Životinje

Gdje žive pingvini?

Pin
Send
Share
Send
Send


Vjerojatno najčudesnije ptice na našem planetu su pingvini. Zanimljive činjenice o ovim slatkim stvorenjima, predstavljamo vam u ovom članku. To je jedina ptica koja savršeno pliva, ali ne može letjeti. Osim toga, pingvin može hodati uspravno. To je ptica bez letenja koja pripada redu pingvina.

stanište

Ogromna područja, uglavnom u hladnijim područjima južne polutke, su mjesta gdje žive pingvini. Najveće populacije zabilježene su na Antarktiku. Osim toga, osjećaju se vrlo udobno u Južnoj Africi i na jugu Australije. Gotovo cijela obalna crta Južne Amerike je područje na kojem žive pingvini.

Podrijetlo imena tih ptica ima tri verzije. Prva objašnjava kombinacijom riječi olovka - glava i gwyn - bijela. Nekoć je pripadalo krilu bez krila (sada izumrlo). Budući da su te ptice izgledale slično, ime je prešlo na pingvina.

Prema drugoj verziji, pingvin je dobio ime po engleskoj riječi pinwing, koja se prevodi kao "wing-hairpin". Prema trećoj verziji, ime ptice potječe od latinskog pinguis, što znači "mast".

Car Penguin

Najveća i najteža ptica: težina mužjaka može doseći 40 kg, a duljina tijela oko 130 cm. Perje je crno na leđima, trbuh je bijeli, a na vratu se vide karakteristična mjesta jarko žute ili narančaste boje. Carski pingvini su stanovnici Antarktika.

Kralj Pingvin

Vanjski je vrlo sličan carskom, ali donekle inferiornom po veličini: duljina tijela je oko 100 cm, a težina mu ne prelazi 18 kg. Osim toga, ova vrsta ima drugačiju boju - leđa su prekrivena tamnosivim, ponekad gotovo crnim perjem, trbuh je bijeli, a svijetle narančaste mrlje nalaze se na stranama glave i dojki. Ove ptice naseljavaju obalne vode zaljeva Lusitania, na otocima Tierra del Fuego, South and Sandwich, Kerguelen i Crozet, Macquarie i South Georgia, Prince Edward i Hurd.

Sjeverni pingvin

Vrste koja je trenutno ugrožena. To je mala ptica duga oko 55 cm s težinom od 3 kg. Leđa i krila su sivo-crne boje. Trbuh je bijel. Žute obrve idu u gredu svijetlo žutog perja koje se nalazi na strani očiju. Na glavi pingvina je crni greben, koji je dao ime vrsti.

Glavni dio stanovništva naseljava otoke nepropusne i Gough, Tristan da Cunha, koji se nalaze u Atlantskom oceanu.

Zlatni pingvin

Duljina tijela ovog pingvina varira unutar 76 cm, težina - nešto više od 5 kg. Boja je tipična za sve pingvine, ali s jednom osobitošću: iznad očiju ima neobičnih grozdova perja zlatne boje. Zlatni kose pingvini naselili su južne obale Indijskog oceana, Atlantika i rjeđe su na sjeveru Antarktika, kao i na otocima subantarktike.

Vanjske značajke

Na kopnu, ova neobična ptica, nesposobna za letenje, izgleda pomalo nespretno zbog strukturalnih značajki udova i tijela. Pingvini imaju ujednačen oblik tijela s dobro razvijenom muskulaturom kobilice prsnog koša - često čine četvrtinu ukupne težine ptice.

Tijelo pingvina je debelo, blago stisnuto sa strane, prekriveno perjem. Glava nije prevelika, nalazi se na fleksibilnom i pokretnom, ali kratkom vratu. Kljun ovih ptica je jak i oštar.

Zanimljivosti o pingvinima odnose se na njihovu strukturu. Tijekom evolucije i načina života, krila pingvina modificirana su i pretvorena u peraje: pod vodom se okreću poput vijka u zglobu ramena. Noge su debele i kratke, s četiri prsta koja su povezana plivajućim membranama.

Za razliku od većine ptica, pingvinove noge su vidno pomaknute natrag, što uzrokuje da ptica drži svoje tijelo, na kopnu, strogo okomito. Kratki rep, koji se sastoji od dvadeset tvrdih pera, pomaže držati pingvina u ravnoteži: ptica se na nju oslanja ako je potrebno.

Još jedna zanimljiva činjenica o pingvinima je da je njihov kostur sastavljen od ne-šupljih cjevastih kostiju, što je obično tipično za ptice. Njihove kosti više nalikuju kostima morskih sisavaca. Za toplinsku izolaciju pingvini imaju čvrstu rezervu masti, njezin sloj doseže tri centimetra.

Perje pingvina je gusto i gusto: kratko, malo perje prekriva tijelo ptice poput pločice, štiteći ga od prodiranja u hladnu vodu.

Način života

Pingvini su pod vodom u potrazi za hranom dugo vremena, tonući tri metra u dubinu i pokrivajući udaljenosti od oko trideset kilometara. Nevjerojatno je kako brzo plivaju pingvini - može dostići 10 km na sat. Predstavnici nekih vrsta mogu roniti na dubini od 130 metara. Kada pingvini ne uđu u sezonu parenja i ne doje potomstvo, udaljeni su s obale za prilično velike udaljenosti (do 1000 km).

Kako bi ubrzao kretanje po kopnu, pingvin leži na svom trbuhu i brzo klizi po snijegu ili ledu, gurajući svoje udove. Ovaj način prijevoza omogućuje pticama da dosegnu brzinu do 6 km / h. U prirodnim uvjetima pingvin živi oko dvadeset pet godina. U zatočeništvu, uz pravilnu njegu, ta se brojka povećava na trideset.

Što jedu pingvini?

Za jedan lov pingvin čini od 190 do 900 zarona. Točan broj ovisi o klimatskim uvjetima, vrsti pingvina, potrebi za hranom. Zanimljivo je da su ustni dijelovi peradi izgrađeni na principu pumpe: usisavaju plijen srednje veličine kroz kljun. Za vrijeme hranjenja, u prosjeku, ptice plivaju oko tridesetak kilometara i gotovo osamdeset minuta dnevno na dubini većoj od tri metra.

Osnova prehrane pingvina je riba. Ali što pingvini jedu (osim ribe)? Ptica s užitkom jede lignje, male hobotnice i male mekušce. Mladi se hrane polu probavljenom hranom, koju njihovi roditelji povraćaju iz želuca.

Kako pingvini spavaju?

Odgovor na ovo pitanje zanimljiv je mnogim našim čitateljima. Pingvini spavaju stojeći, održavajući tjelesnu temperaturu tijekom spavanja. Zanimljive činjenice o pingvinima povezane su s tim stanjem ptica. Vrijeme provedeno u spavanju izravno ovisi o temperaturi zraka - što je temperatura niža, to je kraći san. Ptice spavaju dulje tijekom moljenja: tijekom tog razdoblja jedu malo, a dodatni san im omogućuje da smanje potrošnju potrošene energije. Osim toga, pingvini spavaju dok jaja izležu.

Zanimljivosti o pingvinima. Antarktički pingvini: Opis

U Europi, smiješne ptice u crnim "frak" postale su poznate početkom 16. stoljeća zahvaljujući pomorcima iz Portugala. Zanimljive činjenice o pingvinima odmah su izazvale europsko suosjećanje prema njima. Ime "pingvin" dolazi od engleske riječi penguin. Prema jednoj od postojećih verzija prevedene s velški pengwyn znači - bijela glava. Što je vrlo prikladno za opis ovih zanimljivih stvorenja prirode. Antarktički pingvini su jedine ptice na planeti koje ne mogu letjeti, ali plivaju i dobro se kreću preko kopna.

Vrste antarktičkih pingvina

Ova obitelj ptica bez letova obuhvaća dvadesetak vrsta. Ljudi znaju mnogo zanimljivih činjenica o pingvinima. Predstavnici svake vrste imaju svoje znatiželjne osobine koje ih razlikuju jedna od druge.

Magelanski i veličanstveni pingvini pripadaju jednoj od najmanjih vrsta na rubu izumiranja.

Adele - najčešći tip cijele obitelji. Ime ptice dobilo je ime mjesta gdje su prvi put viđeni - Adele Land.

Galapagos - sjeverni predstavnici roda. Oni žive vrlo blizu ekvatora u arhipelagu Galapagos na visokim temperaturama, a ne osobiti pingvini. Ovi suosjećajni, nažalost, uskoro mogu nestati s lica Zemlje, ugroženi su izumiranjem.

Papuan - ova vrsta nalazi se na trećem mjestu nakon carskih i kraljevskih pingvina.

Kamen - ovi članovi obitelji su agresivni i bučni, odlikuju se najzlobnijom dispozicijom.

Imperial - najpoznatija vrsta na svijetu. Osim velikih veličina, ističu se među svojim kolegama s izuzetnom tolerancijom na jake mrazeve. Hladnoća tih ptica nije briga. Čak se nalaze i na kopnu Antarktika.

Veoma je tužno ustvrditi činjenicu da je u naše vrijeme većina vrsta pod prijetnjom izumiranja.

Stanište pingvina

Pingvini u prirodi žive samo na južnoj hemisferi planeta. Njihovo stanište su Antarktika, Australija, Južna Amerika, Južna Afrika i Novi Zeland. Ptice se nalaze u tropima, ali to ne znači da su lokalna vodena tijela pretežno hladna. Galapagoski otoci su najtopliji dom ptica bez letova. Najveća naselja pingvina promatrana su na obali Antarktike, obližnjim otocima i ogromnim ledenim vodama.

Pingvini Antarktika, ovisno o kategoriji vrste, značajno se razlikuju po težini, visini i izgledu. Njihova težina može varirati od 1 do 45-50 kg, a rast se kreće od 30 cm do 1 metar, iako postoje pojedinci koji su mnogo veći i masivniji. To ovisi o klimi u kojoj ptice žive. U onim mjestima gdje je temperatura zraka niža, najveća vrsta živi, ​​carski pingvin preuzima vodeću ulogu na tom popisu. Najmanji pingvini žive u Novom Zelandu i Australiji, nazivaju ovaj tip "mali pingvini". Njihova težina je samo oko jedan kilogram.

Tijelo ptica je pojednostavljeno, zahvaljujući tome mogu slobodno i pametno plivati ​​pod vodom. Razvili su mišiće, mišićna masa je oko 30% ukupne tjelesne mase. Kosti su guste bez šupljina, što razlikuje pingvine od ptica koje lete, čije su kosti cjevaste i lagane.

Tri sloja brojnih vodootpornih "dlaka" su perje zgodnih muškaraca u "repovima". Zrak između perja grije tijelo tijekom plivanja u hladnoj vodi. Tijekom perioda valjanja, perje se u potpunosti mijenja. Prilikom promjene “odjeće” ptice ne mogu plivati, pa moraju ostati gladne dok se ne “promijene” u nova pera. Važno je napomenuti da se pingvini ne smrzavaju zbog tri centimetarskog sloja masti.

reprodukcija

U sezoni parenja pingvini uzgajaju piliće u velikim kolonijama. Razdoblje sklapanja braka u različitim vrstama prolazi u različito vrijeme. Da bi inkubirali jaja, ptice grade gnijezda od onoga što je "pri ruci". To mogu biti kamenje, trava, lišće. Iznimke su cara i kraljevski pingvini, stavljaju jaja u poseban pregib na trbuh. Tamo su prije pojave pilića.

Period inkubacije traje od jednog do dva mjeseca. Ako su u početku bila dva jaja, a izlegla dva pilića, roditelji su posvetili svu pažnju svom prvom djetetu, a drugo dijete kao rezultat takvog nepravednog postupanja prema ocu i majci može umrijeti od gladi, što se događa u većini slučajeva.

Prirodni neprijatelji

Život pingvina stalno je ugrožen. U prirodi, ova slatka stvorenja neprijatelja obiluju, ne računajući destruktivne ljudske aktivnosti koje najviše utječu na smanjenje populacije ptica Antarktika.

Najteža stvar je za male pingvine, od kojih oko 50% umire u prvoj godini života. Glavni neprijatelji pilića su ptice grabljivice, kao što je divovski južnjak. Osim opasnosti od ubijanja kandžama, bebe se stalno suočavaju sa smrću od gladi.

Morski grabežljivci smatraju se prirodnim neprijateljima odraslih pingvina. To su morski psi, kitovi ubojice, tuljani, leopardi i morski lavovi. Oko 6-10% ptica propada zbog sudara s tim životinjama.

Iz navedenog možemo dodati činjenicu da su divlji psi, koje su ljudi napustili, također vrlo opasni za naselja tromih stvorenja koja ne mogu pobjeći od neprijatelja na kopnu. U dvadesetom stoljeću divlje pse na Galapagoskom otočju uništile su cijele kolonije pingvina.

Struktura tijela

Priroda se pobrinula da se pingvini vješto kreću kroz vodu, pa je njihov oblik tijela ravnomjerniji. Ptice imaju jake mišiće. Struktura koštanog tkiva pomaže u radu krila, poput vijaka. Kongenitalni uređaj pomaže u lovu u vodi.

Pingvinska prsa imaju izraženu kobilicu. Mišići su pričvršćeni na kobilicu i lopatice. Ona je odgovorna za podizanje krila.

Pingvini mogu biti promatrani jako skraćeni rep, koji imaju tendenciju da obavljaju funkciju kormila.

Kosti pingvina nisu cjevaste, kao i druge ptice, ali s unutarnjim šupljinama. Slični su s kostima tuljana, dupinima.

Termoregulacija i perje

Ptice na sjeveru se ne smrzavaju. Zašto? Ptice imaju posebno perje: debele, kratke perje gusto prekrivaju tijelo i graniče jedna s drugom. Takva struktura ne dopušta toplini da napusti tijelo ptice, a vjetar - da ga raznese.

Drugi zaštitni faktor je sloj masti do 1 cm, a zahvaljujući njemu pingvini plivaju u ledenoj vodi. Međutim, krilima i šapama nedostaje perje - to su najslabije točke. Kako se ptice ne smrznu, utvrđuje se termoregulacija: kada su udovi jako hladni, oni opskrbljuju toplom arterijskom krvlju. Ona je, nakon što je došla do problematičnih područja, prenosi svoju toplinu na vensku krv, koja ide unatrag, u tijelo.

Vid i sluh

Oči su prilagođene činjenici da ptice većinu vremena provode pod vodom. Rožnica je ravna, tako da postoji blagi miopija. Kontrakcija zjenica omogućuje da se oko privikne na osvjetljenje na različitim dubinama.

Struktura ušiju nije označena jasnom crtom. Uronjeni su u tijelo i čvrsto prekriveni perjem, što sprječava prodiranje vode u ušne školjke.

Prekrasne ili žute oči

Rijetko biće koje se razlikuje od minijaturne zgodne velike veličine. Oni su 2 puta više patuljastih pojedinaca. Na glavi je svijetli bend, obojen u žuto.

Ptica je srednje veličine. S duljinom tijela od 65 cm, odrasla osoba teži 6 kg. Trbuh je obojen u bijelo, leđa su crna. Oči su okružene bijelim prstenom. Adelijevo jedino stanište je Antarktik i sva susjedna područja: Južni Šetlandski otoci i otočje Orkney.

Subantarktik ili Papuanac

Ako stavite u jednu liniju glavni carski, kraljevski i papuan pingvin, potonji će zauzeti treće mjesto po dužini i težini tijela. Duljina tijela je 85 cm, a težina ptice je 7-8,5 kg.

Za ovu vrstu, tipična boja je bijeli trbuh i tamna leđa. Šape i kljun svijetlo narančaste.

Gdje žive pingvini? Subantarktička zona, Antarktika - područje Papuanskih vrsta.

Galapagos

Jedna od sorti pingvina. Stanište se ne pojavljuje na hladnim kontinentima. Nalaze se na otocima Galapagos, gdje temperatura zraka rijetko pada ispod +18 C. Odrasli predstavnici vrste, sa svojim potomstvom, kupaju se u toploj vodi, čija temperatura nije tipična za pingvine. Ona je +22 S. Galapagos pingvini se hrane malom ribom, rakovima. S duljinom tijela od 0,5 metara, ptica teži 2,5 kg.

Koji samo nadimci nisu dobili naočigled pingvina. Također se nazivaju crno-nogu, magarca i Afrikanca. Odrasli predstavnik vrste s duljinom tijela 65 cm ima tjelesnu težinu od 3-4 kg. Na dnu trbuha je zakrivljena crna pruga, slična potkovici. Takva sitnica razlikuje spektakularni pingvin od drugih vrsta.

Ljepote crne noge žive u Namibiji, obožavaju obalna područja s hladnom strujom, gdje polažu jaja.

Koliko pingvina živi

Očekivano trajanje života ptica koje nisu letjele ovisi o vrsti. Životni vijek malih vrsta odgovara 10-12 godina. Carski ili kraljevski predstavnici obitelji u dobrim uvjetima i adekvatna prehrana mogu živjeti četvrt stoljeća. Za ptice koje ne mogu letjeti, sisavce, grabežljive ribe, velike ptice su velike opasnosti.

Pingvini koji žive u zoološkim vrtovima nisu ugroženi. Oni su zbrinuti i nedostupni svojim prirodnim neprijateljima. Ali to ne utječe na životni vijek.

Istraživanja su pokazala da su pingvini ptice koje su osjetljive na zarazne bolesti respiratornog trakta. Uz masovnu infekciju umiru cijele kolonije. U pingvinariju možete komunicirati s pticama. Uz dobro održavanje i odgovarajući tretman, život ptice može se produžiti na 30 godina.

Je li pingvin životinja ili ptica?

Pingvini imaju krila, ali ne mogu letjeti. Pitanje je je li pingvin ptica ili životinja? Zapravo, odrasli primjerci mogu odnijeti u zrak, ali je njihov let ograničen malim udaljenostima.

Pingvini su sjedeći, imaju sve pri ruci. Na temelju životne okoline može se zaključiti da je pingvin ptica i da je prestala letjeti.

Pingvin - opis, opis, struktura.

Svi pingvini mogu savršeno plivati ​​i roniti, ali apsolutno ne mogu letjeti. Na kopnu, ptica izgleda prilično nezgodno zbog strukturnih značajki tijela i udova. У пингвина обтекаемая форма тела с сильно развитой мускулатурой грудного киля, которая нередко составляет четверть от общей массы. Тело пингвина довольно упитанное, чуть сжатое с боков и покрыто перьями. Не слишком крупная голова находится на подвижной, гибкой и довольно короткой шее. Клюв пингвина сильный и очень острый.

Крылья пингвина в результате эволюции и образа жизни видоизменились в эластичные ласты: при плавании под водой они вращаются в плечевом суставе по принципу винта. Ноги короткие и толстые, имеют по 4 пальца, соединенных плавательными перепонками. Za razliku od ostalih ptica, pingvinove noge su znatno povučene, što prisiljava pticu da zadrži svoje tijelo okomito dok je na kopnu.

Da bi se održala ravnoteža, kratki rep od 16-20 tvrdih pera pomaže pingvinu: ako je potrebno, ptica se jednostavno na nju naslanja, kao da je na postolju.

Foto: John Kendrick

Skelet pingvina ne sastoji se od šupljih cjevastih kostiju, što je uobičajeno za ostale ptice: kosti pingvina strukturno više podsjećaju na kosti morskih sisavaca. Za optimalnu toplinsku izolaciju pingvin ima impresivnu marginu masti u sloju od 2-3 centimetra.

Pingvinsko perje je gusto i gusto: pojedinačna mala i kratka pera pokrivaju trup ptice poput pločice, štiteći ga od prodiranja u hladnu vodu. Boja perja kod svih vrsta gotovo je identična - tamna (obično crna) leđa i bijeli trbuh.

Jednom godišnje pingvini bacaju: nova pera rastu različitim brzinama, protjerujući stara pera, pa često ptica tijekom razdoblja molitve ima neuredan, neuredan izgled. Za vrijeme mitarenja, pingvini su samo na kopnu, pokušavajući se sakriti od naleta vjetra i ništa ne jedu.

Rasipanje pingvina. Fotografija Paul North

Veličina pingvina razlikuje se ovisno o vrsti: na primjer, pingvin cara dostiže 117-130 cm i teži od 35 do 40 kg, dok mali pingvin ima dužinu tijela samo 30-40 cm, dok je težina pingvina 1 kg.

U potrazi za hranom, pingvini mogu provesti mnogo vremena pod vodom, uroniti u njegovu debljinu za 3 metra i prevladati udaljenosti od 25-27 km. Brzina pingvina u vodi može doseći 7-10 km na sat. Neke vrste rone na dubini od 120-130 metara. U vrijeme kada pingvini nisu zabrinuti zbog parenja i brige za potomstvo, oni su prilično daleko od obale, odlazeći do mora na udaljenosti od 1000 km.

Na kopnu, ako je potrebno brzo kretati, pingvin leži na svom trbuhu i, gurajući svojim udovima, brzo klizi po ledu ili snijegu. S ovom metodom kretanja pingvini razvijaju brzinu od 3 do 6 km / h.

Životni vijek pingvina u prirodi je 15-25 godina ili više. U zatočeništvu, s idealnim držanjem peradi, ta se brojka ponekad povećava na 30 godina.

Neprijatelji pingvina u prirodi.

Nažalost, pingvin ima neprijatelje u svom prirodnom staništu. Galebovi sa zadovoljstvom kljucaju jaja pingvina i bespomoćne piliće - ukusan plijen za skuu. Tuljani, kitovi ubojice, leopardi i morski lavovi love lutke u moru. Nemojte odbiti diversificirati njihov penguin i morske pse.

Gdje žive pingvini?

Geografska rasprostranjenost ovih ptica je prilično opsežna, ali više vole hladnoću. Pingvini žive u hladnim zonama južne polutke, od kojih su većina klasteri zabilježeni na Antarktiku iu subantarktičkoj regiji. Oni također žive u južnoj Australiji i Južnoj Africi, nalaze se gotovo u cijeloj obalnoj liniji Južne Amerike - od Falklandskih otoka do Perua, na ekvatoru koji nastanjuju Galapagoske otoke.

Vrste pingvina, fotografije i imena.

Moderna klasifikacija pingvina uključuje 6 rodova i 19 vrsta. Ispod su opisi nekoliko varijanti:

  • Carski pingvin (lat. Aptenodytes forsteri) - To je najveći i najteži pingvin: težina mužjaka doseže 40 kg s duljinom tijela 117-130 cm, ženke su nešto manje - s porastom od 113-115 cm teže prosječno 32 kg. Perje na leđima ptica je crno, trbuh je bijel, au vratu su karakteristične točke narančaste ili svijetlo žute boje. Carski pingvini obitavaju u Antarktičkoj obali.

  • Kralj pingvin (lat. Aptenodytes patagonicus) vrlo sličan carskom pingvinu, ali se razlikuje od njega u skromnijoj veličini i boji perja. Veličina kraljevskog pingvina varira od 90 do 100 cm, a težina pingvina je 9,3-18 kg. U odraslih, leđa su tamnosiva, ponekad gotovo crna, trbuh je bijeli, svijetlo narančaste mrlje nalaze se na stranama tamne glave iu području dojke. Staništa ove ptice su otoci Južni Sendvič, otoci Tierra del Fuego, Crozet, Kerguelen, Južna Džordžija, Macquarie, Hurd, Prince Edward, obalne vode zaljeva Lusitania.

  • Pingvin adeli (lat. Pygoscelis adeliae) - ptica srednje veličine. Duljina pingvina je 65-75 cm, a težina je oko 6 kg. Leđa su crna, trbuh je bijeli, a osobitost je prsten bijele boje oko očiju. Adele pingvini žive na Antarktiku i susjednim otočnim područjima: Orkney i South Shetland Islands.

  • Penguin na sjeveru (lat. Eudyptes moseleyi) - ugrožena vrsta. Duljina ptice je oko 55 cm, prosječna težina je oko 3 kg. Oči su crvene, trbuh bijeli, krila i leđa sivo-crni. Žute obrve glatko prelaze u grozdove žutog perja, koje se nalaze na strani očiju. Na glavi pingvina izlaze crna perja. Ova vrsta odlikuje se kraćim perjem i uskim obrvama iz južnog pingvina (lat. Eudyptes chrysocome). Glavni dio stanovništva živi na otocima Gough, Impregnable i Tristan da Cunha, koji se nalazi u južnom Atlantskom oceanu.

Foto: Brian Gratwicke

  • Zlatni pingvin (zlatni pingvin) (lat. Eudyptes chrysolophus) Ima tipičnu boju za sve pingvine, ali se razlikuje po izgledu: ovaj pingvin ima spektakularno hrpu perja zlatne boje iznad očiju. Duljina tijela varira između 64-76 cm, maksimalna težina - nešto više od 5 kg. Zlatni kose pingvini žive uz južne obale Indijskog oceana i Atlantika, rjeđe su na sjevernom dijelu Antarktika i na Tierra del Fuego, gnijezde se na drugim otocima podantarktike.

Autor foto: Butterfly voyages - Serge Ouachée

  • Gentoo pingvin (latinski Pygoscelis papua) - najveći pingvin u veličini nakon carske i kraljevske. Duljina ptice doseže 70-90 cm, težina pingvina je od 7,5 do 9 kg. Crni leđa i bijeli trbuh - tipična boja ptica ove vrste, kljun i noge obojeni su narančasto-crvenom nijansom. Stanište pingvina ograničeno je na Antarktiku i otoke subantarktičke zone (Otok princa Edvarda, Južni sendvič i Falklandski otoci, Heardov otok, Kerguelen, Južna Džordžija, otočje Južni Orkney).

Autor fotografije: Jerzy Strzelecki

  • Magelanov pingvin (lat. Spheniscus magellanicus) ima duljinu tijela 70-80 cm i težinu od oko 5-6 kg. Boja perja tipična je za sve vrste pingvina, a značajka je 1 ili 2 crne pruge u vratu. Magellanovi pingvini gnijezde se na obali Patagonije, na otocima Juan Fernandez i Falklandima, male skupine žive u južnom Peruu i Rio de Janeiru.

  • Antarktički pingvin (latinski Pygoscelis antarctica) doseže visinu od 60-70 cm i teži ne više od 4,5 kg. Leđa i glava su obojeni tamnosivi, a pingvinov trbuh je bijel. Na glavi je crna pruga. Antarktički pingvini žive na obali Antarktike i na otocima uz kontinent. Nalaze se i na santama leda na Antarktiku i na Falklandskim otocima.

Foto: Greg Lasley

  • Pingvin s naočalama, isto magarac pingvin, crni nogu pingvin ili Afrički pingvin (lat. Spheniscus demersus) duljine 65-70 centimetara teži od 3 do 5 kg. Posebnost ptice je uska traka crne boje, zakrivljena u obliku potkove i prolazi duž trbuha od prsa do šapa. Spektaklirani pingvin živi na obali Namibije iu Južnoj Africi, gnijezdi se duž obalne linije otoka s hladnom bengalskom strujom.

Foto: Awie Badenhorst

  • Mali pingvin (lat. Eudyptula minor) - najmanji pingvin na svijetu: ptica je 30-40 cm visoka i teži oko 1 kg. Leđa malog pingvina obojena su u plavo-crnu ili tamno sivu, područje dojke i gornji dio nogu su bijele ili svijetlosive. Pingvini žive na obali Južne Australije, Tasmaniji, Novom Zelandu i na susjednim otocima - Stewartu i Chathamu.

Foto: JJ Harrison

Najmanji pingvin na svijetu. Autor fotografije: Fir0002

Jeju li pingvini?

Teško je dati jednoznačan odgovor na takvo pitanje. Danas je malo vjerojatno da će se osoba odlučiti na takvu poslasticu, iako u ekstremnim uvjetima sve može biti. Prema nekim izvješćima, jela od mesa pingvina na njihovom jelovniku uključuju neke narode koji nastanjuju područje Antarktika.

Potvrđeni dokazi o konzumaciji mesa pingvina za hranu je informacija u knjizi "Antarktička odiseja" R. Priestleya. Detaljno opisuje lov na pingvine od strane članova ekspedicije kako ne bi umrli od gladi zbog nedostatka odredbi. Istina, to se dogodilo dosta davno, početkom dvadesetog stoljeća, a uzrokovano je nepredviđenim okolnostima, kada je ekspedicijski period naglo porastao. Prema njegovim sudionicima, pingvinska dojka bila je cijenjena zbog svoje nutritivne vrijednosti zbog sadržaja masti i nije bila lošeg okusa.

Pingvin: opis, struktura, karakteristike. Kako izgleda pingvin?

Bez izuzetka, pingvini su prvoklasni plivači, osim što mogu savršeno roniti. Ali nažalost uopće nisu u stanju letjeti od te riječi. Da, i na terenu, oni se kreću vrlo nespretno zbog osobitosti strukture svoga tijela.

Tijelo pingvina ima pojednostavljen oblik i razvijene mišiće prsne kobilice, što ponekad iznosi i četvrtinu ukupne težine ove ptice. Također, tijelo pingvina je obično poprilično debelo (ovdje se prisjećamo latinskog imena ove ptice) i prekriveno je perjem sa strane.

Glava pingvina nije jako velika, međutim, nalazi se na pokretnom, fleksibilnom i kratkom vratu i ima snažan i oštar kljun.

Zašto pingvin krila, ako on ne može letjeti? Takvo legitimno pitanje može nastati, a mi ćemo na njega odgovoriti, činjenica je da se krila pingvina u procesu evolucije pretvaraju u peraje, koje se okreću u zglobu ramena tijekom plivanja prema principu vijka, a sve to pretvara pingvina u izvrsnog plivača.

Noge pingvina su kratke i istodobno guste, s 4 prsta na svakoj nozi, međusobno povezanih plivajućim membranama. Stvarna struktura nogu i dovodi do činjenice da se pingvini kreću tako smiješno i nespretno, da su oblikovani tako da moraju držati svoje tijelo strogo okomito na površini zemlje.

Pingvini imaju kratak rep koji se sastoji od 16-20 perja, pomaže im da održe ravnotežu i, ako je potrebno, mogu se na njega osloniti kao na štandu.

Skelet pingvina, za razliku od ostalih ptica, ne sastoji se od šupljih cjevastih kostiju, kosti pingvina više nalikuju kostiju sisavaca. Teški antarktički hladni pingvini pomažu u prijenosu zalihe masti za zagrijavanje, koja ima sloj od 2-3 cm.

Perje pingvina je gusto i gusto, torzo ptice je prekriven perjem poput pločica, a također ih štiti od prodiranja u hladnu vodu. Boja perja i samih pingvina jednaka je za sve - tamni leđa i bijeli trbuh.

Otprilike jednom godišnje pingvini melju, stare perje ispadaju, a na njihovom mjestu rastu nove. U tom razdoblju pingvini se nalaze isključivo na kopnu, gdje nastoje maksimalno zakloniti od naleta vjetra i općenito hladnog vremena.

Pingvin tijekom moltinga.

Veličina pingvina varira ovisno o vrsti, na primjer, najveći pingvin cara ima dužinu 117-130 cm i težinu do 40 kg. Mali pingvin dug je samo 40 cm i prosječno teži oko 1 kg.

Adelie Penguin

Ovi pingvini su srednje veličine, duljina Adelie je 65-75 cm, težina - 6 kg. Posebna značajka ovog tipa je prisutnost bijelih prstena oko očiju. Adelie pingvini žive na Antarktiku i na nekim susjednim otocima (Orkney, South Scots).

Papuanski pingvin

Ovaj pingvin zauzima časno drugo mjesto nakon carskog, a po veličini duljine 90 cm, težina mu je do 9 kg. Također karakterističan za ovu vrstu pingvina je njihov kljun, koji je obojen u narančastocrvenu boju.

Magellanov pingvin

Magellanov pingvin, kako mu i ime kaže, živi u Magellanovom tjesnacu, u Južnoj Americi. Duljina tijela Magellanovog pingvina je 70-80 cm, s težinom od 5-6 kg. Bojanje ovih pingvina karakterizira prisutnost jedne ili dvije crne pruge oko vrata.

Antarktički pingvin

Ovaj pingvin koji živi na obalama Antarktike i susjednih otoka, osim boje pingvina, ima i dodatnu crnu traku koja ide uz glavu. Njegova duljina je 60-70 cm s težinom od 4-5 kg.

Spectacled Penguin

Također poznat kao magarac pingvin, crno-nogu pingvin ili afrički pingvin. Za razliku od svojih kolega koji žive u hladnim antarktičkim uvjetima, ovaj pingvin živi u Južnoj Africi, na području Južne Afrike (Južnoafrička Republika), a nalaze se i na obalama susjedne Namibije, ali samo na mjestima gdje je hladna oceanska struja. Od svojih rođaka, ovi pingvini se odlikuju uskom crnom trakom u obliku potkove koja se nalazi na prsima.

Mali pingvin

Ovaj tip pingvina je najmanji u obitelji pingvina, njegov rast nije veći od 40 cm, s težinom do 1 kg. Ovi mali pingvini žive na obalama Australije, Novog Zelanda, Tasmanije i susjednih otoka.

Pogledajte videozapis: Emisija "Naučni univerzum" - Pingvini (Prosinac 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org