Ptice

Hoopoe: ptica s nezaboravnim izgledom

Pin
Send
Share
Send
Send


Vjerojatno prvi dojmovi koji se mogu dobiti od susreta s predstavnikom svijeta ptica - mješavinom smiješnog i lijepog! Hoopoe - ptica je vrlo elegantna. Svojim jarkim bojama i vrlo jasnim crno-bijelim krilima zadivit će ne samo povremenog promatrača, nego i ornitologa-poznavatelja.

Vrsta pripada obitelji hoaxa, široko rasprostranjena po cijeloj palearktici, često viđena od ljudi iz Španjolske i Sjeverne Afrike.

Opisano je nekoliko takozvanih podvrsta roda:

  • Upupaindica, stanovnik Indije i Cejlona.
  • Upupalongirostris, koji je, očigledno, oblik Indokineskih zemalja.
  • Upupamarginata, svojstvena Madagaskaru.
  • Upupaafricana ili maloljetnik, koji živi u Južnoj Africi: do Zambezija na istoku i zapadne obale Bengala.

Obično su po izgledu svi vrlo slični, imaju manje razlike.

Ptičija ptica: opis

Ptica ima male veličine. Njezino tijelo rijetko dostiže 30 cm, lako ga prepoznaje po crnoj boji s bijelim prugama krila i repa, kao i vrhom i dugim tankim kljunom, blago savijenim. Glava, vrat i dojke su obojeni narančasto s crvenom nijansom, trbuh ima svjetliji ton. Što je ptica jarko obojena, to je starija. Mužjaci i ženke su praktički isti.

Posjetnica vrste je dugi pokretni pramen na glavi, koji se sastoji od dva crvenkasto perje s crnim rubom na kraju. Prilikom slijetanja ovog predstavnika ptica otkriva navijača.

Sada znate kako izgleda ptica od plijena.

širenje

Ova vrsta vrlo je rasprostranjena u Europi (njeni predstavnici su njezini stalni stanovnici), kao iu Sibiru, Aziji i Sjevernoj Africi. Također pronađena u Madagaskaru i podsaharskoj Africi.

Hoopoe - ptica selica. Živeći ljeti uglavnom u Europi i Sjevernoj Aziji, u jesen ova ptica obično leti do zime na jug, u tropske zone. Najčešće se pelud migrira u ekvatorijalnu Afriku i Indiju, iako ponekad živi cijele godine u Kini i sjeveroistočnoj Africi.

Ptica se obično nalazi tamo gdje je otvoreno područje, trošeći mnogo vremena na terenu. Patuljak ima slaba krila, ali je sposoban za značajan dugi let, o čemu svjedoči navika lutanja: ptica se često pojavljuje na mjestima vrlo daleko od svojih uobičajenih staništa. Njegova sposobnost letenja također pokazuje činjenicu da ga progoni sokol, brzo se uzdiže do ekstremne visine i često napušta potjeru.

Patuljak - ptica koja se pojavljuje u određenom dijelu Europe svake godine, najčešće u proljeće. Ne prilagođava se zatočeništvu, tako da je vrlo malo slučajeva uzgoja u kućanstvima.

Značajke migracije

Udarac, čija se fotografija nalazi u članku, migrira u sjeverna područja raspona. Migracije (koje se uglavnom događaju noću) događaju se na širokom frontu diljem Europe i diljem Mediterana, a vjerojatno i preko Sahare. Iako ornitolozi ističu da je populacija ptica na "crnom kontinentu" neaktivna sa stajališta migracije tijekom cijele godine. Vjerojatno većina europskih migranata zimi u podsaharskoj Africi ili u Indiji, Turkmenistanu i Azerbajdžanu.

Trajanje migracijskih sezona značajno se kasni. Jesenska disperzija obuhvaća razdoblje od sredine srpnja do kraja listopada ili čak do kraja studenog. Obruči počinju letjeti južno od Sahare u drugoj polovici kolovoza, ali većina ptica dolazi tamo u rujnu i listopadu.

Povratni letovi počinju od početka veljače. Masovna kretanja odvijaju se u razdoblju od sredine ožujka do travnja, a završavaju u svibnju.

staništa

Patuljak - ptica koja bira takva staništa:

  • Pustoš.
  • Livade i pašnjaci.
  • Šumske stepe.
  • Savannah.
  • Planinske zemlje.
  • Šumska područja.

Mora postojati neka vegetacija na zemlji kako bi ptice mogle lako dobiti hranu. Trebale bi postojati i "vertikale" gdje mogu graditi svoja gnijezda, primjerice drveće, stijene, zidove i plastove sijena.

Promjene koje su napravili ljudi u prirodnom staništu plijena, doveli su do toga da ove ptice također obično žive u:

  • Vinogradi.
  • Povrtnjaci i voćnjaci.
  • Maslinici.
  • Parkovi i vrtovi.

Zanimljivo je da se ptičji oraščić, čije je stanište uglavnom ravničarsko, nalazi iu planinskim područjima na nadmorskoj visini do dvije tisuće metara, a rijetko se uzdiže iznad njega.

Što pali jesti?

Pupak (fotografija ptice pokazuje svoju ljepotu) hrani se uglavnom kukcima - mušicama, skakavcima, termitima, leptirima, mravima, iako pauci, crvi i ličinke također čine značajan dio prehrane. Bube različitih vrsta su njegova omiljena hrana. Kada su kukci dovoljno veliki, ptica, najprije kljunom, razbija ih o tlo, a zatim ih pojede u dijelovima. Guta male bube u potpunosti bez nepotrebnih ceremonija.

Patuljak najčešće bira one insekte koji žive u gnojivu, tlu, raspadnutom drvu. Predstavnik perja s dugim zakrivljenim kljunom lako ih izvlači iz mekog stabla ili hrpe zemlje. Hoopoe - ptica s dobrim apetitom. Ove jeseni ove ptice mogu postati tako debele da neki gurmani otvaraju svoj lov na njih. Usput, u nekim zemljama južne Europe u 19. stoljeću pečena palaudica smatrana je izuzetnom poslasticom.

reprodukcija

Smetlić je monogamna ptica, iako se čini da traje samo jedna sezona. Ove ptice su također teritorijalne, a muškarci često tvrde da imaju vlasništvo na određenom području. Bitke i svađe između suparničkih mužjaka (a ponekad i žena) su uobičajene i mogu biti žestoke. Ptice će pokušati ubosti suparnike svojim kljunovima.

Udarac obično organizira stan u rupi, na drvetu ili u šupljini. Gnijezdo ima uski ulaz, može biti neoznačen ili sakupljen od raznih vrsta otpada, iz njega proizlazi neugodan miris, koji odbija neprijatelje.

Samo je ženka odgovorna za inkubaciju jaja. Veličina spojke varira ovisno o mjestu: ptice na sjevernoj hemisferi polažu više jaja nego u južnoj hemisferi, a ptice na višim geografskim širinama imaju veće kandže nego ptice bliže ekvatoru. U središnjoj i sjevernoj Europi i Aziji, veličina kvačila je oko 12 jaja, dok između tropa i subtropika obično ima 4 do 7 jaja u kvačilu. Jaja su okrugla i mliječno-plava kada polažu, ali brzo se obezboje zbog prljavštine u gnijezdu, svaka teži 4-5 g. Zamjena kvačila moguća je ako prvi pokušaj reprodukcije nije okrunjen uspjehom.

Period inkubacije počinje kada ženka polaže prvo jaje i traje od 15 do 18 dana. Stoga se pilići izležu asinkrono. Za vrijeme inkubacije mužjaci hoopoesa hrane ženke.

Gnijezda se izležu s pernatim pernatim ogrtačem, a tijekom dana pojavljuju se prva prava pera koja kasnije rastu. Djecu prvo hrani otac, a ženka se kasnije pridružuje muškom zadatku u potrazi za hranom. Mlade mladice bježe 26-29 dana i ostaju s roditeljima još tjedan dana nakon što su prekrivene punim perjem.

Općenito, populacija hoopoosa se ne smatra nestajanjem Prema nekim procjenama, broj ptica u prirodi varira od 5 do 10 milijuna jedinki. Neke podvrste se smanjuju zbog narušavanja ekosustava njihovog staništa i krivolova. U Europi, unatoč činjenici da, prema procjenama ornitologa, postoji 700.000 parova za razmnožavanje, nedavno je došlo do smanjenja veličine populacije. Patuljak je pod prijetnjom u Njemačkoj i ranjiv u nekim drugim zemljama.

U sjevernim se zemljama sve rjeđe javlja oca (ptica). Crvena knjiga mnogih ruskih regija (primjerice, Lipetsk, Moskva, Tver, Novosibirsk) sadrži zapis ove ptice.

Zanimljivosti

Znanstvenici su jednom vjerovali da je loš miris iz gnijezda obruča uzrokovan hranom koju pronalazi na vrlo sumnjivim mjestima - gnojnim gomilama, truleži stabala. No, nedavno su ornitolozi otkrili da taj miris emitiraju same ptice za samoobranu. Kada napadaju grabežljivca, odrasle ptice i pilići proizvode tajnu s oštrim mirisom. Ovi sekreti, koji mirišu (ako mogu tako reći) truli meso, pokrivaju perje, gnijezdo. Znanstvenici također vjeruju da tajna odvraća parazite i djeluje kao antibakterijsko sredstvo. Zanimljivo, tijekom migracije, ptice ga prestaju dodjeljivati.

Patuljak je ptica koja zbog strukture kljuna ne može kljucati hranu s tla, pa jede na prilično originalan način: hranu uzima kljunom, baca visoko u zrak, hvata ga otvorenim kljunom i proguta ga. Kao u cirkusu!

Ponekad se u vrućim mjesecima ptica može naći na Islandu. Ali tamo se nikad ne razmnožava.

Ako pelud opazi pticu grabljivice, ona se čvrsto pritisne na tlo i raširi krila, postajući nevidljiva iz zraka.

izgled

Predstavnici reda Hornbirds i obitelj Hodod odlikuju se crnim i bijelim prugastim perjem krila i repa, dugim i vrlo tankim kljunom, te relativno dugim pramenovima smještenim u području glave. Boja vrata, glave i prsa, ovisno o podvrsti, može varirati od ružičastog do smeđe-smeđe boje.

Predstavnici ove vrste odlikuju se prilično širokim i zaobljenim krilima, vrlo karakterističnim obojenim kontrastnim bjelkasto-žutim i crnim prugama. Rep je prosječne duljine, crne boje, sa širokom bijelom trakom u sredini. Prostor trbuha na tijelu je ružičasto-crven, s crnim uzdužnim prugama sa strane.

Ovo je zanimljivo! U čečenima i inugušima, u vrijeme paganstva, opekotina ("tushol-cats") smatrana je svetim pticama, simbolizirajući božicu plodnosti, proljeće i rađanje Tusholija.

Grb u predjelu glave ima narančasto-crvenu boju, s vrhovima crnog perja. Obično je grb ptice složen i ima duljinu u rasponu od 5 do 10 cm, no u procesu slijetanja, predstavnici reda nosoroga i obitelj Udodovye grupe rastvaraju ga gore i s ventilatorom. Kljun odrasle ptice duljine 4-5 cm, blago savijen.

Jezik, za razliku od mnogih drugih vrsta ptica, uvelike je smanjen. Podnožje je olovno sivo. Udovi ptice su dovoljno jaki, uz prisutnost kratkih plus i tupih kandži.

Način života, ponašanje

Na površini zemlje, kuja se kreće brzo i prilično brzo, što je slično običnim čvorcima, Prilikom prvih znakova iznenadne tjeskobe, kao i kada su ptice potpuno nesposobne za bijeg, takva perja može ležati nisko, prianjajući uz površinu zemlje, šireći svoj rep i krila, te podignuti kljun prema gore.

U fazi inkubacije njihovih potomaka i hranjenja pilića, odrasle ptice i bebe proizvode specifičnu uljnu tekućinu koju izlučuje uljna žlijezda i ima oštar, vrlo neugodan miris. Oslobađanje takve tekućine, zajedno s izmetom, je vrsta zaštite obruča od malih veličina grabljivaca.

Upravo je to karakteristično obilježje ptice koja joj je omogućila da postane čovjekovo "beskrupulozno" stvorenje. U letu su obruči spori, lepršavi poput leptira. Međutim, takav predstavnik reda Hornbirds i obitelj Udodovoe je prilično okretan u letu, zbog čega pernate predatore rijetko uspijevaju uhvatiti u zraku.

Seksualni dimorfizam

Mužjaci od pasa i ženke ove vrste u izgledu nemaju značajne razlike jedni od drugih. Mlade ptice koje pripadaju redu Hornbirds i obitelj Udodovye, općenito, imaju boju u manje zasićenim bojama, označene su kraćim kljunom, kao i skraćeni pramen.

Vrste kuka

Postoji nekoliko podvrsta predstavnika reda Hornbirds i obitelji Udodovye (Upupidae):

  • Upupa epops epops, ili zajednički hoopoe, koji je nominativna podvrsta. Naseljava Euroaziju od Atlantika i zapadnog dijela do Skandinavskog poluotoka, u južnim i središnjim dijelovima Rusije, na Bliskom istoku, u Iranu i Afganistanu, u sjeverozapadnom dijelu Indije iu sjeverozapadnoj Kini, kao i na Kanarskim otocima i Sjeverozapadna Afrika
  • podvrste Upupa epops živi u Egiptu, sjevernom Sudanu i istočnom Čadu. Trenutno je najveća podvrsta, ima duži kljun, sivkastu nijansu gornjeg torza i uski pojas za vezanje u repu,
  • Upupa epops senegalensis, ili senegalski oca, nastanjuje teritorij Alžira, suhi afrički pojas od teritorija Senegala do Somalije i Etiopije. Ova podvrsta je najmanji oblik s relativno kratkim krilima i prisutnost značajne količine bijele boje na primarnim pernatim perjem,
  • podvrsta Upupa epops waibeli je tipičan stanovnik Ekvatorske Afrike od Kameruna i sjevernog Zaira, a na zapadu do teritorija Ugande. Podvrste se često nalaze u istočnom dijelu sjeverne Kenije. Izgled podsjeća na U. e. senegalensis, ali se razlikuje u tamnijim tonovima u boji,
  • Upupa epops africana, ili afrički orao, naseljava se u Ekvatorijalnoj i Južnoj Africi od središnjeg dijela Zaira do središta Kenije. Predstavnici ove podvrste imaju tamnocrveno perje, bez prisutnosti bijelih pruga na vanjskoj strani krila. Kod mužjaka krila krila krilca razlikuju se po bijeloj podlozi,
  • Upupa epops marginata, ili Madagaskarski oca, predstavnik je ptica sjevernog, zapadnog i južnog Madagaskara. Po veličini, takva ptica je znatno veća od prethodne podvrste, a odlikuje se i blijedim perjem i vrlo uskim bijelim prugama koje se nalaze na krilima,
  • podvrsta Upupa epops saturata nastanjuje Euroaziju od južnih i središnjih regija Rusije do istočnog dijela japanskih otoka, južne i središnje Kine. Veličine ove nominativne podvrste nisu prevelike. Predstavnici podvrsta razlikuju se blago sivkasto perje u leđima, kao i prisutnost manje izraženog ružičastog primjesa u trbuhu,
  • podvrsta Upupa epops ceylonensis živi na području Srednje Azije južno od Pakistana i sjevernog dijela Indije u Šri Lanki. Predstavnici ove podvrste su manje veličine, uglavnom imaju više crvene boje, a bijela boja na vrhu grba je potpuno odsutna,
  • podvrsta Upupa epops longirostris nastanjuje teritorij indijske države Asom, Indokinu i Bangladeš, istočnu i južnu Kinu, kao i poluotok Malacca. Ptica je veća po veličini od nominativne podvrste. U usporedbi s izgledom U. e. ceylonensis ima svjetliju boju i relativno uske bijele pruge na krilima.

Ovo je zanimljivo! Najstarija izumrla obitelj Messelirrisoridae smatra se najstarijom skupinom ptica, sličnom modernim hoopoesima.

Čak i ulovljeni odrasli obruči bilo koje podvrste mogu se brzo naviknuti na osobu i ne odletjeti od njega, ali već u potpunosti ukrašeni pilići imaju korijen kod kuće.

Staništa, staništa

Patuljak je ptica Starog svijeta. Na području Euroazije, ptica se proširila po cijelom području, ali u zapadnom i sjevernom dijelu praktički se ne gnijezdi na području Britanskog otočja, Skandinavije, zemalja Beneluksa, kao i visokih planina Alpa. U baltičkim zemljama i Njemačkoj su čestice sporadično prisutne. U europskom dijelu, predstavnici roda gnijezdo na jugu teritorija Finskog zaljeva, Novgorod, Nizhny Novgorod i Yaroslavl regije, kao i republika Bashkortostan i Tatarstan.

U zapadnom dijelu Sibira ptice dosežu razinu od 56 ° c. š., dostižući Achinsk i Tomsk, au istočnom dijelu niza, Bajkalsko jezero, Juzno-mujski transabajkalni raspon i sliv rijeke Amur. Na teritoriju kontinentalne Azije gotovo svugdje se nalaze hodi, ali izbjegavaju pustinjska područja i čvrsta šumska područja. Također, predstavnici obitelji Udodovy nalaze se u Tajvanu, na Japanskim otocima i Šri Lanki. U jugoistočnom dijelu nastanjuju se na Malajskom poluotoku. Postoje slučajevi rijetkih migracija na Sumatru i otočni dio Kalimantana. U Africi je glavni raspon smješten na jugu Sahare, au Madagaskaru žive u sušnijem zapadnom dijelu.

U pravilu se hoopoovi naseljavaju na ravnici ili u brdovitim predjelima, gdje se prednost daje otvorenim krajolicima u odsustvu visoke trave u kombinaciji s prisutnošću pojedinih stabala ili malih šumaraka. Najveći broj stanovnika doseže u sušnim i toplim područjima. Predstavnici obitelji aktivno nastanjuju stepske klance i livade, naseljavaju se blizu ruba ili na rubu šume, žive u riječnim dolinama i podnožjima, u šibljim obalnim dinama.

Često se Pododovi nalaze na krajobrazima koje koriste ljudi, uključujući razne pašnjake, vinograde ili voćne plantaže., Ponekad se ptice nastanjuju u naseljima gdje se hrane otpadom od odlagališta. Пернатые предпочитают избегать сырых и низинных участков, а для создания гнездовий используют дуплистые старые деревья, расщелины среди камней, норы в речных обрывах, термитники, а также углубления в каменных строениях. Активен удод исключительно в светлое время суток, а на ночлег отправляется в любые пригодные для таких целей убежища.

Рацион удода

Основа питания удода представлена преимущественно самыми разными мелкими по размерам беспозвоночными животными:

  • larve kukaca i štenaca,
  • May beetles,
  • balege,
  • mrcina,
  • skakavci,
  • leptiri,
  • stepske ždrijebe,
  • muhe,
  • mravi,
  • termiti
  • pauci,
  • uši
  • stonoge,
  • mali mekušci.

Ponekad odrasli hoopoesi mogu uhvatiti male žabe, kao i guštere, pa čak i zmije. Ptica se hrani samo na površini zemlje, tražeći svoj plijen među niskom travom ili na tlu s golom vegetacijom. Vlasnik dovoljno dugačkog kljuna često preuzima gnoj i gomilu smeća, traži hranu u pokvarenom drvu ili pravi plitke rupe u zemlji.

Ovo je zanimljivo! Bube koje su prevelike veličine udaraju se pjenom na zemlju, razbijene u prilično male dijelove, a zatim pojedu.

Vrlo često, predstavnici reda Hornbirds i obitelj Udodovoe prate ispašu stoke. Jezik kukova je kratak, tako da ove ptice ponekad jednostavno ne mogu progutati plijen izravno s tla. U tu svrhu, ptice bacaju hranu u zrak, a zatim je uhvate i progutaju.

Prirodni neprijatelji

Patuljak plaši neprijatelje, brzo se držeći krila proširio po površini zemlje i podigao kljun. U tom položaju oni postaju slični nečemu potpuno neshvatljivom i nezamislivom, i stoga užasnom i apsolutno nejestivom.

Također će biti zanimljivo:

Ne postoji previše neprijatelja u prirodi u pavlići - rijetka životinja će se usuditi pojesti neugodan i neprivlačan plijen. Krajem devetnaestog stoljeća, u Njemačkoj se jelo meso odraslog mesa i pilića i našlo se "prilično ukusno".

ŠTO JESTI

Obično paviljica traži hranu na tlu. Na livadama, pašnjacima ili travnjacima s tankim i dugim kljunom dobiva iz tla insekte ili njihove ličinke. Ova ptica voli velike medvjede, hvata pauke, crve, škorpione, pa čak i male guštere.

Ponekad hupe lovi insekte u zraku. Uhvaćen je plijen, ubija, a potom baca, hvata i guta. U zimi hodes jede mravi i termite. Hrana pilića je otprilike ista kao i za odrasle ptice.

LIFESTYLE

Karakteristično obilježje kukolja je vrh na krunici. Kada je ova ptica uplašena ili nervozna zbog nečega, ona podiže svoje šiške. Utrka također podiže prasak na trenutak kad sjedne na tlo ili granu. Prilikom bijega bube, lako je prepoznati ne samo kontrastno perje, već i poseban valovit let s sporim, povremenim lupanjem krila. Na prvi pogled, pjegavac se može pomiješati s velikim leptirom, čini se sporim i nespretnim, ali zapravo ova ptica leti vrlo pametno i brzo. Od grabežljivaca pašnjak bježi, leti prema gore - u ovom slučaju, grabežljivac ne može napasti pticu odozgo i zgrabiti ga kandžama. Henshocks odletjeti iz svojih mjesta gniježđenja u kolovozu ili rujnu i putovati u Afriku i sub-saharsku Afriku za zimu, a ponekad i na mediteransku obalu. Ptice se vraćaju na svoja mjesta za gniježđenje u travnju, kada je zrak u sjevernim područjima dovoljno topao.

REPRODUKCIJA

Obruči su monogamne ptice - stvaraju parove za život i vraćaju se na ista mjesta za gniježđenje. Sadašnji muškarac pjeva vjenčanu pjesmu, skrivajući se među rijetkom vegetacijom. Drži kljun podignut, ojače perje oko vrata, ratoborno podiže čuperak i pokušava privući pažnju svog partnera. Nakon parenja, ženka u gnijezdu bez smeća, smještena u šupljini starog stabla, polaže od 5 do 8 jaja.

Često, kao gnijezdo, kolci koriste rupe u zidovima, pukotine među kamenjem ili hrpu grana. Ponekad ptice usmjeravaju šupljinu s travom ili mahovinom, ali najčešće u gnijezdu nema legla. Jaja palača mat bijela sa sivkastim, plavkastim i ocherous premazom. Ženka ih inkubira 15-16 dana, a muškarac za to vrijeme donosi svoju hranu. Gnijezda se izležu s nekoliko dana pauze. Već su pokrivene. U početku ih ženka zagrijava, a mužjak im donosi hranu. Kasnije, kada će bebe imati prva pera, roditelji zajedno lete za hranom.

U dobi od četiri tjedna, pilići već napuštaju gnijezdo. Neugodan miris nalazi se pored gnijezda. To je "kemijska zaštita". Obruči imaju posebnu žlijezdu koja proizvodi oštar miris koji odbija neprijatelje. Ženka i pilići mogu "pucati" u neprijateljski jarkog mlaza fecesa s jakim mirisom.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Mladi pelud ima vrlo učinkovito oružje. Kada neprijatelj uđe u šupljinu i pilići su u opasnosti, iz uljne žlijezde, koja je ispaljena na napadača, izlučuju neugodan miris. Ovaj miris udaljava neprijatelja i spašava živote pilića. Za ovu sposobnost, orao se naziva "smrdljivim pjetlićima".
  • U jednoj drevnoj legendi kaže se da je pčelinjak nekada imao čuperak zlata. Ljudi su stalno ganjali ptice za plemeniti metal. Ptice su zatražile pomoć od kralja Salomona, koji im je umjesto zlatne krune dao ornament od perja.
  • U palači je bio vrlo cijenjen u drevnom Egiptu. Čak postoji i hijeroglif koji prikazuje glavu kuka s uzdignutim pramenom na tjemenu.
  • U ljetnim mjesecima pjegavac je viđen daleko na sjeveru, čak i na Islandu. Međutim, ova ptica se ne može gnijezditi u takvim hladnim područjima.
  • Kopač, kojeg je ptica grabljivica pronađena na otvorenom, spašen je na lukav način. Stisnut je na tlo, vrlo široko otvara svoja krila i pera repa, a kljun se podiže. Tada se odozgo mogu vidjeti samo kontrastni obrasci na krilima, zahvaljujući kojima se pelud praktički stapa s okolinom, a grabežljivac to ne primjećuje.

KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE POVRŠINE. OPIS PTICA

glava: mali, svijetlo narančasti s dugim, tankim, blago zaobljenim kljunom. Karakteristična značajka ptice je čuperak na vijencu dugih pera s crnim vrhovima. Pramen je neprimjetan, on se uzdiže samo kada se slijetanje ili kada kolut udari u nešto ljutito

krila: široka i zaobljena, s jasnim crnim i bijelim prugama, koje su vrlo jasno vidljive tijekom leta.

rep: zgazi, s istim crnim i bijelim prugama kao i na krilima.

trbuh: narančasto smeđa.

noge: prilično kratka, prikladna za trčanje uz tlo (uz to, kuja neprestano izvrće glavu).

jaja: svjetlo maslinasto žućkasto, sivkasto ili zelenkasto. Ženka polaže 5-8, a ponekad čak 12 jaja.


- Stanište staništa

Gdje živi

U nekim mjestima, pelin je ptica selica. Gnijezdi se gotovo u cijeloj Europi, osim u Skandinaviji. Ponekad se pelak pojavljuje u južnoj Engleskoj. Ptica živi u većini dijelova Afrike, Indije i Južne Azije tijekom cijele godine.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Unatoč smanjenju broja plijena u Srednjoj Europi, danas se ne primjenjuju zaštitne mjere za spašavanje ove vrste.

Pupavac. Potatuyka. Brateevogradske ptice. Videozapis (00:00:33)

U Moskvi se uzgoj kuka ne uspostavlja u šumskim biotopima, nego na filtracijskim poljima u Marinu, nedaleko od pješčane baze u Marinu u blizini rijeke Moskva. Bilo je to 1996. godine. Nakon 10 godina, pjegavac se počeo pojavljivati ​​u šikarama na kraju Mariinskoga nasipa.
Obruči organiziraju gnijezda pod krovom privremenih zgrada iu drugim skloništima, a za hranu odlaze u susjedne vrtove u Maryino i preko rijeke Moskva do Brateevske, gdje se nalaze i brojni vrtovi.
Oni se također promatraju tijekom proljetnih letova iznad Brateevskaya i Mariinsky poplavnih ravnica.

Pogledajte videozapis: Norwood & Hills - Hoopoe Original Mix (Travanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org