Ptice

Flycatcher - ptica prolaznika

Pin
Send
Share
Send
Send


Ptičja ptica muharica pripada obitelji Flycatcher. Na području srednje Europe, predstavnici ove obitelji žive malo. Izgleda da je ova ptica neupadljiva, mala. Manji je od vrapca. Unatoč tome, ptica donosi veliku korist ljudima, uništavajući štetne insekte. U latinskom, ime vrste zvuči kao Ficedula hypoleuca.

Na muharici, blizu podnožja kljuna, postoje čekinje koje obavljaju funkciju dodira. Oči su tamne, okruglog oblika. Na vrhu je kljun usmjeren, ali baza je široka. Zbog činjenice da ptica ima prilično duga krila, može brzo letjeti. U muharici u gornjem dijelu tijela, na krilima i glavi boja perja je crna. Na trbuhu, dijelom na krilima, repu, te na čelu bijelog perja. Noge ove ptice su tanke, sive.

U špijunkom mušičaru, pera repa smještena na repu relativno su kratka. Brodovi s 4 prsta. Tri su usmjerene naprijed, a jedna natrag. Rastu oštre kandže. Duljina tijela ove ptice je samo oko 12 cm, raspon krila je 22 cm.

stanište

Ova vrsta odnosi se na tipične ptice selice. Njihova mjesta gniježđenja uobičajena su diljem Europe. Oni ne žive samo na jugu ovog dijela svijeta. Možete upoznati pticu u zapadnom Sibiru iu sjeverozapadnom dijelu Afrike. Žive gotovo svugdje, gdje su visoka stabla. Možete vidjeti muharicu u crnogoričnim, listopadnim, mješovitim šumama. Ponekad se nasele u vrtovima i šumarcima, pa čak iu napuštenim gradovima ili grobljima. Ptica preferira zimu u tropskoj šumi.

reprodukcija

Mužjaci se vraćaju iz zimovališta nekoliko dana ranije od ženki. Jedan muškarac obično ima 2-3 parcele gdje pronalazi razne šupljine ili kućice za ptice. Volio je zaplet, ptica glasno pjeva kako bi obavijestila svoje susjede da je područje već zauzeto. Pjevanje privlači ženke. Oni biraju partnere za sebe čim se vrate iz vruće Afrike. Jedan muškarac može privući pažnju nekoliko žena istovremeno. Svaki se nalazi u muškoj.

Kad se pojavi potomstvo, mužjak pomaže samo jednoj ženki da se brine o njoj. Najčešće je ovo prvi od svih koji su letjeli na poziv. S druge strane, sve ostale ženke također odgovaraju na poziv drugih muškaraca. Stoga je vrlo često slučaj da pilići iz iste spojnice imaju različite očeve. Čim ženka izgradi gnijezdo, ona odmah polaže svoja jaja. To se događa u svibnju. Broj jaja kreće se od 4 do 7. Oni su plavičasto-zelene boje. Inkubacijom se bavi samo žena. To razdoblje traje oko 2 tjedna. A muškarac joj u tom razdoblju donosi hranu. Roditelji hrane piliće gusjenicama i raznim malim insektima.

Način života

Kad ptica živi u mjestima gniježđenja, ne odleti s mjesta, već lovi u blizini. Kad pilići odrastu i stanu na krilo, muharice se skupljaju u jatima kako bi odletjeli zimi. Tamo ih čuvaju u pakiranjima, zajedno traže hranu i noću provode na drveću.

Glavna prehrana ptica je leteći insekti. Ponekad može jesti i pauk. Oni češće love, hvataju plijen u zasjedi. Ona pronalazi prikladno mjesto gdje možete bezbrižno paziti na plijen. Sve susjedstvo treba vidjeti s ovog mjesta. Čim iz skloništa vidi plijen letač, on odmah poleti i leti za njim. Kukac je uhvatio u letu svojim snažnim i upornim kljunom.

Budući da su ptičja krila prilično duga i uska, ona mogu brzo letjeti i obavljati razne manevre. Ponekad može lebdjeti u zraku za kratko vrijeme kako bi kljucao plijen ravno od lista, kao što to čine kolibri.

Ponekad je njezin lov drugačiji. Sjedi na grani u kruni stabla i gleda gusjenice, mašući repom. Kad bi muharica uočio žrtvu, definitivno bi je uhvatila. Ponekad traži kukce na zemlji.

Srodne vrste

Obitelj muharica obuhvaća 275 vrsta ptica. Sve su one male veličine i obitavaju na području Euroazije i Afrike. Njihovu hranu čine razni insekti i pauci. Neke vrste koje pripadaju obitelji imaju vrlo svijetle boje. To se odnosi na vrste koje se nalaze u subtropima i tropima. A oni koji žive u područjima s umjerenom klimom, su migratorni. Gnijezde se na sjevernim teritorijima i lete u tople zemlje za zimovanje. Žive u šumama bilo koje vrste. Osim toga, oni se mogu vidjeti u gradu, na primjer, u vrtu ili vrtu.

Zanimljivosti

  • Mučitelji donose čovjeku mnogo dobrog. Uostalom, oni uništavaju veliki broj štetnih insekata, uključujući i one koji štete šumama. Stoga je ova vrsta zaštićena u nekim zemljama.
  • Neke vrste koje pripadaju ovoj obitelji žive u planinama. Mučak s narančastim vratom živi na visini do 4 tisuće metara u Himalaji. Lovi u šikarama, leteći u gornje granice šuma.
  • Među svim muharima postoje vrste koje se suočavaju s izumiranjem. To se odnosi na one vrste koje zauzimaju malo područje. Među njima su i džungla. Ovaj pogled može se naći samo na oko. Negros. Ovdje je ugrožena vrsta izumiranja, jer se na otoku sijeku velike šume. Ako se uništavanje prirode na ovom otoku ne zaustavi, pogled će potpuno nestati. Uostalom, nigdje drugdje na svijetu ne možete naći takvu pticu.
  • Mnoge vrste obitelji muharaca grade gnijezda u obliku zdjele. Imaju ih na drvetu ili u gustim šikarama. Ponekad se gnijezdo može naći u napuknutom zidu napuštene kuće. Među njima su vrste koje daju dva potomka u jednoj sezoni.
  • Vrste muharica

    Ove ptice pripadaju skupini Sparks i obuhvaćaju do 300 vrsta širom svijeta, od kojih se samo petnaest nalazi u Rusiji. Najčešći su mali muharičar, sivi i tučak. To su ptice selice koje zimu provode u Africi i Južnoj Aziji.

    Male ptice, čija težina ne prelazi 25 grama, uglavnom se razlikuju po boji perja. Svi muharice imaju široki kljun, na kojem se ističe greben donjeg kljuna. Elastične čekinje nalaze se u blizini podnožja kljuna i uz rubove, pokrivajući čak i nosnice kod nekih vrsta. Pomažu pticama da lete insekte u letu. Krila su prilično uska, ali prilično duga.

    Sivi muhar

    Ove se ptice razlikuju od svojih rođaka u najskromnijoj i najneobičnijoj boji - gornji dio tijela je sivkasto-smeđe boje, a donji svijetlosiv s malim mrljama. Siva muharica je prilično mala ptica, rijetko veća od vrapca. Pjevanje se može čuti vrlo rijetko, vrlo je jednostavno, poput same ptice.

    Sjedi na grani vertikalno, često leprša svojim krilima, kao da se upravo sprema, i budno promatra insekte koji lete u blizini. Odjurila je s mjesta i slijedila svoj plijen u zraku.

    Gnijezdi se uglavnom u šumi, osobito tamo gdje ima puno mrtvog drveta i razbijenih stabala, preferirajući sunčane rubove i proplanke. Ova ptica nije drugačije potajno, a vrlo često se može naći u parkovima, trgovima, u blizini ladanjskih kuća. Skromni izgled s niskom tipkom omogućuje tim pticama da ostanu nezapažene i sigurno podižu potomstvo gotovo uz ljudsko stanovanje.

    Siva muharica je ptica koja kasno počinje graditi gnijezdo, jer leti samo do sredine svibnja. Samo se ženka bavi izgradnjom, koristeći biljna vlakna, slamu i suhu travu. Stelja u gnijezdu u pravilu je vrlo oskudna i sastoji se od perja i vune. U lipnju se pojavljuje kvačilo koje se sastoji od 4-6 zelenkastih jaja prekrivenih pjegicama.

    Mala muharica

    Ptica je vrlo slična šarmeru, s iznimkom bijelih mrlja na repu, dobro vidljivim tijekom leta. U usporedbi sa sivim muharičarom i golubicom, glavno obilježje je đumbir na dojkama, osobito velik i svijetao kod odraslih mužjaka. Pa i, naravno, mnogo manjih veličina - tijelo ove ptice ne prelazi 10 cm u dužinu, a njegova težina je samo 11 grama.

    Pjevanje malog muharičara teško je zbuniti s glasovima drugih ptica. Njezino tjeskobno zviždanje tužno je i čak žalosno. Gnijezdi se uglavnom u zasjenjenim šumama visokog rasta, obično u smrekama ili smrekama-listopadama, gdje ima više gluhih šikara. Usprkos malim dimenzijama, ptica zauzima gnijezdilište znatno veće od ostalih vrsta muhara, u pravilu je oko 300 metara.

    Jednom godišnje ženka polaže od četiri do šest bjelkastih jaja na male hrđave mrlje, od kojih se 14 dana kasnije pojavljuju sivo prekrivene piliće. Nakon što su se ojačali i izvukli iz gnijezda, još su neko vrijeme u blizini. Mali muharičar je najrjeđa ptica svih gore navedenih vrsta.

    staništa

    Lešinari se nalaze širom Europe, kao i na Uralu, u Sibiru, na Kavkazu, u Južnoj i Srednjoj Aziji iu Africi. Svugdje (s iznimkom najjužnijih područja) ove ptice su migratorne. U kolovozu ili rujnu krenuli su zimi u Afriku, Siriju, Irak, Jordan, Pakistan i Indiju.

    Staništa muharica su šumski rubovi, nisko šumski, obrasli grmovi.

    Sastav hrane muharica ovisi o mnogim uvjetima: vrijeme, vrijeme dana, svjetlo, odnosno sve što utječe na aktivnost kukaca. U pravilu, u vedrim toplim danima, glavna hrana za muharice su muhe, gadflies i vretenca. U kišnom vremenu hranu koriste gusjenice, ličinke, kukci i pauci koji se skrivaju na granama i lišću drveća.

    Značajke ponašanja

    Način lova na kukce uzrokuje da ove ptice ostanu same. Mačkalica može dugo sjediti u zasjedi među granama, žestoko jurišući na letećeg insekta, hvatajući je u letu, a zatim se vraća na svoje mjesto.

    Tijekom razdoblja gniježđenja, mužjak vrlo ljubomorno čuva svoj teritorij, glasno pjeva, privlače ženku. Izgradnju gnijezda obično obavljaju oba roditelja, s iznimkom sivog muhara (ptica, čiji je opis naveden gore).

    Do 500 puta dnevno, par muharica mora letjeti u gnijezdo s hranom u kljunu kako bi nahranili svoje piliće. Tijekom cijelog razdoblja hranjenja, koje traje u prosjeku dva tjedna, muharice ubijaju i do milijun i pol kukaca. To je oko 1,5 kilograma. Neosporna je korist koju muharica donosi uništavanjem insekata.

    Flycatcher Small: vanjske značajke

    Mala siva ptica pripada redoslijedu prolaznika, obitelji Flycatcher. Njegova je veličina mala (ne veća od 12 cm), perje je prilično dosadno, što je više prednost nego nedostatak: za ptice grabljivice nije tako lako vidjeti.

    Mali muhačič ima vitko, blago izduženo ovalno tijelo. Rep je tanak i dug. Glava je velika s velikim tamnim očima. Crni kljun je srednje veličine. Šape su tamne s kratkim kandžama. Mali muharičar, čiji je glas poprilično zvučan, stvara vrlo originalne zvukove. Pjesma ove ptice sastoji se od dva ili tri ponavljajuća "cirkusa" i četiri ili pet zvižduka, koji slijede, s nižim tonom. Ova jednostavna melodija ne miješa se s glasovima drugih ptica, duga je i lako se pamti.

    Muška boja

    Kod odraslog mužjaka, strane glave i gornji dio vrata obojeni su smeđe sivom ili tamno sivom bojom. Nadhvoste i natrag sivo-smeđe. Pokriva gornje perje repa baršunasto crne. Mali muharičar europske podvrste ima veliku mrlju od jarko crvene ili oker boje na zubu, vratu i gornjem dijelu prsa. Intenzitet boje mjesta i njegova veličina ovise o dobi ptice. Veći i svjetliji je kod starih muškaraca.

    Od vrata, siva se boja proteže do strana dojke i obrubljuje crvenu točku oko rubova. Donji dio dojke i donji rep repa, trbuh - bijeli. Donja pokrivna krila su bijele do svjetle oker. Gornja i krilna krila su smeđa. Središnji kormilari su crni, ostali su dvobojni: u podnožju bijele i crne na vrhu. Kljun je smeđe smeđe boje u donjem dijelu donje čeljusti. Noge su smeđe i crne. Šarenica oka je smeđa.

    Kako su obojene ženke?

    Odrasla ženka ima sivo-smeđe ili smeđe-smeđe perje u gornjem dijelu torza. Upravljački i gornji rep repa su iste boje kao i muški. Strane glave su laganije od vrha. Dno tijela je bijelo s blijedom oker nijansom. Na repu su donji pokrivači bijeli. Gornja i pokrivna krila su smeđe boje, imaju malu smjesu smeđe boje.

    Mali muharičar u kuhinji. Prema ornitolozima, ove bebe jedu sve što se može uklopiti u njihov minijaturni kljun. Jedenje malog muharičara uvelike ovisi o vremenskim uvjetima: na lijep i čist dan, ove ptice hvataju muhe, male leptire, vretenca. Mačkalica neće odbiti konjske muve, preletjeti u područje lovišta.

    U lošem vremenu, kada je nemoguće izvršiti letove, ptica jede gusjenice, male kukce i druge insekte koji se skrivaju od kiše u lišću stabala. Naša se heroina tu skriva od kiše. Mučkari love gotovo sve insekte koji su u zraku, a puzavice koje ne zaobilaze svoju pozornost.

    Zanimljivo je da muharica može spretno podići lišće kljunom, a ispod njega će sigurno pronaći nešto hrane za sebe. To mogu biti pauci, mravi, male bube itd.

    Gradnja gnijezda

    Zanimljivo je da gnijezdo mušice (ženke) opremi samo njihove prirodne materijale. Nježno ga isprepliće iz mahovine, tankih trava, drvenih vlakana, ptičjeg dlake. Vani ga ptica ponekad otkrije lišajima i tankim grančicama.

    Unutar pladnja obložena je mahovinom, prugastim antenama penjača, koristi se mala količina konjske dlake. Otvoreno gnijezdo (ne šuplje) obično ima oblik male posude. U promjeru ne prelazi 50 mm, dubina - 45 mm. Teško je pronaći gnijezdo malog muhara, jer je dobro prikriven, a ptice su vrlo oprezne i čuvaju se u gornjim granama stabala.

    Pojava pilića

    U lipnju se jaja pojavljuju u gnijezdu, što obično nije više od šest. Školjka je obojena u plavičastu boju s mrljama tamnih nijansi. Ženka sama inkubira jaja dva tjedna. Veličine jaja su 19 x 14 mm. Osjetivši opasnost, ptice s nelagodnim krikovima lete oko gnijezda, ponekad čak mogu oponašati napad na nepozvanog gosta koji pokušava pregledati gnijezdo, letjeti u nju, okretati ga na samom licu.

    Oba roditelja hrane piliće. Potomstvo raste vrlo brzo, a do dobi od mjesec dana postaju neovisni. I roditelji za to vrijeme imaju vremena napraviti drugi polaganje.

    Pilići: perje

    Prvo perje pilića je smeđe-smeđe na vrhu s laganim oker pjegama na perju. Craw, grlo i gornje dojke su blijedo oker s crvenkasto smeđim uzorkom. Njegov se intenzitet smanjuje u gornjem dijelu trbuha. Na dnu slike je potpuno odsutan.

    Repovi dna repa su bijeli. Prva postlegged (zimska) odjeća mladih ptica vrlo je slična boji odrasle ženke. Međutim, na gornjoj i iznad prelijetanja poklopci su manje izraženi. Promjena odjeće za gniježđenje mladih ptica iz ranih legala počinje sredinom lipnja. Takav djelomični moljac obuhvaća gotovo svako malo perje, isključujući vanjski gornji neprozirni i sekundarni zamašnjak.

    Kod potomaka kasnijih legala, prvo moljenje obično završava krajem kolovoza - početkom rujna. U zimskim razdobljima samo rijetke prve godine pokazuju pojedinačna crvena pera na grlu. Odrasli se dvaput godišnje mole: u predbračnom razdoblju na mjestima zimovanja i poslije braka na mjestima gniježđenja.

    Izgled Ptahi

    Veličina tijela pajtašice je duga oko 13 centimetara. Kada ptah širi svoja krila, njihov raspon je 22 - 24 centimetra. Pajtaš mušica teži otprilike 19-20 grama.

    Pajkoviti muharac (lat. Ficedula hypoleuca)

    Ženke i mužjaci razlikuju se u boji perja. Mužjaci imaju crnu leđa, njihova krila su također crna i ukrašena bijelim prugama. Trbušni dio mužjaka je bijel. Ženke nisu toliko kontrastne u boji. Povrh toga, perje je obojano u sivo-smeđu nijansu, trbušni dio je bijel. Na prsima - oker premaz.

    Pajtaši se pripremaju napraviti gnijezdo.

    Oči, noge i kljun u šarenim muharicama obojene su u tamnim bojama. Valja napomenuti da u svih mladih jedinki perje ima istu boju kao i kod ženki, a mužjaci mijenjaju samo boju.

    Slušajte glas pjegavog muharičara

    Pajtaš je vrlo agilan ptah, skakutao je uz grane velikom brzinom. Ova ptica je vrlo aktivna, praktički ne sjedi mirno i može provesti cijeli dan u pokretu. I čim se ne umori?

    Međutim, postoji moć koja se može učvrstiti i postati tužna - to je dosadno vrijeme. Kad je ulica tmurna i nema sunca, šareni muharator tiho sjedi na grani i jedva se kreće.

    Što jede malo pjevajućeg muharice

    Главной пищей для этих пернатых считаются насекомые. Мухоловка-пеструшка ест личинок пилильщиков, личинок божьих коровок, мух, гусениц, пауков, цикад.

    Насекомые составляют основу рациона мухоловок пеструшек.

    Кроме того, эта птаха питается плодами фруктовых и ягодных растений.

    Выведение потомства у мухоловки-пеструшки

    Прилетев из теплых краев, птички приступают к строительству гнезда. Obično ovaj proces traje od 3 do 10 dana. U pravilu, jaja se polažu u svibnju. Jedna ženka može odgoditi oko 5 - 8 komada. Izlijeganje jaja traje oko dva tjedna. Sve to vrijeme, "otac obitelji" pažljivo brine o ženki, donoseći hranu izravno u gnijezdo.

    Pestlice prenose hranu pilićima.

    Pilići koji su se pojavili u svijetu žive u gnijezdu oko 2 do 2 tjedna, a zatim postupno započinju samostalne aktivnosti. Ali roditelji njihove djece još nisu daleko. Čak i tijekom tjedna, paze na njih i hrane ih.

    Pajtaši žive u prirodi oko 9 godina.

    Pogledajte videozapis: Water Bath Of Snowy-Browed Flycatcher a Bird Video. (Travanj 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org