Životinje

Medeni jazavac, ćelav jazavac, medeni jazavac. Tko je ova životinja?

Pin
Send
Share
Send
Send


Nevjerojatna zvijer prebiva u Africi i Aziji, na prvi pogled privlačeći pozornost svojim izgledom. Nekome će se činiti da je on strašan kicoš koji je sam sebi napravio bojenje vune, a netko će pomisliti da je bacio lagano pokrivač preko leđa, što je u kontrastu s njegovim tamnim krznom.

Ova „moderna“ životinja naziva se „medeni jazavac“ ili „ćelavi jazavac“. Predstavljamo vam zanimljive činjenice o ovoj predivnoj maloj životinji.

Ove jazavce od medenog jazavca imaju snažno tijelo s kratkim šapama i repom. Njihova težina može doseći 13 kg, a duljina 80 cm, glava ćelavih jazavaca je široka, nos je oštar, oči su male, nema ušiju! Na prednjim šapama su vrlo oštre i velike kandže, koje uvelike pomažu životinjama u lovu i kopanju rupa.

U svim regijama Afrike i Azije postoje jazavci meda, s iznimkom vrućih i vlažnih područja.

To su noćne životinje koje se skrivaju od vrućine u svojim rupama tijekom dana. Oni mogu kopati vrlo duboke rupe (do tri metra) koje spajaju meku travu i spavaju u njima. Iznenađujuće, medvjedi gotovo nikada ne provode dvije noći u nizu u istoj rupi - životinje imaju nekoliko "stanova" odjednom. Medeni jazavci su usamljenici koji se rijetko okupljaju u skupinama. Svaka životinja ima svoj teritorij, čije granice označavaju smrdljivu tajnu.

Iz naziva je jasno da su te životinje veliki ljubavnici za uživanje u medu, za koje se mogu penjati na visokim stablima. Medeni jazavci traže med zajedno s jednom pticom - velikom medovinom. Iz naziva je jasno da ova ptica s visine leta pronalazi pčelinje gnijezda i počinje vrištati. Medo jazavac je pribjegao tom signalu, kandže uništavaju dom pčela i jedu med, a medni markeri kljucaju ličinke pčela. Svatko je sretan, osim pčela, naravno! Oni također vole upuštati se u voće i korijenje.

Ali jazavci meda su grabežljivci, pa je njihova glavna hrana glodavci, djeca lisica, antilope, ptice, jaja, krokodili, žabe, škorpioni, insekti i zmije. Zanimljivo, ali medeni jazavac se može nositi s velikom kornjačom, "obučenom" u jaku ljusku!

Ćelavi jazavci su vrlo agresivni i odvažni, pa gotovo da nemaju neprijatelja. Imaju vrlo gustu kožu koja zmije i predatore ne uzimaju zube, a oštre kandže i zubi također su dobra zaštita. Ako medeni jazavac smrdi prijetnju, oni prvo napadaju, čak i ako neprijatelj premaši njihovu veličinu i težinu. Mnogo je slučajeva kada su se uspjeli riješiti bivola, lavova i drugih opasnih životinja s njihovih staza.

Medeni jazavac za obrok

Medeni jazavci napadaju zmije, među kojima su otrovne. I ovdje se događa nešto što znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti. Ako je životinja ugrizla otrovna zmija, ona počinje imati konvulzije i slično smrti, ali to traje nekoliko desetaka minuta, a medeni jazavac, kao da se ništa nije dogodilo, ustaje i trči o svom poslu.

Medena jazavac ima još jedno "oružje" - smrad koji emitiraju u slučaju opasnosti.

Medeni jazavac - pametne zvijeri. U sušnom razdoblju, u blizini suhih rijeka, kopaju rupe koje se kasnije pune vodom i služe kao mjesto za zalijevanje meda jazavca i drugih životinja.

Ženska medvjedica nosi do četiri mladića, koji žive s majkom oko godinu dana. Muškarac ne sudjeluje u podizanju mladih. Život tih životinja je oko trideset godina.

U prirodi nema mnogo ćelavih jazavaca, nažalost, čovjek također doprinosi smanjenju njihove populacije. Mještani ne vole da jazavci meda uništavaju košnicu i kradu kokoši u kokošinjcima, pa su uhvaćeni s zamkama i ubijeni.

Posljednjih godina medena jazavica je vrlo popularna.

Kako izgleda medena jazavac

Izvana, medena jazavac podsjeća na dva najbliža rođaka - isti veliki jazavac i wolverine. Duljina tijela odraslog jazavca meda je oko 77 cm bez repa, težina je 7-13 kg, mužjaci su masivniji.

Tijelo grabežljivaca je gusto i zdepast, noge su jake i relativno kratke. Prednje su šape naoružane oštrim kandžama, dugačkim oko 4–5 cm, dobro prilagođenim za klanje i kopanje dubokih rupa. Između prstiju rastu kožaste membrane, goli jastučići za šape. Rep predatora je kratak, ne duži od 25 cm.

Za razliku od kratkog jazavca, medeni jazavac ima dobro definiran prijelaz od vrata do glave. Lubanja je velika, njuška je široka, sužava klin do tupog nosa. Moćne čeljusti zvijeri skrivaju velike, oštre zube. Oči su male, tamne, uši su znatno smanjene i gotovo neprimjetne.

Tijelo medenog jazavca prekriveno je krutom, kratkom kosom. Većina pojedinaca ima kontrastnu crno-bijelu boju s jasnom granicom boja. Gornji dio glave, leđa i repa su sivkasto-bijeli. Njuška, udovi, stranice i trbuh su crni. Apsolutno crna jazavci meda nalaze se u džunglama Konga i nekim odabranim područjima afričkog kontinenta.

Vokalni repertoar medene značke sadrži širok raspon raznih zvukova: siktanje, gunđanje, režanje, piskanje i hihotanje.

Medena jazavka izgleda pomalo nespretno, ali njegova gusta, gusta koža, oštre kandže i zubi izvrsni su evolucijski uređaji za preživljavanje na velikom području koje obitavaju mnogi opasni predatori.

Mošusni jazavac njuške. Foto natrag medeni jazavac. Medena jazavac ima više kandži na svojim prednjim šapama nego na stražnjim nogama. Medo jazavac provjerava fotoaparat na izdržljivost, vidljive su ogromne kandže.

Gdje žive jazavci meda?

Medeni jazavci su stanovnici izuzetno vruće klime, au Africi se životinje šire gotovo svugdje. U Aziji se životinje nalaze na Arapskom poluotoku, u Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Kirgistanu, Indiji i Nepalu.

Životinje izbjegavaju sušne i vlažne regije, stoga se rijetko nalaze u tropskim šumama i pustinjama. Medvjedi se radije naseljavaju u šumsko-stepskoj i na travnatim ravnicama, u planinama se uzdižu do visine do 3 tisuće metara nadmorske visine.

Područje medenog jazavca u Africi i Aziji.

Način života

Tipični članovi obitelji Mustelidae, jazavci meda su usamljenici, a parovi se stvaraju samo u sezoni parenja. Prema istraživanjima, površina pojedinog dijela ženke je oko 140 km2. Osobna područja mužjaka su obično veća i dostižu 638 km 2 i mogu se ukrstiti s posjedima nekoliko ženki. Granice životinja na gradilištu ne obilježavaju, ali obavještavaju natjecatelje o njihovoj prisutnosti, naglašavajući mirisnu tajnu analnih žlijezda.

Medeni jazavci su grabežljivci u sumrak, međutim, u lošim vremenskim uvjetima ili na mjestima koja nisu zahvaćena ljudskim djelovanjem, često se nalaze tijekom dana. Medvedi se odmaraju u samostalno iskopanim jazbinama do 3 m dubine, koje završavaju u ugodnom ormaru s mekanom posteljinom. Ponekad predatori koriste prazne jazbine drugih životinja - dikobraz, gerbil ili korzac.

Svaki jazavac na svom mjestu ima nekoliko čvorova, a svakodnevno pokrivajući velike udaljenosti u potrazi za hranom rijetko spavaju u jednoj rupi 2 dana zaredom.

Svojom neustrašivošću i agresivnošću medni jazavac je izrazito sličan onom neobičnom predstavniku mustellae, wolverinu. Medeni jazavac, uplašen ili iznenadjen, može čak uzvratiti lavu, a da ne spominjemo činjenicu da napada napade bizona i krava, koje su mnogo puta veće od njega. I samo u slučaju smrtonosne prijetnje, medena jazavac ispušta fetidni duh, napušta rep i bježi, odlazeći u galop.

Medeni jazavac odmara se na pijesku. Medeni jazavac u potrazi za plijenom.

Što jede medeni jazavac

Usprkos strasti za medom, medojedi su tipični grabežljivci, okretni i nemilosrdni, čija je prehrana pretežno hrana za životinje. Medovci lovi uglavnom na tlu, ali se savršeno penju na drveće, izvlačeći med i ptičja jaja.

Medeni jazavci su svejedi, pa su jednako sretni u lovu na glodavce, guštere, škorpione, insekte, jedu ptice i njihova jaja. Predator može napasti mladu lisicu ili antilopu pa čak i malog krokodila.

Ptičica meda kopa gopere, ježeve i hibernirajuće kornjače iz zemlje. Posjedujući izvrstan njuh, životinja miriše s površine i, nastojeći stići do nje, vrlo brzo kopa tunel, dugačak i do 2 m.

Nemojte prezreti medovu jazavce, a od povrća rijetko koristite rizome biljaka, slatko voće i bobice.

Predator izbjegava ljudske stanove, ali ako se ispostavi da je u neposrednoj blizini, nije sramežljivo popeti se u kokošinjac i ukrasti perad.

Dražica od meda hrabro napada lavove ako mu prijete. Fotografija jazavca meda u zoološkom vrtu. Medena jazavac pronašao je neku vrstu krpe ili torbe.

Medeni jazavac i otrovne zmije

Među ostalim gmazovima, jazavci meda proždiru najviše otrovne zmije, poput kobre, bez straha. Reakcija životinja na zmijski otrov još nije u potpunosti proučena. Poznato je da se nakon ujeda od zmije, meda jazavac, kao što bi trebao biti, grči u grčevima i padne mrtav.

Nakon 20-40 minuta, "mrtva" zvijer iznenada dolazi do svojih osjećaja i, kao da se ništa nije dogodilo, ide svojim poslom.

Med, jazavac i medookazchik

Knjiga meda živi u vrućim zemljama - mala ptica iz reda djetlića. Prema tvrdnjama starosjedilaca i nekih promatrača, biljega meda pronalazi gnijezdo pčela i privlači pažnju medenog jazavca, lepršajući ispred zvijeri s pahuljastim repom. Onda leti naprijed i tako da medeni jazavac ne zaostaje, sjeda na grane drveća.

Na tako jednostavan način, oznaka meda vodi medenog jazavca do pčelinjeg gnijezda. Predator fumigira pčele smrdljivom tajnom i mirno jede med.

Nema znanstvene potvrde o izravnoj vezi između medene knjige i medenog jazavca. Livade su čudne ptice čija pažnja privlači sve neobično i mogu životinju jednako voditi do košnice i leopardove jazbine.

Značajke uzgoja

Medeni jazavci su poligamne životinje, parenja se odvijaju samo tijekom kolotraga, a mužjak napušta ženku odmah nakon parenja. Kao i kod većine kuje, razdoblje od parenja do porođaja u ženskom jazavcu je od 5 do 6 mjeseci. To je zbog odgođene implantacije zametka, stvarna trudnoća ne traje više od 65 dana.

Rođenja se javljaju u jednoj rupi, na podlozi suhe trave. Rođena je 2-4 gola, bespomoćna štenca, koju majka hrani mlijekom. Vjerojatno iz sigurnosnih razloga, ženka povremeno vuče potomstvo u drugu jazbinu.

32-35 dana nakon rođenja štenci vide svoj vid, a u dobi od 3 mjeseca dolaze na površinu s majkom. Kada su štenci dovoljno jaki za duge šetnje, obitelj počinje lutati unutar područja majke. Mladunci ostaju s majkom do godinu dana, a ponekad i dulje, mladi muškarci često formiraju svoje momačke skupine od 4-5 pojedinaca.

U zatočeništvu egzotične životinje žive oko 26 godina, u prirodi, njihov životni vijek nije utvrđen. Prema tvrdnjama vlasnika medenog jazavca, te su životinje lako ukrotiti i odlikuju se ugodnim, vedrim raspoloženjem.

Ženski medeni jazavac sa štene. Ženski medeni jazavac sa štene.

Medeni jazavac i čovjek

Lokalno stanovništvo smatra da su jazavci meda štetnici koji štete stoci, kradu perad i uništavaju košnice. Otrovni mamci i zamke doveli su do smanjenja broja ljudi koji jedu med u određenim dijelovima područja, uglavnom u Južnoj Africi. Ipak, zahvaljujući danas širokoj distribucijskoj zoni, ove nevjerojatne životinje su prilično brojne i stanje stanovništva ne uzrokuje strah znanstvenika.

Distribucija i stanište

Meda jazavac je životinja koja je uobičajena u Africi (od juga prema sjeveru, otprilike do Sudana, Etiopije i Somalije), u Palestini, Siriji, na Arapskom poluotoku, u Afganistanu, Iraku, Indiji i pustinjama Turkmenistana. Oni se također mogu naći na jugu Kazahstana i Karakalpakie.

Njihovo stanište je najraznovrsnije: pustinje s zbijenim tlima, riječne doline i podnožja. Posebno preferiraju mjesta na kojima postoji mogućnost skrivanja (ne ravnih reljefa). Omiljeni dijelovi njihovog staništa su vijugave gudure i provalije s pjeskovitim ili ilovastim tlima.

Najgora zvijer na svijetu je jazavac-medni jazavac. Nema šale!

Najstrašnija zvijer na svijetu je jazavac-medni jazavac. A to nije šala. On je na čelu ocjenjivačkih zvijeri. Ako utipkate “jazavac-medeni jazavac” u Youtube, odmah ćete se pojaviti: “Dva jazavca meda protiv 6 lavova”, “medeni jazavac protiv leoparda i hijene” i slične stvari.

Jazavac-medena jazavac je praktički besmrtna životinja pa se ne boji nikoga. Ima vrlo gustu kožu, koja ne može ugristi niti jedan od očnjaka, dok se može okretati u svim smjerovima unutar te kože. Živi gotovo neovisno o njemu, kao krzneni kaput na osobi.

Lako uništava pčelinjak, dok ga pčele ne mogu ugristi. Štoviše, jako voli zmije. Ponekad ga ugrizu. U ovom slučaju on umire i može propasti oko pola sata. Tijekom tog vremena, njegovo tijelo probavlja otrov i oživljava.

Budući da ga nitko ne može pobijediti, on ne vidi nikakve "granice", odnosno, napada sve što se kreće i što se može jesti, čak i ako je plijen mnogo veći od njega, kao što je golemi piton.

Stajali smo u šatorskom kampu u Namibiji, u nacionalnom parku, kada su dva takva jazavca došla u naš kamp. Svi su se bojali. Nitko im nije stao na put. Otišli su iz logora u logor, popeli se na stolove, odnijeli sve što je bilo na njima i krenuli dalje.

Na kraju kampa prišli su kontejnerima za smeće, koji su bili visoki i imali su poklopac. Medvjedi su ga počeli skakati sa strane i na kraju baciti kutiju na tlo, nakon čega su iskopali poklopac i pregledali njegov sadržaj.

Nitko od nas se nije usudio spriječiti ga. Svi tiho promišljeni ...

P.s. Popis mojih najbližih putovanja na koje se možete pridružiti:

30.09 - 09.10 Azori. Kitovi.
20.10 - 08.11 Antarktika, Falklandi i Južna Georgija
15,11 - 28,11 Madagaskar
7. siječnja - 18. siječnja, Namibija, Zambija, Zimbabve, Bocvana.
19. siječnja - 25. siječnja, Etiopija

Pravi prijatelj - medoukazchik

Zanimljiva je i “uzajamno korisna suradnja” grabežljivca s malom pticom - zvučnikom meda, koji otkriva gnijezda pčela i šalje vozaču uvjetni zviždaljki signal da ih popne i uništi. Ptica leti od grane do grane, a gurman ide na zemlju, prateći je. Pokazalo se da je tajna da čitatelj meda voli ličinke pčela, koje ne mogu same dobiti. Tada spašava hrabra medijska jazavac, čiji se interesi podudaraju s interesima lukavih ptica.

Razdoblje braka jazavaca i briga za potomstvo

Medena jazavac je životinja opisana gore, susreće se s osobama suprotnog spola samo tijekom sezone parenja, a nakon toga se vraća na svoje mjesto, gdje ostatak godine vodi svoj uobičajeni način života. Potrebno je oko šest mjeseci da ženka nosi mladunce. Obično se rađa 1-3 štenca, koji su prvih 14 dana života u dubokoj rupi. Majka se brine o potomstvu i ne ostavlja bebe dok ne dostignu godinu dana starosti.

Medena jazavac je životinja koja nesebično štiti svoje mlade. Ženka, koja se bori za svoj život i sigurnost štenaca, može se hrabro baciti na tako velikog grabežljivca, poput lava. Nema drugih ozbiljnih neprijatelja rendžera, a sama životinja može nanijeti ozbiljnu štetu oštrim zubima i kandžama životinji koja je prvo napala.

Štetočina medenog jazavca

Jedna životinjska jazavica meda obitava u prilično širokom rasponu, tako da ga nije lako susresti. Ljudi doživljavaju ćelavog jazavca kao zlonamjernog štetočina, jer često presijeca stoku, uništava kokošinjce i uništava gnijezda pčela. U selima su uhvaćene zamke jazavaca meda i otrovnih mamaca, što je u nekim regijama, posebno u Južnoj Africi, dovelo do smanjenja populacije ovog grabežljivca, iako meda jazbe nije u opasnosti od izumiranja.

Općenito, danas način života ćelavog jazavca u prirodi nije dobro proučavan. Ne postoje čak ni točne informacije o životnom vijeku sisavaca. Poznato je da u uvjetima zoološkog vrta meda jazavac može živjeti 25 godina.

Medeni jazavac (životinja): opis

Životinja ima neobičnu boju dlake s jasno određenom granicom duž sredine tijela. Glavna boja je tamnosmeđa s nekim metalnim sjajem, ali na gornjem dijelu tijela i na glavi krzno je obojano sivo-bijelom bojom, a ovaj svjetlosni uzorak sa stražnje strane doseže strane i spušta se gotovo do trbuha. Vrh repa je crn.

Na prvi pogled, ovo je vrlo smiješno, bespomoćno i slatko stvorenje. Zapravo, vrlo je pametan, brz i okrutan. Zbog toga je poznat kao jedna od najhrabrijih i najokrutnijih životinja.

Medeni jazavci hrabro hrle na opasan i veliki plijen. To je hrabar grabežljivac, koji obično živi sam. Jedine iznimke su majke i telad koji žive zajedno sve dok iz njih ne izraste veliki jazavac meda.

Ćelava jazavac izgleda kao jazavac. Njegov mišićavi torzo je izdužen i njegove su šape debele i kratke. Na prednjim nogama nalaze se duge (4-5 cm) zakrivljene kandže. Među prstima i golim jastučićima na potplatu su male membrane. Duljina tijela je oko 80 centimetara, rep - 25 cm, a težina mužjaka je u prosjeku 12 kilograma, a ženki - 9 kg.

Glava životinje je glupa, velika, a uši su smanjene. Pod debelom kožom nalaze se velike rezerve masti. Кожица, хоть и толстая, но свободная, что позволяет животному легко скручивать свое тело, чтобы ухватиться за напавшего на него врага.

При беге медоед издает хрипящие громкие звуки. Живут они около 24 лет.

Это агрессивный и вспыльчивый хищник, всегда готовый сразиться с любым врагом. Медоед – животное (как отмечалось выше), имеющее толстую кожу. Zbog toga može slobodno uživati ​​u svom dragom medu, bez straha od uboda pčela.

Ti se grabežljivci čak usuđuju napasti otrovne zmije. Treba napomenuti jednu zanimljivu činjenicu. Nakon što je uzeo zmiju, meda jazavac se smrzne nakon pada, kao da je mrtav, ali nakon nekog vremena skače na šape i odnese ga suparnik.

Neprijatelji ove životinje su psi i vukovi, natjecatelji - lisice, korsaci, karakali, ptice grabljivice i pustinjske vrane. Ispada da je medena jazavac životinja koja je još uvijek ranjiva na nekim mjestima.

O mladuncima

Tijekom razdoblja uzgoja i naknadnog hranjenja mladunaca, ove se životinje mogu susresti u skupinama (do oko 5 jedinki), koje zajedno lovu. To je u pravilu majka s potomstvom, iako su rijetko zabilježene skupine muškaraca.

Sezona razmnožavanja jazavaca afričkih meda može se odvijati u različitim mjesecima, au Turkmenima - u jesen. Obično jedna ženka rađa u prosjeku 1-2 (vrlo rijetko 4) potpuno bespomoćnih slijepih potpuno golih mladunaca. Oči otvorene na njih u 32-35 dana. Bebe počinju izlaziti iz rupe 3 mjeseca nakon rođenja, a ostaju s majkom dok ne navrše jednu godinu.

Mala djeca brzo rastu, ponekad muško mladunče raste veće od svoje majke u vrijeme kada je vrijeme da napusti roditeljski dom. Do tog trenutka, ženka se seli iz jazbine u rupu svakih 2 dana radi sigurnosti. Stalno kopa nove domove. Medena jazavac je izvrstan kopač.

Mladunci uče dobiti vlastitu hranu. Vrlo raznolika dijeta ima medenog jazavca. Životinjski nego što jede, učimo u nastavku.

Omjer medenog jazavca

Tvrda masna koža i prilično žestoka narav pomažu ovoj zvijeri da ustane za sebe.

Ove neustrašive životinje love čak i otrovne zmije, jer kroz njihovu debelu kožu zmija nije lako ući u osjetljivije tkivo tijela. Osim toga, hrane se glodavcima, kukcima, gmazovima i vodozemcima.

Medena jazavac je životinja koja se ne boji i odlučuje ukrasti čak i plijen jaguara skrivenog u stablu. Zapravo, on je grabežljivac-polifag, koji jede najraznovrsniju i pristupačniju hranu za životinje. U svojoj prehrani uglavnom dominiraju ježevi, kornjače, male životinje i ptice. On lovi guštere, termite, skakavce, mrave, pauke, škorpione i druge insekte. Tu su u prehrani i biljnoj hrani: voće, gomolji, korijenje, bobice i dinje.

Kada medeni jazavac, u potrazi za hranom, pronađe gnijezda divljih bumbara i pčela, sretan je što jede i ličinke meda i kukaca, potpuno razarajući njihov dom.

Pogledajte videozapis: Ko pogodi koja je ova životinja dobija pozdrav u novom videi (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org