Životinje

Popis životinja tajge: opis i značajke

Pin
Send
Share
Send
Send


U tajgi su pronađeni sisavci kao što su mošusni jelen, jelen, vjeverica, veverica, smeđi medvjed, leteća vjeverica, ris, lasica, usamljena i hermelin. Lovci su jedan od njegovih najkarakterističnijih predstavnika, žive u šumama, na obalama jezera, močvara i na niskim mjestima s mladim listopadnim vrstama. Oni se ne boje vukova, jer njihova ogromna snaga i kopita omogućuju borbu protiv svakog grabežljivca - naravno, ako ne napadaju s leđa. Mošusni jelen je najmanja šumska kopita. Njezini očnjaci su vrlo razvijeni, a muški mošusni jelen poznati su po vrećici mošusa, prirodnoj supstanci koja snažno miriše i koja se široko koristi u industriji parfema.

Najvrijednije krzno životinje živi u tajgari, koja odabire najzabačenije dijelove tajge s rijekama i potocima kao svojim staništem. Sable je također vezan za neprohodan cedrov vilenjak, uređujući svoja gnijezda pod svojim korijenima. Još jedan mali grabežljivac tajge, čigre, živi u jazbinama ispod posječenih stabala, panjeva i kamenja. Veći grabežljivac, ris u tajgi je jedina vrsta divlje mačke koja vodi zemaljski način života i savršeno se penje na drveće. Živi u tajgi i wolverini, koja ima nevjerojatnu izdržljivost i vodi lutajući način života. Leteća vjeverica izgleda kao redovita vjeverica, ali njezina koža na bočnim stranama tvori krzneni naboj, koji se proteže i pretvara u neku vrstu krila, dopuštajući leteći zrakoplov da planira skok.

Život tajga životinja

Teška klima tajge uvelike otežava život, ali su se njezini stanovnici odavno prilagodili. Mnoge životinje za zimu uzgajaju debelo krzno, neke od njih koriste kao privremeno boravište, a bijeli zec, ris i wolverine mogu hodati po snijegu zahvaljujući širokim nogama s dugom, tvrdom kosom.

Dobivanje hrane u tajgi je vrlo teško, tako da su taiga životinje uspjele razviti vlastiti sustav za skladištenje hrane. Dakle, jeleni izvlače mahovinu pod snijegom, zečevi grizu koru grmlja i drveća, sabljice, medvjede i rise jedu orašaste plodove i sjeme crnogoričnog drveća. Vjeverice koje žive na teritoriji tajge su zalihe za zimu uz hranu unaprijed, a jazavci i medvjedi prezimljavaju. Chipmunk pohranjuje hranu u jesen, a zimi slijedi primjer medvjeda i jazavaca, jedući svoje zalihe u proljeće. U ljetnim mjesecima stanovnici taige hrane se bobicama i gljivama, a predatori love male glodavce.

Životinje taiga Rusija

Dakle, nastavljamo proučavati faunu ovog područja. Faunu ruske tajge također predstavljaju sljedeće vrste:

  • Jelena. Naša zemlja se najčešće nalazi u Altaju. Jede isključivo biljnu hranu, gljive i bobice, iglice zimzelenog drveća. Kao los i jelena ljubavna sol. Sve je to zbog činjenice da prehrana životinja nema dovoljno minerala. Dobar uzgoj u zatočeništvu.
  • Srna Životinja također se pripisuje rodu jelena. U Rusiji žive dvije vrste: europska i sibirska srna. Žive uglavnom na mjestima gdje snježni pokrivač ne traje dugo. Ako snijeg dosegne 50 centimetara, onda je za srnu kritična oznaka. Preferira mješovite šume.
  • Divlja svinja Još jedna taiga životinja, koja živi u Rusiji. Pojedinci koji žive u hladnim regijama odlikuju se velikom snagom i agresivnošću. U nekim slučajevima sastanak s divljom svinjom može koštati živote. U tajgi ova životinja može narasti do 4 metra. Vepar, kao medvjed, jede sve. Želi živjeti u blizini malih ribnjaka i livada, gdje je lako doći do hrane. Vepar je izvrstan plivač i dobro trči.
  • Fox. Ovo je najlukavija tajga životinja. Ima dobar sluh, pa čak i zimi, pod slojem snijega, može čuti gdje se miš kreće. Lisica zaroni u snijeg i uhvati svoj plijen. Živi uglavnom na otvorenim prostorima gdje joj je lakše doći do hrane. U otvorenim prostorima Rusije postoji nekoliko vrsta: srebro-lisica, arktička lisica i druge.

U zaključku

Unatoč činjenici da se taiga do sredine 90-ih godina 19. stoljeća smatrala gotovo neistraženom, urbanizacija na ovom području svakodnevno napreduje. Stoga životinje zahtijevaju zaštitu i očuvanje staništa. Uostalom, ovo je pravi sjeverni raj na zemlji, gdje ima bistre vode u rijekama i jezerima, duboke šume i čist zrak. Ako se ništa ne učini u bliskoj budućnosti, onda će se klima na planeti promijeniti katastrofalno, što će neizbježno dovesti do smrti biljaka i životinja.

Crni medvjed (baribal)

Crni medvjed ili baribal čini zasebnu vrstu i izgleda drugačije od smeđeg medvjeda. Ona je manja od grizlija, s kojom koegzistira na istim područjima sjevernoameričkog kontinenta, a između lopatica nema grbu karakterističnu za smeđeg medvjeda. Možete susresti baribal na Aljasci, u gotovo svim državama Kanade. U SAD-u, zvijer nije samo u državama u susjedstvu Mississippija. Crni medvjed živi na zapadu, na istoku zemlje i hvata južne države. On je izabrao za sebe središnje i zapadne regije Meksika. To jest, ova vrsta je uobičajena iu Sjevernoj Americi, poput smeđeg medvjeda u Sibiru.

Težina crnog medvjeda varira ovisno o godišnjem dobu, dobi i spolu. U jesenskom razdoblju baribal teži 30% više nego u proljeće, kada iza hibernacije napusti brlog. Crni medvjedi na istočnoj obali kopna teži su od stanovnika zapadnih područja. Masa mužjaka kreće se od 55 do 250 kg. Ženke teže od 40 do 170 kg. To jest, dame manje predstavnici jačeg spola. Duljina tijela odraslog medvjeda je 1,2-2 metra. Visina grebena iznosi 70-105 cm, a duljina repa iznosi 8-17 cm.

Koža baribala je crna, kratka i glatka. Samo njuška ima blijedo žutu boju. Ali ponekad postoje medvjedi s različitim nijansama krzna. Može biti tamno smeđe, crne s plavičastom nijansom, bijele boje. I posljednja boja je vrlo rijetka. Od stotina medvjeda rođenih u svijetu, samo se jedan može pohvaliti takvim čudnim i neobičnim za krzno crnih medvjeda. Bijeli baribali nalaze se uglavnom u sjeveroistočnim dijelovima Kanade.

Ovaj ljubitelj pinjolima - tipičan stanovnik tajge. S jakim dugim kljunom, ona spretno izvlači sjeme iz zrelih čunjeva. Nakon što su ih napunili gušavom, orah za mušice odletio je kako bi večerao na rubu šume. A kada je čekaju gladni pilići, ona im donosi hranu u gnijezdu od grančica i mahovine na visokom borovu. Do zime, ona čini zalihe oraha, skrivajući ih u mahovini ili u pukotinama trulih stabala.

U njoj ostava često posjećuju razne ptice, pa čak i životinje. Pojedine sjemenke ostaju u mahovini i klijaju do proljeća: na taj način, sjeckalica sudjeluje u naselju sibirskog cedra. Kada orašasti plodovi nisu zreli, ptice jedu kornjače, gusjenice, sjeme smreke, bobice. U godinama koje nisu bile plodonosne za čunjeve, oraščić se skuplja u jatima i luta, često leteći iz tajge zone.

Mnogi misle da je najopasnija životinja u tajgi medvjed, ali nije. Najopasniji je los. Naime - muški los tijekom perioda kolanja ("sezona parenja"). U ovom trenutku, muškarac opijen s muškim spolnim hormonima postaje neadekvatan u svom ponašanju i percipira bilo koji živi objekt kao konkurent. Elk skrbnica ženka nije zainteresirana da netko drugi njeguje svoju dragu - dobro, to je razumljivo (tko želi?). Stoga je njegova agresija vrlo velika. Napada samo u pokretu, bez razlike. Svojim potencijalnim suparnikom pobjeđuje prednjim papcima, a ako je muškarac, onda praktički nema šanse. Udar ovog diva (od 300 do 650 kg) vrlo je jak, pa je susret s losom tijekom kolotraga vrlo opasan. Rutni period traje u jesen, rujan-listopad.

Najatraktivnije za ženke su mužjaci s najvećim rogovima. Kažete: jer izgleda da je takav muškarac jači? Pogrešno. Ženka misli da ako ovaj mužjak ima tako velike rogove, to znači da je bio u mogućnosti dobiti toliko hrane za sebe, tako snažno natjecati se s drugim losovima za tu hranu, da je uspio sam sebi stvoriti tako velike rogove. Tako će za svoje buduće potomstvo moći dobiti mnogo hrane, potomci će biti zdravi i jaki. Ako usporedite s ljudima, žene češće preferiraju boljeg čovjeka od manje bogatih.

Elk se hrani isključivo biljnom hranom, kao, usput, krava i jelena. Elk pripada obitelji jelena i izdvojenosti artodaktila. Vilenjaci jedu grane grmlja, drveća, mahovina, lišajeve, jestive gljive, razne biljke. Oni vole živjeti u mješovitim šumama s gustom šumom, s obiljem sitnog pepela i brezice. Tako los godišnje pojede oko 7 tona hrane. A zimi jede manje, ali štedi energiju.

Baran Dalla

1877., tijekom svoje ekspedicije duž sjeveroistočne obale SAD-a, američki zoolog William Hilly Dall (1845-1927) prvi je vidio i opisao novu vrstu ovna, karakteriziranu neobično snježno bijelim krznom. Godinu dana kasnije, ovu životinju je otkrio zagovornik divljih životinja i pisac John Muir na dvoglavoj planini Denali na Aljasci.

Nakon nekog vremena dobila je ime Dalla ram. Također se naziva i tankoslojni ovan i ponekad se smatra podvrsta ovaca s visokim trnjem.

Prirodno stanište ovaca Dalla je planinska livada na nadmorskoj visini od 650 do 2500 m. Oni imaju snažno razvijenu potrebu za društvenim životom. Ženke formiraju skupine sa svojim potomstvom i vrlo dobro se odnose na druge slične skupine. Između njih gotovo nikada nema sukoba kada se dijele pašnjaci i krmiva.

Mužjaci također žive u skupinama i prije početka parenja izbjegavaju svaki kontakt sa ženkama. Među muškarcima postoji stroga hijerarhija. Sva snaga pripada najvećem i najjačem ovnu s najvećim rogovima. Ako su rogovi iste veličine, onda razjašnjenje odnosa između kandidata za mjesto vođe postaje neizbježno. Ovnovi glave odlaze na tlo i sudaraju se s rogovima s udaljenosti od 10-12 metara.

Zbog jakih lubanja, ozljede su vrlo rijetke, a sama natjecanja mogu trajati nekoliko sati s kratkim pauzama.

Dallahovi ovnovi ljeti se hrane raznovrsnim divljačkim biljem i granama grmlja, a zimi zadovoljavaju mahovinom i lišajima izvađenim ispod snijega.

U sjevernim šumama postoji, u pravilu, jelen. U obalnoj tajgi je jelen, u šumama Alta-marala, u Sjevernoj Americi - wapiti. Jelen se hrani biljnom hranom. Dijeta je raznolika: razne biljke, gljive, bobice. Jede borove iglice, jelu, cedar. Zbog nedostatka minerala u tijelu, srna voli lizati zemlju, u kojoj ima mnogo soli, voljno prilaze slanim tlima posebno pripremljenim za njih. Zimi su životinje prisiljene jesti gotovo cijeli dan kako bi napunile svoju energiju. U divljini, jelen živi u prosjeku do 20 godina, u dobi od 5-6 godina doseže razdoblje puberteta. Rogovi kod mladih mužjaka počinju se pojavljivati ​​negdje u godini dana.

Kao i svi artiodaktili, jelen je široko uzgojen u zatočeništvu. Za narode na krajnjem sjeveru, plemeniti jelen je jedini izvor života. Koriste se svi dijelovi ove životinje. Jelensko meso je ugodno, ne sadrži parazite zbog činjenice da jeleni ne jedu strvine i druge životinje. Divljač se isporučuje na rusko tržište iz autonomne pokrajine Yamal-Nenets. Rast rogova traje u prosjeku na 12 godina, zatim rogovi postaju stari, broj izdanaka se smanjuje, rogovi slabe.

U tradicionalnoj medicini od velikog su značaja rogovi jelena (rogovi). Na Altaju su marali uzgajani posebno za rogove dugi niz godina. Rogovi su odsječeni od živih jelena, a prilikom rezanja rogova počinju krvariti. Vodeno-alkoholni ekstrakt maralskih rogovlja koristi se kao tonik, na temelju kojeg se pripremaju.

Stupci - mali grabežljivac roda lasica i troheja. Stupci se često uspoređuju s kunama. I nije uzalud: vrlo su bliske europskoj kunci u svojim genetskim karakteristikama. To je mala životinja: njezina je veličina samo oko 30 cm (od nosa do baze repa). Stupac ima vrlo lijep rep: dug (više od polovice tijela) i vrlo pahuljast, gotovo poput kune. Hrani se uglavnom malim glodavcima, žabama i povremeno lovi zečeve i ptice. Nemojte prezirati stupove i insekte, žabe, ribe. Lovi uglavnom noću ili u sumrak. Glavni "konkurent" stupa je sable, koji kolona obično pokušava izvući iz odabranih mjesta.

Zajednički dabar

Zajednički dabar, ili riječni dabar, najveći je od glodavaca Starog svijeta, njegova težina je do 30 kg. Tijelo je čučanj, dulje od 1 m, visine 35 cm, rep do 30 cm, ima oblik vesla. Ženke su veće od mužjaka. Na repu nema vune, već napr. Šape su kratke petoprste, stražnje noge s membranama. Kandže su velike, uvijene, a drugi prst na stražnjem dijelu stopala s rašljastom kandžom je vrsta češlja, s kojim dabar češlja krzno. Vrlo je uredan.

Tijelo dabra prilagođeno je ronjenju: oči s prozirnim treptajim membranama koje se zatvaraju pri ronjenju i štite oči od ozljeda. Također čvrsto zatvorene nosnice i uši. Dabar ima posebne izrasline na usnama, zatvara se u vodi i ne pušta vodu u sredinu, a dva zuba strše. S tim zubima može glodati pod vodom.

Dabrovi imaju debeli i dugi krzneni kesten, tamno smeđe boje s ne manje debelim podlakom koji se ne smoči. Šape i rep su crne. Luksuzno krzno i ​​sloj potkožne masti zadržavaju toplinu čak iu ledenoj vodi. Pod vodom može trajati 10-15 minuta, a plivati ​​do 700 m za to vrijeme.

Dabrovi žive u listopadnim šumama Europe i Azije, u rupama iskopanim na obalama malih šumskih rijeka i jezera koje se ne smrzavaju na dnu zimi. Ako je obala ravna, a rupa ne može biti iskopana, iz stijene je izgrađena stožasta koliba, zidovi su prekriveni muljem ili glinom.

Dabrovi žive u obiteljima ili sami. Obitelji se sastoje od 2 odrasle osobe i bobryat 2 posljednja legla. Pare se krajem zime, a početkom ljeta pojavljuju se 2-4, a najviše 6 poluslijepih bobara prekrivenih vunom. Nakon 2 dana novorođenčad već pliva, a nakon 20 dana i sami dobiju hranu. Oni postaju seksualno zreli na 2 godine, a zatim napuštaju rupu oca i majke. Dabrovi žive 10 - 17 godina, au zatočeništvu - do 35 godina.

Nalazi se u obalnom području vodnih tijela (rijeke, jezera, ribnjaci, močvare), birajući mjesta bogata vegetacijom. Zvijer je oprezna, ali previše aktivna, može se naći u bilo koje doba dana. Ali češće se može vidjeti u sumrak.

Glavna hrana je vodena i kopnena vegetacija (šaš, trska, trska, preslica). Može uhvatiti žabu, malu ribu i pržiti. Životinje su izvrsne u plivanju i ronjenju, bez zraka pod vodom mogu ostati do 18 minuta.

Rep životinje igra ulogu kormila, stražnje noge - gura u vodu. Na kopnu nisu tako okretni. Muskratski vješti graditelj jazbina i koliba. Kolibe se uzdižu do visine u vodomjeru i imaju konusni oblik. Grade se od stabljika vodenih biljaka, a ulaz u “kulu” pod vodom.

Burrows kopati u visokim obalama, do 10 metara, gnijezde komore nalaze se iznad razine vode u dva kata. U složenim labirintima nalaze se spremišta, obiteljske odaje za odmor i spavanje, pa čak i zahodi. Ulaz u hodnike nalazi se ispod vode.

Košarica ima mnogo neprijatelja, to su lisice, kojoti, mink, rakuni, štuci i mnogi drugi. Muskrats se spremaju od predatora ronjenjem u vodu ili skrivanjem u rupi. U beznadnoj situaciji, zaštićena nanošenjem oštrih kandži i zuba. Oni žive u obiteljskoj grupi, tj. roditelji i njihova djeca. Svaka obitelj ima svoj teritorij, koji muški ljubomorno označavaju, stranci odlaze.

Potomica ženke dolazi iz dva (južna staništa) na tri do četiri (sjeverna staništa) jednom godišnje. Trudnoća traje oko mjesec dana, rađaju se slijepi i gotovo goli mladunci, težina jedne bebe je 20 grama. Najčešće u jednom leglu ima 7 ili 8.

Još jedan predstavnik artiodaktila nalik na jelene. Kabarga živi u tajavi na Dalekom istoku. Preferira tamno crnu tajgu s kamenim placerima, izbočinama izdanaka. Dobro trči i nevjerojatno dobro skače. Može raditi, bez usporavanja, za promjenu smjera kretanja za 90 °. Bježeći od progonitelja, mošusni jelen, poput zeca, zbunjuje tragove. Hrani se borovim iglicama, cedrom, lišajima, raznim biljem. Prehrana mošusnih jelena strogo je vegetarijanska. Sakupljanjem stočne hrane mošusni jelen može se uzdići uz kosi stablo ili skakati s grane na granu do visine od 3 do 4 m. Mnogo je prirodnih neprijatelja mošusnih jelena. Na Dalekom istoku glavni neprijatelj je Harza, koji lovi za mošusnim jeleni od obitelji. Često vrebaju mošusni jeleni koji hrane risa, proganjaju vukove i lisicu. Njihov životni vijek je samo 4 - 5 godina u prirodi i do 10-14 u zatočeništvu.

Na trbuhu muške mošusne jelene nalazi se mošusna žlijezda, ispunjena gustom, smrdljivom smeđe-smeđom tajnom. Jedna žlijezda odraslog mužjaka sadrži 10-20 g prirodnog mošusa, najskupljeg životinjskog proizvoda. Kemijski sastav mošusa je vrlo složen: masne kiseline, vosak, aromatski i steroidni spojevi, esteri kolesterola. Glavni nosač mirisa mošusa je makrociklički keton muscon. Hlapljive komponente mošusa nose podatke o dobi i stanju mužjaka i mogu ubrzati estrus u ženki.

Широко используется мускус в восточной медицине и в настоящее время. В Китае он входит в состав более 200 прописей лекарственных средств. Эксперименты, проведённые в Индии, показали, что мускус оказывает общестимулирующее действие на сердце и центральную нервную систему, а также эффективен как антивоспалительное средство. U Europi, mošus kao lijek nije osobito popularan, ali ovdje je pronašao drugu uporabu: u industriji parfema kao fiksativ mirisa.

Podijeljena je na 4 podvrste. Najčešći je uobičajeni. Njeni predstavnici vole vlažnost, smješteni u blizini tajga ležišta. U šumi naseljava malu rovku. U divljini tajge postoje rijetke srednje i male podvrste. Predstavnici potonjih su samo 6-7 centimetara dužine. To je minimum među kukcima, u Rusiji.

Zbog male veličine insekata životinje tajge ne mogu učiniti "marševe" u šumi. To komplicira potragu za hranom. Shrew grmlje ne može učiniti bez njega za više od 4 sata. Dob životinje ne prelazi 2 godine.

Jedna petina njih je u reproduktivnoj dobi. Ženske rovke mogu neznatno odgoditi porod u nepovoljnim uvjetima. Na zdravlje potomaka se ne odražava. Mališani su zdravi 18. i 28. dan od začeća.

Drugi po veličini u obitelji Kunih. Duljina tijela životinje je veća od jednog metra. Izvana, zvijer je nešto između divovskog jazavca i psa duge kose. Wolverine krzno nije samo dugo, ali ne i zamrzavanje zimi. Dlake su glatke, ali grube na dodir. Boja životinja smeđa sa svijetlim prugama na stranama i glavi.

Ime zvijeri je latinski, prevedeno kao "nezasitna". Wolverine doslovno jede sve, fokusirajući se na male životinje kao što je zec. Predstavnik obitelji kune ulovio je južni pojas tajge. U sredini, a pogotovo sjeverni wolverine ne ide.

Neobrazovani artiodakti. U taiga šumama postoje dvije vrste srna: europska, u kojoj se tajga područja malo osvaja i sibirski srna. Stanište uglavnom ovisi o visini i vremenu pojave snježnog pokrivača. Kritična visina snježnog pokrivača za srnu je 50 cm, a sibirski srna izbjegava područje gdje je snijeg takve visine 230-240 dana godišnje. Srna ulazi u tajgu samo ako ima listopadni grm, ali uglavnom živi u mješovitim šumama.

Preferira se kao mjesta za hranjenje, gdje se nalaze lagane rijetke šume s bogatim grmljem žbunja, okružene livadama i poljima, ili (ljeti) visoke travnjake prekrivene grmljem. Pojavljuje se u tršćacima, u priobalnim šumama, zaraslim reznicama i opeklinama, u zaraslim gudurama i klancima. U usporedbi sa sibirskim, srna je gotovo sjedeći i ne provodi masovne sezonske migracije. Hrani se biljnom hranom bogatom hranjivim tvarima i vodom. Mladi izbojci (s malo vlakana) su najpoželjniji. Suhi i jako drvenasti dijelovi biljaka, čvrsta zrna i šaš, biljke koje sadrže otrovne tvari (saponin, alkaloidi, fenoli i glukozidi) obično se ne jedu i ne žele jesti.

Kako bi se nadoknadio manjak mineralnih tvari, srna može posjetiti slanu kavicu ili piti vodu iz izvora bogatih mineralnim solima.

Uglavnom divlja svinja živi u toplijim krajevima i nalazi se čak iu subtropima i tropima. No, predstavnik životinjskog svijeta tajge može se nazvati hrabro. Divlja svinja je predak naših domaćih svinja, ali je snažna, snažna i vrlo agresivna zvijer. Susret s divljom svinjom u tajgi može koštati osobu život pod određenim uvjetima. Raste do neviđene veličine, duljina tijela kod nekih pojedinaca je, ako ne laže, oko 4 metra. Na internetu se nalaze fotografije lovaca s divovskim divljim divljaci. No, u prosjeku svinja teži oko 175-200 kg, duljina tijela 1,5 - 2 metra.

Divlja svinja je svejeda. I sigurno možete primijetiti da ovaj prijatelj voli jesti. Hrani se uglavnom biljnom hranom, ali troši razne male glodavce i strvine. Vepovi preferiraju područje bogato raznim bazenima, ribnjacima. Oni vole koprcati se u tim lokvama, zajebavati se u blatu (svinje). Prilično nezgodna životinja, ali brzo trči, dobro pliva. Dobro razvijen sluh i miris, vid nije tako dobar. Divlje svinje su oprezne, ali ne kukavičke: iritirane, ranjene ili štiteći mlade, vrlo su hrabre i opasne zbog svoje snage i velikih očnjaka. Oni također mogu posjetiti polja krumpira, repa, žitarica, nanoseći štetu poljoprivredi, osobito onima koji ruše i gaze usjeve. Često pokvare i mlado drveće. Vrlo rijetko nerasti napadaju prilično velike životinje, bolesne ili ranjene, npr. Jelene lopatare, srne, pa čak i jelene, ubijaju ih i jedu.

Leteće vjeverice pripadaju obitelji vjeverica, podfamiliji glodavaca. U šumama Rusije obitava obična leteća vjeverica. Pripada rodu azijske (euroazijske) leteće vjeverice, kombinirajući dvije vrste - zajedničku leteću vjevericu i japansku (malu) leteću vjevericu. Zajednički leteći vidovnjak se zove "leteća vjeverica". Neobična struktura tijela omogućuje životinji ne samo letjeti s jednog stabla na drugo, već i proizvoditi složene akrobatske pokrete: planirati, izvoditi složene manevre i akrobacije u zraku, ponekad se spušta na isto mjesto gdje je lansirano.

Leteća vjeverica izgleda kao vjeverica, ali ima manje tijelo i rep. Dužina životinje je od 12 do 23 cm, težina je oko 170 g. Na okrugloj tupoj glavici su kratke uši bez četkica i velike ispupčene crne oči. Gusto svilenkasto krzno na vrhu tijela je srebrno-sive boje, često s smeđim nijansama, bijelo na trbuhu s žutilom. Glavna stvar koja razlikuje leteću vjevericu od vjeverice je prisutnost membrane kože koja se nalazi između stražnjih i prednjih udova, što služi za planiranje tijekom leta. Tijekom skoka, kada vjeverica stavlja šape na bokove, ova se membrana proteže, a napetost i položaj prednjih nogu određuju smjer letenja. Rep se koristi za stabilizaciju u letu i djeluje kao kočnica prilikom slijetanja na drvo.

Stanište letećih vjeverica su mješovite i listopadne šume, rjeđe - crnogorične. Uglavnom su noćni i sumrak. Leteće vjeverice su aktivne tijekom cijele godine, samo u hladnim danima sjede u gnijezdu, hraneći se zalihama koje su ubrane. Veći dio života provode na drveću, rijetko padajući na tlo. Gnijezda su izgrađena u već gotovim udubljenjima koja su ostala od djetlića, četrdeset i vjeverica. Ponekad se dogodi da se leteće vjeverice nasele u kućicama za ptice. Gnijezda su prekrivena mahovinom, suhom travom, lišajima. Letjeti neagresivno, često u jednom gnijezdu mogu podmiriti dvije osobe. Dok su budni, traže hranu. Oni se hrane letećom hranom biljne hrane - sjemenkama, pupoljcima, izdancima, bobicama, gljivama. Posebno kao naušnice od breze i johe, koje se razborito preklapaju u udubljenju, čineći zalihe zimi. Jednom godišnje u ženki se pojavljuju 2-4 gola i slijepa štenca, koja do 50. dana mogu planirati i postati neovisna. Leteće sove su velike sove, kuna, sabla. Očekivano trajanje života je oko 5 godina, u zatočeništvu životinje žive dva puta duže.

Vuk je u mnogim ljudima najomiljenija životinja tajge. Mnogi ljudi vole stavljati slike vukova na avatare i jednostavno povezuju vukove s nečim lijepim, daruju vukove plemenitošću, pa čak i magičnom moći. Zapravo, vukovi nisu bijeli i pahuljasti koliko ih ljudi vide. I usamljeni vukovi jednostavno praktički ne postoje, vrlo su rijetki u tajgi. Vukovi su životinje iz čopora, okupljaju se u jatima i skupljaju se tisućama godina. U čoporu vukovima je jednostavno lakše preživjeti, dobiti hranu u hladnoj klimi tajge, a ne sami. Usamljeni vukovi, odnosno obitelji vukova nalaze se na mjestima gdje postoji obilje hrane, a više se ne moraju skupljati u čoporu. No, vuk najčešće živi u čoporu. I ovdje nema plemstva. Paket je strogo organizirano totalitarno društvo s vlastitom hijerarhijom. Postoji vođa, kojem se svi ostali pojedinci pokoravaju, postoje vukovi srednje veličine i odbačeni - odbačeni. Takvi izgnanici nisu otjerani, ali su iznimno loše tretirani, ali je lakše za izgnanika da preživi u čoporu nego da ga sam odvede.

Naravno, vukovi su vrlo estetski izgleda zbog prekrasne vune, ali u njima nema plemstva. Napadaju plijen samo čoporom, pa samim tim nijedan vuk nije opasan. Vukovi su najopasniji zimi, najčešće zimi napadaju ljude ili stoku u selima. Crni vukovi smatraju se najzlobnijima.

Siberian Chipmunk

Chipmunksi žive iu tajgi iu listopadnim šumama. Omiljena delicija - cedrovi. Chipmunk nastanjuje prazne panjeve i udubine, plitku minku pod korijenjem drveća. I dok se hladi, odlazi u hibernaciju dugih sedam mjeseci! U proljeće životinja izlazi na sunce. U ovom trenutku, njegove zalihe će nam dobro doći! Kada postane prilično toplo, ženka donosi od četiri do šest vjeverica! Vrlo brzo rastu i napuštaju roditeljsku kuću za mjesec dana.

Ris - tipičan predstavnik plijen životinja tajga, Veličina je usporediva s velikim psom: u grebenu ne prelazi 70 cm, prosječna težina je 18-25 kg.

Izgled se razlikuje u dugim resama na ušima i "brkovima", jednostavno ga je nemoguće pomiješati s drugima. Risno krzno je najdeblje i najtoplije među svim mačkama, ali inače, životinje tajge mora se prilagoditi gorkoj hladnoći.

Kao i sve mačke, ona je izvrstan lovac. Ris se nikada ne okreće nad svojim plijenom odozgo, već dugo sjedi u zasjedi i čeka prikladan trenutak.

Oštrim dugim skokovima, ona prestiže žrtvu i kopa u vrat. Ranjena i uznemirena životinja može odvući lovca dovoljno dugo, ali ris se neće povući, znajući da snaga njegova plijena istječe.

Lovi se prvenstveno na zečeve, a crni čmar, jarebice, srne, jeleni, mladi svinje i losovi također dobivaju predatorsku pozornost. Događa se da kad nedostaje hrane, ona napada pse i mačke.

Ova velika mačka je zanimljiva ne samo svojim izgledom, već i svojim ponašanjem. Ona kronično ne podnosi lisice, koje su skloni ukrasti njezin plijen. Kazna za ovo je da ris ubija lopove, ali ne jede, već ostavlja druge da se izgrađuju.

Najlukavija životinja tajge je lisica. Ne uzalud u ljudima čak i izraz je fiksiran - "lukav kao lisica". Razumljivo je: da divlja zvijer s tako svijetlom bojom dobije hranu, samo trebate biti lukavi i okretni. Lisica ima dobro razvijeno uho, uz pomoć ušiju, saznaje da se njezin plijen skrivao negdje u blizini. U zimi, lisica dobro čuje miševe kako se šuljaju pod snijegom. Najmanji šum i vibracije uhvatili su joj izvrsne lokatorske uši. Pod mnogosantimetrovim slojem snijega lisica otkriva svoj plijen, zaroni u njega - i zgrabi prestižnog glodavca. Stoga lisica preferira da se više naseli na otvorenim mjestima, ravnicama, gudurama, nego u šumama. I ljeti i zimi, lisici je mnogo lakše nabaviti hranu za sebe na otvorenom prostoru nego u gustim šumama. U pravilu, lisice su sjedeći, ne migriraju nigdje. Zašto ići negdje, ako ima dovoljno miševa svugdje!

Lisica je monogamna životinja i preferira se smjestiti u jazbinama. I rupa ili se kopa, ili koristi tuđe. Prije odlaska u krevet, pažljivo provjerite sve oko sebe, a zatim legnite i sluša razne šuškanja. Budući da su glavna krmna baza lisica glodavci, lisica ima važnu ulogu u reguliranju broja glodavaca. Glodavci su opasni kada jedu žito. No, ponekad i broj lisica raste do velikih veličina. Tada lisice počinju dolaziti u obližnja sela, gradove. Rummaging u smeće, popeti se na parcelama. Oni vole pristupiti mjestima parkiranja turista.

Grouz - ptica roda tetrijeba, podfamilije tetrijeba, obitelj fazaničkoga odreda divokoze. Rasprostranjena vrsta koja živi gotovo svugdje u šumskoj i taignoj zoni Euroazije, od zapadne Europe do Koreje. Guska lješnjaka je najmanji predstavnik tetrijeba. Težina čak i najvećih jedinki rijetko prelazi 500 grama. U šumi je teško pomiješati se s drugim pticama tetrijebima, od kojih se razlikuje ne samo po svojoj maloj veličini, već i po svojoj prepoznatljivoj boji. Unatoč živopisnom, "pockmarkiranom" perju (iz kojeg je ptica dobila rusko ime), već s kratke udaljenosti grouz izgleda monotono, sivo-crvenkasto. Seksualni dimorfizam u jezeru je mnogo manje izražen nego u drugim tetradama - vrlo je teško razlikovati mužjaka od ženke u prirodi. Osim toga, za razliku od ostalih tetrijeba, lješnjak je monogamna ptica.

Život s divljim jelima u potpunosti je istražen. To je stalna ptica koja ne vrši migracije na duge staze. Guska lješnjaka, kao i svi tetrijeb, uglavnom je biljojed, iako u ljetnim mjesecima hrana za životinje zauzima značajno mjesto u prehrani, dok se pilići hrane uglavnom kukcima. U zimi, divljač lješnjaka mora biti zadovoljna grubom i niskom hranljivom biljnom hranom. U prisutnosti snježnog pokrivača, šumarka se zimi zakopava u snijegu, noću i najhladnijim danima u njemu. Ona također pruža određenu zaštitu od grabežljivaca, od kojih se grožđica lješnjaka jako osjeća i zimi i ljeti.

Unatoč smanjenju svjetske stoke i povremenom opadanju broja pojedinih populacija, divlji lješnjak je i dalje brojan i izvan prijetnje izumiranja. Većina svjetske populacije tetrijeba, koja broji do 40 milijuna ptica, pada na Rusiju. Najčešće se izdvaja 11 podvrsta lješnjaka, koje se malo razlikuju od nominativnog.

Jagoda je životinja južne tajge, nije u sjevernim šumama. Prianja na suha područja, ali u blizini vodenih tijela, nizina, gdje je hrana bogatija. Jazavac živi u dubokim jazbinama koje kopaju po obroncima pješčanih brežuljaka, šumskih gudura i greda. Zvijeri iz generacije u generaciju drže se svojih omiljenih mjesta. Kao što pokazuju posebne geokronološke studije, neki od gradova jazavca stari su nekoliko tisuća godina. Pojedinačni pojedinci koriste jednostavne jazbine s jednim ulazom i gnijezdu. Stara naselja jazavca predstavljaju složenu višeslojnu podzemnu strukturu s nekoliko ulaznih i ventilacijskih otvora (do 40–50) i dugim tunelima (5-10 m) koji vode do 2-3 velike, pokrivene suhom podlogom, komore gnijezda smještene na dubini od 5 m ,

Aktivnosti jazavca odvijaju se noću. On je svejed, ali preferira biljnu hranu. Jazavac nije agresivan prema grabežljivcima i ljudima, radije se odmakne i sakrije u rupu ili na drugom mjestu, ali ako se naljuti, udari se u nos i ugrize počinitelja, a zatim bježi. Hrani se glodavcima nalik mišima, žabama, gušterima, pticama i njihovim jajima, kukcima i njihovim ličinkama, mekušcima, crvima, gljivama, bobicama, orašastim plodovima i travi. Tijekom lova jazavac mora obilaziti velika područja, kopati po palim stablima, otkinuti koru drveća i panjeve u potrazi za crvima i insektima. Međutim, on pojede samo 0,5 kg hrane dnevno, i samo do jeseni mnogo pojede i hrani masnoću koja mu služi kao izvor prehrane tijekom zimskog sna.

Kune je predstavnik velike obitelji kune. To je okretan i okretan grabežljivac, sposoban u potrazi za plijenom da lako prevlada razne prepreke, popne se na gornju krošnju šume i popne se na stabla. Kune pripadaju vrijednim krznarskim životinjama i ima lijepo plemenito krzno od tamnocrvenog do smeđe žutog..

Izgradnja kune izravno utječe na njezine navike: ova se životinja može kretati samo šuljajući se ili grčevito (u vrijeme trčanja). Fleksibilno tijelo kune djeluje kao elastično proljeće, zbog čega životinja u bijegu na trenutak bljeska u šapama crnogoričnog drveća. Kune se radije drže srednjih i gornjih slojeva šuma. Pametno se penje na drveće, penje se čak i na uspravne debla, što može učiniti s dovoljno oštrim kandžama.

Kuna je pretežno dnevna, lovi se na tlu i većinu vremena provodi u drveću. Kućište kunića naseljava se u šupljinama stabala visokih do 16 metara ili izravno u njihovoj kruni. Kune ne izbjegava samo čovjeka, već laže od njega. Vodi sjedilački život, bez mijenjanja omiljenih staništa, čak i uz nedostatak hrane. Ali povremeno može lutati po proteinima, koji povremeno poduzimaju masovne migracije na velike udaljenosti.

Cijeli njegov način života bio je povezan s šumom. Nalazi se u mnogim šumama, gdje rastu različita stabla, ali najviše preferiraju smreke, borove šume i četinarske plantaže u njihovoj blizini. U sjevernim krajevima - to je smreka-jela, u južnoj - smreka-lijevo, u kavkaskoj regiji - jelovih-bukovih šuma.

Altai Mole

Područje Altai mola zauzima veliko područje zapadnog i središnjeg Sibira. Njegova zapadna granica ide od Semipalatinska do Barnaula, Novosibirsk, gdje se oštro okreće prema zapadu i prolazi vjerojatno sjeverno od Barabinska.

Sibirski krzno je relativno dugo i pahuljasto. Boja krzna uvelike varira od svijetlo-sivog do crnog s čokoladno-smeđom ili: smeđom nijansom različitog zasićenja. Za ne-istrošeno krzno karakterizira izrazito svilenkast sjaj. Ventralna strana je obično više ili manje dosadna. На горле и груди часто развит слабый желтовато – охристый оттенок. Как и у других кротов изредка встречаются полные или частичные альбиносы и хромисты.

По наружным признакам в общих чертах похож на европейского крота, отличаясь, однако, значительно более крупным ростом, толстой, несколько укороченной мордой и более коротким хвостом. Глаза видимы снаружи и снабжены подвижными веками. Череп крупный, кондило-базальная длина его 37.1 – 41.0 мм. Izgleda pomalo ugaono, značajno izduženo, prošireno u nosnom dijelu i spljošteno u području kutije za mozak.

Sable je spretna i snažna životinja s vrijednim krznom, reprezentantom obitelji mustelid. Ovaj grabežljivac je tipičan stanovnik planine i ravničarske tajge. Vodi naseljeni životni stil na odabranom području, u slučaju opasnosti može se preseliti na druga područja. Najbliži rođak sabla je zlatica.

Sable boja kože je promjenjiva i ovisi o sezoni. Zimi je krzno malo svjetlije, ljeti - nekoliko nijansi tamnije. Boja varira od svijetlo smeđe do gotovo crne, na prsima životinja je mala svijetlo žuta mrlja. Smeđa boja postaje tamnija na nogama sabla. Zimi vuna prekriva jastučiće šapa, pa čak i kandže zvijeri. Krzno životinje je meko, gusto i toplo, te je stoga od posebne vrijednosti.

Tipična staništa sabla su euroazijska tajga. Ove životinje se distribuiraju iz planine Ural i do obale Pacifika. Glavni dio teritorija gdje žive sables pripadaju Rusiji. Također, životinje s vrijednim krznom mogu se naći na sjeveru Kine i Mongolije, na japanskom otoku Hokkaido u Sjevernoj Koreji.

Predatori azila organiziraju u pukotinama stijena i šupljina starih stabala, koriste praznine pod korijenom. Unutar, njihove su štale obložene suhim lišćem ili travom, WC je postavljen odvojeno od glavne gnijezdeće komore, ali dovoljno blizu rupe.

Sabli su agilni i prilično snažni grabežljivci zbog svoje veličine. Zemaljski su, najaktivniji u večernjim i jutarnjim satima, ali mogu loviti u bilo koje doba dana. Budući da su štale uglavnom aktivne noću, spavaju tijekom dana. Životinje s dragocjenim krznom radije se kreću po tlu, u vodi ili na drveću koje idu samo u slučaju opasnosti.

U potrazi za hranom za danom, sable traje oko 3-4 kilometra. Zimi se ta udaljenost može povećati i do 10 kilometara, kada je životinja prisiljena voditi polu-nomadski način života u potrazi za hranom. U mršavim godinama, čak i ljeti, sables su prisiljeni trčati od 10 do 20 kilometara kako bi pronašli prikladnu hranu.

Ćelav orao

Prema zakonu koji je na snazi ​​u Sjedinjenim Državama, svatko tko ima barem jedno pero ili bilo koji dio tijela ćelavog orla tereti se za veliku novčanu kaznu. Međutim, ovaj zakon se ne odnosi na Indijance koji perje koriste kao ornamenti.

Glavna hrana ćelavog orla je riba i rakovi. Osim toga, često lovi ptice močvarice.

Obično je jedan ćelavi orao smješten uz vodu u visokom položaju, na primjer, na visokom stablu ili stijeni, i pazi na plijen. Primijetivši ga, ptica lako leti dolje, hvata ribe svojim oštrim kandžama i vraća se na obalu, gdje mirno završava obrok.

Ako ćelav orao ima piliće, on nosi plijen u gnijezdo. Često je borba protiv riba toliko očajna da je orao na trenutak potpuno pod vodom. Kako bi zadržala snagu, ptica je često zadovoljna mrtvom ribom. Osim toga, ćelav orao uzima plijen od drugih, manjih ptica. Zato je Benjamin Franklin govorio da je ova ptica kandidat za simboličnu sliku Sjedinjenih Američkih Država, jer orao živi nepošteno - često dobiva hranu ne vlastitim radom, već je uzima od drugih, slabijih ptica. Iznenađujuće, čini se da Amerika više nego odgovara njenom simbolu!

U XVIII. Stoljeću, kada je ćelav orao postao simbolom Sjedinjenih Država, bilo je oko 75 tisuća tih ptica. No, do kraja 1940. bilo ih je toliko malo da je donesen zakon za zaštitu ovog orla. Sljedeći čimbenici doveli su do katastrofalnog pada broja ćelavih orlova: onečišćenja vode, uništenja orlova poljoprivrednicima i lovcima, budući da je ptica često napadala stoku, korištenje DDT pesticida koji se nakuplja u tijelu ptica i dovodi do njihove niske gustoće.

Orlan obično živi na obali mora, u močvarama, uz rijeke i jezera, gdje možete loviti ribu, koja je glavna hrana. Većina orlova nalazi se u borovim šumama u Floridi iu brojnim uvalama u ovoj regiji. Mjesto na kojem se susreću mnogi orlovi je Aljaska. Tijekom godine pojedinci se nalaze iu mnogim dijelovima Sjeverne Amerike. Obično su to mlade ptice koje nadilaze tisuće kilometara u potrazi za hranom.

Crni djetlić

Žuti ili crni djetlić jedan je od najvećih predstavnika obitelji djetlića. Crna žuna živi u Europi, osim na krajnjem jugu. U Aziji se distribuira na Kavkazu, u Sibiru, na Kamčatki, Sahalinu, Korejskom poluotoku i Sjevernom Japanu. Za stanište odabire visoke listopadne, borove, smrekove i cedrove šume, koje se često nalaze u opekotinama.

Gelna se odnosi na velike ptice, duljina tijela iznosi 50 cm, težina je oko 300 grama. Krila su zaobljena, glava ima veliki, tanki vrat. Crna žuna ima masivan kljun, u obliku dlijeta, dugačak oko 55-65 mm, boja kljuna je žućkasto siva. Ptica ima crnu boju perja, leđa s refleksijom. Na glavi muški ima crvenu kapu perja, koja se nalazi na čelu, na leđima glave i na kruni, a to ga razlikuje od potpuno crne ženke.

Osnova prehrane su poželjni insekti i njihove ličinke. Radije jede drvosječe, kornjače, zlatne ribice. Također jede mravi, gusjenice i ličinke repa. Tijekom dana crna žuna jede od 300 do 650 larvi breze. Tijekom zimskog razdoblja također jede sjeme četinjača, ali u malim količinama.

Crna žuna vodi usamljeni način života, osim sezone parenja, koja počinje početkom ožujka. Mužjaci privlače pažnju ženki, glasno kucaju na drveće i viču. Krik klana zvuči kao grleni "frut-frut-frut", čuje se iz daljine. Ponekad ptice ispuštaju majušno uzbudljiv vapaj - "keee".

Nakon parenja, ptice se nasele zajedno u udaljenim predjelima šume i ispuštaju udubljenje kako bi izgradile gnijezdo. Često poželjno da se nasele u istom gnijezdu nekoliko godina za redom. Ali ako gnijezdo zauzimaju druge ptice (crne djetliće udubine često naseljavaju sove, clintuha) ili u šumi ima mnogo slobodnih stabala, onda par izvuče novu šupljinu.

Bijeli rep jelen

Jelena štekavca uključena je u rod američkih jelena obitelji jelena. Formira vrstu koja živi u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Najveći broj životinja koncentriran je u južnoj Kanadi, SAD-u i Meksiku. U Južnoj Americi predstavnici vrsta žive samo na sjevernom dijelu kontinenta. Stanište je najraznovrsnije: šume, stepa, polu-pustinje i močvare. Ovo koplje koje se svugdje prilagođava lokalnim uvjetima. Sredinom prošlog stoljeća predstavnici vrste dovedeni su u Skandinaviju, gdje su se brzo prilagodili. Ukupno danas u svijetu ima oko 14 milijuna tih nezahtjevnih životinja.

Veličine su različite i ovise o staništu. Sjever, veće životinje. Predstavnici vrsta koje žive u Kanadi i na sjeveru Sjedinjenih Država teže od 60 do 130 kg. Kod pojedinačnih mužjaka težina doseže 155 kg. Ženke nisu teže od 90 kg. Južno od jelena se skuplja. Njihova težina varira od 35 do 50 kg. Prosječna težina mužjaka, bez obzira na regiju, iznosi 68 kg, a za ženke 45 kg. Visina u grebenu varira od 55 do 120 cm, a duljina tijela je 95-220 cm, a rep ulazi i ovdje. Njegova je duljina 10–37 cm.

Koža u proljeće i ljeto crvenkasto-smeđa. U jesen i zimi sivo-smeđa. U gornjem dijelu tijela dlaka je nešto tamnija nego u donjem. Rep je na vrhu smeđ, a na dnu bijeli. Kada životinja trči, podiže rep. U vrijeme opasnosti, to je signal kongenerima. Samo muškarci imaju rogove. Ispadaju ih na kraju sezone parenja. Na tom mjestu počinju rasti nove formacije. Na svakom rogu postoje procesi.

Ljudi predstavnici vrste su oprezni. To ne čudi jer je čovjek uvijek nemilosrdno ubijao te životinje i početkom 20. stoljeća smanjio broj stanovnika na minimum. Tada se polako povećavao, ali nije dosegao bivše desetke milijuna. Za vrijeme trčanja, jelen može doseći brzinu od 75 km / h. Duljina skokova u ekstremnoj situaciji je 10 metara, a njihova visina doseže 2,7 metara.

Hrana jelena štekavca je raznolika. Životinje jedu lišće, travu, pupoljke, bobice, žir, žito, voće. Značajke želuca omogućuju vam da jedete gljive i otrovni bršljan. Dijeta u potpunosti ovisi o godišnjim dobima. U nekim slučajevima, ti artiodaktili mogu jesti poljske miševe, piliće i ptice.

Virginian sova

Velika ptica grabljivica koja pripada obitelji sova i koja je uobičajena na području Sjeverne i Južne Amerike naziva se Virginian sova. Po prvi put ova vrsta je otkrivena i opisana na teritoriju Virginije i stoga je dobila odgovarajuće ime. Stanište pokriva gotovo cijelu Sjevernu Ameriku, sve do subarktičkih regija na sjeveru.

Ove ptice također žive u Srednjoj Americi, na sjeveru Južne Amerike, u Argentini, Boliviji i Peruu. Nema ih u Amazoniji i na jugu Južne Amerike. Stanište je najraznovrsnije. To je listopadna, crnogorična, mješovita, tropska šuma, pampas, prerije, pustinje, planinska područja, močvare, subarktička tundra. Nalaze se na nadmorskoj visini od 3,3 tisuće metara. Izvan razdoblja gniježđenja prednost se daje otvorenom terenu, au sezoni parenja šumovit. Ova vrsta je podijeljena u 10 podvrsta.

U obitelji, predstavnici vrste sova inferiorni su po težini i veličini samo prema polarnoj sovi. Tijelo je u obliku bačve, glava je velika, krila su široka. Oči su velike i tek nešto manje od očiju osobe. Oni su dobro prilagođeni noćnom lovu i pružaju binokularno vidno polje. Boja rožnice je narančasto-žuta.

Duljina tijela je 43-65 cm, raspon krila 91-153 cm, dok su ženke veće od mužjaka u prosjeku za 15%. Prosječna težina ženki iznosi 1,6 kg, a kod mužjaka 1,2 kg. Dužina repa je 17-25 cm, a noge i kandže su velike i snažne. Prosječna duljina nogu je 20 cm, a otvori su sakriveni perjem, dok je lijevo uho nešto veće od desnog.

Weasel - vrlo agresivna i krvožedna životinja, u stanju izvršiti odvažne pljačke u privatnim kućanstvima stanovništva. Međutim, najviše iznenađuje što je ova životinja lasica, ako je mjesto gdje je priroda “obdarena” takvim karakteristikama vrlo sićušno i lijepo stvorenje - duljina njenog tijela dostiže prosječnu dužinu od samo 16-18 centimetara.

Weasel ima fleksibilno, dodgy, dugo, tanko tijelo. i je najmanji predstavnik reda grabežljivaca. Izvana, lasica je vrlo slična hermelinu, podsjećajući ga na strukturu tijela i boju krzna. Razlike između njih su u manjoj veličini lasice i monokromatnosti njenog nešto kraćeg repa od hermelina (duljine do 9 cm, bez tamne kićanka). U njegovoj podnožju nalaze se posebne žlijezde koje izlučuju tajnu s odvratnim oštrim mirisom.

Krzneni ljubimac miluje kratko i čvrsto, Boja ovisi o sezoni. U zimi, lasica ima bijelu boju, a ljeti smeđkasto smeđa na vanjskoj strani šapa, u repu, na bokovima, leđima i vrhu glave - samo je unutarnja strana šapa, trbuha, prsa, ruba na gornjoj usni i grlu još bijela. Što se tiče gustoće krzna, krzno lasice je uvijek isto - ljeti, zimi, s jedinom razlikom što je u toplom razdoblju kosa nešto kraća i tanja od zime. U nekim južnim staništima životinja uopće ne mijenja boju, a uglavnom ostaje smeđa.

Lasica se izvrsno penje, trči pa čak i pliva - tako je okretna i okretna životinja, Ono što razlikuje njezine navike je drskost, krvožednost u napadima i hrabrost, pa se često može uhvatiti noću u ljudskom prebivalištu, gdje ulazi u gospodarstvo kroz najuže rupe i pukotine. Lasica je aktivna u različita doba dana, ali obično lovi noću ili u sumrak.

Tradicionalno vodi više zemaljski način života. Pomiče skokove. Zaobilazeći teritorij, on se radije drži grmlja i drugih prirodnih ili umjetnih pokrivača. Nezaštićeni prostor pokušava izbjeći. U jednom danu, lasica je u stanju prevladati jedan ili dva kilometra. Zimi se seli u snježne praznine.

Zbog svoje male staske, lasice često umiru kada su zgnječene većim životinjama, ali često imaju vremena da grize protivnike. U vrijeme borbi, mužjaci lasica ispuštaju vrlo glasno cviljenje.

Desman je molekulski sisavac. Pripada klasi insekata. U prošlosti - objekt aktivnog lova. Trenutno je životinja uvrštena u Crvenu knjigu Rusije i zaštićena je. Potpuniji opis životinjskog pacova je naveden u nastavku.

Oskrat je rijetka relikvija koja je endemska u Rusiji. Prethodno se često susrela u Europi sve do Britanskog otočja. Moderno prirodno stanište desmana ograničeno je na slivove Volge, Dnjepra, Urala i Dona. I dalje se nalazi u Ukrajini, Kazahstanu, Bjelorusiji i Litvi.

Izgled životinjskog mošnjaka impresionira svojom singularnošću. To je prilično velika zvijer s duljinom tijela od 18-22 cm, rep je iste duljine i težine do 520 g. Rep muškrata je prekriven slojem rožnatih ljusaka, a uz njih uz vrh su i tvrde dlake koje formiraju kobilicu. Rep na samoj osnovi je kao da je preopterećen (ima najmanji promjer). Na samom presretanju (prva trećina duljine repa) je hruškasto zadebljanje. Tu su mošusne, mirisne žlijezde, masna tekućina iz koje prolaze brojni otvori - nalaze se na donjoj strani ovog zadebljanja. Rep za zadebljanje zamjetno stisnut sa strane. Otvori nosa desmana se zatvaraju posebnim ventilom u nosnoj šupljini. Životinja ima vrlo duge vibracije, a osjetljiva dlaka raste na tijelu. Desman ima vrlo kratke udove, 5-prstiju, dok su stražnje noge šire i veće od prednjeg dijela stopala. Prsti na kandžama se spajaju plivajućim membranama. Kandže su duge, dobro su razvijene i blago zakrivljene. Duž rubova šapa nalazi se rub krute kose koja povećava površinu plivanja svake šape. Krzno od pacova je baršunasto, debelo, vrlo izdržljivo. Dlake od krzna kod desmana nisu uređene kao druge životinje: šire se prema gore i sužavaju se prema korijenu. Boja leđa je sivkasta ili tamnosmeđa, trbuh je srebrnasto siv ili srebrnasto bijele boje.

Ermina je mala životinja u obitelji obitelji lasica. Izvana izgleda kao kuna: ista izdužena tijela, kratke noge i dug vrat. Osim toga, hermelin ima male zaobljene uši, tipične za sve životinje koje pripadaju Kunimu. Izgled životinje je zavodljivo sladak, ali zapravo je hermelin prilično opasan, hrabar i krvožedni grabežljivac. Kada životinja nema drugog izlaza, može napasti osobu. Njeno krzno je možda najvrednije od svih krznenih životinja. Zbog krzna pravimo hermelin. U prirodi postoji oko 26 podvrsta hermelina, koje se razlikuju po vrsti krzna i veličini životinje.

Ermin je mala životinja, slična lasicama u strukturi tijela i glave. Tijelo je tanko, dugo i fleksibilno, jer životinja vodi mobilni život i lovi glodavce. Šape su kratke, pa se čini da je hermelin čučanj. Imaju duge, oštre, uporne kandže koje mu pomažu da se kreće kroz drveće, ali nisu dovoljno jake da kopaju jazbine. Također, na šapama životinje se spajaju membrane koje zimi zarastaju mahovinom, povećavajući područje stopala i životinja postaje lakša za kretanje kroz snijeg. Glava je trokutasta sa šiljastom njuškom, uši su okrugle, kao i sve ostale dagnje, nos i oči su crne. Hermin ima vrlo oštre zube, jer je njegova glavna hrana glodavci.

Ova mala životinja je vrlo pametna i pokretna. On se kreće brzo i malo nemirno. Dok lovi u toplijim mjesecima, hermelin može hodati i do petnaest kilometara na dan, a zimi do tri kilometra. Na snježnom pokrivaču, životinja se kreće do pola metra, dok su joj trkači stražnje noge. Kada ga napadnu drugi grabežljivci, on više voli sjediti na drveću dok progonitelj ne ode.

Neprijatelji hermelina također su: crvena i siva lisica, kuna, sable, ilka, američki jazavac, a također i grabljivica. Postoje slučajevi da domaće mačke hvataju hermelin. Mnoge životinje umiru od zaraze nematodom, parazitskom bolešću, koju toleriraju rovke.

Common Viper

Ova zmija je dugačka 35-50 cm, a obična zmija može biti drugačije boje, ali za sve gnjide postoji jedna posebna osobina: to je tamni cik-cak na leđima, od stražnjeg dijela glave do kraja repa, koji se sa svake strane prati uzdužnim redom tamnih mrlja. Može se pretpostaviti da je glavna boja vipera srebro, ali to je proizvoljno, jer postoje svijetlo sive, žute, zelene i smeđe jedinke. Trbuh poskoka je tamno sive ili čak crne boje. Kraj repa je uvijek svjetlija boja, često limun.

Viperi imaju velike, zaobljene oči. Neki kažu da odražavaju neku vrstu lukavosti i agresije. Цвет радужной оболочки обыкновенно яркий огненно-красный, у темных самок – светлый красновато-бурый.

В месте обитания у гадюки нет каких-то особых пристрастий, она может встречаться то тут, то там: в лесах и в пустынях, на горах, лугах, полях, болотах и даже в степях. Главное, чтобы было достаточно пищи и света, а к остальному она не предъявляет особых требований. Особенно много гадюк встречается в болотистых местах. Ovdje ponekad žive u zastrašujućim brojevima.

Unatoč činjenici da vipers vole svjetlost i toplinu, ne može se tvrditi da ova zmija vodi dnevni život, naprotiv, oni su spori u danu, vole upijati sunce, i kako se sumrak približava, zmije postaju aktivne i vuku se u lov. Čak su joj i oči prilagođene gledanju u mraku: učenik može rasti i skupljati se, što je rijetko u gmazova.

Hrana za gujine se uglavnom sastoji od toplokrvnih životinja, osobito miševa, koje zmija preferira bilo kojoj drugoj hrani. Iz opažanja znanstvenika slijedi da ona hvata miševe ne samo na tlu, već i pod zemljom. Pilići, osobito one ptice koje se gnijezde na tlu, često padaju na plijen. Može loviti odrasle ptice. Jede žabe i guštere samo kao posljednji izbor.

Šume Rusije

  • Na karti prirodnih zona pronađite zonu tajge, zonu mješovitih i listopadnih šuma. Što možete reći o njima na karti? Saznajte kako prikazati šumska područja na karti.

Južno od zone tundre postaje toplije. Međutim, ovdje ima dosta oborina. Zbog dovoljne količine topline i vlage ovdje mogu rasti stabla. Zona tundre postupno zamjenjuje šumska tundra, a šumska tundra - šumama.

Naša zemlja se često naziva velikom šumskom moći. Doista, šume zauzimaju više od polovice teritorija Rusije.

Tla u šumskim zonama bogatija su hranjivim tvarima nego u tundri, flore i faune je mnogo raznovrsnija.

Odaberite rad u grupi u jednom od zadataka.

  1. Upoznajte se s udžbenikom o prirodi tajge. Uzmite u obzir herbarske biljke tajge. Odredite njihova imena uz pomoć udžbenika i determinantnog atlasa. Razmislite što će vam znakovi pomoći da naučite ove biljke u prirodi.
  2. Upoznajte se s udžbenikom s prirodom mješovitih i listopadnih šuma. Uzmite u obzir herbarijske biljke ove šumske zone. Odredite njihova imena uz pomoć udžbenika i determinantnog atlasa. Razmislite što će vam znakovi pomoći da naučite ove biljke u prirodi.
  3. Uz pomoć crteža udžbenika upoznajte divljač tajge. U tekstu udžbenika pronaći informacije o nekim životinjama. Što su posebno zanimljivi? Na slici i tekstu udžbenika, ispričajte nam o ekološkim vezama u tajgi. Napraviti model prehrambenog lanca, karakterističnog za tajgu.

Prema rezultatima rada, pošaljite poruku razredu.

Različita stabla zahtijevaju različite količine topline: jednu manje, drugu više. Crnogorice - smreka (1), bor (2), ariš (3), jela (4), cedar (5) - manje su zahtjevne topline. Dobro rastu u sjevernom dijelu šumske zone. Ova stabla tvore crnogorične šume - tajgu.

Ljeto u tajgi je puno toplije nego na tundri, ali zima je vrlo hladna. Tu je i permafrost. Istina, ljeti je površina zemlje odmrznuta do veće dubine nego u tundri. To je vrlo važno za stabla sa svojim snažnim korijenima.

Upoznajte se s nekim životinjama tajge.

Kedrovka je jedna od najzanimljivijih taiga ptica. Za zimu, ona pohranjuje za sebe u različitim osamljenim mjestima pinjole - sjemenke cedrovine. Nakon toga ne nalazi neke od tih oraha. I daju nove izbojke. Na taj način lješnjak pomaže cedrovini da se razmnožava i naseljava.

Chipmunk izgleda kao vjeverica, ali gotovo pola svoje veličine. Karakteristična značajka chipmunk-a je pet tamnih pruga na leđima. Ova životinja pametno se penje na drveće i živi u plitkoj rupi ispod palube ili ispod panja. Chipmunk se hrani uglavnom pinjolima i drugim sjemenkama. U svojoj rupi pravi velike zalihe hrane, koje jede u proljeće, nakon hibernacije.

Leteća vjeverica je rođak vjeverice, nešto manje veličine. Za razliku od vjeverice, leteća vjeverica ne samo da može spretno skakati s grane na granu, nego i letjeti, točnije, planirati znatnu udaljenost - do 40 - 50 metara! Uloga krila njezina igra krzna prekrivena kožnim nabora između prednje i stražnje noge.

1. Orašar. 2. Falcon-merlin. 3. Leteća vjeverica. 4. Vjeverica. 5. Plemeniti jelen. 6. Sable. 7. Elk. 8. Smeđi medvjed. 9. Chipmunk. 10. Ris. 11. Bijeli zec. 12. Hazel. 13. Gajdere. 14. Poljakinja.

Sable je grabežljivac. Njegov glavni plijen su glodavci. Sable preferira živjeti u tamnoj, gluhoj tajgi, gdje rastu smreka, jela i cedrovina. Jednom su sabuli bili brojni, ali zbog lijepog, skupog krzna gotovo su potpuno uništeni. Stvaranje rezervi pomoglo je spasiti ovu divnu zvijer.

Mješovite i bjelogorične šume

Južno od tajge zima je mnogo blaža. Permafrost nije ovdje. Ti su uvjeti povoljniji za listopadno drveće. Stoga se mješovite šume nalaze južno od tajge. Ovdje, kao što je bilo, crnogorično i listopadno drveće.

Više južnije šire širokolisne šume. Formiraju ih termofilna stabla sa širokim, velikim lišćem. Ova stabla uključuju hrast (1), javor (2), lipe (3), pepeo (4), brijest (5). Ove se pasmine nazivaju širokolisne, za razliku od onih sitnih listova, koje uključuju brezu, aspen.

Razgovarat će

Usporedite prirodu tundre i šumskih zona.

Provjerite sami

  1. Pokaži područja šuma na karti.
  2. Koji su prirodni uvjeti šumskih zona povoljni za rast drveća?
  3. Značajke rezanja tajge, mješovitih i listopadnih šuma.
  4. Navedite primjere taiga životinja.
  5. Koje su ekološke veze u tajgi?

Domaći zadaci

  1. Nacrtajte kako zamišljate tajgu, mješovitu i bjelogoričnu šumu.
  2. Koristeći internet, pripremite poruku o jednoj od biljaka ili životinja prikazanih na slici.

U sljedećoj lekciji

Upoznajemo ulogu šuma u prirodi i ljudskom životu, ekološka pitanja i očuvanje prirode u šumskim područjima. Naučit ćemo se ispravno ponašati u šumi.

Zapamtite ono što već znate o ulozi šume u ljudskom životu. Koja se pravila ponašanja moraju poštivati ​​kako ne bi naštetila šumi?

Tajga. Biljke i životinje

Prirodna zona tajge nalazi se na sjeveru Euroazije i Sjeverne Amerike. Na sjevernoameričkom kontinentu, protezao se od zapada prema istoku za više od 5 tisuća.

km, au Euroaziji, nastao na Skandinavskom poluotoku, proširio se na obale Tihog oceana. Euroazijska taiga najveća je kontinuirana šumska zona na Zemlji.

Ona zauzima više od 60% teritorija Ruske Federacije. Taiga sadrži ogromne rezerve drva i opskrbljuje atmosferu velikom količinom kisika.

Na sjeveru taiga glatko prelazi u šumsku tundru, postupno taiga šume ustupaju se svjetlim šumama, a zatim razdvajaju skupine drveća. Najdublje taigne šume dolaze u šumsku tundru duž riječnih dolina, koje su najzaštićenije od jakih sjevernih vjetrova.

Na jugu taiga također postupno prelazi u crnogorično-lišćarske i listopadne šume. Ljudi su već stoljećima intervenirali u ovim krajolicima u prirodnim krajolicima, tako da su sada složeni prirodno-antropogeni kompleks.

Taiga gotovo u potpunosti pokriva područje Rusije. Autor: Joonasl

U Europi taiga šume zauzimaju gotovo cijeli Skandinavski poluotok i Finsku. U Rusiji, južna granica tajge počinje oko geografske širine Sankt Peterburga, proteže se do vrela Volge, sjeverno od Moskve do Urala, zatim do Novosibirska, a zatim do Habarovska i Nakhodke na Dalekom istoku, gdje ih zamjenjuju mješovite šume. Sve zapadne i istočne Sibira, najveći dio Dalekog istoka, planinski lanci Urala, Altai, Sayani, Bajkal, Sikhote-Alin, Veliki Khingan prekriveni su tajga šumama.

Klima taigne zone unutar umjerene klimatske zone varira od mora na zapadu Euroazije do oštro kontinentalnog na istoku.

Na zapadu, relativno toplo ljeto +10 ° C i blaga zima (-10 ° C), padavine padaju više nego što mogu ispariti. U uvjetima prekomjerne vlage, proizvodi razgradnje organskih i mineralnih tvari prenose se u "niže slojeve tla, tvoreći bistri podzolski horizont, po kojem se prevladavaju tala tajge zone podzolički. Permafrost doprinosi stagnaciji vlage, tako da velika područja unutar ove prirodne zone, osobito na sjeveru europske Rusije iu zapadnom Sibiru, zauzimaju jezera, močvare i močvarne svjetlosne šume.

U tamnim crnogoričnim šumama koje rastu na podzolskim i zamrznuto-taignim tlima dominiraju smreka i bor, te po pravilu nema podrasta. Pod prekriženim krunama vlada sumrak, u donjem sloju rastu mahovine, lišajevi, forbe, guste grmlje paprati i jagode - lingonije, borovnice, borovnice. Na sjeverozapadu europskog dijela Rusije prevladavaju borove šume, a na zapadnoj padini Urala, koje karakteriziraju veliki oblaci, dovoljna količina oborina i teški snježni pokrivač, šume smreke i jele i smreke i jele.

Na istočnoj padini Urala vlažnost je manja nego na zapadu, pa je stoga sastav šumske vegetacije drugačiji: dominiraju lagano crnogorične šume - uglavnom bor, ponekad ariš i cedar (sibirski bor).

Lagane crnogorične šume karakteristične su za azijski dio tajge.

U Sibirskoj tajgi, ljetne temperature u kontinentalnoj klimi rastu do +20 ° C, a zimi u sjeveroistočnom Sibiru mogu pasti na -50 ° C.

Na području zapadno-Sibirske nizine u sjevernom dijelu rastu uglavnom šume ariša i smreke, u središnjem dijelu - bora, u južnom dijelu - smreka, cedar i jela. Lagane crnogorične šume manje su zahtjevne za tlo i klimatske uvjete i mogu rasti čak i na neplodnim tlima.

Krune tih šuma nisu zatvorene i kroz njih sunčeve zrake slobodno prodiru u donji sloj. Grmoviti sloj lagane četinarske tajge sastoji se od johe, brežuljka i vrbe, grmlja bobica.

U središnjem i sjeveroistočnom Sibiru, u uvjetima oštre klime i permafrosta, dominira arišna tajga. Crnogorične šume Sjeverne Amerike rastu u umjereno kontinentalnoj klimi s hladnim ljetima i prekomjernom vlagom.

Sastav biljaka ovdje je bogatiji nego u europskoj i azijskoj tajgi. Stoljećima je gotovo čitava taiga zona patila od negativnog utjecaja ljudskih aktivnosti: poljodjelstvo, lov, sijeno u poplavnim područjima rijeka, selektivna sječa, zagađenje zraka itd.

Samo u udaljenim dijelovima Sibira danas možete pronaći kutove netaknute prirode. Ravnoteža između prirodnih procesa i tradicionalne gospodarske djelatnosti, koja se razvija već tisućama godina, danas se uništava, a taiga je takva, prirodni kompleks postupno nestaje.

Šumska vegetacija tvori zone tajge i mješovite šume. U zoru čovječanstva područje Zemljine šume iznosilo je 7,5 milijardi hektara. Trenutno se šumska površina svijeta procjenjuje na 3,26 milijardi.

ha, od čega je na području šumarstva CIS-a 738 milijuna hektara. Crnogorične šume zauzimaju oko 77% površine koju zauzimaju šume, a njihovi drvni resursi su jednaki 86% rezervi drva CIS-a. Unutar CIS-a, tajge i mješovite šume zauzimaju 32,4% površine zemlje.

Površina šumskog fonda CIS-a iznosi 1,238 milijuna hektara, odnosno 55% teritorija zemlje.

U šumskim zonama od zapada prema istoku, provincijske razlike u vegetacijskom pokrovu dobro su izražene, ne samo zbog modernih klimatskih uvjeta, već i zbog cjelokupnog procesa prirodno-povijesnog razvoja prirode CIS-a.

Mehanički sastav tla, stupanj manifestacije podzoličkog procesa i priroda vlaženja utječu na rasprostranjenost vegetacije unutar svake zone, stvarajući određene uvjete staništa za pojedine biljke i fitocenoze.

Na primjer, borovina, koja je manje zahtjevna za hranjive tvari, raste na tlima laganog mehaničkog sastava, različitih stupnjeva podzolizacije, bez obzira na klimatske uvjete ne samo šume, već i susjednih područja.

Šumska vegetacija značajno je izmijenjena ljudskim aktivnostima, posebno u mješovitim šumskim područjima.

Za tajgu i mješovite šume karakteristične su tri vrste prirodne vegetacije: šuma, livada i močvara.

U istočnoeuropskom dijelu tajge karakteriziraju se: europska i sibirska smreka, bor, sibirska jela na sjeveroistoku, ariša Sukačev, sibirski cedar (sibirski cedar).

U Sibiru, glavne vrste koje formiraju šume su smreka, bor, sibirski i dahurijski lišće, jela i cedrovina.

Sibirska smreka u istočnoj europskoj tajgi široko je rasprostranjena, počevši od poluotoka Kola, europska smreka doseže na istoku do područja Kazana, na jugu - do sjeverne granice černozema, sibirska jela doseže zapadno od gornje Sukone.

Sibirski ariš prevladava u zapadnom Sibiru, u europskom dijelu - Sukachev ariš, dosežući južni vrh Onog zaljeva Bijelog mora i istočnu obalu Bijelog jezera, odakle granica njegove raspodjele ide u gornji tok rijeke Kerzhents i srednji tok Vetluga.

U Sibiru istočno od Yeniseia, u područjima permafrosta, raste Dahurijski ariš, čiji se korijenski sustav nalazi horizontalno iznad permafrosta.

Sibirski cedar bor na Ruskoj ravnici dolazi malo zapadno od sredine Pechora. Nadalje, njezina granica ide strmo prema jugu, ne dosežući Sverdlovsk. U zapadnom Sibiru, cedar bor je karakterističan za urman ili pocrnjela tajga.

U Središnjem i Istočnom Sibiru, cedar je dostupan na velikim površinama, ulazi u basen Aldan i istočnu Transbaikaliju. Međutim, najtipičnija vrsta drveća za ova područja je arapska jahta.

Patuljasti oblik cedra ili cedrovog vilenjaka raširen je obično u subalpskom pojasu planina, počevši od zapadnog središnjeg Sibira, uključujući sovjetske otoke u morima Tihog oceana.

Na Dalekom istoku u tajgi su zastupljeni elementi Okhotske flore: Ajanova smreka, vrlo drevna vrsta, prilično bliska jednoj od stabala jele balkanskog poluotoka, bijela jela i breza od kamena.

Potonji nisu visoko u planinama.

U tajgi su i vrste sitnog lišća: breza, trešnja i siva joha. Šume sitnih listova obično su sekundarnog podrijetla, uzgajaju reznice ili spaljuju crnogorične šume. U brojnim lokalitetima europskog dijela CIS-a te stijene čine privremene male šume koje nisu vrijedne.

Budući da su više svjetlosne vrste od smreke i jele, bez ljudske intervencije oni se obično odreknu svojih četinjača.

Široke listne vrste u sastavu tajge su gotovo u potpunosti odsutne, samo u europskom dijelu ulaze u traku srednje i južne tajge, međutim, ovdje širokolisne vrste nisu bitne komponente biljnih zajednica.

Najudaljeniji sjever je javor. Javor Arial doseže sjevernu obalu Ladog jezera, prolazi do Onog jezera, ide oko istočne obale Bijelog jezera i odlazi na

Što životinje žive u tajgi

Kirillov. Sjeverna granica jezera nalazi se na sjeveru Onogskog jezera, te se proteže duž srednjeg toka sjevernog Dvina, malo južno od ušća Vychegde i sjeverno od rijeke Kama. U zapadno-sibirskoj niziji nađen je oblik grmlja, koji se nalazi u regiji Tobolsk.

Na zapadnim obroncima Kuznetskog Alataua nalazi se lišna šuma - "lipa".

Sjeverna granica Dubaprohoda od Vyborga do Lenjingrada, nešto južnije od Bijelog jezera, na Vologdi, južno od Kirova i na Uralu, do geografske širine Sverdlovska.

Najčešći u CIS tajga su arišne šume, smrekove šume i borove šume.

Smreka je pasmina tolerantna u hladu, oblikuje bliske zasade s lošim travnatim pokrivačem na plodnijim glinastim i umjereno vlažnim tipovima tla.

Imajući plitki sustav korijena, smreka se može naseliti u područjima s permafrostom, ali ne podnosi močvarna tla, dajući tako borovinu u takvim slučajevima. Oštro kontinentalna klima za smreku je nepovoljna, pa je na jugu mnogo rjeđa od bora, koji u dolinama rijeka ulazi u stepsku zonu. U sastavu istočno-europskih smrekovih šuma nalaze se grmlje i zeljaste biljke (složene smrekove šume), sateliti listopadnih vrsta drveća.

Postoje razlozi za vjerovanje da je moderno doba povoljnije za smreku nego za hrast i druge vrste širokog lišća. Snažna podzolizacija tla dovodi do nestanka hrasta i nekih drugih listopadnih vrsta drveća koje zamjenjuju smreke. Jela je prilično blizu smreke u uvjetima okoliša, ali je mnogo rjeđa.

Bor je svjetlo-ljubavna pasmina, malo zahtjevna na tlu i na količinu vlage.

Raste na pjeskovitom podzoliziranom pijesku, na sfagnarskim močvarama, na granitnim ili karbonatnim stijenama. Na mjestu smrekove šume često je bor s brezom i jasikom. Pod njihovim krošnjama započinje obnova smreke, koja potom preuzima svjetlucave stijene i istiskuje ih.

Ariš je pasmina s iglama izbačenim za zimu, vrlo rasprostranjena u Sibiru i na Dalekom istoku, raste na slabo dreniranim tlima (Yakutia), izrazito hladno-otpornim, osobito Dahurian ariš.

Za visoku kvalitetu drva, ariš za sibirske stanovnike naziva se "sibirski hrast".

Uvjeti tla u mnogim mjestima tajge prilično su povoljni za poljoprivredu. Prepreke poput prekomjerne vlage i ozbiljnosti klime u velikoj su mjeri eliminirane pod utjecajem stanovništva i kulture. Ввиду этого во многих таежных районах были открыты работы по образованию переселенческих участков, которые давали очень удовлетворительные в общем результаты.

Животный мир тайги значительно богаче животного мира лесотундры и тундры.

Таежный лес круглый год обеспечивает животных разнообразными кормами: травами, кустарничками, листьями и ветвями деревьев, почками и семенами древесных пород, хвоей, ягодами, грибами. U šumi, koja ima svoju posebnu mikroklimu, životinje manje trpe zbog naglih promjena vremena, osobito zbog jakih vjetrova. Šumska kruna, šupljine drveća, mrtva tlo služe kao dobra zaštita od grabežljivaca i pogodne su za gnijezdo.

Tipične životinje iz tajge od sisavaca su los, smeđi medvjed, ris, leteća vjeverica, sablja, veverica, kolono, bijeli zec, od glodavaca nalik mišima, vrlo česte crveno-sive voluharice.

U močvarama i lišajima nalazi se, iako ne često, sob, u prošlosti običan stanovnik tajge.

Na jugu zone poznati su srna i zec.

Populacija ptica u zoni je vrlo raznolika. Najkarakterističnije su šumski tetrijeb, divlji lješnjak, Želna, ili crni djetlić, troprstni djetlić, veliki šaren djetlić, mali šaren djetlić, kuksha, oraščić, orah, sivka, sova. To ukazuje na povećanje tajge ptica dok se kreću od zapada prema istoku. Tipične taigne ptice u europskoj tajgi su 23-26 vrsta, u zapadnom Sibiru - 30-33, istočno od Yenisei - 57-79.

Pojavljuju se gmizavci - obična zmija, živopisni gušter, već uobičajena, postoji nekoliko vrsta vodozemaca. Svijet kukaca odlikuje se izuzetnom raznolikošću i bogatstvom.

Dovoljno je napomenuti da samo fauna Diptera u šumskim krajolicima SSSR-a ima najmanje 7000-8000 vrsta, au tajgi se značajno povećavaju ukupne rezerve zoomasa, koje na sjeveru iznose 100-150 kg / ha, a na jugu od 160 do 300 kg / ha. Najveći dio ce pada na gliste, a udio kralježnjaka u ukupnim rezervama zoomassa je neznatan - u prosjeku 2,24 kg / ha.

Crnogorična šuma tajge i životinje u njoj su u teškom odnosu.

Ovisnost životinjskog svijeta o šumi sasvim je očita. U isto vrijeme, šuma je pod vrlo snažnim, svestranim utjecajem životinja.

Vjeverica, kako bi se hranila, u jednom danu, grizu oko 30 smrekovih čunjića, ili do 130 ariša, ili do 200-300 bora, koristeći sva sjemena koja sadrže. Procjenjuje se, primjerice, da se u smrekovim sastojinama Arkhangelske regije u tlo sije u samo 38% sjemena, ostatak sjemena uništava vjeverica, djetlići i križanci.

Ogromne štete na zalihe borovih oraha uzrokuju oraščić, vjevericu, vevericu. Kedrovka, koja organizira brojne spremišta od cedrovih oraha - od nekoliko stotina do nekoliko tisuća po hektaru, aktivno doprinosi naseljavanju cedra. Do 5 kg odabranih pinjola pronađeno je u jazbinama.

Zimi glodavac svakog mjeseca pojede oko 6 kg suhih iglica bora ili cedra, što znatno umanjuje mnoga stabla, dok divlji lješnjak skuplja tvrde listove.

Djetlići ne samo da pripremaju šupljine, već i "prstenuju" stabla za piće, što rezultira time da kora nekih stabala, osobito breza, podsjeća na sito. Borove šiblje, Aspen, planinski jasen, vrba jako pate od losa. Kora i izbojci trešnje, vrbe i mnogih drugih vrsta drveća do proljeća ispadaju da ih pojede zec-bijeli zec. Ženke koje vode zimski aktivan, snježni način života, na mjestima njihovih okreta, u potpunosti jedu borovnice, lončiće, mahovine i lišajeve.

Takva mjesta ljeti podsjećaju na minijaturne požare. “Očito je da je upravo zimska aktivnost voluharica i leminzi glavni uzrok ekstremno neravnomjerne raspodjele pokrova grmlja koji je toliko karakterističan za sjevernu tajgu.

U ljeto, mnoge životinje voljno jedu mnogo gljiva ... U tajgi, jeleni posebno traže gljive i pohlepno ih jedu, a prema nekim informacijama, čak i imaju posebne migracije. "

Opasni štetnici crnogoričnih šuma - mnogi insekti.

Siberian cedar svilena buba uzrokuje sušenje cedra na stotine tisuća hektara. Ništa manje štete na arisu u Sibiru uzrokuju moljci od ariša. Crnogorične šume na ruskoj ravnici osobito su pogođene borovim svilcima i redovnicom.

Metode kemijskog i biološkog suzbijanja šumskih štetnika se široko koriste u šumarskoj praksi.

Životinje utječu na više od jedne vegetacije. U nekim slučajevima, pod njihovim utjecajem, formiraju se posebni krajobrazni kompleksi. Izvrstan primjer zoogenih šumskih predjela je zvijer solonjec.

Prema zapažanjima E. N. Matyushkina, u planinama Sikhote-Alin svaki takav obrok soli-soli dnevno na 30-50 losa i jelena. Travni pokrivač na solonjecu je potpuno slomljen, nema drveća ili vrlo malo njih.

U središtu trakta nalaze se jame i udubljenja u obliku kaverne, gdje su zvijeri solontsut. Duž predgrađa - sa životinjskih staza - zamagljena tla, erozijski utori, pali stabla.

Tako se u šumi javlja otvorena proplanak, gdje je koncentracija krvotvornih dipterana, grabežljivaca, lovaca, pubis, pa čak i livadnih ptica - t.

e. cjeloviti krajobrazni kompleks, oživljen djelovanjem životinja.

Drugi primjer je sječa drva, razvoj u mjestima gdje se dabrovi naseljavaju. To su područja bujne poplavne šume s nasumično raspršenim i naslaganim stablima stabala, s masom grana i strugotina. Na sjeveru tajge, gdje se obnova šume, osobito breze, javlja s poteškoćama i sporo, takva sječa, čak i napuštena, zadržava svoje karakteristike već više od desetljeća.

Izvor informacija: Milkov F.N.

Prirodne zone SSSR-a / F.N. Mielke. - M .: Misao, 1977. - 296 str.

Pogledajte videozapis: Xiaomi Mi A2 recenzija - izuzetan pametni telefon povoljne cijene (Svibanj 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org