Ptice

Kako izgleda ptica sokol i hrani se

Pin
Send
Share
Send
Send


Sokolovi - rod ptica grabljivica, široko rasprostranjen u svijetu. Njihovo ime dolazi od riječi "falx" ("srp"), naglašavajući tako svojstven oblik koji krila uzimaju tijekom leta. Pomaže im da postignu izvanredan uspjeh tijekom manevriranja velikom brzinom. Na primjer, sivi se sokol smatra najbržom pticom na svijetu zbog svoje sposobnosti da dostigne brzinu od 320 km / h tijekom potjere žrtve. Pronalazeći plijen tijekom planiranja na nebu, prilagođava se da bude nešto viši, nakon čega na njega brzo padne, udarajući ga šapama pritisnutima uz tijelo. Često je udarac takva sila da žrtva odmah umre.

Važno je napomenuti da je u ukrajinskoj kulturi bio sivi sokol koji se još od vremena Kijevske Rusije nazivao sokolom, a tek kasnije to ime dobilo je veću skalu, uključujući i druge ptice ovog roda. Treba napomenuti da čak i sada, kada se govori o sokolovima, ljudi najčešće podrazumijevaju seljaka.

Predator sapsana

Sivi sokol je ne samo brz, nego i vrlo jaka ptica, bez premca među pernatim grabežljivcima. Distribuira se gotovo svugdje, kao i letove širom svijeta. Možete ga susresti u cijeloj Europi, i na kamenitim obalama iu područjima s teškim klimatskim uvjetima. Najčešće se sivi sokol može naći na tresetištima, u stepama i polu-pustinjama. Ta su područja njegova omiljena mjesta za rekreaciju i lov.

U Srednjoj Europi ove ptice grabljivice nastanjuju pretežno gorje, gnijezdeći se na strmim liticama. Zimi ovaj sokol preferira da se smjesti u neposrednoj blizini velikih akumulacija, gdje lovi ptice močvarice. Važno je napomenuti da samo mladi pojedinci migriraju, stare ptice vode isključivo sjedilački način života.

izgled

Sapsan je ptica iz obitelji sokola, čija je dužina tijela 40-50 cm s rasponom krila od 90 do 120 cm, a vrijedno je napomenuti da su mužjaci gotovo pola veličine ženki. Težina mužjaka je 650-800 g, a ženka 0,9-1,3 kg.

Većina tijela ptice je tamnosiva. Istodobno u perju dominiraju tamni trokutasti inkluzije. Donji dio prsa i trbuha blijedo su žuti s tamnim prugama. Uočena su čak i crna primarna pera. Svojom veličinom, sivi sokol doseže dimenzije male vrane, koja se ističe među ostalim pticama ovog roda sa tamnim, tamno sivim perjem leđa, šarenim svijetlim trbuhom, crnim vrhom glave, kao i tamnim, izduženim mjestima ispod očiju, nazvanim "brkovi". Ovisno o veličini i karakteristikama boja, postoji više od 15 podvrsta ovog sokola. U isto vrijeme na post-sovjetskom prostoru, tri su raspodijeljene:

  • normalno,
  • bijelac,
  • tundre.

Prve dvije su rijetke gnjezdarice, a posljednje se mogu naći samo tijekom leta.

Sapsan, koji je za sebe odabrao prikladnu ženu, pred njom spaja parenje, tijekom kojeg joj daje plijen. U tom slučaju, ako se žena složi prihvatiti udvaranje, ona se okreće u zrak i, dok lebdi na nebu s leđima dolje, uzima plijen iz muških kandži. Nakon toga se smatra da je par formiran i može nastaviti s izborom odgovarajućeg gnijezda, koji se u većini slučajeva javlja u velikim šumama, među kojima su i veliki planinski lanci.

Srećni sokolovi gnijezde se u pukotinama strmih litica, ali radije koriste gnijezda drugih ptica grabljivica za sklonište, koje ispravljaju tako da se sokol osjeća najudobnije. Ovo je gnijezdo vrlo prostrano, u njemu se mogu smjestiti roditelji i pilići. Osim toga, zbog svog dizajna i nedostupnosti smještaja, pouzdano je zaštićen od predatora. U slučaju kada sivi sokolovi moraju sagraditi gnijezdo na tlu i stijene, ograničeni su na uređaj primitivnog stelje, koji je sastavljen od nekoliko grana i velikih pera. Ako je gnijezdo na dobrom mjestu i napravljeno s visokom kvalitetom, nekoliko generacija ptica može živjeti u nizu. Osim toga, svaki par uvijek ima nekoliko rezervnih utičnica u slučaju uništenja glavnog.

Uzgoj i pilići

Sokol je ptica koja se uzgaja ne više od jednom godišnje: od proljeća do sredine ljeta (razdoblje izravno ovisi o području njegova staništa), dok broj jaja u kvačilu nikad ne prelazi 4 komada. Valjanje se obavljaju od strane oba roditelja mjesec dana. Poslije propisanog razdoblja pojavljuju se potpuno formirane piliće iz smeđih jaja, hranjenje koje traje 1-1,5 mjeseca, a oba se roditelja brinu o pilićima.

Novorođenčad sokol je prekriven tankim puhom i zagrijan u gnijezdu od strane ženke, dok je mužjak zaokupljen dobivanjem hrane, koju oni i ženka, razdvojeni na male komadiće, zajedno hrane pilićima. Djeca vrlo brzo rastu i od starosti od mjesec dana počinju stajati na krilu. U isto vrijeme, sokol-pilić i dalje ostaje sa svojim roditeljima još dugo nakon njihovog odlaska iz gnijezda. U tom razdoblju uči ne samo navike odraslih, već i lovne vještine.

Sokol je ptica, čiji pubertet počinje u dobi od jedne godine, ali će formirati vlastiti par tek u dobi od tri godine. Sivi sivi su monogamne ptice. Formirani par živi cijeli svoj život zajedno. To se objašnjava dobro razvijenim konzervativizmom uzgoja, tj. Ovaj sokol, koji je zimi odletio u toplije krajeve, vraća se na svoje uzgajalište sljedećeg proljeća. Nakon toga, par ponovno prelazi na sljedeći raspored gnijezda.

Sivi sokol

Sokol je ptica za koju je najbolje gledati dok uzgajate potomstvo. Tijekom tog razdoblja, ptice pokušavaju loviti što bliže gnijezdu. Sokolovi u većini slučajeva lebde na velikoj nadmorskoj visini, pažljivo promatrajući odatle svoje piliće. Ova ptica je lako razlikovati u zraku zbog velike veličine i posebnog oblika krila, koja nalikuje srpu. U drugim vremenima, sivi se sokolovi mogu promatrati u blizini raznih rezervoara, gdje lovi ptice močvarice.

Unatoč činjenici da ove ptice grabljivice žive tijekom života na istim mjestima, predstavnici ove vrste ne akumuliraju se na jednom mjestu. Svakom je paru dodijeljeno vlastito veliko područje. Na njemu se ptice hrane i inkubiraju piliće. Između gnijezda pojedinih parova udaljenost može doseći nekoliko kilometara.

Srodne vrste

Sivi sokol je ptica iz obitelji sokola, od kojih je najznačajnija veličina.

Na primjer, podvrste koje žive na Arktiku su najveće na svijetu, a one koje žive u pustinjama, naprotiv, su male. Sapsan je jedan od najoštrijih lovaca među dnevnim pernatim predatorima. Iz tog razloga, dugo su ga provodili ljudi uključeni u sokolarstvo. Kao rezultat njihovog djelovanja, smanjena je ionako beznačajna populacija ovih sokola.

Važno je napomenuti da je sokol ptica čija su primarna pera dulja u prvoj godini života (bez obzira na njihovo stanište). Zato njihova krila izgledaju mnogo šire nego što će biti u budućnosti. Takva struktura značajno smanjuje vještine lova mladih pojedinaca, ali im pomaže naučiti letjeti.

Glavna hrana sivi sokol je ptica, a njihova veličina nije bitna. Sapsan može napasti i šugu i tešku gusku. U slučaju da veličina ptice ne dopusti da se ubije u zraku, sivi sokol će to učiniti, spuštajući se na tlo, jer tijekom lova na plijen sivi sokolovi razvijaju ogromnu brzinu i često se događa da sokol nije imao vremena usporiti oštar manevar žrtve i srušio se u neke neka vrsta barijere.

Sivi sokolovi su idealne lovačke ptice, ali kao i svaki drugi sokol, ako ga počnu slijediti, ostavlja svoj plijen, što i drugi grabežljivci ptice hvataju sokola.

Vrste ptica grabljivica

Sve dnevne ptice grabljivice koje pripadaju obitelji sokola mogu se podijeliti u nekoliko etničkih skupina:

  1. Kestreli su uglavnom male golubove ptice s tamnim uzorkom i ponekad dobro izraženim spolnim razlikama. Međutim, neke vrste afričkih kestre, u kojima prevladava siva boja, u ovoj skupini stoje odvojeno.
  2. Choglocks su prilično velike, dobro građene ptice s tamno sivim perjem na leđima i uglavnom tamnim perjem na obrazima, koje se ponekad nazivaju "brkovi". Ovaj se sokol nalazi zimi u svim područjima bivšega SSSR-a.
  3. Treća skupina su veliki sokolovi čija veličina doseže u nekim slučajevima dimenzije malog sokola. U većini slučajeva također imaju crne "brkove" i često crno perje na glavi. Ostatku boje dominira sivo-crvena boja. Međutim, za razliku od prethodnih dviju skupina, riječ je o sokolu, čije vrste nose mnogo svjetlije perje. Osim toga, neke od njih imaju tamne pruge na trbušnom dijelu, raspoređene u horizontalnom poretku.

U nekim slučajevima takvi se veliki sokolovi razlikuju u zasebnu skupinu - podrod Hierofalco, budući da ove ptice imaju izražen sadržaj pigmenta boje u perju, što ih čini vrlo sličnim jastrebovima.

Zaštita sokola

Utjecaj sokolova seljaka na populacije drugih ptica je izuzetno mali zbog ekstremne udaljenosti između njihovih populacija. Osim toga, lov s ovim sokolom nije toliko učinkovit kao što se čini na prvi pogled, jer je samo jedan od 10 napada uspješan.

Međutim, zbog prevladavajućih uvjeta okoliša i konstantne opasnosti od lovokradica koje uništavaju mjesta gniježđenja ovih rijetkih ptica, populacija sokola je pod stalnom prijetnjom iako je većina vrsta uvrštena u Crvene knjige širom svijeta. Dakle, hoće li ovaj sokol imati budućnost ovisi samo o nama.

Što sokol jede u prirodnim uvjetima?

Falcon je ptica grabljivica koja je sposobna napasti i dobiti hranu u letu. U tome mu pomažu duga krila, oštre kandže i oštar pogled. Nekoliko sekundi stiže do žrtve i nosi je u kandžama.

Falcon Diet

U prirodnim uvjetima sokol se hrani pticama koje dosežu prosječnu veličinu, ponekad lovi sisavce, ali samo u rijetkim slučajevima.

Najčešće, grabežljivac bira jarebice, morske ptice, koje se nalaze na pticama, lakše je uhvatiti plijen tamo. Falcon također može odabrati ptičje ptice (slijepe ulice, celebovi, luđaci), mlade žene, galebove (sive, trostruke, srebrne), pješčane daske, morske pješčane daske, hermelin.

Sokolovi, čije su stanište šuma, odabiru šumske ptice poput tetrijeba, bijele jarebice, sova i sovice, vrapca i plavog sova. Glavna hrana za takve sokolove - bijele jarebice.

Ponekad ti predatori mogu loviti sisavce - zečeve, vjeverice i lemmings. Sokol može napasti patke, tetrijeb i domaće golubove.

Hranjenje sokolova ovisi o promjeni sezone. Što sokol jede zimi? U tom razdoblju bijele jarebice postaju glavna i gotovo jedina hrana, a kada se nalaze u blizini ledene vode, mogu loviti i vodene ptice.

Značajke lova i hrane

Svakodnevno sokol pojede oko 200 grama, ali sve ovisi o uvjetima staništa, ponekad glasnoća može biti i veća. Ako se predator hrani i ima dovoljno hrane, onda će od žrtve pojesti samo velike mišiće. Ova ptica ne jede žrtvu odmah, isprva je dovodi na mjesto gdje se skuplja i reže. Ako ima pilića, onda muško donosi plijen, a ženka škare i hrani je.

Sokol je sjajan lovac, lovi samo ptice svojim kljunom, a onda lomi vrat i potiljak. Upravo zahvaljujući tim osobinama ptica od davnina ljudi organiziraju sokolarstvo, što je danas popularno.

Opis sokola

Ovo je glavna krilata ptica planeta., Sokol se može kretati u zraku brzinom do 320 kilometara na sat. Oštar i snažan lovac, sposoban vidjeti žrtvu po kilometru. Ime ptice na latinskom zvuči kao "falco", dolazi od riječi "falx", što znači srp. Doista, ako pogledate sokola u letu, možete pronaći sličnost krila sa srpom.

Karakter i način života

Za lov, odaberite jutro i večer. Ulovite obično manje ptice. Carrion se nikada ne jede. Za hvatanje plijena koriste se različite strategije lova. Oni mogu roniti s velikom brzinom, s velike visine. Savršeno loviti i letjeti. Ostatak dana vole se opustiti u udaljenim mjestima, probavljati hranu. Za gnijezda odabrana su stabla i stijene. Rijetko, ali može zauzeti tuđe kućice za ptice. Na zemlji nikad ne gnijezde.

Zanimljivo je! Sokolovi vole organizirati zračne igre na nebu, demonstrirajući upravljivost i ljepotu njihovog leta. Često se čini da zadirkuju druge ptice grabljivice tako da se pokažu.

Oni su u stanju vrlo visok uspon u zraku, gdje druge ptice ne dosežu. Oni čine par i snažno čuvaju svoju "obitelj" od invazija. Svi nomadski jastrebovi po prirodi. I lutaju ne samo na poziv prirode, kako bi udobno proveli zimu. Neki to rade tijekom cijelog života. Ova ptica je lako ukrotiti, za razliku od ostalih pernatih grabežljivaca.

Uopće se ne boje osobe i čak mogu živjeti u blizini ljudskih stanova., Lovske taktike sokolova također su zabavne. Ornitolozi obično kažu da sokol "tuče" žrtvu. I doista, ponašanje je nešto slično. Brzo i brzo preskače plijen, napadajući odozgo. Udara snažnim udarcem kukastim kljunom. Jedan takav štrajk je dovoljan da ubije malu pticu.

Ponekad, čini se, plaše se plijen od zemlje, on leti i onda ga sokol presijeca oštro u zraku. Nema šanse za bijeg čak i od lastavica. Predator žrtvuje pod kutom od 25 stupnjeva, brzinom do 100 kilometara na sat. Slučajno se čini da se sokolovi igraju s plijenom: mogu "promašiti" posebno i napustiti putanju, ali kada se otkriju, daju novi napad i uhvate metu.

Ovo je zanimljivo! Sokol je najinteligentnija vrsta među svim pticama.

Ptice su podložne treningu i praktički se ne boje čovjeka. Kada odijevanje nužno uključuje elemente igre u učionici. Međutim, ne smije se zaboraviti, čak i ako je sokol dobar u uspostavljanju kontakta - to nije pas ili mačka, nego strašna grabežljiva životinja. Oni se mogu naviknuti na vlasnika i čak pokazati naklonost, ali još uvijek zahtijevaju posebnu pažnju od osobe u komunikaciji.

Vrste sokola

Obitelj sokola obuhvaća 11 rodova. Među njima su:

  • Karakary.5 rodovi: crni, krasnogorlye, planinski, karanchi, bučni.
  • Sokolova. 6 rodova: smijeh, šuma, američki patuljak, mali, patuljak, sokolovi (Falco).

Od njih, rod sokolova (Falco) je glavno i najviše brojčano. Uključuje 40 podvrsta, koje se mogu podijeliti u glavne skupine predstavnika:

  1. kliktavac - male, guste ptice crvene boje. Tu su sivi, ali uglavnom u Africi. Poznati kao lovci na glodavce. Postoji 12 sorti: Madagaskar, Sejšeli, Mauricijus, Molukanski, sivo-bradati, zajednički, veliki, lisica, stepa, siva, prugasta, passerine,
  2. hobi - velika i vitka ptica s tamno sivim perjem i crnim perjem u području obraza. Postoji pet vrsta svijeta: Eleonora, Afrika, Zajednička, Istočna i Australijska,
  3. sokolovi - najreprezentativnija skupina. Uključuje srebro, večer, crveno-grudi, Novi Zeland, smeđu, sivu, crnu, mediteransku, altai, meksičku, kratku repu,
  4. Turumti ije li crvenokosi sokol ptica srednje veličine s karakterističnom ciglanom crvenom kapom na glavi. Naseljava teritoriju Indije i Afrike.
  5. crvena stopala sokol - mali sokoli, vrlo slični po parametrima i ponašanju prema kestrelu. Težina ne prelazi 200 grama. Kljun je kratak i slab. Hrani se samo velikim insektima. Sa zadovoljstvom jede vretenca, skakavce, skakavce i velike kukce. Zanimljivo je da gavran odabire napuštene “kuće” kao gnijezdo. Može živjeti u pakiranjima do 100 predstavnika. Migrirajte također u jatima.
  6. žurica - živi uglavnom u sjevernoj i istočnoj Europi. Mali, zdepasti izgled s kratkim, oštrim krilima i dugim repom. Smjestio se u dolinama rijeka, močvarama sfagnuma. Izbjegava guste šikare i tamne šume. Uglavnom se hrani malim pticama. Rijetke podvrste koje se mogu gnijezditi na tlu.
  7. Laggar Falcon - Velika, velika ptica. Активно применяется в охоте. Питается другими мелкими пернатыми. Но охотится и на сусликов, зайцев.
  8. Балобан – распространен в Центральной Азии, Казахстане, Сибирь, Туркмения, Иран, Афганистан, Китай. Считается одним из самых опасных подвидов. В длину вырастает до 60 см. Размах крыльев до полутора метров. Очень похож на сапсана, но отличается более светлым оттенком окраса и формой крыльев.
  9. Кречет – редкий и самый крупный из соколов. Массивный, крылья длинные и острые. Самец весит около 1 кг. самка примерно 2 кг. От сапсана отличается более длинным хвостом. Распространен в Европе, Азии, Северной Америке. Существует отдельный подвид кречетов на Алтае. Включен в Красную Книгу.
  10. Сапсан– самая быстрая птица на планете. Крупная птица, классический представитель соколиного рода. Распространена по всему миру, кроме Антарктиды,
  11. Шахин – также называют пустынным соколом из-за предпочтения жизни в пустынных местностях. Мельче сапсана по габаритам. В окрасе более рыжие, охристые оттенки. Ženka teži gotovo upola manje od muškarca. Težina ženke iznosi 765 grama, mužjaci obično teže 300-350 grama. Nestaje pogled.

Ovo je zanimljivo! Falcon - gyrfalcon prikazan na grbu Kirgistana. I na novčiću u 500 kazahstanskih tenga prikazan je sokol - Saker.

Staništa, staništa

Ove grabežljive ptice žive gotovo u cijelom svijetu, izuzev sjevernog i južnog pola. Samo mladi pojedinci odlaze zimi. Zreli ostaju kod kuće, krećući se s hladnoćom bliže rezervoarima. Oni vole stepu i polu-pustinju. Krechety preferira priobalna područja sjevernih zemalja. U Europi postoje planine i hridi. Sivi sokolovi lutaju gotovo cijeli svoj život i možete ih susresti bilo gdje u svijetu.

Falcon dijeta

Jede male ptice, glodavce, insekte. Može jesti žabe, zmije, a ponekad i ribe. Hrani se svim toplokrvnim životinjama koje su manje veličine. Plijen nema šansu unaprijed upozoriti sokola, a osobito pobjeći. Kuk kljuna daje jak udarac, a zatim ptica razdire karkasu.

Važno je! U zatočeništvu je neophodno hraniti divljač, inače se sokol može jako razboljeti.

Kako bi probavni sustav funkcionirao bez prekida, mnogim je pticama potrebna pera i male kosti. U prirodi, jedući cijeli plijen, odmah dobivaju sve što im je potrebno. Nekoliko sati nakon obroka stvori se fitilj - otpad koji ptica povrati.

Zdrave ptice trebaju imati redovite mrlje, bez mrlja krvi i neugodnih mirisa. Kada se hranite kod kuće, miševima, štakorima i malim pticama dajete potpuno, bez skidanja kože. Fed ovisno o dobi. Što je ptica starija, to je manja potreba za hranjenjem.

  • U dobi od dva tjedna - oko 6 puta dnevno. U isto vrijeme potrebno je dati male komade mesa, namočene u slabu slanu otopinu. To je učinjeno kako bi se simulirala majčina slina, koja pomaže pravilnoj probavi pilića.
  • Do mjesec dana - oko 5 puta dnevno,
  • Do mjesec i pol - 3-4 puta,
  • Do potpune perje - hranjenje 2 puta dnevno.

Razmnožavanje i potomstvo

Sokolovi su monogamni, Tijekom sezone parenja nastaje par. U ptica koje žive na južnoj hemisferi, razdoblje traje od srpnja do kolovoza. No, za sjeverne predstavnike sokola, datumi se pomiču: od veljače do ožujka. Bračni ples izvodi se na nebu. Muškarac često predstavlja poklon ženki u kljunu tijekom elegantnih i brzih letova. Ponekad možete promatrati kako se ženka i muškarac žurno spuštaju s velikom brzinom, držeći svoje kandže. Dakle, mogu letjeti i do 10 metara.

Mjesto gniježđenja pažljivo je odabrano. Prednost se daje sigurnim kutovima. Ženka polaže do četiri jaja crvene boje. Vjeruje se da je teža ženka u težini, više daje potomstvo. I jaja se inkubiraju od strane oba roditelja. Leženje traje oko mjesec dana.

Ovo je zanimljivo! Broj budućih pilića u gnijezdu ovisi o adekvatnosti hrane: što je to više, to je više jaja.

Sokolovi su brižni roditelji. Pilići su zaštićeni žestokom zaštitom gnijezda. No, čim sokolovi odrastu, oko mjesec dana nakon rođenja, odmah moraju napustiti gnijezdo. Inače postoji rizik od agresije od strane vlastitih roditelja, koji se osjećaju u mladom rastu prirodnih konkurenata. Pubertet kod ovih ptica dolazi u dobi od jedne godine.

Prirodni neprijatelji

Falcon ima dosta neprijatelja. To su gotovo svi veliki grabežljivci. Također opasne za njih i za sove. Lisice i kune, lasice i lasice opljačkaju gnijezda, jedu piliće. Ali glavni neprijatelj sokola je čovjek koji uništava ekosustav, uništavajući iz zabave ili koristeći otrove za obrađivanje poljoprivrednih površina.

Stanovništvo i status vrsta

U ovom trenutku, Crvena knjiga sadrži gyrfalcons, kao nestajanje vrste, Pod prijetnjom izumiranja Altai sokola. Nema pouzdanih informacija da su pojedinci altajevog sokola, koji su sada u svijetu, genetski čisti.

Važno je! Također ugroženi saker sokol, sivi sokol i kestrel.

Sokol je čovjeku poznat dugo vremena. Uvijek se koristio kao izvrstan lovac: oštar, snažan i munjevit. Davno je ova ptica bila vjerni prijatelj ljudi koji su o tome sastavljali bajke, posvetili su se sagama i obožavali kao živo božanstvo. Kraljevi zračnog prostora, zastrašujući grabežljivci i nenadmašni lovci su sve o sokolovima.

Sokol: opis i fotografije ptice. Kako izgledaju sokolovi?

Pravi sokolovi

Pravi sokolovi su najsavršeniji grabežljivci među pticama. Veličine predstavnika roda vrlo su različite. Kobčiki i kestreli imaju duljinu tijela od 23-35 cm i masu od 100 do 250 g. Krechety rastu do 60 cm, a teže do 2 kg u prosjeku. Mužjaci su manji od ženki. U boji perja sokola češći su sivi, crveni, smeđi, crni i sivi tonovi. Abdominalna strana tijela obično je raznolika.

1. Mediteranski sokol (lat. Falco biarmicus), autor fotografije: Derek Keats, CC BY 2.0. 2. Vrapčev kestrel (lat. Falco sparverius), autor fotografije: Mike's Birds, CC BY-SA 2.0. 3. Uobičajena kišnica (lat. Falco tinnunculus), autor fotografije: Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5. 4. Baloban (lat. Falco cherrug), autor fotografije: Harold, CC BY-SA 3.0.

Lako je razlikovati sokola po njegovom karakterističnom vertikalnom "stupu" i dugim šiljastim krilima. Krila ptice grabljivice značajno premašuju veličinu repa. Njihov oblik i duljina doprinose razvoju znatne brzine u ronjenju i agilnom manevriranju tijekom vertikalnog kretanja u zraku.

Najbrži let među pticama ima sivi sokol. Uronjen u plijen odozgo, ovaj sokol ima maksimalnu brzinu od 322 km / h.

Autor fotografije: Derek Keats, CC BY 2.0

Falcon rep prošaran. Na kraju je nešto zaokružen i ima impresivnu duljinu.

Vrapčev kestrel (lat. Falco sparverius). Foto: Gregory "Slobirdr" Smith, CC BY-SA 2.0

Glava ptice je velika u odnosu na tijelo i zaobljena. Na bokovima su crne "brkove" izražene u različitim stupnjevima. Kljun predstavnika roda je kratak, s oštrom kukom na kraju, vrlo jak. Sustavno obilježje sokola su izraženi zubi na oštrici gornjeg kljuna i utori na suprotnoj strani - na donjem kljunu. Držeći se, oni tvore golemo oružje.

Oko sokola je goli prsten bez pera. Oči ptice su okrugle s tamnom šarenicom.

Autor fotografije: Benjamint444, CC BY-SA 3.0

Pravi sokolovi imaju duge noge s velikim nogama, izduženim prstima i jakim oštrim kandžama. Donji (metatarzalni) dio pužnice je mreža.

Krik sokolova, sokolova i drugih predstavnika roda sličan je oštrom, trzavom i proširenom "ki - ki - ki ...".

Prema načinu lova i vanjskim obilježjima sve vrste roda mogu se podijeliti u 3 skupine:

Ovo je rod ptica iz vrste sokola. Odlikuju se crvenim perjem u gornjim dijelovima tijela i gustim sastavom. Razlike su ponekad uočljive između ženki i mužjaka iste vrste. Lovi uglavnom na kopnenim životinjama: gmazovima, kukcima i glodavcima.

Oni su vitkiji i veći od prvog, a njihova perja na leđima ima čeličnu ili tamnu nijansu. Crno perje ("brkovi") krasi obraze glave. Cheglokovi love male ptice.

  • Sokoli, kao što smo ih vidjeli

Velike ptice, s "brkovima" i "čepom" iste boje. Bojanje ima znakove dviju prethodnih skupina. Imaju sivi dorzalni dio s crvenkastim mrljama. Na trbuhu su horizontalne pruge, a torzo je šareniji nego na drugim članovima roda. Svi sokoli ove skupine imaju tamno sive repove u poprečnoj traci s bijelim rubom. Lovi velike ptice i kopnene životinje.

Neki znanstvenici razlikuju Saker Falcon, gyrfalcon, Lanner i Laggar kao poseban takson - podred Hierofalco, Izvana, ove ptice nalikuju jastrebovima. Njihovim kontrastnim perjem dominiraju svijetlo smeđi i crveni tonovi, prošarani trbuh ili kratkim potezima.

1. Kestrel sive brade (lat. Falco cenchroides), autor fotografije: Patrick_K59, CC BY 2.0. 2. Turumti (lat. Falco chicquera), autor fotografije: Cks3976, CC BY-SA 3.0. 3. Južni meksički sokol (lat. Falco femoralis), autor fotografije: Elaine R. Wilson, besplatno korištenje autorskih prava. 4. Večernji sokol (lat. Falco rufigularis), autor fotografije: Joao Quental, CC BY 2.0.

Šumski sokolovi

Šumski sokolovi imaju prugasti trbuh i rep. Boje nalikuju jastucima, a po obličju diska oko očiju - lunama. Veličina ptica varira. Najmanji je prugasti šumski sokol (lat. Micrastur ruficollis), koji ima duljinu tijela od 30 - 38 cm i masu od 150 - 200 g. Najveći je ovratnik (latinski). Micrastur semitorquatuss duljinom tijela 45-60 cm, težine 500-750 g. Razlike u boji karakteristične su za sve članove roda. Postoje lagani, tamni, narančastocrveni i prugasti šumski sokolovi.

Autor fotografije: Dario Sanches, CC BY-SA 2.0

Američki patuljasti sokolovi

Riječ je o malim pticama duljine tijela od 28 do 30 cm, sa zaobljenim krilima i zaobljenim repom, koje nemaju jasno izražen dodatni zub na donjoj čeljusti. Gornji torzo ptica obojen je smeđkasto. Dno tijela je lagano, s prugastim, prugastim repom, krila su tamno smeđa. Osobitost je prisutnost malih svijetlo bijelih mrlja na pernatim krilima. Mužjaci, ženke i maloljetnici se ne razlikuju u boji jedni od drugih.

Foto: Jorge La Grotteria, Sva prava pridržana

Sokolovi mrvice

To su najmanji predstavnici roda i cijele obitelji. Njihova duljina tijela je 14-19 cm, krila - 9-12 cm, težina - 35-45 g. Ovaj rod uključuje najmanjeg pernatog grabežljivca, bijelog stopala (latinski. Microhierax latifroni), endemom otoka Bornea, duljine tijela 14-15 cm i mase 35-45 g. Svi sokoli ovog roda imaju kontrastnu boju: tamno smeđi ili crni vrh i bijelo dno. Samo crvenonogi i crnokosi patuljasti sokolovi imaju crvenkasti ili crvenkasti trbuh. Neke vrste su nešto drugačije u boji, što se odražava u njihovim nazivima: bijelo-frontalno, sorochiy.

Lijeva fotografija: crvenkasti patuljak (lat. Microhierax caerulescens), autorska fotografija: Dr. Raju Kasambe, CC BY-SA 4.0. Desna fotografija: filipinski patuljak sokol (latinski Microhierax erythrogenys), autor fotografije: James Gagen, CC BY-SA 2.0.

Mali sokoli

Duljina njihova tijela je 19-28 cm, težina 45-70 g. Boja ptica je šarolika.

Afrički mali sokol (lat. Polihierax semitorquatus) ima pepeljasto prekriveno perje krila i istu boju "kapa". On ima kontrastne bijele "čaše" oko očiju, iste boje kao i stražnji dio vrata i donje strane tijela. Na poleđini ptice je svijetli kestenjasti plašt, oči su uokvirene golom kožom jarko crvene boje, a šape imaju istu jarko crvenu boju.

U malom azijskom sokolu (lat. Polihierax insignis) ženke su boje svjetlije od mužjaka. Imaju prednji dio leđa kestenjasto-crvene boje, istu boju "kapice" na glavi i vratu. Muška leđa i glava su sivi. Vrsta je obilježena svijetlo bijelim nadhvostom, narančasto-žutim golim prstenom oko očiju i istom bojom šape. Krila ptica su relativno kratka - 11-15 cm, ali orijentirana na sokola. Rep malih sokola ima dužinu od 7 do 13 cm, a uz rubove gornje donje čeljusti postoje i mali dodatni zubi.

Autor fotografije: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Smijući se sokoli

To je monotipski rod, predstavljen jednom vrstom.

Smijeh sokol je ptica s tamno smeđim leđima i istim krilima, prugastim repom i šarolikim zlatno-kremastim ili slamnatim donjim tijelom. "Kape" na glavi sokola također su slamnate i raznobojne. Crna "maska" prolazi kroz stražnju stranu glave i očiju. Bojanje i vertikalno slijetanje smijeha sokolova su kao članovi roda Falco, ali se razlikuju od težine (400-650 g) i duljine tijela (45-50 cm).

Autor fotografije: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

Gdje žive sokolovi?

Pravi sokolovi živjeti širom svijeta, osim Antarktika, kao kozmopolitski rod. Pojavljuju se češće na otvorenim prostorima ili alternativnim šumama i ravnim prostorima. Također ih možete vidjeti na liticama i liticama. Ako stav ljudi prema njima ne obećava opasnost, onda se oni nasele u blizini umjetnih krajolika, sve do gradova.

Različite vrste zauzimaju različita staništa. Krechet preferira sjeverne zemlje, češće živi na oceanu, u tundri, gdje ima puno ptičjih stjenovitih naselja. Sivi sivi migriraju, posjećujući kroz život Afriku, Ameriku, Aziju i Europu. Kestreli žive u Novom Zelandu, Novoj Gvineji, Novoj Kaledoniji, Madagaskaru i Mauricijusu, na Sejšelima, u Australiji, u stepama i polu-pustinjama Amerike i Euroazije, u afričkim zemljama. Chegloci se nalaze na otocima Mediterana, u Japanu, Indoneziji, na Kurilima, Sahalinu, Novoj Gvineji, u Australiji, u afričkim zemljama, na obalama Mediterana - u Tunisu, Alžiru, na obalama Atlantika, na Arapskom poluotoku, u Finskoj, Norveškoj , Švedska. Ostali članovi roda mogu se naći u Kanadi, Novom Zelandu, Australiji, Novoj Gvineji, Južnoj Americi i SAD-u.

Smijući se sokoli nastanjuju šume Amazone, a također zauzimaju raspone od južnog Meksika do Urugvaja i sjeverne Argentine.

Šumski sokolovi nalaze se u vlažnim tropskim područjima Srednje i Južne Amerike.

Američki patuljasti sokolovi Oni žive u pampama i polu-pustinjama sjeverne Argentine.

Mali sokoli - stanovnici polu-pustinja i suhih savana na sjeveroistoku i jugozapadu Afrike, kao i područja s rijetko raste stabala u jugoistočnoj Aziji.

Patuljasti sokoloviili sokoli, mrvice - ptice koje žive u tropskim šumama jugoistočne Azije, od sjeverne Indije i jugoistočne Kine do Filipina i Malajskog arhipelaga.

Autor fotografije: Henrik Schulze, alias Smittel, CC BY-SA 4.0

Način života i obilježja sokola

Sokol je hrabra, spretna, inteligentna i snažna ptica. Lovi ujutro ili navečer, a tijekom dana skriva se na osamljenim mjestima i mirno probavlja plijen. Ove ptice imaju fenomenalnu budnost: primjećuju žrtvu na udaljenosti od 1,5 km.

Ne-plemeniti sokolovi (kestre, sokolovi patuljci, sokolovi s crvenim stopalima) često drže demonstracije, pokazujući sposobnost za skretanje u letu. Oni se igraju i šale, dogovaraju upadljivu potragu za većim pticama, zadirkuju ih. Takve sokole je lako ukrotiti. Neke od njih se uopće ne boje ljudi i smire se njima: takva je, na primjer, crvena kestrel.

Svi sokolovi imaju sposobnost letjeti vrlo visoko, a malo njih jede mrkvu. Plemenite vrste žive u parovima, pažljivo čuvajući obitelj od grabežljivaca i rođaka. Gotovo svi sokolovi lutaju, ali neki to rade cijelo vrijeme, drugi odlaze u hibernaciju, a neki drugi samo povremeno lete. Američki patuljasti sokol dobro leti, ali to čini nevoljko. Radije se uspinje na drveće, a više kao papagaj.

Autor fotografije: Derek Keats, CC BY 2.0

Uzgoj sokola

Sokolovi su ptice koje nastoje formirati parove, a njihova ceremonija vjenčanja osigurava demonstracijske letove. Mužjak i ženka mogu žuriti dolje, držeći se kandžama, i ovako lete oko 10 metara. Osim toga, mužjak predstavlja prijateljici dar u kljunu.

Sokolovi češće sami grade gnijezda, ali ponekad ih zauzimaju gotove građevine drugih ptica grabljivica ili korvida. Ponekad prisiljavaju kuće od vlasnika. Mali predstavnici mogu živjeti u prirodnim šupljinama drveća, udubljenjima, nišama ili umjetnim gnijezdima. Sokolovi žive na stijenama, liticama, drveću, u jazbinama, na visokim zgradama, u iskopanim rupama u zemlji. Mjesta za polaganje jaja ptica najčešće se ne poklapaju ni s čim. Na dnu je samo njihovo leglo, otpaci od hrane i otpalo perje.

Aleutsko (crno) sokolovo gnijezdo (latinski: Falco peregrinus pealei). Foto: Cephas, CC BY-SA 3.0

Gnijezdo sapsane (oklop. Falco peregrinus). Autor fotografije: Peter Wegner, CC BY-SA 3.0

Ženke polažu od 1 do 6 okruglih bijelih jaja ukrašenih crveno-smeđim točkicama. Veliki sokolovi obično imaju malu spojku. Jaja su inkubirana od strane ženke, iako je muškarac ponekad kratko zamjenjuje. Leženje traje mjesec dana. Ponekad roditelji s vremenom prave greške i mogu samo uspješno sjediti na prvim pilićima, jer jaz između polaganja jaja traje 1-2 dana.

Lijeva slika: Gyrfalcon jaje (lat. Falco rusticolus), autor foto: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Fotografija u sredini: sokolovo jaje (lat. Falco vespertinus), autor foto: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0. Fotografija na desnoj strani: jaje kestre (lat. Falco tinnunculus), autor fotografije: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0.

  1. Smijući se sokoliili sokol-na čelu galeb, gnijezda nisu izgrađena, već su zauzela prazna udubljenja, gnijezda drugih ptica grabljivica i pukotina stijena. Položite 1-2 jaja, koja inkubiraju samo ženku. Muški nosi hranu ženki i pilićima dok su još mali. Izleganje traje 40-65 dana. Onda oba roditelja donose hranu. Gnijezda napuštaju gnijezdo 8 tjedana nakon izlijeganja.
  2. Šumski sokolovi napraviti zidanje u šupljinama drveća, udubljenjima, špiljama, pukotinama stijena, napuštenim kućama. U sušnom razdoblju položili su 2-3 bijela jaja, inkubirajući ih tijekom kišnog razdoblja 33-48 dana.
  3. ekologija Američki patuljasti sokolovi slabo shvaćena.
  4. Mali sokoli zauzimaju tuđa gnijezda, najčešće građena od tkalja. U njihovom polaganju 2-3 jaja prekrivena bijelom ljuskom.
  5. Patuljasti sokoloviili sokolski sokolovi, češće gnijezde u udubljenjima, polažu jaja bijele boje. Afrički mali sokol prebiva u gnijezdima društvenih tkalja.
  6. Pravi sokolovi:
    • Kestrele gnijezde na stijenama, u rupama na tlu, na drveću, uključujući udubljenja, na liticama. U polaganju 4-6 žuto-smeđih, zarđalih jaja,
    • gyrfalcon ne gradi gnijezda, odvodi ih od vrta ili gavrana, oblažući ih suhom travom, mahovinom i perjem,
    • crvenokosi sokol naselio se u napuštenim gnijezdima četrdeset i vranama, rjeđe u udubljenjima i nišama. Ženka polaže do 6 jaja i inkubira ih. Muškarac se brine o svom prijatelju, hrani je,
    • Sokoli za uzgoj pilića trebaju prostor i prisutnost spremnika u blizini. Oni gnijezde češće na platformama stijena na visini od 20-80 m od tla, u tundri: uz obale rezervoara ili stjenovitih izdanaka. Реже они занимают гнезда других птиц. Мексиканский сокол может гнездиться также на земле. Самка откладывает от 2 до 5 яиц красноватого или буровато-красного цвета с более темными крапинами.

Половой зрелости соколята достигают к году жизни. У молодых соколов крылья более широкие из-за развития маховых перьев. Это мешает им охотиться, но хорошо помогает научиться летать.

Детеныши сапсана (лат. Falco peregrinus). Автор фото: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York, CC BY 2.0

Чем питается сокол?

В добыче пернатых хищников преобладают грызуны, ящерицы, птицы и крупные насекомые. Также соколы могут поедать змей, лягушек, иногда рыб. Velike vrste plijene se na srednjim sisavcima: goperima, zečevima. Obično sokolovi ulov plijena u letu, uhvatiti korak s leteći ili trčanje žrtva u bacanje. Male životinje hvataju kljun, velike ošamutne ili ubijajuće kandže.

Smijući se sokoli (Smijeh sokolova) - sladokusci, plijeni se na zmije, često otrovne, gušteri, mali glodavci, šišmiši i drvene lisice, a također su i ribari.

Šumski sokolovi jedu male ptice, mogu privući pojedince od prolaznika s karakterističnim zvukovima. Oni također hvataju guštere i glodavce.

Američki patuljasti sokolovi vole jesti insekte, male ptice i gušteri.

Mali sokoli uglavnom se hrane velikim insektima, rjeđe gušterima, zmijama i malim pticama.

Patuljasti sokoloviili sokoli, mrvice, mali plijen uhvaćen u letu ili iz grobova, tražeći ga s vrhova visokih stabala. Oni jedu leptire, vretenca, velike kukce, termite, skakavce, male ptice, miševe, guštere.

Pravi sokolovi:

  • Kestreli u lovu paze na drhtanje leta ili smuci malih ptica i velikih insekata (vretenaca, kukaca, zrikavaca, skakavaca, skakavaca i Medvedoka). Hrane se malim životinjama (šišmiši i obični miševi), žabe, gušteri, zmije. Žrtva je uhvaćena kandžama i ubijena udarcem kljuna u potiljak,
  • sokol s crvenim vratom hvata male ptice: brze, lastavice, šljive, leteće kukce: kukce, vretenca, šišmiše,
  • Sokolovi s crvenim nogama su sokolovi koji često lovu na insekte: skakavce, vretenca, kukce. Rijetko se hvataju mali glodavci, vodozemci i gušteri. Oni jedu vrapce, ponekad mogu uhvatiti čak i veće ptice, npr. Goluba,
  • Hocklocks pljačkaju na insekte, šišmiše i male ptice: čvorci, crne čiope, rozete, vrapci. Povremeno lovi miševe i druge kopnene životinje,
  • plemeniti sokolovi (derbnik, sivi sokol, gyrfalcon, stepski sokol, pepeljasti itd.) uloviti ptice: pčelarice, oriole, pješčane daske, lastavice, šarenice, varakuskek, pelene, drozdove, bube, male vrapce, škorpione, šišmiše. Rjeđe se hrane zmijama, glodavcima, gušterima i kukcima, zečevima, goperima, štakorima. Crni sokol jede strvinu. Gyrfalcon u tundri hrani stanovnike ptičjih bazara (galebova i budala), tundre i bijele jarebice, male pasaževe, leminze, zečeve i vjeverice. Uhvaćen plijen gyrfalcona nosi u gnijezdo ili drugo sigurno mjesto, tamo ga razbija.

Kobčik (lat. Falco vespertinus). Fotografija: Andy Morffew, CC BY 2.0

Očekivano trajanje života sokola

Maksimalni vijek trajanja smijeha u prirodi određen je tehnikom vezivanja. Imala je 16 godina i 3,5 mjeseca. U zoološkom vrtu ptice ovog roda živjele su do 14 godina.

Nepoznat životni vijek američkog patuljka, šumskih sokola i sokolova, mrvica.

Vjerojatno je maksimalna očekivana životna dob predstavnika roda Small Falcons 20 godina.

Što se tiče pravih sokola, tada u divljini najstariji kestrel živio je 16 godina, isti datum je zabilježen za sokola, koji je živio u zatočeništvu. Prosječna životna dob kestrela je 11 godina. Poznati slučaj dugovječnosti sivi sokol: ptica u zatočeništvu živjela je 25 godina.

Svijet oko nas za djecu 6-9 godina. Ptica "Sokol"

Sokol je ptica grabljivica. Brzo leti. Čvrsti zakrivljeni kljun, vrlo oštar vid. Perje sokola je smeđe-bež boje. Kandže na šapama su oštre, oštre kao noževi.

Sokolovi se gnijezde na vrhovima visokih stabala ili u udubljenjima stjenovitih planina, zagrijavajući svoje stanove s travom, perjem i oštricama.

Falcon obično visi visoko na čistom nebu, tražeći plijen. Vidjevši malu pticu, zeca, lasicu ili neku drugu malu životinju, baca se na njega s kamenom, kida ga oštrim kandžama i kljunom.

Jeste li znali da lovci često koriste sokole u lovu? Lovci s posebno obučenim pticama nazivaju se sokolari ili sokolari.

Sokolniki

Idem u Sokolnike. prethodan

Bilo je lugova, močvara,

I sokolarstvo se čuvalo

Sokolniki su podučavali ptice

Poput kamena, pada na lisice.

U krvavom dvoboju s njom

Ščepajte je, držeći joj se za vrat,

I s kljunom da ga rastrgaju, i tuku s krilom.

Samo će park podsjećati na prošlost:

Nema ptica, nema lugova - kao što se nikada nije dogodilo!

Ovdje su moderne četvrti

I samo u ponekad skrivenim imenima

Davno nestali sloj života.

Odgovorite na pitanja

• Kako izgleda sokol?

• Što jede?

• Gdje se gnijezde sokolovi?

• Zašto se jedan od okruga u Moskvi zove Sokolniki?

• Tko je lovio u Sokolnicima?

• Kako su izgledali Sokolniki u davna vremena?

Neprijatelji sokolova u divljini

Svi veliki grabežljivci nisu neskloni jesti meso sokola, uključujući sovu orla. Jaja iz njihovih kvačila često kradu kune, lasice, lisice i lasice. Većina sokolova umire zbog uništavanja njihovih staništa od strane ljudi, smanjenja opskrbe hranom i poremećaja na mjestima gniježđenja. Često ptice umiru na nezaštićenim dalekovodima.

Borba Derbnika (lat. Falco columbarius). Autor foto: Bear Zlatni retriver, CC BY 2.0

Koristi i štete od sokola za ljude

Sokoli su naručitelji prirode, uništavaju mnoge glodavce. Time se regulira njihov broj i usput osigurava očuvanje žetve žita od strane osobe.

Mnoge vrste sokolova se lako ukrote. Oni mogu pomoći ljudima u lovu, čuvanju stada ovaca od grabežljivaca, vrtova i polja od manjih žitarica, voća i ptica koje jedu povrće. Sokolovi su u službenoj državnoj službi za zaštitu spomenika Kremlja u Moskvi. Otjeraju vrane, golubove i druge antropogene ptice iz zlatnih kupola, štedeći tako građevne elemente od erozije i naknadnog uništenja. Na zračnoj luci u Brazilu, sokolovi i jastrebovi voze vranu dalje od piste. Oni sprječavaju nesreće koje se mogu dogoditi u zrakoplovu zbog velikih koncentracija ptica.

Sokolov, kao i druge predatorske ptice, čuva se svugdje, unatoč činjenici da ponekad mogu odnijeti perad, uključujući piliće. Ali to se događa samo zbog nedostatka vlasništva.

Zanimljivosti o sokolima

  • Najveći od sokolova je gyrfalcon. Raspon krila je 125-160 cm, au Rusiji živi samo oko 1000 parova žaba.
  • Najmanji sokol na svijetu je Mauricijus kestrel (lat. Falcopunctatus). Njihov se broj smanjio zbog krčenja šuma u staništu ptica. Danas u prirodi postoje samo dva para ovih rijetkih sokola.
  • Muti je sokol veličine do 20 cm, napada ptice koje prelaze njegovu veličinu: prepelice, drozge i timile (lat. Garrulax). U Indiji su se za lov koristili ukroćeni ostaci. Vlasnik je držao pticu u ruci, pa se pojavio naziv sokola: "talog" znači "šačica".
  • Sokol je prikazan na rukama UAE, Kirgistana i Islanda.
  • U drevnom Egiptu sokol se štovao, smatralo se inkarnacijom boga sunca Ra.
  • Sokolarstvo se pojavilo prije 2500 godina. Od istoka do Europe, počevši od XII. Stoljeća, tu strast su donijeli vitezovi koji su se vraćali iz križarskih ratova. Europsko plemstvo je voljelo sokolarstvo, a trenirane ptice su bile vrlo skupe.
  • U različitim zemljama za lov koriste se različite vrste sokola. Ruski ljubavnici lovili su gyrfalcone i sokolove sirene, iranske - s crvenokalim sokolom, bliskoistočnim - s lovačkim sokolima, indijanskim - s turumdi i ostacima. U SAD-u, a sada lovi s Amerikancem ili vrabac kestrel (latinski. Falco sparverius).
  • Izbočine pred nosnicama pomažu sokolima da preusmjere protok zraka iz nosa za vrijeme brzog leta.

Saker (lat. Falco cherrug). Autor fotografije: DickDaniels, CC BY-SA 3.0

Pogledajte videozapis: Sivi soko ljubimac porodice Orbović (Kolovoz 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org