Ptice

Sova ptica: tko je to?

Pin
Send
Share
Send
Send


Kućanske sove su najčešći od svih postojećih sova. Naseljavaju zapadni dio Europe, Sjevernu Afriku i Južnu Aziju i stvaraju gnijezda na ravnicama, u planinama, koje ponekad dosežu visinu od 3000 metara. Na sjeveru ptice jako vole ravne krajolike, a na jugu preferiraju stepa, pustinje i polu-pustinje. Broj tih ptica je vrlo velik, au nekim mjestima je jednostavno ogroman.

Kućne sove nešto se razlikuju od drugih vrsta po nekoliko osnova. One se od lopatica razlikuju po blago zaobljenim prstima, a nemaju “uši”, od vrapčevog sina - u veličinama, a od sova planine - gustim perjem i uzdužnim šarolikim perjem na glavi.

Boja je malo smeđa, s tragovima masline. Kandže su tamne, smeđe boje. Kljun je blago žućkast. Ptica ima poseban izgled - izgleda kao da se mršti svojim velikim žutim očima.

Ove ptice nisu tako male veličine. Mala sova, čija fotografija vidite u članku, teži oko 160-180 grama, duljina tijela je 23-28 cm, krila 15-18 cm, a raspon 57-64 cm.

U pravilu postoje spolne razlike, ženke su nešto veće od mužjaka. Nakon što su se upoznale, dvije ptice stvaraju konstantan par i zajedno su, čak i ako sezona parenja nije došla. Oni sami organiziraju mjesta za gniježđenje, ponekad kopaju male jame ili polažu jaja u jazbinama, u različitim zgradama, liticama.

Kućne sove: uzgoj

Uzgojna sezona započinje u travnju ili krajem ožujka, ovisno o staništu sova. U jednom leži samo četiri ili pet jaja, ali ih ima osam. Ženka ih inkubira oko mjesec dana. Kad su pilići stara četiri tjedna, odleću iz gnijezda. Oni dosežu odrasle veličine u dobi od jednog mjeseca i pol. Neko vrijeme mladi pilići drže zajedno sve dok ne nađu partnera.

Sova je noćna ptica grabljivica, ali ponekad se dogodi da odleti u lov i u sumrak. Njegova prehrana uključuje razne glodavce, guštere, crve, čak i žabe i gmazove, insekte i male ptice. Međutim, ako sova vidi glodavca, neće čak ni paziti na drugi plijen koji je u blizini. Ova ptica hvata uglavnom miševe ili voluharice. Ovdje su prehrambene navike.

Mala sova čije su fotografije prikazane u našem članku ima jake šape. To mu omogućuje da lovi životinje više nego vlastitu težinu, a da se ne povrijedi. U pustinjama, žrtve sova često su gerbili i veliki jerboasi. U rupama koje ostaju iza glodavaca koje je uhvatila ova ptica grabljivica, oni se odmaraju, a događa se i da tamo gnijezde. Ispostavlja se da oni zauzimaju tuđe stanove i odaju porez od vlasnika stana. Kućne sove zaslužuju pohvale od osobe. Sve zato što uništavaju štetočine naše poljoprivrede.

Osim sova, postoje i druge vrste ptica grabljivica iz obitelji sova. Sada ćemo ih razmotriti.

Mala sova

Ova ptica ima veliku i široku glavu, na kojoj su male uši. Oči su male, kljun slab, žute boje, krila su duga (15-19 cm) i široka, rep je kratak. Šape prekrivene debelim perjem. Duljina njegova tijela je 21-27 cm, težina - oko 1200 grama. Ženke vrganja kao i kuću su veće od mužjaka. Boja je sivkasta, ponekad smeđa, s šarenim vratom i stražnjim dijelom glave. Trbuh je bijel s uzdužno smeđim uzorkom.

Sove su grube noge uobičajene u planinama i na ravnicama crnogoričnih šuma Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Oni također žive u Rusiji, na Kavkazu, u Alpama, u zapadnoj Kini, na Balkanu. Ovo je sjedeća vrsta ptica. Sjeverne ptice su dnevne, a na jugu uglavnom noćne.

Sezona razmnožavanja počinje sredinom travnja. Ženka polaže u jedno ležanje četiri do šest jaja u bijelom. Izleći ih više od mjesec dana. Razdoblje gniježđenja traje oko trideset dana. Svoje stanove uređuju u šupljinama velikih stabala. Lovi uglavnom male glodavce, ali mogu jesti insekte i male ptice.

Vrabca sova

Kao što ste već shvatili, obitelj sova je vrlo raznolika, a mužjaci imaju manje ženki. A ovo gledište se ne razlikuje od drugih. Međutim, one su neznatno manje veličine od gore navedenih ptica. Duljina ptičjeg tijela je 15–18 cm, krila su 9–11 cm, a njihov raspon 35–40 cm, a ti mali sinovi teže 60-80 grama. Boja perja je smeđa, sivkaste boje i bijelih mrlja. Njihove su kandže crne, a kljun je žućkast. Prsti prekriveni debelim perjem.

Pigmej živi uglavnom u crnogoričnim šumama sjeverne Azije i Europe. U Rusiji se može vidjeti u Arkhangelsku, na poluotoku Kola, u Sibiru i Sahalinu, kao iu Altaju, Ryazanskoj regiji i Transbaikaliji. Ova vrsta je također sjedeći. Njihova su gnijezda izgrađena uglavnom u brezi i jasenama. Broj položenih jaja ovisi o obilju hrane. U Rusiji djeca često polažu dva ili tri jaja bijele boje, au Europi - od četiri do šest, njih čak sedam. Sezona razmnožavanja počinje krajem travnja. Ali odrasle piliće može se naći u kolovozu.

Hrana i lov

Lov na sinove odvija se i danju i u sumrak, kao iu zoru. Prehrana tih malih grabežljivaca uglavnom uključuje glodavce (lemmings, hrčak, miševi, i šuma i kuća), kao i oni nisu nerad pokušavaju rovke. Oni također jako vole insekte, ali ova poslastica je prikladnija za odrasle piliće. Inače, vrlo je karakteristično za njih da pohranjuju hranu, osobito u zimskom razdoblju. Ptice se skladište sakupljena hrana u njihovim udubljenjima.

Prema opisu ove ptice vrlo je slična pigmejskoj sovi. Samo je taj Sychik samo malen, jer mu je veličina tijela samo 12-14 cm, ali unatoč tome ima veliku glavu, ali slabe kandže i kljun. To je vjerojatno zbog činjenice da se hrani samo malim beskralješnjacima. Njegova krila su zaobljena. Boja, poput svih drugih sova, sivo je smeđa s bijelim oznakama. Kandže i kljun su blijedo smeđe boje.

Sychik-elf je sjedeća ptica. Živi u pustinjskim područjima Sjedinjenih Država i Meksika. Svoje gnijezdo raspoređuje na visini od dva metra ili više, i to samo u udubljenjima saguaro kaktusa, koje izbacuju djetlići. Čak se događa da na istoj biljci živi više različitih ptica, uključujući i sinove. U jednom kvačilu ima od dva do pet jaja, ali češće samo tri. To je noćna ptica grabljivica koja lovi samo noću i hrani se isključivo kukcima.

Sova zečeva

Koliko god čudno zvučalo, ova ptičja vrsta je zemaljska. Naseljavaju samo otvorene prostore Amerike, Kanade i Argentine. Tijekom dana ptice sjede u svojim rupama i rijetko odlaze u lov. Njihov je let vrlo nizak, doslovno iznad zemlje. Ali gotovo ih je nemoguće vidjeti u zraku, uglavnom trče na duge noge. Gnijezde se u jazbinama koje su sisavci ostavili. Dužina njihove kuće može doseći četiri metra. Sove žive u skupinama koje se nalaze jedna uz drugu. Sezona gniježđenja je od ožujka do kolovoza. Broj jaja u jednom kvačilu može biti od dva do jedanaest. Izleći svoje potomstvo oko četiri tjedna. I usput, mužjak je u ovom trenutku u rupi pored one u kojoj ženka sjedi na jajima.

Ova vrsta sova ima vrlo zanimljivu boju - crvenkasto-smeđe-sivu, s pjegama. Boja očiju je žuta. Kljun je zelenkasto-svijetlo sive boje, noge iste boje, samo đon je žućkast. Dužina ovih ptica je samo 23 cm, a krila 16 cm, ali u rasponu od 50. Rep je vrlo kratak, samo 7 cm.

Budući da žive isključivo na tlu, točnije u tlu, vrlo su osjetljivi na razne opasnosti. Stoga, da bi zaštitili sebe i svoje potomstvo, majka priroda ih je obdarila zanimljivim glasom. Oni stvaraju zvukove poput lupetanja zvečarke. Tako su nadimak dobili u kući "sova - čegrtuša". To je ujedno i jedina sova te vrste koja živi na površini zemlje i ima zanimljivu naviku povlačenja vrata kako bi pregledala susjedstvo.

Hrani se ne samo malim glodavcima i pticama, već i voćem, različitim sjemenkama kaktusa.

Ova vrsta je na rubu izumiranja zbog činjenice da njezini predstavnici žive u jazbinama koje se nalaze u zemlji. Svake godine njihov se broj smanjuje, vrsta zahtijeva restauraciju i zaštitu.

Mali zaključak

Sve ptice obitelji sova vrlo su zanimljive i imaju svoje osobine. Naposljetku, njihovi tipovi su još uvijek različiti. Neki su veći, drugi imaju dulja krila ili jake šape s ogromnim kandžama, s kojima zgrabi plijen. Svi su oni na svoj način lijepi, a nekim pojedincima uopće treba ljudska zaštita. Osim toga, sove su vrlo korisne, jer čine dobre, istrebljujuće glodavce, štedeći tako naše usjeve.

Kako riječ "sova"

Za početak, riječ "sova" napisana je bez mekog znaka na kraju. Prema jednoj od verzija, ime je nastalo u antičko doba, kada su mrzovoljni ili tužni ljudi uspoređivani s pticom. U Kirgistanu, na primjer, ptice se nazivaju "Baykush", što se prevodi kao siromašno ili siromašno.

Postoji druga verzija da je ime ptice suglasno sa zviždaljkom. Činjenica je da u usporedbi sa sovom, kojoj je on toliko sličan, sova ne "maše", već zviždi. Glas podsjeća na tužni dugi krik. Slaveni su, nakon što su čuli glas sova, pokušali to ponoviti, otuda i ime.

Koja je razlika između sova i sova?

Tko je ova sova? Doista, ptica je vrlo slična sovama, čak pripada obitelji sova. Međutim, postoje značajne razlike između dviju ptica. U usporedbi sa sovom, veličine su male. Tijelo je snažno, ali ne prelazi 30 centimetara, težina je samo 200 g. Glava nije okrugla, već spljoštena, uši od perja su odsutne.

Oči su okrugle, velike s razvijenom hiperopijom, ali fiksirane u utičnicama. Stoga, da bi pogledao oko sebe, ptica mora izvrnuti glavu. Značajke strukture vrata mogu se zakrenuti za 135 stupnjeva.

Po izgledu, sova je vrlo ozbiljna i sumorna, a umutina perja iznad očiju dodaje spektakularnost. Snažno tijelo završava kratkim repom, krila su prilično velika i široka. Noge, poput torza, prekrivene su slojem velikih pera, duljina ovisi o određenom tipu.

Koje se vrste nalaze u prirodi

Postoji nekoliko vrsta ptica. Na primjer, mala sova. Zanimljivo je da njegovo ime potječe od staništa. Ptica bira gnijezda u blizini ljudi, u staji, starim napuštenim kućama ili krovovima.

Indijska sova je vrlo rijetka vrsta koja je navedena kao izumrla.

Sova je podijeljena na 26 vrsta. Među njima su sićušni, biserni, sovinjski gnoj, ovratnik i drugi. Ptice roda passerine razlikuju se malom veličinom tijela i kratkim krilima, ali u isto vrijeme imaju dug rep. Perje je ukrašeno predivnim uzorkom na stražnjoj strani glave u obliku očiju, za koje su ih zvali “četverooki”.

Sych-vilenjaci: najveća veličina tijela, pronađena u prirodi - 14 cm, za koju je ptica dobila tako neobično ime.

Poznate su i druge vrste:

  • uočen ili brahmin,
  • šuma,
  • zec,
  • brdovit,
  • običan,
  • Južnoamerički,
  • Novi Škoti,
  • Meksički.

Što je uključeno u prehranu ptica

Sova je izvrstan lovac, slabo gledajući blizu, ali na velikoj udaljenosti noću može odmah uloviti hranu. Na šapama su filamentna pera, koja igraju ulogu senzora, što upućuje na orijentir za plijen. U prehrani perjem uključuju:

  • sisavci: poljski miševi, lasice, vjeverice,
  • veliki insekti,
  • male ptice

Ovisno o vrsti sova, izbornik se malo razlikuje. Na primjer, vilenjak sova jede samo kukce i čak može uključiti škorpiona u svoju prehranu. Pigmej je okrutan prema malim pticama. Uhvativši ih, pojede samo ukusne dijelove tijela. Većina predstavnika sova se hrani hranom, skrivajući žrtve u svojim domovima.

Gdje mogu naći pticu

Sullen pernata može se naći na bilo kojem kontinentu Zemlje, osim možda Antarktika. Zanimljivo je da se izgled ne mijenja ovisno o staništu. Sova nije ptica selica, živi u svom rasponu tijekom cijele godine. Najčešće se ptice mogu naći u stepama, pustinjskim ravnicama ili gustim šumama.

U Italiji i Austriji, sova je odavno poznata kao domaći lovac. Perje se reže krilima i ispušta u vrt kako bi se uhvatili štetni glodavci i insekti. U Rusiji ta ideja nije podržana, jer ljudi vjeruju da će pripitomiti pticu i donijeti nesreću na sebe.

Ove ptice ne grade gnijezda, nego se uzimaju ili uzimaju od drugih životinja, dok „dom“ može biti šupalj, pa čak i rupa.

Sezona parenja sova

Po prirodi, sova - monogamna. Muškarac živi s jednom ženkom do kraja života, prosječno traje 15 godina. Ptice počinju pariti s jednom godinom. S početkom proljeća dolazi do začeća, a ženka polaže do pet jaja. Izlegla jaja, trudnica se brine o muškarcu u obliku hrane.

Ponašanje vilenjaka je drugačije: tijekom inkubacije mužjak zamjenjuje ženku za vrijeme koje treba loviti.

Valjanje se nastavlja četiri tjedna. Pilići se izlijevaju na svjetlo slijepih i prekriveni pahuljicama. Odmah nakon rođenja, majka čisti gnijezdo i iz njega baca višak smeća. Djeca se brzo razvijaju i nakon 28 dana postaju potpuno neovisna.

Sada znate da se ljubazna i brižna ptica skriva iza strašnog i mrzovoljnog izgleda. Sviđa joj se i podijeli zanimljivu priču sa svojim prijateljima.

ŠTO JESTI

Ranije su lovci vjerovali da se sova hrani isključivo pilićima fazana. Zapravo, ova se ptica hrani uglavnom miševima, kukcima, bubama i crvima, a ponekad uspijeva uhvatiti žabu, pticu ili leptira.

Kućna sova najaktivnije lovi u sumrak i rano ujutro, štoviše, lovi noću, a ponekad i tijekom dana. Tijekom dana lovi male ptice. Domaća sova obično vreba svoj plijen sjedeći na svom promatračkom mjestu i tiho ga napada odozgo. On lovi na tlu, u potrazi za životinjama u travi i palim lišćem. Kada plijen pobjegne, lovi ga po tlu, dok ptica trči za njim na svojim jakim nogama. Povremeno, sova hvata insekte u letu, izvlači se iz zemlje, kao što to čini drozd, crvi, uništava gnijezda drugih ptica. Kada se nakupi višak hrane, sova stvara zalihe na kišni dan. Miris trupla privlači insekte - muhe i lovce mrkve (Silphidae), koji se ne protive ostvarivanju zalihe sova.

LIFESTYLE

Zajednička sova izbjegava šumovita područja, preferirajući otvorena područja, gdje ima mnogo područja s kojih je prikladno promatrati. Mala sova voli se smjestiti na rubovima sela, pa čak iu njihovim središnjim dijelovima - u uništenim zgradama, praznim sobama, kamenim zidovima, au južnim zemljama - u palmama. Sova je tipičan stanovnik ravnog terena, koji se gotovo nikada ne nalazi u planinama. Omiljena mjesta za promatranje sova su vrbe s rezanim vrhovima, ogradama, telefonskim stupovima i žicama. Mala sova može sjediti na njima bez kretanja satima. Uplašena ptica odmah odleti. Karakteristična putanja leta sova je valovita linija. Sova tijekom lova neko vrijeme može lebdjeti u zraku, lepršajući krilima, na visini od 1-2 m od tla. Mala sova se ne razlikuje posebnom vještinom leta i ponekad se bavi plijenom na tlu. Vidjevši nešto neobično ili zanimljivo, sova počinje kimati glavom i mašući repom gore-dolje. Kuće se čuvaju u parovima. Zanimljivo je da se parovi pohranjuju i izvan razdoblja gniježđenja. Na području od oko jednog kvadratnog kilometra mogu se istodobno gnijezditi do 20 pari tih ptica. Obična kuća sire glas drugim pticama da je teritorij okupiran i otjeraju sve nepozvane goste.

REPRODUKCIJA

Pčelice se gnijezde u razdoblju od travnja do srpnja, a najčešće se gnijezde u svibnju ili lipnju. Sove stvaraju parove nekoliko godina, iako su ptice vjerojatno više vezane za teritorij nego za partnera. Muškarac izvodi bračnu ples i energično se klanja, želeći privući pažnju žene. Partneri komuniciraju pomoću glasovnih signala, a muškarac ponekad donosi ždrijeb. Gnijezdo sova obično se nalazi u šupljini stabla, u kamenoj niši ili u rupi divljeg zeca. Ženka polaže 3-5 jaja i inkubira 22-28 dana. Muškarac ne sudjeluje u izlegavanju jaja, nego donosi žensku hranu. Nestlings su rođeni pokriveni kratkim, gustim dolje, i i žensko i muško donose hranu. Nakon 4-5 tjedana, male sove su već na krilu.

PROMATRANJE PREGLEDA SAVE

Kuće se ne nalaze u visokim i srednjim planinama, kao iu crnogoričnim šumama. Manje je vjerojatno da će se naći u poljoprivrednim područjima. Karakteristična pjesma sova može se čuti u proljeće na kiši. Mala sova u popodnevnim satima aktivnija je od ostalih sova, tako da je možete, ako imate sreće, gledati čak i pri dnevnom svjetlu. Под ветвями, которые домовый сыч облюбовал для поедания добычи, накапливаются кучки пищевых остатков. Нередко обычный домовый сыч гнездуется вблизи человеческого жилья, например, на чердаках домов и в скирдах соломы.

ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ, СВЕДЕНИЯ.

  • Однажды исследователь, наблюдавший за обычным домовым сычом, отметил, что птица в течение 45 минут поймала и съела 23 дождевых червей. Домовому сычу для удовлетворения жизненных потребностей ежедневно нужно 50-80 г пищи.
  • Ne pojavljuje se uobičajena sova u Velikoj Britaniji. Pokušaj naseljavanja sova u Yorkshireu, koji se dogodio 1842., završio je neuspjehom. Iskustvo koje su proveli četrdeset godina kasnije u okrugu Kentu bilo je uspješno.
  • Mala sova nije najmanja europska sova. Dužina tijela obične kašike je 20-22 cm, a pigmejka je 17-20 cm.

KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE KUĆNOG RADA

Leteći naizmjence leti i lebdi - čini se da ptica leti valovitom stazom. Zbog širokih krila s okruglim krajevima, sova se tijekom leta čini više nego kad sjedi na grani.

pilić: bijela dlaka se brzo mijenja u sivu, a zatim u perje. U dobi od mjesec dana pilić već napušta gnijezdo. Međutim, puni je rast tek u dobi od 5 tjedana.

glava: velike, s velikim izražajnim žutim očima, bez perja.

tijelo: jaka i jaka.

perje: ptice oba spola imaju različite sive i smeđe nijanse s malim bijelim pjegama i prugama. Mala sova ima vrlo kratak rep.

noseći: u prosjeku se sastoji od tri jaja.


Stanište zajedničke male sove

Gdje živi

Sova se nalazi u cijeloj Europi, s iznimkom sjevernih regija, u Sjevernoj Africi, Fronti i Srednjoj Aziji, kao iu Kini.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Sova se prilagodila životu uz osobu, ali u srednjoj Europi vrsta postupno nestaje. U selima i na obradivim površinama ptica ne nalazi dovoljno hrane i mjesta za gniježđenje. Međutim, sadržaj sova kod kuće nedavno je postao popularan.

Opće karakteristike

Sova je mala ptica. Duljina njenog tijela ne prelazi trideset centimetara, a težina ne dostiže 200 g. Ako usporedite sovu s običnom sovom, ona će nalikovati posljednjem stablu, jer duljina tijela sova doseže 67-70 cm, a težina 700 g. Možete vidjeti da glava sova ima zaobljeniji oblik, au sovi je spljošten. Na njegovoj glavi nećete naći perje koje ima oblik ušiju. Ostatak sova se ne razlikuje od sova.

Također, ovu pticu karakteriziraju vanjske značajke mrzovoljne osobe, budući da perje iznad očiju više nalikuju obrvama. Syeks dalekovidan, oni mogu primijetiti plijen na velikoj udaljenosti, ali ne vide što se događa nekoliko centimetara od njih. Ova ptica ima kratki rep, koji mu pomaže da stvori efekt velikog raspona krila.

Veličina sova ne sprečava ga da bude vješt lovac. Ovisno o vrsti hrane, hrane se različitim plijenom, ali uglavnom su uključeni glodavci i neke vrste kornjaša. Ove ptice su vrlo selektivne i mogu uhvatiti plijen prema vlastitim sklonostima. Ponekad lovu u parovima, obično na taj način sova uhvati veći plijen, kao što su štakori.

Stanište opisanih ptica je vrlo opsežno, može se naći bilo gdje u svijetu, osim Antarktika. Prema vanjskim podacima, sove različitih vrsta vrlo su slične, ali postoje neke zanimljive značajke.

planinski ćuk

Sova je mala sova sa zaobljenom glavom. Po veličini, ova vrsta je malo veća od goluba. Boja ptice je smeđa, s bijelim točkama po cijelom tijelu. Glava je velika, asimetričnih diskova lica.

Sova se odlikuje relativno malom veličinom oka i slabim kljunom. Noge su mu prekrivene debelim perjem, što je dovelo do naziva "roe-legged". Kljun ptice je žut.

Gniježđenje plavih sova traje gotovo mjesec dana. Zidarstvo je više od šest jaja. Čupave sove gnijezde se uglavnom u udubljenjima. Njihov glavni omjer su mišje voluharice i kukci.

Sova je noćna ptica, ali u nekim područjima može voditi i dnevni život. Sufi s grubim nogama preferiraju živjeti u crnogoričnim šumama. Takve ptice žive u Rusiji, sjevernoj Mongoliji, zapadnoj Kini i sjevernim dijelovima Sjedinjenih Država.

Mala sova

Mala sova je smeđa ptica s malim bijelim pjegama. Ima malu glavu i kratak rep. Veličina ove ptice je nešto veća od veličine grube. On se radije naseli na otvorenom prostoru, u planinama ili na ravnici. Kako sova vrišti, možeš saznati, biti u blizini njegova gnijezda. Pjevanje je više poput zviždanja.

Sychi - vrlo trajne ptice u smislu odabira partnera. Bez obzira na sezonu parenja, uvijek se drže zajedno. Oni pokušavaju stvoriti gnijezda u jazbinama, ponekad ih sami iskopaju. A ponekad pronađu zaklon u starim napuštenim zgradama.

Polaganje sova je više od 7 jaja. Ptice obično lovu tijekom dana. Osnovna prehrana sastoji se od malih ptica i glodavaca. Opisane vrste žive u Sjevernoj Africi, u zemljama Azije, ali iu Srednjoj i Južnoj Europi.

To je sićušna sova boje cimeta sa sivim i bijelim linijama. Oči su joj velike, žute, kljun sive. Noge bez perja, ali prekrivene čekinjama. Ove nevjerojatne ptice lete poput šišmiša, samo na koordiniraniji način. Nisu agresivni. Nikad se ne upuštajte u borbu. Radije kreirajte gnijezda u šupljinama. U polaganju ove ptice nije više od pet jaja.

Sychik-elf apsolutno ne može loviti zbog slabe kljun i ne-lanac šape. Njihova prehrana sastoji se od raznih insekata. Ptice žive u Sjedinjenim Državama i Meksiku, gdje žive u stablima saguaro kaktusa.

Što se razlikuje od sova?

U članku smo već naveli karakteristike koje posjeduje sova. Sova, poput sova, pripada obitelji sova. Razlikovati ove dvije ptice vrlo je jednostavno:

  • Sova vodi svakodnevni način života. To je glavno obilježje ptice, budući da se glavno i stalno razdoblje budnosti sova ušara smatra tamnim danom.
  • Sova je mnogo veća od sova. Njegova duljina doseže 80 cm, a težina može biti 4 kg. Teško je ne primijetiti ga, dok se sova lako može sakriti.
  • Dijeta sova orlova je mnogo opsežnija od one sove. Zbog jakih šapa i snažnog kljuna, sova može napasti velike sisavce.
  • Sova ima velike pečene uši, koje nisu karakteristične za mnoge vrste sova.
  • Oči mogu imati crvenu šarenicu, što apsolutno nije karakteristično za žutooke sove.

Opis sova

Ovisno o klasifikaciji, dvije do pet vrsta pripadaju rodu sova., Prema klasifikaciji koja se trenutno smatra najtočnijom, samo se tri vrste računaju kao prave sove: brahmin, pčelica i zec. A šumska sova koja im je bila prije, sada je odvojena u poseban rod - Heteroglaux.

izgled

Sove se ne mogu pohvaliti velikom veličinom: duljina tijela tih ptica nije veća od trideset centimetara, a težinom ne dosežu čak ni 200 grama. Raspon krila njihovih krila može doseći oko 60 cm, dok izvana nalikuju nečemu od pilića sova, dok su odrasle ptice, iako slične sovama, mnogo veće od njihove veličine. Ako glava sova ima zaobljen oblik, onda sova ima više zbrt, nalik na izduženi oval koji leži na boku, dok njihov prednji disk nije jako dobro izražen. Još jedna razlika između sova i sova leži u činjenici da nemaju perje na glavi, koje su slične njihovim ušima.

Rep je relativno kratak, krila u preklopljenom stanju također izgledaju prilično kratko. Sove imaju prilično gusto perje od smeđih ili pjeskovitih nijansi, razrijeđenih bjelkastim pjegama, koje na glavi tvore bijele obrve, i kaotično se raspršuju po cijelom tijelu, nalik na čestice. U isto vrijeme, na abdomenu prevladavaju svjetlosni tonovi, na kojima se ističu svijetle točke glavne tamnije boje.

Kandže su crno-smeđe - prilično duge i oštre. Kljun sova može biti jedan od žućkastih nijansi, često s mješavinom svijetlozelene i sive boje, a donja je ponekad ponekad tamnija od donje čeljusti. Oči ovih ptica su svijetle, s dobro izraženom crnom zjenicom, koja stoji na pozadini smeđeg perja. Boja očiju, ovisno o vrsti, može varirati od svijetlo žute do svijetlo žućkasto-zlatne.

Ovo je zanimljivo! Izraz "lica" sove je sumoran, a pogled je bodljikav i prodoran. Za mnoge ljude, cjelokupna pojava sova izgleda odbojna i neugodna upravo zbog svoje tmurne "fizionomije" i previše bliskog pogleda svojstvenog prirodi tih ptica.

Upravo je ta vanjska osobina sova uzrokovala negativan stav ljudi u Rusiji prema njima. Do sada, sumorni i sumorni ljudi često govore: "Što se mrštiš poput sova?"

Karakter i način života

Sove su stanovnici ptica s noćnim životnim stilom, Istina, neke od ovih ptica povremeno mogu migrirati na kratke udaljenosti, ali u većini slučajeva sova se jednom zauvijek naseli na određenom području i nikada je ne mijenja. Poput svih drugih sova, imaju odličan vid i sluh, što znatno pojednostavljuje kretanje kroz noćnu šumu i olakšava proces lova. Sove mogu letjeti tako tiho i pažljivo da njihov potencijalni plijen ne može uvijek primijetiti da se grabežljivac približava posljednjoj sekundi, a onda je već prekasno da pokuša pobjeći od njih bježeći.

Ovo je zanimljivo! Budući da ove ptice ne mogu rotirati oči, da bi vidjele što se događa sa strane, moraju stalno okretati glavu. I ona sova, s obzirom na činjenicu da je prilično fleksibilan vrat, može pretvoriti čak 270 stupnjeva.

Ove ptice su posebno aktivne kasno u noć i rano ujutro, iako među sobama i onima koji su aktivni čak i tijekom dnevnih sati. Vrlo su oprezni i ne dopuštaju osobi da pristupi sebi. Ako se to dogodi, sova, uhvaćena nespremna, pokušava na vrlo zanimljiv način otjerati mogućeg neprijatelja: on se počne ljuljati s jedne strane na drugu i neskladan je s poklonima. Vani, ovaj privid plesa izgleda vrlo smiješno, samo nekoliko ljudi ga je ikada vidjelo.

Ako sova, unatoč svim svojim naporima, nije uspjela zastrašiti neprijatelja plesom i nije razmišljao o povlačenju, napušta svoje mjesto i lebdi nad zemljom. Dani koje ove ptice provode odmaraju se u šupljinama drveća ili u malim pukotinama između stijena. Gnijezda ili sova izgrađuje sebe ili zauzimaju gnijezda koju su ostavile druge ptice, najčešće djetlići. U pravilu ih ne mijenjaju tijekom cijelog života, naravno, ako se ništa ne dogodi, zbog onoga što ptica mora napustiti svoje nastanjivo mjesto i sagraditi novo gnijezdo.

Seksualni dimorfizam

U sovama je slabo izražena: ni po karakteristikama građe, ni po boji perja, mužjak se ne može razlikovati od ženke. Čak je i veličina ptica različitih spolova gotovo ista, iako je ženka možda nešto veća. Zato je potrebno razumjeti tko je od njih, a ponekad je to moguće samo ponašanjem sova tijekom procesa udvaranja i parenja.

Vrste sova

Trenutno, roda istinskih sova uključuje tri tipa:

  • Brahmanova sova.
  • Mala sova
  • Sova zečeva.

Međutim, prije toga je postojalo mnogo više ptica koje pripadaju ovom rodu. Ali većina ih je izumrla u pleistocenu. I vrste kao što su, na primjer, krićani i antiguanske kopile sova, izumrle su nakon što su ljudi kolonizirali one dijelove Zemljine površine gdje su nekad živjele te ptice.

Brahmanova sova

Razlikuje se u malim veličinama: u duljini ne prelazi 20-21 cm, te u težini - 120 g. Glavna boja perja je sivo-smećkasta, razrijeđena s bijelim pjegama, trbuh, naprotiv, bijeli s malim mrljama glavne boje. Oko vrata i na dnu glave nalazi se privid bijelog “ovratnika”. Glas brahmanske sova podsjeća na niz glasnih škrgutavih krikova. Ova ptica živi na velikom području koje pokriva jugoistočnu i južnu Aziju, kao i Iran.

Mala sova

Nešto veći od prethodnih vrsta: njegove dimenzije mogu biti oko 25 cm, a njihova težina može biti i do 170 g. Boja glavnog repa je svijetlosmeđa ili pješčana s bijelim perjem.

Ovo je zanimljivo! Ime "sove" dobilo je ime jer njegovi zastupnici često žive u kućama u potkrovlju ili u štali. A zbog činjenice da su kuću dobro ukroćene, često se čuvaju kao ukrasne ptice.

Oni žive na širokom rasponu, koji uključuje južnu i srednju Europu, sjever afričkog kontinenta i veći dio Azije (s iznimkom Sjeverne).

Staništa, staništa

Sove imaju ogromno stanište. Ove ptice žive u Europi, Aziji, na sjeveru Afrike, kao iu Novom svijetu. Istovremeno se osjećaju ugodno i na otvorenim prostorima iu šumama, pa čak iu planinskim područjima, polu-pustinjama i pustinjama.

Brahmin Syechi

Živeći u Južnoj Aziji, radije se nastanjuju u svijetlim šumama i otvorenim mjestima, bogato obraslim grmljem. Često se naseljava u blizini ljudskog prebivališta: može se naći čak iu predgrađu Delhija ili Kalkute. Gnijezda, obično u udubljenjima drveća, ali se mogu smjestiti i unutar zgrada ili u šupljinama formiranim u zidovima, na primjer, u ruševinama drevnih hramova i palača. Također, ove ptice nisu nespametne da se smjeste u čudno gnijezdo, koje su njihovi vlasnici već napustili, pa se često naseljavaju u gnijezdima indijanskih štapova.

Zecovi sinovi.

Koji također nazivaju zečeve ili špiljske sove, žive u Americi i, kako u sjevernom, tako iu južnom. Oni se radije nastanjuju na otvorenim područjima s niskom vegetacijom. Gnijezda se ugrađuju u rupe zečeva i drugih relativno velikih glodavaca, u kojima se odmaraju i čekaju vrućina poslijepodne.

Dijeta sova

Sychi, kao i druge ptice grabljivice, moraju loviti kako bi dobili hranu.

Oni to radije rade u parovima, štoviše, djeluju iznenađujuće dobro koordinirani, što im omogućuje da lako ubijaju čak i velike sive štakore, što za jednu pticu, koja ih je primila na napad, ne može biti šala opasnosti. Sam, lovi sova više bezopasne igre: recimo, miševi za voluharice žive pod zemljom u svojim rupama.

Ovo je zanimljivo! Ove ptice, koje se dugo vremena bave podzemnim lovom voluharica, mogu se lako prepoznati na prvi pogled: perje na glavi i gornjem dijelu leđa često se nalaze zajedno, tako da neki predstavnici ovog roda, umjesto njih, imaju samo kosture koji izgledaju kao iglice iz daljine.

Općenito, ovisno o vrsti, izbornik sova se uvelike razlikuje: neke od tih ptica vole loviti voluharice, druge privlače balege u gnijezda i jedu ih s apetitom, a neki čak i lov na paučnjake, kao što su falange. , Oni ne odbijaju guštere, žabe, žabe, razne kukce, gliste i druge ptice manje od sebe.

Ne previše se oslanjajući na lov na sreću, sove često nagomilavaju hranu "za kišni dan". Kunićeve sove idu još dalje: u svoje rupe donose komade gnoja iz drugih životinja i na taj način vraćaju balege koji vole jesti.

Razmnožavanje i potomstvo

Na nastavku vrste sove o tome razmišljaju čak i zimi, otprilike u veljači: u to vrijeme počinju sami tražiti partnera. Mužjaci pokušavaju privući pažnju ženki s povicima, a ako uspiju, počinje ritual udvaranja, što uključuje i liječenje partnera s plijenom, kao i uzajamno gaženje i lagano podešavanje kljuna.
Nakon toga, ptice grade gnijezdo, a ženku od dva do pet bijelih jaja. Počinje ih odmah izlegati, čim ona odgađa prvu - baš kao i sve ptice grabljivice. Stoga ne čudi da se nakon mjesec dana, kada dođe vrijeme izleganja pilića, svi razlikuju po veličini i razvoju. Iz tog razloga, sve do trenutka kada se dolje zamijeni odrasla pera, 1–2 pilića žive od cijelog legla sove, unatoč činjenici da se o njima pažljivo brinu roditelji.

Ovo je zanimljivo! Dok ženka inkubira jaja, ostavljajući ih na kratko vrijeme samo jednom dnevno, muškarac se brine o njoj i budućem potomstvu: hrani je svojim plijenom, zamjenjuje je kao kokoš za vrijeme odsutnosti, štiti djevojku i jaja od mogućih pokušaja. od drugih predatora.

Već tri tjedna u roditeljskom gnijezdu žive mlade mlade ptice, koje u tom vremenu uče trikove lova i samostalnog života. Sove postaju seksualno zrele u dobi od godinu dana, od tada mogu početi tražiti partnera za sebe i sagraditi gnijezdo za buduće leglo.

Prirodni neprijatelji

Za sove koji žive blizu stanovanja ljudi, domaće mačke mogu biti opasne, au tropskim majmunima, također se često naseljavaju u blizini gradova. Također, opasne za njih mogu biti i grabežljive i svejedobne ptice, osobito gavrani, koji mogu napadati sove koje sjede na granama drveća i ubijati ih do smrti. Gnijezdeće sove gnijezde se u udubljenjima i ugrožene su mnogim vrstama zmija koje se lako mogu uvući u područje gniježđenja.

Međutim, najveća prijetnja životu tih ptica nisu grabežljivci, već paraziti, kako vanjski tako i unutarnji. Upravo se njihova infekcija smatra glavnim razlogom zbog kojega umire toliko sikata, čak i bez vremena da se oslone.

Stanovništvo i status vrsta

Trenutno su među vrstama s najmanje zabrinutosti sve tri vrste roda Athene. Njihova populacija je prilično brojna, a područje distribucije je opsežno kako bi se razumljivo smatralo da su ptice ptice koje svakako ne prijeti izumiranjem u doglednoj budućnosti. Sychyi se samo na prvi pogled čine kao sove i sove. Zapravo, one su mnogo manje veličine. Благодаря своей буровато-песочной окраске, эти птицы являются настоящими мастерами маскировки, так, что многие люди слышали, как кричат сычи, но мало кто может похвастать тем, что видел их.

Unatoč činjenici da se u većini regija, na primjer, u središnjoj Rusiji i Indiji, oni smatraju vjesnicima nesreća i nesreća, na nekim mjestima, na primjer, u Sibiru, sove, naprotiv, smatraju se dobrim pokroviteljima putnika, koji im se ne dopuštaju šuma na isprepletenim životinjskim stazama i njihov povik pokazat će osobi pravi put. U svakom slučaju, ova ptica, koja živi blizu ljudskog stanovanja, zaslužuje poštovanje i najveću pozornost. A nije ni za što, da je 1992. godine sova uhvaćena u obliku vodenog žiga na računu od 100 guldena.

Pogledajte videozapis: ŠUMSKA SOVA TAWNY OWL Strix aluco, Linnaeus, 1758 (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org