Životinje

Snježni leopard, snježni leopard: graciozna mačka divlje prirode

Pin
Send
Share
Send
Send


Ako ste dovoljno sretni da vidite ovu prekrasnu planinsku mačku, ne zaboravite ovaj trenutak do kraja života. Radi se o čudu prirode koje se zove irbis. Snježni leopard, leopard - ovo su druga imena ove životinje. Planinski i snježni grabežljivci zovu se zbog činjenice da žive visoko u snježnim planinama.

Irbis: opis životinje

Snježni leopard pripada velikim grabežljivcima. Težina mu se kreće od 40 do 60 kg, duljina tijela oko 130-145 cm, a tome se dodaje i metarski rep. Oblik životinje snježni leopard nalikuje leopardu ili običnoj domaćoj mački. Šape leoparda su naoružane uskim, oštrim, zakrivljenim kandžama. Udovi su toliko snažni da uz njihovu pomoć zvijer može skočiti preko klanca širokog 9-10 m.

Divlje mačke, snježni leopard, odlikuju se prekrasnim “krznenim kaputom”. Vuna je vrlo duga, pahuljasta, gusta i mekana na dodir. U takvoj haljini, čak i na planinskim mrazima, životinje su zaštićene od hladnoće. Obično se takvo krzno može pohvaliti predatorima iz mačje obitelji manjih veličina, tako da je leopard u određenoj mjeri jedini u mačkom kraljevstvu.Boja dlake je svijetlosiva s prekrasnim “divljim” uzorkom u obliku tamnih rozeta. Želudac i unutrašnjost udova su bijeli. U prirodnom staništu takva “haljina” pomaže grabežljivcu da se prikrije u pravim trenucima. Zanimljivo je da, unatoč glasnom naslovu "grabežljivca", ova mačka uopće ne zna kako režati, u trenucima gnjeva šišti i zuji, stvarajući privid režanja. Tijekom rutine, irbis stvara zvukove koji podsjećaju na predenje. U uvjetima zatočeništva, leopard može živjeti 27-28 godina, u prirodnom okruženju očekivano trajanje života tih predatora ne prelazi 20 godina.

Životinjski snježni leopard: gdje živi u divljini

Velike divlje mačke obično ne žive visoko u planinama. Snježni ibis je iznimka od pravila, živi u okruženju kamenih placa, strmih klanaca u stjenovitim planinama. Ne samo zbog lijepog izgleda, već i zbog staništa smatra se jedinstvenim irbisom. Snježni leopard nalazi se u planinama srednje Azije, a njegov asortiman obuhvaća više od 1230 tisuća četvornih metara. km. U Rusiji je leopard zauzimao oko 3% ukupne površine.

Način života

Snježni leopard je vlasnik i jedan čovjek. Ova predivna grabežljiva "mačka" zauzima određeni teritorij, obilježava je, pažljivo brani i štiti od nepozvanih gostiju. Jedan način života krši životinju samo tijekom sezone parenja.

Kada divlja mačka provjerava granice svoje parcele, uvijek slijedi jedan put. Ona se, kao i ostali članovi obitelji mačaka, teško kreće kroz labav snijeg. Iz tog razloga, grabežljivci prave staze duž snježnog hrpta, uz koje se slobodno i brzo kreću. Neprijatelji među životinjama u tako snažnoj zvijeri gotovo ništa. Kada je godina dana gladnima, snježni leopard može se boriti s čoporima vukova za pravo da posjeduju dugo očekivani plijen, što je izuzetno opasno. Glavni i, može se reći, jedini neprijatelj leoparda je čovjek.

Omiljeno vrijeme lova na snježnog leoparda je sumrak. Ako na teritoriju koji pripada leopardu ima dovoljno plijena, on se hrani bez kršenja granica. Ako ima malo hrane, grabežljiva mačka ide u potragu za njom, dok se približava ljudskim naseljima i napada stoku. Među divljim životinjama u jelovniku gorske ljepotice ubrajaju se: koze, losi, ovce, divlje ovce, jeleni, marmoti, zečevi, miševi i drugi sisavci. Osim mesnih jela, leopardi konzumiraju biljnu hranu u obliku trave i drugih zelenih dijelova biljaka. Ako govorimo o snazi ​​snježnog leoparda, lako se može nositi s plijenom jednake veličine, a može i loviti divljač koja je superiorna u rastu i snazi.

reprodukcija

Životinjski snježni leopard rijedak je grabežljivac zbog sporog razmnožavanja. Djeca u tim divljim mačkama ne rađaju se svake godine, za razliku od drugih rođaka. Seksualna zrelost u snježnim leopardima javlja se u dobi od tri godine. Irbis organizira vjenčanja početkom proljeća, a razdoblje braka održava se u ožujku i travnju. Nakon oplodnje, ženski leopard nosi mladunce 100 dana. U jednom leglu može biti od jednog do pet mačića.

Mala djeca su rođena potpuno bespomoćna. Novorođeni leopardi su slijepi i gluhi, njihova težina je oko pola kilograma. Majka grabežljivac hrani mladunčad mlijekom do 4 mjeseca. Kada navrše 50-60 dana, ženka počinje hraniti mrvice mesom. Od dobi od šest mjeseci, mačići već prate majku na lovu i uče tu vještinu.

Zanimljivosti o snježnom leopardu

  • Prevedeno s turskog dijalekta, naziv "snježni leopard" znači "snježna mačka".
  • Leopard može lako skočiti i do 5-6 metara u dužinu. Prema navodima lovaca, u kritičnim situacijama predator može "preletjeti" klanac dug 10 m.
  • Divlja mačka voli igrati, pogotovo u igri, da leži u snijegu.
  • Kada se susret s osobom ne zapali agresiju, pokušava brzo napustiti i sakriti.
  • Jednom svaka dva tjedna leopard ubija jednu veliku životinju i hrani se tim truplom oko 3-4 dana.
  • Može migrirati nakon divljih koza na 600 km.

Na rubu izumiranja

Kao što smo već spomenuli, životinjski snježni leopard se, nažalost, ne odnosi na brojne vrste. Sljedeći razlozi doveli su do toga da je snježni leopard bio na rubu izumiranja:

  • Kasni pubertet.
  • Niska stopa razmnožavanja.
  • Smanjenje broja glavnih jela snježnih leoparda - divljih papkara.
  • Raspršivanje staništa u divljini.
  • Masovno uništavanje snježnih leoparda zbog njihovog vrijednog krzna.

Dobro je da su sada ljudi bolje razmišljali o tome i počeli obnavljati i čuvati ovu vrstu divljih mačaka. Irbis je uvršten u Crvenu knjigu kao grabežljivac na rubu izumiranja. U gotovo svim zemljama svijeta zabranjen je lov na leoparde. Nadajmo se da fauna planeta Zemlje neće izgubiti tako izvrsnog predstavnika kao što je snježni irbis.

Izgled snježnog leoparda

  1. Boja dlake leoparda ima sivkasto-dimi nijansu, ali kontrast s crnim točkama daje dojam bijele vune. Za crne točke tipičan je oblik rozete. Ponekad u sredini mjesta možete vidjeti još jednu, tamniju, ali manju. Prema obilježjima tih mjesta, snježni leopard nalikuje na jaguar. Na nekim mjestima (vrat, udovi) mrlje izgledaju više kao mrlje. Boja zvijeri igra važnu ulogu, pomaže joj da se maskira u svom prirodnom staništu, dok lovi. Uostalom, često grabežljivac traži žrtvu usred bijelog snijega ili leda. Na donjem dijelu tijela dlaka je uglavnom bez mrlja, bijela, blago žućkasta boja.
  2. Leopard ima lijepu, debelu dlaku, prilično dugu (može doseći čak 12 cm). Tu je i gusta poddlaka koja zagrijava gracioznu životinju tijekom najhladnije sezone. Vuna, koja raste čak i između prstiju, čuva od hladnog kamenja zimi, a od vrućeg ljeta zagrijanog suncem. Kao što možete vidjeti, u detaljima vunenog pokrivača snježnog leoparda nema ništa slučajno, sve ima svoju svrhu.

Problemi s populacijom leoparda

Nažalost, snježni leopard je rijetka vrsta. To zahtijeva pažnju, dodatne mjere za zaštitu stanovništva. U potrazi za ovom zvijer, prvenstveno zbog svoje lijepe vrijedne krzna. Koža, svjetlo s lijepim mjestima, košta puno novca, prodaje se uglavnom na crnom tržištu. Zemlje u kojima se nalazi stanište snježnog leoparda, štite životinju, zabranjuju gađanje. No, unatoč takvim mjerama, nastavlja se ubijanje rijetkog predstavnika mačje pasmine.
Pozornost zaštitnika prirode na populaciju leoparda postupno popušta, broj snježnih leoparda se blago povećava. Zoološki vrtovi također igraju veliku pozitivnu ulogu u očuvanju snježnog leoparda u kojem stručnjaci uspijevaju uzgoj životinja.
Snježni leopard za očuvanje stanovništva nalazi se u Međunarodnoj crvenoj knjizi.

Karakterne osobine

  1. Prekrasan, graciozan i snažan snježni leopard je usamljena životinja. Za svoje stanište zauzima određeno područje (150-160 četvornih kilometara). Njegov se osobni teritorij može presjeći s teritorijem nekoliko ženki. Većina leoparda voli se naseliti na stjenovitim predjelima planina, gdje ima manje snijega i gdje se možete sakriti od hladnog vjetra. Životinja organizira brlog u jednoj od špilja ili čak u gnijezdu velike ptice.
  2. U njegovoj kući, snježni leopard provodi gotovo sva vremena dnevnog svjetla, a samo u sumrak on radije napušta sklonište i ide u lov. Zanimljivo je da se leopardi vežu za svoj dom, ali ako je potrebno za lov, mogu ići na racije na velike udaljenosti, udaljavajući se od brloga na veliku udaljenost.
  3. Leopard nema gotovo nikakvih neprijatelja među drugim životinjama, pa se ne boji loviti, čak ni u mraku. Jedini gladni vukovi mogu uzrokovati nevolje zvijeri, iako okršaji obično završavaju pobjedom snježnog leoparda.

  • Kada se susretne s osobom, snježni leopard, u pravilu, neće se ponašati agresivno, napasti, nego će zaobići nadolazeću stranu. Iako su zabilježeni slučajevi napada kada je životinja bila vrlo gladna zbog prejake zime.
  • Irbis je zla životinja, ali je, u usporedbi s drugim velikim mačkama, više dobroćudna. Čak i podložan treningu. Leopardi su razigrani, vole ležati u snijegu i čak se spuštati niz brdo na leđima. Nakon aktivnih igara, mačka se udobno smješta na suncu i zagrijava se zatvorenim očima.
  • U prirodi životinje puno mačji.
  • Lovsko ponašanje

    Leopardi lovu sami i uglavnom na svom teritoriju. I samo kada su u potrebi, oni traže hranu vani. Par snježnih leoparda na lovu je muškarac i žena. Predatori pamte pašnjak koji je uobičajen za hodanje goveda, mjesto izvora vode, provjerava ih dok hoda oko njihove parcele. U ljetnim mjesecima, zvijer se može poslati na brdsko-planinske livade, gdje se pasu paše. I na proljeće njegov put je položen u šumi. Irbis ima ogromno strpljenje da satima sjedi u zasjedi, čuva plijen na stijeni, a zatim skače na njega s visokih kamenja. Leopard skok može doseći i do 6 metara u dužinu i do 3 u visinu. Ovaj lovac bez straha hoda uskim grebenima stijena, preko same provalije. Svoje žrtve vidi kao iskusnog snajpera koji određuje udaljenost s udaljenosti.

    Hranjenje snježnim leopardom

    Plijen odvažnog i brzog snježnog leoparda postaje raznovrsna životinja, ptica, a ponekad i pod vrlo teškim sezonskim uvjetima i miša. Predator može loviti na najrazličitijem terenu, što je određeno osobnim teritorijem. To mogu biti planine, livade i stepska prostranstva, obala rijeke.

    1. Glavni ljetni obrok snježnog leoparda su ovce, planinske koze. Kao i manje životinje - goperi, na primjer. Velika mačka može se nositi s velikim jakom jer u lovu pokazuje značajnu pamet, pamet i hrabrost.
    2. U zimskom jelovniku - los, srna, jelen, pa čak i agresivni veprovi. Ako nema velikog “ulova”, zečevi i drveni lovci uhvaćeni su za ručak. Pasti u zube leoparda i ptica - jarebica. Lovi se i miševi.
    3. Leopard je slavni lovac koji nije zadovoljan jednom žrtvom. Ako je moguće, zvijer ubija nekoliko velikih životinja odjednom u jednom lovu. Postoje slučajevi kada je predator ubio do 8 ovaca u jednom napadu, to je bila vrlo ozbiljna šteta na jatima. Ne jedem uncu na mjestu lova. On vuče trup u skroviti kutak, negdje ispod stabla ili ispod stijene. I onda samo za meso. Jedna velika žrtva ove mačke dovoljna je za nekoliko dana (3-4). Snježni leopard se značajno razlikuje od ostalih velikih predstavnika mačje obitelji takvim osobinama lova i hranjenja.

    Snježni leopard i čovjek

    1. Još u 19. stoljeću snježni leopardi nisu bili rijetki i bili su od velikog interesa zbog svoje lijepe i tople krzna. Životinjama je bilo dopušteno loviti, čak ju je poticalo, jer se grabežljivac smatrao vrlo opasnim za ljude, za kućne ljubimce. Lovcima koji su pokazali mrtvog leoparda, dodijeljena je nagrada. Nažalost, ovakav stav prema lijepim predstavnicima mačje obitelji doveo je do tužnog rezultata - strašnog smanjenja broja leoparda. Sada su potrebne mjere za obnovu stanovništva, za spašavanje rijetkih vrsta životinja.

  • Leopard je također patio od činjenice da je aktivno uhvaćen za zoološke vrtove, u kojima, nažalost, nisu uvijek poštivani potrebni uvjeti pritvora. Čak je i teško zamisliti da je u 35 godina, samo u Kirgistanu, 400 leoparda uhvaćeno za zoološke vrtove.
  • Vrlo je vrijedno sačuvati vrstu stvaranja organizacija, društava koja su izravno uključena u zaštitu snježnog leoparda. Oni rade na razjašnjavanju problema, zabrani lova. Nijedno vrijedno krzno nije vrijedno života lijepe, hrabre i plemenite životinje.
  • Opis snježnog leoparda

    Uncia uncia koja živi u planinama Srednje Azije naziva se i snježni leopard ili snježni leopard., Ruski su trgovci zadnju riječ u izvornoj transkripciji "irbiza" posudili od turskih lovaca već u 17. stoljeću, ali samo stoljeće kasnije ova lijepa zvijer "uvedena" je Europljanima (do sada samo na slici). To je učinio 1761. godine Georges Buffon, koji je pratio crtež s napomenom da je jednom (irbis) treniran za lov i nalazi se u Perziji.

    Znanstveni opis njemačkog prirodoslovca Johanna Schrebera pojavio se nešto kasnije, 1775. Tijekom sljedećih stoljeća snježnog leoparda proučavali su mnogi poznati zoolozi i putnici, uključujući našeg Nikolaja Przhevalskoga. Paleogenetika je, primjerice, otkrila da snježni leopard pripada drevnoj vrsti koja se pojavila na planetu prije otprilike 1,4 milijuna godina.

    Karakter i način života

    Ova teritorijalna životinja, sklona samoći: povezane skupine oblikuju samo ženke s rastućim mačićima. Svaki snježni leopard ima osobnu parcelu čije se područje (na različitim lokacijama raspona) kreće od 12 km² do 200 km². Granice osobnog teritorija obilježene su oznakama mirisa, ali ih ne pokušavaju braniti u borbama. Snježni leopard obično lovi u zoru ili prije zalaska sunca, rjeđe tijekom dana. Poznato je da snježni leopardi koji žive u Himalaji idu u lov strogo u sumrak.

    Tijekom dana životinje se odmaraju na stijenama, često koristeći jednu jazbinu nekoliko godina. Tvrđava se češće naselila u stjenovitim pukotinama i pećinama, među kamenitim razglednicama, radije se skrivajući ispod nadgrađenih ploča. Očevici su rekli da su u kirgiskom Alatau vidjeli snježne leoparde, ležeći na kratkoj arhi u gnijezdima crnih lešinara.

    Ovo je zanimljivo! Irbis povremeno zaobilazi osobnu lokaciju, provjeravajući kampove / pašnjake divljih papkara i prateći poznate rute. Obično njegov put (kada se spušta od vrhova do ravnice) ide uzduž grebena ili uz potok / rijeku.

    Zbog znatne duljine trase, zaobilaznica traje nekoliko dana, što objašnjava rijetkost pojave zvijeri u jednom trenutku. Osim toga, njegovo kretanje otežano je dubokim i labavim snijegom: na takvim mjestima snježni leopard stvara stalne staze.

    Koliko živi snježnih leoparda

    Utvrđeno je da u divljini prirode snježni leopardi žive oko 13 godina, a gotovo dvostruko duže - u zoološkim parkovima. Prosječno očekivano trajanje života u zatočeništvu je 21 godina, ali zabilježen je slučaj kada je ženski snježni leopard živio 28 godina.

    Staništa, staništa

    Irbis prepoznaju isključivo azijske vrste, čiji raspon (ukupne površine 1,23 milijuna km²) prolazi kroz planinska područja srednje i južne Azije. Zona vitalnih interesa snježnog leoparda uključuje zemlje kao što su:

    • Rusija i Mongolija,
    • Kirgistan i Kazahstan,
    • Uzbekistan i Tadžikistan,
    • Pakistan i Nepal,
    • Kina i Afganistan,
    • Indija, Mijanmar i Butan.

    Zemljopisno, područje se proteže od Hindu Kuša (istočni Afganistan) i Syr Darye do južnog Sibira (gdje su pokriveni Altai, Tannu-Ola i Sayan), prelazeći Pamir, Tian-Shan, Karakorum, Kunlun, Kašmir i Himalaje. U Mongoliji se snježni leopard nalazi u Mongolskom / Gobi Altaju iu planinama Khangai, u Tibetu - sjeverno od Altunshana.

    Važno je! Rusija zauzima samo 2-3% globalnog raspona: to su sjeverna i sjeverozapadna područja staništa. U našoj zemlji, ukupna površina naselja snježnih leoparda je blizu 60 tisuća km². Zvijer se može naći u Krasnojarskom teritoriju, Tuvi, Burjatji, Khakassiji, Republici Altaju iu planinama istočnog Sayana (uključujući grebene Munku-Sardyk i Tunkinskie Goltsy).

    Irbis se ne boji visokih planina i vječnih snijega, birajući otvorene zaravni, nježne / strme padine i male doline s alpskom vegetacijom, koje se izmjenjuju sa stjenovitim kanjonima i gomilom kamenja. Ponekad se životinje drže više jednakih površina s grmljem i oblucima, koje se mogu sakriti od znatiželjnih očiju. Snježni leopardi uglavnom žive iznad granice šume, ali s vremena na vrijeme ulaze u šume (obično zimi).

    Snijeg Leopard dijeta

    Predator lako puca na svoj plijen, tri puta veći od svoje težine. Kopačari uzrokuju stalni gastronomski interes snježnog leoparda:

    • rog i sibirske planinske koze,
    • argali,
    • plava ovca,
    • i posude
    • argali i gorals,
    • mošusni jelen i jelen,
    • serau i roes,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    Ovo je zanimljivo! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. Iz zasjede grabežljivac skače kada se udaljenost između njega i žrtve smanji toliko da se do njega dođe s nekoliko snažnih skokova. Ako objekt pobjegne, snježni leopard odmah gubi interes ili zaostaje, nakon trčanja od 300 metara.

    Veliki snježni leopard kopitara obično je dovoljan za grlo, a zatim guši ili razbije vrat. Trup se vuče ispod stijene ili u sigurnom skloništu gdje možete sigurno jesti ručak. Biti nahranjen, baca plijen, ali ponekad leži u blizini, odvodeći čistače, primjerice lešinara. U Rusiji se obroci snježnog leoparda uglavnom sastoje od planinskih koza, jelena, argala, srne i jelena.

    Stanovništvo i status vrsta

    Prema Svjetskom fondu za divlje životinje, sada u prirodi ima od 3,5 do 7,5 tisuća snježnih leoparda, a još oko 2 tisuće živi i raste u zoološkim vrtovima, Do značajnog smanjenja populacije došlo je, prije svega, u ilegalni lov na krzno snježnog leoparda, zbog čega je snježni leopard prepoznat kao mala, rijetka i ugrožena vrsta.

    Važno je! Lovokradice i dalje lov na snježnog leoparda, unatoč činjenici da je grabežljivac u svim zemljama (tamo gdje se nalazi) zaštićen na državnoj razini, a plijen je zabranjen. U Crvenoj knjizi Mongolije iz 1997. godine snježni leopard nalazi se pod statusom “vrlo rijetko”, au Crvenoj knjizi Ruske federacije (2001.) prva mu je kategorija dodijeljena kao “ugrožena izumiranjem na granici područja”.

    Osim toga, snježni leopard je pao u 1. aneks Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama faune i flore. S istim tekstom, snježni leopard (pod najvišom sigurnosnom kategorijom EN C2A) uključen je u crveni popis IUCN 2000. Konzervatorske agencije koje prate dinamiku krivolovske proizvodnje naglašavaju da se odredbe za zaštitu vrsta na terenu ne provode u dovoljnoj mjeri. Uz to, još nisu usvojeni dugoročni programi za očuvanje irbisa.

    Irbis - opis životinje i fotografija. Kako izgleda snježni leopard?

    Snježni leopard graciozan je grabežljivac s fleksibilnim i pokretnim tijelom, glatkog i gracioznog hoda, pomalo nalik na leoparda, ali više čučanj od njega. Osobine adaptacije snježnog leoparda na stanište vidljive su u svim njegovim vanjskim izgledima. Prosječna duljina tijela životinje je 100-130 cm, rep 90-105 cm, ukupna duljina tijela, zajedno s repom, može doseći 230 cm, a visina u grebenu oko 60 cm, a veličina mužjaka prelazi veličinu ženki. Težina odraslog muškog snježnog leoparda iznosi 45-55 kg, ženka ne teži više od 35-40 kg.

    Tijelo irbisa blago je konveksno u području sakruma i nagnuto prema ramenima, što je tipično za pojavu malih mačaka male mačke). Snježni leopard je deset puta teži od domaće mačke i sedam do osam puta lakši od tigra, najvećeg od mačaka. Za to ga znanstvenici nazivaju "velikom malom mačkom". Irbis se razlikuje od leoparda u manje masivnom prednjem dijelu tijela i manjoj veličini glave.

    Glava snježnog leoparda je mala, okrugla, u obliku glave domaće mačke. Na njoj su male, zaobljene, široko razmaknute uši. Struktura lubanje snježnog leoparda lako se prepoznaje po karakterističnom velikom čelu. Na ušima nema igala. Zimi su uši gotovo nevidljive zbog dugih gomila koje ih prekrivaju.

    Autor fotografije: Ltshears, CC BY-SA 3.0

    Vibrissae na licu snježnog leoparda su crne ili bijele, duljine do 10,5 cm. Oči životinje su velike, sa zaobljenim zjenicama. Vizija i miris su vrlo dobro razvijeni.

    Foto: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

    Snježni leopard ima oštre i duge zube i kandže. Zubi kod svih mačaka, uključujući irbis, 30 komada:

    • na gornjoj i donjoj čeljusti 6 sjekutića, 2 očnjaka,
    • na gornjoj čeljusti - 3 pretkutnjaka i 1 molarni,
    • na donjoj čeljusti - 2 pretkutnjaka i 1 molarni.

    Dužina očnjaka snježnog leoparda nešto je manja od duljine ostalih mačaka. To je 59,9 mm.

    Fotografija: Klaus Rassinger i Gerhard Cammerer, CC BY-SA 3.0

    Autor fotografije: Rolf Dietrich Brecher, CC BY-SA 2.0

    Na stranicama dugog jezika snježnog leoparda nalaze se izbočine prekrivene keratiniziranom kožom. Oni pomažu zvijeri da oljušti meso od žrtve i opere se tijekom higijenskih postupaka.

    Autor fotografije: Tambako Jaguar, CC BY-SA 2.0

    Meke i duge dlake životinje mogu doseći 55 mm.

    Naročito dugi kaput prekriven je veličanstvenim snježnim leopardovim repom. Ona doseže više od ukupne veličine tijela i čini se vrlo debelom zbog izduženog krzna. Debljina repa premašuje debljinu podlaktice predatora.

    Fotografija: Marit & Toomas Hinnosaar, CC BY 2.0

    Irbis drži rep ili zakrivljen na leđima, ili ga slobodno vuče na tlo, kamenje ili snijeg: tada u zimi između njegovih staza postoji izrazita pruga.

    Usput, snježni leopard iz nekog razloga ugrize rep. Zoolozi sugeriraju da samo zagrijava nos u hladnim zimama. Ali možda ovo ima još jedno objašnjenje? Sve se mačke vole igrati, a snježni leopardi nisu iznimka: grizu repove za zabavu.

    Autor fotografije: theweaselking. Preuzeto s web-mjesta: photobucket.com

    Široke skije za snježne leoparde imaju svijetlo ružičaste uvlačive kandže. Uz gustu kosu, grabežljivca vizualno povećavaju. Duljina stopala stražnjih nogu sisavca je 22-26 cm.

    Foto: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

    Boja dlake snježnog leoparda na stražnjoj i gornjoj strani je pretežno dlakavo smeđe siva, s tamno sivim ili crnim točkama. Nema razlike u boji između ženki i muškaraca. U izvansezonskom, zadimljenom ležištu manje je izraženo nego zimi. Trbuh i strane životinje su lakši ispod gornjeg dijela tijela. Nema žute boje. Međutim, prema najnovijim podacima, Bajkalska podvrsta (lat. U.u, baikalensis-romanii), koje nisu svi znanstvenici prepoznali kao valjanu podvrstu, označili su žute tonove u boji.

    Mjesta na tijelu grabežljivca su u obliku prstena (rozeta) ili kontinuiranih pruga promjera od 5 do 8 cm, a na vratu, glavi i nogama postoje samo kontinuirane mrlje. Na leđima uz sakrum često se spajaju i oblikuju trake koje se protežu uz tijelo. Na kraju repa nalaze se velike oznake u obliku polu-prstenova koji uokviruju rep. Za razliku od pravog leoparda, snježni leopard ima mnogo manje mjesta.

    Autor fotografije: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Uzorak točaka u svakoj životinji je individualan. Kod mladih osoba, to je svijetlo, tijekom godina postaje mutno i nejasno, ostajući samo na glavi i šapama. Takva boja pomaže grabežljivcu da ostane neprimjetan među stijenama, kamenjem i snijegom. Prilagodljivost snježnog leoparda njegovom prirodnom staništu izražava se iu promjeni debljine sloja ovisno o godišnjem dobu. Zimsko krzno snježnog leoparda je vrlo bujno i svilenkasto, što omogućuje grabežljivcu da se ne smrzne u planinama čak iu hladnom razdoblju.

    Kao i svi živi organizmi, fitness snježnog leoparda je relativan. Kada se okolina aktivno mijenja - snijeg se brzo topi, obronci planina prekriveni su gustom vegetacijom, zatim životinja ne štedi boju vune ili oštre kandže.

    Autor fotografije: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Što jede snježni leopard?

    Irbis je, kao i svaka mačka, spretan i snažan lovac. On može ubiti žrtvu, prekoračivši njezinu težinu za više od 3-4 puta. Hrana snježnog leoparda uglavnom je kopitara srednje veličine. Irbis lovi planinske koze (lat. Capra, rogove (markhur) (lat. Capra falconeri), plava ovca (lat. Pseudois, argali (lat. Ovis amon), Sibirski srna (lat. Capreolus pygrgusmošusni jelen (lat. Moschus moschiferus) marale (lat. Cervus elaphus), sob (lat. Rangifer tarandus), nerastovi (lat. Sus scrofagazela (lat. Gazella subgutturosa), cool (lat. Equus hemionus), serau (lat. Capricornis), gorals (lat. Naemorhedus caudatus), Himalajski katran (lat. Hemitragus jemlahicus) takins (lat. Budorcas taxicolor). Češće, on napada koze i mlade koze, koje ponekad još nisu u stanju slijediti majku.

    Snježni leopardi jedu male životinje kao što su snježni kreveti, pikas, drveni štapići, zečevi, goperi i kekliksi. Ulovljene su ptice: fazani, golubovi, jarebice, planinski purani. Od velikih žrtava njihovog plijena, los, marali i konji mogu postati plijen. Poput drugih mačaka, ponekad jedu travu ili izdanke rododendrona kako bi nadoknadili nedostatak vitamina. Domaće životinje (koze, ovce, svinje, konji) napadaju snježni leopardi ili zimi, ili ako pase na alpskim livadama.

    Autor fotografije: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    U prosjeku, snježni leopard lovi 2 puta mjesečno. On to radi sam, češće noću ili u sumrak, rjeđe tijekom dana. Samo povremeno muškarac i žena ili ženka sa starijim mladuncima mogu ići u lov zajedno.

    Lov na snježnog leoparda sastoji se od zasjede i odlučnog pucnja. Obično grabežljivac leži iznad staze, duž koje papkari prolaze kako bi skakali odozgo. Također ih može čuvati na zalijevanju ili slanju. Za sreću, potrebna mu je prednost visine. Ako leopard pri proklizavanju promaši, onda obično žrtvu lovi na ne više od 300 metara ili ga ostavlja na miru. Na kratkim udaljenostima brzina snježnog leoparda može doseći 64 km na sat. Snježni leopard također može puzati do žrtve s pokrova. Kada žrtva ostane nekoliko desetaka metara dalje, snježni leopard skače i brzo skoči preko njega sa skokom od 6-7 metara. Pošto je sustigao svoj plijen, suzio joj zube svojim grlom ili preponama.

    Povremeno irbis pokušava uhvatiti korak sa svojim plijenom. Tako je na grebenu Jebaglytaua bilo tragova grabežljivca, koji su progonili ženke argala oko kilometar.

    Leopard ne ubija nekoliko životinja u isto vrijeme, kao što to vuk čini, na primjer. On jede trup ubijenog ovna ili koze u 3-7 dana. U jednom trenutku može pojesti više od 3 kg mesa.

    Autor fotografije: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

    Gdje živi snježni leopard?

    Snježni leopard živi u 12 zemalja: Nepalu, Afganistanu, Kini, Kazahstanu, Butanu, Kirgistanu, Mongoliji, Indiji, Pakistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu i Rusiji.

    Irbis je stanovnik snježnih vrhova masiva srednje Azije. Obično je njegov dom gorje na granici snježne linije, na visini od 2000 - 5000 metara. Ovisno o snježnoj liniji, može se spustiti do razine od 500 m (u Rusiji) i popeti se na 6500 m (u Nepalu). Zimi se grabežljivac može naći u šumama, gdje snježni leopard lovi zeca, mošusnog jelena, marale. Najstariji fosilni ostaci ove životinje pronađeni su u Altaju i Mongoliji. Oni su tamo preživjeli još od pleistocenske epohe kvartara.

    Stanište snježnog leoparda prostire se od Himalaja na jugu, preko planine Qinghai-Tibet i planine Srednje Azije do planina južnog Sibira na sjeveru. Predator se nalazi u Altaju, Sayanu, Tien Shanu, Kunlunu, Pamiru, Hindu Kushu, Karakorumu, kao i na vanjskim himalajskim predjelima iu malim izoliranim planinama u regiji Gobi. U planinama Tibeta pojavljuje se snježni leopard prije Altunshana. Južna granica distribucije sisavaca nalazi se u Tadžikistanu. Malo područje potencijalnog područja nalazi se u sjevernom Mianmaru, ali nedavna prisutnost ove životinje ovdje nije potvrđena. Na području Rusije, najsjevernija granica staništa snježnih leoparda na svijetu: ovdje nastanjuje planinska zemlja Altai-Sayan (južno od Krasnojarskoga područja, regije Chita, Republika Tyva, Altai, Burjatija, Khakassia), a nalazi se iu rezervatima kao što su Altai i Sayano - Shushensky. Nažalost, u Rusiji je populacija snježnog leoparda na rubu izumiranja.

    Zbog male veličine i tajnosti, prisutnost snježnog leoparda na području i njegove navike identificirani su uglavnom zbog neizravnih znakova. Tamo gdje se nalazi snježni leopard, postoje ogrebotine u tlu, tragovi na stablima stabala, izlučevine, urinarni tragovi i otisci stopala. Tragovi snježnog leoparda su veliki, bez tragova kandži, nalik tragovima risa. No, snježni leopard i ris praktički se ne pojavljuju na istom području. Sada su automatske kamere (zamke fotoaparata) i satelitski signali dodani metodama za otkrivanje zvijeri. Uz njihovu pomoć možete naučiti sve o snježnom leopardu.

    Obronci planina Altai - to je tipično stanište snježnog leoparda. Autor fotografije: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

    Broj snježnih leoparda u svijetu

    Taj tajni i stoga nedovoljno istraženi sisavac postao je rijedak zbog ljudi. Prvi navodi o njemu u literaturi pojavili su se tek u XVIII stoljeću. I sva djela toga vremena bila su posvećena tome kako pronaći stanište snježnog leoparda, kako pravilno ubiti zvijer i izlučiti njezinu kožu. Snježni leopard bio je važan samo kao komercijalna životinja. Zbog intenzivnog razaranja, život irbisa bio je u opasnosti.

    Zbog činjenice da snježni leopard vodi tajnovit način života, znanstvenicima je teško točno izračunati broj pojedinaca. Prema posljednjim podacima, u svijetu je ostalo od 4 do 7 tisuća snježnih leoparda.

    • U Rusiji ima samo 150-200 pojedinaca.
    • Kina ima najveći broj snježnih leoparda: 2000-5000 osoba.
    • U zoološkim vrtovima svijeta živi 600-700 irbis.

    Snježni leopardi u potpunosti su izumrli u dijelovima Rusije, Nepala, Indije i Mongolije. Razlozi zbog kojih se broj ovih vrsta smanjuje u cijelom svijetu slični su apsurdu:

    Irbis se kopa zbog vrijednog krzna, kao i za uporabu dijelova tijela u orijentalnoj medicini. Često leopardi umiru nakon udaranja u petlje na druge životinje, u Rusiji - najčešće na mošusne jelene.

    1. Mijenjanje staništa čovjeka snježnog leoparda.

    Polaganje cesta, kao i plinovodi i naftovodi utječu na broj kopitara - glavnog plijena leoparda. Blizina antropogenih struktura također uzrokuje nelagodu ovog opreznog i tajnovitog sisavca.

    1. Pucanje prilikom napada stoke.

    Snježni leopard može napasti stoku ako ga pasu na lovištu predatora. Penjući se u pokrivenu olovku, on može ubiti gotovo cijelo stado u vrelini trenutka.

    1. Smanjenje broja kopitara zbog intenzivnog lova na njih i promjene njihovih staništa.

    Autor fotografije: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Kako snježni leopard živi u divljini?

    Irbis je važan jer je bio okružen stijenama, gromadama, oblucima, klisurama, jer se ne može dugo baviti plijenom, te stoga lovi iz zasjede. Kada snježni leopard sjedne, čučeći se među stijenama, gotovo je nemoguće uočiti. Kratka zvijer u odnosu na tijelo omogućuje mu da se tiho kreće preko stijena. Polako se ušulja ili tiho čeka žrtvu, a onda je naglo napadne. Ova taktika omogućuje grabežljivcu da se nosi sa životinjom koja je mnogo veća od sebe. Poput velikih mačaka, ubija plijen brzo i točno, i jede je kao predstavnici malih mačaka: polako i polako.

    Irbis je oprezna zvijer. Njegova glavna utočišta su udaljeni klanci, pukotine i špilje u planinama. Ženke se ovdje skrivaju i uzgajaju svoje potomstvo. U planinama, snježni leopard luta stadima kopitara, ljeti se podiže u planinama, a zimi se spušta do šumskog pojasa. Ljeti se često čuva u subalpskim i alpskim zonama planina.

    Unatoč imenu, snježni leopard se teško kreće u dubokom snijegu. Zimi preferira hodati po utabanim stazama životinja.

    Foto: H. Zell, CC BY-SA 3.0

    Irbis može skočiti u visinu do 3 metra i duljine do 6-7 metara. Postoje dokazi da on "leti" u klanac i širine 15 metara, ali to je malo vjerojatno. Leopardovom skoku pomažu dobro razvijeni prsni mišići i uz njihovu pomoć lijepo se penje na strmim liticama. U isto vrijeme rep služi kao kotač - ovo je jedno od objašnjenja zašto snježni leopard treba tako dugačak rep. Glavni plen snježnog leoparda su divlji planinski kopitari, tako da svakodnevne vježbe vježbanja - prevladavanje strmih padina, skakanje na obluci - to je vitalna potreba za grabežljivca. Snježni leopard koristi svoj rep kao balanser tijekom brzih pokreta i oštrih zavoja.

    Snježni leopard je životinja koja je dobro prilagođena životu na visokoj nadmorskoj visini. Ima proširene prsa i veliki volumen pluća kako bi se dobila potrebna količina kisika iz ispuštenog zraka visoko u planinama. Duboka i široka šupljina njegovog nosa pomaže u zagrijavanju hladnog planinskog zraka. Osim toga, kad ide u krevet, pokriva nos svojom puhastom toplom repom.

    Irbis može izdržati temperature do -40 ° C i niže. Zimi su čak i jastučići njegovih šapa prekriveni debelom vunom.

    Svaki snježni leopard ima svoj teritorij, granice koje obilježava na različite načine: struganje tla zadnjim nogama, ostavljanje rupa - ogrebotina, prskanje mokraće na stijenama na razini nosa, izlučevine, zadirkivanja na najvidljivijim deblima. Ali mužjaci nisu agresivni prema svojim kolegama, njihova područja mogu se preklapati s teritorijima nekoliko odraslih ženki.

    Najaktivniji snježni leopard u zoru i sumrak, tako da je teško uočiti. Zimi je zvijezda teža nego ljeti, jer su njezini tragovi u snijegu jasno vidljivi.

    Usput rečeno, snježni leopard voli igrati, kao i sve mačke: pije snijegom, spušta se s planina na leđima, a prethodno se dobro odvezao. Nakon uspješnog lova, on uživa u suncu, smješta se negdje ugodnije.

    Snježni leopard ne zna kako režati: on mrči, mijava, jauci, urla, sikće. Meowing snježnog leoparda podsjeća na riku, pa on proljeće naziva svojim grlenim "aj".

    Foto: Tony Hisgett, CC BY 2.0

    Je li snježni leopard opasan za ljude?

    U odnosu na osobu, irbis se ponaša neagresivno i ne boji ga se. Znanstvenici kažu da grabežljivac nema gena zbog straha od ljudi, jer, živeći visoko u planinama, rijetko susreće svoje prave neprijatelje. Čak i uznemiren plijenom ili lovom, snježni leopard neće napasti, nego će samo pokušati pobjeći. Živeći zajedno s ljudima dugo vremena, može ih promatrati iz znatiželje koja je zajednička svim mačkama. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. U drugom, stari, bezubi, oslabljeni leopard pokušao je napasti putnika iz litice, ali je zapanjio zvijer štapom, zavezao ga i doveo u selo.

    Zarobljeni odrasli snježni leopard nakon nekoliko dana priznaje mu čovjeka i dopušta mu da udari. Uzeta u ranoj dobi, snježni leopardi postaju potpuno pitomi i domaći.

    Autor fotografije: Doris Kessler, CC BY 3.0

    Neprijatelji snježnog leoparda u prirodi

    Neprijatelji snježnog leoparda u njihovom prirodnom staništu su vukovi, risovi, psi, na jugu - leopardi (lat. Panthera pardus). Leopardi, risovi, vukovi i snježni leopardi ubijaju jedni druge kada postoji natjecanje za nedostatak plijena. Ali u borbi s čoporom vukova, prije smrti, irbis ima vremena smrtno raniti nekoliko neprijatelja, jer je to vrlo jaka zvijer. Irbis je jači od usamljenog vuka, tako da u životinjskom svijetu snježni leopard može ustati za sebe.

    Podvrsta snježnog leoparda

    Ranije se smatralo da geografska varijabilnost boje i veličine tijela leoparda nije izražena, a vrsta je definirana kao monotipska. Sve suvremene klasifikacije pridržavaju se tog stajališta. No, u rujnu 2017., nakon analize prikupljenog legla i mitohondrijske DNA životinja, znanstvenici su objavili rezultate filogenetskih istraživanja, ukazujući na potrebu izolacije 3 podvrste irbisa:

    Pogledajte videozapis: Snow Leopard Hunting. Planet Earth. BBC Earth (Travanj 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org