Ptice

Kestrel obična: opis, stanište i način života

Pin
Send
Share
Send
Send


Izgled i ponašanje, Mala, razmjerno široka krilca i dugačka repa. Nešto veći od crveno-nogastog sokola i derbnika, nešto manji od hobloka Oblik je tanak, pero “hlače” na nogama su gotovo nerazvijene. Duljina tijela je 32–39 cm, težina mužjaka 115–252 i 154–310 g ženki, raspon krila je 65–82 cm.

opis, Opća je boja oker-crvena s tamnim mrljama, dno je lakše od vrha. Primarno primarno perje i njihovo pokrovno perje na vrhu su tamnosmeđe, a donji dio krila prekriven je malim tamnim mrljama. Odrastao mužjak se razlikuje od ženke u svjetlijem plaštu, manja količina tamnog pestrina u obliku kapi, a od vrha u obliku strelice, monotona siva "kapuljača" na glavi, monokromatski sivi rep s crnom apikalnom trakom uokvirenoj uskom bijelom granicom.

Ženka ima crvenu kapu, leđa i rep, s čestim tamnim uzorkom, uzdužno na kapici i poprečno na leđima. Nadhvoste i strane repa, po pravilu, su sivkaste boje, rep s uskim transverzalnim prugama i širem apikalnom trakom, koja je također obrubljena bijelim. Mužjaci u dobi od 1-2 godine slični su boji ženki. Mlade su slične ženskoj, ali su tamnije, s većim uzdužnim, a ne kapljastim točkicama na prsima i trbuhu.

Orbitalni prsten, ceres i noge kod odraslih ptica su žute, u mladih - blijedih, plavkastih ili zelenkastih nijansi. U usporedbi s drugim malim sokolima, obična kestre ima najšire krila, s tupim vrhovima. U velikom porastu i planiranju ptica često otkriva dugi rep s jasno vidljivom (pogotovo muškom) crnom preapikalnom trakom. Od svih sokola, osim stepske kestre i ženke stepskog derbnika, ona se također razlikuje crvenim tonovima na stražnjem i gornjem dijelu krila, a kontrast između crvenih baza krila i njihovih tamnih krajeva dobro je vidljiv odozgo.

Ženka kestrel razlikuje se od ženke stepskog trzaja u općim proporcijama i široke apikalne pruge na repu. U bilo kojoj dobi, ptice oba spola razlikuju se od stepske kestre s zaobljenim, ne klinastim, repom, tamnim, a ne bjelkastim kandžama, uskim tamnim „brkovima“ na obrazima. Odrasli mužjak je također veliki razvoj tamnog pestrina na leđima, trbuhu, prsima i krilima, nedostatku plavičasto-sive trake na krilima.

Glas, Visoka i česta "cues cues cues "U molitvi za hranu ženke i sletki - duže i vibrirajuće"Cree i i. ».

Distribucija, status, Rasprostranjen gotovo u cijeloj Euroaziji i Africi. U planinama se može naći na visini od 4.500 metara nadmorske visine. Na jugu područja i većina Europe naselila se, iz Rusije i umjerenih dijelova Azije migrira na regije bez snijega za zimu, uključujući Ante-Kavkaz, Crno more, Kaspijsko more. Broj i uspjeh vrsta gniježđenja ovisi o broju glodavaca. U europskom dijelu Rusije vrsta je bila prilično uobičajena, no posljednjih godina došlo je do općeg pada broja, a razlozi za to su nepoznati.

Način života, Tipičan stanovnik otvorenih suhih prostora, u šumskoj zoni, vezan je za rubove i poljoprivredno zemljište. Voljno se naseli u antropogene krajolike, sve do gradova. Hranjenjem dominiraju mali glodavci, na jugu - gušteri i insekti, rjeđe hvataju ptice. Lovi nisko iznad zemlje, mahanje letom nije brzo, ponekad planira ili lebdi s krilima i repom širom otvorena. Karakteristična tehnika lova - objesiti na lepršavim krilima iznad plijena, a zatim zaroniti. Često pazi na voluharice i miševe od polova i žica.

Dolazi u rano proljeće. Gnijezdi se u gnijezdima korvida na drveću, u nišama litica, na stijenama, u zgradama, u umjetnim kutijama za gnijezdo, povremeno u jazbinama, nišama i udubljenjima. Poznata su polu-kolonijalna naselja. Kod kvačila, obično 3–6 jaja zarđale boje tipične za sokole, samo se ženka inkubira oko mjesec dana, hranjenje pilića traje 27-35 dana.

Prva puhasta odjeća pilića je bijela, druga sivkasto-bijela. U gnijezdu su roditelji manje nemirni i agresivni od ostalih sokola. Mlade ptice mogu razmnožiti iduću godinu nakon rođenja, a da još nisu stekle konačnu odjeću za odrasle. Odleće za zimovanje u rujnu i studenom. Neki pojedinci prezimljavaju u srednjoj stazi, uglavnom u naseljima.

Vestrel, ili zajednička vetruška (Falco tinnunculus)

Sokol kestrel (stepa, zajednički): opis

Kestrel stepa i obični su vrlo slični jedni drugima. Stepski sokol je mnogo manji, ali u isto vrijeme mnogo ljepši. Fotografi više vole pucati ovu pticu u letu, osobito muškarca. Ima nevjerojatna svijetla krila. Kestrel je svijetlo crven, bez mrlja i šarolikih točkica. Glava je plavkasto-sive boje, a na klinastom repu nalazi se crna granica. Upečatljiva razlika između stepskog sokola su bijele kandže. Kestrel može dugo visiti na nebu. Ali za to neprestano leprša krila. A stepski sokol visi nepomično. Da, i žive ove ptice vole kolonije. Oni se vole hraniti insektima, dok zajednička kestrel hvata i jede glodavce, rjeđe velike insekte.

Ova ptica nalazi se u Africi i Euroaziji. A u Rusiji, jedan od najpopularnijih sokola koji živi na južnom Uralu, Altaju, Transcaucasia je običan kestrel. Stanište i način života sokola dobro su proučeni. Ptica se širi gotovo na cijelom teritoriju naše zemlje, osim tundre. On voli, naravno, više poplavnih obala velikih rijeka, šumsko-stepskih i malih šumskih pojaseva. Guste šume nisu za nju, jer proizvodi hranu na otvorenom prostoru.

U posljednjih nekoliko godina civilizacija aktivno apsorbira prirodno stanište malog sokola, pa se "preselila" i savršeno se smjestila u megalopolise Europe. A blizina osobe uopće ga ne plaši.

običan

Kestrel je obična ptica skromne boje. Mali sokol hrani se gušterima, miševima, a ponekad i velikim kukcima. U potrazi za plijenom, može letjeti gotovo iznad zemlje i dugo paziti na plijen. Primijetivši to, ptica često počne lupati krilima, spušta se i oštro spušta.

Jake kandže na šapama i oštar vid dolaze u pomoć pticama u dobivanju hrane. U Kestrel, vid je oštriji nego kod ljudi, više od 2,6 puta. Ako su ljudi imali isto, onda bi se kontrolni popis okulista mogao lako čitati od 90 metara! Stručnjaci kažu da mali sokol savršeno vidi ultraljubičasto zračenje. To mu daje mogućnost da prepozna ostatke urina glodavaca na tlu ili travi. Zbog toga obična kestrel može bez napora pronaći i ubiti te životinje s malo truda. Obitelj Falcon je obitelj kojoj kestrel pripada. Odred koji ima, kao što znate, Falcon, i rod - Sokolovi.

Ženski i muški

Ova ptica ima izražen spolni dimorfizam. Lako je razlikovati ženku od muškog po boji glave. Muški ima svjetlo sive nijanse perja na glavi. Glava je jednostavna smeđa boja. Na poleđini su slabo vidljive crne točke, uglavnom u obliku dijamanta. Rep i dio leđa u blizini repa prekriveni su svijetlo sivim perjem. Kraj repa je oivičen crnim prugama s bijelim rubom. Ispod toga su kremasta perja i jedva primjetne mrlje svijetlo smeđe boje. Perje trbuha i krila gotovo su bijele.

Ženka se razlikuje od mužjaka lijepom transverzalnom tamnom trakom koja se proteže preko leđa. Ima smeđi rep s puno poprečnih pruga i jasnim rubom na kraju. Trbuh je isprugan odozdo i mnogo tamniji.

Mladi muški kestrel najprije podsjeća na žensku boju. Samo su krila nešto kraća i zaobljena. Perje mušica ukrašene su svijetlim obodima. Zadebljanje kljuna i prstenastih oka kod mladih - od blijedo plave do svijetlozelene, au odraslih - žute. Rep je zaobljen jer su repna pera kratka. Krila odraslih osoba pokrivaju pera na repu, na tamno-žutim nogama vrlo tamne kandže. Masa obične kestre je nešto veća od 200 grama, mužjak jedva doseže 300. Prosječna dužina mužjaka je 34,5 cm, a ženka 36 cm. Raspon krila male ptice je impresivan - 75-76 cm.

Gdje je gnijezdo?

Od zimskih staništa mali sokol stiže sredinom travnja - početkom svibnja. Gnijezdo je uvijeno u parovima. Rijetko se u blizini može naći još par pa čak i kolonija, ali ne više od 10 ptica.

Kestrel obični gnijezdo preferira ne na vrlo otvorenim rubovima pa čak i na električnim vodovima. Rijetko se njezin dom može naći na malim liticama ili rijekama, na strmim obalama. Struktura gnijezda nije uključena, kao i većina sokola, ali pronalazi nenastanjena gnijezda napuštena od svraka, topova ili gavrana. Ponekad se obitelj kestrela može naći u šupljini na samostalnom stablu, i nije važno što šupljina nije prazna. Ptica lako lovi domaćine i smiruje se. Odabrano gnijezdo simbolički popunjava nekoliko grana.

Polaganje jaja i inkubiranje

Ovisno o vremenskim prilikama, kestrel počinje polagati jaja do kraja travnja. Ženka inkubira oko pet jarko prošaranih jaja u oker nijansama. No, ornitolozi su pronašli gnijezda s 8 ili više jaja. Kestre za zidanje se događaju samo jednom godišnje. U rijetkim slučajevima smrti svih jaja, ptica još uvijek može napraviti jedno polaganje. Samo ženka inkubira potomstvo. Muškarac radi na uzdržavanju.

Pilići se pojavljuju mjesec dana kasnije. Odmah dobro čuti i vidjeti. Pojavivši se na svjetlu, pilići sokola prekriveni su najdelikatnijim bijelim noktima i istim bijelim kljunom i kandžama. U slučaju moguće opasnosti, padaju na leđa, izlažu oštre kandže prema gore ili jednostavno leže na dnu gnijezda. Roditelji su aktivno uključeni u potomstvo. Apetit djece je "ozbiljan". Hrana zahtijeva puno i često. U jednom danu, dok su podizali potomstvo, dva roditelja ubijaju više od dvadeset malih glodavaca! U ovo blagoslovljeno vrijeme oni donose neprocjenjive koristi poljoprivrednicima i vrtlarima. I kažu da je "prazna" ptica. Pogrešno, jer je njegov doprinos očuvanju žetve velik! Mlada kestrel polako mijenja boju perja u odraslu osobu. U ovom trenutku, pilići su već zainteresirani za okolni život i zahtijevaju još više hrane.

Nakon 45-50 dana mladi sokol je spreman za prvi let. U ovom trenutku možete vidjeti "gimnastičke vježbe" na rubu gnijezda. Uskoro će pilići kestrela biti na krilu i krajem rujna - početkom listopada s roditeljima ići na zimovalište.

Broj i neprijatelji

U posljednjih nekoliko godina, zajednička kestrel je bila podvrgnuta opsežnom povezivanju. Zbog toga su ornitolozi otkrili da ptica može biti nomadska, izrazito migracijska ili sjedeća. Na ovo ponašanje kestrela utječe samo opskrba hranom u njezinim staništima. Glavni sokol za migraciju vodi do južne Europe. Vrlo često su ih vidjeli u Španjolskoj, Poljskoj, Belgiji, Njemačkoj, pa čak iu Sjevernoj Africi.

Ova ptica nema neprijatelja, pa, osim ako nije čovjek. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bilo je moguće prepustiti joj šape za dobru nagradu. Broj obične kestrele je naglo pao. Razlog za to - veliko povjerenje ptica u ljude. Od početka 2000. broj kestrela se zadržava na istoj razini.

Opis toka

Kestrel - zajedničko ime 14 vrsta roda Falco (sokolovi) koje žive u Euroaziji, Americi i Africi. U post-sovjetskom prostoru, dvije vrste naselili - zajedničke i stepske kestrels.

Prema jednoj verziji, slavensko ime "kestrel" dolazi od prideva "prazno" zbog nepogodnosti ptice za sokolarstvo, Zapravo, ptice su uključene u sokolarstvo (često u SAD), pa se verzija može smatrati pogrešnom. Bliže istini, ukrajinski nadimak (i ​​njegovo tumačenje) "borivíter": kada lebdi, ptica se uvijek okreće prema vjetru.

izgled

Riječ je o malom lijepom sokolu s ponosno postavljenom glavom i skladnim oblicima, širokim krilima i dugim zaobljenim repom (zbog skraćenog vanjskog upravljačkog perja). Kestrel ima velike okrugle oči, uredan kukasti kljun i tamno žute šape s crnim kandžama. Veličina tijela, boja i raspon krila variraju u različitim vrstama / podvrstama, ali u pravilu kestrel ne raste više od 30–38 cm s težinom od 0,2 kg i rasponom krila do 0,76 m. Kod odraslih osoba krajevi krila dosežu vrh repa. Najmanja kestrel je Sejšeli.

Duljina tijela ne prelazi 20 cm, a raspon krila je 40–45 cm, a perje smeđe, pepeljaste, smeđe ili crvenkaste boje. Tamne čestice su opažene na gornjim perima. Jedna od najupečatljivijih je američka (passerine) kestrel, čiji mužjaci iznenade kontrastima. U njihovom perju kombinirane su crveno-crvene, svijetlo sive, bijele i crne boje (ženke su skromnije obojane).

Važno je! Mlade ptice imaju kraća i zaobljena (u usporedbi s odraslima) krila, a boja perja nalikuje ženkama. Osim toga, mladunci imaju svijetloplave / svijetlozelene cerere i udarce oko očiju: kod starijih ptica su obično žute boje.

Kestreli (stepa i običan), poznati Rusiji, vrlo su slični jedni drugima, osim što je prvi nešto slabiji od drugog po veličini i ima dugačak klinasti oblik repa. I krila kestrela su malo uža.

Karakter i način života

Svakodnevno kestrel leti oko lovišta i brzo lupa širokim krilima. Uz povoljan protok zraka (pa čak i hranjenje plijena), kestrel prelazi na planiranje. Ovi sokolovi mogu letjeti u mirnom zraku, na primjer, u zatvorenoj prostoriji, a kada se nalaze na nebu, okreću se prema nadolazećem povjetarcu. Oko kestrela uočava ultraljubičaste i urinarne tragove (jasno prikazane u njegovom svjetlu), koje ostavljaju mali glodavci.

Što je intenzivniji sjaj, bliži je plijen: kad ga vidi, ptica se spušta i kopa svoje kandže u nju, usporavajući već blizu tla. Gotovo sve kestrele mogu lebdjeti u neuobičajeno spektakularnom drhtajućem letu (ova sposobnost ih razlikuje od većine drugih malih sokola).

U tom slučaju, ptica okreće rep ventilatorom i malo ga spušta, često i brzo mahanjem krilima. Krila koja premještaju veliki volumen zraka rade u širokoj horizontalnoj ravnini kako bi osigurala visinu (na visini od 10-20 m), što je potrebno za traženje žrtve.

Ovo je zanimljivo! Vid kestrela je oštriji od vida ljudi, 2,6 puta. Čovjek s takvom opreznošću mogao je od vrha do dna čitati Sivsevov stol, premještajući se 90 metara dalje. Mužjaci emitiraju najmanje 9 različitih zvučnih signala, a ženke već 11 godina. Zvuk varira u frekvenciji, visini i volumenu, ovisno o prigodi koja je uzrokovala da je kestrel vrištao.

Vezivanje je pomoglo utvrditi da je kestrel (ovisno o rasponu) može biti sjedeći, nomadski ili izražen kao ptica selica. Migratorno ponašanje vrste određeno je obiljem ili oskudicom opskrbe hranom. Migracijske kestrele lete nisko, obično se ne dižu iznad 40–100 m i ne prekidaju let čak iu lošim vremenskim uvjetima, Kestreli mogu preletjeti Alpe, što se objašnjava njihovom niskom ovisnošću o uzlaznim zračnim strujama. Ako je potrebno, paketi prelijeću preko glečera i vrhova, ali češće parceli rutu duž prolaza.

Seksualni dimorfizam

Ženske kestrels su veće i teže od mužjaka, u prosjeku za 20 g. Osim toga, ženke su sklonije dobivanju na težini tijekom sezone parenja: u ovom trenutku težina ženke može preći 100 g. Što je ženka veća, to je brojnija i zdravija potomka. Kod muškaraca tijekom godine težina se gotovo ne mijenja.

Važno je! Seksualni dimorfizam prati se bojom perja, posebno pokrivajući glavu ptice. Ženka je ravnomjerno obojena, dok je muška glava različito obojena od tijela i krila. Tako je u muškom kestrelu glava uvijek svijetlosiva, au ženki je smeđe boje, poput cijelog tijela.

Također, gornje perje mužjaka je obično šarenije nego kod ženki, pokazujući povećano uočavanje na donjem (tamnije od muškaraca) dijelu tijela.

Grupa obične kestre

  • Falco punctatus - macetanska vilica
  • Falco newtoni - madagaskarska vilica
  • Falco moluccensis - Molukanski vapno, uobičajeno u Indoneziji,
  • Falco tinnunculus - zajednička kestrel nastanjuje Europu, Aziju i Afriku,
  • Falco araea - Sejšeli kestrel,
  • Falco cenchroides - sivobradasta ili australska biskvita, pronađena u Australiji / Novoj Gvineji,
  • Falco tinnunculus rupicolus - podvrsta kestre, izolirana u zasebnu vrstu Falco rupicolus, živi u Južnoj Africi,
  • Falco duboisi reestion kestrel - izumrla vrsta koja je živjela na oko. Reunion u Indijskom oceanu.

Skupina afričkih sivih kestrela

  • Falco dickinsoni - Dickinsonova kestrel, također poznat kao sokol sa crnim podlogama, čest je u istočnoj Africi sve do Južne Afrike,
  • Falco zoniventris - pjegava Madagaskar plišana, endemična za Madagaskar,
  • Falco ardosiaceus je siva kestrel, pronađena od Središnje do Južne Afrike.

Četvrta skupina je jedina vrsta Falco sparveriusa koja nastanjuje Sjevernu i Južnu Ameriku - američku ili vrablovu kestrel.

Staništa, staništa

Kestreli su se raspršili širom svijeta i nalaze se u Europi, Aziji, Americi, Africi i Australiji. Пернатые легко адаптируются к разным ландшафтам, преимущественно равнинным, избегая как излишне густых чащ, так и безлесных степей. Пустельга селится на открытой местности с низкой растительностью, где в изобилии водится мелкая дичь (объект птичьей охоты). Если кормовая база богатая, птицы быстро приспосабливаются к различным высотам. При отсутствии деревьев пустельга гнездится на опорах линий электропередач и даже на голой земле.

Ovo je zanimljivo! U Srednjoj Europi ptice naseljavaju ne samo šume / rubove, već i kultivirane krajolike. Kestrel se ne boji biti blizak ljudima i sve se češće nalazi u gradu, naseljavajući se u rezidencijalnim područjima ili u ruševinama.

Stepska kestrel živi u stepama i polu-pustinjama, gdje se gnijezdi u rasutim gomilama, ruševinama kamenja i uništenim kamenim spojkama. U europskom dijelu Rusije bira se za gnijezdeće gudure, grede (s klizištima) i riječnih dolina, na obalama kojih postoje izdanci matičnih stijena. U planinama Južnog Sibira i na južnom Uralu ptice lete do riječnih dolina, bočnih strana, grebenastih padina, stjenovitih izdanaka preostalih planina, grebena na visoravni poput platoa i grebena na vrhovima brežuljaka.

Kestrel dijeta

Kestrel, poput mnogih pernatih grabežljivaca, drži svoje kandže na žrtvovanju, završavajući kljunom u potiljak., Lov se obavlja iz prisada (stupova, drveća, palisokova) ili iz muhe. Lov iz prisady često se javlja i uspješniji je u hladnom vremenu, u drhtavom letu - u toploj sezoni (21% uspješnih napada protiv 16% zimi).

Osim toga, ronjenje s visine provodi se u posebnim slučajevima: na primjer, za iznenadni napad na veliku skupinu malih ptica koje obitavaju na poljoprivrednom zemljištu. Sastav dnevne prehrane kestrela određen je njegovim životnim uvjetima, ovisno o klimi i terenu.

Životinje, koje lovi kestrele:

  • mali glodavci, osobito voluharice,
  • male ptice pjevice, uključujući kućne vrapce,
  • pilići divljih sivih golubova,
  • vodeni štakori,
  • gušteri i gliste,
  • insekti (kukci i skakavci).

Ovo je zanimljivo! Da bi se nadoknadila potrošnja energije, kestreli bi trebali svakodnevno jesti perad jednaku 25% svoje mase. Na obdukciji je u želucima mrtvih ptica pronađeno u prosjeku nekoliko polu probavljenih miševa.

Insekti i beskralješnjaci jedu skupine koje još ne znaju kako proizvesti veće životinje, kao i odrasle kestrele s manjkom malih sisavaca.

Razmnožavanje i potomstvo

U srednjoj Europi, pahuljice, s povremenim mahanjem krila, poluoblici oko osi i spuštanjem, promatraju se od ožujka do travnja. Let muža, popraćen pozivom koji se zove, ima dva cilja - privući ženu i izvući granice parcele.

Češće, ženka poziva na parenje, koje se približi muškom i čini krik koji podsjeća na zvuk gladne ribice. Nakon spolnog odnosa, partner leti u gnijezdo pozivajući svoju prijateljicu zvonkim uzvikom. Nastavljajući gurati, mužjak sjedi na gnijezdu, češeći ga i produbljujući kandžama, a kada se pojavi ženka, ona počinje uzbuđeno skočiti gore-dolje. Da bi ženka sjedila na odabranom gnijezdu, muškarac je nagovara s prethodno uhvaćenom poslasticom.

Ovo je zanimljivo! Gnijezdo kestrela izvan stabla izgleda kao plitka jama ili očišćeno područje gdje leži od 3 do 7 raznolikih jaja (obično 4-6). Ženke čvrsto sjedaju na kvačila, ostavljajući ih samo u opasnosti: u ovom trenutku oni kruže preko gnijezda, emitirajući karakterističan alarmantni pucketanje.

Stepska kestrela radije grade gnijezda u nišama, pukotinama gline i stijena, između kamenja ili na brdovitim padinama. Gnijezde kestre nalaze se u ruševinama kamenih zgrada (među stepama) iu šupljinama betonskih greda koje pokrivaju ljetne logore goveda. Španjolske populacije često gnijezde u stambenim područjima, penjući se u niše pod krovom. Stepska kestrel tvori kolonije (od 2 do 100 parova), s razmakom između gnijezda od 1 do 100 m. Udaljenost između različitih kolonija je od 1 do 20 km.

Prirodni neprijatelji

Donoseći piliće u šumu, kestrel (kao i ostali sokolovi) se ne trudi izgraditi gnijezdo, zauzimajući one koje su ostavile svrake, vrane i topove. Ovaj se trio ptica smatra prirodnim neprijateljima kestrela, a ne odraslim osobama, već kandžama i uzgojem pilića.

Također kestrel gnijezdi ruševine martena i ljudi. Posljednji za radoznalost. Prije trideset godina kestreli su pali na prednji pogled lovaca, ali sada se to rijetko događa. No, na Malti je kestrel potpuno uništen pucnjavom.

Stanovništvo i status vrsta

2000. godine kestrel se u najvećem dijelu pojavio u „Globalno ugroženim pticama svijeta“ zbog 2 vrste čije je postojanje ugroženo. Ove su vrste (Sejšeli i Mauricijski kestrels) također navedene na Crvenom popisu IUCN-a.

Mauricijuska kestrel s ukupno 400 jedinki (od 2012.) smatra se endemom otoka Mauricijusa i zbog negativnog demografskog trenda prepoznat je kao ugrožena vrsta. Sejšelska kestrel također je klasificirana kao ugrožena vrsta. Stanovništvo od 800 ptica ne pribjegava migracijama i živi isključivo u sejšelskom arhipelagu.

Crvena knjiga IUCN-a procjenjuje svjetsku populaciju stepske kestrele na 61-76,1 tisuća jedinki (30,5–38 tisuća pari) i dodjeljuje joj status “najmanje ranjivosti”.

Ovo je zanimljivo! Suprotno velikom padu zabilježenom u drugoj polovici prošlog stoljeća, vrsta je pronašla stabilnost i čak se povećala u nekim dijelovima svog raspona. Međutim, u Crvenoj knjizi Rusije, stepska kestrel je označena kao ugrožena vrsta.

Najbrojnija vrsta je obična kastrela, čija se europska populacija (prema IUCN-u) kreće od 819 tisuća do 1,21 milijuna ptica (409–603 tisuća pari). Budući da europsko stanovništvo čini oko 19% ukupne svjetske populacije, populacija cjelokupne populacije se približava 4,31–6,37 milijuna odraslih ptica.

U zapadnoj Africi antropogeni čimbenici koji su doveli do degradacije staništa uzrokovali su nestanak kestrela:

  • masovna ispaša,
  • sječa drva
  • velikih požara
  • korištenje pesticida.

Gubitak stoke u Europi povezan je is intenziviranjem poljoprivrede, a osobito s korištenjem organoklorovih i drugih pesticida. U međuvremenu, kestrel pripada najkorisnijim pticama: u poljima aktivno uništava skakavce, miševe i hrčke.

Pogledajte videozapis: Živa priroda Život biljke (Travanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org