Ptice

Pika obični

Pin
Send
Share
Send
Send


Izgled i ponašanje, Vrlo mala (znatno manja od vrapca) ptica s tankim, zakrivljenim kljunom, relativno dugim repom i zaštitničkom bojom. Duljina tijela 12,5 cm, težina 7-10 g. Relativno tiha i neupadljiva ptica. Najčešće se pika može promatrati penjući se po stablu stabla, dok se ptica kreće uz nju odozdo prema gore, penjući se u spiralu. Pojavljuje se pojedinačno ili u parovima, često uključena u mješovite škole plavih očiju. Muva loše i nevoljko.

opis, Muški i ženski dio su obojeni jednako. Opći ton vrha je smeđe-smeđe boje, crvenkast u leđima i nadhvostiya. Na tamnoj pozadini ravnomjerno raspoređene svijetle pruge, male na glavi i veće na leđima. Jasno je vidljiva svijetla obrva, počevši od podnožja kljuna i koja završava daleko iza oka, zapravo već na vratu. Uzda i oko su crne, a na prekrivajućem perju uha razvije se ljuskavi uzorak laganog kapljastog pestrina. Klin je umjereno dug, tanak, zakrivljen prema dolje. Mandibula je tamno smeđe boje, mandibula je žućkasta. Na krilu je složen uzorak kombinacija crne, crveno-smeđe i bijele boje. Dno tijela je bijelo. Rep je klinasto crvenkasto smeđ. Mlade ptice vrlo su slične odraslim osobama, ali njihova boja je uglavnom slabija. Vrh tijela izgleda ljuskavo zbog činjenice da se uzduž središta konture perja na vrhu razvijaju široka svjetlosna polja, s izrazitim tamnim rubovima. U većini područja koje se razmatra jedini je tip pika.

Međutim, na zapadnom Kavkazu, duž obale Crnog mora, od Gelendzhika do granice s Abhazijom, zajednički pika živi rame uz rame s nekom vrstom dvostruke, kratke šake. Mogu se pouzdano razlikovati jedni od drugih samo nizom znakova, držanjem ptica u rukama ili kvalitetnim fotografijama. Običan pika ima kraći kljun, a kandže (osobito na stražnjem prstu) su dulje od onih kratkog prsta. Svijetla obrva obične pike je bijela, bistra i široka, a prednji rubovi obrva često se spajaju iznad podnožja kljuna. Boja trbuha obične pikhe je bijela, bez crvenkaste boje sa strane.

Glas, Vrlo važna osobina prepoznavanja je glas, osobito pozivi ptica oba spola i pjesma koju izvodi muškarac. Pozivi obične pike vrlo su monotoni, najčešće duga, nježna zviždaljka.srrrii. "S dobro izraženom" vibrirajućom "komponentom, rjeđe - kratkim, mirisnim krikovima"ove. „Ili”TII. ”. Često pozivi čine dugu seriju. Pjesma obične pikashe je tiha, relativno duga, složena zviždaljka s trilom na kraju. Pjevaju aktivno na kraju zime i na početku proljeća.

Distribucija, status, Palearktička šumska zona. U europskoj Rusiji - od sjeverne tajge do šumsko-stepske zone, izolirano područje pokriva Kavkaz. Sjedeće vrste, ptice prave male migracije. Zbog svoje neprimjetne prirode, pika se ne čini kao velika ptica, ali u većem dijelu njezina područja ona je jedna od najčešćih šumskih vrsta. Gustoća naseljenosti pika vrlo je niska u najsjevernijim i južnim granicama njezine rasprostranjenosti, kao iu visoko rijetkim šumama.

Način života, Naseljava različite tipove šuma, preferirajući stare zrele sastojine, koje su idealno mjesto za gradnju gnijezda i pretraživanje krme. Na onim mjestima gdje se domet zajedničke pikake preklapa s kratkim okovima, pučanin je češći u crnogoričnim i mješovitim šumama, često na velikim nadmorskim visinama, nego kratka krpica. U većini područja, sjedeća ptica, samo sjeverna i visoka planinska populacija, čine manje sezonske pokrete. Hrani se malim kukcima i paučnicima, koje pronalazi u pukotinama kore i drugih skloništa u drveću, i jede sjeme bora i smreke. Monogamni pogled. Izgradnja gnijezda počinje krajem travnja ili početkom svibnja.

Gnijezdo je najčešće raspoređeno na stablu: u pukotini, šupljini ili u velikoj prsluci debla, iza komada pilinga kore na visini od 1-16 m iznad tla, obično 1–2,5 m. zemlji. Podnožje gnijezda je izrađeno od malih grančica, iglica, mahovine i drvenih vlakana - grade ga oba člana para. Kutiju od perja, vune, lišajeva i paučine izrađuje samo ženka. U kvačilu ima 2–9 bijelih s ružičastim ili smeđkastim pjegavim jajima. Ženka se inkubira, inkubacija traje 12-20 dana. Pilići na glavama imaju debeli tamnosivi ton, usta su žuta, a kljunasti valjak je žut. Hranjenje traje 12-19 dana, oba roditelja hrane piliće. Otprilike dva tjedna nakon što su pilići napustili gnijezdo, obiteljska se skupina raspada, a mlade ptice pridružuju se mješovitim jatima insekata.

Pika, ili zajednička pika (Certhia familiaris)

izgled

Perje repa je vrlo teško i rašireno. Ptica se oslanja na njega kad se penje uz vertikalno stablo. Duljina tijela je 12 cm, težina je od 7 do 13 g. Gornji dio torza je svijetlosmeđe boje s tamnim mrljama. Rep je smeđ, trbuh je svijetlosive boje. Kljun je dug i glatko savijen.

Reprodukcija i dugovječnost

Predstavnici te vrste žive u šumi i lijepo se penju na debla. Sredinom proljeća ženka počinje graditi gnijezdo. Ona to radi u maloj šupljoj ili dubokoj pukotini korteksa. Sami pladanj je izrađen od suhih grana, a unutra je obložen vunom i perjem. Jaja se polažu početkom svibnja. Vrlo su male i promjera 1,5 cm. Glavna pozadina je bijela, razrijeđena smeđim mrljama. U polaganju obično sadrži 6-7 jaja. U južnim područjima ptice zarađuju po 2 kvačila po sezoni. U sjevernim područjima postoji samo 1 spojka.

Razdoblje inkubacije traje 2 tjedna. Nakon još 2 tjedna, pilići napuštaju gnijezdo i počinju puzati duž debla. Na krilu postaju 3 tjedna nakon rođenja. Očekivano trajanje života u divljini je 2-3 godine. U povoljnim uvjetima, predstavnici vrsta žive do 8 godina.

Ponašanje i prehrana

Ova ptica je sjedeći život. Hrana ulazi u koru drveća, zemlja pada vrlo rijetko. Na 70% se sastoji od insekata. To su letci, lisne uši, gusjenice, moljci, žilavci, pauci, razne ličinke, krekeri. Može se reći da je zajednički pika službenik za zdravlje šuma, jer uništava razne štetočine. Od biljne hrane se hrani uglavnom sjemenkama koje ispadaju iz konusa četinjača. Ptica se ponaša tiho, tiho, tako da je vrlo teško otkriti. Duž debla stabla obično se kreće spiralom, tražeći kukce u kori stabla.

Ova vrsta zauzima veliko područje. Broj ptica samo u Europi procjenjuje se na 15-20 milijuna jedinki. Ali osim toga, još uvijek postoji ogromna teritorija u Aziji. Stoga možemo zaključiti da stanovništvo nije ugroženo.

ŠTO JESTI

Zajednička pika nalazi mjesto pogodno za gnijezdo i bogat izvor hrane u šumama, parkovima, na šumovitim obalama rijeka iu vrtovima sa starim crnogoričnim stablima.

Kljun pike je tanak i zakrivljen kao srp, pa lako doseže kukce i njihova jaja skrivena u uskim pukotinama između kore. Ovdje pika pronalazi i druge beskralježnjake. Ptica se hrani paucima, dipteranima, himenopterom, gusjenicama leptira i stjenicama, ali većina je dijeta sastavljena od žižaka i listova.

I najviše od svega pika voli jesti ličinke različitih vrsta kornjaša.

Za razliku od djetlića, pika se ne može potruditi i dobiti hranu. Povlačenjem kukca ispod kore, snažno se oslanja na perje repa u deblu i uzima plijen iz rupe.

Zimi pikaški meni obogaćuju neke vrste sjemenki, uglavnom sjemenke četinjača. Ova ptica sustavno pretražuje stablo od dna prema vrhu. Ako pika pronađe previše "produktivno" drvo, onda se vraća u njega nekoliko puta za drugi pregled.

LIFESTYLE

Pika je loša i malo leti. U pravilu, ptica samo leti od krune jednog stabla do podnožja drugog, skače na deblo novog stabla.

U potrazi za hranom, pika se kreće spiralno prema gore, dok se oslanja na deblo stabla s repom i krilima. Često ptica istražuje donje strane grana.

Sa svojim dugim zakrivljenim kandžama, zajednički se pika vrlo čvrsto prianja uz koru stabla. Zviždaljke žive pojedinačno, ali se u jesen spajaju u zajednička jata s drugim vrstama ptica, kao što su ptice. Događa se da ponekad u hladnim zimama do petnaest ptica sjedaju zajedno i zagrijavaju jedni druge toplinom svojih tijela.

Od jeseni ove ptice putuju na mjestima gdje ima drveća - u parkovima, vrtovima i šumama. Međutim, ostatak godine, obični pika aktivno štiti svoju parcelu i prekida noću od bilo kojeg uljeza.

Ove ptice najčešće spavaju u pukotinama ispod kore, često se nalaze u kutijama za gniježđenje koje imaju mali ulaz.

REPRODUKCIJA

Muškarac počinje skrbiti za ženku početkom travnja. On slijedi svog izabranog u zraku ili trči s njim duž debla. Muškarac joj daje komade hrane i neprestano pjeva. Prilikom sklapanja braka, krila oba partnera karakteristično drhte.

U Srednjoj Europi obična pika uzgaja se do lipnja i često ima vremena za uzgoj dvaju legala. Roditelji zajedno grade gnijezdo. Obično se nalazi iza kore koja se udaljila od debla ili u oronulo drvo. Ponekad se gnijezdo postavi u debelom bršljanu na zid zgrade. Gnijezdo od pika je netočno, izgrađeno od malih grančica, unutar kojih su noževi trave, perja i životinjske dlake.

Ženka polaže nekoliko bijelih jaja laganim crvenkasto-smeđim mrljama i inkubira ih 2 tjedna. Roditelji zajedno hrane mladež. Mladi pilići napuštaju gnijezdo 16-17 dana.

PROMATRANJA HRANE

Zajednička pika javlja se gotovo u cijeloj Europi, obično u crnogoričnim šumama, ali također živi u mješovitim šumama i parkovima, gdje se nalaze stara crnogorična stabla. Ova ptica je neustrašiva - ako obična pika traži hranu, ona ne bježi, čak ni nakon što vidi osobu. U letu s kratke udaljenosti na njegovim krilima možete vidjeti svjetlosne pruge. Zimi se ova ptica može privući na određeno mjesto hranjenja razmazivanjem mješavine goveđeg lova i mekane hrane za insektorozne ptice na kori stabla crnogorice. U ljeto možete objesiti malu kuću u kojoj će obično pika napraviti gnijezdo. Neki ljudi zbunjuju piku s pjegavcem zbog sličnog ponašanja na deblu.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Pjevanje zajedničkih pikasa sastoji se od dva trilera, od kojih je prvi uvijek uvijek reda veličine veći od drugog.
  • Dok se kreće uzduž debla, zajednički pika koristi rep kao potporu, pa s vremenom njegov rep postaje toliko razbarušen i izbrisan da perje na njemu ispada i mijenja se češće nego jednom godišnje.
  • Petnaest običnih pika pronađeno je pod krovom jedne šumske kolibe koja se okupila u jednom uskom zapletu. Tako se ispostavilo da su ptice bile zaštićene od hladnoće i lošeg vremena.
  • Običan pika miša podsjeća ne samo neumornim trčanjem oko debla, već i njegovim zvukovima - visokim, prodornim škripanjem.

KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE ORIJENTALNE HRANE. OPIS

Polaganje jaja: od 4 do 8 (obično 6) bijelih s crveno-smeđim točkicama jaja, s jasno vidljivim tupim krajem.

let: neujednačena. Ptica leti kao da je bočno. Štuka leti samo na kratke udaljenosti. Tijekom leta jasno su vidljive bijele pruge na krilima.

kljun: duga, srpasta zakrivljena.

perje: stražnji dio ptice je sivkasto-smeđe boje s bjelkastim mrljama. Trbuh i pruge ispod očiju su svilenkasto bijele boje. Mlade ptice su sive, imaju više bijelih mrlja na dorzalnoj strani tijela.

rep: duga, raširena, šiljasta. Razdvojeni krajevi repa jasno su vidljivi tijekom leta. Rep igra važnu ulogu tijekom kretanja ptice uzduž debla.


- Stanište zajedničkih pika

Gdje živi

Zajednički pika vodi sjedilački način života. Nalazi se na području Zapadne Europe preko Srednje i Istočne Europe i Azije do Himalaja i Japana.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Unatoč velikom broju mrtvih, pokvarenih stabala koje ptica koristi kao gnijezdilište, zajednička pika pronalazi nova skloništa u kojima se brzo naseljava.

Pika obični. Brateevogradske ptice. Videozapis (00:00:49)

Gniježđenje ove ptice u Bratečevu i Marinu ne primjećuje se, ali je moguće da postoje. Često ih se vidi tijekom sezonskih letova. Neki od njih ostaju u zimskim stanovima u napuštenom Mariinskom pristaništu u blizini nekadašnje farme pijeska i na suprotnoj obali u poplavnoj nizi Brateevskaya.

Stanište i stanište

Pike je ptica koja vodi sjedeći, rjeđe nomadski način života. To je uobičajeno u Europi. Kao iu Sjevernoj Aziji, Kanadi i Americi (SAD). U Rusiji, pikuha se može naći u europskom dijelu, u rasponu od Arkhangelsk i završava s Krim i Kavkaza. Ova ptica ne nalazi se samo u stepama i na mjestima gdje stabla ne rastu. Tijekom lutanja može letjeti daleko izvan raspona gniježđenja. Često se nalazi u malim gradovima. U Aziji se pika nalazi u sibirskom šumskom pojasu, istočno od Sahalina i Okhotskoga mora, južno od Tien Shana, Mongolije, sjevernog Irana i Kazahstana.

Preferira listopadne, crnogorične i mješovite šume. Pika kao stara stabla. Za vrijeme gniježđenja odabire stare bjelogorične i mješovite šume. Rijetko se može vidjeti u crnogorici. Tijekom lutanja javlja se u vrtovima, parkovima, šumarcima - gdje god drveće raste.

Kako izgleda ptica pika?

Stražnja strana crvenperke je sivkasta ili smeđe-crvena, s blijedo bijelim pjegama. Leđa i gornji dio su sivkastosmeđi. Trbuh bijel, svilenkast. Letači su svijetlosmeđi s malim svijetlim točkama. Upravljanje - iste boje, ali imaju svijetle rubove i naststvolya.

Kljun smeđe na vrhu i ispod svjetla. Smeđa šarenica. Noge su iste boje, ali sive boje. Mlade pike imaju okrugla mjesta na leđima i izdužene u odraslih. Boja mladih je tamnija, a trbuh žućkast.

Glavna hrana pikas - insekti i pauci. Većina ptica jede diptera, paukove i kukce. Većina ljubavnih žižaka. Također u prehrani pikasa nalaze se lisne uši, gusjenice, jeza, stjenica, moljaca, žižaka i drugih šumskih štetočina. Ptice se hrane sjemenkama, ali uglavnom od četinjača i zimi. U potrazi za hranom, ove ptice pretražuju deblo stabla, ne gubeći iz vida niti jednu pukotinu. Ako drvo ima mnogo hrane, pika se može vratiti u nju nekoliko puta.

Zimi se ova ptica može trenirati za privremeno jedno mjesto hranjenja, ako na mekanu koru namažete meku hranu i goveđi loj. Ljeti se u maloj kući vješa hrana u kojoj se stalno postavlja hrana.

Pika: opis uzgoja

Sezona parenja u piki počinje u ožujku. U ovom trenutku možete vidjeti borbe muškaraca i kako pjevaju. Gnijezda graditi pikas početi kasnije. Najprije pažljivo odaberite mjesto. Piki preferiraju uske udubine ili labavu koru. Ali gnijezdo je uvijek smješteno nisko od zemlje.

Štetočine grade gnijezdo od osam do dvanaest dana. Ali samo ga ženke pripremaju za sebe, mužjaci ne mare za svoje potomstvo. Dno gnijezda obično ima labavu platformu i sastoji se od komada kore i tankih grana. Trče u zidove udubine. Ispostavlja se da gnijezdo ne leži u njemu, već postaje jače u sredini. Odozgo, stan je građen od ličnatih vlakana, pomiješanih s komadima kore, lišaja, drva i snopova mahovine. Unutra je obložena brojnim sitnim perjem s dodatkom vune, paučine, čahura kukaca.

Obična pika polaže pet do sedam jaja. Osam ili devet je iznimno rijetko. Jaja su crvenkasto-smeđa, s točkicama i točkama. Najviše su na tupom kraju. Ponekad se u kvačilu nalaze bijela jaja s jedva primjetnom ružičastom mrljom.

Ženka inkubira kvačilo od 13 do 15 dana. Nakon rođenja, pilići ostaju u gnijezdu u isto vrijeme. Ženke ih hrane paukovima i malim kukcima. Pilići prvog kvačila počinju letjeti u svibnju i lipnju. Od drugog - u lipnju i srpnju. Pojačavši, pilići počinju lutati, ali ne odlaze iz gnijezda.

Štuka - molitva ptica u prvoj godini života. Počinje mijenjati perje u srpnju. Završava livanje u rujnu. Kod starih ptica ovo razdoblje traje od lipnja do kolovoza. I prvi koji mijenjaju konture velikih krila. Mala - kasnije, na kraju presavijanja. Nakon što se perje promijeni, postaje svjetlije. A boja perja postaje crvena.

Podvrste i znakovi promjene

Štuka - ptica s geografskom varijabilnošću. To se očituje u veličini tijela i promjeni boje perja u gornjoj polovici tijela. Ali može biti sezonsko ili individualno. To uvelike otežava određivanje geografskih vrsta. Sada ih ima dvanaest. Razlike između njih su beznačajne i teško ih je razlikovati.

U Engleskoj i Irskoj, boja pika je tamnija nego u zapadnoj Europi. U Japanu - s izraženom crvenom nijansom. Pjevanje različitih podvrsta također je različito. U osnovi, njihov tril je glasan i dugotrajan, s kratkim pauzama. Za njezino provirivanje ptica je dobila takvo ime.

Pikasov način života

Pika je mala i ne leti dobro. U osnovi, to su samo letovi od jednog stabla do podnožja drugog. Zbog dugih i zakrivljenih kandži, ova ptica se čvrsto drži za koru. Picks žive uglavnom odvojeno. Oni su usamljenici. Ali kad dođe jesen, skupljaju se. Причем с другими видами птиц. Например, с синицами.

В холода они могут сидеть в плотном кольце из 10-15 птиц, согреваясь. Осенью пищухи выискивают места с большим количеством деревьев – парки, скверы, леса. Но в остальные сезоны у птиц существуют свои участки питания и ночевки, которые они воинственно защищают.

Пищуха – птица бесстрашная. Kada je u potrazi za hranom, ona neće ni odletjeti kad vidi osobu.

Može čak i pjevati. Istina, njezin trill dvostruko, slično piercing squeak. Drugi je uvijek niži od prvog.

Budući da rep pika služi kao potpora u potrazi za hranom, vremenom se briše, perje postaje nabrano. Dakle, rep ove ptice baca se češće od ostatka perja.

Nije lako pronaći piku. Ona uvijek šuti, a boja njezina perja dobro maskira. Ali ponekad, primjećujući nešto prikladno u snijegu, još uvijek može skočiti na njega. Zgrabivši plijen, ponovno žuri u prtljažnik.

Krajem zime pika postaje energičnija, živahnija. Na gaćama počinje se puzati mnogo brže, a čak se susreće i kada se susreću s kongenerima.

Slušajte glas zajedničkih pika

https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/pishuha-amerikanskaya-certhia-americana-114kb.mp3
Od biljnih namirnica pikas koristi sjeme šišarki četinjača. Pika je vrlo tiha, tako da je teško primijetiti. U potrazi za kukcima, ove ptice se kreću uzduž debla u spiralu.

Pogledajte videozapis: Crtani film - Pink Panter i komarac (Svibanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org