Ptice

Moorhen ili močvarna piletina - što znamo o njoj?

Pin
Send
Share
Send
Send


Život vodene piletine ovisi o vodenom okolišu. Njezina omiljena mjesta naselja su spore rijeke, močvare ili bare s gustom i obilnom vegetacijom na obalama. Moorhen, smješten u toplim područjima, živi sjedeći. Ptice koje nastanjuju sjeverna područja šalju se na zimovanje na jug.

Moorhen nastanjuje Afriku, Euroaziju i cijeli američki kontinent. Najviše preferira nizine, ali se dobro osjeća u planinskom terenu. U Nepalu se predstavnici ove vrste povremeno javljaju i na visinama do 4000 m.

Trenutno postoji 16 podvrsta koje žive u različitim klimatskim uvjetima. Stanovništvo europskog stanovništva procjenjuje se na 900 tisuća pari.

Izvan sezone gniježđenja, vodeni pilići radije žive sami. Zimi se okupljaju u jatima i odlaze u potragu za spremnikom s vodom bez smrzavanja. Ptice obavljaju svoje migracijske letove čistim noćima, kada se zrcalna vodena površina vidi pod mjesečinom.

Ptica se hrani dugo prije zore i metodički zaobilazi sve što posjeduje. U potrazi za hranom, provjerava svu vegetaciju na obali jezera i može umočiti glavu u vodu, primjećujući da postoji odgovarajući komad.

Dijeta vode piletina je vrlo raznolika. U nju ulaze cvijeće, lišće, mladice i sjeme vode i kopnenih biljaka. Moorhen rado vole ribu, insekte, male rakove i punoglavce. Povremeno se zaustavlja i odmara i čisti perje.

Ponekad ptica dolazi na oranicu, ako su blizu rezervoara. Može se popeti na grane grmlja, stisnuti ih svojim dugim i kandžastim prstima, pomažući sebi s mahanjem krilima.

Moorhen je vrlo stidljiv i, osjetivši i najmanju opasnost, brzo se skriva u obalnim šikarama. Ako se sklonište nalazi daleko, ptica može doći do njega kratkim letom. U nedostatku pokrova zemlje, ona roni pod vodom i, držeći se za travu šapama i stavljajući glavu na površinu, promatra što se događa.

U ravnoj liniji, vodena kokoš vrlo brzo leti. Kratka krila ne pridonose manevarskoj sposobnosti, tako da se okreće u velikom luku.

reprodukcija

Prvih dana proljeća mužjak počinje tražiti skrovito mjesto za gnijezdo. Svakodnevne obilaske na njegovom domaćem mjestu, glasna buka i demonstracija raskošnog bijelog perja repa, najavljuju mu prava. Svaki natjecatelj koji je posegnuo na okupirano područje, vlasnik terena napada, proteže glavu prema naprijed, širi svoj rep i nabija perje.

On će slijediti protivnika koji je pobjegao, a ako se ne povuče, borba se ne može izbjeći. Nakon što je uzeo ratnički izgled, protivnici počinju da se bore pomoću šapa i krila. Takve borbe mogu završiti ozbiljnom ozljedom. Nakon što su otkrili odnos, duelisti se mirno rasprše, a na mjestu nedavne bitke leži nova granica između njihovih posjeda.

U prvoj polovici ožujka žena dolazi na područje muškog pola. Počinje joj davati znakove pažnje, kružeći oko nje u visokom raspoloženju, uranjajući svoj kljun u vodu i stvarajući grlene zvukove. Ako je djevojka očarana takvom pažnjom i profinjenošću ponašanja, onda ona ponavlja svoje postupke. Tada partneri počinju plivati ​​i hraniti se zajedno, au rijetkim trenucima odmora, sjedeći na obali, međusobno razvrstati perje.

Parenje se odvija na platformi za parenje, koju je unaprijed izradio mužjak. Zatim, za 5 dana, budući otac skuplja travku, a suprug mu pravi gnijezdo.

Gnijezdo se može graditi na vodi ili na kopnu, ali uvijek je sigurno skriveno od znatiželjnih očiju. Ženka polaže do 7 jaja, a roditelji se tijekom 22 dana izmjenjuju na liniji.

Pilići se rađaju istovremeno. Imaju rudimentarne kandže na krilima koje pomažu bebama da izađu iz gnijezda. Dolaskom posljednje pilića, cijela obitelj napušta gnijezdo. Tijekom sljedeća 4 tjedna roditelji hraniti svoju djecu insektima, komadima biljaka i naučiti ih potrebnim vještinama.

Već desetog dana u slučaju smrti roditelja, inteligentna djeca se mogu brinuti za sebe tako što će sama početi tražiti potrebnu hranu. U dobi od 25 dana, pilići počinju se hraniti sami, ali još 45 dana ne napuštaju roditelje. Dva mjeseca kasnije, imaju perje u odrasloj dobi i u dobi od 80 dana potpuno su spremni za samostalan život.

Ženka već odgađa drugu kvačicu, pa se otac brine za leglo. Nakon pojave novog potomstva, starije piliće pomažu roditeljima. Grade plutajuće platforme, hrane mlađu braću i jedni druge. U zimskim mjesecima obitelji se raspadaju, a mladi će iduće godine početi uzgoj.

Duljina tijela vodene pile doseže 35 cm, težina do 300 g. Mužjaci su nešto veći od ženki. Trbuh mužjaka je tamniji.

Šiljasti kljun obojen je u dvije boje. Baza je crvena, a vrh žuta. Na čelu je karakteristično crvenkasto kožasto mjesto.

Blago spljošten na bočnim stranama tijela pomaže da se lako prevladaju šikare. Kratka krila omogućuju vam brz let. Ekstremna repna pera su bijele i u obliku potkove. Glava je crnkasta, krila i gornji dio torza su smeđi. Trbuh je siv.

Mišićave noge oslikane su blijedozeleno-žutom bojom s malim crvenim prstenom na potkoljenici. Izduženi tanki prsti naoružani kandžama. Među njima nema membrane za kupanje.

U prirodnom staništu moorhen živi oko 9-11 godina.

Pojava moorhena

Ova mala ptica veličine goluba ima tjelesnu težinu od 192 - 493 g, raspon krila od 192 - 493 cm i duljina tijela od 27 - 31 cm.

Boja perja je škriljasto siva ili crno-smeđa s nijansom plave na vratu. Bijela pruga jasno je vidljiva na bijeloj podlozi. Na bočnim stranama tijela su bijele pruge. U zimi, trbuh ptice nešto svjetliji, leđa i glava postaju maslinasto smeđi. Primarno primarno perje obojeno je tamnosivo. Nakon perioda moljenja, vrhovi perja na prednjem dijelu trbuha i dojke postaju bijeli, što čini perje označenim.

Kljun moorhena ima trokutasti oblik. Na kraju je oslikana zelenkastim ili žućkastim nijansama, a na dnu crveno. Jarko crvena mrlja na bilo kojem izgledu izgleda kao nastavak kljuna. Najveći dio vremena šarenica je obojena crveno-smeđom bojom, a samo tijekom razdoblja parenja ona postaje tamnocrvena. Jake i duge noge s pomalo izduženim nožnim prstima dobro su prilagođene za kretanje duž močvarnih obala. Kandže su blago zakrivljene. Za razliku od mnogih drugih vrsta ptica močvarica, moron nema gotovo nikakve membrane na prstima. Ženke moorhena su manje od mužjaka, a njihov trbuh je obojen svjetlijim tonovima.

Moorhen (Gallinula chloropus).

Mladi izgledaju izrazito različiti od odraslih. Perje kod mladih ptica je pretežno svijetlo smeđe boje, s pomalo sivim prsima, grlu i bradi. Poput odraslih ptica, mladi ljiljani imaju bijele pruge na bokovima, a donji dio je bijele boje, ali kljun je siv sa žutim vrhom, a kožasta crvena mrlja na čelu nije razvijena.

Stanište moorhen

U Europi se ptica nalazi gotovo svugdje. Jedine iznimke su brdsko-planinske regije Skandinavije, Alpe i sjever Ruske Federacije. U Rusiji, sjeverna granica raspona je na 60 ° c. tež. kroz Karelijsku prevlaku, Vologdu, Novgorodsku regiju, Baškortostan, Tatarstan, Altai i Omsku. Moorhen nastanjuje Primorski teritorij, na Dalekom istoku, kao i na južnim Kurilskim otocima i Sahalinu. Na području azijskog kontinenta ptica živi na jugoistoku do Filipina, a nalazi se iu Indiji. Ne postoje usidrene i stepske regije srednje i srednje Azije. Ne postoji ova ptica u zapadnom Sibiru.

U Africi moorhen živi samo u južnom dijelu kontinenta, a također i na zapadu u regiji Alžira i Konga te na Madagaskaru.

Unutar Sjeverne Amerike, mjesta za gniježđenje ptica nalaze se na istoku i jugu Sjedinjenih Država (države istočno od Kanzasa, Minnesote, Teksasa, Nebraske, kao iu Arizoni, Kaliforniji i Novom Meksiku). I ova ptica je stalni stanovnik na otocima Kariba, u Srednjoj Americi i Južnoj Americi od Perua i Argentine do Brazila.

Stanište trske pilića

Moorhen preferira ostati na umjetnim i prirodnim slatkovodnim vodenim tijelima s obalama debelo prekrivenim šašom, trstikom i drugim biljkama. Voda u takvim rezervoarima može biti stojeća i tekuća, a po veličini takav spremnik može biti mali i veliki. Unutar akumulacije moorhen odabire mjesta s grmljem na obali, vodene leće na vodi i močvarnim obalama. Na europskom kontinentu ptica živi uglavnom u nizinskim krajolicima. U Švicarskoj, na primjer, močvaru je teško susresti na nadmorskoj visini od više od 800 m, au Njemačkoj na nadmorskoj visini većoj od 600 m. U Transcaucasia, ptica živi na nadmorskoj visini do 1800 m, au Nepalu, do visine od 4575 m nadmorske visine.

Moorhen je obično tiha ptica, ali je sposoban napraviti niz glasnih i oštrih zvukova.

Mjerne migracije

Mavrovi u većini staništa su sjedeći. Samo u najsjevernijim dijelovima područja ova vrsta je potpuno ili djelomično migratorna. U Europi se udio ptica selica smanjuje sa sjeveroistoka na jugozapad. U Finskoj i zemljama ZND većina ptica migrira.

Na sjeveru Njemačke, u Poljskoj i Skandinaviji, samo mali broj ptica ostaje za zimovanje. U zapadnoj Europi gotovo svi pojedinci sjede. Sjeverna Europa migracijski barski brodovi lete na jugozapad i zapad u Italiju, Iberski poluotok, Britansko otočje, Balkan i Sjevernu Afriku. Populacije u istočnoj i srednjoj Europi obavljaju sezonske letove od sjeverozapada do jugoistoka ili od sjevera prema jugu.

Vezovi lete od zapadnog Sibira do zime na jugu središnje Azije, obale Kaspijskog mora, do Irana, Afganistana, Iraka i zemalja Bliskog istoka. Iz istočnog Sibira moorhen migrira u jugoistočnu Aziju i Kinu. Američka populacija moorhena migrira na područje sjeverno od Floride i Meksičkog zaljeva.

Unatoč nepostojanju karakterističnih membrana vodenih ptica, voda piletina pliva vrhunski.

Jedemo močvarna piletina

Prehrana bogova uključuje i hranu biljnog i životinjskog podrijetla. Hranu dobiva plutajući na površini vode i povremeno uranjajući glavu u vodu, ili hodajući u plitkoj vodi i okrećući lišće vodene vodice, ljiljane i druge vodene biljke. Ponekad u potrazi za hranom ptica zaroni ispod površine vode. Na kopnu se hraniti malim letećim insektima, kao i bobicama grmlja i drveća te sjemenkama travnatih biljaka. Također konzumira mlade izbojke blizu-vodenih i vodenih biljaka, kao što su alge, Nymphaeaceae, trska. Dijeta uključuje i vodozemce, mekušce i različite beskralježnjake.

Čuvanje i uzgoj kineskih svilenih pilića

Na Istoku se uključuju čak i kao kućni ljubimci. Ptice imaju vrlo mirnu i prijateljsku prirodu, voljno stupaju u kontakt s osobom. Može sadržavati i druge miroljubive pasmine. Često se čuvaju u kontaktnim zoološkim vrtovima.

Na farmi, kineska svila može postati kokoš za jaja onih pasmina koje su smanjile majčinski instinkt. Ona spremno zagrijava ne samo kokošja jaja, nego i fazane, prepelice.

Držite ih u optimalnim uvjetima za normalne pasmine. Ako postoji potreba za nošenjem jaja tijekom cijele godine, u prostoriji se održava dobra temperatura, a svjetiljke se ugrađuju. Oni ne znaju kako letjeti, tako da ne postavljaju sklonište. U toplim godinama hodaju, štite ih mreža od grabežljivaca.

Svilene ocjene

Govore o njima kao o prekrasnim pticama s neobičnim perjem. Oni nisu pogodni za proizvodnju mesa i jaja za prodaju, ali obavljaju odličan posao inkubacije. Također imajte na umu jednostavnost sadržaja i jak imunitet.

Ptice sami čiste pahuljice dobro, ne vole prljavštinu, tako da nema potrebe za naporima za obradu materijala, ali soba mora uvijek biti očišćena. Preporučuje se redovito rezanje tako da se dlake stalno ažuriraju.

Značajan nedostatak pasmine je visoka cijena i jaja i odraslih. Za to će morati platiti 5 dolara, oko 7 za piletinu i 50 za odrasle, ali se stoka uspješno izleže kod kuće, stavlja jaja u inkubator ili pod kokoš. Za 5 pilića treba 1 kurac.

Obično dobiti ne više od 10 osoba, jer one nisu profitabilne. Dakle, pasmina nije popularna na farmama, kupuju se u domaćim farmama čisto dekorativne namjene ili za malu zbirku jaja ili mesa.

Moorhen (vodena piletina)

Moorhen, koji se naziva i vodenica, živi na svim kontinentima osim na Antarktiku. Jedna od najčešćih ptica, živi vrlo tajnovito i rijetko hvata oči.
Staništa. Živi u Africi, Aziji, Europi i objema Amerikama.

stanište.
Život u moru je usko povezan s vodenim okolišem. Vodeni rovovi, močvare, spore rijeke i kanali za navodnjavanje s gusto obraslim obalama omiljena su staništa ove ptice. Populacije koje žive u mjestima s blagom i toplom klimom obično žive sjedeći, a ptice gnijezde u sjevernim dijelovima areala, gdje se zimi zamrzavaju, a zimi letjeti na jug. Mavrice se nalaze na gotovo svim kontinentima planeta, s izuzetkom Australije, Antarktika i Arktičkog Arktika.

Vrsta: Moorhen (vodena piletina) - Gallinula chloropus.
Obitelj: Pastirski.
Odred: Crane.
Klasa: Ptice.
Podtip: kralježnjaci.

Način života
Izvan sezone gniježđenja, močvare žive u samoći. U zimi, ptice se ponekad okupljaju u privremenim jatima od nekoliko desetaka pojedinaca, i za njih u ovom trenutku nema važnijeg zadatka od potrage za ne-smrzavajućim rezervoarom. Moorhenes, zimuju u toplim zemljama, napraviti migratorne letove na mirne noći, kada je lako vidjeti čiste zrcalo odozgo. Buđenjem u zoru moorhen izlazi hraniti i plivati ​​ili plivati ​​oko svog mjesta pješice. U potrazi za hranom, ptica promatra tlo, vodenu površinu i obalnu vegetaciju, a ponekad i spusti glavu u vodu kako bi izvukla poslasticu. Buds, mladice, cvijeće, lišće, plodovi i sjemenke mnogih kopnenih i vodenih biljaka uključeni su u bogatu prehranu moorhena. Ptica također voljno jede male rakove, pauke, insekte, pržiti, punoglavce i ne istiskuje strvinu. S vremena na vrijeme barica se zaustavlja i odmara i čisti perje. Ponekad se livade pojavljuju na livadama ili oranicama, ali sigurno ostaju u blizini vode. Ptice se dobro penju po granama.

Razmnožavanje.
Na kraju zime, muški moorhen traži prikladno mjesto za izgradnju gnijezda i proglašava svoja prava najbližem susjedstvu. Vlasnik određuje granice svojeg dijela, redovito obilazi, izgovara glasne krikove i svima prikazuje bijelo perje repa. Ako neki drugi muškarac razmišlja o tome da posegne na njegov teritorij, ptica odmah napada stranca, protežući glavu oštrim kljunom i crvenom pločom na čelu, snažno tresući krilima i zavijajući rep. Ako uljez odleti, majstor ga progoni trčeći ili plivajući, ali ako se stranac ne povuče, borba na kopnu ili na vodi ne može se izbjeći. Nakon što su zauzeli borbeni stav, protivnici se bore da se međusobno tuku krilima i dugim šapama, ponekad izazivajući ozbiljne rane. Nakon otkrivanja odnosa, suparnici se raspršuju, a mjesto dvoboja postaje granica susjednih dionica. U ožujku se ženka pojavljuje na području muškog pola. Gospodin počinje plivati ​​oko nje s ponosnim pogledom, neprestano bacajući kljun u vodu i ispuštajući niske grlene krike.

Znate li?
Moorhenova ovalna jaja zatvorena su briljantnom kremastom ljuskom s smeđim, ljubičastim i crnim točkicama.
Bračne i spavaće platforme su neuredna gomila stabljika i lišća. Mnogo je urednije gnijezdo napravljeno od grana, a pladanj u obliku čaše obložen je lišćem, travom i trskom. Uobičajena visina gnijezda je 15 cm, unutarnji promjer je 25 cm.
Ornitolozi, ovisno o staništu ptica, razlikuju 12 podvrsta moorhena.

Moorhen (vodena piletina) - Gallinula chloropus.
Duljina tijela: 32-35 cm.
Raspon krila: 50-55 cm.
Težina: 250-300 g.
Broj jaja u kvačilu: 5-7.
Vrijeme inkubacije: 19-22 dana.
Pubertet: 1 godina.
Hrana: sjemenke, bobice, mali beskralješnjaci.
Trajanje: 11 godina.

Struktura moorhena.
Kljun. Kratki, šiljasti kljun obojen je u dvije boje: crvenu u podnožju i žutu na kraju.
Glava. Na čelu je crveni plak.
Krila. Короткие и широкие крылья обеспечивают быстрые полет по прямой.
Тело. Слегка сжатое с боков тело позволяет птице пробираться сквозь густые заросли водных растений.
Хвост. Крайние рулевые перья окрашены в белый цвет и уложены в форме подковы.
Окраска. Голова черная, спина и крылья сверху коричневые, снизу темно-серые. Вдоль боков тянутся белые полоски.
Ноги. Snažne noge oslikane žuto-zelenim s crvenkastim prstenom na potkoljenicama.
Prstima. Duge prste završavaju oštrim, zakačenim, zakrivljenim kandžama.

Srodne vrste.
Obitelj pastira spaja male ptice koje žive uz obale slatkovodnih tijela. Svi pastirski plivaju dobro, imaju prikriveno perje, kratki rep i imaju izvrstan miris. Obitelj pastira sastoji se od tri skupine: liska, vodenih pilića i sultanki, zagrljaja konja i pastira. Moorhen je skupina vodenih pilića i sultanok broj 21 vrsta.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org