Životinje

Afrički slon savane: na što se hrani i kako živi

Pin
Send
Share
Send
Send


Slonovi su uvijek uzrokovali, i izazvat će pojačano zanimanje za ljude. Njihova ogromna veličina, snaga i snaga potiču strah i poštovanje. Slonovi zauzimaju drugo mjesto na ljestvici najvećih sisavaca na svijetu. Podsjećam vas da je prvo mjesto zasluženo dobilo plavog kita.

Afrički slon savane (lat. Loxodonta africana) (eng. African slon)

S druge strane, najveći slonasti slon je afrički savanin slon, čija duljina tijela dostiže 6-7,5 metara, a visina ramena 2,5-3,5 metara.

U svijetu postoje samo 3 vrste slonova, od kojih 2 pripadaju rodu afričkih slonova (to su savane i šumski slonovi), a 1 - azijskom (indijski slon). Stanište afričkih slonova je prilično opsežno - to je cijeli teritorij koji se nalazi južno od pustinje Sahara. No, on ima određenu fragmentaciju uzrokovanu snažnim smanjenjem broja tih životinja od XIX stoljeća. Na primjer, sada se slonovi savane više ne mogu naći u Gambiji, Burundiju i Mauritaniji. Uglavnom se nalaze samo u nacionalnim parkovima i rezervatima, gdje su sigurni.

Stanište afričkog slonova savane

Nalaze se na svim područjima, bez obzira na krajolik. Glavno je da je bilo dovoljno hrane, vode i sjene da bi se te životinje spasile od pregrijavanja.

Afrički slonovi su veći od indijskih. Prosječna težina mužjaka je 5 tona, ženki 2,5-3 tona, ali među njima postoje pravi divovi do 4 metra i težine 12 tona. Jedan takav slon bio je čak uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći kopneni sisavac. Njegova težina je 12,24 tona.

No, ne samo ukupne dimenzije su zaštitni znak tih 2 tipa. Drugi važan parametar je veličina i oblik ušiju. Afrički slonovi su gotovo 1,5 do 2 puta veći od indijskih. Takve ogromne uši obavljaju funkciju neke vrste termostata. Velika površina i veliki broj kapilara omogućuje slonu da se riješi pregrijavanja. Vučna uši u vrućem vremenu stvaraju protok zraka koji značajno ubrzava proces prijenosa topline.

Ogromne uši

Samo se slonovi mogu pohvaliti tako nevjerojatnim organom kao što je deblo, koje je nastalo kao rezultat fuzije nosa i gornje usne. Kod afričkih slonova dužina mu je oko 1,5 metara, a težina je oko 135 kg. Deblo se sastoji od više od 40 tisuća mišića i ne sadrži nijednu kost, zbog čega je toliko fleksibilna i dovoljno jaka. Njegova glavna svrha je nabaviti hranu. Uz njegovu pomoć, slonovi mogu pipati i pokupiti prilično male predmete. To mu pomaže 2 na kraju trupa.

Na vrhu kora su vidljivi 2 mala procesa

Osim toga, deblo ima i mnoge druge funkcije: uloga pumpe za piće ili kupanje, na kraju trupa su organi mirisa, služi kao sredstvo za komunikaciju i upozoravanje na opasnost. Osim toga, slonovi vole da se međusobno dodiruju, zbog čega udaraju rođake deblom sa strane.

Još jedan ukras, a istovremeno i teško oružje slonova su kljove. Kod mužjaka afričkog slona, ​​oni rastu do 2,5 metra i teže oko 60 kg. Kljove rastu tijekom života životinje, tako da je moguće odrediti njezinu dob. Uz njihovu pomoć, slonovi se lako mogu braniti od bilo kojeg afričkog grabežljivca.

Ogromne kljove

Kljove su sjekutići gornje čeljusti. Osim ovih "zuba", slonovi imaju i kutnjake. Postoji nekoliko njih, 4-6 komada, ali veličine su ozbiljne. Svaka od njih može dostići 30 centimetara i težiti oko 3,7 kg. Za svoga života, kutnjaci su se samo 3 puta promijenili od slonova: mliječni su trajni i već u zreloj dobi. No, zubi obično troše (na 65-70 godina). Nakon toga, slon umire od iscrpljenosti, jer više nije u stanju brusiti hranu s njima.

Slonovi se mogu nazvati debelokože, u doslovnom smislu te riječi. Debljina njihove kože dostiže 2-4 cm, no unatoč tome vrlo je osjetljiva na razne ozljede. Stoga, slonovi u kvaliteti njege kože uzimaju kupke za vodu, blato i prašinu, oslobađajući životinju od dosadnih insekata.

kupanje

Slonovi se kreću gotovo tiho. To je omogućeno posebnom oprugom masom u potplatu, koja se nalazi ispod kože.

Čak ni slonovi ne vide dobro, ali ovaj nedostatak se kompenzira odličnim sluhom i mirisom. Tijekom komunikacije koriste jezik dodira ili stvaraju glasne zvuke trube koji se mogu čuti u radijusu od 10 kilometara.

Afrički slonovi žive u malim obiteljskim grupama s matrijarhatom. Svaku "obitelj" čine glavne ženske, njezine najstarije kćeri sa svojim mladim i još nezrelim potomstvom (muškarci i žene).

Obitelj slonova

Nema mjesta za zrele muškarce. Kada dostignu 10-12 godina, oni su protjerani iz obitelji i počinju voditi jedan način života. Prvih nekoliko godina nakon protjerivanja muškaraca može slijediti krdo njegove majke, držeći ga na dovoljnoj udaljenosti. No, s dolaskom zrelije dobi, muškarci se udaljavaju od stada i formiraju muške tvrtke.

U obitelji svi bezrezervno poštuju upute glavne žene. Nakon njezine smrti tu poziciju zauzima starija žena. Starija „djeca“ (ženke) brinu se za mlađe. Kasnije, kada su i sami mladi, i dalje ostaju u skupini.

Veći dio dana sa slonovima posvećen je potrazi za hranom i hranjenjem. Koriste samo biljnu hranu: lišće, korijenje, koru drveća i grmlja, izdanke i tako dalje. Sve će ovisiti o mjestu privremenog boravka. Stare osobe s već lošim zubima lutaju u močvarama kako bi se hranile mekom močvarnom vegetacijom, gdje nakon nekog vremena umiru od starosti. Ovdje legenda dobiva svoje korijene od svih slonova koji dolaze umrijeti u močvari.

I za njih je vrlo važno imati pitku vodu. Na dan slonova može piti od 100 do 220 litara vode. Tijekom sušnog razdoblja, kada se sve rijeke i male rupe vode isuše, slonovi kopaju rupe u svojim ležištima gdje se akumulira voda iz vodonosnika. Pijte zauzvrat, promatrajući staž.

Tijekom migracija, stada se mogu privremeno ujediniti. Sukobi u tom razdoblju rijetki su.

Slonovi spavaju dok stoje, okupljaju se u gustim skupinama, a samo bebe leže na tlu za vrijeme spavanja. Očigledno, to je zbog činjenice da odrasli ne žele primati dodatnu toplinu iz zemlje koja se zagrijava tijekom dana. Starijim životinjama, osobito muškarcima, teško je smjestiti se tijekom noći, jer sile nisu iste, a velike kljove ruše. Ali oni su pronašli vrlo originalan izlaz iz ove situacije - mužjaci stavljaju svoje kljove na krajeve ili se oslanjaju na velike grane drveća.

Životni vijek slonova je prilično dugačak - 65-70 godina. Uz dobru njegu u zatočeništvu, mogu živjeti i do 80 godina. Slonovo djetinjstvo traje dugo. Seksualna zrelost kod muškaraca javlja se samo u dobi od 10 do 12 godina, a kod žena - od 12 do 15 godina, te u nepovoljnim uvjetima života - do 18-22 godine.


Za vrijeme sezone parenja, koja se najčešće događa usred kišne sezone, ženke pozivaju mužjake na sebe, stvarajući glasne trubačke zvukove.

Trudnoća traje nešto manje od 2 godine - 20-22 mjeseca. U vrijeme porođaja, slon napušta čopor i prati ga drugi slon koji štiti trudnicu. Slon je rođen prilično velik - težine 100-120 kg i visine od oko 1 metar. Pola sata kasnije može stati na noge i poslati s majkom natrag u krdo. Do 1,5-5 godina, ženka hrani mladunce s mlijekom, iako je od 2. godine beba već prilično sposobna jesti biljnu hranu. Tijekom života žene donose od 2 do 9 mladunaca.

Slonovi vole plivati, a ponekad i glave ulaze u vodu, ostavljajući deblo da diše na površini. Ako je rijeka mala, onda počinju stvarati iz kamenja i grana brane. To još jednom dokazuje da su slonovi vrlo inteligentne i inteligentne životinje.

Slonovi debla iznad vode

Na slonovima je snažno razvijena pomoć i uzajamna pomoć. Ranjeni rođaci pomažu da se drže na nogama, stoje na stranama i ne dopuštaju mu da padne. Ovdje je još jedna nevjerojatna i istodobno malo tužna činjenica. Sudeći po ponašanju, slonovi mogu prepoznati svoje mrtve rođake. Neki čak štite ostatke životinje od napada ugroženih životinja. Slonovi počinju pušiti nad nedavno mrtvim životinjama.

Čak i ove životinje imaju izvrsnu uspomenu. Savršeno se sjećaju svih članova njihove obitelji, prijestupnika i onih koji za njih čine dobro (to se prije svega odnosi na osobu). Mogu se osvetiti počinitelju nakon mnogo godina ako se ponovno sastanu, naravno.

Stoljećima su ljudi istrijebili afričke slonove za svoje meso, kožu i kljove. U 19. i 20. stoljeću te su životinje nemilosrdno istrijebljene zbog vađenja bjelokosti (kljova), koje su korištene za proizvodnju raznih skupih predmeta. Kao rezultat toga, broj tih životinja do sredine 1980-ih bio je samo oko 350-450 tisuća pojedinaca. Afrički slon bio je na rubu izumiranja. Oni su preživjeli samo na mjestima koja su teško dostupna ljudima, au savanama su gotovo potpuno uništena.

Slonove kljove

S takvim tempom uništenja, afrički slonovi trebali su nestati s lica zemlje do 1995. godine. Ali hvala Bogu, čovjek se na vrijeme predomislio. Godine 1988. zabranjen je lov na slonove te je počelo stvaranje rezervata i nacionalnih parkova. Broj tih životinja počeo je polako rasti. U 2004. godini, u Međunarodnoj crvenoj knjizi, afrički slon promijenio je svoj status iz “ugroženih vrsta” u “ugrožene vrste”.

Slon - opis, karakteristike i fotografije.

Slonovi su divovi među životinjama. Visina slona je 2–4 m. Težina slona je od 3 do 7 tona. Slonovi u Africi, osobito savane, često imaju masu od 10 do 12 tona. Snažno tijelo slona prekriveno je debelom (do 2,5 cm) kožom smeđe ili sive boje s dubokim bora. Mladunci slonova rađaju se s rijetkom strnjikom, odrasli su gotovo bez vegetacije.

Glava životinje je prilično velika s izvanrednim ušima. Uši slona imaju prilično veliku površinu, debele su u podnožju s tankim rubovima, u pravilu su dobar regulator prijenosa topline. Mahanje ušima omogućuje životinji povećanje učinka hlađenja. Noga slona ima 2 koljena. Takva struktura čini slona jedinim sisavcem koji ne može skočiti. U središtu podnožja stopala debljine, na svakom koraku izvire, što tim moćnim životinjama omogućuje kretanje gotovo tiho.

Prtljažnik slona je nevjerojatan i jedinstven organ formiran povezanim nosom i gornjom usnom. Tetive i više od 100 tisuća mišića čine ga jakim i fleksibilnim. Prtljažnik obavlja niz važnih funkcija, a istovremeno životinji osigurava disanje, miris, dodir i hranu. Kroz deblo slonovi štite, zalijevaju se, jedu, druže se i čak podižu potomke. Još jedan "atribut" izgleda su kljove slona. Oni rastu tijekom cijelog života: što su snažniji kljovi, stariji je njihov vlasnik.

Rep slona je približno iste duljine kao i stražnje noge. Vrh repa uokviren je ukočenom kosom koja pomaže u obrani od insekata. Slonov glas je specifičan. Zvukovi koje odrasla životinja proizvodi nazivaju se divlji svinje, spuštanje, šaputanje i buka slona. Životni vijek slona je oko 70 godina.

Slonovi mogu vrlo dobro plivati ​​i voljeti vodene zahvate, a njihova prosječna brzina na kopnu dostiže 3-6 km / h. Kada trčite na kratke udaljenosti, brzina slona ponekad se povećava na 50 km / h.

Vrste slonova.

U obitelji živih slonova postoje tri glavne vrste koje pripadaju dvjema rodovima:

  • vrsta Afrički slonovi (lat. Loxodonta) podijeljeni su u 2 tipa:
    • savanna slon (Lat. Loxodonta africana) odlikuje se gigantskom veličinom, tamnom bojom, razvijenim kljovama i dva procesa na kraju trupa. Živi duž ekvatora u Africi,

    Afrički slon (savanna slon)

    Šumski afrički slon

    Vrste se često križaju i daju prilično održivo potomstvo.

    • vrsta indijski (Azijski) slonovi (lat. Elephas) ​​uključuju jednu vrstu - Indijski slon (lat. Elephas maximus). Manja je od savane, ali ima snažnije tijelo i kratke noge. Boja - od smeđe do tamnosive. Posebnost ove vrste slonova - male uši četverokutnog oblika i jedan proces na kraju trupa. Indijski ili azijski slon raspoređen je u tropskim i suptropskim šumama Indije, u Kini, Tajlandu, Laosu, Kambodži, Vijetnamu, Bruneju, Bangladešu i Indoneziji.

    Festival slonova u Indiji

    Gdje i kako žive slonovi?

    Afrički slonovi naseljavaju gotovo cijeli teritorij vruće Afrike: u Namibiji i Senegalu, u Keniji i Zimbabveu, u Gvineji i Republici Kongo, u Sudanu i Južnoj Africi, slonovi se osjećaju sjajno u Zambiji i Somaliji. Glavni dio stoke, nažalost, prisiljen je živjeti u nacionalnim rezervama kako ne bi postao plijen barbara-lovokradica. Slon živi na bilo kojem krajoliku, ali pokušava izbjeći pustinjsku zonu i previše guste tropske šume, preferirajući zonu savane.

    Indijski slonovi žive na sjeveroistoku i južnoj Indiji, u Tajlandu, Kini i na otoku Šri Lanki, žive u Mianmaru, Laosu, Vijetnamu i Maleziji. Za razliku od ljudi iz afričkog kontinenta, indijski slonovi vole se naseliti u šumovitim područjima, preferirajući bambusove tropske krajeve i gusto grmlje.

    Što slonovi jedu?

    Približno 16 sati dnevno, slonovi su zauzeti upijanjem hrane, dok jedu apetit oko 300 kg vegetacije. Slon jede travu (uključujući rogoz, papirus u Africi), rizome, kore i lišće stabala (na primjer, Indija), divlje voće od banane, jabuke, marule, pa čak i kavu. Dijeta slona ovisi o staništu, jer različita stabla i trave rastu u Africi i Indiji. Te životinje ne zaobilaze poljoprivredne plantaže, uzrokujući svojim posjetima znatne štete na usjevima kukuruza, slatkog krumpira i drugih usjeva. Kljove i deblo pomažu im da dobiju hranu, žvačući - kutnjake. Zubi slona mijenjaju se kako se melju.

    U zoološkom vrtu slonovi se hrane sijenom i zelenilom (u velikim količinama), a životinjama daju i povrće, voće, korijenje: kupus, jabuke, kruške, mrkvu, repu, lubenice, kuhani krumpir, zob, mekinje, grančice vrba, kruh i također omiljene. delicija slonova, banana i drugih kultura. Tijekom dana u divljini, slon pojede oko 250-300 kg hrane. U zatočeništvu je potrošnja hrane od slonova sljedeća: oko 10 kg povrća, 30 kg sijena i 10 kg kruha.

    Odrasli pojedinci poznati su kao „držači vode“. Slon pije oko 100-300 litara vode dnevno, tako da se ove životinje gotovo uvijek nalaze u blizini vodenih tijela.

    Razmnožavanje slonova.

    Slonovi formiraju obiteljska stada (9–12 osoba), uključujući zrelog vođu, njezine sestre, kćeri i nezrele muškarce. Ženska slona je hijerarhijska veza u obitelji, sazrijeva do 12. godine, u dobi od 16 godina je spremna podnijeti potomstvo. Zreli mužjaci napuštaju krdo u dobi od 15-20 godina (Afrikanci u dobi od 25 godina) i postaju usamljeni. Svake godine, mužjaci padaju u agresivno stanje uzrokovano povećanjem testosterona, koji traje oko 2 mjeseca, tako da često postoje vrlo ozbiljni sukobi između klanova, koji završavaju ozljedama i ozljedama. Istina, ova činjenica ima svoje plus: natjecanje s iskusnim braćom zaustavlja mlade muške slonove iz ranog parenja.

    Razmnožavanje slonova događa se bez obzira na godišnje doba. Muški slon se približava stadu kad osjeća ženinu spremnost na parenje. Odani jedni drugima u uobičajeno vrijeme, mužjaci organiziraju bračne borbe, zbog čega je pobjedniku dopuštena ženka. Trudnoća slona traje 20-22 mjeseca. Rođenje slonova odvija se u društvu koje stvaraju ženke stada, koje okružuju i štite trudnicu od slučajne opasnosti. Obično jedan bebe ima otprilike jedan centen, ponekad blizanke. Nakon 2 sata, novorođenče slona ustaje na noge i rado siše majčino mlijeko. Nakon nekoliko dana, mladunče lako putuje sa svojim kongenerima, držeći prtljažnik na repu. Hranjenje mlijekom traje do 1,5-2 godine, a sve ženke u laktaciji sudjeluju u tom procesu. Do 6-7 mjeseci u mlijeko se dodaje biljna hrana.

    Zašto se slonovi boje miševa?

    O podsvjesnom strahu, koji, navodno, divovski slonovi imaju male članove obitelji glodavaca - miševa - mnogi znaju. Ali ne znaju svi da je ta činjenica najvjerojatnije mit. Postoji legenda prema kojoj je u davna vremena bilo toliko miševa da su se usudili napasti slonove noge, gotovo do kosti glodali udove životinja i naselili kune za sebe. Zato su slonovi počeli spavati ne lažući, već stojeći. Malo je logike u tome, jer mnoge životinje, kao što su konji, uopće se ne boje miševa dok stoje. А вот предположить, что лежащему слону грызун может забраться в хобот и перекрыть ему доступ воздуха, что привело бы к смерти слона – намного вероятнее, тем более, несколько таких случаев было зафиксировано.

    Есть еще одна теория, немного смешная, но все же: мыши, забираясь на слона, сильно щекочут исполина своими цепкими лапками, от чего слон испытывает постоянную потребность чесаться, а сделать это ему довольно трудно. Međutim, znanstvenici su osporili sve te pretpostavke: bili su uvjereni da su slonovi apsolutno ravnodušni prema miševima, mirno suživjeti s njima u zoološkim avijarama, dopuštajući sićušnim glodavcima da uživaju u ostacima svog obroka i da ih se uopće ne boje.

    Zašto slon ima dug nos?

    Deblo je najspektakularnije obilježje slona. Dosežući duljinu od oko 1,5 metara i težine 130-150 kg, ovaj dio tijela jednostavno je potreban životinji, kao i rukama, nosu ili jeziku čovjeka.

    Preci slonova, koji su živjeli u davnoj prošlosti u močvarama, imali su vrlo mali trbuh: dopustio mu je da diše ispod vode. Milijuni godina evolucije prisilili su drevnog prethodnika slona da izađe iz močvare, nevjerojatno je povećala veličinu životinje, zbog čega je deblo slona također moralo biti prilagođeno novim uvjetima postojanja.

    Svojim deblom slon pokupi i nosi težinu, trgne sočne banane iz palmi i stavlja ih u usta, kao da vuče vodu iz jezera ili rijeke i sam sebi organizira tuš za vrijeme grijanja, stvara glasne zvukove, uzima mirise, pomaže piti, sipa vodu u vodu usta. Iznenađujuće je da je mogućnost korištenja prtljažnika kao višenamjenskog alata prilično komplicirana znanost koju mali slonovi ne usvajaju odmah: često djeca čak stupaju na svoje deblo, pa brižni mama slon strpljivo i nekoliko mjeseci uče svoju djecu da koriste ovaj nužan "proces" ,

    Posebne značajke

  • Stanovnici Afrike kažu da slonovi imaju misteriozno mjesto gdje odlaze umrijeti u starosti ili zbog bolesti. To se objašnjava činjenicom da gotovo nitko nije pronašao kljove mrtvih slonova. Ipak, stručnjaci su raspršili te pretpostavke. Dokazano je da dikobrani konzumiraju kljove slonovače kada umru. Na taj jednostavan način pokrivaju deficit korisnih mineralnih spojeva. Stablo slona može doseći dužinu od 7 m. Pojavilo se zbog križanja nosa i gornje usne. Deblo se koncentrira oko sto tisuća mišićnih vlakana. Pomaže pojedincima da prave zvukove, piju, dišu.
  • Sa deblom životinje hvataju različite predmete i međusobno komuniciraju. Kod afričkih pojedinaca postoji nekoliko procesa na deblu. Oni su potrebni za lomljenje trave, kao i razbijanje stabala i grana. Upravo su trupne životinje natopljene. Ponekad tragaju za prljavom vodom, glina nakon toga suši i zastrašuje štetočine, stvarajući neku vrstu barijere. Slonove odlikuju velike uši. Oni su veći od indijskih predstavnika. Pojedinci nemaju lojne žlijezde, tako da se ne zna znojiti. Uši obavljaju funkciju prijenosa topline, kada se tijelo zagrijava, kroz njih se oslobađa toplina.
  • Naravno, slušni organi koriste životinje kao ventilator. Plaše se dosadnih muha i drugih insekata. Važno je napomenuti da slonovi ne mogu skakati ili trčati. Naučili su se žurno kretati na račun brzog koraka. Međutim, struktura koljena ne dopušta životinjama trčanje. Posebnost je prisutnost posebnih jastučića na nogama. Čini se da su rastezljivi, pa se životinje kreću tiho, unatoč njihovoj težinskoj kategoriji. Ti isti jastučići imaju tendenciju širenja.
  • Kod životinja debljina kože je veća od 3 cm, a neki smatraju da su ti pojedinci glomazni. Ali u vrijeme potrebe mogu ubrzati do 30 kilometara na sat. Čak i na močvarama, pojedinci hodaju bez straha. Imaju izvrstan vid. Ali vođeni njihovim osjećajem za miris i sluh. Također vjerujte u dodir. Trepavice na očima su vrlo guste i duge, štite od prašine. Slonovi dobro plivaju i vole to raditi, brzinom do 70 kilometara na sat. Može plivati ​​bez dodirivanja udova do dna 6 sati ili više. Kada pojedinci prave grleni zvuk, čuje se na 10 km.
  • Način života

    1. Često pojedinci u pitanju oblikuju stada u divljini. U svakoj od njih može biti oko 15 životinja. Vrijedno je spomenuti da su u takvoj obitelji prisutne samo žene. I oni su povezani srodstvom. U takvom stadu dominirala je matrijarhija.
    2. Zanimljivo je da takve divlje životinje ne toleriraju usamljenost. Stoga nastoje zadržati grupe kako bi stalno komunicirali sa svojom rodbinom. Vrijedno je spomenuti da predstavnici pojedinaca ostaju vjerni svojoj obitelji do smrti.
    3. Članovi takve grupe uvijek pokušavaju pomoći i brinuti jedni za druge. Životinje čak podižu potomstvo. Slonovi se međusobno štite od opasnosti i pomažu slabijim rođacima.
    4. Što se tiče muškaraca, pojedinci su uglavnom usamljeni. Najčešće muškarci nastoje držati se u blizini skupine ženki. U iznimno rijetkim slučajevima mogu stvarati vlastita stada.
    5. Važno je napomenuti da mladi žive u skupini do 14 godina. Nakon toga, potomstvo može izabrati, može ostati u obitelji ili formirati vlastito krdo. Zanimljivo je da slonovi pokazuju veliku naklonost prema preminulom rođaku. Pojedinci su vrlo tužni.
    6. Takvi slonovi poštuju ostatke svojih rođaka. Oni ih nikada neće primiti i, ako je potrebno, pomaknuti ih u stranu. Zanimljivo je da slonovi mogu čak prepoznati svojeg rođaka iz ostataka.
    7. Ostatak života takvih pojedinaca vrlo je zanimljiv. Takve životinje ne spavaju više od 4 sata dnevno. I za vrijeme praznika, gotovo uvijek zauzimaju vertikalni položaj. Zanimljivo je da se pojedinci okupljaju u krug i naslanjaju jedni na druge.
    8. Neki stariji slonovi pokušavaju položiti svoje velike kljove na drvo ili termitarno. Važno je napomenuti da su najbliži rođaci tih pojedinaca - indijski slonovi, radije spavaju samo laganje. Leže tiho na tlu dok se odmaraju. Takve su životinje vrlo pametne, a struktura mozga komplicirana.
    9. Masa odraslog mozga može doseći i do 5 kg. Stoga, s preciznošću možemo reći da u divljini životinjskog svijeta, slonovi imaju najveću inteligenciju. Predstavljeni pojedinci su toliko pametni da se mogu identificirati u ogledalu. Dakle, slonovi su samosvjesni.
    10. Samo se dupini i majmuni mogu pohvaliti ovom vrstom. Važno je napomenuti da slonovi i čimpanze mogu koristiti isključivo različite alate. Brojne studije su pokazale da pojedinci koriste granu sa stabla kao mušicu. Slonovi imaju izvrsnu uspomenu. Takve životinje pamte različita mjesta i ljude s kojima komuniciraju.

    reprodukcija

    1. Što se tiče sezone parenja, sezona parenja nema ozbiljnog vremenskog okvira. No, potvrđena je činjenica da se u kišnoj sezoni povećava natalitet slonova. Vrijeme estrusa u ženki traje samo nekoliko dana. U ovom trenutku vrišti muško.
    2. Par se formira nekoliko tjedana. Samo u takvom vremenskom razdoblju ženka se ponekad odmakne od stada. Zanimljiva je činjenica da među muškim slonovima postoje homoseksualci. Problem je u tome što se ženka može pariti samo jednom godišnje. Osim toga, trudnoća traje dugo vremena.
    3. Za uzvrat, muškarcima je često potreban seksualni partner. Stoga, nemaju kamo otići, kako započeti istospolni odnos. Ženka nastavlja nositi potomstvo gotovo dvije godine. U većini slučajeva rođeno je samo 1 dijete. U ovom slučaju, kada se ženka rađa, prisutni su svi članovi obitelji. Uvijek su spremni pomoći.

    Slonovi su jedinstveni i vrlo zanimljivi predstavnici životinja u divljini. Takvi pojedinci uglavnom žive u stadima. Svaki član obitelji uvijek će štititi drugog. Slonovi cijene takve odnose i poštuju jedni druge.

    Opis afričkog slona

    Afrički slon - najveći kopneni sisavac na našem planetu. Mnogo je veći od azijskog slona i može doseći visinu od 4,5 do 5 metara, a težina mu je oko 7-7,5 tona. No postoje pravi divovi: najveći afrički slon, koji je otkriven, težak 12 tona, a duljina tijela mu je oko 7 metara.

    Za razliku od azijskih rođaka, kljove afričkog slona prisutni su i muškarci i žene. Najveće pronađene kljove u dužini bile su više od 4 metra i težile su 230 kilograma. Njihovi slonovi koriste se kao oružje za obranu od predatora. Iako prirodnih neprijatelja takvih velikih životinja praktički nema, postoje slučajevi kada usamljene, stare i oslabljene divove napadaju gladni lavovi. Osim toga, slonovi uz pomoć kljova kopaju zemlju i skidaju koru s drveća.

    Slonovi također imaju neobičan instrument koji ih razlikuje od mnogih drugih životinja - ovo je dugi fleksibilni prtljažnik. Nastala je tijekom spajanja gornje usne i nosa. Njegove životinje uspješno se koriste za skupljanje trave, skupljaju vodu s njim i podižu se kako bi pozdravile svoje rođake. Zanimljiva je tehnologija. kako slonovi piju vodu na mjestu za zalijevanje. Zapravo, ne pije kroz prtljažnik, nego u nju skuplja vodu, a zatim je šalje u usta i izlijeva. Na taj način slonovi dobivaju potrebnu vlagu.

    Među zanimljivim činjenicama o tim divovima, vrijedi napomenuti da su u mogućnosti koristiti svoje deblo kao cijev za disanje. Postoje slučajevi kada su disali kroz deblo kada su bili uronjeni u vodu. Zanimljiva je i činjenica da slonovi mogu "čuti nogama". Osim normalnog sluha, na svojim stopalima imaju i posebna osjetljiva područja kroz koja mogu čuti vibracije tla i odrediti odakle dolaze.

    Također, unatoč činjenici da imaju vrlo gustu kožu, vrlo je nježna i slon može osjetiti kada na njega sjedi veliki kukac. Također, slonovi su naučili savršeno pobjeći od užarenog afričkog sunca, povremeno se posipajući pijeskom, to pomaže u zaštiti tijela od opeklina od sunca.

    Starost afričkih slonova je vrlo duga: žive prosječno 50-70 godinamužjaci su značajno veći od ženki. Uglavnom žive stada od 12-16 pojedinaca, ali ranije, prema riječima putnika i istraživača, bili su mnogo brojniji i mogli su brojiti do 150 životinja. Stado obično vodi stara ženka, odnosno slonovi imaju matrijarhat.

    Ovo je zanimljivo! Slonovi su se doista jako bojali pčela. Zbog njihove osjetljive kože mogu uzrokovati velike nevolje. Postoje slučajevi kada su slonovi mijenjali svoje migracijske putove zbog činjenice da je postojala velika vjerojatnost susreta s rojevima divljih pčela.

    Slon - društvena životinja i usamljenici među njima su izuzetno rijetki. Članovi stada prepoznaju jedni druge, pomažu ranjenoj braći i zajedno štite potomstvo u slučaju opasnosti. Sukobi među članovima stada - rijetkost. Slonovi su vrlo dobro razvijeni miris i sluh, ali vid je mnogo gori, također imaju izvrsnu memoriju i mogu se dugo sjećati počinitelja.

    Postoji zajednički mit da slonovi ne mogu plivati ​​zbog svoje težine i strukturnih značajki. Zapravo, oni su izvrsni plivači i mogu plivati ​​značajne udaljenosti u potrazi za mjestima hranjenja.

    Staništa, staništa

    Prije su se afrički slonovi širili diljem Afrike. Sada, s pojavom civilizacije i krivolova, njihovo se stanište značajno smanjilo. Većina slonova živi u nacionalnim parkovima Kenije, Tanzanije i Konga. Tijekom sušne sezone putuju stotinama kilometara u potrazi za svježom vodom i hranom. Osim nacionalnih parkova, u divljini, nalaze se u Namibiji, Senegalu, Zimbabveu i Kongu.

    Trenutno stanište afričkih slonova naglo se smanjuje zbog činjenice da se sve više zemljišta daje za građevinske i poljoprivredne potrebe. U nekim uobičajenim staništima afričkog slona više se ne može naći. Zbog vrijednosti bjelokosti, slonovi teško žive, često postaju žrtve krivolovaca. Glavni i jedini neprijatelj slonova je čovjek.

    Najčešći mit o slonovima je da navodno pokapaju svoje mrtve rođake na određenim mjestima. Znanstvenici su uložili mnogo truda i vremena, ali nisu pronašli nikakva posebna mjesta gdje bi bila koncentrirana tijela ili ostaci životinja. Takva mjesta zapravo ne postoje.

    Snaga. Dijeta afričkog slona

    Afrički slonovi su uistinu nezasitna stvorenja, odrasli mužjaci mogu jesti do 150 kilograma biljne hrane dnevno, ženke oko 100. Oni uzimaju 16-18 sati dnevno da bi apsorbirali hranu, ostatak vremena provode u potrazi za 2-3 osobe. sati. Ovo je jedna od najslabijih životinja na svijetu.

    Postoji predrasudaAfrički slonovi jako vole kikiriki i provode dosta vremena u potrazi za njima, ali to nije istina. Naravno, slonovi nemaju ništa protiv takve poslastice i voljno ga jedu u zatočeništvu. Ali još uvijek u prirodi ne jede.

    Trava i mladice stabala su njihova glavna hrana, oni jedu voće kao poslasticu. Svojom proždrljivošću oštećuju poljoprivredno zemljište, farmeri ih preplaćuju, jer je zabranjeno ubijati slonove i oni su zaštićeni zakonom. U potrazi za hranom, ovi divovi Afrike provode veći dio dana. Mladunci potpuno prelaze na biljnu hranu nakon što navrše tri godine, a prije toga se hrane majčinim mlijekom. Nakon otprilike 1,5-2 godine, oni, pored majčinog mlijeka, postupno počinju dobivati ​​hranu za odrasle. Oni troše mnogo vode, oko 180-230 litara dnevno.

    Drugi mit kaže da su stari muškarci koji su napustili krdo postali ubojice ljudi. Naravno, postoje slučajevi napada slonova na ljude, ali to nije povezano s određenim modelom ponašanja tih životinja.

    Mit da se slonovi boje štakora i miševa, dok grizu noge, također ostaje mit. Naravno, slonovi se ne boje takvih glodavaca, ali još uvijek nemaju mnogo ljubavi prema njima.

    Vrste afričkih slonova

    Trenutno je znanost poznata za 2 vrste slonova koji žive u Africi: savana i šuma. Sirovi slon naseljava prostranstva ravnica, veći je od šume, tamne je boje i ima karakteristične procese na kraju debla. Ova vrsta se distribuira u cijeloj Africi. To je savanin slon koji se smatra afričkim, kao što znamo. U divljini se ove dvije vrste presijecaju vrlo rijetko.

    Šumski slon je manji, sive boje i živi u tropskim šumama Afrike. Osim veličine, razlikuju se u strukturi čeljusti, u njoj su duže nego u savani. Također, šumski slonovi na stražnjim nogama imaju četiri prsta, dok savana ima pet. Sve ostale razlike, poput malih kljova i malih ušiju, posljedica su činjenice da im je bilo prikladno proći kroz gustu tropsku gustoću.

    Drugi popularni mit o slonovima je da su oni jedine životinje koje nisu sposobne za skakanje, ali to nije istina. Oni stvarno ne mogu skakati, jednostavno nema potrebe za tim, ali u ovom slučaju slonovi nisu jedinstveni, takve životinje također uključuju nilske konje, nosoroge i lenjivce.

    Pogledajte videozapis: NAPAD LAVOVA ! (Rujan 2021).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

zoo-club-org