Životinje

Ussurijski (himalajski) medvjed

Pin
Send
Share
Send
Send


Himalajski (inače bijelo grudi, Ussurijski) medvjed živi u blizini rezervata Sikhote-Alin, na granici Rusije, Kine i Koreje. Upravo je ovdje zona Dalekog istoka listopadnih šuma. Brojne male rijeke neprestano su je probijale.

Po veličini, himalajski medvjed je točno pola veličine smeđeg medvjeda. Njegova visina ne prelazi 1,5-1,7 metara, visina grebena - 0,8 metara, težina - 120-140 kilograma. Ženke, a još manje, rijetko jedna od njih doseže 100 kilograma. Očekivano trajanje života rijetko prelazi 25 godina. Krzno nije dugo, ugodno na dodir, crno, rjeđe crveno. U središtu prsnog koša nalazi se bijelo "V" - figurativno mjesto. Zahvaljujući njemu, himalajski medvjed se naziva "medvjedom".

Većinu vremena himalajski medvjed provodi na stablu gdje pronalazi hranu i skriva se od neprijatelja. Kao hrana za to su orašasti plodovi, bobice, voće, mladi izbojci i proklijali rizomi. Voli blagovati medom. Povremeno se hrani mravima, žabama i mekušcima. U gladnoj godini nemojte prezirati i strvine. Nije bilo slučajeva napada na ljude.

Himalajski medvjed, kada se penje na drveće, stvara tzv. Gnijezda medvjeda. Oni predstavljaju uvrtanje grana koje doista izgledaju kao gigantska gnijezda.

Himalajski medvjed uređuje svoj brlog u šupljinama drveća s mekim drvetom (na primjer, u lipi, cedru ili topoli) i vrlo rijetko u tlu. Šuplji himalajski medvjed pijuci velike i suhe. Ulaz u nju trebao bi pokrivati ​​grane pored stabla za uzgoj, tako da u njih ne padne nikakav talog. Ako ulaz ne odgovara veličini medvjeda, on ga širi, jednostavno odgađajući višak drva. Ako medvjed u cedru organizira jazbinu, onda u proljeće jednostavno razbije novu rupu u propalom zidu. U topolovoj šupljini, u pravilu, previše je sirova, ali zato što himalajski medvjed skreće pozornost na topolu na posljednjem mjestu. U brlog medvjeda uvijek uspinje unatrag. Pazeći da bude dovoljno prostrana i suha, pažljivo ostruže svinje iz bačve i pokušava izravnati “zidove” svog budućeg zimskog stana. Sva ta prašina pada na dno jame i tada postaje svojevrsno pernato postelje na kojoj je tako meko i ugodno za spavanje. Himalajski medvjed obično spava na leđima ili na trbuhu. U potonjem slučaju skriva lice između nogu. Ako u šupljini nema dovoljno mjesta, medvjed spava u polusjednom položaju. Zima provodi u hibernaciji. U proljeće teži nakupljanju masnoća.

Početkom ljeta počinje sezona parenja. Do zime ženka donosi 1-2 mladunca. Njihova težina ne prelazi 0,3-0,4 kilograma. Rastu izuzetno sporo i postaju relativno neovisne tek nakon 2-3 godine.

Tu je i himalajski medvjed i neprijatelji - to je amurski tigar i, što je neobično, njegov rođak je smeđi medvjed.

U slučaju opasnosti, ženski himalajski medvjed vuče svoje mladunče u drvo, dok ona pokušava voditi neprijatelja što je više moguće.

Trenutno u svijetu nije preživjelo više od 6.000 - 8.000 jedinki. Od toga, oko 5.000 u Rusiji. Svake godine njihov se broj, uglavnom zbog krivolovaca, smanjuje za 4–4,6 posto. Zbog žučnog mjehura medvjeda ("univerzalne" kineske medicine), lovokradice često uništavaju čak i ženke s mladuncima.

Kako izgleda crni Ussuri predator?

Ovi medvjedi su jedan od najmanjih u svojoj obitelji. Duljina tijela raste oko 180 centimetara, a prosječna odrasla životinja teži 150 kilograma.

Pojava tih životinja odgovara njihovom imenu. Boja krzna je crna, a dojka je ukrašena bijelom ili svijetlo žutom točkom u obliku ugla. Dlaka životinje je kratka, svilenkasta na suncu, svilenkasta i vrlo gusta. Na glavi dlake rastu posebno veličanstveno, tako da se glava čini velikom na pozadini tijela.

U vezi s drvenim načinom života himalajskih medvjeda. priroda im je pružila snažne kandže koje pomažu čvrsto prianjati za debla i grane. Kandže su oštre i zakrivljene.

Odrasli himalajski medvjed je ozbiljan grabežljivac, koji se čak i Ussurski tigar boji susresti

Životinjske navike i način života himalajskog medvjeda

Za razliku od drugih vrsta medvjeda, crni medvjed u Ussuriju prilagođen je životu u obiteljskim skupinama nekoliko pojedinaca.

Ova životinja većinu svog života provodi u krošnjama drveća. Tamo se medvjed skriva od vrućine, štetnih insekata i dobiva hranu. No, himalajski medvjed vješto se kreće ne samo kroz drveće, on se slobodno osjeća na tlu i vrlo dobro pliva u vodi. Njegovo tijelo ima izvrsnu plastičnost.

Zima provodi u udubljenju, na visini od dva metra iznad zemlje. Kao brvna za njega može doći gore i jaz u stijeni. Oni vode sjedeći način života, napuštaju svoje poznato područje samo ako istekne hrana.

I što himalajski drveni medvjed hrani?

Hrana je također prepoznatljiva značajka ove vrste - 85% njene prehrane je biljna hrana. On jede lukovice i korijenje biljaka, bobice, orašaste plodove, žireve. Voli med. No, ipak, himalajski medvjed ostaje grabežljivac, pa ponekad koristi kao insekte za hranu, larve, vodozemce i veće životinje. Vješto lovi divlje papkane, pretjerujući ih i razbijajući vrat žrtve snažnim udarcem.

Proces uzgoja potomstva

Sezona parenja za te životinje započinje dolaskom ljeta i traje do srpnja. Nakon parenja, ženka himalajskog medvjeda ima oko 8 mjeseci. Rođeni su 1 do 2 bebe, teže ne više od 400 grama. Kao i drugi medvjedi, u ženskih medvjeda bijele brade, bebe se rađaju tijekom hibernacije. Novorođenčad su slijepa i vrlo bespomoćna, pa majka-medvjed, mnogo dulje od ostalih pojedinaca, ne izlazi iz svoje jazbine: čeka da se njezine bebe pojačaju.

Himalajski medvjedići ostavljeni su bez majke krivnjom okrutnih lovaca

U dobi od tri do četiri godine medvjedići postaju spolno zreli. I predstavnici ove vrste žive oko 25 godina.

Prirodni neprijatelji crnog Ussurskog medvjeda, tko su oni?

Himalajski medvjed napadaju veće grabežljive životinje, kao što su Amurski tigar i smeđi medvjed. Ponekad himalajski medvjedi postaju plijenom risa i vukova. Ali obično svi ti grabežljivci-neprijatelji napadaju mlade ljude. Kada je medvjed bijele dojke star 5 godina, on postaje mnogo jači, a onda se mnoge životinje neće osjećati spremnim da ga napadnu.

Njihova majka je ubijena kad su imali samo nekoliko dana.

Himalajski medvjed kao objekt ljudskog ribolova

Vrijednost tih životinja je njihovo meso i krzno, zbog čega himalajski medvjedi postaju predmetom lova na lovokradice. U narodnoj medicini žučnjak ove životinje je vrlo vrijedan, a za Kineze meso šapa Himalajskog medvjeda vrlo je popularno kulinarsko jelo.

Povratak divljini tih siročadi bit će vrlo težak ...

Kako izgledaju?

Himalajski medvjed izvana je neobičan i krajnje šarmantan. Ti medvjedi su pola veličine smeđih vlasnika šuma na koje smo navikli. S prilično malim dimenzijama, ovi medvjedi odlikuju se zaobljenim oblicima. Izgledaju poput dobroćudnih krznenih ležaljki. Nije ni čudo što ih Kinezi uspoređuju s knedlama.

Njuška tih medvjeda stalno mijenja svoj izraz, životinje pokazuju emocije gotovo kao ljudsko biće. Ova značajka je zbog oštrog nosa i velikih okruglih ušiju koje strše koso iz uglova očiju. Ako spojite vrh nosa, kutove očiju i uši linijama, dobit ćete uredan, visok trokut.

Koliko su male?

Kada opisuju himalajskog medvjeda, gotovo uvijek ukazuju na male dimenzije u usporedbi s drugim predatorima iz ove obitelji.

U prosjeku, muški himalajci su sljedeći:

  • duljina tijela - od 1,5 do 1,7 m,
  • visina grebena - oko 80 cm,
  • težina - 120 - 140 kg.

Ženke su mnogo manje.

Jesu li samo crni?

Himalajski medvjed nije sto posto brunet. Njegovo kratko sjajno krzno uvijek ima nijansu. Osim crne, himalajci su pronađeni tamno smeđi i prljavo crveni.

Svaka od njih ima bijelu ili žutu "kravatu" na prsima. Točka je oblikovana kao nepotpuni mjesec. To mu je omogućilo da ga nazovemo "medvjedom".

stanište

Gdje živi himalajski medvjed, možete razumjeti, počevši od imena životinje.

Vidljivo je glasnije:

  • na sjeveru i istoku Kine,
  • u Primorskom okrugu, na Altaju, u Habarovskom teritoriju,
  • u Sjevernoj Koreji,
  • u Pakistanu, dijelom u Afganistanu i Iranu.

Takvi medvjedi također žive na području sjevernih otoka Japana, i naravno, na Himalaji.

Kako pomažu čovjeku?

Osim zooloških vrtova, himalajci žive na farmama medvjeda. Tamo se ne samo drže, nego i uzgajaju. Glavna svrha uzgoja - vađenje medvjeda žuči. Ovaj ekstrakt se ekstrahira iz žučnog mjehura životinje. Njegova glavna kemijska komponenta je ursodeoksiholna kiselina. Medvjed je glavni sastojak mnogih tradicionalnih lijekova.

Nažalost, čak i humani suvremeni način njegove ograde (bez ubijanja životinje) utječe na zdravlje medvjeda i trajanje njegova života. Stanovnici farmi žive ne više od 5 godina.

Farme medvjeda nisu samo u Rusiji, već iu drugim zemljama:

Mnoge organizacije u zajednici se protive zlostavljanju životinja na farmama medvjeda. Međutim, farme medvjeda su glavni dobavljači ljekovitih sirovina u Aziji i na Istoku. Žuč medvjeda koristi se ne samo u tradicionalnoj medicini, već iu farmaceutskim poduzećima.

Kako žive u prirodi?

Način života himalajskih medvjeda razlikuje se od ostalih vrsta tih životinja. "Mjeseci medvjedi" radije provode većinu vremena u drveću. Posebno vole stare lipe i velike topole. Čak iu hibernaciji Himalajci su naslagani u velike šupljine stabala, i vole da odspavaju.

Drveće služi Himalajima ne samo kao udoban dom za zimu i mjesto gdje možete odspavati. Ovdje se bijelo grudi spašavaju i od mušica i od njihovih neprijatelja:

S čovjekom u medvjeđem odnosu je komplicirano. Iako u tisku postoje povremena izvješća o napadima na ljude, njihova slika u bajkama je prilično mirna. Da, i promatrajući navike životinja u zoološkom vrtu, možemo uočiti mnoge kvalitete, ali ne i agresiju.

Ali nemojte zaboraviti da čak i tako simpatičan i simpatičan Himalaja ostaje, prije svega, divlja zvijer, koja je u potpunosti sposobna zaštititi i svoj teritorij i sebe od bilo kakve vanjske prijetnje, uključujući i ljudsku prisutnost. ,

Što jedu?

Hrana više od polovice sastoji se od biljne hrane. Temelj njihove dnevne prehrane su:

  • žir,
  • orasi,
  • sjemena,
  • bobičasto voće,
  • izbojci grmlja
  • trava,
  • sočne korenike i lukovice.

Postoji narodna kineska priča koja govori o tome kako je medvjed otišao seljacima u povrtnjak i odvukao povrće. Takva radnja nije tako fantastična. Na primjer, u moskovskom zoološkom vrtu, medvjed sa zadovoljstvom jede mrkvu i kupus, neizbježno izaziva oduševljenje i privrženost javnosti gledajući hranjenje.

Ne zaboravite ove medvjede i proteinske komponente u njihovoj prehrani. Često uživaju:

Ovi medvjedi ne vole loviti, ali s užitkom jedu ostatke tuđeg plijena.

Što razlikuje medvjed-gubach?

Himalayan Guba Bear je zasebna vrsta. Izvana, ove životinje su vrlo slične "mjesecnim medvjedima". Međutim, spužva je manja i mnogo je mršavija.

Medvjedi žive u Indiji, na Cejlonu. Gubach, kao i bijelo grudi, dobro živi u zatočeništvu. Ima onih u moskovskom zoološkom vrtu.

Istakao gubachy od "medvjeda" i prehrambene preferencije. Dlakavi stanovnici indijskih šuma radije se hrane blagdanima kukaca, mravi koriste svoju posebnu gastronomsku ljubav. Struktura usana ovih medvjeda čini plijen mravinjačima vrlo lakim. Zbog blago izduženog oblika usana, poput cijevi, nosi i dobiva to ime.

Koliko dugo žive himalajski medvjedi?

Prosječan životni vijek "medvjeda" je 25 godina. U povoljnim uvjetima, kao iu zoološkim vrtovima, medvjedi mogu živjeti do 35 godina.

Sezona parenja za te životinje počinje početkom ljeta. Medvjed rađa jednog ili par mladih, od kojih svaki teži manje od 500 g. Dijete se polako razvija, čak iu mjesec dana starosti, potpuno su bespomoćni. Himalajci odrastaju tek u dobi od dvije godine, u pravilu, ne žive svi do tog doba.

Medvjedi su odavno uvršteni u Crvenu knjigu. Međutim, one nisu prepoznate kao ranjive ili ugrožene vrste, tj. Dopušten je lov na te životinje, iako je ograničen.

Opis crnog medvjeda

Morfološki, vrsta nalikuje prapovijesnom medvjedu., Prema znanstvenicima, on je predak većine "medvjeda", osim pande i medvjeda s naočalama. Iako je općenito zastupljena biljojedima, od kojih neki mogu pokazivati ​​znakove agresije prema ljudima i životinjama koje su proglasile lov na njih.

izgled

Azijski medvjed ima crnu i svijetlosmeđu njušku, bjelkastu bradu i izraženu bijelu mrlju na klinastom prsima. Nesrazmjerno velike izbočene uši bijelo-medvjeđeg medvjeda imaju zvonolik. Dužina repa 11 cm, širina ramena odraslog medvjeda je 70-100 cm, visina oko 120-190 cm, ovisno o spolu i dobi životinje. Odrasli mužjaci teže od 60 do 200 kg, prosječna težina je oko 135 kg. Odrasle ženke teže u rasponu od 40-125 kg. Posebno velik do 140 kg.

Azijski crni medvjedi izgledaju slično smeđoj, ali imaju laganu strukturu tijela s tanjim prednjim i stražnjim udovima. Usne i nos himalajskog medvjeda veći su i pokretniji od smeđeg. Lubanja crnog medvjeda relativno je mala, ali masivna, osobito u području donje čeljusti. Ima dimenzije od 311,7 do 328 mm u dužinu i 199,5–228 mm u širinu. Ženka je duga 291,6–315 mm i široka 163–173 mm. Iako je životinja uglavnom biljojeda, struktura lubanje nije slična strukturi lubanje pandi. Oni imaju uže nadglavne lukove, lateralne letke, a temporalni mišići su mnogo deblji i jači.

Ovo je zanimljivo! U prosjeku, odrasli himalajski medvjedi su nešto manji od američkih crnaca, ali posebno veliki mužjaci mogu premašiti veličinu drugih vrsta. Sustav osjećaja himalajskog medvjeda razvijeniji je od sustava smeđeg medvjeda.

Himalajski medvjed ima jedinstvenu strukturu šape, čak i sa slomljenim stražnjim udovima, još uvijek se može popeti uz stablo, koristeći samo one prednje. Ima snažniji gornji torzo i relativno slabe stražnje noge nego kod vrsta koje dugo vremena stoje na tlu. Čak su i kandže na prednjim šapama medvjeda bijele dojke nešto duže nego na stražnjim. To je potrebno za penjanje stabala i sposobnost kopanja.

Karakter i način života

Azijski crni medvjedi su po danu, iako su česti gosti u ljudskim prebivalištima noću. Mogu živjeti u obiteljskim skupinama koje se sastoje od dvije odrasle jedinke i dva uzastopna legla. Himalajski medvjedi su dobri penjači, uspinju se na visine kako bi se sakrili od neprijatelja, lovili ili se samo opustili. Prema regiji Ussurija, crni medvjedi troše i do 15% svog vremena na drveću. Razbijaju grane i grane kako bi poboljšali mjesto za hranjenje i spavanje. Himalajski crni medvjedi ne prezimljuju.

Ovo je zanimljivo! Medvjedi pripremaju svoj brlog sredinom listopada, au njima spavaju od studenog do ožujka. Njihove jazbine mogu se smjestiti unutar šupljih stabala, špilja ili rupa u zemlji, šupljih trupaca, ili na strmim, planinskim i sunčanim padinama.

Azijski crni medvjedi imaju širok raspon zvukova, Ruljaju, cvile, režaju, grče. Tijekom tjeskobe i ljutnje stvaraju se posebni zvukovi. Oni glasno zvižde u prijenosu upozorenja ili prijetnji i vrište kad se bore. U vrijeme približavanja drugih medvjeda, oni prave klikove jezika i "krckanje" tijekom udvaranja suprotnog spola.

Staništa, staništa

Rasprostranjeni su u Himalaji, u sjevernom dijelu indijskog potkontinenta, Koreji, sjeveroistočnoj Kini, ruskom Dalekom istoku, Honshuu i Shikokuu, otocima Japanu i Tajvanu. Crni medvjedi obično nastanjuju listopadne i mješovite šume, pustinje. Oni rijetko žive na nadmorskoj visini od više od 3.700 m na Himalajama u ljetnim mjesecima, a spuštaju se na 1.500 m zimi.

Crni medvjedi zauzimaju usku traku od jugoistoka Irana prema istoku preko Afganistana i Pakistana, u podnožju Himalaje u Indiji, u Mianmaru. S izuzetkom Malezije, crni medvjedi nalaze se u svim zemljama jugoistočne Azije. Oni su odsutni u središnjem i istočnom dijelu Kine, iako imaju središnju raspodjelu u južnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje. Mogu se vidjeti u južnom dijelu ruskog Dalekog istoka iu Sjevernoj Koreji. Većina njih u Južnoj Koreji. Crne bijele medvjeđe grudi nalaze se iu Japanu, na otoku Honshu i Shikoku te na Tajvanu i Hainanu.

Нет однозначных оценок относительно количества азиатских черных медведей. Япония собрала данные относительно 8-14,000 особей, обитающих на Хонсю, хотя надежность этих данных не подтверждена официально. Оценки популяции ЗСК России – 5,000-6,000. В 2012 году японское Министерство окружающей среды, зафиксировало численность популяции – 15,000-20,000 особей. Približna procjena gustoće bez popratnih podataka napravljena je u Indiji i Pakistanu, što je rezultiralo prebrojavanjem 7.000–9.000 osoba u Indiji i 1.000 u Pakistanu.

Dijeta himalajskih medvjeda

U svojoj osnovi, medvjedi s bijelim grudima su više biljojedi nego braon rođaci, ali su grabežljiviji od američkih crnih medvjeda. Za razliku od pandi, medvjed s bijelim grudima ne ovisi o stalnoj opskrbi niskokaloričnom hranom. Više je svejeda i neprincipijelna, daje prednost visokopravnoj hrani u manjim količinama. Oni jedu dosta, stavljaju ga u skladište za tjelesnu mast, a zatim mirno hiberniraju tijekom razdoblja nestašice hrane. U vremenima oskudice, lutaju u dolinama rijeka kako bi dobili pristup lješnjacima i ličinkama insekata iz truleži truleži.

Ovo je zanimljivo! Himalajski crni medvjedi su svejedi. Hrane se insektima, kukcima, ličinkama, termitima, mrvicama, jajima, pčelama, svim vrstama malih smeća, gljivama, ljekovitim biljem, cvijećem i bobicama. Oni također jedu voće, sjemenke, orašaste plodove i žitarice.

Od sredine svibnja do kraja lipnja dopunit će svoju prehranu zelenim biljkama i voćem. Od srpnja do rujna medvjedi ove vrste penju se na drveće kako bi jeli stabla trešnje, čunjeva, vinove loze i grožđa. U rijetkim slučajevima, jedu mrtvu ribu tijekom mrijesta, iako to predstavlja mnogo manji dio njihove prehrane od one smeđeg medvjeda. Oni su grabežljiviji od američkih smeđih medvjeda i sposobni su ubijati kopitare, uključujući domaću stoku, s određenom pravilnošću. Među divljim plijenom mogu biti jeleni-muntžaki, divlje svinje i odrasli bivoli. Ubijte bijeli medvjed, razbijajući vrat žrtve.

Razmnožavanje i potomstvo

Unutar Sikhote-Alina, sezona razmnožavanja crnih medvjeda počinje ranije nego kod smeđih medvjeda, počevši od sredine lipnja do sredine kolovoza., Rođenje se također događa ranije - sredinom siječnja. Do listopada, volumen maternice trudnice raste do 15-22 mm. Krajem prosinca, embriji teže 75 grama. Prvo leglo ženke pojavljuje se otprilike u dobi od tri godine. Medvjed se obično vraća između rodova 2-3 godine.

Trudnice u pravilu čine 14% stanovništva. Porođaj se odvija u špiljama ili šupljinama stabala zimi ili rano proljeće nakon razdoblja trudnoće od 200-240 dana. Cubs teži 370 grama pri rođenju. Treći dan otvaraju oči, a četvrti dan mogu se kretati samostalno. Leglo se može sastojati od 1-4 mladunčadi. Oni imaju sporu stopu rasta. Do svibnja bebe dosežu samo 2,5 kg. Oni postaju potpuno neovisni u dobi od 24-36 mjeseci.

Prirodni neprijatelji

Azijski crni medvjedi ponekad napadaju tigrove i smeđe medvjede. Oni također imaju neprijateljstvo s leopardima i vukovima. Euroazijski ris potencijalno je opasan grabežljivac za medvjeđe mladunce. Crni medvjedi imaju tendenciju dominacije u Dalekoistočnim leopardima kao rezultat fizičkih sukoba u gusto vegetiranim područjima, dok leopardi dominiraju na otvorenim područjima, iako ishod takvih sastanaka uvelike ovisi o veličini pojedinih životinja. Poznato je da leopardi hvataju mladunce medvjeda mlađe od dvije godine.

Ovo je zanimljivo! Tigrovi također lovu na crne medvjede. Ruski lovci mogu se često susresti na putu trupla medvjeda bijelih grudi sa tragovima grabežljivog tigra. U potvrdu, u blizini ostataka možete vidjeti izmet tigra.

Kako bi pobjegao, medvjedi se visoko uspinju na stabla i čekaju da se predatoru dosadi i on će otići. Tigar se pak može pretvarati da se povukao, čekajući negdje nedaleko. Tigrovi redovito love mlade medvjede, jer se odrasli često bore.

Crni medvjedi se u pravilu presele u zonu sigurnosti od napada tigrova u dobi od pet godina. Whitechest - hrabri borci. Jim Corbett je jednom primijetio sliku kako je himalajski medvjed jurio pete tigra, unatoč činjenici da je dio vlasišta odcijepljen, a njegova šapa ozlijeđena.

Stanovništvo i status vrsta

IUCN je klasificiran kao “ranjiv”, uglavnom zbog krčenja šuma i lova na vrijedne dijelove tijela. Azijski crni medvjed naveden je kao zaštićena životinja u Kini. On je također čuvan u Indiji, ali zbog nesavršenosti reforme optuženika teško je privesti pravdi. Isto tako, za populaciju crno-bijelih medvjeda aktivno se bore u Japanu. Osim toga, još uvijek nedostaju učinkovite metode za očuvanje japanskih crnih medvjeda. Medvjedi s bijelim grudima navedeni su u Crvena knjiga Rusija, kao rijetka vrsta, spada pod posebnu zaštitu s zabranom lova na njih. Ova vrsta je također uvrštena u Crvenu knjigu Vijetnama.

Glavna prijetnja staništima kineskih crnih medvjeda donosi krčenje šuma, Do ranih 1990-ih, područje crnog medvjeda smanjeno je na 1/5 područja koje je postojalo prije 1940-ih. Izolirani pojedinci se suočavaju s ekološkim i genetskim stresom. Međutim, jedan od najznačajnijih razloga njihovog neumoljivog nestanka je ribolov. Jer su šape crnog medvjeda, kože i žučnog mjehura vrlo skupe. Također, himalajski medvjedi nanose štetu poljoprivrednom zemljištu - vrtovima i pčelarskim gospodarstvima.

Važno je! Također, u Indiji, krivolov za crnog medvjeda bijesan je, au Pakistanu je proglašen ugroženom vrstom.

Iako je krivolov medvjeda poznat u cijelom Japanu, vlasti malo čine kako bi popravile situaciju. Ubojiti štetnici se ovdje prakticiraju tijekom cijele godine kako bi se povećao prinos. Kutije za trap se od 1970-ih intenzivno koriste kako bi ih uhvatili. Procjenjuje se da bi u budućnosti trebalo smanjiti broj istrebljenih medvjeda zbog smanjenja broja starih tradicionalnih lovaca i rasta mlađe generacije stanovništva, koji su manje skloni lovu.

Iako su crni medvjedi zaštićeni u Rusiji od 1983. godine, krivolov uzrokovan rastućom potražnjom za medvjedima na azijskom tržištu i dalje je glavna prijetnja ruskom stanovništvu. Mnogi radnici kineskog i korejskog podrijetla, navodno zaposleni u drvnoj industriji, zapravo su uključeni u nezakonitu trgovinu. Prema nekim ruskim mornarima, možete kupiti medvjeda od lokalnih lovaca za prodaju u Japanu i jugoistočnoj Aziji. Šumarska industrija ubrzano raste u Rusiji, što predstavlja ozbiljnu prijetnju staništu azijskog crnog medvjeda. Rezanje drveća koje sadrži šupljine lišava crne medvjede njihovog glavnog staništa. To dovodi do toga da svoje brlogove smjeste na tlo ili u stijene, što ih čini ranjivijima na tigrove, smeđe medvjede i lovce.

Berba drva je u velikoj mjeri prestala biti ozbiljna prijetnja tajvanskom crnom medvjedu, iako nova politika u vezi s prijenosom vlasništva nad zemljištem s državnog na privatni interes utječe na neke nizinske stanovnike, osobito u istočnom dijelu zemlje. Izgradnja nove autoceste preko otočića preko staništa medvjeda također potencijalno prijete.

Južna Koreja ostaje jedna od dviju zemalja, koja omogućava držanje crnih medvjeda u zatočeništvu, Kao što je objavljeno u 2009. godini, na 74 uzgajališta medvjeda živjelo je oko 1.374 osoba, gdje su držani na klanju kako bi se koristili za tradicionalnu azijsku medicinu.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org