Ptice

Flamingo: gdje živi, ​​na što se hrani, opis

Pin
Send
Share
Send
Send


U ovom članku predstavljena je ptica flamingo, koja se u ruskim regijama može naći gotovo isključivo u zoološkim vrtovima. U pjesmama se pjeva nevjerojatno lijepa ptica, fascinantna svojom veličanstvenom gracioznošću i neobičnim bojanjem perja. Gdje živi flamingo? Koji su uvjeti njihovog zadržavanja u zatočeništvu, obilježja i navike, što jedu?

O životu ove ptice nevjerojatne ljepote možete pronaći čitanjem ovog članka.

Opće informacije

Samo pet vrsta ima obitelj plamena. Najčešći je običan. To je prilično velika ptica čija težina doseže 4 kilograma. Najmanja od ove obitelji je mali flamingo.

Omiljena mjesta za gniježđenje crvenih flaminga su otoci, lagune morske obale i slane močvare na obalama jezera. Prije nego što detaljnije saznamo gdje živi flamingo, predstavimo kratak opći opis ptice.

U prosjeku, duljina tijela ptice iznosi 1,4 metra, a težina se kreće od 2 do 4 kilograma. U pravilu, mužjaci su teži od ženki. Boja perja kod ptica je najrazličitija, ali prevladavaju crvena i ružičasta. Vrat i noge su duge.

Unatoč takvim veličinama, ove ptice se hrane biljkama i rakovima koji žive u vodama plitkih jezera.

Kao što je već spomenuto, na svijetu postoji samo pet vrsta ptica.

Navedeni zajednički flamingo ima nekoliko gnijezdilišta na južnim područjima Europe. Patuljak živi u Africi. U Americi su uobičajene tri vrste: žuto-nogu (ili Andska), Čileanska i kratkoročna.

Sve ove vrste zajedno predstavljaju, zapravo, odvajanje flaminga.

Oni vode sjedeći način života, a samo vrsta roza flaminga koji živi u sjevernim dijelovima svijeta je migratorna.

Gdje živi flamingo?

Fotografije s ovim ljepotama su fascinantne i fascinantne. Ne mogu vjerovati da takva čuda postoje u prirodi. I gdje žive u prirodnom okruženju?

Oni žive u Europi, Aziji i Africi. Naseljeni u vodnim tijelima, s povoljnim uvjetima za njihov boravak. Međutim, nisu sva ta mjesta prikladna za njih. U tom smislu, područja zimovanja i gniježđenja flaminga mogu se raspršiti čak i na udaljenosti od tisuću kilometara.

U kolonijama obično ima nekoliko desetaka, možda stotine tisuća pojedinaca.

Da li i gdje žive flamingosi u Rusiji možete naći dalje u članku.

Većina ptica je u plitkoj vodi. Obično se flamingovi teško i nevoljko slome. To se obično događa kada su u opasnosti ili je potrebno promijeniti mjesto hranjenja.

Već dugo se lete za polijetanje, a nakon polijetanja nastavljaju letjeti zrakom. Tada ptice lete s ispruženim nogama. Jato letećih plamena iznenađujuće je lijep pogled na plavo-plavo more i plavo nebo.

traženje gnijezda

Tamo gdje boravi flamingo, gdje se ptica ukorjenjuje, gnijezda se pojavljuju na određenoj udaljenosti jedan od drugog. Oni predstavljaju oblik malih tornjeva, izgrađenih od školjki školjaka i mulja. Visina gnijezda je 50-70 centimetara.

Kod polaganja obično 1-3 bijela jaja. Pilići su se već pokrili pahuljicom, viđeni i vrlo aktivni. Oni napuštaju gnijezdo za nekoliko dana i otprilike u dobi od mjesec dana mijenjaju svoju slabašnu odjeću u drugu. Flamingo pilići na 65-80. Dan života stječu vještine samostalnog leta i konačno oblikuju uređaj za filtriranje.

Seksualna zrelost dolazi u dobi od 4 do 5 godina. Ove ptice su monogamne i obično gnijezde kolonije vrlo blisko međusobno.

Unutar cijelog sadašnjeg raspona, ima samo ne više od 22,5 tisuća flaminga. Veliku važnost u smanjenju broja ptica imalo je smanjenje površina pogodnih za gniježđenje.

Tamo gdje živi flamingo, za nju postoji prikladna hrana: bogata algama i organskim tvarima, s bezbroj rakova, mekušaca i crva.

Neke vrste jedu plavo-zelene i diatološke alge. Hranu koju traže u područjima plitke vode. Plitka glava pod vodom, oni kopaju po dnu kljuna spremnika. I glava se nalazi na čudan način: kruna gotovo dodiruje dno, donja čeljust je na dnu, a donja čeljust je na vrhu.

Roditelji hrane piliće s "podrigivanjem" koje, uz hranu polu-probavljenih izlučevinskih žlijezda i donjeg jednjaka, osim hrane sadrži. Valja napomenuti da je ova svijetlo ružičasta tekućina u hranjivoj vrijednosti slična mlijeku sisavaca. Ima i karotenoide.

Boćata i slatka voda iz kišnih ptica koristi se za piće. Da bi to učinili, lizaju kapi vode na perje.

U prirodnim uvjetima bilo je slučajeva kada su flamingosi živjeli 34 godine.

Ružičasti flamingo

Ova ptica ima perje blijedo-ružičaste boje s purpurno-crvenim krilima i crnim perje. Dijelovi glave nisu pernati (prsten oko očiju i uzda) su crveni, a kljun je uglavnom ružičast.

Gdje živi ružičasti flamingo? U Europi se ove ptice gnijezde u Las Marismasu (južna Španjolska) iu rezervatu na ušću r. Rhone (Južna Francuska). Ona također živi u Africi (jezero Maroko, Južna Tunis, Sjeverna Mauritanija, Kenija, otoci Cape Verde, južno od kontinenta).

Ružičasta, kao i druge vrste, preferira da se naseli na velikim jezerima sa slanom vodom, u ušćima i morskim lagunama.

Pticu ove vrste možete susresti i na jezerima južnog Afganistana, Pakistana, Irana i Indije.

I gdje živi flamingo? U Kazahstanu. U Rusiji se gnijezdi u ušću rijeke. Volga, u Kalmikiji, u Dagestanu, u Stavropol i Krasnodar Territories.

Flamingo crvena

Ova vrsta ptica živi na otocima Kariba, na obali sjeveroistočne Južne Amerike, kao i na jugu ovog kontinenta (Galapagoski otoci).

Flamingo crvena ima perje od ružičaste do ljubičaste ili svijetlo crvene.

Flamingo je mali

Od svih suvremenih vrsta, najmanja je najmanja veličina. Njegova je duljina tijela samo 80 cm (druge više od 100 cm). Kod ove vrste mandibula ima kobilicu koja se spušta u dubinu kljuna. Uglavnom, hrana je alga.

U potrazi za hranom mali flamingo ne spušta kljun na dno, već ih jednostavno vodi s jedne strane na drugu preko površine vode. Gnijezdi se na slanim jezerima Tanzanije, Kenije, kao i na obali Perzijskog zaljeva (jezero Sambhor u Indiji).

Andski flamingo

Njegovo je stanište slano jezero smješteno u Andama na nadmorskoj visini od 2500 metara (sjeverno i središte Čilea, južni Peru, sjeverozapadna Argentina i zapadni dio Bolivije). Oni preferiraju jezera, a često i vodu s visokim sadržajem gipsa, kaustične sode i sumporovodika.

Odrasli plamenci su obojeni u bijelo-ružičasto ili grimizno. Prekrasne ružičasto-crvene boje nastaju zbog ulaska pigmenta u tijelo ptica s rakovima (hranom). Krila muhe ove ptice su crna, noge su žute.

Flamingo james

Ptice žive u Andima u Boliviji iu sjevernoj Argentini. Hrana - dijatomeje. Postoje kolonije ove vrste koje žive u teškim uvjetima planine.

Ova vrsta, koja se također naziva kratkoročna, vrlo je rijetka.

Čileanski Flamingo

To je relativno kratki flamingo, pronađen u Južnoj Americi. Na planinskim jezerima (Ande) mogu živjeti zajedno s kratkim kljunastim plamencima.

Boja čileanskog flaminga je svijetla: grimizna ili bijelo-ružičasta. Na pokrovnim krilima razvijaju se crvene nijanse, pa su plamenci dobili latinski naziv, što znači "vatreno-krilati". Noge su zelenkaste, ali koljena i šape su crvene.

zaključak

Gdje žive flamingosi u Sjevernoj Americi?

Ove ptice pripadaju jednoj od najstarijih ptičjih obitelji. Njihovi ostaci, najbliži suvremenim oblicima, datiraju prije 30 milijuna godina, a fosili primitivnijih vrsta - više od 50 milijuna godina.

Pronađeni su na mjestima gdje danas ne žive plamenci: neki dijelovi Europe, Sjeverne Amerike i Australije. To sugerira da su u prošlosti ove nevjerojatne ptice imale opsežnije stanište.

Vrste flaminga

Trenutno je svjestan pet vrsta. Otoci na Karibima i Galapagosu nastanjeni su crvenim flamingom. Boja perja može doseći ljubičastu i jarko crvenu boju.

Uz obale Perzijskog zaljeva, kao iu područjima u blizini slanih jezera Kenije i Tanzanije, žive patuljasti ili mali plamenci. Njihova duljina tijela je samo 80 cm, a visoko u Andama nalaze se slana jezera u kojima žive andski flamingosi. Njihovo perje je bijelo-ružičasto, rjeđe grimizno. U Boliviji i na sjeveru Argentine žive Jamesovi rijetki flamingosi. Hrane se diatomeima. U Južnoj Americi možete vidjeti čileanske flamingose. Krila ovih ptica imaju crvenu nijansu.

Opasan život flaminga u divljini

Prirodna opasnost od flaminga jesu grabežljivci: lisice, šakali, vukovi. Predatorske ptice, kao što su orlovi, također predstavljaju određenu opasnost za kolonije. Osjetivši opasnost, plamenci odletje. Za polijetanje, potrebno im je zalet, koje mogu obavljati u vodi i na kopnu. Budući da se plamenci čuvaju u skupinama, grabežljivcima je teško odabrati jedan specifični plijen, a šarena krila spriječiti će ih da se fokusiraju. U divljini ptice žive do 30 godina, u zatočeništvu - do 40 godina.

Zanimljivosti o flamingu

  • Preci flaminga živjeli su na planeti prije 30 milijuna godina.
  • Perje ptica može biti ne samo ružičasto, već i crveno pa čak i grimizno.
  • Za polijetanje, oni prolaze kroz vodu 5-6 metara.
  • U letu bježe u obliku križa, protežući noge i vrat.
  • Budući roditelji sjede na gnijezdu s uvučenim nogama i izlaze iz njega, naslanjajući se kljunom na tlo.

Kako izgleda flamingo?

Flamingo izgleda vrlo graciozno. Ova velika vodena ptica ima tanke duge noge i fleksibilan vrat, a neobično bojenje flaminga nikada nije prošlo nezapaženo. Odrasli mužjaci i ženke flaminga obično nose perje blijedo ružičaste boje. Krila ptice flamingo su purpurno-crvena, s crnim perjem. Flamingo vitke noge imaju ružičastu nijansu. Račun je također ružičasta, ali ima crni vrh.

Flamingo izgleda neobično ne samo zbog jedinstvene obojenosti perja. Ptica flamingo s zavidnom gracioznošću drži svoj dugi vrat u obliku upitnika. Također, plamenci lako stoje na jednoj nozi. Kako bi smanjili gubitak topline, oni zauzvrat drže svoja stopala u svom perju. Sa strane ovog položaja čini se vrlo teškim i neugodnim. Ali u stvari, apsolutno nikakav napor od flaminga.

Ptica flamingo ima masivni kljun koji je savijen prema dolje. Kod plamenjaka, pokretni dio kljuna je gornji, a ne donji dio, što ga razlikuje od mnogih drugih ptica. Na glavi običnog flaminga nalaze se prostori otkriveni perjem - uzda i mali prsten oko očiju, koji su crveni. Ružičasti flamingo ima okruglo tijelo i vrlo kratak rep.

Flamingo izgleda kao prilično velika ptica. Ukupna duljina tijela je 120-130 cm, a težina odraslih osoba iznosi 3,5-4 kg. Na nogama imaju 4 prsta, od kojih su 3 povezana plivačkom membranom.

Zašto su flamingosi ružičasti? Ružičastu boju perja flamingosa daje tvar karoten, koju ptice dobivaju hranom. Flamingosi duguju svoju ružičastu boju malim crvenim rakovima koji sadrže isti karoten.

U zoološkim vrtovima, plamenci ne gube svoju jedinstvenu boju, jer se dodaju u prehranu s karotenom: mrkva i slatka paprika i, naravno, mali rakovi. Na račun onoga što flamingo izgleda tako svijetlo kao u divljini.

Gdje žive flamingosi i kako?

Pink flamingo - najčešći tip flaminga. Flamingosi žive u Africi, južnoj Europi i jugozapadnoj Aziji. U Europi kolonije flaminga žive u južnoj Francuskoj, Španjolskoj i Sardiniji. U Africi, plamenci žive na jugu kontinenta, kao iu Tunisu, Maroku, Mauritaniji, Keniji i otocima Cape Verde. Naseljava flaminge u jezerima južnog Afganistana, u sjeverozapadnoj Indiji i na Šri Lanki. Također roze flamingo živi u nekoliko kazahstanskih jezera.

U Rusiji, roza flamingo ne gnijezde, ali redovito migrira kroz svoj teritorij - na ušću rijeke Volge, u Krasnodar i Stavropol. Muha na jugu Sibira, kao iu Yakutia, Primorye, na Urals. Ružičasti plamenci zimuju kroz Rusiju u Azerbajdžanu, Turkmenistanu i zimi u Iranu.

Flamingosi žive cijeli život u skupinama različitih veličina, jer su to društvene ptice. Leteći od mjesta do mjesta, skupljaju se u jatima i na tlu drže u skupinama. Ružičasti flamingo živi na velikim jezerima sa slanom vodom, u morskim lagunama i ušćima, u plitkim vodama na teško dostupnim mjestima i s blatnim dnom. Flamingosi žive uz obale vodenih tijela u velikim kolonijama, koje mogu brojati stotine tisuća pojedinaca.

Uglavnom plamenci žive sjedeći. Ove ptice mogu lutati unutar svog staništa kako bi pronašle mjesto s povoljnijim uvjetima za život ili s nedostatkom hrane na istom mjestu. Samo sjeverne populacije ružičastih flaminga prave letove za gniježđenje.

Flamingo živi u različitim uvjetima i sposoban je izdržati oštre fluktuacije temperature. Ružičasti plamenci imaju dobru izdržljivost i mogu se nositi s ekstremnim vremenskim uvjetima u kojima ne može preživjeti svaka životinja. Nalaze se u vrlo slanim ili alkalnim jezerima. Razlog tome su velike populacije rakova u slanim rezervoarima, gdje ribe ne žive zbog povećanog saliniteta. Ružičasti flamingo živi na alpskim jezerima.

U flagrantnim alkalnim i slanim okruženjima, obični flamingo može, zahvaljujući gustoj koži na nogama. Također, kako bi utažili žeđ i isprali sol, ptice povremeno posjećuju obližnje izvore pitke vode.

Krivolov i aktivna gospodarska aktivnost doveli su do smanjenja broja stanovnika u svijetu. Do sada je ova vrsta u Međunarodnoj crvenoj knjizi imala status "uzrokovanja najmanje brige".

Što jesti flamingo?

Flamingo se hrani malim rakovima. Flamingosi jedu rakove, jer su njihova glavna hrana. Također roze flamingo jede ličinke insekata, crve, mekušce i alge koje pronalaze u plitkoj vodi. Ptici flamingo u primanju hrane pomaže kljun s kojim filtriraju hranu iz vode ili mulja.

Flamingo kljun ima specifičnu strukturu, a uz njegove rubove nalaze se filteri u obliku sitnih lameliranih kapica. Flamingo jede u plitkoj vodi s blatnim dnom u teško dostupnim mjestima.

U potrazi za hranom, obični flamingo okreće glavu tako da je donja čeljust na dnu. Prednji dio ima plutač koji podupire glavu u gornjim slojevima vode, osobito one bogate planktonom. Ružičasti flamingo hrani se skupljanjem vode u ustima i zatvaranjem kljuna, nakon čega ptica gura vodu kroz donju čeljust i guta hranu. Sve faze hranjenja flamingom javljaju se vrlo brzo.

Prirodni grabežljivci ružičastog flaminga su lisica, vuk, šakal i drugi grabežljivci. Veliki opasni grabežljivci, koji se često naseljavaju u blizini kolonija flaminga, također predstavljaju prijetnju. U slučaju opasnosti, plamenci odlaze. Za vrijeme polijetanja, oni prave mali zalet, koji se uspješno provodi i na vodi i na kopnu. Predatoru je teško izabrati određeni plijen od njih, jer ih je mnogo, a kada lete, šarena krila s crnim perjem sprečavaju grabežljivca da se usredotoči na plijen.

Mladi flamingo

Ružičasti flamingosi su monogamni i formiraju parove koji često traju cijeli život. Iako postoje pojedinci koji u svakoj sezoni braka pronalaze novog partnera za stvaranje obitelji. Ružičasti plamenci gnijezde se u kolonijama od nekoliko stotina ili čak tisuća parova jedan do drugog.

Razdoblje gniježđenja uobičajenog flaminga je od svibnja do srpnja, a za migracijske flaminge ovo razdoblje je nešto produženo i traje od travnja do kolovoza. Ove ptice mogu proizvesti potomstvo u dobi od 3 godine, ali ptica flamingo počinje se gnijezditi tek u dobi od 5-6 godina.

Nekoliko mjeseci prije početka gniježđenja, ružičasti flamingosi koji nemaju par organiziraju grupne demonstracije braka u obliku sinkronih sekvencijalnih pokreta svakog sudionika. I muškarci i žene sudjeluju u tim plesovima. Boja je odlučujući faktor za ružičaste flamingose ​​u određivanju partnera u sezoni parenja. Ženka bira muškarca. Intenzivno bojanje je jamstvo da je ptica zdrava, da ima dobar apetit i da će dati snažno potomstvo.

Flamingo parovi koji se održavaju najčešće ne sudjeluju u demonstracijama. Migracijski flamingi organiziraju svoje bračne plesove dok se odmaraju na putu do mjesta za gniježđenje. Nastala na način na koji su par stigli odmah spremni za gniježđenje. Dva tjedna grade gnijezdo.

Izgradnja gnijezda flaminga jedinstvena je i stožasto brdo visine 60 cm u plitkoj vodi gline i mulja. Muškarci i žene zajedno grade gnijezdo. U polaganju 1-3 velika jaja su bijela, ali najčešće 1 jaje. В насиживании гнезд участвуют оба родителя. Птенец фламинго появляется на свет через 30 дней. Детеныш фламинго вылупляется хорошо развитым, активным и уже через несколько дней покидает гнездо.

Фламинго вскармливают своих птенцов птичьим молоком, которое окрашено в розовый цвет. Эта пища вырабатывается в пищеводе взрослых птиц специальными железами и очень питательна. Удивительно, что молочко дают не только самки, но и самцы. Novo izlegla flamingo pilićica prekrivena je bijelim dlakama, zamjenjujući je sivom. Noge mladog flaminga su kratke i guste, kljun je crven.

Ružičasti plamenci imaju neku vrstu vrtića, gdje su flamingo pilići pod nadzorom njegovatelja dok roditelji dobivaju hranu. Takva skupina može brojiti do 200 pilića flaminga, ali roditelj odmah pronalazi svoju bebu glasom.

Mladi flamingo hrani se mlijekom dva mjeseca, dok mu kljun ne raste tako da se sam može hraniti. U dobi od tri mjeseca mladi plamenci rastu do veličine odraslih i mogu letjeti. Tijekom tog razdoblja pilići flamingo stječu perje bijelo-sive boje, sa slabom ružičastom nijansom.

Odrasla boja mladih flaminga stječe do treće godine. Prosječni životni vijek ružičastog flaminga je 30 godina. No postoje slučajevi kada su zarobljeni flamingosi živjeli do 80 godina.

Ako vam se ovaj članak svidio i volite čitati o raznim životinjama našeg jedinstvenog planeta, pretplatite se na ažuriranja web-mjesta i najprije primite najnovije i najzanimljivije vijesti o životinjskom svijetu.

stanište:

Domovina flaminga je Sjeverna i Južna Amerika, Afrika i Azija. Fosili pokazuju da su prethodno bili distribuirani u mnogo većim područjima, uključujući Sjevernu Ameriku, Europu i Australiju.

Ružičasti flamingo žive u Africi, južnoj Europi i jugozapadnoj Aziji. Mali plamenci pronađena u Africi i sjevernim dijelovima indijskog potkontinenta. Čileanski Flamingos nalaze se u jugozapadnoj Južnoj Americi. Caribbean flamingos može se naći na Karibima, na sjeveru Južne Amerike, na meksičkom poluotoku Yucatan i na otocima Galapagos. U Peruu, Čileu borave Bolivija i Argentina Andski flamingo i flamingo james.

Ove ptice vole živjeti u blizini slanih plitkih jezera, u obalnim lagunama, u plićaku iu blizini ušća.

Sigurnosni status:

Uzrokuje najmanje zabrinutosti: Pink Flamingo, karipski flamingo

Biti u stanju blizu prijetnji: Čileanski Flamingo, Mali flamingo, Flamingo James

ranjiv: Andski flamingo

Populacija Andskih flaminga znatno je smanjena zbog gubitka staništa i kvalitete okoliša.

Zanimljivosti:

- U istočnoj Africi, plamenci su grupirani u divovska jata - više od milijun pojedinaca, tvoreći najveća jata ptica na planeti.

- Od svih vrsta plamenjaka, samo Andski flamingosi imaju žute noge.

- Stari Rimljani cijenili su jezik flaminga, kao poslasticu. Također, flamingo jaja se hrane u različitim dijelovima svijeta.

- Još uvijek nije jasno zašto flamingosi stoje na jednoj nozi. Prema jednoj verziji, izvlače jednu nogu iz hladne vode, što im pomaže da uštede toplinu. Za vrijeme odmora često uvlače jednu nogu, što im se čini prilično ugodno.

Opis flaminga

Doista, izgled ptice je izvanredan - veliko tijelo, vrlo visoke noge i vrat, karakterističan zaobljeni kljun i nevjerojatno ružičasto perje. Obitelj Phoenicopteridae (flamingo) obuhvaća 4 vrste, kombinirane u 3 roda: neki ornitolozi vjeruju da postoji pet vrsta. Dvije vrste izumrle.

Najstariji ostaci fosilnih flaminga pronađeni su u Velikoj Britaniji. Najmanji članovi obitelji su mali plamenci (težine 2 kg i manje od 1 m), a najpopularniji su Phoenicopterus ruber (obični flamingosi) koji rastu do 1,5 m težine 4–5 kg.

izgled

Flamingo s pravom nosi naslov ne samo najduže noge, već i najduže ptice, Flamingo ima malu glavu, ali ogromnu, veću od nje u veličini i zakrivljenu prema dolje, kljun, koji (za razliku od većine ptica) nema mandibulu, već mandibulu. Rubovi masivnog kljuna opremljeni su rožnatim pločicama i zubima, pomoću kojih ptice filtriraju bljuzgu kako bi dobili hranu.

Ovo je zanimljivo! Vrat (u odnosu na veličinu tijela) je duži i tanji od labudova, pa se flamingo umori od toga da ga ravnomjerno drži i povremeno ga baca na leđa, tako da mu se mišići mogu odmarati.

Na gornjoj površini mesnatog, debelog jezika nalaze se rožnate ploče. Kod plamenjaka je gornja polovica tibije ukrašena, a bobina je gotovo tri puta dulja od posljednje. Između prednjih prstiju nalazi se dobro razvijena membrana za kupanje, a stražnji prst je vrlo mali ili ga nema. Perje labavo i mekano. Na glavi su zone bez penisa - prsteni oko očiju, brada i uzda. Krila su umjerene duljine, široka, na rubovima uokvirena crnom (ne uvijek).

Kratki rep sastoji se od 12-16 perja repa, gdje je najdulji srednji par. Nisu sve vrste flaminga obojane u nijanse crvene (od blijedo ružičaste do ljubičaste), ponekad je prljavo bijela ili siva.

Za obojenje su odgovorni lipochromi, pigmenti koji ulaze u tijelo zajedno s hranom. Razmak krila je 1,5 m. S istrošenošću koja traje mjesec dana, flamingo gubi svoje perje na krilima i postaje potpuno ranjiv, gubeći sposobnost polijetanja u opasnosti.

Karakter i način života

Flamingosi su prilično flegmatične ptice, lutajući plitkom vodom od jutra do noći u potrazi za hranom i povremeno se odmarajući. Oni međusobno komuniciraju uz pomoć zvukova koji podsjećaju na kokoši gusaka, samo glasnije i glasnije. Noću se glas flaminga čuje kao truba.

Uz prijetnju koja može biti grabežljivac ili čovjek u čamcu, jato se najprije pomiče u stranu, a zatim se diže u zrak. Istina, ubrzanje se daje s poteškoćama - pet metara ptica prolazi kroz plitku vodu, lupajući krilima, a već se dižući, uzima još nekoliko "koraka" duž površine vode.

Ovo je zanimljivo! Ako pogledate stado odozdo, čini se da križevi lete preko neba - flamingosi protežu vratove naprijed u zrak i ispravljaju svoje duge noge.

Leteći plamenovi također se uspoređuju s električnim vijencem, čije veze zatim bljeskaju svijetlo crveno, a zatim izlaze, pokazujući tamnim bojama perja promatraču. Flamingosi, unatoč svojoj egzotičnoj ljepoti, mogu živjeti u uvjetima koji deprimiraju druge životinje, primjerice u blizini slanih / alkalnih jezera.

Ovdje nema ribe, ali mnogi mali rakovi (Artemia) - glavna hrana flaminga. Iz agresivnog okruženja ptica spašavaju gustu kožu na nogama i posjećuju slatku vodu, gdje flamingosi isperu sol i ugase žeđ. Osim toga, nisu s njima

Također će biti zanimljivo:

Stojeći na jednoj nozi

Ovaj know-how su izmislili neflamingosi - mnoge dugonoge ptice (uključujući rode) prakticiraju stajanje na jednoj nozi kako bi se smanjio gubitak topline u vjetrovitom vremenu.

Ovo je zanimljivo! Činjenica da ptica brzo zyabnet, kriviti svoje pretjerano duge noge, bez spremanja perje gotovo do vrha. Zato je flamingo prisiljen pritisnuti i zagrijati jednu ili drugu nogu.

Sa strane, poza je izrazito neugodna, ali sam flamingo ne osjeća nikakvu nelagodu. Potporni ud je i dalje izdužen bez primjene bilo kakve mišićne snage, jer se ne savija zbog posebnog anatomskog uređaja.

Isti mehanizam djeluje i kad flamingo sjedne na granu: tetive na savijenim nogama zategnu i prisile prste da čvrsto stisnu granu. Ako ptica zaspi, "stisak" nije oslabljen, što sprječava pad s drveta.

Staništa, staništa

Flamingosi se nalaze uglavnom u tropskim i suptropskim regijama:

  • Afrika
  • Azija
  • Amerika (središnja i južna),
  • Južna Europa.

Tako se na jugu Francuske, Španjolske i Sardinije vidi nekoliko velikih kolonija zajedničkih flaminga. Unatoč činjenici da kolonije ptica često broje stotine tisuća flaminga, niti jedna vrsta se ne može pohvaliti kontinuiranim rasponom. Gniježđenje se odvija odvojeno, u područjima ponekad na udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara jedan od drugog..

Flamingosi se obično naseljavaju uz obale plitkih slanih vodenih tijela ili na morskoj plićaku, pokušavajući ostati na otvorenim krajolicima. Gnijezde se na visokim planinskim jezerima (Ande) i ravnicama (Kazahstan). Ptice su uglavnom sjedeći (manje vjerojatno da će zalutati) način života. Samo populacije običnih flaminga koje žive u sjevernim zemljama migriraju.

Flamingo dijeta

Mrak mira flaminga se pogoršava kada se ptice moraju boriti za hranu. U ovom trenutku ukidaju se dobrosusjedski odnosi, pretvarajući se u izobilje bogatih područja.

Hrana flamingosa sastoji se od organizama i biljaka kao što su:

  • mali rakovi,
  • školjke,
  • larve kukaca,
  • vodeni crvi
  • alge, uključujući dijatomeje.

Specijalizacija uske hrane odražava se u kljunu uređaja: njegov gornji dio opremljen je plovkom koji podupire glavu u vodi.

Faze prehrane brzo se izmjenjuju i izgledaju ovako:

  1. Tražeći plankton, ptica okreće glavu na dno donje čeljusti ispod.
  2. Flamingo otvara kljun, skuplja vodu i zalupi je.
  3. Voda se propušta kroz jezik kroz uređaj za filtriranje, a hrana se proguta.

Gastronomska selektivnost flaminga je još više sužena za pojedine vrste. James flamingos jede muhe, puževe i dijatomeje. Mali flamingo jede isključivo plavo-zelene i diatološke alge, prebacujući se na rotifere i Artemiju samo kada se vodena tijela isuše.

Ovo je zanimljivo! Usput, ružičasta boja perja ovisi o prisutnosti u hrani crvenih rakova koji sadrže karotenoide. Što je više rakova, intenzivnije je bojanje.

Razmnožavanje i potomstvo

Unatoč prilično kasnoj plodnosti (5-6 godina), ženke mogu polagati jaja već 2 godine, Kad se gnijezde, kolonije flaminga rastu na pola milijuna ptica, a sama gnijezda nisu udaljena više od 0,5–0,8 m.

Gnijezda (od mulja, školjaka i blata) nisu uvijek izgrađena u plitkim vodama, ponekad ih flamingi grade (od perja, trave i šljunka) na stjenovitim otocima ili polažu jaja izravno u pijesak bez udubljenja. U polaganju 1-3 jaja (obično dva), koja se oba roditelja inkubiraju 30-32 dana.

Ovo je zanimljivo! Flamingosi sjede na gnijezdu s nogama. Da bi ustao, ptica mora nagnuti glavu, spustiti kljun na tlo i tek onda ispraviti svoje udove.

Nestlings se rađaju s ravnim kljunovima, koji se počinju savijati nakon 2 tjedna, a nakon još nekoliko tjedana prva se izmjena mijenja u novu. "Oh, i pili ste naše krovuške" - pravo na ovu frazu obratiti djeci, možda, to su flamingi koji ih hrane mlijekom, gdje je 23% iz roditeljske krvi.

Mlijeko, koje je po hranidbenoj vrijednosti usporedivo s kravljim mlijekom, obojeno je ružičasto, a proizvode ga posebne žlijezde koje se nalaze u jednjaku odrasle ptice. Majka hrani leglo s ptičjim mlijekom oko dva mjeseca, dok se kljunast kljun konačno ne pojača. Čim kljun raste i formira se, mladi flamingo počinje samostalno dobivati ​​hranu.

Do 2,5 mjeseca mladi plamenci postaju na krilu, raste do veličine odraslih ptica i odlaze iz roditeljskog doma. Flamingosi su monogamne ptice koje mijenjaju par samo kada im je partner ubijen.

Prirodni neprijatelji

Osim lovokradica, prirodni neprijatelji flaminga su i mesožderi, uključujući:

Ptice grabljivice često se naseljavaju u blizini kolonija flaminga. Povremeno ih lovi i druge zvijeri. Bježeći od vanjske prijetnje, flamingo polijeće, dezorijentirajući neprijatelja, koji je zbunjen crnim pernatim letovima, što ih sprečava da se usredotoče na metu.

Stanovništvo i status vrsta

Postojanje flaminga ne može se nazvati bezobličnim - populacija opada ne toliko zbog grabežljivaca, koliko je krivica ljudi.

Ptice su ubijene zbog svojih predivnih pera, uništavaju gnijezda, dobivaju delikatesna jaja, a istodobno ih istiskuju iz svojih uobičajenih mjesta, gradeći mine, nova poduzeća i autoceste.

Antropogeni čimbenici, pak, uzrokuju neizbježno zagađenje okoliša, što također negativno utječe na broj ptica.

Važno je! Nedavno su ornitolozi bili uvjereni da su zauvijek izgubili Jamesov flamingo, ali, srećom, ptice su se pojavile 1957. godine. Danas, populacija ove i druge vrste, Andski flamingo, iznosi oko 50 tisuća jedinki.

Obje vrste smatraju se ugroženima. Pozitivna dinamika reprodukcije zabilježena je u čileanskom flamingu, čiji je ukupan broj blizu 200 tisuća ptica. Najmanji alarm uzrokuje mali flamingo, čija je stoka u rasponu od 4-6 milijuna jedinki.

Zabrinutost organizacija za očuvanje prirode uzrokovane su najpoznatijim vrstama, uobičajenim flamingom, čije populacije u svijetu broje od 14 do 35 tisuća parova. Sigurnosni status ružičastog flaminga uklapa se u nekoliko škrtih kratica - ptice su u ugrožene CITES 1, BERNA 2, SPEC 3, CEE 1, BONN 2 i AEWA.

Pogledajte videozapis: Život Sa Roditeljima VS Studentski Život. w.Lea Stankovic (Listopad 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org