Životinje

Dalekoistočni leopard (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Ljudi obično misle da su leopardi predstavnici afričke savane, iako se rijetka podvrsta leoparda može naći na Dalekom istoku naše zemlje, kao iu sjevernoj Kini. Ta je podvrsta nazvana Amurskim leopardom na Dalekom istoku. Poznat je i kao amurski leopard.

Ovaj je grabežljivac uvršten u Crvenu knjigu. Pripada podvrsti, koja je na rubu izumiranja. Stanovništvo Dalekoistočnog leoparda danas je u kritičnom stanju.

U isto vrijeme, trenutak kada je Amurski tigar - njegov slavni “rođak” - povećao broj stanovnika daje nadu za očuvanje ove podvrste. Vjeruje se da se amurski leopard, čije su fotografije prikazane u ovom članku, može spasiti provedbom različitih projekata zaštite okoliša.

Opis pasmine

Ovaj leopard ima mnoge karakteristike od ostatka mačke. Ljeti vuna dostiže 2,5 centimetra, a zimi zamjenjuje 7 centimetara. U hladnom vremenu amurski leopard ima laganu boju dlake s crvenkasto-žutim nijansama, ljeti prevladavaju zasićeni i svijetli tonovi.

Amurski leopard na Dalekom istoku (fotografije životinje prikazane u ovom članku) ima duge noge koje mu omogućuju da slobodno hoda po snijegu. Težina mužjaka doseže 48 kg, iako postoje i veći predstavnici pasmine - 60 kg. Ženke teže do 43 kg.

Početkom 20. stoljeća leopard je pronađen na jugu Sikhote-Alina, kao i na jugozapadnom dijelu jezera Khanka, premda se u posljednjih nekoliko godina tamo nije vidio. Trenutno, amurski leopard živi u planinskim predjelima jugozapadnog dijela Primorskog teritorija, gdje daje jasnu prednost cedro-crnoj jeli i širokim listopadnim šumama. Manje je voljan naseljavati listopadne šume, osobito pirogene hrastove šume, čija područja rastu zbog godišnjih požara.

Ovaj predstavnik obitelji Cat odabire područja s strmim obroncima, neravnim terenima, slivovima i izdancima stijena. Trenutno se njegov raspon smanjio na kritičnu veličinu i pokriva samo ograničenu površinu šuma od 15 tisuća km² (u Primoryju, od zaljeva Posyet do rijeke Razdolnaya, kao i na granici s DLRK i NRK).

Životni ciklus i reprodukcija

U amurskom leopardu pubertet počinje u dobi od 3 godine. U divljini, očekivano trajanje života je oko 15 godina, dok je u zatočeništvu 20 godina. Amurski leopard ima sezonu parenja u proljeće. Leglo uključuje 1-4 mladunčeta. U dobi od tri mjeseca dolazi do njihovog odbića, dok mladi postaju samostalni nakon 1,5 godine, ostavljajući majku da vodi jedan život.

Društvena struktura

Amurski leopard (slike s prikazom u ovom članku) preferira jedan noćni način života. Ali nakon parenja, neki muškarci mogu ostati sa svojim ženkama, kao i pomoći u podizanju mladih. Često se događa da nekoliko muškaraca istodobno teži jednoj ženki, a također se bore za mogućnost parenja s njom.

Temelj njezine prehrane čine srna, rakunski psi, zečevi, sitni svinje, jazavci i pjegavi jeleni.

Glavne prijetnje

Amurski leopard na Dalekom istoku od 1970. do 1983. izgubio je više od 80% svog teritorija. Glavni razlozi bili su: požari, šumarska industrija, kao i transformacija zemljišta za poljoprivredu. Ali sve nije izgubljeno. U ovom trenutku postoje pogodni šumski prostori za životinje. Teritorija je moguće zaštititi od štetnog utjecaja ljudi, a time i povećanja veličine populacije.

Nedostatak plijena

Treba napomenuti da u Kini postoje ogromna područja koja su pogodna staništa, dok razina opskrbe hranom nije dovoljna za održavanje populacije na odgovarajućoj razini. Količina plijena može se povećati zbog regulacije korištenja šuma od strane stanovništva, kao i usvajanja mjera za zaštitu kopitara. Da bi preživio, Dalekoistočni leopard treba ponovno ispuniti svoje izvorno stanište.

Ilegalna trgovina i krivolov

Amurski leopard neprestano je podvrgnut ilegalnom lovu zbog uočenog i lijepog krzna. Istražni tim proveo je pokus pod pokrićem 1999. godine: uspjeli su stvoriti kožu muškog i ženskog leoparda Dalekog istoka, nakon čega su ga prodali za 500 i 1.000 dolara.

Ovaj pokus pokazuje da postoje ilegalna tržišta za takve proizvode i nalaze se u blizini životinjskih staništa. Sela i poljoprivreda okružuju šume u kojima žive ove životinje. To stvara pristupačnost šumama, a krivolov je ovdje ozbiljniji problem nego u regijama udaljenim od ljudi. Ta se okolnost odnosi i na leoparde i druge životinje koje su izložene istrebljenju radi novca i hrane.

Sukob s čovjekom

Treba napomenuti da je amurski leopard (slika životinje kojoj se divi ljepotom) posebno ranjiva, budući da su jeleni dio njezine prehrane. Doprinos osobe ukupnom smanjenju broja jelena, zbog vrijednosti svojih rogova, sprečava leoparda da dobije dovoljno hrane.

Zbog pada populacije jelena, leopardi često idu na uzgoj sobova u potrazi za hranom. Vlasnici tih zemalja često ubijaju životinje, štiteći svoja ulaganja.

Amurskom leopardu također prijeti izumiranje zbog malog broja stanovnika, što ga čini ranjivim na razne katastrofe, uključujući bolesti, šumske požare, promjene u stopama mortaliteta i plodnosti, omjeri spolova, depresiju inbridinga. Treba napomenuti da su rodbinske veze promatrane u prirodi, što znači da može dovesti do različitih genetskih problema, uključujući i smanjenje nataliteta.

Takvi se parovi javljaju u određenim populacijama velikih mačaka, iako u malim populacijama ne dopuštaju izlazak. Istraživanja su pokazala da je kod odrasle ženke prosječni broj teladi značajno smanjen.

Nažalost, trenutno se situacija s amurskim leopardom može smatrati zaista katastrofalnom - na primjer, tijekom proteklih dvadeset godina njezino je stanište u našoj zemlji gotovo prepolovljeno, a broj se smanjio nekoliko desetaka puta. Zbog toga je danas amurski leopard zaštićen.

Crvena knjiga Ruske Federacije pripisivala je životinju prvoj kategoriji kao najrjeđu, koja je na rubu izumiranja, s vrlo ograničenim dometom, čija je glavna populacija unutar naše zemlje. Istodobno, leopard je uvršten u Aneks Prve konvencije CITES-a i Crvene knjige Saveza očuvanja prirode.

izgled

Dalekoistočni leopard je prilično velika divlja mačka, ali manje veličine od tigra, lava i jaguara.

  • Tanko, graciozno tijelo grabežljivca ima izduženi oblik, pomalo “spljošteno” sa strane, njegova duljina je 105 - 137 cm, a visina u grebenu je 60 - 78 cm.
  • Rep je dugačak - 80 - 90 cm.
  • Udovi snažni, ne dugi.
  • Kandže oštre, vtyazhnye, na prednjim šapama do pet centimetara u dužinu.
  • Masa odraslog mužjaka od 32 do 53 kg, ženki - ne prelazi 43 kg.
  • Glava je zaobljena, relativno male veličine.
  • Čelo je snažno i ispupčeno.
  • Nos je širok, izdužen, tamne boje.
  • Uši su široke, zaobljene, male, crne na leđima.
  • Oči s okruglim zjenicom, nisu velike.
  • Brkove su elastične, do 10 cm duge, crne i bijele.
  • Oštrice, oštre, duge, kao oštrice.
  • Životinja ima gustu mekanu dlaku, čvrsto vezanu uz tijelo. Duljina hrpe na trbuhu doseže 7 cm, na leđima 2,5 cm ljeti i do 5 cm zimi. Glavna boja dlake je žuta s crvenim ili crvenkastim nijansama, zimi nije tako svijetla kao ljeti. To je osobito vidljivo iz fotografija snimljenih u različitim vremenskim razdobljima.

Opis pasmine zimi je nešto drugačiji od opisa ljeta. I sve to zahvaljujući promjenama koje se događaju s krznom životinje.


Pjegava boja dopušta životinji da se spoji s okolinom, da postane neprimjetna žrtvi i neprijateljima. Položaj oznaka na kaputu je jedinstven za svakog pojedinca i omogućuje njihovu identifikaciju: postoje dvije vrste crnih oznaka - prstenaste i čvrste.

Na bradi, čelu, u blizini brkova, na obrazima, šape i donji dio tijela prekriveni su većim oznakama. Na stražnjoj i bočnoj strani raspršeni su tamni prstenovi promjera do 5 cm. Rep na vrhu je ukrašen velikim mrljama - čvrstim i prstenastim.

Lov i prehrana

Noćni solo psi za plijen su uobičajeni za ovog predatora. On ne voli gužvu i užurbanost. Dugo čeka da se žrtvuje, neprimjetno joj se prikrade. S lakoćom i gracioznošću pantera, životinja hvata u nekoliko skokova, drži oštre očnjake u grlu. Odmah jede, otkidajući žrtvu zubima komade mesa.

Velika proizvodnja traje 5 - 7 dana. Predator skriva neiskorišćenu hranu na skrovitom mjestu (ispod stabala, u malim nišama) ili je vuče u svoj brlog. S vremena na vrijeme jazavci i rakuni vrše noćne posjete u skrovište, a ne nerado koriste druge rezerve lisica, divljih svinja, pa čak i medvjeda. Ali najčešće je poslastica vrana, svrake i sise.

Sve što hrani Daleko istočnog leoparda, ne računa. Omiljeni sada - divlje koze i jeleni, grabežljivac lovi ljeti. Zimi se zvijer prebacuje u istočne azijske jelene i divlje svinje. Manje "stočne hrane" su mali glodavci, rakuni, zečevi, lješnjaci, jazavci, fazani. Ovaj leopard može napasti mladunčad.

Razmnožavanje i briga o potomstvu

Nisu sve ženke sposobne dati potomstvo, štoviše, iz različitih razloga često umire. Razdoblje vjenčanja traje nekoliko dana, pada krajem jeseni ili početkom siječnja. Mužjaci su više zainteresirani za mlade ženke, za njih organiziraju krvave bitke. Životinje ne stvaraju dugotrajne parove. Nakon parenja, ženka se pokušava osloboditi neželjenog susjedstva s mužjakom i potajno priprema brlog za nadolazeće rodove.

Trudnoća traje 3 - 3,5 mjeseca. Obično se u ženki rađa od 1 do 4 mačića. Mladunče Dalekog istočnog leoparda rođeno je slijepo, težak ne više od 600 grama, au velikom leglu oko 400 grama. Prekrivena je debelim, mekanim pjeskovitim krznom s naglašenim mrljama.

Mačići otvaraju oči na 7 dana, počnu puzati dva tjedna, šetaju mjesec i pol, dva mjeseca već pokazuju iz brloga. Tromjesečne bebe trče četiri kilometra sa svojom majkom, petomjesečne bebe se lako mogu prevladati i 8 km.

Do 5 - 6 mjeseci mladunci jedu majčino mlijeko. Prvi put kušaju meso za 1,5 do 2 mjeseca, a za tri mjeseca bez njega uopće ne mogu. U blizini majke, najčešće, ostaju do sljedećeg potomstva, ali mogu živjeti neovisno od jedne i pol godine. Dalekoistočni leopard dostiže pubertet - muški od 2 do 3 godine, ženka 2 godine.

Predator živi u zatočeništvu više od 20 godina, u prirodnim, prirodnim uvjetima - od 10 do 15 godina.

Sigurnosne mjere

Predator je uvršten u Međunarodnu crvenu knjigu kao najrjeđa podvrsta čije je stanište ograničeno. Glavna populacija je na području Ruske Federacije, gdje je lov za ovu životinju zabranjen od 1956. Da nije bilo intervencije države, Dalekoistočni leopard dugo bi se smatrao izumrlom vrstom.

Znanstvenici se već dugi niz godina suočavaju sa zadatkom spašavanja genetskog fonda pojedine podvrste leoparda. Životinje u zoološkim vrtovima Europe, Azije i Rusije sudjeluju u europskom programu za očuvanje i uzgoj podvrste Dalekog istoka. Od toga se samo 10 jedinki može smatrati čistokrvnim, a ostatak - križanjem sa sjevernim kineskim podvrsama.

Od 2008. godine u Rusiji djeluje vladin program s ciljem spašavanja leoparda iz Dalekog istoka i povećanja njegovog broja. Strategija očuvanja životinje na prvom mjestu uključuje stvaranje zaštićenih područja. Jedna od najstarijih rezervata u Rusiji, Cedar Pad, gdje ova podvrsta stalno živi, ​​otkrivena je prije gotovo stotinu godina. Rezervat "Leopard" pojavio se na području Primorskog kraja 2008. godine.

Zemlja Leoparda, najveće zaštićeno područje Primorskog teritorija, uzbudljivo je 60% staništa grabežljivca i djeluje od 2012. godine. Park se proteže od sjevera prema jugu 150 km, a njegova zapadna granica podudara se s granicom Kine. Zaštita Dalekoistočnog leoparda i stvaranje povoljnih uvjeta za reprodukciju glavni su fokus rada rezervata. Osoblje parka podržava bazu predatora i provodi 24-satni nadzor uz pomoć zamki za kameru.

Leopard Watch

Amur leopard Daleki istok oprezan i tajanstven. Uhvaćen na oči osobe iznimno rijetko, brzo se povlači, ne ostavljajući traga. Očigledno, stoga ga gotovo nitko nije uspio pronaći. Rješenje problema pronađeno je na samom kraju 20. stoljeća, kada su znanstvenici izumili foto-zamku. Prve fotografije zvijeri pojavile su se već 2001. godine.

Uređaj je apsolutno siguran. Sastoji se od kamere, senzora infracrvenog zračenja, baterije. Uređaj je instaliran na području gdje živi Dalekoistočni leopard, s obje strane staze. Životinja se zaustavila usred staze, a na zemlju je postavljen mamac s atraktivnim mirisom. Senzor reagira na toplinu i šalje signal fotoaparatu. Zvijer ulazi u okvir s dvije strane u isto vrijeme. Zamjena digitalnih medija i ponovno punjenje napajanja provodi se jednom u 5 - 6 dana.

Ne tako davno, stručnjaci počeli koristiti ne samo fotografije, ali i video način snimanja oko sat. To vam omogućuje da pratite svaki grabežljivac posebno, promatrajte leglo, pomažete životinji, ako je potrebno, prikupite zanimljive činjenice i obradite statističke podatke. Video i foto materijali, u slučaju ubijanja leoparda, pomažu brzo pronaći krivca.

Crvena knjiga: Dalekoistočni leopard

Predator ima gusto dugo krzno. Osobito je vidljiv u zimskoj odjeći. Ova prekrasna mačka jedna je od najljepših i vrlo rijetkih mačaka na svijetu. Nedavno je tim životinjama dodana i Crvena knjiga Rusije. Dalekoistočni leopard dobio je status ugrožene vrste. Ova okolnost je vrlo zabrinjavajuća za ekologe i zagovornike životinja. Danas se ulažu napori za očuvanje podvrsta i povećanje njihovog broja.

Dalekoistočni leopard, čija fotografija krasi mnoge publikacije o grabežljivcima u Rusiji, nalazi se u Crvenoj knjizi IUCN-a, kao iu dodatku Međunarodne konvencije CITES.

Unatoč naporima, danas se situacija s ovim veličanstvenim zgodnim muškarcima smatra katastrofalnom. A za to postoji svaki razlog. Samo u posljednja dva desetljeća leopardovo stanište u našoj zemlji se prepolovilo, a njegov broj se deseterostruko smanjio. Danas u Rusiji nema više od 30 pojedinaca. U Kini, prema najnovijim podacima, nije bilo više od 10 životinja. Nema podataka o prisutnosti tih životinja u Koreji.

Predispozicija za promjenu raspona i broja ove lijepe životinje posljednjih godina izgleda prijeteći. Posljednje, nekada pouzdano utočište leoparda Dalekog istoka u našoj zemlji - južno od Primorskog kraja nije zaštićeno. Krčenje šuma se ne smanjuje, ali krčenje šuma dobiva na zamahu, vegetacija se sustavno sagorijeva, rekonstruiraju se i polažu nove ceste, uništavaju se pojedinci koji uzrokuju oštećenje stada jelena.

Slučajevi krivolova, koji je stimuliran modom za luksuzne kože tih životinja, postaju sve učestaliji.

Vanjski znakovi leoparda

Mnoga specijalna izdanja na svojim stranicama postavljaju svoj opis. Dalekoistočni leopard neobično je graciozan i vitak mačak s debelim i mekanim krznenim kaputom. Ovo je najrjeđa vrsta mačje zemlje.

Tijelo mu je vitko, nevjerojatno fleksibilno. Glava je zaobljena, ispravnog oblika.

Predator se moli dva puta godišnje. Njegov ljetni outfit ima kraći kaput (2,5 cm), zimski kaput je prilično dosadan, dug i ima debelu poddlak (od 5 do 7 cm).

Šape snažne i vitke, s jakim kandžama koje se uvlače.

Dlaka ovisi o sezoni. Zimi je amurski leopard odjeven u zarđali, crvenkasto-zlatni krzneni kaput ili svijetlo žuti krzneni kaput. Ljeti dobiva više zasićenih tonova. Na koži su raspršeni jasno definirani prstenovi ili crne točke. Oči su plavo-zelene ili sivo-plave.

stanište

Kada ljudi misle o leopardima, većina njih zamišlja savane u Africi. Unatoč tome, postoji rijetka podvrsta tih životinja, koja živi u šumama Dalekog istoka i sjeverne Kine. Zato je dobio ime Dalekoistočni leopard, često nazvan amurskim leopardom. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Stručnjaci vjeruju da Dalekoistočni leopard, fotografiju koju vidite u članku, može se spremiti podložno provedbi ekoloških projekata.

Ovaj predivni grabežljivac živi u umjerenim šumama s širokim temperaturnim spektrom. Danas leopard živi na površini od oko 5.000 četvornih metara. km. Održiva populacija ove podvrste u divljini sačuvana je u Primorskom kraju, između Kine i Vladivostoka.

lovokrađa

Leopard Dalekog istoka, kao ni jedan drugi grabežljivac, podložan je ilegalnom lovu zbog svog lijepog i skupog krzna. Tajni istražni tim proveo je pokus: rekonstruirali su kožu ženke i mužjaka te životinje, a zatim ih prodali za 5.000, odnosno 10.000 dolara. "Dogovor" se dogodio u selu Barabash, nedaleko od rezervata Kedrovaya Pad.

Ovaj pokus je pokazao da i danas postoje ilegalna tržišta za takve proizvode u staništima životinja. U tim područjima krivolov postaje mnogo ozbiljniji problem nego u područjima koja su udaljena od ljudi.

Način života

Dalekoistočni leopard je životinja sumraka. On lovi u večernjim satima ili noću. Rijetko, ali ako je vrlo gladan, može uloviti plijen tijekom dana.

Njegova žrtva najčešće je u zasjedi. Predator je vrlo pažljivo ukrao, pokušavajući se približiti lokalnom olakšanju. Leopard odlazi na mjesto za zalijevanje samo kad u sumi padne sumrak.

Zvijer ima vrlo oštar vid. Svoju žrtvu može vidjeti na velikoj udaljenosti (do 1,5 km). Ali sa sluhom i mirisom, situacija je nešto lošija.

Dalekoistočni leopard savršeno se penje na drveće. Čak se i veliki plijen lako vuče do grana.

Na kratkim udaljenostima razvija vrlo pristojnu brzinu (55 km / h). Ova mačka ne voli plivati.

Često koristi ceste i puteve koje je napravio čovjek. On ga se ne boji, ne napada, već jednostavno pokušava ostaviti nezapaženo. Stalna ljudska prisutnost ne može stajati - od takvih mjesta zauvijek napuštajući.

On živi na istoj parceli dugi niz godina, hoda istim stazama i koristi samo leglo.

Opasnost za ljude

Od svih predstavnika ove skupine, Dalekoistočni leopard je najuzvišeniji. On ne napada osobu - niti jedan slučaj nije registriran u posljednjih 50 godina. Rijetko napada kućne ljubimce.

Iz ovoga slijedi da ovaj grabežljivac nije prijetnja ljudima.

"Dalekoistočni leopard. Borba za prijestolje"

U prosincu 2014., ovaj nevjerojatni dokumentarni film ruskih filmaša izašao je na ekrane naše zemlje.

Svaka osoba na našem planetu bi trebala vidjeti ovaj film. Dalekoistočni leopard je prikazan u njemu jer ga još nitko nije vidio. Oprezne i neuhvatljive životinje pojavljuju se niotkuda i brzo nestaju nigdje, kao da se rastapaju u prostranoj divljini i divnoj dalekoj istoku.

Dugo vremena (više od godinu dana), ekipa je prikupila jedinstveni materijal kako bi snimila iste snimke koje nitko drugi nije mogao učiniti. To je očajnička borba za opstanak, podizanje beba, jelo i lov, pojedinosti složenih odnosa u jednoj obitelji leoparda i njihova konkurencija s drugim životinjama.

Glavna junakinja filma bila je lijepa, graciozna ženska Kedrovka. Susjedi u tajga šumama stalno su joj počeli ukrasti plijen, a grabežljivci pokušavaju ubiti njezine mačiće. Očajna majka je prisiljena napustiti brlog uz rijeku Kedrovaya i odvesti djecu u dubine uširovske tajge.

S početkom zime, nedaleko od jame, koju je Kedrovka morala napustiti, iznenada se pojavio leš jelena. Tko je dobio? Sama Kedrovka, jedna od svojih preživjelih i sazrelih mačića, ili možda nova zvijer pojavila se u tim divljim taigama, tvrdeći da je "taigno prijestolje"?

Kako bi odgovorili na ova brojna pitanja i istovremeno snimili nevjerojatne slike iz života najtajnovitijih grabežljivih mačaka na zemlji, tim studio My Planet pretvorio je područje Leopard Land Parka u neobično veliko područje za snimanje. Dokumentaristi su koristili najnaprednije, doista jedinstvene, najmodernije tehnologije i skrivene kamere. Posebno je važno da filmska ekipa promatra najvažniji uvjet - očuvanje smirenosti grabežljivaca, da ih ništa ne može zastrašiti i prisiliti da napuste svoja staništa.

Danas smo vas upoznali s najljepšom i najrjeđom predatorskom mačkom na zemlji. Volio bih vjerovati da će Dalekoistočni leopard preživjeti, da se ne dogodi da ćemo ga za nekoliko godina pamtiti u prošlom vremenu. Sljedeće generacije bi ih trebale vidjeti, trebale bi znati za ovu nevjerojatnu životinju koju je čovjek tako nemilosrdno uništio.

Opis životinja

Leopard koji živi na Dalekom istoku, na brojnim obilježjima, razlikuje se od svih drugih osoba koje pripadaju obitelji mačaka. Ljeti njegova vuna može doseći 2-3 cm, a do početka hladnog vremena može narasti i do sedam centimetara. S druge strane, zimi vuna ima laganu nijansu, s nekim mrljama žućkasto-crvene boje, au toplim razdobljima više je zasićena. Također, u usporedbi s drugom braćom, amurski leopard ima jače i dulje udove, dopuštajući mu da se slobodno kreće po snijegu. Tjelesna težina odraslog mužjaka je približno jednaka 47 kg, ali ponekad je moguće susresti veće životinje, čija težina može doseći 62 kg. Ženke obično ne teže više od 40 kg.

Tijelo Dalekoistočnog leoparda je graciozno, izduženo i vitko. Rep životinje je ravan, ravan i prilično dug. Udovi mišićavi, jaki, glava ima zaobljen oblik. Činilo se da je priroda „namjerno“ predstavila Dalekoistočni leopard s tako dugim repom, koji mu sada dopušta da se pouzdano manevrira dok skače s strmih litica.

Vrat ovog grabežljivca je nevjerojatno snažan, to je ono što mu daje mogućnost da zgrabi žrtvu i onda je povuče zajedno s njom, iako je nekoliko puta veća i teža od njega.

stanište

Leopard Amur pretežno živi u oskudnim šumama, na području gdje oborine obiluju, a temperaturni raspon je prilično opsežan. Trenutno ukupna površina koju zauzima Dalekoistočni leopard iznosi oko 5 tisuća četvornih metara. m.

Dalekoistočni leopard očito preferira šume u kojima rastu cedrovi, jela i ariš. Za ugodno postojanje amurskog leoparda potrebno je naseliti područje gdje se nalaze strmi brežuljci, vodena tijela, reljef prelazi, postoje izdanci stijena.

Veličina populacije

Prema službenim procjenama, trenutno ne živi više od 25 jedinki u divljini. Svi Daleki istočni leopardi zauzimaju malo područje koje se nalazi na granici između Kine i Vladivostoka. Na području Kine postoji oko 8-11 odraslih održivih leoparda. Posljednja poruka o susretu s leopardom iz Dalekog istoka u Južnoj Koreji datira iz 1969. godine, kada je jedna životinja uhvaćena u blizini planine Oda, koja se nalazi u Kensan-Namdu.

Povijest distribucije amurskog leoparda

U ovom trenutku, može se tvrditi da je distribucija stanovništva bila izuzetno smanjena u odnosu na izvorna povijesna staništa. Nekada je ova veličanstvena životinja zauzimala čitav sjeveroistočni dio Mandžurije, uključujući pokrajinu Jilin i Heilunjiang, kao i korejski p / o.

Društveno ponašanje pojedinaca

Dalekoistočni leopard sklona je biti sam, loviti noću i odmarati se tijekom dana. Međutim, postoje mnogi slučajevi u kojima su mužjaci nakon parenja već ostali zajedno sa ženskom pa su joj čak pomogli u podizanju i traženju hrane za potomstvo. Također, često se događa da nekoliko odraslih muškaraca brine o jednoj ženki, boreći se međusobno za priliku da se s njom pari.

Značajke uzgoja


Amurski leopard doseže pubertet u dobi od tri godine. U uvjetima divljeg staništa, životinja može u prosjeku živjeti oko 13 godina. Kada se čuva u zoološkim vrtovima i kavezima, vijek trajanja se produžuje na dvadeset godina. Vrijeme bračnih rituala u amurskom leopardu pada na prvi mjesec ljeta ili proljeća.

Jedna ženka u leglu ima jednu do četiri telad. Mačići su rođeni potpuno slijepi, njihova koža je već pjegava, topla. Koža je svilenkasta, utori nisu oblikovani. Njihova težina jedva doseže 700 grama, duljina tijela je oko 15 cm.

Kada su stara oko tri mjeseca, beba napušta majčino mlijeko. Potpuno neovisna zvijer postaje jedna i pol do dvije godine života i može napustiti svoju majku kako bi nastavila živjeti sama.

Hranjenje Dalekog istoka Leoparda

Prehrana životinje uključuje jazavce, srne, male divlje zečeve ili divlje svinje, jelene i rakunske pse. U nekim slučajevima, grabežljivac može napasti velike ptice grabljivice. Ova životinja ima oštar vid, omogućava mu da vidi svoju žrtvu na velikoj udaljenosti, do jednog i pol kilometra.

Osim toga, oni mogu popeti stabla stabala, pa čak i rakuni ne mogu pobjeći od njih. Zanimljivo je da Dalekoistočni leopard samo treba uhvatiti samo jednog pjegavog jelena, a to će mu omogućiti da udobno živi sljedećih 10 dana, tako da u tom razdoblju predator ne obraća pažnju na druga živa bića koja su dio njegove prehrane.

Prijetnja postojanjem

Veći dio prirodnog staništa izgubio je amurski leopard od 1970. do 1983. godine. Popis glavnih uzroka incidenta uključuje slučajne šumske požare, formiranje poljoprivrednog zemljišta i šumsku industriju. Međutim, radostan je trenutak da se situacija još može poboljšati. Trenutačno ostaje dovoljna površina šumskog područja, koja je sasvim prikladna za život Dalekoistočnog leoparda. Takav teritorij se još uvijek može zaštititi od štetnih učinaka ljudi i proširiti populaciju životinja u divljini.

Velika većina stanovništva trenutno živi u rezervama i rasadnicima. U divljim uvjetima, na žalost, već postoje prilično zrele osobe koje vjerojatno neće moći proizvesti snažno i održivo potomstvo.

Nedostatak proizvodnje
U Kini postoje zemlje s velikim područjem gdje se daleko nastavlja leopard, ali glavni problem je u tome što je opskrba hranom u ovom području suviše oskudna, jednostavno nije dovoljno za održavanje velike populacije na pravoj razini.

Količina malih živih bića koja su uključena u prehranu životinje može se povećati ako se korištenje šumskog zemljišta od strane populacije koja živi u njihovoj blizini kvalitativno i pravodobno riješi. Osim toga, potrebno je uvesti djelotvorne mjere za zaštitu kopitara od djelovanja krivolovaca. Da bi Dalekoistočni leopard preživio, morat će ponovno naseliti teren koji je nekoć bio njegovo stanište.

Problem krivolova i ilegalne trgovine
Dugo vremena Amurski leopard proganjaju lovokradice koje lovi za njegovim veličanstvenim krznom, ukrašenim mrljama. Na samom kraju dvadesetog stoljeća, policijski službenici proveli su veliki eksperiment. Koža dva amurska leoparda bila je umjetno obnovljena, a kasnije su prodani za veliku količinu sunca. Barabash, koji se nalazi u blizini Kedrovaya Padi, jedan je od rezervata koji se nalazi u Rusiji.

Uspjeh ovog eksperimenta još jednom dokazuje da postoji velika količina ilegalnih tržišta na kojima se proizvodi te vrste ostvaruju iz mjesta gdje živi populacija zaštićenih životinja. Prostrane poljoprivredne površine i mala naselja okružuju šume u kojima žive leopardi na dalekom istoku. Dakle, osoba ima izravan pristup šumi. Zbog toga se krivolov pretvara u zaista veliki problem, a ne u područja udaljena od pristupa ljudima. Također je vrijedno spomenuti da je to uobičajeni problem, jer utječe ne samo na stanovništvo Dalekoistočnog leoparda, već i na brojne druge životinje koje ubijaju domaći kako bi dobili meso i novac.

Sukob s čovjekom
Dalekoistočni leopard ima visoku razinu ranjivosti, jer se određeni postotak njihove prehrane sastoji od životinja poput jelena. U dalekom istočnom dijelu Rusije, populacija jelena je značajno smanjena, jer u azijskoj medicini jelena rogovja imaju visoku vrijednost. Tako leopard postaje ozbiljna prepreka u dobivanju potrebne količine hrane.

Nedostatak hrane dovodi do činjenice da Daleko istočni leopard često posjećuje mjesta na kojima se nalazi stočarstvo. Sasvim je prirodno da vlasnici ovog područja kako bi zaštitili svoje životinje ponekad ubijaju amurskog leoparda.

parenje životinja u bliskom srodstvu
Osim svega navedenog, još jedan zajednički problem je niska populacija amurskog leoparda. Zaključak je da mali broj životinja čini cijelu populaciju iznimno ranjivom i podložnom raznim prirodnim fenomenima ili katastrofama.

To bi moglo uključivati ​​iznenadne i opsežne požare u šumskim masivima, određene bolesti, kršenje odnosa između rođenja potomstva i smrtnosti pojedinaca. Također se događa da se određeni broj godina muškarci pretežno rađaju u potomstvu, stoga je omjer spolova poremećen. Drugi čimbenik je tzv. Inbriding depresija. U populaciji tih životinja često postoje srodni odnosi slične prirode, pa je sasvim moguće da bi genetski neuspjesi mogli biti posljedica toga, među kojima se može pripisati smanjenje nataliteta.

Prema istraživanju, u razdoblju od 1973. do 1991. godine prosječni broj leoparda rođenih u potomstvu smanjio se s 1,9 na 1, respektivno.

Opis Dalekoistočnog leoparda

Prvo, davne 1857. godine, pod imenom Felis orientalis, opisao ga je njemački prirodoslovac Hermann Schlegel, koji je proučavao kožu zvijeri koja je ubijena u Koreji. Predator ima mnoga imena - Manchu (zastarjeli) ili Amurski leopard, Dalekoistočni ili Istočnosibirski leopard i Amurski leopard. Moderni latinski naziv Panthera pardus orientalis pojavio se 1961. godine zahvaljujući Ingrid Weigel.

Staništa, staništa

Dalekoistočni leopard je otporan na mraz od gotovo 30 poznatih podvrsta Panthera pardus, koji žive sjeverno od 45. paralele. Nekada je domet Amurskog leoparda na Dalekom istoku pokrivao gotovo cijeli Sikhote-Alinov raspon. Početkom 20. stoljeća područje distribucije amurskog leoparda uključivalo je:

  • Istok / sjeveroistočna Kina,
  • Amurske i Ussurske regije,
  • Korejski poluotok.

Danas se u našoj zemlji (na širini 50–60 km) čuva rijetka zvijer samo na jugozapadu Primorja, a po svoj prilici nekoliko pojedinaca živi u Kini, povremeno prelazeći rusko-kinesku granicu.

Poput većine velikih grabežljivaca, Dalekoistočni leopard nije kruto povezan s jednim tipom staništa, već preferira hrapav teren s strmim obroncima s slivovima i stjenovitim izdancima.

Amurski leopard često se naseljava na neravnom terenu s netaknutim četinarsko-listopadnim šumama, među hrastovima i cedrom, gdje se kopitari nalaze u izobilju - njegov glavni plijen.

Važno je! Nevolja je u tome što je takvih šuma u Primorju vrlo malo. Od kraja prošlog stoljeća, zbog polaganja autocesta, izgradnje gradova i masovnih reznica, povijesni prostor Dalekog istoka leoparda smanjio se za 40 (!) Puta.

Danas je leopard stisnut sa svih strana (između kineske granice, mora, stambenih područja oko Vladivostoka i autoceste Vladivostok-Khabarovsk, gdje plovi željeznica) i prisiljen je upravljati izoliranim područjem do 400 hektara. Takav je njegov moderni raspon.

Dijeta Dalekoistočnog leoparda

Amurski leopard pravi je grabežljivac, čija je prehrana, uglavnom sastavljena od papkara, povremeno isprekidana pticama i insektima.

Leopard lovi za takvom igrom kao:

Leopardi su neprijateljski raspoloženi prema vlasnicima farmi jelena, gdje životinje povremeno prodiru, rušeći jelene u parku.

Ovo je zanimljivo! Odrasli grabežljivac ima jednog velikog kopitara 12–15 dana, ali ponekad se interval između hvatanja prikladnog plijena udvostruči, na 20-25 dana. Zvijer je naučila podnijeti dugotrajne štrajkove glađu.

Leopard obično lovi na odabranim točkama u svojoj parceli, koristeći 2 standardne tehnike: napad iz zasjede ili skrivanje žrtve. Druga metoda se češće koristi za ikre, skrivajući ih kada se hrane ili odmaraju. Pojavljuju se i grupni izleti ženskog leoparda s leglom. Prateći žrtvu, amurski leopard slijedi teren, skrivajući se iza uzvišenja, ne koračajući na suhe grane / lišće, pažljivo koračajući na golim korijenima i kamenju.

Prestiže igru ​​oštrim trzanjem ili snažnim skokom od 5 do 6 metara, bacajući ga na tlo i grizući kroz vratne kralješke. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

U izmetu leoparda često se nalaze žitarice (do 7,6%), što se objašnjava njihovom sposobnošću da uklone kosu iz probavnog trakta koji ulazi u želudac kada liže krzno.

Razmnožavanje i potomstvo

Dalekoistočna brazda leoparda tempirana je zimi (prosinac - siječanj). U ovom trenutku, mužjaci pokazuju veliko zanimanje za ženke koje imaju odrasle, gotovo neovisne mačiće. Poput svih mačaka, kolotura je popraćena grmljavinom i borbama mužjaka (iako leopard, tišim na pozadini lava i tigra, rijetko daje glas u drugim vremenima).

Reproduktivne sposobnosti amurskog leoparda ograničene su s nekoliko čimbenika koji objašnjavaju poligamnu prirodu muškaraca:

  • ženka zatrudni jednom svake 3 godine (rjeđe jednom godišnje),
  • u 80% slučajeva pojavljuju se 1-2 bebe,
  • mali broj ženki sposobnih za uzgoj,
  • visoka smrtnost mladih stoke.

3 mjeseca nakon uspješnog parenja, ženka donosi uočene dugodlake mačiće, od kojih svaki teži 0,5–0,7 kg, duljine ne veće od 15 cm. Leglo vidi svjetlost 7–9 dana, a već 12–15 dana mladi aktivno puzaju po brlogu, uredi ih ženka u pećini, ispod stijene ili u stjenovitoj ruševini.

Važno je! Majka hrani mačiće mlijekom od 3 do 5–6 mjeseci, ali nakon 6 do 8 tjedana počinje ih namamljivati ​​podrigivanjem (poluprobavljeno meso), postupno ih navikavajući na svježe.

Do 2 mjeseca mali leopardi izlaze iz dnevne sobe, a nakon 8 mjeseci prate majku u potrazi za hranom, odlučujući se za samostalne izlete u dobi od 9 do 10 mjeseci. Mlade životinje ostaju s majkom do sljedećeg estrusa, spajajući se do kraja zime u skupinama kada ih ženka napusti. Isprva lutaju nedaleko od brloga, postupno se krećući dalje i dalje od njega. Mladi muškarci pred svojim sestrama pokazuju neovisnost, ali oni su ispred publike. Plodnost mužjaka događa se oko 2-3 godine.

Prirodni neprijatelji

Najviše od svega, Dalekoistočni leopard strahuje od svog bliskog rođaka i susjeda na tom području, Amurskog tigra, s kojim se radije ne uključuje. Obje se mačke intenzivno natječu za područje lova na sjevernoj granici niza, gdje je igra u manjak, a leopard u ovoj međudjelovnoj borbi gubi tigra.

Zabilježeni su slučajevi napada na leoparde Amurskih tigrova, a egzodus prvih iz južnog Sikhote-Alin zoologa izravno je povezan s širenjem populacije tigrova u tim mjestima. S jedne strane, tigar je više od leoparda i lovi velike životinje, ali s druge strane, s nedostatkom hrane, ne čini se baš zabavnim, što dovodi do pogoršanja natjecanja u hrani.

Poznato je da su trofeji leoparda napadnuti (češće u gladnim zimama) smeđim medvjedima koji vrebaju i oduzimaju svoj plijen. Također, smeđi medvjed, kao i himalajski, natječe se s amurskim leopardom u potrazi za brlogom. Istina, leopard se osvećuje himalajskim medvjedima, žanje mladunčad bez majki, napada mlade (do 2 godine) pa čak i jedu strvine (lešine medvjeda).

Ovo je zanimljivo! Prema zoolozima, u jednom trenutku crveni vuk, koji je živio na jugu Primorskog teritorija sve do 1950-ih i 1960-ih, bio je ozbiljna prijetnja Dalekoistočnom leopardu.

Vuk, također veliki ljubitelj kopitara, uglavnom srna, također se smatra prehrambenim konkurentom leoparda. Vuk, kao čopor i velika zvijer, mogao bi biti stvarna opasnost (posebno tamo gdje ima malo stabala), ali je populacija vuka mala u područjima naseljenim amurskim leopardom.

Kao rezultat toga, niti jedan grabežljivac (osim Amur tigra) koji suživot s Dalekoistočnim leopardom nema značajan učinak na njegovu populaciju.

Stanovništvo i status vrsta

Panthera pardus orientalis (Dalekoistočni leopard) uvršten je u Crvenu knjigu Ruske Federacije, gdje je uključen u I. skupinu, kao najrjeđa i najugroženija podvrsta (čija se glavna populacija nalazi u Rusiji) s izrazito ograničenim rasponom. Osim toga, amurski leopard ušao je u stranice Crvene knjige Međunarodne unije za očuvanje prirode, kao iu Aneksu I Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune / flore (CITES).

Unatoč činjenici da je lov na leoparde zabranjen od 1956. godine, njegov krivolov se nastavlja i smatra se glavnim razlogom za nestanak vrste. Predatori su ubijeni zbog izvrsne kože, prodane po 500-1000 dolara po komadu, a unutarnji organi se koriste u orijentalnoj medicini.

Važno je! Amurski leopardi su nemilosrdno ubijeni i vlasnici farmi jelena, čiji jelen povremeno postaje žrtvom podmuklih mačaka. Leopardi sami često umiru u petljama i zamkama koje postavljaju lovci na druge šumske životinje.

Drugi antropogeni čimbenik koji sprječava očuvanje populacije Dalekog istoka leoparda je uništavanje njegovog staništa na jugozapadu Primorja, uključujući:

  • smanjenje šumskog područja zbog krčenja šuma,
  • izgradnja cesta i željeznica
  • izgradnja cjevovoda
  • pojava stambenih i industrijskih zgrada,
  • izgradnju ostalih infrastrukturnih objekata.

Također, na brojne leoparde s dalekog istoka negativno utječe uništavanje opskrbe hranom. Kopita tijela iz godine u godinu sve manje postaju potpomognuta sportskim lovom, krivolovom i šumskim požarima. U tom smislu, samo pjegavi jeleni su zadovoljni, čija je stoka od 1980. godine narasla.

Zoolozi nazivaju još jednu objektivnu okolnost koja se loše odražava na kvalitetu populacije amurskog leoparda - to je usko povezano križanje. Leopardi (zbog malog broja plodnih pojedinaca) moraju se pariti sa svojim krvnim srodnicima, što narušava reproduktivne sposobnosti novih generacija, smanjuje njihovu otpornost na bolesti i vitalnost općenito.

Ovo je zanimljivo! Prema najoptimističnijim procjenama, broj svjetske populacije Dalekog istočnog leoparda ne prelazi 40 životinja, od kojih većina živi u Primorju (oko 30), a manji - u Kini (ne više od 10).

Trenutno se amurski leopard čuva u rezervatu Leopard i rezervatu Kedrovaya Pad.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org