Životinje

HARE-RUSAK, OPIS, OKOLIŠ, SLIČNOST I RAZLIKE RUSAKA I BELYKA, MOĆI, FOTO, VIDEO

Pin
Send
Share
Send
Send


Zec pripada vrsti sisavaca, po redu zečeva, zečjoj obitelji, rodu zečeva.

staništa

Sisavac je čest na sjeveru Euroazije. Glavna staništa su tundra, šumska i šumsko-stepska područja, gdje zec obično živi u izolaciji.

Prilikom mijenjanja stočne hrane i pogoršanja vremenskih uvjeta, te životinje se mogu kretati na znatnoj udaljenosti od svojih stalnih staništa.

Bijeli zec živi u širokom zemljopisnom području. To su cijele tundre i šumske zone sjeverne Europe (Poljska, Skandinavija, Škotska), Rusije, Mongolije i sjeveroistočne Kine. Također je isporučena u Južnu Ameriku (Čile, Argentina).

izgled

Odrasli bijeli zec doseže dužinu od 43-61 cm, a rep je mali - 4-7 cm, uši su dužine 7,6-10 cm, teži 1,6-4,5 kg. "Sjeverni" zečevi su mnogo veći od njihovih "južnih" rođaka. Boja varira ovisno o sezoni. Zima je zimi potpuno bijela, a ljeti stanište utječe na boju - krzno postaje crvenkasto sivo ili smeđe. Promjena boje zeca naziva se molting. Lovi se dvaput tijekom godine - od kraja veljače do svibnja (proljeće) i od listopada do siječnja - zimi. Trajanje postupka promjene boje kraće je u toplom proljeću nego u hladnom vremenu. Promjena boje zeca u prosjeku traje oko 80 dana.

Što jede zeca

Dijeta je određena staništem i godišnjim dobom. Bijeli zec odnosi se na biljojeda. U ljetnim mjesecima, šumski stanovnici uživaju u zelenoj vegetaciji, a stanovnici tundre jedu alpske trave. Harevi voljno jedu žitarice, lišajeve, zobi i djeteline. Međutim, zimi, kada je sva hrana uglavnom pod snijegom, hrane se na kori grmlja i raznih stabala.

U jesen i zimu u obrok bijelih zečeva ulazi tvrđa stočna hrana, koja se hrani na kori drveta (vrba, aspen, breza), raznim bobicama (šipak, oskoruva, ptičja trešnja, smreka) i izvlači cedre od snijega. To uzrokuje nedostatak u ishrani mineralnih soli, tako da zečevi ponekad jedu tlo, životinjske kosti i kamenčiće.

reprodukcija

Zec ima omjer spolova od 50 do 50. Kada dosegne pubertet, zec se počinje razmnožavati. Ženska trudnoća se događa 2-3 puta, ali češće 2 puta godišnje. Prvi kolotur se odvija u veljači-ožujku, drugi u svibnju i lipnju. Trajanje trudnoće u zečevima kreće se od 47 do 54 dana. Ženka rađa četiri zečeva, svaki teži oko 90 g. Veličina majke u potpunosti određuje broj zečeva u jednom leglu, što je veća ženka, više beba će se roditi za jednog potomka.

Tijelo novorođenog bijelog zeca potpuno je prekriveno debelim krznom. Majka hrani svoje dojenčice majčinim mlijekom u prosjeku četiri tjedna. Mlijeko ženke je vrlo masno i hranjivo, pa hrani mladunce samo jednom dnevno. Bijeli zec doseže spolnu zrelost 10 mjeseci. Životni vijek zečeva u divljini kreće se od 7 do 17 godina, ali većina njih ne živi do pete godine života iz različitih razloga.

Značajke zec

Odnos između spolova razvija se tako da mužjaci dominiraju ženkama. U sezoni parenja, ponekad se muškarci pare s istom ženkom, što često uzrokuje borbe među njima.

U popodnevnim satima, bijeli zec najviše spava, jer je noćna životinja.

Dešava se da tijekom oštre zimske hladnoće, kada je količina hrane nedovoljna, te životinje koriste hranu (žitarice) i kora plodonosnih stabala kao hranu koja uzrokuje ekonomsku štetu ljudima. Zec je važan objekt sportskog lova. Čovjek ga lovi za kožu i meso.

Kao što je već spomenuto, bijeli zec može živjeti gotovo 17 godina, ali u većini slučajeva njegov životni vijek nije veći od 5 godina. Glavni razlozi su razni predatori (lisica, ris, zlatni orao, sova), kao i paraziti i nedovoljna hrana, osobito zimi.

Opis hare hare

Smeđi zec prilično velik pojedinac, duljine do 68 cm i težak otprilike 7 kg. glavni svojstvo Svi zečevi su 9-15 cm dugi, klinastih ušiju, zahvaljujući kojima mogu čuti na velikoj udaljenosti, ali, nažalost, mirisa i vida. Tijekom opasnosti, glodavac pokazuje najveću agresivnost, napadajući, a time i zastrašujuće počinitelje. Istina, u lovnoj sezoni vrijedi živjeti. Krzno zec oko očiju se mogu vidjeti različite nijanse smeđe i bijele kružnice. Za sisavce karakteristično je valovito, svilenkasto i sjajno krzno. To je ljepota krzna koja privlači lovce. Životni vijek zeca u prirodi nije velik, ženke žive 5 godina, muškarci 9 godina. No zabilježeni su i pojedinci koji su živjeli 12-14 godina!

Koje su sličnosti i razlike zečeva bijelog zeca

Budući da mnogi od nas brkaju zeca i bijelog zeca, ispričat ćemo vam o sličnostima i razlikama između tih zečeva.

sličnosti:

2. Olovo sjedi

3. Ljeto sivo krzno

4. Jedite samo biljnu hranu.

5. Nemojte proizvoditi zalihe za zimu

razlike:

1. Zec-zec je veći u veličini

2. Bijeli zec je zimi potpuno bijel, samo vrhovi ušiju ostaju tamni, a zec samo posvjetljuje

3. Zec živi samo u šumi, zec je u vrtovima, livadama, stepama, obradivim površinama

4. Bijeli zec ima široke noge prilagođene snijegu.

5. Bijela kosa ima izrazito kraće uši od smeđeg zeca i obojene su u tamnu točku.

6. Zec ima valovitu kosu, zec je glatka

7. Stražnje noge bijelog zeca su mnogo kraće od zečjih.

8. U zeca, rep je klinastog i dugog oblika, u zeca je kratak i okrugli.

9. Zimi se bijeli zec hrani osulinom i vrbom, zec je hrastova i javorova kora.

Kao što ste shvatili iz gore navedenog, zečevi imaju prilično nekoliko razlika, a mnogo je manje sličnosti. Zatim ćemo govoriti o prehrani i staništu. zec.

Stanište zec

Kućište zečeva - Europska šumska stepa, Iran, Kazahstan, Turska, pa čak i sjever Afrike.

Sisavac savršeno bježi od svojih neprijatelja, ubrzavajući 80 km / h, i dramatično mijenja smjer, što dovodi do stuporskih progonitelja, poput vuka, sove i lisice. I sve to zahvaljujući snažnim stražnjim udovima s dugim nogama.

Ove životinje mogu živjeti same i u skupinama. Uzgajaju se tri puta godišnje, gdje u jednom leglu ženke ima od 1 do 9 beba. Ukupno, trudnoća traje oko 50 dana. Kunići se rađaju vida i već se mogu samostalno kretati, iako im je potrebno majčino mlijeko 5-7 dana, nakon nekoliko tjedana od rođenja spremni su za prelazak na zajedničku hranu.

Što jede zeca

Obrok zečeva ovisi o doba godine. Primjerice, u proljetno-ljetnom razdoblju postoje grane i lišće mladih grmova i drveća, razno bilje, maslačak i djetelina, dinje i tikvice, povrće. U jesensko-zimskom razdoblju sisavci izvlače ostatke žitarica ispod snijega i lišća, hrane se korama raznih stabala, što im nesumnjivo nanosi veliku štetu.

Izgled podvrsta zec je bijeli zec

Ova podvrsta ima šape, velike u širini, potpuno prekrivene debelim krznom. Masa tijela životinje može doseći 4,5-5 kg. Duljina ušiju iznosi 10 cm, a mali zaobljeni rep je oko 6,5 cm.

Boja zeca mijenja se s promjenom sezone, kaput je ljeti siv, ponekad s crvenim dodirom. A zimi - snježno bijela, s jedva primjetnim tamnim mrljama na ušima. Zec se baca dva puta godišnje, a taj se proces odvija ovisno o temperaturnim uvjetima u staništu. Na području gdje pada snijeg mnogo je manje, boja životinje ostaje sivkasta.

Ponašanje bijelog zeca u svakodnevnom životu

Uz dovoljne zalihe hrane, zec će moći preći do 9-10 km u jednoj noći, u suprotnom slučaju neće ni ovladati trima kilometrima. Nevjerojatna činjenica: bijeli zec ima vremena kucati na tlo svojim šapama prije nego što se povuče s mjesta. Dakle, on signalizira svoj pristup opasnosti. Zapetljajući tračnice, bijeli skokovi pet metara ispred, a onda naglo u stranu.

Posebnosti prehrane zeca sokolova

Životinja pripada predstavnicima biljojeda. Ljeti hrana uključuje zelene biljke kao što je djetelina, lišće koje se nalazi u naseljima.

Zimi je mnogo teže naći hranu. Tijekom tog perioda kora stabla dolazi u igru, prilaze se breze ili jasike, kao i grane suhog grmlja. Češeri pronađeni u snijegu ili suhoj travi pružaju hranu.

Pasmina pasmina

Proljetna i ljetna razdoblja smatraju se najprikladnijima za parenje. Obično se rađa do sedam mladunčadi. Tijekom sezone postoje dva do četiri potomstva potomaka. Gestacijsko razdoblje ženskog zeca traje oko 50 dana. Zec dolazi na svijet otvorenih očiju i već se može pomaknuti. Ženke, neobično dovoljno, hrane ne samo svoje potomstvo, već i slučajno nađene mladunce koji su zečevi, jer iz nagomilanog mlijeka u žlijezdama instinkt potiče zečeve da se oslobode viška.

Kad se muškarac pojavi na horizontu, ženski zec ga odvraća od potomstva, pretvarajući se da je ranjen, pokušava privući pažnju lupanjem po tlu svojim šapama. Muški bijelac ne sudjeluje u zbrinjavanju legla, već zauzvrat ne ometa i ne stvara nevolje.

U dobi od dva tjedna, zečevi počinju samostalno jesti travu, stabljike i lišće zelenih biljaka. Prvih osam dana potomci se hrane isključivo majčinim mlijekom, a potom djeca idu redovito. Nakon dva i pol tjedna, bebe postaju neovisne i u dobi od deset mjeseci su spremne za seksualnu aktivnost. Životni vijek zečeva u većini je slučajeva star 17 godina.

Stanište bijelog zeca


Poput zeca zeca, staništa ove vrste su vrlo raznolika. Belyak se brine o prostoru za život u blizini zemlje gdje uvijek možete naći hranu, unatoč godišnjem dobu. Ovo mjesto može biti rub mješovitih šuma ili šikara. Također, zec je skriven u visokoj travi, ponekad u trskom blizu vode - tamo će biti izvan dosega neprijatelja.

Najrazvijeniji osjetilni organ bijelog soka je glasina koja ga odmah upozorava na pristup predatora ili bilo koje druge nesreće. Vid i miris su mnogo slabiji, a ako osoba stoji u blizini, čak i na praznom terenu bijela kosa može ponekad doći dovoljno blizu. Zapravo, jedina zaštitna mjera protiv progonitelja je sposobnost da brzo pobjegne. Zanimljivo, progonjeni zec, samo malo udaljen od potjere, pravi pametne trikove. Tijekom evolucije, zečevi su naučili da se odmaknu od predatora uz pomoć nevjerojatne spretnosti, lukavosti i besprijekorne kamuflaže. Brzina vožnje može se usporediti s brzinom putujućeg automobila, a to je 50-60 km / h. Uz sve to, bez spuštanja tempa, mogu napraviti oštre zavoje, prisiljavajući neprijatelja da usporava kako bi ponovno napravio pametan prijem.

Populacija bijelog zeca i faktori koji na nju utječu

Populacija ove vrste zečeva nalazi se osobito u sjevernim regijama, šumama sjeverozapadne Europe (Švicarska, Norveška, Skandinavija), u Sjevernoj Americi, u dijelu Rusije u blizini Europe, u tundra zoni, na Sahalinu.

Opaki neprijatelji su zec, kuna, ali uglavnom lisica. Zimi zečevi padaju u šape grabežljivaca češće nego ljeti. Velike ptice grabljivice ih napadaju, poput orlova štekavca. Iako zečevi imaju dovoljan broj neprijatelja, ali svi se ne hrane isključivo zečevima, mogući razlog za ovaj fenomen je da njihov broj nije prevelik. Dokazano je nalazima njihovih ostataka da većina bijelih zeca umire od napada predatora i rijetko živi do starosti.

U prošlim stoljećima zečevi su se lovili iznimno rijetko, najčešće slučajno, jer su potjerali jarebice. Ljudi starije generacije nisu jeli zečeve zbog svojih vjerskih uvjerenja, koji su zeca, medvjeda i vjevericu pripisivali “prljavim” životinjama, a njihova potrošnja nije bila dobrodošla. Za žetvu krzna, zečevi također nisu bili popularni.

Općenito, na broj bijelog zeca utječu mnoge pojave koje utječu na njegovu populaciju.

Zaštita bijelog zeca

U naše vrijeme, bijela kosa je važan cilj sportskog lova i industrije krzna. Minirana u brojnim količinama za hranu i kožu.

Prilikom izgradnje i izgradnje cesta i autocesta, kao i rekonstrukcije ostalih linearnih komunikacija koje prelaze šumske i susjedne teritorije, predviđeni su uređaji s posebnim prolazima za sigurno kretanje divljih životinja uz njih.

Bijeli zec i čovjek

Obično zec živi u blizini osobe.

Ponekad se populacija vrste brzo smanjuje kao posljedica raznih epidemija. U godinama milosti broj se dramatično povećava. Pucanja takvih pojava javljaju se, u pravilu, jednom u 12 godina.

Stalna šteta koju bijeli zec dovodi u farme i farme je vrlo mala i nema poseban utjecaj na ekonomske aktivnosti ljudi. No s vremenom su češći slučajevi zaraze ljudi tijekom razdoblja lova s ​​bolestima koje nose bijeli zečevi, kao što je tularemija.

Učinak bijelog zeca na ekološko stanje prirode

Bijeli zec je jednostavna podvrsta koja se lako prilagođava obližnjoj osobi. S vremenom se stanovništvo mijenja nekoliko desetaka ili čak stotina puta. Glavni razlog za izumiranje broja grla je epizootija, što je posljedica "žetve" ovih zečeva. Priroda ove pojave rijetko se dobiva. Zabilježeni su slučajevi brojnih smrti zečeva ove pasmine od parazita crva, od kojih su posebno opasne nematode (okrugli crvi), koji žive u pravilu u svjetlosnim životinjama. Česte su i crijevne bolesti. U doba visokih populacija bijelog zeca povećava se broj grabežljivaca koji ih lovi: lisice, zlatni orlovi i sove.

stanište

Zec, kao što je ranije spomenuto, je uobičajena životinja. Nalazi se u šumama Sjeverne Amerike, Švedske, Skandinavije i Norveške, odnosno u sjevernim regijama. U Rusiji su životinje odabrale šume Sibira, Kamčatke i Sahalina. Sisavci žive u Sumy, Zhytomyr i Chernihiv regije nalaze u Ukrajini.

Gdje živi bijeli zec? Sisavac preferira živjeti u mjestima gdje se hrana može naći u izobilju u bilo koje doba godine. Zbog toga se životinje najčešće nalaze na rubovima listopadnih i mješovitih šuma. Zec se nastoji smjestiti na mjestima gdje ih grabežljivci ne ometaju. Skrivaju se od većih i jačih protivnika u šikarama grmlja, u visokim stepskim travama iu trskom raste u blizini vodenih tijela.

Bijeli zec je biljojed koji konzumira hranu biljnog podrijetla. Dijeta sisavca izravno ovisi o godišnjem dobu. Dakle, u ljetnom razdoblju, životinje jedu zeljaste biljke kao što su djetelina, stolisnik, zlatnik. Oni su sretni da jedu žitarice, cvijeće i lišće maslačka. Belyaki dobro znaju ljekovito bilje i koriste ih kao hranu.

U jesenskoj sezoni prehrana zeca postaje oskudna. U tom razdoblju čine ga male grane grmlja koje životinje pronalaze u šumi.

Što jede zeca zimi? Sisavci s užitkom grizu koru raznih stabala: Aspen, vrba, breza. Od ispod snijega dobivaju se cedrovine i suhu travu. Ako imate sreće, životinje mogu jesti bobice, ostajući na grmlju. Osim svega navedenog, bijela riba jede johe i pepeo, kleku i ružu pasa. U potrazi za hranom dolaze u voćnjake i grizu koru stabala koja tamo rastu.

Proljeće je prijelazno razdoblje u godini, a tijekom tog razdoblja zečji obrok doživljava značajne promjene. Umjesto kore životinje ponovno jedu mlade biljke, kao i izdanke grmlja i drveća. To je ono što zec jede cijelu godinu.

Način života

Najaktivnije životinje su navečer i prije zore.

Nakon početka hladnog vremena, povuku malu rupu u snijegu. Ona služi kao utočište: ovdje se sisavci skrivaju tijekom dana iu lošem vremenu. Ljeti nema potrebe za takvim skloništima, pa bijelci počivaju na travi koja raste u blizini drveća i grmlja.

Zecovi su prilično pametne životinje. Sjećaju se puta kojim odlaze iz skloništa do mjesta hranjenja i svaki put se kreću u istom smjeru. Zimi čak i ljudi mogu hodati stazama koje prate bijeli zečevi.

Kada je riječ o traženju hrane, bijeli zec pokazuje izdržljivost. U jednoj noći, životinja može pokriti veliku udaljenost - gotovo 10 km. Ako se životinja hrani, prolazi ispod pokrivača noći samo 1 km. U slučaju opasnosti, zec se spašava samo sposobnošću brzog kretanja, budući da su vid i miris životinja vrlo, vrlo slabo razvijeni.

reprodukcija

Zecovi su plodne životinje. Сезон спаривания приходится на весенне-летний период. Женские особи особо плодовиты в возрасте 2-7 лет. Продолжительность беременности в среднем составляет 47-55 дней, через некоторое время после родов зайчиха готова к спариванию. Таким образом, за один сезон на свет появляется от 2 до 4 выводков по 5-7 зайчат в каждом.Naravno, ove brojke su generalizirane. Stvarni učinak izravno ovisi o prehrani i dobi žene. Okoth se događa na travi. Prvo leglo pojavljuje se u travnju ili svibnju, drugo - u lipnju ili srpnju, treće - u kolovozu ili rujnu. Najčešće umiru zečevi rođeni u ožujku ili studenom.

Životni ciklus

Novorodena bijela kaputa prekrivena su debelim pahuljastim krznom. Oni su rođeni vidni, što razlikuje predstavnike ove vrste od mnogih sisavaca. Štoviše, sposobnost samostalnog kretanja očituje se u prvim minutama života. Težina zeca je 100-130 grama. 8 dana nakon rođenja, jedini proizvod koji životinje konzumiraju je majčino mlijeko. Oni hrane životinje jednom dnevno. U drugom tjednu života u hranu se dodaje svježa trava. Već 15. dan se mladunci udaljavaju od majke i počinje njihovo samostalno postojanje. Dosežu pubertet za 10 mjeseci.

Život bijelog zeca u šumi je 17 godina, ali samo mali dio životinja živi do tog doba. Opasnost za sisavce je krivolovci, grabežljivci i razne infekcije.

Krzno zečeva je visoko cijenjeno, zbog čega se lovi životinje. Njihovo meso ima izvrstan okus. To je još jedan razlog zašto lovokradice ubijaju bijelu kosu.

U slučaju opasnosti, životinje mogu pobjeći samo iz izvora. Zmajevi neprijatelji su grabežljivci koji se brzo kreću, skaču daleko i imaju dobar vid. Zbog svoje nesigurnosti, životinje postaju lakši plijen za risa, lisice, zlatne orlove i sovu.

Ali s predatorima i krivolovcima infekcija se ne može usporediti. Postoje slučajevi kada su bijeli sokolovi masovno umrli zbog parazitskih crva. Epizootija - zarazna bolest koja pokriva gotovo 100% lokalnog stanovništva zečeva. Osim toga, vrlo često životinje utječu na bolesti crijevnih crva, tularemiju i pseudotuberkulozu.

Boja kose zečeva, okus njezina mesa privlači lovokradice. Lov na životinje odgovara sportu. Postoji nekoliko načina. Najpopularnija od njih je val. Lovci su podijeljeni na goniče i strijelce. U zimskoj sezoni psi igraju ulogu ubojica, jer osoba ne može uvijek nadoknaditi uplašenog zeca koji vozi brzinom od 50-70 km / sat. Pobjednici mame životinje na položaj kadra, gdje su ubijeni. Životinja pokušava zbuniti tragove, jer bježi u cik-cak ili u krug.

Drugi način lova je pronaći bijelog zeca na asfaltu. Na pozadini tamne staze jasno je vidljiva snježnobijela koža. Zimi se zimi lovi metodom staze ili čitanjem staza. Da biste to učinili, osoba mora biti izdržljiva i dobro poznavati navike bijelog zeca.

Zec je zaštićen Bernskom konvencijom. Ova je vrsta uvrštena u Crvenu knjigu Ukrajine i Crveni popis Međunarodne zajednice za očuvanje. Zoodefenderi iz cijelog svijeta čine sve što je moguće kako bi spriječili izumiranje bijelih dlaka. Uz pomoć velikih dugih ušiju zečica uočite opasnost. Oni znaju kako se sakriti i brzo pobjeći od grabežljivaca, ali to im uvijek ne spašava živote.

Pogledajte videozapis: BUDDHIST STORIES: HUSBAND-HONORER - Sep 26, 2015 Evening (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org