Ptice

20 najneobičnijih ptica koje možda niste čuli

Pin
Send
Share
Send
Send


Potrebni su različiti kljunovi, različiti kljunovi su važni! Netko majka - priroda je dala mali kljun, a netko je postao vlasnik najvećeg kljuna. I pogrešno je misliti da ptice koriste ptice samo za hranjenje. On je nezamjenjiv pomoćnik u mnogim područjima života ptica. U što? Koje ptice imaju najneobičniji kljun?

Ovdje su neke zanimljive činjenice o "izvanrednim" kljunovima i njihovim "nosačima".

Rock Cock

Kljun ove ptice, koja živi u kamenitim predjelima Južne Amerike, prilično je velik, ali nevidljiv. Točnije, on je, poput vela, prekriven perjem. Ta pera su češalj, počevši od stražnjeg dijela glave i završavajući gotovo na samom vrhu kljuna.

Zašto je to potrebno? Uostalom, on radije utječe na hranu nego pomaže. Možda je tako, ali to je potrebno za drugi - da privuku partnera, ili bolje rečeno, partnera. Činjenica je da su najveći i najljepši grbovi kod muškaraca, u ženki su skromniji. Kada stjenoviti pijetao počne tražiti svog partnera, on počinje, glasno i glasno, vikati. Ženka bira muška čija se kapica čini najljepšom.

Prevedeno s latinskog, ime ove ptice znači „arktički redovnik“, od engleskog „debeli čovjek“, a naziv „slijepa ulica“ ima ruske korijene. Povezan je s tupim oblikom kljuna.

Služi tako velik kljun da privuče partnera ili partnera. Prije razdoblja udvaranja, i kod mužjaka i kod ženki, kljunovi su žuti, ali za vrijeme udvaranja postaju crveni.

Kljun se može koristiti za razlikovanje mlade ptice od odrasle osobe: u mladih životinja kljun je dug i tanak, a kod odraslih se “distribuira” u širinu.

Stari zastori imaju brazde na kljunovima. Da bi prevario mladog partnera svojim crvenim kljunom, čini se da starci nemaju slijepe ulice!

Takav voluminozan kljun pomaže u mrtvim krajevima tijekom ribolova. A slijepe ulice su vrlo sklon ribama! Oni rone pod vodom i brzo plivaju u potrazi za "večerom", postavljajući smjer kretanja nogama i ljuljajući svoja krila. Ako slijepa ulica ulovi ribu za sebe, odmah proguta plijen, ne diže se na površinu, a ako hvata ribe za piliće, onda ga drži u kljunu. Može uzeti nekoliko riba odjednom (do 20 komada), jezikom ih pritišće na vrh kljuna.

I kljun pomaže mrtvoj točki da kopaju duboke rupe za valjanje pilića.

Prevedeno s engleskog, ime ptice se prevodi kao "obućar". Lijep! Priroda je očito varala jadnu pticu kad je podijelila pernatu ljepotu, ali možda je kitoglavu nešto zauzvrat dala?

U Kini, najveći kljun među svim pticama (u odnosu na veličinu tijela, naravno). No, je li za kitoglava lako živjeti s takvim kljunom - prvakom? Ne baš.

U letu, kitoglav pritisne kljun na grudi, dok se i odmara. Činjenica je da, osim kljuna chitoglawa, glava je vrlo velika, kao što ime sugerira. Glava s kljunom čini značajan dio cijelog tijela ptice. Ni jedan vrat ne može izdržati takvu masu! Treba napomenuti da je kitoglav prilično velika ptica. Njegova težina može doseći 7 kg, raspon krila - 2,5 m, a visina - 1,5 m.

Jasno je da se s takvim tijelom kitoglav ne može pohvaliti spretnošću, a on to ne treba. Ne trči za plijenom, već je čeka, stoji na jednom mjestu: na obali ili u plitkoj vodi. S vremena na vrijeme, svojim kljunom, "uzdrma" prostor oko sebe kako bi uplašio "večeru" koja je tamo skrivena, a to su žabe, zmije, ribe, mekušci, kornjače, pa čak i mali krokodili. Ali katkada cipelica još uvijek može napraviti mali potez ako vidi "živu poslasticu" na maloj udaljenosti od sebe. Kitoglav hvata plijen u svom golemom kljunu - kantu i guta cijelu.

Kljun ima još jednu funkciju, po mom mišljenju, vrlo dirljivu. Whalers u toplinu staviti u kljun jaja ili već izlegli pilića i okupa ih u hladnu vodu kako bi se spasili od pregrijavanja.

Kovrčavi pelikan

Kljun muškog kovrčavog pelikana može doseći 50 cm (to je uz ptičji rast od 1,8 m i raspon krila od 3,5 m).

Tijekom leta pelikan savija svoj dugi vrat tako da glava s kljunom leži na tijelu, samo neznatno isturena naprijed. Odmaranje, ptica također stavlja glavu na njegova leđa.

Na donju čeljust pelikana postavljena je vrećica za kožu koja može držati više kante vode. Na kljunu, na vrhu gornje čeljusti pelikana, nalazi se udica koja olakšava klizavu plijen u kljunu.

Takav kljun pomaže pelikanu ribu. Da bi to učinila, ptica spušta glavu u vodu poput mreže, hvata kljunom ribu, okreće je laganim pokretom tako da u glavu ulazi u njeno grlo i proguta ga.

Jasno je da je hvatanje plijena, pelikan privlači mnogo vode u svoju torbu. Da bi je se riješio, zalupio je kljunom i gurnuo vrećicu na grudi da istisne vodu iz nje, ostavljajući samo plijen u njemu.

Pelikani većinu vremena provode na vodi, pa se njihova perja smočuju. I ovdje kljun spašava. Pelikan naizmjence kljun zgrabi pero u podnožju i pomiče ga do ruba olovke, tresući se s vode.

Pelican beak-bag ima još jednu funkciju, ali se odnosi na ptice koje žive na mjestima sa slanom vodom. Skupljaju kišnicu u vrećama za piće.

Gledajući tukana, čini se da je stavio crni smoking, bijelu košulju i stavio golem svijetli kljun, apsolutno ne vezan za njegovo tijelo. S dužinom tijela od 60 cm, kljun doseže 20 cm, a njegova težina je samo 5% ukupne težine ptice.

Kljun tukana je svijetlo žut, s uzdužnom crvenom prugom na vrhu, crnom točkom na kraju i usjekom na rubovima, kao kod pile. Treba im tukan da bi zadržao "hranu".

Odmah se postavlja pitanje: kako takva ptica može držati takvu težinu i zašto? Uz težinu kljuna, sve je vrlo jednostavno - vrlo je lagano, jer je unutar šuplje (ima poroznu strukturu).

No, s veličinom situacije je gore. Prema riječima znanstvenika, manji kljun bio bi prikladniji kada bi se "zaklačila" hrana, bilo bi prikladnije letjeti s njom, a bilo bi lakše doći do hrane. Ali sada tukan mora očistiti hranu, zgrabiti je vrhom kljuna, baciti je gore, i podignuti glavu, zgrabiti je u letu i progutati.

Neki stručnjaci vjeruju da tukani kljuna mogu dobiti hranu s teško dostupnih mjesta, na primjer, iz tankih grančica koje ne bi podnijele težinu ptice. Također, s takvim kljunom, toucans vrlo spretno oguliti voće.

Zašto trebamo svijetle boje kljuna? Također nije jasno. To ne plaši predatore koji se hrane tucanima, kao i njihov veliki kljun.

Međutim, već dugi niz godina tukan uspijeva savršeno postojati s takvim višebojnim kljunom, što znači da je to iz nekog razloga potrebno, jednostavno, još nismo razumjeli zašto.

Iznenađujuća činjenica: kljun tukana je prožet krvnim žilama, što pomaže ptici da regulira tjelesnu temperaturu.

Kljun kljun

Još jedno ime za ovu pticu je kormilo.

Na gornjem dijelu kljunastog roga (od podnožja do sredine kljuna) nalazi se gusta kaciga. Glava s kljunom i kacigom čini više od 10% ukupne težine ptice. Oni (kaciga i kljun) su žute boje, sa bočicom crvenkaste boje.

Zašto Hala trebaju takve "ukrase"? Teško je reći. Jedno je sigurno da se muški kalao vrlo vješto bori s kljunovima, lebdeći u zraku. Ponekad su toliko ovisni da se ruše na tlo, ali još uvijek ne zaustavljaju bitku.

Crveni kralj

Ova ptica od trideset centimetara s crvenim kljunom je rođak vodomara. Ona je grabežljivka koja se hrani insektima, puževima, žabama, ribama i malim pticama. Takav veliki kljun, očito, pojednostavljuje proces dobivanja hrane.

Flamingo je velika ptica s "grbavim", zakrivljenim kljunom. U gornjem dijelu kljuna nalaze se dlake - filteri kroz koje ptica ispušta vodu, filtrira hranu. Ona uzima vodu u usta, zatvara kljun, prolazi kroz filter i guta hranu.

Kolibri Mecheklyuv

Kolibri Mecheklyuv ima 11-inčni tanki kljun, savijen prema gore, s duljinom tijela od 17-20 cm! Uz to, ptica izvlači nektar iz privjesnog cvijeća, a također hvata i insekte, nakon što ga široko otvori.

Postoji lijepa legenda o tim pticama. Kada je Krist bio razapet i pretrpio najviše boli, ptica je doletjela do njega i pokušala izvući čavle iz tijela. Ali nije uspjela - samo je pognula kljun i umrljala prsa crvenom krvlju Krista.

Na križu se gornji i donji dio kljuna križaju jedan s drugim. Takav kljun pomaže ptici da se popne na grane, čak i naopako. Točkasti kljun može spretno oljuštiti sjemenke kukova, otkinuti ljuske.

Sjajna slikana slika

U svojoj bračnoj haljini, muškarac, u pravilu, ima svijetloplavu boju (ponekad crnu). Izvan sezone parenja, mužjaci se ne razlikuju od boja ženki, što je sivo-smeđa. Važno je napomenuti da su te ptice poligamne, a osim toga, različiti partneri pomoći će ženki u podizanju pilića.

Okrunjen jeli muha

Postoje 4 vrste okrunjenih muhara. Na prvi pogled, ptica je uobičajena, ali ako je zafrkavate, primijetit ćete kako otapa svoj šik. Mužjaci imaju vatreno-crvena perja na vrhovima plavih vrhova, a ženke su narančaste ili žute boje.

Ljuska Rajska ptica

Ova ptica živi u vlažnim šumama u Novoj Gvineji. Razlikuje se neobičnim dugim perjem koje dolazi iz glave. Kada je prvi put doveden u Europu, ljudi su mislili da perje nije stvarno.

Mnogi smatraju da je ova ptica najljepša na svijetu. Ovo je nacionalna gvatemalska ptica, po kojoj je valuta ove zemlje nazvana po njoj, a slika te ptice može se vidjeti na grbu Gvatemale. Kvezal ne može živjeti u zatočeništvu. Neki vjeruju da ptica može umrijeti od slomljenog srca. Budući da je volio slobodu, Kvezal nije bio uzalud izabran kao simbol borbe za neovisnost.

Lila jastučića valjak

Prije svega, ova se ptica razlikuje po svojoj svijetloj boji: prsa su ljubičasta, trbuh je plav, glava i stražnji dio glave zeleni, a blizu očiju može se naći bijela pruga. Osim toga, lice ptice je crvenkaste boje, a krila imaju smeđu nijansu jarko plave boje na dnu.

Također je vrijedno spomenuti da tijekom sezone parenja možete vidjeti kako mužjaci proizvode nevjerojatne akrobatske akrobacije u zraku kako bi ih žena primijetila.

Čamac Inke

Ova ptica voli pacifičku obalu Južne Amerike (Peru, Čile). Razlikuje se prvenstveno po "brkovima", koji su zapravo bijeli uvijeni grede perja, od kojih svaka može doseći dužinu od 5 cm, a osim toga ptica se ističe od ostalih svojim jarko crvenim kljunom i crvenim nogama.

Kovrčava Aracari

Ova vrsta dobila je ime zbog neobičnog oblika perja glave - uvijene su poput vrpci na poklon kutiji. Ime "arasari" prevedeno je s latinskog jezika kao "jezik olovke" - to ukazuje na posebnosti strukture jezika tih pojedinih toucana.

Curly arasari živi u Brazilu, Gvajani, Boliviji, Peruu i Ekvadoru.

Plavooki sjajan raj

Stanište ove ptice je Indonezija, točnije otoci Vaigeo i Butta, smješteni sjeverozapadno od otoka Nova Gvineja.

Ova rajska ptica može se razlikovati po kovrdžavim repovima i jedinstvenoj boji. Krunica muške glave je zapravo dio kože, a ne perje.

Guiana Rock Cock

Gotovo savršen polukružni svijetlo narančasti češalj kod muškaraca ove vrste zapravo je formacija dva reda perja. Proteže se preko cijele ptičje glave i čak djelomično pokriva kljun.

Ova ptica živi u tropskim i suptropskim šumama Gvajane i južne Venezuele. Gvajana stjenoviti pjetlić voli područja bogata vodenim tijelima - može se naći u blizini sliva rijeke Rio Negro.

Turaco Livingstone

Ova ptica može se naći u tropskoj Africi. Živi u kišnim, planinskim i svijetlim šumama. Turako se rijetko spušta na tlo, i samo pije vodu i uzima kupku za prašinu. Važno je napomenuti da su se prije toga ptice zvale banane-eaters, što je prilično čudno ne jedu banane.

Brilliant Real Copping

Ova ptica živi u gornjem dijelu tropskih kišnih šuma Brazila, Venezuele, Kolumbije i Bolivije. Njezina kuća se obično nalazi na nadmorskoj visini od 600 m.

Mužjaci imaju lijepu boju. Važno je napomenuti da tamno ljubičasta perja koja krase vrat briljantne cotting lijepo iskra na suncu.

Hologorous ringer

Odmah je vrijedno napomenuti da se metalni zvuk ove ptice može usporediti s zvonom, a taj je zvuk najglasniji u svijetu ptica. Ptica se može naći u planinskim prašumama Brazila, kao iu Paragvaju i na sjeveru Argentine.

Indijski hornbill

Ova ptica ističe se svojim žutim kljunom s velikom kacigom. Hornbill se može naći u prašumi južne Azije. Ona je svejeda, voli voće, ribe i male sisavce.

Indijanska plemena vjeruju da će viseća lubanja hornbilla pomoći da se stekne bogatstvo.

Mali Sultan

Stanište - jugoistočno od Sjedinjenih Država, središnjeg i sjevernog dijela Južne Amerike, događa se da leti u zapadnu i južnu Europu.

Ova se ptica pametno penje na stabljike visokih biljaka. Lako pliva u vodi poput patke i hoda po plutajućim biljkama poput kokoši, zahvaljujući dugim prstima.

Ova ptica je obitelj papiga. Živi na Novom Zelandu i možeš je upoznati u ljudskim staništima - na skijaškim kućama, u hotelima za turiste i na kampovima. Važno je napomenuti da je to jedini papagaj na svijetu koji živi i raste na nadmorskoj visini iznad 1500 metara nadmorske visine.

Bijela roda: opis

Rode pripadaju redu roda (obitelji roda). To uključuje ibis i čaplje. Najpoznatiji članovi obitelji su bijele rode. Imaju ne samo lijepe duge šape i vrat, već i dugi crveni kljun.

Roda je lijepa, elegantna ptica, iako ima znatnu veličinu tijela. Njezina težina može doseći četiri kilograma, a duljina tijela 120 centimetara. Ukupni raspon krila je 205 centimetara.

Roda je ptica s dugačkim crvenim kljunastim kljunastim oblikom, pomoću koje vrlo lako izvlači hranu (ribu, žabe, itd.) Iz rezervoara (močvare) i hrani se gušterima, zmijama, gliste, puževe, miševe, krtice i insekte.

Zašto rode imaju crveni kljun? To ostaje misterija.

Odrasle rode praktički nemaju glasa zbog smanjenja glasnica. Najčešće emitiraju jednostavan klik svojim kljunom, što znači pozdrav.

Ženke roda su manje od mužjaka, a perje je jednako za obje, uglavnom prekriveno bijelim perjem, samo su krila crna. Njihov životni vijek je prilično dug, prosječno trajanje mu je oko 20 godina.

Distribucija i stanište roda

Glavno područje rasprostranjenosti ovih prekrasnih crvenih kljunastih ptica je cijela Europa, Iberski poluotok, Azija i Sjeverna Afrika. Zimi uglavnom u Africi, Indiji, a rode iz srednje Europe većinom odlaze u Aziju. Lete tijekom proljetnog leta od oko 200 kilometara dnevno. Glavni migracijski putovi prolaze kroz Sredozemno more, Gibraltarski tjesnac, Bospor i Sueski prevlak. U tom razdoblju na tim mjestima u jesen i proljeće na visokoj nadmorskoj visini na nebu može se vidjeti nevjerojatna, impresivna slika - ogroman broj bijelih roda.

Glavna mjesta naselja su razne gospodarske zgrade, krovovi kuća, nešto manje - stabla i stijene.

Važno je napomenuti da se broj bijelih roda svake godine smanjuje zbog smanjenja njihove opskrbe hranom, povezane s intenziviranjem i kemizacijom uzgojenih poljoprivrednih proizvoda.

Hrana i navike roda

Glavna hrana za bijele rode je niz beskralješnjaka i malih kralježnjaka koji žive i na kopnu iu vodi. Njihova omiljena hrana su gmazovi, vodozemci, insekti i ribe. Ova iznenađujuće lijepa bijela ptica s crvenim kljunom ima, neobično dovoljno, grabežljiv karakter, što je uzrokovano činjenicom da jede čak i male zečeve. Nažalost, događa se da rode pojedu i nejestive predmete, što je prirodno zamijenjeno hranom. A to dovodi do smrti ptica u vezi s kasnijom blokadom probavnog trakta.

Značajka ovih ptica je da mnogi od njih koriste više od stotinu godina neka gnijezda, koja se prenose na potomke iz generacije u generaciju. To su prilično hrabre ptice, hrabro štite gnijezda i piliće od drugih grabežljivih ptica i životinja.

Gnijezda, koja obično sadrže po 4-5 jaja, mogu doseći relativno velike veličine. Jaja se izmjenjuju muški i ženski naizmjence, oko mjesec dana kasnije pojavljuju se pilići, koji nakon 70 dana postaju potpuno neovisni.

Legende o rodi

Ime ptice s crvenim kljunom i bijelim perjem pojavljuje se u mnogim lijepim drevnim legendama i pričama. Bijela roda je od pamtivijeka smatrana vrlo cijenjenom pticom, a bila je povezana s prosperitetom, dobrobiti, srećom i sretnim životom. Связано с ним также множество хороших сказаний и легенд как на Востоке, так и в Европе, и везде он выступает в роли защитника от любой нечистой силы и в роли хранителя очага семейного, приносящего счастье.

Считалось, что в семье, к дому которой прилетает аист, обязательно появится долгожданный ребенок, в связи с чем на помощь этой птицы и уповали многие семьи, не имеющие детей.

Prema narodnoj predaji, Bog je ovu pticu obdario bijelim perjem, a vrag crnim krilima, zbog čega simbolizira beskrajnu borbu između dobra i zla, između dobra i zla.

Kulik-magpie: opis

Ova ptica spada u red Charadriiformes (obiteljski sandpiper). To također uključuje i fifi.

Vrlo svijetla i uočljiva ptica je četrdesetogodišnja ptica (to je ime crne ptice s crvenim kljunom). Osim jarko crvenog kljuna, obdaren je bijelim grudima, crvenim šapama, leđima i krilima u crnoj boji. Boja je slična boji druge poznate ptice - svrake, pa je dobila tako dvostruko ime.

Ptica ima pretežno crno-bijelo perje. Vrat, glava i rep su također crni, donji dio trbuha, dojka, a dijelom i bočna strana bijele boje.

Nevjerojatna kljun svijetlo crvene boje je 3 puta duži od glave. Crveni očni kapci obrubljeni su malim očima. Blijedo ružičaste šape nalikuju šape ptica reda kuroravnyh. Tijelo ima dužinu od 35-48 centimetara, ali raspon krila je u prosjeku samo 85 centimetara.

Ponekad je iznenađujuće kako ptica s malim vratom i glavom nosi tako iznenađujuće dug kljun. U prosjeku te ptice teže od 350-720 grama, ovisno o dobu godine.

Stanište Kulik-svrake

Ove ptice s velikim crvenim kljunovima su migratorne i ne-migracijske. Nalaze se na obalama jezera i rijeka. Zimi preferiraju ne vrlo hladna mjesta: obale Mediterana i Atlantika. Za gniježdenje odaberite takva mjesta koja imaju dobru hranu za svoje mlade. To su uglavnom šljunčane i pješčane obale, a ponekad se naseljavaju u stijenama.

Svrake sandpiper polijeću u Rusiju početkom svibnja. Zimu provode u smjeru sjevernog dijela zapadne Europe: u Francusku, Dansku, Njemačku i Nizozemsku.

Ponašanje brusilice

Ova brojna ptica s crvenim kljunom može se prepoznati po svom oštrom kriku. Dugi kljun s oštrim rubovima olakšava izvlačenje pijeska iz rupe ili jednostavno otvaranje klapni.

Valja napomenuti da ponašanje čizme za varanje uvelike varira u vrijeme plime i oseke. U prvom slučaju, oni su vrlo aktivni, kopaju u alge i pijesak u potrazi za hranom. Na plimi, ptice čekaju vrijeme, stojeći na kamenju koje strše iz vode.

Takav naizgled velik i nezgodan kljun igra važnu ulogu u potrazi za hranom iz vode i pijeska na velikim udaljenostima iu udubljenjima.

Prehrana i gniježđenje

Iz karakteristika staništa ptica mogu se izvući zaključci koji se hrane crnom pticom s dugim crvenim kljunom. Zbog činjenice da se kulik-četrdeset sliježe u blizini vode, hrana se uglavnom ekstrahira iz vode.

Temelj njihove prehrane su male ribe, školjke, školjke i insekti, a potonji su uglavnom veliki, poput leptira, vretenaca, kukaca, a ponekad i lutaka leptira. Mogu se hraniti i crvima, rakovima i cadfliesima. Događa se da jaja drugih manjih ptica mogu biti u prehrani sandpiper.

Crne ptice s crvenim kljunom gnijezde se na kopnu i otocima. U tu svrhu, ženske grobnice rupu u močvarnom mjestu, na svom dnu baca školjke i komade kore, a zatim položi 2-4 jaja na vrh.

Parovi stvaraju pojedince u dobi od 3 godine i starije. Ptica se smatra monogamnom i preferira da se naseli u samoći.

Ženka i mužjak se izmjenjuju inkubiraju jaja do 4 tjedna, nakon čega se pilići izlegu, koji ostaju u gnijezdu samo dan prije nego što se potpuno osuše. Onda se, trčeći u različitim smjerovima, skrivaju među kamenjem.

Već u prvim danima života približavaju se vodi, gdje lutaju u potrazi za hranom s roditeljima. Često pilići uživaju pod krilima njezine majke. Oni ne odlaze daleko od svojih roditelja mjesec dana, dok ne nauče letjeti sami.

Klushitsa: opis, distribucija

Kako se zove ptica s crvenim kljunom, koja pripada redu prolaznika (obitelji Corvidae)? Postoji u prirodi i slično.

Ptica, koja je nešto veća od alpske (40 cm), crna ptica s crvenim kljunom (vidi sliku dolje), naziva se klushitsa.

Ističe se među ostalim pticama sa blago savijenim kljunom i crvenim šapama. Klushitsy perje svjetlucaju u različitim bojama. Mladi pilići imaju šape i kljun žuti, a perje je tamno crno.

Ove ptice su uglavnom rasprostranjene u sušnim, šumom siromašnim područjima, na morskim obalama, kao iu planinama. Rijetke klušice su u Alpama. Većina njezinih staništa su planine (3500 m nadmorske visine) Kine, Južne Azije i zapadne Europe.

Razlozi za stalni pad populacije ove ptice, osobito u sjeverozapadnoj Europi, u posljednja dva stoljeća bila je jaka erozija planinskih padina, zbog značajnog utjecaja poljoprivrednih radova.

Značajke gniježđenja klushitsy

Klushice se uglavnom gnijezde u kolonijama i stoljećima se čuvaju na jednom mjestu. Grane izgrađene od grana, ove ptice se obično nalaze u špiljama ili u pukotinama stijena, daleko od jakih vjetrova i vrtloga.

Izlegla jaja samo ženke oko 18 dana. U razdoblju pojačanog rasta pilića, roditelji hrane svoje mlade svakih 60 minuta, donoseći hranu u submandibularnu vrećicu. Iz gnijezda mladi odlaze nakon otprilike 38 dana, kada lete vrlo pouzdano. Unatoč tome, obitelj se dugo nije raspala.

Što hrani klushitsa?

Ove ptice su vrlo lakoverne. Često pokupe hranu na planinskim vrhovima, gdje je penjači bacaju, i blizu planinskih koliba. Obično klushitsy za zimu ne odletjeti, ali u planinama svojih kolonija su prazne, jer ptice se spuštaju u podnožju i doline. Brežuljci koji žive u Španjolskoj, obično se gnijezde u zidovima kuća (u ruševinama iu stambenim područjima), nisu tako plahi kao u gorju. A hrana koju često dobivaju blizu skloništa ljudi.

U usporedbi s drugim pticama, čija je ovisnost o hrani i način dobivanja hrane vrlo raznolika, tišina je uglavnom potrošač malih insekata, prvenstveno mrava. Ova relativno mala ptica s crvenim kljunom još uvijek jede crve, sjeme i bobice.

Obično klushitsy jesti, okupili u malim jatima. U ovom važnom procesu dobro im pomažu duge tanke kljunove, koje se ekstrahiraju iz male trave ili šljake (ostaci od zečeva i ovaca).

Malo crnog vodoreza

Crni kroj ima neobičan kljun, ne samo među svim čizmama, već i među pticama cijele Sjeverne Amerike. Njegova jedinstvenost nije samo u tome što je vrlo tanka i šarena (crveni i crni potez), nego i da je njezin donji dio dulji od vrha.

Ova značajka je vrlo važna za proces ishrane kišnice. Kako to ide? Ptice na velikim brzinama lete iznad vode, dok donji dio kljuna prolazi kroz vodenu površinu kanala i spušta se u vodu. Kada u njoj ima ribe, gornji dio kljuna se pukne. Takav ekstreman način dobivanja hrane, naravno, nije bez rizika. Crni vodorezovi ponekad susreću neke podvodne objekte.

Iznad svega, ove ptice također koriste svoje kljunove da ubijaju galebove koji imaju hrabrosti da napadnu njihova mjesta za gniježđenje.

Crne ptice s crvenim kljunom - jedina vrsta ptica u Južnoj i Sjevernoj Americi sa sličnom tehnikom hranjenja.

zaključak

Ovaj članak predstavlja samo mali dio svih ptica koje postoje u prirodi s nevjerojatnim bojama i oblicima kljunova. Zapravo, postoji toliko mnogo njih: izvanredna duljina, izvanredni oblici i boje, itd. Majka Priroda obdarila je svako živo biće, uključujući i ptice, svojim vlastitim značajkama potrebnim za njihovu normalnu životnu aktivnost. Štoviše, mnogi su to učinili s određenim okusom, pa izgledaju estetski i lijepo.

16 Zumbul aja

Jedna od najvećih vrsta papiga, od kojih pojedine dosežu dužinu od 95 cm, a oko polovice pada na rep, krilo je 36 centimetara i teži oko 1,5 kilograma. Bojanje zumbul aja kobalt plava. Sa strane, glava je zatvorena perjem, samo tanak trak na dnu donje čeljusti i uski prsten oko očiju bez perja, zlatno žute boje. Rep papiga je sivo-plav, dug i uski. Kljun je crn i siv, velik i snažan, mužjak je znatno veći od ženke. Šape su tamnosive. Šarenica je tamnosmeđe. Glas makao je vrlo glasan i oštar, uključujući i hrapav cvil koji se može čuti na prilično dugim udaljenostima - od 1 do 1,5 kilometara.

U središnjem, istočnom i jugoistočnom Brazilu nalazi se veliki araž za zumbul. Ova nevjerojatno lijepa ptica lako postaje pitoma, često čvrsto vezana za osobu, vrlo znatiželjna, povjerljiva i ima jako dobro pamćenje. U divljini, zumbul makra formira bračni par, tu su i male obiteljske skupine od 6-12 ptica.

Gnijezdi makao ugrađuju se u pukotine među kamenjem, u udubljenjima drveća ili u rupama, koje sami kopaju uz pomoć kljunova i šapa u strmim obalama rijeka. Ara postižu spolnu zrelost u dobi od 3 godine, nakon čega se aražinac nalazi u svom uobičajenom okruženju. Razdoblje parenja obično počinje u svibnju, u kvačilu najčešće ima samo 2 jaja. S obzirom na činjenicu da se ove ptice gnijezde na teško dostupnim mjestima, život ovog papagaja nije dovoljno dobro proučavan.

15 Rainbow Toucan

Dugin tukan najveći je član grupe djetlića Ramphoslos, koja je rasprostranjena u Srednjoj i Južnoj Americi do sjeverne Argentine. Sastoji se od 36 vrsta. Tucani, prilično velike ptice teške građe. Prvo što vas uhvati u oči kada ih pogledate je nesrazmjerno velik, šuplji, vedro obojen kljun, duljine do 17 centimetara. Njegova je duljina gotovo jednaka duljini trupa ptice. Duljina ptičjeg tijela je oko 50 centimetara, a težina mu je 400 grama. Perje na leđima, trbuhu i gornjem dijelu krila je crno matirano, na gornjem dijelu vrata - crno s crvenom nijansom. Grudi i obrazi su žuto-limun boje, donji dio repa je svijetlo crven.

Rainbow toucans živi u malim skupinama od 5-10 jedinki. Mužjaci su nešto veći od ženki. Noću provode u udubljenjima, čvrsto se držeći jedan za drugoga i zabijajući svoje krupne kljunove ispod krila svojih susjeda, što štedi prostor zbog male veličine stana. Gnijezda su raspoređena u vlastitim šupljinama ili šupljinama drugih ptica. Rainbow toucans su monogamni. Ženka polaže od 2 do 4 jaja, a mladunče potomke 20 dana nakon polaganja. Za godinu dana par može narasti do tri legla. Oba roditelja vode brigu o novorođenčadi, izlijeću ih jedan po jedan. Ptice se uglavnom hrane plodovima, rjeđe kukcima ili žabama, a uz nedostatak hrane mogu jesti i gnijezde drugih ptica.

14 Hornbill

Hornbillsi su predstavnici reda Šrajka, koji se sastoji od 57 vrsta koje se nalaze u Africi i Jugoistočnoj Aziji, na otocima Pacifika i Indijskog oceana. Veličina hornbara varira od 30 centimetara od najmanjeg predstavnika do 1,2 m od najvećeg. Razlike u težini od 60 grama do 6 kilograma. Hornbills su dobili svoje ime zbog velikih dugih kljunova, oštro pognutih i na svojoj podlozi značajnih izdanaka različitih oblika. Rubovi kljuna s nepravilnim zarezima i unutar šupljine, zbog čega su vrlo laki unatoč veličini. Funkcija izdanaka u hornbillsu nije jasna, ali znanstvenici sugeriraju da oni mogu poslužiti kao potpora kljunovima, povećati krikove ili privući ženke.

Rhino ptice su uglavnom velike zdepaste ptice. Da bi držali glavu i veliki kljun, oni imaju vrlo jake vratne mišiće. Glava u odnosu na veličinu tijela je mala, rep, vrat i krila su prilično dugi, a noge vrlo kratke. Perje većine hrabroga je crno, bijelo, sivo ili smeđe. Ove ptice mogu letjeti na prilično velike udaljenosti, iako je let rijetko dug. Tijekom leta zrak prolazi kroz zračne prostore između krilnog perja krila, rezultirajući vibrirajućim zvukom sličnim zvuku približavajućeg vlaka.

Neke vrste imaju golu kožu na grlu i oko očiju, i guste dugačke trepavice na gornjem kapku. Hornbills je prilično glasan, u gotovo svim vrstama, često se ponavljaju oštri, gluhi, jednosložni ili dvosložni krikovi. Može se čuti s vremena na vrijeme dok ptice lete, ili kada su uznemirene. Ako je ptica ozlijeđena ili uhvaćena, ona objavljuje neprestani užasan krik. Ovaj zvuk može se čuti čak i kilometar i pol.

13 flaminga

Flamingo je jedini rod ptica u obitelji Flamingos iu odredu Flamingos. Flamingosi su česti u Africi, Kavkazu, jugoistočnoj i središnjoj Aziji, kao iu Južnoj i Srednjoj Americi. U južnoj Španjolskoj, Francuskoj i Sardiniji postoje kolonije ružičastih ili običnih flaminga. Ova vrsta je najveća i najčešća vrsta u obitelji. Njegova visina doseže 130 centimetara. Flamingosi imaju tanke duge noge, fleksibilan vrat i perje, čija boja varira od bijele do crvene. Njihova posebnost je masivni, zakrivljeni kljun, s kojim filtriraju hranu iz vode ili mulja.

Za razliku od većine drugih ptica, pokretni dio kljuna flaminga nije na dnu, već na vrhu. Flamingosi žive u velikim kolonijama duž obala plitkih ribnjaka ili laguna. Kolonije flaminga često broje stotine tisuća pojedinaca. Ove se ptice hrane uglavnom rakovima, algama i larvama insekata. Patogeni mikroorganizmi se razvijaju u okolnoj vodi zbog ptičjeg izmeta, pa čak i neznatna ogrebotina na koži može dovesti do upale. Od 1 do 3 jaja izležu se u brtvama od mulja. Flamingosi prave gnijezda visokog stožastog oblika napravljena od mulja, blata i kukavice u plitkoj vodi koja doseže 60 centimetara u visinu. Gnijezda se rađaju dobro razvijena, aktivna i napuštaju gnijezdo za nekoliko dana.

12 Sova

Zajednička štuka sova je ptica grabljivice obitelji sova sova, najčešća ptica u svijetu roda sova štala. Nalazi se na gotovo svim kontinentima, osim na Antarktiku. Njegova je duljina tijela oko 35 centimetara, a raspon krila je 80-95 centimetara. Težina ptica varira od 187 do 700 grama. Perje je vrlo mekano, pahuljasto. Gornji dio tijela obično je oker-crven s malim tamnim prugama i točkama. Rep je kratak. Posebnost svih supova je vijenac lica, koji je u obliku srca, obično bijelog s oker okvirom, s malim mrljama crvenog perja ispod očiju. Noge potpuno prekrivene perjem. Mužjaci i ženke se malo razlikuju.

Uši se nalaze asimetrično - jedna od njih je u čelu, a druga - na razini nosnica. Ovakva struktura slušnog pomagala pomaže peradi u različitim kutovima da čuju zvukove potencijalne žrtve. Najčešće sova u štagaljama stvara različite zvukove tijekom sezone parenja - u ovom trenutku oni promuklo ili prodorno viču, frkaju, zviždukaju. Zahvaljujući posebnom, hrapavom i zveckavom kriku "heee", ptica je dobila ruski naziv "sova". Izvan sezone parenja, ptice su obično tihi. Osim glasovnih zvukova, sova ponekad klika kljunom, jezikom ili prkosno lupkajući krilima.

11 Obični Rosella

Uobičajena Rosella je ptica obitelji papiga koja živi na jugoistoku Australije i na otoku Tasmaniji. Duljina tijela doseže 30 centimetara, a krila oko 11 centimetara. Bird težina oko 50-60 grama. Gornja strana leđa je crna, ali svako pero je obrubljeno zeleno-žutom bojom, donji dio je zelenkasto-žut. Vrat i prsa su svijetlo crveni, donji dio prsa svijetlo žut. Trbuh, nadhvoste i bedra su svijetlozeleni. Krila lila-plava s crnim točkama. Nadkhvoste svijetlo zelena. Boja ženki je tupija. Obrazi su sivkastobijele boje, zeleno-šarena boja gornjeg dijela vrata u obliku trokuta dolazi do stražnjeg dijela glave, kljun i glava su manji od mužjaka.

Obični roselli naseljavaju se na mjestima visoke ljudske aktivnosti - savane, parkove. Hrane se sjemenkama divljih i kultiviranih biljaka i nekih plodova. Oni mogu naštetiti kulturnim kulturama, ali također donose korist uništavanjem korova i konzumiranjem štetnih insekata. Rozelin je valovit, s čestim krilima krila, rijetko leti na velike udaljenosti. Lako se pomiče po tlu. Glas je prilično glasan, ali ne i neugodan, u sezoni parenja mužjaci ispuštaju melodičan zvižduk, gotovo pjevajući.

10 Papagaj Lori

Lori papige, kao i neki prethodni sudionici našeg ranga, predstavnici su podskupine papiga. Podfamilija je podijeljena na 12 rodova, uključujući 62 vrste. Oni žive u Australiji, Novoj Gvineji, istočnoj Indoneziji i na Filipinima. Gnijezdi se u šupljinama drveća i nekoliko vrsta čak iu termitima. Oni se hrane loru uglavnom peludom i nektarima, kao i mekanim, sočnim plodovima. Njihov jezik završava četkom rožnatih papila. С их помощью птицы высасывают сок из плодов и нектар из цветов.

Желтоспинные лори обладают скрипучим и необыкновенно резким голосом, благодаря которому легко учатся повторять речь человека и другие слышимые звуки. В процессе обучения лори желтоспинные запоминают до 50 слов и до 15 небольших предложений. Происхождение названия лори изначально определяется от голландского «клоун». Птицы имеют очень сочный и яркий окрас, больше подходящий в качестве наряда для цирковой арены. No, u prirodi, takva maska ​​štiti papiga, koja se lako može hraniti među cvijećem i lišćem.

9 rajske ptice

Rajska ptica predstavnik je obitelji ptica koje vole ptice. Ukupno 45 vrsta, od kojih se 38 nalazi samo na Novoj Gvineji i malim susjednim otocima. To su u pravilu šumske ptice, neke se vrste mogu naći samo u visokim planinskim šumama. Ove fantastične ptice su najbliži rođaci naših zajedničkih vrana, a vrijednost može biti od jayja do šepure. Većina njih ima svijetlo perje, neki su tamni, s metalnim nijansama. Prevladavaju crvene, plave i žute boje. Mužjaci su obično obojeniji od ženki, mnogi imaju perje na glavama, stranama ili repu, koji se prikazuju tijekom složenih igara za parenje.

Ptice se hrane sjemenkama, bobicama, malim plodovima, uglavnom jedu kukce, male žabe i gušteri. Obično se ove ptice drže same. Parovi nisu tako česti. Neke su vrste monogamne i stvaraju parove za život. Rajske ptice grade gnijezda u većini slučajeva na granama. I samo kraljevska ptica raja mu odgovara u šupljinama drveća. Ženka polaže i inkubira samo 2 jaja.

8 Okrunjena dizalica

Krunisana dizalica - velika ptica iz obitelji pravih dizalica koja vodi sjedeći način života u zapadnoj i istočnoj Africi. Ptica je visoka oko 100 centimetara, s rasponom krila od 183-198 centimetara i težinom od 4-5 kilograma. Perje većine tijela je crne ili tamno sive boje, a pokrovno perje tetive je bijelo. Glavna značajka ove vrste je prisutnost velikog pramena na glavi, koji se sastoji od krutih pera zlatne boje, zahvaljujući kojima je ptica dobila ime. Na obrazima su crvene i bijele mrlje na paru sa svake strane.

Nema vidljivih razlika između muškaraca i žena, iako mužjaci izgledaju nešto veći. Kod mladih ptica perje je lakše, perje gornjeg dijela tijela na krajevima je crveno, a dno pješčane boje. Stražnji dio vrata je smeđ i lice je žuto. Živi na otvorenim prostorima - močvarnim i sušnim, ali preferira slatkovodne močvare, poplavne ravnice ili obale obale. Često u staništu možete vidjeti akacije ili druga stabla na kojima se ptice nastanjuju. Okrunjena dizalica se ne boji osobe i često se naseli blizu ljudskog stanovanja. Ima status ugrožene vrste u Međunarodnoj crvenoj knjizi.

7 Južnoamerička Harpy

Južnoamerička harpija je velika ptica grabljivica, šumski orao iz obitelji sokolova, gnijezde i lovi na ravnicama tropskih šuma srednje i južne Amerike, od Meksika do Brazila. Harpija je najjača od svih ptica grabljivica. Duljina tijela ovog orla doseže 110 centimetara, raspon krila je oko 2 metra, a težina mu je oko 8 kilograma. Harpija ima tamno sivi leđa, svijetlosive glave s velikim tamnim očima i relativno malim, ali snažnim crnim kljunom. U trenutku uzbuđenja harpija podiže perje na glavi gotovo okomito poput "roga".

Šape harpija iznimno su velike i snažne, sposobne su podnijeti veliku težinu, prsti su naoružani vrlo dugim crnim kandžama. Glavna hrana harpije su lenjivci i majmuni, kao i neke druge životinje Južne Amerike. Osim toga, harpi napadaju papagaje aaa i jedini su grabežljivci koji lovu drveni dikobraz. Sela harpija često nose svinje i male pse. Harpija gnijezdi u kruni visokih stabala na visini od 50-75 metara iznad tla. Ženka u pravilu polaže jedno žućkasto jaje. Pilići se razvijaju vrlo sporo i dugo se brinu o svojim roditeljima. U dobi od 8-10 mjeseci harpske piliće već dobro lete, ali se ne mogu same hraniti. Može brzo do 10-14 dana bez štete za sebe.

6 Zlatni fazan

Zlatni fazan jedan je od najsjajnijih članova obitelji fazana. Zlatni fazani žive u planinskim predjelima središnje Kine na nadmorskoj visini do 2.000 metara, u planinskim šumama jugoistočnog Tibeta i na sjeveru Assama. U Srednjoj Europi postoje poludjele populacije zlatnog fazana. Mužjaci imaju vrlo lijepo perje i stoga su ukrasne ptice sadržane u zoološkim vrtovima. Zlatni fazani izbjegavaju šume, močvarne i otvorene prostore. Veći dio godine zlatni fazani čuvaju se sami. S početkom proljeća, ponašanje ptica se mijenja i oni počinju težiti partnerstvu.

U njihovoj domovini zlatni fazani se hrane uglavnom lišćem i izdancima različitih grmova, kao i bambusom. Oni također jedu cvijeće rododendrona. Tijekom dana se hrane na tlu, a noću spavaju, bježeći od grabežljivaca, visoko na drveću. Zlatni fazan čuva se na svom području. Ptice koje žive visoko u planinama često se spuštaju u niža područja tijekom dana. U potrazi za hranom, zlatni fazan lako se uvlači kroz najdeblje guste šljunke. Dijeta zlatnih fazana koji žive u Europi malo je proučena. Vjerojatno se jelovnik europskih zlatnih fazana ne razlikuje od jelovnika njihovih kineskih rođaka.

5 Atlantic Puffin

Atlantic Tupik je ptičica koja živi na obali sjeverne Afrike i istočnoj obali Atlantskog oceana. Duljina tijela 30-35 centimetara, težina 450-500 g. Visoki, vedro obojeni kljun snažno je stisnut sa strane. Leđa su crna, donji dijelovi su bijeli. Šape su narančastocrvene. Slijepi krajevi dobro hodaju, lete, plivaju i rone koristeći krila i noge. Unatoč relativno maloj veličini, životni vijek ptice je oko 25 godina. Radeći u punoj snazi ​​sa svojim krilima, slijepa ulica može dosegnuti brzine do 80 km / h tijekom letova.

Gnijezdi se u skupinama ili kolonijama na strmim morskim obalama. Hrane se malom ribom i morskim beskralješnjacima. Većinu vremena provode na moru, ljuljajući se na valovima, ponekad stotinama kilometara od kopna. Ovo je razdoblje u kojem slijepi krajevi mogu voditi osamljeni način života, iako se neki drže u parovima. U proljeće stotine mrtvih ulica okupljaju se na obali kako bi uzgajali piliće. Ove ptice najčešće kopaju rogove kljunom na strmim padinama brežuljaka, a ponekad među kamenjem u podnožju stijena.

4 drvene patke

Stabla ili zviždanje patke su rod ptica močvarica iz obitelji patki, koji su uobičajeni u tropskim i suptropskim zonama. Drvene patke imaju srednje značajke između pataka i gusaka: nalikuju patkama u tijelu, dugim nogama i vratovima, kao i širokim, tupim krilima gusaka. Mužjaci i ženke se ne razlikuju. Dobro plivajte i ronite, skupljajte hranu u gornjim slojevima vode, poput riječnih pataka. Na suhu se tijelo drži uspravno. Prsti su dizajnirani tako da lako mogu uhvatiti grane drveća, na kojima ponekad sjede neke vrste - otuda i ime "drvenaste".

Drugo ime, "zviždanje pataka", nastalo je zbog posebnog načina komunikacije među pticama - oni emitiraju melodijske zviždaljke. Perje nije svijetlo - u njemu prevladavaju smeđi, sivi ili bež tonovi. Aktivno uglavnom noću. Hrane se uglavnom vegetativnim dijelovima vodenih biljaka i fitoplanktonom, filtrirajući vodu u gornjim slojevima vode. Hibridi s drugim vrstama, za razliku od mnogih pataka, ne nastaju. Na mjestima noćenja se okupljaju u velikim jatima.

3 Crveni papagaj Ara

Otvara prva tri popisa najljepših ptica - Crveni makao iz obitelji papiga. Ova ptica živi u tropskim šumama od Meksika do Ekvadora, Bolivije i rijeke Amazon, preferirajući da ostanu u krunama visokih stabala. Duljina tijela 78-90 centimetara, krila od 28 do 40 centimetara, rep od 50 do 62 cm. Glava, vrh krila, vrat, vrh leđa, dojke i trbuh su jarko crveni, nadhvoste i dno krila su svijetlo plave, a preko krila prelazi žuta pruga. Goli obrazi su svijetli s redovima bijelog perja. Nadklyuve bijela s smeđe-crne točke u podnožju kljuna i crni vrh. Šarenica je žuta. U ženki kljun je manji i širi u podnožju, a njegova gornja polovica ima strmiji zavoj.

Hrane se uglavnom biljnom hranom: voćem, orašastim plodovima, mladim izdancima drveća i grmlja. Tijekom razdoblja dozrijevanja poljoprivrednih kultura lete se hraniti na njivama i nasadima, što donosi značajne štete na usjevima. Vrlo su vezani za udubljenje gdje se gnijezde, koriste ga tijekom uzgojnih sezona dugi niz godina. Razdoblje sklapanja braka obično počinje u travnju i svibnju. Sjedeći jedno uz drugo na grani, okrećući repove u suprotnim smjerovima, papige nježno dodiruju perje i prate sve akcije mekim, grgavim zvukovima. Tada mužjak počinje plesati, odmahuje glavom, baca ga natrag i klimne glavom.

2 Mandarinska patka

Na drugom mjestu je Mandarinska patka - ptica obitelji pataka, uobičajena samo u istočnoj Aziji. U Rusiji, mandarina gnijezda u Amur i Sahalin regije, u Khabarovsk i Primorsky Territories. Zime u Kini i Japanu. Ovo je mala patka teška oko 600 grama. Muškarac ima grb na glavi i jarko je obojen od ženke. Ova patka nastanjuje planinske potoke s granama drveća nad vodama i planinskim šumama uz rijeku. Mandarin dobro pliva, ali rijetko roni, samo kad je ozlijeđen. Let je brz i okretan, lako leti, ponekad gotovo okomito. Za razliku od većine pataka, mandarina se često može vidjeti kako sjedi na granama stabala ili na obalnim liticama. Ova ptica je uvrštena u Crvenu knjigu Rusije kao rijetka vrsta.

Hrane se sjemenkama, uglavnom žirom i vodenim biljkama. Također mandarine jedu mekušce, crve i riblji kavijar. Gnijezda su obično raspoređena u šupljinama na različitim visinama, ponekad i do 10 metara, rjeđe se gnijezde na tlu. U polaganju je od 7 do 14 jaja, koje ženka inkubira oko 30 dana. Pušteni mladunci samostalno izlaze iz gnijezda u zemlju. Vremenski uvjeti utječu na uspjeh uzgoja mandarine - pilići su vrlo osjetljivi na hipotermiju.

Prvo mjesto u našoj ljestvici najljepših ptica je, naravno, paun. Ova ptica je monotipska vrsta, tj. Nije podijeljena na podvrste, ali ima brojne varijacije boja. Široko rasprostranjen u Pakistanu, Indiji i Šri Lanki na nadmorskoj visini od 2000 metara, živi u džunglama i šumama, na obradivim površinama iu blizini sela, preferirajući šikare, šumske čistine i obale rijeka. Nauljen od strane čovjeka. Karakteristično obilježje mužjaka je snažan razvoj gornjeg pera repa, zamijenjenog za rep.

Duljina tijela je 100-125 centimetara, rep je 40-50 centimetara, izduženo perje repa je 120-160 centimetara. Muškarac teži oko 4 kilograma. Glava, vrat i dio prsa su plavi, leđa zelena, donji dio su crni. Ženka je manja, skromnije obojena i nedostaje izduženo perje. Paun je poligamna ptica: muškarac živi s grupom od 3-5 žena. Seksualna zrelost dostiže dvije do tri godine. Sezona parenja je od travnja do rujna. Određuje 4-10 jaja izravno na tlo, što čini tri spojke godišnje u zatočeništvu. Vrijeme inkubacije jaja je 28 dana. Mladić od jedne do 1,5 godine nosi haljinu sličnu ženskoj, a tipično odraslo perje potpuno je razvijeno tek u dobi od tri godine. Očekivano trajanje života je oko 20 godina.

Pogledajte videozapis: Zasto Su MHE Stetne Po Reke Balkana ? (Rujan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org