Ptice

Siva dizalica: Fotografije, Lifestyle značajke

Pin
Send
Share
Send
Send


Velika dizalica, karakterizirana zajedničkom sivom bojom, dugim vratom i šapama, crnom glavom s crvenom krunom i bjelkastim obrazima. Nema seksualnog dimorfizma. Mladi imaju smeđe perje.

širenje, Migratorna ptica, 2 podvrste pronađene u Euroaziji. Europsko područje nalazi se u središnjem i sjevernom dijelu zapadne granice, prolazeći kroz područje Danske i Norveške. Zimi je na Iberijskom poluotoku, kao iu Sjevernoj i Istočnoj Africi. U Italiji je uobičajen kao migratorna vrsta, mnogo manji broj pojedinaca ovdje zimi, a samo u određenim područjima. Od početka 20. stoljeća prestaje se gnijezditi na području Venecije.

stanište, Preferira otvorena područja: travne i brdske močvare, šumovita močvarna područja. Tijekom zimovanja sive dizalice može se promatrati obale laguna, rijeka, polja, stepa.

biologija, Za gnijezdo bira suho mjesto na poplavljenim mjestima, na otoku ili na jarcima. Od kraja ožujka do lipnja obično se nalaze 2 crvenkasta ili zelenkasta s smeđim mrljama jaja, o kojima brinu oba roditelja 28 do 31 dan. Mladi lete u dobi od 65 do 70 dana. Jedna legla godišnje. Siva dizalica je oprezna i nevjerna ptica, većinu vremena troši na tlo, na kojoj se kreće polako i graciozno. Let je moćan, krila lepršaju prilično sporo. Prehrana je raznolika, uključuje sve vrste životinja, ali se temelji na biljnoj hrani.

Zanimljiva činjenica, Tijekom sezonskih migracija, oni se ujedinjuju u brojna jata koja stoje u letu s klinom. Glasni krikovi, najčešće emitirani u letu, podsjećaju na zvuk trube.

Srodne vrste. Crane demois (Anthropoides virgo) može se prepoznati po snopovima bijelog perja na stranama glave i crnoj donjoj strani tijela. Gnijezdi se u stepama azijskog kontinenta, a pojava u Italiji je slučajna. (U stepskoj zoni Rusije to je na nekim mjestima uobičajeno.)

stanište

Sivi kranovi gnijezde se u zapadnoj i sjevernoj Europi, na mnogim područjima Rusije (do Kolyma i Transbaikalia), u Kini iu sjevernoj Mongoliji. Također, oni se ne opažaju mnogo na Altaju, u Tibetu i Turskoj. Zimi dizalice, kao i većina ptica, obično migriraju na jug: u istočnu i sjevernu Afriku, u Španjolsku, Francusku, na Bliski istok, u Indiju i Kinu (jug i istok).

Njihova gnjezdilišta: u močvarnim područjima iu poplavnim područjima rijeka (močvarnih). U slučaju nedostatka močvara, mogu se naseliti u blizini poljoprivrednog zemljišta. Dizalice obično odabiru povišena mjesta za prezimljavanje, prilično gusto prekrivena travnatom vegetacijom.

reprodukcija

Siva dizalica - monogamna ptica. Ona drži svoj par za život. Samo ako umre ženka ili muškarac, preživjela ptica pronalazi drugog životnog partnera. I još jedan par se može formirati u slučaju neuspješnih dugih pokušaja da imaju potomstvo.

Od travnja do srpnja traje sezona parenja. U pravilu, par se formira prije leta do mjesta budućeg gniježđenja. Po dolasku na scenu, ženski i muški organiziraju najoriginalnije ritualne plesove. Oni predstavljaju odbijanje, lupanje krilima i važan hod.

Iznad ili blizu vode odabire se zemljište (relativno suho), nužno između guste vegetacije (šikara trske, itd.). Ovo je mjesto za gnijezdo. Muški i ženski glas najavljuju izbor prikladnog mjesta. Tako označavaju svoj teritorij.

Gnijezdo je veliko (promjera više od 1 m). Građena je od najrazličitijih materijala. Ženka obično postavi 2 jaja. Vrijeme inkubacije traje do 31 dan. I muška i ženska jaja izlegu. Kratko nakon rođenja, pilići mogu napustiti roditeljsko gnijezdo. Njihova puna perja dolazi za oko 70 dana.

Način života, značajke

Siva Crane, kako je gore navedeno, po dolasku kod kuće počinje plesati na neobičan način. On to čini sam ili u stadu. U tom razdoblju ptice su vrlo oprezne, tako da se sve to može promatrati samo izdaleka. Dizalice na mjestima gniježđenja obično nikada ne tvore masovne nakupine, tj. Parovi se gnijezde daleko jedan od drugog.

Gnijezdo žensko i muško graditi vrlo brzo i bezbrižno. Kao rezultat toga, to je samo hrpa drva za ogrjev prikupljenih iz obližnjih područja. Unutar gnijezda nalazi se pladanj obložen suhom travom. Starije ptice u pravilu zauzimaju svoja gnijezda (prošle godine). Takvo gnijezdo može služiti nekoliko godina za nekoliko dizalica, a ptice je samo malo ažuriraju svake godine.

Distribucija dizalica u Rusiji

Siva dizalica u Rusiji zastupljena je s dvije podvrste - zapadnom i istočnom. oni se malo razlikuju jedni od drugih. Granica njihove raspodjele, kao i njihova subpecifična neovisnost, danas se relativno slabo proučava na području zemlje. Približno možemo reći da se granica koja razdvaja ove dvije podvrste proteže duž Uralskog područja. Zapadne podvrste žive u europskoj Rusiji, a istočne u azijskom.

Osim toga, poznato je da za zimovanje sivi kran iz europskog dijela zemlje leti u Afriku (Maroko, Egipat, itd.), A iz istočnog dijela (nastanjen uglavnom u Sibiru) na sjever Indije ili u Kinu. Neznatan dio sivih ždralova zimi u Transcaucasusu.

U zaključku o najzanimljivijim

Na samom početku sezone parenja, sive dizalice pokrivaju perje blatom i muljem. To im omogućuje da prikriju i sakriju se od grabežljivaca, što ih čini manje vidljivim tijekom razdoblja inkubacije i izleganja svojih pilića.

Kransko sivo, kao i druge vrste, započinje svoj let glatkim padanjem vjetra, ubrzavajući i otkrivajući ogromna krila neposredno prije polijetanja.

Sive dizalice su vrlo svejedne: hrane se biljkama (gomolji, lišće, stabljike, žir, bobice itd.), Beskralježnjaci (crvi i insekti), kralježnjaci (zmije, žabe, glodavci i ribe). Dizalica se također može hraniti žitom, čak stvarajući prijetnju usjevu.

stanište

Dizalica preferira živjeti na otvorenom prostoru, primjerice u travi. Dok se inkubiraju jaja i njeguju pilići, oni se nasele blizu vodenih tijela ili u šikarama.

U hrani, dizalice nisu izbirljive. Njihova prehrana uključuje veliku količinu biljne hrane: divlje bobice, sjemenke, biljke, žitarice (pšenica, zob). Ljeti se ptice hrane žabama i insektima. Oni također konzumiraju male glodavce (na primjer, miševe), zmije, guštere.

Važan dio prehrane dizalica je voda. Ove ptice konzumiraju mnogo tekućine. Ako u blizini nema izvora vode, dizalice lete na druga mjesta nekoliko puta dnevno.

U kavezima i uzgajivačnicama, prehrana dizalica je vrlo raznolika. Pružaju se kruhovi, sirovo meso, riba itd. Dizalice su vrlo sklonije hrani namijenjenoj domaćim pilićima.

Obilje i prevalencija

Do danas, broj dizalica je oko 250 tisuća ptica. Žive uglavnom u Rusiji i Skandinaviji. Broj ove vrste stalno se smanjuje zbog isušivanja močvara i izgradnje poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednici igraju važnu ulogu: polja tretiraju pesticidima na kojima ždrijeb traži hranu. Čudno je da lovokradice imaju mali utjecaj na broj dizalica. Ljudi vrlo rijetko ubijaju te ptice.

Siva dizalica je uvrštena u Crvenu knjigu. Pucanje i hvatanje ptica zabranjeno je zakonom. Za spremanje broja stvoreni su ograđeni prostori i uzgajivačnice.

U Rusiji postoje dvije podvrste sivog dizalice: istočna i zapadna. Znakovima, oni se praktički ne razlikuju. Granica koja dijeli prolazi kroz područje Urala. Zapadna siva dizalica zimi u afričkim zemljama, a istočna - u sjevernim dijelovima Indije i Kine. Neki predstavnici vrste zimi u Transcaucasus.

Zanimljivosti

  1. Kada dizalice izlegnu jaja i brinu se o pilićima, perje oblažu muljem ili močvarnim blatom. To se radi za dobro maskiranje i zaštitu od grabežljivih životinja.
  2. Skinite dizalicu - fascinantan prizor. On glatko rasipa i širi svoja krila neposredno prije polijetanja.
  3. Crane - najstarija životinja. Ovaj predstavnik obitelji ptica pojavio se prije 40-60 milijuna godina. To znači da je dizalica uhvatila doba dinosaura. Primitivni ljudi prikazivali su te ptice na zidovima špilja i stijena.

Pogledajte videozapis: Crtići: Otok Vlakova - Policija Uhvatila Kradljivca! (Travanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org