Ptice

Kako izgleda zeba?

  • udio
  • Za reći
  • Preporučiti

Postoje zemlje u kojima je turizam koji se temelji na pticama široko razvijen. To je cijela znanost koja ima svoje obožavatelje i profesionalce. Za nju postoji čak i poseban pojam engleskog podrijetla, koji u ruskom stilu zvuči kao "berding".

Često ljudi ne primjećuju ni one ptice koje žive u blizini. I uzalud! Među uobičajene ptice su prilično atraktivne vrste, karakterizira izvrsna pjevanja i svijetle boje.

Dakle, čuperak se može naći diljem Europe. Ptica je prilično nepretenciozna prema staništu, pa se ne naseljava samo u šumskim područjima, već iu urbanim vrtovima i parkovima. Ako iznesete svoja zapažanja, možete saznati je li zeba migratorna ptica ili ne. Odgovor će također biti dan u ovom članku.

Zašto zeba?

Da bi se razumjelo pitanje podrijetla imena, vrijedi spomenuti ruski folklor. Tu je znak da je vučica pjeva do početka ljeta, a zeba do povratka mraza. Ptica dolazi od zimovanja prilično rano, kada proljeće još nije u potpunosti ušlo u svoja prava. Odmah počinju pjevati. Ljudi su počeli govoriti da pjevanje zečeva upozorava osobu da će morati ubadati, to jest, vrijedi čekati proljetne mrazeve. Latinski naziv ptice prevodi se kao "cool". Možda to znači da će doći hladnoća.

Prema drugoj verziji, zeba je nazvana tako da je tijekom pjevanja u rano proljeće naglo prekinuo svoje tregere. Čini se kao da mu je dah bio izvan hladnoće. Ova ptica također malo zadrhti dok pjeva. Ali kako izgleda ptica zeba?

izgled

Vrsta pripada obitelji Ryukov. Opis ptice (chaffinch) je bolje početi s činjenicom da izgleda kao vrabac. Samo je njezino perje mnogo svjetlije. Kod muškaraca, osobito u sezoni parenja, glava i vrat su plave boje. Obrazi, grlo, tamnocrveni ton dojke i crno čelo.

Na crnim krilima su svjetle pruge. Rep tamne nijanse sa zelenim odljevom. Do jeseni, paleta boja blijedi, boja se mijenja u smeđu boju. U boji ženke dominiraju sivo-zeleni tonovi.

Postoji mnogo podvrsta zeba. Svaki od njih ima svojstvene značajke. Na primjer, veličina tijela ili oblik kljuna.

Smještajne značajke

Finchevi su klasificirani kao ptice selice. Stoga nije ispravno reći da je riječ o ptici koja zima. Chaffinch se može prilagoditi i ostati zimski ako je izabrao prikladno mjesto za sebe. Mnogo ovisi o regiji prebivališta. Finchevi su naseljeni, lutaju, migriraju.

Za zimovanje ne ostavlja uvijek granice jedne zemlje. Može odabrati južnu regiju u kojoj je zima blaža. Za let ptice se okupljaju u jatima od 50-100 jedinki. Lete brzinom od 55 kilometara na sat. Putem se mogu zaustaviti u područjima koja su bogata hranom. Nekoliko dana kasnije njihov se let nastavlja. Na mjestima zimovanja žive u pakiranjima. Vrapci im se ponekad pridruže.

Finchevi se vraćaju rano proljeće. Nalaze se u drveću - u šumama, gradskim parkovima, šumarcima. Oni daju prednost smrekovim šumama smreke, svijetlim borovim šumama, mješovitim šumama. Često lete do mjesta gdje su bili prošlog ljeta. Takve ptice vrlo brzo lete i skaču na tlo.

Chaffinch je ptica koja pjeva lijepo. Njezine pjesme su glasne i zvučne. Postoje mnoge varijacije pjevanja, ovisno o individualnim karakteristikama vrste. Trileri su slični onima koje izvodi skylark.

Pjevanje traje tri sekunde. Zatim slijedi kratka stanka i ponavljanje melodije. Mlade ptice sviraju melodije koje se ne razlikuju u bilo kojoj složenosti. Uče od odraslih, postupno stječući vještinu i poboljšavajući svoju virtuoznost.

Zvukovi koje čini zeba razlikuju se ovisno o regiji prebivališta. Njegov repertoar ima ukupno deset pjesama. On ih obavlja po redu.

Za ove ptice, moguće je predvidjeti ne samo dolazak proljeća, nego i vjerojatnost kiše. Prije kiše obavljaju ryu-ryu-ryu. Do jeseni pjevanje postaje tiho. To se očekuje, najvjerojatnije s kraja razdoblja reprodukcije. Muškarac više ne mora privlačiti pozornost svog pratioca.

Kod kuće, ptica glasno pjeva od siječnja do rujna. Međutim, bolje je ne početi kao kućni ljubimac. Finchevi ne vole živjeti u kavezima. Mnogo su nervozni, pokušavaju odletjeti, mogu odbiti pjevati. U zatočeništvu su podložni pretilosti, postoje problemi s očima. Međutim, ako se takva ptica pojavi u kući, trebate obratiti pozornost na njezinu prehranu. Trebalo bi biti bliže prirodnom. Kako ptice jedu u divljini?

Ptičja zeba jede i biljnu i životinjsku hranu. Za to, ona hvata razne kukce, tražeći žito. Kljun mu je vrlo izdržljiv. Nadopunjuju je snažni mišići lica. Dakle, ptica može prodrijeti u ljusku kukca ili ljuske sjemena.

Chaffinch ne smije jesti sjemenke koje su posijane u polju. Poljoprivrednici se često žale na njih. No, jedući veliki broj insekata, oni donose više koristi, kao agrarne usjeve i šumske plantaže.

Posebno mnogi kukci istrijebe u razdoblju pojave pilića. Finchevi ih hrane samo proteinskom hranom. Što nije tako uobičajeno među pticama ove obitelji.

reprodukcija

U proljeće ptice, zebe, čije fotografije i opisi su prikazani u članku, stižu u jata ujedinjenih po spolu. Mužjaci se ranije vraćaju. Oni su odvojeni od ženki. Proces reprodukcije počinje s poticanjem prijatelja na njihov teritorij. Za to, mužjaci pjevaju vokalno. Zvuči kao cvrkut pilića.

Ožujak počinje sezona parenja. Prije mame djevojke, muškarci trebaju zauzeti mjesto za gniježđenje. Obično su izabrali prošlogodišnje mjesto. Ako se u blizini mjesta gniježđenja nalaze natjecatelji, oni se odmah protjeraju. Dakle, česte su borbe između odraslih i prvih godina.

U tom razdoblju mužjaci se ponašaju nemirno, neprestano se svađaju, često prekidaju svoje pjesme, a njihovo perje na glavi je izglađeno.

U blizini je ženka zečeva. Dolazi do muškarca, sjeda do njega na grani ili na tlu. Ženka savija šape, podiže krila repom. Njezina glava je bačena gore, a iz kljuna dolazi tiho "zi-zi-zi." Tako se formira par.

Mjesec dana kasnije počinju graditi svoj dom. Glavna stvar u ovom slučaju je žensko, a muškarac samo pomaže. Istraživači procjenjuju da prikuplja materijale za izgradnju gnijezda s tla. Spušta se oko 1300 puta. Od tla, gnijezdo je izgrađeno na udaljenosti od četiri metra. Iako visina i izgled stabla mogu biti vrlo različiti.

Potrebno je tjedan dana za izgradnju gnijezda. Obično gnijezdo ima oblik zdjele. Ptica koristi mahovinu, tanke štapove, travu, korijenje kao materijal. Pričvršćenje je mreža. Gnijezdo ima dosta debele zidove - oko dva centimetra. Vanjski dio je pokriven mahovinom, lišajima ili kore. Unutar zdjele je prekriveno perjem, dolje, vunom. Takva kuća ne može se uvijek vidjeti s tla, zahvaljujući dobroj maski.

Ženka polaže od 3 do 6 jaja. Imaju zelenkastu nijansu s crvenim pjegama nepravilnog oblika. Ženka ih inkubira, a njezin partner donosi hranu, brinući se o njoj. Ali muškarac se ne razlikuje po monogamiji. Može pronaći drugog partnera za parenje, ne zaboravljajući brinuti se o svom potomstvu.

Pilići ptice zebe rođeni su dva tjedna nakon polaganja. Imaju vidljivu crvenu kožu. Tamna dlaka pokriva samo leđa i glavu. Djeca su bespomoćna. Roditelji ih stavljaju u ugriz insekata. Tijekom tog razdoblja ne mogu biti poremećeni. Svaka vanjska intervencija uzrokovat će da roditelji napuste gnijezdo, a pilići će umrijeti.

Do sredine lipnja pilići su spremni napustiti gnijezdo. Roditelji još nekoliko tjedana pomažu mladim pticama. Do kraja ljeta, par može imati i drugo leglo. Samo će ovaj put u kvačilu biti znatno manje jaja.

srednji ljudski vijek

Finchevi su šumske ptice koje traže hranu za sebe i piliće na tlu. Često su žrtve grabežljivaca. Možda zato ne žive dugo. Iako u zatočeništvu, očekivano trajanje života je do dvanaest godina.

U prirodi se javljaju vrlo često, tako da ne spadaju u rijetke vrste ili ugrožene. Finches ne predstavlja opasnost ili vrijednost za osobu i ne uzrokuje štetu. Zato ih se ne može naći u Crvenoj knjizi. Iako web sadrži mnogo prekrasnih slika mužjaka svijetle boje. To sugerira da je ptica popularna među promatračima ptica.

Dimenzije i struktura

Ne samo po veličini, već prema ustroju, zeba nalikuje vrapcu. Težina odrasle osobe ne prelazi 40 grama, a duljina tijela je 14-16 cm, a dugi i oštri kljun ima pravilan konusni oblik. Gornji dio je blago spušten do vrha. Nozdrve su blago prekrivene perjem. Razmak krila zeca može doseći 28 cm, a rep je srednje veličine, s usjekom u sredini. Prsti ptica slabog izgleda naoružani su jakim i oštrim kandžama. Život zebe u prirodnim uvjetima je oko 12 godina.

Boja muškog perja

Način na koji izgleda zeba zaslužuje posebnu pozornost. Što je ptica starija, to je njezino perje sjajnije. Crno čelo, vrat svijetloplave boje, valja se u crveno-smeđoj, istoj opeci i dojci. Smeđa leđa bliže repu dobiva zelenkastu boju, a donji dio tijela ima kontrastnu bijelu boju. One od najudaljenijih pera koje su najmanji su prekrasne tamnoplave boje. Crna krila sa širokim i uskim bijelim prugama i žutim rubom ističu se vrlo učinkovito. Perje donjeg repnog repa blijedo su bijele boje, s rubovima crne ljuske. Siva pera repa, smještena u sredini, imaju žutu granicu, svi ostali su crni, s unutarnje strane prekriveni velikim bijelim pjegama.

Oko svijetlo smeđih očiju - prstenova smeđe boje. Muški kljun mijenja nijansu ovisno o godišnjem dobu. U proljeće, tijekom sezone parenja, plavkasta je, a zimi postaje potpuno smeđa.

Boje perja ženki

Odrasle ženke, za razliku od mužjaka, ne mogu se pohvaliti tako svijetlim perjem. Vrlo je važno da budu manje uočljivi tijekom razdoblja gniježđenja, tako da je raspon boja ženki mirniji i suzdržaniji. Perje gornjeg dijela tijela ima tamno smeđu boju, donja je nešto svjetlija, bez naglih prijelaza. Glava i zatiljak zelenkasta boja. Prilično je malo drugačiji u boji od odrasle ženke Common Finch u prvim tjednima života. Značajka perja pilića je samo mala bijela mrlja na stražnjoj strani glave.

Podrijetlo imena

Gdje je ta vesela i živahna ptica dobila tako zanimljivo ime? Ruski su ljudi vrlo prikladno dali imena raznim pticama, primjećujući osobitosti ponašanja koje su im bile osobite. Zajednička zeba, kao ptica selica, ponekad je ostala zimovati u svojim rodnim zemljama. Možda je njegov šepav izgled tijekom razdoblja jakih mraza izazvao suosjećanje od lokalnih stanovnika, za što mu je dao takvo ime. Prema drugoj verziji, zeba je tako nazvana zbog svoje osobitosti u jesen i proljeće kako bi se skupljala u jatima na zyabiju.

Područje distribucije

Ova ptica se često može naći u većem dijelu Europe, u Sjevernoj Africi i praktički na cijelom teritoriju Rusije. Na Novom Zelandu to je najčešća vrsta prolaznika.

Uobičajena zeba živi u širokom rasponu šumskih krajolika - širokolisnih i crnogoričnih. Radije se nastanjuje u zrelim i hladnim šumama, u grmlju, na rubovima šuma, u brezovim šumama i borovim šumama. Jedine iznimke su mokra i močvarna područja, kao i tamne šume. Često se može vidjeti u blizini prebivališta ljudi - u vrtovima, vrtovima, parkovima, na grobljima. Neke ptice zimuju u srednjoj Europi, druge migriraju u Mediteran iu podnožja Kavkaza.

Chaffinch pjevanje

U davna vremena, takva obična zeba bila je u velikoj časti: njezino je pjevanje bilo visoko cijenjeno i za pticu je plaćeno mnogo novca. U zatočeništvu ptice mogu početi pjevati već u siječnju. U prirodnom staništu, pjesme zvuče od proljeća do sredine ljeta. Već u srpnju se čavlić sve manje čuje.

Glas ove ptičice zvuči kao zvonjava trilera. Tome prethodi tanka zviždaljka. Obično se pjesma sastoji od jednog ili dva koljena, koja se uporno ponavljaju jedan za drugim i završavaju nekom vrstom "udarca" - kratkom oštrom notom. Ljubitelji mogu točno razlikovati ova plemena, dajući im specifična imena. Trajanje jedne pjesme traje oko tri sekunde, nakon čega slijedi kratka stanka i sve se ponavlja. Chaffinch, koristeći zvukove, sposoban je prenositi različite signale, označavajući tjeskobu, udvaranje, agresivnost, itd. U svom jeziku on može dati signal za uzimanje ili izražavanje straha.

Uobičajena ukrasna zeba danas je mnogo rjeđa u urbanim stanovima nego prije.

Značajke ponašanja

Ptice žive u parovima, nastojeći se smjestiti jedna uz drugu, istodobno vrlo ljubomorno čuvajući svoj teritorij od svojih susjeda. Nakon razdoblja gniježđenja, kada pilići odrastu, zebe se skupljaju u velikim jatima, povezuju se s drugim članovima obitelji zeca i nestaju iz našeg područja za zimski period. Samo neki mužjaci ostaju zimovati.

Uobičajena zeba, čiji je opis izgleda gore, vrlo je energična ptica, spretna, inteligentna i neuobičajeno okretna. Gotovo cijelo svjetlo dana je u stalnom pokretu, samo u poslijepodnevnoj vrućini koja se skriva u granama drveća. Zaljev se pomiče po granama malo postrance, ali skoči uz tlo ili brzo trči. Njezin let nalikuje valovitim crtama, a na velikim visinama leti na velike udaljenosti. Prije no što sjedneš, zeba lebdi neko vrijeme iznad zemlje.

Kao i svi članovi obitelji zeca, kukci su glavna hrana plavog zeca. Tijekom sezone parenja, od svibnja do srpnja, hrana se sastoji od 100%. U hrani dominiraju male bube, leptiri, različiti dipteroni insekti, uključujući i one koji uzrokuju veliku štetu poljoprivrednim biljkama. Ponekad zeba jede i biljne proizvode - sjemenke korova, voće, bobice itd.

traženje gnijezda

U sjevernim regijama, zebe se pojavljuju sredinom travnja, u središnjem dijelu - gotovo mjesec dana ranije. Malo navikli, par zeba nastavlja graditi gnijezdo. Najčešće se nalazi u kruni listopadnog stabla, u podnožju jedne od bočnih grana. Ptice tako vješto maskiraju gnijezdo da ga je gotovo nemoguće vidjeti s tla. Za gradnju su se koristile male grančice, trava, mahovina. Zidovi gnijezda izvana prekriveni su komadima kore, lišaja. Dno je prekriveno perjem i vunom. Sav građevinski materijal pričvršćen je pomoću mrežastih niti. Kod polaganja obično ima 4 do 7 plavo-zelenih jaja prekrivenih ružičastim pjegama. Ženka ih inkubira dva tjedna, povremeno leteći iz gnijezda samo kako bi zagrijali ili pronašli hranu. Muškarac je rijetko hrani, više ih odvodi pjevajući ili svađajući se sa susjedima koji su letjeli na njegovo mjesto. U jednoj sezoni, običan zečak (fotografija i detaljan opis kako ove ptice izgledaju u ovom članku) može napraviti dvije spojke. Drugi traje od lipnja do kolovoza.

Kako izgledaju kokoši

Pilići koji su došli na svijet mnogo su pahuljastiji od svojih mnogih ptica pjevica. Njihovo tijelo je gotovo potpuno prekriveno dugom sivom dlakom, samo manji dijelovi ostaju goli. Pahuljice smještene na glavi beba strše na strane na vrlo zabavan način, nalik na šešir.

Nakon otprilike dva tjedna, mladunci pilića, iako se ne razlikuju po boji od majke, započinju svoj prvi let iz gnijezda. Oba roditelja se obično bave hranjenjem svog potomstva. Kao hrana, obična zeba donosi pilićima uglavnom različite insekte, od kojih je većina gusjenica.

Sadržaj zečića u zatočeništvu

U starim vremenima, te su ptice često bile kavezom i bile su vrlo skupe. U isto vrijeme, zeba koja se dugo zadržava u zatočeništvu, navikava se na novu situaciju i ne počinje odmah pjevati. Iznenađujuće, u zatočeništvu ptice imaju mnogo dulji životni vijek nego u prirodi. Unatoč tome, nisu baš prikladni za održavanje u stanu, au iznimno rijetkim slučajevima navikavaju se na osobu.

Ukrasni plah, na čijoj se fotografiji nalazi ispod, sposoban je izdavati svoje tragove zvona samo dok je osoba pored nje nepomična. Potrebno je malo se pomaknuti, dok pjevač počinje žuriti po zidovima kaveza, udarajući u šipke i riskirajući lomljenje. Поэтому для того, чтобы птицы не покалечились, зябликов содержат по одному, обязательно завесив клетку полотняным покрывалом.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Osim toga, često su pretili i bolesti oka. Iz tih razloga, broj ljudi koji su spremni slušati pjevanje zečića u zatočeništvu značajno se smanjio.

Kako izgleda ptica zeba

Kao i većina ptica, seksualni dimorfizam je izražen u zebe. Mužjaci imaju prilično svijetle boje, svijetle narančaste dojke i crno-smeđe leđa s zelenkastim nadhvostom. Čini se da na glavi nose plavo-sivu kapu.

Krila, veličine od 24 do 29 cm, tamno su smeđe boje s bijelim pjegama. Ženke imaju tamniju boju perja. Težina obično ne prelazi 20-50 g.

To je mala ptica, duljine tijela dosežu samo 14-15 cm

stanište

Uglavnom se distribuira u europskom dijelu Rusije, u Sjevernoj Africi, Europi, zapadnoj Aziji. Ove se ptice mogu naći u šumama: u šumama, na selu, u parkovima. Ali za razliku od svog rođaka, vrabac se rijetko nalazi u gradu.

Ovo je ptica selica. S početkom hladnog vremena, oko sredine rujna, odlaze na zimu na jug. Neki od njih su se prilagodili da žive cijele godine na jednom mjestu.

Oni prelaze na Sredozemlje, na jug Kazahstana i Središnje Azije, neki od njih zimi u planinama i predgorskim šumama Ciscaucasia. Nakon čekanja na hladnoću, vraćaju se u svoja nekadašnja staništa, obično krajem ožujka i početkom travnja.

Način života i prehrana

Ove ptice žive u malim jatima, oko 40-60 jedinki. Zbog svoje male veličine, vrlo su okretni i brzo lete. Kretanje po zemlji kao što ptice skaču.

Ove ptice imaju snažan i mali kljun, to je zbog vrste hrane. Uglavnom se hrane malim kukcima: raznim kukcima, gusjenicama, crvima, leptirima. U ljeto, oni mogu jesti hranu biljnog podrijetla, na primjer, razne sjemenke, bobice i voće.

vokalizacija

Finchevi imaju prekrasan glas. Njihovo je pjevanje poput trilera. Pjesme su vrlo glasne i zvone, traju oko 3-4 sekunde nakon pauze i ponavljanja pjesme. Pjevanje odraslih mužjaka može se podijeliti u 3 dijela - pjevanje, tril i udar (to je kratak, oštar zvuk).

Mladi mužjaci izvode jednostavnije "kompozicije" u kojima nema ova 3 dijela. Formiranje složenih pjesama počinje tijekom puberteta, mlađa generacija uči kopirati pjevanje od odraslih, iskusnijih muškaraca. Jedna zeba može svirati do 6 različitih pjesama.

Život u zatočeništvu

Zbog takvog lijepog pjevanja, ova vrsta je jako voljela držati u svojim kućama. I kako je to čudno, on nije kapriciozan, i može živjeti u zatočeništvu mnogo dulje, oko 9-12 godina, dok je u divljini tek nekoliko godina.

LIFESTYLE

Odmah po dolasku, mužjaci živih boja zeca počinju tražiti prikladno mjesto za gniježđenje. Kasnije se ženka pridružuje muškarcu. Finchevi preferiraju gustu šikaru, ali ove ptice su nepretenciozne prema mjestu stanovanja, pa se nastanjuju u svim šumama, izbjegavajući možda gluha mjesta. Gnijezdo zeca obično je samo 120 m 2. Zimi se zebe drže u jatima i premještaju na otvorene prostore - livade i polja. Često stvaraju zajednička jata s vrapcima ili drugim vrstama zeba, uglavnom sa svojim najbližim rođakom, zecom.

REPRODUKCIJA

Vrijeme je gnijezdo zečica početi u ožujku - travnju. Mužjaci, koji su se u ovom trenutku vratili iz zimovanja, počinju tražiti prikladno mjesto. Oni glasno pjevaju svoj teritorij i privlače ženke. Prihvaćajući muški poziv, žena počinje tražiti mjesto pogodno za izgradnju gnijezda. Chaffinch gnijezdo može biti smješteno na raznim mjestima - u gustim grmovima, živicama ili na drvetu, obično u blizini debla ili račva grana. Ženka gradi gnijezdo, a mužjak joj pomaže, donoseći građevinski materijal. Gnijezdo u obliku čašice u obliku zdjele pažljivo je ispleteno od mahovine, trave i tankih grančica pričvršćenih paučinom i dlačicama. Vani je gnijezdo prekriveno lišajima, brezovom kore i grudima biljnog dlake, pa je gotovo nemoguće primijetiti na pozadini kore drveta. Ženka polaže od 4 do 6 plavo-zelenih jaja i inkubira ih 11-13 dana.

Novorođenčad pljesnića prekrivena je dolje. Potpuno ovise o roditeljima. Roditelji zajedno hrane mladež. Donose insekte bebama i stavljaju ih izravno u otvoreni kljun pilića.

ZABLIK PJEVANJE

Pilići zeca proučavaju svoju pjesmu oponašajući pjevanje odraslih muškaraca. Tako oni postaju izvođači "dijalekta" karakterističnog za određenu regiju. Ovo pjevanje je vrlo važno za mlade muškarce kada prvi put označe granice svoje parcele. Melodija varira ovisno o mjestu stanovanja. Zviždeća pjesma zečica, razigrana, s karakterističnim "udarcem" na kraju.

BITNE ZAPAŽANJA

Chaffinch je najčešća ptica u europskim šumama. Muški mužjaci su među najsjajnijim pticama u Europi. Lako su prepoznatljivi po plavo-sivoj krunici, leđima kestenjastog kestena i tamnozelenoj repnoj bazi. Za razliku od mužjaka, ženske zebe nisu tako svijetle. Tijelo im je prekriveno smeđim perjem, a na krilima i repu bijele pruge.

ZANIMLJIVOSTI, INFORMACIJE.

  • Tijekom izgradnje gnijezda, ženski zečak poleti oko 1300 puta za građevni materijal i vraća se s njim u gnijezdo. Gnijezdo se nalazi na visini od 2-4 m od tla.
  • Finchevi pripadaju obitelji zeba. Samo tri vrste ove obitelji hrane svoje piliće isključivo kukcima, tj. proteinska hrana.

KARAKTERISTIČKE ZNAČAJKE ZABLIKA. KAKO IZGLEDATI. OPIS PTICA

ženski: oko 18 dana zauzima izgradnja gnijezda u obliku čaše i inkubacija jaja.

muški: štiti zemljište kada ženka inkubira jaja. Otjerao je potencijalne suparnike.

krila: bijela traka na krilima pomaže razlikovanju zeče od drugog zeba.


- Stanište staništa

Gdje je san

Europa, Azija, Sjeverna Afrika, otok Madera, Azori i Kanarski otoci - u svim tim mjestima postoji zeba. Finches iz sjeverne i istočne regije raspona su ptice selice i zima na jugu - u srednjoj i južnoj Europi i na Bliskom istoku.

ZAŠTITA I OČUVANJE

Finchevi su brojni diljem Europe, pa im nestanak ne prijeti.

Ptice glasovi - Chaffinch (Fringilla coelebs). Videozapis (00:00:52)

Chaffinch (lat. Fringilla coelebs) je ptica pjevica iz obitelji finča.
Veličine vrapca (dužine oko 17 cm). Boja perja muškog je svijetla (pogotovo u proljeće): glava je plavičasto-siva, leđa su smeđkasta sa zelenom, gušavost i grudi su smeđe-crvene, velike bijele točke na krilima, boja ženke je tamnija. Rasprostranjen u Europi, zapadnoj Aziji i Sjevernoj Africi, naselio se na Istoku. Jedna od najbrojnijih ptica u Rusiji. Stanuje u šumama i parkovima svih vrsta, često u samom skloništu čovjeka. Gnijezda bježi na drveću, prikrivajući ih mahovinom i lišajima. Ponekad se gnijezde dva puta na ljeto. U polaganju 3-6 plavičasto s pjegavim jajima. Hrani se sjemenkama i zelenim dijelovima biljaka, a ljeti se hrani i insektima i drugim beskralješnjacima koji hrane mlade ptice.

Obično je pjesma vrste zebe predstavljena trilom, koji se završava udarcem (kratkim, oštrim zvukom) na kraju. Trileri prethode početnim, suptilnijim zviždaljkama. Stoga se pjesma zečića može podijeliti u tri uzastopna dijela - pjevanje, triling, procvat. Takva struktura pjesme karakteristična je za sve odrasle muškarce (ženski zečići obično nisu vokalno realizirani). Cijela pjesma obično traje oko 2-3 sekunde, nakon pauze (7-10 sekundi) pjesma se ponavlja. Mladi mužjaci zečića (prve godine) imaju pojednostavljenu, ujednačenu strukturu, specifičnu pjesmu (sub pjesmu), u kojoj se ne razlikuju tri opisana dijela. Slična ženska pjesma tijekom života može biti prisutna u ženskom zečiću. Pretpostavlja se da se razvoj normalne vrste kod muškaraca odvija pod utjecajem testosterona (spolnih hormona). Normalnu (složenu, diferenciranu) strukturu pojedine pjesme dobivaju mladi mužjaci (nakon što postanu na krilu) kao rezultat treninga - kopiranja pjesme starijeg mužjaka svoje vrste, kao i "uzajamnog učenja" jednogodišnjih mužjaka - poziv. Pjesme se mogu mijenjati (improvizacija pjesme), a stvaraju se različite verzije (vrste) određene pjesme koje se dobro razlikuju kada se gledaju na sonogramu. Repertoar jednog zeba može uključivati ​​1-6 (10) verzija pjesme, koje se izvode naizmjenično. Obično mužjaci pjevaju samo oko 2-3 vrste pjesama u skupini, u populaciji možete pronaći u prosjeku 20 vrsta određene pjesme. Slične vokalne varijabilnosti uočene su u mnogim vrstama prolaznika. Zbog zvučne pjesme, zečevi se često drže u zatočeništvu.

Pogledajte videozapis: Ptice Hrvatske - Zeba, mužjak Fringilla coelebs Birds of Croatia - Chaffinch, male 15 (Rujan 2019).

zoo-club-org