Ptice

Jay bird: opis i fotografija

Pin
Send
Share
Send
Send


Ako ne, kako to izgleda i gdje živi?

Da, ova ptica je izumljena u trilogiji "Igre gladi" pisca Susan Collins. U priči, ova ptica je hibrid zajedničke jajne stanice sa mutantom, koji je iznesen u Distriktu 13. Njegova (mutantna) značajka koja se može vidjeti u filmu jest da se zapamti sve zvukove, riječi i glazbu koju čuju, a zatim ih reproduciraju. Ta se sposobnost koristila za špijunažu. Hibrid je mogao jednostavno ponoviti zvukove, a glavni lik u prvom dijelu trilogije koristio ih je kao signal.

Stvarno postojeća ptica Lyre je vrlo slična ovoj slici, ali ovo je druga priča.

Ptica rugalica je izmišljeni lik i ne postoji u stvarnom svijetu. Ova ptica je napravljena posebno za takav film kao što su Igre gladi. U filmu se podrijetlo ptice definira kao križanje jay-a i pticice rugalice.

Serg1111, niste sasvim u pravu, takva ptica postoji, samo se zove Jay Steller,

Ova ptica živi u Kanadi i na sjeveru Sjedinjenih Država, a ima i drugačiju boju od knjige: u stvarnosti je crna s plavim tonovima, ali također zna kako oponašati glasove drugih ptica i mehanizama, a oblik je isti kao onaj opisan u knjizi i filmu ,

Kanadske pokrajine, osim opće prihvaćenog znaka i zastave, imaju i druge službene simbole: životinje, ptice, stabla, cvijeća, kamena itd. Stellerova jajalica je službena ptica Britanske Kolumbije, njezino "ptičje lice". Odluka o izgradnji elegantne brinete sa spektakularnom frizurom na tako visokom upravnom položaju donesena je na pokrajinskom referendumu 1987. godine.

Izvanredni njemački prirodoslovac Georg Wilhelm Steller (Georg Wilhelm Steller, 1709.-1746., Umro i pokopan u Tjumenu) prvi je opisao jay ove vrste. Radeći pod ugovorom u Petersburgskoj akademiji znanosti, sudjelovao je u Drugoj kamčatskoj ekspediciji Vitusa Beringa, gdje je posebno istraživao sjeverozapadnu obalu Amerike.

Kao punopravni član gavranove obitelji, Stellerova jajalica je razbojnik: ruši gnijezda, napada i ubija male ptice, neustrašivo napada mačke i pse, braneći svoje gnijezdo. Veliki imitator: može oponašati glasove ptica, vjeverica, mačaka, pasa, pa čak i zvuk nekih mehanizama!

Možete li zamisliti što je učinkovito oružje protiv konkurencije? Recimo, na velikodušno natkrivenu hranilicu - nemojte proći. Dovoljno je lukavoj rugalici da se sakrije i viče na bijesan način - svi koji jedu će se raspršiti u strahu, ostavljajući stol u njezinu potpunom raspolaganju.

Poznata je činjenica da je preživjela steller's jay na 16 godina i 1 mjesec

izgled

Pticica rugala je ptica nalik na glave. Duljina tijela je oko 30-40 centimetara, a rep raste do 12-15 centimetara.

Opis ptice jay bi trebao početi sa svojim krilima - njihov raspon od 50-55 centimetara s duljinom samih krila oko 15-17 centimetara. Mršavi psi ponešto, samo 170-200 grama. Glava je ukrašena prekrasnim širokim pramenom. Iznad repa perje je obojano u bijelo, dok su kljun, krila i sam rep crni. Tijelo male ptice ima rđavo-smeđe perje s uskim prugama svijetloplave boje na ramenima.

Perje na glavi čeljusti različitih područja obojene su različito. Na primjer, europski pojedinci imaju lagano perje s smeđim mrljama. Azijci nose svijetlosmeđu "frizuru", pjevači iz Kavkaza i iz Male Azije vijore crno. Od kljuna do vrata su široke crne trake. Šape su crveno-smeđe, vrat je lagan. Krila su zaobljena, ptičja jay leti vrlo sporo.

U trenucima uzbuđenja ptica podiže perje na glavi, formirajući lijep pramen. Pri pogledu na grabežljivce ili ljude, jaysi prave glasne zvukove, upozoravajući druge životinje i ptice na nadolazeću opasnost.

Općenito, prepone izgleda vrlo elegantno i lijepo. Ali to ne mogu svi vidjeti, jer su ove ptice vrlo stidljive.

Za one koji se samo upoznaju s tom pernatom osobom, često se postavlja pitanje: "Je li Jay ptica selica ili ne?" Pojedinci koji žive na jugu žive na istom području. Oni koji nastanjuju sjeverna područja također pokušavaju ne odseliti se od uobičajenih mjesta bez posebnih potreba. Ptice napuštaju svoje teritorije samo u slučaju neuspjeha usjeva ili nepovoljnih uvjeta. Ispostavilo se da je migracija jaysa iznimno neredovna.

Ova ptica je prilično znatiželjna i bučna. Dugi letovi mu nisu osobiti. Većinu vremena preferira skočiti s jednog stabla na drugo na granama, streloviti u šumi šume.

Jayev glas je hrapav, oštar. Ova vrsta savršeno oponaša zvukove drugih ptica ili čak glas osobe. Zapravo, zbog toga je jay dobio nadimak "permuste". Nije neuobičajeno čuti meowing ili lajanje u dubokoj šumi: ptice koje se, nakon posjete ljudskom stanu, sjećaju zvukova koji su se tamo čuli.

U zimskoj hladnoći, kada je teško iskopati hranu ispod sloja snijega, izrugivači često otvaraju mjesta, često se pojavljuju na periferiji gradova i sela.

Ptica jay je stanovnik šume koja cijeli život provodi češće. Ova vrsta može jesti ne samo povrće nego i životinjsku hranu. Najčešća hrana mockingbirds su bobice, sjemenke, insekti, žabe, jaja malih ptica, i gušteri. Osim toga, neki jays napadaju piliće, male glodavce ili mlade pjevice pjevice koje tek uče letjeti. Oni također mogu skupljati hranu na tlu, krećući se skakanjem.

Ptica jay, čija se fotografija i opis može vidjeti u ovom članku, prilično je pametna. Zimi čuva žire, skuplja ih i skriva u skrovištima. Neki pojedinci prikupljaju do 4 kilograma žira. Ako ptica želi gozbu na gusjenici koja šuška ispod kore, jay može staviti glavu i slomiti kore. Na isti način lovi i druge skrivene insekte. Vrlo često cachea jays su pronašli vjeverice ili druge ptice koje jedu sve zalihe.

Međutim, često jay i ne sjećam o svojim rezervama. Takva kratka uspomena na pticu igra se u ruke hrastova - zaboravljeni žir niče u nove hrastove šume.

reprodukcija

Gniježđenje u jaysima počinje u rano proljeće. Ptice oblikuju parove i počinju graditi gnijezdo. U te svrhe biraju najtamnije kutke šume. Mogu sagraditi gnijezdo i na crnogoričnom drveću i na listopadnim stablima.

Gnijezda organiziraju na bočnim granama, podignute iznad tla na visinu od 2-5 metara. Iz grana su odvezene, a iznutra suha trava. Podsjeća na zdjelu promjera oko 20-30 centimetara, dubine od 15 centimetara. Pahuljasto perje, perje, vuna i mahovina proširili su se na dno trava rugalice. Ponekad, kao dom, jays su opremljene gotovim udubljenjima.

Ženka može položiti 5-7 jaja, nakon čega se inkubira 16-17 dana. Oko sredine svibnja pilići se izlegu. Prvih 20 dana marljivo ih hrane njihovi roditelji. Do kraja lipnja mladi pušteni izletjeti iz gnijezda. Do prvih dana jeseni, pilići pokušavaju ostati blizu svojih roditelja, a zatim počinju samostalan život. Obično se mladi pojedinci iz različitih obitelji okupljaju u stadu i traže prikladno mjesto za život.

srednji ljudski vijek

Ptica jay u prirodi živi oko 5-7 godina. Međutim, bilo je slučajeva kada su živjeli do 22 godine.

Ptica jay, čija će fotografija i opis biti nepotpuna a da ne govori o opasnostima koje leže u životu, vodi aktivan način života. Dok sunce sija, izrugivači dobivaju svoju hranu. Ali čim padne noć, ptice se skrivaju u granama drveća. U lošem vremenu ili zimskoj snježnoj oluji, jaysi pronalaze zaklon ispod jelovih grana.

Puno neprijatelja ima u prirodi podrugljivu jay. Ptica mora biti oprezna s grabežljivcima i većim pticama. Može biti napadnuta sovom, kunom i sivom vranom i jastrebom. Međutim, populacija ptica zadržava svoje brojeve. Trenutno ne postoji opasnost od izumiranja vrste.

Popularnost i legende

Jay, čija će fotografija ukrasiti svaku kolekciju, vrlo je popularan ne samo zbog dobrog izgleda. Ima više zanimljivih vještina za koje su ljudi spremni zadržati ptice kod kuće ili ih pripisati divnim kvalitetama.

Dakle, jays ne može samo ponoviti zvukove. Postoje slučajevi kada ptica ponavlja više od deset riječi, oponašajući ne samo riječi, nego i ljudski glas.

Osim toga, neki pojedinci su u stanju nositi se s zmijom, što ih čini poželjnim ljubimcem u područjima gdje često možete susresti ove gmazove.

U nekim kulturama jay se smatra vrstom ptice sreće. Međutim, u drugim narodima vjeruje se da ove ptice donose lošu sreću.

U američkoj televizijskoj seriji The Big Bang Theory, jedan od glavnih likova, koji se boji ptica na užas, zahvaljujući jayu postao je njihov gorljivi obožavatelj.

Nedavni film "Mocking Jay", u kojem je ptica bio simbol slobode, borba protiv ugnjetavanja i nepravde, ovoj je vrsti donio veliku slavu.

Pa, nemoguće je ne sjećati se veličanstvenog romana Harpera Leeja "Ubiti pticu rugalicu". Spominjanje ove ptice u knjizi svodi se na činjenicu da su pticama rugalice vrlo bezopasne, sposobne isporučiti radost svojim pjevanjem. Oni ne kljucaju "kulturne" bobice, ne gnijezde ljudsko kućište. Oni samo pjevaju ...

Jay opis

Jay se ne može nazvati malom pticom: ona je dvostruko veća od čvorka, od kljuna do repa. Dužina tijela je oko 40 cm, a raspon krila doseže pola metra. Jay težina je relativno mala i iznosi 170-200 g, Sjedeći na grani, ptica izgleda manje nego u letu.

Jay stil života

Čak i svijetle perje i dnevni život ne dopuštaju vam često vidjeti jays u njihovom prirodnom okruženju. Ptice su vrlo oprezne i stidljive. Osjetljivo reagirajući na najmanju šuškanje i kretanje u blizini, brzo se skrivaju u gustim granama, obavještavajući druge rođake o mogućoj prijetnji uznemirujućih krikova. Glasni zvukovi ptica pratit će kretanje opasnog objekta dugo vremena. Za takvu super budnost, jays se naziva šumskim čuvarima.

Jay-ova vlastita pjesma nije melodična ili ekspresivna i obično se sastoji od nejasnog zviždanja, klikanja, grganja. No, divan talenat rugalice omogućuje ptici da u svoj repertoar uključi oponašanje čuvenog pjevanja drugih ptica i zvukova šikara. Nakon što su se vratili u šumu nakon boravka u blizini seoskog doma, jays može oponašati ovce, mačkanje mačaka, pseći lavež, kucati sjekiru, škripati vrata. Pojedinci koji žive u zatočeništvu mogu čak i reproducirati jednostavne izraze koje osoba izgovara, ponavljajući ne samo riječi nego i intonacije.

Glavni dio dana ptice provode u potrazi za hranom. Rijetko se spuštaju na zemlju ili lete na velike udaljenosti, preferirajući da ostanu dugo na sigurnoj visini srednjih i gornjih slojeva šuma. Njihov let u otvorenom prostoru može izgledati prilično sporo i nespretno. Međutim, takvi manevarski pokreti, koji se izvode izmjeničnim udarcima i rasporedima, vrlo su pogodni za kretanje ptica na kratkim udaljenostima.

Veći dio godine, jays žive u parovima, monogamne kod nekih vrsta., U malim, broje od 20 do 30 pojedinaca, jata se okupljaju samo uoči zime, nakon što je završio podizanje potomstva. To dopušta jaysima da tijekom vremena gube manje topline, kada se skrivaju u granama crnogoričnog drveća kao skupina. Ovisno o podvrsti i životnim uvjetima, životni stil jaysa može biti ili nomadski ili sjedeći. Općenito, jays imaju dobra adaptivna svojstva. U kombinaciji s prilično oštrim umom, to omogućuje šumskim podrugljivim pticama da se prilagode čak i ne baš ugodnom okruženju.

Ovo je zanimljivo! Zahvaljujući njegovim trikovima, jaysi pronalaze mnogo načina da olakšaju svoje postojanje. Ne zanemaruju lak plijen, uništavaju vjeverice i gnijezde drugih ptica, kradu gomolje krumpira, mrkvu i repu razasute po poljima kako bi osušili vinograde i voćnjake u potrazi za sočnom delicijom.

Ali najupečatljiviji dokaz inteligencije jaysa je način na koji se oslobađaju ektoparazita. Ptica odlazi u mravinjak (njegovi stanovnici moraju pripadati obitelji Formicinae) i gaziti ili samo sjediti na vrhu. Iritirani neočekivanim posjetom, insekti napadaju nepozvanog gosta, prskajući kiselinu iz otrovnih žlijezda. Padajući na perje i brzo ga apsorbira, mravlja izlučivanje ubija dosadne jajnike parazita. Ornitolozi čak imaju poseban izraz za takvu vrstu dotjerivanja, - anthizing (enting).

Staništa, staništa

Jaysi se mogu vidjeti svugdje u Europi, uključujući Skandinaviju i sjevernu Rusiju, Područje za distribuciju ptica uključuje i Kavkaz, Malu Aziju, sjeverni Iran i afrički kontinent, južna područja Sibira i sjeverne dijelove Mongolskog Altaja. Praktično svugdje, osim za vlažne subtropike, jays također žive na Dalekom istoku. Unatoč činjenici da su se ptice u velikoj mjeri smatrale kontinentalnim, danas se nalaze na otocima: poznate su vrste koje tvore gnijezda na Sardiniji, Korzici, Siciliji, Kreti, grčkom arhipelagu, Sahalinu, Južnim Kurilima i otočnom dijelu Kamčatke. Obično se jaysi ne šalju na duge letove, preživljavaju zimu u stalnim staništima i ostavljaju ih samo u slučajevima teškog neuspjeha usjeva ili nepovoljnih promjena u klimatskim uvjetima. Dakle, migracija jajaca nije uobičajene prirode, a bilo bi točnije reći da dio populacije pripada migratornom dijelu, a dio naseljavanju i lutanju.

Ovo je zanimljivo! Prisutnost tih ptica kao znakova u mitovima raznih nacija, od Oceanije do Norveške i od Japana do Britanije, ukazuje na raširenost, pa čak i sveprisutnost jaysa. Slaveni, na primjer, imaju takvo uvjerenje. Avian Iriy (Vyri) je mjesto gdje ptice odlaze za zimu, prateći duše mrtvih ljudi u njihovim lutanjima.

Na početku proljeća, vrata Irije se otvaraju, a rode hrle prema zemlji koja se budi, noseći novorođenčad na svijetu. Samo tri ptice imaju ključeve ovog zadivljujućeg prebivališta - slavuj, lastavicu i jay, koji se prvi put pojavljuju u Iriahu i posljednji se vraćaju odande. Jajska staništa povezana su s šumama, uglavnom hrastovim šumama i mješovitim predjelima. Na jugu se ptice gnijezde i među grmljem. U vertikalnom odnosu vrsta se distribuira od nizina do šumovitog gorskog pojasa, koji ne prelazi razinu od oko 1600 m.

Jay Bird Dijeta

Osnova prehrane sokova je biljna hrana., Najčešće žirevi padaju u žilave kandže, koje ptice pametno sjeckuju s oštrim rubovima na donjoj čeljusti. Omiljeni jelovnik jayja nadopunjen je orašastim plodovima i raznim bobicama - malinama, jagodama, lingonijama, planinskim pepelom. Ako nije moguće pronaći žire u hrastovim šumama, jaysi se hrane sjeme zobi, pšenice, suncokreta, graška i žetve u poljima. Od sredine proljeća do kasne jeseni, novi “proizvodi” su uključeni u vašu prehranu. Glavni plijen ptica u ovom razdoblju su insekti:

  • brončani kornjači,
  • buha buba
  • mrena,
  • May beetles,
  • žižak,
  • gusjenice svilene bube,
  • larve.

U slučaju jaja mogu se pojaviti grabežljivi instinkti, a zatim mali glodavci, žabe, gušteri, pa čak i male ptice - pčele, bobice, plave ptice, i njihovi potomci postaju hrana za njih. Ali samo se neke podvrste ponašaju na ovaj način, žira ostaju glavna sklonost europskih jaysa.

Ovo je zanimljivo! Jay ima naviku stvaranja rezervi za budućnost. Uz hranu koju pronalazi, puni svoju vlažnu vrećicu, što omogućuje da se plijen brzo prebaci u skrovita mjesta ispod kore drveća u koritu od lišća ili mahovine. U takvim gaćama, ponekad se prikuplja do 4 kg raznih namirnica. Ponekad ptice zaboravljaju svoja skrovišta, a zatim njihov sadržaj, klijanje, stvara nove hrastove i orahove lugove.

U zimi, kada je nemoguće izvući hranu u šumi ispod snježnih pokrivača, jays se može vidjeti u blizini stanova ljudi na periferiji sela, pa čak iu gradu, gdje idu u potragu za hranom. Neke vrste u uvjetima nedostatka prirodnog izvora hrane postaju sinantropne, tj. Žive u neposrednoj blizini ljudi.

Prirodni neprijatelji

Unatoč oprezu i sposobnost da se brzo sakriti, u prirodnom okruženju jay pate od napada neprijatelja - goshawk jastrebovi, sove, vrane, kune. Opasnost za izrugivače je čovjek:

  • ptice umiru od trovanja, hrane se na poljima gdje su uvedeni pesticidi za borbu protiv štetnih insekata,
  • šumari i lovci pucaju u snopove, smatrajući ih ruševnim gnijezdima,
  • uzgajivači i vrtlari organiziraju zamke da ptice ne kljucaju žetvu.

Stanovništvo i status vrsta

Zbog svoje osobite skrbi, visokih adaptivnih sposobnosti i domišljatosti, jaisovi uspijevaju održati svoju numeričku i geografsku stabilnost stabilnom. U Europi, područja u kojima je populacija vrsta velika, uključuju Rusiju, Ukrajinu, Bjelorusiju, Francusku, Portugal i Finsku. На сегодняшний день исчезновение сойкам ничуть не грозит, а их природоохранный статус оценивается как вызывающий наименьшие опасения.

ЧЕМ ПИТАЕТСЯ СОЙКА

В зависимости от времени года птица сойка ищет пищу на земле или на деревьях. На поверхности земли она ищет себе пауков, червей и мелких грызунов. Na stablima ptica željno jede žire, orašaste plodove, jaja, pa čak i piliće drugih ptica.

U jesen, glavna hrana jay je žir. Svaka ptica godišnje prikupi nekoliko tisuća žira, od kojih su neki pažljivo zakopani u zemlju. Jays sakriva žireve u tlu plitko. Svojim šapama izvlače malu rupu, u nju stavljaju žir i pokrivaju je zemljom, grančicama i lišćem. Jaysi također prave zalihe oraha, bukovih čunjeva i bobica.

U proljeće i ljeto ptice se hrane insektima: trbušnjaci, bubamari, trbušnjaci, rezači lišća. Od malih životinja, jay jede glodavce, guštere, žabe, male ptice i gozbe na svojim jajima.

LIFESTYLE

Jaj je sramežljiva ptica koju je lakše čuti u šumi nego vidjeti. Jay živi u šumi. Izvan razdoblja gniježđenja, ova ptica preferira hrastove lugove. U nekim regijama, jay je ptica selica. U letu je teško zbuniti druge ptice. Možeš upoznati jay bijelim perjem iz unutrašnjosti repa, crnim repom, crno-plavim zrcalom i bijelim pjegama na krilima. Za kratke udaljenosti, jay brzo leti. Ova ptica ima zanimljivu naviku - sjedi na mravincu i dopušta mravima da "hodaju" u svom perju. Mravi tako proizvode mravlju kiselinu, koja prodire u ptičje perje. Tako se jaja uspijeva riješiti raznih parazita.

Reprodukcija sokova

Razdoblje gniježđenja u jajama traje od travnja do lipnja, a prati ga složen ritual. S početkom prvih proljetnih dana stvaraju parove i ubrzo počinju graditi gnijezda. Gnijezdo se obično gradi na području malog područja koje ptice štite od drugih predstavnika vrste. Ovaj teritorij naseljava nekoliko godina. Ptice zajedno grade malo plosnato gnijezdo dobro skriveno među granama stabla. Nalazi se u blizini debla. Gnijezdo se sastoji od grančica i stabljika trave i obloženo je suhom travom.

Krajem travnja ženka polaže od 4 do 7 blijedo zelenkastih ili žućkastih s smeđim mrljama jaja. Oni su zaposleni naizmjence od strane ženskog i muškog. Gnijezda se izlegu u 16-17 dana. U gnijezdu ostaju 19-20 dana, a zatim lete sa svojim roditeljima ili se ujedaju u velikim jatima s drugim jajama.

ZAPAŽANJA SOYKOYA

Jaysi žive u mješovitim, listopadnim i crnogoričnim šumama, a na otvorenim prostorima samo tamo gdje ima mnogo stabala koja rastu odvojeno. Mogu se naći u blizini gradova, ali uvijek samo na onim mjestima gdje ima drveća, posebno hrastova. U gustoj šumi, glasni krikovi "ra-ah-rra-ah" ukazuju na prisutnost jay-a. Teško je pomiješati s drugim pticama, zbog karakteristične boje perja i crno-plavog "zrcala". Jay je vrlo sramežljiva ptica, tako da je obično možete vidjeti samo kad je otječe.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Mnogi lovci pucaju u zraku u svakoj prilici, jer ih smatraju štetnicima koji jedu piliće i jaja ptica koje se gnijezde na tlu.
  • Jay vrlo dobro oponaša različite zvukove. Njezin repertoar obuhvaća lajanje psa, blejanje koza itd.
  • Jaysi svoje zalihe pronalaze zimi, često pod slojem snijega ili lišća. Od žira koje ne pronalaze, stabla rastu, tako da kažu da se širi "biljnim šumama".

KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE SOJE. Kako ptica gleda FOTO I OPIS

let: u letu, bijela pera repa i bijele mrlje na krilima postaju vidljive.

glava: pera na krunici su bijela s crnim prugama, au slučaju alarma pojavljuje se mali pramen.

kljun: jaka i oštra, izvrsna za čišćenje i cijepanje žira, oraha i voća.

jaja: 4-7 blijedo zelenkasta ili žućkasta sa smeđim pjegama.

krila: crni krajevi i svijetlo plava s crnim rubom "ogledalo" na zavoju.


- Jay stanište

GDJE SE ODRŽAVA

Jaj se distribuira gotovo u cijeloj Europi, u Sjevernoj Africi, Maloj Aziji, na Kavkazu, u sjevernom Iranu, južnoj polovici Sibira, na Sahalinu, u Koreji, Kini i Japanu.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Jay se prilagođava svim uvjetima, a sada nije u opasnosti. Jedina opasnost za nju je uporaba pesticida od strane ljudi.

Pogledajte videozapis: Ptice Hrvatske 1 - Birds of Croatia 1 (Lipanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org