Životinje

Stopama šumskih životinja

Mnogi ljudi su istinski prestravljeni od ovih opasnih predatora. To je uglavnom zbog priča koje lovcima govore. Oni često karakteriziraju vukove kao inteligentne, pa čak i podmukle životinje. Međutim, ne znaju svi da vuk u prirodi rijetko napada osobu. Ovi divlji grabežljivci radije ostaju podalje od ljudi, navikli su živjeti svoj život, a glavno značenje toga je lov.

Vukovi: vrste vukova

Treba napomenuti da je rod vukova na Zemlji jedan od rijetkih. Sastoji se od samo sedam vrsta:

  • Canis lupus (vuk),
  • Canis aureus (običan šakal),
  • Canis latrans (kojot),
  • Canis rufus (crveni vuk),
  • Canis adustus (prugasti šakal),
  • Canis mesomelas (crni šakal),
  • Canis simensis (etiopski šakal).

Obitelj vukova obuhvaća arktičke lisice, lisice, goveđeg vuka i rakunskog psa.

stanište

Znanstvenici pripisuju podrijetlo vuka mesojednim grabežljivcima koji su živjeli na našem planetu prije sto milijuna godina, a prije dvadesetak milijuna godina psi potječu od vukova. Kao posebna vrsta, u Euroaziji je prije milijun godina nastao Canis lupus, a na kraju pleistocena postao je najčešći grabežljivac.

U naše vrijeme, stanište vukova zabilježeno je u Europi, Sjevernoj Americi, Aziji. Naseljavaju otvorena i poluotvorena područja. Na sjeveru granica distribucije predatora je obala Arktičkog oceana. U Hindustanu (u južnoj Aziji) vuk živi do 16 stupnjeva sjeverne geografske širine. U posljednja dva i pol stoljeća broj ovih groznih grabežljivaca znatno se smanjio. Štiteći domaće životinje, čovjek ih uništava i istjeruje iz naseljenih područja.

I danas su vukovi potpuno uništeni u Japanu, na Britanskim otocima, Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Belgiji, Švicarskoj i Srednjoj Europi. Vrste vukova u posljednjih nekoliko desetljeća u Europi i dalje brzo nestaju.

Vuk je još uvijek vrlo čest u stepama i planinskim predjelima Kazahstana, u tundri i šumskoj tundri. Karakteristika vukova, koja je dana u mnogim specijalnim izdanjima, kaže da je u tom području vuk prilično promjenjiv - ima mnogo podvrsta, razlikuje se po veličini, boji, načinu života u prirodnim uvjetima.

Znanstvenici, zoolozi razlikuju nekoliko desetaka podvrsta vuka. Najveći pojedinci žive u tundri, najmanji - u južnim regijama. Masa odrasle životinje može varirati od 18 do 80 kg, duljina njihova tijela može doseći 160 cm, duljina repa je oko šezdeset centimetara.

Boja vuka

To uvelike ovisi o staništu. Karakteristike vuka koji živi na Arktiku, kaže da često postoje bijeli pojedinci. Osim toga, u drugim regijama postoje i druge boje - crni i bijeli vuk, varijante sivog s bijelim, boja cimeta, smeđa, ponekad ima potpuno crnu boju krzna.

Predatori koji žive u Sjevernoj Americi imaju tri faze u boji. Prvi je mješavina sive, crne i smeđe cimetove boje. Druga je crna (smjesa tamno smeđe i crne). Treća faza je siva sa smeđom bojom.

krzno

Izvrsna krzna imaju ove divlje životinje. Vuk ima debelo krzno (duljine do osam centimetara). Ima gustu poddlaka. Vanjski sloj je formirana od duge, tvrde, crne čizme koja odbija vodu, a poddlaka se uopće ne smoči.

Vučji zubi

Vukovi imaju najsnažnije oružje. Vrste vukova, bez obzira na njihovo stanište, imaju 42 jaka i oštra zuba. Ispred se nalaze 4 zakrivljena očnjaka od pet centimetara - dva na dnu i dva na vrhu. Predator lako kroz njih proždire najgušću kožu svog plijena. Mužjasti (zubi) zubi odraslog vuka mogu čak i kosti losjeg bedra.

ekstremitet

Životinje koje pripadaju psu i vukovi uključuju i pomicanje prstiju. Drugim riječima, hodaju, naslanjajući se na prste. Tek kada grabežljivac padne, on petama dodiruje zemlju. Prednji udovi vuka su vrlo snažni, zahvaljujući tome opterećenje je ravnomjerno raspoređeno i životinja ne pada u labav snijeg.

Svaka vučja šapa ima pet prstiju, ali samo četiri. Šape imaju dobro razvijene gole mrvice, a prsti se skupljaju u čvrstu i ovalnu kvržicu. Dovršene su snažnim i blago dosadnim kandžama zbog dodira s tlom. Njihov vuk koristi, kad kopa zemlju.

Vukovi trče, preskaču ili galopiraju. Dok hodaju, njihova brzina je oko šest i pol kilometara na sat. Trčite brzinom do 16 kilometara na sat. Vrlo dugo vuk može trčati gotovo neprestano. Postoje slučajevi kada su ti opasni predatori prekrivali udaljenost i do stotinu kilometara u jednoj noći.

Miris i sluh

Karakter vuka kaže da lov nije na ušima ili očima, ali nos prvo pomaže vuku da pronađe plijen. Na vjetru uhvate miris čak i vrlo male životinje, koja se nalazi na udaljenosti od dva kilometra. Akutni miris omogućuje vam da slijedite trag njegove žrtve

Istina, predatori i osjetljivo uho nisu lišeni. Čuvši buku, počinju pomicati uši i nepogrešivo utvrđuju odakle dolazi zvuk, često udaljen nekoliko kilometara.

Paket vuka

Obitelj vukova u nekim slučajevima do petnaest pojedinaca, ali češće ima osam životinja. Jato je obiteljska skupina koja se sastoji od životinja različite dobi. Obično se sastoji od roditelja, pridošlica (leglo ove godine) i pereyarsa (životinja koje nisu dosegle pubertet). Ponekad to uključuje odrasle životinje koje ne sudjeluju u uzgoju.

U godinama bogatim hranom, do 30 ili više vukova može se okupiti u pakete. Potomci ostaju u obitelji 10-14 mjeseci, a zatim ga napuštaju. Tako se pojavljuje usamljeni vuk. On odlazi u potragu za slobodnom teritorijom, koju odmah obilježava, tvrdeći da ima pravo na nju. U pravilu takva životinja ubrzo pronalazi svog partnera i pojavljuje se novo jato. Iako postoje slučajevi kada usamljeni vuk živi dosta dugo izvan čopora.

Obitelj vuka je samoregulirajući mehanizam. U slučajevima gdje je gustoća populacije prilično niska, njena veličina je mala, odvajanje mladog potomstva događa se mnogo brže. Kada su ekološki uvjeti povoljniji, gustoća naseljenosti se povećava, pa se veličina pakiranja povećava do određene granice. Po pravilu, njegov je rast posljedica ne tajnih vukova usamljenih, kojima se daje podređeni položaj.

Čopor vodi par grabežljivaca - muškog vuka i njegove djevojke, koji se, usput, bira za život. Tako u čoporu postoji jezgra vukova visokog društvenog statusa i njihovih podređenih. Čelnici čopora imaju vrlo jak karakter koji im omogućuje da zadrže red u obitelji, da spriječe sukobe i svađe, osobito između mladih vukova.

Znakovni jezik

Vukovi u pravilu izražavaju svoje osjećaje pokretima tijela i izrazima lica. Jezik vuka pomaže ujediniti čopor i djelovati na organiziran način. Primjerice, kada je rep životinje visoko podignut, a vrh lagano savijen, to znači da je grabežljivac samouvjeren. Prijateljski vuk drži svoj rep dolje, ali vrh je blago podignut. Predator ima svoj rep uvučen, ili se boji nečega, ili na taj način izvještava o suosjećanju.

Osim toga, položaj repa može reći o statusu životinje u pakiranju. Vođa ga uvijek podiže visoko, a njegovi podređeni drže rep. Mašući repom, težak grabežljivac poziva svoju rodbinu na igru.

Wolfova dijeta

Osnovu prehrane vukova čine veliki kopitari - plemeniti i sobovi, saige, losi, koze i ovnovi. U nedostatku takve hrane, vuk lovi glodavce, zečevi, u rijetkim slučajevima, jedu strvine. U regijama gdje nema kopitara, vukovi ne žive ili žive u vrlo malom broju. Predatori privlače velike koncentracije stoke. Na sjeveru, u područjima s razvijenim ovcama i uzgojem ovaca, prisutnost vukova je česta pojava.

U Rusiji su vukovi vrlo česti. Vrste vukova koje nastanjuju našu zemlju su dobro poznate. Ima ih samo šest:

  • Šumski središnji ruski vuk,
  • siva,
  • tundra,
  • šumski sibirski,
  • bijelac,
  • Mongolski.

Sivi vuk

Ovaj predstavnik vuka smatra se najčešćim na svijetu. Opis sivog vuka danas se može naći u svim priručnicima zoologa. Ističe se impresivnom veličinom. Oblik ovog grabežljivca nije lišen plemstva. Očigledno, stoga je često postao heroj pisaca životinja.

Sivi vuk može se naći u Europi, Americi i Aziji. Oboreno, snažno tijelo sa širokim masivnim prsima, visokim mišićavim nogama ne ostavljaju sumnje da je to pravi predator. Ovaj vuk ima ispupčenu, ali istodobno elegantnu glavu s malim ušima i ukrašenu tamnim prugama, koje se nalaze oko gotovo bijelih obraza i vrlo svijetlih mjesta iznad očiju. Rep nije dug, nalazi se gotovo ravno.

Krzno je dugačko (do osam centimetara) i debelo, s poddlakom. Dlaka životinja koje žive u srednjoj i južnoj regiji je gruba. Vukovi iz sjevernih regija imaju mekani i mekani krzneni kaput.

Ruski vuk

To je posebna podvrsta sivog vuka koji živi na sjeveru Rusije. Ruski vuk je jedna od pet podvrsta koje obitavaju na području naše zemlje. Canis lupus communis (ruski vuk) - ovu životinju zovu zapadni biolozi. U prosjeku, mužjak teži od 40 do 80 kilograma, a ženka od 30 do 55 kilograma.

Sibirski vuk

To nije ništa manje velika zvijer nego ruski vuk. Mnogi znanstvenici vjeruju da je danas ova vrsta do sada uvjetno istaknuta, budući da sustavnost sibirskih grabežljivaca još nije dovršena. Ove životinje imaju nekoliko boja. Svijetlo siva je najčešća. Oker boje su jedva primjetne ili potpuno odsutne. Koža nije jako visoka, već je gusta i meka. Najčešće se nalaze na Dalekom istoku, Kamčatka (osim tundre), u istočnom Sibiru i Transbaikaliji.

Stepski vuk

Ova životinja je nešto manja od predstavnika šumske podvrste. Ima grublju i rijetku kosu. Na leđnoj boji s primjetnom prevlastima sivo-zahrđale, a često i smeđe kose. U tom slučaju, stranice ostaju svijetlo sive. Danas se ovaj vuk može naći u stepama Kaspijskog mora, Urala, Donje Volge. Pogled je slabo shvaćen. Još nije razvijen sustav karakterističnih obilježja. Broj tih životinja je mali, osobito u zapadnim područjima.

Kavkaski vuk

Ova životinja pripada srednjim grabežljivcima. Kavkaski vuk ima grubu i kratku stražu kosu, poddlaka je slabo razvijena. Boja ove životinje je mnogo tamnija nego u prethodno opisanim vrstama. To je zbog ravnomjerne raspodjele crne dlačice na koži.

U našoj zemlji, živi u područjima Glavnog Kavkaza, uključujući i šumovito podnožje.

Tundra vuk

Velika i lijepa zvijer. Njegova fotografija koju vidite ispod. Duljina tijela mužjaka često prelazi 150 cm, a grabežljivci su dugi, mekani i debeli. Boja - svijetle boje. U našoj zemlji, ovaj vuk se naseljava u šumskim tundrama i tundra zonama europskog dijela Kamčatke i Sibira.

Središnji ruski (šumski) vuk

Snažan grabežljivac koji živi u šumsko-stepskoj i stepskoj zoni Rusije, često nastanjuje i Zapadni Sibir. U sjevernim krajevima obilježene su posjete šumskoj tundri. Iako je općenito prihvaćeno da je tundra vuk najveći u Europi i Aziji, predstavnik ove podvrste često prelazi njegovu veličinu.

Odrasla životinja može imati duljinu tijela koja prelazi 160 cm, a njegova visina doseže metar. Naravno, takvi su parametri tipični za najveće pojedince. U prosjeku, odrasli mužjak teži 45 kg, jež (1 godina i 8 mjeseci) - 35 kg, a dobit (8 mjeseci) - 25 kg. Vuk je lakši za 20%.

Predator se odlikuje klasikom, u sivim tonovima s dodatkom okera, boje. Srednje ruski vuk živi u šumama središnje Rusije, često prodirući zapadno od Sibira. U sjevernim područjima dolazi u šumsku tundru.

Polarni vuk

Ova lijepa i moćna životinja naseljava Arktik. Polarni vuk savršeno je prilagođen uvjetima surove klime. Topla i gusta vuna štiti je od mraza i prodornih vjetrova.

Ovaj tip vuka odlikuje se oštrim vidom i prekrasnim mirisom, koji pomažu u lovu na nekoliko živih bića koja žive u tim teškim mjestima. Nedovoljna količina biološke hrane i poteškoće u vađenju hrane dovode do činjenice da grabežljivac u potpunosti jede plijen, ne ostavljajući ni kosti ni kožu plijena.

Prosječna težina životinje je od 60 do 80 kg, raste i do 80 centimetara. Nevjerojatno, ali ova životinja u slučaju neuspjelog lova može živjeti bez hrane nekoliko tjedana. Istina, onda vuk može pojesti i do deset kilograma mesa u jednom obroku. Vukovi koji žive u Rusiji su agresivniji od onih u Sjevernoj Americi. Zabilježeni napadi na ljude.

U vučjem stopalu

Nema potrebe opisivati ​​pojavu vuka, dobro poznatog i široko rasprostranjenog predatora. Treba se samo prisjetiti da je to od majora
pasa, ima istaknutije čelo, uži prednji dio njuške i odsutnost "hlača" - dugu kosu na stražnjem dijelu bedara.

Veličina i boja vukova koji žive u različitim dijelovima zemlje su različiti: najveća, šuma, dostiže 70–80 kilograma, a najmanja, stepska, teže samo 30-40 kilograma.

U našoj zemlji vukovi pronađeni posvuda, ali su daleko od uniforme. Suprotno izreci: "Ne hrani se kao vuk, on gleda u šumu", vuk nije šumska zvijer. On je stanovnik otvorenih prostora. Ovi grabežljivci dosežu najveći broj u stepskim, šumsko-stepskim i planinskim šumama. U tundri i šumskoj zoni manje su uobičajeni, au nekim dijelovima sibirske tajge i uopće ne žive. To proizlazi iz činjenice da vuk nije prilagođen za kretanje na dubokom i trošnom snijegu. Počela je prodirati u gluhe šumske prostore tek u posljednjim desetljećima, kako se šume proširuju, razvijaju se poljoprivredne površine i javlja se gusta mreža prometnih pravaca.

Za vukove je karakteristična monogamija: muški i ženski par nekoliko godina ili ostatak života i zajedno uzgajaju mlade životinje. Gonovi se pojavljuju na kraju zime. Trudnoća 62-65 dana. U leglu ima pet do sedam mladunaca vuka. Obitelj vuka se drži zajedno do sljedećeg proljeća. U jesen ili od početka zime, prošlogodišnja djeca (rojevi) susreću zrele vukove, pa se tako formira zimsko jato.

Najčešće se u čoporu nalazi od pet do sedam ili osam životinja. Na kraju zime, s početkom sljedeće kolote, stado se raspada. Ženke postižu spolnu zrelost u dvije godine, muškarci u dvije ili tri godine.

Prirodni set vuka je opsežan. Životinja proizvodi i male životinje - mišje slične glodavce, kukce i velike životinje - losove i jelene. Međutim, glavni predmet njegove hrane su razne vrste divljih papkara. U tundri, na primjer, jeleni su najčešće žrtve vuka, u šumskoj zoni - los, jelen, pjegavi jelen, u baltičkim državama, Bjelorusiji i Ukrajini - srna, u deltama južnih rijeka - divlja svinja, u stepama - saiga, u Kavkazu i Srednja Azija - divlje koze i ovce. U nekim dijelovima zemlje kućni ljubimci služe kao važna hrana za vuka. Predator donosi posebno tešku štetu stočarstvu na područjima uzgoja ovaca i sobova.

U proljetno-ljetnom hranjenju vuka, u bilo kojem području u kojem je živio, postoji jedna karakteristična značajka: tijekom razdoblja uzgoja i uzgoja, grabežljivac se uglavnom prenosi na male kralježnjake, unatoč prisutnosti i dostupnosti većih plijena. Dakle, u tundri u proljeće, vukovi se hrane leminzima, voluharama koje se gnijezde na tlu i vodenim pticama, u šumskoj zoni jedu zečeve, muskratse, borove, ribe, te u južnijim područjima - svizce, žabe, jabuke, pikse, gmazove, žabe, insekte i druge male životinje. Zamjena velikih predmeta s malim predmetima u prehrani vuka u razdoblju hranjenja mladih objašnjava se “prvo, jer je obitelj vukova vezana za brlog u tom razdoblju, vodi ustaljeni način života i njihovo područje djelovanja je vrlo suženo, a drugo, kada se hrani mladi, predator osjeća potrebu za raznolikom i potpunijom hranom bogatom raznim elementima u tragovima, mineralima i vitaminima.

Jedan od važnih objekata zimskog hranjenja vuka je strvina: leševi divljih životinja, mrtva prirodna smrt i ranjene životinje od losa, divljih svinja i drugih kopitara. Ako za vrijeme smrti stoke, mrtvo tijelo životinje iz bilo kojeg razloga nije pokopano, već je odneseno u šumu izvan sela, privlači grabežljivce. Takvi "hranjeni" vukovi imaju štetne posljedice, jer životinje navikle na to napadaju domaće životinje češće nego život na štetu prirodne hrane.

U maloj količini u prehrani vuka uključuje i povrće. U sjevernom dijelu niza, grabežljivci jedu razne bobice - borovnice, lončiće, borovnice, planinski jasen. Na jugu - plod divljih voćnih stabala, i posjeti dinju, - lubenice, dinje. В экскрементах и желудках волков постоянно встречаются зеленые части растений — листья различных злаков и осок. Возможно, волки поедают их лишь с целью очистки желудочно-кишечного тракта от гельминтов.

О прожорливости волка, т. е. о количестве пищи, которое он способен поглотить в один прием, сведения в охотничьей литературе разноречивы.


Sl. 4. Отпечатки передней (слева) и задней лап волка


Sl. 5.Otisci vučjih šapa (lijevo) i psi

Često je moguće pročitati da gladni vuk pojede do pola pudera (24 kg) mesa i jede kao u rezervi. Takve poruke nisu istinite. Težina nekoliko stotina trbuha vukova pokazala je da se težina njihovog sadržaja najčešće kreće od dva do četiri i pol kilograma. Samo u jednom slučaju u Vladimirskoj regiji ulovljena je velika životinja, u želucu od koje su našli 9.176 kilograma hrane. Vukovi koji se drže u zatočeništvu u zoološkim vrtovima i raznim vrtićima, gdje je njihova mobilnost ograničena, pojedu oko dva kilograma mesa dnevno.

Kada govorimo o broju siromašnih životinja koje je pojeo vuk odjednom, potrebno je uzeti u obzir takvu biološku osobinu ove zvijeri kao sposobnost gutanja mesa u komadiće, nositi ga na znatnoj udaljenosti u želucu i onda podrigati, nahraniti ga mladima. Međutim, ovdje dolazi do dva - tri, a ne na desetke kilograma hrane.

Gdje vukovi postoje uglavnom zbog prirodne stočne hrane, oni vode vrlo tajnovit život i rijetko ih vide ljudi. Na takvim mjestima možete ustanoviti prisutnost životinja, odrediti broj i proučiti ponašanje, samo promatrajući tragove njihove životne aktivnosti.

Vuk - životinja prstima
e. Ima pet prstiju na prednjim nogama, ali četiri prsta na stražnjim nogama. Palčevi prednjih šapa su kraći od ostalih, visoki su, ne hodaju na tlo i ne ostavljaju otiske prstiju. Staza vuka ima neke sličnosti s tragom velikog psa. Razlikovati otiske šapa tih dviju životinja slijedećim značajkama. Vuk ima vitku stazu, izduženiji, kandže i vrhovi prstiju na stazi su izraženiji. Otisci dvaju srednjih prstiju vučje šape gurnuti su naprijed, između njih se može staviti slamica i ekstremni prsti preko staze, a otisci šapa šape psa su više spojeni, kao da su skupljeni u kuglu, a slama stavljena na stazu će se istovremeno dotaknuti ili križni otisci sva četiri prsta. Tragovi prednjih vukova su veći i jasniji od stražnjih. Osim toga, stražnji dijelovi jastučića njegovih prednjih šapa završavaju se zaokruženim unutarnjim otiskom, a jastučići stražnjih nogu zaokružuju se. To je jasno vidljivo na muljevitom tlu ili susnježici.

Kada se vuk kreće u koracima, a osobito u kasu, otisci njegovih šapa nalaze se gotovo u ravnoj liniji, i što je brži tok zvijeri, to je ravna linija njezinih tragova. Stražnji udovi zvijeri otiskuju prednji dio, tako da u praksi vidimo samo tragove stražnjih nogu. Prilikom kretanja u galopu ili karijeri, tragovi četiriju šapa ostaju na tračnicama, a stražnji udovi sa svakim skokom ostavljaju tragove ispred prednjih.

U potrazi za plijenom vukovi putuju na velike udaljenosti i stoga se rijetko kreću u koracima, a njihov uobičajeni hod je ris. Kada se kreće skupina životinja ide u jednu datoteku, pored sljedeće, i teško je utvrditi koliko ih je prošlo jednim putem. Samo na oštrim zavojima, kada izbjegavate prepreku, na odmoru ili kada je plijen, vukovi se raspršuju, a onda je moguće izračunati koliko je grabežljivaca u čoporu.

Sl. 6. Vukovi obično idu u jednom komadu, nakon sljedećeg, a broj životinja u skupini može se računati na skretanju ili pri približavanju predmetu.

Vukovima je vrlo teško kretati se u dubokom snijegu, utone u snijeg. Prof. A. N. Formozov Vjeruje se da je težina prosječnog vuka težine oko 45 kilograma 103 grama po kvadratnom centimetru. To je otprilike četiri do pet puta veće od osobe koja hoda širokim lovačkim skijama. Kad se uroni u snijeg više od 25 centimetara, vukovi ore njegovu površinu: izvlače šapu iz snijega, ostavljaju kratku brazdu, „izvlače se“, a kada spuštaju šapu u snijeg - dulji, „namotani“. Kada je snijeg dubok, voda se izvlači i trava se stapa, spajajući fossu tragova u jednu brazdu.

Veličina koraka vuka,
kao i svaka druga životinja ovisi o brzini njezina kretanja io stanju snijega. U velikom vuku, korak kroz plitki snijeg doseže 90 centimetara. Kada životinje hodaju po skupinama, pored sljedeće, prosječna dužina koraka na stazi je 65–75 centimetara. Karakteristično je da, prolazeći kroz smrekov gaj, gdje je dubina snijega uvijek manja nego u drugim zemljama, vukovi, kao da se odmaraju, usporavaju, hodaju malim koracima, razdvajaju se, ostavljajući iza sebe stazu trampa. U malim proplancima i šumskim proplancima, gdje nema vjetra, a snijeg je posebno natečen, grabežljivci gotovo padaju na zemlju. U snježnim godinama, ako nije bilo otapanja tijekom zime, a snijeg nije padao, vukovi napuštaju šumsko zemljište, sele se na otvorenija mjesta - na polja, na široke
riječne doline, gdje je snijeg zbijen vjetrovima i gdje, u pravilu, obično ima više istrošenih cesta.

Zimsko praćenje vukova, tj. Praćenje puta kojim su putovali, omogućuje temeljito proučavanje ponašanja lova, tehnika lova i nekih drugih obilježja njihovog tajnovitog života.

Tijekom lova, grabežljivci se zaustavljaju na raznim mjestima. Često se dogovaraju za polaganje na otvorenim visinama s dobrim pogledom. Jedna skupina vukova, za koju sam promatrala, odabrala je snijegom pokrivenu hrpu trupaca za dnevni odmor, lijevo na rubu rezanja. Na rubu polja ili močvara nalaze se kreveti, a u gustim šumama smreke bjelogorična niska šuma.

Vukovi spavaju uvijen u prsten, a ispod njih formira okruglu protalinku rupu širine 60-85 centimetara s ledom prekrivenim dnom i stranama. Ponekad se životinje nalaze u blizini, a ponekad i tri do pet metara jedna od druge. Tijekom odmora obično se kreću s jednog mjesta na drugo, tako da broj njihovih kreveta uvijek prelazi broj osoba u čoporu. Životinje često leže na snijegu, valjajući s jedne strane na drugu i ostavljajući karakteristične tragove. Često se dugo zadržavaju u sjedećem položaju, a ispod njih ostaju mali okrugli zvečki s jasno vidljivim otiscima šapama predatora.

Najčešće na stazama možete gledati kako vukovi love lovce. Obično na mjestima gdje se nalaze zečevi - u niskoj šumi s gustim grmljem smreke - vukovi (ako je njihova skupina) raspršuju se u otvorenom prednjem dijelu i češljaju tlo kako bi podigli zeca iz prostirke i presresti ga u kratkom spoju. Predatori ne vode dugu potjeru, a zec, koji nisu imali vremena uhvatiti u prvom trenutku, nije progonjen. Ako postoje dva vuka, onda se jedan od njih najčešće kreće šumskom stazom ili uz proplanak, a drugi odlazi kako bi podigao zeca za hranjenje i odvezao ga do partnera. Navodno, vukovi uzimaju u obzir da zapanjeni zec, u pravilu, najprije koristi cestu ili čistinu. Također, nakon što su razvili široku frontu, vukovi se kreću u onim područjima gdje se los može susresti na mjestu sazrijevanja ili hranjenja.

Često, na stazi, možete promatrati kako vukovi istodobno odvode nekoliko losova sa svojih kreveta. Iz bilo kojeg razloga samo im je poznat, grabežljivci biraju
žrtva ne obraća pažnju na druge životinje i zajedno jure za njom. Ostatak preplašenih losa neko vrijeme trči u istom smjeru, paralelno s potjerom, ponekad čak i iza vukova, ali na kraju, primijetivši da ih nitko ne slijedi, prestaju.

U potrazi za žrtvom, predatori vode karijeru, njihovi skokovi dosežu dva metra.
Obično jedan vuk prolazi stazom losa, a ostali slijede stranu i na najmanjim skretanjima žrtve pokušavaju zatvoriti udaljenost do njega, rezanje uglova.

Ovdje je dubina snijega od velike važnosti. Ako grabežljivci voze los kroz proplanak, obnovljene jasenke i breze, gdje je snijeg krhki na otvorenom, a teško im je pobjeći, oni se drže staze losova, izvlačeći se u jednom lancu i koristeći te duboke tragove u snijegu koje njihova žrtva odlazi. Ali čim se potjera pretvori u visoku šumu s manjim snijegom ili na drugo mjesto gdje vukovi lakše trče, oni bježe na širokom frontu i izuzetno bočno pokušavaju trčati do žrtve preko puta.

Kroz grmlje grmova ili korova, vukovi i losovi prolaze kroz njih, bacaju velike mrtve trupce, ostavljajući tragove na njima, pod posječenim stablima ispod, ako jaz između debla i površine snijega prelazi 50-60 centimetara. U takvoj potrazi, grabežljivci su vrlo umorni. To se može zaključiti činjenicom da jedan ili dva vuka zaostaju za hajkom u grupama, idu korak dalje, a ponekad, nakon što prođu dva ili tri kilometra, sjede i na odmor.

Uspio sam otkriti dva neuspješna lova na vukove. Svaka potjera trajala je gotovo četiri kilometra. U prvom slučaju, nakon što su potjerali loska kroz reznice s gustom šumom, vukovi su shvatili uzaludnost lova i zaustavili ga zajedno. Okupili su se na četvrtoj postaji, obilno ih označili i odmaknuli od staze losa. U drugom slučaju, jasno je vidljivo stopama da su vukovi, iscrpljeni potragom kroz dubok i labav snijeg, zaustavili potjeru nakon što se los popne na dugu i prilično strmu padinu riječne terase s poplavnog područja rijeke.

Tako vukovi uspijevaju daleko od svakog losa kojeg slijede. Na stazi se može vidjeti kako grabežljivci pokušavaju zaustaviti svoj plijen, trčeći ispred, okružiti i pokušati žuriti s losom, ne dostižu rezultat.

Ponekad kad ih napadnu vukovi, los ne bježi, već počinje braniti. Njihove duge i snažne prednje noge, udovi s jakim kopitima su zastrašujuće oružje, a vukovi to znaju. Jednom sam uočio četiri predatora koji su napadali nekoliko losova u maloj čistini. Sudeći po tragovima, bila su dva velika bikova među losovima. Snijeg na čistini bio je gažen kopitima, mnoštvo grmlja bilo je udubljeno i slomljeno, ali nigdje nije bilo vidljivog komadića vune. Tragovi su pokazali da su i vukovi i los napustili čistinu, povlačeći se u različitim smjerovima.

Nekako, na primitivnim životinjama, vukovi su uspjeli voziti mladog losa, otprilike u dobi od jedne i pol godine. Snažno ranjen, oslabljen, zaustavio se usred male, još uvijek nezamrznute rijeke i, iskrvarivši na smrt, pao je u vodu. Premda dubina na ovom mjestu nije prelazila pola metra, grabežljivcima je bilo teško koristiti svoj plijen. Pošto su slomili životinjsku stranu, izvukli su utrobu, ali nisu mogli mnogo jesti iz lešina. Nekoliko dana kasnije, medvjed je pronašao trup losa, izvadio ga iz rijeke i nahranio dok ga nije prestrašio lokalni lovac. Nakon toga, grupa vukova je više puta posjećivala ovo mjesto. Nakon što su u potpunosti iskoristili meso, zvijeri su dugo grickale i uzimale kosti, a usred zime jele losovu kožu.

Odrasli los za vuka
- Nije lak plijen. Najčešće su žrtve mlade životinje mlađe od jedne i pol godine. Kod odraslih životinja, ženke umiru najprije od grabežljivaca, kao i bolesne, oslabljene od rana ili ozlijeđenih životinja.

Napad vukova na velike losove bikova, osobito u dubokim snježnim zimama, često završava ozljedama ili čak smrću predatora. LM Shestakov, punopravni lovac na Onezhsky Ohotpromkhoz, obavijestio me je da je zimi 1960/61. Godine u okrugu Onega Arkhangelsk regije u blizini jezera Hayn, vukova eliminacije ubio los. Zoolog B. T. Semenov u knjizi o vukovima (Vukovi iz Arkhangelske regije i njihovom istrebljenju. Arkhangelsk, 1054) spominje dva slučaja smrti tih predatora od losa u Verkhnetoemskoj regiji istog područja.

Znam za slučaj da je luk ranio vuka u ljeto. U kolovozu 1974. nalazio se u sjevernom dijelu Vologdske regije. Rano ujutro, tri predatora napala su dvije odrasle laike, ali berači gljiva koji su se približili buci raspršili su životinje. Na mjestu bitke bio je vuk, ranjen losom. Njoj je oduzeta lijeva prednja noga, a desna se loše ponašala. Zvijer se nije mogla uzdignuti i završio je stanovnik sela Smetanno A.I. Gribanova. Na pregledu zvijeri pokazalo se da je u području lopatice imao tragove snažnog udarca i da na mjestu udara nije bilo vune. Nakon uklanjanja kože došlo je do jake modrice. Od lubanje sam utvrdio da je vučica bludnica.

Odvojene osobine ponašanja, razne tehnike lova, sposobnost brzog kretanja u svakoj situaciji, dobra memorija ukazuju na visok stupanj razvoja vukove višeg živčanog djelovanja. Članovi obitelji vukova, koji iz godine u godinu zauzimaju približno isto stanište, dobro se sjećaju postavljanja znamenitosti kao što su staze, ceste, najprikladniji prijelazni putevi, mostovi i gazovi preko rijeka, jazavci i lisice “gradovi” i još mnogo toga. Neprestano sam primijetio kako se, krećući se dolinom šumske rijeke, vukovi često prelaze preko njegovih zavoja na mjestima gdje nije moguće vizualno odrediti zavoj rijeke.

Jednom sam gazio vukove, progonio losove. Snijeg je bio opušten i grabežljivcima je bilo teško pobjeći. Odjednom se jedan od vukova odvojio od čopora i okrenuo u stranu gotovo pod pravim kutom. Pokazalo se da se stotinjak koraka od ovog mjesta nalazila stara šumska cesta, koja se općenito podudara s smjerom potjere. Vuk je sigurno znao za njegovo postojanje i pretpostavio je da će ga lakše trčati. Međutim, ovaj put je grabežljivac pogrešno izračunao: nakon teških snježnih padavina, on nije bio ubran, a snijeg je bio dublji nego ispod šume. Nakon što je malo trčao ovamo, vuk se okrenuo tragovima svojih bližnjih.

Vukovi su uvijek vrlo oprezni s tragom čovjeka u šumi. Uzimajući u obzir probne životinje za sobom, nekako sam slučajno obišao nekoliko pukova koji su ušli u dio šume u kojoj sam radio. Činjenica da su vukovi ostali u krugu za mene se pokazala potpuno neočekivanom i odlučio sam saznati što će učiniti, okružen mojim tračnicama. Predatori su čuli moj pristup i ustali iz kreveta mnogo prije nego što sam se približio mjestu njihovog odmora. Veliki muški muškarac krenuo je dugim korakom od kreveta, a prvi desetci metara čak ga je i jahao pod njegovom tepihom s kamenolomom. Nakon šetnje po niskoj šumi 100-150 metara, životinje su se zaustavile i neko vrijeme slušale škripanje mojih skija. Zatim su se okrenuli prema rijeci, ali, posrćući preko mojih skijaških staza, odjurili su od njega prema već nemirnom kasu i krenuli u dubine šume. Međutim, ovdje, približavajući se čistini, primijetili su moje otiske s daljine i ponovno promijenili smjer. Konačno, shvativši da nema slobodnog izlaza, muškarac je izašao na moju skijašku stazu s opreznim korakom, njušio ga, prošetao nekoliko metara uz nju i napustio krug. Osim toga, ponovno je prešao skijašku stazu, vratio se svojoj djevojci, koja ga je cijelo to vrijeme promatrala, oboje s velikim skokovima iz kruga. Tako iskusnija zvijer na primjeru pokazuje kako pronaći izlaz iz teške situacije.

U vrijeme bez snijega, staze vukova su mnogo rjeđe, ali na prašnjavim cestama, mekanoj zemlji nakon kiše ili u ranim jutarnjim satima, kada rosa još nije presušila, nije ih teško opaziti pažljivo. Na području brloga, za koje vukovi koriste guste guste šljunke na padini klanca, obloge vjetrobrana, stare jazbine rupe i druga skrovita mjesta (uvijek blizu barem malog vodenog tijela) vidljivi su tragovi grabežljivaca na vlažnoj travi.

Na stazama, koje stalno koriste vukovi, često se nalazi njihov izmet. Imaju oblik kobasice i slični su psu, ali mnogo veći od drugog. Najčešće je izlučevina crna, što znači da vuk jede mesnu hranu, a sastoji se od neprobavljivih čestica - vune, perja fragmenata velikih kostiju ili fragmenata kostura više od malih žrtava, kao i biljnih ostataka. Ponekad postoje bijeli izmet iz jednog vapna. U ovom slučaju, možemo zaključiti da lov na grabežljivca nije bio kućica, i da je bio zadovoljan samo glodanjem starih kostiju. Na granicama područja stanovanja obitelji, volovi ostavljaju mirisne oznake - urinarne točke i "postcrabs", koje svojim kandžama trgnu površinski sloj tla.

Vuk se dugo smatra štetnim grabežljivcem, neprijateljem stočarstva i lova. Njeno uništavanje provodi se svugdje i tijekom cijele godine, a potiče ga novčani bonus.

U posljednjem desetljeću, stavovi prema vuku počeli su se mijenjati. Sve se više izražava mišljenje da su grabežljivci, uključujući i vuka, nužna karika u prirodnoj biocenozi i da mali broj njih u tlu ima blagotvoran učinak na populaciju divljih papkara i drugih korisnih životinja.
Na područjima gdje se poljoprivredno zemljište koristi uglavnom za sjetvu, a stoka se drži na štalama, vuk više ne može štetiti stoku. Međutim, u područjima s razvijenim uzgojem i uzgojem ovaca, gdje se ovce i ovce drže na otvorenim pašnjacima tijekom cijele godine, grabežljivac uzrokuje znatnu štetu na stočarstvu. Dakle, zbog raznolikosti dohotka i ekonomskih uvjeta na ogromnom teritoriju naše zemlje, procjena uloge vuka ne može biti nedvosmislena. U nekim područjima, broj treba održavati na određenoj optimalnoj razini, u drugima treba se boriti s njima, do potpunog istrebljenja. Očigledno, stari slogan - "Potpuno istrebljenje vukova" - postupno će biti zamijenjen Novim: "Držite broj vuka na optimalnoj razini." A onda će ovaj grabežljivac ostati kao punopravni član naše lovne faune i ostati vrijedan i primamljiv trofej - objekt sportskog lova.

Preci vuka

Согласно теории эволюции предком волка был такой себе canis lepophagus – древнее млекопитающее, напоминающее койота и обитающее в Северной Америке. Со временем предок волка увеличил свои размеры, включая и размеры черепа. Самый древний представитель волчьего семейства, уже похожий на современного волка был найден при исследовании раннего плейстоцита, существовавшего 1,8 миллиона лет назад. Хотя он был только похожий на современного волка, который несколько позже – от миллиона до 150 тысяч лет назад.

Općenito, zoolozi su pronašli čak četiri rodoslovna stabla vukova: afričke, himalajske, indijske i tibetanske linije. Njihova himalajska linija je najstarija, a to znači da je himalajski vuk najcjenjeniji predstavnik vučjeg odreda, a njegov se izgled dogodio prije oko milijun godina. Tibetanski vuk je uvjetno "najmlađi" jer se pojavio "samo" prije 150 tisuća godina.

Wolf - opis, struktura, obilježja. Kako izgleda vuk?

Svi vukovi su zloglasni grabežljivci, ovdje nema mogućnosti, a grabežljivci većih veličina, najveći su sivi i polarni vukovi: njihova visina doseže 85 cm, duljina tijela - 150-160 cm, bez repa, težina - 85-90 kg , Istodobno, što je staništa teže, to je veća zvijer, ni u kom slučaju najveći predstavnici obitelji vukova žive u sibirskoj tajgi.

Najmanji vukovi su arapski, njihova maksimalna visina ne prelazi 66 cm, a prosječna težina je samo 10 kg. Također, svi vukovi imaju ženke koje su nešto manje od mužjaka.

Izvana, vukovi su poput pasa, što ne čudi, jer su oni njihovi daleki rođaci.

Vučja usta imaju 42 zuba, uključujući četiri očnjaka koji služe vlasniku da razdvoji plijen, melje kosti, a očnjaci savršeno pomažu da se žrtva povuče.

Zanimljiva činjenica: svi vukovi su rođeni goboglazy, ali u trećem mjesecu njihove oči postaju narančaste ili zlatno žute. Iako postoje vukovi koji ostaju plavooki.

Vučje krzno je debelo i dvoslojno, savršeno ih štiti od hladnoće u hladnim uvjetima iste tundre ili tajge, osim što je vodootporno.

Boje vune mogu biti različitih boja, ovisno o vrsti vuka i njegovoj okolini, postoje različite varijacije sive, bijele, smeđe i crne boje. Pronađeni su i crveni vukovi. Često im boja pomaže da se spoje s okolnim prostorom.

Možda znate da je izreka „vučje noge hranjene“, ona ima znanstvenu i zoološku osnovu, jer se njezina stopala hrane, i zbog toga su dobro razvijena, dopuštaju joj da premjesti znatne udaljenosti u potrazi za hranom. Obično vukovi kasu s prosječnom brzinom od 10 km na sat, ali brzina vuka koji uhodi plijen može doseći 65 km na sat.

Vučji vid nije najsnažnije kvalitete, nije jako razvijen, osim što ne razlikuje boje, ali ovaj nedostatak je više nego nadoknađen izvrsnim sluhom i posebno šarmom - može osjetiti plijen preko 3 km, općenito, njegov nos razlikuje milijune mirisa.

Još jedna karakteristična značajka vukova je njihova slavna zavijanja, koja za njih zapravo ima praktično značenje - vukovi se ne bore samo na Mjesecu (kao što se ranije mislilo), nego na taj jednostavan način poručite čoporu njihov položaj, ali istodobno odgurnu strance.

Koliko vukova živi

Životni vijek vuka je od 8 do 16 godina. U zatočeništvu, može doseći i do 20 godina, činjenica je da u divljini stari vukovi, koji nisu sposobni za lov, umiru s istom snagom brže nego, recimo, u zoološkom vrtu, gdje su zajamčeno hranjeni.

Gdje vukovi stanuju

Nažalost, u naše vrijeme, stanište vuka se značajno smanjilo, u prošlosti, vukovi su živjeli na području Euroazije i Sjeverne Amerike, gdje su ljudi živjeli. Primjerice, povijesne kronike ukazuju na to da je tijekom stoljeća dugog rata između Engleske i Francuske bilo tako veliko razaranje i pustošenje da su se vukovi čak pojavili na ulicama Pariza. Sada, naravno, jedva možete susresti vuka ne samo u predgrađu Pariza, nego iu drugim gradovima, oni su ostali samo u malom broju na divljim mjestima, uključujući i naše Karpate, u sibirskoj tajgi.

Vukovi su društvene životinje koje žive u jatima, u kojima uvijek ima par vođa: muškarac i žena. Preostali članovi čopora: potomci vođa, njihovi rođaci ili usamljeni vukovi koji su se pridružili poštivali su strogu hijerarhiju. Paket vukova ima vlastitu parcelu do 300 četvornih kilometara, koju označavaju posebnim mirisnim oznakama koje služe kao upozorenje za strane vukove.

Što vukovi jedu

Vukovi su izvrsni lovci, a jednako su uspješni u lovu, iu pakiranju iu izolaciji. Njihov plijen u šumi su mnogi biljojedi: los, jelen, srna, saigas, antilope, divlje svinje, zečevi, goperi. Istodobno, vukovi su svojevrsna korisna šumska medicinska sestra, jer za njih na ručku prije svega dobivaju stare, slabe, bolesne životinje, pa se stoga odvija prirodna selekcija. Zanimljiva značajka vuka je njegova praktična navika skrivanja viška mesa u rezervi.

Crveni vuk

On je himalajski vuk, kao što smo već spomenuli, najstariji je vučji odred, budući da se pojavio prije milijun godina. Vani, on spaja značajke vuka, lisice i šakala. Dužina je 76-110 cm, težina je 17-21 kg. Ima skraćeno šiljasto lice i velike uši. Boja ima crvenokosu. Također, posebna odlika drugih vukova je manji broj zuba. Crveni vuk živi u Aziji: od planina Altaja do Tien šana, ali većina njih živi u himalajskim planinama, na jugu Irana, u Indiji i Pakistanu. Hrani se uglavnom na raznim malim životinjama. Na rubu je izumiranja.

Mane Wolf

Jedinstveni predstavnik kraljevstva vuka, njegovo drugo ime je guar ili aguarachay, što se prevodi kao "zlatni pas kratkog repa". Ima dugu kosu na vratu, koja tvori gustu grivu. Izvana vrlo slična lisici. Duljina tijela je oko 125-130 cm, težina - 20 kg. Živi isključivo na ravnicama, jede glodavce, zečeve, armadillos. Stanište pučkog vuka je Južna Amerika: Brazil, Bolivija, Paragvaj.

Istočni vuk

On je sjevernoamerički šumski vuk, živi u Sjevernoj Americi, posebno u Kanadi - od pokrajine Ontario do Quebeca. Zanimljivo je da on nema svoju klasifikaciju, neki znanstvenici ga smatraju hibridom sivog vuka s crvenim vukom ili kojotom. Rast dostiže 80 cm, tjelesna težina - 40 kg.

Obični vuk

On je sivi vuk - ista vrsta vuka, koja ima rasprostranjenu slavu, počevši od dječjih bajki. To je jedan od najvećih predstavnika vučjeg kraljevstva i, štoviše, jedan od najstrašnijih grabežljivaca naših umjerenih širina. Stanište sivog vuka je široko - područje Euroazije i Sjeverne Amerike, svugdje u dubokim i divljim šumama možete susresti ovog strašnog grabežljivca.

Crveni vuk

To je hibrid sivog vuka i kojota. Crveni vukovi su manji od svojih sivih rođaka, ali veći od kojota, njihova veličina doseže 79 cm, težina - 40 kg. Također je vitkiji, izduženijih ušiju, ali kraćeg krzna. Posebno vole loviti zečeve, rakune i druge male glodavce, ali mogu napasti još veći plijen. Crveni vuk živi u istočnim Sjedinjenim Državama, u Teksasu, Louisiani, i jedna je od najrjeđih vrsta vukova na zemlji. Sada je, nažalost, na rubu izumiranja.

Uzgoj vukova

Ženke vukova postaju spolno zrele u drugoj godini života, mužjaci - u trećem, sezona parenja u vukovima obično se javlja od siječnja do travnja. Česte su borbe za ženke između muškaraca koji se natječu i međusobnog udvaranja i napretka i za muškarce i za žene.

U vrijeme parenja, "ljubitelji" vukova napuštaju čopor, povlače se i postavljaju brlog na skrovito mjesto. Vučja trudnoća traje 62-65 dana, a odjednom se rađa od 3 do 13 mladunaca. Istina, nisu svi preživjeli od njih, slabiji mladunci umiru.

Mali mladunci hrane se majčinim mlijekom i podriguju, nakon šest mjeseci života postaju sposobni sudjelovati u lovu.

Neprijatelji vukovi

Vuk praktički nema prirodnih neprijatelja u prirodi, osim ako ponekad vuk može patiti od još većeg grabežljivca umjerenih širina - medvjeda, ali samo ako ne dijele plijen. I tako glavni neprijatelj vuka (kao i mnoge druge životinje) je, naravno, čovjek čija je destruktivna aktivnost dovela mnoge vrste vukova na rub izumiranja.

Zanimljivosti o vukovima

  • U srednjem vijeku vukovi su često bili obdareni demonskom moći, strah od njih je čak doveo do pojave takvog lika kao vukodlaka, čovjeka koji se za vrijeme punog mjeseca pretvorio u vuka.
  • Na nekim europskim grbovima nalazi se slika vuka, što znači da je daleki predak ovog roda bio mali vukodlak.
  • Kako bi podigli moral i bijes u bitkama, Vikinzi, a posebno njihovi elitni ratnici - ludaci, ne samo da su jeli posebne "magične gljive", već su i pili vučju krv i nosili kožu tih životinja.
  • Vukovi su se često uzgajali s psima i tako su uzgajane nekoliko pasmina pasa, kao što su čehoslovački vuk i vučji pas Sarlos.

Kako izgleda vučja staza u snijegu?

Vučje šape su jako dlakave, što pridonosi činjenici da ostavljaju veliki trag na mekom snijegu, a njegova težina pridonosi činjenici da pada kroz duboki snijeg, kao i na slaboj kori. Stoga, kada padne velika razina snijega, vučje otiske šapa treba tražiti na stazama koje postavlja čovjek ili los, kao i na otvorenim brdima, proplancima, rubovima.

Staza odraslog odraslog vuka također se razlikuje od vučjeg otiska: veća je i okruglija.

Na fotografiji možete jasno vidjeti tragove vuka u snijegu. Otisci prednjih šapa su veći od stražnjih, jer je prednji dio trupa predatora snažniji i teži od leđa. U ovom slučaju jastučići prednjih ekstremiteta su zaobljeni prema unutra, a stražnji - prema van. Prosječna veličina otiska šape starog vuka je 10,5 cm, širina - 8 cm, vuk je 1-2 cm manji. Kod mlađih mužjaka dužina otiska je 9,3 cm, širina 7,2 cm, a ako je pronađeni otisak dugačak 12 cm i nešto veći, može se identificirati kao pas koji pripada jednoj od većih pasmina (npr. Sv. Bernarda, kavkaski ovčar, Danski).

Da bi se ispravno odredilo trajanje preostalih tragova u snijegu, potrebno je praktično iskustvo. Kvaliteta lijevog ispisa ovisi o dubini snijega, temperaturi okoline, svjetlosti i drugim čimbenicima. Kako bi zamislili koliko dugo je vuk hodao stazom, potrebno ga je prakticirati vlastitim iskustvom: ostavite otiske stopala u snijegu i pratite njihovu modifikaciju nakon jednog, dva, tri dana, kao i nekoliko sati. Prilikom određivanja trajanja prolaza predatora potrebno je uzeti u obzir različite vanjske čimbenike koji utječu na njegov izgled i strukturu: stupanj vlažnosti snijega, dubinu sloja, veličinu i strukturu pahuljica snijega i prisutnost vjetra.

Uz mirno kretanje, vuk napušta ravan lanac staza, dok stražnje noge dolaze ravno u prvi plan. Teško je odrediti broj grabežljivaca u jatu s tihim korakom na otiscima, dok se oni kreću u međusobni otisak. Njihova glatka struktura ruši se samo pri okretanju ili prevladavanju prepreka. Osim toga, činjenica da je nekoliko životinja prošlo može se shvatiti po tome koliko je jaka zaobljenost ostala, koja lomi rubove jame, što je čini većom. U ovom slučaju, zarez traga se dobiva više puta prekriven s nekoliko otisaka, a ako bolje pogledate, možete ga jasno opaziti. Takvi tragovi su gušći od tragova jednog predatora. Prema tim znakovima može se utvrditi da je jato prošlo, ali je vrlo teško razumjeti koliko je pojedinaca bilo.

Privlačnost ovog predatora također utječe na kvalitetu ispisa. To može biti korak, zatim lanac kolosijeka nije ravan kao kod kretanja kasom, udaljenost između koraka je oko 25 cm, ili galop u potrazi za plijenom ili kada napušta potragu. Kasapni grabežljivac može ići na velike udaljenosti, ostavljajući jedinstvenu crtu otisaka, duljina između koraka je od 70 do 100 cm. Kretajući se karijerom, grabežljivac slijedi plijen dvometarskim skokovima. Na taj način, zvijer se može kretati vrlo kratko, jer izdiše (razvijajući brzinu do 85 km / h). Kretanjem kamenolomom ili galopom otisci svih četiriju šapa ostaju na snijegu, dok se stražnji nalaze ispred pročelja.

Kako vukovi žive?

Obični vuk je društvena životinja. Dakle, vukovi žive u čoporima, love zajedno, igraju se i čak zavijaju. Paket vuka je obiteljska skupina koja se sastoji od životinja različite dobi i može se sastojati od 3 do 40 jedinki. Čoporom vlada vođa ili odrasli vuk - dominantni pojedinac muškog spola. To je najinteligentniji, mudriji i najjači muškarac u vučjem čoporu. Voditelj čopora ima djevojku - dominantnu ženku. Zajedno tvore par i tako objedinjuju oko njih druge vukove, ovo je vučja čopor.

Paket vukova ima svoju hijerarhiju. Vođa čopora ima neupitno ovlaštenje. Ovo je mudar vođa i prijatelj je prema svim članovima čopora. Ali vuk susreće nepoznate ljude isključivo agresivno. U čoporu je često prisutan beta mužjak - najvjerojatniji nasljednik vođe. Obično je to uobičajeni sin vodećeg para ili brat vodećeg muškarca. Natjecatelj za položaj glave čopora povremeno pokazuje agresiju prema alfa mužjaku, kao da provjerava svoj status, jer je spreman zauzeti njegovo mjesto u bilo koje vrijeme.

Vuk koji je napustio čopor sam ili je bio izbačen zove se usamljeni vuk. Takve životinje imaju svaku priliku stvoriti vlastito stado.

Vukovi žive oslanjajući se na svoje osjećaje. Oni koriste te osjećaje za lov i komunikaciju s drugim vukovima. Prekrasni sluh zvijeri omogućuje vam da čujete zavijanje vuka sedam kilometara dalje. Njihov miris je 100 puta jači od ljudskog. Sivi vuk može trčati brzinom od 55 km / h.

Vukovi žive u čoporu, a svaki čopor ima svoje lovište, koje životinje pažljivo štite od drugih vukova. U čoporu, gdje vođa drži red, vukovi žive mirno i ne bore se. Sukobi se događaju strancima i usamljenim vukovima koji su prekršili pogranično područje. Svaki vučji čopor ima svoj teritorij i lovi samo na njemu.

Vlasnici pažljivo čuvaju i obilježavaju svoj teritorij, ostavljaju ogrebotine na stablima ili starim panjevima. Stoga jasno stavite do znanja da je bolje ostati daleko. Neočekivani gosti su kažnjeni, takvi su okrutni zakoni vučjeg čopora. Vučji urlik koji se čuje okolo je način da se obavijesti da je područje već zauzeto.

Veličina teritorija obitelji običnog vuka ovisi o krajoliku i kreće se od 50 do 1500 km². Opstanak čopora ovisi o veličini lovišta, pa ih vukovi pažljivo štite. Ako na obiteljskom lovištu ima više nego dovoljno hrane, tada će na jednom mjestu živjeti nekoliko generacija vukova. Najveća lovišta vukova nalaze se u otvorenim krajolicima tundre i stepa i iznose 1000-1250 km². U zoni šuma, oni su znatno manji - 200-250 km².

Kad vukovi nemaju mala mladunca, lutaju. Vukovi lutaju u jatima i sami. Kao rezultat lutanja, životinje se ponekad pojavljuju u područjima gdje vukovi nisu viđeni nekoliko godina. Nomadski vukovi trče do 70 kilometara u jednoj noći.

Sivi vukovi zimi se skupljaju u pakete. Ako je snijeg dubok, vukovi u čoporu odlaze u jednu datoteku. Svaka životinja prati jedni druge, koračajući što je više moguće u istu stazu. Vuk je vrlo lukav. Stoga je vrlo teško naučiti iz tragova koliko se vuka sastoji od jata.

Zašto vukovi zavijaju? Vukovi zavijaju, jer zavijanje je način međusobne komunikacije. Uz pomoć zavijanja vukovi otkrivaju gdje su njihovi članovi obitelji, najavljuju zarobljavanje plijena i oduzimanje teritorija, ili jednostavno - za komunikaciju sa svojim rođacima. Vukovi obično zavijaju u kasnim večernjim satima. Tijekom godine vukovi najčešće zavijaju zimi, kada broj pripadnika čopora dosegne svoj maksimum. Vukovi počinju aktivnije zavijati krajem ljeta i od početka jeseni, kao i kada štenci vode razvoj obiteljske parcele i počinju pomicati njezin teritorij.

Cubs vuk - rođenje štenaca. Kako čopor donosi mladunce?

Wolfova jazbina je rupa u kojoj vuk uzgaja vučje mladunce. Vukovi stvaraju brlog u skrovitim mjestima. U isto vrijeme mjesto treba imati dobar pregled. Često vukovi koriste prazne jazbine drugih životinja kao pokrovni uređaj.

Vukovi se razmnožavaju svake godine u razdoblju siječanj-veljača, a po prvi puta se uzgojni period odvija u dobi od 2-3 godine. Trajanje trudnoće vuka je oko dva mjeseca. U proljeće se u brlogu pojavljuju mladunci. Ženke obično rađaju od 4 do 8 vukova. Štenci vukova rođeni su gluhi i slijepi, prvi dani vukova života su stalno u blizini. Počinju vidjeti i čuti oko 10-12 dana života.

Nakon tri tjedna, mladi vuk najprije izlazi iz jazbine i počinje istodobno kušati meso. Sudjelovanje u uzgoju i odgoju mladunaca zauzima cijelo pakiranje. Vukovi donose najbolje meso u jazbinu s bebama.

Kod malih mladunaca boja ima sivkasto-smeđu nijansu, koja se mijenja s godinama. U dobi od 2 mjeseca, mladunci vukova napuštaju jazbinu, ali i dalje drže rupe u blizini. Takva su mjesta vegetacijom zaštićena od tuđih stavova. Wolf-ovi štenci uče osnove lova, napadače rovke i miševe.

Детеныши волка быстро растут и их вес увеличивается почти в 30 раз за первые четыре месяца. Новорожденные волчата имеют голубой цвет глаз. В возрасте 8 месяцев глаза волчат меняются на желтый цвет. К концу первой зимы после рождения волчата достигают взрослых размеров. Живет волк обыкновенный 12-15 лет.

Как выглядят следы волка на снегу: фото, отличия от других животных

На передних лапах у волка пять пальцев, на задних – четыре. Часто след волка путают с отпечатком крупной собаки. To je logično, jer obje ove životinje pripadaju istoj biološkoj obitelji. Vuk ostavlja trag veći od psa. Ova brojka je donekle kontroverzna, budući da postoje pasmine pasa, čiji rast i veličina dosežu veličinu tele.

Međutim, staze vukova mogu se razlikovati od psa po obliku otiska i njegovom položaju:

  • Vučja šapa ostavlja otisak koji je više “grupiran” nego pas. Prsti su pritisnuti na stopalo, au psu su ponešto raspodijeljeni.
  • Vuk kandži na stopalu usmjeren prema unutra. Pas - napolje.
  • Vuk je uvijek glatki lanac kolosijeka koji leži ravno i prostire se monotono. Korak u isto vrijeme je širi od psa na istoj udaljenosti između tragova.
Kako izgleda vučja staza u snijegu?

Kako bi točno odredili tko je točno ostavio trag, iskusni lovci stavljaju šibicu na vrh bočnog i srednjeg prsta, mjereći na taj način udaljenost između njih. Osim toga, ako ne postoji izvjesnost, bilo da je riječ o psu ili vuku, nježno pogledati prisutnost ljudskih otisaka u blizini, u pravilu, psi se ne sele daleko od svojih lovaca-vlasnika.

Često je u dubokom ili labavom snijegu vrlo teško identificirati otiske vuka. To je zbog činjenice da se u ovom snijegu vuk kreće skakanjem, a otisci se mogu pomiješati s otiscima srna ili risa. Situacija se pogoršava ako prolazi jedna divlja svinja uz koju se vukovi mogu kretati, ne ostavljajući traga. Da bi se odredio broj vukova i njihovo kretanje po takvom snijegu, potrebno je razlikovati staze i staze za skok. Prilikom kretanja po labavom i dubokom snijegu, trag usamljenog vuka može se pomiješati s risom. Da biste isključili mogućnost pogreške, u ovom slučaju, morate hodati oko tri stotine metara duž staze. Istovremeno, pripadnost otisaka već bi trebala biti jasna: stazu vuka karakterizira svrhovitost i ravnost staze, širine koraka od 35-40 cm (u risu širine 10-15 cm), mnogo manje širine staze nego u risa. Otisci su gusti, bistri, duguljasti. Gustoća otiska može se osjetiti uklanjanjem rukavice. Na skokovima je moguće razlikovati tragove vuka od jelena na sljedeći način:

  • Stabilna duljina skoka je 150 cm, a duljina skokova srna kreće se od 100 do 300 cm.
  • Za razliku od vučjih otisaka, skok srna karakterizira zaostajanje jedne prednje noge, što se jasno vidi na snijegu.
  • Oblik otiska vučjeg skoka blizu je ovalnog oblika, u srnu nalik je na obrnutu kap.
  • Kada se putanja kretanja promijeni, vuk stvara glatki luk, a srna se uvijek dramatično mijenja u smjeru kretanja.

Da biste stekli potrebno iskustvo, morate neprestano pamtiti, fotografirati, analizirati tragove životinja kako biste mogli ploviti na licu mjesta.

Trebamo li vukove i zašto?

Zašto nam trebaju vukovi, jer za čovjeka vuk je neprijatelj. Opasno je za ljude i uništava stoku. Postupno, borba ljudi s vukovima dovela je do smanjenja njihovog broja. Ali divlja grabljivica, vuk, igra važnu ulogu u ravnoteži ekološkog sustava.

Vukovi su potrebni za regulaciju populacije velikih papkara. Isto tako, vukovi su vrsta "bolničara", budući da uništavanjem bolesnih životinja vukovi ne dopuštaju širenju bolesti. Lov na slabe životinje doprinosi opstanku najjačih.

Ako vam se ovaj članak svidio i volite čitati o divljim životinjama, pretplatite se na ažuriranja naše stranice kako biste prvi primili najnovije članke o raznim životinjama našeg planeta.

Pogledajte videozapis: Trening pasa na divlje svinje (Prosinac 2019).

Загрузка...
zoo-club-org