Ptice

Slika ptice slavuj

Pin
Send
Share
Send
Send


Sve vrste slavuja pripisuju se drozdnoj obitelji. Ženke i muškarci izvana se ne razlikuju. Uobičajeni slavuj je mala ptica, nešto veća od vrapca. Njena boja je također neupadljiva, uglavnom monofona, smeđe-maslinova. Dio trbuha i vrata ptice u bijelom. Boje stranica i dojke su malo tamnije od glavne boje. Vrh repa ima slabašan crvenkasti ton. Boja slavuja se praktički ne mijenja tijekom cijele godine.

Mlade pojedince može se razlikovati po svojoj ljuskastoj boji ispod i svjetlo šareno s gornje strane. Okrugle oči izgledaju gotovo crne. Dužina slavuja ne prelazi 20 cm, a težina mu je u prosjeku 25 grama. Krila ptice su oko 9 cm, a raspon može biti 29 cm. Ali na kraju postoje pojedinci s oblinama. Kada slavuj sjedi, rep se diže i pada.

staništa

Ali gdje žive slavuji koji se vraćaju nakon zimovanja u svoju domovinu? Budući da su ptice koje vole vlagu, biraju sočna područja, poput močvarnih šikara, grmlja u parkovima i vrtovima. Također vole i šumske rubove koji se nalaze u šumskim i šumsko-stepskim područjima. Neki pojedinci mogu živjeti na suhim mjestima, ali se obično ne vraćaju na ove stranice sljedeće godine.

Način života

Od mjesta zimovanja ova ptica ne žuri da se vrati. U proljeće stiže slavuj, kada su stabla već prekrivena zelenilom, a kukci vode buran život jer hrane ove ptice. Obično ovo vrijeme pada na kraj travnja do sredine svibnja. Iskusni pjevači obično se vraćaju prvi. Nekoliko dana kasnije, ptice koje su podlegnu godišnjici stižu. S njihovim dolaskom život se mijenja. Mladi odrasli pojedinci nastoje živjeti u blizini iskusnih, starih slavuja. Pokušavaju osvojiti dio teritorija muškaraca koji ovdje žive iz godine u godinu. Ali on aktivno štiti ovo područje. Stara slavujica žestoko pokušava odagnati sve zavidne ljude i nekima se odreći položaja, odajući dio svog teritorija. Ali u isto vrijeme odlučuje koga će priznati, kao da bira s kime se želi pridružiti. Usklađeni mladi slavuji postaju novi susjedi, stari neće moći zauzeti stranu teritoriju.

Tako se hijerarhija formira iz malog broja slavuja. Glava je najstariji muškarac, tu su i od 1 do 3 odrasle osobe, a ostali, najmlađi, su niži, poslušni vođi. Svi oni mogu stvoriti obitelji i živjeti na udaljenosti od 15-30 metara, a ponekad i susjedno gnijezdo samo pet metara. U takvim slučajevima stari i mladi slavuji mogu sjesti na jednu granu i pjevati. U isto vrijeme, najmlađa ptica strogo promatra svoj red da počne pjevati. Dešava se da je neiskusan muškarac fasciniran i počinje pjevati ranije, onda stari ptic napasti i odgurati uljeza ili početi pjevati jednako glasno kao mladić koji ga ne poznaje, tjerajući ga na tišinu.

Ako mužjaci žive odvojeno jedan od drugog nekoliko metara dalje, svaki od njih ima vremena za pjevanje. To se obično događa u mjestima koja su pogodna za gniježđenje. Možda nema lidera među odraslim muškarcima. I istočni slavuji, koji su stari samo godinu dana, mogu se grupirati i živjeti odvojeno u naseljima. Ove ptice pjevaju nespretno, s piskavicama i mrljama ili pretjerano tvrdim, s "žarom".

U drugim područjima, obično na sjeveru, odvojeni parovi odlaze jedni od drugih na udaljenosti od nekoliko stotina metara.

Više o pjevanju

Među obiteljima ptica, zapadni zajednički slavuj najbolji je pjevač. Ptica počinje s pjesmama samo tri do pet dana nakon povratka iz zimovanja. Njegova pjesma počinje oko 22 sata i traje cijelu noć do zore. Ali prvih tjedana nakon dolaska, pjesma pernate se može čuti tijekom dana. Cijelo je vrijeme točio, utišavajući samo nekoliko sati na ručku.

Slavuj pjeva svoju pjesmu na grani koja se spušta iz zemlje. U ovom trenutku, on je malo pogrbljen i spušta krila. U normalnim vremenima, praktički je nemoguće primijetiti slavuj, budući da je lik ovog Maltza tajnovit i oprezan. No, tijekom pjevanja, možda je toliko zaboravljen da su se neki uspjeli zbližiti i pogledati entuzijastičnog izvođača.

Pjesme slavuja su vrlo karakteristične, pune su zviždanja, tutnjanja i klikajućih zvukova. Ali u njegovom "rječniku" ima mnogo signala koje koristi ne samo za pjevanje. Ali on koristi te zvukove samo za određenu svrhu, tako da je vrlo rijedak. Primjerice, slavuj primjenjuje nekoliko različitih signala koji ukazuju na predstojeći alarm.

Pjesme slavuj se mogu postupno poboljšavati kako ptice postupno uče ovu umjetnost. Mladi muškarci slušaju više odraslih i oponašaju ih. Ako se iskusni izvođač pojavi u okrugu, uskoro će svi slavuji izvući svoje pjevanje. Poznato je da na mjestima gdje su uhvaćeni dobri pjevači, sljedeća generacija neće dobro funkcionirati u svojim melodijama sve dok ih se ne nauči.

Opis slavuja, odnosno njegove pjesme, neće prenijeti ljepotu ovog izvanrednog događaja, pa je bolje izdvojiti dan za šetnju u prirodi, a možda ćete biti dovoljno sretni da čujete melodije ovog poznatog pjevača.

Stvaranje para

Ženke na području mužjaka dolaze navečer i tiho čekaju do jutra. U zoru počinju tiho zviždati kako bi privukli pažnju na sebe. Često u ovom trenutku skaču po granama grma ili na tlo. Muškarac, zauzvrat, počinje se vrtjeti, uzimajući različite poze, spušta krila, grči i otvara rep. Tako se formira par. Ženka polijeće, a mužjak ide za njom, stvarajući hrapave zvukove. Zato juri svoju dragu.

Nekoliko dana kasnije, kada se ženka naseli na muško gnijezdilište, pronalazi dobro mjesto za izgradnju gnijezda.

traženje gnijezda

Omiljena mjesta za izgradnju gnijezda u slavujima su šikare i korijeni grmlja, rast stabala, lugovi, vrtovi u blizini. Obično se ta mjesta nalaze u blizini vlažnih područja, primjerice u blizini vodenih tijela ili močvara. Gnijezdo se obično gradi na tlu, a ponekad i na hrpi suhog lišća. Mjesto je skriveno granama ili korijenima. Za gradnju kuće oni se ne rupe, već se samo malo kopaju u šumu. Strane gnijezda ostaju na razini suhog lišća. Dakle, njegov promjer je 110-130 mm, visina - do 100 mm. Sami pladanj je unutar utora promjera 7-8 cm, a dubina je 5-7 cm.

Uobičajeni slavuj gradi se otprilike. Na dnu nekoliko slojeva prošlogodišnjeg lišća. Rubovi pladnja, u rijetkim slučajevima, i zidovi gnijezda, obloženi su stablima trave i šašom. Također dno pladnja prekriveno je malim česticama žitarica, pa čak i konjskom kosom. Novo gnijezdo nalazi se na skrivenom mjestu, tako da slavuj ide pješice. Ženka gradi takav stan. Na nju se troši do 6 dana.

Ptičji potomci

Nakon postavljanja gnijezda, ženka pravi kvačilo u kojem je 4-5 jaja maslinovo ili maslinasto smeđe boje. Ovo vrijeme pada krajem svibnja i početkom lipnja. Inkubiraju se samo žene. U to vrijeme "tata" pjeva i štiti područje i ženku gnijezdo. Već nakon 13-14 dana pojavljuje se potomstvo. Hranjenje traje do 12 dana, a otac pomaže ovoj ženki. Oko 19. dana pilići počinju letjeti, a otac zaustavlja pjevanje. Još dva tjedna roditelji hrane mlade. Do kraja lipnja svi slavuji prestaju pjevati, a legla se raspršuju. Ptice počinju uobičajeni osamljeni život. Zajednički slavuj krajem srpnja odleti s mjesta za gniježđenje.

Zajednički slavuj

Slavuj je ptica selica. Slavuj je ptica pjevica 26. srpnja 2014

Vitka mala ptica s prekrasnim jasnim jasnim glasom dugo vremena dugo se zaljubila u ljubitelje glasovitih trilera. Nisu svi probudili prvi pijetlovi. Netko je bio sretan što se susreo s jutrom pod vedrom pjesmom slavuja. Sretni ljudi također pripadaju Kurskanima. Imaju vlastitog "obiteljskog" pjevača. I, iako takva vrsta ne postoji, brojni su navijači uvjereni da je Kursk slavuj različit od ostalih plemena.

A tu je i zviždač, crvenokrvni warakushka. I svi oni pripadaju obitelji slavuja. Vokalni podaci pernatih umjetnika bili su u njihovim djelima proslavljeni pjesnicima prošlih razdoblja. U Homerovoj Odiseji, jedna od junakinja mita magično se pretvara u takvu pernatu.

Slavuj - ptica pjevica: opis

Bliže junaku ove prezentacije bio je veliki ruski pisac Nikolaj Nekrasov. U svojoj pjesmi posvećenoj univerzalnom najdražem, istaknuo je da je "naš Kursk slavuj u cijeni ...".

Slavio ga je, naravno, prije svega pjevajući. Uostalom, ako pogledate izvana, onda je pojava tog krilatog fenomena posve beznačajna. Mnogi su čuli, ali, istina, manje su vidjeli i znaju tko je slavuj - ptica, čiji će vam opis čitati, a na sastanku je nećete naći. Izraslina je mala, samo sedamnaest centimetara, noge su duge, oči su tamne, boja je smeđa, samo rep ima crvenokosu.

stanište

Ptah je raščetvoren, koji pripada istočnoj podvrsti, gotovo u cijelom europskom dijelu naše ogromne zemlje, do Kavkaza i Krima, do Altaja i Yeniseia. Možete je upoznati u Istočnoj Njemačkoj i Poljskoj, a ona ne leti pokraj Baltika. Tu je i zapadni predstavnik koji živi u Ukrajini, u južnoj i srednjoj Europi, Maloj Aziji. Perzijske i afričke podvrste gnijezde se u Kazahstanu i Zakavkazju. Općenito, živi gotovo svugdje, ne boli, prijateljski je s vrapcima, jer pripada ovom poretku. A obitelji su muha i drozd.

reprodukcija

Doslovno sve vuče za svoj dom: suho lišće, stabljike i slamke. Ako imate sreće da negdje pokupite komad vune, dno gnijezda će biti meko i toplo. U ovom udobnom stanu pojavljuje se potomstvo pernatih pjevača. Jedino ženka inkubira jaja.

Dugi su nešto više od dvadeset milimetara, boje se savršeno spajaju s osušenim lišćem. Dakle, trinaest dana, koji su potrebni za izlegavanje pilića, malo je vjerojatno da će ih netko slučajno vidjeti i biti u stanju nauditi. Štoviše, sve to razdoblje, buduća majka i njezino potomstvo pouzdano štite i hrane, kao pravi čovjek, glava prijateljske obitelji.

Slavuj je ptica selica, tako da ne ide nigdje preko zime, nego u Afriku. Također voli krhke kosti na suncu za zagrijavanje. Međutim, ne zaboravlja se vratiti na vrijeme da pjeva proljeće i toplinu pjevanjem. To se događa početkom svibnja, kada je vrijeme već riješeno, a sunce se zagrijava poput ljeta. U južnim regijama, oni slave svoj rani povratak, još u travnju.

Neki pjesnici tvrde da krilati pjevači pjevaju samo noću. Ali to je posve pogrešno. Tragovi se mogu čuti u druga doba dana, ali samo muškarci. Tako oni pokazuju znakove pažnje svojim djevojkama, brinu se o njima. Vjerojatno su vitezovi, koji su u to vrijeme virili po pticama, počeli igrati serenade pod prozorima svojih dragih.

Samo u pjevanju, Rusi uvijek uvijek imaju slavni slavski Kursk. Za poznavatelje i znalce, njihova vokalna umjetnost postala je cijela znanost. Solo se odlikuje velikim brojem takozvanih "koljena", u približnom prijevodu na ljudski jezik - stihovima. Te se značajke odražavaju u krilatim frazama. Što misliš tko je "izbacivanje uboda"? Folklorni talenti proučavaju stil slavujskog nastupa i pokušavaju ga oponašati, natječući se jedni s drugima u vještini, poput onih ptica.

Sve vrste "pjesama"

Ivan Sergeevich Turgenev je razumio navike pernatih pjevačkih zborova. Čak je detaljno opisao deset "kupleta" u svojoj poruci lovcu prijateljima. Metak od metaka, Kly-Kly, Plen-Plen, go-go-go-that ... Ovdje i yulina tupa, i peal, leseva cijev i kukushkin let. Poznavateljima se pripisuje pjevanje do dvadeset i četiri koljena, posebno uočavajući njihovu neobičnu konstrukciju u svakom mjestu. Kursk pjeva "couplets" više od drugih, za koje su uvijek dobivali povećanu pozornost, čak i tijekom velikih sajmova prije nekoliko stoljeća.

Okupljeni ovdje iz cijele Rusije, kupili su slavuja. Sredinom devetnaestog stoljeća iznos od 150 rubalja bio je prilično velik. Toliko su, a još više, plaćali za lokalne pse. Za taj novac, tada je bilo moguće nabaviti par konja i dodati nekoliko krava u dvorište. Kao što je navedeno u priopćenju za 1836. godine, 420 ptica je na domorodnom sajmu prodano lokalnim stanovništvom te godine.

U to je doba profitabilno bilo lovljenje pjevačkih područja Kurska. Nije ni čudo što su rekli da "pjevaju aršin". Sretni vlasnici bili su spremni izdvojiti urednu sumu, a zatim je svakodnevno dirnuti i diviti se zvonjavim trilima. Značajnu dobit ostvarila je i obuka malih pasa u vokalnoj umjetnosti. Gnijezda su bila posebno smještena uz odrasle muškarce, tako da su mladi slušali i ponavljali plemena "profesionalaca". Pjesma Kursk mogla se čuti u Sankt Peterburgu, jer je carski dvor također imao slabosti za taj zvuk.

Slavuj danas nije izgubio svoju popularnost - pticu čije se pjevanje čuje u zoru i zalasku sunca od proljeća do jeseni. Sada kod kuće, za razliku od papagaja i kenara, ovi psi se ne čuvaju. Jesu li to samo oduševljeni ornitolozi. Ali u Kursku prije nekoliko godina otvoren je muzej posvećen životu i fenomenu pernate pjevačice. Više od 500 eksponata, povijesnih podataka, književnih djela, izreka i znakova. Ovdje se prikuplja sve ono što Kurus slavuje o sebi, a fotografije i glinene figure ptica lokalnih umjetnika izazivaju stalni interes i svakodnevno privlače stotine mladih i starih posjetitelja u muzej.

Vokalna natjecanja, festivali bardskih pjesama nazvani po ponosnoj ptičici održavaju se na području regije i izvan njenih granica. A od Kurska do bijelog kamena može se doći "slavujskim" vlakom.

Kursk slavuj

Poznati pozorišni glasovi primili su ovaj glasni nadimak: pjevačica Nadežda Plevitskaja u carskoj Rusiji, tenor Ivan Surzhikov četrdesetih godina prošlog stoljeća, sada takozvana omiljena publika, Narodni umjetnik Rusije Lev Leshchenko.

Iznenađujuća je činjenica da sa svim štovanjem i ponosom lokalnih „pernatih zvijezda“ nisu na grbu Kurskske regije.

Ali postoje tri leteće jarebice. Tako su izbjegavali glavni simbol regije.

Za razliku od kraja devetnaestog stoljeća, kada je ribarstvo ptica u Kursku ugrožavalo izumiranje "pevama", danas ih nema potrebe dodavati u Crvenu knjigu. Samo u regiji ima oko dvije tisuće parova. Ali to ne znači da im nije potrebna zaštita, poput svih živih stvari oko nas. Lijepo je upoznati dan s čistim pjevanjem, što daje osjećaj mira i osmijeh.

zaključak

Nadamo se da razumijete što je slavuj - ptica, čiji smo vam opis opisali. Sada možete podijeliti svoje znanje s voljenima.

Vijesti i društvo
Slavuj je ptica koja pjeva ... Ili zapravo ne?

Među svim pernatim pjevačima postoji jedan najglasniji pjevač. Njegovi trileri se glasno ističu od ostalih. Pogodi tko je to? Istina, o slavuju. Većina ljudi povezuje ove ptice s najboljim od najboljih,…

Vijesti i društvo
Ptice selice: imena za djecu, opis, popis. Fotografije ptica selica s imenima djece

Kada se okolina ili uvjeti hranjenja promijene, mnoge ptice odlaze u tople regije. To može biti zbog osobitosti njihove reprodukcije. Ova živa bića imaju visoku razinu mobilnosti, koja nije dostupna ni na koji način ...

Vijesti i društvo
Mrežica: pjevica, rana ptica

Ona se cijeni, prije svega, za veliko pjevanje. Među sivim pticama, smatra se najboljom pjesmom. U njezinim izgovorenim pjesmama nalaze se tragovi šulja, zviždanje zečića i cvrkutanje sisa. Tko je ona? Naravno, ...

Vijesti i društvo
Stabljika: ptica selica ili ne? Svakako učimo!

Mala i smiješna ptica puzavica poznata je gotovo svima. Možete ga vidjeti gotovo tijekom cijele godine. Područje njegovog staništa je ogromno, proteže se gotovo od arktičkih pustinja do azijskih. Čak se susreće ...

Vijesti i društvo
Čičak - ptica pjevica

Čičak je mala ptica, ali neobično svijetla i lijepa. Šareno perje ptice pjevice, koje je teško zbuniti s bilo kojom drugom pticom, ne može ne privući pažnju.

Vijesti i društvo
Divlje životinje: siskin - ptica pjevica!

Siskin je šumska ptica. Ovo zabavno stvorenje izabrano je za jednake crnogorične šume i planinu. Možete ih susresti u središnjem, sjevernom i istočnom dijelu Europe, u istočnom Sibiru iu Maloj Aziji.

Hobi
Djetlića ptica selica ili ne? Tražimo odgovor na ova i druga pitanja.

Svatko od nas je imao priliku čuti zvuk djetlića. Kada gledate ovu živahnu pticu raznobojne, pitate se kako u tako malom tijelu imate dovoljno snage da zakucate drvo takvom brzinom i žarom. Što ...

Hobi
Ptice selice

Migratorne i zimujuće ptice su toplokrvna bića s prosječnom tjelesnom temperaturom od oko 41 ° C. В осеннее время года можно наблюдать, как некоторые пернатые группируются в стаи, по…

Путешествия
Гостиница "Восход", Комсомольск-на-Амуре: описание, адрес, отзывы, как добраться?

Если вы ищете оптимальный вариант размещения в Комсомольске-на-Амуре, гостиница "Восход" наверняка вам понравится. Доброжелательный персонал, комфортные условия размещения и масса дополнительных услуг сделают ваш отды…

Духовное развитие
Trigon Luna-Pluton u natalnoj karti

Trigon Luna-Pluto u natalnoj karti daje svom vlasniku bogat emocionalni život i duboke veze. Osjećate nešto više od drugih, a to se odnosi i na svakodnevne stvari i na odnose. Također osjećate ...

Slavuj obični

Slavuj je zajednički rodu slavuja i tvori zasebnu vrstu gnijezdeći se u šumskim i šumsko-stepskim područjima europskog dijela Rusije, kao iu južnoj zoni Sibira, sve do rijeke Yenisei. Zimi ptica leti u sjevernu Afriku, istočni Mediteran i južnu Europu. Stanište - listopadne šume s gustim grmljem, šumarcima i urbanim parkovima. Preduvjet je prisutnost u blizini rezervoara. Idealna mjesta za ptice su rijeka, uz obale koje se protežu visoke travnjačke livade i guste šikarice grmlja.

izgled

Veličina ptice je mala. Duljina tijela je 18–20 cm, krilo 9–10 cm, raspon krila 29 cm, rep od 7 do 8 cm, težina male ptice 25 g. Oči su velike i crne. Kljun i noge iste boje - smeđe. Odozgo perje je svijetlosmeđe boje. Dno je tamnosive boje. Rep je zaobljen i odgovara boji leđa. Na tlu se skače mala ptica.

Bird Nightingale obični. Fotografija.

Nestlings izgledaju bespomoćni, goli i slijepi. Oba roditelja ih hrane. Mladi ljudi brzo rastu i napuštaju gnijezdo 2 tjedna nakon rođenja. Pilići počinju učiti letjeti, hraniti se od svojih roditelja i skrivati ​​se u visokoj travi. Na krilu, mlade ptice postaju mjesec dana nakon rođenja i skupljaju se u jatima. Gnijezda mjesta predstavnici vrsta napustiti početkom rujna. U divljini, slavuj običnog života 8-10 godina, neki pojedinci žive do 12 godina.

Ponašanje i prehrana

Ptica se hrani insektima. To su mravi, gusjenice, kukci, pauci, muhe. U jesenskom razdoblju s užitkom jede bobica. Izvan razdoblja gniježđenja, slavuji vode samotne živote. Ova se vrsta razlikuje po tajnosti i oprezu. Pronaći ga u gustim šikarama grmlja vrlo je teško. Osim toga, pjesma pevuna je izblijedjela, a izgled je kućni. Gledajući ga, i nećete reći da je to jedan od najboljih i neumornih pjevača među svim pticama.

Povratak na članak: Snježna buva

Vrste slavuja

Slavuji su podijeljeni u dvije vrste: obični i južni, Obični radije gnijezde zemlju Sibira i Europe. Za razliku od svog rođaka, slavuj je ograničen na nizine i izbjegava sušna područja. Južni predstavnici vrsta naseljavaju se bliže toplim južnim regijama.

Obje ptice naseljavaju se u šumi u blizini vode, a izgledaju vrlo slično. Njihove glasove je teško razlikovati, ali pjesma južnog slavuja je univerzalnija, sadrži manje oštre zvukove, ali je slabija od njezine relativne. Zapadni zajednički predstavnik ima lakši abdomen nego njegov relativni. U južnom Kavkazu i Aziji još uvijek žive napeti slavuji. Ali oni pjevaju mnogo gore od gore navedenih predstavnika.

Karakter i način života

Za razliku od većine ptica, oni su asocijalni i vole osamu. Idealno stanište slavuja treba uključivati ​​guste šume ili svijetlu šumu. Velike šikare i obilje sunca su idealni uvjeti za ptice slavuja. Oni više vole biti udaljeni od ljudskih naselja. Slavuji su ptice selice koje mogu pokriti svaku udaljenost u potrazi za idealnim klimatskim i teritorijalnim uvjetima.

Ovo je zanimljivo! Mirna verzija pjesme namijenjena je određenoj ženki, u neposrednom razdoblju udvaranja.

Njihova pjesma se mijenja ovisno o sezoni i okolnostima. Oni su najokreniji predstavnici ptičjeg svijeta. Slavuji mužjaci najglasnije pjevaju na kraju proljeća noću, kada se vraćaju iz zimovališta. Oni to čine kako bi privukli ženu i najavili svim rođacima da je ovaj teritorij sada njegov. Tijekom dana, njegove pjesme su manje raznovrsne i dostavljaju se javnosti u kraćim rafovima.

Staništa, staništa

Slavuj, zbog velike distribucije u Engleskoj, smatra se engleskom pticom. Ovi pjevači su uobičajena pojava u šumi, parkovima i igralištima. Slavuji također žive u drugim zemljama kao što su Portugal, Španjolska, Perzija, Arabija, Austrija, Mađarska i Afrika. Gnijezdi se u Europi, u sjeverozapadnoj Africi, na Balkanu iu jugozapadnom dijelu Središnje Azije, zimi južno od Sahare, od zapadne Afrike do Ugande. Ova pjevačka ptica naziv je nacionalnog simbola Irana.

Slavuj preferira niske, matirane guste šume listopadnih šuma, Gomile grmlja i svih vrsta živica - prikladno mjesto boravka slavuja. No, u većoj mjeri, slavuj je nizinska ptica.

Slavuji nastanjuju mnoga područja u blizini rijeka ili bazena, iako mogu živjeti na suhim obroncima u niskim raslinjem među primorskim pješčanim dinama. Kada pjevaju tijekom dana, slavuj često mijenja mjesto, no noćne pjesme se obično postavljaju s istih pozicija. Noću pjeva u dvije tricne arije. Prva arija završava oko ponoći, a druga počinje u ranim jutarnjim satima.

Nightingale Dijeta

Kao i mnoge druge ptice, slavujska se prehrana sastoji od voća, biljaka, sjemenki i oraha. Kada je hrana oskudna, mogu migrirati na insekte. To se osobito često događa tijekom sezone parenja. Njihov jelovnik sastoji se od svih vrsta insekata i beskralješnjaka. Slojevi palog lišća - omiljeno mjesto lova na slavu. Tamo traži mrave, crve i bube. Ako ih nema, on jede gusjenice, pauke i gliste.

Slavuj može napasti plijen, skupljati se iz niskih grana ili dobiti hranu iz kore dok sjedi na drvetu. U rijetkim slučajevima, hvata se u zraku i jede krilate insekte, kao što su moljci i mali leptiri.

Ovo je zanimljivo! Na kraju ljeta ptica dodaje bobice u jelovnik. Jesen donosi mnoge nove prehrambene mogućnosti, a slavuj započinje pronaći divlje trešnje, borovnice, trnje i ribizle.

U zatočeništvu se hrani brašnastim crvima, crvima, naribanim mrkvama ili gotovim smjesama posebno dizajniranim za insekte. Iako, udomaćivanje slavuj kod kuće, nažalost - rijetkost. Vidjeti ga je stvar velike sreće, da ne spominjemo lov i kroćenje. Kroćenje divljeg slavuja zahtijeva glupu izdržljivost, pribranost i nježnost. Zatvoren u zatočeništvu, danima može udarati cijelo tijelo na rešetke kaveza, sve dok ne oslabi ili potpuno nestane. Sve do 19. stoljeća, domaći slavuji u ruskim provincijama smatrali su se modernim zanimljivostima zbog kojih su bili gotovo na rubu izumiranja.

Stanovništvo i status vrsta

Fascinantan glas slavuja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Izraženo pjevanje s preljevima prirodni je antidepresiv koji može liječiti ranjena srca. Unatoč tome, činjenice pokazuju da su, zajedno s drugim pticama, bile na rubu izumiranja. Dugo vremena nitko nije obraćao pažnju na njihov broj koji se brzo smanjuje.

Ptica slavujka u prirodi iu zatočeništvu

Pjesme slavuja su sve čule. Ova nisko-ključna ptica izgleda kao vrabac. Da nije bilo njezinih nevjerojatnih trilera, zanimalo bi je više ornitologa i strastvenih promatrača ptica, nego "opće javnosti". Utvrditi mjesto opreznog i tajnovitog slavuja je teško kad ne pjeva. U trenutku pjevanja ptica zaboravlja na opasnost. Spušta krila i potpuno se predaje pjevanju.

Nightingale. Fotografija iz Wikipedije

Slavuj je ptica selica

Slavuji pripadaju momčadi kao vrabac, Jeste ptice selicekoji lete zimi prema Sjevernoj Africi. Vraćaju nam se u proljeće.

Prvi - do sredine travnja, većina - nakon pojave insekata, kada mladi listovi počinju cvjetati na drveću i grmlju.

Slavuji se naseljavaju na šumskim rubovima, u grmlju grmlja uz obale rijeka, u parkovima i vrtovima.

U proljeće pjevaju druge ptice: troškovi (robins) i zebe, Ponekad njihove melodične melodije pomešaju s pjesmama slavuja.

Masa slavuja je oko 25 g. Uobičajeno (istočna) slavuj je veći i tamniji jug (zapad), Boja perja je smeđe-siva, na grlu i prsima malo svjetlija.

Trbuh (osobito kod mladih ptica) je šarolik. Oči su velike, tamne. Ravni rep može biti zaobljen na kraju. Ako slavuj sjedi, često ga podiže i spušta.

Jedan slavuj skoči na tlo, trzajući se repom i klanjajući se.

Na području većine Rusije (uključujući i jug Zapadnog Sibira) iu istočnoj Europi, čuju karakteristično pjevanje Obični slavuj (istočni), koju karakterizira oštra promjena ritma, valjanje, zviždaljke, trileri i klikovi.

U europskom dijelu Rusije (zapadni i južni) nalazi se južni (zapadni) slavuj, Lakši je od uobičajenog (istočnog) slavuja. U letu, ova ptica dobiva crvenkasti nadkhvoste i rep. Pjevanje je zvučno. U dugoj melodiji može biti više od deset plemena.

Postoje i druge vrste slavuja. U Sibiru i na Dalekom istoku živi Crveni slavuj s jarko crvenim grlom kod muškarca. Ova vrsta gnijezdi u Rusiji na Uralu, na obalama Okhotskoga mora i Japanskog mora.

Plava slavuja manje od vrapca, njegova je pjesma glasna trilera. Vrsta se nalazi od sliva Ob do obale Okhotskoga mora i japanskog mora.

za slavuj karakteristično po kratkom zviždanju. Njegovo stanište u Rusiji je južni dio Sibira, područje prije Sahalina i Kamčatke.

Postoje i druge vrste.

slavuji feed on uglavnom insekti. Oni su sretni da jedu kljucati bube i pauke. Dijeta uključuje mrave i crve. Od kraja ljeta možete kušati bobice i voće.

Nightingale pjesme

Pjesma slavuja često čujemo u proljeće i rano ljeto. Čim ptica stigne u našu regiju, ona vlada za nekoliko dana, a zatim upućuje pozive. Ornitolozi opisuju ove kratke pjesme kao fuyit-trr i fu.

Oko dva tjedna pjesma slavuja se čuje 24 sata dnevno uz kratku stanku usred dana. Onda zvučno pjevanje počinje u sumrak, češće u sumrak. Traje cijelu noć do zore, rjeđe se nastavlja tijekom dana. Pjesme slavuja mogu se uživati ​​do kraja lipnja.

Ako uznemirite slavuj, ispustit će nizak zvižduk.

Nema analogija pjevanju slavuja. Kaže se da svaki slavuj ima svoj ton, puninu zvukova i jedinstvenu melodiju. Ponekad slavuji oponašaju druge ptice. U svoju pjesmu mogu umetati različite zvukove koje su čuli.

Ta sposobnost oponašanja izražena je kod mladih ptica koje uzimaju satove pjevanja od svojih starješina.
U pjesmama u blizini Moskve slavuji su obično do deset plemena.

U nekim područjima čuju se ptice, u dugim pjesmama kojih možete izbrojati do 40 plemena!

Poznavatelji ptica razlikuju pozive, pjevanje i same pjesme.

Pobrini se za slavuja!

Slavuji su ranjivi. Ne samo u vrijeme nesebičnog pjevanja, već iu razdoblju gniježđenja. Ptice grade zdjelu utičnica (promjer do 10 cm) na tlu ili na donjim granama grmlja.

na kraju svibnja Maslina-smeđa jaja su već u gnijezdu. Svaki par slavuja ima 4 do 6 testisa. lipanj - vrijeme pojave pilića.

Oni brzo rastu i mogu letjeti zajedno s odraslim pticama u tople zemlje već od kraja kolovoza ili u rujnu.

To se događa samo kada ptica i njezino potomstvo nisu postali hrana za druge životinje ili žrtve nesreća. Često, dobro hranjene domaće mačke uništavaju vokalne slavice.

To je tako lako spriječiti ako naučite mačku na tanku ogrlicu s zvonom! Moj prijatelj, u kojem je mačak-lutalica uništio nekoliko slavica koji su nekoliko dana pjevali u blizini, počeo mu je kupovati posebna zvona. Mačka ih je često gubila, pa su morali objesiti nove.

Prodane i gotove ovratnike s zvonima i minijaturnim zvonima. Sve je jeftino.

Slavuj u zatočeništvu

Slavuji mogu živjeti u zatočeništvu. U predrevolucionarnoj Rusiji industrija slavuja bila je široko razvijena. Krajem XIX. Stoljeća čak se morao boriti na zakonodavnoj razini.

U nekim provincijama uvedene su potpune ili djelomične zabrane lovljenja slavuja. Hvatanje ptica bilo je dopušteno samo na samom početku dolaska prije formiranja parova.

Za slavuje posebno izrađene ćelije s drvenim štapovima.

Danas ljubitelji ptica pjevica drže slavu kod kuće. Obično su uhvaćeni u proljeće. Uhvaćene ptice povezale su krila i navikle na zarobljeništvo. Pjeva slavuj koji je prestao da se bori i počeo se hraniti u zatočeništvu. Najprije plaho, a zatim i hrabriji.

Ptice se brzo naviknu na kavez, ali konačno ne postanu pitome. Zadržati ih je teško, ali uz pravilnu njegu, slavuji mogu živjeti pet do sedam godina, rjeđe dulje. Kavez mora biti velik, s visokim zidovima i vrhom tkanine (prvi je preduvjet). Bolje je napraviti kavez za volije. U bliskom kavezu u slavuju sigurno će postojati opasna pretilost.

Prvih dana ptica se bori, riskirajući ozljede. Stoga je ćelija (posebno gornji dio) prekrivena mekom krpom i prekrivena prozirnom tkaninom. Tijekom pjevanja preporučljivo je kavez prekriti bijelom tkaninom. Shy solovyov bolje većinu vremena držati pod takvim sklonište.

Ova ptica koja jede kukce hrani se tri puta dnevno. Meilyworms (najmanje 8 komada dnevno), mravlja jaja i sjeckana kokošja jaja.

Postupno, ribane mrkve, lišće salate i proklijala zrna unose se u prehranu i daju vrlo malo krekera (samo od bijelog kruha). Preporučuje se davati sjeckano kuhano meso.

Postupno se slavuci prenose u gotovu smjesu s dodatkom vitamina i mineralne vode.

Neki ljubitelji slavujskog pjevanja kod kuće nisu mogli dugo izdržati. Nisu se redovito naspavali, jer je cijela noć melodiozna "budilica" glasno zvonila uz njihovo uho. I kućanstva su prosvjedovala zbog toga mogao je samo spavati s čepovima za uši u njihovim ušima.

U zatočeništvu, pjevanje traje do osam tjedana. Ponekad se slavuj pušta u divljinu. To je loše ako je u "kamenoj džungli" s dot building. To je točno, ako se odveze u park ili na područje parka.

Kako biste bili na istom mjestu o svim stranicama s vijestima, pretplatite se na naš kanal telegram, I imamo Instagram s prekrasnim slikama.

© "Moskovska regija", 2012-2018. Kopiranje tekstova i fotografija s web-mjesta moskvje.com je zabranjeno. Sva prava pridržana. Rubrika: Životinje.

Fotografija slavuj

Uobičajen ili istočni slavuj (lat. Luscinia luscinia) vrsta je ptice pjevice nove klase, klase pauka, obitelji mušičara, roda slavuja.

Prema jednoj od varijanti, ptica je dobila ime zbog bojanja perja: u starim vremenima u Rusiji žuto-siva boja nazivana je „solovy“. Drugi znanstvenici smatraju da je riječ "slavuj" izvedena iz staro ruske "Slavije", što znači ptica s veličanstvenim glasom.

Slavuj ima tanku i krhku strukturu. Nespisana ptica, veličine vrapca, raste u dužini do 15-19 cm s tjelesnom težinom od oko 25 g. Ženke se ni na koji način ne razlikuju od mužjaka. U boji odrasle ptice dominira maslinasto-siva ili smeđkasta boja s crvenokosom, dojka je obojana svjetlijom od leđa, a trbuh je omotan mrljama.

Na maloj glavi, velike, crno-obojene oči izgledaju sjajno. Srednji rep slavići drže se ravno. Kada sjede na grani, tanke su noge široko postavljene, a rep podignut. Dok pjevaju, slavuji trzaju rep i neprestano se klanjaju.

Nightingale u letu. Slavuj na grani. Slavuj na grani.

Slavuji tajnovite i oprezne ptice, teško ih je pogledati u blizini. Slavuj gubi budnost kada započinje svoju izvornu pjesmu - nježnu, melodičnu ili oštru i trku.

Pjesma slavuja je skup ponavljajućih zvukova - koljena koja se sastoje od raznih elemenata. Zvučna i čista zviždaljka, dugotrajna tutnjava, gluha tutnjava, karakterističan klik, "lupkanje", "zapetljavanje", kao i graktanje, cviljenje i buka dizalice. U slučaju opasnosti, slavuj zatvara hrkanje.

Među starim mužjacima postoje pjevači iznimne izvrsnosti, koji postavljaju ton cijelom šumskom zboru. Neobično pjevanje slavuja može se čuti samo noću, kada noćni pjevači izvode svoj najbolji repertoar.

Mužjaci počinju pjevati od početka svibnja, nekoliko dana nakon leta, i utihnu tek sredinom lipnja.

Pjevajući slavuj. Pjevajući slavuj. Pjevajući slavuj. Pjevajući slavuj.

Uobičajeni slavuji su tipične ptice selice. Područje gniježđenja proteže se od zapadnog područja Rusije do Yeniseia. Južna granica područja prolazi Kavkazom i polu-pustinjom Kazahstana. Sjeverno pokriva ugarsku tajgu i teritorij Krasnojarskog teritorija.

Slavuji se radije nastanjuju u vlažnim i ravničarskim šumama mješovitog tipa, osobito u šumskim hrastovim šumama, u močvarnim područjima uz rijeke i potoke. Gnijezda se nalaze u sjenovitim i vlažnim šikarama johe, starijih, ptičjih trešanja, orlovih noktiju i gustim biljem.

Slavuj također privlači urbane krajolike: trgovi i šumski parkovi, s jezerima, ribnjacima i gustim šikarama jorgovana i vrbe.

Za zimovanje, slavuji migriraju u Sjevernu i Istočnu Afriku, Saudijsku Arabiju i Južni Iran.

Slavuj tijekom kupanja u šumskom izvoru, ukrajinski nacionalni rezervat "Khortytsya". Prvo kupanje mladog slavuja.

Osnova slavujske prehrane je hrana za životinje: gusjenice, mravi, stonoge, pauci, trčci, muhe, puževi i drugi kopneni insekti, uključujući štetnike.

U jesen se na jelovniku pojavljuju bobice i sjemenke. Птенцы вскармливаются мелкими гусеницами.

Сразу по прилету в места гнездования самцы начинают свою песню. Первыми прилетают старые особи, занимают лучшие территории и расселяются на расстоянии 200-300 м друг от друга. Соловьиная песня привлекает самок и оповещает возможных конкурентов, что место занято.

Ženka gradi gnijezdo u travi ili grmlju, ne više od 1,5 m iznad tla. Zidovi gnijezda utkani su od trava i tankih grančica, dno je položeno s topolom, vunom, prošlogodišnjim lišćem. Promjer gnijezda je 11-13 cm, visina -7-10 cm.

Na kraju proljeća ženka polaže od 3 do 7 lijepih, smeđe-maslinovih ili tamnih čokoladnih jaja veličine 2x1,5 cm, a valjenje traje 2 tjedna, dok ženka hrani mužjaka.

Nakon pojave pilića, mužjaci prestaju s koncertima i posve se posvećuju brizi za obitelj. Motley pilići provode oko 2 tjedna u gnijezdu, cijelo vrijeme kad ih oboje roditelji hrane.

Budući da još nisu naučili letjeti, mladi izlaze iz gnijezda i spretno polete na tlo u travnjaku, još uvijek pod brigom svojih roditelja.

Početkom kolovoza obitelji se raspadaju i provedu ostatak ljeta, lutajući šumskim rubovima i poplavnim nizinama rijeka. U središnjoj Rusiji, slavuji nestaju početkom rujna, tiho i neprimjetno leteći do zimskih apartmana.

Slot običnog slavuja. Slavuj je razbarušen. Mladi slavuj.

Prosječan život običnog slavuja je 10 godina.

Ptica slavuja: način života, hranjenje i uzgoj, gdje ptice zime

Slavuj se smatra pticom s najljepšim pjevanjem. U njegovoj pjesmi možete istovremeno čuti kliktanje, zviždanje i tutnjavanje, koje se, spajajući, oblikuju prekrasna melodija. Pjesmu slavuj je teško zbuniti s bilo kojom drugom. Ali izvana je ptica posve neprimjetna.

Kako živi ova divna ptica, što se hrani i kakve značajke ima u sebi, ovaj će članak reći.

Slavuj pripada pticama obitelji Drozd. Kad osoba čuje pjesmu ove ptice, on vjeruje da slavuj izgleda lijepo kao što pjeva.

Zapravo, ptica izgleda prilično neupadljivo i nema svijetle perje. Slavuj je malen. Ptica trči na malim, tankim nogama.

Na kraju svake šape prstiju ima kandžu, pomažući ptici da se drži za grane. Oči, poput perli, crne i velike.

Boja ovisi o vrsti ptice. Uobičajeni slavuj ima uglavnom monotono perje, smeđe-maslinovo ili smeđe. Mali dio grla i trbuha je obojen u bijelo. Strane i dojke su obojene u boji koja je nešto tamnija od osnovne boje.

Rep ima crvenu nijansu, a oblik je ravan. Ali postoje i pojedinci koji imaju zaobljen oblik repa na kraju. Neke vrste u predjelu grudi imaju perje plave, narančaste ili crne. Na primjer, slavuj - crveni trbuh ima crveni vrat.

Ptica gotovo ne mijenja boju svog perja tijekom cijele godine.

Ženke i mužjaci su gotovo isti po izgledu. Moguće je razlikovati spol samo svjetlijom bojom muškarca.

Maloljetnici su uočeni ili ljuskani u boji, što neiskusnim pticama pomaže da se spoje s okolinom i sakriju od grabežljivaca.

Težina ptice je mala i iznosi 25 grama, a duljina odraslog pojedinca raste do 20 cm, raspon krila je 29 cm, duljine samo 9 cm.

Slavujske vrste i stanište

Ovisno o vrsti slavuja, može se naći u različitim dijelovima svijeta.

  • Zajednički slavuj živi u Europi i Sibiru u toploj sezoni.
  • Crveni slavuj slavuje u Sibiru i na Dalekom istoku.
  • Plava vrsta živi na području bazena Ob, kao i na obali Okhotskoga i Japanskog mora.
  • Zviždavajući slavuj odlikuje se kraćim pjevanjem i živi u južnom dijelu Sibira, kao i na području od Kamčatke do Sahalina.

Sve vrste koje žive u mjestima s hladnom zimom idu u razdoblju od Rusije do toplih zemalja.

Slavuj se može naći u šumama, kao i na rubovima guste, grmaste vegetacije. Ptice privlače parkovi u kojima rastu vrbe i jorgovani koji se nalaze nedaleko od vodenih tijela.

Ako ptica voli stanište, onda možete čuti divnu melodiju na udaljenosti od 10-15 metara od njezina prebivališta.

Pjev ptica

Ako su gnijezda u blizini, onda mladi i stari slavuj bi trebali pjevati naizmjence, U šumi često možete čuti zbor slavuja koji ima više od 40 osoba. U ovom slučaju, samo iskusni pjevač ima pravo započeti svoju melodiju.

Ako mladi slavuj počne pjevati, iskusniji će ga otjerati ili početi glasnije pjevati. Ako susjedi žive daleko jedan od drugoga, onda svatko ima vremena za pjesmu.

Mladi pojedinci pjevaju nespretno, postupno učeći ovu umjetnost od iskusnijih predstavnika ove ptice.

Ptica se smatra vrlo tajnovitom i često se igra skrivača. Ako imate sreće, možete je vidjeti visoko na drvetu s kljunom otvorenim dok pjeva. slavuj voli pjevati cijelo vrijeme.

Posebno različita melodija ptice može se čuti noću, zbog nedostatka vanjske buke. U pjesmi slavuja postoje i određeni signali.

Ako kombinira nekoliko signala u jednu pjesmu, to će značiti najviši alarm.

Smatra se da zajednički slavuj ima više melodijskog pjevanja, ali pjesme drugih vrsta utječu na dušu i srce.

Obiteljsko obrazovanje i reprodukcija

Ove ptice živjeti u parovima, Prvih dana nakon leta odmaraju se i navikavaju se na novo stanište, a zatim odlaze u potragu za svojom drugom polovicom. Muškarac počinje pjevati dan i noć kako bi privukao ženku, samo povremeno odlazeći jesti.

Da bi privukao ženke, muški predstavnik uzima različite poze, otvara rep, spušta krila, pogrbljen je. S druge strane, ženka počinje zviždati u zoru, tako da će muškarac obratiti pozornost na nju.

Čim se predstavnici suprotnog spola izaberu, ženka poleti, a mužjak igra s njom u potjeri, stvarajući zvukove koji izgledaju poput škripe.

Kada se par formira, ženka počinje graditi gnijezdo, a muškarac nastavlja pjevati. Dakle, on obavještava druge slavujeve da je ovo njegov teritorij i žena.

Za izgradnju gnijezda ženka bira mjesto u blizini spremnika, Slavuji grade grmlje na grmlju visine 1 metar, ali u većini slučajeva na tlu ili na suhom lišću.

Rupa ptice nije izvučena, već se samo malo produbila u šumski otpad, raking lišće. Stijenke gnijezda su na razini suhog lišća, a promjer je 11–13 cm, a visina mu je oko 10 cm.

Lišće se rasprostire do dna, rubovi gnijezda obrubljeni su šašom i stablima trave. Potrebno je oko tjedan dana da ptica izgradi gnijezdo.

Zatim ženka polaže i inkubira jaja, a mužjak nastavlja pjevati. Broj jaja obično ne prelazi 4-6 komada. Jaja su maslinasto smeđa. Hatching jaja budućnost mama za oko 2 tjedna.

Prestanak muške pjesme znači da su se pilići izlegli i više ne želi privlačiti pozornost. Muškarac je brižan otac, jer pomaže ženki da njeguje piliće.

On ide u potragu za hranom za djecu.

O pilićima roditeljima 2 tjedna, jer djeca još uvijek ne mogu letjeti i osigurati se hranom. Pilići se kreću uz pomoć svojih nogu, ne odlazeći daleko od gnijezda i vodeći posebnu brigu. Krajem kolovoza krila beba postaju jaka i odlaze sa svojim roditeljima na tople rubove.

U prosjeku, život slavuja je 3-4 godine. U zatočeništvu ptice žive mnogo dulje i mogu živjeti do 7 godina u dobrim uvjetima.

U prehrani slavuja spadaju:

  • Mali insekti kao što su pauci, mravi, gusjenice, kukci.
  • U maloj količini žitarica.
  • Pulpa zrelih bobica i voća.

Slavuji u zatočeništvu

Ove divne ptice za njih mogu postojati u neprirodnom okruženju. Raniji ribolov slavuja bio je čak zabranjen zakonom. Oni na barbarski način uhvate uobičajeni slavuj u proljeće. Ulovljena ptica je vezana u području krila i počinju ih učiti da žive u zatočeništvu. U početku, ptica odbija pjevati, ali onda malo, postajući udobna i osvježena, započinje svoju pjesmu.

Ptica se brzo navikne na stanice, ali učiniti ga potpuno ručno neuspješnim, Da bi se oslobodio slavuj, potrebno je pokazati mnogo truda. Kavez bi trebao biti prostran. Ali kako bi se spriječila gojaznost ptica, najbolje je zadržati u volijerima.

U prvim danima nakon što je uhvaćen, slavuj pokušava pobjeći i bori se protiv kaveza. Stoga, kako bi se spriječile ozljede, kavez u ranim danima prekriven je tkaninom, Stidljivi pojedinci će pjevati samo u kavezu prekrivenom bijelom tkaninom.

Hrana u zatočeništvu

Ptice u zatočeništvu jedu:

  • Mliječni crvi oko 8 komada dnevno.
  • Mravlja jaja.
  • Sjeckana kokošja jaja.

Tada se lagano ubrizgava u prehranu: salata, naribana mrkva, kuhano meso u isjeckanom obliku. Čim se slavuj živi u zatočeništvu, prebacuje ga u gotovu hranu s vitaminima i mineralima.

Tko je ikad čuo pjesmu slavuja, zaljubljuju se u nju cijeli život. Ali ne zaključavaj ove divne ptice u kavezu. Ako zaista želite uživati ​​u velikoj melodiji slavuja, bolje je odvojiti dan i otići u šumu čuti pjevanje ove divne ptice.

Slavuj: ptice s neupadljivim izgledom, ali pjevajući talent

pogled: Južni slavuj - Luscinia megarhynchos i zajednički slavuj - Luscinia luscinia
obitelj: Drozdovye, muharice
Redoslijed: vrapčarke
klasa: ptice
tip: akord
podtip: kralježnjaci
Životni vijek: 8 - 12 godina

Nightingale ne privlači vanjske podatke, ali zadivljuje svoje pjevačke vještine

Trenutno u prirodi ima 13 vrsta slavuja, od kojih su dvije najpopularnije: južna (prebiva u Africi, Aziji i Europi) i zajednički ili istočni slavuj (njegovo stanište je Istočna Europa i zapadni Sibir). Na fotografiji - slavuj obični

Možda nijedna ptica nije posvećena tolikim pjesmama i djeluje kao slavuj. I za dobar razlog. Njegovo pjevanje zadivljuje različitim repertoarom, snagom zvuka i glasa.

U isto vrijeme, apsolutno je nevjerojatno vidjeti ovog neprimjetnog umjetnika nakon što je čuo divnu izvedbu. Nightingale ne privlači vanjske podatke, ali zadivljuje svoje pjevačke vještine.

Osim toga, pjesme slavuja najavljuju dolazak proljeća i cvjetanje prirode oko kojega postaje toplije u duši.

Južni slavuj, ptica. Velika fotografija prikazuje ovog predstavnika. Razlikuje se od uobičajene svjetlije boje i staništa.

stanište

Trenutno u prirodi ima 13 vrsta slavuja, od kojih su dvije najpopularnije: južna (prebiva u Africi, Aziji i Europi) i zajednički ili istočni slavuj (njegovo stanište je Istočna Europa i zapadni Sibir). Slavuji su ptice selice.

Zimi odlaze od kuće, negdje sjeverno od Afrike, južnog Irana, Arabije. Vraćaju se sredinom travnja kada se na stablima pojavljuju listovi, a kukci puzu van. Ako netko ne zna kako izgleda ptica slavuja - fotografije daju ideju o tome.

Zanimljivo! Mužjaci se vraćaju kući prije ženki. Našavši pogodan teritorij, slavuj to najavljuje uz pomoć glasne pjesme.

Običan izgled omogućuje uspješno skrivanje u gustim šikarama. Slavuj je živio sam, tajnovit je i oprezan

svojstvo

Ptica slavuja, čija fotografija i opis govori o neobičnom izgledu, ali o zadivljujućim pjevačkim osobinama, ima sljedeće karakteristike:

  • Masa slavuja dostiže 25 g, a dimenzije 18 cm. On je samo malo veći od vrapca.
  • Gledajući slavuj, nikad ne misliš da je ovo jedan od najboljih pjevača ptica. Njegovo perje najčešće je čokoladno smeđe boje s elementima sive boje. Ali ističite velike crne oči.
  • Običan izgled omogućuje uspješno skrivanje u gustim šikarama. Slavuj je živio sam, rezerviran je i oprezan.

Repertoar slavuja je prilično opsežan. U njegovom arsenalu postoji 12 plemena (tj. Elemenata pjesme) koja se mogu ponoviti i zamijeniti

  • Slavuj je postao poznat po svojoj izvanrednoj vještini pjevanja. Pjeva nekoliko dana nakon povratka kući i pjeva cijelu noć.
  • Repertoar slavuja je prilično opsežan. U njegovom arsenalu postoji 12 plemena (tj. Elemenata pjesme) koja se mogu ponavljati i mijenjati. Ovisno o raspoloženju ili vremenu, pjesma slavuja može biti tužna ili zabavna. Uz njegovo pjevanje, također upozorava na nadolazeću opasnost, zvuči alarm.
  • Koncert slavuja traje satima, tako da ptica ima udoban stav: sjedi na niskoj grančici, malo grči, objesi krila, malo podiže rep i počne sipati.

Zanimljivo! Mladi slavuji prihvaćaju vještine pjevanja od svojih starješina, oponašajući njihovu izvedbu. Stoga, često nije daleko od jedne slavu da se druga naseli, a onda i treća. Počinju trejleri slavuja.

Noćni život slavuja posvećen je pjevanju, a danju - potrazi za hranom. On trči po tlu, raking lišće i hrpu, dobiva gusjenice, kukce, crve, pauke, ličinke i druga živa bića. Slavuj je okretna ptica, tako da može uhvatiti plijen u letu

Noćni život slavuja posvećen je pjevanju, a danju - potrazi za hranom. On trči po tlu, raking lišće i hrpu, dobiva gusjenice, kukce, crve, pauke, ličinke i druga živa bića. Slavuj je okretna ptica, tako da može uhvatiti plijen u letu. Ljeti se dijeta ptaha obogaćuje zrelim bobicama i plodovima, posebice slavurom.

Do jeseni hranjenje slavuja postaje intenzivnije, tako da ptica pokušava zalihu masti za dug let do zime.

Zanimljivo! Slavuj se hrani insektima koji štete lišću i drveću, pa štedi biljke od smrti radeći veliku uslugu cijelom čovječanstvu.

Bird Nightingale. Fotografsko pjevanje ne prenosi, ali na kraju članka nalazi se video s prekrasnom izvedbom slavuja

kod kuće

U Rusiji je lov na slavuja iz prošlih stoljeća bio vrlo popularan, tako da je krajem 19. stoljeća stupio na snagu i zakon koji zabranjuje proljetne ptice. Sada ova lekcija nije tako česta, ali još uvijek postoje ljubavnici koji drže ove male pjevače kod kuće.

Potrebno je uhvatiti slavuja u prvim danima dolaska kod kuće, najkasnije u prvom tjednu svibnja. Do tog vremena oni neće imati vremena za formiranje para.

Slavuj je slobodna ptica, koja nije navikla na život u zatočeništvu, stoga je vrlo uplašena novom kućom. Prvi put se može boriti u kavezu.

Kavez na slavuju mora biti poseban - ne s željezom, već s drvenim štapovima, s pokrovom od tkanine, tako da samotnjak ne bi sebi naškodio. Također se preporuča pokriti kuću laganom krpom tako da ljudi ne mogu uplašiti pticu.

Postupno se ptica navikava na zarobljeništvo i pamti pjevačke sposobnosti. Već drugi - treći dan, možete čuti slavu trilera koji dolaze iz vašeg stana. Kod kuće slavuj, kao u divljini, pjeva do srpnja.

Neki amateri ornitolozi radije drže slavu samo par mjeseci - dok pjevaju, a usred ljeta se oslobađaju.

U divljini, slavuj može živjeti i do 12 godina, a kod kuće - samo 2 - 3 godine

Kao hranu slavuj će voljeti brašno crve i mravlja jaja. Ako planirate držati slavuja tijekom cijele godine, u jesen je vrijeme za prelazak na posebnu hranu - mješavinu za ptice koje jedu insekte. Također, u prehranu treba uključiti i naribanu mrkvu s mljevenim bijelim krušnim mrvicama, a glavno jelo omiljena mrava.

Uz odgovarajuće održavanje i njegu, do prosinca će slavuj ponovno početi pjevati, najprije tiho, a prvim proljetnim danima - u punoj snazi. Dobar domaćin u zatočeništvu slavuj može živjeti nekoliko godina.

Kako izgleda slavuj?

Slavuj ima tanku i krhku strukturu. Nespisana ptica, veličine vrapca, raste u dužini do 15-19 cm s tjelesnom težinom od oko 25 g. Ženke se ni na koji način ne razlikuju od mužjaka. U boji odrasle ptice dominira maslinasto-siva ili smeđkasta boja s crvenokosom, dojka je obojana svjetlijom od leđa, a trbuh je omotan mrljama.

Na maloj glavi, velike, crno-obojene oči izgledaju sjajno. Srednji rep slavići drže se ravno. Kada sjede na grani, tanke su noge široko postavljene, a rep podignut. Dok pjevaju, slavuji trzaju rep i neprestano se klanjaju.

Nightingale u letu. Slavuj na grani. Slavuj na grani.

Navike slavuj i pjevanje

Slavuji tajnovite i oprezne ptice, teško ih je pogledati u blizini. Slavuj gubi budnost kada započinje svoju izvornu pjesmu - nježnu, melodičnu ili oštru i trku.

Pjesma slavuja je skup ponavljajućih zvukova - koljena koja se sastoje od raznih elemenata. Zvučni i čisti zvižduk, dugotrajna buka, gluha tutnjava, karakterističan klik, "klopka", "zapetljavanje", kao i graktanje, cviljenje i buka s dizalicom. U slučaju opasnosti, slavuj zatvara hrkanje.

Među starim mužjacima postoje pjevači iznimne izvrsnosti, koji postavljaju ton cijelom šumskom zboru. Neobično pjevanje slavuja može se čuti samo noću, kada noćni pjevači izvode svoj najbolji repertoar.

Mužjaci počinju pjevati od početka svibnja, nekoliko dana nakon leta, i utihnu tek sredinom lipnja.

Pjevajući slavuj. Pjevajući slavuj. Pjevajući slavuj. Pjevajući slavuj.

Gdje stanuje slavuj

Uobičajeni slavuji su tipične ptice selice. Područje gniježđenja proteže se od zapadnog područja Rusije do Yeniseia. Južna granica područja prolazi Kavkazom i polu-pustinjom Kazahstana. Sjeverno pokriva ugarsku tajgu i teritorij Krasnojarskog teritorija.

Соловьи предпочитают селиться во влажных и низменных лесах смешанного типа, особенно в лесных дубравах, на заболоченных участках вблизи рек и ручьев. Гнездовья располагаются в тенистых и влажных зарослях ольшаника, бузины, черемухи, жимолости и в густом травостое.

Также соловья привлекают городские ландшафты: скверы и лесопарки, с озерами, прудами и густыми зарослями сирени и ивняка.

Za zimovanje, slavuji migriraju u Sjevernu i Istočnu Afriku, Saudijsku Arabiju i Južni Iran.

Slavuj tijekom kupanja u šumskom izvoru, ukrajinski nacionalni rezervat "Khortytsya". Prvo kupanje mladog slavuja.

Ono što jedu slavuji

Osnova slavujske prehrane je hrana za životinje: gusjenice, mravi, stonoge, pauci, trčci, muhe, puževi i drugi kopneni insekti, uključujući štetnike.

U jesen se na jelovniku pojavljuju bobice i sjemenke. Nestlings se hrane malim gusenicama.

Slavuj i bobice. Slavuj s plijenom. Slavuj s plijenom. Slavuj s plijenom. Slavuj i bobice. Slavuj i leti: jesti ili ne jesti.

Pogledajte videozapis: Slavuj (Travanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org