Životinje

Crveni ili planinski vuk: opis, ponašanje i zanimljivosti

Pin
Send
Share
Send
Send


Crveni vukovi nalaze se od Hindustana do Kine, Indokine i Jave. Izvan zaštićenih područja vrlo su rijetki. Oni više vole živjeti u šumama u kojima obiluju veliki papigari. U njihovim staništima moraju biti bogata mjesta za zalijevanje.

Opisuje se ukupno 10 podvrsta crvenog vuka, na području Rusije, uglavnom na jugu Dalekog istoka, susreću se dvije, ali danas nema točnih podataka o staništu tih rijetkih životinja u našoj zemlji.

Kako izgledaju crveni vukovi? Vanjske značajke

Vani crveni vuk podsjeća na lisicu i običnog sivog vuka. Dužina tijela mu je oko 90 cm, visina grebena 50 cm, a zvijer oko 17 kg. Tijelo grabežljivca je pomalo izduženo, zdepastije od običnog vuka. Na sjeveru raspona, crveni vukovi su nešto veći.

Kosa grabežljivca je duga i gusta, na leđima i stranama pješčano-crvenkasto-smeđe boje, a na prsima, trbuhu i unutrašnjosti nogu je lakši. Rep je dug (40-45 cm) i pahuljast, poput lisice, s crnim vrhom.

Većina psećih crvenih vukova odlikuje se uglavnom koščatom njuškom i također odsutnošću jednog molarnog zuba na svakoj strani mandibule.

Dholi način života

Iako su crveni vukovi jedan od najslabije proučenih članova obitelji pasa (Canidae), pouzdano se zna da žive u skupinama (pakiranjima), zajednički love i zajednički uzgajaju potomstvo.

Paket crvenih vukova je proširena obitelj, obično se sastoji od 5-12 jedinki, a rijetko u skupini ima više od 20 životinja. Djeluju uglavnom tijekom dana, ali lov na mjesečinu je također uobičajen. Svi odrasli članovi čopora sudjeluju u lovu na velike životinje. Lovačko jato na području od oko 40 četvornih kilometara. Oni prate plijen mirisom.

Dholi koriste dvije strategije lova koje ovise o interakciji životinja u čoporu. Prvo, čopor se kreće kroz gustu rastegnutu liniju. Svaki odrasli vuk koji može ubiti plijen, juri u napad, pronalazeći prikladnu žrtvu. Kada je plijen mali, jedan vuk ga može dobiti. Ako je plijen velik - na primjer, muška Axis, zvuk potjere i prodoran krik jelena privlači druge članove čopora. Vukovi žure u pomoć. Tijekom lova rijetko se ubija više od jedne velike životinje.

Primjenjujući drugu strategiju, neki vukovi i dalje čekaju na granici guste vegetacije. Oni presreću žrtvu u bijegu koju voze drugi članovi čopora. U gustoj džungli potraga ne traje dugo. Dok tragaju za jakim životinjama naoružanim velikim rogovima, poput mužjaka Aksisa ili Sambara, vukovi ih hvataju za nos, što ne dopušta kopitaru da koristi svoje smrtonosno oružje. Upućivanje bacanja na sapi ili strani jelena, grabežljivci rastrgaju plijen koji umire zbog ozljeda i gubitka krvi. 2 ili 3 vuka mogu ubiti jelena težine 50 kg u samo nekoliko minuta.

Dok lovite u pakiranjima, oni obično zajedno jedu svoj plijen, ali neki mogu povući komad trupa na stranu da bi jeli bez ometanja.

Kada je voda blizu, crveni vukovi često piju dok jedu, ali ako ne, odmah nakon jela traže mjesto za zalijevanje.

Prehrana vukova uključuje ne samo velike papkane, već i male sisavce, kao i ptice, guštere, insekte i bobice. Ponekad jedu nezaštićeni plijen leoparda i tigrova.

Crveni vuk ima reputaciju okrutnog i krvožednog ubojice zbog činjenice da ne odmah odmah ubija svoj plijen, kao što to čine obični (sivi) vukovi, grizući svoj plijen i napadajući od pozadi. Kada se progonjena životinja iscrpi, vuk počinje jesti još uvijek živu žrtvu. No, pošteno treba napomenuti da crveni vukovi, za razliku od sivih, rijetko napadaju stoku i ne smetaju osobi, preferirajući da se drže podalje od njega.

Dholi koji žive u Indiji mogu se uzgajati gotovo cijele godine, ali češće se rađaju od studenog do travnja. Trudnoća traje 60-62 dana. U leglu prosječno 8 štenaca. Prije porođaja, vučica priprema brlog, najčešće u jazbinama koje se nalaze među stijenama ili na rubovima korita rijeke. Počevši od 3-4 tjedna starosti, štenci počnu jesti meso. Nekoliko odraslih članova čopora sudjeluje u hranjenju mladih. Tijekom tog razdoblja, čopor lovi mnogo bliže brlogu. U dobi od 70-80 godina, štenci napuštaju rt, ali čopor se i dalje brine o njima neko vrijeme: hrani ih, prati ih tijekom igara i dopušta im da prvi dobiju dovoljno hrane. Mladi brzo uče i razvijaju se. U dobi od 8 mjeseci, stariji štenci aktivno sudjeluju u lovu. Oni postižu spolnu zrelost za godinu dana.

Crveni vukovi prave različite zvukove: kore, režanje, urlanje i zviždaljku. Zviždanje se najčešće koristi za ponovno spajanje čopora nakon uspješnog lova.

Osjećaje koje dholis organizira na sjecištu staza i cesta služe kao mirisna komunikacija. To je svojevrsni "granični stup" koji upozorava susjede na prisutnost granica. Signali mirisa unutar radnje pokazuju da je nedavno lovio.

U prirodi, crveni vukovi žive 8-12 godina, u zatočeništvu - do 16 godina.

Očuvanje u prirodi

2 od 10 podvrsta crvenih vukova (istočnoazijska i zapadnoazijska) su ugrožene. Od tri indijske podvrste, samo je Cuon alpinus dukhunensis s južne obale Gangesa vrlo čest. Vrlo su rijetki Cuon alpinus primaevus (Kumaon, Nepal, Butan) i Cuon alpinus laniger (Kašmir, Lhasa).

Ranije su lovci smatrali crvene vukove svojim konkurentima, pa su ih pokušali uništiti otrovnim mamcima. Međutim, glavna opasnost za ove životinje je uništavanje staništa zbog krčenja šuma i ispaše stoke. Nastavak uništavanja hrane vukova - papkara - također uzrokuje smanjenje broja dholija. Stvaranje mnogih nacionalnih parkova u Indiji pomoglo je u zaštiti crvenih vukova, a sada se procjenjuje da je broj stanovnika od 5 do 8 tisuća životinja.

Crveni (planinski) vuk: opis

Ova životinja izgleda kao sivi vuk, lisica i šakal u isto vrijeme. Predator je srednje veličine: duljina tijela mu je od 75 do 90 cm, rep od 40 do 45 cm, a visina u grebenu oko pola metra. Planinski vuk razlikuje se od ostalih članova svoje obitelji skraćenom i šiljastom njuškom, odsustvom jednog kutnjaka na obje strane donje čeljusti.

Vuneni pokrivač

Nesumnjiva razlika crvenog vuka je boja njezine vune - te se životinje mogu miješati s lisicom. Ovisno o godišnjem dobu, krzno se mijenja: zimi je krzno debelo i visoko, a ljeti mnogo tamnije, postaje kratko i grubo. Rep je mnogo tamniji od tijela, prekriven je debljom kosom. Odrasli su obojeni crveno-crveno s lakšim dijelovima u donjem dijelu.

Ovisno o području distribucije, vuna varira od svijetlo sive do smeđe crvene. Potomstvo planinskog vuka se rađa s tamno smeđim krznom. Oni dobivaju crvenu nijansu za šest mjeseci.

širenje

Mnoge publikacije o životinjama objavljuju informacije o planinskom vuku. Prema tim podacima, rasprostranjenost ove rijetke vrste proteže se od Altaja do Mandžurije, prelazeći središnju i istočnu Aziju, jureći u južne šumovite zemlje Burme, Indije i Malajskog arhipelaga. Od deset podvrsta crvenog vuka, samo u Indiji živi tri.

Ove životinje radije se nastanjuju u planinama. Postavili su svoje jazbine u planinskim spiljama, praznim nišama ili pukotinama. Ponekad potraga za hranom čini životinje koje se spuštaju u stepu ili šumu, ali ne za dugo. Osim toga, nomadizam nije tipičan za ovog predatora - planinski vuk nikada ne napušta svoj brlog više od 200 km.

Do danas su mjesta distribucije crvenog vuka ograničena na nekoliko područja:

  • na granici Kine i Mongolije,
  • u Mianmaru i Indokini,
  • na otoku Sumatra iu Indiji,
  • na granici Rusije i Kine.

Sredinom prošlog stoljeća dobiveni su podaci o pronalaženju malih stada planinskih vukova iz Crvene knjige na području Republike Tyva, na Altaju, u jugozapadnom primorju. No, natjecanje sa svojim sivim bratom, kao i krivolov, smanjilo je ovu populaciju, kao i raspon zvijeri na području Ruske Federacije.

Što se hrani crvenim (ili planinskim) vukom?

Najčešće ovaj predator lovi kopitare koji su zastupljeni u staništu njegovog plijena. Njegove žrtve su planinske koze, srne, divlje svinje i jelen. Često mještani u staništima ovog grabežljivca na pitanje što hrani planinskog vuka, odgovaraju: "Domaće ovce." I to nije pretjerivanje - vuk nikada neće propustiti priliku, gozbe na takav plijen, međutim, vrlo rijetko se natječe sa svojim sivim rođakom. Stoga je često potrebno zadovoljiti se drugim živim bićima: gušterima, malim glodavcima, kao i jeleni i antilope.

Čitajući opis planinskog vuka, možete obratiti pozornost na zanimljivu činjenicu: ovi grabežljivci razrjeđuju svoj obrok hranom biljnog podrijetla. Ljeti se jedu u velikim količinama i dovode mladunčad vukova, na primjer, rabarbara.

Način života i ponašanje

Planinski vuk je veliki lovac i gotovo cijeli dan se bavi rudarstvom. Dnevni lov često se proteže nekoliko sati, zahvaljujući krvožednosti i izdržljivosti tih životinja. Izvrsna vizija i njuh ostavljaju žrtve praktički bez šanse da pobjegnu od svojih progonitelja. Treba naglasiti izvrsnu interakciju i razumijevanje životinja unutar jata. Male skupine od 10-15 životinja okružuju žrtvu, ostavljajući samo jedan način da se povuku.

Izlazeći na otvoreno mjesto, grabežljivci cijelog čopora napadaju plijen, koji ponekad premašuje lovca u veličini i težini više od deset puta. Crveni vukovi žive u malim pakiranjima (ne više od 15 jedinki). U pogledu ponašanja, planinski vuk podsjeća na afričkog divljeg psa, koji također preferira grupni lov i brigu o mladima cijelog čopora.

Crveni vukovi su također veliki ljubitelji vode. Nakon jela odmah odu u ribnjak, a ako je blizu, crveni vuk prekida obrok da bi se napio. Često, istraživači koji proučavaju ponašanje tih životinja primjećuju ih kako sede u plitkoj vodi, bez obzira na temperaturu vode i zraka. Kao i domaći psi, crveni vukovi često mašu repovima.

Nije primljena nikakva potvrda o agresivnosti tih predatora među članovima čopora. Borbe među njima više su poput igre.

reprodukcija

U svakom pakiranju grabežljivaca nalazi se dominantni par. Ostatak čopora brine o potomstvu. Trudnoća crveni vuk traje 62 dana. U pravilu se rodi osam štenaca. Do godine postižu spolnu zrelost. Bebe se rađaju od kraja jeseni ili od početka zime do kraja ožujka.

Za crvenog vuka, sivi suparnik je glavni konkurent u divljini. Razlog tome su brojni čimbenici, ali u većoj mjeri i bolja kondicija i izvrsne vještine lova sivog grabežljivca. Upravo ta populacija raste i istiskuje planinske vukove, koji su već u opasnosti od izumiranja. Uz tu činjenicu potrebno je istaknuti borbu za opstanak s kasom i snježnim leopardom.

Stanovništvo i sigurnost

Uz sve te probleme, bolesti utječu na broj crvenih grabežljivaca. Često životinje umiru od kuge i bjesnoće. Nemojte stajati po strani i čovječe. Razvoj velikih teritorija utjecao je na smanjenje krmne baze vukova. Osim toga, crveni vukovi su često žrtve krivolovaca. Danas je planinski vuk iz Crvene knjige Ruske Federacije, gdje se navodi da nestaje, pod zaštitom države.

Ne samo u našoj zemlji, već iu drugim državama, postoji zabrana snimanja ove rijetke vrste. Štoviše, u mnogim se zemljama stvaraju zakaznici u kojima se stvaranjem povoljnih uvjeta, oslobađanjem ove vrste konkurencije i stvaranjem najpovoljnijih uvjeta za lov, nastoje očuvati i povećati brojnost tih životinja. Stvarno želim vjerovati da će buduće generacije moći promatrati život crvenog vuka.

Zanimljivosti

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o tim životinjama:

  • Ris i sivi vukovi ne boje se crvenih vukova, često pobjeđuju u borbi za hranu i teritorij, čak i kada su sivi vukovi u manjini, a ris fizički slabiji.
  • Planinski vukovi često dijele teritorij s leopardima, ali sudari tih dviju vrsta su rijetki - samo s vrlo ozbiljnim kršenjima lokalnog reda.
  • Planinski vukovi imaju dva ili tri para bradavica više od ostalih očnjaka - obično ih ima šest ili sedam. U ovom slučaju, sve bradavice su jednako ispunjene mlijekom, što je također rijetko u ovoj obitelji. Većina predstavnika ostalih vrsta ima tri para bradavica, od kojih je jedna, čak i pod najpovoljnijim uvjetima, ispunjena iznimno rijetko, bez obzira na broj rođenih štenaca.
  • Često lisice postaju žrtve crvenih vukova. Ako vukovi na ravnici naiđu na crvenokose, odmah je okružuju i nekoliko članova jata lovi. Ali kad ju je uhvatio, jednostavno su ubili lisicu, ostavivši je na mjestu, gotovo je nikad ne jedući.
  • Za razliku od većine očnjaka, planinski vukovi ubijaju igru, napadaju odostraga i ne hvataju grlo.
  • Crveni vukovi uzgajaju se u zatočeništvu, ali ne pripitomljavaju.

A crveni vukovi prave zvukove koji podsjećaju na zviždaljku, što je lako oponašati. Indijski lovci to koriste da bi namamili životinje.

izgled

Crveni vukovi su prilično velike životinje duljine tijela od 55-110 cm, veličine repa od 45-50 cm i tjelesne težine 17-21 kg. Oblik divlje zvijeri kombinira osobine lisice, vuka i šakala. Glavna razlika od uobičajenog vuka je boja, pahuljasta vuna i duži rep, gotovo dosežući površinu zemlje. Predstavnici vrste karakteriziraju prisutnost skraćene i šiljate njuške., Uši postavljene visoko na glavu, velike, uspravne, s izrazito zaobljenim vrhovima.

Opći ton boje dlake je crven, prilično različit u mnogim pojedincima koji žive u različitim dijelovima područja. Vrh repa ima crnu boju. Do tri mjeseca starosti, mladunci imaju tamno smeđu boju. Zimska dlaka je vrlo visoka, mekana i gusta. Ljeti je krzno vidljivo kraće, grublje i tamnije. Rep je poprilično pahuljast, poput običnog lisca. U skladu s varijabilnošću boje i gustoće krzna, kao i veličinom tijela, danas se opisuje deset podvrsta, od kojih dvije žive na području Rusije.

Način života, ponašanje

Crveni vuk je tipičan stanovnik planine, uzdižući se na visinu od četiri tisuće metara nadmorske visine. Veći dio godine grabežljivac se drži u Alpama i subalpskom pojasu, kao iu planinskoj tajgi sa stjenovitim predjelima i klancima. Životinja ne stanuje na vrlo otvorenim i ravnim površinama, ali je sposobna sezonske migracije na velike udaljenosti u potrazi za hranom. Ponekad se predstavnici roda mogu pojaviti u neobičnim krajolicima, uključujući stepske zone, šumsko-stepske i pustinje.

Nakon visokog snježnog pokrivača u planinama, crveni vukovi počinju aktivno pratiti brojne divlje artiodaktile, uključujući argale, planinske koze, srne i jelene. U ovo doba godine, predatori preferiraju biti u podnožju, na snježnim područjima, uključujući i padine s dobrim suncem. Crveni vukovi žive i love u malim jatima koji se, po pravilu, sastoje od desetak jedinki nekoliko generacija. Ponekad broj životinja u jatu prelazi dvije ili tri desetke.

Ovo je zanimljivo! Zvukovi koji emitiraju crvene vukove su raznovrsniji, u usporedbi s običnim vukom, maglovito nalikuju melodičnom i prilično dugom pjevanju.

Odnosi unutar takvog stada najčešće su neagresivni. Stabilizacija hijerarhijskih odnosa događa se nakon sedam mjeseci. Azil za grabežljivca obično služi s dovoljno stijena, kao i nišama i pećinama. Životinja po prirodi ima dobro razvijeno uho, može plivati ​​i moći skakati, lako prevladavajući udaljenost od šest metara. Crveni vukovi radije izbjegavaju osobu, tako da nisu ukroćeni, ali su prilično sposobni da se dovoljno razmnože u uvjetima ropstva.

Koliko živi crveni vuk

Poznato je da je životni vijek crvenog vuka u zatočeništvu bio 15-16 godina, ali takav grabežljiv sisavac živi mnogo manje u divljini. U svom prirodnom staništu, takvi grabežljivci moraju voditi gotovo stalnu i vrlo žestoku borbu za postojanje, stoga životinje u prirodi obično žive oko pet godina.

Staništa, staništa

Glavni dio staništa i dometa crvenog vuka pada na područje srednje i južne Azije, jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju, Indiju, Kinu i Tibet, kao i Mongoliju, otoke Javu i Sumatru. В пределах ареала обитания местами такой хищник истреблён полностью или вытеснен людьми, местами отсутствует на больших пространствах без вмешательства людей. В основном хищный зверь отсутствует в пустынных и степных частях ареала.

На севере граница ареала красного волка проходит очень узкой полосой на территории России. Takva divlja staništa zastupljena su južnim rubovima Dalekog istoka, Središnjeg i Istočnog Sibira, gdje su crveni vukovi vrlo rijetki i rijetki. Na svim njihovim uobičajenim staništima, crveni vukovi preferiraju planine i brdoviti uvalyam.

Rijetka grabežljiva zvijer može živjeti u raznim stanicama, od alpskih livada, uključujući i visoke visinske doline s brojnim stepskim vegetacijama, do šumskih područja šuma kedara Dalekog istoka, uključujući crnogorične šume u istočnom Sibiru. Ipak, bez obzira na obilježja staništa čopora crvenog vuka, preduvjet ostaje beznačajan snježni pokrivač. Previše dubok snijeg uvijek uzrokuje migraciju životinja u druga područja koja nisu prekrivena snijegom.

Dijeta crvenog vuka

Crveni vuk je klasificiran kao tipičan grabežljivac. U različita doba godine, gotovo svaka šumska životinja može poslužiti hranu kao zvijer. Međutim, osnova prehrane odraslog vuka najčešće je raznolikost ne baš velikih divljih papkara. Također je poznato da u ljetnom razdoblju takva predatorska životinja konzumira dovoljnu količinu biljne hrane, osobito zelene rabarbare. U nazočnosti vučjeg psa u prisustvu štenaca, stalno se nalazila planinska rabarbara, pa je sugerirano da odrasli crveni vukovi hrane mlade, podrigane, ali još ne potpuno cvatuće cvatove.

Ponekad odrasla predatorska životinja u divljini lako može jesti sve vrste strvina. Crveni vukovi vrlo često voze plijen u vodu, što znatno otežava kretanje plijena i čini ga pristupačnijim. Prije lova, predatori obavljaju složen obvezni ritual, koji uključuje trljanje i njušenje, kao i heteroseksualne i homoseksualne poze.

Crveni vukovi lovi se uglavnom danju, koristeći različite metode lova i tradicionalne oblike napada na plijen, što izravno ovisi o veličini formiranog jata, reljefnim obilježjima teritorija i vrstnim karakteristikama plijena. Na primjer, vukovi preferiraju lov na sve vrste lagomorfa i glodavaca, a samo je jato u stanju loviti prevelike životinje.

Ovo je zanimljivo! Za razliku od većine divljih konja, crveni vuk ubija svoj plijen tako što ga ne hvata za grlo, već oštro napada odostraga, pa su dvoje ili troje odraslih grabežljivaca sposobni ubiti 50 kilograma jelena za manje od nekoliko minuta.

Skupina vukova, koja se sastoji od 15-20 odraslih jedinki, uvijek djeluje vrlo skladno, tako da može vrlo uspješno loviti čak i tako veliku životinju kao bivol., Crveni vuk pretražuje i pronalazi svoj plijen mirisom, nakon čega počinje tradicionalna potjera. Takva grabežljiva zvijezda teče sporije od šakala i lisica, ali se odlikuje ekstremnom izdržljivošću, zahvaljujući kojoj slijedi svoj plijen do trenutka kada je potpuno izvan snage. Kad je uhvatio preveliki plijen, hrpa crvenih vukova je ugrize, pa nakon nekog vremena plijen pada i pojede ga grabežljivci. Vrlo dobro poznati slučajevi kada je čopor vukova doveo žrtvu do ruba litice, gdje ju je prisilio da se slomi.

Opis rijetke vrste

Crveni vuk (Cuon alpinus) ili kako ih još nazivaju planinski pas, planinski vuk, himalajski vuk, pripada predatorima pseće obitelji. Ova vrsta je prepoznata kao vrlo rijetka, jer su ove svijetle životinje posljednji članovi ove obitelji koji su preživjeli do naših dana. Osim toga, životinje se stalno ravnoteže na granici postupnog izumiranja.

Postoji oko 10 podvrsta životinja, koje se razlikuju po boji, veličini i osobitostima dlake. Istovremeno, njihova glavna značajka je smanjen broj očnjaka, kompenziran velikim brojem bradavica - od 6 do 7 parova.

Ovo je zanimljivo. Crveni vukovi znatno se razlikuju od svojih bližnjih - divljih junaka dječjih bajki - sivih vukova. Rep crvenih grabežljivaca je duži, uši su minijaturne. I, naravno, ističe se impresivna vatrenocrvena s žućkastim sjajem krzna.

Crveni vuk je životinja na mnogo načina zadivljujući, čak i svojim izgledom. Osim karakterističnih znakova vuka u njemu, nešto izlazi iz lisice pa čak i od šakala. U najmanju ruku, prekrasni crveni dugi rep snažno podsjeća na lisicu. Životinje su prilično velike - dosežu duljinu od 110 cm, visina u grebenu ponekad dosegne 50 cm, a mužjaci prosječno teže 15-20 kg, ženke 10-13. Tijelo grabežljivca završava šiljastom njuškom.

Primjetivši izdaleka, lako je vjerovati da je vuk crven, ali zapravo je nijansa njegovog kaputa bakreno-crvena. Iako se boje mogu razlikovati - nijanse mogu varirati od bogate smeđe do žućkaste, ovisno o tome gdje žive grabežljivci. Prekrasna kosa doseže dužinu od oko 15 cm i pokriva torzo i gornji dio glave. Prsa i trbuh vuka su bijeli, kao i šape. Rep, crven u bazi, bliži završetku, dobiva tamnu nijansu. Zimi vuna postaje mnogo dulja nego ljeti, dlake su svjetlije i raskošnije. Ljeto krzno postaje rijetko i teško.

Značajke i stanište crvenog vuka

Najčešće se raspravlja o pojedincima u Srednjoj i Južnoj Aziji, kao i na otocima Sumatra ili Javi. U Rusiji, stanište se može naći na Dalekom istoku, gdje lutaju iz prostranstva Mongolije i Kine. Za stanovanje odabiru planinska područja s visinom koja ne prelazi 4 km iznad razine mora. Ligaške životinje organiziraju se u pukotinama i špiljama. Južni vukovi biraju šume kao mjesto stanovanja.

Ovo je zanimljivo. U prošlosti su se crveni vukovi mogli naći u većem dijelu Rusije. Paradoksalno, ali trenutno nije poznato koliko životinja danas nastanjuje ruska prirodna područja. Statistike o tome jednostavno nisu dostupne. Nakon što su živjeli u Khabarovsk Territory, ali sada informacije o susretima sa životinjama nije zabilježen ovdje. Poznato je da je posljednji spomen zabilježen već 70-ih godina 20. stoljeća u Primorskom kraju.

Karakter i način života

Crveni psi su kolektivne životinje koje radije drže u pakiranjima. Takve zajednice mogu se sastojati od čitavih generacija, uključujući obitelji do 12 osoba. Veze u stanicama su obično vrlo prijateljske. Crveni vukovi su vrlo aktivna stvorenja i ja mogu voditi praktično svakodnevni način života.

U potrazi za plijenom u grmlju, vukovi oštro mirišu, au isto vrijeme imaju mogućnost skočiti gotovo 3 metra. Lov na njih je također kolektivna stvar - oni izlaze u skupinama od 10-15 životinja. Lukavi i neumorni lovci strpljivo progone žrtvu. U početku, grabežljivci se sastoje u živom lancu, stvarajući luk. Kada napadaju plijen iz različitih bokova, vukovi ga odvode na otvorena mjesta, gdje bespomoćna životinja nema izbora nego se predati. Takav kolektivizam pomaže grabežljivcima za nekoliko minuta da se nose s plijenom, koji mnogo puta premašuje njihovu veličinu. Za razliku od drugih grabežljivaca, vukovi ove podvrste ne kopaju se u grlo plijena, već ga napadaju s leđa. Vukovi počinju jesti žrtvu prije nego što smrt završi, a brzina njihovog obroka doista je impresivna.

Pokušavajući pronaći hranu, crveni vukovi mogu napraviti duga putovanja do posve neobičnih uvjeta, kao što su stepa, šumska stepa, pustinja.

Hranjenje crvenog vuka

Crveni psi se često hrane velikim životinjama, kao što su jelen, srna, divlja svinja, u nekim slučajevima domaća ovca, a ponekad mogu jesti tigrove i leoparde. Nemojte prezirati vukove i male životinje: svizce, zečeve, guštere.

Za informacije. Crveni vukovi iznimno vole hranjivu planinsku rabarbaru. Roditelji tretiraju ovu biljku mladima u brlogu.

Razlozi smanjenja broja crvenog vuka

Glavni uzrok izumiranja je priznata konkurencija sivim vukovima, koji tvrde da hrani bazu. Također, crveni psi su izloženi progonu osobe koja lovi, truje i lišava hrane. Bjesnoća i kuga također ne pridonose povećanju broja stanovnika. Danas, u divljini, ima samo nešto više od dvije tisuće tih životinja.

Spomenuti nedostatak crvenih vukova dogodio se već u XIX stoljeću. Moderni crveni vukovi zaštićeni su uvrštavanjem u međunarodne i ruske crvene knjige.

Veličanstveni vatreni vukovi - pravi ukras prirode. Nažalost, zbog agresivnosti ljudi i sivih vukova, njihov trenutni broj je mali. U Rusiji se spomen nedavnih ljudskih susreta sa životinjama spominje sredinom prošlog stoljeća.

Prirodni neprijatelji

Glavni konkurent crvenog vuka u prirodnim uvjetima dugi niz godina je njegov uobičajeni sivi brat, koji je uzrokovan mnogim prirodnim čimbenicima, uključujući izvrsne lovne vještine i bolju kondiciju. Populacija sivog vuka i dalje vrlo aktivno raste i snažno istječe pod prijetnjom potpunog izumiranja crvenih vukova. Rijetki, ugroženi grabežljivac vodi borbu za preživljavanje s kasom i snježnim leopardom.

Ovo je zanimljivo! Crveni vukovi i dalje su predmet kaznenog progona od strane lovokradica, stoga je sada uvedena zabrana i uvedene su impresivne kazne za ubojstvo takvog ugroženog grabežljivca.

Brojne bolesti izrazito su negativne za populaciju crvenog vuka, među kojima su kuga i bjesnoća posebno opasne za grabežljivce. Ponašanje ljudi je otežano položajem divlje zvijeri. Čovjek redovito razvija vrlo veliko područje, što uzrokuje zamjetno smanjenje broja različitih velikih rogova, uključujući jelene i srne. Snažno potresena posljednjih godina, prehrambena baza prisilila je životinje da umru od gladi.

Stanovništvo i status vrsta

Crveni vuk uvršten je u Crvenu knjigu Ruske Federacije. U Crvenoj knjizi IUCN-a, grabežljivac dobiva status „nestalih vrsta“. Događaji u cilju spašavanja crvenog vuka danas su međunarodnog značaja, au našoj zemlji predatorska životinja je u potpunosti zaštićena od države.

Identificirana su područja na kojima je sačuvana populacija crvenog vuka. Na takvim područjima, rezerve su aktivno organizirane kako bi zaštitile predatore i divlje životinje koje koriste kao plijen. Tekući eksplanatorni rad ima za cilj spriječiti slučajno pucanje ugroženih vrsta. Precizni podaci o sadašnjem broju crvenog vuka nisu dostupni.

Pogledajte videozapis: Postanak je stvarna povijest 2017 (Svibanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org