Riba i druga vodena stvorenja

Atlantski morž

Pin
Send
Share
Send
Send


Populacija tih plavonoša brzo opada. Stoga se u Rusiji atlantski morž uzima pod zaštitu. Crvena knjiga, gdje te životinje imaju, pokušava spriječiti nestanak jedinstvene podvrste. Glavne lokve morža su proglašene zaštićenim.

Stanovništvo morske životinje uključuje raštrkana stada koja se slabo dodiruju. Njihov se broj naglo smanjio zbog nekontroliranog gospodarskog ribolova. Od 25.000 grla ostalo je oko 4.000 životinja.

Opis atlantskih morževa

Informacije o tim divovima s Arktika vrlo su rijetke. Mudrovi su velike životinje s smeđe-smeđom kožom. Težina mužjaka od 3-4 metra je oko dvije tone, a kod ženki koje rastu do 2,6 metara dostiže tonu. Ogromni sisavci imaju malu glavu sa širokom njuškom i sitnim očima.

Gornja čeljust ukrašena je s dva snažna očnjaka dužine do 35-50 centimetara. Kljove lako probijaju led. Pomažu nespretnoj životinji da se popne uz led s mora. Kljove su oružje protiv protivnika i zaštita od neprijatelja. Mudrovi su često probodeni kljovama polarnih medvjeda.

Moćni atlantski morž, čija fotografija nije lako izraditi, posjeduje još jedan genijalni uređaj - brkove boje slame. Oni tvore stotine tvrdih dlaka. Dlake su guste, poput perja ptičjeg perja, osjetljive poput prstiju. Zahvaljujući njima, morževi razlikuju čak i najsitnije objekte i lako pronalaze mekušce koji su pušeni u dnu oceana.

Izvana, atlantski morž izgleda posve neprivlačno. Njegov opis je sljedeći: korpulentno, ustajalo tijelo na stjenovitoj plaži, prožeto debelim naborima i dubokim ožiljcima, daje oštar smrdljivi miris, sitne oči ispunjene krvlju, gnojni. Tijelo odraslih morževa posuto je rijetkom, tvrdom kosom, a mladi rast pokriva gustu tamno smeđu kosu.

Na kopnu je atlantski morž nezgodan, kreće se teško, prolazi kroz sva četiri peraje. A u oceanu se dobro osjeća, lako klizeći u stupcu vode. Očigledno je da upravo zbog toga uglavnom leži na stjenovitoj plaži i aktivno se kreće u morskim vodama.

Mekušci i rakovi glavna su hrana moćne zvijeri. Iako se događa da napadne bebu. Divovska životinja je puna, jede 35-50 kg hrane.

Sezona parenja i uzgoj

Životni vijek atlantskog morža je 45 godina. Polako odrasta. Seksualna zrelost kod njega iznosi 6-10 godina. Walruses ne samo da mogu zadrijemati, podrigivati ​​se, pucati, pridružiti se borbama, nego i lajaju.

Jake zvijeri su vrlo glazbene. Njihova muzikalnost najizraženija je u sezoni parenja. U siječnju i travnju, plesnjaci pjevaju impresivno. Parenje u divovima događa se u svibnju i lipnju. Ženka nosi voće 12 mjeseci.

Kockice se pojavljuju s njom jednom u nekoliko godina. Uostalom, majka mora hraniti štene do dvije godine. I morževi ostaju kod majke do 5 godina. Ženka nikada ne napušta krdo (uglavnom to čine i ženke s teladi).

staništa

Walruses žive u ispuštenim ledenim poljima, naplavini, u otvorenom oceanu. Za život oni biraju vodena područja dubine od 20-30 metara. Oni radije sklapaju skloništa na ledu i kamenitim obalama. Njihova godišnja migracija je posljedica kretanja leda. Popevši se na plutajuće ledeno plutivo, oni plutaju, kao da su na morskom brodu, u uobičajena staništa, gdje, nakon što su odabrali zemlju, vuku dalje.

Područje distribucije

Ovi plavci nalaze se na obalama Barentsovog i Kara mora. Odabrali su uvale, lagune i usne koje su prerezale obale brojnih otoka na ovim prostorima. Podvrsta ledenih i priobalnih čarobnjaka razbacana po zemlji Franza Josefa.

Sjeveroistočni kraj Nove Zemle je mjesto koje je naselilo atlantski morž i tamo se uvijek vraća. U istočnim dijelovima Kara mora se često ne nalazi. Svoje stanove uređuje u Bijelom moru, na poluotoku Kaninu, na otocima Kolgujevu i Vaigachu.

Voli i istočnu obalu kanadskog Arktika. U ovoj regiji, zaljev Hudson i uvala Frobisher i zaljev Fox, Baffin Land, otok Devon postao je njegovo prebivalište. Rijetko, to je sazrijevanje na arktičkim otocima zapadno od Barrow Strait. Naselili su Baffinovo more, Grenland od zapadne obale, vode Davisovog tjesnaca.

Europski Atlantik omogućio je plutanje leda sjevernog Islanda, usana i laguna koje se protežu do Spitsbergena. Norveška je sa sjeverne obale štitila pojedince.

Ograničavanje uzroka

Populacija snažne zvijeri naglo je opala zbog povećanog ribolova. Atlantski morž je posebno teško pogođen, živi u Kara Sea. U XIX. Stoljeću plavokosi su brutalno istrijebljeni. U nekim regijama su potpuno uništeni. Stanovništvo je doživjelo najveće istrebljenje u kanadskom Arktiku, Grenlandu i Svalbardu.

Danas, broj zvijeri ograničava brzu ljudsku ekonomiju. Pogotovo početak naftnih i plinskih tvrtki uključenih u razvoj novih polja. Katastrofalno zagađuju prirodna staništa atlantskih divova, protjerujući ih s naseljenih područja. Podvrsta s niskim potencijalom teško se odupire neadekvatnim ribolovnim opterećenjima i drugim antropogenim aspektima.

Walrus pogađa 10 vrsta helminta. Znanstvenici ne objašnjavaju bolesti i uzroke smrti plavih lokvi. Kitovi ubojice i polarni medvjedi smatraju se prirodnim neprijateljima stanovništva.

Atlantic Walrus Opis

Velika morska životinja ima vrlo gustu kožu, Gornji očnjaci morža izuzetno su razvijeni, izduženi i usmjereni prema dolje. Široko lice sjedi s gustim i čvrstim, brojnim, spljoštenim bristama (vibrissae). Broj takvih brkova na gornjoj usni je često 300-700 komada. Vanjske uši su potpuno odsutne, a oči su male.

izgled

Duljina očnjaka morža ponekad doseže pola metra. Takve kljove imaju praktičnu svrhu, sposobne su lako prodrijeti kroz led, omogućiti zaštitu teritorija i njihovih kolega od mnogih neprijatelja. Između ostalog, uz pomoć svojih očnjaka, morževi mogu lako prodrijeti u tijelo čak i velikih bijelih polarnih medvjeda. Koža odraslog morža je vrlo naborana i prilično gusta, s karakterističnim petnaest centimetarskim slojem masti. Koža atlantskog morza je prekrivena kratkim i susjednim tipom smeđih ili žućkastosmeđih dlaka, čiji se broj značajno smanjuje s godinama.

Ovo je zanimljivo! Atlantski morž je jedinstvena vrsta ekološke regije Barentsovog mora, uvrštena u Crvenu knjigu Ruske Federacije.

Najstariji predstavnici podvrste atlantske morže imaju gotovo potpuno golu i prilično svijetlu kožu. Udovi životinje vrlo su dobro prilagođeni za kretanje po kopnu i imaju kaloze, stoga morževi ne mogu puzati, već hodaju. Rep je dio lisnog rudimentarnog tipa.

Način života, ponašanje

Predstavnici podvrsta atlantskog morževa radije se ujedinjuju u stadima različitih brojeva. Životinje s pelastičkim nogama koje žive zajedno pokušavaju aktivno pomoći jedni drugima i štite svoje najslabije i najmlađe rođake od napada prirodnih neprijatelja. Kada se većina životinja u takvom stadu jednostavno odmara ili spava, sigurnost svih osiguravaju tzv. Stražari. Samo u slučaju bilo kakve opasnosti približavaju, ti čuvari zaglušuju cijelo područje glasnim rikom.

Ovo je zanimljivo! Prema znanstvenicima, tijekom brojnih opažanja bilo je moguće dokazati da, posjedujući odličan sluh, ženka može čuti poziv njezina mladunca čak i na udaljenosti od dva kilometra.

Očigledna neprikladnost i nespretnost morževa nadoknađuje se izvrsnim sluhom, odličnim mirisom i dobro razvijenim vidom. Predstavnici plavuša znaju savršeno plivati ​​i dovoljno su prijateljski raspoloženi, ali ako je potrebno, sposobni su utopiti ribarski brod.

Staništa, staništa

Koliko je moguće točnije danas, nije lako procijeniti ukupan broj predstavnika podvrsta atlantskog morža, ali najvjerojatnije ne prelazi dvadeset tisuća pojedinaca u ovom trenutku. Ova rijetka populacija se proširila iz arktičke Kanade, Spitsbergena, Grenlanda, kao iu zapadnom dijelu ruskog Arktika.

Upravo na temelju značajne geografske raspodjele i znanstvenih podataka o svim kretanjima bilo je moguće pretpostaviti postojanje samo osam životinjskih subpopulacija, od kojih se pet nalazi na zapadu, a tri na istočnom dijelu teritorije Grenlanda. Ponekad takva zabodena životinja ulazi u vode Bijelog mora.

Ovo je zanimljivo! U godišnjem režimu, morževi mogu migrirati zajedno s velikim ledom, tako da se kreću u plutajuće ledene padine, plivaju do njih do željenog mjesta, a zatim odlaze na kopno, gdje prave svoje rookery.

Prije toga, predstavnici podvrsta Atlantic morža zauzeli su granice koje su se protezale prema jugu do područja Cape Cod. U dovoljno velikom broju, plavokosa životinja pronađena je u vodama zaljeva sv. Lovre. U proljeće 2006. godine, sjeverozapadna populacija atlantskih morževa uvedena je u kanadski Zakon o ugroženim vrstama.

Atlantic Walru Diet

Proces hranjenja za predstavnike podvrste atlantskih morža gotovo je konstantan. Temelj njihovog obroka čine donji mekušci, koje se vrlo lako mogu uhvatiti plavokosama. Morževi uz pomoć svojih dugih i prilično snažnih kljova okreću blatno dno rezervoara, što dovodi do punjenja vode stotinama malih školjki.

Prikupljene ljuske morža prianjaju za peraje, nakon čega se uz pomoć vrlo snažnih pokreta protrljaju. Preostali fragmenti ljuske padaju na dno, dok sami mekušci ostaju plutati na površini vode. Oni su vrlo aktivno pojedeni od morža. Također, za hranu se koriste razni rakovi i crvi.

Ovo je zanimljivo! Bogata prehrana je neophodna za morževe kako bi poduprli vitalne funkcije tijela, kao i da podigne dovoljno potkožnog masnog tkiva, što je važno za zaštitu od hipotermije i plivanja.

Ribe se ne vrednuju od strane plavokosih životinja, pa se takva hrana jede vrlo rijetko, samo u razdoblju preozbiljnih problema povezanih s hranom. Atlantski morževi nisu nimalo prezreni od debelokožnih divova i strvina. Znanstvenici su dokumentirali slučajeve napada velikih nogu velikih životinja na narvale i tuljane.

Razmnožavanje i potomstvo

Atlantski morži postižu punu spolnu zrelost tek u dobi od pet ili šest godina, a aktivna sezona parenja u takvim životinjama na perajama događa se u travnju i svibnju.

Upravo u tom razdoblju mužjaci, koji su se ranije odlikovali svojom mirnom raspoloženošću, postali su prilično agresivni, stoga se često bore za žene, koristeći velike i dobro razvijene kljove za ovu svrhu. Svakako, seksualno zrele ženke biraju samo najjače i najaktivnije muškarce za svoje seksualne partnere.

Prosječno razdoblje trudnoće morža ne traje duže od 340-370 dana, nakon čega se rađa samo jedno, već prilično veliko mladunče. U iznimno rijetkim slučajevima, rađaju se blizanci., Duljina tijela novorođenog atlantskog morža je oko jedan metar s prosječnom težinom u rasponu od 28-30 kg. Od prvih dana života djeca uče plivati. Tijekom prve godine, morži se hrane isključivo majčinim mlijekom, a tek nakon toga stječu sposobnost jesti hranu karakterističnu za odrasle morževe.

Apsolutno svi morži imaju vrlo razvijene majčinske instinkte, pa su sposobni nesebično štititi svoje mlade u slučaju bilo kakve opasnosti. Prema opažanjima, žene atlantske morže su općenito vrlo nježne i brižne majke. Otprilike do tri godine, kad se kljove-kljove pojavljuju u mladim moržovima, mladi gotovo uvijek ostaju uz roditelja. Samo u dobi od tri godine, već sam narasla dovoljno očnjaka, predstavnici podvrste atlantskog morža počinju u odrasloj dobi.

Prirodni neprijatelji

Glavna prijetnja mnogim životinjama, uključujući životinje podvrsta atlantskog morža, su ljudi. Za lovokradice i lovce, veliki plavci su izvor vrijednih kljova, slanine i hranjivog mesa. Unatoč značajnim ograničenjima u komercijalnoj vrijednosti, kao i mjerama očuvanja u staništima, ukupan broj atlantskih morževa stalno opada, pa su te životinje pod prijetnjom izumiranja.

Ovo je zanimljivo! Osim ljudi, polarni medvjedi i dijelom kitovi ubojice su neprijatelji morža u prirodi, a među ostalima takve životinje jako pate od mnogih opasnih unutarnjih i vanjskih parazita.

Treba napomenuti da je do sada iznimka napravljena samo za neke autohtone sjeverne narode, uključujući Chukchi i Eskimi. Za njih je lov na plavonoše prirodna potreba i dopušteno im je uhvatiti ograničen broj rijetkih pojedinaca. Meso takve životinje postalo je sastavni dio prehrane sjevernih naroda zbog njihovih dugoročnih nacionalnih obilježja.

Stanovništvo i status vrsta

Važno je napomenuti da je drastično smanjenje ukupnog broja ovih podvrsta životinja uzrokovano ne samo aktivnim i masovnim gađanjem u procesu ribolova, već i naglim razvojem naftne industrije. Poduzeća ove industrije jako su zagađena prirodnim staništem crvene knjige.

Mnogi stručnjaci brinu o primjetnom nedostatku informacija o trenutnom stanju populacije morža., Do danas je poznat samo približan broj takvih životinja u vodama Pečorskog mora i na zemljištu nekih rookerija. Također, nepoznato je kretanje morža tijekom cijele godine i međusobna povezanost različitih skupina. Razvoj mjera potrebnih za očuvanje populacije morža podrazumijeva i obvezno provođenje dodatnih istraživanja.

Walrus: opis, struktura, karakteristike. Kako izgleda morž?

Prema zoološkoj klasifikaciji, svi morževi pripadaju obitelji morža, red plavoklesa, tj. Ima peraje umjesto nogu.

Veličina morža, ako je muška, u prosjeku je 3-4,5 metara, a ženke morža su nešto manje - duge su 2,6-3,6 metara. Težina muškog morža je 1,5-1,8 tona, ženke su laganije, težine "samo" 700-800 kg.

Izvana, morževi su također donekle slični njihovim rođacima - ušnim pečatima. Tijelo morža, iako vrlo masivno, ipak se odlikuje neočekivanom plastičnošću i pokretljivošću. Stražnje noge morža su u stanju saviti se u zglobnom zglobu, mogu se saviti ispod tijela i sudjelovati u kretanju tih životinja.

Ali glavna razlika morža, kako od ostalih plavaca i drugih životinja općenito, njihov "zaštitni znak" je, naravno, par dugačkih očnjaka ili kljova koji strše iz gornje čeljusti prema tlu.

Kod ženki duljina pasa-kljova je u prosjeku 30-40 cm, dok kod muškaraca može doseći i do 80 cm. Zašto morž ima psećih kljova? Zapravo, oni služe očnjake za različite praktične svrhe, prvenstveno za samoobranu od potencijalnih predatora i za pronalaženje odnosa između sebe - muški morževi se ponekad prianjaju zbog ženki, a zatim se koriste njihovi očnjaci. I uz pomoć njihovih kljova, morževi se mogu popeti na led.

Osim kljova-kljova, morževi imaju osjetljivu kosu na licu - vibrissae, debljinu odraslog morza vibrissa, otprilike, kao što je žica.

Walrus vid je slabo razvijen, ali ovaj nedostatak je više nego kompenziran izvrsnim mirisom, tako da morževi mogu mirisati, uključujući miris osobe, povlačeći se prije nego što se približi.

Mornarica je gusta i gruba, s malenim rudimentima vune, zapravo vibrissae su jedina dlaka morža. Boja morža je smeđa, ali stari pojedinci ponekad imaju ružičaste mrlje na koži - to su tragovi brojnih ožiljaka i ogrebotina, stečenih za problematični život morža.

Gdje živi morž?

Muži žive oko Arktičkog sjevernog pola, na sjevernim obalama Europe, Azije, Sjeverne Amerike i nekih arktičkih otoka. Također, za razliku od pečata, izbjegavaju otvorenu vodu i pakiraju led, pokušavajući ostati u blizini obale. Velike kolonije morža nalaze se na poluotoku Chukchi, na obalama Beringovog tjesnaca i Labradorskog poluotoka.

Što jesti morž?

Omiljena delicija morževa su morski crvi, mekušci i rakovi. Sa svojim snažnim očnjacima, morž potone u muljevito dno i odatle podiže mnogo školjki, njihove školjke se brišu s perajama, a same mekušce jedu morževi. Isto tako, događa se s crvima i rakovima, koje se doslovno pomiče s morskog dna kako bi se pojedle. Для насыщения взрослому моржу необходимо есть не менее 50 кг еды в день.

Поедают моржи и рыбу, но с меньшей охотой, нежели моллюски или черви, к охоте на рыб моржи могут прибегнуть в крайнем случае, когда нет другой еды для них.

Враги моржа

S druge strane, morž može postati plijen za kitove ubojice na moru, polarni medvjedi na kopnu, a treći neprijatelj (u svakom elementu) je, naravno, čovjek. Autohtoni narodi Sjevera: Chukchi i Eskimi, od davnina su lovili morževe (kao i tuljane), ali ih nikada nisu ubili više nego što su morali sami hraniti. Bijeli čovjek sve je promijenio - barbarsko istrebljenje morža lovaca i krivolovaca u prošlosti i devetnaestom stoljeću, izvedeno radi njihovih očnjaka i kljova, dovelo je do toga da je u naše vrijeme populacija morža dramatično opala i da su sada ovi divovi Arktika uvršteni u Crvenu knjigu, jer na rubu izumiranja.

Život morskog života

Muži su stada životinja, a obično se skupljaju u malim stadima veličine 20-30 osoba, ali ponekad mogu stvarati velike škrge od 3000 jedinki. U stadu morža najčešće dominira najjači mužjak, dok ostali muškarci povremeno otkrivaju odnos s njim i jedni s drugima, ali glavni predmet spora morževa je, naravno, ženka. No, sporovi, pa čak i borbe za ženke između muškaraca događaju se isključivo u sezoni parenja, dok su svi morži vrlo mirne životinje.

Zanimljivo je da su stražari smješteni na rubovima morraca, nakon što su uočili opasnost, svoje prijatelje obavještavaju glasnim rikom, nakon čega cijelo krdo ulazi u vodu. Kao i tuljani, svi morževi su izvrsni plivači koji mogu provesti cijeli dan u vodi.

Pacific Walrus

Pacifički morž je najveći morž na svijetu, muški je 3,5-4,5 m dug i težak do dvije tone. Ženke su malo manje. Naseljava sjeverni dio Dalekog istoka - uz obale Beringovog tjesnaca, u Chukchi i Beringovom moru i na otocima Kamčatka.

Laptev Walrus

Ova vrsta morža je najmanja, trenutno ugrožena. Živi u središnjem i zapadnom dijelu mora Laptev, u istočnom dijelu Kara i na zapadu Istočno-Sibirskog mora. Po veličini, laptevski morževi zauzimaju međustanje između Pacifičkog i Atlantskog morža.

Uzgoj morskog mesa

Mužovi dostižu spolnu zrelost u dobi od pet godina, a razdoblje parenja se javlja u travnju i svibnju, a upravo u tom razdoblju mladići koji su prije bili miroljubivi postaju vrlo agresivni i tu i tamo se, dakako, međusobno bore (koristeći kljove-kljove, naravno) za žene. Oni, kao što bi i trebali biti, biraju svojim seksualnim partnerima najjače muškarce.

Trudnoća morža traje 340-370 dana, a samo jedan mladić je rođen u isto vrijeme. U vrlo rijetkim slučajevima mogu se roditi blizanci. Mali morževi nisu tako mali - duljina tijela je oko 1 m, a težina je 30 kg. Od prvih dana života uče plivati. Prve godine života doje mali zubi, a tek nakon godinu dana postaju sposobni jesti hranu odraslih morža.

Svi morži su razvili majčinski instinkt, nesebično štite svoje mlade u slučaju opasnosti, i općenito su brižne majke. Do tri godine, dok kljove kljove još nisu odrasle u mladom moržu, on prebiva uz majku i tek kad navrši tri godine, odrasli život počinje s već izraslim kljovama.

Zanimljivosti o moržima

  • Tijekom posljednjeg ledenog doba, morževi su se širili u mnogo širem zemljopisnom području, jer su njihovi ostaci pronađeni u blizini San Francisca u SAD-u.
  • Walruses, odnosno morževi, tako su brižne majke da se, kad je to potrebno, brinu ne samo o mladima, već i strancima.
  • Želudac morža je toliko velik da su ga Chukchi i Eskimi od antičkih vremena napravili vodonepropusnim ogrtačima.
  • Grčki naziv za morž, Odobenus rosmarus, doslovno znači "hodanje po zubima", a to je ono što su morži dobili zbog svoje sposobnosti da se prilijepe uz ledena polja i popnu led.

Što WWF radi kako bi spasio populacije morža?

U 2009. godini stvorena je Stručna savjetodavna skupina za očuvanje i proučavanje morže jugoistočnog Barentsovog mora i susjednih voda, koji je okupio najbolje stručnjake u ovom području. Od tog vremena, aktivno proučavanje stanovništva. Evo nekih uspjeha znanstvenika:

  • Zračni pregled dijela mora u Pechori u proljeće. Dobivene su informacije o raspodjeli morževa na ledu, kao i približna procjena njihovog broja. Upravo u proljeće morževi na ledu proizvode potomstvo, stoga su najosjetljiviji na antropogene utjecaje.
  • Uspostavljen je rad na označavanju morža sa satelitskim odašiljačima - sada stručnjaci prate kretanje morža preko mnogih? mjeseci.
  • Na obalnom otoku. Vaygach je postavio klopke za kameru. Na temelju rezultata ankete, po prvi put su dobivene potpune informacije o vremenu formiranja ovog novajlija.
  • Prvi put je dobiven veliki uzorak bioloških uzoraka iz morskog morja Pechora. Provedena je genetska analiza DNA uzoraka, koja je pokazala da je rookbay. Vaigach okuplja životinje iz iste skupine stanovništva. Zatim će istraživači saznati stupanj srodstva morskog morja Pechore s životinjama koje obitavaju u područjima Franz Josefa i Spitsbergena.
  • Proveden je jedinstveni projekt snimanja rookerija s satelitima visoke rezolucije, koji je realiziran zahvaljujući podršci WWF-a i tvrtke ScanEx. Slike nam omogućuju procjenu broja morža na rookeryju čak iu najnepristupačnijim područjima.

Detaljni rezultati četiri godine istraživanja prikupljeni su u zajedničkoj publikaciji WWF-a i Vijeća pomorskih sisavaca.

Istraživanje populacije morža u moru Pechora se nastavlja. Tijekom sljedeće ekspedicije 2016. znanstvenici su proučavali jelovnik plavutonoša. Uzorci bentosa iz bentoskih organizama, mekušaca i rakova uzeti su s morskog dna. Nakon toga su poslani u laboratorij za toksikološku analizu i detaljnu studiju. Na 15 lokacija, znanstvenici su snimili dno pomoću telematskog podvodnog vozila GNOM.

Osim toga, WWF provodi izravan dijalog s predstavnicima naftne i plinske industrije, pozivajući ih da djeluju po principu "mjere sedam puta - jedan rez". Radi se o tome da je potrebno provesti istraživanje, pratiti stanovnike mjesta gdje se planira samo proizvodnja ugljikovodika. I na temelju podataka, prilagoditi planove, a zatim ne žeti gorke plodove.

Kao rezultat dijaloga s WWF-om po prvi put u Rusiji, tvrtka Yamal LNG usvojila je korporativnu strategiju za očuvanje atlantske morže. Dokument će pomoći u zaštiti morskih sisavaca od prijetnji koje je stvorio čovjek, a tvrtka će omogućiti sistematizaciju podataka o statusu i položaju stanovništva. Ovo je prvi i važan korak prema korporativnoj odgovornosti rudarskih tvrtki u očuvanju atlantskih morževa.

Kako bi privukao pozornost što većeg broja ljudi na probleme proučavanja i očuvanja jedinstvene vrste, WWF je 2007. godine uspostavio međunarodni blagdan - Walrus Day. Svake godine samo dobiva na popularnosti i slavi se daleko izvan granica naše zemlje.

Kako izgleda morž?

Smatra se da je morž jedan od najvećih predstavnika skupine plavaca, inferiornih po veličini samo za tuljane slona. Duljina tijela odrasle osobe može doseći 3–4,5 m s masom od 1,5 do 1,8 tona, pri čemu su ženke nešto kraće od mužjaka.

Izvana, morž podsjeća na ušne pečate, a njegovo masivno tijelo je izvanredno po pokretljivosti i fleksibilnosti svojstvenim takvim morskim lavovima i pečatima za takvog diva. Tijelo morža prekriveno je vrlo gustom, grubom kožom s pramenovima kose. Debljina kože na prsima može doseći 4 cm, na trbuhu - 8 cm, na vratu - do 10 cm.

Mladi pojedinci odlikuju se smeđom bojom tijela, s godinama koža postaje svjetlija i bljeđa, stari pojedinci su gotovo ružičasti. Zbog sužavanja krvnih žila u ledenoj vodi, pojedinci postaju gotovo bijeli prilikom plivanja.

Mornari su prekriveni crvenkastom kosom, na koži mladih jedinki raste kratka, žuto-smeđa kosa, koja se izjeda kako životinja raste. Koža starog morža je praktički gola.

Na kratkoj i širokoj njušci jasno je vidljiv niz debelih, tvrdih brkova, raspoređenih u nekoliko poprečnih redova. Dakle, na gornjoj usni odrasle osobe može biti od 400 do 700 takvih čekinja - vibrissae koje rastu u 13-18 redova. Vibrissae su vrlo osjetljive, a u debljini nisu niže od žice. Donja usna je kratka, gornja usna je blijeda i izdužena.

Nedostaju vanjske uši morža, zbog čega izgledaju kao pravi pečati. No, za razliku od potonjih, stražnji udovi morža su savijeni u petnom zglobu i više su prilagođeni za kretanje po tlu. Prednji perači su plastični i pokretni, prekriveni zrncima. Na perajama se razlikuju 5 prstiju, završavaju kratkim, tupim kandžama.

Rep morža je slabo razvijen i kratka, kožasta oštrica.

Izgleda kao morž sa strane. Foto morža. Morž.

Anatomske značajke

Usprkos sličnosti s drugim predstavnicima skupine plavutonožaca, morževi imaju karakteristične značajke strukture, što čini ove životinje jedinstvenim u svojoj vrsti.

Muški grlo ima ekspanziju nalik vrećici bez ventila za zaključavanje, koji imaju sposobnost bubrenja i okretanja prema gore. Istodobno, trzanje mišića jednjaka ne dopušta zraku da pobjegne. Zahvaljujući tom "lebdećem" moržu, plavi i ne potone čak ni u snu. Osim toga, grkljane vrećice su uključene u stvaranje zvuka: glas morža je mješavina kravljeg mucanja i dosadnog lajanja.

Morske sadnice nisu u skrotumu, već izravno ispod sloja kože i masti. Mliječne žlijezde predstavljaju 2 para bradavica, iako često mogu biti 5. Sekundarne spolne osobine mužjaka su karakteristični kožni rastovi na vratu, ramenima i prsima.

Odsječci na donjoj čeljusti su odsutni, na gornjoj čeljusti vrlo su mali ili su u povojima. To svojstvo strukture kompenzira prisutnost dobro razvijenih očnjaka gornje čeljusti - jedinstveni znak morževa.

Morusne kljove

Pojedini očnjaci (ili kljove) obdareni su pojedincima oba spola. Duljina kljova ženki je 30–40 cm, a kod muškaraca kljove do 60–80 cm (kod nekih primjeraka do 1 m) i mase od 3 do 5,4 kg.

Walruses koriste kljove u bitkama i dvobojima, puzati van na led uz njihovu pomoć, a također se koriste kao alati, formiranje rupa u debljini leda. Muškarac koji dominira u stadu uvijek posjeduje najmoćnije kljove.

Morusne kljove.

Područje i podvrste

Raspon morža proteže se u prstenu oko Sjevernog pola. Ovisno o staništu, moderna klasifikacija razlikuje 3 podvrste morževa:

Pacific Walrus (Lat. Odobenus rosmarus divergens) živi u sjevernom dijelu Dalekog istoka. Rasprostranjena je u vodama Chukchi i Beringovih mora i na otocima uz obalu Kamčatke. Najveće stanovništvo živi na otoku Wrangel.

Predstavnici podvrsta su najveći morž na planeti. Prosječna dužina trupa mužjaka iznosi 3-4 m, s tjelesnom težinom od 1,7 do 2 tone, a prosječna težina ženki može doseći i do 900 kg. Mužji kljovi narastu do 80 cm, ženke do 40-60 cm.

Pacifički morž nazvan je istočni morž evroazije, a morž je dobio latinski naziv divergens zahvaljujući svojim kljovama, koje su mnogo šire od atlantskih podvrsta.

Atlantski morž (lat. Odobenus rosmarus rosmarus) nalazi se u Karinom moru iu istočnom Barentsovom moru, ponekad ulazeći u Bijelo more. Kao posljedica nekontroliranog istrebljenja, moderno stanovništvo obuhvaća oko 20 tisuća jedinki. Najbrojnija stada pronađena su u uvalama i zaljevima arhipelaga Zemlje Franje Josefa.

Atlantski morž je najmanja podvrsta: prosječna duljina tijela mužjaka je 2,5–3 m, ženke su mnogo manje. Mužji kljovi imaju dužinu od 34 do 38 cm, kod ženki od 27 do 33 cm.

Podvrsta je dobila naziv zapadni morž Euroazije i uvrštena je u Crvenu knjigu Rusije, kao rijetka i sklona padu.

Laptev Walrus (lat. Odobenus rosmarus laptevi) - najmanja skupina, čija se neovisnost kao podvrsta još uvijek ispituje. Izolirana populacija morža tijekom cijele godine živi u središnjem i zapadnom dijelu mora Laptev, u istočnom dijelu Kara i na samom zapadu istočnosibirskog mora.

Laptev se nalazi na obalama istočnog Taimyra, u delti Lene i na Novim Sibirskim otocima.

Što se tiče tjelesne veličine, podvrsta je srednja između pacifičkih i atlantskih rođaka. Duljina trupa mužjaka može doseći 4,1 m, ženke - 3,7 m. Muški kljovi mogu imati duljinu od 65 cm, kod ženki rastu do 58 cm.

Laptevski morž uvršten je u Crvenu knjigu Rusije kao rijetka i osjetljiva podvrsta.

Gdje žive žuti?

Mudrovi su autohtoni stanovnici dalekog sjevera i putuju iznimno rijetko, na kratke udaljenosti. Oni više vole živjeti uz obalu, u plitkim područjima, dubokim od 90 m, izbjegavajući čvrsti led.

Kao društvene životinje, morževi žive u stadima, 10-20 jedinki oba spola, a na rookerima su skupine od nekoliko stotina do tri tisuće jedinki, od kojih su većina ženke. Ono što je zanimljivo: kao takva hijerarhija u stadu ne postoji, iskusni mužjaci su odani mladima i svi članovi grupe su relativno jednaki u svojim pravima.

Morževi se odmaraju na tlu ili na ledenom dnu, ne odlazeći daleko od ruba vode. U vezi s anatomskom strukturom tijela, ostatak leži, a morž može spavati iu vodi, a danima ne dolazi do kopna. Zbog značajnog masnog sloja (do 250 kg masti u svakom pojedincu), morž se ne može slučajno fizički udaviti.

Muži su društveni i mirni prema svojim rođacima, ali u isto vrijeme su oprezni i oprezni: stražari su uvijek izloženi u svakom rookeryju. Mrtav vid je slab, ali miris je dobro razvijen i čovjekov pristup se jako oštro osjeća, tako da lovci pokušavaju okružiti krdo s zavjetrinske strane.

U najmanjoj opasnosti, sat s glasnom bukom budi svoje rođake i uzbuđeni divovi hrle u gomili u more, skrivaju se u vodenom stupcu i mogu bez zraka oko 10 minuta.

Tijekom ove stampedo, nekoliko pojedinaca umire u simpatijama i postaju plijenom polarnih medvjeda.

Walrus rookery na obali na Aljasci.

Što jesti morži?

Temelj obroka morža sastoji se od pridnenih mekušaca: svojim morskim kljovom morž uranja u blatno dno i podiže mnoštvo školjki, koje se odmah protrljaju žuljevitim perajama. Školjka potone na dno, a školjke, u velikim količinama, pojedu morževi. Za potpuno zasićenje morža, potrebno je pojesti do 50 kg mekušaca dnevno.

Od dna organizmi, rakovi i crvi također ulaze u hranu morža. Ako glavne komponente prehrane nisu dostupne, morž mora biti zadovoljan ribom, iako im se ne sviđa.

Povremeno, morževi ne preziru strvinu. Vrlo rijetko, osobito veliki pojedinci napadaju tuljane i narvale.

Na takvoj jednostavnoj prehrani, morževi se, međutim, brzo udebljaju i nakupljaju sloj masti na 5-10 cm, što ne samo da poboljšava uzgon, već i štiti životinje od hipotermije.

Mornarica pod vodom.

Neprijatelji morža

U ogromnim arktičkim zemljama, morževi imaju samo dva glavna prirodna neprijatelja: polarni medvjed i kit ubojicu.

Kao oluja polarnog kruga, polarni medvjed napada na morž kao posljednji izbor, s akutnim nedostatkom hrane. Uostalom, vrlo je teško nositi se s moržom na kopnu, au vodi je praktički nerealno.

Dakle, medvjed mora strpljivo pronaći starog pojedinca koji je ostao bez majčine mladunčadi, ili promatrati morž na poliniji iu trenutku kada se morž pojavi, omamljen snažnim udarcem šape, a zatim ubiti.

Kitovi ubojice koji rastu do 8 m dužine, u pakiranjima, napadaju skupinu moravova u plivanju, odbiju nekoliko jedinki iz stada i jedu. Morž može pobjeći, samo na vrijeme da dođe do kopna ili ledenog dna.

A glavni neprijatelj morža je čovjek dugo vremena. Barbarsko istrebljenje morža američkih i europskih lovaca u 18. i 19. stoljeću dovelo je do oštrog pada broja stanovnika i potpunog nestanka iz mnogih područja tog područja.

Ostaci fosiliziranih morža nalaze se u toplijim geografskim širinama, ali ljudi su sami odvezli morž na Sjeverni pol, gdje je vrlo problematično da osoba prođe.

Danas je ribolov morža zabranjen zakonima svih zemalja, a ograničen lov, u strogo reguliranom okviru, dopušten je samo autohtonim narodima Sjevera, uključujući ljude iz Chukchi i Eskimaca.

Morski ribolov autohtonih naroda Sjevera

Unatoč dostignućima znanosti i tehnologije, život mnogih sjevernih nacija još je uvijek usko povezan s komercijalnom berbom morža. Krajem ljeta lovi morževe i koriste sve dijelove životinje u svom poslu.

Marinirano meso je nezamjenjiv izvor proteina u zimskom razdoblju i smatra se dijetnom hranom za aborigine. Pune morž kvasa i njeguju do proljeća kao poslastica. Čvrsta koža ide na izgradnju stambenih objekata, opremanje brodova i izradu užadi. Crijevne i želučane membrane prikladne su za proizvodnju vodootporne odjeće. Salo se topi i koristi za grijanje i osvjetljavanje stanova.

Sastavni dio folklora većine zajednica je izrada rukotvorina i suvenira iz kostiju i kljova morža.

Zanimljive činjenice

Окруженные в воде животные самоотверженно защищают себя и своих сородичей до самой смерти: ныряют под шлюпки и пробивают в них бреши, а также переворачивают лодки своими мощными бивнями.

Во времена капитана Кука, мореплаватели в густом тумане могли определить близость берега по реву спаривающихся моржей, слышному за несколько км, и благодаря этому часто спасались от столкновения со льдиной.

Duljina kosti - baculum, koji se nalazi u penisu morža, je oko 50 cm, što je apsolutni rekord među sisavcima u smislu duljine tijela i apsolutne dužine. Zahvaljujući toj jedinstvenoj činjenici rođen je uvredljiv izraz „hren morža“.

Pogledajte videozapis: TWO OCEANS MEET (Listopad 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org