Životinje

Kako izgleda koala i koja boja ima krzno

Koala je mala, slatka, krotka životinja koja živi samo na jednom kontinentu - Australiji. U jeziku aboridžina, riječ "koala" znači "ne pije". Životinja i istina gotovo ne pije vodu, sadržaj s vlagom sadržanom u listovima eukaliptusa. Njegov grčko-latinski generički naziv "Phascolarctos" znači "marsupijalni medvjed". Koala se dugo zvala medvjedom, ali nije medvjed, i nema nikakve veze s medvjedima, osim što izgleda kao pahuljasti medvjedić. Zapravo, koala je tobolčasta, jedina je suvremena predstavnica obitelji Koalov (Phascolarctidae).

Danas je koala najomiljenija životinja Australaca, jedan od priznatih simbola Australije, ali to nije uvijek bio slučaj. Prvi europski doseljenici uništili su milijune tih bespomoćnih životinja za gusto krzno. Međutim, reznice eukaliptusa, suše i požari bile su još opasnije za opstanak vrste. Prijetnja koalama dosegnula je vrhunac 1924. godine, kada je izvezeno više od 2 milijuna koža. Do tada su koale nestale u Južnoj Australiji iu većini područja Viktorije i Novog Južnog Walesa. Kao rezultat javnog prosvjeda, uvedena je zabrana lova od 1944. godine, a tek 10 godina kasnije stanovništvo se počelo oporavljati. Trenutno, u nekim područjima, osobito na jugu područja, koala je ponovno postala uobičajena vrsta, a IUCN je navedena kao najmanje zabrinjavajuća životinja. Međutim, intenzivno krčenje šuma predstavlja prijetnju sjevernim populacijama.

Koala opis i fotografija

Karakterističan je izgled koala: tijelo je kratko i zdepasto, glava je velika, okrugla, s malim očima, velikim pahuljastim ušima i protezom gole kože na nosu. Rep je rudimentaran, gotovo nevidljiv izvana. Boja debelog i mekog krzna na dorzalnoj strani varira od sive do crvenkasto-smeđe, na bradi, prsima i unutarnjoj površini prednjih udova krzno je bijelo. Uši su obrubljene dugom bijelom kosom, sakrum je prekriven bijelim pjegama. Na sjeveru staništa krzno životinja je kraće i rjeđe.

Duljina tijela koala je 70–85 cm, a težina je 7–12 kg. Mužjaci su masivniji od ženki, imaju širu njušku, a veličina ušnih školjki je manja. Osim toga, mužjaci imaju mirisnu žlijezdu na prsima, kojom ostavljaju oznake na stablima unutar njihovog teritorija. Ženke imaju vreću za otvaranje dvostruke bradavice.

Koala je izvrsno prilagođena sjedećem drvenom načinu života. Njegovo je tijelo prekriveno debelim krznom koji štiti životinju od vremenskih i temperaturnih promjena, što je vrlo važno - nema zaklona ili zaklona za koale. Velike šape opremljene su snažno zakrivljenim kandžama, zahvaljujući kojima se životinja lako može popeti na najviši stablo s glatkom kore. Na fotografiji su dobre vrste snažnih i snažnih koala kandži. Ako ih zvijer uroni u drvo, neće pasti.

Penjući se na eukaliptus, koala hvata stablo snažnim prednjim nogama, pomiče tijelo prema gore i istovremeno vuče prednje noge. Na stražnjim nogama prvi prst je u suprotnosti s ostatkom, drugi i treći su gotovo spojeni. Na prednjim šapama prvi i drugi prst su suprotni ostatku, osiguravajući čvrsto prianjanje tijekom penjanja. Potplati šapa su goli, s palparnom uzorkom. Zanimljiva je činjenica da su otisci prstiju koalisa gotovo identični ljudskim.

Ukupno ima 30 koala zuba, u gornjoj čeljusti tri para sjekutića i rudimentarni zubi. Zubi su dobro prilagođeni hranjenju na listovima eukaliptusa koji sadrže veliku količinu vlakana. Žvakano lišće podvrgnuto je mikrobnoj fermentaciji u cekumu, što je najdulje u odnosu na duljinu tijela svih sisavaca (dužina mu je 1,8-2,5 metara).

Na fotografiji, koala uobičajeno upija lišće omiljenog stabla eukaliptusa.

Koala mozga u usporedbi s veličinom tijela je jedan od najmanjih među sisavcima, samo 0,2% od ukupne tjelesne težine. Znanstvenici vjeruju da je to zbog prilagodbe na niske kalorijske dijete.

Gdje koala živi?

Koalsi žive samo u Australiji, gdje se nalaze na više stotina tisuća četvornih kilometara na istoku kontinenta od sjevernog Queenslanda do južne Viktorije. Populacije tih tobolčara često su međusobno odvojene širokim prostranstvima posječenih šuma. Koale su odabrale vlažne planinske šume na jugu, zasađivanje grožđa na sjeveru, lugove i polu-pustinjske krajolike u zapadnoj Australiji. Gustoća stanovništva ovisi o produktivnosti zemljišta. Na jugu, u kišnim šumama doseže 8 životinja po hektaru, au polu-pustinji na mjestu od 100 hektara može živjeti samo jedna osoba.

Kako koala živi u prirodi?

Život koala usko je povezan s drvećem roda Eucalyptus, u čijim krunama provode gotovo svo vrijeme. Većinu dana (18-20 sati) troše na spavanje, potrebno je 2-3 sata da se nahrani, a ostatak vremena životinje samo sjednu. Samo povremeno se spuštaju na zemlju kako bi trčali od jednog stabla do drugog.

Koali obično spavaju tijekom dana, dok ih noću zauzima činjenica da polako upijaju listove eukaliptusa. Pokreti životinja obično su vrlo spori, lijeni, premda se preplašena životinja može kretati vrlo okretno.

Koale su sjedeći. Većina njih su usamljenici, rijetko žive u parovima. Odrasle životinje zauzimaju određena staništa. U povoljnim uvjetima, ova područja su relativno mala: mužjak može zauzimati samo 1,5-3 hektara, ženke, a još manje - 0,5-1 hektara. U područjima slabe vegetacije, područje muške populacije može biti više od 100 hektara. Područje dominantnog mužjaka može obuhvatiti područja do 9 ženki, kao i područja podređenih muškaraca. Svaka životinja na pojedinačnoj parceli ima nekoliko omiljenih stabala za hranjenje.

U prirodi, koala živi do 10 godina, maksimalno poznato očekivano trajanje života u zatočeništvu je 18 godina.

Što jedu koale? Eucalyptus dijeta

Zimzeleni listovi eukaliptusa pružaju koalama stalan izvor hrane. Odrasli pojedinac pojede oko 500 grama svježeg lišća dnevno, i iako više od 600 vrsta stabala eukaliptusa raste na Zelenom kontinentu, koala jede samo 30 njih. U različitim regijama prednost imaju različite vrste eukaliptusa, ali uglavnom one koje rastu u uvjetima visoke vlažnosti.

Takva prehrana na prvi pogled može izgledati sumnjivo, jer su listovi eukaliptusa nejestivi ili čak otrovni za većinu biljojeda. Siromašni su hranjivim tvarima i sadrže mnogo neprobavljivih vlakana, kao i toksične fenole i terpene. Međutim, ove životinje imaju nekoliko naprava koje im pomažu da se nose s takvom nejestivom hranom. Oni uopće ne jedu lišće, otrovne komponente drugih su neutralizirane jetrom i uklonjene iz tijela. Budući da je prehrana nisko kalorična, koale spavaju i do 20 sati dnevno. Štede vodu, a uz iznimku najtoplijeg vremena dobivaju potrebnu vlagu iz pojedenih listova. Tako je evolucija davala koalama izvor hrane dostupne tijekom cijele godine, a također ih je spasila od natjecanja u hrani.

vrsta nastavka

Koale su poligamne, s malim brojem muškaraca koji su odgovorni za većinu parenja. Međutim, detalji o raspodjeli parenja između dominantnih i subdominantnih životinja nisu u potpunosti shvaćeni.

I ženske i muške koale dosežu spolnu zrelost u dobi od dvije godine. Od istog se vremena ženke počinju uzgajati, dok mužjaci počinju uzgajati 2-3 godine kasnije, kada postanu dovoljno veliki da se natječu za ženku.

Sezona razmnožavanja događa se u proljeće i rano ljeto (rujan - siječanj). U ovom trenutku, mužjaci se kreću na vrlo velike udaljenosti, a susreti između njih često se javljaju u okršajima. Tijekom "vjenčanja" "konjušari" stalno grmi. Ovi krikovi, koji se sastoje od glasnih udisaja, nakon kojih slijede izdisaji s mjehurićima, osmišljeni su kako bi privukli pozornost nevjeste, kao i upozorili natjecatelje. Krik jednog muškarca obično izaziva odgovor od najbližih rođaka. U tom razdoblju muškarci često obilježavaju granice svog teritorija, trljaju drveće grudima.

Ženka donosi godinu dana jedno leglo od jedne, rjeđe od dva mladunčeta. Trudnoća traje 35 dana. Mladunče pri rođenju izuzetno je malo - njegova težina je manja od 0,5 kg. Novorođenče se penje u vrećicu, gdje je sigurno pričvršćeno za jednu od dvije bradavice. U vrećici, mala koala provodi oko 6 mjeseci, gdje raste i razvija se. Već neko vrijeme majka ga nosi na leđima.

Od sedmog mjeseca života, beba se hrani specijalnom kašom polu probavljenih listova eukaliptusa, koju izlučuje majčin probavni sustav, navikavajući se na hranu odraslih životinja. Mlada koala postaje neovisna u dobi od 11 mjeseci, ali obično ostaje u blizini majke nekoliko mjeseci.

Očuvanje u prirodi

U prirodi koala nema gotovo nikakvih neprijatelja, grabežljivci ne preferiraju njegovo meso, očito zbog činjenice da ima jak miris eukaliptusa. Unatoč tome, životinje se često smatraju ranjivima. Premda nitko nije službeno zabilježio ove tobolčare, prema neslužbenim podacima, njihov se broj kreće od 40.000 do 1 milijun, a uništavanje staništa glavna je prijetnja većini populacija koala u sjevernom dijelu areala. No mnogo je ozbiljnija situacija u polu-pustinjskim područjima središnjeg Queenslanda, gdje se godišnje isprazni oko 400 tisuća hektara za pašnjake i druge poljoprivredne potrebe. I dok ekolozi izazivaju uzbunu i pokušavaju zaustaviti uništavanje šuma, ovaj problem ostaje hitan za ruralna područja središnjeg Queenslanda.

stanište.

Koale se šire duž istočne obale Australije. Osim toga, oni žive na otocima uz obalu Queenslanda, Viktorije i Južne Australije.

Naseljavaju i visoke eukaliptusne šume i niske šume u unutrašnjosti, kao i obalna stabla na otoku.

Koale jedu samo lišće i kore iz stabala eukaliptusa. Postoji više od 600 vrsta tih stabala, ali koale jedu samo lišće i kore od njih dvanaest.

Listovi eukaliptusa su vrlo otrovni za većinu životinja, ali koal probavni sustav neutralizira otrov. Svaka koala jede oko 350 do 600 grama lišća dnevno. Više vole mladi listovi koji su sočniji i mekši.

Koalsi dobivaju preko 90% svojih potreba za tekućinom od listova eukaliptusa. Piju vodu samo kada su bolesni, ili kada nema dovoljno vlage u lišću stabala.

Koale su uglavnom noćne. Oko 20 sati dnevno, koale spavaju ili se odmaraju na drveću, sklupčane su. Kada se kreću, mogu skočiti s drveta na drvo, kao i na velike udaljenosti duž zemlje.

Koale hodaju i kreću se polako, ali mogu trčati ako su u opasnosti.

Kada putuju kopnom, oni su osjetljivi na napade predatora kao što su psi, lisice i dingosi, te su također u opasnosti od ozljeda ili smrti od automobila.

Koale su uglavnom tihi, ali mogu proizvesti raznolike zvukove, uključujući režanje i gunđanje. Koals vikati uglavnom tijekom parenja ili opasnosti. Uplašena ili ranjena životinja vrišti i plače u glasu malog djeteta.

Vrlo veliki koala nos je jedan od najvažnijih za nju. Naposljetku, visoko razvijeni miris pomaže životinjama da nauče koji su listovi sigurni za konzumaciju.

Koalice imaju vrlo nizak metabolizam, što štedi energiju i pomaže pri probavi listova eukaliptusa. Oni jedu u bilo koje doba dana, ali obično su hladni noću kako bi uštedjeli energiju i vlagu.

Listovi eukaliptusa su otrovni za većinu životinja i nisu bogati hranjivim tvarima. Stoga, koale temeljito žvaču lišće prije nego ga progutaju. U želucu koala nalaze se bakterije koje neutraliziraju toksine sadržane u eukaliptusovom ulju.

Ženke koala dosežu spolnu zrelost u dobi od 2 do 3 godine. Muškarci dospijevaju kasnije u 3 - 4 godine. Parenje se događa između prosinca i ožujka, što je ljeto na južnoj hemisferi. Uglavnom se u koalama rađa jedno dijete. Baby koale su vrlo ranjive pri rođenju, goli su i slijepi. Stoga će biti u majčinoj torbi oko 6 mjeseci, hraneći se mlijekom. Nakon 6 mjeseci u vrećici, mladunče počinje istraživati ​​svijet oko sebe dok jaše na leđima svoje majke, hraneći se mlijekom i lišćem. I tek u dobi od 12 mjeseci, bebe koale počinju živjeti samostalno.

Koalova zaštita

Nekada je u Australiji bilo milijuni koala, ali početkom 20. stoljeća lov na koalu gotovo je doveo do njihovog izumiranja. Dvadesetih godina prošlog stoljeća poginulo je gotovo osam milijuna životinja, uglavnom zbog krzna.

Koali trebaju velike šume. No, broj šuma se smanjuje, a životinje se moraju češće kretati na tlu, pa stoga postoji veći rizik da će patiti od grabežljivaca ili ljudi.

Najčešći uzroci smrti koala su napadi pasa i prometne nesreće. U posljednjih nekoliko godina, neke kolonije koale su jako patile od te bolesti.

Mnogi istraživački programi sada su stvoreni kako bi pomogli u zaštiti koala i njihovih staništa.

Što kopno nastanjuje?

Koala - životinja koja je endemična za Australiju. Ovo je izvorni predstavnik obitelji Koalov. Žive na stablima eukaliptusa. Koala je torbalna životinja koja pripada dvostranačkom poretku. Njegov raspon je kopnena Australija, ali samo njezin istočni i južni dio.

Prije dolaska Europljana, životinje su bile podijeljene na sjeveru i zapadu. Mnogo kasnije, koale su naseljavali ljudi na području otoka Kangaroo. Male životinje, slično medvjedićima, izazivaju opću simpatiju. Gotovo cijeli život, ove tobolčarske životinje provode na drveću, spretno hodajući po granama. Koala može živjeti na jednom stablu mnogo dana, a tek nakon čišćenja lišća mijenja svoj “dom”.

Nećete se izvući na kratkim nogama na tlu, zbog čega trome koale često umiru pod kotačima automobila ili postaju lak plijen za divlje dingo pse. Noću, životinje posvećuju hranu, dok ostatak vremena spavaju, udobno smještene na vilici u granama. Koalice za spavanje vrlo su osjetljive i probudite se pri najmanjoj šuštici. Radije živite sami. Svaka odrasla životinja ima svoje podloge, koje obilježava izlučevinama mirisnih žlijezda. Takva parcela muškarca ponekad se podudara s posjedima nekoliko ženki.

Kako izgleda koala?

To su male životinje: njihova veličina tijela je od šezdeset do osamdeset centimetara, s težinom od šest do petnaest kilograma. Rep koala je vrlo malen: gotovo je nevidljiv iza bujnog krzna. Životinja ima smiješne okrugle uši, koje su potpuno prekrivene krznom.

Nemoguće je opisati kako izgleda koala bez spominjanja krzna tih životinja. Meka je i gusta, prilično izdržljiva. Boja može biti različita, ali najčešće prevladavaju sive nijanse. Mnogo rjeđe moguće je susresti malu životinju s jarko crveno-crvenim krznom.

Koale su vrlo mirne životinje: njihovi glasovi mogu se čuti samo u određenim razdobljima, tijekom uzgoja ili kada se neprijatelj približi. Uplašene ili ranjene koale stvaraju srce-zvukove koji podsjećaju na plakanje djeteta.

Način života

Otkrili smo gdje koala živi i kako izgleda. Vrijeme je da kažemo kako te životinje žive. Koals su životinje koje vode odmjeren i žuran način života. Skoro cijeli dan (od 18 do 22 sata) spavaju. Aktivnosti "medvjedića" manifestiraju se noću, koje traje ne više od dva sata. U pravilu, to je zbog potrebe da se pronađe hrana.

Smiješno je da se u takozvanim budnim razdobljima koale praktički ne pomiču: samo sjede na granama, držeći prtljažnik prednjim udovima. U ovom slučaju, koala ponekad pokazuje zavidnu milost i lakoću, spretno skakanje s jednog stabla (gdje se jede sva hrana) na drugo.

Kako su znanstvenici otkrili, takav ležerni način života koala nije slučajan. To je zbog njihove prehrane. Što jedu koale? Zašto prehrana toliko utječe na njihov životni stil? Znajući gdje žive koale, lako je odgovoriti na ova pitanja. Prehrana tih životinja uključuje samo lišće i izdanke eukaliptusa, koji gotovo da ne sadrže bjelančevine. Osim toga, listovi eukaliptusa za veliku većinu životinja su smrtonosni. To je zbog sadržaja u njima ogromne količine fenolnih spojeva.

Zanimljivo je da nisu sva stabla eukaliptusa pogodna za koale. Osim toga, životinje su vrlo selektivne u izboru listova: svjesne su prisutnosti cijanovodične kiseline, opasne po život. Štoviše, životinje su u stanju procijeniti njegovu dozu. U jednoj noći odrasla osoba pojede više od 500 g mladica i listova. Posebne bakterije koje se razvijaju u crijevima pomažu u suočavanju s tom količinom krupne stočne hrane.

Zahvaljujući posebnom mediju, lišće se pretvara u hranjivu kašu i proizvode se proteini potrebni za tijelo. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Životinje su dovoljno tekućine, koje dobivaju s povrćem.

Sigurnosne mjere

Zbog činjenice da je većina tradicionalnih staništa tih životinja uništena, danas su preživjele samo rasute populacije. Prije stotinu godina koale su bile na rubu izumiranja. Za to su krivi ljudi koji su bili privučeni mekim i skupim krznom tih životinja. Samo 1924. godine iz Australije je izvezeno više od dva milijuna koala.

Danas su koale pod posebnom zaštitom, njihovo uništavanje je zabranjeno. Koal uzgajan u zoološkim vrtovima i rezervatima, obnavljajući broj stanovnika.

reprodukcija

Smanjenje broja životinja također se objašnjava niskim prirodnim prirastom stanovništva. Gotovo 90% ženki je neplodno, a ostalo se sporo razmnožava: mnogo vremena posvećuju njezi tele, koji je obično jedini u potomstvu. Sezona parenja počinje u koalama u prosincu i završava se u ožujku: ovi mjeseci na južnoj hemisferi su kraj proljeća ili početak ljeta. Tijekom tog razdoblja, muškarci dominiraju u određenom području s ženkama koje su spremne za uzgoj.

Parenje se događa noću, visoko na drvetu i traje oko pola sata. U ovom trenutku partneri laju, glasno gunđaju, grebu se i grizu. Nakon obavljanja vjenčanog sakramenta, par se raspada i od tog trenutka muškarac zaboravlja na potomstvo. Nakon otprilike 35 dana rodi se maleno mladunče koje je u potpunosti ovisno o majci. Slijepa i potpuno gola beba veličine zrna graha ne teži više od 3 grama. Njegovi stražnji udovi još nisu nastali u vrijeme rođenja, a prednje noge s kandžama su već dobro razvijene.

Došavši na svijet, beba se uvlači u majčinu torbu duž puta koji brižna ženka liže u krzno, a beba ne ostavlja vreću šest mjeseci, čvrsto pričvršćena za majčinu bradavicu. U prvim mjesecima hrani se isključivo majčinim mlijekom, a zatim majka počinje hraniti dijete gnojnicom poluprobavljenih listova s ​​izmetom.

Šest mjeseci kasnije mladunče izlazi, penje se na leđa majke i tako putuje s njim kroz drveće. Do osam mjeseci povremeno se skriva u vrećici, ali kasnije jednostavno prestaje stati u nju: morate staviti glavu u nju kako biste učvrstili mlijeko svoje majke. Od dobi od devet mjeseci, zrela životinja prebacuje se na vlastiti kruh. Jednogodišnja žena dobiva vlastitu zavjeru, a odrasli muški udvarač izvlači mladog muškarca tijekom sljedećeg razdoblja parenja.

Zanimljivosti o koalama

Odgovorili smo na osnovna pitanja ljudi koji su zainteresirani za ove egzotične životinje: gdje koala živi, ​​kako izgleda, kako se organizira njezin život. Sada vam želimo predstaviti neke zanimljive činjenice o tim životinjama.

  • Iz jezika australskih starosjedilaca, ime životinje se prevodi kao "ne piti".
  • Kohal krzno miriše na eukaliptus, što je sasvim prirodno, i mošus. Ovi oštri mirisi štite životinje od buha i drugih parazita.
  • Subkutane žlijezde proizvode posebnu tvar koja kosi daje prekrasan srebrni sjaj. Eukaliptus medvjedi su vrlo osjetljivi na sunčevo zračenje, a ta tvar je sposobna apsorbirati zrake, neutralizirajući njihove štetne učinke.

Koal se ne može vidjeti u europskim zoološkim vrtovima, jer u umjerenim klimatskim uvjetima ne rastu eukaliptusi, a životinje se suočavaju s gladovanjem. Izvan Australije, mogu se vidjeti samo u zoološkom vrtu u San Diegu, gdje je šuma eukaliptusa bila zasađena posebno za te životinje.

Pogledajte videozapis: VESELI RAKUNI-Rakuni važe za jedne od najsimpatičnijih stvorenja u životinjskom carstvu. (Studeni 2019).

Загрузка...
zoo-club-org