Životinje

Nosach - majmun na otoku Borneu: izgled, navike, životni ciklus

Priroda je stvorila različite vrste majmuna, njihova imena su ponekad vrlo neobična i čak smiješna. Uzmimo, primjerice, vrstu primata iz obitelji majmuna nazvanih nosach ili kahau. Grčki naziv nosa je nos, što znači "deblo". Možete odmah pogoditi da su majmuni s takvim imenom iznimno radoznali, naravno, daleko su od slonova debla, ali ipak je nos velik. Kod nekih predstavnika ove vrste ona je toliko velika da tijekom obroka ometa prehranu, pa je njezin vlasnik prisiljen zadržati svoje dostojanstvo. Ove čudesne životinje su na rubu izumiranja, navedene su u Crvenoj knjizi.

Nosach (majmun): opis

Ako pogledate sa strane na muški nos, ovaj prizor je poprilično smiješan. Činjenica je da je vrlo sličan čovjeku koji zloupotrebljava alkohol. Ocjenjujte sami: opušteno držanje, ruke ležerno leže na koljenima, veliki bezoblični nos, spušten na debeli trbuh, kako kažu u ljudima. Fotografije ovog "zgodnog" sada ispred vas.

Samo se mužjaci mogu pohvaliti ogromnim nosom. To je vrlo dugačak nos koji nalikuje krastavcu. Veličina takve "muškosti" dostiže 10 centimetara ili više. Kada se zvijer razljuti ili se nešto uzbuđuje, nos raste i crveni. Ženke i mlade životinje nemaju tako upečatljiv ukras, njihovi se nosovi mogu nazvati prćastim nosom nego dugim.

Nosach (majmun) je srednje veličine, a duljina repa je jednaka duljini cijelog tijela, što je otprilike 70-75 cm, ženke su vitke od "muškaraca", duljina tijela mu je 60-65 cm s prosječnom težinom od 10 kg. Mužjaci teže oko 20 kg.

Kod odraslih majmuna, leđa su prekrivena kratkom, ali vrlo gustom kosom. Boja može biti crvenkasto smeđa, svijetlo narančasta, žućkasto smeđe ili crveno. Debeli trbuh je obično svijetlosiva s žućkastim nijansama. Mužjaci se lako razlikuju od ženki, ne samo na velikom nosu, već imaju tamno smeđu grivu na leđima.

Okoliš i staništa nosa

Otok Borneo je uvršten na popis onih mjesta na Zemlji koja im pozivaju sa svojom divljom ljepotom. Tropske šume nastanjuju nevjerojatni predstavnici životinjskog svijeta. Kachau također živi na ovom prekrasnom mjestu. Ovi majmuni u prirodi žive samo u Maleziji, nalaze se ovdje na obalama i dolinama. Nosači ne žive iznad 200 m nadmorske visine. Omiljena mjesta tih životinja su šume mangrove i dipterocarp, a mogu se naći i na plantažama Hevea.

Život majmuna u divljini

Čini se da su majmuni-nosači puni i glomazni, ali to je sve dok ne vidite kako pametno putuju kroz drveće. Životinje savršeno skaču iz grane na granu, ljuljaju se na rukama, ponekad čak i hodaju na dvije noge poput ljudi.

Majmuni obavljaju svakodnevne poslove u popodnevnim satima, a njihov “radni dan” završava s prvim sumrakom. Nosači za spavanje raspoređeni su na drveću, unaprijed odabranom, bez odlaska iz rijeke dulje od 15 m.

Jedna skupina majmuna s nosom ima od 10 do 30 životinja. Vođa je najstariji muškarac, u svom haremu ima oko 8-10 ženki, ostatak obitelji su bebe i mladi koji nisu stigli u pubertet. Mužjaci koji su spremni za parenje trebaju napustiti obitelj, dok mlade žene ostaju. Ponekad se u jednom stadu okupljaju samo muškarci koji nisu stekli svoj harem.

Životni vijek majmuna u dobrim uvjetima može biti oko dvadeset godina.

Što jede majmun?

Glavna stočna hrana nosača je mlado lišće i plodovi, u potrazi za kojima prolaze dan do dva kilometra. Prema zapažanjima znanstvenika, životinje ove vrste konzumiraju oko 47 vrsta biljaka, od kojih je 30 listova, a 17 su izdanci, cvijeće ili plodovi. Na temelju toga možemo zaključiti da ne postoji posebno natjecanje između skupina majmuna jer ima dovoljno hrane za svakoga.

reprodukcija

Nosach (majmun) doseže pubertet u dobi od jedne i pol godine. Kada dođe razdoblje parenja, ženka pokazuje svoju spremnost za mušku osobu sa svim svojim izgledom. Ispružila je usne dok je odmahivala glavom i pokazivala svoje genitalije predmetu obožavanja.

Trudnoća traje oko šest mjeseci. Rođeno je jedno dijete, s plavim licem i prćastim nosom. Mladunče se hrani majčinim mlijekom do dobi od sedam mjeseci, a nakon odbića majmun ostaje s majkom neko vrijeme.

Smanjenje broja stanovnika

Kao što smo već spomenuli, nosovi žive u divljini samo na Borneu u jugoistočnoj Aziji. Lokalne vlasti ulažu mnogo napora kako bi očuvale ovu vrstu životinja, ali čak ni to ne može zaustaviti značajno smanjenje populacije Kahaua. Prema znanstvenicima, u svijetu ima manje od tri tisuće malih životinja s nevjerojatnim nosom.

Sve je u ljudskoj aktivnosti. Majmuni žive u tropskim šumama, koje u posljednje vrijeme polako ali sigurno nestaju s lica Zemlje. Čini se da su nedavno otoci Borneo bili prekriveni mangrove i kišne šume, ali sada se većina njih ponekad uništava ili potpuno uništava. Prije stotinjak godina ljudi još uvijek nisu masovno naselili Borneo. U to vrijeme se moglo slobodno promatrati brojna stada nosa. No, dolaskom ljudi, močvare su bile isušene, majmuni jednostavno nisu imali gdje živjeti, što je rezultiralo da su bili na rubu izumiranja.

Zanimljivosti iz života nosachy

Nosach - majmun je vrlo zanimljiv, gledajući svoj život u svom prirodnom okruženju, možete vidjeti puno zanimljivih činjenica. Neke od njih su predstavljene vašoj pozornosti:

• Nosachi su izvrsni plivači, mogu plivati ​​do 20 metara ispod vode, u potrazi za hranom vrlo često moraju prijeći rijeku.
• Nosni majmuni se, za razliku od drugih rođaka, ne slažu s ljudima.
• Nosachi ne mogu živjeti daleko od vode. Prema znanstvenicima, razlog za to je nizak sadržaj minerala i soli u tlima koja su daleko od mora i rijeka, a biljke koje ovdje rastu nisu prikladne za hranjenje tih životinja.
• Aboridžani u mnogim dijelovima Bornea nazivaju monyet belanda nosachi, što znači "nizozemski majmun". I to ime pojavilo se zbog sličnosti Nosaha s nizozemskim kolonijalistima, koji imaju velike trbuhe i crvene nosove, koje su mještani primijetili.

Opis nosa

U odnosu na druge majmune, nosovi imaju tijelo srednje veličine., Težina mužjaka je 20 kg s duljinom tijela 73-76 cm, ženke su lakše i manje: težina 10 kg, duljina tijela je oko 60-65 cm, bez obzira na pod, rep životinja je približno jednak dužini tijela.

No, glavna karakteristična vanjska razlika odraslih mužjaka, koji su dali ime vrsti, je kruškoliki viseći nos, čija duljina može doseći i do 10 cm, a mišljenja zoologa podijeljena su s obzirom na smisao organa za njuh ovim bizarnim oblikom.

  • Prema jednoj verziji, značajno povećanje veličine i crvenilo nosa ljutitog nosa - sredstvo zastrašivanja neprijatelja.
  • Također je moguće da nos igra ulogu rezonatora, pojačavajući glasnoću Kahauovog uzvikivanja. Zvučeći o vlastitoj prisutnosti na određenom području, majmuni ga označavaju na tako neobičan način.
  • Također je vjerojatno da veličina nosa igra ulogu kada ženke izaberu zrelog partnera tijekom sezone parenja.

Imati veliki nos je privilegija samo muškaraca. Kod ženki i mladunaca organ mirisa nije samo manji, već ima i drugačiji oblik: to su pikantno preokrenuti trokutasti nosovi. Gola koža na licu majmuna ima žućkasto-crvenu pigmentaciju. Leđa odrasle životinje prekrivena su kratkom, gustom kosom. Obično je oslikana crvenkasto-smeđom paletom s narančastim, žućkastim, oker i smeđim nijansama. Trbuh je prekriven svijetlo sivom ili svijetlo bež vunom.

Osim nosa i impresivnog zaobljenog trbuha, postoje i druge razlike u izgledu mužjaka iz ženki - kožasti jastuk prekriven kosom tende, formirajući prilično voluminoznu ogrlicu oko vrata, i spektakularnu tamnu grivu duž kralježnice. Udovi u odnosu na tijelo izgledaju neproporcionalno rastegnuti i suhi, prekriveni svijetlosivom vunom. Rep, kao i šape, otporan je, mišićav, ali nos se gotovo nikada ne koristi.

Izgled nespretne luzhnee je varljiv: u stvari, Kahau su u stanju vrlo pametno kretati kroz drveće, njihanje na forelimbs i povlačenjem prema natrag, tako se kreće od grane do grane. Većinu vremena majmuni provode tamo. Samo potreba za vodom ili posebno atraktivna poslastica na tlu čini da se spuste. Nosachi vode svakodnevni život, noću provode u krošnjama drveća koje su unaprijed odabrane u blizini obale rijeke

Ovo je zanimljivo! Kako bi prevladao malu udaljenost na prijelazima, kahau može ići na stražnje udove. I mogu plivati ​​poput psa, pomažući sebi sa svojim stražnjim nogama, opremljenim membranama. To su jedini majmuni koji mogu roniti: mogu nadići udaljenost do 20 metara pod vodom.

Nosi žive u skupinama od 10 do 30 osoba., Štoviše, to može biti čisto "muški klub", i harem od 8-10 ženki, na čelu s odraslim muškarcem. Preostali članovi mješovite skupine su ne-zreli potomci (ako ih ima). Po svojoj prirodi nosachi su prilično dobroćudni i rijetko pokazuju agresivnost, osobito unutar čopora. Životinje međusobno komuniciraju ne samo uz pomoć izraza lica, već i bizarnih zvukova.

Sukobi i sukobi među članovima obitelji vrlo rijetko i brzo se gase: pokušaji haremskih dama da naprave skandal odmah se zaustavljaju mekim, nazalnim zvukom koji vođa emitira. S vremena na vrijeme u jatu se mogu pojaviti "power coups". Mladi i snažniji muškarac postaje glavni, odvodeći natjecatelja, lišavajući ga nekadašnjih privilegija, pa čak i njegovog potomstva. U takvim slučajevima majka mrtvog mladunca također napušta čopor.

Pokušaji ukroćivanja nosa još nisu uspjeli. Istraživači ukazuju na njihovu nisku sposobnost druženja, loše učenje. Iz tog razloga nema podataka o dugovječnosti nosa u zatočeništvu. U divljini, majmuni žive oko 20 godina, ako prethodno nisu postali plijenom neprijatelja. Općenito, ovo razdoblje određeno je kvalitetom i količinom opskrbe hranom u distribucijskom području.

Staništa, staništa

Obala i obalna ravnica otoka Bornea jedino su mjesto na Zemlji gdje možete susresti noćne majmune. Kao staništa najčešće odabiru močvarne mangrove, prostrana područja dipterocarpskih šuma sa svojim zimzelenim divovskim stablima, hevea plantaže uz tresetne močvare.

Ovo je zanimljivo! Nosaty majmuni, birajući mjesta za svoja naselja, preferiraju obale slatkih voda i rijeka. Pretpostavlja se da je to zbog određenog sadržaja minerala i soli u tlu, što je karakteristično za ovo područje i važan je uvjet za formiranje sustava za hranjenje nasach.

U području iznad razine mora iznad 200-350 m, kahau se teško može vidjeti.

Nosač obroka

Osnova izbornika majmuna je:

  • mladi listovi drveća
  • jestive izbojke
  • cvijeće s slatkim nektarima
  • voće, po mogućnosti nezrelo.

Rijetko, ova "vegetarijanska kuhinja" dopunjena je larvama kukaca, gusjenicama, malim beskralješnjacima. Potraga za hranom Kahau započinje uz rijeku, postepeno ulazeći u šumu i krećući se duž krme. Da bi dobili dovoljno, ponekad prolaze nekoliko kilometara dnevno, a samo se navečer vraćaju u svoje stanište.

Prirodni neprijatelji

Na Borneu nema velikih predatora sisavaca. Glavni neprijatelji nosaka su gigantski krokodili koji žive u močvarama mangrova, morskim lagunama, u donjim zaljevima i deltama rijeke. Oni čekaju i napadaju majmune kada prelaze rijeku. Iz tog razloga, nosachi, unatoč činjenici da su veliki plivači, pokušavaju napraviti prijelaz u najužem mjestu vodenog područja.

Važno je! Dimni leopardi koji žive na kopnu ne predstavljaju veliku prijetnju nosu: populacija ovih grabežljivaca je vrlo mala, a također preferiraju loviti veće koze, jelene, divlje svinje.

Mnogo češće kahaui postaju žrtve velikih guštera i pitona, morskih orlova. Krivolov je također za njih određena opasnost: osoba slijedi ribu iz nosa zbog ukusnog mesa i lijepe debele krzna.

Stanovništvo i status vrsta

Brzo smanjenje površine kišnih šuma, rezanje mangrova, odvodnja močvara, uzgoj palminog ulja na plodnim ravnicama doveli su ne samo do zamjetnih promjena u klimatskim uvjetima Bornea.

Smanjeno je i stanište nosova, koje, štoviše, gube konkurentsku borbu za teritorijalne i prehrambene resurse agresora, dugovječnih i svinjskih makaka. Ti faktori, kao i krivolov na otoku, koji su procvjetali na otoku, doveli su do toga da se broj vrsta u proteklih pola stoljeća smanjio za pola i danas jedva prelazi 3000 jedinki.

Ovo je zanimljivo! Nedaleko od grada Sandakana nalazi se rezervat Proboscis Monkey Sanctuary, gdje možete vidjeti nosove u prirodnim uvjetima. Povijest ovog mjesta je izvanredna.

Sadašnji vlasnik rezervata 1990-ih godina kupio je veliko područje mangrove šume za uzgoj palminog ulja, Vidjevši nosove koji su tamo živjeli, vlasnik plantaže bio je doslovno fasciniran neobičnim majmunima. Htio je znati sve o njihovom načinu života i ponašanju. Saznavši da su životinje na rubu izumiranja, promijenio je svoje prvobitne planove.

Sada, umjesto plantaže palminog ulja, područje zauzima park prirodne šume, gdje živi oko 80 nosova. Mjesto je iznimno popularno među turistima koji imaju priliku promatrati majmune iz pogodnog širokog područja, okruženog s nekoliko platformi. Dva puta dnevno, čuvari rezervata donose košare s omiljenom poslasticom - nezrele plodove. Do tog vremena, majmuni, koji su već navikli na redovite tretmane, izlaze iz šumskog grmlja u otvoreni prostor.

Prema riječima očevidaca, oni ne samo da se uopće ne boje ljudi, već i dragovoljno sudjeluju u fotografiranju, pozirajući na pozadini svijetlozelene džungle. Malezijska vlada, preokupirana ekološkom situacijom na Borneu u cjelini, poduzima mjere usmjerene, između ostalog, na zaštitu od potpunog izumiranja neobičnih i nevjerojatnih majmuna: vrsta je navedena u ISC-u i zaštićena je u zaštićenim područjima.

Opis vrste

Nosni majmun pripada primatima srednje veličine, ovisno o spolu, njihova težina ne prelazi 20 kg, a duljina tijela nije veća od 78 cm, tako da je prosječna težina ženki 8-10 kg s duljinom tijela 55-65 cm. težina je 15-20 kg, duljina tijela 73-78 cm, a rep, bez obzira na spol, u pravilu je jednak duljini tijela.

Glavno obilježje muških primata je veliki kruškoliki nos, spušten dolje, njegova veličina može biti i do 10 cm duljine. Ponekad taj organ uzrokuje mnogo neugodnosti dok jede, a majmun ga je prisiljen podržati. U proučavanju mirisnih sposobnosti nosa i njegove svrhe, mišljenja stručnjaka su podijeljena.

Neki tvrde da tijekom svađa s drugim primatima, povećanje veličine, crvenilo nosa plaši neprijatelja.
Prema drugima, zahvaljujući golemom mirisnom organu, majmuni su u stanju glasnije vikati, a uz krik životinja obavještava o svojoj prisutnosti na bilo kojem području, označavajući je time.

Drugi pak kažu da je ženska veličina u veličini nosa izabrana za najzreliju osobu za vrijeme parenja.

Viseći nos je karakterističan samo za mužjake, a kod ženki i mladih primata manji mirisni organ je uzdignut, trokutastog oblika. Koža na licu je glatka bez kaputa, s blijedo crvenom pigmentacijom. Natrag zrelih primata prekriven je kratkom kosom. Boja može biti tamna, u smeđe-crvenim ili duboko narančastim tonovima, ili svijetla, svijetlo žuta ili oker. Vuna na trbuhu ima svijetlo bež ili blijedo sivu boju.

Osim nosa, velikog trbuha i veličine, postoji nekoliko vanjskih razlika između muškaraca. Oko vrata muške kose raste mnogo deblje, formirajući neku vrstu ovratnika, a duž cijele duljine kralježnice nalazi se gusta, gusta. Što se tiče tijela, udovi su vitki i izduženi, ravnomjerno su prekriveni svijetlosivom vunom. Rep primata je jak i žilav, no praktički se ne koristi, za razliku od mišićnih šapa.

Način života

Na prvi pogled, nos ostavlja dojam debelog tijesta, ali ovo je zabluda. Majmuni su vrlo okretni i lako se kreću od stabla do stabla, zgrađuju granu s prednjim šapama, ljuljaju se i preskaču, povlače stražnje udove. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Na stražnjim udovima imaju membrane koje pomažu majmunima da plivaju na površini vode. Od rođenja, ženka podučava dijete vodenim postupcima.

Osim toga, samo 2 vrste primata, uključujući i nos, mogu se lako kretati na stražnjim udovima, u pravilu to rade u gustim šumama, gdje je teško proći na četiri noge.

Primati žive u malim skupinama od 10 do 30 jedinki. Ponekad to uključuje samo muškarce ili obrnuto - ženke na čelu sa zrelim mužjakom, ali češće su mješovita jata. Nosachi se smatraju dobronamjernim vrstama majmuna, mogu biti agresivni samo u obrani svog teritorija, sukobi u jatu događaju se vrlo rijetko. Između njih, komunikacija životinja odvija se uz pomoć neobičnih zvukova ili izraza lica.

Skoro su isključene svađe u mješovitim skupinama, u ženskim školama, iako rijetko. Čim sukob između ženki sazrije, vođa ga naglo zaustavlja, emitirajući nosni zvuk. Postoje slučajevi kada mlađi i ratoborniji muškarac u borbi za vlast izbacuje vođu čopora i uništava njegovo potomstvo, u kojem slučaju majka ubijenih mladunaca također mora napustiti grupu.

Svi pokušaji zoologa da ukroti Kahaua nisu uspjeli, to je zbog njihove loše adaptacije i niske sposobnosti učenja. Stoga nema podataka o trajanju njihovog života u zatočeništvu. U uvjetima života u prirodi, nos živi oko 20 godina, u pravilu ovisi o hrani i staništu.

stanište

Obalna područja i nizine otoka Borneo su staništa noćnih majmuna. Peatlands, dipterocarp šume, močvarna područja s mangrovima su poželjne zone za njihovo naselje. Osim toga, majmuni ne rastu u područjima smještenim iznad 250 m nadmorske visine, što je idealno mjesto za njih - obalu duž svih rezervoara sa slatkom vodom.

Najčešći majmuni za dijete su:

  • samo cvjetanje lišća drveća,
  • mladi izbojci
  • cvijeće
  • nezrelo voće.

Općenito, oko 47 imena biljaka.

Izuzetno je rijetko da primati jedu ličinke drvenih insekata, kukaca i gusjenica. Ova skupina majmuna ima volumetrijski želudac, da bi se napunila, ponekad moraju hodati nekoliko kilometara dnevno, vraćajući se na mjesto naseljenja tek kasno navečer. Počinju tražiti hranu u blizini obala rijeka i postupno se kreću duboko u šumu.

Nosach izbjegava biljke koje sadrže prirodni antibiotik i obrnuto - mogu jesti one koje su otrovne. Ova činjenica objašnjava se činjenicom da u želucu u Kahauu postoje bakterije koje mogu neutralizirati otrove, ali umiru djelovanjem antibiotika.

Neprijatelji majmuna koji nose nos

Rijetko, majmuni postaju plijenom velikih zmija, orlova ili promatrača guštera. Unatoč zaštiti stanovništva Kahaua, i dalje ih lovi krivolovci zbog vrijednog krzna i mesa. Zadimljeni leopardi koji žive na Borneu radije love lov na goveda i gotovo nikada ne napadaju majmune.

Kahau populacije

Krčenje šuma, isušivanje močvara i uzgoj površina koje su nekada služile kao stanište majmunima, dovele su do oštrog smanjenja njihovog broja. Preostale teritorije, moguće za naseljavanje, zauzimaju agresivnije vrste dugolistih makaka. Mjesta primjeraka Kahau privlače rastuće lovokradice. Tijekom proteklih 50 godina, broj majmuna s nosom smanjio se za pola, do danas, njihova populacija je oko 3000 jedinki. Vrsta je uvrštena u Međunarodnu crvenu knjigu kao ugrožena.

Pogledajte videozapis: Croatian THRIVE: What On Earth Will It Take? (Rujan 2019).

zoo-club-org