Bilje

Životinjski svijet Tundra

Odgovori i objašnjenja

  • kozzz08
  • pridošlica

Vegetacija tundre sastoji se prvenstveno od lišajeva i mahovina, angiospermi koje se pojavljuju - niske trave (osobito iz obitelji žitarica), grmlja i grmlja (npr. Neke patuljaste vrste breze vrbe, grmova bobičastog voća, borovnice).

Tipični stanovnici ruske tundre su sobovi, lisice, bighorn ovce, vukovi i leming izai-Rusaki. Malo je ptica: laponski bokvica, bijela krilca, crvenkasti konj, papar, mladi snowdog, polarna sova i bijela jarebica.

Rijeke i jezera bogata su ribom (nelma, chir, omul, bijela riba i dr.).

Polarna lisica

Polarna lisica poznata je po još jednom nazivu - arktičkoj lisici, koja je poznata po snježnobijelom krznenom kaputu. Polarne lisice su mnogo manje u usporedbi sa svojim šumskim kolegama. Dužina tijela arktičke lisice je 50-75 centimetara, dok je prekrasan rep dug 25-30 centimetara.

Polarna lisica - arktička lisica elegantan je ukras arktičke tundre.

Razlikuju se bijele i plave lisice, u kojima su boje tijela tamnije kave ili sive s plavičastim sjajem. Zbog lijepog krzna, arktičke lisice su vrijedne komercijalne životinje. Najvrednija plava lisica.

Kitovi ubojica su morski sisavci. Vrhunski prilagođen da preživi u teškim uvjetima tundre. Kitovi ubojica hrane se visokokaloričnom hranom, zahvaljujući kojoj se u tijelu nakuplja izolacijski sloj masti. Ova masnoća olakšava život u ledenoj vodi.

Zbog prisutnosti ogromnog sloja potkožnog masnog tkiva, kitovi ubojice se ne smrzavaju u ledenoj vodi.

U teškim uvjetima, priroda ubojica kitova kaljen, nije ni čudo da se nazivaju ubojica kitova. Napadaju dupine, morske vidre, plavce, morske lavove, pa čak i velike kitove.

Morski lav

Poput kitova ubojica, morski lavovi su prilagođeni životu u ledenim tundrskim vodama. Pojedinci su prilično veliki i imaju dobar sloj masti. Mužjaci teže oko 300 kilograma u prosjeku, a ženke težine do 90 kilograma. S takvim masivnim veličinama, morski lavovi su uspješni lovci.

Morski lav je životinja koja se također savršeno prilagodila životu u teškim uvjetima tundre.

Ali goperi imaju vrlo male veličine. Duljina tijela tih malih glodavaca ne prelazi 14-40 centimetara, ali su zaštićeni od hladnoće debelim krznenim kaputom. Da ne bi umrli u zimskom razdoblju, goperi proizvode velike zalihe hrane iz sjemena zeljastih biljaka na kojima se hrane kada je sve prekriveno snijegom.

Ovo je još jedna mala skupina glodavaca hrčaka koji žive u hladnoj tundri. Ne boje se mraza zbog glatkog krzna i debelog sloja masti. Oni ostaju aktivni tijekom cijele godine, a zimuju u gnijezdima koje stvara snijeg. Tijekom dana ova mala životinja jede dvostruko više od svoje težine. Hrani se cijeli dan kratkim pauzama, a hranu čuva i za zimu.

Mala mast Lemming se ne boji jakih mraza, jer je zaštićen toplom između i potkožnom masnoćom.

Pečati, poput morskih lavova, dobro su se smjestili u ogromnoj tundri. Ljeto provode na obali, gdje nastavljaju svoju utrku, a zatim se ponovno vraćaju na led.

Tijelo bijelog kita prekriveno je debelim slojem kože, čija debljina doseže 15 centimetara. Takva debela koža štiti beluga od oštećenja kada plivaju među oštrim ledom. Oni se ne prekomjerno zagrijavaju tako da im daju sloj potkožnog masnog tkiva debljine 10-12 centimetara.

Brtve i belugas ne smrzavaju se u vodi zbog debelog sloja masti.

Zimovanje beluga nije lako, stalno moraju održavati polineje da se ne zamrznu, jer te životinje povremeno moraju ustati i udisati svjež zrak. Led oni snažno udaraju leđima. Ali ponekad zimovanje za njih završava tragično, kada su polineje prekrivene predebelim slojem leda, a kitovi beluga imaju u ledenom zatočeništvu.

Elk i sobovi

Obje ove vrste su uobičajene u tundri, domaći su stanovnici sjevernih geografskih širina. Najčešće, losi i sobovi migriraju zimi u tople regije. Losi mogu jesti kore zimi, tako da im veliki sloj snijega ne predstavlja problem.

Kod sobova je glavna zaštita od hladnoće topla vuna i mekana podlaka.

Kosa sobova je topla, poddlaka je vrlo pahuljasta i gusta, duljina straže kose je 1-2,5 centimetara. Dlake iznutra su šuplje, što poboljšava toplinsku izolaciju, osim toga, dopuštaju životinji da ostane na površini kada prođe rijekom.

Arktički bijeli

Ova vrsta zečeva dobro je prilagođena životu na polarnom terenu. Šape imaju poseban oblik, tako da se zečevi mogu lako kretati kroz snijeg i ne propadati, a također i ne kliziti po ledu.

Arktičko zečje krzno je pahuljasto i vrlo toplo, tako da se ne smrzavaju na hladnoći. Boja je potpuno bijela, samo vrhovi ušiju i nos ostaju crni, pa su zečevi nevidljivi među polarnim snijegom.

Po svojoj morfologiji i ponašanju, arktički bijeli jastrebovi savršeno su prilagođeni arktičkoj klimi.

Oni imaju dulje sjekutiće od običnih zeca i prikladni su za pucanje ledenih biljaka. Arktički bijelci aktivni su tijekom cijele godine, ne prezimljuju.

Polarni medvjed

Polarni medvjedi su samo one životinje koje mnogi ljudi povezuju s Arktikom. Ovi veliki grabežljivci imaju impresivnu zalihu masnih naslaga koja se nakupljaju u proljeće i ljeto, zahvaljujući kojima preživljavaju mjesece zimske gladi.

Vuna je lišena pigmentnog obojenja, prozirne dlake dopuštaju prolaz samo ultraljubičastom svjetlu, poboljšavajući toplinska izolacijska svojstva. Dlake su šuplje, pa je kaput vrlo topao.

Potplati stopala polarnih medvjeda također su obloženi vunom, tako da se ne smrzavaju ili klize po ledu.

Između prstiju se nalazi membrana za kupanje, tako da polarni medvjedi mogu loviti plijen u vodi.

Polarni medvjedi vrše sezonske migracije. Ljeti se povlače bliže stupu, a zimi se kreću dalje prema jugu, penjući se na kopno.

Zimi polarni medvjedi mogu ležati u brlogu. Uglavnom trudne ženke hiberniraju, a traju 50-80 dana, a mužjaci i mlade ženke svake godine hiberniraju, a trajanje mu je manje značajno.

Sivi vuk

Sivi vukovi su preteče pasa za sanjkanje, pomoću kojih su ljudi hodali kroz snijeg. Sivi vukovi su veći od njihovih južnih rođaka.

Krzno sivih vukova je debelo, pahuljasto, sastoji se od dva sloja. Jedan premaz sastoji se od poddlake, uključujući i vodootpornu, koja zagrijava tijelo. Druga se sastoji od stražarskih dlaka koje odbijaju prljavštinu i vodu.

Niska toplinska vodljivost krzna pomaže sivim vukovima da prežive u oštrim zimskim uvjetima.

Tijekom razdoblja gladovanja, sivi vukovi se mogu prebaciti na žabe, pa čak i na velike insekte, a zimi veliki postotak prehrane čine biljne namirnice - divlje bobice i gljive.

Ermini žive u tundri Europe i Sjeverne Amerike. Imaju zaštitnu boju dlake: zimi postaje potpuno bijela, a vrh repa ostaje crn. Ove životinje su usamljene, penju se i savršeno plivaju.

Hermelin dobro pliva i uspinje se, ali u suštini to je specijalizirani predator.

Volovi mošusa žive na Aljasci, Kanadi, Grenlandu, Sibiru, Norveškoj i Švedskoj. Imaju nevjerojatno dugu vunu pa se ne boje života na sjeveru, mogu podnijeti i najteže mrazeve. Vuna se spušta do zemlje, pokrivajući noge. Sastoji se od dvije vrste dlaka: vanjske duge i grube, a iznutra mekana i gusta poddlaka. Poddlaka se zove giviot, 8 puta toplija od ovčje vune.

Volovi mošusa imaju dugu i gustu vunu koja visi gotovo do zemlje i štiti od žestoke arktičke hladnoće.

Bijela ili polarna sova

Ove ptice su raširene po tundri. Boja polarnih sova je bijela, kamuflaža s velikim brojem crnih mrlja. Zahvaljujući ovoj boji, bijele sove dobro su kamuflirane u snijegu.

Zimi polarne sove lete u šumsko-tundarsku i stepsku zonu. Također zimi mogu letjeti u naselja. No, neki pojedinci ostaju u gnijezdilištima zimi, držeći se područja s malim količinama snijega i leda.

Skakavci i komarci

Grasshopperi naseljavaju gotovo cijeli svijet, tundra nije iznimka. Na području tundre djeluje 12 vrsta komaraca koji su aktivni ljeti.

Nije iznenađujuće da i komarci u tundri postoje i mnogo su žestlji od onih koji žive u toplijim krajevima zemlje.

Zaštita divljih životinja iz tundre

Biljke i životinje tundre su vrlo ranjive, moraju se pažljivo tretirati, jer će potrajati godinama da se biotop vrati u teškim uvjetima.

Životinjski i biljni svijet tundre treba zaštitu.

Danas se u Crvenoj knjizi nalazi veliki broj životinja čiji je dom tundra: čukchi ovan, bijelac, bijela guska, chukchi polarni medvjed, crveno-prsni i bijelo lice, bijela guska, bijela dizalica, ružičasti galeb, mali i američki labud.

Za zaštitu životinja u tundri napravljene su arktičke rezerve: Laponija, Kandalaksha, Taimyr i drugi.

Ako pronađete pogrešku, označite dio teksta i kliknite Ctrl + Enter.

sob

Ova trajna životinja može se nazvati jednim od glavnih stanovnika tundre. Bez toga bi to bilo vrlo teško za lokalno stanovništvo. Sob pripada artiodaktilnim sisavcima.

Od izgleda životinje, treba razlikovati njegovo izduženo tijelo i vrat i kratke noge nerazmjerne takvoj konstituciji. Takva struktura životinju ne čini ružnom, već prilično neobičnom. Oni su veliki i malo manji. Prvi živi na dalekom sjeveru. Drugi se može vidjeti u tajgi Sibiru. Njihova posebnost su rogovi koji su svojstveni i muškom i ženskom jelenu. Ova nomadska životinja migrira kroz tundru, ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu.

Mnogi od njih postali su kućni ljubimci i vrijedan su obrt za lokalno stanovništvo. Jeleni imaju neprijatelje u licu vuka, vukova, arktičkih lisica i medvjeda. Jelen živi oko 28 godina.

Belukha - životinja s vrlo nezaboravnim izgledom. Ima gotovo bijelu kožu bez ikakvih uzoraka. Samo mladi pojedinci, novorođeni u svijetu, imaju tamnoplavu kožu, koja naposljetku posvjetljuje do sive, a zatim bijele. Oni rastu do 6 metara u duljinu i dostižu težinu od 2 tone.

Ove životinje su "druželjubive", okupljaju se u jatima do tisuća pojedinaca tijekom razdoblja hranjenja. Razgovarajući međusobno s mnoštvom zvukova, pa čak i pomoću izraza lica, belugas potvrđuje status vrlo brze životinje. Lako se treniraju i široko su zastupljeni u dupinarijima diljem svijeta.

Belugas se rađa s obale i provodi većinu svog života na mjestu rođenja. Promatrajući kretanje označenih pojedinaca, znanstvenici su utvrdili da bijeli kit pamti mjesto svoga rođenja, povremeno se tamo vraćajući. Na obali kitovi beluga voze se šljunkom kako bi ljuštili mrtvu kožu. Širina kože doseže 20 cm i ne rasteže se kako raste, pa se životinja treba riješiti gornjih slojeva.

Ljeti ostaju u plitkoj vodi zbog obilja hrane i tople vode, a zimi odlaze na sjever kako bi odnijeli led. Zimovanje se odvija na rubu ledenog pokrova, iako životinje mogu plivati ​​nekoliko kilometara ispod leda, udišući kroz rupe za led. Kako bi se spriječilo smrzavanje tih područja otvorene vode, kitovi beluga probijaju koru leda koja može doseći 10 cm.

No ipak, postoji opasnost od gušenja ili nedostatka vremena za pelin, a za neke beluge zimovanje završava tragično. Također zimi, beluge su od velikog interesa za polarne medvjede, koji zagađuju životinje kroz tanki led. Beluga sadrži puno masti, a za medvjede takav plijen je izuzetan uspjeh.

Lisica nalikuje lisici, samo što ima male okrugle uši, kratak nos i također je manja. Zimi je životinja obučena u svijetlo bijeli krzneni kaput, na bijelom licu ističu se samo znatiželjne oči i vrh nosa s tamnim mrljama. Zimsko krzno arktičke lisice je dugo, pahuljasto, debelo. Čak i potplati njegovih šapa prekriveni su vunom. A ljeti je sivkasto-smeđa, otrcana i mršava. U ovom trenutku on podiže potomstvo i stalno traži hranu. Ljeti arktička lisica lovi na kopnu, ali zimi led može ostaviti obalu stotine kilometara duboko u ocean.

Životinja jede sve što uspije. Podigne ostatke hrane za polarnog medvjeda, krade jaja od ptica - iza njih se penje po stijenama, jede bobice, biljke pa čak i alge. Pražnjenje zaliha polarnih istraživača, ako on može doći do njih. Ali njegova glavna hrana je lemmings. Kada ih je mnogo u lisicama, u dvorištima se rodi i do dvadeset štenaca, koje sami kopaju. Pod zemljom su iskopali cijeli labirint tunela s gnijezdećim odajama i mnogim izlazima. Kada malo odrastu, štenci izlaze iz rupe za hranu koju roditelji donose, a nakon šest mjeseci uspijevaju nadoknaditi svoju težinu i početi živjeti samostalno.

Polarni vuk

Ovaj bijeli zgodni muškarac se ne razlikuje od svojih bližnjih u svom izgledu, osim svjetlo obojenog kaputa s lakim crvenim dodacima. Osim toga, polarni vuk ima grmoviti rep koji nalikuje lisici.

Uz pomoć ove boje vuk je maskiran u snijegu i može biti blizu svojih žrtava. Ovaj vuk ima prilično impresivnu veličinu, s ženkama obično manjim od mužjaka.

Polarni vuk ima 42 snažna zuba, koji potiču strah i najhrabrijem lovcu. S tim zubima, životinja može lako slomiti čak i najveće kosti. Kao i svi drugi tundre životinje, polarni vuk je naučio preživjeti u tako teškim uvjetima.

U ovom je slučaju prikladna izreka da se vuk noge hrane. Imajući snažne noge, životinja može prevladati prilično velike udaljenosti u potrazi za hranom ili loviti svoj plijen. Vukovi su izbirljivi prema hrani. Štoviše, oni mogu bez nje oko 14 dana. Ova školska životinja je još uvijek oluja svih stanovnika tundre. Živi kratko, ne više od 7 godina.

U vodama Arktičkog oceana živi najveći sisavac vrhunac - morž koji vodi stado života na obali zemlje Franz Josef, Novaja Zemlja, u moru Laptev, Chukchi i Bering. Unatoč nespretnom izgledu, pametno i brzo pliva u priobalnim vodama i kreće se preko kopna.

Duljina divovskog divovskog tijela može doseći 5 m, a masa - 2 tone, a najkarakterističnije obilježje morža su dugački snažni očnjaci, težine 2-4 kg, koji predstavljaju golemo oružje u borbi s polarnim medvjedom. Ova petmetarska morska životinja obično napada medvjeda odozdo, uranjajući očnjake u sve njihove duljine.

Morž se ne boji ledene vode i hladne arktičke klime. Njegovo tijelo, koje ima debeli sloj masti i debelu kožu (3-5 cm), dobro je zaštićeno od hipotermije, što mu omogućuje da spava ne samo na ledenoj obali, nego iu moru. Zračna vreća koja diše zrakom, koja je povezana sa ždrijelom, pomaže mu da ostane na vodi za vrijeme spavanja. Morž slabo vidi, ali ima dobar osjećaj za miris, zahvaljujući kojem osjeća pristup opasnosti. U slučaju alarma, čitavo se krdo diže iz svog mjesta i u panici juri u vodu. Drobljenje često ubija nekoliko jedinki, čiji trupovi postaju hrana polarnim medvjedima.

Mornarica je prekrivena oskudnom, tvrdom kosom. Na gornjoj usni u nekoliko redova kreću se guste vibrissae, opremljene velikim brojem živčanih završetaka. Vibrissae su organi dodira, uz pomoć kojih morž probeže hranu na dnu mora, hvatajući razne mekušce, rakove, crve, rjeđe male ribe. Tijela plivanja i ronjenja u moržu su peraje, dok stražnji perači mogu uvući ispod tijela, što omogućuje životinji da se odgurne s površine leda.

Muži počinju uzgajati u dobi od pet godina i samo jednom u 3 do 4 godine. Ženka rađa jedno mladunče i nježno ga brine oko godinu dana, sve dok morž nema očnjaka.

Prekomjerni ribolov na tim životinjama doveo je do smanjenja njihovog broja, a ponegdje i do potpunog izumiranja. Stoga su morževi uvršteni u "Crvenu knjigu Rusije" kao rijetke, ugrožene životinje.

Ptice svijetle boje s crvenkasto-smeđim leđima, veličine vrapca. Tamo gdje ima ljudi, tamo ćete susresti ove smiješne, prijateljske pičugove - ponekad čak i na Sjevernom polu, u stanovima polarnih istraživača! "Tewey, Tewey" - raširio je svoje srebrne trege preko tundre. A stanovnici su sretni: "Proljeće dolazi!".

U međuvremenu, snijeg leži, male ptice pametno trče od biljke do biljke, kljucajući sjeme. Ljeti, kada tundra postane zelena i pojave se horde insekata, ptice prelaze na stočnu hranu. Pilići se hrane i insektima.

U Punochek gustu toplu dlaku pod glatkim perjem - oni i nelagodno hladni. Ali zimi i dalje lete prema jugu do mjesta gdje ima više hrane. Leteći iznad središnje Rusije, mali pupoljci se spuštaju na polja kako bi se utvrdili sjemenkama biljaka. I nakon njih se zima tiho ušulja ovdje ...

Tundra vuk

U sjevernim prostranstvima Arktika i tundre žive mnoge životinje. Здесь живут различные виды млекопитающих: от мелких грызунов до крупных медведей.

Встречаются и хищники. На вершине пищевой цепи находится волк. В тундрах обитает подвид волка – тундровый.

Тундровый волк является один из крупных подвидов в семействе волков. Взрослая особь может достигать веса до полусотни килограмм. Длина тела составляет до 140см, самки чуть меньше. Окраска шерсти меняется в зависимости от сезона и возраста животного. Zimi je gotovo bijela, s malim tamnim mrljama na licu ili leđima. Stari vukovi dobivaju crvenkastu nijansu vune, koja se zadržava zimi.

Zimska koža je gusta i gusta. U svakoj sezoni je vrlo duga i meka. Pod utjecajem sunca do kraja zime, vučja koža blijedi i postaje gotovo bijela.

Vunitelj tundre može spavati na hladnom kamenju, zakopan u snijegu. Oni ne kopaju jazbine, mogu se smjestiti samo u već stvorene kune drugih životinja. Vukovi tundre žive u pakiranjima do 20 odraslih osoba. Najčešće u čoporu žive potomci vođa: alfa mužjaka i alfa ženke. Ponekad mogu uzeti samotne vukove u svoj čopor. Kruta hijerarhija određuje položaj vuka i njegove "dužnosti". Mladi vukovi mlađi od 2 godine uživaju u velikom položaju i poštovanju u čoporu.

U alfa mužjaka u velikim jatima postoje "alternati". Obično 3-4 odrasla vuka. Oni pomažu u održavanju reda i gušenja nereda. U lovu svaki vuk ima i svoj zadatak: neki se love, drugi voze svoj plijen, samo vođa može ubiti veliku životinju. Vukovi se probijaju kroz snijeg u lancu, ostavljajući trag samo od vođe, ostatak bi trebao stati na stazu, ne dajući broj čopora. Vukovi formiraju bračni par za život s jednim vukom. Samo vođa i njegova alfa žena mogu imati potomstvo. Ako drugi parovi žele imati potomstvo, onda moraju napustiti čopor i stvoriti vlastitu obitelj. U proljeće nekoliko tjedana alfa mužjak i ženka napuštaju čopor i provode vrijeme zajedno kako bi stvorili novo potomstvo.

Vukovi tundre nastanjuju najveći dio teritorija tundre Rusije od poluotoka Kola do Kamčatke. Preferiraju tundra polja, mogu se pojaviti u tajgi i na obalama sjevernih mora. Također se mogu naći u Skandinaviji.

polarna patka

Mužjak ove morske patke ima svijetli, češaljasti rast na čelu, koji je privlačio pozornost ženki iz daljine. Ženka je skromno oslikana, jer ona će morati izlegati piliće i ne smije privlačiti pozornost.

Češlje se gnijezdi na povišenim mjestima u tundri, oblažući ih svojim dolje. Dolje polažu jaja kad povremeno odu u hranu. Eider ima laganu, toplu dlaku, izvlači je iz trbuha. Muškarac ostavlja patku čim sjedne na jaja. Češalj se nasadio pačića i s njima odlazi u tundra jezera, tu je sigurnije za njih i više hrane. A kada ribe sazriju, svatko se seli na otvoreno more.

Ronjenje, veslanje šake i šape i krila. Skupljaju rakove i školjke s dna mora, gutajući ih zajedno s školjkama. Oni jedu dno insekata, ponekad ribe. U proljeće - krune i borovnice preostale od zime. Ptice zimi na otvorenom moru, među polinjama. Žive češalj samo u Rusiji.

Bajkalski pečat je predstavnik obitelji pečata, koji je jedini sisavac na svijetu koji živi na Bajkalskom jezeru. Također se dobro osjeća u slatkoj vodi, za razliku od njezinih rođaka. Kako je pojedinac ušao u jezero, nitko ne može sa sigurnošću odgovoriti, postoji samo pretpostavka. Možda su ovdje došli s Arktika tijekom posljednjeg ledenog doba, kada su rijeke Baikala bile povezane s Arktičkim oceanom.

Duljina tijela 120 - 130 cm, težina oko 80 kg. Od rođenja, životinja raste do 18 godina. Ima tijelo u sivoj boji, trbuh je malo svjetliji. Krzno je kratko, gusto i vrlo toplo.

Snažne kratke noge u obliku peraje, male glave, kratkog repa. Na prednjim nogama postoje jake kandže, na poleđini su manje i tanje. Za plivanje, koristi peraje zadnjih stražnjih udova, prednje igraju manju ulogu, kao što je okretanje ili kočenje. Na kopnu se kreće s poteškoćama i nespretno, ali dobro pluta. Pečat nema vanjskog uha. Zaroni na dubinu od 400 metara, pod vodom je lako 30 minuta, dok su nosnice i unutarnji slušni aparati zatvoreni posebnom membranom. Vid, sluh i miris su dobro razvijeni.

Brkovi (vibrissae) pomažu u lovu, oni, poput nosa, podižu fluktuacije vode i promjene u kemijskom sastavu vode. Vodi uglavnom vodeni način života.

Na kopnu se odlučite opustiti, sunčati se i najvažnije dati mladima život. Ima dosta debeli sloj akumulacije masti od 12 cm, a zimi životinje ne izlaze iz vode, prave rupe u tankom ledu kroz koje dišu. Hrani se ribom.

Trudnoća ženke traje 11 mjeseci. U ožujku se u snježnim rupama rađaju rijetko dvije bebe, koje su čiste bijele boje. Težina jednog mladunca je oko 4 kg. S mamom, ostat će u radnoj sobi oko 2 mjeseca, dok se snježni zaklon ne sruši. Mladunče sve ovo vrijeme jede masno hranjivo mlijeko i brzo dobiva na težini.

Arktički bijeli zec

Ovaj polarni zec smatra se najvećim među svojom braćom. Postoje i druge razlike između zečeva. Dužina ušiju Arktika mnogo je kraća od svih ostalih, pomaže tijelu da se zagrije.

Njihove prednje šape opremljene su oštrim i zakrivljenim kandžama, kojima kopaju snijeg. Ispod snijega, životinja pronalazi hranu, čak i ako je dovoljno duboka zbog svog izvrsnog mirisa. Glavni neprijatelji životinje su ermine, vukovi, arktičke lisice, risovi, bijele sove. Oni žive arktički zeca ne više od 5 godina.

Bijela riba je riba koja pripada obitelji lososa. Vrijedne komercijalne ribe. Postoji više od 40 vrsta ove obitelji, ali razlikovati ih je prilično problematično. Uostalom, ona živi u rijekama, jezerima Amerike i Europe, kao iu sjevernoj Aziji, gdje postoje potpuno različiti uvjeti postojanja. Znanstvenici razlikuju bijelu ribu od uvjeta života, mjesta i uvjeta mrijesta riba, po ukusu
Tijelo je prekriveno ljuskama srednje veličine i stisnuto u bočnim stranama. Usta su vrlo mala i nema zuba u gornjoj čeljusti. U drugim dijelovima brzo nestaju, uvijek su vrlo slabo razvijeni.

Potrebna je čista i ispunjena vodom kisika s temperaturom od 15 stupnjeva C. Kisik bi trebao biti najmanje 8 mg / l. Hrani se planktonom, a velika bijela riba se hrani mladom ribom. Masa godišnje ribe doseže 100 grama, a duljina tijela je do 30 cm, a zrela riba je stara 3 godine.

Skua živi u arktičkoj i antarktičkoj tundri. Ovdje ptica gnijezdi u toploj sezoni. Zimi se jata skua približavaju morskoj obali. Predstavnici nekih vrsta skua čekaju zimu čak i unutar Južnog Tropa.

Skua izgleda kao galeb, ali se razlikuje od nje u većim veličinama. Osim toga, skuas ima tamnije perje i veliki pokriveni kožom kljun. Duljina tijela skua iznosi oko 55 cm, a raspon krila 135 cm, a zbog snažnih krila skua tijekom leta pokazuje čuda agilnosti, napadajući žrtvu u zrak sve dok ne uzme svoj plijen.

Skuas se često uspoređuje s piratima. Također odgovaraju nečijoj hrani, kao i morskim razbojnicima. Takvo ponašanje skuasa posljedica je činjenice da ove ptice ne znaju kako sami loviti ribu, tako da uzimaju ulov od drugih ptica. Ove ptice razbojnici napadaju ptice ne samo u zraku, već i na kopnu. Često uništavaju gnijezda ptica. U vrijeme gladovanja, čak i sami jedu polaganje.

Skuas se hrani ne samo na ptičjim jajima i ribama, iako upravo ta hrana voli pernate pljačkaše. Dok lutaju otvorenim morem, skuas jedu bilo koju morsku hranu bez razlike. U tijeku su rakovi, školjke, crvi, pa čak i meso mrtvih morskih životinja. U potjeri za drugim pticama, prisiljavaju ih da izvuku svoj plijen i odnesu ga. Nemojte odustati od bobica koje rastu u tundri, kao ni od smeća za ljudsku hranu. Postoje slučajevi kada su južna polarna skua toliko naviknuta da se hrane hranom koja ih je odnijela iz ruku polarnih istraživača koji paze na antarktičke postaje.

Ovo ime ne odgovara baš ovoj životinji. Lasica je mala, ali predatorica, odlikuje se svojom spretnošću i žestinom. Vunene životinjske smeđe-crvene nijanse.

U zimi se lasica haljina u snježno bijeloj krzneni kaput s dugim nap. Na jakim kratkim nogama životinje mogu se vidjeti oštre kandže, pomoću kojih se životinja kreće oko stabala bez problema i razbija rupe miševa. Za kretanje lasica koristi skokove. Gleda uokolo prema terenu, penje se na dvije stražnje noge.

Za petting, važno je da ima dosta hrane oko nje. Neće živjeti u mjestu gdje nema nikoga za lov. Ima dobar apetit i za nekoliko dana može masovno uništiti čitavu populaciju glodavaca.

Zimi se životinja kreće u tunelima za snijeg. A u slučaju velikih mraza, možda se dugo neće pojavljivati ​​na površini. Lasica ne bi trebala biti suočena s vukovima, lisicama, jazavcima, kunama i pticama grabljivicama. Živi životinja oko 8 godina.

Bijela jarebica

Zimi ova ptica nosi perje boje snijega. Čak i njezine šape prekrivene su perjem - kao u bijelom valenočkom - i ne zamrzavaju se i ne padaju u snijeg. U zimi, jake jake kandže rastu na prstima, snijeg grablje jarebu s njima, traži hranu: pupoljci patuljaste breze i vrbe. Spava u snijegu. Iskopao se tako da je samo glava stršila. Kad nema dovoljno hrane, jarebice se skupljaju u ogromna jata i sele se u šumsku tundru. I tako da u letu ne bi izgubili jedni druge, njihova podloga ukrašena je crnim perjem. Ptica leti, ispred je crni svjetionik.

Dolaskom proljeća ptice organiziraju gnijezda na suhim humcima. Ženka sjedi na jajima, a mužjak štiti svoje mjesto gniježđenja. Do ljeta ptice iz Snjeguljice se pretvaraju u piedles - mijenjaju zimsko perje za ljeto, lakše i tamnije. Da, i kokoši su šarene, okretne. U šarenim mahovinama močvara ih je teško uočiti. Djeca hvataju insekte, a roditelji jedu sjeme, bobice, trave i budno čuvaju svoje potomstvo. Nestlings brzo rastu, u dva mjeseca mladi jarebice u veličini već sustignu svoje roditelje.

Sjeverna krzna

Životni stil mužjaka i ženki sjevernog krzna je vrlo različit. Odrasli mužjaci se nikada ne sele s otoka u regiji Beringovog mora, gdje se nalaze njihove rookerije. Ženke putuju godišnje kako bi putovale oko oceana i ribe. Neke žene čak dosežu i do obala Kalifornije. Sjeverne krznene tuljane mnogo su pokretnije na tlu od tuljana, jer mogu savijati stražnje udove ispod tijela.
U vodi se također kreću različito od pečata: sjeverni krzneni krug kružnim pokretima prednjih peraja, dok stražnje brtve uglavnom izvode funkciju kormila. Poznato je da su sluh, okus i vizija sjevernog krzna vrlo dobro razvijeni, ali do sada nisu uspjeli shvatiti kako su orijentirani pod vodom.

Sjeverni krzneni tuljani većinu svog života provode hraneći se ribljim sjevernim vodama Tihog oceana. Riba je temelj njihova jelovnika. Osim toga, sjeverni krzneni plodovi plijen su glavonošcima i rakovima. Poput ostalih pljesni, pronalaze hranu uz pomoć vibrissae, koji drhti dok se plijen približava, iz kojeg valovi prolaze u vodi. Drhtanje se prenosi završetkom živaca. Za vrijeme parenja, ženke redovito napuštaju mlade, ostavljajući da se nahrani more, a odsutni su 7-8 dana. Često se uklanjaju na udaljenost od 160 km od obale. Brtve plivaju, odmaraju i spavaju u vodi dok ne stignu do mjesta bogatih ribom. Tamo love.

Prvi u području rookery pojaviti računa. Oni se međusobno bore za najbolja mjesta. Maternica se pojavljuje na rookerima sredinom svibnja i početkom lipnja. Odlaze na obalu, gdje ih očekuju čistači, koji pokušavaju uhvatiti i odvesti više ženki u svoj harem. Ženke harema ljubomorno su čuvane od strane šakera. Tijekom prvih 1-4 dana nakon pojave na rookeryju, ženke rađaju mlade. Beba teži oko 2 kg, a duljina mu je 50 cm.

Losos je najpoznatija vrsta lososa. Ova velika lijepa riba dostiže jedan i pol metara dužine i 39 kg težine. Tijelo lososa prekriveno je finim srebrnim ljuskama, ispod bočne crte nema mjesta. Losos u moru hrani se malom ribom i rakovima te ulazi u rijeku radi mrijesta, prestaje se hraniti i gubi na težini. Bračna odjeća odražava se u zamračenju tijela i pojavi crvenih i narančastih mrlja na stranama tijela i glave. Kod mužjaka čeljusti se izdužuju i savijaju, a na gornjoj čeljusti nastaje izbočina u obliku kuke, koja ulazi u udubljenje u donjoj čeljusti. Lokacije za hranjenje lososa su sjeverni dio Atlantskog oceana.

Odavde ulazi u rijeku Europu radi mrijesta, od Portugala na jugu do Bijelog mora i r. Cary na sjeveru. Uz američku obalu, losos se širi od rijeke Connecticut na jugu do Grenlanda na sjeveru. U Tihom oceanu postoji nekoliko vrsta roda Salmo, ali ih je malo u usporedbi s pacifičkim lososom roda Oncorhynchus. Ranije je losos bio iznimno brojan u svim europskim rijekama, gdje su postojala prikladna uzgajališta. Walter Scott spominje vremena kada su škotski poljoprivrednici, koji su unajmljivali posao, postavili uvjet da ih se ne smije hraniti previše često lososom. Hidrogradnja, zagađenje rijeka kućanskim i industrijskim otpadom, te prekomjerni ribolov doveli su do toga da je ovo stanje lako zadovoljiti u naše vrijeme. Broj lososa se sada dramatično smanjio, a umjetno uzgoj u posebnim ribogojilištima naširoko se koristi za održavanje stada. Tijek lososa u rijeci je prilično kompliciran. U našim rijekama, koje teku u Barentsovo i Bijelo more, od kolovoza do smrzavanja, postoji veliki jesenji losos. Njeni seksualni proizvodi su vrlo slabo razvijeni. Tečaj je prekinut s početkom zime.

Polarni medvjed

Ova životinja se smatra najvećom među svojim bližnjima. Tijelo mu je nespretno i kutno. U svim godišnjim dobima životinja ima istu bijelo-smeđu boju. Koža se sastoji od vune i poddlake, koja štedi medvjede od jakih mraza, a također omogućuje da se dugo zadržava u ledenoj vodi.

To se samo u početku može činiti da je polarni medvjed nespretan i nespretan. Ali razumijevanje dolazi kada vidite kako je ovaj divan pametno plivao i ronio.

Prevladavajući velike udaljenosti u potrazi za hranom, medvjed pametno lovi. Vrlo je opasno za ljude. Susret s polarnim medvjedom obećava velike nevolje.

Takvo neprijateljstvo u životinji vjerojatno dolazi iz njegove podsvijesti. Uostalom, ljudi su uzrok velikog pada broja medvjeda zbog krivolova. Među ostalim stanovnicima tundre, medvjed nema neprijatelja. Životni vijek životinje u prirodi dostiže i do 30 godina. U zatočeništvu se može povećati na 15 godina.

Hermin je bliski rođak kune, tako da ima mnogo sličnosti s ovom životinjom: dugim tankim tijelom, kratkim udovima, opremljenim žilavim oštrim kandžama, šiljastim njuškom, oštrim zubima i zaobljenim ušima. Šape životinje imaju membrane koje olakšavaju kretanje hermelina u snijegu.

Životinja je mala i teži između 80 i 270 grama. Duljina tijela doseže i do 38 cm, uključujući i trećinu duljine tijela je rep.

Prekrasan snježno-bijeli hermelin ima zimsku sezonu, a ljeti životinja dobiva crvenkastu boju na leđima i žućkastu boju na trbuhu. Ali vrh repa uvijek ostaje crn.

Omiljena staništa hermelina su polarne i umjerene širine sjeverne hemisfere. Praktički u svim europskim zemljama ova životinja je pronađena. To nije samo u mediteranskim zemljama. Među azijskim zemljama, hermelin se nalazi u Afganistanu, Iranu, sjevernom Japanu, Kini i Mongoliji. U Americi ova životinja živi u Kanadi i na otoku Grenlandu.

Njegov hermelin pomaže njegovom hermelinu u lovu: mirisu i vidu. Ženka hermelina uglavnom izvlači plijen iz jazbine, jer je mnogo manja od svoje veličine i lako prodire u jazbinu glodavaca.

Ermina - poligamne životinje i sva odgovornost za nošenje i podizanje djece leži na ženki. Nakon igara za parenje počinje trudnoća, ali hermelin, kao i mnoge druge pruge, ima klicu sve dok proljeće nije u konzerviranom stanju, a kasnije počinje njegov razvoj. Ženski hermelin rađa 3 do 17 mladih, potpuno bespomoćnih, koje hrani oko 2 mjeseca. Već u dobi od 3-4 mjeseca mladi su sposobni samostalno proizvesti vlastitu hranu. Usprkos visokoj plodnosti, hermelin je uvršten u Crvenu knjigu. Ova životinja je oduvijek bila predmetom lova zbog svog kraljevskog krzna.

Tundra labud

Po veličini je najmanja među rođacima ptica močvarica. Hrane se algama, ribom i priobalnom vegetacijom. Milost, elegancija ptica postali su simboli ljepote.

Stvoreni parovi labudova neodvojivi su za život. Velika gnijezda izgrađena su na uzvisini i obložena su perjem i perjem drugih ptica. Pilići nisu ostavljeni sami i zaštićeni jakim krilima i kljunovima.

Mladi jačaju za 40 dana. Kratko ljeto ubrzava ptice. Mali Tundra Swan je na popisu. Životinje Crvene knjige Tundre, Zabranjeno je snimanje ptica.

Snježne ovce

Bighorn ovce (zvečka) je kopitara koja pripada obitelji bovida. Težina odraslog mužjaka može doseći 150 kg. Снежный баран обитает в горной местности Сибири, Сахалина и Камчатки. Численность вида в 2017 году составляет чуть больше 100 тысяч особей по всему земному шару. Подробное описание поможет вам составить более точную картину.

Снежный баран, или толсторог, обладает крупным сбитым телосложением. В силу того что территория обитания животных – по большей части высокогорные хребты, их строение больше схоже с экстерьером горных козлов нежели с ближайшими родственниками. Шейный отдел укорочен, поясница длинная и широкая. Promjene su utjecale i na distalne noge: one su također postale kraće.

U toplim godinama, tijelo Bighornove ovce je prekriveno kratkim krznom. U jesen počinje proces mijenjanja kaputa, ali se on izvana praktički ne manifestira. Već u rujnu dolazi do aktivnog rasta spinoze. Plišane dlake i korijeni štitnika imaju svjetliju boju, tako da do početka hladnog vremena dolazi do promjene u nijansi vune uslijed razbijanja gornjeg dijela stražnjih dlačica. Ljeti, kada je pod travnjacima dovoljno trave, težina ovaca je znatno veća nego zimi.

Bighorn ovce dostižu spolnu zrelost za 2 godine. Rođenje mladih životinja pada na toplu sezonu. Janjci se brzo razvijaju i prilagođavaju hranidbi travnjaka. Već u dobi od 1 mjeseca, većina stoke odbija mlijeko i potpuno se prebacuje na hranu za odrasle. Plodnost je niska: ženka 1 put vodi uglavnom jednu janje.

Struktura probavnog trakta u Bighornovoj ovci jednaka je strukturi domaćeg predstavnika. Duljina crijeva je 30 puta duža od tijela, tako da kućni ljubimci mogu jesti dovoljno veliku količinu hrane. Snažan aparat za žvakanje omogućuje ovcama da jedu ne samo sočne zelje, već i trnje, kao i sve vrste klasića, koji svojim zubima nježno odvajaju grane čak i blizu tla.

Mošusni vol je jedinstvena životinja, jedinstvena u svom obliku, sačuvana iz vremena ledenog doba. Ime mu je odredilo sličnost s bikom i ovnom. Znanstvenici su dokazali da je mošusni bik međuodnos između njih, iako je u genotipu mnogo bliži ovcama.

Mošusni bik dobio je drugo ime zbog karakterističnog mirisa koji se emitirao infraorbitalnom ili orbitalnom žlijezdom. Mošusni bik živi u suhom, oštrom arktičkom pojasu Kanade, Grenlanda, kao i Norveške, Rusije i Aljaske, gdje su ih ljudi doveli kako bi obnovili stoku.

Tijelo mošusnog vola snažno, čučanj. Snažna glava čvrsto postavljena na debeli vrat. Uši su uperene, očne duplje gledaju sa strane, oči su tamnosmeđe. Rogovi se stapaju na čelu sa snažnom bazom i dizajnirani su da štite od neprijatelja i bitaka tijekom traganja. Rogovi narastu do šest godina, savijaju se dolje, najprije dolje i naprijed, a zatim gore i van. Udovi su kratki s dva glavna kopita, malim bočnim papcima i širokim petama. Ova struktura omogućuje vam da se krećete dobro na klizavoj kori. Duga i vrlo topla vuna sastoji se od dlake, dlake, dlake za zaštitu i vode.

Mošusni volovi hrane se travama, šašom i vrbom. Oni su u mogućnosti izvući suhe biljke iz snijega sa svojim prednjim kopitama.

Glavni prirodni neprijatelji mošusnih goveda su polarni medvjedi, vukovi i vukovi, kao i muškarci zbog čije su aktivnosti djelomično uništeni i upisani u Crvenu knjigu. Danas se stoka mošusnih volova obnavlja reintrodukcijom i stalno se prati.

Bijela dizalica (bijela dizalica)

Bijela dizalica - sibirska dizalica je najrjeđa vrsta dizalica, koja je endemska za sjeverne regije Rusije. Vitka ptica, prekrivena bijelim perjem, s visokim i stabilnim nogama. Gnijezdo u regiji Tjumena, a najvećim dijelom u Yakutiji. Zime u Indiji i Kini.

Ukupna težina od 5-9 kg, krila u rasponu od 230 cm, visina ptice doseže 140 cm, ima dugačko tijelo, tanak izduženi vrat i malu glavu. Vrhovi krila ukrašeni su crnim perjem krila, vidljivim tijekom leta. Ima duguljasti crveni kljun. Na svakoj nozi su četiri prsta. Samo su srednji i vanjski prsti povezani membranama.

Postojanje bijele dizalice je ugroženo. Kako bi se poboljšala populacija sibirskih dizalica, Međunarodna unija za očuvanje prirode ih je navela na Crvenom popisu. Oni su također u Ruskoj crvenoj knjizi. Ukupan broj jedinki u divljini Jakutije je negdje oko 2900-3000. Depresivni položaj zapadno-sibirskih sibirskih dizalica - u prirodi ima samo oko 20 jedinki.

Pretjerana razumljivost u okolišu otežava spašavanje Sibirskih dizalica. Ptica izbjegava prisutnost ljudi, ostavljajući gnijezdo kada se osoba približi. U hrani, sibirske dizalice nisu izbirljive. Proljetna i ljetna prehrana sastoji se od malih glodavaca, jaja i pilića drugih ptica, riba, kukaca, brusnica, šaša i pamučne trave (pod vodom). Tijekom zimske migracije hrane se biljnom hranom.

Lemmingsi su mali glodavci nalik mišu, poznati po svojoj nevjerojatnoj plodnosti i nevjerojatnim migracijama. Leminzi pripadaju obitelji hrčaka i sustavno su bliski voluharima i hrčcima, ali kod miševa imaju udaljeniju vezu. Ukupno se izdvaja 4-8 vrsta ovih glodavaca.

Leminzi su male životinje, ali još uvijek znatno veće od miševa, duljina tijela im je 12-18 cm, rep je kratak - samo 1-2 cm, a vrlo sliče poznatim hrčcima sa svojom gradnjom: male oči s perlicama, kratke osjetljive vibrije ("brkovi"). ) i iste kratke noge. U kopitim leminzama, kandže na šapama se proširuju i šire zimi, a na krajevima se također račvaju - otuda i naziv "kopač". Lemming kosa je kratka, njihovo krzno nema vrijednost. Boja u različitim vrstama varira od sive do smeđe.

Leminzi žive isključivo u hladnim širinama sjeverne polutke. Kopovski leming je cirkumpolarno raspoređen, odnosno njegov domet obuhvaća sjeverni pol s prstenom, druge vrste zauzimaju odvojena područja tundre. Na primjer, norveški leming postoji samo na skandinavskom i poluotoku Kola, sibirski stanovnik u tundri od sjevernog dvina do istočnog Sibira, amurski leming se nalazi isključivo u istočnom Sibiru, a smeđi samo na Aljasci i sjevernoj Kanadi. Kao i svi glodavci, leminzi žive sami, susreću se samo za parenje, što se, međutim, događa često. Aktivni su gotovo 24 sata.

Većinu vremena, lemmings živi sjedeći, zauzimajući određene dijelove tundre. Svaka životinja na svom planu kopa rupu u gornjem sloju zemlje koja se odmrzava od permafrosta, a ponekad leminzi stvaraju poluotvorena gnijezda grana i mahovine u produbljivanju tla. Iz rupe u svim smjerovima razilaze se sitne staze koje je životinja gazila. Leminzi više vole kretati se tim stazama i potpuno jesti zelenilo oko njih, a zimi također slijede ove ljetne staze, probijajući staze pod snijegom. Zimi leminzi ne prezimljuju.

Američka vjeverica

Američka vjeverica je vrsta malog glodavca iz obitelji vjeverica. Nalazi se u tundri i predstavlja plijen lisica, vukova, risova, medvjeda i orlova. Ljeti se hrani biljkama tundra, sjemenkama i voćem kako bi povećala masnoću prije hibernacije. Do kraja ljeta, muški goperi počinju skladištiti hranu u svojim jazbinama, tako da u proljeće ima nešto za jesti dok ne raste nova vegetacija. Burrows se prekrivaju lišajevima, lišćem i vunom mošusnih volova.

Tijekom hibernacije, temperatura mozga gopher-a pada gotovo do točke smrzavanja, temperatura tijela dostigne -2,9 ° C, a broj otkucaja srca se smanjuje na

1 otkucaja u minuti. Temperatura debelog crijeva i krvi postaje minus. Zimski san kod odraslih muškaraca traje od kraja rujna do početka travnja, a kod žena od početka kolovoza do kraja travnja. Temperatura tijela se smanjuje od 37 ° C do –3 ° C. Boja dlake ovisi o sezoni. Krzno je mekano i baršunasto i štiti životinju od hladnih vjetrova. Njegova domovina je sjevernoamerička arktička tundra, a glavna staništa nalaze se na obroncima planina, nizine rijeka, jezera i planinskih lanaca. Goperi preferiraju pjeskovito tlo zbog lakog kopanja i dobre drenaže.

phalarope

Mali buba s ravnim nosom - ptica iz roda ravnog nosa malih kornjaša iz obitelji šljuke. Distribuirano u arktičkim regijama Euroazije i Sjeverne Amerike. To je ptica selica, koja je neobična za čizme za ptice, migrira uglavnom uz oceanske rute, zime u tropskim morima. Vratite se od kraja svibnja do druge polovice lipnja.

Plosnata peraja duga je oko 21 cm, s ispupčenim prstima i ravnim kljunom, koji je nešto deblji od okrugle glave. Masa mužjaka je 42–51 g, ženke 57–60 g. Krila su duljine 12-14 cm, a ženke tijekom sezone parenja imaju crnu boju na gornjem dijelu tijela i crvenu boju na dnu, s bijelom mrljom na obrazu. Kljun je žut, s crnim vrhom. Mladi pojedinci su svijetlo sivi ili smeđi od gornjeg dijela, donji dio tijela je boja bivole, tamne mrlje na očima. Zimi je perje sivo-bijelo.

Ženke su veće veličine od mužjaka. Lovi mužjake, natječu se za uzgoj i aktivno štite svoja gnijezda. Gnijezdo se nalazi u blizini vode. Ženka polaže od tri do šest maslinovih crnih jaja i migrira na jug, nakon čega mužjak počinje inkubirati jaja. Gnijezda se, u pravilu, mogu hraniti, a mogu letjeti već 18 dana života.

Za vrijeme hranjenja plivači s plosnatim nosom često plivaju u malom, brzom krugu, stvarajući slab vrtlog. Ponekad lete u zraku, hvataju insekte. U otvorenom oceanu, hrani se u blizini populacije kitova. Izvan sezone gniježđenja često putuju u jatima. Plosnate peraje često mogu biti pitoma i lako naviknuti na ljude.

Kamenuška je vrsta patka obitelji. Od ostalih pataka, razlikuju se po boji perja: tamni drake s zarđalo crvenim stranama, bijelo lunasto mjesto ispred oka, bijeli ovratnik, bijele mrlje i pruge na stranama glave i tijela. Glava i vrat su mu crni i tupi. Ženka je također tamna, s tri bijele točke na glavi.

Kamenuška je rasprostranjena u sjeveroistočnom Sibiru, na Dalekom istoku, u sjeverozapadnoj Americi, na Grenlandu i na Islandu. Naseljava gorje, uglavnom rijeku ledene zone. Na najvećem dijelu asortimana - ptice selice. Zimi na pacifičkoj i atlantskoj obali koja se nalazi južno od mjesta gniježđenja. Zimi ga stjenovite obale drže do mora.

Kamenuška je životinja koja jede patku, hrani se insektima, rakovima, mekušcima i drugim životinjama, za koje se, u pravilu, roni. Držanje visoko u vodi, podizanje repa, leti brže i lakše nego većina ronilačkih pataka. Glas drake tijekom sezone parenja glasan je dvostruki slog koji je teško prenijeti i još teže opisati. U jatu ptica razgovaraju u tihim šarlatanima, slično glasu divljih pataka.

Zbog male veličine kamena nema značajnu komercijalnu vrijednost, s iznimkom nekih zimskih područja. Autohtoni narodi Sibira uopće ne diraju ovu lijepu patku, jer mnogi od njih imaju uvjerenje da su kamenuški duše utopljene djece.

Sokol sivi sokol

Sokol sokol je široko rasprostranjen - nalazi se u gotovo svakom kutku našeg planeta. Podvrste Peregrine Falcona naseljavaju Australiju, Sjevernu Ameriku, Europu i Aziju i Afriku (osim zone tropskih šuma). Najmanje rijetka u Južnoj Americi.

Sivi sokol pripada skupini "pravih sokola". To je druga najveća ptica iz obitelji sokola, samo gyrfum raste. Sapsan je obdaren širokim prsima, gustim perjem i jakim kosturom. Njegov mišićni sustav je dobro razvijen. Sivi sokol ima velika, šiljasta krila, duge prste, kratki rep i repove. Kandže su jake i oštre, u obliku srpa.

Težina odraslog sokola varira od 700 do 1200 grama. Raspon krila je 85-120 cm, veličina jednog krila je oko 30-40 cm, ukupna dužina tijela može biti od 40 do 50 cm, a mužjaci su za trećinu manje ženki.

Boja muške i ženske je gotovo ista. Stražnji dio grabežljivca ukrašen je križno-sivim uzorkom na sivo-smeđoj podlozi različitih nijansi, slabine i podbradak oslikane su svjetlijim nijansama. Perje krila tamno smeđe (gotovo crne) boje. Na unutarnjoj strani krila možete vidjeti crveni ili smeđi uzorak. Trbuh mladog peregrina je crven s smeđim uzdužnim šarolikim prugama. Kandže su crne, šape su žute. Kljun je na vrhu crn i postupno se osvijetli do baze.

Sivi sivi su pretežno stanovnici otvorenih prostora - ne obitavaju u dubokim šumama. Često gnijezde u blizini šume, u dolini rijeka, nije rijetkost da se ptica nalazi u gradovima. Gnijezda obično nisu izgrađena, zauzimajući stanove drugih ptica. Gnijezda prostirke se ne koriste. Često se gnezdo sokolova sokolova nalazi na visokim stablima ili stijenama, kao i na visokim zgradama, ako sivi sokol živi u urbanim sredinama.

Uz iznimku sivi sokolova koji žive u toplim južnim zemljama, svi ostali predstavnici vrste su nomadi. S početkom hladnog vremena, kreću se dalje prema jugu. Samo sivi sivi koji žive u toplim južnim područjima sjedeći su.

Guska s crvenim grudima

Crvenokosa guska pripada najneobičnijim vrstama ptica koje su ikada živjele u našoj zemlji. Ovo je ruski endem, to jest, ova ptica se ne pojavljuje ni u jednoj drugoj zemlji. Živi u Sibiru, s više od 70 posto svih crvenih grudi koje su koncentrirane na poluotoku Taimyr. O neobičnim i ljepotama ovih ptica iz davnih vremena širom svijeta su legende. Navedimo nekoliko slučajeva žestokog interesa za crvene guske. Godine 1723. Petar I poslao je ekspediciju u Sibir i naredio da odande donese onoliko životinja i biljaka koliko ih nikada prije nije vidio.

Među životinjama koje su caru isporučene bile su “kozark - crna krila, korishnevy goi”. Ove ptice su bile poznate prije (očito, zahvaljujući istraživačima), a onda su ih zvali crvena guska. Šezdesetih godina Indija je htjela kupiti nekoliko gusaka crvenih grudi, umjesto toga ponuditi dva slona.

Crvenokosa guska je mala ptica nalik na gusku. Duljina tijela 55cm, težina do 2kg, raspon krila 130cm. Oštro je razlikuje od drugih ptica divno perje, tako privlači kraljeve, strance, i samo ljubitelje divljih životinja. Glava, leđa i trbuh ove guske su crni, s bijelim prugama sa strane. Vrat i grudi (gušavost) su crveno-smeđe boje, uokvirene bijelom prugom, na obrazima su iste crveno-smeđe mrlje, oko kojih se nalazi i bijela pruga.

Podloga je bijela. Kljun crvenokrvnih gusaka je prilično malen, obojen u crno. Kao i druge guske, guske s crvenim grudima odlaze na toplu zemlju za zimu. Prethodno su zimovali na obali Kaspijskog mora, ali danas lete samo do Crnog. Stižu na svoje rodno mjesto ne ranije od druge polovice lipnja i odlaze već u rujnu, tako da „kod kuće“ ne žive više od tri mjeseca godišnje.

Crvenokosa guska vodi dnevni život, ponekad usred dana stado privremeno prestane tražiti hranu i odlazi na mjesto za zalijevanje. Ove guske provedu noć u vodi, iako ponekad mogu ostati na kopnu.

Orlovi su ptice grabljivice iz podfamilije šljivača iz obitelji. Vrste orlova raširene su na svim kontinentima osim u Južnoj Americi, ali su dvije vrste i 1 podvrsta uvrštene u Međunarodnu crvenu knjigu. Orlovi radije borave u blizini rezervoara. Za razliku od orlova, ove ptice imaju golu guzicu.

Orlan je golema, veličanstvena ptica. Ima duljinu tijela od 70 do 110 cm, raspon krila je 2-2,5 m, težina je u rasponu od 3 do 7 kg. Kljun je velik, zakačen, rep i krila su široka, noge su jake, bez perja, s zakrivljenim dugim kandžama. Jastučići na šapama su grubi, što je potrebno da ptica zadrži sklizak plijen (osobito ribu). Perje je uglavnom smeđe boje s bijelim dijelovima tijela. Kod nekih vrsta postoji bijelo perje glave, ramena, repa, tijela. Žuti kljun.

Osnova prehrane orla su ribe i vodene ptice. Velike ribe težine od 2 do 3 kg (losos, štuka, šaran) obično postaju plijenom orla, od ptica morske vode lovi galebove, čaplje, guske, rode, patke, flamingose. Orao pazi na svoje žrtve s visokih stabala ili u letu oko jezera.

Uočivši plijen, grabežljivac joj se približava vrlo brzo: gura svoje duge kandže u ptice u zrak, i pametno otima ribu s površine vode, ali nikada ne tone ispod nje. Ako u ribnjaku ima mnogo ribe, onda i deset orlova može loviti na istom mjestu. S takvim zajedničkim lovom ptice često kradu ili uzimaju plijen.

Orlovi su vrlo rasprostranjeni i ne nalaze se samo na Antarktiku iu Južnoj Americi. Ptice ove vrste uvijek se drže blizu vodnih tijela: ne lete s obale rijeka, jezera, mora, kopna. To se objašnjava činjenicom da orlovi proizvode glavnu hranu u vodi ili blizu nje. Morski orlovi su sjedeće ptice, ali u hladnim zimama, kada se voda smrzava, migriraju na jug.

Duljina tijela 50 - 95 cm, težina 1 - 2 kg. Dužina krila 34 - 42 cm, raspon krila 120 - 135 cm Ženke su veće od mužjaka. Perje je gusto, olovo. Sivo smeđe boje s bijelim mrljama na leđima, glavi i krilima. Ptica trbuha bijela je s rijetkim transverzalnim tamnim uzorkom. Grlo i obraze bijeli. Tu su bijele krechety s tamnim mrljama. Kljun je kratak, zakrivljen dolje na rubu zuba mandibule. Oči su velike i tamne, vizija je izvrsna. Noge su žute, polupokrivene, oštre savijene kandže na prstima. Rep je dugačak, krila su uperena.

Oni žive u Europi i Sjevernoj Americi. Живут в тундре и в северной лесной зоне. Ведут как оседлый, так и перелетный образ жизни. Из северных районов птицы кочуют в лесотундру.

Образуют пары на всю жизнь. Охотятся в одиночку. Они питаются в основном птицами, их основная пища белые куропатки. В голодное время ловят грызунов. Охотится на птиц в полете, пикируя вниз на лету. Он хватает жертву сильными лапами, затем ударом клюва убивает её и поедает, устроившись на ветке или скалистом камне. Općenito govoreći, to je tiha ptica, ali u alarmantnom stanju čini hrapave zvukove “hek”, “heekk”. Brzo leti i često maše krilima. Krechen jaka i izdržljiva, inteligentna i oprezna.

Gnijezdo se ne uvija, zauzima strance - gavrane ili druge velike ptice i koristi ga već nekoliko godina. Ako je potrebno, možete popraviti zgradu. Ptica položi šalicu gnijezda mahovinom ili travom. I može organizirati gnijezdo na stjenovitoj platformi. Sezona parenja započinje u travnju. Uskoro će ženka odvojiti 2-4 okera u crveno-crvena jaja. On inkubira jedan mjesec dana. Muškarac joj osigurava prehranu prijatelja. Nestlings se rađaju u bijelom dlaku, oni će provesti dva mjeseca u gnijezdu, za koje vrijeme će dolje biti zamijenjeno perjem. Roditelji zajedno hrane djecu, štite i obrazuju. Tada pilići napuštaju gnijezdo i stoje na krilu, uče vještine lova na majku i oca. Do rujna će se obitelj raspasti, a mlade ptice počinju samostalan život.

Tundra Horned Lark

Veličina je nešto veća od vrapca (duljina tijela do 20 cm, raspon krila do 37 cm). Zahvaljujući izvornom dizajnu i crnim "rogovima" perja, ptice se dobro razlikuju od svih ostalih predstavnika ptica pjevica. Seksualni dimorfizam je blag. Muški je nešto svjetliji od ženke, ima monokromatsku ružičasto-crvenu krunu.

Područje gniježđenja je povremeno, zauzima visoke geografske širine i određene dijelove planinskih lanaca Euroazije i Sjeverne Amerike

Naseljava planinske i suhe tundre i stepa, izbjegavajući niska i vlažna područja tundri i stepa. Za gnjezdarice odabiru mahovozno-lišajske ili sušno-mahovinske površine na vrhovima i obroncima tundarskih brežuljaka s grudama trava i mrljama golih, čistih, stjenovitih tla. Dolaze u planinsku tundru s pojavom prvih protalina. Gnijezdo se nalazi sasvim otvoreno, obično uz snop trave. Gnijezdo je izgrađeno od trave, biljnog dlake, ponekad ima vune glodavaca, jelena, i izuzetno rijetko - perja. U kvačilu je od 2 do 5 jaja oker-sive boje, s malim nejednakim mrljama sive ili smeđe boje. Obje odrasle ptice se hrane. Nakon što napuste gnijezdo, neke piliće vozi mužjak, druge žene. Nestlings se hrani insektima. Zimi jedu različita sjemena, beru ih iz trave koja sliježe iz snijega, sijena, skupljajući ih po cestama. Na kraju ljeta, vyvodki lutaju, koje se postupno u jesen sjedinjuju u velikim jatima. Na jugu gnjezdilišta ptice mogu zimovati.

Sperma kit je najveći predstavnik zubatih kitova: duljina tijela mužjaka doseže 20 metara s težinom od oko 60 tona, ženki - 13 metara i težinom od 30 tona. Podrijetlo imena vrste vjerojatno je povezano s portugalskom riječju cachola, što znači "velika glava". Teško je raspravljati s tom činjenicom, jer je kvadratna glava kitova sperme oko trećine duljine tijela kitova. Kvadratni oblik glave daje spermaceti jastuk, koji može težiti do 6 tona. Još uvijek ne postoji konsenzus o njegovoj svrsi: netko tvrdi da se jastuk koristi za eholokaciju, a drugi za ulogu mjehura za plivanje.
Donja čeljust spermatozoida mnogo je uža i kraća od njuške, ali može se otvoriti do 90 *, a prekrivena je s najmanje dvadesetak parova stožastih zuba. Gotovo da nema zuba na gornjoj čeljusti.

Gornji dio tijela i strana kita prekriveni su naboranom kožom, čija boja varira od sivkasto-smeđe do crno-smeđe (u videozapisu ispod je jasno vidljiva). Leđna peraja je slabo razvijena i više nalikuje grbi, rep je velik, prsne peraje zaobljenog oblika su široke i kratke.

Ovaj kit pripada nekolicini životinjskih vrsta koje se mogu naći gotovo bilo gdje u oceanima, gotovo jednako kao i plavi kit. To je uglavnom zbog toga što se hrani kiticama, jer se glavni plijen - lignje i hobotnice - nalaze gotovo svugdje. Isto tako povremeno stingrays, mali morski psi, bakalar, pollock, i neke druge morske ribe ući u izbornik kita sperme.

Za plijen kit može roniti na dubini od 3 km, što je rekord za sisavce, a može ostati na dubini do 2 sata. Upravo ovdje susreće divovske hobotnice duljine do 10 metara, nakon kontakta s kojim veliki ožiljci ostaju na tijelu kita.

Pogledajte videozapis: Životinjski svet tundre (Siječanj 2020).

Загрузка...
zoo-club-org