Životinje

Jazavci: gdje žive i što jedu u divljini

Pin
Send
Share
Send
Send


Jedna od najčešćih životinja u našoj zemlji je europski jazavac. Ova mala životinja vodi vrlo zanimljiv način života, prilično nepretenciozan i svejed. Potpuno je sigurna i nije agresivna, ali je posljednjih godina stanovništvo znatno smanjeno. To je zbog uništenja jazavaca zbog krzna ili zdrave masti. Ove životinje trebaju proučavati, štititi i poduzimati mjere kako bi povećale svoj broj. Uostalom, europski jazavac donosi neprocjenjive prednosti šumskoj biocenozi i pomaže u uništavanju štetočina poljoprivrednih biljaka.

Izgled jazavca

To je najveća životinja obitelji Cunha. Duljina tijela doseže metar, a oblik je vrlo izražen. Ova životinja je masivna i čučana. Ovako izgleda jazavac (slika dolje).

Njegova oštra izdužena njuška prelazi u kratki vrat, a tijelo se postupno širi prema natrag. Glava je klinastog oblika, sa šiljastim izduženim nosom i malim okruglim ušima. Šape jazavaca su kratke i masivne, s golom podlogom. Oni završavaju oštrim i vrlo jakim kandžama, savršeno prilagođenim za kopanje rupa, osim što mogu ozbiljno i bolno ozlijediti onoga koji će ljutiti jazavca. Ali općenito, ova životinja uopće nije agresivna, kreće se polako, ponekad neredovito. Boja europskog jazavca je vrlo karakteristična: glava je svijetla, dvije crne pruge počinju gotovo od nosa i prolaze kroz oči na vratu, postupno se gube na leđima, tamne, gotovo crne u njemu su također šape, trbuh i prsa. Krzno jazavca je svijetlo sive, tvrde i duge, ali s mekom podlakom. Rep životinje je kratak i prilično pahuljast.

Gdje se sastaje

Europski jazavac je prilično nezahtjevan za stanište. Može se naći svugdje u Europi. Posebno vole listopadne i mješovite šume, stepa i sva neplavljena mjesta gdje možete napraviti rupe. Jedino što jazavci ne podnose je hladno, pa se ne smire zimi na ledenim tlima.

Ove životinje se također ne nalaze u pustinjama i suhim, bezvodnim stepama. Neophodno je da imaju vodu, osim što mogu tajno pristupiti. No, europski jazavac ne izbjegava blizinu ljudskog stanovanja - samo da je bilo moguće urediti rupu na nejasnom mjestu. Te se životinje vole naseliti na obroncima gudura i greda, na visokim obalama rijeka i jezera. Oni preferiraju mjesta gdje se šumske šikare izmjenjuju s livadama i pustošima. Ako ima mnogo hrane, jazavci mogu poredati jazbine jedna pored druge. Ova životinja se rijetko uklanja iz kuće za više od 500 metara.

Što jazavac jede

Ova životinja nije grabežljivac. Općenito, jazavac je svejed, ali vrlo često odabire samo jednu vrstu hrane i koristi je samo. To uglavnom ovisi o mjestu stanovanja životinje. Dakle, što jazavac jede:

  • Često su u osnovi prehrane kukci, uglavnom veliki kornjaši, ali ponekad se životinja hrani osama.
  • Voli jazavca, ličinke, puževe, puževe i ribu.
  • Ponekad ove životinje hvataju miševe od voluharica, male ptice, guštere ili žabe.
  • Ali najviše od svih jazavaca vole biljnu hranu: stabljike i lišće, rizome, bobice, bagremove bagre, žir, voće, kukuruz, zob i još mnogo toga.

Čak iu vrijeme gladi, ova životinja nikada neće jesti lešine i ostatke gozbi grabežljivaca. Ako nema dovoljno hrane, jednostavno odlazi na drugo mjesto i dogovara novu rupu.

Gnjevni stil života

Ovo je vrlo zanimljiva životinja. Ima nevjerojatno ponašanje, često vrlo različito od navika drugih životinja.

  1. Badger vodi polu-podzemni život. Napušta rupu samo u mraku, a zimi često hibernira nekoliko mjeseci. Stoga je gotovo nemoguće običnoj osobi otkriti gdje živi jazavac. Također ga je vrlo teško fotografirati, jer voli izlaziti na tamne noći bez mjesečine, ali ni tada se ne udaljava daleko od rupe.
  2. Kada se kreće, jazavac stvara previše buke: on zamka, glasno šuška lišće i pokupi tlo.
  3. Ova životinja kreće se prilično sporo i teško. Kada hoda, spušta glavu. Rijetko trči, uglavnom se kreće koracima ili skokovima.
  4. Europski jazavac je vrlo čista životinja. U blizini njegova doma nećete naći hranu i druge ostatke. Čak i iskopava posebne "zahodi" na skrovitom mjestu u blizini rupe. I leglo u gnijezdu mijenja se dvaput godišnje.
  5. Prizor tih životinja vrlo je slab: primjećuju samo pokretne objekte. Njihov sluh nije oštriji od sluha osobe. Jazavac je orijentiran samo uz pomoć mirisa koji je dobro razvio.
  6. Glas ove životinje nalikuje roktanju, može također gunđati, a kod jake straha - cika.
  7. Život životinje je oko 15 godina.

Nora jazavac

Ova životinja sama gradi svoje stanovanje. Osim toga, stalno se širi i popravlja. Nova rupa ima dva do pet izlaza. Za nekoliko godina broj Lazy može doseći 40 ili više.

U rupi su rupe. Podzemni stan jazavca leži na dubini od najmanje jednog metra i složen je sustav galerija, podnožja, slijepih ulica, hitnih prolaza i produžetaka. Često se nalaze u nekoliko razina i protežu se do dubine od više od pet metara. Obično postoji nekoliko gnijezdećih komora, često ih jazavci drže ispod vodonosnika koji štiti od prodiranja podzemnih voda. Duljina poteza ponekad doseže 80 metara. Ako životinje ne ometaju ništa i hrana je dovoljna, onda nekoliko generacija može živjeti u istoj rupi - ona je naslijeđena. Mladi jazavci završavaju gradnju kuće i dodaju nove poteze. Stoga stari "jazavac" može zauzimati površinu veću od hektara.

Odnosi s drugim životinjama

Barkere uopće nisu agresivne životinje. Toliko su tolerantni jedni prema drugima da nekoliko obitelji može živjeti u istom stanu. Badgers nemaju prirodnih neprijatelja, samo je čovjek opasan za njega. Ali vukovi i medvjedi mogu loviti mlade životinje. I odrasle životinje su vrlo oprezne i radije se odmaknu i sakriju se u rupu, iako se čak i velik predator teško može nositi s takvim suparnikom.

Ako ga razljutite, on glasno cvili i ugrize, a također može ozbiljno ozlijediti počinitelja kandžama. Ponekad su u rupu jazavca zakačene i druge životinje kao što su rakuni, lasice, kune ili lisice. Dokle god oni ne smetaju vlasniku, on ih tolerira, samo odbija. Ali jazavac je vrlo čista životinja, tako da često lisice izbacuje iz svog doma.

Što radi zimi

Zimski san jazavca sličan je medvjedu. Zimi ne spavaju samo tamo gdje nema mraza. Ali češće jazavci u jesen pojedu masnoću, povećavaju težinu gotovo dvaput i popravljaju rupu, pripremajući je za zamrzavanje. Zagrijavaju gnijezdo, vuku mahovinu i suho lišće. Jazavac izbacuje staro smeće, jer je vrlo čisto. Ove životinje također opskrbljuju hranu stavljajući je u posebne ostave u rupu. Korijeni i zrna biljaka vrlo su korisni jazavac kad se u proljeće probudi gladan. Oni prestaju se pojavljivati ​​na površini nakon početka mraza i snijega, i izlaze u proljeće s početkom otapanja snijega. Sve životinje iz rupe prije hibernacije ova životinja začepljuje zemljom i suhim lišćem.

Uzgoj jazavaca

Ove životinje stvaraju par nekoliko godina, često čak i cijeli život. Gon ih prenosi u proljeće ili ljeto. Trudnoća ženke traje od 9 do 12 mjeseci, au razdoblju od prosinca do travnja rodi se 2-3 jazavca.

Slijepi su i potpuno bespomoćni u prvom mjesecu. Tek nakon tri mjeseca mladi počinju izlaziti iz rupe i dobivati ​​drugu hranu nego majčino mlijeko. Neki mladi jazavci napuštaju obitelj u jesen, prave par i kopaju rupu, ali neki ostaju i hiberniraju sa svojim roditeljima.

Badger ima vrlo zanimljiv način života. Ova životinja i dalje zadržava svoje stanovništvo, a vjeruje se da njezino stanovništvo nije u opasnosti. Ali mnogi od njih su uništeni zbog krzna jazavca, koji se koristi za izradu četki i šešira. Vrijedna je i ljekovita mast koja liječi tuberkulozu i različite kožne bolesti. Životinje također umiru zbog ljudskih aktivnosti, uništavanja rupa i pojave velikog broja cesta.

staništa

Badger je životinja koja je široko rasprostranjena diljem Europe. U Rusiji se promatraju brojne populacije životinja. U domaćim prostorima, životinja se nalazi gotovo svugdje izvan Urala, uz udaljeni sjever i područja s sušnim terenom. Barkezi žive i na Koreji i Kini na nekim otocima u Japanu.

Životinja se radije naseli u gustim mješovitim šumama. Barčeva se rijetko viđa u stepskim područjima. Životinje žive uglavnom na mjestima gdje ima obilje grmlja i visokih trava, a tlo se nikada ne zagrijava površinskim vodama.

Hranidba jazavca u prirodi

Unatoč statusu grabežljivaca, jazavci su svejedi životinje. Dnevna prehrana životinja može se podvrgnuti značajnim promjenama, ovisno o godišnjem dobu. Badgers su noćni lovci. Tijekom dana, ove životinje radije ostaju u sigurnim jazbinama, probavljaju hranu i dobivaju energiju.

Ljeti, na mjestima gdje žive jazavci, obilje svih vrsta glodavaca, žaba i guštera. Ta stvorenja tvore prehranu životinja u toploj sezoni. Između ostalog, jazavci nisu protiv konzumiranja glista, velikih kukaca i njihovih ličinki, kao i svih vrsta školjki, puževa. U rijetkim slučajevima, njihov plijen su ptice koje su u nevolji. Ponekad se jazavci uspinju na niska stabla, gdje se bave uništavanjem ptičjih gnijezda. Također ljeti, slatke biljne korijene, bobice, orašasti plodovi, gljive i divlje voće postaju hrana za životinju.

Dolaskom jeseni jazavci redovito obavljaju izlete na poljoprivredno zemljište. Ovdje životinje traže ostatke usjeva, apsorbirajući zrno kukuruza, mahunarki i drugih kultiviranih biljaka. Zimi, kada je nestašica hrane, u potrazi za plijenom, ove životinje mogu putovati na desetke kilometara, a zatim se vraćaju natrag u toplu i ugodnu rupu.

Odnos s osobom

Vrlo rijetko se divljač lovi za proizvodnju mesa. Naposljetku, životinja ima vrlo specifičan, pomalo odbojan miris. Jela od jazavca nemaju ugodan okus. Komercijalna vrijednost također nema životinjsko krzno.

Od interesa za ljude je isključivo jazavčeva mast, koja se široko primjenjuje u liječenju bolesti narodnim metodama. Proučavanje korisnih svojstava ove tvari razlog je organizacije farmi, gdje se bave uzgojem životinja. Danas je uzgoj jazavaca za ekstrakciju masti prilično profitabilan posao. Životinje se lako ukrote. Međutim, teško im je doći do pasa, kojima jazavci pokazuju posebno neprijateljstvo i agresiju.

Kako izgleda jazavac?

Jazavac izgleda kao srednja životinja. Zajednički jazavac ima duljinu tijela od 60 do 90 cm i masu do 24 kg, a duljina repa je 20-25 cm, a mužjaci su nešto veći od ženki. Badger izgleda masivno, zbog osebujne strukture tijela. Životinja jazavca ima oblik duguljastog tijela, nalik na klin koji gleda prema naprijed.

Europski jazavac ima usku izduženu njušku s okruglim sjajnim očima i vrlo kratkim vratom. Životinja jazavca ima kratke jake noge, na prstima kojih su duge kandže za kopanje rupa.

Zbog jake dlake jazavac izgleda pahuljasto, što je prilično teško. Pod glavnim krznom europskog jazavca nalazi se topla i gusta poddlaka. Vuna jazavca je obojena sivom ili smeđom bojom, često s srebrnastim sjajem, a donji dio tijela gotovo je crn.

Badger izgleda prilično neobično. Na bijelom licu nalaze se dvije široke tamne pruge koje se protežu od nosa do malih ušiju s bijelim vrhovima. Zimi jazavac izgleda svjetlije nego ljeti, kada njegova vuna dobiva tamnije nijanse. U jesen, jazavac dobiva 10 kg masti prije hibernacije do uobičajene težine. Tijekom tog razdoblja jazavac izgleda posebno velik.

Gdje živi jazavac?

Jazavac živi praktički u cijeloj Europi, s izuzetkom samo sjeverne Finske i Skandinavskog poluotoka, budući da ne nastanjuje zamrznuta tla. Također, životinjski jazavac živi u Maloj i Zapadnoj Aziji, na Kavkazu i Zakavkazju.

Jazavac živi u mješovitim i tajga šumama. Ponekad jazavci žive u planinskim masivima, a nalaze se iu polu-pustinjama i stepama. Jazavac živi u blizini vodenih tijela i drži se na suhim područjima, izbjegavajući poplavljena područja.

Kuća jazavca je njegova rupa. Jagnjaci žive u dubokim rupama koje kopaju po obroncima gudura, gudura i brežuljaka, visokih obala rijeka ili jezera. Jazavac živi većim dijelom vremena u ritu. Obični jazavac je stalna i konzervativna životinja pa se rupe jazavca prenose s koljena na koljeno.

U područjima gdje je obilje hrane, različite obitelji jazavaca mogu formirati cijeli grad jazavaca, kombinirajući svoje rupe jedni s drugima. Svaka sljedeća generacija jazavaca završava svoje jazbine, probijajući nove prolaze i šireći obiteljsko imanje. Tako se jazbine jazbine pretvaraju u podzemni grad s desecima izlaza.

Usamljeni jazavci žive u jednostavnim jazbinama, takva jazbinica ima jedan ulaz i gnijezdućnicu. Ali velika obitelj jazavaca živi u cijelim naseljima. Grad jazavaca je složena i višeslojna podzemna građevina s mnogo ulaznih i ventilacijskih otvora, s dugim tunelima, raznim prolazima i nekoliko gnijezdećih komora. Gnijezdeći prostori obično se nalaze na dubini od najmanje 5 metara, prostrani su i obloženi suhom podlogom od trave.

Badgers organizira gnijezdeće komore tako da kišnica ili podzemna voda ne propuštaju. Badger običan - praktična zvijer i voli udobnost. Stoga udobne i suhe rupe jazavaca često zauzimaju lisice i rakunski psi. Ovo nije lak život za jazavca.

Osim toga, životinjski jazavac je rijedak piling koji redovito čisti rupu, izbacuje smeće i povremeno zamjenjuje staro smeće. Čak i kućni ljubimac odgovara vanjskoj strani rupe ili mu dodijeli posebno mjesto. Također, u jazbinoj rupi postoje različite sobe za kućne potrebe životinje.

Život jazavca je miran, tako da životinjski jazavac nema gotovo nikakvih neprijatelja u prirodi. Vukovi i risovi mogu biti prijetnja njemu. Ali glavna opasnost za europskog jazavca je čovjek. U nekim slučajevima ljudske aktivnosti dovode do poboljšanja životnih uvjeta za jazavce. No, s druge strane, mreža prometnica izgrađenih na prirodnim lokalitetima povećava smrtnost ove životinje i lišava je prirodnih staništa. Najveća šteta za populacije jazavca dolazi od osobe koja uništava rupe jazavca. Kuća je jazavac vrlo važna za životinju.

Badger je uvršten u Međunarodnu crvenu knjigu pod statusom "najmanje prijetnje da će nestati". Uostalom, ova zvijer je vrlo česta i ima stabilnu populaciju. No, jazavac se lovi kako bi dobio svoju ljekovitu mast, koja se široko koristi u alternativnoj medicini. U Europi je jazavac bio izložen globalnom istrebljenju kao nosiocu opasnih bolesti.

Značajno je smanjen broj jazavaca u onim područjima koja se bave snažnom gospodarskom aktivnošću. To je dovelo do gubitka staništa jazavca, štoviše, uništeno je kao “štetočina” usjeva. Međutim, od zajedničkog jazavca više koristi nego štete, jer jede mnogo štetočina poljoprivrede.

Telad od jazavca

Jazavci su monogamni i često oblikuju parove već godinama ili čak za život. Sezona parenja za europskog jazavca počinje krajem zime i traje do rujna. Od jeseni obrazovani parovi pripremaju gnijezdo u kojem se rađa jazavac.

Trudnoća ženke ima produljeno razdoblje i njezino trajanje ovisi o vremenu nastanka parenja. Stoga ženka može uzgajati jazavca od 9 do 14 mjeseci. Najčešće se rađa od 2 do 6 mladunčadi.

U Europi, jazavci su rođeni od prosinca do travnja, au Rusiji - u ožujku-travnju. Badževi mladunci rođeni su slijepi, gluhi i bespomoćni. Tek u dobi od 1,5 mjeseci mladunčad počinje vidjeti i početi slušati. Majka hrani jazavca s mlijekom gotovo 3 mjeseca.

Ali vrlo brzo mladunčad će već početi izlaziti iz rupe i hraniti se sama. U dobi od 6 mjeseci, jagnjad mladunci gotovo doseći veličinu odraslih. U jesen se leglo raspada. После чего каждый барсучонок начинает самостоятельную жизнь.

Самки становятся способными к размножению в возрасте двух лет, а самцы – к трем годам жизни. В природе барсук живет 10-12 лет, а в неволе продолжительность жизни барсука достигает 16 лет.

Если Вам понравилась эта статья и Вы любите читать о животных, подписывайтесь на обновления сайта, чтобы получать самые свежие и интересные статьи о животных первыми.

Snaga.Kako se jazavac hrani?

Jazavac je istinski svejedna životinja, nije hrana izbirljiva, ali njezina prehrana ovisi o mjestu boravka i godišnjem dobu. U lovu ide noću.

Od životinjske hrane jazavac se hrani mišju sličnim glodavcima, žabama, gušterima, ribama, pticama, jajima ptica, insektima, ličinkama, mekušcima i crvima.

Od biljne hrane jede travu, korijenje, sočne grane drveća, žitarice, voće, voće, bobice, orasi i još mnogo toga. Također koristi gljive.

Općenito, u uvjetima središnje Rusije jazavac može pojesti oko 50 različitih biljnih vrsta i približno isti broj životinjskih vrsta. Omiljena poslastica jazavaca je sočna kišna glista, puževa, velikih kukaca, pa im praktički nije potreban unos vode.

U konzumaciji hrane jazavac je prilično umjeren - pojede samo 0,5 kg hrane dnevno, osim u vrijeme pripreme za hibernaciju, kada je tov.

Reprodukcija i dugovječnost

Jazavci su monogamne životinje. Nekoliko godina stvaraju par, često za cijeli život. Sezona parenja obično traje od kasne zime do rane jeseni. Nakon oplodnje, trudnoća u ženki traje prilično dugo - od 9 mjeseci (s ljetnim parenjem) do 12 mjeseci (kod zimskog parenja). U prosjeku, 2-3 su rođena u leglu, s najviše 6 mladunčadi. Novorodeni jazavac teži 70-80 grama.

Samo nekoliko dana nakon poroda, ženka je spremna za novu trudnoću. Štenci se rađaju bespomoćni, slijepi i gluhi, ali nakon mjesec dana imaju sluh, u drugom mjesecu se otvaraju oči, a tri mjeseca nakon rođenja postupno prelaze u samostalno hranjenje. Do tog trenutka, ženski jazavac ih hrani majčinim mlijekom.


Za novorođenčad je prva godina života najopasnija i teža, a stopa smrtnosti među njima je i do 50% u tom razdoblju. Prelaskom na samo-prehranu, barsucata brzo dobiva na težini i nakon šest mjeseci u velikoj mjeri sustiže svoje roditelje.

U jesen se obitelji jazavaca raspadaju. Neki od mladih jazavaca napuštaju obitelj na jesen, prave par i kopaju rupu, ali većina njih ostaje i hibernira s roditeljima. Mlade ženke postaju spolno zrele u dobi od 2 godine, muškarci - u dobi od 3 godine. U populaciji jazavca, oko 73% odraslih i 27% maloljetnika.

Koliko dugo živi jazavac?

Životni vijek jazavca u prirodnim uvjetima iznosi oko 5-6 godina (u prosjeku) do 10-12 godina (maksimalno), u zatočeništvu do 15-16 godina.

Samo trećina životinja preživljava u prve 3 godine života. Uzroci smrti mogu biti različiti. Ubijaju ih rođaci u sukobima za teritorij, mogu ih jesti medvjedi, risovi, vukovi, ili postaju plijenom lovaca, umrijeti na cestama ili trovati otrovnim kemikalijama, umrijeti kao posljedica zaraznih bolesti, itd.

Barževi imaju malo prirodnih neprijatelja, oni su veliki predatori - medvjedi, risovi, vukovi. Osim toga, on se sukobljava za hranu s lisicama i rakunastim psima. Domaći i divlji psi također su prijetnja njemu. Njihova žrtva su uglavnom mladi jazavci, odrasli su vrlo oprezni i vole se povući i sakriti u rupu.

No, u slučaju da je jazavac bio iznenađen, nije lako nositi se s njim čak i za velike grabežljivce - očajnički se brani, glasno cvili, ugrize, a zločinca može teško povrijediti kandžama.

Najveća šteta za populacije jazavca je uzrokovana izravnim potragom za tim životinjama od strane ljudi i uništavanjem podzemnih skladišta.

Badger i čovjek

Što je opasan jazavac?
Jazavac ne predstavlja izravnu prijetnju ljudima. Ali on može tolerirati bolest koja je opasna za ljude - bijes, Zbog toga se poduzimaju mjere za izravno uništavanje jazavaca i njihovih stanova.

Badger se ne boji ljudi i može živjeti u neposrednoj blizini ljudskog stanovanja. To ljudima stvara neke neugodnosti, jer jazavac u potrazi za hranom može također koristiti plodove ljudskog rada - različite usjeve usjeva, što prisiljava osobu da ograniči svoju populaciju na određenim područjima.

Za što je korisna jazavac?
Donosi jazavca i koristi ljudima. Značajan dio njezine prehrane sastoji se od velikog broja poljoprivrednih štetočina, kao što su, na primjer, ličinke svibnja.

Koža jazavca zbog grube i žilave vune ne predstavlja veliko zanimanje za industriju krzna, ali se jazavac posebno koristi za proizvodnju četkica za brijanje, kao i četke za bojenje.

Potraga za jazavcem u Rusiji uglavnom se provodi u svrhu vađenja mesa jazavca, popularnog lijeka u alternativnoj medicini.

Bošnjak se može uhvatiti i držati u zatočeništvu, lako pronalazi zajednički jezik s osobom i postaje kućni ljubimac. Ali još ga je lakše kupiti.

Meso jazavca jestivo je, nalik na sušenu ovčetinu.

Upoznajte se! Vlasnik jazavca - slike iz života.

U zasićenom vremenu, ove zvijeri su udobnije živjeti u spavaonicama, koje su cijeli podzemni labirinti od nekoliko slojeva, a ponekad i do kilometar ili više. Područje tih prostora gdje se život jazavca može povećavati iz godine u godinu, od desetljeća do desetljeća. Riječ je o vrlo složenoj građevini s višestrukim ulazima i izlazima, mjestima rezerviranim za spavanje i skladištenje potrošnog materijala, kao i ventilacijskim uređajima.

"Sobe" za život često leže vrlo duboko u podzemlju (dublje od vodonosnika još 5-7 metara). Najčešće svaka obitelj ima poseban ulaz u rt, a možda i nekoliko. Događa se da nekoliko obitelji može koristiti jedan glavni ulaz, ali sigurno će biti izlaza za slučaj nužde.

Jazavac je čista, ekonomična životinja, ne sjedi na svom mjestu, kuća ga voli i brine o njoj: izvadit će leglo, a rupa će se popraviti, fiksirati, poboljšati.

Za stanište jazavca nije ograničeno na jazbine.

Tu je i red i čistoća oko rupe: uredno iskopani kanali za WC koji se nalaze nedaleko od stana, a sve što je odslužilo svoje vrijeme nalazi se daleko od mjesta gdje spava vlasnik i stanar.

Ovaj poredak može zadržati samo jazavca, ali druge životinje poput lisica ili rakunskih pasa vole živjeti tim redom. Stoga se od njih traži da posjete marljivog vlasnika. Ništa, domaćin jazavca je gostoljubiv, iako strog. Neka živi, ​​ali pod uvjetom da će gosti poštivati ​​ustaljeni postupak higijene.

I ako vam to smeta, stavite ih jazavca. I revni vlasnik nije spreman prihvatiti svaku životinju: divlje mačke, preci i kune ulaze u jazavac. Stoga ne vjerujte u priče da lisica može uzeti jazavac od svoje volje.

Nakon što je uložio toliko truda u svoj aranžman, to će uništiti svakoga tko ga želi izbaciti.

Unatoč činjenici da jazavci žive u kolonijama, svaka zauzima vlastitu hranu na zemlji. Susjedi na granici se poštuju i ne ulaze na strana područja. U ljetnim mjesecima, ako ima dovoljno hrane, ovo područje je ograničeno na nekoliko hektara. Omiljeno područje takve životinje kao jazavac je mjesto u blizini vodenih tijela.

Obiteljska idila

Jazavci su životinje koje tvore snažne i prijateljske obitelji u kojima svatko obavlja svoje dužnosti. Mamija jazavac je predan brinuti o potomstvu. U proljetnoj sezoni rodi se od tri do šest mladunaca. I dalje su vrlo bespomoćni i trebaju majčino mlijeko. Barsuchyha ih hrani sve dok ne navrši tri mjeseca. Zatim, nakon sazrijevanja i jačanja, mogu jesti hranu koju odrasli preferiraju.

Badgers su vrlo odgovorni u podučavanju mladih da sami prežive. U malim područjima u blizini rupa, djeca uče loviti. Da bi to učinili, jazavci za odrasle ulovit će miševe, guštere i žabe i dovesti ih mladima.

Može se primijetiti da je ovaj oblik treninga svojstven gotovo svim grabežljivcima.
Krajem ljeta jazavac može samostalno raditi hranu. Ali roditelji ih još uvijek kontroliraju. U jesen, djeca uče opremati svoje zimske odaje.

Oni će zimu provesti u rupi s majkom, au proljeće će ići u samostalan život. Neki jazavac, rođen prije drugog legla, živi odvojeno od jeseni.
Gledajući odvojeni dio šume, tamo kopaju rupe i uzgajaju korijenje.

A ponekad pronađu mjesto među domovima drugih jazavaca, stvarajući kuću s odvojenim izlazima. Najvažnije je imati u blizini besplatno mjesto za traženje hrane.

Jazavca

Stan europskog jazavca je potpuno različitih veličina.

Najveći pronađeni jazavac nalikovao je drevnim engleskim dvorcima. Jer, imao je preko 100 ulaza, ogroman broj soba i vrlo dugih tunela. Klan koji se sastoji od 20 jazavaca živio je u ovom dvorcu. Po naravi jazavci troše oko pola života u stanju spavanja.

Životinje pripadaju sisavcima mesoždera iz obitelji lasica. Njegova obitelj uključuje vidru i hermelin. Badgersi obično ne moraju piti jer uglavnom koriste sočne crve. Samo s jakom gladi jedu jazavce s miševima, kukcima, krastavcima, štakorima, pa čak i žitaricama.

Lov i prehrana

Općenito, jazavci su vrlo talentirani lovci. Na jedan način, oni mogu uhvatiti više od 70 svojih žrtava. Hrana koju imaju je prilično umjerena, malo po malo jedu jazavce. Samo bliže jeseni jazavci se opskrbljuju masnoćama, tako da tijekom zimskog sna imaju izvor energije. Ovo je jedini predstavnik obitelji kune, hibernacije. Za jazavca, hibernacija je prva stvar u snježnoj hladnoći. Jazavac u proljeće dobiva vitke forme i aktivno započinje novu sezonu.

U pravilu, u odnosu na ljude, jazavci nisu agresivni. Jazavac na fotografiji je uvijek miran. Za njih je poželjno izbjegavati kontakt, skrivajući se u rupi. Ali nemojte posebno ljutiti jazavca, jer on može ustati za sebe.

Komunikacije s jazavcem

Ispod repa jazavca postoje posebne žlijezde koje izlučuju vrlo mirisnu tvar koja se naziva mošus. Zahvaljujući njemu jazavac obilježava svoj teritorij. Također, koristi se za određivanje pripadnosti klanu.

U slučaju duge odsutnosti u njezinoj rupi, miris može nestati. U ovom slučaju, životinja riskira da ostane bez svoje obitelji.

Jazavci imaju svoj vlastiti rječnik, koji se sastoji od šesnaest različitih zvukova. Parenje u ovoj vrsti životinja može se dogoditi u bilo koje doba godine.

Nažalost, zbog visoke smrtnosti, samo mali dio živi do svoje prve godišnjice.

Veliki dio jazavaca umire na cestama pod kotačima američkih automobila. Unatoč snimanju, njihov broj stalno raste. Takvu tešku mjeru uzrokuje sumnja da su jazavci nositelji goveđe tuberkuloze.

Stanište jazavca je vrlo opsežno. Poznato je da je prije više od dva milijuna godina iz Kine jazavac pao u Europu.

Pogledajte videozapis: NAPAD LAVOVA ! (Studeni 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org