Ptice

Skylark Vaše ime (obavezno) Vaš e-mail (obavezno) Tema Poruka Izvješće ▲ ▼ Problemi Informacije su netočneIzvješća, netočni pravopis i interpunkcijaInformacija je izgubila relevantnostInformacije na stranici se ne ponavljaju Stranica je loše uokvirena 18-19 cm

Pin
Send
Share
Send
Send


U našoj zemlji i na drugim kontinentima živi vragolasta ševa. Trileri ove ptice čujemo ujutro, počevši od proljeća do toplog godišnjeg doba. Ovo je možda jedna od najpoznatijih ptica Rusije, zajedno sa sirenom ili slavujom. U članku će se govoriti o tome kakav je život inherentan larksu, kako ga razlikovati od ostalih ptica i koje vrste tih ptica žive na našem planetu.

Opće karakteristike

Ševa je mala ptica iz odreda pjevica pjevica i obitelji larksa. Vani izgleda kao obični vrabac, ali je nešto veći od svog kongenera. Ovisno o vrsti tjelesne težine varira od 26 do 70 grama, a duljina ne prelazi 20 centimetara.

Ptice su nerazmjerno kratke u odnosu na tijelo. Međutim, oni su prilično jaki i snažni. Šišmiš ptičje glave je relativno velik. Krila su duga i široka. Zahvaljujući toj strukturi tijela, pera razvija prilično veliku brzinu pri letenju.

Boja perja Ševa je raznobojna. U njemu dominira bež boje s smeđim mrljama. Takvo perje je savršena kamuflaža. Kretajući se kroz travu, ostaju nezapaženi od grabežljivaca koji u njemu žive.

Glavne vrste larksa

Ornitolozi su obitelji Lark dodijelili 19 vrsta ptičjih rodova, koji su podijeljeni u 60 vrsta. Od toga 50 ih je upisano u Crvenu knjigu, a 7 ih je u opasnosti od izumiranja.

Najčešći tipovi larksa su:

  • polje,
  • šuma (lullula arborea),
  • pjevanje (mirafra javanica),
  • mali (calandrella cinerea),
  • tražilo (ammommanes deserti),
  • crna (melanocorypha yeltoniensis),
  • Crested (galerida cristata),
  • pustinja (alaemon desertorum),
  • razunsky (alauda razae),
  • rogat (eremophila alpestris).

Ostale sorte uključuju japanski, sivi, kratkodlaki, mongolski, indijski lark. Sve ove ptice imaju jedva primjetne razlike u veličini i boji perja. Ujedinjuju ih melodičnost glasa i melodije trilera koje izvode.

Znak, stil života

Područna vučica, kao i druge sorte, pripada migratornom peru. Ako zima nije bila pretjerano jaka, jata ptica vraćala su se na svoja zemljišta iz toplih zemalja već u veljači.

Ptice žive na našem planetu svugdje. Područje uključuje zemlje Europe, Azije i afričkog kontinenta. U našoj zemlji pronađeno je 14 vrsta šarana.

Za žive ptice odabrati područje s visokim trave, žitarice, kao i stabla, koji nose plodove jestivih bobica. To su uglavnom planinska područja i otvoreni teren. Ali guste guste šume larki izbjegavaju.

Hranjenje larksa

Polovicu obroka poljske šale čine biljke koje rastu na području njegovog staništa. Druga polovica su živa bića koja ptice nalaze izravno na tlu. Omiljene delicije za ptice:

Uništavajući zlonamjerne kukce, ptice obavljaju ulogu liječnika. Šumarski "liječnik" donosi neprocjenjivu korist biljkama, uključujući i poljoprivredu.

Zanimljiva činjenica. Osim biljnih i proteinskih namirnica, poljska ševa konzumira kamenčiće. Oni djeluju kao neka vrsta "četkice" za želudac i podupiru probavu ptica. Žabe konzumiraju takvu hranu od prvih dana života.

Značajke maskiranja

Poljski lukovi pokušavaju sakriti svoja gnijezda najbolje što mogu, stoga traže skrovita mjesta. Razlog tome je što u divljini ima mnogo neprijateljskih grabežljivaca u malim i bespomoćnim pernate ptice: ptice mesožderke, lasice, lisice, voluminozne voluharice, kao i kune.

Njihove domove pjevaju ptice pjevice na granama drveća, pelina ili mente. Ponekad grade kuću pod kamenjem ili u konjskom gnojivu. Gnijezda larksa izgledaju nespretno i primitivno. Na taj način, ptice postižu maksimalnu kamuflažu u pozadini prirode. Materijali za gradnju su suhe grančice, trava, perje i životinjska dlaka.

Razdoblje braka i gniježđenje u larksu

U proljeće rana ptica traži partnera kako bi stvorila potomstvo. Muškarci su prvi koji se vraćaju kući. Ženke dolaze za nekoliko dana, kada je već pronađeno mjesto za izgradnju gnijezda.

Kao privlačnost potencijalnog partnera, skylark koristi svoje glavno oružje - prelijep i melodičan glas. Ptica pjeva u zoru, kao i tijekom dana od početka proljeća do kraja ljetnih dana.

Ženka polaže jaja dvaput godišnje. Jedno polaganje čini 4 do 6 jaja. Dok inkubira potomstvo, mužjak se bavi vađenjem hrane za oboje i štiti gnijezdo od nepozvanih gostiju.

Vrijeme inkubacije je oko dva tjedna. Nestlings su rođeni slijepi, a njihovo tijelo je pokriveno laganim rijetkim dlakama. Kao hrana za bebe su male sjemenke i žitarice: pšenica, lan, zob, proso. Oba roditelja hrane djecu. Unutar mjesec dana mladi postaju samostalni i lete iz roditeljskog gnijezda.

Susjedstvo s čovjekom

Ševa je ptica šarmantnog glasa. Nije iznenađujuće što mnogi pokušavaju pripitomiti pjevačicu s dobrohotnim karakterom.

Osoba koja to želi, treba napomenuti da je pripitomljavanje divljih ptica težak proces. Uhvaćen lark opetovano pokušavaju pobjeći. Tako da ptica ne lomi glavu o kavezu, umjesto šipki i gustog materijala, opskrbljuje svoj gornji dio tkaninom.

Kao hrana, crvi, obični žohari, ličinke kriketa i zofobasa će to učiniti. Lako ih je pronaći u trgovinama za kućne ljubimce. Što se tiče biljnih namirnica, hranite svog ljubimca lanom, proso, zobenim sjemenkama i heljdinom kašom, kuhane ribane mrkve ili bundeve. Kao izvor kalcija koristite sirovi sir i kuhano jaje.

Kod kuće, podložno svim pravilima hranjenja i stanovanja, vuk će živjeti oko 10 godina.

Gledanje Ševa: zanimljivosti

Pjevajuća čavka čuje se izravno u letu.

Pjesmu izvode samo muškarci. Svaki od njih ima svoj jedinstveni ton.

Larksi su vješti imitatori. Točno kopiraju ne samo glasove svojih pernatih rođaka, već su i sposobni reproducirati ljudski govor.

Jedna pjesma Lark traje do 12 minuta, nakon čega pjevač treba odmor.

Ptice imaju osobitu taktiku zaštite od agresora. Opazivši lovca, pernati kamen pada. Dolazeći u gustoću vegetacije, ptica se s njom potpuno spaja i postaje nevidljiva.

Postoje folk znakovi povezani s larks. Kod naših predaka on se smatrao simbolom dolazećeg proljeća. Vjerovali su da su u suhom vremenu male ptice pjevale kako bi tražile kišu od nebeskih sila.

Ako vam je ovaj članak bio zanimljiv i koristan, podijelite ga s prijateljima na društvenim mrežama i ostavite svoje komentare ispod.

traženje gnijezda

Ptice počinju uzgajati 2-4 tjedna nakon dolaska. Gnijezdo, kao i svi larksi, u zasebnim parovima. Gnijezdo je izgrađeno na tlu, među usjevima različitih poljoprivrednih kultura, na livadi ili pašnjaku, u područjima s vrlo debelom i visokom travom, na kožama, na vlažnim mjestima - na udarcima ili u podnožju. Istodobno se u tlu (tlo kopitara) koristi ili gotova bušotina ili se sami izrađuju.

Gnijezdo je prilično labavo i sastoji se od suhih stabala trave, korijena, slamki. Njezin unutarnji dio obložen je razrijeđenim mekanim travama pomiješanim s konjskom dlakom, au nekim slučajevima i vunom. Gnijezdo poljske ševe se najčešće stavlja pod grmlje trave, vješto prekriveno i dobro zasjenjeno, dakle gotovo neprimjetno. Promjer utičnice je 8-11,5 cm, dubina pladnja 4-5 cm, promjer 7-7,5 cm.

U punom polaganju 4-5, rjeđe 3 ili 6 i, iznimno, 7 jaja. Ljuska niskog sjaja, prljavo bijela ili žućkasta, u nekim slučajevima plavkasto siva. Na cijeloj površini često su raspršene različite veličine mrlja i mrlja od tamno sive, smeđe i tamno smeđe boje, koje često tupu stranu oblikuju vijenac. Težina jaja 3,5 g, dužina 20-25 mm, promjer 15-18 mm.

U godini postoje dva legla. Prvo svježe zidanje se događa krajem travnja - početkom svibnja, a drugo - u lipnju. Ženka se inkubira 14 dana. U slučaju opasnosti nastoji napustiti gnijezdo (samo povremeno leti iz gnijezda ispod samih nogu). Gnijezda prvog uzgojnog ciklusa pojavljuju se u drugoj polovici svibnja, drugi ciklus - u trećoj dekadi lipnja - prvoj polovici srpnja. Gnijezda se izležu prekrivena dugim sivilom, ali slijepim i bespomoćnim, tako da se u ostatku razvoj, kao i kod drugih prolaznika, odvija prema vrsti gniježđenja. Još uvijek nisu u mogućnosti letjeti, u dobi od 9-10 dana, mladi đurci napuštaju gnijezdo. Već neko vrijeme roditelji ih i dalje hrane. U dobi od 18-20 dana, mladi larksi počinju letjeti i samostalno proizvode hranu. Uspon mladih na krilo pada na drugu polovicu lipnja - početak kolovoza. Odrasli mladi okupljaju se u jatima i lutaju po poljima i livadama. U kolovozu, odrasli i mladi lutaju po strninama, pašnjacima i poljima.

Ove ptice odlaze u rujnu - listopadu, pojedinačne ptice su pronađene do sredine studenog (na jugu Bjelorusije). Ptice lete ne samo danju, nego i noću u malim jatima (ponekad pojedinačno), u tišini ili u pozivima.

Laksovi pripadaju pticama selicama, ali ne odlaze s mjesta gniježđenja i među prvima se vraćaju. Masovni dolazak počinje čak i kada se snijeg nije spustio, već na samom početku ožujka. Prvo dolaze mužjaci, mužjaci zauzimaju prve otopljene mrlje na suncu, gdje se skupljaju u grupe i uživaju na suncu. Onda ženke lete. Oni traže najpogodnije mjesto za gniježđenje, a muškarac je zauzet čuvanjem i pjevanjem.

Neprijatelji šale

Glavni neprijatelji vrućice nisu veliki grabežljivci (lasice, lisice, lisice) i neke ptice - vrane, sokolovi, luđaci. U isto vrijeme sokolovi napadaju mužjake tijekom njihovih pjesama. U ovom je trenutku poljska ševa najranjivija. Iako se mnoge ptice uspijevaju izvući iz sokola, koristeći jesenji "kamen" na tlu. Pjevanje visoko iznad zemlje čini polje šale vrlo ranjivim. Falcon hoblock, glavni neprijatelj tih malih ptica, lovi samo u letu i bolja meta od muške vučice, oduševljena pjevanjem, teško je pronaći. Samo njegov slavni kamen koji pada na zemlju može spasiti malu pjevačicu, ali još uvijek mnogi muškarci umiru usred svoje poznate pjesme. Ne samo na nebu, već i na tlu, poljska ševa ima neprijatelje. To su grabežljivci poput lasica i lasica, hermina i lisica, a lude i vrane vole pljačkati gnijezdo malog pjevača, piti jaja ili jesti male i bespomoćne piliće.

Šiška na polju / Alauda arvensis

Šumska poljana nije velika, veličinu vrabca ptičje kuće: duljina tijela je oko 180 mm, težina je oko 40 g. Tijelo je gusto, glava je velika s relativno malim konusnim kljunom. Ptica izgleda pomalo teška, ali brzo i spretno trči po tlu. Stražnji nožni prst je naoružan vrlo dugom kandžom nalik na šiljat. Perje dorzalne strane tijela je žućkastosmeđe s žućkasto-sivkasto-bijelim linijama i crno-smeđim točkama. Glava, grlo, gornji dio prsnog koša i bočne strane tijela su zapušteno smeđkasti s tamnim prugama, ostatak prsnog koša i trbuh su žućkasto sivkasto-bijeli. Na krilima dvije lagane slabe poprečne pruge.

Rep je smeđe-crn, s plitkim usjekom na kraju, vanjski repovi su bijeli. Uobičajena je uobičajena zabava u palearktičkoj regiji (osim tundre, Anadyr Territory i nekih pustinjskih regija krajnjeg juga, središnje i središnje Azije), kao iu sjevernoj Africi. Među nekim drugim europskim pticama, poljska je vučica uvedena od ljudi u Sjevernu Ameriku i Novi Zeland. Ždrijebe odlaze iz sjevernih područja svog staništa za zimu, dovode do sjedećeg života u južnim. Ove ptice zimaju u zemljama zapadne Europe, na jugu Azije i na sjeveru Afrike.

Tražilica šala / Ammommanes deserti

Bojenje šišarke je pjeskovito-sivkasto, trbušna strana je bjelkasta s oker nijansom. Perje ptice je labavo i meko. To je srednje velika vučica: njezina duljina je oko 175 mm, težina je 30 g. Životinje u pustinji sjeverne Afrike od Alžira do Crvenog mora (u Alžiru, Libiji, Ujedinjenoj Arapskoj Republici, sjevernom Sudanu, Etiopiji i Somaliji), Arabiji, Iraku, Iranu , Afganistanu, Pakistanu i sjeverozapadnoj Indiji, kao i jugu Srednje Azije.

Omiljena staništa ove vučice su niske jalove kamene planine, glinene ravnice, polu-pustinjska područja. Ovdje vodi sjedeći način života, praveći samo male vertikalne migracije u planinama i spuštajući se na ravnice zimi. Ova ptica izbjegava ekstenzivne pješčane pustinje, jer joj je potrebna neposredna blizina vode: nekoliko puta dnevno, zečevi od zeca lete do mjesta za zalijevanje. U isto vrijeme, to je jedna od rijetkih ptica koje mogu nositi užareno sunce arapske pustinje i Sahare. U najtoplijim danima u lipnju i početkom srpnja u apsolutno tihoj pustinji možete čuti pjevanje ove ptice. Pjesma pjesmom melodična i vrlo ugodna za uho. Ptice gnijezde dvaput ljeti. Hrane se gusjenicama leptira, kukcima, paucima, često kljucaju sjeme, kao i mladim izbojcima biljaka.

Šumska vučica / Lullula arborea

Šumska je vučica vrlo slična po izgledu poljskoj šeširi. Razlika je u tome što je šumska vučica nešto manja (dužina 160 mm), njen rep je kraći, a na glavi jedva primjetan pramen. Šumski se larksi gnijezde na sjeverozapadu Afrike, u zapadnoj i srednjoj Europi (osim na krajnjem sjeveru), na Kavkazu, u Maloj Aziji i malo južnije od nje. U južnim dijelovima areala, oni su smješteni, a od sjevera za zimu lete u južnu Europu, na sjever Afrike, na sjevero-zapadno od Bliskog istoka. U proljeće šumski lukovi obitavaju u šumskim rubovima, proplancima, širokim proplancima, zaraslim požarima i reznicama.

Svojim navikama - držati se u kruni stabla, brzo trčati po tlu, juriti nekog kukca, pjevati, sjediti na visokoj grani, pa čak i praviti gnijezdo u podnožju stabla, grma, zaštićenog humkom ili konopom - uopće nisu poput šale, ali vrlo podsjeća na šumsku skejt, s kojom su često zbunjeni. Pjesma šume je nisko zvučna, ali melodična "Yuli-Yuli-Yuli, Yuli-Yuli-Yuli-Yuli", koju ptica često pjeva rano proljeće, lebdi nad vrhovima stabala. Za nju se ova ptica zove Yula.

Lark mala / Calandrella cinerea

Mala se vučica stoga naziva malom jer je manja i elegantnija od većine drugih članova ove obitelji. Njegova duljina jedva doseže 160 mm, a težina je oko 20 g. Boja ove ptice je larvalnog tipa, ali manje raznobojna, a na bočnim stranama vrata tamne mrlje, dobro vidljive na kratkoj udaljenosti. Uobičajene larks su uobičajene u južnoj Europi, u prednjoj, srednjoj i središnjoj Aziji, u sjevernoj i istočnoj Africi. U sjevernim dijelovima areala ove ptice nalaze se samo na gnijezdilištu, a zimi lete u tople zemlje. Na ostatku raspona, oni su sjedeći.

Pjevanje pjevanja / Mirafra javanica

Zvuk pjesme široko je rasprostranjen od sjeveroistočne Afrike, preko zapadnih dijelova Azije, na jugu do Australije. Java je vjerojatno najmanji reprezentativac: njegova je duljina samo 130 mm. Vrh ptice je smeđe boje s crnim mrljama, a trbušna strana je svijetlosmeđa. Kljun Javanske vučice sličan je kljunu zvijezde ptice - jake i kraće od drugih vrsta larksa. Javanska vučica je sjedeća, ali na jugu područja (u Južnoj Australiji) je ptica selica. To se ne događa samo među grmovima grmlja: na primjer, u Australiji se često gnijezdi na otvorenim travnatim ravnicama (uključujući i poljoprivredno zemljište), na prostranim šumskim proplancima, ne izbjegava susjedstvo s osobom - ona se voljno naseli na travnjake parkova, javnih vrtova, sportskih terena i itd

Pjesma Javanske Larkove - duga, koja se sastoji od vrlo raznolikih, iako ponekad oštrih zvukova različite frekvencije - vrlo je melodična. Pjeva ptica koja sjedi na grani grma, na podu ili radi neku vrstu lepršavog tekućeg leta. Čuje se obično u mirnim, bez oblaka noći obasjanima mjesečinom. Gnijezdo je smješteno u maloj depresiji na tlu između guste trave koja pokriva zgradu odozgo. Dno i zidovi gnijezda obloženi su debelim slojem trave, a istodobno se zidovi protežu tako visoko da je cijela zgrada gotovo u obliku kupole, sa širokim ulazom sa strane ili s vrha. U kvačilo češće 3-4 sivo-bijela jaja prekrivena česticama masline, tamno sive i smeđe cvijeće.

Desert Lark / Alaemon desertorum

Pustinjska ševa ima boju potpuno u skladu s okolinom. Преобладающий цвет в оперении этой птицы песчано-серый, с аспидным оттенком на лбу и верхних кроющих перьях хвоста. Первостепенные маховые перья черные с белыми основаниями, рулевые черные с желтоватыми ободками, но срединная пара перьев хвоста желтовато-бурая с широкими желтоватыми краями. Горло и брюхо белые, зоб и грудь, желтоватые с черными пятнами. Это самая крупная из жаворонков птица: ее длина около 230 мм.Kljun ove ptice je osobit: za razliku od kljunova drugih larksa, on je dug i tanak, na kraju blago zakrivljen. Prsti i kandže pustinjske ševe su vrlo kratki.

Ove larkove naseljavaju beskrvni nizinski prostori Afrike i Arabije, koji se susreću istočno do Afganistana i zapadne Indije. Ove ptice su osobito voljne naseliti pješčane pustinje. Pustinjska ševa je prava pustinjska ptica koja se vrlo brzo kreće po tlu i vješto skriva svojim pokroviteljskim bojama. U sezoni parenja mužjaci objavljuju kratku i ne baš melodijsku pjesmu. Obično u svibnju formirani par napravi malu rupu u pijesku, u toj rupi i gnijezdo se izvrće iz suhe trave. Zidovi se sastoje od 3-4 sivkastobijela jaja sa žuto-smeđim šarenim jajima. Nakon što pilići napuste gnijezdo, cijela obitelj traje do proljeća u malom jatu. Pustinjski larksi hrane se raznim pustinjskim insektima, kao i sjemenkama skupljenim s tla.

Ševa razunsky / Alauda razae

Razunsky šiška - mala ptica je u bliskoj vezi s našom poljskom šeširom, kojoj je vrlo slična po boji perja, veličini i navikama. Međutim, kljun mu je mnogo dulji i jači, što mu omogućuje da lako kopa ličinke kukaca i mala zemljišna beskralješnjaka iz zemlje koju ta ptica jede. Razunsky vučica pjeva, strmo raste, završava istu pjesmu, okomito se spušta, i ne leti u spirali, kao što to čini vučica. Pretpostavlja se da je ovaj karakter aktualnog leta prilagodba životu na malom komadu zemlje (otok Razu ima površinu od samo 8 km2), jedino mjesto na našem planetu koje nastanjuje Razunsky šala.

Ševa rogat / Eremophila alpestris

Šišarka se razlikuje od ostalih larksa po prisutnosti izduženog perja na stranama krune, stvarajući vrlo specifične uši ili rogove (kod mladih ptica nisu jasno izražene). Njegove veličine su prosječne za ptice ove obitelji: duljina 180 mm, težina 36–39 g. Kandža stražnjeg prsta je duga i ravna, kljun kratak i slab. Bojenje je vrlo karakteristično. Kod odraslog mužjaka, dorzalna strana je sivkasta s ružičastim nijansama, trbušna strana je bjelkasta. Na pozadini ove neobične boje maska ​​se naglo ističe: čelo, grlo, obrve, stražnji dio obraza, vrat je sivo-žut, prednji dio krune, rogovi, obrazi, široka poprečna traka na gušavosti i donji dio grla su crni. Ženke su obojane bljeđe.

Mlade ptice odozgo su smeđe boje s oker linijama i pjegama, odozdo su prljave-oker, s smeđim pjegama na stranama i gušavosti. Od svih larki rogatih - najsjevernijih. Naseljava tundre Europe, Azije i Sjeverne Amerike, a osim toga, široko je rasprostranjen na jugu: u sjeverozapadnoj i sjevernoj Africi, Sjevernoj Arabiji, na Balkanu i od Male Azije prema istoku do zapadne i sjeverozapadne provincije Kine. Rasprostranjena je u Sjevernoj Americi, a uzgaja se iu nekim sjevernim dijelovima Južne Amerike.

Crested Lark / Galerida cristata

Kukavac se razlikuje od ostalih larksa velikim snopom na glavi. Osim toga, veći je od njih (njegova duljina je 180–190 mm, težina je oko 45 g). Perje šiljaste vučice je sivkasto-smeđe boje s oker nijansom i tamnim mrljama na dorzalnoj strani, ventralna strana tijela oker-bijela, s crno-smeđim točkicama na gušavosti i gornjem dijelu grudi. Crested Lark se distribuira u Zapadnoj i Srednjoj Europi, na jugu europskog dijela naše zemlje, na Kavkazu i Zapaduvcu, u Srednjoj i Zapadnoj Aziji, u velikom dijelu Kine, Indije i Pakistana te na Korejskom poluotoku, te u Sjevernoj Africi ( prodire južno gotovo do ekvatora.

Na teritoriji svog širokog raspona, ova vučica tvori oko 40 geografskih oblika (podvrsta) koji se međusobno razlikuju po veličini i detaljima boje perja. Podvrste koje žive na sjeveru područja su migratorne, ali one koje obitavaju u južnim dijelovima područja, osobito brojne u Africi, sjedeće su i djelomično migriraju ptice.

Crna žaba / Melanocorypha yeltoniensis

Crna boja, boja i veličina razlikuju se od većine drugih larki. To je veliki škrtac: njegova duljina je 200 mm, težina je oko 60 g. Kljun ptice je gust i jak. Bojenje je posebno neobično: za razliku od svih šarenica, ai većine drugih passerina, perje mužjaka je crno, ali ramena, mala primarna i repna pera, kao i perje na bokovima prsa su obrubljene blijedom prugom. Iz ovoga, na pozadini crnog perja, leđa i strane ptice pojavljuju se prekrivene bjelkastim polu-lunarnim mjestima. Do proljeća, ptica, koja je već napunila perje (svijetli rubovi perja se sada oblažu), čini se da je potpuno crna. Crnu boju ugljena ptice dopunjuje crna boja nogu i tamno smeđe oči.

I samo sivkasti kljun oštro se ističe na općoj crnoj pozadini. Na vrhu je ženka crnkasto-smeđa, s blijedo smeđkasto-sivim rubovima perja. Na trbušnoj strani je prljavo bjelkasta, s smeđim pjegama na guši i bočnim stranama tijela. Mlade ptice naslikane su slično kao i ženke, ali u njihovom perju ima više prljavih nijansi. Širenje crnog skylarkova je ograničeno - to je endemsko za Rusiju. Ove ptice gnijezde u pelinim stepama, polu-pustinjama i slanim močvarama donjeg dijela Volge iu Kazahstanu. Iako se radi o ne-migratornim pticama, u jesen (osobito kada pada mnogo snijega) okupljaju se u jatima i poduzimaju široke migracije (uglavnom u južnom, jugozapadnom i zapadnom smjeru). U nomadskom razdoblju života, ove ptice mogu se naći daleko izvan gnijezdećih područja - u središnjoj Aziji, na Kavkazu i u Zakavkazju, na jugu Ukrajine. Odvojene ptice prolaza zabilježene su čak iu Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji.

Zanimljivosti o Larku

  • Svaki muškarac ima svoj ton glasa i svoje sposobnosti, savršeno oponašaju glasove drugih ptica, mogu učiti ljudski govor,
  • U prosjeku pjesma Lark traje 10-12 minuta, nakon čega se pjevač odmara.
  • Ako je opasnost u zraku, on pada kao kamen i pokušava se izgubiti u stablima trave.
  • U davna vremena, vučica se smatrala glasnikom proljeća, vjerovalo se da bi te ptice mogle tražiti kišu tijekom duge suše.
  • Na dan četrdeset mučenika, Slaveni su pečeni likovi u obliku larksa, bili su podijeljeni susjedima, djeci, prolaznicima - bili su simbol novog usjeva.
  • Jednom su ljudi pokušavali naučiti škrjanca da slijedi određene melodije. Godine 1917. objavljena je zbirka glazbenih djela stvorenih za polje, šumske larve i druge vrste ptica. Trebali su svirati na posebnoj flauti - flageolet.
  • Kao i sve ptice pjevice, larks mora naučiti svoju pjesmu. To potvrđuje i činjenica da mlada ševa, uzeta iz gnijezda prije nego što nauči pjesmu svojih roditelja, može točno ponoviti druge melodije koje je čuo.
  • Pjesme većine ptica iste vrste koje žive u različitim dijelovima svijeta u pravilu su vrlo različite. Ali svi šarani na svijetu pjevaju na isti način.
  • Ševa je jedna od rijetkih pjevačica u Srednjoj Europi koja govori na terenu. Muškarac redovito skače u zrak tijekom tokinga.
  • Larksi koji žive u prirodi su dobri imitatori. Savršeno imitiraju glasove drugih ptica.
  • Ševa na livadi često pada na plijesni. Ali kad se uspije osloboditi kandži grabežljivca, brzo leti što je više moguće i nastavlja svoju pjesmu.

Sadržaj ćelije

Za držanje u zatočeništvu, odabiru se proljetne čaplje. Što prije pticu uhvate, to je vjerojatnije da će pjevati u kavezu. Uhvatite čaplje na prvim odmrzavanjem. Najčešći način - za prikormku. Ševa se spušta i sjedi na tlu gotovo na istom mjestu. U blizini se čiste tlo i prave mamac za zrno, crve i mravlja jaja. Nakon jednog ili dva dana, mamac se provjerava i ako ga ptica pronađe i posjeti, postavite pribor: mjesto za skrivanje, luk, luk-samol. Jedini uvjet je da se samolov ne ostavlja nekoliko dana. Ptica će ili umrijeti ili će je rastrgati predator.

Namještaj za dom

Kavez ispod šale

Poljače dame već dugo obožavaju amateri i čuvaju ih u kavezima. Ptica je jaka i umire samo u potpunoj odsutnosti brige za nju. Kao i kod ostalih ptica, među larksima ima mirnih primjeraka, a postoje i divlji divljaci koji su u tjedan dana pobijedili svoje perje.

Kavez je neophodan za posebnu vučicu, naziva se ševa. Mora imati mekani krov, tj. umjesto uobičajenog žičanog stropa prekrivena je gustom tvari. Bočni zidovi mogu biti obični ili iz šperploče (kutije). Svi pijanci, hranilice su obješeni izvana. Potrebno je uzeti u obzir dimenzije između šipki kaveza i visine stranica, tako da šahta može dospjeti do vode i hraniti se. Kavez je što je moguće viši, tako da se ptica ne može ponovno brinuti, pogotovo prve godine.

Mnogi amateri za ljetnu sezonu prenose larksove na balkone i lođe. A za terensku je vuču najbolja opcija.

Prilikom hranjenja ptica, treba imati na umu da u ljetnim mjesecima postaje gotovo insektovozan, konzumira žitarice samo u odsutnosti insekata u prirodi. Potrebno je hraniti šljuku kao insektoroznu pticu i koristiti zrno kao aditiv. Bez pravilnog hranjenja, vuk neće pjevati, pogotovo prvo proljeće. U svakom slučaju, prva godina pjesme se rijetko izvodi. Ptica je tako stroga i stidljiva da s najmanjim pokretom u sobi prekida pjesmu.

Općenito, nije teško održavati poljsku šalu, jer je svejed i može dugo živjeti na jednom zrnu. S pažljivijom brigom i stvaranjem boljih uvjeta za njega, nužno dugo pjeva u kavezu.

Opis šarana

Ševa je relativno mala ptica, Težina odraslog pojedinca rijetko prelazi 70 grama. Najmanja vrsta može težiti oko 26 grama. Duljina tijela kreće se od 11-20 centimetara, od glave do repa. Šape izgledaju neproporcionalno kratke i male u odnosu na tijelo, ali vrlo jake. Glava se odlikuje velikom veličinom. Kljun je zakrivljen, velik.

Ovo je zanimljivo! Oni su vrlo brzi "letači". Ta se značajka očituje zbog jedinstvene strukture tijela. S općim oskudnim torzom, njegova krila su prilično velika i brišu, a rep je kratak.

Tijekom opasnosti koja se približava, skylark može letjeti poput kamena, pokušavajući se izgubiti u gustoj travi. Prema slavenskoj mitologiji, larksi su preteča nove kulture. Prema uvjerenjima, ove ptice svojim pjevanjem mogu uzrokovati kišu tijekom velikih suša. Ljudi su pečeni likovi u obliku siluete ove ptice i podijeljeni prijateljima i susjedima kako bi pozdravili ovaj simbol plodnosti.

izgled

Izgled šale je neprimjetan i skroman. Njegova zaštitna boja je boja tla na kojem živi. Ženke muškaraca praktički se ne razlikuju. Samo mladi pojedinci izgledaju malo šarenije od svojih rođaka. Tijelo šljake prekriveno je šarolikim perjem. Dojka je malo svjetlija od ostatka perja, a perje na njemu su tamne boje. Općenito, pojava svake pojedine ptice diktirana je svojstvima vrsta. Ukupno ima oko 78 vrsta koje su se proširile, praktički, širom svijeta.

Karakter i način života

U proljeće, nakon odlaska posljednjih mraza, upravo te male ptice svojim zabavnim triljem radosno izvještavaju o dolasku proljeća. Štoviše, njihovo pjevanje zvuči najljepše, upravo u letu. Najčešće pjevaju navečer i u zoru. Pjevanje različitih pojedinaca razlikuje se po tonu i glasu. Oni se mogu međusobno replicirati, druge ptice, pa čak i ljudski govor, pod uvjetom da osoba sama muči ovu sposobnost.

Šareni, uglavnom, ne pripadaju zimujućim pticama, već migratornim. Nakon zimovanja u toplim krajevima, možete ga vidjeti u svom gnijezdu u veljači ili ožujku, pod uvjetom da je zima topla. Čim vremenski uvjeti postanu nepodnošljivi za ove ptice, oni migriraju u jata prema toplim rubovima kako bi pronašli izvore hrane. Njihova omiljena staništa su površine zasijane travnim nasadima s visokom travom, stepama, zagrijanim geografskim širinama s poljoprivrednim poljima. Oni izbjegavaju pošumljavanje, mogu se naći u planinama na otvorenim prostorima.

Ostati tijekom cijele godine na istom mjestu gdje se može šaliti. Glavni uvjet je cjelogodišnja toplina i obilje hrane., Oni oplemenjuju svoje stanove pod aster dlakama, grane pelina ili bluegrassa.

Povremeno se mogu naći u stajskom gnoju ili pod kamenom. Vrijeme gradnje gnijezda značajno se razlikuje od ostalih ptica. Na posao dolaze, kasno. Larksi počinju graditi svoja gnijezda kada je trava već visoka i postoji mogućnost da se u njoj skriva stan.

Ovo je zanimljivo! Larksi su vrlo brižni roditelji. Posebno, predstavnici područja, uobičajeni u Europi. Ženka, sjedi na kvačilu, neće ustati s mjesta, čak i ako osoba prođe u blizini.

Kada se gnijezdo postavi - vrijeme je da polažemo jaja. Većinu svog vremena, samochki provode iza izleganja. Često "pjevaju", rijetko se dižu visoko u nebo. Iako se pjesme Lara mogu čuti od kraja ožujka. Ono što je zanimljivo - pjesma tih ptica zvuči jače, ako lete vrlo visoko, volumen se smanjuje kako se približavaju tlu.

U drugoj polovici ljeta ptice pjevaju sve manje i manje. Tijekom tog razdoblja, oni su više zauzeti rastom vlastitog potomstva, nakon čega se polažu jaja i izležu se nova legla.

Koliko živaca živi

U zarobljeništvu šerif može živjeti i do deset godina. Naravno, uz sve potrebne uvjete za sadržaj. Važno je oprezno postupati s njim, jer je šljuka sramežljiva ptica. Odrasli mogu provesti oko osam sati pjevanja. Važno je pratiti ne samo ispravno hranjenje ptice, već i njenu higijenu. U kavezu se mora nalaziti kupka s čistim riječnim pijeskom za čišćenje perja. Potreba za hranom varira, prisutnost svježe vode - je potrebno.

Šumska poljska

To je ptica teška oko 40 grama, duljine 180 milimetara. Ima gusto tijelo s konusnim kljunom na glavi. Unatoč vanjskoj težini objekta - ptica se lako kreće po tlu, gdje pronalazi izvor hrane. Perje na leđima može se razlikovati po sivkasto-žutim mrljama. Grudi i bočne strane su smeđe-zarđale. Na šapama su posebne ostruge u obliku uvučene kandže. Rasprostranjeni su na Palearktiku iu sjevernoj Africi.

Finch Lark

Boja ptice je pjeskovito siva s oker na peritoneumu. Njegova težina je samo 30 grama, a visina - 175 milimetara. Naseljavaju se u pustinjskim područjima Sjeverne Afrike od teritorija Alžira do samog Crvenog mora. Voli polu-pustinjski teren, birajući kamene i glinene ravnice za svoje planinsko stanište.

Ovo je zanimljivo! Ova vrsta je jedna od rijetkih koja može uspješno izdržati užarene zrake sunca pustinje Sahara.

Šumska ševa

Šumska vučica je slična terenskom rođaku. Jedina razlika je u veličini, šuma nije veća od 160 milimetara. Često se mogu naći iza brzih jurnjava po zemlji u potrazi za profitom ili u šupljinama drveća. Možete upoznati ovu pticu u središnjoj i zapadnoj Europi, kao iu sjeverozapadnoj Africi. Smjestili su se u podnožju velikih stabala, pokušavajući se sakriti u travi i izbočene korijene. U prirodi se šuma često naziva Yula, jer voli šmrcati po krošnjama drveća, pjevajući pjesmu u skladu s "Julia-Juli-Juli".

Desert Lark

Ova vrsta ptica ima boju potpuno u skladu s vanjskom okolinom. Ove larkove naseljavaju bezvodni nizinski prostori Afrike i Arabije. Također pronađena u zapadnoj Indiji i Afganistanu. Ova ptica je najveći predstavnik pojedinaca. Njegova duljina doseže 230 milimetara. Ima vrlo kratke prste, kljun zakrivljen. Oni prave ziđe u pijesku, stvarajući u njemu depresiju, prekrivajući rubove i vrh s malim granama i travama.

Razun šal

Ova ptica je najbliži rođak poljske ševe. Slične su po boji i perju, navikama i načinu života. Za razliku od polja - ova vrsta larksa počinje pjevati - strmo se diže, zatim završava, padajući kamen, u ravnoj liniji. Polja šunka - padaju na tlo, kreću se spiralno.

Horned Lark

Na bokovima krune ove ptice su par izduženih perja koje izgledaju kao rogovi. Ta svojstva strukture u odrasloj dobi posebno su izražena. Odlikuju ih kontrastne boje.

Sivkasta leđa s ružičastom nijansom zamjenjuju se bjelkastim peritoneumom. Na općoj žutoj pozadini gornjeg dijela tijela i glave nalazi se izražena "crna maska". Tu je i pjevajući, grbavi, crni i drugi predstavnici vrste.

Obrok šablona

Obrok šale je prilično raznolik., On jede sve što može naći na zemlji. Male ličinke i drugi crvi omiljena su poslastica. Ali, ako ga nema, šale neće prezirati prošlogodišnje sjeme pronađeno u poljima.

Ovo je zanimljivo! Laksovi gutaju malo kamenje, što pomaže u uspostavljanju probave.

Пшеница и овес – любимые представители среди многообразия зерновых. Также не прочь эти птицы и поохотиться. Добычей могут стать мелкие насекомые. Такие, как листоеды, муравьи, гусеницы, саранча и прочие жучки, чем оказывают одолжение фермерским хозяйствам.

Razmnožavanje i potomstvo

После холодного зимовья первыми на свои гнезда возвращаются самцы. Počinju uređivati ​​gnijezda, nakon čega se ženke vraćaju. Gnijezda larksa maksimalno se stapaju s okolnom prirodom što je više moguće kako se ne bi isticala na općoj pozadini. Znaju mnogo o zavjeri. Čak su i jaja položena u gnijezdo uočena u boji, što ih čini vrlo teško vidjeti. Nakon toga, parovi stvoreni su za polaganje jaja.

U gnijezdu, izleženom od ženke, u pravilu je od 4 do 6 jaja. Godine se rađaju dva legla. Razdoblje trudnoće traje oko 15 dana, nakon čega se izležu male piliće. Odmah nakon rođenja, oni su slijepi, a tijelo je pokriveno minimalnom količinom dlake, koja se kasnije pretvara u gusto perje.

Uostalom, mjesec dana nakon rođenja mlade jark nije niže od odrasle osobe, i počinje živjeti i tražiti hranu na vlastitu. Organizacija prehrane nezrelih potomaka uključivala je oba roditelja. Najčešće se male žitarice donose pilićima. Među njima su proso, zob, lan i pšenica. Za bebe, oni također čine aditiv iz kamenja, samo mnogo manji. Oni kotrljaju zrnca pijeska u grudice, dovodeći ih mladima.

Prirodni neprijatelji

Larksi su male ptice, praktički bez obrane i imaju strah., Lako postaju žrtve glodavaca i ptica grabljivica. Njihovi prirodni neprijatelji su germine, lasice i lasice. Također na terenu miševi, rovke, zmije, jastrebovi i vrane. A to je samo dio onih koji žele blagovati s pernatim pjevačima. Mali sokol-čeglok glavni je neprijatelj ove vrag, jer ga najčešće napada na visini na kojoj ga namamljuje glasno pjevanje.

Ovo je zanimljivo! Općenito, ove ptice koriste poljoprivredu uništavanjem malih štetočina. Također, njihovo divno pjevanje izvor je mira, potpunog opuštanja i raspoloženja.

U ovom trenutku, bespomoćna ptica je posebno ranjiva i samo u rijetkim slučajevima uspijeva pobjeći od prikladnog lovca, spuštajući kamen na zemlju da se sakrije u gustu travu. Dok "lovac na zrak" promatra nebo, gnijezda larksa mogu uništiti predatore na kopnu.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org