Životinje

Leteća vjeverica: opis, stanište, boja i fotografija

Pin
Send
Share
Send
Send


Zajednička leteća vjeverica, ili leteća vjeverica, mali je glodavac. On pripada obitelji donjeg rublja. Usput, ovo je jedina životinja iz podskupine mladih koji žive u Rusiji. Leteća vjeverica je dobila ime zbog svoje nevjerojatne sposobnosti planiranja s jednog stabla na drugo. Sada ćemo više govoriti o ovoj životinji, njenim navikama. Čitatelj će znati tko je leteća vjeverica.

Opis predstavnika faune

Leteća vjeverica je životinja srednje veličine, prosječne duljine tijela 170 mm. Rep ove životinje u odnosu na tijelo je dovoljno velik. U prosjeku je njegova duljina 120 mm. Sada razmotrite uši i noge životinje. Duljina stopala - oko 35 mm, i uho - 18 mm. Težina takve zvijeri je u prosjeku 125 grama. Pregib kože prekriven dlakama ("leteća membrana"), koji se proteže uzduž strana tele, povezuje stražnje i prednje udove. Također igra ulogu padobrana. Prednji poklopac podupire kost, koja odstupa od ručnog zgloba. Rep leteće vjeverice je dugačak, prekriven gustom kosom. Glava ove životinje je mala, zaobljena od normalne vjeverice. Uši su zaobljene, ne duge, bez četkica. Područje oko špijunke je crno.

Zbog činjenice da je životinja noćna, ima velike i ispupčene oči. Vuna je mekana, svilenkasta, tanka. Posebno je gusta i bujna u zimskoj sezoni. Boja životinje je svijetlosiva s žućkastim nijansama. Rep lakši od tijela životinje. Unutarnja površina šapa i trbuha je tamno žuto-bijele boje. U pravilu, vjeverica skraćuje nos lubanje. Relativno velike kamere s letećom vjevericom.

Budući da se obična leteća vjeverica penje na mnogo drveća, njezine su kosti ekstremiteta izdužene, osobito podlaktica i potkoljenica.

širenje

Zajednička leteća vjeverica živi u tajgi i mješovitim šumama Euroazije. Možete je upoznati u Finskoj, Mongoliji, Kini, Koreji, Latviji i Estoniji.

Obična leteća vjeverica živi u šupljinama. Rasporedi svoje gnijezdo na stablima na visini od četiri metra od tla. Ponekad možete vidjeti gnijezda ove vjeverice u šumsko-stepskoj području Zapadnog Sibira.

Što jede leteću vjevericu

Osnova prehrane ove životinje su vrhovi izbojaka, pinjole, pupoljci listopadnih stabala, sjeme crnogorice. Ljeti je jelovnik nešto raznovrsniji, dodaju se razne gljive i bobice. Ponekad životinje grizu tanku mladu koru Aspena, javora, vrbe i breze. Osobito poput naušnica od breze i johe. Njihova životinja je čak i spašava za zimu, presavijajući je u šupljinu. Postoji pretpostavka da obična leteća vjeverica može jesti ptičja jaja i piliće. Općenito, prehrana ove životinje u potpunosti ovisi o tome gdje živi. Na primjer, u sjeveroistočnim dijelovima asortimana, životinja jede samo pupoljke ariša u zimskoj sezoni.

Osobitosti ponašanja životinja

Zajednička leteća vjeverica aktivna je cijele godine. Njen životni stil je sumrak, noćni život. Djevojke koje doje i mlade životinje pojavljuju se danju. U pravilu, obična leteća vjeverica većinu svog života provodi u drveću, povremeno se spušta na tlo. Aktivnost ovog proteina naglo se smanjuje tijekom hladne sezone. Imajte na umu da zvijer ne hibernira, ali kad je vani hladno, provodi vrijeme u gnijezdu, koristeći zalihe hrane koje je zaradio u toploj sezoni.

Važna napomena o obilju

Budući da se broj takvih životinja svugdje smanjuje, obična leteća vjeverica službeno je priznata kao ugrožena vrsta. Crvena knjiga Bjelorusije ima tu zvijer na svojim popisima. Vjeverica spada u treću kategoriju zaštite. Protein je 1993. uvršten u Crvenu knjigu. Osim toga, leteće vjeverice mogu se naći na popisima brojnih crvenih knjiga Rusije.

Mali zaključak

Sada znate tko je takva leteća vjeverica, ili obična leteća vjeverica, kako se također zove. Kao što možete vidjeti, ovo je vrlo zanimljiva životinja s divnim izgledom. Nadamo se da su vam informacije prikazane u članku pomogle u detaljnom razumijevanju kakva je to životinja, kakve su njezine značajke reprodukcije i ponašanja.

Leteća vjeverica - mali "padobranac"

Pojava glodavaca nalikuje vjeverici pa pripadaju ovoj kaudatnoj obitelji. Pogledajmo pobliže kako izgleda leteća vjeverica, a fotografija životinja će pomoći u tome.

Duljina tijela vjeverice je oko 10–20 cm, a rep se može reći da je gotovo iste duljine: 10-15 cm, služi kao kočnica, uz pomoć koje leteća vjeverica balansira i ocrtava smjer tijekom skakačkog leta. Težina malo hrabrog čovjeka je oko 150-180 g.

U slatkom mohnatik glavi okruglog oblika s velikim crnim očima, kada pogledate u ove oči, samo želite liječiti slatkiše, tako da su naivni i moli. Uši su okrugle, ali za razliku od uobičajenih vjeverica, nemaju četke. Na šapama su mali prsti, naoružani vrlo oštrim kandžama. Stražnje noge su mnogo dulje od prednjeg dijela, a između njih su povezane širokim kožnim naborima. Tijekom leta proteini se šire udovima, rasteže se nabor i dobiva se vrsta padobrana, zbog toga što su životinje nazivane leteća vjeverica.

„Krzneni kaput“ malih „padobranaca“ vrlo je mekan, nježan i glatka, mnogo bolji od jednostavnog vjeverice. Na mjestima o životinjama možete vidjeti prekrasne slike, leteća vjeverica na njima izgleda vrlo lijepo, možete je pogledati detaljno i pažljivo. Gornji dio torza srebrne boje s crvenkastim nijansama, donji - bijeli. U zimi, krzno dobiva sve vrste sivih nijansi, postaje toplo i pahuljasto.

Životni protein u prirodnom okruženju

Leteće vjeverice su štedljive životinje, tako da je njihova “spremišta” puna zaliha, provode većinu vremena u potrazi za hranom, ne možete ih nazvati lijenima, vrlo su vrijedni. Oni vode aktivan životni stil tijekom cijele godine, radije se nose sa svim svojim poslovima u večernjim i noćnim satima, obično spavaju ili tiho upravljaju svojim šupljinama tijekom dana. Ti nepisani zakoni često krše mačke-vjeverice i mlađu generaciju.

Kuće čine visoke (4-13 m), šuplje marljivo i opremljene mahovinom i travom. U rijetkim slučajevima, kuća vjeverica može se naći na stijenama u pukotinama, drveće poput glodavaca više.

Gotovo je nemoguće pronaći leteći lakat u šumi, osim možda zbog niskog brbljanja ili karakterističnog legla. Osobito vole "razgovarati" u svom vjeverica jeziku, ove okretan i okretan životinje u večernjim satima, a zatim njihov čavrljanje se čuje u cijeloj šumi. Gotovo svo vrijeme koje troše na drveće, na tlu se osjećaju nelagodno i nesigurno. Topla sezona repnih glodavaca provodi se u radovima, au hladnom zimskom razdoblju gotovo neprestano sjede u udubljenjima, hraneći se zalihama iz “ormara”.

Dobri, mirni pahuljasti predstavnici kraljevstva vjeverica vrlo nerado idu u sukobe. Ali ako dodirnete ženku bellets-om, ona će ih nasilno braniti. Lijepa mala životinja u takvoj situaciji pretvara se u agresivnu zlu životinju.

Što leteće vjeverice jedu?

Što mali radnici radije jedu? Obvezna stavka u vjeverica izbornik - iglice, sjeme crnogoričnih stabala i pupoljci listopadnih stabala. Osim toga, leteća vjeverica u prehrani uključuje gljive i bobice. Umjesto slatkiša, životinje jedu naušnice od breze i johe. Naravno, oni se hrane svaki dan, ali ne zaboravljaju da je neophodno napraviti zalihe, ugrađene su u njih od rođenja.

Do sada, do kraja leteće vjeverice nije proučavana, vrlo tajnovita i brza u svom prirodnom okruženju. Znanstvenici ne mogu doći do zajedničkog mišljenja o tome je li ovaj glodavac jeo ptičja jaja, pa čak i same piliće. Rasprava se nastavlja, samo recite da je to nemoguće.

reprodukcija

Nakon igara za parenje, vjeverica-leteća vjeverica vodi potomstvo za mjesec dana. Godine na krznenoj mami rodi se od dvije do četiri vjeverice. Mala djeca se rađaju potpuno bespomoćna, gola i slijepa, tek nakon dva tjedna mladi počinju vidjeti svijet oko sebe. Nakon mjesec i pol dana, najhrabriji napuštaju udubljenje i pokušavaju napraviti prve skokove-letove. U dva mjeseca mladi postaju samostalni i bez pomoći svojih roditelja sami pronalaze hranu.

Prirodni neprijatelji proteina i dugovječnosti u divljini

Ove slatke male životinje u svom staništu suočene su s mnogo opasnosti. Leteće vjeverice su, naravno, vrlo okretne, ali ne uspijevaju uvijek pobjeći od potjere. Imaju mnogo neprijatelja, od kojih su najopasniji: ris, lasica, kuna, sokol. To su grabežljivci koji imaju priliku doći do gnijezda, bez obzira na to koliko je visoko opremljen. Zbog toga život vjeverica u prirodi nije predug, samo pet godina.

izgled

Leteća vjeverica po svom izgledu podsjeća na malu vjevericu, male veličine, ali s prisutnošću između prednjih i stražnjih šapa karakterističnog širokog kožnog nabora, prekrivenog kosom - svojevrsnom "letećom membranom". Takva membrana djeluje kao padobran i aktivno se koristi kao nosiva površina kada glodavci prave skokove. Sprijeda, takva se membrana podupire dugom i srpastom kosti koja dolazi iz ručnog zgloba i približno je jednaka duljini veličine podlaktice. Rep životinje je prilično dugačak, prekriven debelim krznom.

Ovo je zanimljivo! Glavna razlika od ostalih vrsta letenja je u tome što uobičajena leteća vjeverica nema leteću membranu koja se nalazi između baze repa i stražnjih nogu.

Veličina odrasle leteće vjeverice je vrlo mala. Maksimalna duljina tijela varira od 12,0 do 22,8 cm s ukupnom dužinom cjelokupnog repnog dijela od 11-13 cm, a duljina obične leteće vjeverice ne prelazi 3,0 - 3,9 cm. 170 g Leteća vjeverica ima zaobljenu i tupu glavu, kao i velike i ispupčene, crne oči, zbog načina života noću ili sumraka, Uši su zaobljenog oblika, bez prisustva četkica. Svi udovi predstavnika subfamilije Letyaga su prilično kratki, ali su stražnje linije uvijek znatno duže od onih prednjih. Kandže kratke, jake zakrivljenosti, vrlo oštre i žilave.

Leteće vjeverice od krzna su debele i meke, izražene svilenkaste. Krzno takve divlje životinje je mnogo mekše i mnogo deblje od normalne vjeverice. Gornji dio tijela obojen je srebrno-sivim tonovima, često uz prisutnost oker ili blago smeđaste nijanse. Dno tijela leteće vjeverice je bijelo, s karakterističnim blijedožutim cvatom. Oko očiju ima crni rub. Rep je vrlo pahuljast, primjetno svjetliji od tijela, s kosom koja ima lagani "češalj" u različitim smjerovima. Zimski kaput je osobito bujan, različitih nijansi sivkaste boje. Leteće vjeverice dvaput tijekom godine.

Vjeverni stil života

Glodavac sisavac iz obitelji vjeverica je aktivan tijekom cijele godine i vodi noćni ili sumrak način života. Hranidbe ženki potomstva s maloljetnicima mogu se pojaviti i danju. Veći dio vremena leteće vjeverice provode u potrazi za hranom. Gnijezdo se leteće vjeverice naseljava u šupljinama drveća, a također koristi za tu svrhu ugniježđene udubine djetlića ili starih vjeverica gnijezda. Povremeno se gnijezdo leteće vjeverice može naći u stjenovitom rascjepu ili izravno u blizini ljudskog staništa, uključujući i ptičje stražarnice.

Gnijezda letećih leoparda okruglog oblika, presavijena mekim lišajima i mahovinom, kao i suhe trave. Leteće vjeverice često gnijezde u gnijezdu odraslih gnijezda, što se objašnjava apsolutnom neagresivnošću i potpunom društvenošću takvih divljih životinja. Sisavac nema izražene pojedinačne teritorijalne površine, već je karakteriziran uobičajenim i prilično stabilnim putovima prehrane. Naprotiv, ženska leteća vjeverica za njegu je agresivnija i sposobna je zaštititi svoje gnijezdo od predatora.

Ovo je zanimljivo! Prisutnost letećih vjeverica može ukazivati ​​na neku vrstu "latrina" u obliku gomile izmeta, koja nalikuje mravljim jajima prilično svijetlo žute boje.

Uz normalne vjeverice, leteće vjeverice značajan dio svog života provode izravno na drveću i vrlo rijetko se spuštaju na površinu zemlje., Membrana kože koja se nalazi između stražnjih i prednjih šapa omogućuje životinji da se lako planira s jednog stabla na drugo, brzo prevladavajući udaljenost od 50-60 m. Za skakanje, leteće vjeverice se penju na sam vrh stabla. Tijekom leta sisavac širi svoje prednje udove vrlo široko, a stražnji ga pritiskaju prema repnom dijelu, zbog čega nastaje „trokutasta silueta“ karakteristična za leteću vjevericu. Promjenom napetosti membrane, leteće vjeverice lako i dobro manevriraju, mijenjajući smjer svog leta za 90 °. Repni se dio, u pravilu, koristi isključivo za kočenje.

Slijetanje na stablu stabla leteće vjeverice najčešće nosi neku vrstu tangente, prethodno zauzimajući vertikalni položaj i prianjajući za sve noge. Nakon slijetanja, životinja se odmah pomiče na drugu stranu stabla, što olakšava izbjegavanje ptica koje traže plen. Između ostalog, leteći letači pametno i vrlo brzo penju se duž debla i skakuju s jedne grane na drugu, što otežava uočavanje takvog glodavca u šumi.

Zaštitni doprinosi zaštitnoj boji i krznu, što pomaže letećoj vjeverici da se stapa s drvetom. U sumraku možete čuti glas leteće vjeverice, koji podsjeća na nisko i ne preglasno cvrkutanje. S početkom hladne sezone, aktivnost lehagusa značajno se smanjuje.

srednji ljudski vijek

Fosilni ostaci zajedničke leteće vjeverice ili leteće vjeverice poznati su još od miocenskog razdoblja. Prosječan životni vijek "malog padobranca" u divljini, u pravilu, je oko četiri do šest godina. Uz pravilnu njegu u zatočeništvu, sisavac može živjeti mnogo duže, oko deset do dvanaest godina.

Staništa, staništa

Leteće vjeverice naseljavaju stare mješovite i bjelogorične šumske zone pomiješane s pepeljom, a također se osjećaju dobro u šumama breza ili jelšama, Na području europskog dijela naše zemlje, oni preferiraju držati se uz močvare ili rijeke s nasadima johe na obali. Leteći čunjići su rijetki u crnogorici.

Na teritoriju Sibira, obična leteća vjeverica ili leteća vjeverica često se naseljava u visoko rastuće arišne biljke, au šumsko-stepskim zonama zapadnog Sibira preferira trakaste šume ili breze. U sjevernom dijelu sisavca prianja na područje poplavne vegetacije. Također se može naći visoko u planinskim područjima, ali samo u visokim šumama.

Dijeta proteina

Osnova prehrane hlapljivih bjelančevina zastupljena je pupoljcima različitih tvrdih drva, kao i vrhovima mladica, mladim iglicama i sjemenkama crnogoričnih biljaka, uključujući ariš i bor. Ljeti sisavci se jedu bobicama i gljivama. Ponekad tanke i mlade kore vrba ili jasena, breze i javora grizu leteće vjeverice.

Ovo je zanimljivo! Sisavac ne hibernira, ali u većini ledenih dana hmelj se isključivo nalazi u gnijezdu, hraneći se zimskim rezervama hrane.

Glavna je hrana "naušnice" od johe ili breze, koje se skladište kao zimske zalihe u šupljini. Prema nekim izvješćima, uobičajena leteća vjeverica može čak jesti novorođenčad, kao i ptičja jaja, ali prehrana se znatno razlikuje ovisno o najosnovnijim karakteristikama staništa.

Prirodni neprijatelji

Vrlo slatke i sićušne životinje u svom prirodnom staništu ugrožene su velikim brojem različitih opasnosti. Unatoč činjenici da je leteća vjeverica, naravno, vrlo okretna, ali nije uvijek u stanju udaljiti se od potrage za prirodnim neprijateljima. Risovi i lasice, kao i kune, preci, solongi i grabežljive ptice, uključujući sokole i sove, posebno su opasne za uobičajenu leteću vjevericu ili leteću vjevericu.

Stanovništvo i status vrsta

Ukupni broj leteće vjeverice je premalen, stoga je lov za tako rijetkim predstavnikom podfamilije Letyaga i vrsta euroazijskih letećih vjeverica trenutno ograničen. Krzno takvog sisavca, poput obične leteće vjeverice, klasificirano je kao nedovoljno vrijedno. Čak i unatoč vanjskoj privlačnosti i mekoći krznenog pokrivača, odlikuje ga vrlo tanka i prilično krhka jezgra, koja uvelike može otežati njegovu aktivnu uporabu.

U zatočeništvu se leteće vjeverice vrlo slabo naviknu, jer će takav glodavac morati osigurati dovoljno prostora za letenje i skakanje., Međutim, njihovo aktivno hvatanje s ciljem prodaje kao domaće egzotike vrlo je popularno u mnogim područjima. Uobičajene vrste letećih losova trenutno su značajno smanjene u nekim regijama Rusije. Zbog toga je leteći protein uvršten u Crvenu knjigu pojedinih regija, uključujući i stranice Crvene knjige Republike Tatarstan.

Leteći protein

Leteće vjeverice (Petauristinae) pripadaju obitelji vjeverica, podfamiliji glodavaca. U šumama Rusije obitava obična leteća vjeverica. Она принадлежит к роду Азиатские (Евразийские) летяги, объединяющих два вида – летяга обыкновенная и японская (малая) летяга.

Обыкновенную летягу называют «летучей белкой». Neobična struktura tijela omogućuje životinji ne samo letjeti s jednog stabla na drugo, već i proizvoditi složene akrobatske pokrete: planirati, izvoditi složene manevre i akrobacije u zraku, ponekad se spušta na isto mjesto gdje je lansirano.

Domaća leteća vjeverica

Kod kuće, kako bi se takve životinje teško održavale, potrebno im je mnogo prostora kako bi mogli obavljati svoje omiljene aktivnosti - skakati i letjeti. Unatoč tome, mnogi egzotični ljubitelji imaju takve kućne ljubimce. Jednostavno je brinuti se za njih, glavna stvar je osigurati pravilnu prehranu.

Leteće vjeverice izgledaju slatka stvorenja, ali ako ih vlasnik previše smeta tijekom dana, lako može povrijediti prst. Kada dođe sumrak, oni postaju ugodniji i nježniji, ništa se ne može učiniti - noćne zvijeri!

Vrlo često australska leteća vjeverica postaje kućni ljubimac, također se naziva šećerni protein. Ova mala životinja dobila je zasluženi nadimak, jer obožava slatkiše. Ako želite da razmazite svoje pahuljice, kupite mu posebne bombone i kandirano voće. Često se događa da vjeverica noću počinje plakati, baš kao i mala beba. Piknik možeš smiriti ukusnim slatkišima, nakon tretmana životinja će se odmah smiriti i odužiti se svojom naklonošću.

Dijeta domaćih proteina trebala bi uključivati ​​svježe voće i povrće, ne zaboravite dodati mliječne proizvode. Razbijene ljuske ili kreda dodana hrani obogatit će kalcij u tijelu. Ako pravilno hranite i brinete o svojim kućnim ljubimcima, onda kod kuće leteća vjeverica može živjeti oko 12-15 godina.

Opći opis

Leteća vjeverica je mala životinja duljine tijela do 17 cm i prosječne težine 125 g. Rep je dosta dugačak u odnosu na tijelo i iznosi 12 cm, a kožasto nabran uz tijelo služi za planiranje i skakanje. Prekrivena finom vunom, spaja prednje i stražnje udove i ispravlja se kad veverica skače. Ova se membrana koristi kao pojednostavljena verzija padobrana. Dužina leta letećih vjeverica može biti 50 metara duž parabolične krivulje.

Leteće vjeverice iz ručnog zgloba ostavljaju malu polumjesečastu kost koja podupire ovaj pregib. Površina repa prekrivena je debelim krznom. Glava leteće vjeverice više je zaobljena od glave obične vjeverice, a uši nemaju četke. Sjajne crne oči okružene su tamnim krznom. Ima 22 zuba.

Velike veličine i izbočine očiju omogućuju noćnom klubu letenje. Meki tanki sloj postaje zimi gust i gust. Boja kože na leđima je srebrna, a na trbuhu siva sa žutom nijansom. Siva rep ima crnu granicu. Njegova glavna boja je lakša od boje ostatka tijela. Rep ima lagano češljanje vune na stranu središta.

Promjenom sezone, mijenja se i boja krzna lige, koja postaje sve svjetlija zimi. Dvaput godišnje, životinje mitaju. Jesensko polijevanje počinje od glave i zaustavlja se na vrhu repa. Proljetno moltiranje odvija se upravo suprotno, počevši od repa i završavajući na kruni.

Izdužene kosti udova, osobito noge i podlaktice, potrebne su za letenje između stabala. Njezine su šape dovoljno razvijene i vrlo izdržljive, sa zadnjima znatno duljim od prednjih. Na prednjim udovima su 4 prsta, na stražnjim udovima 5 prstiju, au sjedećem položaju životinja baca rep na leđa.

Teritorijalna distribucija

Iznutra, takvo gnijezdo ima sferni oblik zimi, a ljeti se znatno smanjuje sloj stelje. Izvan udubljenja je masna i ožbukana ostacima vune. U zapadnom dijelu Rusije, leteća vjeverica pokušava se smjestiti u blizini močvare u kojoj raste joha. Također, životinja preferira jezera i rijeke, gdje su stara šuplja stabla.

Glavno zanimanje letećih vjeverica je potraga za hranom. Većina hrane se sastoji od raznih biljaka i pupova drveća. Naušnice od breze i johe - omiljena poslastica ove životinje. Čak pravi zalihe za zimu, skrivajući naušnice u svom gnijezdu. Ljeti u hranu ulaze gljive i bobice, kao i mladi izbojci.

Postoji pretpostavka da leteće vjeverice mogu jesti piliće i jaja malih vrsta ptica. Ali glavni čimbenik koji utječe na prehranu životinje je područje distribucije. Na sjeveru i zapadu Rusije, leteća vjeverica zadovoljna je zimi samo s pohranjenim pupoljcima ariša.

Društvene značajke i reprodukcija

Leteće vjeverice, u pravilu, žive u gnijezdu zajedno. Oni ne mijenjaju svoj par tijekom svog života i, u pravilu, ne ulaze u sukobe. Leteće vjeverice ne pokazuju agresivnost jedna prema drugoj, ali ženka za njegu može pokazati karakter, štiteći mlade.

Reprodukcija letenja je malo proučena. Tijekom godine ženka ima samo jedan porod, a broj legla je 2-4 mladunčeta. Trajanje trudnoće je 4-5 tjedana. Prvo leglo rođeno je u travnju ili svibnju. Vrijeme drugog je kraj lipnja-srpnja. Briga za mladunce osiguravaju isključivo ženke, a također ih uče putovima do dostupnih izvora hrane.

Leteće vjeverice koje su upravo rođene imaju veličinu do 5 cm i težinu do 7 g. Dužina repa novorođenčadi ne prelazi 1,4 cm.

U prvim danima života mladi su slijepi i goli, na 15. dan dobiju vid. Mladi prvi put iz gnijezda nakon mjesec i pol nakon rođenja. 2-3 dana nakon ovog događaja, mlade leteće vjeverice prave svoje prve skokove, a na 50. dan - prvo planiranje. Od tog trenutka postaju potpuno neovisni i počinju živjeti odvojeno od svojih roditelja.

No, ako je vrijeme odrastanja moralo biti u razdoblju predstojećih mrazeva, mladi će potomci ostati sa svojim roditeljima zimi, često ostajući preko noći u istoj šupljini.

Dugovječnost zarobljeništva u zatočeništvu može doseći 13 godina, au prirodnim staništima životinje rijetko žive dulje od 5 godina. Njihovi glavni neprijatelji su velike ptice grabljivice. I leteće vjeverice se drže podalje od kune i sabala.

Ljudska interakcija


Unatoč ljepoti njihove kože, leteće vjeverice se ne koriste u industriji krzna, jer će proizvod iz njega uskoro izgubiti snagu i oguliti. Ne možete zadržati leti kuće kod kuće, jer oni moraju napraviti skokove, a ograničen prostor za stanovanje ne dopušta da vodi normalan život, jer životinja uskoro umire.

Ali ništa ne sprečava njihov uzgoj u zoološkim vrtovima. To zahtijeva prostrane volijere. Kako bi se očuvala reproduktivna aktivnost, potrebno je sezonsko produljenje temperature. Stoga se potomstvo očekuje samo od životinja koje se nalaze u uličnim ograđenim prostorima.

Obično leteće vjeverice ne pokazuju agresivnost prema osobi i obično ostaju nezapažene. Međutim, postoje slučajevi kada su žene napadale ljude koji su uznemiravali potomstvo.

Ponekad se leteće vjeverice naseljavaju u blizini ljudskog prebivališta. Zimi dolaze hraniti se žitaricama.

Zanimljivosti

  1. Kada vjeverica pronađe orah, on ga razbije do jezgre. Leteća vjeverica u tu svrhu izbuši rupu u ljusci.
  2. Kod planiranja tijelo životinje formira trapezoidnu siluetu. Rep i stražnji udovi su pritisnuti jedan prema drugome, prednje noge su široko razmaknute. Promjena napetosti membrana omogućuje letaču obavljanje pilot-manevara i okretanje tijela za 90 stupnjeva. Kočnice životinja uz pomoć repa. Za slijetanje, leteća vjeverica slijeće se na stablo sa svih četiriju udova i pomiče se na suprotnu stranu. Zahvaljujući ovoj akciji, bit će zaštićena od velikih ptica grabljivica.
  3. Tragove letaka gotovo je nemoguće rastaviti na tlu, jer se leteće vjeverice vrlo rijetko spuštaju. U rijetkim slučajevima, preostali tragovi se ne razlikuju mnogo od vjeverica. Čak ni stručnjak ne vidi uvijek razliku.
  4. Prije skakanja, leteća vjeverica se skuplja u malu kvržicu, a zatim, s udovima odmarajući se na drvetu, oštro ispravlja svoje tijelo i usmjerava šape prema naprijed. Tijekom leta, područje tijela udvostručuje se zbog poravnanog kožnog nabora.

Pogledajte videozapis: Sugar glider: Leteće vjeverice koje se obožavaju igrati s vlasnicima. (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org