Životinje

Opis sobova: stanište, hrana, način života

Pin
Send
Share
Send
Send


Kao predstavnici faune dalekog sjevera, više od polovice od 15 podvrsta sobova naseljava arktičku tundru (koja se nalazi bliže polu od sjevernog šumskog pojasa), kao i na mnogim arktičkim otocima. Neke podvrste također žive u šumama Finske i Sibira.

Prosječna težina: od 60 do 300 kg.

Prosječna visina: duljine od 160 do 200 cm, veličina repa - 14-20 cm, visina pojedinca - od 80 do 150 cm.
Ženke sobova su manje od mužjaka, razlika u veličini varira od svake podvrste, veličina udomaćenih pojedinaca premašuje divlje, ali imaju kraće noge.

Razdoblje sklapanja braka: Održava se krajem rujna - početkom studenog i karakterizira je rivalstvo muškaraca za pažnju žena. U većini slučajeva, dva mužjaka određuju koji je od njih jači, a tko slabiji, s pogledima na daljinu, u slučajevima kada se i jedni i drugi smatraju najjačim, počinje borba - hvatajući se s rogovima, mužjaci se međusobno guraju dok se jedan od njih ne preda. , U sezoni parenja jaki se mužjak može pariti s 15-20 ženki. Zbog stalnih sukoba s drugim mužjacima, dominantni mužjaci imaju malo vremena za traženje hrane i troše većinu svojih zaliha. Muškarci pokazuju sličnu razinu dominacije samo jednom u životu, kada dostignu vrhunac svoje snage - to se obično događa na 6 godina.

Bebe sobovi su rođeni između svibnja i lipnja. Prve dane života, jeleni su pod nadzorom majke, a nakon otprilike mjesec i pol dana počinju sami pase, a još se hrane majčinim mlijekom. To se nastavlja još nekoliko mjeseci.

Procijenjena veličina populacije: - 1 milijun u svijetu s cikličkim rastom i padom broja, koji se ponavljaju svakih 40-60 godina.

Napajanje: U ljetnim mjesecima jeleni se hrane trskom, travom, paprati i mahovinom. Oni također jedu izbojke i lišće niskih stabala, a posebno vole lišće vrbe i breze. S vremena na vrijeme tu su mesojedi, jedući leming, ptičja jaja i arktički šar (vrsta ribe).
U zimskim mjesecima, jelena je gotovo u cijelosti sastavljena od lišaja i gljiva koje iskopavaju ispod snijega i leda uz pomoć rogova i kopita. Jeleni, za razliku od drugih sisavaca, imaju jedinstveni enzim (lišenaza) koji razgrađuje lišajeve i oslobađa glukozu sadržanu u njima.
Status očuvanja vrste: Vrsta je najmanje ugrožena.

stanište: cirkumpolarne regije, uključujući otoke.

neprijatelji: Glavna prijetnja sobovima su vukovi, koji ih lovi u pakiranjima, osobito zimi. U prvim mjesecima života zlatni orlovi, orlovi, vukovi i, rjeđe, smeđi i polarni medvjedi lovu na jelene.

U Europi se te životinje nazivaju sobovi. A stanovnici Sjeverne Amerike nazivaju divljim primjercima karibua, a pripitomljene - sobove.

Sjeverni jeleni nastanjuju područja arktičke tundre (hladno bez drveća, često slabo isušena) iu šumama koje graniče s južnim dijelom tundre. Oni su biljojedi i preživači, odnosno, hrane se biljkama koje se podvrgavaju fermentaciji u želucu (naime, u buragu - najvećoj želučanoj komori), a zatim ponovno žvaču i tek nakon toga se probavljaju.
Sjeverni jeleni žive u obiteljima (majkama i teladima) unutar stada, čija veličina ovisi o staništu. Pojedinci koji žive u tundri okupljaju se u velikim stadima, ali su u zimskim mjesecima podijeljeni u nekoliko manjih. A broj stada sobova koji žive u šumama je oko 20-30 osoba tijekom cijele godine.

Gdje žive karibu? Kako preživjeti?

Kao predstavnici faune dalekog sjevera, više od polovice od 15 podvrsta sobova naseljava arktičku tundru (koja se nalazi bliže polu nego sjeverni šumski pojas), kao i na mnogim arktičkim otocima. Neke podvrste također žive u šumama Finske i Sibira.

Povijesna staništa irvasa su bila područja Euroazije, smještena iznad 50. paralele sjeverne geografske širine. Ne tako davno (2009.) zabilježen je pad broja sobova koji žive u šumama, što je navodno uzrokovano globalnim zatopljenjem. Međutim, pokazalo se da je ova verzija pogrešna, jer sada, u onim regijama u kojima je populacija sobova naglo pala, njihov broj je ponovno počeo rasti, dok je u područjima koja se smatraju stabilnima uočen pad broja pojedinaca.

Glavna opasnost za jelene jesu lovci, nestabilna klima u pojedinim regijama, kao i sve veći broj rudarskih, plinskih i naftnih industrija, čiji radnici ponekad lovu u slobodno vrijeme.

Ljudi su počeli pripitomiti sobove prije nekoliko tisuća godina. Budući da su jeleni tvrdoglavi i veliki biljojedi, stanovnici okolnih polarnih područja uzgajali su ih za jelo, kao i za prijevoz. Eskimi i dalje lovu na jelene zbog ukusnog mesa, svojih koža, rogova i kostiju, od kojih su napravljeni alati. Na primjer, Saami i Nenets još uvijek uzgajaju irvase. Za razliku od goveda, takva stada se ne mogu nazvati potpuno pripitomljena - žive na nekoliko pašnjaka, kroz koje obično prolaze nomadski putovi Sami i Nenets. Godine 1911. u Južnu Džordžiju (subantarktički otok) dovedeno je 10 sobova kako bi se osiguralo hranjenje kitolovaca i lovaca, a do 2014. njihov broj je već bio 6.600 glava, nakon čega je odlučeno smanjiti taj broj općenito i na reprodukciju ptica.

Značajke prilagodbe sob (karibua) okolišu:

Nizak omjer tjelesne površine i volumena (anatomska značajka) - Velike životinje lakše se zagrijavaju jer zadržavaju toplinu koja se stvara tijekom metabolizma, a odrasla osoba može težiti od 60 do 300 kg.

Kosti turbinate (anatomske značajke) - na zakrivljenim tankim kostima u nosnom dijelu lubanje (primjer se može vidjeti na slici desno) nalaze se meka tkiva s mnogim krvnim žilama, koja zagrijavaju hladan zrak pri disanju, nakon čega ulazi u pluća. Hladan zrak, a time i suhi zrak se navlaže, a tijekom izdisaja vlažnost se vraća u nos.

Prilagođeno različitim vremenima kopita (anatomska značajka). Ljeti, mekani dio kopita pomaže bržem kretanju na mokrom i skliskom snijegu u tundri, a zimi oštri rubovi rastu oko kopita, što pridonosi kretanju na tvrdom snijegu i ledu. Također uz njihovu pomoć, jeleni kopaju snijeg u potrazi za hranom.

Ultraljubičasti vid (fiziološka značajka). U novije vrijeme, otkriveno je da vizija sobova nadilazi spektar vidljivog zračenja. Kao što je poznato, snijeg i led odražavaju ultraljubičasto zračenje, dok predatori, lišajevi i urin apsorbiraju to zračenje. Tamna mrlja mokraće na laganom snijegu ili ledu govori životinjama da su grabežljivci ili ženke sobova u blizini. Zbog osobitosti njihove vizije, sobovi vide vukove kao tamne siluete (čak i bijela vuna namijenjena maskiranju ne pomaže grabežljivcima), osobito noću. Jeleni također vide svoju glavnu hranu kao lišajeve kao tamne mrlje na svijetloj pozadini.

Kratka ljetna migracija na više točke zbog obilja kukaca koji sišu krv (obilježje ponašanja). U ovo doba godine, jelen se kreće u gustom stadu, štiteći pojedince u središtu stada od uboda insekata.

Stvaranje stada (osobina ponašanja). Sakupljajući se u stadu, jeleni se tako štite od grabežljivaca, koji ih obično hvataju jedan po jedan. Ona također pruža zaštitu od uboda insekata u ljetnim mjesecima. Najveća stada sobova mogu se sastojati od 50 000 - 500 000 glava.

Proces migracije sobova (karibua) (obilježje ponašanja). Sjeverni jeleni u procesu migracije više su od bilo koje druge kopnene životinje - do 5.000 km godišnje. Međutim, neka stada uopće ne žele migrirati. Migracije se uglavnom odvijaju u ljetnim mjesecima kada se presele u sjeverne teritorije u potrazi za velikim pašnjacima. U pravilu, drveće praktički ne raste na takvim teritorijima, tako da je teže tamo sakriti potencijalne grabežljivce. Do zime, sobovi idu na jug u šumska područja, koja pružaju zaklon od teških mećava i snježnih oluja.

Rogovi potrebni za zaštitu od grabežljivaca, kopanje snijega i korištenje tijekom borbe između muškaraca (anatomska značajka). Sobovi su jedina vrsta jelena, od kojih ženke i mužjaci imaju rogove, iako ih koriste za različite svrhe. Rogovi se sastoje od koštanog tkiva, iz godine u godinu rastu i proliju - ova osobina razlikuje jelene od drugih životinja čiji se rogovi sastoje od keratina (od nje se sastoje kosa i nokti), te se stoga ne odbacuju. Mužjaci su krajem godine (studeni-prosinac) odbacili rogove, a ženke u proljeće (to, usput, dokazuje da su svi jeleni Djeda Mraza bili ženke, budući da su još uvijek imali rogove za Božić). Zimi, ženke koriste svoje rogove da iskopaju snijeg u potrazi za hranom, dok mužjaci, koji imaju više snage, koriste kopita za te svrhe. Novi rogovi u mužjaka počinju rasti u veljači i u potpunosti rastu do sezone parenja. S praktične točke gledišta, mnogi smatraju da su rogovi suvišni, ali sama činjenica da jeleni mogu godišnje uzgajati nove rogove, dok se nose s ogromnim stresom na metabolizam, sugerira da su te životinje izuzetno jake i izdržljive.

Guste kose, održavajući toplinu i omogućujući preživljavanje i najtežih mraza (anatomska značajka). Sastoji se od meke poddlake i grublje duge dlake. Duga vuna štiti sobove od kiše, vjetrova i snijega. Čvrsto, prozračno krzno također dopušta sobovima da plutaju na vodi - zbog čega plivaju bolje od drugih sobova. Do zime, sobovi rastu debeli poddlak, koji obično pada u procesu molting do sljedećeg proljeća ili ljeta.

Kako izgleda

Jelen je društvena životinja, a njezina sjeverna vrsta također živi u skupinama od jedne ili nekoliko desetaka jedinki, kao i druge vrste jelena. Oni žive u divljini na sjeveru Europe, Azije i Amerike - u tundri i tajgi, na otocima Arktičkog oceana. Osim toga, sjeverni narodi su ih uzgajali u kućanstvu, koristeći konjski prijevoz, izvor mesa, masti, mlijeka, koža, kostiju. Opis jelena:

  1. Visina grebena - 1-1,5 m, duljina tijela - 2 m, težina - 100-200 kg.
  2. Kratke noge završavaju širokim, gustim, okruglim oblikom, kopita. To im omogućuje da se lako kreću po kamenitom ili močvarnom terenu, ali i da ne padnu u snijeg.
  3. Vuna - svijetlosiva s smeđim mrljama zimi i smeđa ljeti. Pokriva cijelo tijelo i pouzdano štiti od hladnoće, jer ima šuplju strukturu. Osim toga, za zimu se u poddlaku pojavljuje puh, dodatno štiteći životinju od vjetra i mraza. Šuplja struktura kose doprinosi činjenici da je jelena dobro držana na vodi i može prelaziti čak i velike rijeke.
  4. Tanki dugi rogovi, s razgranatim krajevima, rastu i kod mužjaka i kod ženki. Prvo ih odbaciti svake godine na početku zime, a drugo - nakon pojave jelena.

Upozorenje! Prisutnost ženskih rogova i dlakavosti na gornjoj usni karakteristična je značajka ove vrste jelena, što je razlikuje od ostalih predstavnika jelena.

Život životinje je 25 godina. U potrazi za hranom, stada jelena migriraju na velike udaljenosti, ostavljajući zimi od tundre do tajge, gdje ima više hrane. Od svoje dvije godine, spremni su za uzgoj. Ženke do 18 godina starosti sposobne su nositi potomstvo. U listopadu i studenom započinju bračne igre. Za privlačenje ženki, muških borbi jelena, suočavanja s rivalima s rogovima. Budući da ženke ne dopuštaju muškarcima dugo vremena, borbe se mogu odvijati između predstavnika oba spola.

Nakon 8 mjeseci, ženke rađaju jednu, u rijetkim slučajevima, dva jelena. Djeca su već drugog dana spremna slijediti majku, a nakon 3 tjedna rastu rogovi.

Neprijatelji sobova su vukovi, vukovi, smeđi i bijeli medvjedi i ris. No najveća šteta za populaciju jelena uzrokovana je ljudskim aktivnostima. Krčenje šuma, ispaša u staništima jelena, lov - sve to je dovelo do toga da su jeleni preživjeli samo u udaljenim područjima sjeverne Europe, gdje još uvijek postoje prostori netaknute prirode.

Što se hrani

Deer dijeta ovisi o sezoni. Ljeti se uglavnom sastoji od zelenila - lišća grmlja, trave, mahovina, bobica, gljiva, algi. Zimi se hrane mahovnim stablima - gustim lišajima s kladonijom, kao i izblijedjelom travom, kopanjem kopita za hranu ispod sloja snijega ili leda. U zimi, mahovina je 60-80% jelena. Jelen čuje njegov miris čak i pod snježnim pokrivačem dubine 0,5 m.

Zimi se domaći jelen hrani hranom, sijenom i zrnom. U nedostatku vode, jeleni zimi, ugasiti žeđ, jesti snijeg, osim toga mogu piti morsku vodu. Tako životinje održavaju ravnotežu minerala i soli u tijelu. Kako bi održali ravnotežu soli, oni također grizu odbačene rogove.

Danas na području Ruske Federacije živi više od 950.000 sobova. Zabrana snimanja i zaštite staništa pridonosi činjenici da populacija ove životinje ostaje pod kontrolom.

Opis sobova

Duljina tijela životinje je oko dva metra, težina je od sto do dvjesto i dvadeset kilograma, visina sisavca je od sto do deset do sto četrdeset centimetara. Sobovi, koji nastanjuju otoke Arktičkog oceana i tundru, inferiorni su po veličini svojim južnjačkim kolegama koji žive u taigama.

Reindeers, i muški i ženski, imaju vrlo veliki rogovi, Dugi glavni trup roga prvo se savija unatrag, a zatim naprijed. Svake godine, u svibnju ili lipnju, ženke ispuštaju rogove, a mužjaci u studenom ili prosincu. Nakon nekog vremena, rogovi ponovno rastu. Broj procesa raste na rogovima, zbog čega je njihov oblik kompliciran. Do pete godine života postižu pun razvoj.

Dugo zimsko krzno, Griva im visi s vrata. Dlaka od krzna je vrlo krhka i lagana, jer je jezgra ispunjena zrakom. Međutim, krzno jelena je vrlo toplo. Boja zimskog krzna varira, od gotovo bijele do crne. Često boja može biti raznolika, a sastoji se od tamnih i svijetlih područja. Ljeto krzno je mekše i puno kraće.

Boja je sivo-smeđe ili smeđe boje kave. Ovjes i strane vrata su svijetle. Krzno šumskih životinja je tamnije od krzna jelena dalekog sjevera. Jednobojni mali jelen. Njihovo krzno je smeđe sive ili smeđe boje. Razlikuju se samo jeleni južne Sibira. Imaju na leđima velike svijetle točke.

Široka kopita prednjih nogu tih papaka imaju udubljenja u obliku kašike ili žlice. Oni su prikladni za grabljenje snijega da iskopaju mahovinu ispod nje.

Ponašanje i prehrana

Sobovi su javne životinje. Pase se na ogromnim stadima u kojima može biti tisuće glava, a za vrijeme selidbe stado doseže desetke tisuća. Decenijama, stada sobova uvijek migriraju istim putem. Mogu putovati petsto kilometara ili više. Životinje dobro plivaju, pa lako prelaze rijeke i tjesnace.

Zimi sibirski pojedinci žive u šumi. Do kraja svibnja u tundru odlaze velika stada životinja, gdje za njih u ovom trenutku ima više hrane. Postoji manje komaraca i gadflies od kojih jeleni pate. U kolovozu ili rujnu životinje migriraju natrag.

Izbjegavaju se skandinavske jelene.

U Sjevernoj Americi jeleni (caribou) migriraju iz šume bliže moru u travnju. U listopadu se vraća.

Europske životinje odlaze relativno blizu tijekom godine. Ljeti se uspinju u planine, gdje je hladnije i možete pobjeći od sredine i mušica. Zimi se spuštaju ili se kreću s jedne planine na drugu.

Jeleni pate od gadflies, koji polažu jaja pod kožu. Zbog toga nastaju čirevi u kojima žive ličinke. U nozdrve životinje polaže testisi nosni gadfly. Ovi insekti izazivaju toliku patnju jelenima i ponekad ih čak iscrpljuju.

Hranjenje sobova uglavnom se odvija na biljkama: mahovina ili mahovina, Ova hrana čini osnovu njihove prehrane devet mjeseci. Imajući savršeno razvijen njuh, životinje vrlo precizno pronalaze mahovinu, grmlje bobica, šaš i gljive ispod snijega. Bacanjem snijega s kopitima, dobivaju vlastitu hranu. Drugi lišajevi, bobice, trava, pa čak i gljive mogu se uključiti u prehranu. Jeleni jedu jaja ptica, glodavaca, odraslih ptica.

Зимой животные поедают снег, чтобы утолить жажду. Они в больших количествах пьют морскую воду, чтобы поддержать в организме солевой баланс. Для этого же грызут сброшенные рога. Из-за нехватки в рационе минеральных солей олени могут грызть рога друг у друга.

Reprodukcija i dugovječnost

Свои брачные игры северные олени начинают во второй половине октября. В это время самцы, добиваясь самок, устраивают бои. Самка северного оленя вынашивает детёныша почти восемь месяцев, по истечении которых рожает одного оленёнка, Очень редко бывает двойня.

Уже на следующий день после своего рождения малыш начинает бегать за матерью. Prije početka zime, ženka hrani bebu jelena mlijekom. Tri tjedna nakon rođenja, rogovi počinju probijati u jelena. U drugoj godini života počinje spolna zrelost životinje. Ženka može roditi do osamnaeste godine.

Živjeli su sobovi oko dvadeset pet godina.

Kućni sobovi

Pošto su izolirali dio stada divljih životinja, ljudi su pripitomili irvase. Kućni ljubimci su navikli na ljude, žive u polu-ispaši, au slučaju opasnosti ne rastu, nadajući se da će ih ljudi zaštititi. Upotrijebljene životinje kao životinje na planini, dati mlijeko, vunu, kosti, meso, rogove. Životinje, pak, trebaju samo ljudsku sol i zaštitu od grabežljivaca.

Boja domaćih životinja je različita. To može biti zbog osobina, spola i dobi. Europske životinje na kraju mita su obično tamne. Većina glave i stražnje strane su smeđe boje. Udovi, rep, vrat, kruna, sivo sivo čelo. Snježnobijeli kućni ljubimci visoko su cijenjeni od strane naroda Sjevera.

Domaći jeleni su mnogo manji od divljih.

Do sada, za stanovnike dalekog sjevera, jelen je jedina domaća životinja s kojom je povezan njihov život i blagostanje. Ova životinja je za njih i prijevoz, i materijal za stanove, odjeću i hranu.

U tajga području, vožnja sobova. Kako ne biste slomili leđa životinje, sjedite bliže vratu. U tundri i šumskoj tundri, oni su upregnuti u sanjke (zimi ili ljeti) koso u troje ili četiri. Za prijevoz jedne osobe upregnuta je jedna životinja. Do stotinu kilometara na dan može naporno raditi bez mnogo zamora.

Neprijatelji jelena

Sob je poželjan za velike predatore, jer ima meso i mast. Njegovi neprijatelji su vuk, medvjed, wolverine, ris. Tijekom migracije predatora dolazi plodna sezona. Stada jelena kreću se na velike udaljenosti, bolesne i slabe životinje zaostaju, gubeći snagu. Oni postaju plijenom wolverine i vučja čopora.

Nemilosrdno uništava ove životinje i čovjeka. Lovi životinju zbog svojih rogova, kože, mesa.

Trenutno u Sjevernoj Europi živi oko pedeset tisuća životinja, oko šest stotina tisuća u Sjevernoj Americi i osam stotina tisuća u polarnim zonama Rusije. Značajno više domaćih jelena. Njihov ukupni broj je oko tri milijuna glava.

19 postova

Sob - lat. Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)
u Sjevernoj Americi - caribou (engleski caribou, cariboo ['kærəbuː])

Pripada obitelji podređenih preživača, jedinom predstavniku roda Reindeer (Rangifer), artiodaktipskom sisavcu obitelji jelena.
Živi u sjevernom dijelu Euroazije i Sjeverne Amerike.
Jede ne samo travu i lišajeve, već i male sisavce i ptice.
U Euroaziji je jelena pripitomljena i važan je izvor hrane i materijala za mnoge polarne narode.
Među narodima Sjevera divlji jeleni se nazivaju sokoy.

Kraljevstvo: Životinje
Vrsta: Akord
Klasa: Sisavci
Odred: parcipeds
Podred: Preživari
Obitelj: Sobovi
Podporodica: Roes
Rod: Sob
Vrsta: sobovi

Kraljevstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Mammalia
Redoslijed: Artiodactyla
Obitelj: Cervidae
Podporodica: Capreolinae
Vrsta: Rangifer
Vrsta: R. tarandus

***** Sobovi. Sjevernoamerička podvrsta:

1. Šumski karibu (Rangifer tarandus caribou) - izvorno je bio raspoređen u tajga području Sjeverne Amerike od Aljaske do Newfoundlanda i Labradora. Trenutno je raspon značajno smanjen, podvrsta je prepoznata kao da je u stanju blizu stanja ugroženosti (NT prema IUCN klasifikaciji).

2. Karibu Grant (R. tarandus granti) je sjevernoamerička podvrsta, rasprostranjena na Aljasci, Yukonu i sjeverozapadnim područjima Kanade.

3. Tundra caribou (R. tarandus groenlandicus) - česta pojava u kanadskim sjeverozapadnim teritorijima iu Nunavutu, kao iu zapadnoj Grenlandu.

4. R. tarandus pearyi - distribuiran na sjevernim otocima Nunavuta i sjeverozapadnih teritorija Kanade.

5. Otoci Cariboua na otocima Queen Charlotte ili Caribou Dawson (R. tarandus dawsoni) - izumrla podvrsta koja je živjela na otoku Graham, jednom od najvećih u arhipelagu otoka Queen Charlotte off pacifičke obale Kanade (Britanska Kolumbija).

***** Sobovi. Euroazijske podvrste:

1. Divlji sob (R. tarandus tarandus) - stanovnik arktičke tundre Euroazije, uključujući Skandinavski poluotok sjeverne Europe. U Rusiji, broj stanovnika prelazi 1,2 milijuna pojedinaca (1999).

2. Šumski sob, ili finski sob (R. tarandus fennicus) - nalazi se u divljini samo u dvije regije Skandinavskog poluotoka, kao iu Kareliji. Malo stanovništvo živi u središtu južne Finske. Karelijska populacija ide prilično daleko u Rusiju, ostaje otvoreno pitanje o stavu istočnih predstavnika ove populacije za ovu podvrstu. Podtip uvršten u Crvenu knjigu Rusije.

3. Spitsbergen sob (R. tarandus platyrhynchus) - stanovnik otoka arhipelaga Svalbard, trenutno je najmanja podvrsta sobova.

4. Sjeverni jeleni Novaya Zemlya (R. tarandus pearsoni) izolirana je populacija koja živi na otocima arhipelaga Nova Zemlja. 1981. godine na jugu otoka bilo je oko 6 tisuća jedinki. Podtip uvršten u Crvenu knjigu Rusije.

5. Arktički jelen (R. tarandus eogroenlandicus) potpuno je izumrla podvrsta, pronađena u istočnom Grenlandu prije početka 20. stoljeća.

Sob je migratorna vrsta.
Zbog stalnih migracija, lišajski pokrivač nije potpuno uništen i ima vremena za oporavak. Lišajevi čine 90% hrane za njih, tako da osjećaju mahovinu (glavnu hranu) čak i pod slojem snijega.
Lišajevi dobiveni iz hrane, osim intestinalnih parazita.

Široka kopita omogućuju vam kretanje kroz labav snijeg i kopanje u potrazi za hranom.

Žedan ovaj jelen 9 mjeseci u godini gasi snijeg.

Vuna je topla s debelom poddlakom. Čelične dlake su duge 1-2,5 cm.
Šuplje dlake za bolju izolaciju, također pomažu u zadržavanju na površini kada prelaze rijeke.

Mužjaci također imaju rogove i kamenje.
Ženkama su potrebni rogovi kako bi otjerali natjecatelje iz hrane koju pronađu i odbacili se kad se pojave jeleni.

Ljudi su pripitomili irvase, izolirajući dio stada divljih životinja.
Domaći sobovi žive od polu-slobodnog stočarstva, a od divljih životinja razlikuju se po tome što su navikli na ljude i, u slučaju opasnosti, ne raspršuju se u stranu, već dolaze zajedno, nadajući se da će zaštititi ljude.

Od ljudske jelene treba samo sol i zaštitu od grabežljivaca.

Od jelena, ljudi dobivaju mlijeko, meso, vunu, rogove, kosti, koriste ih kao jahanje životinja.

Antlers (neogostvenivshie rogovi) jelena su poznati u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Ekstrakt iz njih koristi se u farmakologiji kao opći tonik i adaptogeni lijek.

60-ih godina pod vodstvom profesora I.I. Brehman je razvio novi preparat jelenskih rogova "Rantarin" (u tabletama) i njegov tekući analog "Velcornine". "Epsorin" - prvi visokokvalitetni ekstrakt dobiven od rogova divljih sobova.
Iz očvrslog roga sobova proizvode hranidbeni aditiv s imunostimulirajućim djelovanjem "CigaPan".

Sob. Rusija:

Većina cariboua živi u gotovo bezlilastoj tundri na sjeveru Sjeverne Amerike, zajedno s polarnom jarebicom i drugim arktičkim divljim životinjama. "Džepovi" tundre mogu se naći na jugu, u visokim slivovima Stjenovitih planina, ali nigdje ne možete pronaći svu raznolikost istinskih sjevernih oblika života koji nastanjuju "neplodna područja" koja se protežu od Aljaske do gornjeg Quebeca, uključujući zajednice ljudi koji se nazivaju Inuiti, Inupiat i Yupik.

Karibu nosi naj ekstravagantnije rogove među jelenima na Zemlji i jedini su veliki divlji sisavci u Sjevernoj Americi koji još uvijek migriraju na velike udaljenosti u velikim stadima. Savršeno su prilagođeni takvom nomadskom životu.

U većini pasmina jelena dlake su šuplje, ali u caribouu gotovo u potpunosti zadržavaju zrak kako bi izolirale tijelo od temperatura ispod nule u zimskim mjesecima i olakšale prisiljavanje bezbrojnih vodenih tijela u tundri. Caribou pliva u vodi kako pluta poput natovarenog kanua, a jato jata izgleda kao rogata armada brodova na manevrima.

Ljeti su njihova meka kopita veća od bilo koje druge vrste jelena, a takva prilagodljivost korisna je za kupanje i prelaženje močvara, dok je zimi caribou kopita otvrdnula i skupila se za kretanje po smrznutom tlu i snijegu.

U dugim nosnicama karibua, u nosnim udubljenjima postoje kovitlajuće kosti, koje povećavaju unutarnju površinu kako bi zagrijale i navlažile udahnuti ledeni zrak prije nego što stigne do pluća.

Poput crnog repa, broj karibua može se dramatično povećati za nekoliko godina, a zatim naglo opadati.

Prvo sam lovio caribou na Aljasci sredinom 1990-ih, kada je poznato krdo sliva rijeke Malchatna bilo na vrhuncu, a svakodnevno smo se susreli sa stotinama tih jelena. U 2009 Lovio sam 2 tjedna u približno istom području i vidio, možda, samo pedesetak karibua, i jedini jedini bik pogodan za trofej.

Mnoga stada karibua diljem Sjeverne Amerike značajno su opala u posljednjem desetljeću, iako su neki od njih zadržali stabilno stanovništvo. Mogući razlozi za to bili su iscrpljivanje pašnjaka uz uzgoj karibua, novi rezervoari koji blokiraju migracijske putove, širenje rudarskih operacija, ili stari izgovor o dužnosti, navodno govoreći da postoji mnogo vukova.

Neki biolozi čak sugeriraju da možda nije bez klimatskih promjena. No, povijesni podaci pokazuju nam uspone i padove populacije cariboua tijekom postojanja pisanih dokaza o toj temi.

Uvjeren sam samo u jednu stvar - nikada se neću prestati diviti tim stvorenjima.

Pretpostavlja se da sve pripadaju istoj vrsti (Rangifer tarandus), iako su u Sjevernoj Americi podijeljene u 6 vrsta, ujedinjene u 2 glavne skupine - karibu puste zemlje i šume.

Naravno, svatko tko je lovio caribou u različitim dijelovima kontinenta uočio je razlike u veličini tijela i rogova.

Prema izvanrednoj knjizi Valeriusa Geista Deer of the World, najveća se karibu nalazi ispod 60. paralele sjeverne geografske širine, uz gornju granicu zapadnih provincija Kanade, uključujući Južnu Aljasku i veći dio poluotoka Ungava u sjevernom Quebecu, iako postoji nekoliko iznimke zbog otočnih i izoliranih populacija na kopnu.

Sjeverno od 60. paralele, karibu postaje znatno manji, na arktičkim otocima odgovaraju veličini prosječnog bijelog repa.

To je u suprotnosti s vladavinom Bergmana, koja kaže da rasprostranjene vrste ptica i sisavaca dosežu veće veličine u sjevernim geografskim širinama. Međutim, ovo se pravilo odnosi uglavnom na sisavce koji žive u umjerenim zonama, kao što su jeleni i medvjedi. Veće životinje imaju niži omjer tjelesne težine / težine, što im omogućuje da zadrže više topline u hladnom vremenu.

Ali caribou je životinja na dalekom sjeveru. U cirkumpolarnim regijama i na Arktiku, hrana je mnogo manja, i općenito iu sezoni, nego u područjima koja leže na jugu.

Objavljeno je da najveći karibu pripada stijeni koja živi na sjeveru Britanske Kolumbije i na krajnjem jugu teritorija Yukon. Njihova veličina može biti posljedica dodatnog utjecaja visine na veličinu životinja, što je također zabilježeno kod jelena crnog repa u Stjenjaku.

U šumskom caribouu postoji tendencija da bude uža i stroža od onih koji žive u jalovim područjima. Možda je to prilagodljivost šumama, uglavnom stanišnim uvjetima.

Caribou s Aljaske, a osobito iz Quebeca, odlikuju se dugim i širokim rogovima.
Zatim postoje razlike u tri elementa, obično označena (iako ne uvijek) u rogovima karibua: "lopate" (supraorbitalni procesi), drugi proces (iznad "lopata") i terminalni procesi.
Postoji mit da su karibuovi bikovi s dvostrukim "pikovima" rijetki. Ta se percepcija pojavila u vrijeme kada su uglavnom lovili planinski caribou, a njihove dvostruke "lopate" rogova bile su rijetke. Ali to je sasvim uobičajeno među caribouima neplodnih zemalja. Više od polovice bikova koje sam lovio imalo je dvostruke "lopate" od rogova.

Pogledajte videozapis: Bozicni crtani za djecu - Deda mraz (Travanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org