Životinje

Zajednički ris - opis, stanište, način života

Ris stvarno izgleda kao vrlo velika mačka, koja se razlikuje samo u kratkom repu i rese na vrhovima ušiju. Njegova težina obično ne prelazi 25 kg, a duljina tijela može biti od 75 do 130 cm, a tijelo je gusto s malom okruglom glavom. Njuška je uokvirena izduženom, tvrdom vunom, sličnom zaliscima. Koža je vrlo gusta, osobito zimi, kada se pojavi poddlaka. Najčešće životinje s crvenkasto-sivom bojom i tamnim točkama nasumce se nalaze po cijelom tijelu. No boja dlake ovisi o vrsti i o tome gdje živi ris, u kojoj zoni, stoga može postojati još jedna nijansa.

Udovi u svojoj strukturi su nešto drugačiji od mačke. Stražnje noge risa duže su od prednje i imaju samo 4 prsta. Zimi su jastučići obrasli gustom kosom koja životinji omogućuje da se lako kreće kroz snijeg bez pada kroz snježne nanose. Čini se da su šape preširoke za tako malu zvijer, ali takva je struktura koja pomaže grabežljivcu da uspješno lovi hranu. Prekrasne rese na ušima služe kao antena, zahvaljujući kojoj ris savršeno čuje najtiše zvukove. Ova životinja savršeno skoči (do 4 metra u dužinu), penje se na drveće i trči vrlo brzo. Kao i svi članovi obitelji mačaka, odlikuje se snagom i izvanrednom agilnošću.

vrsta

Ris roda ima nekoliko vrsta: pirenejski, kanadski, crveni, euroazijski. Najmanji je crvenokosi ris koji živi u Sjevernoj Americi. Njegova visina nije veća od 35 cm u grebenu. Najveći predstavnik ovog roda je zajednički euroazijski ris, koji nastanjuje gotovo cijeli teritorij Rusije, uključujući i Arktik, i nalazi se u potpuno neprohodnim područjima Sibira. Gluve šume, mladi gustiš - to su mjesta na kojima najčešće živi ris.

Kanadski ris, koji je najbliži rođak euroazijskog, znatno je manji po veličini. Ova sjevernoamerička mačka nastanjuje gotovo cijeli teritorij Kanade i sjevernih američkih država, preferirajući da se naseli u crnogoričnim šumama, gdje je gusta šikare.

Poseban tip je pirinejski ris koji ima svijetlu krv. Ona je na rubu izumiranja. Samo su u Portugalu i na jugu Španjolske te životinje još uvijek pronađene. Krčenje šuma dovelo je do činjenice da područje koje obitava ris postaje sve manje. Osim toga, zbog lijepog krzna svijetle leopard boje, lovci često pucati tih životinja.

staništa

Ris se nalazi na području gotovo svih europskih zemalja, kao iu Mongoliji, Kazahstanu, Grčkoj, Kini, Azerbejdžanu i Gruziji. U Americi, najveći broj tih grabežljivaca zabilježen je u jugoistočnim Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku.

U Rusiji, najveća populacija risa je zabilježena u tajga području iu zoni mješovitih šuma. U novije vrijeme, životinje su se naselile na Kamčatki. Naša zemlja je ogromna, tako da područja u kojima ris živi u Rusiji mogu biti vrlo udaljena jedan od drugoga. Kao rezultat toga, životinje iste vrste mogu biti vrlo različite ne samo po veličini, već i po boji, stupnju uočavanja.

Najdraža mjesta za risa su gomile mladih stoke - tamo je najpogodnije graditi brlog. U osnovi, ovaj grabežljivac bira živjeti bilo koje šume (crnogorične, mješovite, planinske) u kojima žive medvjed i los. Ris se može naći u šumskoj tundri, gdje ima mnogo grmlja, druge zakržljale vegetacije, pa čak i izvan Arktičkog kruga.

Što hrani ris

To je predator, odnosno, preferira svježe meso, što zahtijeva najmanje 2-3 kg dnevno. Predmet lova su razne životinje - od miševa za voluharice do srne i jelena. Hrana ovisi o staništu. Ali glavni plijen risa je obično zec. To je iz broja u regiji u kojoj živi ris, a njihova dobrobit ovisi. Jedan plijen uhvatio je zeca dovoljno za 4 dana. U pravilu ih uglavnom lovi zimi, kada je izbor hrane mali. U tajga plijen ove spretne zvijeri često postaju divlje svinje. Ris je sposoban da se spretno i neprimjetno približi žrtvi i ubije ga jednim udarcem svoje snažne šape. Osim toga, ogromni zubi predatora slični su očnjacima leoparda ili leoparda. A među pticama mnogo žrtava pada u ove očnjake. Obično je to tetrijeb, tetrijeb i tetrijeb.

Način života

Ris je usamljena životinja. Tijekom svog života rijetko čuje zvukove. Oštar krik risa, sličan mački, može se čuti samo za vrijeme kolotečine, što se obično događa u veljači. Ova životinja je izuzetno oprezna. Ris provodi cijeli dan u svojoj jazbini, koja je češće duboka. Kasno navečer ide u lov. Ona vodi sjedeći način života i tek kada resursi hrane u kraju staništa migriraju na drugo područje. Tijekom dana može pokriti udaljenost do 30 km.

Mnogo je informacija o risu - o tome što se hrani, gdje živi, ​​ali njegove neobične navike također zaslužuju pozornost. Na primjer, ova životinja jede samo svježe meso, užareno od strvina. Nikada se ne vraća u ostatke plijena, iako ih zakopava u zemlju. I to čini vrlo nemarno, a lisice i vukovi koji hodaju u njegovu tragu često koriste ostatke blagdana.

Svaki pojedinac ima svoj teritorij za lov. Ris je drugačiji krvožedan. Gotovo uvijek lovi i često ubija životinje mnogo više nego što može jesti. Ris ima posebnu nenaklonost prema lisicama, što je uzrokovano natjecanjem u hrani. Ali ubiti lisicu, jesti to nikada neće biti. Lov na risa obično završava srećom. Čekajući svoj plijen na drvetu, ona juri munjom. Zahvaljujući razvijenim stražnjim udovima, ris može uhvatiti čak i ptice koje lete iz zemlje.

Kada u šumi nema dovoljno hrane, grabežljivac može posjetiti najbliža sela i farme. Tamo mu je lako povući piletinu ili čak janje.

reprodukcija

Tijekom sezone parenja, ženku prati nekoliko muškaraca, koji se stalno sukobljavaju. Trudnoća traje oko 2 mjeseca. Približno 5 sati prije porođaja, ris počinje stvarati brlog. Obično ga čini na visini - u šupljinama stabala ili u pukotinama stijena. Mladunci su rođeni slijepi krajem travnja - početkom svibnja, težine do 300 grama i otvaraju oči samo dva tjedna kasnije.

Majka ih hrani s mlijekom mjesec dana, a zatim počinje donositi miševe, zečeve. U dobi od 3 mjeseca mladi već prate majku, a 2 mjeseca kasnije počinju stjecati prve lovne vještine. Kad navrše godinu dana, majka odvaja risa od sebe, započinje samostalan život. Na godinu i pol žene postaju spolno zrele, mužjaci sazrijevaju godinu dana kasnije. Životni vijek risa prosječno je 15-20 godina.

Unatoč činjenici da nema toliko mjesta na planetu gdje ris ne živi u divljini, populacija ove životinje opada. Razlog je uništenje prirodnog staništa i pretjeranog lova na ove divne životinje. U nekim europskim zemljama gotovo su istrijebljeni.

izgled

Ris je mali u usporedbi s drugim članovima obitelji, ali je najveći među ostalim vrstama risa. Težina velikog mužjaka može doseći 36 kg, pojedinci srednje veličine imaju masu od 20-25 kg. Duljina (bez repa) varira od 70 do 130 cm, a većina životinja nije veća od 70 cm, a mužjaci su jači i veći od ženki.

Tijelo životinja je kratko, gusto. Glava ima zaobljen oblik, njuška se skraćuje s velikim, širokim očima. Rep je kratak s crnim vrhom, čini se da je odrezan, njegova duljina rijetko prelazi 35 centimetara. Takva veličina i oblik repa pomažu životinji da se pametno popne na drveće, koristeći je kao balansiranu težinu.

Kosa risova vrlo je meka i gusta, osobito nakon jesenja. Vuna raste u proljeće, kraća i manje gusta, uzorak hrpe mnogo je jasniji i kontrastniji.

Boja životinja može biti crvena, žuta ili siva. Ovisno o staništu, obrasci na životinjskoj kosi mogu biti prugasti i točkasti (mrlje i rozete različitih veličina). Tu su predstavnici sa solidnom bojom. Na vratu, trbuhu, ušima i šapama boja uzorka je manje izražena. Na obrazima, kao i na trbuhu, hrpa je dulja i mršava, nalik na zaliske. Na vrhovima ušiju, risovi imaju posebne pljuske koje im omogućuju da pokupe zvučne valove koji nisu dostupni drugim sisavcima. Dakle, ove četke su iste kao i tražilo smjera. Ako su odrezane, glasine su odmah vidljivo prigušene.

Anatomska struktura šapa donekle se razlikuje od strukture ostalih članova obitelji. Prednji udovi su znatno dulji od stražnjih i ima 5 prstiju na kasu, a 4 na stražnjim udovima, ali otisak stopala, kao i stražnje noge, i dalje će imati samo četiri prsta, budući da je peti prst iznad ostalih i ne dodiruje snijeg ili zemlju. kada hodate.

Do zime jastučići šapa obrastaju debelim krutim krznom, tako da ris brzo i lako svladava snježne nanose i kreće se, bez ozljeđivanja potplata, preko ledene kore.

Ponašanje, način života

Putanja risa je namotana. Ako snježni nanosi nisu duboki, zvijer stavlja šape tako da su otisci sa stražnje strane ispred prednjih. Ako je dubina snijega značajna, ona se pomiče, stavljajući stražnje udove u tragove s prednje strane. Ako je maskiranje neophodno, ris, naravno, pravi rutu kroz panjeve i drveće.

Mačke love same. Ženke s leglom izvlače hranu zajedno. Ovi grabežljivci preferiraju sjedeći način života i napuštaju svoje teritorije samo u slučaju iscrpljivanja resursa hrane. Područje posjedovanja jednog grabežljivca je ponekad 70 kvadratnih kilometara. Životinje povremeno obilaze, što često traje i do dva tjedna. Tijekom dana ris može ići 8 km u potrazi za plijenom.

Vrste vulkana risova

Ovisno o staništu, identificirano je nekoliko podvrsta predatora:

  1. Istočnosibirski (Jakutski) ris. Početkom dvadesetog stoljeća ova se podvrsta samostalno naselila na južnim područjima poluotoka Kamčatka. Jakutski ris je najveći od običnih. Njihovo krzno je mekano i mekano s naglašenim mrljama. Uz obilnu opskrbu hranom, životinje su sjedeći u Yakutiji. U slučaju smanjenja broja divljači, životinje migriraju u bogatije prehrambene prostore. 80% prehrane risa je zec, ostatak je za pernate i velike rogate životinje.
  2. Srednjeazijski (blijedi) ris. Predstavnici ove podvrste žive u visoravnima Kazahstana i središnje Azije. Boja ovih životinja je uglavnom monokromatska i svijetla. Mrlje su blage na udovima i leđima.
  3. Kavkaski ris. Predatori su srednje veličine u usporedbi s drugim predstavnicima vrste. Imaju karakterističnu kestenjastu ili kestenjastu boju sa svijetlim mrljama.

Mjesta boravka običnog risa

Do kraja XIX. Stoljeća ove su životinje živjele u šumama srednje i zapadne Europe. Zbog popularnosti risa i krčenja šuma do početka 20. stoljeća, istrebljeni su u Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj. Od 70-ih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući aktivnostima branitelja divljih životinja, ova vrsta mačke ponovno je naseljena u nekim zemljama.

Ris je danas uvršten u Crvenu knjigu. Populacije grabežljivaca, koje broje od 1000 do 2500 jedinki, obitavaju u šumama Švedske, Poljske, Norveške i Finske.

U državama Balkanskog poluotoka (Makedonija, Grčka, Albanija) broj euroazijskih risova opao je u posljednjih 20 godina. Što je izravno povezano s ljudskom djelatnošću. Njihov broj u tim zemljama je manji od 100 pojedinaca.

Većina staništa zajedničkog risa nalazi se u Rusiji, uglavnom u regijama Sibira. Na zapadnim granicama zemlje postoje životinje na Kamčatki, Sahalinu, kao i na Kavkazu.

Risovi preferiraju mješovite i crnogorične šume na stjenovitim planinskim krajolicima. Naseljavaju se u šumi-tundri i na područjima gdje raste nisko raste grmlje. Za uzgoj potomstva prodire se duboko u šumu, gdje je vegetacija deblja i gušća.

Neprijatelji risa, osim ljudi, su i vukovi. Ris se može nositi s jednim vukom, ali čopor se neće svladati. Dakle, na području gdje žive vukovi, ris ne želi zadržavati. Ako je broj vukova smanjen zbog istrebljenja od strane čovjeka, tada se njihov broj u istom području povećava. U nekim dijelovima Rusije, pojedinci su pucani, jer se smatralo da predator uništava mnogo vrijedne igre (npr. Srna, tetrijeb, zečevi). No, s obzirom na to da je stopa reprodukcije, a time i porast broja životinja koje jede ris, mnogo veća od one predatora, šteta od lova je u velikoj sumnji.

Zajednička prehrana risa

Ris, kao i sve mačke, jedu hranu za životinje. Dnevni plijen ovih predatora - leminzi, voluharice, zečevi i neke ptice. Ponekad mladi pojedinci od losa i divljih svinja postanu žrtve. Risovi love i veće životinje: jelene, srne, jelene mošusa, seren. Ako se lovišta risa nalaze u blizini ljudskih naselja, onda često stoka i perad postaju njezin plijen.

Risovi počinju loviti krajem noći ili rano ujutro, kada teren još nije dovoljno osvijetljen suncem. Predator pažljivo i strpljivo pronalazi žrtvu, a zatim napada, stvarajući 2-3 oštre skokove do 3 metra. Ako plijen pobjegne, onda slijedi još 80 metara, u slučaju neuspjeha, povlači se. Ris ne skače na žrtvu iz grane ili debla stabla, već ga gleda s visine. Prosječni dnevni obrok mesa je oko 3 kg, u kojem slučaju ris neće osjećati glad. Nakon dugog štrajka glađu, zvijer može pojesti šest kilograma mesa.

Ris nikada ne lovi dobro, to je puno. Životinja zakopava ostatke trupla u snijegu ili je posipa zemljom, ali nije toliko uredno da druge grabežljive životinje lako pronađu “skrovište”. Staze risa često su povezane s lisicama i vukovima. Potonji ponekad mogu obeshrabriti uhvaćen plijen i otjerati risa. Kod lisica je situacija drugačija: lisice čine trkačko natjecanje u prehrambenom lancu, osim toga, mnogo su slabije. Lisicu viđenu u lovištu za risa najvjerojatnije će ubiti "ljubavnica". U isto vrijeme, ti predatori nikada ne jedu lisice.

Na lovnim rutama lis ostavlja tragove u obliku izgrebane kore drveta, kao vrstu signala da je teritorij okupiran.

Opis risova

Ris je relativno mala životinja koja vodi grabežljivom načinu života. Duljina tijela odraslih spolno zrelih osoba može dostići 130 centimetara ili više. Ženke su manje masivne od mužjaka. Uobičajeni ris može dobiti težinu oko 25 kilograma.

Predstavnici ove vrste imaju mišićav, srušen torzo. Ove mačke imaju zaobljenu malu glavu koja krasi uši karakterističnim resicama na završetku. Na obrazima je koncentrirana debela vuna koja podsjeća na brkove. Oči životinje su široke i izražajne. Ris ima kratak rep. Njegova duljina može biti oko 20 centimetara.

Iznimno gusta, mekana krzna životinje sadrži gustu poddlak. Najduže dlake su u trbuhu. Molting u vrsti se promatra nekoliko puta godišnje. Vuna, koja se mijenja u jesenskom razdoblju, ima više pahuljast karakter nego krzno koje je nastalo zimi.

Ris je mačka koja ima duge, savršeno razvijene stražnje noge i masivnije prednje. Stražnji udovi sadrže četiri prsta. Front ima pet. S početkom zime, đon je prekriven debelom vunom. Takva promjena omogućuje životinji da se bolje zagrije dok se kreće kroz duboki snijeg.

Nastavljajući opis risa, vrijedi reći nekoliko riječi o boji životinje. Nijansa i boja mogu se neznatno razlikovati, ovisno o staništu. Često vuna takvih grabežljivaca ima sivkasto-crvenkastu nijansu. Ris je smeđe boje krzna, u čijoj se strukturi razlikuju karakteristične tamne mrlje.

staništa

Zajednički ris je sjeverna vrsta mesojednih mačaka. U Skandinaviji, predstavnici vrsta nastanjuju velika područja, sve do Arktičkog kruga. Prije nekoliko stoljeća, životinja je bila rasprostranjena diljem Europe. Međutim, sredinom prošlog stoljeća grabežljivac je gotovo potpuno uništen. Danas se pokušavaju obnoviti populacije iz prošlosti u zaštićenim područjima.

Gdje živi ris u Rusiji? U domaćim geografskim širinama grabežljivac se može vidjeti u šumovitom području udaljenom od civilizacije. Predstavnici vrsta su raspoređeni u područjima od Sahalina do Kamčatke. На территории соседних государств рысь встречается в Карпатах, горных регионах Средней Азии, на Кавказе.

Представители вида предпочитают заселять тайгу, занимать территории в горных хвойных и смешанных лесах. Изредка хищник встречается на площадях с кустарником и низкорослой растительностью. В местности, где обитают рыси, обычно имеются густые заросли молодых деревьев. Здесь хищники обустраивают свои логова для выращивания потомства.

Ris: navike i način života

Zreli pojedinci vode usamljeni život. Svaki grabežljivac kontrolira područje od oko 250 km2. Ris povremeno zaobilazi svoje posjede. Životinja napušta naseljeno područje samo ako postoji opasnost za život i značajan manjak hrane.

Živi prostor ris radije obilježava urin. Ti su grabežljivci iznimno ljubomorni na pokušaje zadiranja u naseljena područja. Prekršitelji granica često su podložni ozbiljnom plianju. Međutim, to se ponašanje uglavnom odnosi na žene. Muškarci rijetko obraćaju pozornost na nepozvane goste.

Ris je mačka koja se radije drži podalje od ljudi. Pri susretu s ljudima, grabežljivac nastoji tiho napustiti opasnu zonu. Međutim, u razdobljima kada nedostaje plijen, pojedini grabežljivci odluče ući u naselja. Najagresivniji i gladniji predstavnici vrste mogu napasti pse i mačke, loviti perad. Ako je potrebno zaštititi vlastite živote, takvi pojedinci mogu nanijeti znatne ozljede ljudima.

Prirodni neprijatelji

Glavni neprijatelji risa u staništu su vukovi. Do danas nije poznato zašto ti predatori pokazuju povećanu agresivnost prema ovim mačkama. Vjerojatno moraju probati nježno, hranljivo meso takvih životinja. Često, ris uspijeva spasiti život penjući se po granama stabala. Ponekad postanu plijen vukova, koji se skupljaju u velikim jatima.

Nažalost, odlučujuću ulogu u smanjenju populacije risa ima ljudska aktivnost. Ljudi brzo smanjuju broj tih divnih životinja. Možda je zato rijetko vidjeti takve grabežljivce. Uostalom, gledajući osobu, pokušavaju se odmah popeti na drvo ili se sakriti u gustoj šumi.

Status stanovništva

Razmotrite status populacije risa u odabranim zemljama. Jednom su se takve životinje masovno naselile u šumovitom području u Njemačkoj. Međutim, do 1850. godine predstavnici vrste potpuno su istrijebljeni od strane lovaca u potrazi za vrijednim krznom i mesom, što se smatralo poslasticom. Gdje danas ris živi u ovoj zemlji? Devedesetih godina prošlog stoljeća takvi su grabežljivci ponovno naseljeni u nekoliko rezervi. Danas su najveće populacije koncentrirane u njemačkim nacionalnim parkovima "Harz" i "Bavarska šuma".

U Francuskoj i Švicarskoj uništen je i zajednički ris. Početkom prošlog stoljeća vlada tih zemalja odlučila je obnoviti veliku populaciju životinja. Takvi grabežljivci naselili su se u lokalnim zaštićenim područjima. Otuda i njihova migracija u Sloveniju i Austriju.

Situacija na Balkanskom poluotoku je žalosna. Dakle, na području Albanije, Srbije, Grčke i Makedonije, do danas, ima samo nekoliko desetina tih divnih životinja.

Najviše je u Rusiji. Oko 90% svjetske populacije životinja koncentrirano je na domaće prostore. Često možete susresti predatorsku mačku u šumama Sibira, blizu zapadnih granica zemlje i na Sahalinu.

U Karpatima se vidi prilično velika populacija takvih životinja. Prema statistikama, više od 2.000 predstavnika ove vrste živi na području od Rumunjske do Češke.

Široka populacija risa također je zabilježena u Skandinaviji. Prema procjenama istraživača, oko 2500 tih predatora živi na području Finske, Norveške i Švedske.

U zaključku

Tako smo naučili kakav život vode risovi, gdje žive, kako se razmnožavaju i na što se hrane. Naposljetku, vrijedi napomenuti da se broj tih plemenitih životinja stalno smanjuje. Ne samo da je krivolov, već i rasipanje šuma, protjerivanje predstavnika vrsta s naseljenih područja, dovelo do smanjenja opskrbe hranom kao posljedice ljudskih aktivnosti.

Opis i izgled

Kako izgleda ris. Ima duljinu tijela od 80 do 130 cm i visinu od oko 70 cm. Veličina, poput bolesnog psa. Mužjaci teže i do 30 kg, kod ženki do 18 kg. Tijelo je gusto, kratko. Razlika između risa i ostalih pojedinaca u obitelji mačaka je prisutnost četkica na vrhovima ušiju. Ima kratku "šaku", to jest, rep.

Glava je proporcionalna tijelu, mala i zaobljena. Kratka njuška, okrugle oči i zjenice. Zbog duge kose na rubovima njuške, dojam prisutnosti "plutača".

Risno krzno smatra se vrlo vrijednim, u obitelji nema takvih stvari. Odlikuje se svojom svilenkastošću, visinom i debljinom. Koža se ažurira, kao i na svakom pojedincu u proljeće i na jesen. Na trbuhu su male mrlje na čistoj bijeloj pozadini.

Snažne šape i izduženi napitak koji zimi postaje gust, razlikuju sjevernu osobu od njezinih sličnih.

Dobar zimski pubescens čini "skije" risa, zbog čega se lako kreće u snijegu, koji ima labavu teksturu. To je glavna razlika između sjevernog risa i njegove rodbine.

Boja je potpuno ovisna o tome gdje živi ris. Južnjaci imaju crvenu boju. Sjeverna - od smeđe-crvene do blijedožute s izmaglicom. Leđa, strane i šape imaju izražene točke. Na licu ima bijelu meku, dugu kosu, koja se u rijetkim slučajevima razrjeđuje točkicama.

Ris je najbliži pojedinac domaćoj mački. Iako ima značajnu vanjsku razliku. Otisci stopala nalikuju na mačku, bez vidljivih manifestacija kandži, stražnje noge idu "pored sljedećeg" s prednjim.

Gdje živi ris

Stanište risa ima veliku geografsku geografiju. Možete je upoznati:

  • Azerbejdžan
  • Albanija
  • Bjelorusija
  • U Mađarskoj
  • Gruzija
  • Španija
  • Kazahstan
  • Kanada
  • Kina
  • Ukrajina,
  • Mongolija,
  • ruski,
  • Rumunija
  • Estonija.

Ovo nije potpuni popis staništa grabežljivaca.

Lov i prehrana

Uglavnom, vrijeme lova na risa je sumrak. Ona vreba u plijenu dok sjedi u zasjedi ili se polako prikrade žrtvi kako bi je uhvatila u jednom skoku. Ris nikad ne skače na žrtvu iz grane, skriva se iza stabala, pale grane i panjeva, ponekad sjedi na debeloj grani.

Pužući se do žrtve na udaljenosti od 15 metara, baca se na nju u nekoliko skokova. Kada neuspješan pokušaj ubijanja plijena od prvog, grabežljivac započinje potragu, obično životinja u bijegu uspijeva pobjeći. Mačka nije obdarena izdržljivošću i zgrabi je za 60-80 metara.

Kada napadne veliku životinju, grabežljivac ugrize grlo i kopa svoje kandže u prednji dio tijela. Grizu dok se životinja ne preda i ne umre. Ris napada lisice i kune, štiteći tako lovišta. Tijekom vremena jede mali dio hrane. On krije ostatak, zakopava ga u snijegu ili na nepristupačnim mjestima za druge grabežljivce, ali to čini bez pokušaja, pa često ostaje bez zalihe.

Stoga se događa da ris ostane čuvati svoju nepojedenu hranu na mjestu, čak i ako je pun. Budući da manji ljubitelji svježeg mesa - sabila i stupova - brzo oduzimaju neumorno zakopane ostatke hrane. A wolverine, znajući lovačke sposobnosti crvene mačke, često je prati dok lovi. Prilikom prve mogućnosti odabire hranu koja se proizvodi, ili čeka dok se lovac ne hrani, a zatim upravlja ostacima.

U prosjeku, jedan jelen za hranu je dovoljan za 3-4 dana, za leglo - to je dnevna norma. Losos mačka jede tijekom tjedna. Zec se jede u roku od dva dana.

Ris je vrlo oprezna životinja, ali ipak se ne boji ljudi. Životinja se nalazi u sekundarnim šumskim nasadima koje stvaraju ljudi, u mladima i gori. A tamo gdje nema dovoljno hrane, na primjer, u planinskim područjima, ona pada u naselja. Bilo je slučajeva kada se susrela u gradskim područjima. Sama ne napada ljude, ali u slučaju obrane od napada može ozbiljno ozlijediti.

Ris obično donosi velike koristi šumama. Uz "šumske liječnike" - vukove, uglavnom uništavaju bolesne, ranjene i slabe životinje.

Sadržaj risova u zoološkom vrtu

U ruskim zoološkim vrtovima, ris je stalni stanovnik i nije rijetka vrsta. Za život i reprodukciju u zatočeništvu dobro se prilagođava.

Razdoblje razmnožavanja kao iu prirodi pada na kraj proljeća i početak ljeta. Budući da se ne moraju kretati u potrazi za hranom, uglavnom spavaju. S mačićima su stvari drugačije, te nemirne bebe imaju destruktivne i sveprisutne sposobnosti. Obično se aktiviraju navečer. Njihov nemir traje i do 1,5 godina.

Za održavanje sjeverne pasmine moraju se uzeti u obzir sezonska obilježja i promjene. Letjelice su, u pravilu, udobne i svijetle, gdje izravno prodire sunčeva svjetlost. Drveće, trupci, konoplja, razne igračke - ovaj dodatak ih približava njihovom prirodnom postojanju.

U zoološkim vrtovima, grabežljive mačke treniraju do pladnja.

Hraniti nakon mlijeko hranjenja isključivo meso. Meso zeca, teletina, puretina, piletina. Na dan kada odrasla osoba pojede do tri kilograma mesa, zimi do pet.

Pogledajte videozapis: Calling All Cars: Old Grad Returns Injured Knee In the Still of the Night The Wired Wrists (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org