoje potomstvo.

Kako potomstvo odrasta, ženka prestaje osigurati da mladi ne napuštaju svoje sklonište, prestaje ih nositi i sve češće preskače hranjenje. Uskoro, kako bi dobili majčino mlijeko, mali skakavci će morati uložiti znatne napore. Na kraju, ženka će nahraniti mladunce samo jednom dnevno.

Kako mladi rastu, njihova majka sve više i više hladno postupa sa svojim potomcima i "bježi od kuće."

Oko dvadesetog dana života (ali ne ranije od šesnaestog i ne kasnije od dvadeset petog), djeca napuštaju sklonište i počinju odrasli život. Životinje dosežu spolnu zrelost otprilike četrdeset trećeg dana života.

Stanovništvo kratkog ušnog skakača

Godine 1996. kratke ušne skakače upisane su u tzv. Crvenu listu Međunarodne unije za očuvanje prirode, dobivši status "ugroženih vrsta". Ali sedam godina kasnije, ta je odluka revidirana, a status skakača definiran je kao "vrsta izvan opasnosti". Ova revizija odluke posljedica je činjenice da je, unatoč činjenici da je gustoća populacije tih životinja vrlo mala, područja koja zauzimaju ova vrsta vrlo velika.

Rod: Macroscelides Smith A., 1829 = Kratke ušne skakače

Vrsta: Macroscelides proboscideus Shaw = kratka ušna [obična bjelokost] skakačica, slonska rovka

Vrsta kratkih ušnih skakača= Macrosceljades A. Smith, 1829

U rodu samo vrsta: kratki ušni skakač -Macroscelides proboscideus Shaw, 1800.

Veličine su male (najmanji u obitelji). Duljina tijela je 9,5–12,4 cm, a duljina repa je 9,7–13,7 cm. Izgled je tipičan za obitelj. Tanak njušak je vrlo izdužen, uši su relativno kraće i zaobljene više nego u drugim rodovima skakača. Prvi prst na stražnjim udovima je mali i ima kandžu. Dlaka je duga, gusta i meka. Na gornjem dijelu tijela je pješčano-smeđa, blijedo-prljava žuta, blijedo-siva, narančasto-žuta, ponekad crnkasta, na trbuhu bijela ili sivkasta. Bradavice 3 para. Lubanja ima vrlo velike koščate slušne bubnjeve. Zubna formula = 40. Gornji sjekutić je relativno mali.

Stanovnici su prekriveni gustom šumom s pjeskovitim tlima. Aktivnost je pretežno dnevna, a često i vrućih sati dana. Azil služi kao jazbine, koje životinja obično kopa na korijenju grmlja, rjeđe ih uzimaju stranci. Drži se sam ili u parovima. Hrani se insektima, uglavnom mravima i termitima, kao i nekim biljnim objektima: korijenje, bobice. Novorođenčad su relativno vrlo velika, otvorenih očiju, tijelo je pokriveno kosom.

Nalazi se u Južnoj Africi (Cape Province) iu jugoistočnoj Africi.

U južnoj Africi žive nevjerojatne životinje - kratke ušne skakačice (Macroscelides proboscideus). Kakvi su oni? Da, nitko. Na skakačima! Prethodno su bili raspoređeni u skupinu insekata, s obzirom na bliske rođake krtica, rovki i ježeva. No tada su znanstvenici otkrili da su u mnogim aspektima unutarnje organizacije skakači slični. primata! I predložili su da ih proglase primitivnim predstavnicima tog odreda. A paleontolozi su predložili da su skakači u svojoj strukturi blizu drevnih predaka kopitara. Navodno, pristalice različitih pogleda usvojili su "Solomonsku" odluku - dodijeliti skakačima u odvojenom odredu koji je dobio latinski naziv Macroscelidae *.

Mi skakači u zoološkom vrtu u Moskvi prije nekoliko godina. Jedan pogled na njih bio je dovoljan da osigura dobro raspoloženje. Sami sami procijenite - tijelo, veličine i oblika nalik na pileće jaje, negdje u području navodnog struka - relativno krupnih ušiju, ispred - nos koji se cijelo vrijeme kreće, iza - rep, "ušiven" je jasno visok. I sve to se zadržava na tankim nogama - dugim leđima i kratkim prednjim dijelovima. Kako bi uskladili kretanje njihovih udova različitih veličina, skakači se često kreću na tri noge, pritiskajući jednu stražnju šapu. A ako životinja razmišlja o grebanju uha nogom, može završiti u suzama - noga će se zaglaviti na leđima i može se osloboditi samo padanjem na bok. Jednom riječju, "zvijer koja ne postoji".

Isprva su nas skakači oduševili - prilično su se slagali u parovima i uskoro su se rodile prve bebe. Za takve male životinje (samo oko 11 cm) trudnoća skakača je vrlo duga - dva mjeseca. Oni rađaju samo jednu ili dvije bebe, ali velike. Neke male kopije roditelja, odmah u krznu, otvorenih očiju i prilično okretne.

Naši prvi mladunci sigurno su narasli. I onda je problem počeo. Ženke su jedna za drugom počele odbijati hraniti svoju djecu. A mi, radnici zoološkog vrta, morali smo postati udomitelji od 8-10 g mrvica. Nepotrebno je reći kako je to bilo teško! Prvih nekoliko dana hranili smo ih svaka 2 sata, uz samo 4-satnu pauzu samo noću. Zatim se postupno smanjivao broj hranjenja. No ipak, nismo imali iskustva i ideje o tome što je uključeno u kompleks roditeljskih odgovornosti ove slabo proučene vrste! Stoga, daleko od toga da je sestrinstvo uspješno završilo. I svaki put je postojao osjećaj da gubiš nekoga blizu. Nema argumenata razloga, koji, kažu, je li to vrijedno da se tako uzrujan zbog "malog miša", nije pomoglo. Naravno, one životinje koje su rasle, podržavale su naš duh, ali shvatili smo da će se to loše završiti. Praksa pokazuje da se nijedna vrsta ne može održavati umjetnim hranjenjem dugo vremena.

Nismo krivi za "neoprezne" majke - shvatili smo da ne možemo stvoriti prihvatljive uvjete za skakače. Stoga, cijelo vrijeme eksperimentirajući, pokušavajući učiniti život naših ljubimaca ugodnijim. A naši napori nisu bili uzaludni - žene su se konačno "sjetile" svojih roditeljskih odgovornosti i uklonile ovaj teški teret s naših ramena.

Sada imamo priliku promatrati "normalne" odnose u obitelji skakača. Moram reći da su za nas bili neočekivani.

Prvi put žena hrani tele odmah nakon rođenja - ako se rode blizanci, hranjenje prvog djeteta može se odvijati istodobno s rođenjem drugog djeteta. Dobro hranjena djeca odlaze u jedno od skloništa i tamo mirno sjede. U ovom trenutku, roditelji nisu do braće i sestara - ne x razvija turbulentnu romansu. No, u budućnosti gotovo cijeli dan, odrasle životinje žive za sebe, kao da zaboravljaju na postojanje djece. Oni, pak, tretiraju ovo potpuno mirno - sjedaju jedno uz drugo u kući, ponekad napuštajući sklonište, istražujući prostor i kušajući hranu odraslih. Odrasle životinje koje se odmaraju koriste druga skloništa koja nisu okupirana. Ako u ovom trenutku naiđu na svoju djecu, onda ih tretiraju jednostavno kao komad namještaja.

No, kasno poslijepodne, oko 17 sati, žena se "sjeća" da ima neke dužnosti prema mlađoj generaciji i zauzima odgoj djece. Zgrabila je dijete koje joj je zubima ušuškano ispod šape na bilo kojem dijelu tijela i odvuče ga u kuću, često ne onu koju su sami mladi odabrali. Tada mali izbacivač žurno juri u svoje omiljeno sklonište, susrećući majku i brata u ustima na putu. Onda mijenjaju mjesta, a on je već iz majčinih usta promatrao drugog mladunca kako ide kući. I to se ponavlja nekoliko puta. U ovom slučaju, ženka ne blijedi od entuzijazma da sve stavi na svoje mjesto, a mladi se postupno umore i podrede se sudbini. Od tog trenutka su u kućnom pritvoru, a sve njihove pokušaje da napuste sklonište zaustavila je budna majka. Istina, nakon što je obnovila red, ona gubi interes za ovaj aspekt odgoja, koji djeca žure koristiti. Zatim ženka preuzima sljedeći problem - bebe treba hraniti. Približava se mladuncu i nježno dodiruje nos nosom na leđima. Dijete ovu gestu doživljava kao poziv na večeru i počinje tražiti majčinu bradavicu koja se nalazi ispod ruke. Ženka zauzima položaj za hranjenje - sjeda i povlači prednju nogu u stranu. S druge strane, još jedno mladunče je pričvršćeno na njega i za nekoliko sekundi mirno sisa mlijeko. Ponekad, nakon jela, mladi počinju energično lizati i masirati kutove ženskih usta šapama. "Potičući se na uvjeravanje", otvara usta, a djeca odatle pojedu podrigivanje. Nakon takvog “deserta”, mali skakači se odmaraju, a ženka se bavi poslom. Nakon dva sata hranjenje se ponavlja. Tijekom noći, ženka hrani svoje potomstvo 4-5 puta, a u zoru ponovno počinje razmišljati o sebi bez roditeljske skrbi do sljedeće večeri. I muškarac i ne pokazuje nikakav interes za njihovo potomstvo.

Kako mladunci odrastaju, majka počinje izbjegavati svoje dužnosti: ona prestaje nositi djecu, brine se da ne napuste sklonište i pokuša pobjeći od hranjenja. Mali kratke ušite skakači moraju se potruditi da od majke dobiju mlijeko. U dobi od 25 dana skakačice iz djetinjstva završavaju, a mlade životinje su spremne za samostalan život.

Dakle, kako se ispostavilo, nismo bili najbolji udomitelji, koji su bili preplavljeni štencima. Kasnije, kad smo morali umjetno hraniti skakače, pokušali smo biti kao njihove neozbiljne majke i nahraniti djecu ne više od pet puta dnevno i samo u prikladno vrijeme za nas. Moram reći da je ova inovacija koristila svima. Za nas je prehrana prestala biti težak teret, a mali skakači manje se mogu razboljeti.

NN Ilchenko, G.V. VAKHRUSHEVA, Moskovski zoološki vrt. Crteži V.Kostenko

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org