Ptice

Mala titana smeđa glava: opis i uzgoj

Pin
Send
Share
Send
Send


Dorzalna strana smeđe sijede ili natečene sive boje, a vrh glave i grla (brada) obojen je u crno. Obrazi i trbuh prekriveni su sivkasto-bijelim perjem, a kod ptica iz sjevernih populacija obrazi su čisto-bijeli. Zamagljena svijetla točka obično je dostupna na krilu. Seksualni dimorfizam nije izražen, stoga se ženka ne razlikuje od muškog.

Smeđa glava u izgledu vrlo je slična crno-glatkoj sisama, koju je teško razlikovati od terenskih uvjeta. Često ih zbunjuju čak i ornitološki stručnjaci, ali ako bolje pogledate, primijetit ćete razlike ne samo u bojanju, nego iu glasu i navikama.

Dakle, obojenost stražnjeg dijela sivog kvržica je siva, "miša" u boji, a crna kapa ide daleko do stražnjeg dijela glave u obliku šiljastog svitka. Mjesto grla je prilično veliko, kao da je zamagljeno.

To je lako razlikovati prirodu glas siva smeđa chickadee, jer siva gaichek imaju vrlo karakterističan potrebu da se može prenijeti kao „chi-chi-gej. Prim. Prim. ”. Ako su prvi slogovi ovog poriva mrzovoljni, vrišteći, onda su posljednji promukli i napeti, kao da su pod stresom. Ovakva vrsta poziva se ponavlja gotovo svake minute i prati tanak plavooki škripac i kucanje. Sivi gaithek ima poseban, rezonantan i prilično niski krik: “chi-chi-chi-fi-tsifik. ”.

Pjevanje braka potpuno je različito kod obje vrste, što se može čuti od ožujka nadalje. To su zvučne i čiste zviždaljke - “Tiu-tiu-tiu. "Ponavlja se u sivoj sjekavi 5-6 puta zaredom. U ovom slučaju, prva tri udarca ponekad pjevaju u tonu većem od zadnje tri, a cijela pjesma ima svojevrsni tužni ton.

Vrećica se širi po šumskoj zoni, ponekad prodire u šumsku tundru i šumsko-stepsku. Ne postoji u Kavkazu i Južnim Kurilima. Zimska mjesta za crvenokosu sjenicu ulaze u mjesto gniježđenja, a siva sjenica rasprostranjenija je u Rusiji. Nalazi se iz Arkhangelska na sjeveru, a do Ukrajine na jugu, a također se nastanjuje kroz tajgu Sibira do Kamčatke i Okhotskoga mora na istoku. Tijekom zimskih selidbi, kljunovi sive tune ulaze svojim putem dalje na jug, susreću se čak iu Ukrajini.

Obje vrste gaichek razlikuju u svojim gniježđenje preferencije, budući da je smeđa sita preferira rijetke listopadne šume, a siva preferira sirove miješane crnogorične šume i živi čak iu udaljenim tajga.

Gaichki je vrlo pokretan, čak i nervozan: ne provode ni jednu minutu odmora. Oni se pametno kreću čak iu najgušćim pleksusima grana, tražeći tamo razne insekte. Ako sisa dobiva veći plijen, onda je drži s nožnim prstima, a ona razbije kljun na komadiće. Ona budno gleda kroz sve pukotine i pukotine u kore i grane stabla u nadi da će pronaći plijen. A mala sjenica hrani se uglavnom svakom sitnicom, uključujući sićušna jaja paukova i kukaca, lutaka kukaca i insekata, u potrazi za hranom od jutra do večeri. A zimi, u mrazima i mećavima, ptice se često kriju u gustim šumama smreke, gdje vjetar i snijeg ne prodiru. Od jeseni se pojavljuju u blizini stana, u vrtovima i parkovima, te se lako navikavaju na umjetni mamac, često posjećuju hranilice.

U ljeto crnje jedu samo hranu za životinje, što je sasvim dovoljno, a na jesen počinju konzumirati različita sjemena. Gaichi, i smeđe glave i sive boje, jedu suncokretove sjemenke, krastavce, razne vrste kukuruza, kadulju, kisele krastavce, serpukhu i mnoge druge, uglavnom iz sastava. Oni voljno čekići sjemenke matičnjaka, skupljajući ih iz suhih stabljika koje strše ispod snijega na rubovima šumskih cesta i uz rubove. Često se među sjemenkama i hibernirajućim ličinkama kukaca nalaze ptičice.

Od ranog proljeća hodovi se vraćaju na svoja mjesta za gniježđenje. Omiljene gnijezdeće stanice sivih čepova su gluhe i močvarne obale šumskih potoka, s pokvarenim listopadnim mrtvim drvetom među velikim crnogoričnim stablima. Gnijezdo se nalazi u šupljini, obično vrlo nisko od tla, najčešće na pokvarenim panjevima ili slomljenim stablima s mekanom trulo drvo. Žensko šuplje udubljenje traje od 8 do 25 dana. Gnezdovaya podstava je vrlo oskudna, izrađena od tankih, zgnječenih ličnatih vlakana, mahovine, ili čak jednostavno od truleži drveta, a perje, vuna i dolje vrlo su rijetki. Promjer zareza je 25-35 mm, dubina udubljenja je 100-200 mm.

Izgradnja gnijezda odvija se u travnju. U prvoj polovici svibnja promatraju se pune spojke. Izlijeganje jaja traje 13-15 dana. Pilići su u gnijezdu 17-19 dana. Polazak pilića pada krajem lipnja - prvom desetljeću srpnja.

Little Tit smeđe glave: opis izgleda

Ptica ima malo gusto tijelo, do 14 cm duljine i mase 9-14 g, kratkog vrata i perja sivkastosmeđe boje. Vrh velike glave i stražnji dio glave je mat crna nijansa. Većina leđa, srednja i mala krila, ramena, nadhvoste i slabine imaju smeđe-sivu boju. Obrazi bijeli i sivi. Na bočnim stranama vrata nalazi se hlad oker. Na prednjem dijelu grla nalazi se tzv. Dickey - velika crna mrlja. Račun ima tamnosmeđu boju. Dno ptice je prljavo bijelo s blagim oker nijansama na stranama, noge i šape su tamno sive boje.

Willow tit u terenskim uvjetima može se lako zamijeniti s blackhead. Razlika između njih je u tome što prah ima mat, a ne sjajnu crnu kapu i sivkastu uzdužnu traku na sekundarnim krilima. Najistaknutija značajka ovih ptica je njihovo pjevanje.

staništa

Smeđe glava chickadee nalazi se u šumskim zonama Euroazije, počevši na istoku Velike Britanije i središnjih regija Francuske, a završava obalom Tihog oceana i japanskih otoka. Na sjeveru živi u područjima drvene vegetacije, kao iu skandinavskoj i finskoj šumskoj tundri. Na jugu se nalazi u stepama.

Willow tit je sklon živjeti u ravnicama crnogoričnih, planinskih i mješovitih šuma, u kojima raste bor, ariš, smreka, poplavna područja rijeka i močvara. U Sibiru se naseljava u tamno crnog tajgi s sfagnumskim močvarama, vrbama i johi.

U Europi uglavnom živi među grmovnom vegetacijom poplavnih šuma, na šumskim rubovima i šumarcima. U planinskom području nalazi se na nadmorskoj visini od 2000 m do 2745 m, na primjer, na Tien Shanu. Izvan sezone parenja, ptica ima tendenciju porasta mnogo više. Na primjer, u Tibetu, prah je viđen na nadmorskoj visini od 3960 metara.

Način života

Ptice ove vrste gnijezde se u travnju i svibnju. Pretežno su sjedeći u udubinama koje se nalaze na panju i mrtvom drveću na maloj udaljenosti od tla. Mala sisa je smeđe glave, poput djetlića, preferira izdubiti svoje stanovanje u trulo trošno drvo. Dubina udubine je oko 20 cm, a promjer je 6-8 cm.

Ptičice se bave uređenjem gnijezda u parovima, koje pronalaze u jesen. Muškarci u prvoj godini života traže ženke na najbližem području (ne više od pet kilometara). Ako to ne uspiju, odletjet će u udaljena područja šume.

Za postavljanje gnijezda u klene potrebno je prosječno jedan do dva tjedna. Za to, ptice koriste grane, kora drveća, kore, vunu i perje. Gnijezda perjanica razlikuju se od stanova drugih vrsta gaichexa time što ne nose mahovinu u svoj dom. Tit - smeđa glava - voli praviti skrivene sjemenke biljaka, ali najčešće zaboravlja mjesto blaga.

Prašak jede različite male beskralježnjake i ličinke. Na taj način chickweeds donosi ogromne koristi šumskom ekosustavu jer reguliraju broj insekata. Osim toga, hrane se plodovima i sjemenkama biljaka.

Ljeti je dijeta mladih podijeljena jednako između hrane životinjskog i biljnog podrijetla. Zimi se hrane uglavnom sjemenkama kleke, bora i smreke. Pilići se hrane paukovima, gusjenicama leptira s dodatkom hrane za povrće. Odrasli klenovi jedu gliste, pčele, žižake, muhe, komarce, mrave, krpelje, pa čak i puževe.

Od biljne hrane u njihovu prehranu uključuju žitarice kao što su pšenica, kukuruz, zob i ječam. Od plodova, grabežljivci preferiraju brusnice, planinski jasen, lingonberije, borovnice i cotoneaster. Hranilice za ptice posjećuju izuzetno rijetko.

reprodukcija

Ova se sezona podudara s vremenom gniježđenja. Lutke pronalaze partnera u prvoj godini života i ostaju zajedno sve dok jedan od njih ne umre. Očekivano trajanje života smeđoglavog gaika nije dulje od devet godina.

Udvaranje muškaraca popraćeno je pjesmama i potresanjem krila. Prije parenja, oni demonstrativno nude žensku hranu. Prije početka polaganja, ptice nastavljaju s rasporedom gnijezda. Tako su na početku izleganja jaja prekrivena steljom. Polaganje se obično sastoji od 5-9 bijelih jaja s crvenkasto-smeđim točkicama. Valjak se nastavlja tijekom cijelog polumjeseca. U to vrijeme muškarac proizvodi majku i štiti gnijezdo. Ponekad žena izvuče iz stana neko vrijeme i hrani se sama.

Pilići se izležu asinkrono dva do tri dana. Najprije su prekriveni rijetkom smeđkasto-sivom dlakom, šupljina kljuna ima smeđe-žutu nijansu. Ženka i muškarac zajedno hrane mlade. U prosjeku donose plijen 250-300 puta dnevno. Noću i hladnim danima titl, smeđa glava sisa, nerazdvojno sjedi u šupljini i zagrijava svoje potomstvo. Nestlings početi letjeti malo po malo nakon 17-20 dana nakon rođenja, ali oni i dalje ostaju ovisni o svojim roditeljima, jer nisu u mogućnosti samostalno dobiti hranu. Sredinom srpnja obitelji ptica zajedno kucaju u močvarna jata, u kojima se, pored sisa, mogu naći i pika, krunice i nutariti.

Vokalni repertoar tigrice s smeđom glavom nema takvu raznolikost kao, na primjer, crnokosu. Razvrstane su dvije vrste pjesama: demonstrativne (korištene za privlačenje par) i teritorijalne (označavanje mjesta gniježđenja). Prvi tip se sastoji od niza izmjerenih zviždanja mekih zvižduka. ti. "Ili" Tii ... Tii ... ". Willow tit (fotografija vidi dolje) izvodi ovu pjesmu na istoj visini ili povremeno podiže ton. Chubby pjeva tijekom cijele godine, ali najčešće se javlja u proljeće iu drugoj polovici ljeta.

Teritorijalni zvižduk je mnogo tiši u usporedbi s demonstrativnim i podsjeća na grgoljeći tril s povremenim škripanjem. Češće ga izvode muškarci nego žene. Također, mnogi promatrači pjevaju pjesmu "mrmljanje". Najčešće susrećemo pozive tipične za obitelj plavog ticasa "chi-qi", nakon čega gotovo uvijek možete čuti zveckanje i grublje "jee ... jee ...".

Ovo je također zanimljivo!

Willow tit - inteligentna i agilna tit, koja živi u šumama Azije i Europe. Ljubitelj crnogorične šume, ličinke kukaca, sadi sjeme i ne žali se na gozbu ostataka ljudskog stola.

Među raznolikim vrstama ptica, na prvi pogled postoje vrste koje se ne razlikuju. I ne previše poznata, možda zato što se ne okreću svakodnevno pred vašim očima, kao vrapci ili sise, ili se ne mogu pohvaliti luksuzom perja, poput papagaja ili pauna. Općenito, oni nemaju izvanrednih značajki da bi bili popularni kod neke osobe. No, težina njihovog postojanja i otpornost kojom ih prevladaju, zaslužuju poštovanje. I mala, ali hrabra i snažna kvržica imaju pravo učiti o njima što je više moguće.

Iza tamnih šuma, visokih planina ...

U novije vrijeme, mali predstavnik ptica, pod nazivom "puhljak", pripadao je plavokosoj obitelji. No, bolje proučavajući navike, izgled i način života, ornitolozi su shvatili da je riječ o apsolutno neovisnoj skupini ptica. Stoga su izdvojeni u zasebnom rodu, koji je dobio smiješnu i nježnu definiciju - sjenica.

Gaichas su podijeljeni u dvije podvrste: blackheads i smeđe glave. Ove bebe ne favoriziraju osobu i više vole provoditi svoje živote u gluhim, neprohodnim šumama. Oni mogu doći u ljudski smještaj samo kao posljednje rješenje ako su prisiljeni ići u glad za posjetom. Čak i hranitelji s hranom posjećuju vrlo nevoljko.

U svojoj rodnoj zemlji, rukavci su odabrali gustu šumu crnogoričnih šuma Euroazije i Amerike, kanadske i kavkaske planinske i tajge regije, kao i Karpate, Sahalin i japanske otoke.

Izgled i opis praška

Obitelj smeđokalastih gaicheka razlikuje se u minijaturnim veličinama, samo 12 cm, najviše 14 cm. Plus mali rep od 5-6 cm. Težina djevojčice ne prelazi 10-15 grama.

Izgled ptice je prilično neprimjetan:

  • Glava s tamnim, dalekosežnim šeširom. Razlika između ove dvije vrste je u tome što je u crno-žutoj gaichi ova kapa crna ugljena, au crno-smeđim zrncima daje smeđu nijansu.
  • Vrat ptice je bijel s crnim "leptirom" na prsima.
  • Leđa i područje iznad repa su sivi, sve s istim smeđim nijansama.
  • Trbuh bijele boje.
  • Na bočnim stranama i blijedo crvenkastoj boji.
  • Malo i perje repa su sive boje, s istom smeđom poput leđa.

Ptica je nazvana praškastim prahom, jer tijekom lošeg vremena ili hladnoće snažno pušta perje. U tim trenucima, njezino je perje jedva nezamislivo. Da, ne počinje se svjetlucati svim bojama dugine, ali njegov rep i krila sa široko otvorenim perjem u ovom trenutku nalikuju trima malim čeličnim ventilatorima s jasno definiranim rubovima međusobno povezanih. Vrlo lijep prizor.

Glazbeni talenti

Ne možemo samo reći nešto o pjevačkim sposobnostima sisa. S obzirom na odvojeno stanište ptice, često nije moguće svjedočiti njegovim trejlovima. Oni kojima je sretan, u jednom glasu će reći - pjevanje mrvica je ukusno! To je sjajno! Repertoar Ptaha nije bogat varijacijama, samo su tri:

  • odrediti teritorij
  • tražiti parove u sezoni parenja,
  • za izražavanje suosjećanja muškarca svojoj djevojci tijekom udvaranja.

Ali ako znate samo kako inspirativno, melodično i nježno, crnac izvodi svoje pjesme, kako fascinira svoj glas i miluje uho. Glazbene sposobnosti ptice u potpunosti nadoknađuju rutinski izgled.

Prehrana i prehrana

Gaichka voli jesti. Je li zapanjujuće kako se tako velika količina hrane uklapa u malo, uredno tijelo? Ali ptica nije samo proždrljivac, to je i šumski urednik. Njezina je zadaća osloboditi drveće od raznih parazita ispod kore. Što pichuga i radi s velikim zadovoljstvom. Kukci i njihove ličinke čine pola stolova tijekom ljeta. Druga polovica je hrana biljnog podrijetla: sjemenke, voće, bobice, pa čak i gljive. Oni vole da se hrane žitaricama na poljima pšenice, konoplje, kukuruza i ječma.

Zimi, hrana je biljka temelj prehrane. Sjeme šišarki za božićna drvca, cedre, tise. Nedostatak hrane za životinje obnavlja se izrezivanjem spavajućih insekata, larvi i gusjenica ispod kore drveta. Važno je napomenuti da za jelo Gadget gotovo nikada ne ide dolje na tlo, radije ga prikupiti izravno iz grma, stabljike ili stabla.

Karakteristične značajke u životu i ponašanju

Chubby - ptice su sjedeći, rijetko migriraju. Možemo reći da je ova obitelj ptica. Oni traže svoju srodnu dušu mnogo prije sezone parenja, skupljajući partnera za sebe u jesen, opremivši obiteljsko gnijezdo, i tek nakon šest mjeseci sretnog života počinju se pripremati za uzgoj.

Nezavisne ptice oslanjaju se samo na vlastite snage i nikada ne zauzimaju nečija lijeva gnijezda. Sami sami izvlače vlastite kuće, u debelima s mekim, pokvarenim drvetom. U tu svrhu, otrcano zastarjele stabla breze, joha, Aspen - najomiljenijih opcija za stanovanje.

Nekoliko udubina zajednički šuplje, duboko 20 centimetara, s prilično širokom ulaznom rupom - do 8 cm. Težak posao traje u prosjeku 2 tjedna. Stan se nalazi na stanovima s kore, grančicama, perjem i životinjskom dlakom. I nikada ne koriste mahovinu za oblaganje gnijezda.

Videozapis "Pjevanje male smeđe sise"

S ljubavlju opremljeno gnijezdo spremno je i toplo i ugodno. Usput, male ptice su vrlo pametne. Kako ne bi privukli pažnju na svoju kuću, oni odnesu sve izdubljene trake ili se sakriju u iglama.

Ptahas ne živi u izgrađenom gnijezdu za život. U prošlogodišnjim se gnijezdećim kolonijama vraćaju iznimno rijetko. Nakon zimovanja i uzgoja potomaka, na jesen počinju ciklus na novi način: potragu i uređenje stanovanja, prezimljavanje, leglo. I u napuštenim kućama, druge ptice žive s užitkom: krvne zvijeri, mačeve, muharice i ostali šumski stanovnici.

Quitlock ima maniju da sakrije brojne skrovišta s rezervom sjemena. Ali samo njihovo sjećanje gotovo uvijek ne uspijeva. Vrlo rijetko kasnije mogu sami pronaći svoje blago, a iz gomile sličnih skladišta nastaju nova stabla za nove generacije gaća.

Pogledajte videozapis: SCP-1461 House of the Worm. Euclid class. Church of the Broken God humanoid building SCP (Prosinac 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org