Životinje

Afrički noj

Najveća ptica na svijetu je afrički noj. I moram reći da ove ptice rastu doista impresivne veličine. Odrasli noj može biti visok do 2,7 m, a težak je oko 156 kg. Ali ne samo velika veličina noja privlači pozornost na njega, nego i njegov način brige za damu, izleganje, a zatim podizanje potomstva i mnoštvo drugih zanimljivih obilježja.

Više o nojevima i njihovim navikama, reći ćemo u ovom članku.

Gdje i kako se smiruju afrički nojevi

Afrički noj živi na vrućem kontinentu u području savane i polu-pustinje, s obje strane ekvatora. Cijeli život muški ostaje vjeran jednoj dominantnoj ženki. No, budući da je on, unatoč tome, poligamna, njegova obitelj uključuje, u pravilu, nekoliko drugih predstavnika slabijeg spola, među kojima izdvaja svoju "damu srca". Tako nojska obitelj maršira preko savane: muškarac, dominantna ženka, nekoliko ženki po rangu i noj.

Često možete vidjeti kako ove divne ptice pasu zebrama ili antilopama, te s njima putuju dugim putevima preko ravnica. Artiodaktili ih ne odvode, jer oni zbog izvrsnog vida i visokog rasta mogu vidjeti grabežljivca koji se kreće na velikoj udaljenosti - do 5 km.

U slučaju opasnosti, emitirajući upozoravajući zvuk, ova golema ptica trči (a brzina noja u slučaju opasnosti doseže 70 km / h). Stado, koje je ptica upozorila, također je razbacano. Dakle, imati takav sentinel herbivore je vrlo koristan!

Malo o snazi ​​noja

Noj ne voli susresti se s opasnošću, ali je nemoguće smatrati kukavički, jer ako se ptica još uvijek mora suočiti s lavom ili drugim napadačem, u borbi će se pokazati kao hrabri ratnik. Čvrste nojeve noge su izvrsno oružje. Jedan udarac takvog ekstremiteta dovoljan je da ozbiljno ozlijedi, ili čak ubije lava ili razbije debeli deblo.

Ne, nojeva ptica ne skriva glavu u pijesku. Ona je samo oprezna od opasnosti, pa čak i onda samo u razdoblju izvan gniježđenja. I tijekom gniježđenja ili ako je nemoguće izbjeći sudar, on susreće sve poput pravog ratnika. Noj tuće perje i počinje se kretati prema neprijatelju, a ako ne bude imao sreće da pobjegne, bit će mučen! Vjerojatno su stoga svi grabežljivci nastojali izbjeći susrete s tom pticom, jer se drže od noja na pristojnoj udaljenosti.

Noj - ptica koja ne leti

Noj ne može letjeti - to je dobro poznata činjenica. Tako uređena priroda. Mišići su mu slabo razvijeni u torakalnom području, krila su nerazvijena, a nojeva kovrčava i labava perja ne tvore čvrsto zatvorene krute ploče-plugove. Njegov kostur nije pneumatski.

Ali ova ptica trči brže od konja! Njezine duge duge prsti savršeno su prikladne za hodanje na velike udaljenosti i trčanje. Već u dobi od mjesec dana brzina noja može doseći 50 km / h. Pokretni noj poduzima korake, svaki duljine do 4 m i, ako je potrebno, može napraviti oštar zaokret, ne smanjujući brzinu, pa čak i širiti se po tlu.

Usput, broj prstiju afričkog noja mu pomaže u procesu hodanja. Prsti ptice su spljošteni, s podlošcima na potplatu. Osim toga, postoje samo dvije, a vrlo su slične kamilinom mekanom kopitu. Nije ni čudo što se riječ "noj" prevodi s grčkog kao "vrabac-kamila". Veći prsti ptica opskrbljeni su nečim sličnim kandžama i kopitima - ptica se naslanja na nju tijekom trčanja.

Opis ptica i svojstva

Ime noja u biologiji doslovno je prevedeno s grčkog jezika kao "vrabac-kamila".

Ime je nastalo zbog vanjskih obilježja noja: slično kamilinim očima i dvama prstima, kao i prisutnosti štetočina.

I uspoređivao se s vrapcem, očito, zbog malih i nerazvijenih krila.

To je jedinstvena ptica koja ne može letjeti i nema kobilicu. Osim toga, afrički noj ima samo dva prsta, što ga čini jedinstvenim i za klasu ptica.

Rast velikog primjeraka afričkog noja doseže visinu od 2,7 metara i teži 156 kilograma. Istodobno, obični pojedinci teže oko 50 kilograma. Ženke su malo manje od mužjaka u veličini. Noja nema pneumatski kostur, ne računajući femur. Završeci stidnih kostiju ove životinje su spojeni i tvore zatvorenu zdjelicu. To je također neuobičajeno za ostale ptice.

Opis afričkog nojca:

  1. Izgradite jake.
  2. Vrat je dug i izdužen.
  3. Glava je mali, spljošteni oblik.
  4. Račun je širok, pa čak i sa mekim tkivom rogova.
  5. Oči su velike s dugim trepavicama koje rastu na gornjem kapku.
  6. Potpuno odsutna kobilica, karakteristična za ostale ptice.
  7. Sternum je slabo razvijen, na njemu je kukuruzni kalus.
  8. Krila su nerazvijena, svaki ima dva prsta s oštrim kandžama.
  9. Noge su duge i vrlo jake, s razvijenim mišićima.
  10. Na svakoj nozi nalaze se dva prsta, od kojih samo jedan ima kopito, što je potpora za vrijeme trčanja.
  11. Perje je prilično ujednačeno, labavo.
  12. Pera na glavi, vratu i nogama nedostaje, ali postoji kratka noga.

Perje imaju primitivnu strukturu - brada od perja gotovo da nije međusobno povezana, ne tvore krilca. Lijepo perje i u velikim količinama:

  1. 16 perje prvog leta,
  2. 20-23 krilata pera drugog reda,
  3. 50–60 perja repa.

Mužjaci i ženke se lako razlikuju. Odrasli mužjaci imaju crno perje, a rep i krila su bijeli. Ženke manje svijetle - Perje je sivkastobijelo, rep i krila su sivkasto-bijela.

Afrička hrana za nojeve

Jeste ptica svejeda, ali mladi radije jedu hranu za životinje, a odrasle osobe imaju vegetaciju.

U osnovi, dijeta uključuje: travu, razne biljke, cvijeće, voće.

Ali oni nisu ograničeni samo na vegetarijansku hranu, već i na insekte, gušce, glodavce i razne mrvice.

Ove ptice ne mogu žvakati hranu i zato jedu pijesak i sitno kamenje kako bi pomogli probavnom procesu. Događa se da apsorbiraju i apsolutno ne jestive predmete: plastiku, metal, trake. Nojevi ne mogu jesti nekoliko dana, a također, poput kamila, duže vrijeme bez vode. Imaju dovoljno tekućine dobivene iz zelenih biljaka. Ali, ako se voda pojavi u blizini noja, onda on puno pije. Također, nojevi vole plivati.

Gdje žive nojevi

Gdje žive nojevi? njihova domovina je Afrika, Afrički noj preferira da se naseli na otvorenim travnatim ravnicama ili u polu-pustinji, koje se uglavnom nalaze na sjeveru i jugu od šume ekvatora. Nojevi žive u obiteljima koje čine jedan odrasli mužjak, četiri ili pet ženki i potomci. Veličina obitelji može doseći 20-30 ptica.

A ako govorimo o maloljetnicima na jugu, ponekad žive u skupinama od stotine ptica.

Nojevi su često rame uz rame s pašnjacima zebra ili antilopa. Ove vrste životinja obično su međusobno povezane i zajedno lutaju teritorijima. Budući da su nojevi visoki i imaju vrlo dobar vid, mogu vidjeti grabežljivce iz daleka koji prijete stadu. Kada ptica vidi prijetnju, ona brzo počinje bježati, a brzina noja često doseže 60–70 kilometara na sat.

Druge životinje, nakon što su vidjeli takvu reakciju, također često uspijevaju pobjeći od grabežljivaca, ali njihova je brzina obično neusporediva s tim pticama. I također, noj može dramatično promijeniti smjer vožnje, bez smanjenja brzine. Pilići trče brzinom od 50 kilometara na sat gotovo istom brzinom kao i odrasle ptice.

Uzgoj i mladunčad

Nojevi ulaze zrele dobi 2-4 godine, Svaki muškarac u vrijeme tokinga štiti svoj teritorij vrlo oprezno. Ovaj teritorij može zauzimati od 2 do 15 četvornih kilometara. Svi mogući natjecatelji bit će nemilosrdno otjerani od njega. Boja vrata i udova kod mužjaka postaje jarko crvena. Da bi privukao ženke, mužjak se spušta na koljena i počinje intenzivno udarati krilima, povijajući vrat i tresući glavu o leđa.

I muškarci prave zvukove siktanja i trube, skupljaju zrak u gušavost i guraju je u jednjak.

Ovo je poligamna ptica. Glavni mužjak se može pariti sa svim ženkama iz svog harema, ali samo jedna dominantna ženka bit će njegov partner i razmnožit će se. Kada je došlo do parenja, mužjak kopa gnijezdo na pijesku, dubine 30–60 centimetara. Tamo će sve ženke polagati jaja, što se događa svakih nekoliko dana.

Noja ima najveća jaja svih ptica, međutim, oni su prilično mali za veličinu ptičjeg tijela. Obično nojeva jaja 15–21 cm dužine i oko 13 centimetara u širinu. Jaje teži 1,5–2 kg - Ovo je oko 30 kokošjih jaja. Kod polaganja obično se nalazi oko 15-20 jaja za stanovnike sjevera i okolice 30 u stanovnicima juga. U istočnoafričkoj populaciji nojeva ima 60 jaja u jednom krevetu.

Nakon što su sva jaja položena, glavna ženka juri druge od gnijezda. Polažu svoja jaja u sredinu. Dalje kroz 30-45 dana inkubacija, muška i ženska jaja izlegu. U poslijepodnevnim satima žene se bave jajima, noću - mužjakom. Tijekom dana polaganje također zagrijava toplinu sunca.

Negdje sat vremena prije izleganja, pilić počinje otvarati ljusku iznutra, udarajući je kljunom u jednom trenutku. Napravivši nekoliko takvih rupa, pilić izbacuje ovo mjesto i izlazi van. Meso nojeva rođeno je već dobro razvijeno, s laganim pištoljem na tijelu i težinom od oko 1,2 kilograma. Perje se pojavljuju kasnije, a mali nojevi su sličniji u boji ženkama, a osobine mužjaka pojavljuju se tek u razdoblju od dvije godine.

Nojske kosti su povezane jedna s drugom, vrlo se brzo naviknu na piliće iz drugih obitelji. I ako se dvije skupine obitelji sastanu, bit će vrlo teško razdvojiti piliće. Dakle, često postoje jata koja se sastoje od nojeva različite dobi. Roditelji dogovaraju borbu za mladunce i kao rezultat pobjednici ih sve odvode.

Nojske vrste

Ranije je bilo nekoliko vrsta nojeva koji su živjeli u Aziji, Indiji i jugoistočnoj Europi. Ove životinje spominje drevni grčki povjesničar Xenophon, kao naseljeni pustinjski prostor na Bliskom istoku, zapadno od Eufrata.

Ali nakon toga uslijedilo je nekontrolirano uništavanje ptica, što je dovelo do snažnog smanjenja njihove populacije. Kao i uništavanje mnogih vrsta ovih ptica u potpunosti. Trenutno postoji samo jedna vrsta, koja uključuje četiri podvrste, a sve žive u Africi.

Nojska podvrsta:

  1. Obična. Zove se Sjeverna Afrika. Izvana različita ćelava glava. U veličini, najveća od svih vrsta. Mogu doseći visinu do 2,74 metara i težiti do 156 kilograma. Njihovi udovi i vrat su svijetlo crveni. Sada ova vrsta nojeva živi u Kamerunu, Senegalu, Centralnoafričkoj Republici i Čadu.
  2. Masaysky - živi u Istočnoj Africi. Vrat i udovi su svijetlo crveni tijekom sezone parenja, a ostatak vremena je ružičast.
  3. Somali - ponekad se smatra zasebnom vrstom. Imaju i ćelavu mrlju na glavi, ali boja vrata i ekstremiteta je plavkasto-siva, dok ženke imaju svijetlo smeđe perje. Oni žive u južnoj Etiopiji, u Mosaliju iu sjeveroistočnoj Keniji. Za razliku od drugih podvrsta, žive u parovima ili pojedinačno.
  4. Južno - sivo perje. Živi u jugozapadnoj Africi.

Prirodni neprijatelji

Jaja tih ptica smatraju se delikatesom u šakalima, hijenama i supovima. Predatori napadaju piliće: lavove, geparde, hijene i leoparde. No, noja je vrlo jaka ptica, sposobna ustati za sebe. Odrasli radije izbjegavaju čak i najveće grabežljivce.

Nojevi žive dugo i njihova starost može doseći 75 godina.

Ali zajednički mit da nojevi skrivaju glave u pijesku je netočan. Otišao je od činjenice da su te životinje često naklanjale glave kako bi pronašle i progutale kamenčiće. Iz daljine se može činiti da su zaglavili glave u pijesak.

Opis pasmine

Afrički noj je vrlo moćna ptica koja ima dug vrat i noge. Rast odrasle osobe može preći 2,5 metra, a težina se kreće od 70 do 170 kilograma. Glava noja nije proporcionalna njegovu tijelu. Mozak ptice ne prelazi veličinu oraha, što utječe na njegove mentalne sposobnosti. Noj ima vrlo razvijen vid i sluh. Deblo i rep su prekriveni mekim perjem. Glava, vrat i gornji dio nogu nemaju perje. Noge su prekrivene ljuskama.

Noge afričkog noja vrlo su snažne i savršeno prilagođene za trčanje. Na nozi su samo dva prsta. Jedan od njih je nosač i sadrži kandžu, zahvaljujući kojoj je bolje prianjanje uz tlo. Drugi prst ima mnogo manju veličinu i nema kandžu, pomaže ptici da održi ravnotežu.

Značajke ponašanja

Što se tiče ponašanja, usprkos malom mozgu, afrički noj je vrlo oprezan i pažljiv. Tijekom obroka, ptica stalno pregledava okolicu. Zahvaljujući izvrsnoj viziji, noj može vidjeti grabežljivca u krugu od jednog kilometra. Ako noj osjeća opasnost, odmah napušta mjesto, bježeći. Maksimalna brzina koju ptica može doseći dok trči je 90 kilometara na sat.

Muški afrički poligam noja. Tijekom gniježđenja, muške šape kopaju rupu tako da ženke mogu polagati jaja. Sam mužjak inkubira jaja. U ovom trenutku, ženke nastavljaju polagati jaja u blizini mužjaka, što ih zatim prebacuje u jamu. Jedna ženka u prosjeku polaže po 6 jaja. U jami ima od 15 do 25 jaja.

Ciljevi uzgoja

Mnogi poljoprivrednici su sretni da uzgajaju nojeve kako bi dobili izvrsno meso, koje je u jednom trenutku bilo zamjena za govedinu 2000. godine u Europi. Svake godine sve više zemalja uvede meso nojeva u asortiman trgovina. Popularna su i nojeva jaja, jedno jaje teži oko jedan i pol kilograma.

Za razliku od jaja drugih ptica, afrički noj jaje ima nizak indeks kolesterola, što mu omogućuje da ga pojedu svi ljudi.

Ljuska nojevog jaja često se koristi u proizvodnji raznih suvenira. Poljoprivrednici su više od prodaje nojeva koža za izradu cipela i pribora. Koža ptice je izdržljiva, otporna na vodu i ima jedinstvenu teksturu. Prodaja samo jedne kože može vratiti cijeli posao uzgoja nojeva.

S jednim nojem možete dobiti prosječno 10 kilograma masti, koja se koristi u proizvodnji kozmetičkih krema, balzama, raznih sapuna i terapijskih masti. Nojska pera se također može prodavati na tržištu, međutim, njihova potražnja nije tako velika.

Značajke uzgoja i raste kod kuće

Da bi se počeli uzgajati afrički nojevi, potrebno je nabaviti veliku prostoriju u kojoj će se inkubirati jaja. Razdoblje inkubacije ovisi o veličini jaja i debljini ljuske.

Sada na tržištu postoji veliki broj različitih ormara za inkubiranje jaja, ali najbolji inkubatori su ormari s dva odjela, od kojih je jedan potreban za inkubaciju, a drugi za izleganje. Da bi inkubacija bila uspješna, morate pažljivo odabrati jaja.

Tijekom inkubacije potrebno je jaje pretvarati u intervalima od 6 dana. Međutim, treba imati na umu da se jaja moraju dodirivati ​​samo u jednokratnim rukavicama, jer ljuska nije zaštićena ni s čim i moguće je zaraza pilića. Važan čimbenik u inkubaciji je održavanje optimalne temperature i vlažnosti. Najpogodnija temperatura je 36 stupnjeva, a vlaga 27 posto.

Gnijezda rođena svijetu imaju dimenzije ne veće od 20 centimetara. Međutim, rastu vrlo brzo. Sve do postizanja oznake rasta od jednog i pol metra, nojevi rastu po centimetru dnevno. U prvih nekoliko dana života, pilićima se ne preporuča davati hranu ili piće.

Nakon nekoliko dana, preporučljivo je da afričke nojice počnu davati vodu i lišće djeteline. Tijekom prvog mjeseca preporučuje se hraniti piliće miješanom hranom pomiješanom s listovima djeteline. U drugom i trećem mjesecu života hrana za nojeve se hrani miješanom stočnom hranom i svježim sirom, dodaju se kuhana jaja, kukuruz i pšenica.

Ljeti se nojevima može dati trava, u jesen - korijenje, a zimi - silaža.

Uvjeti pritvora i skrbi

Razlikuju se sljedeći sustavi držanja nojeva:

  1. Intenzivna. Prema principu uzgoja stoke. Cijeli način života nojeva osigurava osoblje farme. U ovom slučaju jedna se ženka dodjeljuje jednom odraslom muškarcu. Ova metoda čuvanja je učinkovita u početnim fazama uzgoja afričkog noja.
  2. opsežan, Oponaša postojanje noja u divljini, tj. Svi uvjeti su što je moguće bliže životu afričkog noja u divljini. Prednost ove vrste sadržaja je da se ženka može pariti s nekoliko mužjaka, što će povećati ukupan broj jaja.
  3. Polu-Intenzivni, Kombinirajući dva prethodna sustava.

Для разведения африканских страусов требуется подготовить вольер, содержащий в себе не менее 40 м2 земли на каждую птицу. Зимой большую часть времени птицы пребывают в помещении, поэтому необходимо будет проводить частые уборки. Летом же, наоборот, страусы обитают в открытых загонах.

Страусы обладают отличным иммунитетом. Среди всех возможных болезней чаще всего встречаются расстройства ЖКТ и респираторные заболевания.

Kako bi se podržao imunološki sustav afričkog noja, potrebno je provesti cijepljenje, posebnu pozornost posvetiti sanitarnim standardima i pravodobno dezinficirati prostorije.

Pilići nojevi su vrlo osjetljivi na gripu. Stoga, kako bi se piliće zaštitilo od moguće bolesti, potrebno ju je zaštititi od kontakta s odraslom pticom dok ne dostigne šest mjeseci.

Jedan od čestih uzroka smrti noja je ulazak stranog tijela u respiratorni trakt. Također, noj je jedina ptica osjetljiva na antraks.

Opasni nositelji mnogih bolesti su golubovi, pa pokušajte da ne dopustite golubovima ući u olovku u nojeve.

Trenutno je uzgoj afričkih nojeva vrlo zanimljiva aktivnost. Međutim, treba razumjeti da će to zahtijevati ne samo financijska ulaganja, već i golemu snagu i znanje.

Kako izgleda afrički noj?

Kako izgleda afrički noj, vjerojatno nikome nije tajna - to je gusta ptica s dugim vratom bez pera koji je okrunjen spljoštenom malom glavom s velikim očima i kljunom.

Kljun je mekan, ukrašen gornjim dijelom rožnatog rasta. Ne možete ignorirati velike oči noj, dlakavi s dugim trepavicama. Svaki od njih, inače, ima volumen jednak mozgu ove ptice.

Kod mužjaka je perje svjetlije nego kod ženki, koje su ukrašene sivo-smeđim perjem s prljavim bijelim vrhovima na repu i krilima. I njihovi kavaliri mogu se pohvaliti crnim "repovima" s jarkim bijelim perjem na krilima i repu.

Različite podvrste afričkog nojeva uglavnom se razlikuju po boji vrata, nogu, veličini i nekim biološkim svojstvima: broju jaja u gnijezdu, prisutnosti ili odsutnosti legla, te strukturi jaja.

Kako noj stvara harem

Tijekom razdoblja parenja, afrički noj čini se haremom. Širi krila, pušta perje i polako kleči. Tada baci glavu i trlja je po leđima - takav „cigan“ ne ostavlja ravnodušnim ženama koje dopuštaju da budu pokrivene i postaju članovi jedne obitelji.

Istina, u ovom haremu bit će jedna “Prva dama” - dominantna ženka, koju noj odabire jednom zauvijek. A ostatak harema ženki se može mijenjati s vremena na vrijeme. "Prva dama", naravno, ne zaboravlja povremeno pokazivati ​​tko je ovdje šef, udarajući svoje prijatelje.

U obitelji nojeva lako možete odrediti rang svake od njih. Pred njim je otac obitelji, njegova "dama srca" prati ga s visokom glavom, a ostali samočki i mladi ga slijede, savijajući glave.

Brzina noja nije njezina jedina značajka.

Nojske ptice leže u jednom gnijezdu, koje će mužjak kopati u zemlju ili pijesak. Kao rezultat toga, do 30 ih se regrutira tamo, a među nojevima koji žive u istočnoj Africi, do 60. Istina, dominantna ženka osigurava da se njezina jaja nalaze u središtu kvačila, a ostatak oko. Tako djeluje zakon opstanka na štetu brojeva.

Nojsko jaje je najveće na svijetu (24 puta je veće od piletine), ali ako ga usporedite s veličinom same kokoši, onda je ona najmanja! Ovdje je takav incident!

Dominantni noja sjedi na kvačilu u popodnevnim satima. On služi kao izvorni regenerator za jaja, sprečavajući ih da prokuvaju pod 50 stupnjeva topline. Noću se muškarac uspinje na njih da ih spasi od hipotermije.

Kako se razvijaju nojevi?

Crni afrički nojevi rađaju se nakon 40 dana jakih, pokrivenih smeđkastim vlaknima, izbočenima u svim smjerovima, a pilići u pravilu teže oko 1,2 kg. Vrlo brzo nauče razumjeti kako i što mogu jesti, a za nekoliko mjeseci zamjenjuju ih perjem poput majčine, ali ne napuštaju svoju obitelj još dvije godine.

Istina, ako se u savani putevi dviju obitelji križaju sa strausitima, onda će svaki od njih pokušati uhvatiti malene za sebe i pričvrstiti ih na svoje leglo. Zbog toga postoje obitelji u kojima se zapošljava do 300 teladi različite dobi.

Godinu dana kasnije, nojeva ptica je spremna za samostalnost, ali će neko vrijeme živjeti sa svojom braćom i sestrama u istom stadu. Dok ne dođe vrijeme za plesati svoj nevjerojatni bračni ples ispred dame.

Emu nije noj!

Idemo sada iz Afrike u Australiju. Na ovom kontinentu i na otoku Tasmaniji, ptica emu je vrlo slična afričkom noju. Sve do osamdesetih godina prošlog stoljeća smatralo se da je riječ o rodu nojeva. Ali tada je njihova klasifikacija revidirana, a sada pripadaju jedinici sličnoj Casuaru.

Nakon što je noja druga ptica. Po visini raste do 180 cm i teži do 55 kg. I izvana, emu podsjeća na pticu koja se opisuje, iako je tijelo više stisnuto sa strane i izgleda zdepasto, a noge i vrat su kraći, što, usput, stvara sasvim drugačiji dojam.

Emu (nazvat ćemo ga starim) ima crno-smeđu boju perja, a glava i vrat su crni. Samo stručnjaci mogu razlikovati mužjake od ženki u tim pticama, pa čak i tijekom sezone parenja.

Emu također zna trčati

Emu ima atipičnu perjanicu koja pomaže ptici da bude aktivna čak iu podnevnoj vrućini. Perje imaju dlakavu strukturu i izvana nalikuju na vunu. Stoga, ako tijelo emua, ukrašeno dugim perjem, izgleda kao živa humka, onda su na vratu i glavi ptice kovrčave i kratke.

Poput afričkog noja, on ima prilično duge snažne noge. Samo emu, naoružani nisu s dva, već s tri prsta s tri falange. Brzina noja u slučaju opasnosti doseže 50 km / h, ali talenti ptica nisu ograničeni samo na to. Još uvijek pluta na vodi i, unatoč svojoj težini, može plivati ​​prilično dugo.

Kako emu uzgajati

Emus jede uglavnom biljnu hranu - travu, korijenje, bobice i sjemenke. Istina, u trenucima gladi ptice ne preziru insekte. Budući da emu nema zubi, oni su, poput afričkih nojeva, prisiljeni progutati sitne kamenčiće tako da se hrana koja je ušla u probavni sustav može dalje slomiti.

Emusi u prirodi praktički nemaju neprijatelja, pa žive u malim obiteljima - od dvije do pet ptica. U takvoj obitelji jedan muškarac i nekoliko žena. Emus mužjaci su veliki tate. Oni preuzimaju na sebe cijeli teret brige za potomstvo, počevši od trenutka kada ženka položi nekoliko jaja u rupu koju su iskopali.

Činjenica je da, poput afričkih nojeva, oni paze na sve dame iz svog čopora, tako da od njih gotovo istodobno dolazi vrijeme za polaganje jaja. I da odgode njihove ženke šalju se u gnijezdo, što je pokazalo prosca. I tako se ispostavlja da do 25 jaja iz različitih ženki završi na jednom mjestu. Emu jaje je veliko, tamno zeleno, prekriveno debelom ljuskom.

Emu muški izvodi roditeljski podvig

Samo se mužjak bavi inkubiranjem jaja za emu. On postavlja gnijezdo, a žena ga napušta čim se sva jaja polože. Valjanje traje do 56 dana. I nitko ne zamjenjuje muškarca. Ponekad dopušta sebi da ustane kako bi protegnuo noge, šetao oko gnijezda ili odlazi piti vodu i jede list ili travu duž puta. Ova dijeta sretan otac je ograničen.

Emu gubi tijekom inkubacije i do 15% svoje težine, ali to ih ne sprječava da budu pažljivi i brižni tate, kada nakon 2 mjeseca imaju lagano pjegave i pahuljaste bebe.

Nojima se ne prijeti izumiranje

Ljepota perja i trajnost kože ovih ptica gotovo su doveli do činjenice da ih više ne čuva ni poznata brzina noja u slučaju opasnosti. oni su nemilosrdno istrijebili. Tako su 1966. godine vrste ptica s Bliskog istoka identificirane kao izumrle.

No, s obzirom na činjenicu da je s kraja 19. st. njihov uzgoj počeo je na farmama, a ukupan broj nojeva ne ugrožava ništa drugo. Uzgajaju se u pedesetak zemalja diljem svijeta, bez obzira na klimu.

Ova ptica je u svom sadržaju nepretenciozna, izdržava velike temperaturne razlike, a prema mišljenju stručnjaka, njezino meso nalikuje okusu vitke govedine, a da ne spominjem jaku i lijepu kožu koja proizvodi razne proizvode i jaja (jaja od jednog noja) jelo od dvadeset kokošjih jaja).

Perje ptica ne izvlači se i reže blizu površine kože dva puta godišnje. Za ovaj postupak, usput, prikladni su samo zaslužni dva, trogodišnji muškarci i stariji. U mlađih pojedinaca perje nema komercijalnu vrijednost.

Noj opis

Afrički nojevi trenutno su jedini članovi obitelji Noj., Najveća ptica koja se ne lovi nalazi se u divljini, ali je također dobro uzgojena u zatočeništvu, pa je postala izuzetno popularna na brojnim farmama nojeva.

izgled

Afrički nojevi najveći su od svih suvremenih ptica. Maksimalna visina odrasle osobe dostiže 2,7 m, s tjelesnom masom do 155-156 kg. Nojevi imaju gusto tijelo, dugi vrat i malu veličinu, spljoštenu glavu. Vrlo mekan ptičji kljun je ravan i ravan, s nekom vrstom rožnate "kandže" u području gornje mandibule.

Oči su većih dimenzija, s debelim i relativno dugim trepavicama, koje se nalaze samo na gornjem kapku. Ptičja vizija se savršeno razvija. Vanjski slušni otvori vrlo su vidljivi na glavi zbog slabog perja, a po obliku nalikuju malim i urednim ušima.

Ovo je zanimljivo! Karakteristično obilježje predstavnika afričke vrste nojeva jest apsolutna odsutnost kobilice, kao i nerazvijenih mišića u predjelu prsnog koša. Kostur ptice koja ne leti, osim femura, nije pneumatski.

Krila afričkog noja su nerazvijena, s parom relativno velikih prstiju koji završavaju ostrugom ili kandžama. Stražnji udovi ptice bez letenja su jaki i dugi, s dva prsta. Jedan od prstiju završava neobičnim kopitom roga, na kojemu se noj nalazi u procesu trčanja.

Afrički nojevi imaju labav i kovrčav perjanac. Perje se više ili manje ravnomjerno nalaze na cijeloj površini tijela, a pterilije su potpuno odsutne. Struktura perja je primitivna:

  • brade gotovo nepovezane jedna s drugom,
  • nedostatak formiranja gustih lameliranih ventilatora.

Važno je! Noja nema gušavost, a područje vrata je nevjerojatno rastezljivo, što omogućuje ptici da proguta cijeli dovoljno veliki plijen.

Područje glave, bedra i vrat ptica koje ne lete, nemaju perje. Na grudima noja nalazi se i golo kožasto područje ili takozvani "kukuruzni kalus", koji služi kao potpora za pticu u ležećem položaju. Odrasli mužjaci imaju osnovno crno perje, kao i rep i krila bijele boje. Ženke su znatno manje od mužjaka, a karakterizira ih jednolično tupa boja, koja je predstavljena sivkasto-smeđim tonovima, bijelim perjem na krilima i repnom dijelu.

Način života

Nojevi preferiraju biti u zajednički korisnoj zajednici sa zebrama i antilopama, dakle, slijedeći takve životinje, ptice koje ne lete lako migriraju. Zahvaljujući dobrom vidu i prilično velikom rastu, predstavnici svih nojskih podvrsta su prvi koji uočavaju prirodne neprijatelje i vrlo brzo daju signal o neposrednoj opasnosti za druge životinje.

Uplašeni članovi nojske obitelji glasno vrište i mogu doseći brzinu od 65-70 km ili više. Istodobno, duljina koraka odrasle ptice iznosi 4,0 m. Male strijele već u jednom mjesecu lako dostižu brzine do 45-50 km na sat, bez smanjenja čak i uz oštre zavoje.

Izvan sezone parenja, afrički nojevi obično se drže u prilično malim jatima, ili takozvanim "obiteljima", koje se sastoje od jednog odraslog mužjaka, nekoliko pilića i četiri ili pet ženki.

Ovo je zanimljivo! Općenito se vjeruje da su, kad su prestrašeni, nojevi zakopali glave u pijesak, pogrešno. Zapravo, velika ptica jednostavno pogne glavu prema tlu kako bi progutala šljunak ili pijesak kako bi poboljšala probavni proces.

Nojevi pokazuju aktivnost uglavnom s početkom sumraka, au vrlo intenzivnim podnevnim vrućinama i noću takve ptice često odmaraju. Noćni san predstavnika afričke podvrste nojeva uključuje kratka razdoblja dubokog sna, tijekom kojih ptice leže na tlu i istežu vratove, kao i duga razdoblja tzv. Polusna, nakon čega slijedi sjedenje s zatvorenim očima i visokim vratom.

hibernacija

Afrički nojevi sposobni su izvrsno izdržati zimski period na području srednjeg pojasa naše zemlje, što je uzrokovano prilično bujnim perjem i urođenim izvrsnim zdravljem. Kada se drže u zatočeništvu, za takve ptice podižu se posebne izolirane peradarske kuće, a mlade stoke rođene u zimskom razdoblju tvrđe su i izdržljivije od ptica koje se uzgajaju ljeti.

Nojska podvrsta

Afrički noj predstavlja sjeverna Afrika, Masai, južna i somalijska podvrsta, kao i izumrle podvrste: sirijski, arapski ili noj aleppo (Struthio saem syriasus).

Važno je! Jato nojeva odlikuje se nepostojanjem stalnog i stabilnog sastava, ali ga karakterizira stroga hijerarhija, stoga pojedinci višeg ranga uvijek drže vrat i rep uspravno, a slabije ptice - u nagnutom položaju.

Zajednička noja (Struthio camelus camelus)

Ova podvrsta odlikuje se prisutnošću primjetne ćelavosti na glavi i najveća je do sada. Maksimalni rast odraslih ptica doseže 2,73-2,74 m, s težinom do 155-156 kg. Udovi nojeva i područja vrata imaju intenzivnu crvenu boju. Ljuska jajeta prekrivena je tankim zrakama pora, tvoreći uzorak nalik zvjezdici.

Somalijski noj (Struthio camelus molybdophanes)

U skladu s rezultatima proučavanja mitohondrijske DNA, ova se podvrsta često smatra nezavisnom vrstom. Muškarci imaju istu ćelavost u glavi, kao i svi članovi zajedničkog noja, ali za vrat i ekstremitete karakteristična je prisutnost plavičasto-sive kože. Somalijske ženke ženke imaju posebno svijetlo smeđe perje.

Masajski noj (Struthio camelus massaicus)

Ne previše rasprostranjen stanovnik teritorija Istočne Afrike nema značajnih razlika u odnosu na druge predstavnike afričkog noja, ali područja vrata i udova tijekom sezone parenja dobivaju vrlo svijetlu i intenzivnu crvenu boju. Izvan ove sezone, ptice imaju ne previše primjetnu ružičastu boju.

Južni noj (Struthio camelus australis)

Jedan od podvrsta afričkog noja. Ova ptica bez letenja karakterizira prilično velika veličina, a također se razlikuje u sivkastoj boji perja na vratu i udovima. Zrele ženke ove podvrste znatno su manje od odraslih mužjaka.

Sirijski noj (Struthiocamelussyriacus)

Izumrla afrička podsticaja nojeva sredinom dvadesetog stoljeća. Ranije je ova podvrsta bila prilično česta u sjeveroistočnom dijelu afričkih zemalja. Relativna podvrsta sirijskog noja smatra se nojem, koji je izabran za ponovno naseljavanje u Saudijskoj Arabiji. Sirijski nojevi nađeni su u pustinjskim zonama Saudijske Arabije.

Staništa, staništa

Ranije su zajednički ili sjevernoafrički nojevi živjeli na velikom području, koje je pokrivalo sjeverni i zapadni dio afričkog kontinenta. Ptica je stigla iz Ugande u Etiopiju, iz Alžira u Egipat, pokrivajući područje mnogih zapadnoafričkih zemalja, uključujući Senegal i Mauritaniju.

Do danas, stanište ove podvrste značajno se smanjilo, tako da sada obični nojevi žive samo u nekim afričkim zemljama, uključujući Kamerun, Čad, Srednjoafrička Republika i Senegal.

Somalijski noj živi u južnoj Etiopiji, u sjeveroistočnoj Keniji, kao iu Somaliji, gdje su lokalno stanovništvo nazvali pticu, "Goyao". Ova podvrsta preferira svježi ili samostalni život. Masajski nojevi nalaze se u južnoj Keniji, u istočnoj Tanzaniji, kao iu Etiopiji i južnoj Somaliji. Područje južne podvrste afričkog noja nalazi se u jugozapadnom dijelu Afrike. Južni nojevi nalaze se u Namibiji i Zambiji, česti su u Zimbabveu, kao iu Bocvani i Angoli. Ova podvrsta živi južno od rijeka Kunene i Zambezi.

Prirodni neprijatelji

Nojska jaja lovi mnogi grabežljivci, uključujući šakale, odrasle hijene i čistače, Primjerice, supovi hvataju veliki i oštar kamen s kljunom, koji nekoliko puta baca noj na vrh, uzrokujući pucanje ljuske.

Mlade, nedavno nastale piliće često napadaju i lavovi, leopardi i gepardi. Kao što pokazuju brojna zapažanja, najveći prirodni gubici u populaciji afričkog noja promatrani su isključivo tijekom inkubacije jaja, kao i tijekom uzgoja mladih.

Ovo je zanimljivo! Очень хорошо известны и даже документально зафиксированы случаи, когда защищающийся взрослый страус единственным мощным ударом своей ноги наносил смертельное ранение таким крупным хищникам, как львы.

Тем не менее, не следует думать, что страусы являются слишком пугливыми птицами. Взрослые особи сильные и могут быть достаточно агрессивными, поэтому вполне способны постоять при необходимости не только за себя и своих собратьев, но также легко защитить свое потомство. Разозленные страусы, не задумываясь, могут нападать на людей, посягнувших на охраняемую территорию.

Рацион страуса

Обычный пищевой рацион страусов представлен растительностью в виде всевозможных побегов, цветов, семян или плодов. Ponekad se ptica koja se ne leti ne može jesti od strane nekih malih životinja, uključujući insekte kao što su skakavci, gmazovi ili glodavci. Odrasli se ponekad hrane ostacima zemlje koja jede ili letećim grabežljivcima. Mladi nojevi preferiraju jesti samo hranu životinjskog podrijetla.

Kada se drži u zatočeništvu, jedan odrasli noj troši oko 3,5-3,6 kg hrane dnevno. Za potpuni proces probave, ptice ove vrste gutaju sitne oblutke ili druge tvrde predmete, što je uzrokovano potpunim izostajanjem zuba u ustima.

Između ostalog, noj - ptica je nevjerojatno izdržljiva, tako da može dosta dugo bez vode za piće. U tom slučaju, tijelo prima dovoljnu količinu vlage iz pojedene vegetacije. Ipak, nojevi spadaju u kategoriju vodonosnih ptica, pa se povremeno vrlo rado kupaju.

Razmnožavanje i potomstvo

S početkom sezone parenja, afrički noj je u stanju uhvatiti određeno područje, čija je ukupna površina nekoliko kilometara. Tijekom tog razdoblja, bojenje nogu i vrata ptice postaje vrlo svijetlo. Mužjacima nije dopušten ulazak u zaštićeno područje, ali je pristup ženki takvim "čuvarom" dobrodošao.

Pubertetski nojevi dosežu starost od tri godine, Za vrijeme rivalstva za posjedovanje zrele ženke, odrasli mužjaci nojeva donose vrlo originalne siktanje ili karakteristične zvuke trube. Nakon što se u ptičjoj kravi skupi značajna količina zraka, muškarac je oštro gura prema jednjaku, što uzrokuje stvaranje materničnog urlikanja, pomalo nalik na lavlje režanje.

Nojevi spadaju u kategoriju poligamnih ptica, stoga se dominantni mužjaci spajaju sa svim ženkama koje ulaze u harem. Međutim, parovi se samo sabiru s dominantnom ženkom, što je vrlo važno za inkubaciju. Proces parenja završava kopanjem gnijezda u pijesku, čija je dubina 30-60 cm, a jaja se u takvom muškom gnijezdu polažu od strane svih ženki.

Ovo je zanimljivo! Prosječna duljina jaja varira u rasponu od 15-21 cm, a širina od 12-13 cm, a maksimalna težina ne prelazi 1,5-2,0 kg. Prosječna debljina ljuske jaja je 0,5-0,6 mm, a njezina tekstura može varirati od sjajne sjajne površine do mat tipa s porama.

Period inkubacije je u prosjeku 35-45 dana. Noću, kvačilo se izleglo isključivo mužjacima afričkog noja, a tijekom dana alternativnu dužnost obavljaju ženke, koje se odlikuju pokroviteljskim bojanjem, spajanjem s pustinjskim krajolikom.

Ponekad tijekom dana odrasle ptice kvačilo ostavljaju potpuno bez nadzora, a grije se samo prirodnom sunčevom toplinom. U populacijama koje se razlikuju u previše ženki, u gnijezdu se nalazi veliki broj jaja, od kojih su neka lišena odgovarajuće inkubacije, te su stoga odbačena.

Oko sat vremena prije rođenja pilića, noj počinje otvarati jajnu ljusku iznutra, odmarajući se na njoj sa svojim širim udovima i metodično šupljajući kljun u malu rupu. Nakon nekoliko takvih rupa, pilić s velikom snagom udari ih zatiljkom.

Zato gotovo sva novorođena mesa nojeva često imaju značajne hematome u području glave. Nakon što su pilići rođeni, sva neživu jaja nemilosrdno uništavaju odrasli nojevi, a leteće mušice služe kao izvrsna hrana za novorođenčad.

Novorodena nojeva ptica opažena, dobro razvijena, prekrivena svjetlom. Prosječna težina pilića je oko 1,1-1,2 kg. Već drugi dan nakon rođenja nojevi napuštaju gnijezdo i odlaze s roditeljima u potragu za hranom. Tijekom prva dva mjeseca, pilići su prekriveni crnim i žućkastim vlaknima, a parijetalno područje se razlikuje po boju opeke.

Ovo je zanimljivo! Aktivna sezona parenja nojeva u vlažnim područjima traje od lipnja do sredine listopada, a ptice koje žive u pustinjskim područjima mogu se razmnožavati tijekom cijele godine.

S vremenom se sva strausita prekrije pravim, pahuljastim perjem karakteristične podvrste boje. Mužjaci i ženke hvataju se međusobno, hrvajući pravo na daljnju brigu za leglo, što je zbog poligamije takvih ptica. Ženke predstavnika afričkih podvrsta noja zadržavaju svoju produktivnost četvrt stoljeća, a muškarci oko četrdeset godina.

Stanovništvo i status vrsta

Sredinom devetnaestog stoljeća na mnogim se poljoprivrednim gospodarstvima počela čuvati nojevi, što je omogućilo da se oštro smanjivala populacija takve velike ptice koja je nestala do našeg vremena. Do danas, više od pedeset država, svibanj dobro pohvaliti prisutnost posebnih farmi koje su aktivno sudjelovali u uzgoju nojeva.

Osim očuvanja populacije, glavna svrha uzgoja nojeva u zatočeništvu je da se dobije vrlo skupa koža i perje, kao i ukusno i hranjivo meso, pomalo nalik tradicionalnoj govedini. Nojevi žive dovoljno dugo, a pod povoljnim uvjetima vrlo su sposobni živjeti u dobi od 70-80 godina. Zbog sadržaja mase u zatočeništvu, rizik od potpunog izumiranja takve ptice je trenutno minimalan.

Nojsko pripitomljavanje

Spominjanje pripitomljavanja noja datiralo se u 1650. pr. Kr., Kada su takve velike ptice navikle na područje starog Egipta. Međutim, prva farma nojeva pojavila se u devetnaestom stoljeću u Južnoj Americi, nakon čega su ptice koje nisu letjele uzgajane u afričkim zemljama i Sjevernoj Americi, kao iu južnoj Europi. Kada se drže u zatočeništvu, predstavnici afričkih nojeva vrlo su nepretenciozni i nevjerojatno izdržljivi.

Divlji nojevi koji žive u afričkim zemljama, lako se aklimatiziraju, čak iu sjevernim dijelovima naše zemlje. Zahvaljujući takvoj nepretencioznosti, održavanje kuće predstavnicima obitelji

Noj je sve popularniji. Međutim, treba imati na umu da su sve podvrste afričkog noja vrlo osjetljive na oštre temperaturne fluktuacije, ali su u stanju podnijeti niske temperature do minus 30 ° C. Uz negativan utjecaj propuha ili susnježice, ptica se može razboljeti i umrijeti.

Domaći nojevi su svejedi ptice, tako da nema posebnih poteškoća u izradi dijete za hranjenje. Afrički nojevi jedu dosta. Dnevni obujam hrane po odrasloj osobi iznosi oko 5,5-6,0 kg hrane, uključujući zelene i žitarice, korijenske usjeve i voće, kao i posebne vitaminsko-mineralne komplekse. Kada se uzgaja mlada stoka, potrebno je usredotočiti se na proteinske hranilice koje stimuliraju glavne procese rasta.

Hranidbeni obrok roditeljskog jata prilagođava se ovisno o produktivnom i neproduktivnom razdoblju. Standardni set glavnih hraniva za domaći noj:

  • kukuruzna kaša ili kukuruzno zrno,
  • pšenica u obliku prilično raspadnute kaše,
  • ječam i zobenu kašu,
  • narezane zelje u obliku koprive, lucerke, djeteline, graška i graha,
  • rezano vitaminsko sijeno iz djeteline, lucerke i livadskog bilja,
  • trava
  • usjevi korijena i gomolji u obliku mrkve, krumpira, repe i mljevenih krušaka,
  • mliječni proizvodi u obliku jogurta, svježeg sira, mlijeka i tekućeg otpada iz proizvodnje maslaca,
  • gotovo sve vrste nekomercijalne ribe,
  • mesno-koštano brašno i riblje brašno,
  • zgnječene ljuske.

Ovo je zanimljivo! Danas je uzgoj nojeva poseban dio peradarske industrije koja se bavi proizvodnjom mesa, jaja i nojeve kože.

Visoko su cijenjena pera s dekorativnim izgledom i nojevom masnoćom koja ima antihistaminska, protuupalna i ljekovita svojstva rana. Domaći nojevi - aktivno razvija, obećava i visoko profitabilna industrija.

Noj - opis, struktura, karakteristike, fotografije. Kako izgleda noj?

Afrički noj je jedinstven u prirodi ptica koja ne može letjeti, nema kobilicu i ima samo dva prsta, što je također iznimka u klasi ptica.

Kao najveće ptice na planeti, veliki pojedinci afričkog noja mogu se pohvaliti rastom od 2,7 metara i impresivnom težinom do 156 kg. Međutim, prosječna težina noja u prosjeku je oko 50 kg, a mužjaci su nešto veći od ženki.

Nojski skelet nije pneumatski, osim femura. Krajevi stidnih kostiju rastu zajedno i tvore zatvorenu zdjelicu, što je također neuobičajeno za druge ptice.

Autor fotografije: Muzej veterinarske anatomije FMVZ USP / Wagner Souza e Silva

Afrički nojevi odlikuju se gustom konstitucijom, vrlo izduženim vratom i malom glavom spljoštenog oblika, koja završava ravnim, širokim, ravnim kljunom, na kojem se nalazi mekani rožnati rast. Noj ima velike oči, a gornji kapak je prošaran dugim, mekanim trepavicama.

Autor fotografije: Vvlasenko

Autor fotografije: Donarreiskoffer

Rast grudne kosti ili kobilice, karakterističan za predstavnike klase ptica, potpuno je odsutan u nojevima, a sama grudna kost je slabo razvijena. Na njegovoj površini nalazi se golo područje debele kože - poseban kukuruzni kalus koji služi kao potpora kada ptica leži na tlu.

Foto: Diego Delso

Prednje udove ptice predstavljaju nerazvijena krila, na svakoj od njih dva prsta koja završavaju oštrim kandžama. Stražnje noge noja su duge, snažne i mišićave, s dva prsta, a samo jedan od njih na svom kraju ima svojevrsno kopito koje služi kao potpora za vrijeme trčanja.

Foto: Yathin S Krishnappa

Foto: Skampetsky

Orašasto perje je trošno i kovrčavo, relativno ravnomjerno raspoređeno po površini tijela. Nema perja na glavi, vratu i nogama: prekrivene su mekanim, kratkim dolje.

Nojsko se perje odlikuje primitivnom strukturom: brade se praktički ne spajaju jedna s drugom i ne tvore krilo. Ptice imaju vrlo lijepa perja i mnogo ih je: 16 primarnih perja prvog reda i od 20 do 23 drugog reda, upravljačka perja mogu biti od 50 do 60.

Foto: Essdras M Suarez / EMS Photography

Autor fotografije: Bob-Nan

Vrlo je lako razlikovati muškog noja od ženke. Perje odraslih mužjaka je crno, a samo rep i krila su obojani u bijelo. Ženke su prilično neupadljive: njihova perja odlikuju se zaštitnom sivkasto-smeđom bojom, a krila i perje repa izgledaju prljavo-bijelo.

Autor fotografije: Vladimír Motyčka

Što jede noj?

Noj je ptica svejeda, i iako je prehrana mladih pojedinaca pretežno hrana za životinje, odrasle ptice se hrane svim vrstama vegetacije. Njihova prehrana sastoji se od biljaka, izbojaka i sjemenki biljaka, cvijeća, jajnika i plodova, uključujući i vrlo čvrste. Ipak, odrasli pojedinci su daleko od vegetarijanaca i, ako je moguće, neće se odreći raznih kukaca, primjerice skakavaca, kao i guštera, malih glodavaca i pali su u obliku nedovoljno iskorištenog plijena velikih predatora. Norovi nemaju što za žvakati, zato jedu pijesak i sitne oblutke, a često i razne nejestive predmete za poboljšanje probave: krhotine, komadiće plastike, metala, pa čak i nokte. Također, nojevi mogu mirno postiti nekoliko dana.

Kao i deve, nojevi su sposobni bez vode dugo vremena: imaju dovoljno tekućine iz konzumirane zelene mase biljaka. No, dobivanje pristupa vodi, noj mnogo pije i voljno. Uz isto veliko zadovoljstvo, nojevi se kupaju.

Vrste nojeva, fotografija i ime.

Tijekom pleistocenske i pliocenske epohe postojalo je nekoliko varijanti nojeva koje su živjele u zapadnoj i središnjoj Aziji, u Indiji i južnim dijelovima istočne Europe. U kronikama drevnog grčkog povjesničara Xenophona spominju se te ptice koje nastanjuju pustinjski krajolik Bliskog istoka, zapadno od rijeke Eufrata.

Nekontrolirano istrebljenje ptica dovelo je do oštrog smanjenja populacije, a danas jedina vrsta nojeva uključuje 4 preživjele podvrste koje žive na prostorima Afrike. U nastavku je opis podvrsta afričkog noja.

  • običan ili sjevernoafrički noj (Lat. Struthio camelus camelus) različita ćelava glava. To je najveća podvrsta, čiji rast doseže 2,74 metra, dok je noj težak do 156 kg. Udovi i vrat noja obojeni su intenzivnom crvenom bojom, a ljuska jajeta prekrivena je tankim zrakama pora, tvoreći uzorak nalik zvjezdici. Prethodno su obični nojevi živjeli u velikom području na sjeveru i zapadu afričkog kontinenta, od Etiopije i Ugande na jugu područja do Alžira i Egipta na sjeveru, pokrivajući zapadnoafričke zemlje, uključujući Mauritaniju i Senegal. Danas je stanište ovih ptica značajno smanjeno, a sada zajednički nojevi žive u samo nekoliko afričkih zemalja: Kamerun, Čad, Srednjoafrička Republika i Senegal.

Zajednički nojev (sjeverni afrički noj) mužjak (lat. Struthio camelus camelus). Fotografija: MathKnight

Zajednička nojeva ženka (lat. Struthio camelus camelus). Autor fotografije: לומי שטרית

  • Masajski noj (Lat. Struthio camelus massaicus) - stanovnik istočne Afrike (južna Kenija, istočna Tanzanija, Etiopija, južna Somalija). Tijekom sezone parenja, vrat i udovi su obojeni intenzivno crvenom bojom. Izvan sezone parenja su ružičaste boje.

Masai nojev mužjak (lat. Struthio camelus massaicus). Photo by Nicor

Masajska ženka noja (lat. Struthio camelus massaicus). Foto: Nevit Dilmen

  • Somalijski noj (Lat. Struthio camelus molibodan) na temelju analize mitohondrijske DNA ponekad se smatra zasebnom vrstom. Mužjaci imaju istu ćelavu glavu kao predstavnici podvrsta uobičajenih nojeva, ali njihov vrat i udovi imaju plavkasto-sivu boju kože, a ženke somalijskog noja imaju posebno svijetlo smeđe perje. Somalijski nojevi žive u južnoj Etiopiji, sjeveroistočnoj Keniji i Somaliji, a lokalno stanovništvo ih naziva lijepom riječju "goyio". Ova podvrsta nojeva preferira živjeti u parovima ili pojedinačno.

Foto: David Bygott

  • Južni noj (Lat. Struthio camelus australis) također se odlikuje sivom bojom perja vrata i udova, a njezin raspon je isprekidan duž jugozapadnog dijela Afrike. Noj se nalazi u Namibiji, Zambiji, Zimbabveu, Angoli i Bocvani, živi južno od rijeka Zambezi i Kunene.

Južni muški noj (lat. Struthio camelus australis). Autor fotografije: Bernard DUPONT

Ženka južnog noja (lat. Struthio camelus australis). Foto: Yathin S Krishnappa

Reprodukcija nojeva.

Pubertet nojeva dolazi u dobi od 2-4 godine. Tijekom tog razdoblja svaki muškarac pažljivo štiti svoje osobno područje u radijusu od 2 do 15 četvornih kilometara i nemilosrdno izbacuje natjecatelje. Vrat i udovi sadašnjeg mužjaka postaju jarko crveni, a da bi privukli ženke, pada na koljena, intenzivno udara svojim krilima, luči vrat i trlja se po leđima. Za vrijeme suparništva zbog posjedovanja ženke, mužjaci prave vrlo originalne zvuke trube i siktanja. Nakon što je nakupio više zraka u gušavicu, muški je noj iznenada gurnuo u jednjak, najavivši okolinu s nekom vrstom materničnog urlikanja, nalik na lavlje režanje.

Nojevi su poligamni, tako da dominantni muški partneri sa svim ženkama harema, ali čine par isključivo s dominantnom ženskom za naknadnu inkubaciju potomstva. Nakon parenja, budući otac osobno iskopava gnijezdo do 30-60 cm duboko u pijesku, gdje sve oplođene ženke povremeno polažu jaja, obavljajući sličan postupak jednom u dva dana.

Autor fotografije: Alina Zienowicz

Među svim vrstama ptica, noja ima najveća jaja, iako su u odnosu na tijelo vrlo mala. Prosječna veličina jajeta nojeva je 15 do 21 cm duga i oko 13 cm široka. Težina jaja doseže 1,5-2 kg, što odgovara 25-35 jaja pilića. Debljina ljuske je oko 0.6 mm, a boja je slamnato žuta, ponekad tamnija ili, obrnuto, svjetlija. U jajašcima različitih ženki, tekstura ljuske je različita i može biti sjajna i sjajna ili matirana i porozna.

Autor fotografije: Raul654

Noj jaje u odnosu na piletinu i jaja prepelice. Autor fotografije: Rainer Zenz

U stanovnicima sjevernog dijela područja, kvačilo obično sadrži 15 do 20 jaja, na jugu oko 30, u istočnoafričkom stanovništvu broj jaja u gnijezdu često doseže 50-60. Nakon što su jaja položena, dominantni ženski noj natječe svoje konkurente da se povuku i valjaju svoja jaja u sredinu jame, određujući ih strukturom ljuske.

Razdoblje inkubacije traje od 35 do 45 dana, noću samo mužjak inkubira kvačilo, ženke se izmjenjuju tijekom dana. Takav izbor nije slučajan: zbog zaštitne boje, ženke ostaju nezapažene na pozadini pustinjskog krajolika. Tijekom dana zidanje se ponekad ostavlja bez nadzora i zagrijava od sunčeve topline. Unatoč općoj brizi za roditelje, mnoge kandže umiru zbog nedovoljne inkubacije. U populacijama u kojima ima previše ženki, broj jaja u kvačilu može biti takav da mužjak ne može fizički pokriti cijelo potomstvo svojim tijelom.

Sat vremena prije nego se rodi nojeva pilića, ona počinje otvarati ljusku jaja, počiva svojim raširenim nogama na svojim oštrim i tupim krajevima, te metodički udarati kljun u jednoj točki dok se ne formira mala rupa. Таким образом, птенец проделывает несколько дырочек, а потом с силой бьет в это место затылком, поэтому страусята часто рождаются со значительными гематомами, имеющими свойство быстро проходить. Когда на свет появился последний птенец, взрослый страус безжалостно уничтожает нежизнеспособные яйца, лежащие с краю, и сразу же на пир собираются мухи, служащие кормом для птенцов.

Автор фото: Pries

Новорожденные страусята зрячие, хорошо развитые, их тельца покрывает легкий пушок, а вес составляет около 1,2 кг. Pilići koji su došli na svijet lijepo se kreću i napuštaju gnijezdo već sljedećeg dana, odlazeći s roditeljem u potragu za hranom. U prva dva mjeseca, noj pokriva crne i žute čekinje, kruna je opečane boje, a vrat ima prljavo bijelu boju s tamnim uzdužnim prugama. Tek s vremenom oni tvore prava pera, a odjeća svih pilića postaje slična boji perja ženki. Muškarci ostusita dobivaju karakterističnu crnu boju za odrasle samo u drugoj godini života.

Preuzeto s web-mjesta: www.reddit.com

Nojske kosti su jako povezane jedna s drugom, a ako su se susrele dvije skupine pilića, više se ne mogu razdvojiti, zbog čega u afričkim savanama često postoje pčele, koje se sastoje od strausa različitih dobi. Budući da su poligamne ptice, muškarac i ženka započinju borbu između sebe, a jači roditelj dobiva daljnju brigu o leglu.

Autor fotografije: Magnus Manske

Neprijatelji nojeva u prirodi.

Šakali, hijene i lovci na lov na noj. Primjerice, jedan lešar s kljunom hvata veliki kamen i baca ga na vrh jajeta nekoliko puta dok se ne raspukne. Lavovi, gepardi, leopardi ili hijene također mogu napasti piliće.

Uzalud je misliti da su nojevi strašne ptice: u stvari, oni su prilično agresivni i sposobni ustati za sebe i svoje potomstvo. Ljutiti noj, bez oklijevanja, napasti će osobu koja je posegnula na njegov teritorij, a čak se i zreli grabežljivci boje odraslih ptica. Slučajevi su zabilježeni kada je obrana noja s jednim snažnim udarcem u nogu smrtno ranila lava odrasle osobe.

Foto: Kevin Power

Ptice, slične afričkom noju.

Postoji nekoliko vrsta ptica koje su vrlo slične nojima. Ali oni ne pripadaju obitelji nojeva i roda nojeva. U nastavku je kratak opis.

Darwin Nandu isto mali nandu ili dlinnoklyuvy Rhea (Lat. Rhea pennata) - Ptica velikih dimenzija bez reda nandoobraznyh, obitelj nandu, roda nandu. Ptica perja je siva ili sivkasto-smeđa, a na poleđini su bijele mrlje. Visina u leđima je oko 90 cm, a težina varira između 15-25 kg. Darwin Nanda živi u južnoj Argentini, uključujući Patagoniju i južne Ande, u Boliviji, Argentini i na otoku Tierra del Fuego.

Foto: CHUCAO

Veliki Nandu, obični Nanduon je također sjeverni nandu (Lat. Rhea americana) - ptica koja nije letjela iz reda nandoobraznyh, obitelj Nandu, roda Nandu. Tipični predstavnik Južne Amerike. Živi u Argentini i Boliviji, u Brazilu, Paragvaju i Urugvaju. Visina velike nandu do temechka doseže 127-140 cm, težina varira od 20 do 25 kilograma ili više. Boja perja je smeđe-siva, često među pticama postoje albino uzorci s bijelim perjem i svijetloplavim očima.

Autor fotografije: Rufus46

kazuar (Lat. Casuarius) - velika ptica koja ne može letjeti. Spada u red cazuarskih, obitelji cazuara, vrste kazuara. Znanstvenici su identificirali tri vrste štićenika. Pojedinci dosežu visinu od 150 cm s težinom do 80 kg. Osobitost ptice - vrsta kacige na glavi. Glava i vrat ptice su obično ne-pernate, bojanje perja na tijelu je crno, dvije vrste imaju svijetle “naušnice” različitih boja u vratu. Kazuci žive u šikarama Nove Gvineje, u sjeveroistočnoj Australiji, a nalaze se na otocima Aru, Muruk, Salawati, Yapen.

Fotografija: Michael Schmid

emu (Lat. Dromaius novaehollandiae) - velika ptica bez letenja iz reda casuaridae, obitelj emu, rod emu. U visini doseže 150-170 cm, vaganje u isto vrijeme od 45 do 55 kg. Boje perja sivo-smeđe. Emu je široko rasprostranjen gotovo diljem Australije.

Autor fotografije: Benjamint444

Meso nojeva

Afričko meso nojeva prilično je koristan proizvod, koji je prema nekim nutricionistima prešao čak i popularnu puricu u smislu minimalnog kolesterola s maksimalnom količinom proteina. Meso nojeva ima tamno crvenu boju, okusa malo poput teletine, kuha vrlo brzo, ali uz dugotrajnu toplinsku obradu može izgubiti nježnost i sočnost. Meso nojeva vrlo je cijenjeno u zemljama Azije i Europe, postajući dobro poznato jelo među poznavateljima ukusne hrane s egzotičnim notama. Ukusni odresci, pečenke, hladne grickalice, mesne okruglice kuhaju se od nojevog mesa, kuhanog, pirjanog i pečenog. Mršavo meso afričkog noja sadrži mangan, kalij i željezo, bogato je fosforom, vitaminima B i nikotinskom kiselinom.

Zar se nojevi skrivaju u pijesku?

Postoji pogrešno mišljenje da nojevi skrivaju glave u pijesku, ali ne čine ništa slično. Pojava ovog mita promovirana je načinom na koji su ptice stajale, pognule glave na zemlju i gutale sitne oblutke, potičući probavu.

Noj također može ispustiti glavu u pijesak nakon duge vožnje. Ptica nema snage, pa tako počiva.

Pogledajte videozapis: Pozovi M Ili ce on tebe - Africki noj, japanski bik, domaci auto. . (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org