Životinje

Rijeka i europski dabar. Značajke dabrova

Pin
Send
Share
Send
Send


Riječni dabar najveći je od glodavaca faune Rusije. Veliki primjerci dabra duljine oko 125 cm s repom i tjelesnom težinom od 25-30 kg. Tijelo dabra je masivno, prilično nezgodno i vrećasto. Prednje i stražnje noge imaju po pet prstiju, stražnje šape su mnogo veće i opremljene su plivačkom membranom, dok je na prednjim šapama samo osnovni. Prsti su opremljeni jakim, velikim kandžama koje su prilagođene za kopanje zemlje. Rep dabra je vrlo originalan: više ili manje zaobljen u podnožju, snažno spljošten vodoravno u srednjem i završnom dijelu i prekriven rožnatim ljuskama između kojih sjede rijetke dlake. Glava je velika, zaobljena i tupog lica. Uši su male, prekrivene dlakama, pri ronjenju, slušni otvor se može zatvoriti. Oči su male s vertikalnom zjenicom i imaju treći očni kapak, ili treptajuća membrana, koja ih, budući da je transparentna i zatvara oči pri ronjenju, štiti od izravnog djelovanja vode na njih, a da ih istovremeno ne lišava da vide okolne objekte pod vodom. Gornja usna je bifurkirana i vrlo snažni, snažni, poput dlijeta, sjekutići narančaste boje.

U području prepona dabrova nalaze se uparene žlijezde koje izlučuju dobro mirisnu, masnu, smeđkastu tekućinu nazvanu „dabrov potok“. Krzno je vrlo gusto, s mekom podlakom i sjajnom grubom kosom. Boja krzna dabrova varira od crvenkasto-smeđe do gotovo crne.

Način života

Riječni dabrovi u svojim životima usko su povezani s vodom, iako većinu vremena provode izvan nje, ali se nikada ne udaljavaju daleko od vode. Njihova staništa su šumski potoci, potoci rijeka i šumska jezera.

Dabrovi su društvene životinje i obično se naseljavaju u susjedstvu jedni drugih iz kolonija u kojima ih ne ometaju. Oni žive ili u jazbinama ili u “kolibama”. Dabrovi su izvrsni graditelji, njihove strukture su vrlo složene. Mora dabrovi su zadovoljni dužinom i teško uređeni. Jedan od ulaza u rt uvijek se uklapa pod vodu, a jedan ili nekoliko drugih zemljišta se spušta na kopno. Postoje velike rupe s nekoliko podvodnih i kopnenih izlaza. U dubini jazbine nalazi se gnijezdeća komora, obložena fino grizavom korom i drvećem. Na mjestima gdje obale nisu pogodne za kopanje rupa, dabrovi grade "kolibe". Ove "Khatki" su čvrstih dimenzija, dostižu nekoliko metara u promjeru i više od jednog i pol metra u visinu. Ove građevine imaju oblik konusne zemunice napravljene od panjeva čvorova i debla tankih stabala pričvršćenih muljem, zemljom i vodenim biljkama. Obično je nekoliko potopljenih ulaza u “kolibu”, a velika komora nalazi se iznad razine vode. Kako bi uvijek ostavili kolibe ili jazbine pod vodom, dabrovi zajedno grade brane koje služe za podizanje razine vode, a često za to koriste velika stabla debljine do 50–60 cm, pametno ih režući svojim moćnim sjekutama, bacajući ih u vodu i spajajući ih. mjesto izgradnje brane. Međutim, takve brane su izgrađene samo tamo gdje dabrovi žive u velikim kolonijama i gdje ih malo zanima.

U vodi, riječni dabar savršeno pliva i roni, ali na tlu se nespretno, polako, prevrće, vukući ne samo rep, već i debeli trbuh.

Dabrovi su noćni. U danu, oni su, u pravilu, u rupi i samo u sumrak, napuštajući svoje utočište, počinju raditi i hraniti se. Dabar, uplašen na vodi, sa silom udara o svoj rep, ispuštajući karakterističan pljusak, i duboko zaroni, ponovno se pojavljujući na velikoj udaljenosti.

Dabrovi se hrane samo biljnom hranom. Temelj njihove prehrane su kora i mlade grane drveća s mekim drvetom, kao što su vrba, vrba, trešnja, topola i breza na sjeveru (ali ne i joha). Osim toga, dabrovi jedu neke od zeljastih vodenih biljaka, a posebno njihove sočne i mesnate korijene i rizome.

U zimi, dabrovi ne padaju u hibernaciju, ali rijetko odlaze na površinu zemlje - samo u vrijeme odmrzavanja. Sva zimska aktivnost dabrova odvija se u rupi ili kolibi i ispod leda akumulacije. Za zimu, dabrovi za sebe prave velike zalihe hrane iz čvorova i grana, koje čuvaju, ojačavajući se na dnu rezervoara u blizini ulaza u stan.

Razmnožavanje.

Dabrovi se uzgajaju jednom godišnje. Kroz njih teče struja krajem zime - rano proljeće, a njezina su razdoblja prilično razvučena od siječnja do ožujka. Gestacijsko razdoblje je 105-107 dana. Broj mladih u leglu je obično od 2 do 4. Mladi se rađaju već pokriveni kosom, otvorenih očiju i razvijaju se vrlo brzo, mogu plivati ​​nekoliko dana nakon rođenja, ali vrlo brzo prelaze na samostalan život. Beaver je vrlo nježna majka i nastavlja se brinuti za mlade nakon završetka dojenja, koja traje oko dva mjeseca. Dabrovi postižu spolnu zrelost u dobi od tri godine.

Dabrovi mijenjaju dlake, kao iu mnogim drugim polu-vodenim životinjama, neprekidno, bez oštro izraženih perioda valovanja, ali njegov intenzitet raste u proljeće i jesen. Smatra se da je rijeka dabar vrlo talentirana životinja, o čemu svjedoče njezini izvanredni građevinski i društveni instinkti. U zatočeništvu je savršeno ukroćen i pokazuje dobro pamćenje i ljubav prema čovjeku. Zbog skrivenog polu-vodenog načina života, dabrovi imaju malo neprijatelja među životinjama i pticama. Zimi, dabar može postati žrtva vuka, lisice i risa, ali to se događa relativno rijetko. Njegov najopasniji neprijatelj je vidra, koja često napada mlade bobre.

Ekonomska vrijednost.

Krzno dabra je iznimno vrijedno, au nizu krzna životinja cijelog svijeta cijena je na jednom od prvih mjesta. Njegova vrijednost određena je njezinom ljepotom i vrlo visokom čvrstoćom u habanju. Osim krzna, dabrovi pružaju vrijedan potok dabrova, izvađen iz preponskih žlijezda. "Beaver Stream" ima snažan ugodan miris i koristi se u medicini kao sredstvo za afrodizijaku i ojačanje, au industriji parfema kao aromatski proizvod.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni drevne Rusije ključna je uloga dabrova krzna, a samo predatorska kapitalistička ekonomija negirala je komercijalni značaj dabra ne samo u našoj zemlji, već iu zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi.

stanište

Dabrovi pripadaju obitelji Castaridae, uključujući jedini rod Castor i samo 2 vrste:

  1. obični dabar (Castor fiber) (zvani rijeka ili istok),
  2. Kanadski dabar (on je također sjevernoamerički) (Castor canadensis).

Danas se sjevernoamerički dabrovi nalaze diljem kontinenta, od ušća rijeke Mackenzie u Kanadi do juga do sjevernog Meksika. Ali to nije uvijek bio slučaj. Ljudi su ove životinje lovili stoljećima zbog mesa, krzna i dabrova. Kao rezultat toga, krajem XIX stoljeća, broj kanadskih pojedinaca postao je kritičan, au većini njihovih staništa gotovo su potpuno istrijebljeni, posebno na istoku SAD-a. Državne i lokalne agencije za zaštitu okoliša zazvonile su uzbunu, a životinje su se počele prevoziti s drugih područja. Također su uvedeni u Finskoj, Rusiji, u nekoliko zemalja srednje Europe (Njemačka, Austrija, Poljska). Jedna od najvećih populacija kanadskih glodavaca danas postoji u jugoistočnoj Finskoj.

U prošlosti je zajednički dabar živio u Europi i Sjevernoj Aziji, ali nisu sve populacije mogle preživjeti u blizini ljudi. Do početka 20. stoljeća u Francuskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kini i Mongoliji preživjelo je samo nekoliko reliktnih populacija s ukupno 1.200 jedinki.

Kao rezultat programa za ponovno naseljavanje i preseljenje tih životinja, koje su počele djelovati u prvoj polovici prošlog stoljeća, broj običnih dabrova postupno je počeo rasti. Početkom XXI stoljeća bilo je oko 500-600 tisuća jedinki, a njihovo se stanište proširilo u Europi i Aziji.

Na području Rusije danas postoje dvije vrste, iako je domorodac samo riječni dabar. Njegov raspon pokriva gotovo cijelu šumsku zonu Ruske Federacije - od zapadnih granica do Bajkala i Mongolije, te od Murmanske regije na sjeveru do regije Astrahan na jugu. Osim toga, ova vrsta aklimatizirana u Primorye i Kamčatka.

Kanadski dabar pojavio se u našoj zemlji 50-ih godina prošlog stoljeća, samostalno naseljavajući Kareliju i Lenjingradsku regiju iz susjednih područja Finske, a 70-ih godina ova zvijer je uvedena u sliv Amurske rijeke i na Kamčatki.

Opis dabra

Izgled dabra je vrlo različit od izgleda drugih članova glodavaca, što se objašnjava polu-vodenim načinom života našeg heroja. S gledišta biologa, izvanredne osobine zvijeri su ogromni sjekutići, plosnati ljuskavi rep i isprepletene stražnje noge s posebnom račvastom "češljastom" kandžom na drugom prstu, kao i brojne značajke ždrijela i probavnog trakta.

Dabrovi su najmasovniji glodavci faune Starog svijeta i drugi po veličini glodavci nakon južnoameričkih capybara. Tijelo životinje je zdepast, gust, ima vretenasti oblik, njegov stražnji dio je proširen, samo se u korijenu repa sužava. Duljina tijela 80 - 120 cm Odrasli teže prosječno 20-30 kg, a rijetko težina može doseći 45 kg. Veličina kanadske vrste nešto je veća od uobičajene.

Relativno mala zaobljena glava s nježnim i debelim vratom gotovo se ne okreće. Oči su male, s vertikalnom zjenicom i prozirnom treperenom membranom (za zaštitu očiju pod vodom). Uši su male, jedva se pružaju iz krzna. Vanjski slušni otvori i nosnice imaju posebne mišiće koji se skupljaju kada su potopljeni u vodi. Izrasline usana mogu se zatvoriti iza samooštrenih sjekutića, izolirajući usnu šupljinu, što omogućuje dabrovima da grizu vegetaciju pod vodom bez otvaranja usta.

Oči životinja gotovo isključivo reagiraju na kretanje, slabi vid nadoknađuje odličan sluh i miris, koji su glavna osjetila na kopnu.

Rep je ravan, duljine do 30 cm u širinu - 13 cm, u kanadskom dabru kraći je i širi. Dio repa nalik lopaticama prekriven je velikim rožnatim ljuskama, između kojih su rijetke tvrde čekinje.

Udarci s pet prstiju skraćuju se, imaju dobro razvijene plivačke membrane na stražnjim nogama (na prednjoj strani su u embriju). Prednje su šape znatno slabije od stražnjih nogu, a životinje ih koriste kao ruke - uz pomoć njih dabar vuče predmete, kopa kanale i rupe, obrađuje hranu. Glavni organ pokreta životinje su stražnje noge. Na drugom prstu stražnje noge nalazi se podijeljena kandža, koja se sastoji od dva dijela: gornje - šiljate i donje - široke ploče s rogovima, koje su pomične jedna prema drugoj. Ova kandža zvijer koristi u higijenske svrhe - čisti i češlja vunu tijekom uklanjanja, uklanja parazite.

Krzno bobre od svijetlo smeđe do crne, najčešće crvenkasto-smeđe. Ponekad ima pjegavih uzoraka s mrljama različitih nijansi. Poddlaka debela, tamnosiva. Donji dio tijela je dlakav.

Primijećeno je da je svijetlosmeđi tip drevni, preživio je ledeno doba, pa su ti dabrovi bolje prilagođeni hladnoj klimi, dok u južnijim populacijama ima više jedinki tamne boje.

Način života

Dabrovi stalno žive u blizini vode. Njihova omiljena staništa su pretrpane sporo protočne ili stojeće šumske ribnjake. Odlučujući faktor za naseljavanje određenog rezervoara je prisutnost hrane - stabala i grmlja. Više volio životinje vrbu i Aspen. Glodavac izbjegava velike rijeke s velikim poplavama, budući da se njegovo stanovanje može poplaviti.

Dabrovi su sjedeći. Veći dio godine aktivni su u sumrak-noć, ostavljajući svoja skloništa u sumrak i vraćajući se u zoru. Zimi, u sjevernim geografskim širinama, kada se brane prekriju ledom, životinje uvijek ostaju u kolibama ili pod ledom, jer je temperatura oko 0 ° C, a vani je puno hladnija.

Na kopnu, dabar ostavlja dojam polagane i nespretne životinje kada se šeta, oslanjajući se na stražnje noge i kratke prednje noge. Međutim, u slučaju opasnosti, u galopu juri u vodu.

Od svih glodavaca, naš junak je najbolje prilagođen za kretanje u vodi. Njegovo tijelo u obliku torpeda ima moderan oblik, a vuna ne prolazi vodu. Polako pliva na površini jezera, polako pomičući šape, dok rep služi kao neka vrsta upravljača. Ronjenje ili plivanje velikom brzinom, glodavac oštro maha svojim repom gore-dolje i istodobno reže stražnje noge.

Poput sjekire drvosječe, prednja caklina zubi glodavaca je posebno ojačana. Mekša stražnja površina brže se melje, stvarajući oštar rub dlijeta, što olakšava rezanje stabala. Zvijer sa svojim oštrim rezačima može glodati i bacati stablo do jednog metra. Kao i svi glodavci, dabrovi imaju velike sjekutiće koji rastu istom brzinom kao što su izrezani.

Na fotografiji dabar pokazuje svoje jedinstvene sjekutiće.

Evo što glodavac može učiniti s drvećem.

Brane i kolibe

Možda su svi čuli za nevjerojatne građevinske talente ovih životinja. Zbog njihove neumornosti dabrovi su naučili prilagoditi okoliš vlastitim potrebama. Brane koje stvaraju povećavaju ekološku raznolikost, šire vodena područja, povećavaju količinu i kvalitetu vode i mijenjaju krajolik. Kao osnova za branu obično se koristi drvo koje je palo preko potoka. Ispunjen je granama, dijelovima stabala, kamenjem, zemljom, vegetacijom, sve dok dužina brane ne prelazi 100 metara (rubovi brane su daleko iznad staze), a visina često doseže tri metra. Istodobno, razlika u razini vode dostiže dva metra. Događa se da obitelj sagradi nekoliko brana odjednom, zbog čega se formira čitava kaskada jezera. Glodavci su posebno revni u izgradnji brana u proljeće i jesen, iako se rad može nastaviti tijekom cijele godine.

Brana dabrova

Dabrovi - vješti iskopi. Obično kopaju brojne jazbine na obiteljskoj parceli, koja može biti ili jednostavni tunel ili cijeli labirint koji vodi s obale potoka ili brane na jednu ili više kamera. U mnogim biotipovima ti glodavci koriste jazbine kao primarna skloništa.

Izgleda kao dabrova koliba

Još jedna mogućnost obalnog stanovanja - koliba. Njihovi dabrovi grade u onim mjestima gdje je aranžman jazova nemoguć. Kao temelj kolibe životinje koriste stari panj, nisku obalu ili splav. Izvana, takvo prebivalište predstavlja veliku gomilu grana, komada stabala stabala pričvršćenih zemljom, muljem i biljnim ostacima. Unutar gnijezdeće komore se smješta, odakle tečaj ide ispod vode. U prosjeku promjer kolibe iznosi 3-4 metra. Složeniji objekti imaju nekoliko kamera na različitim razinama. Kape mogu biti privremene i trajne, a koriste se dugi niz godina. Potonje se neprestano dovršavaju i mogu dostići do 14 metara u promjeru i više od dva metra u visinu.

Među ostalim građevinskim aktivnostima dabrova, kopanje kanala je najmanje teško. Svojim prednjim šapama kradu mulj i prljavštinu s dna malih potoka i močvarnih staza, bacajući ih na stranu. Nastali kanali omogućuju životinjama da ostanu u vodi, krećući se između brana ili mjesta za hranjenje. Većinom su glodavci uključeni u ovo ljeto kada je razina vode niska.

Važno je napomenuti da su kanadski dabrovi vrijedniji i aktivniji graditelji od običnih. Njihove zgrade su složenije i izdržljivije, budući da aktivno koriste kamenje u građevinarstvu.

Dabrovi su isključivo biljojedi. Sastav njihove hrane može se mijenjati sezonski. U proljeće i ljeto, temelj njihove prehrane čine listovi, korijenje, ljekovito bilje, alge. Do jeseni prelaze na tanke grane drveća i grmlja, preferirajući jasen, vrbu ili johu.

Počevši od sredine listopada, glodavci počinju žetvu drvne hrane za zimu. To mogu biti guste grane, pa čak i dijelovi stabala aspen, vrba, ptičja trešnja, joha, breza, kao i mala količina četinjača. Životinje koje su bacale stabla izrezane su na male komadiće i skladištene pod vodom u dubokim mjestima blizu rupa i koliba. Dabrovi mogu plivati ​​do svojih trgovina pod vodom, bez ostavljanja sigurne brane.

Ako nema dovoljno hrane za životinje, životinje su zadovoljne močvarnom vegetacijom. Ponekad su moguće napadi na vrtove i voćnjake koji su u neposrednoj blizini.

Mnogi europski dabrovi ne skladište zalihe za zimu. Umjesto toga, oni također idu na obalu u potrazi za hranom zimi.

Mučnjak Beaver

Karakteristično obilježje životinja je prisutnost "dabrova potoka" kojeg proizvode posebne žlijezde. To je složena tvar koja se sastoji od stotina komponenti, uključujući alkohole, fenole, salicilaldehid i castoramine. Znanstveno ime ove tvari je kastoreum.

Od davnina, potok dabrova pripisuje se nadnaravnim ljekovitim svojstvima. U Y-IY stoljeću prije Krista. Гиппократ и Геродот отмечали ее эффективность в лечении некоторых болезней. И сегодня это вещество нашло применение в народной медицине, но в основном оно используется в парфюмерии.

Сам же бобр использует свой ароматический секрет в целях маркировки. Пахучие метки – это один из способов обмена информацией у наших героев. И канадский, и речной виды оставляют запаховые метки на холмиках, сооружаемых возле воды из ила и растений, поднятых со дна водоема.

Семейные отношения

Najčešće, dabrovi žive u obiteljskim skupinama (kolonijama), ali postoje pojedinci koji preferiraju jedan način života. Na siromašnoj zemlji udio samotnih životinja može doseći i do 40%.

Obitelj se sastoji od odraslog para, mladih u tekućoj godini, prošlogodišnjih mladih, a ponekad i jednog ili više tinejdžera iz prethodnih legala. Veličina obitelji može doseći i do 10-12 osoba.

Hijerarhija u koloniji izgrađena je na principu starosti, s dominantnim položajem odraslog para. Manifestacije fizičke agresije su rijetke, iako se u gustim populacijama dabrova mogu vidjeti ožiljci na repovima. To je rezultat borbe s vanzemaljcima u blizini teritorijalnih granica.

Parovi ovih glodavaca su konstantni i traju tijekom života partnera. Obiteljska skupina je stabilna, djelomično zbog niske stope reprodukcije. Oni donose jednu leglu godišnje, od 1 do 5 teladi u običnog dabra, u plodnosti kanadske je veća - do 8 mladunčadi. Međutim, najčešće u leglu ima 2-3 mladunca.

Gon počinje od siječnja (na jugu raspona) i traje do ožujka. Trudnoća traje 103-110 dana.

Novorođenče opaženo, gusto dlakavi, s urezanim donjim sjekutićem. Majka hrani bebe mlijekom (i to 4 puta više od kravljeg mlijeka) otprilike 6-8 tjedana, iako već u dobi od dva tjedna dabrovi počinju isprobavati listove donesene od roditelja. U dobi od 1 mjeseca, mlađa generacija počinje polako napuštati gnijezdo i hraniti se samostalno.

Dok su djeca vrlo mala, otac većinu vremena provodi u zaštiti obiteljskog mjesta: patrolirajući granicama i ostavljajući tragove mirisa. Ženka je trenutno zauzet hranjenjem i brigom za njih. Djeca rastu brzo, ali je potrebno mnogo mjeseci prakse kako bi se naučilo graditi brane i kolibe. Roditelji ih uče da sudjeluju u svim obiteljskim stvarima, uključujući izgradnju.

Obično mladi napuštaju obitelj i odlaze u potragu za svojom budućom zavjerom u drugoj godini i vode usamljeni život dok ne steknu par.

Spolna zrelost kod dabrova počinje u drugoj godini života, ali ženke obično počinju uzgajati u dobi od 3-5 godina.

Maksimalni životni vijek dabrova u prirodi je 17-18 godina, kanadski - 20 godina. Međutim, u prirodnim uvjetima rijetko žive više od 10 godina. Maksimalna starost ovih glodavaca, zabilježena u rasadniku, dosegla je 30 godina.

Osim obilježavanja teritorija, dabrovi komuniciraju jedni s drugima tako što lupaju po repu vodom. Obično, odrasli pojedinci prijavljuju strancima da su primijećeni. Glodavac koji je napao okupirano područje vraća se pljeskanjem kako bi procijenio ozbiljnost svojih namjera i stupanj prijetnje.

Drugi način komuniciranja je kroz različite položaje, kao i glasove: životinje mogu gunđati i zviždati.

Prednosti i štete dabrova

Kao što je već spomenuto, dabrovi su poznati po svojoj izgradnji: osnivanjem svojih naselja stvaraju brane koje reguliraju razinu vode u akumulacijama. Kao rezultat toga, voda može poplaviti velika područja šume i uništiti je. Haylands i ceste mogu patiti.

Druga negativna točka - brana pogoršava uvjete za mrijest riba, što je mehanička barijera za tijek lipljana, bijele ribe, lososa i pastrmke za mrijest u malim rijekama.

Sada pogledajte aktivnosti tih životinja s druge strane. Već dugo vremena kaskada dabrova dabrova na rijeci zadržava odmrznutu i olujnu vodu, što smanjuje vjerojatnost poplava za vrijeme poplavnih razdoblja, smanjuje eroziju dna i obale, skraćuje ljetni period niske vode i promiče obnovu sustava izvora i potoka uništenih ljudskim djelovanjem. Sve to čini šumu manje životnom naseljenom i stoga manje podložnom šumskim požarima.

Usporavanjem protoka rijeka, brane povećavaju nakupljanje sedimenta, tvoreći prirodni sustav filtriranja koji uklanja potencijalno opasne nečistoće iz vode. Osim toga, ogromni rezervoari koji nastaju stvaraju druge koristi, kao što je, na primjer, rast ekološke raznolikosti.

Također, dabrovi poboljšavaju krmnu bazu zečeva, jelena, hraneći se “otpadom” materijala koji se koristi za izgradnju brana, a to, zauzvrat, privlači grabežljive životinje.

Dakle, ti glodavci igraju važnu ulogu u obalnim sustavima, a osoba treba samo proširiti svoje znanje o svojim biološkim potrebama i razviti strategije koje će omogućiti ljudima i dabarima da zajedno koriste krajolik.

Pogledajte videozapis: Dabar se vraća u Spačvu (Listopad 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org