Ptice

Kako izgleda golica

Gad je mala ptica s crnim perjem, s metalnim sjajem. Samo su joj glava i prsa pepeljasti. U svom izgledu vrlo je sličan vranici, ali njene dimenzije su znatno manje: tijelo je duljine oko 30 centimetara, a težina je rijetko više od 250 grama. U odraslih ptica, oči su svijetle, ponekad plave, mladi pojedinci su tamnooki. Bill i noge su crne.

Kvrga je društvena ptica, od ranog proljeća do kasne jeseni lete zajedno s topovima. Zajedno prateći traktore tijekom proljetnog oranja, ptice traže kišne gliste, insekte i njihove ličinke u zemlji. Ljeti, spajajući se s topovima i čvorcima, kukavice lete do košenih livada i polja u potrazi za hranom.

U jesen, nakon odlaska topova, pridružuju se sivim vranama, zajedno provedu noć na drveću u dvorištima iu gradskim parkovima. Ujutro odletite iz grada na odlagališta ili polja gdje se hrane. U zimi, smetlišta igraju važnu ulogu u njihovoj prehrani, a ponekad pomažu u preživljavanju.

Kako razlikovati po stazi

Ptica kukavica ostavlja trag koji izgleda kao vrana, ali znatno manji. Po veličini otisci šapa mogu se zamijeniti s korovom. No, četrdeset uglavnom skače, a kita glatko kreću, istodobno stavljajući naglasak na prste. Stoga, prosječni plantarni kalus nije uvijek dobro otisnut na tračnicama.

Prsti na njezinim šapama nešto su deblji, s kraćim kandžama. To utječe na duljinu otiska, koja je kraća od duljine svrake. Duljina koraka je oko 15 centimetara, a širina staze je gotovo 5 centimetara.

Kukavica je ptica koja ne uništava tuđa gnijezda, za razliku od svojih prijateljica vrana. Uništavajući veliki broj insekata, ovi predstavnici ptičjeg svijeta donose značajne koristi ljudima. U nekim slučajevima, u potrazi za hranom, mogu prouzročiti značajnu štetu vrtovima i dinjama. Ali to nije od zla, samo želim jesti.

Glavna mjesta raspodjele su gradovi i velika sela. Rijetko žive na stjenovitim dijelovima obale, u šumama se također rijetko nalaze. Wak je ptica koja se gnijezdi u blizini stana: pod strehom kuća, na tavanima, u dimnjacima, u praznini zgrada. Ponekad pravi gnijezdo u šupljini starog stabla.

traženje gnijezda

Žive u odvojenim parovima ili malim jatima. Često stvaraju zajedničke kolonije s topovima. Počinju graditi gnijezde kasnije od svojih susjeda, u prvoj dekadi travnja. Stan je podignut od strane para, povlačeći prve suhe grančice, a zatim krpe i papir za pokrivanje pladnja.

Kukavica - ptica koja polaže jaja u prvoj polovici svibnja. U njihovom gnijezdu može biti od 3 do 7 komada. Jaja mogu imati plavičasto-zelenu ili svijetlo plavu boju s zelenkasto-smeđim točkicama. Izleganje traje 18 dana. Pojavili su se pilići u gnijezdu još mjesec dana.

Galka - ptica selica?

Oni žive u Europi, Aziji, na sjeveru Afrike. Ptice gnijezde u sjevernim regijama Euroazije, selice, u listopadu lete na jug, zimi u Kinu i vraćaju se u veljači. U Europi, na Kavkazu, u Srednjoj Aziji, kukavac živi sjedeći. No, zimi, ponekad čak i na tim mjestima, ptice se kreću unutar područja gniježđenja.

Opće karakteristike i opis

Čavka (corvus monedula) je ptica srednje veličine. Dužina tele je oko 39 cm s repom. Težina ne prelazi 170-280 grama. Mužjaci su nešto veće veličine od ženki. To je jedina vanjska razlika između spolova.

Ptica ima gustu konstituciju, ne veliki, ali jak kljun. Perje na leđima obojeno je u srebrno-sivoj boji, a krila i rep - u sivoj boji. Ostatak tijela prekriven je crnim perjem.

Ptice imaju neobičnu boju očiju. U prirodi se nalaze žute s nebesko plavom pa čak i zelenom šarenicom.

Životni vijek ptica u divljini je do 10 godina, u ljudskim rukama živjet će do 17 godina. To je zbog različitih životnih uvjeta i prehrane.

staništa

Ove ptice nalaze se u Starom svijetu, u zapadnoj Aziji. Također, neke populacije žive na sjevernoafričkom kontinentu. U sjevernim i istočnim regijama, kukavice vode migracijski način života. Stari pojedinci, za koje letovi postaju neodoljivi, u toplim zimama ostaju na svojim kućama.

Obojeni instinkt dobro je razvijen u krošnjama, pa se kreću u velikim kolonijama.

Kao stan za njih su prikladni:

  • šupljine stabala
  • potkrovlja zgrada
  • stijene
  • krovova kuća
  • reklamni panoi,
  • životinjske jazbine
  • bačena gnijezda drugih ptica.

Ždrijebe su povezane s osobom jer se uz njega nalazi više izvora hrane. Istovremeno, više vole stare zgrade i nestambene prostore, smatrajući ih optimalnim za poboljšanje doma.

Razmnožavanje i potomstvo

Galki još uvijek mladi biraju partnera, s kojim ostaju do kraja života. Unutar para postoji manifestacija takvih emocija kao što su nježnost i briga. Izražavaju se u češljanju perja partnera i razmjeni dobivene hrane.

U ožujku započinje razdoblje vjenčanja. Gnijezda su napravljena od grančica, grančica, lišća i čvorova. Meki sloj se sastoji od paučine, perja i životinjskog krzna.

U svibnju ženka polaže jaja, čiji je broj od 4 do 7. Njihova boja varira od svijetlozelene do plave. Period inkubacije traje oko 20 dana. Tijelo izleženih pilića potpuno je golo, a prvi dani života su zatvoreni. Pilići su pohlepni i zahtijevaju hranjenje svaka dva sata. Par hrani potomstvo sljedećih 14 dana, nakon čega su pilići spremni za samostalan život.

Provjera napajanja

Ptice u divljini jedu sve vrste insekata, izvlačeći ih ispod kore drveća. Za to se nazivaju šumskim medicinskim sestrama i smatraju se vrlo korisnim pticama, uz djetlić. Ždrijebe se bore ne samo protiv insekata, već i smanjuju populaciju štetnih glodavaca.

S druge strane, ptice uzrokuju značajnu štetu poljoprivredi. U sezoni žetve, oni nisu nervozni na slavu žitaricama na poljima. Kultivirana stabla u vrtovima i drugim bobicama su pogođena.

Ždrijebe - vješti i okretni grabežljivac. U procesu lova iznenada napada svoje žrtve: male glodavce, kukce, leptire. Ptice koje žive u blizini vodenih tijela ili na morskoj obali hrane se ribama, mekušcima i rakovima koje su nosili na obalu u valovima.

Udomaćivanje i pripitomljavanje

U ljudskom životu, kćeri su prisutne od pamtivijeka. Pokušaji udomaćivanja ovih ptica nastavljaju se do danas. To zahtijeva strpljenje i nije uvijek okrunjeno uspjehom, jer to su divlje ptice.

Za kućnog ljubimca potreban je veliki prostor gdje bi mogao slobodno letjeti. Za to stane prostrana i čvrsta kavez za ptice.

Što se tiče hrane u zatočeništvu, žvakat će morati hraniti svaka dva sata, slomiti hranu i silom. Činjenica je da pilići još ne gutaju hranu sami. Odrasli kod kuće zahtijevaju hranu identičnu onoj u kojoj su navikli u divljini. Ovo je još jedna poteškoća u držanju ptica koje nisu udomaćene.

Zanimljivosti

Ptice imaju iznenađujuće zvučan i osebujan glas. Okuplja se u jatima, glasno i neprestano "gutljaj", razgovarajući među sobom.

Ptice su po prirodi vrlo aktivne, vesele, ali u isto vrijeme vrlo sumnjive i vrlo oprezne. Stoga je vrlo teško pripitomiti odraslu osobu ljudskim rukama.

Kukavice imaju fenomenalno sjećanje. Sigurno će se sjećati osobe koja je uništila svoje gnijezdo, čak i ako su bili pilići. Ako se približi, ptica će podići strašnu buku i ponašat će se vrlo agresivno prema zlostavljaču.

Ždrijebe imaju prodoran pogled, koji nije svojstven drugim predstavnicima životinjskog svijeta. Što ova ptica ne skreće pogled i gleda ravno u vaše oči. To čini perje vrlo fotogeničnim, a njegov izraz ima smisla.

Ako ste iz tog članka naučili nešto novo i zanimljivo te ostavili svoje komentare i podijelili s prijateljima na društvenim mrežama.

Ptica: opis

Ptice ove vrste, kao što je već spomenuto, nisu prevelike. Kvrga je ptica čija je duljina tijela 30-35 cm i teži 200-280 g. Krila su blago skraćena, raspona 65-75 cm, rep je uski.

Perje je gusto. Krila, rep i leđa su crne boje s plavom nijansom. Prsa i glava su sive boje s prekrasnom srebrnastom nijansom. Noge male crne, tamne kljun, plave oči, vrlo izražajne i lijepe.

Način života

Žaba - ptica koja zimi ili selica? Na ovo pitanje ne može se nedvosmisleno odgovoriti, jer je način života tih ptica nomadski, sjedeći i migracijski. Razgovarajmo o tome detaljnije. Ždrijebe žive u središnjoj i zapadnoj Europi, a nalaze se iu Sjevernoj Africi i Aziji. Sjeverni stanovnici su migratorni, svi ostali članovi ove vrste smatraju se sjedeći ili lutajućim. Migranti odlaze na jug na jug u listopadu i vraćaju se u veljači.

Ždrijebe su vrlo okretne, jeftine, društvene i inteligentne. Njihovi najbolji prijatelji među ptičjim kraljevstvom su vuci, u njihovom društvu ptice vole hodati po poljima i vrtovima, bučno vičući jedni protiv drugih karakterističnim zvukovima "ka-ka". Žive u parovima, okupljaju se u jatima, broje do nekoliko desetaka ptica.

U današnje vrijeme ždrijebe radije žive uz stanove i grade gnijezda na starim i napuštenim zgradama. Pticama je mnogo lakše doći do vlastite hrane u blizini ljudi, a komunikacija u naseljima je veća nego u šumskim područjima, a te ptice vole razgovarati. Ako u šumi živi jato smradova, njihova su gnijezda na visokim starim stablima s udubljenjima. Također, crni vrištači mogu se naći u šumarcima, na stjenovitim obalama iu plantažama, uz poljoprivredna polja.

Glupan je ptica koja ne pripada čvrstom vegetarijancu i voli jesti paukove ili druge insekte, gliste, mekušce. Kada terenski uvjeti to dopuštaju, crne ptice mogu loviti male glodavce, kao što su voluharice i miševi.

Osim hrane životinjskog podrijetla, žitarice i sjemenke, voće i bobičasto voće uključeni su u prehranu goveda. Kante za smeće i deponije su prave kantine za ptice koje obiluju raznolikom hranom. Na tim mjestima uvijek možete pronaći nešto ukusno.

Pjeskoviti glasovi vrlo su napredni i štedljivi. Kada uspijevaju nabaviti hranu u velikim količinama, prave zalihe pod korijenjem drveća, ispod lišća ili na drugim skrovitim mjestima. U lošem vremenu loše vrijeme, kada glad može ugroziti, takva skladišta im jako pomažu.

stanište

Ova ptica živi u cijeloj Europi, u rasponu od Atlantskog oceana i planina smještenih u sjeverozapadnom dijelu afričkog kontinenta. Nadalje, raspon se proteže na Yenisei i Altai. Na području Europe žive svugdje. Ne možete ih susresti samo u Finskoj i na Skandinavskom poluotoku. Omiljena staništa u prirodi su stjenovite obale mora i visoke obale rijeka, planine. Ne naseljavaju se samo u močvarama ili na otvorenim područjima. Ostale vrste krajolika su pogodne za ovu pticu.

Većina predstavnika ove vrste nalazi se u malim gradovima i mjestima, u blizini kojih se nalazi otvoreno područje.

Poznato je da su se već u 12. stoljeću ove ptice naselile u gradovima. Danas ove ptice naseljavaju više naseljenih područja nego u divljini. Izabrali su stare zgrade, kule i druge građevine kako bi se naselili u njima. Da bi kukac izgradio gnijezdo, otvorit će se svaki otvoreni prostor. U gradu lako pronalaze hranu.

Populacije na sjeveru i istoku područja su migratorne. Ostatak može lutati u potrazi za hranom.

  1. Alpine. Duljina tijela je 36-38 cm, raspon krila je 74-84 cm, teži 190-250 g. Njihovo perje je crno i sjajno, a noge su obojane crvenom bojom. Bill je žut, kratki. Krila alpske kade su uska. Mužjaci ove vrste nešto su veći od ženki. Maloljetnici su također crni, ali njihovo perje ne sjaji. Njihov je račun žućkaste boje, a noge su smeđe boje. Alpske klupe žive u Maroku, kao i od Iberijskog poluotoka do same Kine. Oni se radije nastanjuju u planinama.
  2. Dahurian. Duljina tijela tih ptica je 31-33 cm, a prema vanjskim karakteristikama vrlo je slična europskoj, ali se te dvije vrste razlikuju po bojama. Oni dijelovi koji su u europskim predstavnicima obojeni sivom i bijeli u Dahurijskim. Oni žive u istočnoj Aziji (to je istočno od Rusije, kao i Koreji i Kini). Živi u brdima u planinama. Kao i riječne doline. U otvorenoj šumi možete susresti i Dahurijansku klancu.

Zanimljivosti

  • Rusko ime ove ptice potječe od staroslavenske riječi koja se u suvremeni jezik može prevesti kao „crna“. Ova riječ se ponekad naziva ne samo predstavnicima vrste, već i pticama koje izgledaju poput njih na površini. To su vrane ili crne kokoši. Ranije se ta riječ nazivala ljudima s crnom kosom. Smatra se da je ime imitacija glasa ptice.
  • Latinski naziv vrste "monedula" najvjerojatnije potječe iz dvije riječi: "monedula", što znači novac ili novac, a također i "edo", što se može prevesti kao "ja jedem". Ovid spominje pticu u svojim "Metamorfozama". Ona govori o grčkoj princezi koja je izdala svoju zemlju za novac. Zbog toga se princeza pretvorila u pticu koja jako voli sjajne stvari.
  • U prirodi ima toliko ptica ove vrste. Broj se ne može precizno imenovati, ali se vjeruje da postoji između 20 i 90 milijuna, a većina stanovništva živi u Euroaziji.
  • Pogledajte videozapis: Perpetuum Jazzile - Golica :: LIVE , Črnomelj (Prosinac 2019).

    Загрузка...
    zoo-club-org