Ptice

Pogled: Sylvia borin

Izgled i ponašanje, Slavka srednje veličine, veća od sive, ali manja slatkasta Slavka, duljine tijela 12,5–15 cm, raspona krila 20-25 cm, težine 14–24 g. Opći izgled - tipična slavka, relativno kratkog kljuna i blago skraćena, ravna završavajući u repu, ovi znakovi ga razlikuju od više dugovječnih trstika slične boje, koji imaju dulji i zaobljeni rep. Ona se razlikuje od njih na način da se kreće uglavnom duž horizontalnih ili nagnutih grana u krunama grmlja, a ne uzduž okomitih stabala zeljastih biljaka, kao i glasom i biotopskim vremenom.

opis, Boja je skromna, monotonija od boje drugih slave, nalik na boju trske: maslinasto-sivi vrh, bjelkasto dno s blijedo sivkastim nijansama na bokovima, grlo, trbuh, i lagani, gotovo bijeli. Mužjaci i ženke se ne razlikuju u bojanju, mlade ptice u prvoj jesenskoj odjeći razlikuju se od odraslih u svjetlijim vrhovima tercijarnih letačkih pera, dok je krilo u cjelini obojeno, ipak, mnogo ravnomjernije nego kod mladog vuka. Oči su crne, oko njih je slabo vidljiv, vrlo tanak svjetlosni prsten, iznad oka je obrisa samo mala svijetla obrva. Kljun i noge su sivi, relativno lagani. Karakterističan element bojenja je prisutnost na bočnim stranama vrata malih zamućenih sivo-sivih točaka koje se razlikuju od okolnih smeđih područja. Razlikuje se od mladih sokova svojom svijetlom poddlakom i odsustvom kontrastnog uzorka na krilu.

Glas, Pjeva obično u dubinama grmlja ili kruna niskih stabala, rijetko se pojavljuje na očima. Pjesme su obično kraće od pjesama Černogolovke, traju od 3 do 8 sekundi, ali se mogu pratiti jedna za drugom gotovo bez prekida, obično se izvode brže, bez pauza i ne uključuju lijepe, zvučne, „flautne“ bilješke, to jest, općenito, više podsjećaju na čak i žamor s usponom, spuštanjem tona. Ponekad zvuče poput sokola. U slučaju tjeskobe, proizvodi tipičan šarm, pojedinačni i serijski. Prilikom pjevanja ne obavljaju se tekući letovi.

Distribucija, status, Gnezdovoy raspon zauzima gotovo cijelu Europu i zapadni Sibir do Yenisei. Zime u Africi. Dolazi relativno kasno, obično u svibnju, leti u rujnu ili listopadu. Uobičajene, ali ne i brojne vrste gotovo sve europske Rusije, osim južnih regija.

Način života, Naseljava različite biotope s grmljem od gotovo siromašnih stabala do laganih šuma, uključujući relativno vlažna područja u poplavnim područjima rijeka, kao i vrtove i parkove, ako imaju dovoljnu količinu šiblja. Gnijezdo kalifornijskog oblika, nešto deblje i dublje od Chernogolovke, ugrađeno je između grana grmlja ili stabala travnatih biljaka koje nisu visoko iznad tla. Na mjestu gniježđenja nalazi se nekoliko nedovršenih muških gnijezda. U polaganju od 2 do 6, najčešće 4–5 jaja različitih boja, poput mitesera. Gotovo samo ženke inkubiraju kvačilo 10–12 dana, oba roditelja hrane gnijezde, muha napušta gnijezdo u dobi od 9-12 dana. Novorođenčad su gola.

Hrani se insektima, koje skuplja s površine grana i lišća, trava, a na kraju ljeta - malenih bobica.

Pogledajte videozapis: Sylvia Earle: How to protect the oceans TED Prize winner! (Rujan 2019).

zoo-club-org