Životinje

Životinja jaguar

Pin
Send
Share
Send
Send


Zvijer koja može ubiti jednim skokom - to je ono što kažu o jaguaru, usput rečeno, ime životinje je također prevedeno s jezika američkog Indijanca. Po prvi put ova prekrasna mačka otkrivena je na američkom kontinentu od strane kolonizatora Novog svijeta. A Maje i Azteci su idolizirali životinju, a na mjestima gdje živi jaguar, pronađeni su dokazi da su se stanovnici tih mjesta ukrašavali zubima.

izgled

Jaguar je povezan s rodom Panther i izgleda kao leopard, ali mnogo veći. Na glavi i tijelu zvijeri je gusta krzna, kratka. Na vrhu glave su male crne zaobljene uši s žutom mrljom.

Maksimalna tjelesna težina - 150 kilograma, s visinom (visina grebena) 80 centimetara. Gdje živi jaguar? Najveći pojedinci nalaze se u državi Mato Grosso (Brazil). Mali živi u Hondurasu i Gvatemali.

Boja životinje je pješčana, s crvenim pjegama i presvlakom tamno smeđe nijanse. Šape i njuška prekrivene crnim točkama. Potplati i donji dijelovi su bijeli.

Zvijer ima vrlo masivnu čeljust, mnogo veću od one drugih mačaka.

stanište

Gdje živi jaguar? Takva se mjesta mogu opisati kao rijetko naseljena. Ali danas takva mjesta na planeti su sve manje i manje, a populacija divljih mačaka naglo opada.

Gdje živi jaguar - u Sjevernoj ili Južnoj Americi? Nekada se životinja mogla naći u cijeloj Južnoj Americi, pa čak i na jugu Sjeverne Amerike. Danas, mačka živi u Južnoj i Srednjoj Americi sve do brazilske države Mato Grosso. Također pronađena u sjevernoj Argentini. Zapravo, ovo je samo trećina područja na kojima je životinja živjela. U El Salvadoru i Urugvaju divlje mačke su potpuno uništene.

Jaguar preferira prašume, ali se nalazi i na obali, gdje se hrani morskim kornjačama i njihovim jajima. Životinja se nalazi u planinskim područjima i može živjeti na nadmorskoj visini do 2 tisuće metara.

Životinja vodi usamljeni način života. Područje u kojem živi jaguar može doseći 100 km2. Divlja mačka može loviti zajedno sa svojom rodbinom, ali neće dopustiti drugim članovima obitelji mačaka da uđu na njezino područje. Parovi su zvijeri samo za sezonu parenja.

Raznolikost vrsta

U prirodi postoje crni jaguari, koji se često miješaju s panterima. Crna boja je zbog melanizma, au ovom slučaju takvi pojedinci nisu zasebna vrsta.

Postoji nekoliko vrsta jaguara i klasificiraju se uglavnom prema staništu:

  • Peruanski, često smatran kao amazonska vrsta, živi ne samo u Peruu, već iu Ekvadoru,
  • Središnja Amerika (Srednja Amerika),
  • Arizona, živi u južnoj Arizoni i na području Sonore u Meksiku,
  • Meksikanac (Meksiko),
  • Brazilac, pronađen u južnom Brazilu,
  • Paragvaj, koji se često smatra brazilskom podvrstu i živi na području Paragvaja,
  • Teksas, koji je prethodno živio u središnjem dijelu države Teksas, sada se smatra potpuno uništenim vrstama,
  • Amazonske, nominativne podvrste, preferiraju kišne šume Amazonije,
  • Goldmanov jaguar, ova vrsta živi u Gvatemali, Meksiku i Belizeu.

Na kojem kopnu gdje jaguar živi? Wildcat živi u Južnoj Americi i nalazi se u Crvenoj knjizi. Djelomično snimanje dopušteno je u Meksiku i Brazilu.

Nevjerojatan plivač koji ne može režati

Životinja je izvrstan plivač. Prevladati u jednom može plivati ​​više od 10 kilometara. Životinja može pomoću trupaca olakšati plivanje. Usput, mačka može loviti čak iu vodi.

Divlji jaguar ne zna kako režati. Prije napada, zvuči siktanje i frktanje. Vjeruje se da je životinja sposobna oponašati glasove, posebno zvukove što ih čini majmunsko mladunče. Jaguar to radi kako bi privukao majmune i napao ih.

Zanimljivosti

Najveća osoba koju su ljudi ikada vidjeli je jaguar od 158 kilograma. Iako često težina životinje ne prelazi 130 kilograma.

Jaguar i lav mogu se križati u divljini. Međutim, u takvom sindikatu rođen je sterilni potomak.

Svaka životinja ima svoju individualnu boju, koja se nikada ne ponavlja.

Gdje živi jaguar? Kontinent je Južna i Srednja Amerika, zemlje Novog svijeta, u drugim dijelovima svijeta životinja nije pronađena.

Zvijer može napasti čak i krokodila, iako su samo mlade životinje, odrasli za jaguara previše ozbiljni suparnici. Mačka može napasti bilo koju životinju, od glodavaca do jelena, dok odmah ugrize žrtvino grlo. Bilo je slučajeva kada je mačka napala anakondu, a ovo je najveća zmija na planeti. Zvijer lovi noću i spava tijekom dana. Napada svoju žrtvu iz zasjede. Osoba može biti napadnuta samo ako se brani od njega.

Fosilni ostaci životinja daju pravo reći da je jaguar najstariji stanovnik planete. Na Zemlji zvijer živi najmanje 2 milijuna godina.

U plemena Maja samo su hrabri ratnici smjeli nositi životinjske kože.

Unatoč velikoj veličini, ne više od polovice mladih živi do dvije godine.

U jaguars, ženka bira prikladnog partnera za sebe.

Anatomija Jaguara

Jaguari imaju vrlo mišićavo i snažno tijelo. Imaju veliku glavu, kratke noge, debelu kratku kosu specifične boje (od jarko crvene do boje pijeska). Na koži životinje postoje crne točke koje imaju različite oblike, a trbuh i grlo su bijele. Jaguar je sličan u boji s leopardom, ali jaguar je mnogo veći u veličini. Duljina tijela Jaguara do 185 cm (bez repa). Duljina repa u jaguarima je od 50 do 75 cm, a težina mužjaka je oko 90-120 kg, a ženki od 60 do 80 kg. Posebno velik jaguar uhvaćen je težinom od 158 kg.

Gdje živi jaguar?

Jaguar živi u Južnoj i Srednjoj Americi. U Urugvaju i Salvadoru, životinje su gotovo potpuno uništene zbog lova na njih. Jaguar živi u vlažnoj tropskoj džungli, u močvarnim područjima. Oni su dobri plivači i stoga žive u blizini ribnjaka, rijeka, pa čak i močvara, u sušnim područjima, u pravilu, nisu pronađeni. A u jugozapadnom dijelu SAD-a i sjevernom Meksiku jaguari žive u hrastovim šumama.

Što jaguar jede?

Jaguar je predator sumraka. Životinja jaguara lovi nakon zalaska sunca i neposredno prije zore. Jaguar plijen je kopitara, poput jelena, tapir, mazama. Jaguar također lovi majmune, ptice, zmije, razne glodavce, lisice. Predator je izvrstan plivač, pa riba može biti i njezin plijen. Na obali jaguar kopa jaja iz kornjače i može pojesti samu kornjaču. Njihove snažne čeljusti mogu ispucati čak i ljusku kornjače. Često napada stoku. Glavna metoda lova na jaguare - je zasjeda u drveću ili u travi.

Jaguar stil života

Jaguar je usamljeni grabežljivac. Njihove lovne zone mogu se kretati od 25 do 100 km. Čitav dan jaguar počiva negdje u hladnoj špilji ili u hladu stabla. Predator lovi nakon zalaska sunca i prije izlaska sunca. Životinja jaguar je vrlo mirna prema svojim rođacima, ako se njihova lovišta križaju i vrlo su netolerantna prema drugim vrstama mačaka (posebno pumama).

Uzgoj jaguara

Jaguar kao takva nema uzgojnu sezonu, ženka je spremna za parenje treću godinu života. Tijekom razdoblja parenja, grabežljivci mogu zalutati u male skupine. Ženka bira partnera samostalno i za cijelo razdoblje parenja je na muškom području.

Nakon toga odlazi i već 100 dana nakon začeća u brlogu, koji se nalazi u gustom grmu ili šupljini, pojavljuju se mladi (od 2 do 4 bebe). Šest tjedana mladi jaguari provode u radnoj sobi sa majkom, a zatim s njom uče loviti i ostati s njom dok ne nađu prikladno mjesto za lov.

Ako vam se sviđa ovaj materijal, podijelite ga s prijateljima na društvenim mrežama. Hvala vam!

Opis Jaguara

Uočeni panter divlja mačka je najveći američki predator, Visina najvećih predstavnika vrste u grebenu je 68-80 cm, prosječno 75 cm. Jaguari imaju fleksibilno graciozno tijelo duljine 120-180 cm, a rep može biti kratak - 45-50 cm ili 70-90 cm. na veličinu, životinje su težine od 68 do 136 kg. Poput gotovo svih sisavaca, ženke su oko 1/5 manje i lakše od mužjaka.

Ovo je zanimljivo! Zapisana masa zabilježena u muškom jaguaru bila je 158 kg.

Jaguari koji žive u otvorenim prostorima obično su veći od njihovih kolega koji žive u gustim šumama. Možda je to zbog velikih stada kopitara koji žive u stepskim zonama, a kao rezultat toga - uspješnijeg lova na grabežljivce.

Način života i ponašanje

Kao i sve mačke, jaguari biraju i "drže" svoj teritorij, Oni to rade sami. Jedna zvijer može "pripadati" prostoru od 25 do 100 četvornih kilometara, a mužjaci su obično dvostruko veći od ženki. Mužjaci biraju vlastita trokutasta područja, svaka 2-3 dana, zamjenjujući "kut" u kojem love.

Oko jednom desetljeću jaguar zaobilazi svoje posjede na granici. Pažljivo čuvajući teritorij od drugih predstavnika mačaka - cougara, ocelota, itd., Jaguar se ne protivi prelasku granice s drugim predstavnikom te vrste.

Jaguar vrijeme - sumrak. Prije zalaska sunca i pred zoru, osobito je aktivan u lovu. Predator organizira zasjedu u visokoj travi, na granama stabla, skrivajući se na obali blizu rupe za zalijevanje. Na žrtvi koja ne sumnja, on juri s leđa ili sa strane, čvrsto ga držeći za vrat, pokušavajući odmah zadaviti ili probiti lubanju svojim očnjacima. Posljednja značajka je navika isključivo jaguara, druge mačke rijetko grizu kroz glavu.

Ovo je zanimljivo! Ako je stoka plijen, jaguar ga pokušava razbiti do zemlje kako bi udario glavom i ozlijedio se prije ubijanja. Često čak i ne moraju koristiti svoje očnjake - žrtva mu jednostavno slomi vrat.

Ako potencijalni plijen ima osjetljive uši i čuje zvijer prije nego što juri, ona je sretna - ima priliku pobjeći, jaguar rijetko juri. Ali u vodi jaguar, koji se savršeno kupa i voli ovaj element, lako će uhvatiti svoju žrtvu. Poznati su slučajevi jaguara koji napadaju krokodile, love ribu, lovište kornjača. Jaguar rijetko napada čovjeka i nikada to ne čini, osim ako mu se ne da agresivan razlog. Svi sukobi ljudi s jaguarima su samoobrana ovih posljednjih. Ne jedu ljudsko meso. Međutim, znatiželjna mlada životinja može slijediti osobu iz znatiželje.

Staništa, staništa

Sjeverna granica staništa jaguara prolazi meksičkim stepama i jugozapadnim državama Sjedinjenih Država. Životinje su smještene na sjevernim granicama Argentine i Paragvaja, kao i na obali Venezuele. Najveći pojedinci jaguara žive u državi Brazil, Mato Grosso. Najveća populacija jaguara koncentrirana je u dolini Amazone.

Za život jaguar treba nekoliko komponenti:

  • izvor vode u blizini staništa
  • gusto zelenilo za maskiranje tijekom lova,
  • Potencijalna proizvodnja u dovoljnim količinama.

Priroda im je pružila takve resurse u tropskim kišnim šumama, obalnim tršćacima, riječnim dolinama i blizu močvara. U sušnim područjima jaguari su praktički odsutni. Ali oni se mogu popeti u planine, ali ne više od 2700 m (stanovnici Anda). Jaguari su se jednom susreli u Kostariki na nadmorskoj visini od 3800 m, ali ovo je bio izolirani incident, obično ih ne privlače planinske šume.

Jaguarova prehrana

Jaguar - grabežljivac, strogo mesožderno biće, Prema istraživačima, lovi razne plijen, oko 85 vrsta raznih životinja palo mu je u zube. On je sposoban za žrtvu koja teži do 300 kg. Najpoželjnija žrtva za jaguara su velike "mesne" životinje - papkari, svinje, uključujući i stoku.

Jaguar ne izbjegava majmuna, ptice, lisice, dikobraz, male glodavce pa čak i gmazove. Živa blizu vode, ova velika mačka s užitkom hvata ribu.

Posebna poslastica za jaguara je kornjača: snažne čeljusti lako grizu trajnu ljusku. Jaguar voli slaviti jaja kornjača, vukući pijesak iz kvačila. Plemenita zvijer gotovo nikad ne jede strvinu. Počinje jesti svježe ubijenu žrtvu iz glave i kreće prema pršutu. Ako je dovoljno sretan da ubije veliku životinju, jaguar se neće udaljiti od njega nekoliko dana za redom.

Prirodni neprijatelji

Najvažniji i najopasniji neprijatelj jaguara je čovjek koji ga lovi zbog svog lijepog krzna. U prirodi, ovaj kralj džungle nema gotovo nikakvih konkurenata i prijetnji: u svom je staništu najviši u prehrambenom lancu.

Važno je! Za teritorij se može boriti s velikim cougarsima, obično ih dominirajući, ali ponekad primaju ozbiljne ozljede.

Tijekom lova, jaguari ponekad susreću ozbiljne i opasne protivnike - kaimane, iako čak i izvlače 2-metarska čudovišta iz svog izvornog elementa. Lov na velike gmazove mogu povremeno postati žrtve anakone ili udavca.

Razmnožavanje i potomstvo

Jaguari nemaju određenu sezonu parenja. Ženka spremna za parenje (u dobi od 3 godine) “informira” mužjake o tome, urinirajući drveće, a također emitira karakteristične “vokale” kojima mužjaci reagiraju promuklim grlenim krikom.

Ovo je zanimljivo! Neki lovci jaguara su ih namamili, oponašavajući ženin poziv za parenje. Jaguari, obično pojedinačno, samo u ovom slučaju mogu se kombinirati u skupine.

No, mužjaci se ne bore međusobno, izbor se vrši isključivo od strane nevjeste i privremeno se seli na mjesto svog izabranog.

Nakon parenja, dijele se. Ženka postaje brlog među šikarama, u skrivenoj šupljini ili špilji, gdje nakon 100 dana trudnoće rađaju 2-4 mačića. Mali jaguari još nisu tako mrljavi kao njihovi roditelji, u njihovom krznu prevladavaju guste crne točke. Majka ih ne pušta iz brloga u prvih 1,5 mjeseci života.

Međutim, majčino mlijeko sisaju oko 5-6 mjeseci. Majka ih počinje voditi s njom u lov do trenutka kad odrastu i moći će zauzeti neovisni teritorij, obično oko 2 godine. Samo oko polovice rođenih beba živi do zrelosti. Jaguar može proizvesti potomstvo križanjem s panterom ili leopardom.

Stanovništvo i status vrsta

Čovjek je teško oštetio populaciju jaguara, lovio ih kako bi zaštitio svoja stada i zbog lijepog krzna. Ranije su ih susreli u Urugvaju i El Salvadoru, sada su tamo uništeni. Zbog povećane lovne aktivnosti, stanište jaguara je smanjeno za 2/3 od izvornika. Čak i bez lova, osoba uklanja pogodna mjesta za ove predatore.

Danas je lov na jaguare zabranjen, ali, nažalost, krivolov se nastavlja. Ova je vrsta uvrštena u Međunarodnu crvenu knjigu IUCN-a kao prijetnja uništenjem. Međutim, Brazilu, Meksiku i Boliviji dopušteno je loviti ih s određenim ograničenjima.

Kako saznati?

Jaguar je najveći zemljani grabežljivac Novog Svijeta. Duljina tijela bez repa iznosi 180 cm, a težina 100-120 kg. Ima masivan, ali graciozan izgled, veliku glavu i jake udove. Blijedo-crvena koža prekrivena je tamnim mrljama, koje su često konture s manjim mjestima na svjetloj pozadini. Postoji do devet podvrsta, ali rasprava o klasifikaciji ne opada. Brojni znanstvenici predlažu da im se da status ne podvrsta, nego populacija. Vrlo često možete susresti melanističke jaguare, tamne osobe, na koži na kojima još uvijek možete vidjeti karakterističnu uočenu boju.

Životni stil i biologija

Jaguar je usamljeni grabežljivac. I muški i ženski imaju pojedinačnu parcelu od 25 do 100 km2. Životinje obilježavaju njezine granice urinima i pandžama na stablima. Nakon 5-15 dana zvijer se vraća na ista mjesta, provjeravajući je li vlasništvo u redu. Lovi u sumrak, odmah nakon zalaska sunca ili prije zore. U svojoj srži, to je grabežljivac iz zasjede koji vreba žrtvu u gustu travu ili sjedi na drvetu. Jaguar je izvrstan plivač, pa mu lov u vodi nije muka. Može loviti ili čak napasti krokodila koji spava u rijeci. Capybaras, tapirs i pekari su jedna od njegovih mogućih žrtava. Uvijek je spreman napasti bilo koji dostupan plijen, bio to zvijer ili ptica. Često prekida polaganje jaja kornjača i može se nositi s odraslom kornjačom. Seksualna zrelost u jaguaru dolazi u trećoj godini života. Razdoblje razmnožavanja nije ograničeno na određeno doba godine. Mužjaci ne organiziraju borbe - izbor partnera ovisi o ženama. Kada se utvrdi s ocem budućeg potomstva, on se seli na svoje područje.

Trudnoća traje oko 100 dana, rađaju se dva ili četiri mladunčeta, koja su slična boji odraslih, samo su tamnija. Oko šest tjedana, bebe provode sa majkom u radnoj sobi, a zatim putuju preko američkih prostranstava. Glavni neprijatelj, nego konkurent, jaguar je puma. Prosječno očekivano trajanje života jaguara je 20-25 godina.

Jaguar je uvršten u Crvenu knjigu

Tijekom proteklih desetljeća, početni raspon jaguara smanjio se za 8,75 milijuna km2. Danas je to 46% izvornika. Vrsta je nestala iz mnogih uobičajenih staništa i sačuvana je uglavnom u amazonskom bazenu. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Osim toga, neki jaguari umiru u rukama poljoprivrednika, za koje se te životinje dokazuju kao ozbiljni štetnici, jer napadaju stoku. Komercijalni lov za jaguarima u svrhu vađenja koža, kao i hvatanje životinja za prodaju u privatnim zbirkama, praktički je zaustavljen od 1970-ih.

Međutim, starosjedioci nastavljaju ubijati jaguare zbog dobivanja vrijednih trofeja. U svim zemljama u kojima živi ova vrsta mačje obitelji poduzimaju se mjere očuvanja. Od 1990-ih. broj jaguara počeo se oporavljati. Godine 2002. prebačen je iz kategorije VU u kategoriju NT.

Zanimljivo je

Jaguar je zauzeo važno mjesto u mnogim etničkim kulturama Amerike, osobito u kulturi Azteka i plemena Maja, gdje je životinja bila poseban simbol moći i snage. Maje su vjerovale da je jaguar posrednik između svijeta života i svijeta mrtvih, kao i posebnog zaštitnika vladara i svećenika. Također prema indijskim uvjerenjima, jaguar može oponašati krik bilo koje ptice ili životinje kako bi ih namamio.

Osobitosti misteriozne "velike mačke"

Ovaj šarmantni stanovnik prašume ima veličanstven vid i sluh, neophodan za lov, kao i nevjerojatno snažne i oštre zube. Noću, jaguar vidi jednostavno super, a njegovi osjetljivi brkovi su glavni taktilni organ životinje. On jede razne životinje, uključujući tapir, jelen, lenjivce, kornjače i druge. Bez sumnje, jaguar je opasan za ljude.

Jaguar ženke biraju partnera izuzetno pažljivo, tako da razdoblje udvaranja za muškarca nikada nije lako. Tijekom trudnoće uspijevaju svojim mačićima opremiti skrovito utočište namijenjeno zaštiti mladih od različitih vanjskih prijetnji, uključujući i predstavnike vlastitih vrsta. Djeca uskoro prelaze na hranu za životinje, a zatim počinju sudjelovati u procesu proizvodnje s majkom.

Pogledajte videozapis: UČIMO ŽIVOTINJE - JAGUAR I KLJUNOROG ŽIVOTINJSKO CARSTVO sa Andrejem (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org