Ptice

Waxwing - ptica s čuperkom na glavi

Waxwing (Bombuse) je ptica koja pripada monotipskoj obitelji voska (Bombillidae), koja uključuje tri vrste. Prije nekog vremena, smeđe su pripadale potfamiliji Svileni voskovi, ali sada su predstavnici zasebne obitelji Ptiloganatidae.

Sadržaj članka:

Opis voska

Waxwings - ptice su male veličine, ali imaju prilično svijetlu i vidljivu boju, Do danas je poznato i opisano devet vrsta, koje tvore par obitelji: svilenkastih voskova i vosaka. Prethodno su svih devet vrsta predstavnici iste obitelji. Sve ptice poput Sparrowa i obitelji Sviristelle imaju vrlo karakterističan i atraktivan izgled, ali seksualni dimorfizam kod takvih ptica nije jasno izražen.

Pjevanje voska podsjeća na žuborenje prelijevajuće bujice "sweri-ri-ri-ri" ili sviriri-sviriri, što je vrlo slično zvuku flaute, što je izazvalo tako neobično ime vrste. Let predstavnika predstavnika monotipske obitelji vrućeg voska konzistentno je jednostavan i prilično brz.

izgled

Duljina tijela odrasle osobe nije veća od 18-23 cm, s prosječnom težinom u rasponu od 55-68 grama. Na vosnim navojima nalazi se dobro označen pramen na glavi. Boja je ružičasto-siva, s krilima crne boje, u prisutnosti žutih i bijelih pruga. Repni dio, područje grla i traka koja prolazi kroz oči imaju crnu boju. Vrhovi na sekundarnim krilima perja imaju izgled malih svijetlo crvenih ploča koje se jasno razlikuju samo pomnim ispitivanjem. Na rubu repa vidljiva je vrlo vidljiva žuta pruga, a na krilu je uska traka bijele boje.

Različiti tipovi imaju neke vanjske razlike. Amur ili japanska voska (Bombils jaronis) je mala pjevica, s tijelom dugim 15-16 cm, s crvenim vrhovima perja za upravljanje, kao i crvenim krilima. Američki, ili cedar vosak (Bombilla cedrórum) ima manje svijetlu i vidljivu boju, a obični vosak (Bombillarrrulus) odlikuje meka svilenkasta, uglavnom smeđa pera s crnim i žutim oznakama.

Ovo je zanimljivo! Djeca prije prve molitve u jesen su smeđe-siva, s smeđe-bjelkastim trbuhom, a za odijelo pilića karakteristična je prisutnost kestenjastog podvožnjaka i razvijene žute boje na repu i krilima.

Kljun ptice je relativno kratak i relativno širok, nalik kljunu muhara, ravne donje donje čeljusti i blago zakrivljenog vrha iznad kljuna. Noge ptice su jake, imaju zakrivljene kandže, koje su dobro prilagođene za grljenje, ali ne i za brzo kretanje. Rep je kratak. Postoje identična repna pera. Krila ptica su prilično duga, s vrhom od trećeg perja i rudimentarnim prvim perjem.

Karakter i način života

Waxwing je u većini slučajeva vrlo sjedeća ptica, ali u razdoblju aktivne reprodukcije, predstavnici vrsta preferiraju držati se u velikim jatima, koja intenzivno lutaju u potrazi za bogatom prehranom. Takve ptice imaju samo jedan puni moljac tijekom godine, što se kod odraslih održava u listopadu i studenom. Mlade ptice razlikuju se djelomičnim moltingom pa počinju mijenjati svoju pilićku odjeću za prvo zimsko perje otprilike u posljednjem desetljeću ljeta.

U rujnu uzorci predstavnici monotypic obitelji crkve waxworms već u ovom trenutku stekli karakteristične tamne točke u području grla. Početkom prvog jesenskog razdoblja, ptica izbacuje izuzetno malo perje, dok upravljačko i letačko perje ostaju nepromijenjene sve do jeseni sljedeće godine.

Koliko dugo živi vosak

Waxwing je jedan od najbližih rođaka običnih vrabaca, a prosječna životna dob takve ptice u prirodnom staništu iznosi dvanaest godina. Voskovi se često drže u zatočeništvu, ali takve ptice se rijetko ručno izrađuju., Uz strogo poštivanje pravila njege i održavanja, život takvog pjevačkog ljubimca može trajati oko petnaest godina.

Staništa, staništa

Amur ili japanski vosak je stanovnik sjeveroistočne Azije. U našoj zemlji, takve ptice su uobičajene u regiji Amur i na sjevernom dijelu Primorja. Za zimovanje, japanski vosak se seli u Japan i Koreju, kao i na sjeveroistočni dio Kine. Američki, ili cedrovani vosak naseljava otvorene šumske regije Kanade i sjeverni dio Sjedinjenih Američkih Država.

Područje zimovanja takvih ptica je prilično opsežno i proteže se do najjužnijeg dijela Srednje Amerike, a voskovi letjeti u južnim dijelovima Ukrajine, na području Krima, Sjevernog Kavkaza i Zakavkazije. Često se nalaze u delti rijeke Volge i ušća Urala, na području Turkmenistana i Uzbekistana, Tadžikistana, Kazahstana i Kirgistana.

Ovo je zanimljivo! Biotop je pretežno crnogoričnih i breza područja šuma-tundra ili tajga, koji se sastoji od bora i smreke, breza, ali u istočnom dijelu Sibira voskovi su zabilježeni u gniježđenje razdoblju između šume ariša.

Obično vosak bio je rasprostranjen u tajga šumskoj zoni sjeverne hemisfere. Ptice ove obitelji žive na području rijetkih crnogoričnih šuma i mješovitih šumskih zona, u planinama obraslim vegetacijom, kao i na proplancima. Seljenje ptica na jug provodi se svugdje ne ranije od pojave hladnog vremena ili snijega.

Gotovo svugdje waxwings napuštaju svoje domovine ne prije sredine prvog jesenskog mjeseca. Posebno velika jata ptica javljaju se u razdoblju od jeseni do prve polovice zime. Proljetno kretanje na sjever, u pravilu, postiže se malim jatima.

Dijeta voska

Amur, ili japanski waxworms hrane uglavnom biljne hrane kao što su voće i bobice. U proljeće takve male ptice koriste biljne pupoljke za hranu, a uz početak ljeta osnovni obrok prehrane ptica nadopunjuje se svim vrstama štetnih insekata. Najčešće se ptice drže u velikim jatima, često lete insekti u letu i hrane se ličinkama i mladim biljkama.

Od ljetnih usjeva, ptice preferiraju kalinu, lingonije i imelu. Ptice se hrane i glogom, sibirskom jabukom, smrekom, pasuljkom i krkavicom. U zimskom hladnom razdoblju, ptičja jata često se nalaze u naseljima na području srednjeg pojasa naše zemlje, gdje se uglavnom hrane jagnjacima.

Razmnožavanje i potomstvo

Najčešći je na velikim površinama iu različitim biotopima gnijezdo voska u svijetloj šumi, u zrelim stablima., Ptice dosežu spolnu zrelost u dobi od jedne godine. Sezona intenzivnog gniježđenja nastavlja se od svibnja do srpnja. U gornjem dijelu stabala, odrasla ptica podiže gnijezdo u obliku čaše. Za dobivanje robusnog pernatog gnijezda koriste se trava, kosa, mahovina i grane crnogoričnog drveća. Plitica u gnijezdu obložena je nježnim i mekim lišajima s kore, a ponekad su u pladnju prisutne i cedrovine. Najčešće se za gniježđenje koristi područje ruba šume, u blizini vodenih tijela i drugih parova.

Svake godine waxworm traži novog partnera. Udvaranje muškarca za ženku također se sastoji u hranjenju njegovog partnera bobicama. Ženka polaže od četiri do šest jaja plavkasto-sive boje s crno-ljubičastim točkicama. Polaganje jaja inkubira isključivo ženka nekoliko tjedana. U ovom trenutku, mužjak uzima svu brigu o hrani, koju mogu predstavljati insekti i plodovi bobičastog voća. Potomstvo koje se pojavilo u svijetu postaje potpuno neovisno za dva ili tri tjedna.

Ovo je zanimljivo! Kolovoz je vrijeme rasprostranjenog masovnog podizanja svih pilića rođenih ove godine na krilu i naknadnog formiranja zimskog jata.

Amurski ili japanski waxworms gnijezde u arišnim i cedrovim šumskim zonama, a razdoblje parenja traje krajem zime. Za polaganje jaja ove ženke izgrađeno je malo gnijezdo, koje se u pravilu nalazi na prilično tankim vanjskim granama visokih stabala. Samonikla ženska gnijezda ispunjava se biljnim vlaknima. Jedna takva spojka sadrži od dva do sedam jaja sivkasto-plave boje. Proces inkubacije traje u prosjeku tjedan dana, a čitavo razdoblje legla može trajati oko 16-24 dana. Obje ptice u paru hrane ribe koje su rođene.

Prirodni neprijatelji

Ptice koje vijaju danas su izvor preferirane hrane za mnoge divlje životinje i ptice grabljivice, tako da ove ptice igraju važnu ulogu u prirodnom prehrambenom lancu. Glavni neprijatelji voštanog crva su kune, lasice i jastrebovi, svrake i vrane, kao i sove.

Ovo je zanimljivo! Značajan dio ove vrste nema zaštitnu boju, tako da svijetle odrasle ptice često postanu plijen grabežljivaca, a jaja aktivno jedu članovi obitelji lasica i vjeverice.

Male ptice koje pripadaju trima vrstama monotipske obitelji voskova aktivno uništavaju razne štetne insekte, a također i učinkovito sprječavaju naglo povećanje njihove populacije. Između ostalog, waxwings su među prirodnim distributerima sjemena mnogih kultura i doprinose intenzivnom rasipanju nekih biljaka.

Stanovništvo i status vrsta

Neke dobro poznate vrste voskova u ovom trenutku ostaju slabo shvaćene, ali prema IUCN-u, opća populacija takvih ptica je prilično brojna, tako da njeno stanje ne može biti zanimljivo znanstvenicima. Međutim, do danas, Amur vosak je naveden na stranicama Crvene knjige.

Smanjenje ukupnog broja predstavnika ove vrste potaknuto je nekontroliranim ulovom pojedinaca koji lete u zimu u Kini, gdje se takve ptice koriste za pripremu raznih jela ili ih čuvaju kao ukrasne pernate ljubimce.

Opis waxwings

Waxwinger u narodu smatra se "ljepotom ptice", koja ne može pjevati, već samo cvrkutanjem i zviždanjem, izdavanjem karakterističnih trilera - "sviririri ...". Paketi voskova, dobro obučeni pjevici, uvijek privlače pozornost ljudi u gradovima i na selu. Ove ptice s kratkim nogama su nešto manje od čvorka. Njihovi vrhovi ukrašeni su velikim ružičastim pramenovima. Tijelo (oko 15-18 cm) prekriveno je ružičasto-sivim perjem. Smeđkasto je s crvenim perjem, s udaljenosti izgleda ružičasto sivkasto. Na crnim krilima vidljive su pruge žute i bijele boje. Rep, grlo i traka u blizini očiju su crni. Rep je oivičen žutom prugom, krila su ukrašena uskom bijelom prugom. U blizini možete vidjeti crvene vrhove perja.

Ljetna staništa i gniježđenje voskom su cijela taiga zona Rusije, uključujući šumsku tundru. To su crnogorične šume, mješovite šume i proplanci sjevernog teritorija zemlje. Najčešće se voskovi nalaze na mjestima gdje rastu smreka, breza i bor. Na Altaju se gnijezdi posebna podvrsta. Do lipnja, voskovi se vraćaju na svoja mjesta za gniježđenje. Gnijezde grade na različitim visinama stabala. Gnijezdo je izrađeno od građevnog materijala, koji je uvijek tu. To su suhe grančice, trava, mahovina i lišaj. Cijela konstrukcija (promjera više od 20 cm i visine oko 10 cm) unutra je obložena mekim perjem i dolje. U kvačilu je od tri do sedam pepeljasto-plavih ili sivo-ljubičastih jaja sa sivim točkicama i crnim točkama. Češće se polaže s tri do pet jaja. Nakon dva tjedna pojavljuju se pilići. Migratorne ptice selice uspijevaju izleći piliće prije nego što počnu letjeti u toplija mjesta bliže jugu s početkom hladnog vremena.

Waxwings može letjeti na Kavkaz, Krim i Srednju Aziju. Na putu (dva puta godišnje) u jesen iu rano proljeće velika stada stižu u srednju stazu. Pojavljuju se u moskovskoj regiji obično u prvoj polovici zime, ponekad do Božića. Ornitolozi imaju više mogućnosti za proučavanje tih ptica tijekom "migracija". U rijetko naseljenoj i nepristupačnoj sjevernoj teritoriji, voskovi vode tajanstven način života.

Voskanje na drvetu

Hranjenje voskom

U njihovoj domovini voskovi crvi se hrane bobicama, malim voćem, pupoljcima, mladim mladicama i insektima. Ptice su uhvatile ruku da uhvate komarce, vretenca, leptire i mušice u letu i pronađu ličinke. U jesen, voskovi moraju odletjeti s tih mjesta ne toliko od hladnoće kao iz gladi. Pokreću ih potrebe za pronalaženjem takvih mjesta gdje ima mnogo hrane. Dok putuju, voskovi obično postaju "vegetarijanci". Ako ima mnogo bobica, ptice se zaustavljaju i jedu mnogo. Oni vole bobice planinskog pepela, smreku, viburnum, divlju ružu, žuticu i drugo drveće i grmlje.

Waxwings imaju izvrstan apetit. Nemilosrdni ratnici jedu mnogo i brzo. Gutaju bobice cijele. U takvoj količini da njihovi želuci nemaju vremena probavljati hranu. Smiješno, ali o dolasku ovih ptica može se naći njihov izmet. Narančasto-crvene mrlje polu-probavljenih bobica s ostacima kore i sjemenki mrlje na stubama, slijepim područjima i područjima ispred kuća. Sjemenke “od voskova” klijaju na najzgodnijim mjestima. Ove ptice ponekad posjećuju korito i rado kljuca sjeme i suhe bobice.

Nakon nekoliko tjedana proždrljivosti, paketi odlaze i lutaju s jednog mjesta na drugo. Udaljenost od leta ovisi o količini hrane na novim mjestima. Na kraju zime - u rano proljeće, voskovi se ponovno pojavljuju u moskovskoj regiji, hraneći se preostalim bobicama i natečenim pupoljcima jasena i topola.

Voskanje na žicama

Pijani vosni crvi

Voskovi su ponekad pijani. Čudno ponašanje otrovnih ptica odavno je poznato. Ne samo u našoj zemlji, već iu drugim državama, primjerice u skandinavskim. Takve su se situacije pojavile iu Americi, ali ptice su tamo jele i druge plodove. Pijani voskovi se nalaze ne samo u jesen, nego i u proljeće. Ponekad je opijenost uzrokovana sokom drveća. Primjerice, javorov sok. Njegove kapljice proljeće teku kroz deblo i grane s bilo kakvim oštećenjem kore. Waxwings se često opijaju u toploj i vlažnoj jeseni, kada u vrijeme kada stignu na grmlje i drveće ostavi mnogo bobica, osobito planinskog pepela. U takvim klimatskim uvjetima, sok u bobicama počinje fermentirati. Nemilosrdni ratnici gutaju sve, čak i fermentiraju bobice, napadajući ih cijelim jatima.

Američki ornitolozi proučavali su ponašanje "pijanih" voska i promjene u njihovim tijelima. Pokazalo se da ptice imaju vlastitu “rizičnu skupinu”. Ovaj proždir. Kada se veliki broj bobica pojede, fermentacija počinje u ptičjem jednjaku. Jetra nema vremena da se nosi s opterećenjem. Alkohol mijenja ponašanje ptica. Jato pijanih vosaka nije smiješan prizor. Ptice prestaju ploviti u svemiru. Oni ne mogu letjeti ravnom linijom, sudariti se s preprekama, pasti, ozlijediti se i čak umrijeti. A budući da su prepreke često prozori, zidovi kuća i sami ljudi, stanovništvo počinje paničariti. Pojavljuju se podaci o agresivnim pijanim voštanim crvima koji nastoje napasti ljude i terorizirati gradove.

stanište

Ptica voska preferira tajga zonu Rusije. Ovo je mjesto njegovog ljetnog staništa i gniježđenja. Možete je upoznati u šumskoj tundri. Ona preferira mješovite šume, reznice i hvoyniki, koji se nalazi u sjevernoj zoni zemlje. Ptice, borove i smreke najčešće se odabiru za ptice.

Waxwings - ptice selice. S početkom hladnog vremena, približavaju se južnije, gdje su mjesta toplija. Neka jata lete u Krim, Srednju Aziju i Kavkaz. Međutim, većina preferira srednju traku. Ptica voska, u pravilu, pojavljuje se u prvoj polovici zime, a ponekad i do Božića, u moskovskoj regiji.

Tijekom lutanja, ornitolozi imaju veliku priliku proučavati te ptice. Štoviše, u udaljenoj i rijetko naseljenoj sjevernoj zoni, voskovi vode sjedeći i tajnoviti način života.

Kod kuće, ptičji vosak jede male plodove, mlade izbojke i pupoljke. Ljubav ptica i insekata. Oni dobivaju ruku da bi letjeli mušice i komarce, leptire i vretenca. Waxworms se također hrane ličinkama.

Početkom jeseni ptice napuštaju svoja nastanjiva mjesta. Voziti ih od tamo nije toliko hladno kao glad. Odletje u potrazi za mjestima gdje mogu naći hranu. Tijekom svojih putovanja voskovi postaju vegetarijanci. Zaustavljaju se na mjestima gdje ima puno bobica. За время отдыха птицы стараются наесться вдоволь. Нравится им рябина и можжевельник, калина и барбарис. Могут они съесть ягоды и с других кустарников и деревьев.

Свиристель – птица с отменным аппетитом. Прожорливые пернатые едят быстро и помногу. Ягоды они заглатывают целиком. При этом пищу употребляют в таком количестве, что их желудки не в состоянии успеть ее переварить. Zanimljiva je činjenica da je izgled voska označen njihovim izmetom. Ptice ostavljaju crveno-narančaste mrlje koje se sastoje od polu-probavljenih bobica s komadima kore. Takva legla mrlje na tlu i stubama ispred kuća. Sjemenke koje ostavljaju voskove ponekad rastu na različitim mjestima. Posjetite ove ptice možete i umjetne hranilice. Oni lako kljucaju suhe bobice i sjemenke.

Nakon što čopor provede nekoliko tjedana na jednom mjestu, leti na drugu. Izbor novog staništa ovisi o količini hrane. Voskovi se ponovno pojavljuju u predgrađu krajem zime ili rano proljeće. Ovdje se hrane preostalim bobicama, kao i već rastućim pupoljcima topola i aspensa.

Čudno ponašanje

Ptica voska ponekad je "pijana". Takvo čudno ponašanje ptica poznato je već dugo vremena. Ovaj fenomen uočen je ne samo u Rusiji. Takve su situacije nastale u Americi i zemljama Skandinavije.

"Pijan" waxwings može se promatrati ne samo u jesen, ali iu proljeće. Ponekad "opijenost" izaziva sok drveća. U proljeće, njezine kapljice teku niz deblo s najmanjim oštećenjem kore. Ali češće se voskovi "napiju" u jesen ako je vrijeme toplo i vlažno. Sok u bobicama, koji je ostao na grmlju za dolazak ptica, počinje fermentirati u takvim uvjetima. Žestoke ptice jedu sve. Gutaju i fermentiraju bobice.

Ponašanje "pijanih" vosaka i promjene u njihovom tijelu proučavali su američki ornitolozi. Pokazalo se da u slučaju konzumiranja velikog broja bobica, njihova fermentacija počinje u jednjaku. U isto vrijeme, jetra ne može podnijeti povećano opterećenje. Alkohol u ptičjem tijelu mijenja ponašanje ptica. Jato pijanih vosaka nije smiješan prizor. Ptice ne navigiraju u svemiru. Ne mogu letjeti ravnom linijom, sudariti se s raznim preprekama, pasti, ozlijediti se i ponekad umrijeti.

Vučna staništa, ptice selice ili ne

Waxwings su česti posjetitelji u gradovima i gradovima zimi, ali su tajnoviti, tako da njihovo ponašanje nije u potpunosti shvaćeno, uključujući sezonska kretanja.

Bilo bi ispravnije nazvati ih uvjetno nomadskim, jer ako preletaju na druga područja za zimu, onda su to kratke udaljenosti. Želja da se ove ptice lete na jug zimi možda se neće pojaviti ako postoji blaga zima i puno hrane u poznatom području.

Područje boravka je Sjeverna Amerika, sjever Europe i Azije, crnogorične i mješovite šume. U jesen, u jatima, voskovi se kreću prema jugu, u to se vrijeme i zimi mogu naći u središnjoj Rusiji, Francuskoj, Poljskoj i Italiji.

Neka jata lete u Krim i Tursku. Waxworms, koji žive u Americi, žive ljeti u jugozapadnom dijelu kontinenta, zimi odlaze u Meksiko.

Opis izgleda

Voskanje - mala ptica, tijelo dužine oko 20 cm, težine 60 g. Boja pera - siva s ružičastom nijansom, ova nijansa je svjetlija na glavi. Na stražnjoj strani glave nalazi se pikantni pramen, na krajevima krila s crnim i bijelim mrljama, crno mrlje ispod kljuna. Ženke i mužjaci euroazijskih voskova su iste boje.

Svilenkasto (američki) vosak muški je crn s plavom nijansom, ali ženka je siva i neprimjetna. Imaju dug, oštar rep i crvene oči. Ornitolozi vjeruju da crne voskove treba smatrati zasebnom vrstom.

Gniježđenje i uzgoj

Strogo monogamni waxwings ne može se zvati. Udarajući se u proljeće u parovima, oni biraju prošlogodišnjeg partnera, ali ne uvijek.

Gnijezdo je izgrađeno na četinarima koji nisu vrlo visoki od tla. Suha trava, grančice, iglice - od toga grade gnijezdo, dno je obloženo komadićima vune i mahovine.

Ženka odlaže do 5 malih plavičastih jaja, ne napušta gnijezdo tijekom inkubacije, mužjak nosi hranu. Nakon nekoliko tjedana, kada su se pilići izlegli, oba roditelja lete za hranom za sebe i malu djecu. Nakon još 15 dana, pilići postaju neovisni.

Power značajke waxwings

Jedite i male insekte, i bobice, voće. Prehrambene preferencije voska ovise o dobi i godišnjem dobu. Nestlings se hrani insektima, hvatajući ih u letu.

Hrana je leptira, vretenaca, komaraca, mušica. Od biljne hrane ljeti, voskovi mogu naći dud i imelu. Bliže jeseni, voskovi će rado kljucati jabuke, divlje ili one koje se ne sakupljaju u vrtovima.

S nastupom hladnoće, kada vosak već leti za zimu, prelaze na bobice: jedu kalinu, jasen, brusnice i brusnice, smreku. Ako je bobica koju je ptica pokupila pala na tlo, vosak joj nikada neće pasti dolje.

Tlo pod drvetom ili grmljem prekriveno bobicama znak je da su se voštane lisice tu slavile.

Smatra se da je loš predznak ako voskica histerično kuca kroz prozor ili vrata, ponekad umire. Objašnjenje za to je jednostavno: kljucaju i fermentiraju bobice, iz kojih gube orijentaciju.

Ove beskrupulozne ptice su izvrsni distributeri sjemena. Čvrsto iščupajte bobice i puno, a da ne oštetite sjemenke, njihov želudac ne probavi u potpunosti hrane. Dok lete na nova mjesta u potrazi za hranom, waxwings šire sjeme na velike udaljenosti.

Pjevanje voska, njeni neprijatelji u divljini, pripitomljavanje

Zvukovi koje voskasti izdavači su vrlo različiti: melodični zveckanje poput zvona, zviždanje i cvrkutanje, povik u visokim tonovima.

Podrijetlo imena ptice - od starog ruskog "podbuha" (glasno zviždaljka). Druga verzija - od riječi "cijev", često pjevaju kao ovaj instrument.

Njihovi glavni neprijatelji su ptice grabljivice: sove, jastrebovi, gavrani. Vjeverice i kune zaražene su voskom, uništavaju gnijezda i jedu jaja i piliće.

Lako je držati vosak u kavezu, ali ako ga riješite sami, on će postati sjedeći i gotovo neće pjevati. Najbolji uvjeti za njih u zatočeništvu - veliki kavez s nekoliko ptica.
Pogledajte videozapis o tome što su to, ovi voskovi.

Crested pleme

Na našem planetu ima mnogo ptica, uključujući i krestu. Ovisno o klimatskim zonama i vremenskim uvjetima koji prevladavaju u različitim dijelovima Zemlje, ove ptice biraju ugodno okruženje za sebe. Razlikuju se po načinu života, prehrani, osobinama ličnosti, ponašanju i veličini tijela. Uvjetno kombinira sve te ptice zabavne pramenove, naslikane na glavi.

Crested ptice uključuju:

  • kugare,
  • zajednička šala,
  • Zobena kaša Remeza,
  • pupavac,
  • šiljat djetlić
  • paun,
  • Goatsin,
  • Ćubasti gnjurac,
  • kakadu
  • Sjeverni kardinal,
  • sekretarica
  • jay i drugi.

Mnoge od ovih ptica nailaze u izobilju na otvorenom prostoru naše domovine. Drugi su egzotičnog podrijetla i žive u vrućim tropima.

Zimski vosak

Waxwings su male, ali vrlo spektakularne ptice koje žive u ruskim šumama. Težina odraslog pojedinca je do 70 grama, a duljina tijela nije veća od 18 cm, a svijetlo crvene mrlje kontrastiraju na pozadini sivkasto-smeđeg perja tijela. Krila i rep ptica su crni sa svijetlo žutim i bijelim mrljama.

Voskanje se događa u predgrađima, Sibiru, Krimu, kao iu Kavkazu i Srednjoj Aziji. Ne boji se hladnoće, pa se osjeća ugodno čak iu sjevernim dijelovima zemlje, u tajgi i šumskoj tundri.

Ptica jede plodove pepela, divlje ruže, sok od drveta, iz kojeg se ponekad napije. To se događa ako jede fermentirane bobice ili nektar. Naknadno neadekvatno ponašanje voska u ovom stanju ugrožava pojavu agresivnosti, ozljeda drugih ptica i opasnost od pada u ruke lokalnih predatora: kune, vjeverice, sove i sokolovi.

Terenski chibis

Još jedan grb koji živi u Rusiji, ali i Perziji, Indiji, Kini. Ima svijetlo, šareno perje i razlikuje se od ostalih ptica na polju s relativno velikom veličinom. Odrasla ptica teži od 110 do 330 grama, a dužina tijela je do 30 cm, a crno-bijelo perje chibisa vrlo lijepo svjetlucaju na suncu i imaju metalni sjaj.

Kao stanište bora bira otvorene prostore: livade, stepa, polja na kojima raste krumpir i oskudne šume. Važno je da teren karakterizira visok stupanj vlažnosti, au blizini je i rezervoar.

Kao hrana ova ptica s pramenom bira insekte i male beskralješnjake.

Chibis stvara život za jedan par, gradi svoja gnijezda na površini zemlje. Jedno kvačilo ne sadrži više od četiri jaja odjednom.

Kukavica

Ova ptica s pramenom odlikuje se skromnom veličinom: težina mu je do 45 grama, a duljina tele ne prelazi 19 cm, a karakteristična je sivo-smeđa boja. Vanjska udobnost pridonosi dobrom maskiranju u suhoj travi, lišću i granama te na tlu. Tuf na glavi šale je mali.

Omiljena staništa larksa su ceste, pješčane jame, rijetke šume, kao i željeznički nasipi. Mala ptica se hrani insektima i žitaricama. Stoga se tijekom jeseni jata losova kreću u tople zemlje: Koreja, Afrika, Kenija, Arabija, na jugozapad Europe.

Nakon parenja u gnijezdu larksa pojavljuje se do pet jaja svijetlo žute ili bež boje. Ženka inkubira potomstvo dva tjedna. 10 dana nakon rođenja, pilići su spremni za samostalan odrasli život.

Zobena kaša Remez

Ova ptica s pramenom na glavi je prilično mala. Težak je samo 20 grama, a dužina tele je 15 cm, a izvana je vrlo slična običnom vrabcu. Od svojih kongenera odlikuje se perjem, obojen u sivo-bež tonove s bijelim i crvenim prugama. Muški pramen nešto je veći od ženki. Stanište zobene kaše je močvarno zemljište, u blizini kojeg se nalazi tijelo pitke vode, kao i otvoreni prostori u kojima raste grmlje.

Remez zobena brašna hrani se prvenstveno insektima i žitaricama. Kada nestanu, ove ptice kreću u zimu u istočnu Aziju.

Zobena kaša gradi svoja gnijezda izravno na tlu. Za maskiranje ptica koristite udubljenja ili grmlje.

Šuma i ptica močvarica

Uobičajene ptice koje obitavaju u šumama i močvarnim područjima su djetlić s oštrim grbom, jay, pelud, kozin i chomga.

Djetlić je, kao što je poznato, službenik za zdravlje šuma. Njegova specifična struktura glave i vrsta dugog kljuna stvoreni su kako bi se jednostavno i učinkovito izvukli paraziti ispod kore drveta. Što se tiče izgleda, ptica izgleda vrlo šareno i svijetlo. Dugi pramen je zaštitni znak pernate.

Mala jajovica je također vlasnica snopa boje bež-smeđeg ili plavo-crnog perja. Tu su crna i crna i bijela pokrivala za glavu. Stanovnik bjelogoričnih i rukotvornih šuma voli jesti bube, guštere, male glodavce, žabe. Snažni kljun na kraju pomaže pticama da dobiju hranu.

Hoopoe - još jedan svijetli predstavnik svijeta šumskih ptica. Njegov brijeg izražen je vrlo vedro, kao i drugi znakovi ove ptičje pasmine. Perje ptice na leđima, prsima i trbuhu bež. Kontrastne bijele i crne pruge u području krila i repa izgledaju vrlo impresivno.

Crested Chomga i Goatsin preferiraju rezervoare i močvare kao staništa. Goatzin je tropska ptica koja voli toplinu. Što se tiče chomgi, ona živi na području Starog svijeta.

Egzotično s čupavim

Usredotočeni stanovnici udaljenih vrućih zemalja izgledaju vrlo elegantno i svijetlo. Grb, uz šaroliko perje, jedna je od karakterističnih boja ovih ptica.

Broj prekomorskih ptica, koje su same "koronirane" prirode, uključuje:

  • kakadu, s golemim snopom sličnim mohawku,
  • tajnica ptice (sagittarius serpentarius), koja ima gracioznu konstituciju, duge šape, pramen, krila i rep,
  • paun, uključujući i rijetku bijelu sortu,
  • sjeverni kardinal s jarko crvenim perjem.

Taj bi popis bio nepotpun bez najizvrsnijih tropskih ptica. Govorimo o mitskim rajskim pticama. Ova kategorija uključuje 45 sorti. Većina njih živi u Novoj Gvineji. Od ove egzotične sorte ističe se šesterokraka rajska ptica. Na njezinoj glavi nalazi se šest svijetlih perja koje nalikuju na krunu. Njihova je veličina nerazmjerno velika u usporedbi s duljinom tijela, što izgleda vrlo neobično.

Ako ste naučili nešto korisno iz ovog članka, ostavite komentare pod njim i podijelite ga s prijateljima na društvenim mrežama.

zoo-club-org