Riba i druga vodena stvorenja

Dupin bijelog lica

Pin
Send
Share
Send
Send


Dragi momci, halo. A vi, dragi roditelji, pozdravljam na stranicama informativnog bloga "SchoolLa". Nastavljamo pomagati učiti. Danas pripremamo izvješće na temu "Delfin iz Bijelog mora iz Crvene knjige Rusije".

Mislim da ste svi upoznali ove nevjerojatne kreacije prirode. Netko je gledao predstave u dupinarijima, a neke su čak plivale s dupinima. Obično su svi sivi, ali rijetke su jedinstvene vrste, poput one o kojoj ćemo govoriti.

Što znamo o dupinima?

Dupini su podredak zubatih kitova, sisavaca koji imaju zube na čeljustima.

U grčkom, riječ dupin znači brat. Zapravo, naša mlađa braća uvijek se žure pomoći ne samo svojim rođacima. Oni su više puta spasili utapajuće ljude i branili se od agresivnih morskih pasa.

Znanost je dugo zabilježila visok mentalni razvoj ovih sisavaca. Vjerojatno su mnogi vidjeli kako dupini prate brodove, kao da su čuvani od opasnosti. U isto vrijeme prave glasne zvukove.

Ovo je zanimljivo! Istraživači kažu da se "vokabular" dupina sastoji od gotovo 14.000 zvukova, uz pomoć kojih međusobno komuniciraju.

Riječ je o životinjama koje ne vole samoću, pa žive u obiteljima - često u malim jatima od 6 do 8 pojedinaca.

Ali ponekad se takve skupine okupljaju u tisuću predstavnika mora, osobito na mjestima gdje ima mnogo hrane. Događa se da jedan par dupina nije razdvojen tijekom svog života.

U prirodnom okruženju, dupini žive do 40-45 godina, ali u uvjetima ropstva njihov život je znatno smanjen.

Kako pronaći bijelog dupina?

Zgodan muškarac bijele kože ima snažnu tjelesnu građu. On je jedan od najvećih među svojim bližnjima i može dostići do 3 metra i težiti u prosjeku 280-300 kilograma. Dupin bijelog lica lako je prepoznatljiv po leđnoj peraji, zakrivljenoj u obliku srpa, masivnog repa i širokih bijelih pruga duž strana životinje. Dobro razvijene prsne peraje zauzimaju gotovo 20% tijela.

Glavni dio njegova tijela je obojen sivom ili tamnijom. Dobio je svoje ime jer je priroda obojila njegov trbuh i lice bijelim. Nos dupina je vrlo mali - oko 5 centimetara, što izgledu bijelog spavaonice daje određeni šarm i posebnu privlačnost. I nije potrebno da nos bude bijeli, može biti u boji tijela.

Ovo je zanimljivo! Dupini bijelog lica mogu napraviti duge skokove od 10 metara iznad vode brzinom od 30-40 kilometara na sat.

Gdje tražiti dupina s bijelom njuškom?

Ovaj predstavnik kitova živi u sjevernim geografskim širinama. Najčešće se to vidi u vodama sjevernog Atlantika, ponekad u regiji Labrador, južni Grenland i blizu Islanda. Njegova kuća nalazi se u blizini obale Norveške i Velike Britanije, rjeđe plivaju do Portugala i Turske.

U Rusiji možete vidjeti bijelog dupina u Baltiku ili Barentsovom moru - u blizini Murmanska i poluotoka Rybachiy. Bilo je slučajeva kada su ovi dupini viđeni u Riškom zaljevu i Finskoj, ali znanstvenici vjeruju da je to iznimka od općih pravila.

Obično se sisavci pokušavaju ne spustiti na dubinu od više od 200 metara.

Ovo je zanimljivo! Delfini bijelog mora su pravi nestašni. Oni vole skočiti visoko iz vode i sa hrpom prskanja preliti u morsku vodu.

Stanovnik Crvene knjige

Zbog malog područja distribucije, znanstvenici su malo istraživali bijelog dupina. Zbog toga je kitolovcima dodijeljena treća kategorija rijetkosti, a uvrštena je u Crvenu knjigu Rusije, ali se ne odnosi na ugroženu, nego na malu vrstu, raspoređenu samo na malom području. Danas je ukupan broj obitelji bijelog lica oko 100.000.

Samo je kita ubojica prirodni kritičar bijelog dupina. Više sisavaca pati od onečišćenog okoliša teškim metalima i organoklorovim spojevima. Iako znanstvenici kažu da nema razloga za zabrinutost, a njihova populacija je stabilna, a broj predstavnika se ne smanjuje, ali predstavnici bijelog lica trebaju više nego ikada prije ljudsku zaštitu.

Često umiru u ribarskim mrežama. Osim toga, znanost ne može objasniti fenomen karakterističan za ovu vrstu - mnogi se dupini bacaju na obalu i isušuju u nedostatku vode.

Osim toga, ribolov ove vrste dupina razvijen je u Velikoj Britaniji i Norveškoj. Sada lov na njih nije tako čest.

Što je na bijelom plivačkom jelovniku?

22-28 pari zubi oko 7 milimetara odradili su odličan posao s hranom. Ponekad takav osmijeh u cijelom snježnobijelom nizu plaši ljude, iako za to nema razloga - bijeli dupini su vrlo ljubazni i prijateljski raspoloženi.

U meniju su kitovi s bijelim licem uglavnom ribe - bakalar, navaga, haringa i kapelin. Ponekad lignje, mekušci i rakovi padaju na oštar zub.

Ovo je zanimljivo! Bijeli dupini vole društvo. Vrlo često se vide u blizini grbavog kita.

S ovim malim videom možete dodati ovo izvješće i opis delfina bijelog lica.

Nadam se da će se vašim kolegama svidjeti vaša priča. Gledajte u projekte "Škole" češće, imamo mnogo zanimljivih stvari.

Gdje živi bijeli dupin?

Dupin bijelog lica - stanovnik sjevernih geografskih širina. Područje rasprostranjenosti ove vrste je vrlo malo, predstavlja samo mali dio sjevernog Atlantika, od Labradora, Južnog Grenlanda, Islanda do Baltičkog mora. Povremeno dupini plivaju do obala Portugala i Turske. Najčešće se nalaze uz obalu Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i Farskih otoka. Kroz svoje područje životinje se pokušavaju držati voda ne više od 200 m dubine.

Kako izgleda

Bijeli dupin ima gustu građu. Duljina tijela odraslih varira od 2,3 do 3,1 m, a maksimalna težina može doseći 350 kg. Mala djeca rađaju se s prosječnim tijelom od 1,1 m težine oko 40 kg. Dupina bijelog lica može se prepoznati po srpastom zakrivljenom leđnom peraju i širokim bijelim trakama nepravilnog oblika koje prolaze uzduž svake strane tijela. Nazivi vrsta engleskih (bijelih) i latinskih (albirostris) vrsta doslovno su prevedeni kao "bijelooki", ali istodobno kljun ovih dupina nije uvijek obojen bijelim.

Priroda bijelih pruga i mrlja je vrlo promjenjiva, ova značajka pomaže znanstvenicima, zaposlenicima dupinarija i istraživačkim postajama da razlikuju pojedince. Boja peraja također varira od crne do biserno sive.

Životni stil i biologija

Unatoč činjenici da je bijeli dupin endemičan za Sjeverni Atlantik, on nije tako dobro prilagođen životu u ovoj regiji kao beluga kitovi ili narvali. Bijeli dupini žive u skupinama jata. Prosječan broj u zglobu je 20-30 osoba. To su društvene, znatiželjne i pokretne životinje, koje se često mogu vidjeti u društvu drugih članova obitelji. Dupini bijelog lica prate takve morske divove kao kit i grbavi kit. Bijeli dupini love malu društvenu ribu: bakalar, bakalar, europski oslić i druge, kao i lignje i rakove.

Ovi morski sisavci imaju vrlo bogati vokalni raspon, uključujući krikove, zviždaljke, klikove i mnoge druge vrste glasanja. Trudnoća traje oko 11 mjeseci. Ženke s teladima obično se drže odvojeno od drugih. Potrebno je dijete od 7 do 12 godina da odraste, ojača se i preuzme palicu kako bi nastavio utrku. Obično se pubertet događa kada duljina doseže 2,5 m. Prosječni životni vijek je 30–40 godina.

Navedeno u Crvenoj knjizi

Unatoč činjenici da bijeli dupin nikada nije bio komercijalno usmjeren na velike razmjere, u nekim zemljama, kao što su Norveška, Farski otoci, Grenland, Island i Labrador, ti su dupini sustavno uhvaćeni za uporabu u prehrambenoj industriji. Općenito, globalna populacija ove vrste nalazi se u stabilnom položaju. Ukupan broj životinja procjenjuje se na 100 tisuća jedinki, au ovom trenutku ne postoji tendencija njegovog smanjenja. Poput ostalih kitova, bijeli dupini podliježu sušenju, a točni razlozi za to nisu u potpunosti utvrđeni. Osim toga, bilo je slučajeva smrti životinja u ribarskim mrežama. Jedna od najozbiljnijih prijetnji ovoj vrsti je zagađenje voda organoklornim tvarima i teškim metalima.

Zanimljivo je

Dupini - jedan od najrazvijenijih i istovremeno tajanstvenih stvorenja na zemlji. Ove životinje ne pomažu samo svojim rođacima iz nevolje, već često dolaze u pomoć ljudima. Oni guraju slabe dupine iz svog stada na površinu vode kako bi im olakšali disanje, pokušavajući pomoći životinjama koje su zapletene u ribarske mreže, spasiti živote brodoloma i utopljenika. Američki znanstvenici sa Sveučilišta St. Andrews na Floridi otkrili su da se dupini razlikuju ne samo glasom nego i imenom. Na rođenju djetetova majka proizvodi određenu jednu zviždaljku, koja mu služi kao ime. Nakon toga, takav zvižduk je fiksiran, a ostali članovi čopora mogu ga igrati. Do sada su ti podaci znanstveno potvrđeni za dobre dupine.

klasifikacija

kraljevstvo: Životinje (Animalia).
tip: Chordata (Chordata).
klasa: Sisavci (Mammalia).
Redoslijed: Cetaceans (Cetacea).
obitelj: Delfin (Delphinidae).
Rod: Dupini kratkoglavi (Lagenorhynchus).
pogled: Dupin bijelog lica (Lagenorhynchus albirostris).

Delfin bijelog mora. opis

Ova vrsta dupina nije najveća, odrasla životinja ima duljinu od približno dva i pol do tri metra. Posebnost ove vrste je prilično visoka peraja, jako zakrivljena.

Vrhovi na repu su nešto manje izraženiji nego u većini drugih vrsta, ali su prednje peraje nešto duže. Većina tijela ima tamnu, gotovo crnu boju, a trbuh je lakši, često s nijansom krem ​​boje. Isto vrijedi i za peraje koje su tamnije boje iznad dna.

Čeljust i kljun dupina bijelog usta vrlo su svijetli, pa je i ime te vrste. Račun je ispunjen s nekoliko redova zuba, od kojih je svaki oko 25-26. Njihova veličina je oko šest do sedam milimetara.

Delfin bijelog mora iz Crvene knjige

Rasprostranjenost životinje je prilično opsežna i obuhvaća sjeverne atlantske vode, kao i Barentsovo i Baltičko more. Lako se mogu naći i na obali hladne Grenlande iu toplijim vodama Finskog zaljeva.

Često su pronađeni uz obalu Norveške, ponekad čak i plivaju u dubinama fjordova. Međutim, to se događa rijetko. Osim toga, oni se mogu vidjeti u sjevernoameričkim vodama, uz obalu Labradora, kao i na Islandu.

U Rusiji se dupini bijelog lica najčešće nalaze na obali Murmanska i poluotoka Rybachiy.

Način života

Bijeli dupin iz Crvene knjige Rusije je društvena životinja, kao i većina drugih vrsta morskih dupina. Stoga žive u pravilu u malim skupinama od 5-6 osoba. Međutim, ponekad se okupljaju u prilično velikim skupinama u kojima može biti i do nekoliko stotina članova.

Glavna hrana za njih su male ribe koje žive u donjoj zoni. Takve ribe uključuju haringe, kapelan, bakalar i druge. Osim riba, dupini konzumiraju mekušce, a ponekad ne preziru rakove.

Razdoblje parenja je usred ljeta, iako se ponekad životinje mogu razmnožavati u drugim razdobljima godine. Novorođenče može biti prilično veliko i čini gotovo polovicu majčinske duljine. Naravno, nije lako nositi takvog mladića, a hranjenje je još teže, pa se vrlo polako razmnožavaju.

Ovaj tip morskog sisavca nikada nije bio u velikoj potražnji među lovcima jer ne predstavlja mnogo vrijednosti.

Nedostatak industrijskog ribolova dupina bijelog lica omogućuje životinji da zadrži prilično veliku populaciju u vodama Sjevernog Atlantika. Zašto je onda uvrštena u Crvenu knjigu u Rusiji? Odgovor je jednostavan: u vodama Ruske Federacije teško je susresti te morske stanovnike, dakle, posebno za našu zemlju, smatraju se rijetkima.

Unatoč činjenici da životinje nisu ubijene tisućama, poput mnogih kitova, ponekad ih love na Grenlandskim Eskimima, kojima je dopušteno loviti bilo koji morski život, čak i one koji se smatraju ugroženim vrstama.

Razlog što je broj životinja prilično mali nije njihovo istrebljenje, već izrazito spora reprodukcija.

bolest

Ova vrsta je slabo shvaćena, pa se gotovo ništa ne zna o bolestima. Postoje pouzdani podaci samo o nekim bolestima kostiju i apscesima zuba. Postoje i tri vrste parazitskih crva, koji su nađeni u tijelu nekih dupina.

Fenomen koji znanost još ne može objasniti povezana je s dupinima bijelog lica. Ideja je da se pojedinci suše iz nepoznatih razloga. Tijekom prošlog stoljeća uočeno je nekoliko stotina takvih slučajeva iu različitim dijelovima njihovog staništa.

Kako se nositi s tim, dok znanstvenici također ne znaju, ali pokušavaju pronaći odgovor, primjenjujući u tu svrhu sve sile i resurse koje suvremena znanost ima.

zaključak

Na temelju gore navedenog, može se sa sigurnošću reći da je bijeli dupin, čija fotografija možete vidjeti u nastavku, svakako jedinstvena vrsta koju morate sačuvati svim sredstvima.

Čelnici zemalja u čijim vodama se mogu naći divne životinje poduzimaju mjere za očuvanje i povećanje populacije dupina. Unatoč svim poduzetim mjerama, broj pojedinaca i dalje opada. Iako je prerano govoriti o opasnosti od izumiranja, ali mjere za zaštitu ove vrste treba ojačati, inače u nekoliko desetljeća bijeli dupin može potpuno nestati, kao i mnoge druge životinjske vrste.

Ima mnogo problema za borbu. Njima se mogu pripisati krivolov i nepoznate bolesti, kao i brojni slučajevi smrti životinja u ribarskim mrežama, u koje slučajno padaju i više ne mogu pobjeći.

U Rusiji se poduzimaju mjere za očuvanje ovog morskog stanovništva, ali još nije moguće govoriti o visokim rezultatima i učinkovitosti. Činjenica da je uvrštena u Crvenu knjigu ne mijenja situaciju previše, jer je zaštita okoliša u našoj zemlji slabo razvijena. Vladine agencije nisu u stanju u potpunosti i učinkovito raditi zbog nedostatka sredstava i radne snage. Sredstva potrebna za kvalitetno provođenje produktivnog rada također nedostaju danas.

Dolphin bijelog mora: opis

Većinom ljudi mogu komunicirati s dupinima i gledati ih iz blizine u delfinarijima. U zatočeništvu se obično čuvaju klasične sive životinje, ali ponekad se na izložbama nalaze i ljepotice bijelog lica.

Oni pripadaju redovima kitova i ističu se među ostalima s velikim veličinama. Odrasli dupin teži oko 270-280 kg s duljinom tijela 3-3,5 metara. Mužjaci su mnogo veći od ženki. Možete ih prepoznati po velikim perajama na prsima, razvijenim grebenima na leđima i masivnom repu. Za razliku od svojih sivih kolega, životinje ove vrste imaju mali (oko 5 cm) kljun, zahvaljujući kojem prekrasna stvorenja izgledaju ljubazno, slatko i bezopasno.

Boja leđa i strana dupina je tamna, trbuh je bijele boje. Životinje imaju 22-28 pari debelih, velikih zuba do 7 mm duljine. Za ljude, ova morska stvorenja nisu opasna, ali bilo je slučajeva kada je dupin slučajno ranio ljude tijekom igre. Dakle, ne boli se oprezno ponašati pored tih ljepotica.

stanište

Ako uzmemo u obzir globalno stanište bijelog dupina, onda se to događa u njegovom prirodnom okruženju u sjevernom Atlantiku. Od Labradora, Južne Grenlanda, tjesnaca Davis, Islanda i Barentsovog mora na jugu do obala Francuske, zaljeva Massachusetts, Baltičkog i Sjevernog mora, uključujući.

Migracije ovih životinja uopće nisu proučavane. U Davisovom tjesnacu, na primjer, pojavljuju se u isto vrijeme kao i pliskavice kada bijeli kit i bijeli kit napuštaju sjever. Napustite ta ista mjesta oko studenog, krajem jeseni.

Na području Rusije bijeli dupin nalazi se samo u Baltičkom i Barentsovom moru.

Zanimljive pojedinosti o životu bijelih dupina

Život bijelih dupina je vrlo zanimljiv i tajanstven. Ljudi danas mogu naučiti neke zanimljive pojedinosti o tim životinjama s bijelim trbuščićima i slatkim nosovima.

  • Dupini su poznati po svom razigranom karakteru, u svakoj prilici su spremni za zabavu. Njihova omiljena zabava je iskočiti iz vode, prevrnuti se u zrak i prevrnuti se. Kada tijelo udari u površinu vode, uzdiže se milijun prskanja. Nije li zabavna igra?
  • Pod vodom, bijeli dupini provode mnogo vremena u potrazi za algama. Наблюдать за такими играми шаловливых животных очень интересно.
  • До сих пор ученые не смогли дать точный ответ, почему очень часто эти прекрасные создания сами выбрасываются на берег и погибают.
  • Беломордый дельфин издает звуки, график которых имеет форму цветка. Nijedno morsko biće nije sposobno za to.
  • Znanstvenici su ustanovili da ultrazvučni dupin ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje i pridonosi liječenju bolesti.

Crvena knjiga Rusije: Dupin bijelog lica

Poznato je da su životinje ove vrste uvrštene u Crvenu knjigu Rusije. To je unatoč činjenici da oni nikada nisu bili od interesa za komercijalni ribolov. Iako su u zemljama kao što su Grenland, Norveška, Labrador, Island uhvaćene i korištene u prehrambenoj industriji.

S obzirom na populaciju na globalnoj razini, možemo zaključiti da su predstavnici ove vrste još uvijek u stabilnom položaju. Do danas ne postoji opasnost od izumiranja ili smanjenja broja životinja. Ukupan broj odraslih je oko sto tisuća. U takvoj situaciji, ako se u budućnosti neće otvoriti ribolov morskih ljepota, neće ih biti potrebno uključiti u Crvene knjige.

To je vrlo tužno na popisu ugroženih vrsta životinja u Rusiji. Dupin bijelog lica, nažalost, također je uključen u ovaj popis. No nadajmo se da u budućnosti, zahvaljujući pažljivom odnosu čovjeka prema prirodi, rijetke životinje neće biti na rubu izumiranja.

izgled

Bijelo more Dolphin je prilično velik u vodenom stanovniku. Prosječna duljina odrasle životinje je tri metra s tjelesnom težinom do 350-355 kilograma. Za takvu vodenu populaciju, strane i gornji dio iza područja leđne peraje su sivkasto-bijele boje. Donji dio tijela ima bijelu boju, a gornja strana ispred područja leđne peraje je sivkasto-crna. Leđna peraja i peraje dupina bijelog lica odlikuju se crnkastom bojom.

Kljun u vodenom stanovniku je obično bijele boje, ali kod nekih pojedinaca pepeljasto-siv. Bijeli dupini imaju 25-28 dobro razvijenih i prilično jakih zuba na svakoj čeljusti. Predstavnici vrsta dupina iz reda kitova i roda Dupini kratkog spoja karakterizira prisutnost 92 kralješka, koji premašuju broj takvih formacija u bilo kojoj drugoj vrsti obitelji Delphinidae. Bijeli dupini mogu plivati, lako dostići brzine do 30 km / h i povremeno roniti na dubini od 40-45 metara ili čak i više.

Seksualni dimorfizam

Ženski dupin ima zajedničku urogenitalnu kuglu koja se proteže paralelno s područjem trbuha., Također se nalazi analni izlaz. Kroz prednje vlaknasto gusto vezivno tkivo kod ženki pojavljuje se dobro razvijen klitoris, predstavljen kavernoznim tijelom i debelom albuminskom membranom. Vanjski spolni organ ženskog dupina su male i velike stidne usne.

Ovo je zanimljivo! Treba napomenuti da su mužjaci dupina bijelog lica, kao što je uobičajeno, mnogo veći od ženki u veličini tijela.

Za spolne organe muških dupina, prisutnost perineuma je karakteristična, što razdvaja genitalno preklapanje i analni izlaz. Dupini nemaju skrotum, a mjesto testisa je trbušna šupljina. U uvjetima tjelesne temperature na 37 ° C, proces spermatogeneze odvija se u normalnom režimu, a kritični temperaturni uvjeti za taj proces su 38 ° C.

Staništa, staništa

Vodeni sisavac živi u sjevernom Atlantiku od obale Francuske do Barentsovog mora. Također, prirodno stanište reprezentativca ove vrste dupina iz redova kitova i roda Kratko-vidljivi dupini ograničeno je na Labrador i vode Davisovog tjesnaca, na Massachusetts.

Prema zapažanjima stručnjaka, ovaj vodeni stanovnik vrlo je rasprostranjen u vodama Norveškog mora iu vodama Sjevernog mora, koji nastanjuju teritorije uz obalu Velike Britanije i Norveške. U fjordu Varanger nalaze se prilično velika stada dupina bijelog lica. Broj stanovnika na ovom mjestu doseže nekoliko tisuća glava u svakom pakiranju.

U zimskom razdoblju populacija bijelih dupina preferira migrirati u južna područja raspona, gdje se bilježe topli i ugodni klimatski uvjeti. U Rusiji se takav sisavac nalazi posvuda duž cijele Murmanske obale iu blizini ribarskog poluotoka. Postoje poznati slučajevi prisutnosti dupina bijelog lica u Finskom zaljevu i Rigi, ali takvo mjesto vodenih stvorenja sisavaca najvjerojatnije je neka vrsta iznimke. Brojni pojedinci nalaze se duž obale Švedske u Baltiku.

U vodama Davisovog tjesnaca bijeli se dupini pojavljuju u proljetnom razdoblju zajedno s pliskavicama, nakon što ovaj teritorij ostavljaju narvali i bijeli kitovi, što je stvarna prijetnja rijetkim sisavcima. Međutim, do studenog voda stanovnici nastoje što je moguće brže migrirati bliže jugu, gdje klima ostaje što ugodnija.

Dijeta dupina

Bijeli dupini klasificirani su kao vodeni grabežljivci. Takvi predstavnici vrsta dupina reda Cetaceans i roda Dupini s kratkom glavom hrane se uglavnom ribama, kao i rakovima i mekušcima.

Hrana takvih velikih vodenih stanovnika dobiva vlastitu, tako da je prehrana životinje prilično raznolika.

Sisavac jede bakalar, haringu, kapelin i druge ribe, Za ljude, dupini ne predstavljaju nikakvu opasnost. Ipak, slučajevi u kojima vodeni stanovnici ljudima donose neke nepogodnosti prilično su dobro poznati. Vrlo dobroćudne i nevjerojatno slatke životinje ludo vole igrati i zabavljati se. Prilikom podvodnih igara dupini jure velike alge.

Ovo je zanimljivo! Nakon jela, bijeli dupini se dijele u nekoliko manjih skupina koje se brzo kreću u različitim smjerovima.

U slobodno vrijeme u potrazi za hranom i odmorom, odrasli kitovi radije se zajebavaju i ubrzavaju do 35-40 km na sat, a također i jednostavno vrtoglave skokove iznad vode. Znanstveno je dokazano blagotvorno djelovanje ultrazvuka koje stvaraju dupini na ljudima. Zahvaljujući razigranosti, znatiželji i dobroj prirodi, takvi se sisavci aktivno koriste u delfinarijima i vodenim parkovima.

Razmnožavanje i potomstvo

Razdoblje aktivnog parenja i pojava potomstva u svijet pada isključivo na tople ljetne mjesece. Prosječna gestacijska dob dupina je oko jedanaest mjeseci.

Neko vrijeme nakon rođenja dupina, ženke s njima pokušavaju se odvojiti od ostalih članova obitelji. Potrebno je sedam do dvanaest godina da mali dupini rastu, sazrijevaju i dosegnu pubertet. Tijekom tog perioda, ženka podučava svoje potomstvo najosnovnijim vještinama, uključujući hranjenje i održavanje vlastitog života u nepovoljnim uvjetima.

Nevjerojatne i vrlo plemenite životinje koje žive u elementu vode, imaju samo najbogatiji i najčudniji vokalni raspon, sposobne su proizvesti mnogo zviždaljki i vriskova, različitih klikova, kao i mnoge druge različite vrste vokalizacije. Nije ni čudo da su svi dupini, uključujući i bijelo lice, poznati po svojoj razini razvoja. Često takve životinje pokušavaju pomoći ne samo svojim kolegama, već i ljudima koji su u nevolji, brodolomci ili utopljenici.

Prirodni neprijatelji

Glavni izvor opasnosti za bijele dupine su ljudi, njihova životna aktivnost, štetne industrijske emisije u more. Prirodni neprijatelji prijateljske i vesele životinje gotovo su potpuno odsutni.

Prema procjenama, prosječan broj predstavnika ove vrste doseže 100 tisuća. Dio vodenih stvorenja sisavaca umire kada uđu u ribarske mreže, ali najozbiljnija prijetnja životu bijelih dupina je onečišćenje vode opasnim organoklornim tvarima i teškim metalima. Kao mjere zaštite također se može smatrati anti-krivolovom.

Ovo je zanimljivo! Unatoč činjenici da sisavac nije predmet komercijalnog ribolova iu velikom mjerilu, u nekim zemljama takve su životinje redovito uhvaćene za uporabu u prehrambenoj industriji.

Stariji delfini se često suočavaju sa značajnim poteškoćama povezanim s čeljustima. U pravilu, stari sisavci pate od bolesti zastupljenih alveolarnim apscesima, koštanim egzostozama i synostozom. Postoje i paraziti nematoda koji negativno utječu na cjelokupno zdravlje i životni vijek dupina.

Stanovništvo i status vrsta

S obzirom na populaciju velikih kitova na globalnoj razini, moguće je izvući zaključke da su predstavnici ove vrste trenutno u prilično stabilnom položaju. Dolphin Crvenog mora iz Crvene knjige je rijetka, mala vrsta prirode kojoj su potrebne mjere zaštite i očuvanja.

Također će biti zanimljivo:

Pogledajte videozapis: Massimo & Neno Belan - Zar više nema nas 2008 (Prosinac 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org